Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!
Πέρασαν κιόλας 6 μέρες από τότε που έληξε το NDA των πολυαναμενόμενων Intel Haswell και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από reviews των νέων επεξεργαστών, μαζί και το δικό μας. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, όλες οι συνεργάτιδες εταιρείες της Intel που ειδικεύονται στην κατασκευή μητρικών καρτών, κυκλοφόρησαν τα νέα τους προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά βασίζονται στο ολόφρεσκο Intel Z87 Express Chipset, που φέρει ουκ ολίγες αλλαγές σε σχέση με το Z77. Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τις δύο πρώτες Z87 LGA1150 μητρικές που κατέφθασαν στο HwBox, και οι δύο από την Gigabyte. Πρόκειται για τις Z87X-OC και G1.Sniper 5, με την πρώτη να αποτελεί την mainstream OC υλοποίηση της γνωστής εταιρείας και την δεύτερη την μεγάλη gaming υλοποίηση. Πέρασαν κιόλας 6 μέρες από τότε που έληξε το NDA των πολυαναμενόμενων Intel Haswell και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από reviews των νέων επεξεργαστών, μαζί και το δικό μας. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, όλες οι συνεργάτιδες εταιρείες της Intel που ειδικεύονται στην κατασκευή μητρικών καρτών, κυκλοφόρησαν τα νέα τους προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά βασίζονται στο ολόφρεσκο Intel Z87 Express Chipset, που φέρει ουκ ολίγες αλλαγές σε σχέση με το Z77. Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τις δύο πρώτες Z87 LGA1150 μητρικές που κατέφθασαν στο HwBox, και οι δύο από την Gigabyte. Πρόκειται για τις Z87X-OC και G1.Sniper 5, με την πρώτη να αποτελεί την mainstream OC υλοποίηση της γνωστής εταιρείας και την δεύτερη την μεγάλη gaming υλοποίηση.
Mainstream OC υλοποίηση; Ναι καλά διαβάσατε. Μετά από μία σύντομη περίοδο απουσίας, η Gigabyte επιστρέφει δυναμικά στον χώρο των overclocking μητρικών με δύο νέα προϊόντα, την mainstream Z87X-OC και την high-end Z87X-OC Force. Ντυμένες στο γνωστό πλέον μαύρο-πορτοκαλί σχεδιασμό των OC series motherboards, και οι δύο έρχονται με αρκετά χαρακτηριστικά που οι overclockers θα τιμήσουν δεόντως. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ τους είναι το μέγεθος, όπου η Z87X-OC της παρουσίασης μας ακολουθεί το ATX format, ενώ η Z87X-OC Force, το E-ATX πρότυπο.
Όσο για την Sniper, οι περισσότεροι ήδη θα γνωρίζετε ότι η εν λόγω σειρά απευθύνεται σε gamers. Έχοντας σαν προγόνους τις G1.Assassin, G1.Sniper & G1.Guerrilla (φονική τριάδα) που πρωτοεμφανίστηκαν το 2011, η G.Sniper 5 είναι κατάλληλα επανδρωμένη με features και τεχνολογίες που αναζητά ένας φανατικός gamer. Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας περάσουμε στο ψητό ξεκινώντας με το bundle και τα I/O ports των Gigabyte Z87X-OC και Gigabyte G1.Sniper 5.
Box/Bundle
Το κουτί της Z87X-OC θυμίζει έντονα αυτό της παλιάς X58A-OC, όπου το μπροστινό μέρος επικεντρώνεται περισσότερο στην υποστήριξη της τεχνολογίας Ultra Durable, ενώ το πίσω μέρος είναι γεμάτο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μητρικής. Ανοίγοντας το κουτί της GA-Z87X-OC, εκτός από την μητρική συναντάμε: CD με drivers, User's Manual, Quick Installation Guide, τέσσερα καλώδια SATA, I/O shield, 2-Way SLI Bridge connector, 2-Way CrossFire Bridge Connector, 12 καλώδια voltage measurement και μία ολοκαίνουρια προσθήκη, το OC Brace kit. Το OC Brace αποτελεί την νέα ιδέα του hicookie και δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν σε bundle μητρικής κάρτας. Όσοι έχουν benchtables σίγουρα γνωρίζουν ποια είναι η χρήση του - τοποθετείται στα αριστερά της μητρικής, δίπλα στις θύρες PCI-Express και επιτρέπει στον χρήστη να βιδώσει τις κάρτες γραφικών πάνω για να είναι πιο σταθερές. Οι εργοστασιακές κάρτες γραφικών συνήθως δεν χρειάζονται τέτοιο support, τι γίνεται όμως όταν το stock cooler μας αποχαιρετά και την θέση του παίρνει ένα βαρύ χάλκινο κάνιστρο; Πριν λοιπόν καλά καλά μπούμε στα features της Z87X-OC, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι απευθύνεται σε overclockers, εξ' ου και η σχετική λιτότητα στο bundle (περιλαμβάνει τα βασικά μόνο μειώνοντας έτσι περαιτέρω την τιμή της μητρικής).
Συνεχίζουμε με την G1.Sniper 5. Στο μπροστινό μέρος του κουτιού παρατηρεί κανείς ξεκάθαρα ότι είναι μέλος της οικογένειας G1 Killer και ότι πρόκειται για Gaming Motherboard. Σε αντίθεση με άλλες Gigabyte μητρικές, στο μπροστά μέρος ο αγοραστής μπορεί να δει ότι η μητρική περιλαμβάνει το Gigabyte OP AMP Upgrade kit, περισσότερα για το οποίο θα πούμε παρακάτω. Όσο για το bundle, ό,τι και να πούμε είναι λίγο, μιας και είχαμε καιρό να δούμε τόσο υπερπλήρες accessory kit: CD με drivers, User's Manual, Quick Installation Guide, έξι καλώδια SATA, I/O Shield, 2-Way CrossFire Bridge Connector, 2-Way SLI Bridge Connector, 3-Way SLI Bridge Connector, 4-Way SLI Bridge Connector, 3.5" Front Panel με 2 x USB 3.0/2.0 ports, IC extractor, GC-WB300D (μία κεραία, USB 2.0 calbe, driver disk, user's manual) και δύο amplifier chips (ένα onboard, ένα στο bundle). Πραγματικά υποδειγματικό bundle που σε προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει.
I/O Ports
Τα I/O Ports για τις δύο μητρικές φυσικά και είναι διαφορετικά, οπότε θα τα δούμε ένα προς ένα.
Gigabyte Z87X-OC
2 x USB 2.0 ports
1 x OC Ignition Button
6 x USB 3.0 ports
1 x optical S/PDIF Out connector
2 x HDMI ports
1 x DisplayPort
1 x PS/2 keyboard/mouse port
1 x RJ-45 Port
6 x Audio Jacks
Gigabyte G1.Sniper 5
1 x PS/2 keyboard/mouse port
2 x HDMI pors
1 x DisplayPort
1 x coaxial S/PDIF Out connector
1 x optical S/PDIF Out connector
6 x USB 3.0 ports
2 x USB 2.0 ports
2 x RJ-45 ports
5 x Audio Jacks
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
Διάλειμμα για "μάτι". Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να δείτε τις Gigabyte Z87X-OC & Gigabyte G1.Sniper 5 από διάφορες σκοπιές και να αποφασίσετε ποια ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας! Photos by Jason.
Πριν περάσουμε στο κλασικό πινακάκι με τα specs της μητρικής, θα ήταν πρέπον να γνωρίζετε όλα αυτά τα features που κάνουν την Z87X-OC διαφορετική από τις υπόλοιπες μητρικές. Διαβάζοντάς τα θα καταλάβετε για ποιο λόγο ανήκει στην οικογένεια 8-Series Overclocking μητρικών της Gigabyte και για ποιο λόγο η Ταϊβανέζικη εταιρεία ισχυρίζεται ότι η το συγκεκριμένο motherboard είναι τόσο μπροστά στον τομέα του overclocking.
Το πορτοκαλί κουμπάκι OC Ignition αποτελεί πατέντα της Gigabyte (δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα) και βρίσκεται στο I/O panel. Πατώντας το, τα drives, οι ανεμιστήρες και γενικότερα όλες οι συνδεδεμένες συσκευές απολαμβάνουν σταθερή παροχή ενέργειας. Όχι όμως και το CPU. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν το CPU έχει coldbug και φτάσει σε θερμοκρασία κάτω από την οποία δεν λειτουργεί, πατώντας το OC Ignition κουμπί, ο επεξεργαστής δεν δέχεται πια ρεύμα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω στην μητρική. Μέχρι λοιπόν ο overclocker να ζεστάνει πάλι τον επεξεργαστή ώστε να ανέβει πάνω από την θερμοκρασία που έχει coldbug, οι ανεμιστήρες που φυσάνε το κάνιστρο λειτουργούν κανονικά, εξαφανίζοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης υγρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που οι overclockers χρησιμοποιούν I-RAM Drives για να benchάρουν PCMark. Λόγω του ότι τα I-RAM είναι ευαίσθητα και υπάρχει περίπτωση να χαθούν τα δεδομένα ή το λειτουργικό σύστημα, αφού το σύστημα κλείσει για οποιοδήποτε λόγο, πατώντας το OC Ignition κουμπί τα I-RAM συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Αυτά όσον αφορά τους overclockers. Σκεφτήκατε όμως πως μπορεί το OC Ignition να βοηθήσει τους enthusiasts ή τους χρήστες που δοκιμάζουν την καινούρια custom υδρόψυξή τους; Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή, από την στιγμή που δεν λειτουργεί ο επεξεργαστής, το pre-testing ενός watercooling setup γίνεται πια παιχνιδάκι! Επίσης, το OC Ignition μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε case mod demos, όπου το watercooling setup θα λειτουργεί κανονικά χωρίς ουσιαστικά να είναι ανοιχτό το σύστημα.
Εν ολίγοις λοιπόν το OC Ignition προσφέρει τα παρακάτω:
Οι overclockers μπορούν να ενεργοποιούν χειροκίνητα τα PCI-Express lanes. Έτσι το VGA overclocking με υγρό άζωτο είναι πανεύκολο, αφού μετά τα 2-Way ή 3-Way αποτελέσματα με πολλές κάρτες, αν ο overclocker θέλει να "παίξει" με μία κάρτα, απλά κλείνει τα PCI-Express lanes και αφήνει μόνο ένα ανοιχτό. Έτσι δεν χρειάζεται να ξεπαγώνει όλες τις κάρτες. Επιπλέον το PCIe Switch βολεύει στο debugging για να ελέγξει ο overclocker γρήγορα αν λειτουργεί μια συγκεκριμένη PCI-Express θύρα, αλλά και στα υδρόψυκτα συστήματος με 2 ή περισσότερες κάρτες γραφικών. Και εκεί, το benching μίας μόνο κάρτας είναι εφικτό χωρίς να χρειάζεται να "σπάσει" όλο το loop.
Όταν ο overclocker benchάρει επεξεργαστή και 4 κάρτες γραφικών στο άζωτο, η ενεργειακή κατανάλωση ξεφεύγει για τα καλά. Με το OC Peg, ο overclocker μπορεί να συνδέσει ένα 6-pin cable του τροφοδοτικού στην συγκεκριμένη υποδοχή και να τροφοδοτήσει τις κάρτες με έξτρα ρεύμα για μεγαλύτερη προστασία.
Όπως σας είπαμε και στην εισαγωγή του review, το OC Brace είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε bundle μητρικής κάρτας. Επιτρέπει στους overclockers και τους system testers να εγκαταστήσουν με ασφάλεια μέχρι τέσσερις κάρτες γραφικών σε open case ή testbet, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν οι PCIe θύρες ή το λειτουργικό να μην αναγνωρίζει μια κάρτα γραφικών λόγω κακής επαφής με το PCIe slot. Εκτός αυτού, όταν στο παιχνίδι μπαίνουν τα βαριά χάλκινα κάνιστρα, η κάρτα γραφικών επιβάλλεται να είναι απολύτως σταθερή. Στο OC Brace μπορείτε να βιδώσετε μέχρι 4 κάρτες γραφικών.
Το OC Connect είναι ουσιαστικά δύο έξτρα USB connectors κοντά στις SATA θύρες, ακριβώς μπροστά στον overclocker. Έτσι λοιπόν αν ο overclocker πρέπει να flashάρει γρήγορα BIOS ή να εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να βάζει το flashάκι στο backpanel της μητρικής. Έχει 2 θύρες ακριβώς μπροστά του!
Οι τρεις πρώτες PCIe θύρες παίρνουν data bandwidth απευθείας από τον επεξεργαστή, ενώ η τέταρτη από το Intel Z87 PCH. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τέσσερις κάρτες γραφικών σε συστοιχίες AMD CrossFire/NVIDIA SLI, με την μοιρασιά των lanes να γίνεται ως εξής: 1 GPU - x16, 2 GPU - x8 x8, 3 GPU - x8 x4 x4, 4GPU - x8 x4 x4 x4.
