Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Δύσκολα βρίσκεις χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή που να μην γνωρίζει τι εστί το όνομα Kingston. Από το 1987, καθιερώθηκε στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα πρώτα ονόματα πωλήσεων. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα: Τον Αύγουστο του 2001 παίρνει την πέμπτη θέση στις καλύτερες Manufacturing Companies ανά τον κόσμο. Τις χρονιές 2002, 2003 και 2004 ανακηρύχθηκε ως η Memory Manufacturer of the Year στην Αγγλία. Τις χρονιές 2005-2010 ανακηρύχθηκε από το isuppli.com ως η παγκοσμίως πρώτη Memory Module Manufacturer, ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει πρωτιές και από το DRAMeXchange, ανακηρυσσόμενη ως η παγκοσμίως πρώτη DRAM Module House Memory Maker! Σήμερα πια, προσφέρει χιλιάδες προϊόντα που υποστηρίζουν σχεδόν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιεί μνήμη: Από υπολογιστές, servers και εκτυπωτές μέχρι MP3 Players, ψηφιακές κάμερες και κινητά τηλέφωνα. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το μερίδιό της στην αγορά μνημών μες στο 2011, ανήλθε στο 44.6%. Δύσκολα βρίσκεις χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή που να μην γνωρίζει τι εστί το όνομα Kingston. Από το 1987, καθιερώθηκε στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα πρώτα ονόματα πωλήσεων. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα: Τον Αύγουστο του 2001 παίρνει την πέμπτη θέση στις καλύτερες Manufacturing Companies ανά τον κόσμο. Τις χρονιές 2002, 2003 και 2004 ανακηρύχθηκε ως η Memory Manufacturer of the Year στην Αγγλία. Τις χρονιές 2005-2010 ανακηρύχθηκε από το isuppli.com ως η παγκοσμίως πρώτη Memory Module Manufacturer, ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει πρωτιές και από το DRAMeXchange, ανακηρυσσόμενη ως η παγκοσμίως πρώτη DRAM Module House Memory Maker! Σήμερα πια, προσφέρει χιλιάδες προϊόντα που υποστηρίζουν σχεδόν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιεί μνήμη: Από υπολογιστές, servers και εκτυπωτές μέχρι MP3 Players, ψηφιακές κάμερες και κινητά τηλέφωνα. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το μερίδιό της στην αγορά μνημών μες στο 2011, ανήλθε στο 44.6%.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με μία εταιρεία που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά στο memory market. Αναφορικά με τους υπολογιστές αυτούς καθ' αυτούς, εδώ και πολλά χρόνια, η high-end σειρά DRAM προϊόντων της Kingston, έχει την ονομασία HyperX T1. Ναι μιλάμε για τις γνωστές υπερυψωμένες μπλε ψύκτρες που κατάφεραν να γίνουν σήμα κατατεθέν των HyperX products. Ήταν όμως ώρα για μία ριζική ανανέωση στην εμφάνιση των HyperX T1, πράγμα που οδήγησε την Kingston στο λανσάρισμα μιας καινούριας σειράς μνημών πριν από μόλις 3 μήνες. Το όνομα αυτής; HyperX Predator! Εν ολίγοις, τα νέα υψηλής απόδοσης DRAM kit προσφέρουν μεγάλες χωρητικότητες, χαμηλό latency και απευθύνονται τόσο σε overclockers όσο και σε enthusiasts. Αναφορικά με την ψύξη, χρησιμοποιούν ευμεγέθη heatspreaders μόνο που το design είναι πολύ πιο επιθετικό αυτή τη φορά.

Εκτός όμως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Kingston χτύπησε τον ανταγωνισμό και στην τιμή. Για αυτό και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάζουμε ένα dual-channel 8GB 2400MHz HyperX Predator kit, με τιμή ~55?.


