Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower

Είναι πολύ πιθανό πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε –συνειδητά και μη- συνδέσει το όνομα της Corsair, με προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από λέξεις όπως ποιότητα, στιβαρότητα, επιδόσεις και design. Αυτό μάλιστα είναι αρκετά φυσικό, μιας και τα high-end προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των extreme users, όπως για παράδειγμα οι κορυφαίες Dominator Platinum αλλά και το AX1200i. Το καλό όμως, είναι πως αυτή η τεχνογνωσία δεν περιορίστηκε μόνο στις μνήμες και στα τροφοδοτικά, αλλά κατάφερε να φθάσει μέχρι και τα κουτιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκεί βρίσκουμε αντίστοιχα μεγάλα ονόματα στον χώρο, όπως το Obsidian 800D, τα οποία έχουν λάβει πληθώρα θετικών κριτικών ανά τον κόσμο. Βέβαια, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, το κέρδος των εταιρειών δεν προέρχεται από τα uber-end προϊόντα τους, τα οποία επιτελούν κυρίως σκοπούς επίδειξης δύναμης, αλλά από τα mainstream ή ακόμη περισσότερο τα low-end products. Είναι πολύ πιθανό πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε –συνειδητά και μη- συνδέσει το όνομα της Corsair, με προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από λέξεις όπως ποιότητα, στιβαρότητα, επιδόσεις και design. Αυτό μάλιστα είναι αρκετά φυσικό, μιας και τα high-end προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των extreme users, όπως για παράδειγμα οι κορυφαίες Dominator Platinum αλλά και το AX1200i. Το καλό όμως, είναι πως αυτή η τεχνογνωσία δεν περιορίστηκε μόνο στις μνήμες και στα τροφοδοτικά, αλλά κατάφερε να φθάσει μέχρι και τα κουτιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκεί βρίσκουμε αντίστοιχα μεγάλα ονόματα στον χώρο, όπως το Obsidian 800D, τα οποία έχουν λάβει πληθώρα θετικών κριτικών ανά τον κόσμο. Βέβαια, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, το κέρδος των εταιρειών δεν προέρχεται από τα uber-end προϊόντα τους, τα οποία επιτελούν κυρίως σκοπούς επίδειξης δύναμης, αλλά από τα mainstream ή ακόμη περισσότερο τα low-end products.

Εκεί, συναντάει κανείς μία συγκεκριμένη οικογένεια κουτιών, η οποία αν και απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ευσεβές χρηματικό ποσό για την απόκτηση ενός μέλους της, έχει αποδείξει πως μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις μεγαλύτερες higher-end σειρές της εταιρείας. Ο λόγος φυσικά για την σειρά Carbide, που πρόκειται για μία οικογένεια η οποία αποτελείται από 4 κυρίως μέλη, μαζί με 2 παραλλαγές ορισμένων εξ αυτών. Ειδικότερα, έχουμε το μεγαλύτερο αδελφάκι της σειράς, ονόματι 500R, το οποίο ακολουθείται από το 400R, το 300R και τέλος το μικρότερο από όλα, που ακούει στο όνομα 200R. Σύμφωνα με την Corsair, οι οικογένεια Carbide αποτελεί την mainstream σειρά της εταιρείας για gaming towers, τα οποία μπορούν να προσφέρουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε, μαζί με αρκετό χώρο για την τοποθέτηση hardware, αλλά και με καταπληκτικές δυνατότητες ψύξης. Βέβαια, τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν στο σημερινό Review, όπου και θα εξετάσουμε το μικρότερο εκ των τεσσάρων αδελφών, aka 200R.

Τι είναι όμως το 200R; Εν συντομία, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αποτέλεσμα των κόπων της εταιρείας να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό low-end product, το οποίο όμως θα διατηρήσει ψηλά τον πήχη τόσο όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, όσο και την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της λειτουργικότητας αλλά και των επιδόσεων. Ως εκ τούτου, έχουμε ένα mid-tower chassis, το οποίο στηρίζεται σε έναν κάπως ιδιαίτερο εσωτερικό σχεδιασμό, με στόχο να καταφέρει να προσφέρει ένα μέρος όσων δύνανται να προσφέρουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, ενώ ταυτόχρονα να μπορέσει να διατηρήσει και ένα price tag, το οποίο θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Θα τα καταφέρει άραγε ο μικρούλης της παρέας στο δύσκολο αυτό έργο; Read on to find out!

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower



Unboxing & Specifications


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower

Το Corsair Carbide 200R καταφθάνει στον τελικό χρήστη σε μία απλή συσκευασία, η οποία μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το κουτί. Ειδικότερα, στην μία όψη γίνεται εκτενής αναφορά στον tool free σχεδιασμό του 200R, στο οποίο σύμφωνα με την Corsair θα χρειαστούμε κατσαβίδι μόνο για την εγκατάσταση της μητρικής μας. Στην άλλη (μικρή πλευρά), παρουσιάζονται οι θέσεις για την τοποθέτηση ανεμιστήρων, ενώ στην πίσω μεγάλη μεριά φαίνεται ένα semi exploded view του case, δίνοντας μας ορισμένες πρόσθετες «χονδρικές» πληροφορίες. Ανοίγοντας κανείς την συσκευασία έρχεται σε επαφή με το σκληρό φελιζόλ που έχει αναλάβει την διαφύλαξη του περιεχόμενου, ενώ η αφαίρεση του παραπάνω μας αφήνει μόνο με το case μέσα στο πλαστικό προστατευτικό του.

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΤο κουτί των παρελκόμενων έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του case, μέσα στο HDD compartment. Ανοίγοντάς το και εξερευνώντας το εσωτερικό του, βρίσκουμε τα ακόλουθα: Αρκετές βίδες για την τοποθέτηση της μητρικής, των ανεμιστήρων κτλ, zip ties για το cable management, ένα φυλλάδιο εγγύησης καθώς επίσης και το user manual. Προτού συνεχίσουμε όμως, ας ρίξουμε μία ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του chassis, όπως μας τα παρείχε η Corsair, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για το μικρότερο αδελφάκι των καρβιδίων.

