Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, η αγορά των μνημών έχει γίνει λιγάκι βαρετή. Μετά την εξαφάνιση των Elpida Hyper MNH-E/MGH-E/BBSE ICs, αλλά και των γνωστών PSC, καμία εταιρεία δεν επιχείρησε να κάνει κάτι το διαφορετικό. Όλες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν mainstream ICs, τα οποία δεν έδιναν βάση στο overclocking, αλλά περισσότερο στην προσφορά φθηνών RAM kits με μεγάλη χωρητικότητα και εντελώς "χαλαρά" timings. Κάνοντας ένα πρόχειρο browsing των HwBox forums, θα προσέξετε ίσως ότι στα περισσότερα threads περί αναβάθμισης, δεν εμβαθύνει κανείς στις μνήμες, προτείνοντας έτσι την αγορά ενός RAM kit με αξιοπρεπή συχνότητα λειτουργίας, χωρητικότητα 4GB ή 8GB και χτυπητή εμφάνιση. Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, η αγορά των μνημών έχει γίνει λιγάκι βαρετή. Μετά την εξαφάνιση των Elpida Hyper MNH-E/MGH-E/BBSE ICs, αλλά και των γνωστών PSC, καμία εταιρεία δεν επιχείρησε να κάνει κάτι το διαφορετικό. Όλες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν mainstream ICs, τα οποία δεν έδιναν βάση στο overclocking, αλλά περισσότερο στην προσφορά φθηνών RAM kits με μεγάλη χωρητικότητα και εντελώς "χαλαρά" timings. Κάνοντας ένα πρόχειρο browsing των HwBox forums, θα προσέξετε ίσως ότι στα περισσότερα threads περί αναβάθμισης, δεν εμβαθύνει κανείς στις μνήμες, προτείνοντας έτσι την αγορά ενός RAM kit με αξιοπρεπή συχνότητα λειτουργίας, χωρητικότητα 4GB ή 8GB και χτυπητή εμφάνιση.

Το παραπάνω συμβαίνει για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η συχνότητα λειτουργίας των μνημών αποδεδειγμένα δεν προσφέρει αύξηση στις καθημερινές επιδόσεις. Με λίγα λόγια, τα kit που τρέχουν στα 1600/1866/2133MHz είναι ό,τι πρέπει για ένα δυνατό 24/7 σύστημα - οτιδήποτε περισσότερο θεωρείται περιττό. Δεύτερον, οι SSD έχουν εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και έχουμε αναφέρει πολλάκις, ότι αποτελούν το μοναδικό hardware part που θα αυξήσει κατά πολύ το performance ενός συστήματος. Όχι μόνο επειδή μειώνουν αισθητά τα loading times των προγραμμάτων και το boot time του λειτουργικού, αλλά και επειδή ανεβάζουν στα ύψη την ανταποκρισιμότητα σε οποιαδήποτε διεργασία. Τρίτον, όλα τα ICs του εμπορίου αυτή τη στιγμή, "παίζουν" με χαλαρά timings, για αυτό και παρατηρείτε ότι η πλειοψηφία των 2133MHz RAM kits καταφθάνουν με timings 11-11-11. Συνεπώς, με εξαίρεση ορισμένα μόνο high-end kitάκια, όλα τα υπόλοιπα έχουν το ίδιο overclocking potential.

Τι προκύπτει λοιπόν από τα παραπάνω; Η τελική επιλογή του αγοραστή επηρεάζεται δραστικά από την τιμή και λιγότερο από τους υπόλοιπους παράγοντες. Μάλιστα λόγω του ότι οι δυνατότητες των περισσότερων RAM kits είναι πανομοιότυπες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αποφασίζουν και βάση της εμφάνισης. Εκεί ακριβώς εστίασε η Patriot με τις Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition μνήμες. Κατασκευασμένες για να φιγουράρουν στα gaming rigs όλων των Intel Extreme Masters Gaming Championships (League of Legends, Starcraft II, Counter Strike), έρχονται με εντυπωσιακές μπλε ψύκτρες και συχνότητα λειτουργίας 2133MHz.


