Sapphire Edge HD4 Review

Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top

Οι εξελίξεις στον χώρο του hardware δεν συμβαίνουν μονάχα γύρω από τα κορυφαία κομμάτια. Αντιθέτως, οι κατασκευαστές φροντίζουν να ανοίγουν πολλαπλά «μέτωπα» με τον ανταγωνισμό σε αρκετές κατηγορίες. Στον αγώνα της αναζήτησης ενός μικρού, οικονομικού αλλά και portable συστήματος οι εταιρίες φροντίζουν να παρουσιάζουν τις δικές τους λύσεις, σε μια κατηγορία που κάπως αυθαίρετα ονομάστηκε σαν… “Nettops”. Οι εξελίξεις στον χώρο του hardware δεν συμβαίνουν μονάχα γύρω από τα κορυφαία κομμάτια. Αντιθέτως, οι κατασκευαστές φροντίζουν να ανοίγουν πολλαπλά «μέτωπα» με τον ανταγωνισμό σε αρκετές κατηγορίες. Στον αγώνα της αναζήτησης ενός μικρού, οικονομικού αλλά και portable συστήματος οι εταιρίες φροντίζουν να παρουσιάζουν τις δικές τους λύσεις, σε μια κατηγορία που κάπως αυθαίρετα ονομάστηκε σαν… “Nettops”.

Σχετικά πρόσφατα, η Intel φρόντισε να αναθερμάνει την «μάχη», παρουσιάζοντας το Intel NUC. Και αν η Intel επέλεξε να ονομάσει την μονάδα της ως “Next Unit of Computing”, αντιλαμβάνεται κανείς γρήγορα ποιες είναι οι βλέψεις της εταιρίας γιʼ αυτό το market segment. Τα Nettops όμως δεν είναι κάτι καινούριο, αντιθέτως υπάρχουν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων και ενώ προχωρούσαμε σε die-shrinking, την αύξηση του performance / watt και την ενσωμάτωση καλύτερων iGPUs, τα Nettops άρχισαν να αποκτούν περισσότερο νόημα καθώς αντικατέστησαν τους σχεδόν αδύναμους Atom με κάτι που επί της ουσίας είναι ισάξιο με τα CPUs που συναντάμε στα Laptops.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα Nettop, το Sapphire HD4. Οικονομικό μηχάνημα γραφείου ή ένα δυνατό media player δίπλα στην τηλεόρασή μας;


Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


CPU Intel® Celeron® Processor 847
Memory 4 GB DDR3 So-DIMM
Storage320 GB SATA 2.5'' HDD
Operating SystemPre-installed Free DOS
Support Windows® 8 / 7 / Vista
Weight530 g (net weight)
Accessories1 x HDMI cable
1 x HDMI to DVI adapter
1 x Quick Installation Guide (QIG)
1 x Chassis Stand
1 x Power cord
1 x Power Adapter
1 x Driver CD,/td>
Dimensions19.3 x 14.8 x 2.2 cm (L / W / H)




Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


Στο άκουσμα του ονόματος Sapphire θα περιμέναμε κάτι από τα γνωστά, όπως για παράδειγμα τα keywords “Dual-X” “Vapor-X” και όλα αυτά να συνοδεύονται από έναν αριθμό μοντέλου GPU της AMD. Αμ δε! Για την ακρίβεια, η Sapphire έχει σταθερή παράδοση στον χώρο των Nettops. To Sapphire HD4 απλώς αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στην ήδη μεγάλη γκάμα nettops της εταιρίας!





Ανοίγοντας την συσκευασία, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την μονάδα του HD4, αλλά αυτό είναι κάτι με το οποίο θα καταπιαστούμε στην συνέχεια. Εντός της συσκευασίας συναντάμε τον απαραίτητο μετασχηματιστή για την τροφοδοσία της μονάδας, τα εγχειρίδια χρήσης, καθώς και ένα stand το οποίο στηρίζει το HD4 σε κάθετη τοποθέτηση.