Βλέποντας κανείς τον ακόλουθο πίνακα διαπιστώνει πως έχουμε να κάνουμε σαφώς με ένα Mid Τower, το μέγεθος του οποίου είναι σχετικά μικρό. Αναλυτικότερα, το 200R έχει τις εξής διαστάσεις 430mm x 210mm x 497mm (Ύψος x Πλάτος x Μήκος), οι οποίες το καθιστούν ικανό να τοποθετηθεί σε μέρη που αρκετά άλλα Mid tower θα δυσκολευόταν. Ακολούθως βλέπουμε τους τύπους μητρικής που μπορεί να φιλοξενήσει το Carbide, οι οποίες αντιστοιχούν σε ATX καθώς επίσης και Micro ATX (mAtx) μητρικές πλακέτες. Το κύριο υλικό κατασκευής φαίνεται να είναι ο χάλυβας για τον σκελετό, ενώ το πακέτο συμπληρώνει το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) πλαστικό.



Warranty 2 Years
Dimensions (H/ W/ L) 430 x 210 x 497 mm / 16.9 x 8.3 x 19.6 inches
Motherboard Form Factor Micro-ATX, ATX
PCI Expansion Slots 7
Form Factor Mid-Tower
Materials Steel structure with molded ABS plastic accent pieces
5.25" Drive Bays 3
3.5" Drive Bays 4
2.5" Drive Bays 4
Cooling (x5) 120mm/140mm fan mount locations, (x3) 120mm fan mount locations, Includes (x1) front-mounted 120mm fan and (x1) rear 120mm fan
Front I/O (x2) USB 3.0, (x1) Headphone, (x1) MIC, Power, Reset
Power Supply ATX (not included)


Το υπόλοιπο μισό του πίνακα είναι αφιερωμένο στην επεκτασιμότητα του case. Έχουμε λοιπόν 7 PCI Expansion slots, 3 θύρες οπτικών μέσων 5.25”, 4 θύρες 3.5” για δίσκους και 4 θύρες 2.5” για SSD Drives. Οι ανεμιστήρες που μπορεί να φιλοξενήσει το 200R είναι συνολικά 8 στον αριθμό, δύο εκ των οποίων (εμπρός και πίσω) παρέχονται από την Corsair. Τέλος, γίνεται αναφορά στο Input/Output Panel, το οποίο περιλαμβάνει δύο θύρες USB 3.0 μαζί με τα γνωστά Headphone Out και Microphone In, καθώς και τα Power On και Reset buttons, ενώ η σύντομη αυτή αναφορά στα χαρακτηριστικά του 200R ολοκληρώνεται με την δυνατότητα τοποθέτησης ενός standard ATX τροφοδοτικού.


All Around Exterior Analysis


Βγάζοντας κανείς το Corsair Carbide 200R από την συσκευασία του και ρίχνοντας μια πρώτη κλεφτή –και μη- ματιά, σίγουρα διαπιστώνει πως δεν έχουμε ένα chassis που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την εμφάνιση και τις καμπύλες του. Αντιθέτως, έχουμε ένα κουτί το οποίο αποπνέει μία αίσθηση σοβαρότητας, λιτότητας αλλά και «μετριοπάθειας», εάν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, το οποίο ενδεχομένως να παραπλανήσει ορισμένους για το εσωτερικό του. Αυτό όμως θα το δούμε λεπτομερειακά στην επόμενη σελίδα. Προς το παρόν, ας ρίξουμε μία –όχι και τόσο σύντομη- ματιά στο εξωτερικό μέρος του mid tower της Corsair.

Front Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΚοιτάζοντας το εμπρός μέρος του κουτιού, βλέπουμε αρχικά το Input/Output Panel. Αυτό φαίνεται να είναι αρκετά λιτό, περιέχοντας μόνο 2 USB 3.0 ports, καθώς επίσης και τις κλασικές θύρες για Headphone Out και Microphone In, δείχνοντας ίσως και κάποιες περικοπές που χρειάστηκαν να γίνουν ώστε να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά. Σίγουρα όμως, θα προτιμούσαμε περισσότερες θύρες USB, καθώς τις περισσότερες φορές τα 2 flashακια εν έτη 2013, απλώς δεν είναι αρκετά! Αξίζει ακόμη να παρατηρήσουμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον, από πλευράς συμβατότητας με τα παλαιότερα συστήματα, η μητρική των οποίων δεν υποστηρίζει USB 3.0. Εκεί, χρειάζεται προσοχή, καθώς το μόνο που μπορεί να γίνει για να αξιοποιήσουν τις θύρες, είναι να προμηθευτούν ένα USB 3.0 -> 2.0 Adapter, το οποίο δεν παρέχεται στη συσκευασία. Τέλος, στην δεξιά άκρη του επάνω εμπρός τμήματος συναντάμε τα Power On και Reset buttons, τα οποία αξιοποιούν έναν 2 in 1 σχεδιασμό, καθώς το κουμπί χωρίζεται σε δεξί και αριστερό τμήμα, με το HDD Activity LED να βρίσκεται στο 1/3 περίπου από τα αριστερά του κουμπιού.
Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΚατεβαίνοντας λίγο παρακάτω βρίσκουμε 3 πεντέμισι ιντσών bays, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση τόσο οπτικών μέσων, όσο και διάφορων Front Panel, όπως για παράδειγμα αυτό μιας κάρτας ήχου, ή αυτό ενός Memory Card Reader. Συνεχίζοντας, βλέπουμε πως δεν υπάρχει κάποια μεγάλη εισαγωγή αέρα, όπως έχουμε συνηθίσει παλαιότερα σε διάφορα cases. Μην γελιέστε όμως, η Corsair δεν έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη. Θέλοντας ενδεχομένως να επιτύχει έναν πιο μινιμαλιστικό σχεδιασμό, αποφάσισε να τοποθετήσει τις μπροστινές εισαγωγές αέρα στα δεξιά και αριστερά του εμπρός τμήματος, ενώ παράλληλα τις εφοδίασε με dust filters. Το εάν ο παραπάνω σχεδιασμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί με επάρκεια στα θερμικά φορτία ενός πλήρους συστήματος, μένει να αποδειχθεί στη συνέχεια!


