GeForce GTX 470 & 480 : Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες!

Θυμάται κανείς τις επικές μάχες που γίνονταν στα διάφορα fora ανά τον κόσμο, εβδομάδες πριν την κυκλοφορία της NVIDIA GeForce FX 5000 series; Σίγουρα αποτέλεσε, αν όχι την πιο πολυσυζητημένη, μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές καρτών γραφικών που λανσαρίστηκαν ποτέ! Παρόμοια ήταν η κατάσταση και με την NVIDIA Fermi. Οι πρώτες φήμες άρχισαν να ακούγονται λίγο πριν την κυκλοφορία των Windows 7. Οι επαναστατικές τεχνολογίες DirectX 11 και DirectCompute θα υποστηρίζονταν απευθείας από το λειτουργικό, οπότε η λαχτάρα για μια φρέσκια ναυαρχίδα στο χώρο των γραφικών αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Θυμάται κανείς τις επικές μάχες που γίνονταν στα διάφορα fora ανά τον κόσμο, εβδομάδες πριν την κυκλοφορία της NVIDIA GeForce FX 5000 series; Σίγουρα αποτέλεσε, αν όχι την πιο πολυσυζητημένη, μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές καρτών γραφικών που λανσαρίστηκαν ποτέ! Παρόμοια ήταν η κατάσταση και με την NVIDIA Fermi. Οι πρώτες φήμες άρχισαν να ακούγονται λίγο πριν την κυκλοφορία των Windows 7. Οι επαναστατικές τεχνολογίες DirectX 11 και DirectCompute θα υποστηρίζονταν απευθείας από το λειτουργικό, οπότε η λαχτάρα για μια φρέσκια ναυαρχίδα στο χώρο των γραφικών αυξανόταν ολοένα και περισσότερο.

Όταν όμως έφτασε η ώρα να εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων τα Windows 7, προς έκπληξη όλου του καταναλωτικού κοινού, ναι μεν υπήρχαν διαθέσιμες σε μικρές χωρητικότητες οι καινούριες κάρτες γραφικών της ATI, όμως της NVIDIA ήταν άφαντες! Και να ήταν μόνο αυτό. Η NVIDIA παρέμενε ιδιαίτερα σιωπηλή και μάλιστα δεν άφηνε πληροφορίες να διαρρεύσουν. Εκεί λοιπόν που περιμέναμε να δούμε πράσινη κάρτα γραφικών από τον Οκτώβρη του 2009, χρειάστηκε να έρθει η 26η Μάρτη 2010 για να γίνει το επίσημο release.

Αρχικά, η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν στο προβληματικό A1 Revision. Αφού ξεπεράστηκε το θέμα αυτό, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ανακοίνωσε επισήμως ότι τα yield rates ήταν πολύ χαμηλά, λόγω προβλημάτων που δεν περίμενε να εμφανιστούν. Ωστόσο διαβεβαίωσε τον ηλεκτρονικό τύπο ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα μέχρι το Q4 2009. Την ίδια στιγμή, πρώτη δύναμη στην αγορά καρτών γραφικών ήταν οι VGAs της ATI, με την τελευταία να μοσχοπουλάει αφού στην ουσία "έπαιζε μπάλα" μόνη της. Τελικά δόθηκαν από 'δω κι από 'κει λειτουργικά A2 samples, όμως και σε αυτά αναγκάστηκε να τροποποιήσει κάποια στοιχεία, για να είναι στην εντέλεια. Οπότε αυτό που αντικρίζετε στις πολυάριθμες φωτογραφίες με τις οποίες κάθε μέρα βομβαρδίζεστε, είναι το revision A3.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ολόκληρη ανάλυση για το τι συνέβη και να αναλωθούμε σε χαρακτηρισμούς, όμως δεν υπάρχει νόημα. Σημασία έχει ότι οι νέες VGAs του πράσινου στρατοπέδου είναι εδώ και σας προκαλούν να τις δοκιμάσετε! Σε αυτό το HWBOX.gr round-up, θα αναφερθούμε εξονυχιστικά στα features και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι GTX 470 & GTX 480. Επιπροσθέτως, έχουμε συγκεντρώσει τις υλοποιήσεις όλων των συνεργάτιδων εταιρειών της NVIDIA για να αποκτήσετε εύκολα και γρήγορα μια σφαιρική άποψη του τι συμβαίνει και να κρίνετε μόνοι σας ποια είναι η ομορφότερη/καλύτερη.