Οι Gigabyte 8-Series Motherboards είναι εξοπλισμένες με άριστης ποιότητας solid state πυκνωτές, που είναι rated να λειτουργούν στο maximum efficiency για μεγάλες περιόδους, ακόμα και σε extreme performace configs (10.000 ώρες @ 105*C). Έτσι λοιπόν μπορείτε να pushάρετε άφοβα το σύστημα, απολαμβάνοντας αξιοπιστία και σταθερότητα. Οι νέοι πυκνωτές έρχονται σε μαύρο χρώμα και προσφέρουν απίστευτα χαμηλό ESR ακόμα και σε μεγάλα CPU loads.
Οι Gigabyte Overclocking μητρικές φέρουν gold plate connectors στις υποδοχές ρεύματος για τον επεξεργαστή και στο 24-pin ATX power της μητρικής. Ο χρυσός προσφέρει καλύτερη αγωγιμότητα και μεταφορά σήματος σε σύγκριση με τα συμβατικά υλικά πράγμα που μεταφράζεται σε σταθερότητα και αξιοπιστία ακόμα και μετά από μακρόχρονη χρήση. Gold plated είναι και το CPU Socket, κοι τα DRAM slots και τα PCI-Express slots!
Το νέο UEFI DualBIOS της Gigabyte έχει επανασχεδιασμένο user interface που κάνει την ρύθμιση των settings πιο εύκολη από ποτέ. Το Dashboard Mode επιτρέπει στον χρήστη να έχει άμεση πρόσβαση στα βασικότερα components, δηλαδή τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τα DRAM clocks, τις θερμοκρασίες, τα ρεύματα και τα fan speeds. Όλα μαζί συγκεντρωμένα χωρίς να πρέπει να εναλλάσσεστε μεταξύ διαφόρων tabs. Επιπλέον, η Gigabyte σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε την δικιά σας home page, προσθέτοντας μόνο όποιες ρυθμίσεις σας ενδιαφέρουν. Αν για παράδειγμα θέλετε το home page να έχει ρυθμίσεις μόνο για τον επεξεργαστή και τις μνήμες, απλά επιλέξτε τα από το menu και είστε έτοιμοι! Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε το landing page της επιλογής σας. Αν για παράδειγμα δοκιμάζετε τις μνήμες, μπορείτε να θέσετε τα DRAM settings σαν landing page και κάθε φορά με το που μπείτε στο BIOS να έχετε μπροστά σας τα DRAM settings και μόνο!
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, οι βασικότερες ρυθμίσεις του BIOS είναι διαθέσιμες και μέσα στο Easytune ώστε να κάνετε αλλαγές on the fly μέσα στα Windows. Και το Easytune με την σειρά του έρχεται με ανανεωμένο user interface.
Ακολουθώντας το μοτίβο της προηγούμενης σελίδας, έφτασε η στιγμή να αναλύσουμε τα unique features της G1.Sniper 5, που κατά τα λεγόμενα της Gigabyte περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα high-performance gaming PC. Ερχόμενη με εξελιγμένες τεχνολογίες ήχου, dual networking, advanced cooling σύστημα και multi-GPU υποστήριξη, αποτελεί την απόλυτη επιλογή για τους σοβαρούς PC Gamers.
Το πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό της G1.Sniper 5 σχετίζεται με την ψύκτρα για τα PWM, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να την χρησιμοποιήσουν τόσο passive, active, όσο και σαν μέρος του watercooling looop τους. Στην άκρη του heatsink υπάρχει ένας μικρός αθόρυβος ανεμιστήρας που εγγυάται ταχύτατη απομάκρυνση της παραγόμενης θερμότητας σε περιπτώσεις extreme gaming configurations ή overclocking. Αν πάλι επιλέξετε τον watercooling δρόμο, υπάρχουν έτοιμες εσοχές στις δύο άκρες του heatsink. Η αλήθεια είναι ότι τα CPU VRMs σε gaming/overclocked setups δεν απαιτούν υδρόψυξη για να έχουν φυσιολογικές θερμοκρασίες, ούτε καν ανεμιστήρα. Απλά η Gigabyte επέλεξε να προσφέρει δύο ακόμα μεθόδους ψύξης για τους πιο hardcore χρήστες.
Συνήθως οι gamers είναι φανατικοί με το θέμα του θορύβου και απαιτούν όσο το δυνατόν καλύτερες θερμοκρασίες συστήματος, με μειωμένο παραγόμενο θόρυβο. Για αυτό η Gigabyte έχει εξοπλίσει την Sniper με 9 fan pin headers σε "στρατηγικά" σημεία, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να ελέγξει πλήρως μέχρι 7, συμπεριλαμβανομένου του CPU fan, είτε από το BIOS ή από το EasyTune software!
Υποστηρίζοντας πλήρως το νεότερο PCI-Express 3.0 πρότυπο, η Gigabyte G1.Sniper 5 έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να "αντέχει" μέχρι 4 κάρτες γραφικών σε 4-Way CrossFire ή 4-Way SLI συστοιχίες, για απόλυτα FPS σε όλα τα τελευταία παιχνίδια.
Η γνωστή On/Off Charge τεχνολογία της Gigabyte αναβαθμίστηκε και εκτός από Apple, υποστηρίζει και Android συσκευές! Φορτίστε με υψηλή ταχύτητα το tablet ή το smartphone σας απλά συνδέοντάς το σε USB θύρα της μητρικής, ακόμα και όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός.
Η σειρά Gigabyte G1-Killer αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως που περιλαμβάνει onboard OP-AMP socket. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει το IC Extractor tool και να αφαιρέσει το onboard operational amplifier (OP-AMP) της μητρικής. Κατόπιν, μπορεί να εγκαταστήσει οποιοδήποτε άλλο OP-AMP του εμπορίου θέλει ο ίδιος, διευρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις audio δυνατότητες του συστήματός του. Καλό ε;
Τα audio features δεν σταματάνε στο AMP-UP. Συνεχίζουμε με τον gold-platted πολυπύρηνο επεξεργαστή ήχου Sound Core3D της Creative. Υψηλές επιδόσεις στην επεξεργασία ήχου, audio technologies τελευταίας γενιάς και SoundBlaster software suite, με υποστήριξη SBX Pro Studio, Scout Mode, EAX Advanced HD 5.0, Creative ALchemy, VoiceFX & SBX Surround audio processing features.
Η νέα Gigabyte G1.Sniper 5 καταφθάνει με απαράμιλλης ποιότητας Nichicon MUSE ES & MW Bi-Polarized audio πυκνωτές, σε κάθε channel layout! Πρόκειται για επαγγελματικούς audio capacitors που συμβάλλουν στην προσφορά ρεαλιστικών εφέ ήχου, πράγμα που οι gamers θα εκτιμήσουν δεόντως.
Ειδικά σχεδιασμένες για τους Gamers, οι Gigabyte G1-Killer χρησιμοποιούν high-capacity amplifier που σηκώνει μέχρι και 600Ω loads, δίνοντας στους gamers απίστευτη ποιότητα ήχου όταν χρησιμοποιούν high-end headphones. Προκειμένου δε να προστατεύεται ο επεξεργαστής ήχου Sound Core3D της Creative από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI), η Sniper 5 έχει υπό την κατοχή της noise guard, το οποίο διαχωρίζει τα ευαίσθητα αναλογικά audio componenets από το noise pollution στο PCB. Οι πιο προσεκτικοί, θα παρατηρήσουν ότι το διαχωριστικό path φωτίζεται με LED!
Καλύψαμε το κομμάτι της εικόνας και του ήχου. Τι άλλο λείπει από μια σύγχρονη gaming μητρική; Η ύπαρξη σωστού Networking, ώστε η online gaming εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Το Killer E2200 chip της Qualcomm Atheros, αποτελεί έναν high-performance gigabit Ethernet controller που βελτιώνει την συμπεριφορά του συστήματος όχι μόνο στα online games, αλλά και στο online media content. Έρχεται με τεχνολογία Advanced Stream Detect που διαμοιράζει το υπάρχον bandwidth και δίνει προτεραιότητα στις εφαρμογές που το χρειάζονται περισσότερο. Οι πιο ψαγμένοι gamers, μπορούν μέσω του Killer Network Manager να κάνουν custom profiles για όλα τα network applications που χρησιμοποιούν, να αυξήσουν ή να μειώσουν το μέγιστο bandwidth κάθε εφαρμογής ή να κάνουν μία εφαρμογή block τελείως.
Οι Gigabyte 8-Series Motherboards είναι εξοπλισμένες με άριστης ποιότητας solid state πυκνωτές, που είναι rated να λειτουργούν στο maximum efficiency για μεγάλες περιόδους, ακόμα και σε extreme performace configs (10.000 ώρες @ 105*C). Έτσι λοιπόν μπορείτε να pushάρετε άφοβα το σύστημα, απολαμβάνοντας αξιοπιστία και σταθερότητα. Οι νέοι πυκνωτές έρχονται σε μαύρο χρώμα και προσφέρουν απίστευτα χαμηλό ESR ακόμα και σε μεγάλα CPU loads. Εκτός αυτού, το CPU socket είναι gold platted πράγμα που προστατεύει περισσότερο τα pins από τυχόν διάβρωση (LN2 overclocking) και αυξάνει την αγωγιμότητά τους (μικρότερες πιθανότητες κακής επαφής). Κλείνοντας το κομμάτι των Ultra Durable τεχνολογιών, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω την ύπαρξη 2x Copper PCB, feature που εδώ και χρόνια συντροφεύει τις δυνατές Gigabyte μητρικές. Χαμηλότερες θερμοκρασίες, power efficiency, μικρότερο impedance, αυξημένο overclocking potential, λιγότερες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και βελτιωμένο ESD protection.
Πριν περάσουμε στο Image Gallery με τις φωτογραφίες των μητρικών, ας αναφέρουμε μερικά πράγματα σχετικά με το layout τους. Βάζοντάς τις δίπλα δίπλα, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ποια είναι η Z87X-OC ακόμα κι αν δεν δει την ονομασία της, λόγω του ότι το PCB είναι άδειο σε σχέση με την Sniper 5. Αυτό το έκανε η Gigabyte για τρεις λόγους: Πρώτον, για να διατηρήσει την τιμή σε λογικά επίπεδα. Η Z87X-OC κοστίζει περί τα 200?, ενώ η Sniper 5 αγγίζει τα 380?. Δεύτερον, γιατί μιλάμε για overclocking μητρική. Οι overclockers αλλά και αρκετοί enthusiasts, δεν χρειάζονται 10 SATA ports, άπειρες θύρες USB, Gigabit Ethernet chip και περίπλοκα audio features. Επικεντρώνονται απλά και μόνο στην ουσία, δηλαδή την δυνατότητα εύκολου overclocking ακόμα και υπό extreme συνθήκες (LN2). Τρίτον, γιατί αν εφοδίαζε την Z87X-OC με περίσσια χαρακτηριστικά δεν θα υπήρχε λόγος να κυκλοφορήσει η Z87X-OC Force, το μεγάλο oc όπλο της Gigabyte, με τιμή 450?+.
Πάμε να δούμε λιγάκι το layout της Z87X-OC για να γνωρίζετε που βρίσκονται τα κυριότερα features αλλά και να μάθετε τα τυχόν παράπονά μας. Όπως βλέπετε η μπαταρία τοποθετήθηκε ανάμεσα στις PCI-Express θύρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο extreme overclocker που benchάρει κάρτες γραφικών σε υγρό άζωτο, θα αναγκαστεί να αφαιρέσει τις κάρτες από τα slot για να βγάλει την μπαταρία. Για αυτό έχουμε σημειώσει σε πολλά reviews ότι η μπαταρία είναι προτιμότερο να βρίσκεται κάπου κοντά στην 24-pin ATX υποδοχή. Η Gigabyte είχε όμως τους λόγους της! Στην τέρμα κάτω δεξιά γωνία του PCB, δίπλα στα front USB 3.0 headers, υπάρχει ένα κουμπί που ονομάζεται CBAT_SW και κάνει Clear την μπαταρία! Έτσι δεν χρειάζεται ποτέ ξανά να την αφαιρέσετε χειροκίνητα. Οι overclockers πρέπει να προσέχουν λίγο με την μόνωση γύρω από το CPU socket αν χρησιμοποιούν armaflex, λόγω του ότι το OC_PEG 6άπινο βρίσκεται πολύ κοντά στο socket. Τέλος, τα DRAM slots βρίσκονται αρκετά κοντά στο CPU socket, όμως με τόσα κουμπιά και voltage measurement points, δεν υπήρχαν περαιτέρω περιθώρια.