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower


Top Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΑνεβαίνοντας και παρατηρώντας το επάνω μέρος του κουτιού συναντάμε 2 θέσεις, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν 2 x 120 ή 140 χιλιοστών ανεμιστήρες. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι τα ανοίγματα στα οποία θα προσαρτηθούν οι ανεμιστήρες διαθέτουν αντικραδασμική επένδυση από καουτσούκ, η οποία όπως λέει και η λέξη, έχει ως στόχο να απορροφήσει τους κραδασμούς και τις δονήσεις από τα fans. Αρνητικό, όμως, το οποίο δυστυχώς υπερκαλύπτει το παραπάνω θετικό, αποτελεί το γεγονός ότι δεν περιέχεται κάποιο dust filter, επιτρέποντας έτσι αρκετή σκόνη να κατακάθεται στο εσωτερικό του κουτιού, δεδομένου μάλιστα και του μεγάλου επάνω ανοίγματος.


Back Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower
Η πίσω πλευρά του κουτιού περιέχει τα απολύτως βασικά. Έχουμε δηλαδή μία εξαγωγή αέρα, η οποία καλύπτεται από έναν 120mm ανεμιστήρα, ενώ αριστερά της βρίσκεται το άνοιγμα για το I/O Shield της μητρικής. Εάν κατέβουμε λίγο, πέφτουμε επάνω στα 7 PCI Expansion covers, τα οποία διαθέτουν γρίλιες με στόχο την βελτιστοποίηση της ροής αέρα και κατʼ επέκταση της απαγωγής της παραγόμενης θερμότητας. Σε αυτά τα slots θα μπορούσαν να τοποθετηθούν έως και τρεις διπλές κάρτες γραφικών, επιτρέποντας τόσο 3-way SLI, όσο και Tri-Fire. Το back side του 200R ολοκληρώνεται με ένα τμήμα δεξιά από τα PCI Slots το οποίο διαθέτει μικρές οπές, ενώ από κάτω του συναντάμε την θέση για τροφοδοτικό.



Right Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΗ δεξιά πλευρά του κουτιού, όπως το κοιτάει κανείς από μπροστά, είναι απλή και λιτή, χωρίς κάποια θέση εξαερισμού, με το συμπαγές panel να καταλαμβάνει όλο το δεξί τμήμα.
Left Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΣε αντίθεση με την δεξιά πλευρά, η αριστερή του 200R διαθέτει 2 θέσεις, και αυτές με αντικραδασμικά, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν ανεμιστήρες διαμέτρους 120 ή 140mm.


Bottom Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower
Εάν γυρίσουμε στα πλάγια το κουτί, μας δίνεται η δυνατότητα να αντικρίσουμε το κάτω του τμήμα. Εκεί βρίσκεται η εισαγωγή αέρα για την ψύξη του τροφοδοτικού, η οποία συνοδεύεται και με το σχεδόν μοναδικό dust filter του Carbide, εάν λάβει κανείς υπόψιν πως το μοναδικό άλλο που υπάρχει είναι αυτό για τις μπροστινές εισαγωγές αέρα. Συνεχίζοντας προς τα δεξιά, υπάρχει μία θέση για την τοποθέτηση ενός 120 ή 140mm ανεμιστήρα, χωρίς όμως αυτήν την φορά να περιλαμβάνονται τα αντικραδασμικά για τις θέσεις υποδοχής. Τέλος, τα ποδαράκια του κουτιού είναι απλής κατασκευής και διαθέτουν στο κάτω τους τμήμα καουτσούκ για την απορρόφηση των κραδασμών. Ταυτόχρονα, το σχετικά μεγάλο ύψος τους δίνει την δυνατότητα σε περισσότερο ψυχρό αέρα να διέρχεται από το κάτω μέρος του κουτιού, και συνεπώς βελτιώνει τις ικανότητες ψύξης τόσο του τροφοδοτικού, όσο και του εσωτερικού με την τοποθέτηση ή μή ενός πρόσθετου ανεμιστήρα.

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower


Εδώ βλέπουμε το φίλτρο σκόνης στη θέση του τροφοδοτικού μαζί με την υποδοχή για έναν 120/140mm ανεμιστήρα. Η αφαίρεση του φίλτρου είναι όπως θα λέγαμε easy peasy, και απαιτεί μόνο το σύρσιμό του προς τα έξω, ενώ για την επανατοποθέτησή του ακολουθείται η αντίθετη μετατόπιση. Σίγουρα θα θέλαμε να έχει κάποιον μηχανισμό κλειδώματος στην σωστή θέση, όμως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, ειδικά σε αυτό το εύρος τιμών, και όταν μάλιστα αρκετά πιο high-end cases δεν έχουν καν removable dust filter στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα εύσημά μας λοιπόν στην Corsair για την τοποθέτηση αφαιρούμενου φίλτρου σκόνης στο PSU compartment!


A Detailed Look Inside


Έφθασε η στιγμή να αφαιρέσουμε τα side panel του 200R και να δούμε τι μας έχει επιφυλάξει η Corsair. Αποσπώντας λοιπόν τα πλαϊνά με την αφαίρεση 4 χειρόβιδων, βλέπουμε για πρώτη φορά το εσωτερικό του κουτιού αλλά και τη διαμόρφωσή του. Με μεγάλη μας χαρά, διαπιστώσαμε πως ακόμη και στα low end products της, η εταιρεία έχει αποφασίσει να διατηρήσει τον All Black χρωματισμό του κουτιού. Γενικά, το εσωτερικό του 200R δείχνει προσεγμένο, με κάθε εξάρτημα να έχει την δική του μοναδική λειτουργία. Και μιας και αναφερθήκαμε σε λειτουργίες, ας δούμε με τη σειρά ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος για το μικρό καρβίδιο!

Motherboard Tray


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΑμέσως αμέσως, ίσως και από συνήθεια θα λέγαμε, το μάτι πηγαίνει στο motherboard tray. Εκεί η Corsair έχει φροντίσει να τοποθετήσει όλους τους αποστάτες της μητρικής στη θέση τους για λογαριασμό μας. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξουμε σε περίπτωση που επιλέξουμε να τοποθετήσουμε ένα ATX motherboard, είναι πως θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους δύο αποστάτες που αποτελούν την τρίτη οριζόντια, από επάνω, σειρά (mATX), μιας και ενδέχεται να βραχυκυκλώσουν την μητρική μας. Το motherboard tray διαθέτει ακόμη και ένα μεγάλο άνοιγμα στην περιοχή του επεξεργαστή, από το οποίο μπορούν να αλλαχθούν τα backplate aftermarket ψυκτρών, χωρίς την ανάγκη αφαίρεσης της μητρικής. Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να μην προσέξουμε και τα ανοίγματα επάνω στο tray με σκοπό την διαχείριση καλωδίων στο εσωτερικό του 200R, τα οποία όμως δεν περιέχουν grommets.