Αρχικά, καλό θα ήταν να αναφερθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των GeForce GTX 470 και GTX 480, τις τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται και τα features εν συγκρίση με προηγούμενες NVIDIA Flagship VGAs. Οι νέες κάρτες υποστηρίζουν πλήρως το DirectX 11 και φυσικά τα λειτουργικά συστήματα Windows 7 & Windows Vista που επίσης είναι DirectX 11-ready. Επιπλέον, διαθέτουν υποστήριξη για DirectCompute, multi-threading, Hardware Tessellation και Shader 5.0 extensions. Έχετε όμως υπόψη σας ότι για να εκμεταλλευτούν τα παραπάνω χρειαζόμαστε DX11 PC Games, τα οποία παραμένουν υπό εξαφάνιση. Επιπροσθέτως, στα κεντρικά specifications τους συναντά κανείς support για τις πρωταρχικές τεχνολογίες της NVIDIA, που ακούνε στα ονόματα CUDA, PhysX και 3D Vision Surround (τρεις οθόνες για ultimate gaming experience). Τέλος, τα μεγαθήρια της NVIDIA έχουν υπό την κατοχή τους θύρες εξόδου dual-DVI και mini HDMI, ψύχονται με εξίσου θηριώδη dual-slot coolers και δύναται να λειτουργήσουν σε συστοιχίες 3-Way SLI Ready για εξωπραγματικές επιδόσεις! Ας ρίξουμε τώρα μια πιο κοντινή ματιά στα χαρακτηριστικά τους.

GeForce GTX 470: Μήκος 24.1 εκατοστά, 448 CUDA Cores, 320-bit memory interface, 56 Texture Units, GPU/Shaders/1280MB (5 x 256MB Memory Controllers) GDDR5 Memory @ 607/1215/3348MHz, TDP = 215W, Αρχική & Νεότερη ανακοινωθείσα τιμή για Ελλάδα = 359/349?, Ημερομηνία Κυκλοφορίας = Μετά τις 16 Απριλίου

GeForce GTX 480: Μήκος 26.7 εκατοστά, 480 CUDA Cores, 384-bit memory interface, 60 Texture Units, GPU/Shaders/1536MB (6 x 256MB Memory Controllers) GDDR5 Memory @ 700/1401/3696MHz, TDP = 250W, Αρχική & Νεότερη ανακοινωθείσα τιμή για Ελλάδα = 509/479?, Ημερομηνία Κυκλοφορίας = Μετά τις 16 Απριλίου


Ορισμένοι από εσάς, θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο το κορυφαίο μοντέλο της σειράς aka GTX 480 δεν διαθέτει 512 Shader Processors, δηλαδή 272 περισσότερα σε σχέση με τις GT200 VGAs (GeForce GTX 280 & GTX 285). Ο πυρήνας των GTX 470 & 480 έχει μέσα δεκαέξι shader clusters, όμως από την 480 απενεργοποιήθηκε ένας και από την 470 απενεργοποιήθηκαν δύο. Άλλοι εικάζουν ότι η NVIDIA έκανε την κίνηση αυτή ώστε αργότερα να κυκλοφορήσει ένα "Ultra" μοντέλο και μια άλλη μερίδα enthusiasts πιστεύει ότι το έκανε για να διαβεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά με τα yield rates αυτήν τη φορά και για να της δοθεί αργότερα η δυνατότητα να κυκλοφορήσει το ολοκληρωμένο μοντέλο με τους 512 Shader Processors (όπως έγινε και με τις GTX 260). Για να το καταλάβετε και με νούμερα, η GTX 470 έχει 14 SMs x 4 Texture Units = 56, η GTX 480 έχει 15 SMs x 4 Texture Units = 60, ενώ η GTX 485/GTX 480 Ultra/GTX 480 512SP (όπως τελοσπάντων ονομαστεί) θα έχει 16 SMs x 4 Texture Units = 64. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πολλοί άρχισαν να μιλάνε για ξεκλείδωμα των επιπλέον Shader Processors...


NVIDIA Fermi die
GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες!