Size 8GB Kit (2 x 4GB)
Memory Configuration Dual Channel
Timings 11-13-13-27 2T
Voltage 1.65V
Speed Rating PC3-19200 (2133MHz)
Memory Pins 240
Memory Type DDR3
Memory Format DIMM
Part Number KHX24C11T2K2/8X
Performance Profile
2133MHz & 2400MHz XMP
Fan Included No




To part number των προϊόντων της Kingston, δεν είναι απλά ένας τυχαίος συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων. Κάθε τι σημαίνει κάτι προκειμένου να διευκολύνονται οι χρήστες αλλά και να ταξινομούνται καλύτερα οι μνήμες απ' την ίδια την εταιρεία. Ειδικότερα μάλιστα όταν μιλάμε για μνήμες HyperX, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει μεγαλύτερη σημασία μιας και είναι ειδικά σχεδιασμένες για τους ενθουσιώδεις χρήστες και τους gamers. Το kit της δοκιμής μας ονομάζεται λοιπόν KHX24C11T2K2/8X. Το KHX υποδηλώνει ότι μιλάμε για Kingston HyperX μνήμες, το 24 ότι λειτουργούν στα 2400MHz από το εργοστάσιο, το C11 ότι το πρώτο τους timing (Cas Latency) ισούται με 11, το T2 ότι έρχονται με τις καινούριες T2 ψύκτρες, το K2 ότι είναι dual-kit, το 8 ότι πρόκειται για 8GB kit και X ότι υποστηρίζουν Intel XMP Profiles. Μπορείτε να δείτε την επεξήγηση και στην εικόνα που ακολουθεί:

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Συνεχίζουμε με τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά των Kingston HyperX Predator 2400MHz 8GB (KHX24C11T2K2/8X). Το kit αποτελείται από δύο modules των 4GB (σύνολο 8GB), με συχνότητα λειτουργίας 2400MHz, timings 11-13-13-27 και τάση 1.65V. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα προϊόντα που κινούνται στην ίδια κατηγορία τιμής, καταλαβαίνει κανείς ότι οι Predator αποτελούν αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη 8GB 2400MHz λύση της αγοράς. Έχουμε αναφέρει ξανά ότι τα 2400MHz δεν πρόκειται να προσφέρουν τρανταχτή διαφορά στις καθημερινές επιδόσεις ενός συστήματος, για αυτό και οι περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν σε 1600/1866/2133MHz kitάκια. Τι γίνεται όμως με τα Llano/Trinity συστήματα; Εκεί το bandwidth είναι ζωτικής σημασίας, γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το DRAM Frequency, τόσο πιο πολλά FPS αποδίδει η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Αφαιρώντας την ψύκτρα, αμέσως καταλαβαίνουμε τον λόγο που οι μνήμες μπορούν να προσφέρονται σε ανταγωνιστική τιμή. Τα Hynix CFR θεωρούνται αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο για φθηνές μνήμες, γιατί και οι κατασκευαστές μνημών τα αγοράζουν σε χαμηλή τιμή από την Hynix και σαν ICs έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν σε υψηλές συχνότητες όταν χαλαρώνει το CAS Latency. Έπειτα μην ξεχνάτε ότι εκτός από το 2400MHz 11-13-13 @ 1.65V XMP Profile, οι Predator προσφέρουν και δεύτερο profile @ 2133MHz 11-12-11 @ 1.5V για όσους πιστεύουν ότι τα 2400MHz είναι too much.


Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins! Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins! Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!



Λόγω του ότι όλη η αγορά κινείται προς το low voltage trend αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τους overclockers που γενικότερα είναι πιο θαρραλέοι με το DRAM voltage, όλοι οι υπόλοιποι αγοραστές προτιμούν να δίνουν χαμηλά voltages. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ζεσταίνονται τα ICs και κατ' επέκταση να μην χρειάζεται ψύκτρα. Γιατί όμως όλοι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να κυκλοφορούν τις μνήμες με περίτεχνες ψύκτρες; Ο κύριος λόγος είναι η εμφάνιση. Το "φαινόμενο" αυτό δεν είναι καινούριο - ανέκαθεν συνέβαινε, απλά παλιότερα δεν το παίρναμε τόσο χαμπάρι γιατί γινόταν κυρίως στις ακριβές μνήμες. Σημειώνουμε όμως ξανά ότι όταν αυξάνεται το voltage σε τιμές μεγαλύτερες από τις εργοστασιακές, σιγά-σιγά φαίνεται η ανάγκη ύπαρξης heatspreader. Βάλτε για παράδειγμα μνήμες χωρίς ψύκτρες να κάνουν memtesting στα 1.75V ή 1.8V και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Επειδή λοιπόν η Kingston θέλει να πιάσει όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και τους overclockers που θα αυξήσουν το voltage πέρα από 1.65V, εφοδίασε τις Predator με νέες Τ2 ψύκτρες. Οι old-school T1 ψύκτρες μπορεί να ήταν πανύψηλες, έκαναν όμως δουλειά! Σε παλιότερο review, είδαμε ότι με ένα απλό GeIL Evo Cyclone RAM cooler από πάνω τους, η θερμοκρασία των HyperX 2000MHz @ 1.8V δεν ξεπέρασε ποτέ τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στα ίδια στάνταρ, απ' ότι φαίνεται, κινούνται και οι ψύκτρες των HyperX Predator, με τα γνωστά αλουμινένια fins στο πάνω μέρος και το μπλε χρώμα να κυριαρχεί. Η κεντρική διαφορά τους εντοπίζεται κάπου στην μέση των heatspreaders όπου τα αλουμινένια fins προεκτείνονται λίγο προς το κέντρο, και σε συνδυασμό με το μαύρο X, προσδίδουν ένα πιο επιθετικό look.

Ένα από τα παράπονα αρκετών καταναλωτών σχετικά με τις HyperX T1 μνήμες, ήταν το μέγεθος των ψυκτρών τους. Όσοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο η Kingston επέλεξε και επιλέγει γενικά να χρησιμοποιεί ψηλές ψύκτρες, παραθέτω κάτι που είχα αναφέρει και παλιότερα: Σε συνέντευξη με R&D employee της Kingston στην CeBIT, είχαμε ρωτήσει για ποιο λόγο συνεχίζουν να βάζουν ψηλές μνήμες στις μεγάλες HyperX σειρές, από την στιγμή που πολλά άτομα παραπονιούνται για το clearence με τα θηριώδη CPU coolers.

Η απάντησή του ήταν ότι ο χώρος πάνω από τα DIMM slots ανήκει στον RAM manufacturer, οπότε μπορεί να βάλει όσο ψηλές ψύκτρες θέλει. Δεν του απαγορεύει κανείς να τις κάνει ακόμα και διπλάσιες στο ύψος. Φταίνε οι εταιρείες που βγάζουν γομαρόψυκτρες και ποτέ δεν ενδιαφέρονται για το clearence με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα ασυμβατότητας όχι μόνο με HyperX, αλλά και με άλλα προϊόντα με ψηλές ψύκτρες. Παρόλα αυτά προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, για αυτό προσφέρουν και μνήμες με πιο χαμηλές ψύκτρες και παρόμοιες επιδόσεις, ώστε να πιάσουν όλα τα user groups.


Αυτήν την φορά όμως φαίνεται ότι τα παράπονα των καταναλωτών εισακούστηκαν κι έτσι η Kingston μείωσε αισθητά το ύψος των προηγούμενων T1 heatspreaders. Οι Predator μαζί με το T2 heatspreader έχουν ύψος 5.39 εκατοστά, ενώ οι HyperX με το T1 heatspreader είχαν ύψος 6.1 εκατοστά. Και πάλι όμως, παραμένουν αρκετά πιο μεγάλες σε σχέση με τις normal ψύκτρες.


Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!



Όσο για την συσκευασία; Εδώ και περίπου 3 χρόνια δεν θυμάμαι κάποια αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι, it works. Ανοίγοντάς την, το μόνο που θα βρείτε μέσα είναι οι μνήμες και ένα σύντομο quick installation guide που αναφέρει επίσης ότι οι Predator καλύπτονται από εφόρου ζωής εγγύηση. Αυτό που πάντα έχω ως παράπονο με τις συσκευασίες και τις ίδιες τις μνήμες, είναι ότι δεν αναγράφονται πουθενά τα timings. Το μόνο που αναγράφεται είναι το Cas Latency 11 - κι αυτό μόνο αν ξέρει ο καταναλωτής να το διαβάσει μες στο Product Number. Νομίζω δεν είναι δύσκολο να τυπωθεί έστω και πρόχειρα ότι τα timings τους είναι 11-13-13-30.