Πριν πούμε δυο λόγια εν συντομία για το ηλεκτρικό κύκλωμα της μητρικής, να εξηγήσουμε τι κάνουν όλα αυτά τα κουμπάκια που βρίσκονται στα δεξιά των DRAM slots. Θέτοντας το BIOS_SW στην θέση 1 κατά την διάρκεια του reboot, το σύστημα bootάρει από το main BIOS, ενώ στην θέση 2, από το Backup BIOS. Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε αυτό το feature, μπορείτε να θέσετε τον διακόπτη SB στην θέση 2 ώστε η μητρική να έχει ένα μόνο BIOS. Καλό θα ήταν όμως να τον αφήσετε στην θέση 1, ώστε να υποστηρίζεται η λειτουργία Dual BIOS σε περίπτωση bad flash ή bios corruption. Για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή με ποιο BIOS bootάρει η μητρική, απλά κοιτάξτε στην κάτω δεξιά γωνία τα MBIOS_LED. Αν ανάβει το αριστερό, είστε με το κύριο BIOS, ενώ αν ανάβει το δεξί, είστε με το δευτερεύον. Τα PW_SW, RST_SW & CMOS_SW είναι τα γνωστά Power/Reset/ClearCMOS buttons. Με τον διακόπτη PCIE_SW απενεργοποιείτε τις θύρες PCI_Express, ενώ με τα voltage measurement points μπορείτε να μετρήσετε τα VRIN, VCORE, VRING, VIOD, VIOA, VAXG, VSA, PCHV & VDIMM voltage ανά πάσα στιγμή, είτε βάζοντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου απευθείας πάνω στις επαφές, είτε χρησιμοποιώντας τα measurement extensions στο bundle της μητρικής για να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Από 'κει και πέρα, με το RATIO_DW κατεβάζετε τον πολλαπλασιαστή του CPU κατά 1, με το RATIO_UP τον αυξάνετε κατά 1 και με τα FREQ_DW/FREQ_UP μειώνετε/αυξάνετε το bclock. Τα βήματα αύξησης/μείωσης του bclock καθορίζονται από το κουμπί GEAR - είτε 0.1MHz ή 1MHz. Με το Turbo button μπορείτε να προβείτε σε αυτόματο overclocking του επεξεργαστή και των μνημών. Παρόλο που το δοκιμάσαμε και λειτουργεί κανονικά, είναι αμαρτία να έχετε τόσες επιλογές και να μην πειραματιστείτε λίγο από μόνοι σας! Το κουμπί TAG σας επιτρέπει να φορτώσετε απευθείας τα settings που έχετε αποθηκεύσει στο TAG Profile του BIOS, ώστε αμέσως μετά το Clear CMOS να μπείτε με τα settings της επιθυμίας σας χωρίς καν να χρειαστεί να εισέλθετε στο BIOS. Το κουμπί MEM_SAFE χαλαρώνει αυτόματα τα timings στις μνήμες για να bootάρει απροβλημάτιστα το σύστημα μετά από αποτυχημένα DRAM overclocking attempts, το SET_LOCK θυμάται τα last known good configuration settings (ακόμα και μετά από Clear CMOS) και τα θέτει αυτόματα για να bootάρετε χωρίς να μπείτε στο BIOS, το DTB (Direct to BIOS) κουμπί σας βάζει αυτόματα στο BIOS στο επόμενο reboot και τέλος το OC Trigger Switch (TGR) εναλλάσει τις συχνότητες μεταξύ των επιθυμητών και κάποιων πάρα πολύ χαμηλών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Αν benchάρετε με υγρό άζωτο και κυνηγάτε ένα CPU-Z Validation, με το που φτάσετε τα 6.5GHz, κάντε το validation και αμέσως πατήστε το TGR κουμπί για να κατέβει ο επεξεργαστής στα 1.6GHz. Έτσι το σύστημα δεν θα κολλήσει και το validation θα αποθηκευτεί με ασφάλεια. Θέλετε να πάτε πιο ψηλά; Ξαναπατήστε το TGR, ανεβείτε εκεί που θέλετε, σώστε στιγμιαία το validation και μετά πάλι πίσω σε ασφαλή MHz για να μην κολλήσει το σύστημα!
Αφαιρώντας το heatsink των VRM ερχόμαστε αντιμέτωποι με κύκλωμα 8 φάσεων, που χρησιμοποιεί IR3553, IR3563B ICs και 60A Chokes. Σε συνδυασμό με τα Gigabyte black solid caps (10.000 hours @ 105*C) που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η Gigabyte, το εν λόγω 8-phase VRM είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια OC μητρική. Σκεφτείτε ότι το PWM μπορεί να "προσφέρει" μέχρι 2MHz per phase και ότι οι συγκεκριμένοι πυκνωτές είναι custom παραγγελία της Gigabyte στην Chemi Con. Οι high-end oc μητρικές συνήθως έρχονται με IR3550 PowIRstages και 16-phase configurations, όμως λόγω κόστους η Gigabyte επέλεξε τα IR3553 για την Z87X-OC, που μάλιστα είναι rated @ 40A. Ποιος ο λόγος λοιπόν να χρησιμοποιήσει 60A chokes; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν κάπως υπερβολική η κίνησή της αυτή, όμως από την στιγμή που βοηθούν στην μείωση του ripple, ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενα. Οι μνήμες και το PCH παίρνουν το απαιτούμενο ρεύμα από ένα IR3570 και ένα IR3598 dual driver/doubler.
Σειρά έχει το layout της XL-ATX G1.Sniper 5. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τους διακόπτες BIOS_SW, SB, τα Power/Reset/CMOS Buttons και τα voltage measurement points είναι ακριβώς ίδιο με την Z87X-OC. Από 'κει και πέρα, ξεκινάνε οι διαφορές. Η G1. Sniper 5 έχει θέσεις για 9 ανεμιστήρες προσφέροντας πλήρη έλεγχο 7 εξ' αυτών, ενώ η Z87X-OC έχει θέσεις για 6 ανεμιστήρες. Και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται υπεραρκετές. Στο σημείο που η Z87X-OC έχει την OC_PEG 6άπινη υποδοχή, η G1.Sniper 5 έχει τον PEX8747 controller. Πρόκειται για ένα 40nm PCIe Gen 3 switch device με 5 θύρες, που αναλαμβάνει την κατανομή 48 lanes στις θύρες PCIe. Υποστηρίζει high-resolution graphics, peer-to-peer traffic & λειτουργία multicast, ενώ ενσωματώνει και visionPAK debug software! Αριστερά πάνω και δεξιά κάτω από αυτόν, βρίσκονται οι δύο Renesas uPD720210 controllers που είναι υπεύθυνοι για τις έξτρα USB 3.0 θύρες. Αριστερά από τις PCI-Express θύρες έχουν τοποθετηθεί ο Intel GbE LAN controller, το Qualcomm Atheros Killer E2201 LAN chip και ο Creative Sound Core3D processor. Κάτω δεξιά από το Intel Z87 PCH δεσπόζει ο Marvell 88SE9230 controller που είναι υπεύθυνος για τις 4 έξτρα SATA 6Gb/s θύρες (συνολικά η Sniper 5 έχει 10 ports!). To XL-ATX format της μητρικής ευθύνεται στο πως είναι τοποθετημένες οι PCI-Express θύρες, ώστε να διευκολύνουν τα multi-GPU setups.
Αρχικά να πούμε ότι το νέο Gigabyte UEFI BIOS με το Dashboard, εκτός από αρκετά γρηγορότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι και βολικό αφού το συνηθίσετε. Ουσιαστικά αφού πατήσετε Delete μπαίνετε στο Main Menu από όπου μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε:
Φυσικά μπορείτε να μπείτε και στο κλασικό UEFI που συναντάμε στις Gigabyte μητρικές τον τελευταίο 1.5 χρόνο περίπου. Ό,τι βολεύει τον καθένα! Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Η G1.Sniper 5 έρχεται με το κλασικό Gigabyte UEFI BIOS, με όλα τα γνωστά settings, και αρκετά καινούρια που αποτελούν ορόσημο της νέας πλατφόρμας. Συναντάμε 5 επιμέρους επιλογές. Πρώτη είναι η M.I.T μέσω αυτού του μενού αλλάζετε ότι έχει σχέση με τον επεξεργαστή και τις μνήμες. Επίσης μπορείτε να δείτε και τις θερμοκρασίες του μηχανήματός σας. Δεύτερη επιλογή είναι το System, εκεί βλέπετε κάποιος πιο γενικές πληροφορίες του συστήματός σας, όπως στα πόσα Ghz είναι ο επεξεργαστής σας, πόσα GB μνήμης έχετε και ποια έκδοση BIOS είναι περασμένη στην μητρική σας. Τρίτη κατά σειρά επιλογή είναι το BIOS Features μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε επιλογές που έχουν να κάνουν με κάποια features του επεξεργαστή και να "τακτοποιήσετε" τους δίσκους σας. Τέταρτη και προτελευταία επιλογή είναι το Peripherals. Από εκεί διαχειρίζεστε τις συσκευές της μητρικής, όπως κάρτα ήχου και USB θύρες. Τελευταία επιλογή είναι το Power Management, πρόκειται για τον πίνακα ελέγχου των features της μητρικής. Παραθέτουμε 4 photos και από το classic BIOS για να καταλάβετε ποιο εννοούμε - σίγουρα το έχετε δει σε παλαιότερα reviews μας.
Σκοπός μας σε αυτή την παρουσίαση ήταν να δοκιμάσουμε τον Haswell Core i7-4770K σε όσο περισσότερες εφαρμογές και μετροπρογράμματα μπορούμε. Εκτός από το AIDA64 λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε το SiSoftware Sandra για να δούμε πως τα πηγαίνει σε εργασίες multi-media, στην κρυπτογραφία, αλλά και πόσο παραγωγικοί και power efficient είναι οι 4 πυρήνες του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 4600 GPU, που φιλοξενεί ο Haswell στα ενδότερα του, σε δοκιμασίες GP Processing και GP Cryptography. Έπειτα έρχονται τα κλασικά πλέον SuperPi και wPrime που χρησιμοποιούμε σε κάθε review γιατί έχουμε το benchmarking μικρόβιο μέσα μας. Βέβαια εδώ και καιρό τα έχουμε εμπλουτίσει με το y-Cruncher, το οποίο και υποβάλαμε στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π. Συνεπώς μπορείτε να μάθετε από πρώτο χέρι για ποιο λόγο το SuperPi 32M θεωρείται παρωχημένο benchmark, ενώ το y-Cruncher γίνεται ολοένα και πιο διάσημο, αφού εκμεταλλεύεται τα τελευταία instruction sets και τους έξτρα πυρήνες επεξεργασίας.
Συνεχίζοντας το διάβασμα του review σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε πως τα πηγαίνει ο 4770K στα Cinebench R11.5, x264 Encode, Mathematica 8 Benchmark, UCBench 2011 και Photoshop Bench, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του Haswell σε πραγματικές συνθήκες φόρτου. Λόγω του ότι benchάραμε όλα τα προγράμματα σε τρεις διαφορετικές συχνότητες, θα δούμε πόσο είναι το scaling του i7 4770K όταν overclockάρεται και εν τέλει αν αξίζει το overclocking ή όχι. Αναφορικά με το WinRAR, 7-Zip και το PCMark7 δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Το WinRAR και το 7-Zip είναι δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα συμπίεσης/αποσυμπίεσης. Το PCMark7 αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming, ώστε να σχηματίσουμε μια overall άποψη για τους Haswell. Προσθέστε στα παραπάνω τα 3DMark Vantage & 3DMark 11 and we are good to go!
Να περάσουμε τώρα στο σύστημα που χρησιμοποιήσαμε και τις συχνότητες που επιλέξαμε.
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
- Advanced Encryption Standard
Αυτό το μετροπρόγραμμα μετράει την επίδοση του CPU χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων AES (γνωστή και ως Rijndael). Χρησιμοποιεί τον C κώδικα σε ECB Mode των Vincent Rijmen, Antoon Bosselaers και Paulo Barreto (http://www.esat.kuleuven.ac.be/~rijm...el-fst-3.0.zip).
Το CPU AES test χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές x86 εντολές και είναι hardware-accelerated πάνω στη μηχανή VIA PadLock Security Engine με τους επεξεργαστές VIA C3 και VIA C7. Το τεστ καταναλώνει 48 ΜΒ μνήμης και είναι συμβατό με HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- Αλγόριθμος SHA1
To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.
- Digital Photo Editing
Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στρεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.
- Queens Problem
Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline
- ZLib Compression Library
Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8
Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.
Τελευταίο benchmark του AIDA64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).
- Processor Arithmetic & Multimedia
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.
Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.
- Cryptography
Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
- Multicore Efficiency
Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.
- Power Management Efficiency
Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φέρει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Dhrystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.
- GP (GPU/CPU/APU) Processing
GP Processing - Ένα από τα καλύτερα test που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής για το benchmarking ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Οι λειτουργίες που υποβάλλει το APU μοιάζουν αρκετά με τις real life που χρειάζονται σε επιστημονικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, video encoders και παιχνίδια. Υποστηρίζει multi-graphics επεξεργαστές που διαθέτουν μέχρι και 8 GP (GPU/CPU/APU). Αν η κάρτα σας δεν υποστηρίζει NVIDIA CUDA 4.x, OpenCL 1.x ή DirectX 11 δεν μπορεί να τρέξει. Για ακόμα μία φορά, επιστρατεύονται τα Mandelbrot Set fractals που χρησιμοποιούνται για αν περιγράψουν ή να δημιουργήσουν βουνά και σύννεφα. Τέτοιες εντολές υπάρχουν συνήθως σε διεργασίες audio/video encoding/decoding και παιχνίδια.