Πριν περάσουμε στα συγκεντρωτικά charts, να πούμε ότι η τροφοδοσία των ενεργοβόρων green goblins επιτυγχάνεται μέσω 2 x 6-pin Power Connectors στην περίπτωση της GTX 470 και μέσω 1 x 6-pin & 1 x 8-pin Power Connectors στην περίπτωση της GTX 480. Τα TDP αναφέραμε και παραπάνω ότι ανέρχονται στα 215 και 250W αντίστοιχα. Όπου TDP = Thermal Power Design, δηλαδή με λίγα λόγια η μέγιστη κατανάλωση που θα είχε η κάρτα αν στρεσάραμε τα πάντα πάνω της στο 100%. Όπου βλέπετε 6-pin Power Connector να έχετε κατά νου ότι μιλάμε για 75W, ενώ όπου βλέπετε τον 8-pin μιλάμε για 150W. Η θύρα PCI-Express από την άλλη, μπορεί να δώσει μέχρι και 75W. Άρα, η GTX 470 που έχει δύο 6-pin μπορεί να δεχτεί maximum 2 x 75W + 75W (από το PCI-Express x16 slot) = 225W. Η GTX 480 από την άλλη, δύναται να δεχθεί maximum 150W + 75W + 75W = 300W.


NVIDIA GeForce 9800 GTX, GTX 285, GTX 295, GTX 470, GTX 480
GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες!

NVIDIA GeForce GTX 470 & GTX 480 Specs

GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των  εταιρειών  συγκεντρωμένες!


Αρκετά όμως με τα λόγια. Έφτασε η ώρα να γνωρίσετε από κοντά τις υλοποιήσεις όλων των συνεργατών της NVIDIA!
GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες!








Asus EN GTX 470
[CENTER]
Click for full size




Asus EN GTX 480
Click for full size
[/center]


Ας κάνουμε την αρχή με την ASUS, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες καρτών γραφικών στην παγκόσμια αγορά. Ανακοίνωσε την κυκλοφορία δύο υλοποιήσεων για αρχή, οι οποίες για να πούμε την αλήθεια δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Οι συχνότητες λειτουργίες είναι ίδιες και απαράμιλλες με τις εργοστασιακές, υποστηρίζουν HDCP και διαθέτουν 2 x DVI, 1 x HDMI και 1 x D-Sub (μέσω αντάπτορα) θύρες εξόδου. Τέλος, οι ιδιοκτήτες τους δύναται να εκμεταλλευτούν την αποκλειστική Voltage Tweak Technology της ASUS, για αύξηση των επιδόσεων μέχρι και 50%! Εν αναμονή των custom versions λοιπόν, μιας θα είναι κάτι το ξεχωριστό, που διαφοροποιείται από το σύνολο.







EvGA GeForce GTX 470
[CENTER]
Click for full size




EvGA GeForce GTX 470 SuperClocked (SC)
Click for full size




EvGA GeForce GTX 470 HydroCopper FTW
Click for full size





EvGA GeForce GTX 480
Click for full size




EvGA GeForce GTX 480 SuperClocked (SC)
Click for full size




EvGA GeForce GTX 480 HydroCopper FTW
Click for full size



GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες![/center]


Η EVGA αντιπροσωπεύει μια από τις λίγες εταιρείες που διατηρούν αποκλειστική συνεργασία με την NVIDIA. Επειδή ακριβώς χαρακτηρίζεται από μια "μοναδικότητα" θεώρησε σωστό να ανακοινώσει έξι καινούριες GF100 40nm GPUs, τρεις GTX 470 και τρεις GTX 480! Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις VGAs των υπόλοιπων NVIDIA partners έτσι και εδώ, οι κάρτες υποστηρίζουν DirectX 11, CUDA, PhysX, 3D Vision Surround, 3-Way SLI και διαθέτουν dual DVI και mini HDMI outputs. Παρόλο που τα τέσσερα από τα έξι μοντέλα διατηρούν απαράλλαχτο τον χαρακτήρα των reference, τα άλλα δύο είναι εξοπλισμένα με Hydro Copper waterblocks, τα οποία κατασκευάστηκαν από την EVGA σε συνεργασία με την Swiftech. Οι σκληροπυρηνικοί gamers λοιπόν θα μπορούν να απολαύσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας (είναι pre-overclocked) επιλέγοντας την EVGA.

Το block είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ηλεκτρολυτικό C110 χαλκό (chrome platted για καλύτερη εμφάνιση) και δέχεται 1/2" & 3/8" ρακόρ που επιτρέπουν μέγιστη κυκλοφορία νερού. Τέλος να σημειώσουμε ότι παράλληλα με τις παραπάνω κάρτες γραφικών, η EVGA κυκλοφόρησε το OC Scanner, ένα καινούριο benchmarking/stressing tool που βασίζεται στο Furmark. Προσφέρει real-time monitoring για την GTX 400 series VGA σας, built-in artifact scanning και λειτουργίες benchmark & log. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Κλείνοντας να πούμε ότι οι EVGA GTX 470 SC, GTX 470 HC FTW, GTX 480 SC και GTX 480 HC FTW τρέχουν στα στα 625/1250/3402MHz, 650/1300/3402MHz, 725/1450/3800ΜΗz και 750/1500/3800 αντίστοιχα, με την τιμή τους να αγγίζει τα $370, $500, $530 και $650.