Size 8GB Kit (2 x 4GB)
Memory Configuration Dual Channel
Timings 11-11-11-27 2T
Voltage 1.5V
Speed Rating PC3-17000 (2133MHz)
Memory Pin 240
Memory Type DDR3
Memory Format DIMM
Part Number PVI38G213C1K
Performance Profile
2133MHz XMP
Fan Included No




Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Patriot Intel Extreme Masters DDR3-2133MHz PVI38G213C1K. Το kit αποτελείται από δύο modules των 4GB (συνολική χωρητικότητα 8GB), με συχνότητα λειτουργίας 2133MHz, timings 11-11-11-27 και τάση 1.5V. Πρόκειται λοιπόν για ένα low voltage kitάκι, του οποίου τα specs δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά των υπόλοιπων RAM kits της ίδιας κατηγορίας τιμής. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι προσφέρουν και εγγύηση εφόρου ζωής, πράγμα σημαντικό για κάθε αγοραστή!

Τα ICs που εσωκλείει στο εσωτερικό του θα μπορούσαν να είναι είτε Samsung D Series (πχ HyK0, HCK0, HCH0 & BCK0), ή Hynix BFR/CFR. Σε περίπτωση που είστε advanced χρήστης, ίσως αναρωτιέστε αν θα μπορούσε να έχει και Samsung C Series ICs, όπως τα γνωστά HCH9. Δεν θα ήταν δυνατόν μιας και πρόκειται για ολοκαίνουριες μνήμες - ενώ τα Samsung C κυκλοφόρησαν πολύ παλιότερα και σπάνια τα συναντάμε πια.

Αφαιρώντας την ψύκτρα με τον γνωστό τρόπο, παρατηρούμε ότι διαθέτουν HyniX H5TQ2G83CFR ICs. Η επιλογή που έκανε η Patriot κρίνεται λογικότατη αν αναλογιστούμε και την τιμή των Patriot Viper 3 IEM 2133MHz (~52?). Σε αντίθεση με τα Hynix BFR και τα Samsung, τα Hynix CFR επωφελούνται πάρα πολύ από τις μεγάλες τιμές CAS, εξού και το CL11. Ρίξτε τώρα μια ματιά στις φωτογραφίες του kit. Εκτός του ότι οι ψύκτρες τους είναι πολύ όμορφες, απορροφούν και την παραγόμενη θερμότητα όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα voltages στις μνήμες. Με τα εργοστασιακά 1.5V οι ψύκτρες δεν είναι καν χλιαρές, όμως στα 1.8V για παράδειγμα, κάνουν δουλειά. Η ποιότητά τους σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη - μια πρόχειρη σύγκριση με τις Kingston HyperX Predator αρκεί για να καταλάβετε τι εννοώ.

Το δεύτερο cool feature τους, είναι ότι μιλάμε για Limited Edition μνήμες. Συνήθως τα limited edition προϊόντα βρίσκουν ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό, κυρίως όταν απευθύνονται σε gamers. Κλείνοντας να πούμε ότι διαθέτουν ενσωματωμένο XMP profile, το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε εύκολα στο BIOS. Έτσι οι μνήμες θα τρέξουν αυτόματα στα 2133MHz 11-11-11-27 3T, δίχως περίσσιο κόπο!

Πριν συνεχίσουμε, για ρίξτε ακόμα μια προσεκτική ματιά στην συσκευασία των Viper 3. Θα δείτε ότι στο μπροστά μέρος, η Patriot αναφέρει με μεγάλα γράμματα ότι είναι 100% Hand Tested. Ένας αρχάριος χρήστης ίσως να μην καταλάβει τι ακριβώς εννοεί η Patriot - μην ανησυχείτε όμως, είμαστε εμείς εδώ. Τα ICs που τοποθετούνται στα PCBs των μνημών, δύναται πρώτα να περάσουν από μία διαδικασία διαλέγματος (handpicking) προκειμένου να αποδίδουν καλύτερα με λιγότερο ρεύμα, αλλά και να "σηκώνουν" περισσότερο overclocking. Όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα! Παρόλο που η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή, οι Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition ξεχωρίζουν λόγω των binned Hynix CFR ICs που φιλοξενούν κάτω από τις ψύκτρες τους. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι και σε κάνα-δυο reviews του εξωτερικού, οι μνήμες μπόρεσαν να λειτουργήσουν με βραχώδη σταθερότητα στα 2600MHz και μάλιστα με χαμηλό ρεύμα. Θα μπορέσουν άραγε οι δικές μας να καταφέρουν το ίδιο; Χμμμ...


