Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Ας αρχίσουμε το σημερινό μας review κάπως έτσι: Ένας «άγραφος νόμος» για τους κατασκευαστές πυριτίου "επιτάσσει" πως δεν είναι απαραίτητο να έχεις την ταχύτερη τεχνολογία υπό την κατοχή σου για να μπορέσεις να επικρατήσεις στην αγορά. Ειδικά δε όταν αναφερόμαστε για κάρτες γραφικών, καλές / χρυσές / άγιες οι GTX Titan και HD 7990 που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, όμως ξέρουμε πολύ καλά ως PC enthusiasts ποιον λόγο ύπαρξης έχουν οι Premium κάρτες στην αγορά. Έτσι, παραμένοντας πάντα υπό την σκοπιά του απλού καταναλωτή, τα πράγματα στην κορυφή εξακολουθούν να παραμένουν στάσιμα, με τις HD 7970 GHz και GTX 680 να πλασάρονται ως οι ταχύτερες (και πιο «λογικές» από άποψης κόστους) λύσεις σε σχέση με τα κορυφαία μοντέλα του… χιλιάρικου που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στην αγορά. Ας αρχίσουμε το σημερινό μας review κάπως έτσι: Ένας «άγραφος νόμος» για τους κατασκευαστές πυριτίου "επιτάσσει" πως δεν είναι απαραίτητο να έχεις την ταχύτερη τεχνολογία υπό την κατοχή σου για να μπορέσεις να επικρατήσεις στην αγορά. Ειδικά δε όταν αναφερόμαστε για κάρτες γραφικών, καλές / χρυσές / άγιες οι GTX Titan και HD 7990 που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, όμως ξέρουμε πολύ καλά ως PC enthusiasts ποιον λόγο ύπαρξης έχουν οι Premium κάρτες στην αγορά. Έτσι, παραμένοντας πάντα υπό την σκοπιά του απλού καταναλωτή, τα πράγματα στην κορυφή εξακολουθούν να παραμένουν στάσιμα, με τις HD 7970 GHz και GTX 680 να πλασάρονται ως οι ταχύτερες (και πιο «λογικές» από άποψης κόστους) λύσεις σε σχέση με τα κορυφαία μοντέλα του… χιλιάρικου που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στην αγορά.


Όμως ούτε και αυτές αποτελούν το μεγάλο ψάρι στα δίχτυα που έχουν απλώσει nVidia και AMD. Αντίθετα, με τους περισσότερους καταναλωτές να ψάχνουν λύσεις όσο το δυνατόν πιο οικονομικές, στρέφονται στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπου ναι μεν θα έχουν κατώτερες επιδόσεις αλλά δεν χρειάζονται να ξοδέψουν μια περιουσία. Και εδώ έρχονται, σε παραπλήσια χρονική στιγμή, και οι δυο κατασκευάστριες εταιρίες να εμπλουτίσουν τις χαμηλότερες κατηγορίες, παρουσιάζοντας τις HD 7790 και GTX 650 Ti Boost Edition με στόχο να γεμίσουν το κενό που είχε παρουσιαστεί στην κατηγορία των 150$.


Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε από κοντά την HD 7790 Dual-X OC σε μια υλοποίηση της Sapphire.



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot



GPU / Architecture Bonnaire (HD 7790)/ Southern Islands / 28nm
Clock Speeds 1075MHz Core Clock / 1600MHz Memory Clock
Memory Hynnix 1GB GDDR5
Cooler 2x 80mm fan, 2 heatpipes
PSU needed 550W
Video Outputs 1 x HDMI
1 x DisplayPort 1.2
1 x Dual-Link DVI-D
1 x Dual-Link DVI-I
Dimensions 215(L)x106(W)x35(H) mm




Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


«Ξετυλίγοντας το νήμα» για την νέα αυτή κάρτα από μεριάς AMD, τα πράγματα μιλούν σχεδόν από μόνα τους, όπως θα έχετε υποψιαστεί από νωρίτερα. Δεν είναι ότι δεν είμαστε ενθουσιασμένοι ή κάτι παρόμοιο, όμως είμαστε εξοικειωμένοι με το μοντέλο της AMD και γνωρίζουμε, έστω και στο περίπου, τι να περιμένουμε. Βάση ονοματολογίας λοιπόν, η HD 7790 έρχεται να τοποθετηθεί… "σφήνα", τόσο από πλευράς επιδόσεων όσο και τιμολογιακά, ανάμεσα στις HD 7770 και HD 7850. Θα καταφέρει όμως να υποστηρίξει και την τιμή της;

Όπως πάντα η Sapphire, από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της AMD, έσπευσε πρώτη να μας τροφοδοτήσει με την νέα της προσθήκη. H Sapphire HD 7790 Dual-X βασίζεται σε αρκετά από τα χαρακτηριστικά που είδαμε και στις κάρτες αντίστοιχου βεληνεκούς που παρουσίασε η εταιρία. Εάν δεν θυμάστε ποια είναι αυτά, εν τάχει να σας υπενθυμίσουμε τα αρκετά αποδοτικά και ήσυχα συστήματα ψύξης, τα δυνατά factory overclocks και φυσικά έρχονται πάντα με αρκετά δικαιολογημένο bundle, σε μια τιμή η οποία «χτυπάει στα ίσια» τον ανταγωνισμό.


Οπότε ας γνωρίσουμε την κάρτα από κοντά. Ανοίγοντας την συσκευασία, συναντήσαμε τα εξής συνοδευτικά, τυπικά πλέον για μια κάρτα με κατασκευαστή την Sapphire:






H πρώτη επαφή με την HD 7790 Dual-Χ δεν θα λέγαμε πως μπορεί να χαρακτηριστεί από ενθουσιασμό. Τόσο το στυλ όσο και η φιλοσοφία της Sapphire παραμένουν αναλλοίωτα, με την πρακτικότητα και την λειτουργικότητα να αποτελούν πρωτεύουσας σημασίας, παρά η εμφάνισης. Σαν μήκος, Sapphire HD 7790 Dual-X είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το μικρότερο «αδερφάκι» της, την 7770, και ανέρχεται μόλις στα 21,5 εκατοστά. Από τα διάφορα συστήματα ψύξης που έχει παρουσιάσει η Sapphire, αυτή τη φορά επιλέχθηκε το rock-solid, εγνωσμένης ποιότητας και χωρίς πολλές… φανφάρες. Μιλάμε πάντα για το σύστημα ψύξης Dual-X, το οποίο περιλαμβάνει 2 low-profile PWM ανεμιστήρες των 80mm, μια αλουμινένια ψύκτρα και 2 heatpipes τα οποία αναλαμβάνουν το έργο της απαγωγής της θερμότητας, σε ένα σύστημα ανοικτού τύπου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πλαστικό κάλυμμα δεν φέρει κάτι αξιοσημείωτο ως προς την ποιότητά του κατασκευής του, πράγμα λογικό για κάρτα χαμηλότερου κόστους, όμως ως συνήθως αναμένουμε να κάνει την δουλειά του αρκετά ικανοποιητικά.


Στα τεχνικά στοιχεία της κάρτας, η HD 7790 βασίζεται στον «νέο» πυρήνα της AMD, τον Bonnaire. Τα εισαγωγικά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάτι ριζοσπαστικό, αλλά για μια πιο δυνατή και βελτιωμένη εκδοχή του Cape Verde που συναντάμε στις 7770 και 7750, ενώ ο αριθμός των GCN πυρήνων ανέρχεται στους 896. O πυρήνας συνοδεύεται από 1GB GDDR5 διαθέσιμης μνήμης, όμως θα υπάρχει και διαθέσιμο μοντέλο με 2GB μνήμης. Όσον αφορά τους χρονισμούς της κάρτας, by default ανέρχονται στα 1000 MHz / 1500 MHz για πυρήνα και μνήμες αντίστοιχα, όμως η Sapphire δεν σταμάτησε εδώ:






Μπορεί να φαίνεται ένα σχετικά συντηρητικό OC, όμως αξίζει την προσοχή μας ότι η Sapphire αποφάσισε να «τσιτώσει» αρκετά τις μνήμες δίνοντάς μας από το εργοστάσιο το μέγιστο δυνατό από τα 4 Hynnix modules.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, να πούμε πως η HD 7790 Dual-X, όπως και όλες οι αντίστοιχες υλοποιήσεις της κάρτας, απαιτεί μόλις μια PCI Express 6pin τροφοδοσία, ενώ φυσικά υποστηρίζει το τελευταίο πρότυπο του PCI Express, 3.0. Τέλος οι διαθέσιμες έξοδοι είναι 1x DVI, 1x HDMI και 1x Displayport, δίνοντας μας την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μέχρι και 3-way Eyefinity, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot



Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε την απόδοση της Sapphire HD 7790 Dual-X στις σελίδες που ακολουθούν.



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Ξεκινάμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων που λάβαμε από την Sapphire HD 7790 Dual-X OC. Σε αυτό το σημείο έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις: Αρχικά, παρόλο που η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι factory overclocked, δεν είναι και τόσο μεγάλο το κέρδος των +75MHz στον πυρήνα, πράγμα που σημαίνει ότι και γενικότερα δεν απέχει και πολύ σε επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες υλοποιήσεις . Αφετέρου, για την ανάλυση των 1280x1024 το 1GB διαθέσιμης VRAM θα έπρεπε να είναι υπέρ- αρκετό.


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review



Όπως θα παρατηρήσετε στην –ανανεωμένη- σουίτα των παιχνιδιών μας, η Sapphire HD 7790 Dual-X OC συμπεριφέρεται… αναμενόμενα. Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, οι πρωτοκλασάτοι και φυσικά πιο απαιτητικοί τίτλοι, ακόμα και σε αυτή την ανάλυση, είναι στα επίπεδα των 45-50 FPS, με τα minimum FPS να πέφτουν σε αρκετές περιπτώσεις κοντά στα 20. Αν και ο μέσος όρος δεν είναι απόλυτα ενδεικτικός καθώς βλέπουμε και μεγάλες πτώσεις στα minimum FPS πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μικρό αλλά και μερικές φορές ενοχλητικό stuttering. Από την αρχή λοιπόν, η HD 7790 φροντίζει να μας δείξει πως είναι μια κάρτα για mainstream gaming και σε αναλύσεις κατώτερες του Full HD. Φυσικά, αν σκέφτεστε το Anti-Aliasing και τα διάφορα φίλτρα, τουλάχιστον όσον αφορά τους απαιτητικούς τίτλους, θα πρέπει να τα περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.


* 0 FPS = Δεν υπάρχουν δεδομένα



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Προχωρώντας το «επίπεδο δυσκολίας», ανεβάζουμε την ανάλυση στα 1600x1050, την πρώτη επί της ουσίας 16:9 ανάλυση, και τα διαθέσιμα φίλτρα στα απαιτητικά 4x AA και 4x AF, αρχίζουμε και παρατηρούμε τις επιπτώσεις. Οι περισσότεροι τίτλοι κινήθηκαν κοντά στα 30 – 35 FPS ενώ τα minimum fps κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με πριν. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι απογοητευτικά αλλά θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτά στην σελίδα Performance Analysis.

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review


* 0 FPS = Δεν υπάρχουν δεδομένα


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Και πάμε σε μια ανάλυση η οποία είναι και πιο λογική για αρκετούς gamers. Μιλάμε φυσικά για τα 1920x1080 pixels, ενώ ταυτόχρονα ορίσαμε τα μέγιστα δυνατά φίλτρα. Και βάση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη κάρτα δεν είναι για μεγάλα ζόρια! 4 στους 7 τίτλους μας κινήθηκαν κάτω από το όριο του “playable” με αυτές τις ρυθμίσεις, κάτι που κάνει σαφές πως αν είστε χρήστης που αποζητά την ποιότητα εικόνας, θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα ήταν καλό να κινηθείτε σε μια πιο δυνατή κάρτα (πχ HD 7850). Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν μπορεί καθόλου να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάλυση – ρίχνοντας τα επίπεδα λεπτομερειών και φυσικά τα φίλτρα, το gaming στα 1920x1080 είναι δυνατό, φυσικά με αρκετές υποχωρήσεις.

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review


* 0 FPS = Δεν υπάρχουν δεδομένα



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slotSapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot




Για να είμαστε δίκαιοι, δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να βγάλει συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα στα γνωστά Benchmarks. Ο λόγος είναι πως λόγω των συνεχών driver releases τα τελικά σκορ στα Benchmarks μπορούν να διαφοροποιηθούν δραματικά από μήνα σε μήνα.


Όπως θα βλέπετε και από τα screenshots, η Sapphire HD 7790 Dual-X αποδίδει τα αναμενόμενα και στα benchmarks. Βάση γενικότερης απόδοσης, η εικόνα της HD 7790 είναι ένα σκαλί παρακάτω σε σχέση με την HD 7850. Στα δύσκολα benchmarks όπως το νέο Unigine Valey, η HD 7790 φάνηκε να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα High-Res, DX11 benchmark με μέσο όρο καρέ κάτω από 20 ανά δευτερόλεπτο.

Αντίθετα, το απλό μας run στο Unigine Heaven έδειξε να συμπεριφέρεται μια χαρά, με λογικό μέσο όρο αλλά και αρκετά ικανοποιητικό average. Μπορείτε να δείτε μια συνολική εικόνα στο 3D Mark 11 για το που βρίσκεται η HD 7790 σε σχέση τα καλύτερα σκορ που έχουμε λάβει από τις περισσότερες κάρτες των δοκιμών:


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Το παράδοξο που βλέπετε είναι ότι η 7790 δείχνει να είναι «στα ίσα» με την 7850. Αυτό είναι ένα «παράδοξο» που συμβαίνει, όπως αναφέραμε νωρίτερα, λόγω των νεότερων οδηγών.




Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot





Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα. Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field.

Τα παραπάνω νούμερα μπορεί να μην είναι πλήρως επεξηγηματικά. Χαρακτηριστικά, παραθέτουμε τα αποτελέσματα μιας GTX 680:




Οι χρόνοι για την κατασκευή της εικόνας είναι σχετικά ικανοποιητικοί, όμως αυτό που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι πως κατά την διάρκεια των τεστ η HD 7790 άγγιξε το 100% του φόρτου της! Συνολικά, συγκρίνοντας πως μια GTX 680 δίνει αρκετά κατώτερα σκορ, η HD 7790 μας εξέπληξε ευχάριστα!



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Είναι γνωστό πλέον πως οι περισσότερες κάρτες γραφικών της AMD έχουν και overclocking potential, γιʼ αυτό το λόγο εκκινήσαμε τα απαραίτητα εργαλεία για τον σκοπό και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς και τις δοκιμές. Προτού επεκταθούμε στην ανάλυση, έχω να κάνω την εξής δήλωση: Το o/c στις mainstream κάρτες γραφικών είναι κάτι παραπάνω από μια εύκολη διαδικασία! And on that bombshell, θα εξηγήσουμε το γιατί.

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot
MSI Afterburner

Οι πιο απλοί software-based τρόποι Overclocking είναι οι εξής δυο: Είτε με την χρήση του AMD Overdrive από το Catalyst Control Center, είτε με την χρήση ενός «εξωτερικού» προγράμματος, όπως το MSI Afterburner ή το Sapphire TriXX.

Κάθε ένας από αυτούς τους τρόπους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Όσον αφορά το Overdrive, θεωρώ πως είναι ένα πολύ εύκολο panel στην χρήση του, με τα 3 βασικά πράγματα που μπορείτε να μεταβάλλετε όχι μόνο χωρίς φόβο, αλλά και με τις ευλογίες της AMD. Μιλάμε φυσικά για τους χρονισμούς του πυρήνα και των μνημών, καθώς και για την ενέργεια της κάρτας (Board Power), και όλα αυτά με την χρήση 3 sliders με σαφή εύρη. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι τα 1200 MHz για τον πυρήνα, 1600 MHz για τις μνήμες για την συγκεκριμένη κάρτα, και +20% για το Board Power (για όλες τις κάρτες). Μπορείτε σαφώς να πάτε και πιο κάτω από τους default χρονισμούς (underclocking), αλλά εμείς επιλέγουμε τον δρόμο –όπως πάντα - προς τα πάνω. Όλα αυτά συνοδεύονται από μερικά gauges τα οποία μας δείχνουν real time πληροφορίες για την κατάσταση της κάρτας.

