H OCZ μιλάει για την τεχνολογία Solid State Drive (SSD)

Η τεχνολογία Solid State Drive (SSD) παρόλο που βρίσκεται χρόνια μακριά απ'το να γίνει mainstream και να απορροφηθεί πλήρως από τους καταναλωτές, συνεχίζει να τραβά όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Οι αγοραστές πληθαίνουν, οπότε οι εταιρείες βγάζουν συνεχώς νέες SSD lines, με την πεποίθηση ότι η μερίδα των SSD στην αγορά σκληρών δίσκων θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Η τεχνολογία Solid State Drive (SSD) παρόλο που βρίσκεται χρόνια μακριά απ'το να γίνει mainstream και να απορροφηθεί πλήρως από τους καταναλωτές, συνεχίζει να τραβά όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Οι αγοραστές πληθαίνουν, οπότε οι εταιρείες βγάζουν συνεχώς νέες SSD lines, με την πεποίθηση ότι η μερίδα των SSD στην αγορά σκληρών δίσκων θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

To CDFreaks (www.cdfreaks.com) μίλησε με τον Michael Schuette, VP of Technology Development @ ΟCZ, o oποίος μας βοήθησε να καταννοήσουμε περισσότερα για τις προσπάθειες της OCZ στην ανερχόμενη αυτή αγορά.

Σας μεταφράζουμε λοιπόν την συνέντευξη αυτή με τον Michael Schuette.

"Η τεχνολογία SSD αποτελεί σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην mass storage technology", δήλωσε ο Schuette κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. "Βρισκόμαστε πάνω στη διαχωριστική γραμμή, έτοιμοι να μεταβούμε στην νέα αυτή τεχνολογία, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονταν μέχρι τώρα τα δεδομένα, και αντικαθιστώντας τους standard HDDs με SSD."

Ενώ μερικές εταιρείες που κατασκευάζουν σκληρούς δίσκους περιμένουν υπομονετικά να δουν την ανάπτυξη των SSD στην αγορά, πριν ανακοινώσουν τα νέα προϊόντα τους, δεν είναι λίγες οι εταιρείες (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η OCZ) που πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εισέλθουν στην αγορά, αφού θα ωφεληθούν και οι ίδιες αλλά και οι καταναλωτές.

"Με άλλα λόγια, προσθέτουμε νέα τεχνολογία στην κορυφή της performance pyramid, και ευρύνουμε την βάση της γιατί οι DTLs (Digital Linear Tapes) δεν χρησιμοποιούνται πλέον για back-up αλλά σαν μέσα αποθήκευσης. Είναι σημαντικό το ότι η OCZ παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την τεχνολογική μετάβαση, εφόσον πρόκειται για τον "οδηγό" από την κορυφή της πυραμίδας στην βάση της."

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι SSD θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, επειδή είναι ό,τι καλύτερο στην μείωση του data access time, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια / Gigabyte από ότι οι HDDs και τέλος επειδή δεν κάνουν χρήση εξαρτημάτων που κινούνται. Αντιθέτως οι ΗDDs που βασίζονται σε περιστρεφόμενο δίσκο και μία κεφαλή read/write που συνεχώς κινείται είναι πιθανότερο να πάθουν κάποιο πρόβλημα.

Πρόσφατα λοιπόν, η OCZ ανακοίνωσε την σειρά Vertex με SSDs, οι οποίοι έρχονται με 64MB onboard cache, σχεδιασμένοι να κάνουν γρηγορότερα τις διάφορες "μετακινήσεις". Ως συνέπεια του προηγουμένου, έχουμε μία γενική αύξηση της απόκρισης του συστήματος. Οι μηχανικοί της OCZ, προτίμησαν αντί να ενσωματώσουν μνήμη flash "με το ζόρι", αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα των απλών HDD, πιστεύουν ότι δημιούργησαν μία SSD line ικανή να αποβάλλει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της μνήμης flash , και να δεχτεί μόνο τα θετικά.

To Single Level Cell (SLC) flash, βρίσκεται σε ανοδική πορεία έτοιμο να γίνει μία νέα ειδική μορφή μνήμης για τον απλούστατο λόγο ότι η πυκνότητα ανά περιοχή είναι μόλις το 1/2 αυτής ενός MLC flash, όλα αυτά με το αντίστοιχο τίμημα βέβαια - πολύ υψηλή τιμή. Όμως μέχρι τώρα οι απαιτήσεις του κοινού, κρατάνε το SLC "στη μάχη". Αυτό θα αλλάξει με την επόμενη γεννιά SSD, πρώτο μέλος της οποίας είναι ο Vertex της OCZ.

Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που έχει να αντιμετωπίσει μία εταιρεία στην αγορά SSD τη χρονική αυτή περίοδο, είναι η τιμή των SSD σε σχέση με αυτήν των HDD. Έτσι ο 30GB Vertex SSD ξεκινά από τα $129, o 120GB από τα $469 και τέλος ο 250GB απ' τα $869. Με τα ίδια όμως χρήματα που αγοράζει κανείς ένα 250GB SSD, αγοράζει 3 τρομερά ποιοτικούς Sata2 1ΤΒ ΗDDs, σύνολο 3TB αποθηκευτικού χώρου.

Όταν ο Schuette ρωτήθηκε για τις τιμές τους, απάντησε πως η OCZ έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τιμών και θα συνεχίσει στο άμεσο μέλλον, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Οι SSD παρατηρούνται όλο και πιο συχνά σε Netbooks και enterprise, αλλά για να θεωρηθεί επιτυχία η συγκεκριμένη τεχνολογία, πρέπει να βρει ένα τρόπο να κερδίσει και το ενδιαφέρον των desktop.

"Η κουλτούρα του Internet, ή αν θέλετε η ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε, δημιούργησαν στους χρήστες νέες ανάγκες για ακόμα περισσότερα δεδομένα. Έτσι η πλειοψηφία των ανθρώπων συνεχώς κατεβάζουν διαφόρων ειδών περιερχόμενο μέσω του διαδικτύου. Και εδώ κάνουν την κίνησή τους οι ΗDDs.", εξήγησε ο Michael. "Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο ρόλο δεν παίζει μόνο το μέγεθος αλλά και η ταχ/τα ... Ποιος βλέπει την σήμερον ημέρα DVD με ταχ/τα 20x ?"

"Την ίδια στιγμή το λειτουργικό και η πλειοψηφία των εφαρμογών ενός χρήστη, βρίσκονται συνήθως σε ένα μικρό δίσκο, και εκεί ακριβώς είναι που μετράει η αυξημένη ταχ/τα. Σίγουρα ο κάθε χρήστης θέλει το λειτουργικό να boot-άρει γρηγορότερα, οι διάφορες εφαρμογές να ανοίγουν πολύ πιο εύκολα αλλά και γενικότερα ο χρόνος απόκρισης του συστήματος να γίνει μικρότερος. Έτσι είναι προτιμότερο να γίνει τώρα η είσοδος των SSD στα συστήματα desktop όσο το δυνατόν συντομότερα, για την ευκολία όλων μας."

Όλα καλά λοιπόν με την νέα σειρά Vertex της OCZ, επανδρωμένη πλήρως με πανίσχυρους SSD. Το μόνο που μένει είναι να πέσουν αρκετά οι τιμές, ώστε οι SSD να γίνουν προσιτοί σε όλους, και αργά ή γρήγορα να μεταφερθούν από τα netbooks & enterprise, στα desktop.