NVIDIA GeForce RTX: Όλες οι κάρτες και όσα πρέπει να ξέρεις!

Πριν από μερικές ώρες η NVIDIA αποκάλυψε και επίσημα τις τρεις πρώτες GPUs της σειράς GeForce RTX 20 και πλέον έχουμε όλες τις πληροφορίες.

Ο λόγος για τις RTX 2070, RTX 2080 και RTX 2080 Ti, τρεις υλοποιήσεις που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Turing και ενσωματώνουν εκτός από αρκετές βελτιώσεις στα κοινά σημεία με την Pascal τον ολοκαίνουριο πυρήνα Ray Tracing που πραγματοποιεί την ομώνυμη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο αρκετά ταχύτερα ακόμα και από τις Volta GPUs της - καθώς και έναν Tensor Core για AI δυνατότητες. Σε σχετικά demo's που είδαμε στο επίσημο keynote, η NVIDIA αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει η αντίστοιχη τεχνολογία στο άμεσο μέλλον κάτι που χρειάζεται όμως και την συμβολή των developers απανταχού. Συνολικά ο πυρήνας των νέων καρτών εμπεριέχει 18.9 δις τρανζίστορ.

Όσον αφορά τις κάρτες, η RTX 2070 θα ενσωματώνει 2304 CUDA Cores και θα χρονίζεται στα 1410MHz για το Base Clock ενώ οι GDDR6 μνήμες θα τρέχουν στα 14Gbps. Το boost clock αναμένεται να διαφοροποιηθεί στις custom υλοποιήσεις των συνεργατών της (δείτε στη συνέχεια), με το reference design να προβλέπει μέχρι 1620MHz, ενώ η OC ταχύτητα θα φτάνει και τα 1710MHz με πιθανότητα περαιτέρω αύξησης εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η RTX 2080 βελτιώνει τα specs προσθέτοντας περισσότερα CUDA cores αγγίζοντας τον συνολικό αριθμό των 2944, ενώ οι μνήμες παραμένουν ίδιες με χωρητικότητα 8GB. Το μέγιστο boost clock που μπορούν να τρέξουν οι GPUs είναι τα 1800MHz σε OC mode κάτι που θα δούμε στις περισσότερες custom υλοποιήσεις εκτός της reference αγοράς, η οποία 'τερματίζει' στα 1710MHz. Τέλος, έχουμε την ισχυρότερη κάρτα του lineup, RTX 2080 Ti, η οποία σε αντίθεση με άλλες γενιές κυκλοφορεί μαζί με τις δύο non Ti κάρτες της εταιρίας. Συνήθως το κορυφαίο chip κυκλοφορούσε μερικούς μήνες αργότερα λόγω των χαμηλών yields που υπάρχουν σε μια νέα γενιά που ενδεχομένως περιλαμβάνει και νέα λιθογραφία. Οι συγκεκριμένες βασίζονται στα 12nm της TSMC ενώ τα specs της Ti έκδοσης συναρπάζουν. Η GPU αποτελείται από 4352 CUDA cores και τρέχει στα 1350MHz για το base clock και τα 1545MHz για το reference boost clock με δυνατότητα αύξησης στα 1635MHz. Η συνολική μνήμη αυξάνεται και αυτή στα 11GB ενώ τρέχει και αυτή στα 14Gbps προσφέροντας 616 GB/s effective bandwidth κάτι που προκύπτει από το πλατύτερο memory interface των 352-bit. Οι θεωρητικές επιδόσεις της κάρτας ανέρχονται στα 13.4 TFLOPs.

Το νέο NVLink interface αντικαθιστά το τωρινό SLI connector και έρχεται από τις Tesla κάρτες της στην consumer αγορά. Η NVIDIA έχοντας αφαιρέσει τη δυνατότητα για SLI από την GTX 1060, πλέον την αφαιρεί και από την RTX 2070. Αυτό αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το segmentation της NVIDIA και εάν οι τελικοί χρήστες πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα για μια ίδιας κλίμακας GPU. Σημειώνεται δε, ότι στο keynote η εταιρία έριξε μεγαλύτερο βάρος στις ray tracing επιδόσεις των νέων καρτών και όχι τόσο στις συνολικές επιδόσεις σε gaming.

Τα σχέδια των reference καρτών είναι κάτι που έχει αλλάξει δραματικά η NVIDIA σε αυτή τη γενιά και συνάδουν με τις φήμες που μιλούσαν για ευθύ ανταγωνισμό ακόμη και με τους ίδιους της τους συνεργάτες. Οι GPUs έχουν ένα σύστημα με διπλούς ανεμιστήρες με 13 fan blades Με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν άμεσα από το site της NVIDIA προς $599 (2070), $799 (2080) και $1,199 (2080 Ti), ένα premium από όλες τις πιο πολλές custom υλοποιήσεις της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές για non reference κάρτες διαμορφώνονται ως εξής: $499 (2070), $699 (2080) και $999 (2080 Ti) μια σημαντική αύξηση από την αμέσως προηγούμενη γενιά, κάτι που δείχνει την έλλειψη ανταγωνισμού από το στρατόπεδο της AMD.

Και πάμε στις GPUs που ήδη αποκαλύφθηκαν από πολυάριθμους συνεργάτες της NVIDIA:

MSI
Η MSI ανακοίνωσε πλήθος νέων καρτών όπως την Gaming X Trio για την high end αγορά καθώς και την υδρόψυκτη Sea Hawk για τις οποίες θα μάθουμε περισσότερα σύντομα. Παράλληλα η Ventus μπαίνει για πρώτη φορά στο lineup της εταιρίας με μια κάρτα που θυμίζει αρκετά την reference υλοποίηση. Η Aero είναι η μόνη που φέρει ανεμιστήρα σε στιλ blower ενώ το λιτό cooler της θα ωθήσει την τιμή της πιο χαμηλά στο κατώτατο όριο που έχει θέσει η NVIDIA.

GIGABYTE
Ανανεωτικός αέρας πνέει και στην GIGABYTE με την εταιρία να ετοιμάζει την Gaming υλοποίησή της ενώ ετοιμάζει και μια ολοκαίνουρια AORUS κάρτα με ring στιλ RGB ανεμιστήρες. Η Gaming υλοποίηση αφορά αρχικά την RTX 2070 και θα έρχεται με τρεις ανεμιστήρες όπως η G1 Gaming της σειράς GTX 10 έχοντας και custom PCB. Η RTX 2070 όμως δε θα φέρει NVLink interface για σύνδεση με άλλες κάρτες σε διάταξη SLI κάτι που σημαίνει ότι ούτε και οι μικρότερες του lineup θα έχουν.

ASUS
Η ASUS συνεχίζει την σειρά STRIX στη νέα σειρά RTX 20 σε μια OC εκδοχή ενώ βλέπουμε κι άλλες υλοποιήσεις όπως τη Turbo που θεωρητικά έρχεται να ρίξει το κόστος χαμηλά. Η Turbo φέρει και αυτή έναν blower τύπου ανεμιστήρα ενώ η STRIX περιλαμβάνει τρεις ανεμιστήρες με φτερωτές που εφάπτονται σε ένα κοινό δαχτυλίδι. Για ελαφρώς μικρότερο μέγεθος βέβαια η ASUS θα διαθέσει στην αγορά και την Dual έκδοση ορισμένων εκ των καρτών της όπως της 2080 Ti αλλά και της non Ti με σχεδόν τις ίδιες τιμές. Για την ώρα προπαραγγελίες γίνονται και για τις custom υλοποιήσεις μέσα από γνωστά Ευρωπαϊκά sites σε τιμές που ξεπερνούν αρκετά ακόμη τις reference της NVIDIA, όπως γίνεται σε κάθε νέα γενιά.

Τέλος, υπάρχουν αρκετοί ακόμη κατασκευαστές που θα διαθέσουν τις δικές τους. Μερικοί από αυτούς είναι η ZOTAC, η Inno3D και η GALAX, όπως μας δείχνουν αρκετές πηγές. Ακόμη, η επίσημη διαθεσιμότητα των καρτών θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

nvidia, preorder, 2018, Turing , ray tracing , rtx 2080, RTX 2080 Ti, RTX 2070, Tensor Core , NVLink , 20 september, pricing

Geakos

Members
2018-08-21T07:59:01Z

Σαλακι

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ChameZX

Members
2018-08-21T10:21:07Z

πολύ ωραίο και γεμάτο άρθρο! 
τι να λέμε? ότι δίνεις παίρνεις πραγματικά.

Το καινούργιο cooler δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μικρές εκδώσεις των άλλων εταιριών.

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...