…Όμως υπάρχει ένας σαφής περιορισμός: δεν έχετε καμία δυνατότητα να μεταβάλλετε την vGPU. Όσο και αν το Board Power είναι συνιστώσα, κατά κάποιο τρόπο, του voltage του πυρήνα, στην πράξη αν με stock τάση ανεβείτε σε συχνότητες αλλά η κάρτα σας δεν είναι σταθερή, πολύ δύσκολα το +20% στο Board Power θα δώσει την λύση.






Από εκεί και πέρα έχουμε και τις άλλες δυο λύσεις. Δυστυχώς, μετά από κάποια updates το TriXX επέφερε περιορισμό όσον αφορά την αύξηση του vGPU ενώ ταυτόχρονα δεν έδειξε περισσότερη πρόοδο παρόλο που είναι ένα overclocking utility. Οπότε επιλέξαμε σαν εξωτερικό πρόγραμμα το MSI Afterburner, που είναι δωρεάν και έχει μεγάλη συμβατότητα. Το τελευταίο βέβαια έχει και τον αντίκτυπό του, καθώς συμβατότητα δεν σημαίνει και απροβλημάτιστη συνεργασία με όλες τις GPUs. Δυστυχώς όμως, είναι το μόνο utility το οποίο μας επιτρέπει αύξηση των τάσεων, αν και αρκετές φορές μπορεί ούτε η επιλογή “Enable unofficial overclocking” να μας δώσει την δυνατότητα αύξησης της vGPU – όπως συνέβη και στην περίπτωσή μας. Το γεγονός όμως ότι το MSI Afterburner περιέχει ασυναγώνιστη δυνατότητα monitoring με real time graphs, το καθιστά και την βέλτιστη επιλογή για εμάς.


Συνεπώς, η σοφότερη επιλογή αποτελεί μια μίξη προγραμμάτων. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με αύξηση τάσης ο δρόμος του AMD Overdrive αποτελεί μια λογική λύση, αλλά αρκετές φορές μπορεί να μην σας δώσει αυτό το κάτι παραπάνω. Με σαφή βήματα και αρκετές δοκιμές σταθερότητας, μπορείτε να βρείτε το μέγιστο της κάρτας σας.


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Στην περίπτωση της Sapphire HD 7790 Dual-X OC, δεν χρειάστηκε να πειραματιστούμε πολύ. Αρκετά σύντομα καταλήξαμε να «τερματίσουμε» τις δυνατότητες της κάρτας χωρίς να αυξήσουμε την vGPU. Έτσι καταλήξαμε, σχεδόν άνετα, στα 1200MHz για τον πυρήνα χωρίς να αυξήσουμε τις ήδη υψηλά χρονισμένα μνήμες. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, προτείνουμε ένα σκαλί πιο κάτω τους χρονισμούς, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να πειραματιστείτε! Το γεγονός πάντως πως δεν πειράξαμε την vGPU δεν έχει καμία συνολική επίπτωση στην σταθερότητα της κάρτας .

Συνολικά: Η AMD ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι του Overclocking. Μπορεί και αυτή να επιβάλλει τους δικούς της περιορισμούς, όμως το γεγονός είναι ένα και αυτό δεν αλλάζει, ότι μιλάμε για δωρεάν απόδοση. Εκμεταλλευτείτε το - προτείνω out of the box το overclocking, έστω και για τα 2-3 παραπάνω καρέ που έχει να δώσει η Sapphire HD 7790!




Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review



Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.

Όπως είπαμε αρκετές φορές σε αυτό το review, το κύριο ατού της Sapphire HD 7790 είναι φυσικά το σύστημα ψύξης Dual-X. Ως μια μικρή υπενθύμιση, είναι ένα σύστημα ανοιχτού τύπου, με ενεργά στοιχεία τους 2 ανεμιστήρες PWM των 80mm. Το όλο σύστημα βασίζεται στην εξής και απλοϊκή φιλοσοφία, να διατηρεί σωστή αναλογία μεταξύ ποιότητας κατασκευής- απόδοσης- ησυχίας και όλα αυτά σε ένα λογικό κόστος. Οπότε, πάμε να δούμε τα αποτελέσματα που λάβαμε, μέσα από διάφορα σενάρια χρήσης.