Gainward GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size



Gainward GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


Τον επόμενο μήνα αναμένονται οι reference-based Gainward GeForce GTX 470 & GTX 480, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα εργοστασιακά μοντέλα. Με λίγα λόγια, η GTX 470 είναι κατάλληλα επανδρωμένη με 448 CUDA Cores, 320-bit memory interface, 1280MB GDDR5 VRAM, dual-DVI & mini HDMI outputs και χρονισμούς 607/1215/3348MHz για πυρήνα/shaders/μνήμη. Η GTX 480 από την άλλη θα προσφέρει στον κάτοχό της 480 Shader Processors, 384-bit memory interface, 1536MB GDDR5 VRAM και χρονισμούς 700/1401/3696MB αντίστοιχα. Κατά τα λεγόμενα της Gainward θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά στις 16 Απριλίου με προτεινόμενη -από τον κατασκευαστή- τιμή 349.90? (GTX 470).







Galaxy GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size



Galaxy GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


Η Galaxy ανακοίνωσε και αυτή με την σειρά της reference-based GTX 470 και GTX 480. Η μόνη τους διαφορά εν συγκρίση με τα μοντέλα της NVIDIA, είναι το αυτοκόλλητο... Τίποτα παραπάνω. Κεντρικά χαρακτηριστικά: Microsoft DirectX 11 Support, NVIDIA CUDA Technology με CUDA C/C++, DirectCompute 5.0 και OpenCL support, PhysX, 3-Way SLI Ready, 3D Vision Surround Ready, PureVideo HD Technology, 2 x Dual-link DVI connectors, OpenGL 3.2 support και συχνότητες λειτουργίας 700/1401/3696MHz για πυρήνα/μνήμη/shaders. Οι χρονισμοί της GTX 470 ανέρχονται στα 607/1215/3348MHz.







Gigabyte GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size



Gigabyte GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


Η Gigabyte δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό των Green Goblins, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το θέμα των καρτών γραφικών ιδιαίτερα σοβαρά. Έτσι λοιπόν, σε διάφορα Ευρωπαϊκά online καταστήματα θα δείτε listed τις Gigabyte GV-N470D5-13I-B και GV-N480D5-15I-B. Ότι ισχύει για τις υλοποιήσεις της Galaxy, ισχύει και για αυτές. Πέρα από το αυτοκόλλητο παραμένουν σε όλα τους, ίδιες και απαράλλαχτες με τις εργοστασιακές. Δυστυχώς οι συχνότητες λειτουργίας παραμένουν στα 607/1215/3348MHz και 700/1401/3696MHz, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Μήπως τελικά επειδή ακριβώς οι κάρτες είναι ιδιαίτερα ζεστές και ενεργοβόρες, οι εταιρείες αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν pre-overclocked εκδόσεις χωρίς την πρόσθεση ενός εξηζητημένου συστήματος ψύξης;







Inno3D GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size



Inno3D GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


Φανερά ενθουσιασμένη έδειχνε στο Press Release η Inno 3D, παρουσιάζοντας τις δικές της υλοποιήσεις. Η GTX 480 έρχεται με 480 Shader Processors, 384-bit memory interface, 1536MB onboard GDDR5 RAM και συχνότητες λειτουργίας @ 700/1404/3696MHz. Τόσο η GTX 480 όσο και η GTX 470 της Inno3D σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν απαράμιλλες επιδόσεις στους gamers, με την εικόνα να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας! Geometric realism, PhysX simulations και ασύγκριτη επεξεργαστική δύναμη από ακόμα δύο εργοστασιακές υλοποιήσεις.

Από ότι όμως φαίνεται η Inno3D βιάζεται να πάρει την πρωτιά στον τομέα "Ποιος κυκλοφόρησε πρώτος non-reference GeForce GTX 400", αλλιώς δεν εξηγείται τόση βιασύνη. Έτσι λοιπόν σιγά-σιγά να ετοιμάζεστε για την Inno3D non-reference GTX 470, που αποκαλείται έτσι για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον το PCB είναι πράσινο αντί για μαύρο (NVIDIA Reference-design) και δεύτερον, από ότι φαίνεται το cooler έχει επανασχεδιαστεί. Αυτά...












Leadtek GeForce GTX 470
[CENTER]
Click for full size




Leadtek GeForce GTX 480
Click for full size
[/center]


Ανακοινώθηκαν επισήμως και οι Leadtek GF100-powered VGAs, με ονομασίες WinFast GTX 470 και WinFast GTX 480. Περιλαμβάνουν υποστήριξη για DirectX 11, PhysX, CUDA, 3-Way SLI και 3D Vision Surround, ενώ έχουν και dual-DVI και mini HDMI outputs. Θα τις δούμε στα καταστήματα μετά τις 16 Απρίλη. Νομίζω θα γίνω κουραστικός αν αναφέρω ξανά ότι το μόνο που αλλάζει είναι το αυτοκόλλητο και η συσκευασία, σε σχέση με ένα stock μοντέλο της NVIDIA.







MSI N470 GTX
[CENTER]
Click for full size



MSI N480 GTX
Click for full size
[/center]


Η MSI έκανε και αυτή αισθητή την παρουσία της με την κυκλοφορία δύο Fermi-based μοντέλων, που ακούνε στο όνομα N470GTX-M2D12 & N480GTX-M2D15 αντίστοιχα. Και οι δύο κάρτες βασίζονται στις reference υλοποιήσεις, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά τους. Απλά και μόνο για να διαφοροποιηθεί από το σύνολο, η MSI θα περιλαμβάνει και ένα πλήρως downloadable game στο bundle. Έτσι ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξετε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα εκ των Warmonger, Resident Evil 5, Dark Void ή Street Fight IV. Οι προτεινόμενες τιμές των N470GTX-M2D12 & N480GTX-M2D15 κυμαίνονται στα επίπεδα και των υπολοίπων - $349 & $499.







Palit GeForce GTX 470
[CENTER]
Click for full size



Palit GeForce GTX 480
Click for full size
[/center]


Η Palit, συνεργάτης τόσο της Gainward όσο και της NVIDIA, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και χαρακτηριστικά των δικών της GTX 400 υλοποιήσεων. Το κακό όμως της υπόθεσης είναι ότι, ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία οι εταιρείες εφοδιάζουν τις reference κάρτες έστω με ένα δικό τους αυτοκόλλητο (έτσι για να κάνουν την διαφορά), η Palit άφησε τις κάρτες όπως ακριβώς τις παρέλαβε από την NVIDIA... Είμαστε λοιπόν περίεργοι να δούμε την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει, εφόσον κάνει απλά re-branding και τίποτα παραπάνω!

Βέβαια αυτά ισχύουν για τον πρώτο ένα μήνα κυκλοφορίας των καρτών. Και αυτό επειδή ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μάη θα κυκλοφορήσει custom-cooled GeForce GTX 470 και GTX 480 cards. Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τα επερχόμενα μοντέλα αντικαθιστούν τις βαρετές reference heatsinks με dual-fan dual-slot coolers. Έτσι θα μειώσετε κατά πολύ την πιθανότητα να λιώσει το πλαϊνό του κουτιού από τις αναπάντεχες θερμοκρασίες. Φυσικά και κάνουμε πλάκα βέβαια! Περιμένουμε πως και πως φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ή πιθανόν κάποιο Press Release, για να θαυμάσουμε τις εντυπωσιακές custom υλοποιήσεις της εταιρείας.


GeForce GTX 470 & 480: Όλες οι υλοποιήσεις, όλων των εταιρειών συγκεντρωμένες!







PNY GeForce GTX 470
[CENTER]
Click for full size



PNY GeForce GTX 480
Click for full size
[/center]


Δεν έχουμε κάτι το ξεχωριστό να αναφέρουμε σχετικά με τις υλοποιήσεις της PNY. Απλά μας άρεσε πάρα πολύ το αυτοκόλλητο που επέλεξε να βάλει στην GTX 470 (πολύ στιλάτο) και το ότι μαζί με τις GTX 400 VGAs της προμηθεύει τον χρήστη με 5 BONUS Movie Downloads. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαλέξει μέσα από 35 διαφορετικές ταινίες, τις οποίες έπειτα μπορεί να απολαύσει μέχρι και σε δύο διαφορετικούς υπολογιστές!