5.25 Inch Bays


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΈπειτα από την θέση για την μητρική, δεν θα μπορούσε να μην μας κινήσει το ενδιαφέρον το δεξί μέρος του κουτιού, όπου και φιλοξενούνται τα πεντέμισι ιντσών Optical Drive bays, καθώς επίσης και τα HDD αλλά και SSD bays. Τα πρώτα, όντας 3 συνολικά στον αριθμό, διαθέτουν έναν αρκετά εύκολο tool free σχεδιασμό για την τοποθέτηση και διασφάλιση των οπτικών μέσων στις ανάλογες υποδοχές. Αυτός ο σχεδιασμός, αν και αρκετά εύχρηστος, δείχνει κάπως υποδεέστερος αναφορικά με την ευκολία που παρέχεται από ορισμένα tower του εμπορίου, τα οποία απαιτούν την αλλαγή της θέσης ενός και μόνο διακόπτη. Τίποτα όμως ουσιαστικά αρνητικό σε αυτόν τον τομέα, μιας και είναι σίγουρο πως αυτή η περικοπή οφείλεται στην προσπάθεια διατήρησης του κόστους σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς όμως να θυσιάζεται η ευκολία χρήσης –ευτυχώς-.

HDD/SSD Cage


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΑκολούθως, βρισκόμαστε να ανταλλάσσουμε ματιές αλλά και προβληματισμούς με το HDD cage, το οποίο φαίνεται να διαφέρει κάπως από τα συμβατικά. Και όντως, εκτός από τις 4 υποδοχές των 3.5”, το cage δείχνει στοιχεία μοναδικότητας. Αυτά ανευρίσκονται κυρίως στο επάνω compartment του, όπου και βρίσκονται τέσσερις υποδοχές για Solid State Drives, μεγέθους 2.5 ιντσών, προσδίδοντας έτσι στο 200R την δυνατότητα τοποθέτησης 8 συνολικά δίσκων. Make no mistake though. Τα 4 από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση μηχανικών δίσκων (ή SSD με adaptor), ενώ τα υπόλοιπα 4 για την τοποθέτηση SSD και μόνο. Παράλληλα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε πως η τοποθέτηση ενός δίσκου είναι και αυτή tool free. Για τους HDD, ο δίσκος σύρεται στην θέση του, ενώ για να κλειδώσει απαιτείται η κάμψη προς τα έξω ενός πλαστικού κλειδώματος, όμοιου με αυτό των optical drive. Για τα SSD, η διαδικασία είναι κάπως πιο απλή. Ουσιαστικά τοποθετούμε συρταρωτά το drive στην ανάλογη υποδοχή μέχρι αυτό να κλειδώσει στην θέση του. Η αφαίρεση του drive από την άλλη, πραγματοποιείται απλά και μόνο και με την κάμψη του πλαστικού που ευθύνεται για το κλείδωμα, προς τα έξω. Τέλος, άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως στην αριστερή πλευρά του cage βρίσκονται τέσσερις οπές, για την τοποθέτηση ενός ακόμη ανεμιστήρα 120mm, σε περίπτωση που επιζητούμε καλύτερη ψύξη των δίσκων μας.

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower
Κλείνοντας την ανάλυση περί drive cage, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως αυτό είναι αποσπώμενο, με την αφαίρεσή του να απαιτεί την αφαίρεση τεσσάρων βιδών, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην δεξιά μεριά του case, δίπλα από το εμπρός τμήμα, ενώ οι υπόλοιπες δύο στην πρόσοψη. Η πρόσβαση στις μπροστινές βίδες γίνεται δυνατή εφόσον αυτή αφαιρεθεί. Πώς θα αφαιρεθεί όμως η πρόσοψη; Η απάντηση είναι απλή, αφού η πρόσοψη ασφαλίζει στον σκελετό του κουτιού με την χρήση των γνωστών old time classic, κλιπ. Έξι λοιπόν από αυτά είναι υπεύθυνα για το κλείδωμα της πρόσοψης στη θέση της. Αφού γίνουν λοιπόν τα παραπάνω, θα διαπιστώσει κανείς πως το πλαστικό cage που αφαιρείται (μορφής Γ ), αφήνει αρκετό χώρο ελεύθερο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους σκοπούς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη!

Left And Bottom Side


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower


Ολοκληρώνοντας την γενική αναφορά μας στο εσωτερικό, ας δούμε την αριστερή πλευρά του εσωτερικού. Από επάνω προς τα κάτω βρίσκουμε έναν ανεμιστήρα 120mm, με την αφαίρεση του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο κλειστό σύστημα υδρόψυξης, διαστάσεων 12 x 12 εκατοστά. Ακολούθως, βρίσκουμε τα 7 vented PCI Expansion slots, τα οποία εμφανίζονται βιδωμένα με thumb screws. Στο κάτω μέρος συναντάμε την θέση για ένα standard ATX Power Supply, το οποίο στηρίζεται επάνω σε stands από καουτσούκ, για την απορρόφηση τυχόν δονήσεων. Το τροφοδοτικό μπορεί να τοποθετηθεί τόσο με τον ανεμιστήρα του προς τα κάτω (προτεινόμενη θέση για την καλύτερη ψύξη του), όσο και με τον ανεμιστήρα του προς τα πάνω, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.


Fan Positioning, Watercooling Potential


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΈχοντας δει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του 200R, θα ήταν σκόπιμο σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε όλες τις θέσεις ανεμιστήρων στο συγκεκριμένο chassis, καθώς επίσης και το ποιοι παρέχονται εργοστασιακά από την Corsair. Στο επάνω τμήμα του κουτιού βρίσκουμε λοιπόν θέσεις για 2 x 120/140mm ανεμιστήρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την εισαγωγή, όσο και για την εξαγωγή αέρα. Στο εμπρός τμήμα, συναντάμε ένα B]120mm [/B]position, ο ανεμιστήρας του οποίου παρέχεται από την Corsair. Το πίσω τμήμα του κουτιού χαρακτηρίζεται αυτό από έναν 120mm ανεμιστήρα, ο οποίος παρέχεται και αυτός από την Corsair, συμπληρώνοντας τους δύο ανεμιστήρες που βρίσκονται προεγκατεστημένοι στο case. Κατεβαίνοντας, στο κάτω μέρος του κουτιού βρίσκουμε μία θέση για 120/140mm fans, ενώ στα πλαϊνά έχουμε θέσεις πάλι για δύο 120/140mm ανεμιστήρες. Τα παραπάνω παρουσιάζονται και σχηματικά στις δύο παραπάνω εικόνες.