Με την κυκλοφορία του Socket LGA1155, άλλαξε εντελώς ο τρόπος που προσεγγίζαμε μέχρι στιγμής τις μνήμες. Λόγω του ότι οι Sandy Bridge & Ivy Bridge επεξεργαστές δεν μας επιτρέπουν την αύξηση του bclk σε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές, γίνεται ανούσιο το κλασικό CAS Latency & Voltage Scaling που κάναμε μέχρι τώρα στα HwBox RAM Reviews. Ακόμα και επί P55/X58 εποχής, το voltage scaling είχε νόημα λόγω του ότι το bclk ξεκινούσε πχ από 133MHz και έφτανε μέχρι 230MHz+ με αερόψυξη. Οπότε στα RAM reviews, μπορούσαμε σε κάθε DRAM διαιρέτη να αυξάνουμε το bclk κατά βούληση και να σημειώνουμε το ακριβές scaling με 1.65/1.7/1.75/1.8V. Δυστυχώς, οι Sandy Bridge & Ivy Bridge ανεβάζουν σταθερά bclk μέχρι και 106-108MHz το πολύ με αερόψυξη κι έτσι δεν έχει λογική να επιχειρήσουμε μετρήσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Για να δούμε λοιπόν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να δοκιμάσουμε εξονυχιστικά τις HyperX Predator.



  • Undervolting



  • Ξεκινώντας από τα χαμηλά θελήσαμε να δούμε ποια είναι η ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών, έτσι ώστε και να είναι σταθερές αλλά και να μην χαλαρώσουμε κανένα από τα βασικά timings. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που επικεντρώνονται στο undervolting των μνημών για να ελαχιστοποιήσουν την ενεργειακή κατανάλωση του συστήματος και να παρατείνουν το lifetime των μνημών τους. Έτσι λοιπόν, με την βοήθεια του MemTest86+ θα αναζητήσουμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται οι Predator για να "παίξουν" απολύτως σταθερά στα 2400MHz @ 11-13-13-30 2Τ. Δύο ώρες μετά οι δοκιμές είχαν ήδη τελειώσει επιτυχώς. Το μικρότερο ρεύμα που χρειάζονται οι Predator για να παίξουν στα stock τους είναι 1.56V μόλις! Σε σχέση με τα εργοστασιακά 1.65V, η διαφορά δεν είναι χαοτική, ωστόσο γιατί να μην χαλαρώσετε λίγο περισσότερο τον IMC του επεξεργαστή εφόσον μπορείτε;



  • Stock Voltage



  • Ποιο είναι το εργοστασιακό ρεύμα των HyperX Predator; 1.65V. Εφόσον λοιπόν στο κομμάτι του undervolting καλύψαμε ήδη τις stock επιδόσεις των Predator και παράλληλα εντοπίσαμε το minimum voltage που απαιτούν, τώρα θα ξεκινήσουμε το σφίξιμο των timings. Αναζητάμε λοιπόν τα χαμηλότερα δυνατά timings που μπορούν να δεχτούν οι μνήμες μας στα 2400MHz με 1.65V. Κατόπιν θα δοκιμάσουμε αν οι μνήμες μπορούν να παίξουν ένα σκαλί πάνω (στον επόμενο DRAM διαιρέτη) διατηρώντας το ρεύμα στα 1.65V. Μετά από αρκετές ώρες memtesting, ανακαλύψαμε ότι οι μνήμες μπορούν να παίξουν στα 2400MHz 1.65V με δύο σκαλιά κάτω στο tRP, δηλαδή με timings 11-13-11-30. Ίσως να μην σας φαίνεται και τόσο εντυπωσιακό, αλλά δύο σκαλιά κάτω στο tRP είναι αρκετό για να αυξήσει αρκετά τις επιδόσεις στα benchmarks (πολύ καλύτερο read/write/copy). Ωστόσο αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν το γεγονός ότι με 1.65V έπαιξαν και στα 2600MHz CL12, δηλαδή τον επόμενο DRAM διαιρέτη.

    Συνοψίζοντας, oι 1.65V δοκιμές θα γίνουν τόσο στα 2400MHz 11-13-11-30 όσο και στα 2600MHz 12-14-13-30.



  • Overvolting



  • Τα Hynix CFR, σε συνδυασμό με τα T2 Heatspreaders των HyperX Predator, μπορούν άνετα να αντέξουν τα 1.75V για 24/7 χρήση. Το ίδιο ισχύει και για τον επεξεργαστή σας, είτε διαθέτετε Ivy Bridge ή Sandy Bridge ή οποιονδήποτε AMD, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στον IMC με τις μνήμες @ 1.75V. Στις overvolting μετρήσεις, αρχικά θα ψάξουμε και πάλι τα χαμηλότερα δυνατά timings για τα 2400MHz και κατόπιν θα επεκταθούμε στους επόμενους διαιρέτες. Συνεπώς θα δούμε αν υπάρχει voltage scaling και αν γενικά σας συμφέρει να δώσετε παραπάνω ρεύμα στις HyperX Predator. Που ξέρετε, μπορεί οι επιδόσεις τους @ stock settings να είναι υπεραρκετές για ένα 24/7 σύστημα και να μην αξίζει ο έξτρα overclocking κόπος.