Όπως παρατηρούμε, ακόμα και κατά μέγιστο φόρτο η κάρτα δεν ξεπέρασε τους 60 βαθμούς, πράγμα αρκετά ικανοποιητικό, αν και σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει δραματικά και ο δροσερός και μη ενεργοβόρος πυρήνας Bonaire. Ταυτόχρονα, το προφίλ των ανεμιστήρων κινήθηκε σε ήσυχα επίπεδα εφόσον δεν υπερέβη ποτέ το 45% της δυνατότητας περιστροφής τους. Σαν συνολική εικόνα, μπορεί το Dual-X να μην εντυπωσιάζει οπτικά, όμως κάνει την δουλειά του όπως πρέπει, αθόρυβα και αποδοτικά. Η εμφάνιση της κάρτας είναι σχεδόν ουδέτερη, οπότε εάν σας ενδιαφέρει η εμφάνιση ίσως θα πρέπει να στραφείτε σε κάποια άλλη υλοποίηση.

Παρόλα αυτά, με γεγονός τον μικρό παραγόμενο θόρυβο, μπορώ να φανταστώ την Sapphire HD 7790 σαν ένα κομμάτι ενός low-noise συστήματος, γιʼ αυτό και κερδίζει το βραβείο Silence!



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Λίγο πριν συνοψίσουμε αυτό εδώ το review, ας ρίξουμε εν τάχει μια συνοπτική ματιά στην απόδοση της κάρτας. Υπενθυμίζουμε ότι βάση των επισήμων ανακοινώσεων της AMD και την τιμολογιακή πολιτική της, η Sapphire HD 7790 Dual-X OC στέκεται σταθερά ανάμεσα στις αντίστοιχες HD 7770 και HD 7850.




Συγκρίνοντας και αναλύοντας τα αποτελέσματα που πήραμε από τη Sapphire HD 7790 Dual-X OC, δεν μας πήρε και πολύ χρόνο για να καταλάβαμε αυτό που υποπτευόμασταν και πριν τις πρώτες δοκιμές. Η HD 7790 είναι σαφώς ένα σκαλί πιο πάνω σε απόδοση από την 7770, αλλά ταυτόχρονα και ένα παρακάτω από την πιο ακριβή 7850. Τα όρια πάντως είναι σαφή και για τις 3 κάρτες με την 7790 να μπαίνει στα μονοπάτια απόδοσης της HD 7770 με κάτι παραπάνω σε performance, από την άλλη όμως τα μέγιστα όριά της δεν αγγίζουν την σαφώς πιο δυνατή 7850. Η HD 7790 είναι προορισμένη για αναλύσεις μεταξύ 1680x1050 με αρκετά φίλτρα, ενώ είναι δυνατό το gaming στα 1920x1080 (Full HD) με σαφείς υποχωρήσεις όμως σε φίλτρα και ποιότητα γραφικών, και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλο το εύρος των παιχνιδιών.

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review


Όπως είδαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, το Overclocking μπορεί να είναι ένα έξτρα κέρδος, αλλά η διαφορά δεν είναι τόση ώστε να φτάσει η κάρτα στα επίπεδα των καρτών >200?. Το κέρδος όμως περιορίζεται μόνο στην αύξηση του πυρήνα, καθώς αφενός οι μνήμες είναι ψηλά χρονισμένες και αφετέρου το bandwidth των μνημών δεν επιτρέπει ταχύτερες διαμεταγωγές. Και κάπου εκεί φαίνεται το γεγονός ότι η διαφορά στην απόδοση είναι εμφανής σε μεγαλύτερες αναλύσεις, ενώ ταυτόχρονα η χωρητικότητα της μνήμης δεν επιτρέπει την χρήση πολλών φίλτρων εξομάλυνσης (πχ Anti Αliasing). Όχι βέβαια πως περισσότερη μνήμη θα έλυνε το πρόβλημα, καθώς εκεί θα ήταν ακόμα πιο εμφανής πως το Bonaire θα παρουσιάσει bottleneck εφόσον δεν είναι σχεδιασμένο για μέγιστες επιδόσεις. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως καλό θα ήταν να μην έχετε προσδοκίες η 7790 να αποδώσει πολύ περισσότερο από αυτό που αξίζει, παρόλα αυτά η συνολική της αξία φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά είναι.



