Νέες πληροφορίες για τον επερχόμενο πυρήνα G300 της nVIDIA !

Αν και έχουμε μάθει να κοιτάμε με επιφύλαξη οποιοδήποτε "νέο" που αφορά τις υποτιθέμενες επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά των νέων καρτών γραφικών που θα βγουν στην αγορά, τη σημερινή είδηση δε γνωρίζουμε αν μπορούμε να την ταξινομήσουμε μαζί με τις κλασικές φημολογίες ή μαζί με τις έγκυρες ενημερώσεις. Αν και έχουμε μάθει να κοιτάμε με επιφύλαξη οποιοδήποτε "νέο" που αφορά τις υποτιθέμενες επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά των νέων καρτών γραφικών που θα βγουν στην αγορά, τη σημερινή είδηση δε γνωρίζουμε αν μπορούμε να την ταξινομήσουμε μαζί με τις κλασικές φημολογίες ή μαζί με τις έγκυρες ενημερώσεις.

Ο λόγος είναι εξαιτίας του ότι το Γερμανικό Hardware-Infos υποστηρίζει πως η είδηση αυτή είναι επιβεβαιωμένη από πολλαπλές πηγές, πράγμα που μας κάνει να την κοιτάμε από τη μια θετικά, αλλά από την άλλη και με σκεπτικισμό.

Όπως και να 'χει, ας πάμε κατευθείαν στο θέμα. Το όλο ζήτημα είναι ότι η nVIDIA έχει έτοιμο το G300 chip της για το λεγόμενο "tape out", που σημαίνει πως το τελικό σχέδιο για τη νέα GPU έχει αποφασιστεί και τώρα βρίσκεται στο A1 Stepping. Για όσους αναρρωτιούνται, το "Τ" από το όνομα του νέου πυρήνα (GT300) το οποίο συμβόλιζε το "Tesla" της nVIDIA, έχει φύγει από την ονομασία, όπως συνέβη και με το G200 (GT200 στο παρελθόν).

Το κατά πόσο αυτό το Α1 Stepping είναι το τελικό ή κάποιο προσχέδιο, κανείς δεν ξέρει. Το θέμα είναι ότι το tape out του G300 θα το οδηγήσει σε ένα "επίπονο" beta testing, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα και ευκαιρίες για βελτίωση, που εν τέλει θα οδηγήσουν το παρόν chip είτε στην παραγωγή είτε στην επανασχεδίαση.

Έτσι, η επερχόμενη GTX 380 (το όνομα είναι υποθετικό με βάση την τωρινή ονοματολογία της nVIDIA) ακούγεται πως θα έχει 2.4 δισεκατομμύρια transistors, σχεδόν 70% περισσότερα από αυτά της προηγούμενης γενιάς, παρόλο που έχει πλέον από διπλάσια shader units στο νέο σχέδιο. Αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα chip λιθογραφίας 40 nm, με GDDR5 μνήμη, η οποία λένε πως θα λειτουργεί στο 1 GHz στο κορυφαίο μοντέλο, με 512-bit memory interface, που θα της δίνει 256 GB/sec memory bandwidth, σίγουρα μιλάμε για κάτι εξαιρετικά δυνατό, έτοιμο όχι μόνο να κοντράρει την ωμή δύναμη του επερχόμενου Intel Larrabee, αλλά και της πανίσχυρης GTX 295.


Ένας συγκριτικός πίνακας με τα χαρακτηριστικά των G200 και G300:




G200G300
Technique65 nm40 nm
Transistors1400 Mio.2400 Mio.
Chip surface576 mm²< 490 mm²
Shader units240 1D512 1D
Memory interface512 Bit (GDDR3)512 Bit (GDDR5)
DirectXDirectX 10DirectX 11
LaunchQ2/2008Q4/2009