NVIDIA Ampere: Νέα αρχιτεκτονική σύντομα και στις Gaming GPUs
Μετά από αρκετές φήμες και πλήθος ανεπίσημων leaks, η NVIDIA αποκαλύπτει κάποια από τα χαρακτηριστικά της επόμενης αρχιτεκτονικής της.
Μια από τις πρώτες GPUs που θα βασίζονται σε αυτή την αρχιτεκτονική θα είναι η νέα NVIDIA A100 και αποκαλύφθηκε επίσημα από την εταιρία στο ψηφιακό event του GTC 2020 που έτρεξε ζωντανά πριν από μερικές ώρες. Η Ampere όπως όλα δείχνουν θα ενσωματωθεί και στις consumer ή αλλιώς gaming GPUs της εταιρίας αλλά μέχρι τότε, ο CEO ανέφερε ότι θα βρεθεί πρώτα στην οικογένεια των servers και high performance συστημάτων που χρησιμοποιούνται από οργανισμούς και εταιρίες για πλήθος εφαρμογών, όπως για παράδειγμα machine learning. Μέχρι πρότινος, η NVIDIA διαχώριζε το επαγγελματικό κομμάτι (HPC) από το consumer (gaming/workstations) με δύο ξεχωριστά προϊόντα, την Turing οικογένεια καρτών που ζει στη gaming αγορά και την Volta οικογένεια που καλύπτει όλες τις ειδικές απαιτήσεις των σύγχρονων υπερυπολογιστών.
Από φέτος η εταιρία σκοπεύει να διαθέσει ένα προϊόν και για τις δύο αγορές και υπό το όνομα 'Ampere', θα δούμε τον στόχο αυτόν να επιτυγχάνεται, πιθανόν πριν το τέλος του έτους. Το κορυφαίο chip που εμφανίστηκε αφορά τους supercomputers και ονομάζεται NVIDIA A100 και μπορεί να αντεπεξέλθει αρκετά καλά στις σύγχρονες απαιτήσεις και υπόσχεται μεγάλη ευελιξία σε πλήθος workloads. Κατασκευάζεται στα 7nm της TSMC, μια σημαντική διαφορά από το τωρινό lineup που υλοποιείται γύρω από τα 12nm της ίδιας κατασκευάστριας ημιαγωγών, ενώ η πρώτη εταιρία που θα λάβει συστήματα (DGX A100 AI systems) θα είναι η Microsoft, όπως γνωστοποίησε και στο συνοδευτικό δελτίο τύπου της η NVIDIA, ακολουθούμενη από μερικές ακόμα που θα κατασκευάσουν servers, όπως οι: Dell, Cisco, GIGABYTE, Lenovo, Quanta και μερικές ακόμη. 54 δις. τρανζίστορ βρίσκουν το δρόμο τους στο εσωτερικό της νέας NVIDIA A100 GPU σε ένα σύνολο 6912 CUDA Cores, ενώ παράλληλα βλέπουμε την είσοδο της τρίτης γενιάς των Tensor cores με την NVIDIA να αναφέρεται στις διευρυμένες δυνατότητες, αλλά και τις υψηλότερες επιδόσεις από το παρελθόν.
Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά όπως οι ταχύτεροι Tensor cores, ο καλύτερος παραλληλισμός των δεδομένων και το τρίτης γενιάς NVLink interface είναι στοιχεία που θα δούμε και στις consumer κάρτες γραφικών οι οποίες αναμένονται πριν το τέλος του έτους στην αγορά και θα αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, δηλαδή την gaming κοινότητα.
nvidia, gaming, architecture, hpc, 2020, Ampere , supercomputers , 7nm tsmc, NVIDIA A100, gaming GPUs