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review



Πριν περάσουμε στην σελίδα της μεθοδολογίας, να πούμε και λίγα λόγια για την συσκευασία των Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz. Το κουτί τους είναι ιδιαίτερα απλό κατασκευαστικά, ωστόσο τις προφυλάσσει κατάλληλα από ελαφριές καταπονήσεις. Στην δεξιά του πλευρά έχει ένα window από το οποίο ο αγοραστής βλέπει το ένα εκ των δύο DIMMs ώστε να ξέρει τι ακριβώς αγοράζει! Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας αναγράφονται μερικά από τα features των μνημών σε 9 διαφορετικές γλώσσες. Ανοίγοντας απλά το πάνω μέρος της συσκευασίας, αφαιρείτε το clamshell πακέτο που περιέχει τα δύο DIMMs. Θα θέλαμε ίσως και ένα στοιχειώδες φυλλάδιο με κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά των μνημών, τουλάχιστον για όσους δεν γνωρίζουν και πολλά, όμως η Patriot είχε διαφορετική άποψη.




Με την κυκλοφορία του Socket LGA1155, άλλαξε εντελώς ο τρόπος που προσεγγίζαμε μέχρι στιγμής τις μνήμες. Λόγω του ότι οι Sandy Bridge & Ivy Bridge επεξεργαστές δεν μας επιτρέπουν την αύξηση του bclk σε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές, γίνεται ανούσιο το κλασικό CAS Latency & Voltage Scaling που κάναμε μέχρι τώρα στα HwBox RAM Reviews. Ακόμα και επί P55/X58 εποχής, το voltage scaling είχε νόημα λόγω του ότι το bclk ξεκινούσε πχ από 133MHz και έφτανε μέχρι 230MHz+ με αερόψυξη. Οπότε στα RAM reviews, μπορούσαμε σε κάθε DRAM διαιρέτη να αυξάνουμε το bclk κατά βούληση και να σημειώνουμε το ακριβές scaling με 1.65/1.7/1.75/1.8V. Δυστυχώς, οι Sandy Bridge & Ivy Bridge ανεβάζουν σταθερά bclk μέχρι και 106-108MHz το πολύ με αερόψυξη κι έτσι δεν έχει λογική να επιχειρήσουμε μετρήσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Για να δούμε λοιπόν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να δοκιμάσουμε εξονυχιστικά τις Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition.



  • Undervolting



  • Ξεκινώντας από τα χαμηλά θελήσαμε να δούμε ποια είναι η ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών, έτσι ώστε και να είναι σταθερές αλλά και να μην χαλαρώσουμε κανένα από τα βασικά timings. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που επικεντρώνονται στο undervolting των μνημών για να ελαχιστοποιήσουν την ενεργειακή κατανάλωση του συστήματος και να παρατείνουν το lifetime των μνημών τους. Έτσι λοιπόν, με την βοήθεια του MemTest86+ θα αναζητήσουμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται οι Viper για να "παίξουν" απολύτως σταθερά στα stock 2133MHz @ 11-11-11-27 2Τ. Δύο ώρες μετά οι δοκιμές είχαν ήδη τελειώσει επιτυχώς. Το μικρότερο ρεύμα που χρειάζονται οι Viper για να παίξουν στα stock τους είναι 1.35V μόλις! Σε σχέση με τα εργοστασιακά 1.50V, η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Ποιος να το φανταζόταν ποτέ ότι θα φτάναμε σε σημείο να υπάρχουν 4GB DIMMs που λειτουργούν σταθερά στα 2133MHz με 1.35V!