Ακόμη, στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μία προτεινόμενη ροή αέρα για την απαγωγή των θερμικών φορτίων, η οποία όμως προϋποθέτει την εγκατάσταση τουλάχιστον ενός εκ των δύο ανεμιστήρων στην οροφή του κουτιού. Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται από την εικόνα, έχει εγκατασταθεί και ο κάτω ανεμιστήρας με σκοπό να εισάγει ψυχρό αέρα στο εσωτερικό του κουτιού. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά την έλλειψη dust filter σε όλο το case, πράγμα που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα άξιζε ακόμη και κάποιο πρόσθετο κόστος στην τελική τιμή.

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower

Watercooling Potential


Οι περισσότεροι θα θεωρούσαν πως σε ένα σχετικά low end chassis, όπως το 200R, δεν θα υπήρχαν πολλές δυνατότητες για εγκατάσταση υδρόψυξης και …για να λέμε την αλήθεια, θα είχαν εν μέρη δίκαιο. Γιατί; Διότι πολύ απλά το 200R δεν έχει σχεδιασθεί για αυτό τον σκοπό! Υπάρχουν βέβαια μερικές εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα η πίσω εξαγωγή αέρα στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί κάποιο έτοιμο κλειστό σύστημα υδρόψυξης επεξεργαστή, όπως το Corsair H80. Ένα άλλο σημείο στο οποίο ίσως μπορούσε να εγκατασταθεί διπλό ψυγείο, είναι αυτό της οροφής. Δυστυχώς όμως, με την τοποθέτηση του ψυγείου στην οροφή και των ανεμιστήρων από κάτω, σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί θα βρίσκουν στα DIMM των μνημών. Μιλάμε δηλαδή για ένα συνολικό πάχος περίπου 50 mm από την κορυφή για την τοποθέτηση μιας H100, πράγμα που πρέπει να αναλογισθεί σοβαρά ο κάθε υποψήφιος αγοραστής που έχει τέτοιους πονηρούς σκοπούς κατά νου. Βέβαια, ίσως θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει τους ανεμιστήρες στο εξωτερικό (με ορισμένα grills), ή διάφορους άλλους παρόμοιους συνδυασμούς. Πραγματικά όμως επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω τόσο για την επιδίωξη μιας τέτοιας κίνησης, όσο και για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ολοκληρώνοντας αυτήν την σύντομη περιγραφή αναφορικά με τις watercooling δυνατότητες του 200R, θα θέλαμε απλώς να επισημάνουμε και την δυνατότητα αφαίρεσης του HDD cage σε περίπτωση που κάποιος έχει μεγαλύτερες βλέψεις για τον μικρό της οικογένειας Carbide. Τι εννοούμε; Αριστερά εκ του cage βρίσκεται μία θέση για 120/140mm ανεμιστήρα, στην οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα single radiator, εάν καταφέρει κανείς να συμμαζέψει αισθητά τις καλωδιώσεις του τροφοδοτικού. Αφαιρώντας και το cage, δίνεται ουσιαστικά και ένας επιπλέον χώρος όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί με σχετική άνεση το reservoir της υδρόψυξης. Ειλικρινά όμως επιφυλάσσομαι το κατά πόσο θα είχε νόημα να διαθέσει κάποιος τουλάχιστον 200 Ευρώ για την τοποθέτηση ενός αξιοπρεπούς custom συστήματος υδρόψυξης, σε ένα case που το κόστος του δεν ξεπερνά ούτε το 1/3 αυτού του ποσού!


Hardware Placement, System Build, Temperature & Noise Readings


Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerΣε αυτό το σημείο, θα σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των διαφόρων μηκομετρήσεων που πραγματοποιήσαμε στο 200R, οι οποίες θα σας διευκολύνουν να τοποθετήσετε το hardware που επιθυμείτε χωρίς έγνοιες για το αν «θα χωρέσει». Αναφορικά με τις κάρτες γραφικών, το συνολικό τους μήκος που μπορεί να τοποθετηθεί στο 200R διαφέρει ανάλογα με τα PCI Slots που αυτή θα τοποθετηθεί. Εάν λοιπόν τοποθετηθεί στα επάνω (τις περισσότερες φορές 2 και 3), τότε ο χώρος που θα έχετε από τον εμπρός ανεμιστήρα, και κολλητά σε αυτόν, είναι 43 cm. Εάν, όμως η GPU έχει τα καλώδια του ρεύματος στην πίσω μεριά της και όχι πλάγια, τότε θα ήταν καλό να θεωρήσετε ως διαθέσιμο χώρο την απόσταση των 40 cm για παν ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που η GPU τοποθετηθεί σε χαμηλότερα PCI Slots (4ο και 5ο), τότε η απόσταση από το SSD cage είναι 32 cm. Αυτό όμως χωρίς κάποιο SSD και θεωρώντας πως τα power connectors της GPU βρίσκονται στα πλάγια της. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν καλό να αφήσετε γύρω στα 3 εκατοστά εφόσον εγκατασταθεί SSD, και επιπλέον δύο, εφόσον η GPU έχει τα power connectors στην πίσω μεριά. Εν τέλει δηλαδή, και κλείνοντας προς την πλευρά της ασφάλειας, οι αποστάσεις διαμορφώνονται στα 29 και 27 εκατοστά αντίστοιχα. Συνολικά δηλαδή είναι δυνατή η τοποθέτηση κάθε λογής καρτών γραφικών, εάν έχει γίνει η κατάλληλη τοποθέτησή της στο εσωτερικό του κουτιού. Θυμίζουμε ότι οι μεγαλύτερες κάρτες γραφικών του εμπορίου έχουν μήκος 11 ίντσες, δηλαδή 27.94 cm.
Κλείνοντας τις διάφορες μηκομετρήσεις η τελευταία μέτρηση που πήραμε ήταν αυτή της ψύκτρας του επεξεργαστή. Εκεί, τα πράγματα ήταν θετικά ακόμα και πριν την μέτρηση της απόστασης, αφού είχαμε καταφέρει να τοποθετήσουμε και την Scythe Mugen 2 καθώς επίσης και την Noctua NH-D14. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τα 17 εκατοστά που μετρήσαμε οριακά στο side panel, ή τα 16 τα οποία θα σας προτείναμε για να είστε άνετοι, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το manual της Corsair, το οποίο προτείνει τα ασφαλή 16 cm.