- GP (GPU/CPU/APU) Cryptography
Δείτε πως αποδίδει η κάρτα γραφικών σας σε διαδικασίες κρυπτογράφησης, αποκρυπτογράφησης και κατακερματισμού αρχείων με το GpCryptoBench του Sandra. Ένα test όχι και τόσο συνηθισμένο, μιας και τα προγράμματα που προφυλάσσουν σημαντικά αρχεία με την βοήθεια καρτών γραφικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στους high-end χρήστες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε GB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Προκύπτει από δύο ξεχωριστά benchmarks στην ουσία - το AES128-AES256 Encryption/Decryption Benchmark και το SHA1-SHA256 Block Hashing Benchmark.
Στο Cryptography test της ενσωματωμένης GPU, η HD 4600 δείχνει να βρίσκεται αρκετά πίσω πράγμα αφύσικο. Επαναλαμβάνουμε ότι τέτοια φαινόμενα συναντούνται συχνά σε ES επεξεργαστές, μητρικές με beta BIOSes και προγράμματα που υποστηρίζουν πλήρως τα νέα CPU. Αρκεί μόνο να δείτε την διαφορά της τάξεως των 12 MPix/s στο GPU Processing για να καταλάβετε τι εννοώ. Για όσους έχουν περιέργεια, η HD 4600 δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις επιδόσεις των AMD APUs. Και δεν αναφέρομαι σε Trinity, αλλά σε Llano...*
- WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
- 7-Zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
- UCBench
Το UCBench 2011 είναι ένα σχετικά καινούριο benchmark που χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο πράγματα: Ταχύτητα και Multi-threading υποστήριξη! Κατασκευασμένο από τον anrieff, ουσιαστικά αποτελεί μια προσομοίωση του πως θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν κωδικό archive, αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, υποστηρίζει τις AVX instructions που πρωτοεμφανίστηκαν με τους Intel Sandy Bridge, όπως επίσης και τις SSE2/SSE3/SSE4.1. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει εύκολο σαν benchmark, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και "γονατίζει" ακόμα και τους καλύτερους επεξεργαστές. Λόγω της σταθερότητάς του αλλά και των άμεσα συγκρίσιμων αποτελεσμάτων, το UCBench συμπεριλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες στα official benchmarks του HWBOT.
- SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
- wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
- y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
- Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
- x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
- Photoshop Bench V3
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
- PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
- PowerDirector 11
Το PowerDirector 11 της Cyberlink είναι ένα από τα γρηγορότερα video editing προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της TrueVelocity rendering engine δεύτερης γενιάς, υπόσχεται γρήγορη επεξεργασία video και αποθήκευσή του σε οποιοδήποτε format. Υποστηρίζει GPU Acceleration οπότε συνεργάζεται με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών AMD, αναλύει αυτόματα το όλο project και επιλέγει το ιδανικό output profile χάρη στην λειτουργία Intelligent Rendering, προσφέρει πολλά έτοιμα effects τα οποία δύναται να παραμετροποιήσετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ισχυρά core tools για να αποκόπτετε εντελώς όποιο κομμάτι του video θέλετε, να τα περιστρέφετε και κατόπιν να επιλέγετε το footage που επιθυμείτε (τεχνολογία Zoom-in Cut), όπως επίσης και αυτόματη διόρθωση φωτισμού και artifacts.
- Mathematica 8
Οι αριθμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Από την δημιουργία ενός hedge fund ιστότοπου συναλλαγών μέχρι την δημοσίευση διαδραστικών βιβλίων μηχανικής και την ανάπτυξη ενσωματωμένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας ή τη διδασκαλία μαθηματικών με την χρήση υπολογιστή. Οτιδήποτε project, οποιαδήποτε διεργασία ή δραστηριότητα της καθημερινότητας, έχει ανάγκη από Μαθηματικά. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για απλές αριθμητικές πράξεις ή τερατώδεις παραστάσεις με δεκάδες μεταβλητές. Εκεί ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον του Mathematica. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη εφαρμογή για μαθηματικούς υπολογισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό δε θεωρείται το γεγονός ότι το Mathematica μπορεί να βοηθήσει ένα υπολογιστικό project από την αρχή μέχρι το τέλος - από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ενσωμάτωσή της σε εφαρμογές ιδιωτών ή προγράμματα για επιχειρήσεις. Οι Core Algorithms, Numerical Computing, Application Areas, Data Sources & Analysis, Graphics & Visualization, είναι μονάχα μερικές από τις βασικές λειτουργίες του. Εκτός αυτών όμως, περιλαμβάνει και ένα benchmark!
Χρησιμοποιεί ένα σύνολο τυπικών υπολογισμών προκειμένου να καθορίσει αν ένας υπολογιστής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του προγράμματος στην πλήρη έκτασή τους. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την καταμέτρηση του γεωμετρικού μέσου όρου της αμοιβαιότητας των επιμέρους timings, αφού πρώτα εξομαλυνθούν σε σχέση με ένα reference σύστημα. Τα timings για κάθε ξεχωριστό υπολογισμό μετρούνται με το AbsoluteTiming, που επιστρέφει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο wall-clock time. Εκτός όμως από την ακρίβεια με την οποία εκτελούνται όλα τα παραπάνω, το Mathematica Benchmark έχει εξαιρετικό scaling όσο αυξάνεται η συχνότητα ενός επεξεργαστή, πράγμα που μας βοηθά να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
- 3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
- 3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Είναι δεδομένο πως με την ενσωμάτωση ολοένα και περισσότερων στοιχείων στο die του CPU, οι κατασκευαστές μητρικών δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όσον αφορά τις επιδόσεις. Και εδώ που τα λέμε, δυσκολεύονται να διαφοροποιηθούν ακόμα και μεταξύ των μοντέλων της ίδιας της εταιρίας. Για τον λόγο αυτό, έχουν επικεντρωθεί στο να παρέχουν ακόμα πιο πλούσια επιπρόσθετα και χαρακτηριστικά, καθότι τα στοιχεία τα όποια έχουν σχέση με την λειτουργία του επεξεργαστή και την επικοινωνία του με τα υπόλοιπα υποσυστήματα πλέον προκαθορίζονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές επεξεργαστών, δηλαδή την Intel και την AMD. Έτσι, κατασκευαστές όπως η Gigabyte, εξαντλούν την δημιουργικότητα τους, δημιουργώντας νέα marketing segments και κατασκευάζοντας μοντέλα που έχουν συγκεκριμένα target groups. Ποιος θα φανταζόταν σήμερα, ότι μια mainstream μητρική θα περιείχε αρκετά ποιοτικά στοιχεία που σημαίνει υψηλή ποιότητα παράγωγης, συν το γεγονός ότι πλέον περιλαμβάνουν στάνταρ αρκετά πιο ποιοτικές κάρτες ήχου με κυκλώματα ενίσχυσης, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με το αρκετά "φτηνιάρικο" AC 97. Καμία σχέση ακόμα και αν γυρίσουμε 4 χρόνια πριν. Και για να πούμε την αλήθεια, μας αρέσει αυτό!
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον όποιο δεν μπήκαμε και ιδιαίτερα στον κόπο να μετρήσουμε και τις δυο μητρικές ξεχωριστά και να τις αντιπαραβάλλουμε στα γραφήματα μας, για να καταλήξουμε να σας πούμε στον επίλογο ότι η Z87X-OC είναι κατά κάτι millisecond ταχύτερη στο SuperPI και βγάζει 5% περισσότερους πόντους στο PCMark. Ούτως η άλλως, οι διαφορές πλέον από μητρική σε μητρική είναι αρκετά μικρές και σχεδόν αμελητέες, όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε. Επί της ουσίας, είναι άλλες οι χάρες που θα λάμψει η G1.Sniper 5 και άλλες αυτές που θα διακριθεί η Z87X-OC.
Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο αυτών μητρικών, είναι ότι και οι δυο σχεδόν "απαιτούν" να εγκαταστήσετε κάποιο ξεκλείδωτο "Κ series" Intel επεξεργαστή. Αυτές οι μητρικές δεν τους αρέσει, για κάποιον περίεργο αλλά όμορφο λόγο, να δουλεύουν στα default. OC on first boot! Αυτό που μας κέρδισε και από τις δυο νέες μητρικές της Gigabyte, είναι το αρκετά βελτιωμένο UEFI BIOS. Το νέο Interface παρέχεται ως κάτι επιπλέον από το τυπικό UEFI που γνωρίζαμε, αλλά είναι αρκετά πιο όμορφο και σίγουρα πιο εκυγχρονισμένο. Και αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι πως η Gigabyte θα περάσει όλο αυτό το στυλ BIOS από τα Class 1 μοντέλα της μέχρι αυτά που κινούνται στη mainstream κατηγορία, και μάλιστα μπαίνει στον κόπο να παρέχει ξεχωριστό theme για κάθε σειρά μητρικής!
Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε ξεχωριστά στην κάθε μητρική, ας ξεκινήσουμε από αυτή που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, την X87-OC. Φυσικά και πρόκειται για ένα μοντέλο το όποιο δεν έχει στόχο να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός κουτιού, αλλά πάνω σε κάποιο bench table. Η μητρική αυτή είναι το απολυτό εργαλείο για εμάς τους benchers / over clockers, και πραγματικά δεν υπήρχε κάτι σε αυτή την μητρική την όποια να ζητούσε κάποιος Overclocked και να μην έβρισκε -βόλευε. Και μια και μιλάμε για συνήθειες, θεωρώ πως τα features αυτής της μητρικής είναι υπέρ του δέοντος πολλά, τόσα μάλιστα που αρκετά από αυτά μπορεί να παραμείνουν αχρησιμοποίητα. Μας άρεσαν πάντως τα κουμπιά τα όποια παρέχουν εύκολο, on the fly tweaking καθώς και στοιχεία όπως τα front USB τα όποια βολεύουν απίστευτα όταν η μητρική είναι τοποθετημένη πάνω σε κάποιο bench table.
Στην G1 Sniper δεν θα σταθούμε και παρά πολύ, χωρίς όμως να λέμε ότι δεν πρόκειται για μια εντυπωσιακή μητρική. Πλούσια features όπως τα ανταλλάξιμα OPAMPs και φυσικά ένα styling το όποιο ταιριάζει σε συγκεκριμένα builds, θύρες HDMI δια παντός χρήση (πχ video output) είναι πράγματα τα όποια ταιριάζουν αρκετά περισσότερο στο προφίλ ενός Gamer, ο όποιος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ακραίες επιδόσεις και το tweaking στο overclocking, αλλά απλά ας ανεβάσει το CPU στο μέγιστο που μπορεί, και από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι focused γύρω από τα πλούσια features.
Συνολικά, και οι δυο μητρικές εντυπωσιάζουν. Φυσικά, αυτό έρχεται και με το ανάλογο τίμημα, καθώς και τα δυο μοντέλα έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος απόκτησης σε σχέση με οποιαδήποτε mainstream μητρικές. Tα περίπου 380? για την G1 Sniper 5 ίσως είναι πολλά, αλλά τα κάτι παραπάνω από 200? για την Z87X-OC είναι αρκετά λογικά για μια benching motherboard! Μην ξεχνάμε πάντως το γεγονός πως πρόκειται για δυο special εκδόσεις μητρικών που έχουν ως στόχο συγκεκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένες ανάγκες. Ειδικά για την G1.Sniper 5, που αποτελεί και το ακριβότερο μοντέλο, παρέχει features τα οποία ούτως η άλλως θα καταβάλλει κάποιος εάν τα χρειάζεται... Thumbs up για αυτές τις δυο ιδιαίτερες υλοποιήσεις!
Stay HwBoxed!
Ευχαριστούμε θερμά την Intel και την Gigabyte για την παραχώρηση των δειγμάτων!
Mainstream OC υλοποίηση; Ναι καλά διαβάσατε. Μετά από μία σύντομη περίοδο απουσίας, η Gigabyte επιστρέφει δυναμικά στον χώρο των overclocking μητρικών με δύο νέα προϊόντα, την mainstream Z87X-OC και την high-end Z87X-OC Force. Ντυμένες στο γνωστό πλέον μαύρο-πορτοκαλί σχεδιασμό των OC series motherboards, και οι δύο έρχονται με αρκετά χαρακτηριστικά που οι overclockers θα τιμήσουν δεόντως. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ τους είναι το μέγεθος, όπου η Z87X-OC της παρουσίασης μας ακολουθεί το ATX format, ενώ η Z87X-OC Force, το E-ATX πρότυπο.
Όσο για την Sniper, οι περισσότεροι ήδη θα γνωρίζετε ότι η εν λόγω σειρά απευθύνεται σε gamers. Έχοντας σαν προγόνους τις G1.Assassin, G1.Sniper & G1.Guerrilla (φονική τριάδα) που πρωτοεμφανίστηκαν το 2011, η G.Sniper 5 είναι κατάλληλα επανδρωμένη με features και τεχνολογίες που αναζητά ένας φανατικός gamer. Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας περάσουμε στο ψητό ξεκινώντας με το bundle και τα I/O ports των Gigabyte Z87X-OC και Gigabyte G1.Sniper 5.
Box/Bundle
Το κουτί της Z87X-OC θυμίζει έντονα αυτό της παλιάς X58A-OC, όπου το μπροστινό μέρος επικεντρώνεται περισσότερο στην υποστήριξη της τεχνολογίας Ultra Durable, ενώ το πίσω μέρος είναι γεμάτο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μητρικής. Ανοίγοντας το κουτί της GA-Z87X-OC, εκτός από την μητρική συναντάμε: CD με drivers, User's Manual, Quick Installation Guide, τέσσερα καλώδια SATA, I/O shield, 2-Way SLI Bridge connector, 2-Way CrossFire Bridge Connector, 12 καλώδια voltage measurement και μία ολοκαίνουρια προσθήκη, το OC Brace kit. Το OC Brace αποτελεί την νέα ιδέα του hicookie και δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν σε bundle μητρικής κάρτας. Όσοι έχουν benchtables σίγουρα γνωρίζουν ποια είναι η χρήση του - τοποθετείται στα αριστερά της μητρικής, δίπλα στις θύρες PCI-Express και επιτρέπει στον χρήστη να βιδώσει τις κάρτες γραφικών πάνω για να είναι πιο σταθερές. Οι εργοστασιακές κάρτες γραφικών συνήθως δεν χρειάζονται τέτοιο support, τι γίνεται όμως όταν το stock cooler μας αποχαιρετά και την θέση του παίρνει ένα βαρύ χάλκινο κάνιστρο; Πριν λοιπόν καλά καλά μπούμε στα features της Z87X-OC, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι απευθύνεται σε overclockers, εξ' ου και η σχετική λιτότητα στο bundle (περιλαμβάνει τα βασικά μόνο μειώνοντας έτσι περαιτέρω την τιμή της μητρικής).
Συνεχίζουμε με την G1.Sniper 5. Στο μπροστινό μέρος του κουτιού παρατηρεί κανείς ξεκάθαρα ότι είναι μέλος της οικογένειας G1 Killer και ότι πρόκειται για Gaming Motherboard. Σε αντίθεση με άλλες Gigabyte μητρικές, στο μπροστά μέρος ο αγοραστής μπορεί να δει ότι η μητρική περιλαμβάνει το Gigabyte OP AMP Upgrade kit, περισσότερα για το οποίο θα πούμε παρακάτω. Όσο για το bundle, ό,τι και να πούμε είναι λίγο, μιας και είχαμε καιρό να δούμε τόσο υπερπλήρες accessory kit: CD με drivers, User's Manual, Quick Installation Guide, έξι καλώδια SATA, I/O Shield, 2-Way CrossFire Bridge Connector, 2-Way SLI Bridge Connector, 3-Way SLI Bridge Connector, 4-Way SLI Bridge Connector, 3.5" Front Panel με 2 x USB 3.0/2.0 ports, IC extractor, GC-WB300D (μία κεραία, USB 2.0 calbe, driver disk, user's manual) και δύο amplifier chips (ένα onboard, ένα στο bundle). Πραγματικά υποδειγματικό bundle που σε προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει.
I/O Ports
Τα I/O Ports για τις δύο μητρικές φυσικά και είναι διαφορετικά, οπότε θα τα δούμε ένα προς ένα.
Gigabyte Z87X-OC
2 x USB 2.0 ports
1 x OC Ignition Button
6 x USB 3.0 ports
1 x optical S/PDIF Out connector
2 x HDMI ports
1 x DisplayPort
1 x PS/2 keyboard/mouse port
1 x RJ-45 Port
6 x Audio Jacks
Gigabyte G1.Sniper 5
1 x PS/2 keyboard/mouse port
2 x HDMI pors
1 x DisplayPort
1 x coaxial S/PDIF Out connector
1 x optical S/PDIF Out connector
6 x USB 3.0 ports
2 x USB 2.0 ports
2 x RJ-45 ports
5 x Audio Jacks
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
- Η μοιρασιά των PCI-Express 3.0 lanes γίνεται ως εξής: 1x16, 2x8 ή 1x8 & 2x4 (το ένα x4 είναι για το thunderbolt). Πρακτικά λοιπόν, αν κάνετε 2-Way SLI/CrossFire, οι κάρτες σας θα τρέχουν σε x8. Μιλάμε όμως για x8 PCI-E 3.0 πράγμα που στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσει τις επιδόσεις των καρτών.
- Τρεις ανεξάρτητες οθόνες πάνω στην ενσωματωμένη μονάδα γραφικών του επεξεργαστή. Ένας gamer δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει την HD 4600 iGPU σοβαρά για gaming. Ένας όμως που χρησιμοποιεί τον Haswell σε workstation περιβάλλον, θα τιμήσει και με το παραπάνω την υποστήριξη τριών monitors.
- 14 x USB 2.0 και 6 x USB 3.0 θύρες ελεγχόμενες απευθείας από το chipset.
- To CPU επικοινωνεί με το chipset μέσω του FDI (Flexible Display Interface) και του DMI (Direct Media Interface) 2.0 που μεταφέρουν δεδομένα CPU αλλά και GPU workloads. H Intel πιστοποιεί χρήση DDR3 μέχρι και 1600 MHz αν ήδη γνωρίζουμε ότι ταχύτητες της τάξεως των 2933MHz είναι απόλυτα επιτεύξιμες στην πράξη.
- Αντί για τέσσερις SATA 3Gb/s και δύο SATA 6Gb/s που προσέφερε το Z77, πλέον έχουμε έξι SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.
- Intel Rapid Storage Technology για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων.
- Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
Διάλειμμα για "μάτι". Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να δείτε τις Gigabyte Z87X-OC & Gigabyte G1.Sniper 5 από διάφορες σκοπιές και να αποφασίσετε ποια ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας! Photos by Jason.
Πριν περάσουμε στο κλασικό πινακάκι με τα specs της μητρικής, θα ήταν πρέπον να γνωρίζετε όλα αυτά τα features που κάνουν την Z87X-OC διαφορετική από τις υπόλοιπες μητρικές. Διαβάζοντάς τα θα καταλάβετε για ποιο λόγο ανήκει στην οικογένεια 8-Series Overclocking μητρικών της Gigabyte και για ποιο λόγο η Ταϊβανέζικη εταιρεία ισχυρίζεται ότι η το συγκεκριμένο motherboard είναι τόσο μπροστά στον τομέα του overclocking.
OC Ignition
Το πορτοκαλί κουμπάκι OC Ignition αποτελεί πατέντα της Gigabyte (δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα) και βρίσκεται στο I/O panel. Πατώντας το, τα drives, οι ανεμιστήρες και γενικότερα όλες οι συνδεδεμένες συσκευές απολαμβάνουν σταθερή παροχή ενέργειας. Όχι όμως και το CPU. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν το CPU έχει coldbug και φτάσει σε θερμοκρασία κάτω από την οποία δεν λειτουργεί, πατώντας το OC Ignition κουμπί, ο επεξεργαστής δεν δέχεται πια ρεύμα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω στην μητρική. Μέχρι λοιπόν ο overclocker να ζεστάνει πάλι τον επεξεργαστή ώστε να ανέβει πάνω από την θερμοκρασία που έχει coldbug, οι ανεμιστήρες που φυσάνε το κάνιστρο λειτουργούν κανονικά, εξαφανίζοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης υγρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που οι overclockers χρησιμοποιούν I-RAM Drives για να benchάρουν PCMark. Λόγω του ότι τα I-RAM είναι ευαίσθητα και υπάρχει περίπτωση να χαθούν τα δεδομένα ή το λειτουργικό σύστημα, αφού το σύστημα κλείσει για οποιοδήποτε λόγο, πατώντας το OC Ignition κουμπί τα I-RAM συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Αυτά όσον αφορά τους overclockers. Σκεφτήκατε όμως πως μπορεί το OC Ignition να βοηθήσει τους enthusiasts ή τους χρήστες που δοκιμάζουν την καινούρια custom υδρόψυξή τους; Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή, από την στιγμή που δεν λειτουργεί ο επεξεργαστής, το pre-testing ενός watercooling setup γίνεται πια παιχνιδάκι! Επίσης, το OC Ignition μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε case mod demos, όπου το watercooling setup θα λειτουργεί κανονικά χωρίς ουσιαστικά να είναι ανοιχτό το σύστημα.
Εν ολίγοις λοιπόν το OC Ignition προσφέρει τα παρακάτω:
- Οι ανεμιστήρες και τα drives λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ο επεξεργαστής
- Σε περίπτωση coldbug, οι ανεμιστήρες συνεχίζουν να λειτουργούν, οπότε δεν υπάρχουν προβλήματα υγρασίας (LN2 benching)
- Διατηρεί σταθερή την παροχή ενέργειας στα drives
- Το testάρισμα για διαρροή σε custom υδρόψυξη γίνεται πολύ πιο εύκολο
- Test demo & case mod systems χωρίς να απαιτείται bootάρισμα του συστήματος
OC PCIe Switch
Οι overclockers μπορούν να ενεργοποιούν χειροκίνητα τα PCI-Express lanes. Έτσι το VGA overclocking με υγρό άζωτο είναι πανεύκολο, αφού μετά τα 2-Way ή 3-Way αποτελέσματα με πολλές κάρτες, αν ο overclocker θέλει να "παίξει" με μία κάρτα, απλά κλείνει τα PCI-Express lanes και αφήνει μόνο ένα ανοιχτό. Έτσι δεν χρειάζεται να ξεπαγώνει όλες τις κάρτες. Επιπλέον το PCIe Switch βολεύει στο debugging για να ελέγξει ο overclocker γρήγορα αν λειτουργεί μια συγκεκριμένη PCI-Express θύρα, αλλά και στα υδρόψυκτα συστήματος με 2 ή περισσότερες κάρτες γραφικών. Και εκεί, το benching μίας μόνο κάρτας είναι εφικτό χωρίς να χρειάζεται να "σπάσει" όλο το loop.
OC Peg
Όταν ο overclocker benchάρει επεξεργαστή και 4 κάρτες γραφικών στο άζωτο, η ενεργειακή κατανάλωση ξεφεύγει για τα καλά. Με το OC Peg, ο overclocker μπορεί να συνδέσει ένα 6-pin cable του τροφοδοτικού στην συγκεκριμένη υποδοχή και να τροφοδοτήσει τις κάρτες με έξτρα ρεύμα για μεγαλύτερη προστασία.
OC Brace
Όπως σας είπαμε και στην εισαγωγή του review, το OC Brace είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε bundle μητρικής κάρτας. Επιτρέπει στους overclockers και τους system testers να εγκαταστήσουν με ασφάλεια μέχρι τέσσερις κάρτες γραφικών σε open case ή testbet, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν οι PCIe θύρες ή το λειτουργικό να μην αναγνωρίζει μια κάρτα γραφικών λόγω κακής επαφής με το PCIe slot. Εκτός αυτού, όταν στο παιχνίδι μπαίνουν τα βαριά χάλκινα κάνιστρα, η κάρτα γραφικών επιβάλλεται να είναι απολύτως σταθερή. Στο OC Brace μπορείτε να βιδώσετε μέχρι 4 κάρτες γραφικών.
OC Connect
Το OC Connect είναι ουσιαστικά δύο έξτρα USB connectors κοντά στις SATA θύρες, ακριβώς μπροστά στον overclocker. Έτσι λοιπόν αν ο overclocker πρέπει να flashάρει γρήγορα BIOS ή να εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να βάζει το flashάκι στο backpanel της μητρικής. Έχει 2 θύρες ακριβώς μπροστά του!
Multi-GPU Support
Οι τρεις πρώτες PCIe θύρες παίρνουν data bandwidth απευθείας από τον επεξεργαστή, ενώ η τέταρτη από το Intel Z87 PCH. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τέσσερις κάρτες γραφικών σε συστοιχίες AMD CrossFire/NVIDIA SLI, με την μοιρασιά των lanes να γίνεται ως εξής: 1 GPU - x16, 2 GPU - x8 x8, 3 GPU - x8 x4 x4, 4GPU - x8 x4 x4 x4.
Ultra Durable Black Solid Caps
Οι Gigabyte 8-Series Motherboards είναι εξοπλισμένες με άριστης ποιότητας solid state πυκνωτές, που είναι rated να λειτουργούν στο maximum efficiency για μεγάλες περιόδους, ακόμα και σε extreme performace configs (10.000 ώρες @ 105*C). Έτσι λοιπόν μπορείτε να pushάρετε άφοβα το σύστημα, απολαμβάνοντας αξιοπιστία και σταθερότητα. Οι νέοι πυκνωτές έρχονται σε μαύρο χρώμα και προσφέρουν απίστευτα χαμηλό ESR ακόμα και σε μεγάλα CPU loads.
Gold Plated Solid Power Connectors
Οι Gigabyte Overclocking μητρικές φέρουν gold plate connectors στις υποδοχές ρεύματος για τον επεξεργαστή και στο 24-pin ATX power της μητρικής. Ο χρυσός προσφέρει καλύτερη αγωγιμότητα και μεταφορά σήματος σε σύγκριση με τα συμβατικά υλικά πράγμα που μεταφράζεται σε σταθερότητα και αξιοπιστία ακόμα και μετά από μακρόχρονη χρήση. Gold plated είναι και το CPU Socket, κοι τα DRAM slots και τα PCI-Express slots!
Νέο Gigabyte UEFI DualBIOS με Dashboard Mode
Το νέο UEFI DualBIOS της Gigabyte έχει επανασχεδιασμένο user interface που κάνει την ρύθμιση των settings πιο εύκολη από ποτέ. Το Dashboard Mode επιτρέπει στον χρήστη να έχει άμεση πρόσβαση στα βασικότερα components, δηλαδή τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τα DRAM clocks, τις θερμοκρασίες, τα ρεύματα και τα fan speeds. Όλα μαζί συγκεντρωμένα χωρίς να πρέπει να εναλλάσσεστε μεταξύ διαφόρων tabs. Επιπλέον, η Gigabyte σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε την δικιά σας home page, προσθέτοντας μόνο όποιες ρυθμίσεις σας ενδιαφέρουν. Αν για παράδειγμα θέλετε το home page να έχει ρυθμίσεις μόνο για τον επεξεργαστή και τις μνήμες, απλά επιλέξτε τα από το menu και είστε έτοιμοι! Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε το landing page της επιλογής σας. Αν για παράδειγμα δοκιμάζετε τις μνήμες, μπορείτε να θέσετε τα DRAM settings σαν landing page και κάθε φορά με το που μπείτε στο BIOS να έχετε μπροστά σας τα DRAM settings και μόνο!
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, οι βασικότερες ρυθμίσεις του BIOS είναι διαθέσιμες και μέσα στο Easytune ώστε να κάνετε αλλαγές on the fly μέσα στα Windows. Και το Easytune με την σειρά του έρχεται με ανανεωμένο user interface.
Ακολουθώντας το μοτίβο της προηγούμενης σελίδας, έφτασε η στιγμή να αναλύσουμε τα unique features της G1.Sniper 5, που κατά τα λεγόμενα της Gigabyte περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα high-performance gaming PC. Ερχόμενη με εξελιγμένες τεχνολογίες ήχου, dual networking, advanced cooling σύστημα και multi-GPU υποστήριξη, αποτελεί την απόλυτη επιλογή για τους σοβαρούς PC Gamers.
Dual Silent Fan/Water Thermal Design
Το πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό της G1.Sniper 5 σχετίζεται με την ψύκτρα για τα PWM, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να την χρησιμοποιήσουν τόσο passive, active, όσο και σαν μέρος του watercooling looop τους. Στην άκρη του heatsink υπάρχει ένας μικρός αθόρυβος ανεμιστήρας που εγγυάται ταχύτατη απομάκρυνση της παραγόμενης θερμότητας σε περιπτώσεις extreme gaming configurations ή overclocking. Αν πάλι επιλέξετε τον watercooling δρόμο, υπάρχουν έτοιμες εσοχές στις δύο άκρες του heatsink. Η αλήθεια είναι ότι τα CPU VRMs σε gaming/overclocked setups δεν απαιτούν υδρόψυξη για να έχουν φυσιολογικές θερμοκρασίες, ούτε καν ανεμιστήρα. Απλά η Gigabyte επέλεξε να προσφέρει δύο ακόμα μεθόδους ψύξης για τους πιο hardcore χρήστες.
9 Fan Connectors
Συνήθως οι gamers είναι φανατικοί με το θέμα του θορύβου και απαιτούν όσο το δυνατόν καλύτερες θερμοκρασίες συστήματος, με μειωμένο παραγόμενο θόρυβο. Για αυτό η Gigabyte έχει εξοπλίσει την Sniper με 9 fan pin headers σε "στρατηγικά" σημεία, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να ελέγξει πλήρως μέχρι 7, συμπεριλαμβανομένου του CPU fan, είτε από το BIOS ή από το EasyTune software!
Extreme Multi-GPU Configs
Υποστηρίζοντας πλήρως το νεότερο PCI-Express 3.0 πρότυπο, η Gigabyte G1.Sniper 5 έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να "αντέχει" μέχρι 4 κάρτες γραφικών σε 4-Way CrossFire ή 4-Way SLI συστοιχίες, για απόλυτα FPS σε όλα τα τελευταία παιχνίδια.
On/Off Charge 2
Η γνωστή On/Off Charge τεχνολογία της Gigabyte αναβαθμίστηκε και εκτός από Apple, υποστηρίζει και Android συσκευές! Φορτίστε με υψηλή ταχύτητα το tablet ή το smartphone σας απλά συνδέοντάς το σε USB θύρα της μητρικής, ακόμα και όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός.
Gigabyte AMP-UP Audio
Η σειρά Gigabyte G1-Killer αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως που περιλαμβάνει onboard OP-AMP socket. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει το IC Extractor tool και να αφαιρέσει το onboard operational amplifier (OP-AMP) της μητρικής. Κατόπιν, μπορεί να εγκαταστήσει οποιοδήποτε άλλο OP-AMP του εμπορίου θέλει ο ίδιος, διευρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις audio δυνατότητες του συστήματός του. Καλό ε;
Creative Sound Core3D
Τα audio features δεν σταματάνε στο AMP-UP. Συνεχίζουμε με τον gold-platted πολυπύρηνο επεξεργαστή ήχου Sound Core3D της Creative. Υψηλές επιδόσεις στην επεξεργασία ήχου, audio technologies τελευταίας γενιάς και SoundBlaster software suite, με υποστήριξη SBX Pro Studio, Scout Mode, EAX Advanced HD 5.0, Creative ALchemy, VoiceFX & SBX Surround audio processing features.
Nichicon High End Audio Capacitors
Η νέα Gigabyte G1.Sniper 5 καταφθάνει με απαράμιλλης ποιότητας Nichicon MUSE ES & MW Bi-Polarized audio πυκνωτές, σε κάθε channel layout! Πρόκειται για επαγγελματικούς audio capacitors που συμβάλλουν στην προσφορά ρεαλιστικών εφέ ήχου, πράγμα που οι gamers θα εκτιμήσουν δεόντως.
Headphone Amplifier & Audio Noise Guard
Ειδικά σχεδιασμένες για τους Gamers, οι Gigabyte G1-Killer χρησιμοποιούν high-capacity amplifier που σηκώνει μέχρι και 600Ω loads, δίνοντας στους gamers απίστευτη ποιότητα ήχου όταν χρησιμοποιούν high-end headphones. Προκειμένου δε να προστατεύεται ο επεξεργαστής ήχου Sound Core3D της Creative από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI), η Sniper 5 έχει υπό την κατοχή της noise guard, το οποίο διαχωρίζει τα ευαίσθητα αναλογικά audio componenets από το noise pollution στο PCB. Οι πιο προσεκτικοί, θα παρατηρήσουν ότι το διαχωριστικό path φωτίζεται με LED!
Qualcomm Atheros Killer E2200
Καλύψαμε το κομμάτι της εικόνας και του ήχου. Τι άλλο λείπει από μια σύγχρονη gaming μητρική; Η ύπαρξη σωστού Networking, ώστε η online gaming εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Το Killer E2200 chip της Qualcomm Atheros, αποτελεί έναν high-performance gigabit Ethernet controller που βελτιώνει την συμπεριφορά του συστήματος όχι μόνο στα online games, αλλά και στο online media content. Έρχεται με τεχνολογία Advanced Stream Detect που διαμοιράζει το υπάρχον bandwidth και δίνει προτεραιότητα στις εφαρμογές που το χρειάζονται περισσότερο. Οι πιο ψαγμένοι gamers, μπορούν μέσω του Killer Network Manager να κάνουν custom profiles για όλα τα network applications που χρησιμοποιούν, να αυξήσουν ή να μειώσουν το μέγιστο bandwidth κάθε εφαρμογής ή να κάνουν μία εφαρμογή block τελείως.
Ultra Durable Technologies
Οι Gigabyte 8-Series Motherboards είναι εξοπλισμένες με άριστης ποιότητας solid state πυκνωτές, που είναι rated να λειτουργούν στο maximum efficiency για μεγάλες περιόδους, ακόμα και σε extreme performace configs (10.000 ώρες @ 105*C). Έτσι λοιπόν μπορείτε να pushάρετε άφοβα το σύστημα, απολαμβάνοντας αξιοπιστία και σταθερότητα. Οι νέοι πυκνωτές έρχονται σε μαύρο χρώμα και προσφέρουν απίστευτα χαμηλό ESR ακόμα και σε μεγάλα CPU loads. Εκτός αυτού, το CPU socket είναι gold platted πράγμα που προστατεύει περισσότερο τα pins από τυχόν διάβρωση (LN2 overclocking) και αυξάνει την αγωγιμότητά τους (μικρότερες πιθανότητες κακής επαφής). Κλείνοντας το κομμάτι των Ultra Durable τεχνολογιών, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω την ύπαρξη 2x Copper PCB, feature που εδώ και χρόνια συντροφεύει τις δυνατές Gigabyte μητρικές. Χαμηλότερες θερμοκρασίες, power efficiency, μικρότερο impedance, αυξημένο overclocking potential, λιγότερες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και βελτιωμένο ESD protection.
Πριν περάσουμε στο Image Gallery με τις φωτογραφίες των μητρικών, ας αναφέρουμε μερικά πράγματα σχετικά με το layout τους. Βάζοντάς τις δίπλα δίπλα, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ποια είναι η Z87X-OC ακόμα κι αν δεν δει την ονομασία της, λόγω του ότι το PCB είναι άδειο σε σχέση με την Sniper 5. Αυτό το έκανε η Gigabyte για τρεις λόγους: Πρώτον, για να διατηρήσει την τιμή σε λογικά επίπεδα. Η Z87X-OC κοστίζει περί τα 200?, ενώ η Sniper 5 αγγίζει τα 380?. Δεύτερον, γιατί μιλάμε για overclocking μητρική. Οι overclockers αλλά και αρκετοί enthusiasts, δεν χρειάζονται 10 SATA ports, άπειρες θύρες USB, Gigabit Ethernet chip και περίπλοκα audio features. Επικεντρώνονται απλά και μόνο στην ουσία, δηλαδή την δυνατότητα εύκολου overclocking ακόμα και υπό extreme συνθήκες (LN2). Τρίτον, γιατί αν εφοδίαζε την Z87X-OC με περίσσια χαρακτηριστικά δεν θα υπήρχε λόγος να κυκλοφορήσει η Z87X-OC Force, το μεγάλο oc όπλο της Gigabyte, με τιμή 450?+.
Πάμε να δούμε λιγάκι το layout της Z87X-OC για να γνωρίζετε που βρίσκονται τα κυριότερα features αλλά και να μάθετε τα τυχόν παράπονά μας. Όπως βλέπετε η μπαταρία τοποθετήθηκε ανάμεσα στις PCI-Express θύρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο extreme overclocker που benchάρει κάρτες γραφικών σε υγρό άζωτο, θα αναγκαστεί να αφαιρέσει τις κάρτες από τα slot για να βγάλει την μπαταρία. Για αυτό έχουμε σημειώσει σε πολλά reviews ότι η μπαταρία είναι προτιμότερο να βρίσκεται κάπου κοντά στην 24-pin ATX υποδοχή. Η Gigabyte είχε όμως τους λόγους της! Στην τέρμα κάτω δεξιά γωνία του PCB, δίπλα στα front USB 3.0 headers, υπάρχει ένα κουμπί που ονομάζεται CBAT_SW και κάνει Clear την μπαταρία! Έτσι δεν χρειάζεται ποτέ ξανά να την αφαιρέσετε χειροκίνητα. Οι overclockers πρέπει να προσέχουν λίγο με την μόνωση γύρω από το CPU socket αν χρησιμοποιούν armaflex, λόγω του ότι το OC_PEG 6άπινο βρίσκεται πολύ κοντά στο socket. Τέλος, τα DRAM slots βρίσκονται αρκετά κοντά στο CPU socket, όμως με τόσα κουμπιά και voltage measurement points, δεν υπήρχαν περαιτέρω περιθώρια.
