"Super RV770" από την ATi, με επιδόσεις που στοχεύουν τη GeForce GTX 280

Οι νέες κάρτες γραφικών της AMD, Radeon HD 4850 και 4870 έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων σε όλα τα fora παγκοσμίως, ενώ οι δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των διάφορων ιστοσελίδων τις εξυμνούν για τις δυνατότητές τους.
Οι νέες κάρτες γραφικών της AMD, Radeon HD 4850 και 4870 έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων σε όλα τα fora παγκοσμίως, ενώ οι δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των διάφορων ιστοσελίδων τις εξυμνούν για τις δυνατότητές τους.

Φαίνεται όμως πως, ένα μήνα περίπου πριν το επίσημο λανσάρισμα της HD 4870 X2, η άνθρωποι της ATi θέλουν να ξεδιπλώσουν όλες τις ικανότητες των καρτών γραφικών τους για να προσφέρουν στους χρήστες και αγοραστές, τις μέγιστες επιδόσεις.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι ότι οι νέες κάρτες γραφικών, ειδικά μάλιστα η 4870, τρέχουν σε συχνότητες σημαντικά χαμηλότερες από τις πραγματικές τους δυνατότητες, δείχνοντας ότι ίσως είναι ικανές να χτυπήσουν στα ίσια ακόμα και τις ισχυρότερες κάρτες της nVIDIA.

Η ATi Radeon HD 4870 έρχεται με δύο 6-pin Connectors για τροφοδοσία, που σημαίνει ότι υποστηρίζει ένα μέγιστο TDP στα 225W (75W από κάθε 6-pin + ακόμα 75W από την ίδια τη μητρική). Η κάρτα όμως δεν πρόκειται ποτέ να καταναλώσει πάνω από 160-170W στις στοκ συχνότητες, όπως λένε οι υπεύθυνοι της AMD στο TG Daily. Έτσι, υπάρχει ένα περιθώριο 55W ακόμα για το Overclocking της κάρτας, ικανά να μας δείξουν τι πραγματικά αυτή αξίζει.

Η AMD GPG (η πρώην ATi δηλαδή), με τη 4870 κατάφερε να φτιάξει μια κάρτα γραφικών ικανή να ανταγωνιστεί την GeForce GTX 260 σε μια χαμηλότερη κατηγορία τιμής. Τώρα όμως, με το καινούριο της ΑΙΒ/ΟΕΜ-only προϊόν με την κωδική ονομασία "Super RV770", η εταιρεία σκοπεύει σε κάτι πολύ πιο ισχυρό...

Η "Super RV770" θα έρχεται με προ-εγκατεστημένο σύστημα υδρόψυξης και ξεκλείδωτο BIOS, που θα επιτρέπει στη GPU να φτάσει έως τα 950 ΜΗz, ενώ η μνήμη θα μπορεί να φτάσει τα 4.8 GT/s (1.2 GHz QDR). Σύμφωνα με μερικές πηγές, ο πυρήνας ίσως μπορεί να ξεπεράσει και το 1 GHz αν χρησιμοποιηθεί κάποιο καλό TEC σύστημα, κρατώντας χαμηλή τη θερμοκρασία του GPU.

Με 4.8 GT/s, η "Super RV770" θα μπορεί να φτάσει σε bandwidth τα 150 GB/s, παίρνοντας τα σκήπτρα από την GeForce GTX 280, μιας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα πράγματα έχουν ως εξής:

ATI RV770: 32-byte x 4.8 Billion Transfers/sec = 150 GB/s
Nvidia GT200: 64-byte x 2.2 Billion Transfers/sec = 138.37 GB/s


Η νέα αυτή κάρτα γραφικών με την κωδική ονομασία "Super RV770" δε θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της στις αγορές. Ήδη η Diamond Multimedia έχει έτοιμη τη δική της λύση, σε συνεργασία με τις Danger Den και Smooth Creations, με την ονομασία "ATi Radeon HD 4870 XOC Black Edition".

Η Diamond στη νέα της κάρτα έβαλε τον πυρήνα στα 800 MHz και τη μνήμη στα 1100 MHz QDR, ενώ υπάρχει ακόμα χώρος για περαιτέρω o/c, μιας και όπως είπαμε η κάρτα έχει ξεκλείδωτο BIOS μέχρι τα 950 ΜHz για τον πυρήνα και τα 1200 MHz για τη μνήμη.

Ο Mario Gastelum, διευθυντής του Product Development & Engineering δήλωσε: "Η Diamond Radeon HD 4870 XOC Black Edition υπερχρονίστηκε για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό (kick some ass ήταν τα ακριβή του λόγια :H:). Θέλαμε να φτιάξουμε την πιο γρήγορη κάρτα που θα μπορούσε να τα σκίσει όλα και να αρπάξει μερικά ρεκόρ επιδόσεων".

Η έκδοση της "Super RV770" της Diamond είναι ήδη διαθέσιμη σε ορισμένα συστήματα από τη Smooth Creations. Αναμένονται σε ορισμένες μέρες και ανακοινώσεις παρόμοιων καρτών γραφικών και από άλλους συνεργάτες της AMD/ATi, όπως οι ASUS, GeCube και Sapphire, ενώ κάποιοι ψίθυροι λένε ότι οι κάρτες θα διατεθούν και στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε έτοιμα συστήματα.