Point of View GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size



Point of View GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


Η Ολλανδική Point of View λανσάρισε με την σειρά της επισήμως τις δικές της GeForce GTX 470 και GTX 480. Με εξαίρεση ένα εκθαμβωτικά όμορφο αυτοκόλλητο, οι κάρτες είναι ίδιες και απαράλλαχτες με τις εργοστασιακές. Οι προτεινόμενες τιμές παραμένουν και αυτές στα $349 και $499 αντίστοιχα. Βέβαια άλλο η προτεινόμενη και άλλο η τιμή στους retailers. Ειδικά στην Ελλάδα που στο hardware industry η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κυμαίνεται στο 1:1!





Sparkle GeForce GTX470
[CENTER]
Click for full size




Sparkle GeForce GTX480
Click for full size
[/center]


H Sparkle, ένας από τους στενότερους συνεργάτες της NVIDIA, ανακοίνωσε γεμάτη περηφάνια την κυκλοφορία των GeForce GTX 470/480. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μιλάμε για τις δυνατότερες single chip VGAs παγκοσμίως, για gaming και όχι μόνο. Απολαύστε εκπληκτικά γραφικά στα τελευταία DX 11 Games, συμπεριλαμβανομένων των DiRT 2, Stalker: OCP, Alien VS Predator 4, Metro 2033 κ.α. Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για τις τεχνολογίες που διαφημίζει η Sparkle, η ουσία όμως είναι ότι οι κάρτες της παραμένουν σε εργοστασιακούς χρονισμούς.







Zotac GeForce GTX 470
[CENTER]
Click for full size



Zotac GeForce GTX 480
Click for full size
[/center]


Φτάνοντας προς το τέλος του Round-up, συναντάμε ακόμα δύο θερμόαιμες και εργοστασιακές GTX 470 και GTX 480, αυτή τη φορά από την Zotac. Έχουν ήδη γίνει listed στο εξωτερικό με τιμές 341? και 499? αντίστοιχα, μετά όμως τις φημολογίες για ανατιμήσεις από την NVIDIA δεν ξέρουμε τι να πρωτο-πιστέψουμε! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Zotac GTX 470 έρχεται με χρονισμούς 607/1215/3348MHz (πυρήνας/shaders/μνήμη), 448 CUDA Cores, 320-bit memory interface, 1280MB GDDR5, DirectX 11 & 3-Way support και συνδεσιμότητα dual-DVI και mini HDMI 1.3a. Αναφορικά με την Zotac GTX 480, θα είναι σύντομα διαθέσιμη προκειμένου να σας προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες gaming, εκμεταλλευόμενη τους 480 CUDA Cores, το 384-bit Memory Interface και τα 1536MB GDDR5 VRAM. Τα GPU/shader/memory clocks αγγίζουν τα 700/1401/3696MHz.




Για το τέλος άφησα ένα cooling solution που κατά τη γνώμη μου δεν έλαβε την προσοχή και το θαυμασμό που στην πραγματικότητα του αρμόζει.





Μιλάω φυσικά για το CoolIT Omni ALC Liquid Cooler που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην τεχνολογική έκθεση CES 2010, τον Ιανουάριο. Το συγκεκριμένο universal graphics card liquid cooling system, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας του, θα υποστηρίζει απροβλημάτιστα τις νεόφερτες GeForce GTX 470 και 480. Οι πρώτες περιγραφές θέλουν το Omni ALC να είναι ιδιαίτερα φθηνό και εξαιρετικά αποδοτικό, χωρίς όμως να το έχει επιβεβαιώσει κάποιος "τρίτος" μέχρι στιγμής. Το plate του αποτελείται από υψηλής πυκνότητας μικρο-κανάλια, ενώ το υπόλοιπο κύκλωμα νερού απαρτίζεται από ήσυχη αντλία CFF1 (Mean Time Before Failure = 50000 ώρες) και 120mm ή 240mm radiator (ανάλογα με τις προτιμήσεις του αγοραστή). Τέλος το CoolIT Omni ALC έρχεται με υγρό χαμηλής τοξικότητας και ασυναγώνιστης ποιότητας θερμοαπαγωγική πάστα.

Οι ενδιαφερόμενοι δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να το προμηθευτούν. Η τιμή του όπως θα ήταν φυσικό παραμένει άγνωστη.





Αισίως λοιπόν φτάσαμε στο τέλος του round-up. Ελπίζω να σας άρεσε.
Ευχαριστώ πολύ τον Μάγο Webhunter για τα τρομερά tables :T:










.