  • Stock Voltage



  • Ποιο είναι το εργοστασιακό ρεύμα των Viper 3 IEM Limited Edition; 1.50V. Εφόσον λοιπόν στο κομμάτι του undervolting καλύψαμε ήδη τις stock επιδόσεις και παράλληλα εντοπίσαμε το minimum voltage που απαιτούν, τώρα θα ξεκινήσουμε το σφίξιμο των timings. Αναζητάμε λοιπόν τα χαμηλότερα δυνατά timings που μπορούν να δεχτούν οι μνήμες μας στα 2133MHz με 1.50V. Κατόπιν θα δοκιμάσουμε αν οι μνήμες μπορούν να παίξουν ένα σκαλί πάνω (στον επόμενο DRAM διαιρέτη) διατηρώντας το ρεύμα στα 1.50V. Μετά από αρκετές ώρες memtesting, ανακαλύψαμε ότι οι μνήμες μπορούν να παίξουν στα 2133MHz 1.50V με timings 10-11-10-27. Μιλάμε για ένα σκαλί κάτω σε CAS Latency και tRP, πράγμα που αδιαμφισβήτητα θα έχει αισθητή επίδραση στις επιδόσεις (ειδικά στα benchmarks). Οι Viper όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Με 1.5V έπαιξαν και στον επόμενο διαιρέτη (2400MHz) αλλά και στον μεθεπόμενο (2600MHz) με timings 11-13-11 και 12-13-13 αντίστοιχα. Ναι καλά διαβάσατε! Θυμηθείτε ότι στην προηγούμενη σελίδα τονίσαμε ότι οι συγκεκριμένες μνήμες έχουν hand tested ICs για να αποδίδουν καλύτερα σε undervolting & overclocking. Να που τα λόγια έγιναν πράξεις και αποδείξαμε ότι όντως ισχύει αυτό που αναφέρει η Patrior στην συσκευασία των μνημών. Επιπροσθέτως, όσοι διάβασαν το review των HyperX Predator, πιθανώς θα θυμούνται ότι για 2400MHz 11-13-11, οι Predator ήθελαν 1.65V, σε αντίθεση με τις Viper που θέλουν μόλις 1.5V!

    Συνοψίζοντας, oι 1.50V δοκιμές θα γίνουν τόσο στα 2133MHz 10-11-11-27 όσο και στα 2400MHz 11-13-11-30 και 2600MHz 12-13-12-30.



  • Overvolting



  • Παρόλο που οι ψύκτρες των Patriot δεν φαίνονται και τόσο αποδοτικές εκ πρώτης όψεως, λόγω του adhesive tape που περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους, καταφέρνουν να ψύξουν επαρκώς τα ICs ακόμα και στα 1.75V για 24/7 χρήση, χωρίς ανεμιστήρα. Γνωρίζοντας ότι οι IMC των σύγχρονων Ivy Bridge/Sandy Bridge & AMD επεξεργαστών δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις μνήμες @ 1.75V 24/7, ξεκινήσαμε το overvolting set δοκιμών. Εφόσον οι μνήμες έπαιξαν στα 2600MHz με 1.5V, δεν υπήρχε λόγος να σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο στον συγκεκριμένο διαιρέτη, για αυτό και προχωρήσαμε κατευθείαν στα 2666MHz. Με μεγάλη χαρά, εντοπίσαμε ότι έπαιξαν απολύτως σταθερά στα 2666MHz με timings 12-14-12-30! Προκειμένου να είμαστε 100% σίγουροι, εκτός από MemTest86+, χρησιμοποιήσαμε και το HCI Memtest μέσα από τα Windows. Ανοίξαμε 8 instances, με 800MB μνήμης στο καθένα και τα αφήσαμε μέχρι να ξεπεράσουν το 300% error free. Και ναι, το έβγαλαν χωρίς καν να ιδρώσουν! Οπότε δοκιμάσαμε και με πιο σφιχτά timings. Restart, Delete, BIOS, 11-14-11, F10 & Exit. Όχι μόνο μπήκαν στα Windows αλλά έβγαλαν κανονικά και MemTest86+ και HCI Memtest 300%! Για του λόγου το αληθές, κάντε κλικ εδώ για να δείτε το screenshot που τραβήξαμε, σε περίπτωση που δεν μας πιστεύετε.

    Έχετε κατά νου ότι μιλάμε για ένα 8GB 2133MHz kit που κοστίζει 52?. Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα τέτοιο kit να παίζει full stable στα 2666MHz για καθημερινή χρήση.


Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Τα Patriot Intel Extreme Masters Limited Edition κατάφεραν να λειτουργήσουν απολύτως σταθερά στα 2666MHz @ 1.75V, ενώ αντέχουν και στο undervolting στην εργοστασιακή τους συχνότητα. Τώρα αν ακριβώς σας συμφέρει να τις overclockάρετε γενικότερα, θα το δούμε στις μετρήσεις που ακολουθούν. Όσο για το overclocking με 1.85V; Έχετε λίγο υπομονή και θα φτάσουμε και στην συγκεκριμένη σελίδα, όπου σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη...

Με γνωστές πλέον τις δυνατότητες του kit μας, επιλέξαμε τέσσερα settings για να σας δείξουμε κάποια αποτελέσματα από γνωστά benchmarks.

  • 2133MHz 11-11-11-27 2T @ 1.35V για stock baseline
  • 2133MHz 10-11-10-27 2T @ 1.50V για stock voltage 1
  • 2400MHz 11-13-11-30 2T @ 1.50V για stock voltage 2
  • 2600MHz 12-13-12-30 2T @ 1.50V για stock voltage 3
  • 2666MHz 11-14-11-30 2T @ 1.75V για max stable


Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος δοκιμών.

Σύστημα Δοκιμών  
Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Extreme
:   CPU   :
Intel Core i7 3770K
:   RAM   :
Patriot Viper 3 IEM Limited Edition 2133MHz
:   GPU   :
Sapphire Radeon HD 5850 Extreme
:   SSD   :
Samsung 120GB 830 SSD
:   PSU   :
Corsair AX1200i
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H60
:   Case   :
DimasTech BenchTable




Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Παρατηρήστε ότι το SuperPi 32M result στα 2400MHz 11-13-11 είναι παρόμοιο με αυτό των 2600MHz 12-13-12, πράγμα που φανερώνει ότι το sweet spot των μνημών μας με 1.5V κυμαίνεται στα 2400MHz. Βέβαια όσοι benchάρουν συνήθως δίνουν πολύ μεγαλύτερες τάσεις, προκειμένου να παίξουν τις μνήμες όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται, με σφιχτά timings. Για αυτό και ο χρόνος στα 2666MHz 11-14-11 ξεφεύγει αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Το Geekbench είναι ένα από τα μετροπρογράμματα που ενσωματώσαμε πρόσφατα στα RAM reviews, οπότε ακόμα μαθαίνουμε τι του αρέσει και τι όχι. Κρίνοντας και από τα αποτελέσματα στις HyperX Predator, έτσι και στην περίπτωση των Patriot, δείχνει να προτιμά τα σφιχτά timings, ανεξαρτήτως του ότι το bandwidth μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερο. Επίσης, αν παρατηρήσετε προσεκτικά το MemTweakIt θα δείτε ότι τα trietary timings είναι χαλαρωμένα στις 2600 και 2666 δοκιμές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έχουμε στο Auto και η Maximus V Extreme τα χαλαρώνει από μόνη της, ώστε να "παίξουν" ψηλότερα οι μνήμες.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Στα 2666MHz 11-14-11 παρατηρούμε ότι τα Write MB/s είναι αρκετά περισσότερα από ότι στα υπόλοιπα tests, εξού και το γρήγορο SuperPi 32M run. Ωστόσο βλέπουμε ξανά ότι τα 2400MHz CL11 αποδίδουν καλύτερα στο Copy σε σύγκριση με τα υπόλοιπα MHz zones - για αυτό και λέμε ότι αποτελούν την χρυσή τομή RAM frequency/timings.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Ότι ακριβώς ίσχυε και στο AIDA64, ισχύει και στο Maxxmem, μόνο που το τελευταίο δίνει μεγαλύτερα νούμερα στα Read/Write/Copy και μικρότερα στο Latency. Προσωπικά προτιμώ το AIDA64, όμως καλό είναι να έχουμε μία εικόνα για το bandwidth και από το Maxxmem.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Το Physics Test έχει ίδια αποτελέσματα τόσο στα 2400MHz 11-13-11 όσο και στα 2666MHz 11-14-11. Αυτό συμβαίνει όταν ανεβαίνουμε σε συχνότητα και παράλληλα χαλαρώνουμε το tRCD. Αν μιλάμε καθαρά και μόνο για benching, δώστε κατευθείαν 1.85V και εντοπίστε τα πιο tight timings στον 2666 διαιρέτη.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


