Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!

Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!

Cooler Master. Τι σας έρχεται σαν πρώτη σκέψη, με το άκουσμα του brand; Μάλλον οι περισσότεροι σκέφτονται κάτι ανάμεσα από cases και τροφοδοτικά μέχρι περιφερειακά και αερόψυκτρες. Πρόσφατα η Cooler Master αποφάσισε ότι από εδώ και στο εξής το όνομά της πρέπει να συνδεθεί και με prefilled kit υδρόψυξης και έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δοκιμάζουμε μια από τις πρώτες απόπειρες της κραταιάς εταιρίας, σε αυτό το πεδίο δράσης. Το όνομά της, Seidon 120XL, και αν αντιληφθήκατε γρήγορα ότι το "120" μαρτυρά το μέγεθος του ψυγείου, τότε θα σας βοηθήσουμε με το "ΧL": 38mm a.k.a. "χοντρό" rad! Και επειδή η Ελληνική αγορά κινούνταν επί χρόνια σε ορολογίες Corsair, το Seidon 120XL, είναι με σημερινούς όρους, ο τρόπος που η Cooler Master προφέρει την φράση "Corsair H80i". Cooler Master. Τι σας έρχεται σαν πρώτη σκέψη, με το άκουσμα του brand; Μάλλον οι περισσότεροι σκέφτονται κάτι ανάμεσα από cases και τροφοδοτικά μέχρι περιφερειακά και αερόψυκτρες. Πρόσφατα η Cooler Master αποφάσισε ότι από εδώ και στο εξής το όνομά της πρέπει να συνδεθεί και με prefilled kit υδρόψυξης και έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δοκιμάζουμε μια από τις πρώτες απόπειρες της κραταιάς εταιρίας, σε αυτό το πεδίο δράσης. Το όνομά της, Seidon 120XL, και αν αντιληφθήκατε γρήγορα ότι το "120" μαρτυρά το μέγεθος του ψυγείου, τότε θα σας βοηθήσουμε με το "ΧL": 38mm a.k.a. "χοντρό" rad! Και επειδή η Ελληνική αγορά κινούνταν επί χρόνια σε ορολογίες Corsair, το Seidon 120XL, είναι με σημερινούς όρους, ο τρόπος που η Cooler Master προφέρει την φράση "Corsair H80i".

Αλλά προς τι οι περιγραφές και οι αναφορές σε άλλα γνωστά σας προϊόντα; Ρίξτε μια ματιά στα επιγραμματικά spesifications του Cooler Master Seidon 120XL στον παρακάτω πίνακα και ακολουθήστε μας στην φωτογραφική του παρουσίαση.




Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!


Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!






Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!






Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!






Ξεκινώντας από το κουτί, το Seidon 120XL επιχειρεί να κλέψει την παράσταση από το ράφι κιόλας: Το κουτί είναι αρκετά μεγάλο και με το μαύρο να επικρατεί στις επιφάνειές του, με εξαίρεση μερικές ασημένιες πινελιές που τονίζουν τα βασικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Στην πίσω μεριά θα συναντήσετε οκτάγλωσσα specs καθώς και κάποιες κρίσιμες διαστάσεις, που θα σας γλυτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις με το case σας και τους διαθεσίμούς σας χώρους. Στο εσωτερικό, τα πάντα είναι τυλιγμένα σε ναύλον σακούλες και δείχνουν αρκετά προστατευμένα από κακοτοπιές κατά την μεταφορά. Το block/pump δεν έχει κάποια τοποθετημένη θερμοαγώγιμη αλλά θα βρείτε ένα μικρό σωληνάριο στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα. Το ψυγείο φαντάζει σχετικά πυκνό σε fins ενώ υπάρχει και μια σφραγισμένη βαλβίδα αποστράγγισης του κυκλώματος, την οποία η Cooler Master φρόντισε να "διακοσμήσει" με το σχετικό warning. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη έρχεται με τους ανεμιστήρες: φαρδιά στροφεία, λαστιχένια πλαίσια για κραδασμούς και αρκετά άκαμπτο πλαίσιο. Με rifle bearing, έως 2400 RPM και 40.000 ώρες προσδόκιμου βίου, τα παρεχόμενα fans είναι από εκείνα που εκτιμούμε ότι 9 στους 10 κατόχους θα θελήσουν να διατηρήσουν. Πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε καθόλου εύκολα για τον ανταγωνισμό...

Τέλος τα παρελκόμενα είναι πλήρη, υπάρχει Υ spliter με PWM υποστήριξη, ενώ κάθε μέρος του mounting μηχανισμού είναι κατασκευασμένο, as god intended, από μέταλλο. Όσοι από εσάς λύνετε συχνά το σύστημά σας, πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι θα το εκτιμήσετε δεόντως.