Πριν πούμε δυο λόγια εν συντομία για το ηλεκτρικό κύκλωμα της μητρικής, να εξηγήσουμε τι κάνουν όλα αυτά τα κουμπάκια που βρίσκονται στα δεξιά των DRAM slots. Θέτοντας το BIOS_SW στην θέση 1 κατά την διάρκεια του reboot, το σύστημα bootάρει από το main BIOS, ενώ στην θέση 2, από το Backup BIOS. Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε αυτό το feature, μπορείτε να θέσετε τον διακόπτη SB στην θέση 2 ώστε η μητρική να έχει ένα μόνο BIOS. Καλό θα ήταν όμως να τον αφήσετε στην θέση 1, ώστε να υποστηρίζεται η λειτουργία Dual BIOS σε περίπτωση bad flash ή bios corruption. Για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή με ποιο BIOS bootάρει η μητρική, απλά κοιτάξτε στην κάτω δεξιά γωνία τα MBIOS_LED. Αν ανάβει το αριστερό, είστε με το κύριο BIOS, ενώ αν ανάβει το δεξί, είστε με το δευτερεύον. Τα PW_SW, RST_SW & CMOS_SW είναι τα γνωστά Power/Reset/ClearCMOS buttons. Με τον διακόπτη PCIE_SW απενεργοποιείτε τις θύρες PCI_Express, ενώ με τα voltage measurement points μπορείτε να μετρήσετε τα VRIN, VCORE, VRING, VIOD, VIOA, VAXG, VSA, PCHV & VDIMM voltage ανά πάσα στιγμή, είτε βάζοντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου απευθείας πάνω στις επαφές, είτε χρησιμοποιώντας τα measurement extensions στο bundle της μητρικής για να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Από 'κει και πέρα, με το RATIO_DW κατεβάζετε τον πολλαπλασιαστή του CPU κατά 1, με το RATIO_UP τον αυξάνετε κατά 1 και με τα FREQ_DW/FREQ_UP μειώνετε/αυξάνετε το bclock. Τα βήματα αύξησης/μείωσης του bclock καθορίζονται από το κουμπί GEAR - είτε 0.1MHz ή 1MHz. Με το Turbo button μπορείτε να προβείτε σε αυτόματο overclocking του επεξεργαστή και των μνημών. Παρόλο που το δοκιμάσαμε και λειτουργεί κανονικά, είναι αμαρτία να έχετε τόσες επιλογές και να μην πειραματιστείτε λίγο από μόνοι σας! Το κουμπί TAG σας επιτρέπει να φορτώσετε απευθείας τα settings που έχετε αποθηκεύσει στο TAG Profile του BIOS, ώστε αμέσως μετά το Clear CMOS να μπείτε με τα settings της επιθυμίας σας χωρίς καν να χρειαστεί να εισέλθετε στο BIOS. Το κουμπί MEM_SAFE χαλαρώνει αυτόματα τα timings στις μνήμες για να bootάρει απροβλημάτιστα το σύστημα μετά από αποτυχημένα DRAM overclocking attempts, το SET_LOCK θυμάται τα last known good configuration settings (ακόμα και μετά από Clear CMOS) και τα θέτει αυτόματα για να bootάρετε χωρίς να μπείτε στο BIOS, το DTB (Direct to BIOS) κουμπί σας βάζει αυτόματα στο BIOS στο επόμενο reboot και τέλος το OC Trigger Switch (TGR) εναλλάσει τις συχνότητες μεταξύ των επιθυμητών και κάποιων πάρα πολύ χαμηλών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Αν benchάρετε με υγρό άζωτο και κυνηγάτε ένα CPU-Z Validation, με το που φτάσετε τα 6.5GHz, κάντε το validation και αμέσως πατήστε το TGR κουμπί για να κατέβει ο επεξεργαστής στα 1.6GHz. Έτσι το σύστημα δεν θα κολλήσει και το validation θα αποθηκευτεί με ασφάλεια. Θέλετε να πάτε πιο ψηλά; Ξαναπατήστε το TGR, ανεβείτε εκεί που θέλετε, σώστε στιγμιαία το validation και μετά πάλι πίσω σε ασφαλή MHz για να μην κολλήσει το σύστημα!
Αφαιρώντας το heatsink των VRM ερχόμαστε αντιμέτωποι με κύκλωμα 8 φάσεων, που χρησιμοποιεί IR3553, IR3563B ICs και 60A Chokes. Σε συνδυασμό με τα Gigabyte black solid caps (10.000 hours @ 105*C) που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η Gigabyte, το εν λόγω 8-phase VRM είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια OC μητρική. Σκεφτείτε ότι το PWM μπορεί να "προσφέρει" μέχρι 2MHz per phase και ότι οι συγκεκριμένοι πυκνωτές είναι custom παραγγελία της Gigabyte στην Chemi Con. Οι high-end oc μητρικές συνήθως έρχονται με IR3550 PowIRstages και 16-phase configurations, όμως λόγω κόστους η Gigabyte επέλεξε τα IR3553 για την Z87X-OC, που μάλιστα είναι rated @ 40A. Ποιος ο λόγος λοιπόν να χρησιμοποιήσει 60A chokes; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν κάπως υπερβολική η κίνησή της αυτή, όμως από την στιγμή που βοηθούν στην μείωση του ripple, ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενα. Οι μνήμες και το PCH παίρνουν το απαιτούμενο ρεύμα από ένα IR3570 και ένα IR3598 dual driver/doubler.
Σειρά έχει το layout της XL-ATX G1.Sniper 5. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τους διακόπτες BIOS_SW, SB, τα Power/Reset/CMOS Buttons και τα voltage measurement points είναι ακριβώς ίδιο με την Z87X-OC. Από 'κει και πέρα, ξεκινάνε οι διαφορές. Η G1. Sniper 5 έχει θέσεις για 9 ανεμιστήρες προσφέροντας πλήρη έλεγχο 7 εξ' αυτών, ενώ η Z87X-OC έχει θέσεις για 6 ανεμιστήρες. Και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται υπεραρκετές. Στο σημείο που η Z87X-OC έχει την OC_PEG 6άπινη υποδοχή, η G1.Sniper 5 έχει τον PEX8747 controller. Πρόκειται για ένα 40nm PCIe Gen 3 switch device με 5 θύρες, που αναλαμβάνει την κατανομή 48 lanes στις θύρες PCIe. Υποστηρίζει high-resolution graphics, peer-to-peer traffic & λειτουργία multicast, ενώ ενσωματώνει και visionPAK debug software! Αριστερά πάνω και δεξιά κάτω από αυτόν, βρίσκονται οι δύο Renesas uPD720210 controllers που είναι υπεύθυνοι για τις έξτρα USB 3.0 θύρες. Αριστερά από τις PCI-Express θύρες έχουν τοποθετηθεί ο Intel GbE LAN controller, το Qualcomm Atheros Killer E2201 LAN chip και ο Creative Sound Core3D processor. Κάτω δεξιά από το Intel Z87 PCH δεσπόζει ο Marvell 88SE9230 controller που είναι υπεύθυνος για τις 4 έξτρα SATA 6Gb/s θύρες (συνολικά η Sniper 5 έχει 10 ports!). To XL-ATX format της μητρικής ευθύνεται στο πως είναι τοποθετημένες οι PCI-Express θύρες, ώστε να διευκολύνουν τα multi-GPU setups.
Αρχικά να πούμε ότι το νέο Gigabyte UEFI BIOS με το Dashboard, εκτός από αρκετά γρηγορότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι και βολικό αφού το συνηθίσετε. Ουσιαστικά αφού πατήσετε Delete μπαίνετε στο Main Menu από όπου μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε:
- On the fly overclocking μες στο UEFI. Όπως ακριβώς είστε μες στο main menu, αν αλλάξετε multipliers ή voltage και πατήσετε apply στο κάτω μέρος της σελίδας, το o/c γίνεται πριν καν βγείτε από το BIOS.
- Μπορείτε να παραμετροποιήσετε οτιδήποτε θέλετε. Με ποια σειρά θα φαίνονται οι σελίδες μες στο BIOS, τι θα περιέχουν, ποια settings δεν θέλετε να φαίνονται, ακόμα και το background wallpaper του BIOS (δέχεται εικόνες PNG & BMP). Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι μπορείτε να φτιάξετε δικές σας σελίδες με συγκεκριμένα settings. Πχ μία σελίδα που να έχει τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή, το bclock του, το CPU Ring Voltage, το Vcore, τα RPM του CPU FAN και την θερμοκρασία του!
- Δύναται να επιλέξετε με ποια σελίδα θα ξεκινά κάθε φορά το BIOS. Παραδείγματος χάρη αν δοκιμάζετε τις καινούριες μνήμες που αγοράσατε, μπορείτε να βάλετε σαν landing page το DRAM tab κάθε φορά που ανοίγει το BIOS μέχρι να βρείτε τις optimal ρυθμίσεις.
- Για πρώτη φορά η Gigabyte προσθέτει ολοκληρωμένα CPU OC Profiles, Memory Profiles και Memory + CPU OC Profiles, όπως αυτά των ASUS μητρικών. Ειδικά για τους fans των μνημών είναι απίστευτο να έχεις έτοιμα profiles από τον hicookie, τον dinos22 και τον pro, αλλά και profiles στοχευμένα σε συγκεκριμένες G.Skill & Corsair μνήμες.
- Σύμφωνα με την Gigabyte, στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν και διαφορετικά skins για το BIOS.
Φυσικά μπορείτε να μπείτε και στο κλασικό UEFI που συναντάμε στις Gigabyte μητρικές τον τελευταίο 1.5 χρόνο περίπου. Ό,τι βολεύει τον καθένα! Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Η G1.Sniper 5 έρχεται με το κλασικό Gigabyte UEFI BIOS, με όλα τα γνωστά settings, και αρκετά καινούρια που αποτελούν ορόσημο της νέας πλατφόρμας. Συναντάμε 5 επιμέρους επιλογές. Πρώτη είναι η M.I.T μέσω αυτού του μενού αλλάζετε ότι έχει σχέση με τον επεξεργαστή και τις μνήμες. Επίσης μπορείτε να δείτε και τις θερμοκρασίες του μηχανήματός σας. Δεύτερη επιλογή είναι το System, εκεί βλέπετε κάποιος πιο γενικές πληροφορίες του συστήματός σας, όπως στα πόσα Ghz είναι ο επεξεργαστής σας, πόσα GB μνήμης έχετε και ποια έκδοση BIOS είναι περασμένη στην μητρική σας. Τρίτη κατά σειρά επιλογή είναι το BIOS Features μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε επιλογές που έχουν να κάνουν με κάποια features του επεξεργαστή και να "τακτοποιήσετε" τους δίσκους σας. Τέταρτη και προτελευταία επιλογή είναι το Peripherals. Από εκεί διαχειρίζεστε τις συσκευές της μητρικής, όπως κάρτα ήχου και USB θύρες. Τελευταία επιλογή είναι το Power Management, πρόκειται για τον πίνακα ελέγχου των features της μητρικής. Παραθέτουμε 4 photos και από το classic BIOS για να καταλάβετε ποιο εννοούμε - σίγουρα το έχετε δει σε παλαιότερα reviews μας.
Σκοπός μας σε αυτή την παρουσίαση ήταν να δοκιμάσουμε τον Haswell Core i7-4770K σε όσο περισσότερες εφαρμογές και μετροπρογράμματα μπορούμε. Εκτός από το AIDA64 λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε το SiSoftware Sandra για να δούμε πως τα πηγαίνει σε εργασίες multi-media, στην κρυπτογραφία, αλλά και πόσο παραγωγικοί και power efficient είναι οι 4 πυρήνες του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 4600 GPU, που φιλοξενεί ο Haswell στα ενδότερα του, σε δοκιμασίες GP Processing και GP Cryptography. Έπειτα έρχονται τα κλασικά πλέον SuperPi και wPrime που χρησιμοποιούμε σε κάθε review γιατί έχουμε το benchmarking μικρόβιο μέσα μας. Βέβαια εδώ και καιρό τα έχουμε εμπλουτίσει με το y-Cruncher, το οποίο και υποβάλαμε στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π. Συνεπώς μπορείτε να μάθετε από πρώτο χέρι για ποιο λόγο το SuperPi 32M θεωρείται παρωχημένο benchmark, ενώ το y-Cruncher γίνεται ολοένα και πιο διάσημο, αφού εκμεταλλεύεται τα τελευταία instruction sets και τους έξτρα πυρήνες επεξεργασίας.
Συνεχίζοντας το διάβασμα του review σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε πως τα πηγαίνει ο 4770K στα Cinebench R11.5, x264 Encode, Mathematica 8 Benchmark, UCBench 2011 και Photoshop Bench, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του Haswell σε πραγματικές συνθήκες φόρτου. Λόγω του ότι benchάραμε όλα τα προγράμματα σε τρεις διαφορετικές συχνότητες, θα δούμε πόσο είναι το scaling του i7 4770K όταν overclockάρεται και εν τέλει αν αξίζει το overclocking ή όχι. Αναφορικά με το WinRAR, 7-Zip και το PCMark7 δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Το WinRAR και το 7-Zip είναι δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα συμπίεσης/αποσυμπίεσης. Το PCMark7 αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming, ώστε να σχηματίσουμε μια overall άποψη για τους Haswell. Προσθέστε στα παραπάνω τα 3DMark Vantage & 3DMark 11 and we are good to go!
Να περάσουμε τώρα στο σύστημα που χρησιμοποιήσαμε και τις συχνότητες που επιλέξαμε.
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
- Advanced Encryption Standard
Αυτό το μετροπρόγραμμα μετράει την επίδοση του CPU χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων AES (γνωστή και ως Rijndael). Χρησιμοποιεί τον C κώδικα σε ECB Mode των Vincent Rijmen, Antoon Bosselaers και Paulo Barreto (http://www.esat.kuleuven.ac.be/~rijm...el-fst-3.0.zip).
Το CPU AES test χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές x86 εντολές και είναι hardware-accelerated πάνω στη μηχανή VIA PadLock Security Engine με τους επεξεργαστές VIA C3 και VIA C7. Το τεστ καταναλώνει 48 ΜΒ μνήμης και είναι συμβατό με HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- Αλγόριθμος SHA1
To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.