To WinRAR, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα συμπίεσης αρχείων. Χάρις στο ενσωματωμένο benchmark του μπορούμε να δούμε τις real life επιδόσεις των πολυπύρηνων επεξεργαστών, για αυτό και δεν γινόταν να μην το συμπεριλάβουμε στο παρόν review. Επηρεάζεται πρωτίστως από την συχνότητα των RAM και έπειτα από τα timings. Για αυτό και στα 2666MHz CL11 πήραμε το υψηλότερο αποτέλεσμα, με τα 2400MHz CL11 να έρχονται δεύτερα.



Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Να κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση του τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής από τις Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz; Από το εργοστάσιο λειτουργούν στα 2133MHz 11-11-11-27 @ 1.50V, κατευθείαν με XMP profile ενεργοποιημένο. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τις δοκιμάσουμε γρήγορα και σε AMD σύστημα για να δούμε αν δουλεύει και εκεί το XMP Profile. Ακόμη όμως κι αν μην δουλεύει, απλά μπείτε στο BIOS και ρυθμίστε τα timings χειροκίνητα σε 11-11-11-27, 2T Command Rate και 170 tRFC. Για τους fan του undervolting, όπως είδατε και στην τρίτη σελίδα του review, οι συγκεκριμένες Patriot μπορούν να λειτουργήσουν στα 2133MHz 11-11-11-27 με μόλις 1.35V. Με 1.5V παίζουν στα 2133MHz 10-11-10-27, 2400MHz 11-13-11-30 και 2600MHz 12-13-12, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα δελεαστικές, παρόλο που η εργοστασιακή τους συχνότητα είναι χαμηλότερη από αυτή των Kingston HyperX Predator του προηγούμενου review. Τέλος, για τους hardcore users που επιζητούν ακόμα και τον τελευταίο μεγάκυκλο από το σύστημά τους, το Viper 3 Limited Edition kit απαντά με 2666MHz 11-14-11-30!

Δεν θα ήταν όμως δυνατόν να ολοκληρώσουμε HwBox review χωρίς δυνατά overclocking αποτελέσματα. Στόχος ήταν να φτάσουμε αρχικά τα 2800MHz. Και αυτό γιατί γνωρίζαμε ότι οι Limited Editon Patriot Viper 3 IEM έρχονται με handpicked ICs (αναφέρεται είπαμε και στην συσκευασία τους). Πιστέψτε μας, δεν θα είχαμε τις ίδιες βλέψεις για οποιοδήποτε άλλο 2133MHz kit της αγοράς. Μπαίνουμε λοιπόν στο BIOS, επιλέγουμε τον 2800 διαιρέτη, βάζουμε timings 12-14-12-30, 1.85V DRAM Voltage, 1.15V VCCIO, 1.15V VCCSA και 0.825V VTTDDR, F10 & Exit. Το σύστημα δυστυχώς δεν ανταποκρινόταν, πράγμα που μας οδήγησε σε Clear CMOS και δεύτερη δοκιμή, αυτή τη φορά με tRCD 15. Αμέσως το σύστημα άνοιξε κανονικά - τονίζουμε ότι δεν μιλάμε για 2800MHz με 2666 διαιρέτη και αύξηση του bclk, αλλά για ατόφιο 2800 διαιρέτη.

Ξεκινήσαμε την σταδιακή αύξηση του bclock, κρατώντας CPU-Z Validations ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 2814, 2826, 2840, 2856, 2868, 2884 και τσουπ, φτάσαμε στα 2900MHz! Ναι καλά διαβάσατε. 2900MHz από μνήμες που λειτουργούν stock στα 2133MHz! Παρακάτω θα βρείτε ένα validation στα 2912MHz, ένα SuperPi 1M run στα 2900MHz και ένα SuperPi 32M run στα 2850MHz. Επίσης, φτιάξαμε και ένα σύντομο βίντεο με τις μνήμες από 2800MHz, boot straight από BIOS και αύξηση της συχνότητάς τους στα 2900MHz μέσω ASUS Turbo-V.

(κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο validation)
Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review

(κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB ReviewPatriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review





Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Μετά την ευχάριστη έκπληξη των HyperX Predator, ήρθαν οι Patriot IEM Limited Edition 2133MHz για να τα σαρώσουν όλα, στην κυριολεξία! Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κανείς σας δεν περίμενε να δει ένα 2133MHz kit να παίζει στα 2600MHz @ 1.5V 24/7 και να ολοκληρώνει το SuperPi 1M στα 2900MHz με 1.85V. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι χρήστες έχουν τις μνήμες τους χρονισμένες το πολύ μέχρι 2133MHz και ότι τα overclocked results ίσως δεν έχουν μεγάλη σημασία στα μάτια τους, έχουν όμως στα δικά μας. Όντας overclockers, δεν μπορέσαμε παρά να καταενθουσιαστούμε με τις συγκεκριμένες μνήμες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την τιμή τους (~52?). Παρ' όλα αυτά, η Patriot έχει ήδη φροντίσει να ικανοποιήσει την μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, που απλά αναζητά ένα plug n play memory kit, προσφέροντας 2133MHz XMP Profile για όλους τους gamers και τους enthusiasts που δεν έχουν σκοπό να αφιερώσουν παραπάνω χρόνο στο RAM tuning/tweaking.

Η Patriot επέλεξε να διαφημίσει τις IEM Limited Edition 2133MHz ως ένα δυνατό gaming RAM kit, πράγμα λογικό εφόσον είναι επίσημος sponsor των Intel Extreme Masters gaming πρωταθλημάτων. Ωστόσο μέσα από αυτό το review, μάθαμε από πρώτο χέρι ότι οι εν λόγω μνήμες έχουν απίστευτα μεγάλο overclocking potential και μπορούν με ευκολία να "τερματίσουν" τον IMC του Ivy Bridge σας. Όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνιση, αδιαμφισβήτητα δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, μιας και η Patriot έκανε πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Οι μπλε ψύκτρες, παρόλο που με μια πρώτη ματιά φαίνονται κάπως "φτωχικές" ποιοτικά, εν τέλει αποδίδουν πολύ καλά και κρατούν τις μνήμες δροσερές συνεχώς. Ακόμη και με 1.75V σε 24/7 χρήση, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε ανεμιστήρα, μιας και δεν ήταν καν χλιαρές.

Ίσως το μοναδικό μας παράπονο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Patriot χρησιμοποίησε hand tested CFR ICs, όμως δεν τα πίεσε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν κυκλοφορούσε τις μνήμες με 2400MHz 11-13-11 @ 1.5V rated specs. Αυτό φάνηκε και από το XMP Profile, όπου αντί για 2T Command Rate, χρησιμοποίησε 3T, πράγμα που χειροτερεύει κάπως τις stock επιδόσεις. Ίσως ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο σύστημά του, για αυτό και τα rated specs δεν είναι "σφιχτά". Φανταστείτε κάποιο από τα ICs να μην αποδίδει on par με τα υπόλοιπα και να δημιουργεί πρόβλημα όταν ο χρήστης επιλέγει το XMP Profile - γιατί μην ξεχνάτε, ότι τα ICs διαφέρουν από kit σε kit και υπάρχει πιθανότητα κάποιο να είναι αδύναμο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Συνοψίζοντας. Αν ανήκετε στην κατηγορία των mainstream αγοραστών που αναζητούν ένα απλό 2133MHz kit για το καθημερινό gaming σύστημά τους, οι Patriot IEM Limited Edition 2133MHz αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Αν πάλι, είστε λίγο πιο ψαγμένος και έχετε μέσα σας το overclocking μικρόβιο, ετοιμαστείτε για δυνατές συγκινήσεις!

Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review
Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Limited Edition 2133MHz 2x4GB Review


Ευχαριστούμε την [B]Patriot για την παραχώρηση των Viper 3 IEM Limited Edition![/B]