Η κεντρική μονάδα του HD4 είναι εντυπωσιακή στην πρώτη ματιά. Ξεχωριστή αίσθηση προκαλεί το μαλακό ελαστικό φινίρισμα, το οποίο μπορεί να μην προσδίδει την γυαλάδα μιας Glossy βαφής, αλλά σίγουρα προστατεύει σαφώς καλύτερα την μονάδα από διάφορες γρατσουνιές και κακουχίες (για παράδειγμα, το Intel NUC ήρθε by default με γρατσουνιές!). Αισθητικά, η Sapphire επέλεξε ένα πιο μακρόστενο σχήμα, με πλάτος που είναι κατιτίς μεγαλύτερο από ένα Samsung Note II αλλά και αρκετά slim, με πάχος περίπου 2 εκατοστά. Για να συμπληρώσει το design, η Sapphire επέλεξε ένα σχήμα με καμπύλες ακμές.






Το hardware που ενσωματώνει το HD4 είναι αρκετά παρόμοιο με κάποιο mainstream laptop. Έχοντας κατασκευαστή της μητρικής την Pegasus, το HD4 ενσωματώνει τον Intel Celeron 847, έναν διπύρηνο -χωρίς Hyper Threading- ULV (Ultra Low Voltage) επεξεργαστή χρονισμένο στο 1,1 GHz και φέρει την HD2500 iGPU. Η συχνότητα αυτή επελέγη από πλευράς Intel ώστε οι ενεργειακές απαιτήσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η χαμηλή τάση λειτουργίας αποτρέπει την συντήρηση υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να δημιουργηθούν σε μια τόσο μικρή μονάδα. Το κατά πόσο αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις θα το δούμε σε επόμενο κεφάλαιο. Το πακέτο έρχεται να συμπληρωθεί με 4GB DDR3 1033MHz SO-DIMM μνημών, ενώ στο αποθηκευτικό κομμάτι υπάρχει ένας σκληρός δίσκος 2,5 ιντσών με ονομαστική χωρητικότητα 320GB και περιστροφή στις 5400 σ.α.λ. Τέλος η τροφοδοσία του HD4 γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την χρήση του εξωτερικού τροφοδοτικού – μετασχηματιστή, όπως βρίσκουμε σε όλα τα laptops.





Θετικό γεγονός είναι η ενσωμάτωση, έστω και μιας, θύρας USB 3.0, όπου βρίσκεται τοποθετημένη στην μπροστινή πλευρά του HD4 κάτω από ένα αφαιρούμενο κάλυμμα, παρέα με μια συμπληρωματική USB 2.0. Οι υπόλοιπες θύρες βρίσκονται στο πίσω μέρος του HD4, στο I/O Panel, όπου και θα συναντήσουμε τις εξής:



Κλείνοντας, η τοποθέτηση του stand γίνεται βιδωτά στην κάτω πλαϊνή επιφάνεια του HD4. Η τοποθέτηση είναι μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που θα διαρκέσει μόλις μερικά δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται η χρήση κάποιου εργαλείου! Τέλος, το Sapphire Edge HD4 έρχεται με προ-εγκατεστημένο το FreeDOS, ένα κλασσικό DOS κέλυφος που θα σας επιτρέψει να εκκινήσετε την εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος.

Ήρθε η ώρα να τρέξουμε μερικά benchmarks και θα επιστρέψουμε με την ανάλυση των αποτελεσμάτων!



Sapphire HD 7790 Dual-X OC Review: Filling the right slot


Μετά πλήρης βεβαιότητος, μπορούμε μόνο από τα specs του Sapphire Edge HD4 να πούμε πως μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα απλές καθημερινές λειτουργίες - όπως για παράδειγμα Internet Browsing, αναπαραγωγή μουσικής, HD 1080p video playback και φυσικά Office applications.

Περάσαμε αρκετές ώρες παρέα με το Edge για να καταφέρουμε να αξιολογήσουμε αρκετά τις παραπάνω χρήσεις, κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε στην επόμενη σελίδα. Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζαμε ποια είναι τα πραγματικά όρια του HD4 αν δεν το φέρναμε να λειτουργεί κοντά σε αυτά. Έτσι, τρέξαμε μια σειρά από επιλεγμένα benchmarks για να δούμε πως τα καταφέρνει αν το ζορίσουμε ελαφρώς παραπάνω. Φυσικά, οποιαδήποτε σύγκριση με κάποιο τυπικό desktop σύστημα είναι άδικη... Έτσι, προσπαθήσαμε να δούμε πόσο είναι το έδαφος που χάνει το Sapphire Edge HD4 ενάντια σε αντίστοιχους mainstream επεξεργαστές που κυκλοφορούν στην αγορά.

*Όπου υπάρχει 0 σαν αποτέλεσμα, δεν έχει δοκιμαστεί ο επεξεργαστής στο συγκεκριμένο τεστ.

Processor Arithmetic & Multimedia

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
SiSoftware
Release Date:
2011
Mainly Testing:
ALU, FPU, SIMD Units
Version:
18.74 SP5
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.



Sapphire Edge HD4 Review


Sapphire Edge HD4 Review



Cryptography

Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Sapphire Edge HD4 Review



Multicore Efficiency

Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.

Sapphire Edge HD4 Review


Ένας low-powered επεξεργαστής φαίνεται πως στερείται αρκετά από τα αντίστοιχα desktop μοντέλα. Από τα πρώτα κιόλας benchmarks βλέπουμε πως διαχωρίζεται το Edge HD4 σε σχέση με τον κύριο ανταγωνιστή του, το Intel NUC, και κάποιους από τους βασικούς mainstream επεξεργαστές.



SuperPi

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
Yasumasa Kanada
Original Release Date:
1995
Mainly Testing:
Floating Point Decimal Performance
Version:
1.5 Mod
Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.1415926535897932384626433832795028841971693 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς Overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των Overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε Overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των Overclockers.


Sapphire Edge HD4 Review


Sapphire Edge HD4 Review


Το SuperPi αποτελούσε πάντα ένα Intel Optimized Benchmark και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει κάθε φορά. Παρ'όλα αυτά, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα Intel CPU, ακόμα και σε αυτό το benchmark, δεν αποδίδει και αρκετά καλά. Τα 31 λεπτά στο SuperPi 32M είναι αρκετά για να πουν την μισή αλήθεια, αυτή του χαμηλού χρονισμού. Η υπόλοιπη μισή οφείλεται στη γενική ταχύτητα του Celeron.

wPrime

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
Walter Eigner
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Estimating Functions
Version:
1.55
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην Overclocking community όταν πρόκειται ο Overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.



Sapphire Edge HD4 Review


Κάτι "στραβώνει" όσον αφορά το multi-threaded wPrime... Ίσως οι ULV επεξεργαστές να μην είναι οι καταλληλότεροι για Benchmarking!



Photoshop Bench V3

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
HardwareHeaven
Release Date:
2009
Mainly Testing:
Image Editing Performance
Version:
3
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το Overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.



Sapphire Edge HD4 Review


Χωρίς το συγκεκριμένο benchmark να δείχνει πως το Sapphire Edge HD4 δεν είναι ικανό για photoshop, εντούτοις είναι ενδεικτικό πως τα σύνθετα φίλτρα είναι αρκετός φόρτος για έναν περιορισμένο επεξεργαστή. Σε όλα τα τεστ, είτε με μικρή είτε με μεγάλη απόσταση, το Edge HD4 έρχεται πάντα τελευταίο. Πάντως, μια απλή εικόνα με αρκετά layers μπορέσαμε να την δημιουργήσουμε, έστω και αν μας πήρε λίγο χρόνο περισσότερο...

WinRAR

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
Eugene Roshal
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Compression/Decompression
Version:
4.2
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.