    Δυστυχώς ακόμα και τα 1.75V δεν ήταν αρκετά για να παίξουμε σταθερά στα 2400MHz με tRCD 12, ούτε και με CL10. Οπότε περάσαμε αμέσως στον 2600 διαιρέτη, όπου οι μνήμες κατάφεραν να βγάλουν memtest στα 11-14-12-30. Άρα λοιπόν αυξάνοντας το ρεύμα κατά 0.1V καταφέραμε να πέσουμε ένα σκαλί στο CAS Latency και το tRP αντίστοιχα. Ωστόσο το tRCD έμεινε και πάλι ακλόνητο στα 14, πράγμα που οφείλεται τόσο στην αδυναμία των Hynix CFR όσο και στο ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα 8GB kit.


Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Τα Kingston HyperX Predator κατάφεραν να λειτουργήσουν απολύτως σταθερά στα 2600MHz @ 1.65V, ενώ αντέχουν και στο undervolting στην εργοστασιακή τους συχνότητα. Τώρα αν ακριβώς σας συμφέρει να τις overclockάρετε γενικότερα, θα το δούμε στις μετρήσεις που ακολουθούν. Πριν συνεχίσουμε να αναφέρουμε ότι με 12-14-13-30 οι μνήμες λειτουργούν σταθερά και στα 2666MHz (φτάνουν ακόμα και τα 2800+ για benchmarking), όμως η διαφορά στις επιδόσεις ήταν απειροελάχιστη. Και επειδή ακριβώς τα CFR μπορεί να διαφέρουν από kit σε kit, επιλέξαμε να παίξουμε στα 2600MHz για τις o/c μετρήσεις μας, που είναι μια συχνότητα εύκολη για όλους τους χρήστες. Κλείνοντας να αναφέρουμε για ακόμη μία φορά ότι επικροτούμε την Kingston για το 2400MHz XMP Profile που δούλεψε απροβλημάτιστα στην Maximus V Extreme μας. O p_under μάλιστα, έτυχε να αγοράσει τις συγκεκριμένες HyperX Predator για το AMD Trinity σύστημά του και μου επιβεβαίωσε ότι το 2400MHz XMP δουλεύει κι εκεί κανονικότατα!

Με γνωστές πλέον τις δυνατότητες του kit μας, επιλέξαμε τέσσερα settings για να σας δείξουμε κάποια αποτελέσματα από γνωστά benchmarks.

  • 2400MHz 11-13-13-30 2T @ 1.56V για stock baseline
  • 2400MHz 11-13-11-30 2T @ 1.65V για stock voltage oc1
  • 2600MHz 12-14-13-30 2T @ 1.65V για stock voltage oc2
  • 2600MHz 11-14-12-30 2T @ 1.75V για max stable



Σύστημα Δοκιμών  
Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Extreme
:   CPU   :
Intel Core i7 3770K
:   RAM   :
Kingston HyperX Predator 2400MHz 8GB
:   GPU   :
Sapphire Radeon HD 5850 Extreme
:   SSD   :
Samsung 120GB 830 SSD
:   PSU   :
Corsair AX1200i
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H60
:   Case   :
DimasTech BenchTable




Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Όπως ήταν φυσικό, όσο αυξάναμε την συχνότητα των μνημών, το SuperPi 32M έδινε καλύτερα αποτελέσματα. Επηρεάζεται βέβαια και από τα σφιχτά timings, όμως στην Z77 πλατφόρμα αποδίδει καλύτερα όταν συνδυάζονται και τα σφιχτά timings και η υψηλή συχνότητα λειτουργίας. Όσοι αναζητούν ένα φθηνό kit για benching, καλό θα ήταν να επιλέξουν είτε κάποιο kit με Samsung HYK0 ICs, ή κάποιο με Hynix BFR/CFR ICs. Οπότε οι Kingston των δοκιμών μας πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Το καλύτερο score στο Geekbench καταφέραμε να το πάρουμε στα 2400MHz 11-13-11. Δεν πρόκειται για λάθος - όντως στα 2600MHz τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς χειρότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδυναμίας των Hynix CFR να λειτουργήσουν στα 2600MHz με σφιχτά timings, ανεξαρτήτως τάσης λειτουργίας. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν το SuperPi 32M, που είναι ένα bench για overclockers και τίποτα παραπάνω, στις υπόλοιπες δοκιμές θα καταλάβετε σιγά σιγά ότι τα 2400MHz 11-13-11 είναι η χρυσή τομή των συγκεκριμένων Kingston.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!
Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Αν δεν το γνωρίζατε ήδη, σημειώστε το: Όσο πιο πολλά είναι τα Write MB/s του AIDA64, τόσο πιο καλός ο χρόνος του SuperPi 32M. Ενώ λοιπόν τα Read & Write Tests φτάνουν στο peak τους στα 2400MHz 11-13-11, το Write δείχνει να επηρεάζεται πρωτίστως από την συχνότητα λειτουργίας - τα timings έρχονται δεύτερα. Οι οπαδοί του undervolting θα χαρούν βλέποντας ότι ακόμα και σε stock frequency με 1.56V, οι Predator αποδίδουν εξαιρετικά, πετυχαίνοντας περισσότερα από 24000 MB/s & 2700MB/s σε ανάγνωση και εγγραφή αντίστοιχα.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Παρόλο που τα αποτελέσματα του MaxxMem2 έχουν μια απόκλιση της τάξης των ~2k MB/s από αυτά του AIDA, εν ολίγοις οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα. Το Write και το Latency θριαμβεύουν με τις μνήμες στα 2600MHz CL12, ενώ τα Read/Write συνεχίζουν να δείχνουν προτίμηση στα 2400MHz CL11. Δυστυχώς, το γεγονός ότι οι Predator αδυνατούν να παίξουν σταθερά στα 2600MHz με tRCD μικρότερο του 14, οδηγεί σε performance loss παρόλο που το RAM frequency είναι μεγαλύτερο.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Στο 3DMark 11 ισχύει ότι και στο SuperPi 32M. Το Physics Test που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση είναι ελαφρώς μεγαλύτερο με τις μνήμες "τερματισμένες" στα 2600MHz, έχοντας ωστόσο μηδαμινή επίδραση στο τελικό score του benchmark.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


To WinRAR, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα συμπίεσης αρχείων. Χάρις στο ενσωματωμένο benchmark του μπορούμε να δούμε τις real life επιδόσεις των πολυπύρηνων επεξεργαστών, για αυτό και δεν γινόταν να μην το συμπεριλάβουμε στο παρόν review. Επηρεάζεται πρωτίστως από την συχνότητα των RAM και έπειτα από τα timings. Για αυτό και στα 2600MHz CL11 πήραμε το υψηλότερο αποτέλεσμα, με τα 2400MHz 11-13-11 να έρχονται δεύτερα. Μιλάμε για μια διαφορά της τάξης των 0.3MB/s στην συμπίεση αρχείων, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 1 ώρα που συμπιέζετε αρχεία κερδίζετε 1 ολόκληρο GB έχοντας τις Predator στα 2600MHz 11-14-12-30 @ 1.75V.



Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση του τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής για τις Kingston HyperX Predator 2x4GB 2400MHz. Από το εργοστάσιο λειτουργούν στα 2400MHz 11-13-13-31 @ 1.65V, κατευθείαν με XMP profile ενεργοποιημένο, τόσο σε Intel Maximus V Extreme όσο και σε Asus F2A85-V Pro. Στην ίδια συχνότητα και timings λειτουργούν και με 1.56V οπότε σηκώνουν λίγο ωστόσο υπαρκτό undervolting. Με 1.65V μπορούν να τρέξουν απολύτως σταθερά στα 2400MHz 11-13-11-30 και 2600MHz 12-14-13-30. Και τέλος με 1.75V, κάνουν 2600MHz και 2666MHz με 11-14-12-30. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για ένα dual-channel 2x4GB με αρκετά ανταγωνιστική τιμή. Μπορεί στην πράξη τα 2400MHz+ να μην βοηθάνε στην καθημερινότητα παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αφού μπορούμε όμως να τις έχουμε σταθερές ακόμα και στα 2600MHz, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Ή μήπως εν τέλει δεν αξίζει να τις πιέσουμε για το τελευταίο MHz;