System Build & Cable Management


Στις προηγούμενες αναφορές μας αναλύσαμε διάφορες πτυχές του 200R. Αυτό όμως που δεν σας έχουμε μεταφέρει ακόμη, είναι οι εμπειρίες μας κατά την εγκατάσταση του hardware. Έχετε κατά νου πως το hardware που χρησιμοποιήθηκε θα αναφερθεί παρακάτω μιας και είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήσαμε για την μέτρηση των θερμοκρασιών. Για την προετοιμασία του 200R ώστε να δεχθεί την μητρική ΑΤΧ που έχουμε επιλέξει , θα πρέπει να αφαιρέσουμε πρώτα από όλα δύο αποστάτες οι οποίοι έχουν προεγκατασταθεί από την Corsair. Είναι σημαντικό να τους αφαιρέσετε προτού εγκαταστήσετε την μητρική, καθώς ειδάλλως ενδέχεται να βραχυκυκλώσει. Τα δύο stands που βγάλαμε φαίνονται στην διπλανή εικόνα.

Έπειτα τοποθετήσαμε την μητρική, επάνω στην οποία είχαμε ήδη εγκαταστήσει τις μνήμες, καθώς επίσης και τον επεξεργαστή με την ψύκτρα του. Για την στερέωση της μητρικής στο tray χρειάστηκαν 8 βίδες και όχι 9, καθώς το κεντρικό stand είχε τη μορφή «οδηγού» για την ορθή τοποθέτηση της motherboard. Ακολούθως, τοποθετήσαμε διάφορους δίσκους ώστε να φορτώσουμε αρκετά το 200R. Εκεί όμως προέκυψε ένα πρόβλημα όσον αφορά τα SSD Drives, πράγμα που μας απέτρεψε από την τοποθέτηση δύο πρόσθετων όπως είχαμε σχεδιάσει. Αυτό λοιπόν που συνέβη ήταν πως το κατακόρυφο κενό ανάμεσα στα drives δεν ήταν αρκετό ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί το καλώδιο τροφοδοσίας και στα δύο SSD, καθώς το ένα power connector «έκλεβε» απαραίτητο χώρο από το άλλο, χωρίς να μπορούν να συνυπάρξουν. Άξιο αναφοράς είναι πως αυτό συνέβη με ένα Corsair TX750 power supply. Δοκιμάζοντας ένα Chieftec APS 550W, διαπιστώσαμε πως είχε πιο παραμορφώσιμα καλώδια, πράγμα που επέτρεψε την τοποθέτηση και των τεσσάρων drive. Συνεπώς προτού αποφασίσετε να εγκαταστήσετε περισσότερα από 2 SSD, ρίξτε μια ματιά στα connectors του τροφοδοτικού σας και στο κατά πόσο μπορούν να τοποθετηθούν το ένα κάτω από το άλλο χωρίς πρόβλημα. Τέλος, τοποθετήσαμε και 3 optical drive bays. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο μηχανισμός κλειδώματος τόσο των ODD όσο και των HDD & SSD λειτούργησε άψογα, καθιστώντας την διαδικασία απλή και πάνω από όλα ταχύτατη. Το μοναδικό μας «παράπονο» θα μπορούσε να είναι πως στα οπτικά μέσα υπήρχε μία μικρή κινητότητα ακόμη και όταν ο μηχανισμός είχε ασφαλίσει. Τίποτα όμως ανησυχητικό, αφού αυτή η κινητότητα ήταν σχεδόν απειροστή.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το σύστημα που τοποθετήσαμε στο 200R, ενώ στη συνέχεια θα αναφερθούμε στο cable management.

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower



Η διαχείριση καλωδίων αποτελεί για ορισμένους έναν παράγονται μείζονος σημασίας στην επιλογή του κουτιού τους. Με βάση αυτή λοιπόν την παραδοχή θα ήταν σκόπιμο να δούμε τις δυνατότητες του προϊόντος της Corsair σε αυτόν τον τομέα. Αρχικά, παρατηρώντας κανείς το motherboard tray, θα μπορούσε να πει πως η δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα είναι κάπως ελλιπής. Και εξηγούμαστε. Εφόσον η εταιρεία έχει ήδη προβεί στην τοποθέτηση τριών ανοιγμάτων για την επικοινωνία των καλωδίων μεταξύ του εμπρός και πίσω τμήματος του tray της μητρικής, θα μπορούσε πολύ εύκολα και με μηδαμινό σχετικά κόστος να τοποθετήσει και grommets, έστω και χαμηλής ποιότητας, ώστε να υπήρχε καλύτερη απόκρυψη των καλωδίων. Αυτό όταν εγκαταστήσουμε το σύστημά μας μέσα στο 200R, όπου τα καλώδια είναι μεν αρκετά πιο συμμαζεμένα, φαίνονται δε εκ των ανοιγμάτων. Λεπτομέρειες θα μπορούσε να πει κανείς, όμως οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στο συγκεκριμένο εύρος τιμών και διαχωρίζουν ένα πραγματικά καλό προϊόν από ένα απλώς καλό. Τέλος, και κλείνοντας το κεφάλαιο cable management, υπάρχουν στο πίσω μέρος του motherboard tray 4 αγκυρώσεις, όπου μπορούν να προσδεθούν τα καλώδια για καλύτερη χωροταξία και εσωτερική οργάνωση, με την χρησιμοποίηση των παρεχόμενων zip ties (σφιγκτήρες).