Sapphire Edge HD4 Review


Ο συνδυασμός ULV επεξεργαστή και ενός μηχανικού δίσκου 5400 σαλ φέρνουν για μια ακόμα φορά το Edge HD4 στην τελευταία θέση.


x264 HD Encode

Intel NUC Review: Next Generation comes in a small box
Benchmark Info
Developer:
Techarp
Release Date:
2012
Mainly Testing:
x264 Encoding Performance
Version:
5.01
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Sapphire Edge HD4 Review


Αισίως φτάσαμε στο τελευταίο benchmark μας. Εδώ που τα λέμε, αν σκεφτόσασταν HD video encoding ήδη θα έπρεπε να έχετε στραφεί σε κάποιο desktop σύστημα. Το HD4 δεν είναι προορισμένο για encoding, κάτι που φαίνεται με το να μένει πίσω για μια ακόμα φορά σε σχέση με τους αντιπάλους του.


Sapphire Edge HD4 Review


Σίγουρα οι σελίδες που προηγήθηκαν μπορεί να σας έδωσαν μια ιδέα για τις δυνατότητες του HD4. Ξεκινώντας με εμφατικό τρόπο, σίγουρα ο Intel Celeron B680 δεν είναι και ότι καλύτερο από πλευράς επιδόσεων, καθώς όχι μόνο σίγουρα αδυνατεί να φτάσει σε επιδόσεις τα desktop cpus, αλλά ταυτόχρονα μένει αρκετά μακριά και από τον αντίστοιχο ULV Core i3 3417U που είδαμε στο Intel NUC. H αλήθεια μπορεί να φαντάζει λίγο «πικρή», όμως είναι ξεκάθαρο πως ελέω λιγότερων μονάδων επεξεργασίας και σε συνδυασμό με τον αρκετά χαμηλό χρονισμό του στο 1.1GHz, καθιστά το HD4 ως ένα αρκετά basic μηχάνημα γραφείου από το οποίο οι απαιτήσεις είναι αρκετά χαμηλές, χωρίς όμως να ισχυριζόμαστε ότι το HD4 δεν είναι ικανό για τίποτα.

Για τον λόγο αυτό στραφήκαμε σε ένα αρκετά πιο ρεαλιστικό, day-to-day σενάριο χρήσης, που περιλάμβανε εκτενές browsing, αναπαραγωγή HD video καθώς και διάφορες άλλες καθημερινές εργασίες. Και εκεί μπορούμε να πούμε πως το HD4 ανταποκρίθηκε αρκετά ικανοποιητικά: παρ' όλη την ύπαρξη του συμβατικού μηχανικού δίσκου, το HD4 έδειξε να έχει «ανάσες» όταν προσπαθούσαμε να εκτελέσουμε διάφορα προγράμματα ταυτόχρονα. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως το HD4 στερείται καθαρά απόλυτης ταχύτητας παρά οτιδήποτε άλλο. Σε γενικές γραμμές θα συνιστούσαμε να μείνετε μακριά από οποιοδήποτε πρόγραμμα σχετίζεται με επεξεργασία εικόνας και Video με απαιτήσεις, όμως πολύ απλές επεξεργασίες στο Photoshop μπορούν να εκτελεστούν χωρίς πρόβλημα.

Αυτό που δεν εντυπωσίασε είναι το σύστημα ψύξης. Σίγουρα, ένα τόσο περιορισμένο all-in-one μηχάνημα έχει ένα αρκετά περιορισμένο σύστημα ψύξης, αντίστοιχο με αυτό που συναντάμε στα περισσότερα laptops. Το πρόβλημα με το Sapphire Edge HD4 είναι πως παρόλο τον ULV επεξεργαστή του και την χαμηλή συχνότητα του, το HD4 φαίνεται να ανεβάζει θερμοκρασίες. Ως ένα επίπεδο, αυτό είναι λογικό. Το «ενοχλητικό» της υπόθεσης είναι πως σχεδόν σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης, ο ανεμιστήρας της ψύκτρας δείχνει να δουλεύει «υπερωρίες» - με άλλα λόγια δουλεύει σε αρκετά ψηλά RPMs. Και το πρόβλημα με αυτή την λειτουργία του ανεμιστήρα είναι πως αν αντιληφθούμε πως αναφερόμαστε σε έναν μικρό ανεμιστήρα ~ 4 εκατοστών που αναλαμβάνει να ψύξει όλες τις πηγές θερμότητας του HD4, καταλαβαίνουμε πως το σύστημα γίνεται θορυβώδες κατά τρόπο σχετικά ενοχλητικό, καθώς οι ανεμιστήρες μικρής διαμέτρου παράγουν σχετικά υψίσυχνο θόρυβο. Αν καταφέρετε να κρύψετε το HD4 ίσως να μην είναι έντονος ο θόρυβος, αλλά αν το έχετε σχετικά κοντά στο αυτί σας, τότε με τον καιρό μπορεί να ενοχλήσει.