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Στο review που σας παρουσιάσαμε, εξετάσαμε ενδελεχώς την περίπτωση της Sapphire HD 7790 Dual-X OC. Πρόκειται για μια κάρτα η οποία ήρθε να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στην κατηγορία των 150+$. Κύρια χαρακτηριστικά της ένα αρκετά αποδοτικό σύστημα ψύξης και φυσικά το factory overclocking, ελαφρώς παραπάνω από τους default χρονισμούς του πυρήνα Bonnaire, που αποτελεί την «καρδιά» αυτής της κάρτας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κάρτα απέδωσε ακριβώς αυτά που τιμολογείται, «μπαίνοντας σφήνα» ανάμεσα στις HD 7770 και HD 7850. Το σύστημα ψύξης Dual-X είναι αρκετά «τίμιο» έχοντας πλήρως λογική απόδοση για τα δεδομένα του όχι και τόσο «ενεργοβόρου» Bonnaire, ενώ ταυτόχρονα ήταν άψογο στο θέμα θορύβου. Τέλος, υπάρχει προστιθέμενη αξία στην κάρτα την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε – μιλάμε φυσικά για το δωρεάν κέρδος που προσφέρει το overclocking, το ικανοποιητικό bundle της καθώς και το γεγονός πως με κάθε κάρτα από την AMD έχετε δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα Never Settle σας προσφέρει δωρεάν πρωτοκλασάτους τίτλους παιχνιδιών!


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Μπορώ να πω ότι η Sapphire HD 7790 Dual-X OC είναι μια κάρτα που αξίζει τα χρήματά της. Αντιλαμβανόμενοι πως οι «καιροί είναι χαλεποί» και τα οικονομικά όλων μας όχι στην καλύτερη κατάσταση, ψάχνουμε για κάρτες Value for Money. Η AMD αναγνωρίζοντας πως οι περισσότεροι πελάτες της βρίσκονται μεταξύ των κατηγοριών 150$ - 300$, φρόντισε να δώσει άλλη μια επιλογή σε αυτόν τον τομέα. Το ζήτημα με την HD 7790 στο σύνολό της και όχι μόνο η συγκεκριμένη με κατασκευαστή την Sapphire, είναι το κατά πόσο δικαιολογεί την διαφορά της σε σχέση με μια ανώτερη αλλά σαφώς πιο ακριβή κάρτα. Γεγονός αποτελεί ότι δεν σας εξασφαλίζει δυνατότητα για maximum ποιότητα εικόνας σε υψηλές αναλύσεις, αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουν όλοι όσοι επιλέγουν αυτό το price range. Αν το budget σας είναι «σφιχτό» και έχετε ως απόλυτο μέγιστο τα 180? της κατηγορίας και ταυτόχρονα κοιτάτε ένα σκαλί πιο κάτω, στην 7770, σαφώς και η 7790 είναι μια καλύτερη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα η Sapphire HD 7790 Dual-X OC με κόστος περίπου στα 155? προσφέρει αρκετά και σε ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις.

Συνεπώς, αν το budget σας είναι σε αυτή την κατηγορία, και δεν έχετε πρόβλημα με την επιλογή του «στρατοπέδου» της AMD, η Sapphire HD 7790 Dual-X OC συνίσταται ανεπιφύλακτα. Διαφορετικά, κάντε οικονομίες για μια πιο δυνατή GPU!


Stay HWBoxed…


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot

Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!




Για σχόλια, προσθήκες, διευκρινήσεις! Βοηθήστε μας να κάνουμε τα review μας ακόμα καλύτερα!