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small TowerCorsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower



Temperature & Noise Readings

Για την πραγματοποίηση των μετρήσεων θερμοκρασίας χρησιμοποιήθηκε ένα αρκετά φορτωμένο σύστημα, στην καρδιά του οποίου χτυπούσε ο Phenom II X4 955, γνωστός σε αρκετούς για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει. Ακόμη, τοποθετήθηκαν και 3 SSD, 3 μηχανικοί δίσκοι και 3 optical disk drives, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα non modular PSU. Αναλυτικά το hardware μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω πίνακα:

Hardware
Motherboard
Asus M3A79T-Deluxe
CPU
AMD Phenom II X4 955 BE
RAM
2x2GB Mushkin @ 1066 Mhz
GPU
Saphire Radeon HD 4870
SSD/HDD
2xOCZ Vertex Turbo 30 GB
OCZ Agility 3 60 GB
WD Caviar Black 640 GB
WD Caviar Green 1 TB
Seagate Barracuda 320 GB
PSU
Corsair TX750
OS
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
CPU Cooler
Scythe Mugen 2 Rev.B
ODD
2xLG H55N & 1xLG H20L


Για την μέτρηση των θερμοκρασιών χρησιμοποιήθηκε το HwMonitor, ενώ η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των μετρήσεων βρισκόταν κοντά στους 21.4 βαθμούς κελσίου, όπως μας την παρείχε το ψηφιακό μας θερμόμετρο. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Αρχικά ανοίξαμε τον υπολογιστή και τον αφήσαμε ένα 15 σε idle κατάσταση για να δούμε που θα σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες, οπότε και μετρήσαμε τις idle τιμές για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Στην συνέχεια τρέξαμε το Prime95 για 15 λεπτά και καταγράψαμε την θερμοκρασία του επεξεργαστή. Αφήσαμε το σύστημα να σταθεροποιηθεί για 15 λεπτά και στην συνέχεια τρέξαμε το FurMark για ένα τέταρτο, οπότε και σημειώσαμε την θερμοκρασία της κάρτας γραφικών. Τέλος, έχοντας αφήσει πρώτα το σύστημα σε idle για άλλα 15 λεπτά, τρέξαμε το Prime95 και το FurMark ταυτόχρονα και καταγράψαμε τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν. Όλα αυτά έγιναν και για δύο ακόμη κουτιά τα οποία είχαμε διαθέσιμα, το CM 690 II Advanced και το CM HAF XM. Τα αποτελέσματα των παραπάνω δοκιμών φαίνονται συγκεντρωτικά στο διάγραμμα που ακολουθεί.




Ακόμη, μετρήσαμε και τον παραγόμενο θόρυβο στα τρία αυτά cases, έχοντας όμως μία διαφορετική μεθοδολογία, το σκεπτικό της οποίας έχει ως εξής. Αρχικά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως σε ένα σύστημα ο παραγόμενος θόρυβος εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες: την κάρτα γραφικών, την ψύξη του επεξεργαστή και τους ανεμιστήρες του κουτιού. Με τους δύο πρώτους παράγοντες να μεταβάλλονται σημαντικά από pc σε pc, αποφασίσαμε να τους απαλείψουμε από την εξίσωση, αφού δεν θα ήταν σκόπιμο να σας παρέχουμε μία πληροφορία η οποία σχεδόν σίγουρα θα ήταν διαφορετική για το σύστημά σας, και συνεπώς δεν θα είχε κάποια αξία. Συνεπώς, επιλέξαμε να μην τοποθετήσουμε hardware μέσα στα cases, αλλά να μετρήσουμε τον παραγόμενο θόρυβο όπως αυτός προέκυπτε κάθε φορά από τους ανεμιστήρες που παρέχονταν stock από τον κατασκευαστή. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες με στόχο να περιοριστούν οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, ενώ η συσκευή μέτρησης τοποθετήθηκε σε τρίποδο σε απόσταση περίπου 0.5 m από το κάθε case. Αυτή η απόσταση επιλέχθηκε κυρίως με βάση την εμπειρία, η οποία δείχνει πως όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από εμάς. Τέλος, ο θόρυβος του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των μετρήσεων καταγράφηκε στα 34.7 dB.




Final Thoughts & The Verdict

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower


Το Carbide 200R προέκυψε επάνω στην προσπάθεια της Corsair να ενταχθεί και αυτή στο low-end segment της αγοράς, παρέχοντας ένα προϊόν που έχοντας διαβάσει τον ανταγωνισμό, έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τον ξεπεράσει. Τι εννοούμε; Ουσιαστικά, αρκετά από τα χαρακτηριστικά του 200R αποτελούν κατασκευαστικές λεπτομέρειες από higher end cases, όπως παράδειγμα ο πραγματικός tool free σχεδιασμός, ο αριθμός των ανεμιστήρων, η διάταξη του εσωτερικού κοκ. Βέβαια, όπως είπαμε και εξαρχής, το Carbide 200R είναι ένα low-end case, και συνεπώς το κόστος έπρεπε να διατηρηθεί χαμηλά. Η υλοποίηση ευτυχώς αυτής της αναγκαιότητας, φαίνεται να μην επηρεάζει την λειτουργικότητα του case. Ας δούμε όμως τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε στο 200R.

Αρχικά, η πρώτη εντύπωση που δίνει το Carbide είναι πως αποτελεί ένα απλό case το οποίο σίγουρα δεν θα κλέψει τα βλέμματα με το design του. Αντιθέτως, έχουμε ένα σοβαρό, στιβαρό και συνάμα μινιμαλιστικό εξωτερικό, το οποίο καταφέρνει να κατατάξει το 200R στην κατηγορία των low profile chassis, εάν θα μπορούσαμε να το θέσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη, το brushed style στην πλαστική πρόσοψη δίνει και αυτό μία υψηλότερη αισθητική, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με το minimal design του κουτιού. Ένα στοιχείο που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα στο εξωτερικό του 200R είναι οι αρκετές θέσεις για ανεμιστήρες (8 συνολικά), οι οποίες μάλιστα διαθέτουν και αντικραδασμικά στις θέσεις βιδώματος. Δυστυχώς όμως, σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του το στοιχείο των περικοπών, πράγμα που στέρησε από το 200R τα φίλτρα προστασίας κατά της σκόνης στις περισσότερες εισαγωγές/εξαγωγές αέρα, με αυτά να βρίσκονται μόνο στο εμπρός και κάτω τμήμα του 200R, αφήνοντας τις υπόλοιπες θέσεις...κάπως ακάλυπτες.

Αναφορικά με το με το Front Panel, φαίνεται να περιέχει τα άκρως απαραίτητα, συνάδοντας παράλληλα και με τα latest standards, όπως το USB 3.0. Αυτό όμως που θα θέλαμε να δούμε είναι κυρίως δύο πράγματα. Αφενός, έναν αντάπτορα σε περίπτωση που έχει κανείς παλαιότερη μητρική η οποία δεν υποστηρίζει USB 3.0, πράγμα που σημαίνει πως οι μοναδικές προσβάσιμες θύρες USB, καθίστανται λίγο πολύ άχρηστες. Αφετέρου, και στηριζόμενοι στο προηγούμενο «μοναδικές», θα θέλαμε απλώς να δούμε περισσότερα USB ports, μιας και η αλήθεια είναι πως τη σημερινή εποχή υπάρχει η ανάγκη για τουλάχιστον τέσσερις σε ένα σύγχρονο PC case. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί αρκετά εύκολα εάν στην θέση των Headphone Out και Mic In, τοποθετούνταν άλλες δύο θύρες. Άλλωστε, η πλειονότητα των χρηστών δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις συνδέσεις ποτέ.

Πηγαίνοντας στο εσωτερικό, το σημείο που μας τράβηξε το ενδιαφέρον αποτελεί αδιαμφισβήτητα η περιοχή των Optical αλλά και HDD bays. Εκεί χρησιμοποιείται ένα αρκετά εύχρηστο toolless design, το οποίο απαιτεί μόνο το σύρσιμο των δίσκων στην θέση τους, σε αντίθεση με πολλά άλλα κουτιά του εμπορίου που υποχρεώνουν την τοποθέτηση left and right brackets στους δίσκους. Κατά τα άλλα, αρκετά χρηστικό και βολικό φάνηκε να είναι και το SSD compartment, το οποίο σε πολύ μικρό χώρο καταφέρνει να αξιοποιήσει 4 SSD, με τον πιο εύκολο μηχανισμό κλειδώματος που έχουμε συναντήσει. Αφήνοντας στην άκρη το δεξί τμήμα του κουτιού και πηγαίνοντας στο αριστερό, συναντήσαμε τις 7 θύρες επέκτασης, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και τρεις διπλές κάρτες γραφικών, εάν το μήκος τους το επιτρέπει. Ταυτόχρονα, η συνολική προσοχή που έχει δοθεί στην καθιέρωση του tool free σχεδιασμού από την Corsair στο εσωτερικό, είναι σίγουρα αξιομνημόνευτη, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την αρχική δήλωση επάνω στην συσκευασία, πως η μοναδική φορά που θα χρειαστείτε κατσαβίδι είναι για την εγκατάσταση της μητρικής!

Οι δυνατότητες τοποθέτησης hardware, κυρίως καρτών γραφικών και ψύκτρας για τον επεξεργαστή, είναι σίγουρα και αυτές σε υψηλό επίπεδο αφού το 200R δύναται να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του καθενός. Από Radeon HD 7970, έως και GTX 680 ή Titan μπορούν να τοποθετηθούν με αρκετή άνεση στο μικρό καρβίδιο, αφήνοντας έως και 15 εκατοστά ελεύθερο χώρο σε περίπτωση τοποθέτησης μίας GPU στα πρώτα slots. Κατά τα άλλα στο μικρό -σε εισαγωγικά και μη- κουτί της Corsair μπορεί να τοποθετηθεί οποιαδήποτε high-end CPU cooler ύψους έως και 16 cm, όπως η Noctua NH-D14, ή και γιατί όχι εάν βρείτε κάποια ψηλότερη και θέλετε να παίξετε ένα λίγο «οριακό» παιχνίδι, 17 εκατοστών, η οποία όμως θα βρίσκει στην λαμαρίνα του side panel.

Από πλευράς θερμοκρασιών, το 200R κυμαίνεται σε αρκετά δυνατά επίπεδα, όπως αυτά του 690 ΙΙ Advanced της Cooler Master, το οποίο όμως κοστίζει και 89.3% παραπάνω χρήματα από το chassis της Corsair. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνει να ρίξει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών, χάρη στην θέση του εμπρός ανεμιστήρα, ο οποία είναι τοποθετημένος επάνω από το HDD Cage, ρίχνοντας περισσότερο βάρος στην ψύξη της GPU παρά των σκληρών δίσκων. Στις συνολικά όμως χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλε και το cable management που μπορέσαμε να επιτύχουμε, αν και με non-modular τροφοδοτικό, το οποίο διευκόλυνε την απαγωγή του θερμού αέρα από το case.

Όσον αφορά τις δυνατότητες watercooling, αν και σε πρώτο βαθμό φαίνονται αρκετές, στην ουσία είναι αρκετά περιορισμένες κυρίως από τις διαστάσεις του 200R και την χωροταξία της μητρικής στο εσωτερικό του. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε με ορισμένη βεβαιότητα πως η μοναδική σίγουρη θέση για την τοποθέτηση ενός ψυγείου (μονού 120mm) είναι η πίσω εξαγωγή αέρα. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα, ανάλογα φυσικά και με το hardware που χρησιμοποιείται κάθε φορά, οπότε θα τις αποφεύγαμε για ένα σύστημα που δεν έχει προβλεφθεί κάποιο modification.

Κλείνοντας την ανάλυση για το small tower, ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε στα χρήματα που ζητάει η Corsair για την απόκτηση του δημιουργήματός της. Την στιγμή λοιπόν που γράφονται αυτές οι γραμμές, το 200R πωλείται στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Corsair στην τιμή των 70 $, ενώ στην ελληνική αγορά το κόστος του ξεκινάει από 60 περίπου €. Αξίζουν όμως αυτά τα λεφτά για το συγκεκριμένο case; Η απάντηση, αν και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, δεν παύει να είναι θετική! Το 200R αποτελεί μία σοβαρή low-end υλοποίηση, η οποία έχει καταφέρει να ενσωματώσει έναν πλήρως λειτουργικό, μα εύχρηστο πάνω από όλα σχεδιασμό, με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση αρκετών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε κουτιά μεγαλύτερης κατηγορίας. Ουσιαστικά λοιπόν, στο μόνο δίλημμα που θα μπορούσε να υπεισέλθει κανείς, αποτελεί αυτό του εξωτερικού σχεδιασμού. Εάν είστε ικανοποιημένοι σε αυτόν τον τομέα, τότε το 200R δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το 200R παίρνει άξια το Value For Money Award καθώς και την ακόλουθη βαθμολογία:

Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower
Corsair Carbide 200R Review: Featureful Small Tower


Ένα ακόμη Case Review εδώ στο HwBox έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.