Sapphire Edge HD4 Review


Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top

Σήμερα είχαμε στην διάθεση μας το Sapphire Edge HD4. Πρόκειται για ένα all-in-one σύστημα σε αρκετά μικρές διαστάσεις. Η ποιότητα κατασκευής του είναι αρκετά καλή, με κύριο υλικό κατασκευής το πλαστικό και με ελαστική μαλακή υφή. Στο HD4 δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε κάτι περισσότερο μετά την αγορά του: Δεν του λείπει κάτι, καθώς περιλαμβάνει τον Intel Celeron Dual Core χρονισμένο στο 1.1GHz, ενώ συνοδεύεται από 4GB DDR3 στα 1033MHz καθώς και από έναν 320GB σκληρό δίσκο. Το Edge HD4 δεν εντυπωσίασε στις μετρήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ως ένα σύστημα γραφείου για απλή καθημερινή χρήση (browsing, ταινίες). Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ενοχλήσει ο θόρυβος του ανεμιστήρα του με την υψηλή ταχύτητα περιστροφής του. Τέλος, λόγω των μικρών διαστάσεών του, το Edge HD4 καταλαμβάνει αρκετά λίγο χώρο σε οποιοδήποτε γραφείο, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί είτε όρθιο με την παρεχόμενη βάση στήριξης, είτε παράλληλα στο επίπεδο.


Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top



Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top

Περνώντας κάποιες μέρες μαζί του, δεν χρειάστηκε αρκετό χρόνο να αντιληφθώ ότι το Sapphire Edge HD4 δεν είναι ένα σύστημα με στόχο τις επιδόσεις, αφού ο αρκετά περιορισμένος επεξεργαστής του δεν μπόρεσε να κάνει το HD4 να σταθεί τουλάχιστον αντάξιο του Intel NUC. Παρόλα αυτά, μπόρεσα να περάσω ευχάριστα έχοντας δίπλα από το μόνιτορ μου ένα αρκετά basic σύστημα με χαμηλή κατανάλωση, πλήρως ικανό όμως για απλές διεργασίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να σταθεί μια χαρά ως ένα HTPC δίπλα σε μια Full HD τηλεόρασή και μάλιστα με αρκετές αξιώσεις, χωρίς τους ενοχλητικούς περιορισμούς σε codecs και formats που έχουν αρκετά stand-alone media players. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, και εκεί είναι το σημείο που θα τονίσω πως -όπως πρέπει να κάνετε πριν οποιαδήποτε αγορά - πρέπει πρώτα να καταλήξετε στα πιθανά σενάρια χρήσης του και μετά να προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά... Προσωπικά, με ενόχλησε αρκετά ο παραγόμενος θόρυβος, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε μόνο αν στραφείτε σε ένα σύστημα αρκετά μεγαλύτερων διαστάσεων με πιο σωστή ψύξη. Συνολικά πάντως, με κέρδισε το γεγονός πως το Sapphire Edge HD4 είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που έρχεται σε τελική τιμή 320? + ΦΠΑ, αρκετά λιγότερα σε σχέση με το Intel NUC το οποίο, αν και με καλύτερες επιδόσεις, δεν είναι πλήρες.


Τα nettops είναι μια αρκετά ιδιαίτερη κατηγορία συστημάτων, και θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε τις επιλογές σας προσεκτικά προτού καταλήξετε…

Stay HWBoxed…


Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


Sapphire Edge HD4 Review: Nothing but Net-top


Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!