- Digital Photo Editing
Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στρεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.
- Queens Problem
Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline
- ZLib Compression Library
Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8
Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.
Τελευταίο benchmark του AIDA64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).
- Processor Arithmetic & Multimedia
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.
Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.
- Cryptography
Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
- Multicore Efficiency
Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.
- Power Management Efficiency
Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φέρει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Dhrystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.
- GP (GPU/CPU/APU) Processing
GP Processing - Ένα από τα καλύτερα test που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής για το benchmarking ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Οι λειτουργίες που υποβάλλει το APU μοιάζουν αρκετά με τις real life που χρειάζονται σε επιστημονικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, video encoders και παιχνίδια. Υποστηρίζει multi-graphics επεξεργαστές που διαθέτουν μέχρι και 8 GP (GPU/CPU/APU). Αν η κάρτα σας δεν υποστηρίζει NVIDIA CUDA 4.x, OpenCL 1.x ή DirectX 11 δεν μπορεί να τρέξει. Για ακόμα μία φορά, επιστρατεύονται τα Mandelbrot Set fractals που χρησιμοποιούνται για αν περιγράψουν ή να δημιουργήσουν βουνά και σύννεφα. Τέτοιες εντολές υπάρχουν συνήθως σε διεργασίες audio/video encoding/decoding και παιχνίδια.
- GP (GPU/CPU/APU) Cryptography
Δείτε πως αποδίδει η κάρτα γραφικών σας σε διαδικασίες κρυπτογράφησης, αποκρυπτογράφησης και κατακερματισμού αρχείων με το GpCryptoBench του Sandra. Ένα test όχι και τόσο συνηθισμένο, μιας και τα προγράμματα που προφυλάσσουν σημαντικά αρχεία με την βοήθεια καρτών γραφικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στους high-end χρήστες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε GB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Προκύπτει από δύο ξεχωριστά benchmarks στην ουσία - το AES128-AES256 Encryption/Decryption Benchmark και το SHA1-SHA256 Block Hashing Benchmark.
Στο Cryptography test της ενσωματωμένης GPU, η HD 4600 δείχνει να βρίσκεται αρκετά πίσω πράγμα αφύσικο. Επαναλαμβάνουμε ότι τέτοια φαινόμενα συναντούνται συχνά σε ES επεξεργαστές, μητρικές με beta BIOSes και προγράμματα που υποστηρίζουν πλήρως τα νέα CPU. Αρκεί μόνο να δείτε την διαφορά της τάξεως των 12 MPix/s στο GPU Processing για να καταλάβετε τι εννοώ. Για όσους έχουν περιέργεια, η HD 4600 δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις επιδόσεις των AMD APUs. Και δεν αναφέρομαι σε Trinity, αλλά σε Llano...*
- WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
- 7-Zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
- UCBench
Το UCBench 2011 είναι ένα σχετικά καινούριο benchmark που χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο πράγματα: Ταχύτητα και Multi-threading υποστήριξη! Κατασκευασμένο από τον anrieff, ουσιαστικά αποτελεί μια προσομοίωση του πως θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν κωδικό archive, αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, υποστηρίζει τις AVX instructions που πρωτοεμφανίστηκαν με τους Intel Sandy Bridge, όπως επίσης και τις SSE2/SSE3/SSE4.1. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει εύκολο σαν benchmark, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και "γονατίζει" ακόμα και τους καλύτερους επεξεργαστές. Λόγω της σταθερότητάς του αλλά και των άμεσα συγκρίσιμων αποτελεσμάτων, το UCBench συμπεριλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες στα official benchmarks του HWBOT.
- SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
- wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
- y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
- Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
- x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
- Photoshop Bench V3
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
- PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
- PowerDirector 11
Το PowerDirector 11 της Cyberlink είναι ένα από τα γρηγορότερα video editing προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της TrueVelocity rendering engine δεύτερης γενιάς, υπόσχεται γρήγορη επεξεργασία video και αποθήκευσή του σε οποιοδήποτε format. Υποστηρίζει GPU Acceleration οπότε συνεργάζεται με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών AMD, αναλύει αυτόματα το όλο project και επιλέγει το ιδανικό output profile χάρη στην λειτουργία Intelligent Rendering, προσφέρει πολλά έτοιμα effects τα οποία δύναται να παραμετροποιήσετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ισχυρά core tools για να αποκόπτετε εντελώς όποιο κομμάτι του video θέλετε, να τα περιστρέφετε και κατόπιν να επιλέγετε το footage που επιθυμείτε (τεχνολογία Zoom-in Cut), όπως επίσης και αυτόματη διόρθωση φωτισμού και artifacts.
- Mathematica 8
Οι αριθμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Από την δημιουργία ενός hedge fund ιστότοπου συναλλαγών μέχρι την δημοσίευση διαδραστικών βιβλίων μηχανικής και την ανάπτυξη ενσωματωμένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας ή τη διδασκαλία μαθηματικών με την χρήση υπολογιστή. Οτιδήποτε project, οποιαδήποτε διεργασία ή δραστηριότητα της καθημερινότητας, έχει ανάγκη από Μαθηματικά. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για απλές αριθμητικές πράξεις ή τερατώδεις παραστάσεις με δεκάδες μεταβλητές. Εκεί ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον του Mathematica. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη εφαρμογή για μαθηματικούς υπολογισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό δε θεωρείται το γεγονός ότι το Mathematica μπορεί να βοηθήσει ένα υπολογιστικό project από την αρχή μέχρι το τέλος - από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ενσωμάτωσή της σε εφαρμογές ιδιωτών ή προγράμματα για επιχειρήσεις. Οι Core Algorithms, Numerical Computing, Application Areas, Data Sources & Analysis, Graphics & Visualization, είναι μονάχα μερικές από τις βασικές λειτουργίες του. Εκτός αυτών όμως, περιλαμβάνει και ένα benchmark!
Χρησιμοποιεί ένα σύνολο τυπικών υπολογισμών προκειμένου να καθορίσει αν ένας υπολογιστής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του προγράμματος στην πλήρη έκτασή τους. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την καταμέτρηση του γεωμετρικού μέσου όρου της αμοιβαιότητας των επιμέρους timings, αφού πρώτα εξομαλυνθούν σε σχέση με ένα reference σύστημα. Τα timings για κάθε ξεχωριστό υπολογισμό μετρούνται με το AbsoluteTiming, που επιστρέφει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο wall-clock time. Εκτός όμως από την ακρίβεια με την οποία εκτελούνται όλα τα παραπάνω, το Mathematica Benchmark έχει εξαιρετικό scaling όσο αυξάνεται η συχνότητα ενός επεξεργαστή, πράγμα που μας βοηθά να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
- 3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
- 3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Είναι δεδομένο πως με την ενσωμάτωση ολοένα και περισσότερων στοιχείων στο die του CPU, οι κατασκευαστές μητρικών δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όσον αφορά τις επιδόσεις. Και εδώ που τα λέμε, δυσκολεύονται να διαφοροποιηθούν ακόμα και μεταξύ των μοντέλων της ίδιας της εταιρίας. Για τον λόγο αυτό, έχουν επικεντρωθεί στο να παρέχουν ακόμα πιο πλούσια επιπρόσθετα και χαρακτηριστικά, καθότι τα στοιχεία τα όποια έχουν σχέση με την λειτουργία του επεξεργαστή και την επικοινωνία του με τα υπόλοιπα υποσυστήματα πλέον προκαθορίζονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές επεξεργαστών, δηλαδή την Intel και την AMD. Έτσι, κατασκευαστές όπως η Gigabyte, εξαντλούν την δημιουργικότητα τους, δημιουργώντας νέα marketing segments και κατασκευάζοντας μοντέλα που έχουν συγκεκριμένα target groups. Ποιος θα φανταζόταν σήμερα, ότι μια mainstream μητρική θα περιείχε αρκετά ποιοτικά στοιχεία που σημαίνει υψηλή ποιότητα παράγωγης, συν το γεγονός ότι πλέον περιλαμβάνουν στάνταρ αρκετά πιο ποιοτικές κάρτες ήχου με κυκλώματα ενίσχυσης, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με το αρκετά "φτηνιάρικο" AC 97. Καμία σχέση ακόμα και αν γυρίσουμε 4 χρόνια πριν. Και για να πούμε την αλήθεια, μας αρέσει αυτό!
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον όποιο δεν μπήκαμε και ιδιαίτερα στον κόπο να μετρήσουμε και τις δυο μητρικές ξεχωριστά και να τις αντιπαραβάλλουμε στα γραφήματα μας, για να καταλήξουμε να σας πούμε στον επίλογο ότι η Z87X-OC είναι κατά κάτι millisecond ταχύτερη στο SuperPI και βγάζει 5% περισσότερους πόντους στο PCMark. Ούτως η άλλως, οι διαφορές πλέον από μητρική σε μητρική είναι αρκετά μικρές και σχεδόν αμελητέες, όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε. Επί της ουσίας, είναι άλλες οι χάρες που θα λάμψει η G1.Sniper 5 και άλλες αυτές που θα διακριθεί η Z87X-OC.
Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο αυτών μητρικών, είναι ότι και οι δυο σχεδόν "απαιτούν" να εγκαταστήσετε κάποιο ξεκλείδωτο "Κ series" Intel επεξεργαστή. Αυτές οι μητρικές δεν τους αρέσει, για κάποιον περίεργο αλλά όμορφο λόγο, να δουλεύουν στα default. OC on first boot! Αυτό που μας κέρδισε και από τις δυο νέες μητρικές της Gigabyte, είναι το αρκετά βελτιωμένο UEFI BIOS. Το νέο Interface παρέχεται ως κάτι επιπλέον από το τυπικό UEFI που γνωρίζαμε, αλλά είναι αρκετά πιο όμορφο και σίγουρα πιο εκυγχρονισμένο. Και αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι πως η Gigabyte θα περάσει όλο αυτό το στυλ BIOS από τα Class 1 μοντέλα της μέχρι αυτά που κινούνται στη mainstream κατηγορία, και μάλιστα μπαίνει στον κόπο να παρέχει ξεχωριστό theme για κάθε σειρά μητρικής!
Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε ξεχωριστά στην κάθε μητρική, ας ξεκινήσουμε από αυτή που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, την X87-OC. Φυσικά και πρόκειται για ένα μοντέλο το όποιο δεν έχει στόχο να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός κουτιού, αλλά πάνω σε κάποιο bench table. Η μητρική αυτή είναι το απολυτό εργαλείο για εμάς τους benchers / over clockers, και πραγματικά δεν υπήρχε κάτι σε αυτή την μητρική την όποια να ζητούσε κάποιος Overclocked και να μην έβρισκε -βόλευε. Και μια και μιλάμε για συνήθειες, θεωρώ πως τα features αυτής της μητρικής είναι υπέρ του δέοντος πολλά, τόσα μάλιστα που αρκετά από αυτά μπορεί να παραμείνουν αχρησιμοποίητα. Μας άρεσαν πάντως τα κουμπιά τα όποια παρέχουν εύκολο, on the fly tweaking καθώς και στοιχεία όπως τα front USB τα όποια βολεύουν απίστευτα όταν η μητρική είναι τοποθετημένη πάνω σε κάποιο bench table.
Στην G1 Sniper δεν θα σταθούμε και παρά πολύ, χωρίς όμως να λέμε ότι δεν πρόκειται για μια εντυπωσιακή μητρική. Πλούσια features όπως τα ανταλλάξιμα OPAMPs και φυσικά ένα styling το όποιο ταιριάζει σε συγκεκριμένα builds, θύρες HDMI δια παντός χρήση (πχ video output) είναι πράγματα τα όποια ταιριάζουν αρκετά περισσότερο στο προφίλ ενός Gamer, ο όποιος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ακραίες επιδόσεις και το tweaking στο overclocking, αλλά απλά ας ανεβάσει το CPU στο μέγιστο που μπορεί, και από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι focused γύρω από τα πλούσια features.
Συνολικά, και οι δυο μητρικές εντυπωσιάζουν. Φυσικά, αυτό έρχεται και με το ανάλογο τίμημα, καθώς και τα δυο μοντέλα έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος απόκτησης σε σχέση με οποιαδήποτε mainstream μητρικές. Tα περίπου 380? για την G1 Sniper 5 ίσως είναι πολλά, αλλά τα κάτι παραπάνω από 200? για την Z87X-OC είναι αρκετά λογικά για μια benching motherboard! Μην ξεχνάμε πάντως το γεγονός πως πρόκειται για δυο special εκδόσεις μητρικών που έχουν ως στόχο συγκεκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένες ανάγκες. Ειδικά για την G1.Sniper 5, που αποτελεί και το ακριβότερο μοντέλο, παρέχει features τα οποία ούτως η άλλως θα καταβάλλει κάποιος εάν τα χρειάζεται... Thumbs up για αυτές τις δυο ιδιαίτερες υλοποιήσεις!
Stay HwBoxed!
Ευχαριστούμε θερμά την Intel και την Gigabyte για την παραχώρηση των δειγμάτων!