Έφτασε αισίως η στιγμή να μάθουμε και τι δυνατότητες έχουν όταν το ρεύμα πλησιάσει τα γνωστά benchοεπίπεδα, δηλαδή ξεπεράσει αρκετά τα 1.75V. Με 1.8V καταφέραμε να τις φτάσουμε bench stable στα 2800MHz, όμως η αλήθεια ήταν ότι θέλαμε να σπάσουμε το φράγμα των 2.8GHz. Έτσι λοιπόν ανεβάσαμε με συνοπτικές διαδικασίες το ρεύμα στα 1.85V και ξεκινήσαμε την σταδιακή αύξηση του bclk. 2804, 2810, 2815, 2820 και τσουπ, ήρθαν τα 2826MHz. Αμέσως σπεύσαμε να αποθηκεύσουμε το cvf file ώστε να έχουμε ένα έγκυρο CPU-Z Validation και δευτερόλεπτα μετά, ήδη είχαμε ολοκληρώσει και το SuperPi 1M. Γρήγορη επανεκκίνηση, αύξηση του bclk στα 106MHz (2826MHz RAM) και ξεκινάμε SuperPi 32M. Δυστυχώς κόλλησε στο 13ο loop αφήνοντάς μας κάπως παραπονεμένους. Όμως και τα 2800MHz SuperPi 32M stable καλά είναι.

Ειλικρινά δεν περιμέναμε να πάνε τόσο καλά οι Predator, λόγω του ότι είναι ένα φθηνό mainstream kit με Hynix CFR ICs. Να όμως που μας διέψευσαν! Ιδού και τα αποτελέσματα.

(κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο validation)
Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!

(κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!





Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί χρήστες απέφευγαν τις Kingston HyperX T1 ήταν οι ιδιαίτερα ψηλές ψύκτρες τους, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα όταν ο χρήστης επέλεγε να χρησιμοποιήσει ένα ογκώδες CPU cooler. Τα πράγματα άλλαξαν όμως ριζικά με την κυκλοφορία των Predator, όπως εξηγήσαμε και μες στο review.

Εκτός του ότι έχουν πιο "συνετές" ψύκτρες, είναι και αρκετά όμορφες χάρη στον στιλάτο σχεδιασμό μαύρου και μπλε χρώματος. Ιδιαίτερα αν έχετε στην κατοχή σας το Kingston HyperX RAM cooler με μπλε LED, δεν θα χορταίνετε να τις κοιτάτε! Δυστυχώς η Kingston μας τα χάλασε λίγο λόγω του πράσινου PCB, όμως let's get real. Πόση ώρα θα έχετε τις μνήμες έξω από το σύστημα απλά και μόνο για να τις θαυμάζετε; Αυτό ισχύει και για την αναφορά που έκανα παραπάνω σχετικά με την εμφάνισή τους. Πολύ απλά γιατί 1-2 λεπτά αφού ανοίξετε την συσκευασία, θα τις έχετε ήδη τοποθετήσει στο σύστημα. Αν ακόμα επιμένετε για το πράσινο PCB, σκεφτείτε ότι μετά βίας θα φαίνεται αφού τις εγκαταστήσετε στα DRAM slots.

Αυτό που μας νοιάζει κατά κόρον σε ένα RAM kit είναι οι επιδόσεις του και η εγγύηση. Όλοι οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Kingston, συνοδεύουν πια τις RAM με lifetime εγγύηση. Άρα και πάλι επιστρέφουμε στις επιδόσεις, τον πιο καθοριστικό παράγοντα στην αξιολόγηση των HyperX Predator. Δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που μέχρι στιγμής εξέταζαν διστακτικά την αγορά ενός 2400MHz RAM kit λόγω της απουσίας XMP Profile. Όπως και να το κάνουμε, δεν έχουν όλοι τις γνώσεις να μπουν στο BIOS, να θέσουν χειροκίνητα τα timings και να ρυθμίσουν το DRAM voltage (και πιθανώς τα VCCSA & VCCIO) για να απολαύσουν την υψηλή εργοστασιακή ταχύτητα που προσφέρει ο κατασκευαστής. Ευτυχώς στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουμε κανένα παράπονο, μιας και όπως ήδη αναφέραμε, το 2400MHz XMP Profile λειτουργεί απροβλημάτιστα τόσο στην ASUS Maximus V Extreme όσο και στην ASUS F2A85-V Pro (ευχαριστώ τον p_under που μου το επιβεβαίωσε). Επιπλέον θα βρείτε διαθέσιμο και ένα δεύτερο XMP Profile, για όσους δεν επιζητούν κάτι παραπάνω από 2133MHz.

Ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά στις μετρήσεις αμέσως-αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι τα 2400MHz 11-13-11-30 @ 1.65V είναι η καλύτερη λύση για την καθημερινότητα. Για ποιο λόγο; Γιατί πρώτον οι μνήμες λειτουργούν με το εργοστασιακό τους voltage και δεύτερον, διότι απολαμβάνετε τα μικρά (ωστόσο υπαρκτά) πλεονεκτήματα του χαμηλότερου tRP (11-13-13 stock). Για benching δεν τίθεται συζήτηση - ανεβάστε τις απευθείας στα 2600/2666MHz 11-14-12-30 @ 1.75V ή 2800MHz+ 12-14-13-30 @ 1.85V. Έχετε βέβαια κατά νου ότι το kit σας μπορεί να αποδίδει ελαφρώς χειρότερα ή και καλύτερα από αυτό των δοκιμών μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του ότι τα Hynix CFR ICs που φιλοξενούνται στο PCB των Kingston Predator, επιλέγονται τυχαία και πολλές φορές δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες.

Πριν κλείσουμε, να αναφερθούμε λίγο και στην τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η Kingston στο Predator line-up. Στην Ελληνική αγορά, οι 2x4GB 2400MHz Predator των δοκιμών μας κοστίζουν περί τα 5? παραπάνω από τις 1866MHz Predator, ενώ έχουν παραπλήσια τιμή με τις 1600MHz και τις 2133MHz. Οπότε δεν βρίσκουμε τον λόγο να αγοράσετε κάποιο από τα 1600/1866/2133 μοντέλα, την στιγμή που το 2400 είναι τόσο φθηνό. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ξεφυλλίσαμε το skroutz και ανακαλύψαμε ότι το Predator του παρόν review είναι το πιο φθηνό 2400MHz 2x4GB kit της Ελληνικής αγοράς! Το αμέσως ακριβότερο είναι οι HyperX Beast (κοστίζουν 58?), ενώ παράλληλα ακολουθούν οι Mushkin Red Frostbyte (70?) και οι G.Skill RipjawsZ F3-2400C10D-8GZH (80?). Βασικό πλεονέκτημα των δύο προαναφερθέντων είναι το CAS Latency 10 εν συγκρίσει με το 11 των Kingston. Αν το review απευθυνόταν μόνο σε overclockers, σίγουρα θα σας πρότεινα κάποιο εκ των CL10 kits, γεγονός που θα βοηθήσει αρκετά στα benchmarks.

Όμως οι Kingston Predator δεν απευθύνονται καθαρόαιμα σε overclockers, αλλά σε καθημερινούς χρήστες, gamers και εν μέρη enthusiasts, που εκτός από τις επιδόσεις, δίνουν μεγάλο βάρος και στο price/performance ratio. We second that, για αυτό και απονείμουμε το HwBox Value For Money Award στις HyperX Predator 2400MHz. Τώρα θα μου πείτε: "Μα γιατί value for money; Αφού με λίγα παραπάνω χρήματα αγοράζω 4x4GB φθηνές 1333άρες μνήμες και έχω 16GB στο σύστημά μου". Ναι έχετε δίκιο. Αναλογιστείτε όμως το Value For Money Award δίνεται λόγω του άριστου price/performance ratio. Δεν είναι λίγα τα 2600/2666MHz 24/7 stable & ~2830MHz benchstable! Επιπροσθέτως, τα 8GB είναι αρκετά για ένα καθημερινό gaming σύστημα - αν θεωρήσουμε τα Windows 7 ως την συνηθέστερη πλατφόρμα εργασίας, ένα σύγχρονο PC με 8GB RAM δεν θα τα βρει σκούρα ακόμα και σε απαιτητικές εργασίες. Τα 16GB χρειάζονται μόνο σε λίγες περιπτώσεις προς το παρόν, όπως επεξεργασία γραφικών, Virtual Machines utilization, development, ram drive. Δηλαδή κατηγορίες χρηστών που τα 16GB φαντάζουν λίγα, και με τις τωρινές τιμές ίσως προτιμήσουν ακόμα και 32GB.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία των Kingston HyperX Predator 2x4GB 2400MHz έχει ως εξής:

Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!
Kingston HyperX Predator 2400MHz 2x4GB KHX24C11T2K2/8X Review: The hunt begins!


Ευχαριστούμε την [B]Kingston για την παραχώρηση των HyperX Predator![/B]