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Ivy Bridge i5 3570K
  • 2x4GB G.skill Sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 625Watt


Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, των ψυκτρών. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Αποτελέσματα! Πάμε να δούμε τι συνέβη όταν το Seidon 120XL συνάντησε τον Ιvy Bridge μας και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες περιβάλλοντος του χώρου μας. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, δανειστήκαμε τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης Hydro Series Η90 και βάλαμε τα αποτελέσματα που είχαμε πάρει, στα παρακάτω γραφήματα.


Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!


Με τις μετρήσεις στα δύο κλασικά μας τεστ, συμπεραίνουμε πως αφενός στην stock λειτουργία του επεξεργαστή οι διαφορές των καλών coolers είναι μάλλον "φιλολογικές", ενώ όταν τα watt ανεβούν η μεγαλύτερη (140mm vs 120mm) αλλά λεπτότερη Hydro Series H90, προηγείται με μια αξιοσημείωτη διαφορά. Πάντως σε απόλυτα νούμερα η Seidon δεν μας απογοήτευσε, αποδίδοντας αξιοπρεπέστατα για το μέγεθός της.



Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB, το προβάδισμα της Η90 δείχνει να ροκανίζεται ελαφρώς από την Cooler Master Seidon 120XL και αυτό οφείλεται μάλλον στα καλά παρεχόμενα fans της δεύτερης, που ακόμα και όταν περιστρέφονται σχετικά αργά, διατηρούν μάλλον μια καλή πίεση και ροή τέτοια ώστε να μην αφήνουν τις επιδόσεις να κατακρημνίστουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το πέρασμα στο "ήσυχο" testing η Corsair χάνει σχεδόν τέσσερις βαθμούς Κελσίου την στιγμή που η Seidon 120XL χάνει λιγότερο από 2.5.

Η παράγραφος με τα συμπεράσματα θα είναι ξεκινήσει με disclaimer: Το Seidon 120XL μας άρεσε! Οπότε θα αναφέρουμε πρώτα τα δύο αδύναμα σημεία που εντοπίσαμε και ακολούθως τα δυνατά, χάριν των οποίων μάλλον συγχωρούμε τα πρώτα. Πρόβλημα πρώτο λοιπόν, οι σωληνώσεις. Δεν είναι ότι δεν έχουμε πίστη σε αυτές τις "ριγέ" σκληρές σωλήνες, είναι απλά ότι νεότερες μονάδες του ανταγωνισμού, με λαστιχένιες, πιο ευέλικτες σωληνώσεις, δείχνουν αρκετά πιο ελκυστικές και είναι και ευκολότερες στο να παίρνουν την διαδρομή που απαιτεί το κάθε case. Πέραν αυτού, κατά την εγκατάσταση παραλίγο να σκίσουμε το αυτοκόλλητο στην βαλβίδα του ψυγείου. Αν η Cooler Master πράγματι ακυρώνει την διετή εγγύηση σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε προβλέπουμε αρκετή δυσαρέσκεια στα πιθανά RMA απρόσεκτων χρηστών.

Με τα δύο παραπάνω όμως σημεία στην άκρη, η όλη "Seidon 120XL εμπειρία" ήταν άκρως θετική: το μεγάλο ψυγείο καταφέρνει να φέρει καλές επιδόσεις σε κάθε case με 120mm θέση, το block διαθέτει ένα διακριτικό μπλε led που σε βεβαιώνει για την καλή του λειτουργία, μιας και δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου, οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες undervoltάρουν αρκετά καλά, αλλά παράλληλα έχουν τσαγανό (86+ CFM) για όταν η στιγμή το απαιτήσει ενώ το mounting είναι σίγουρο και στιβαρό, καθώς και με υποστήριξη για όλα τα mainstream sockets, από LGA 775 και μετά. Θα σας το προτείναμε; Σαφώς! Αν το case σας σας περιορίζει στα 120mm και θέλετε όλα τα πλεονεκτήματα (χώρο για RAM, επιδόσεις, εμφάνιση,...) ενός έτοιμου water cooling kit, τότε το Seidon 120XL μπορεί να μπει ψηλά στην λίστα των επιλογών σας. Για την ακρίβεια, ψάξτε έναν φθηνό retailer - μιας και η Ελληνική αγορά αυτή την στιγμή το αδικεί - δείτε και τις τιμές των αντίστοιχων 120mm (38mm) προτάσεων του ανταγωνισμού και αν η τιμή σας οδηγεί προς την Seidon 120XL, μην έχετε κανένα δισταγμό!

Seidon 120XL Review: Cooler Master's in deep water!


Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος. :T: