Ένα custom chip της NVIDIA ίσως μας δείχνει το μέλλον των GPUs

Πρόκειται για ένα δοκιμαστικό chip που αποτελείται από 36 modules και βρίσκεται στα γραφεία της NVIDIA Research όπου και αναπτύσσεται από την εταιρία.

Οι κάρτες γραφικών σε μεγάλο βαθμό κατασκευάζονται με βάση ένα μονολιθικού τύπου chip και εξαίρεση αποτελούν όσες GPUs έχουν ξεχωριστές HBM μνήμες που μετρούν σαν ένα επιπλέον die επάνω στο package του PCB. Η μαγική συνταγή εξακολουθεί και είναι η ύπαρξη ενός chip που μέσα του εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα components, όμως όπως είδαμε στη περίπτωση των RTX 20 GPUs, το μέγεθος του πυρήνα με όλες αυτές τις επιπλέον μονάδες στο εσωτερικό αυξάνουν δραματικά το μέγεθος του πυρήνα και παράλληλα το κόστος του.

Οι μηχανικοί της NVIDIA όμως δουλεύουν επάνω σε νέα σχέδια όπως για παράδειγμα ένα 36-module chip που ίσως αποτελέσει το μέλλον στη σχεδίαση scalable consumer προϊόντων, ή ακόμα και στα multi GPU setups που τείνουν να λιγοστεύουν έχοντας μικρότερο support από τους developers. Το πρωτότυπο κατασκευάζεται στη προηγούμενη σταθερή λιθογραφία των 16nm της TSMC και περιλαμβάνει πολλαπλά dies που το καθένα από αυτά φέρει 16 PEs (Processing Elements), έναν RISC-V αρχιτεκτονικής πυρήνα CPU, αποκλειστικό buffer καθώς και 8 GRS (Ground-Referenced Signaling) links με bandwidth 100GB/s - οδηγώντας έτσι στον συνολικό αριθμό των 87 δις transistor.

Ο Bill Dally που ηγείται του NVIDIA Research προγράμματος δήλωσε πως το σύστημα είναι ιδανικό για χρήση σε deep learning σενάρια ενώ μπορεί να γίνει scale-up, που σημαίνει ότι ενδέχεται να το δούμε και σε μεγαλύτερες εκδόσεις με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ. Το πείραμα βέβαια δεν σχετίζεται άμεσα με την gaming αγορά ωστόσο η multi chip τεχνική φαίνεται πως ερευνάται στην NVIDIA, ίσως με στόχο στη δημιουργία scalable προϊόντων και για την consumer αγορά κάτι που θα δούμε από φέτος να συμβαίνει σε άλλους τομείς του PC Hardware όπως για παράδειγμα τους επεξεργαστές Ryzen της AMD τρίτης γενιάς, οι οποίοι θα έχουν δύο τουλάχιστον dies, έναν για τους πυρήνες και άλλον έναν για το uncore.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

gpu, custom chips, prototype, multi chip package, nvidia research, 36 modules

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...