GeForce 8M και dx10 στην αγορά laptop.

Παράλληλα με τη σημερινή ανακοίνωση της intel για το νέο Santa Rosa chipset, η NVIDIA ανακοίνωσε τη δική της low-end και mainstream σειρά για την υποστήριξη γραφικών στην αγορά των φορητών.
Παράλληλα με τη σημερινή ανακοίνωση της intel για το νέο Santa Rosa chipset, η NVIDIA ανακοίνωσε τη δική της low-end και mainstream σειρά για την υποστήριξη γραφικών στην αγορά των φορητών.

Η νέα σειρά θα φέρει το όνομα GeForce 8M αφήνοντας στην άκρη το "Go" που είχαν οι προηγούμενες σειρές. Τα νέα chip έχουν την κωδική ονομασία G84M και G86M και εμπορικά θα κυκλοφορήσουν σαν 8400M και 8600M αντίστοιχα.

Η GeForce 8600M θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις, σαν 8600M GS και σαν 8600M GT, ενώ η μικρότερη 8400M θα πιάσει μεγαλύτερο μέρος της low end αγοράς και των thin'n'light notebook με τρεις διαφορετικές εκδόσεις σαν 8400M G, GS και GT.




Στην αρχή, μέχρι να βγουν καινούριοι οδηγοί από την Nvidia, η νέα αυτή σειρά θα είναι συμβατή μόνο με τα Windows Vista και όχι τα XP.

Oι ανακοινώσεις της Nvidia είναι αισιόδοξες και μιλούν για dx10 υποστήριξη στην mobile αγορά με καλή απόδοση σε παιχνίδια, 3d εφαρμογές και HD video, σε τέτοιο βαθμό που να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τη διπλάσια απόδοση από την προηγούμενη γενιά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
[ATTACH]152[/ATTACH]


Το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό που θα φέρει η GeForce 8M σειρά, είναι η ενσωμάτωση αυτόνομου αποκωδικοποιητή video που θα αποδεσμεύσει κατά πολύ τον κεντρικό επεξεργαστή κατά την αναπαραγωγή Blu-ray δίσκων και HD DVD high-definition ταινιών, είτε μιλάμε για H.264 ή VC-1, είτε ακόμα και για το standard MPEG-2 των απλών DVD.

[ATTACH]156[/ATTACH]


Aκόμα και σε ταινίες με ψηλό bitrate η Nvidia υπόσχεται άψογη αναπαραγωγή, ακόμα και αν μιλάμε και για single core laptops ή για τα χαμηλότερα σε απόδοση μέλη της νέας σειράς 8M.

[ATTACH]153[/ATTACH]


Θα περιμένουμε να δούμε τα νέα φορητά και την υποστήριξη των κατασκευαστών σε θέματα dic player για τα νέα HD format αλλά και το bundle software για την αναπαραγωγή τους.

Και για όσους ανησυχούν για το κόστος σε κατανάλωση ενέργειας, ειδικά μιας και μιλάμε για φορητούς υπολογιστές, η Nvidia ισχυρίζεται πως από τη στιγμή που η νέα σειρά των gpu της καταναλώνει λιγότερο από τους επεξεργαστές και αφού αυτοί πλέον αποδεσμεύονται κατά την αναπαραγωγή video, η αυτονομία θα είναι μεγαλύτερη. Εδώ αναλαμβάνει δράση και το "PowerMizer" που αναλαμβάνει να κατανείμει έξυπνα την επεξεργαστική ισχύ όταν αυτή χρειάζεται ή να εξοικονομήσει ενέργεια στην μπαταρία.

Θα περιμένουμε να το δούμε και από κοντά μόλις μας έρθει το πρώτο laptop με τη νέα σειρά στο εργαστήριο, μιας και θα θέλαμε να δούμε κατά πόσο θα βελτιωθεί και η γενικότερη απόκριση του υπολογιστή και το multitasking κατά την αναπαραγωγή video, εφώσον ο επεξεργαστής θεωρητικά θα είναι πλέον αδέσμευτος.