Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.

Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.

Αν είστε περίπου 25 χρονών και ασχολείστε με τα των υπολογιστών με πάθος από τις τρυφερές ηλικίες του δημοτικού, δεν υπάρχει περίπτωση το όνομα Deep Blue να μην σας λέει κάτι. Πίσω στο 1997, μετά από τις πρώιμες αμφίρροπες σκακιστικές αψιμαχίες του IBM Deep Blue του '96, ο Garry Kasparov, εκπροσωπώντας τον αφρό της ανθρώπινης σκακιστικής νοημοσύνης, έμελλε να μάθει τι μπορεί να πάθει όποιος τα βάζει με περίπου 11 GFLOPS ψυχρής, ΙΒΜ coded νοημοσύνης. Ο άνθρωπος νικήθηκε από την μηχανή και ο κόσμος διχάστηκε σε αυτούς που ο εγωισμός τους πληγώθηκε και σε αυτούς που αντιθέτως, ένιωσαν μια εσωτερική υπερηφάνεια, μιας και ένα ανθρώπινο δημιούργημα κατάφερε να κερδίσει σε κάτι τον ίδιο του τον δημιουργό. Αν είστε περίπου 25 χρονών και ασχολείστε με τα των υπολογιστών με πάθος από τις τρυφερές ηλικίες του δημοτικού, δεν υπάρχει περίπτωση το όνομα Deep Blue να μην σας λέει κάτι. Πίσω στο 1997, μετά από τις πρώιμες αμφίρροπες σκακιστικές αψιμαχίες του IBM Deep Blue του '96, ο Garry Kasparov, εκπροσωπώντας τον αφρό της ανθρώπινης σκακιστικής νοημοσύνης, έμελλε να μάθει τι μπορεί να πάθει όποιος τα βάζει με περίπου 11 GFLOPS ψυχρής, ΙΒΜ coded νοημοσύνης. Ο άνθρωπος νικήθηκε από την μηχανή και ο κόσμος διχάστηκε σε αυτούς που ο εγωισμός τους πληγώθηκε και σε αυτούς που αντιθέτως, ένιωσαν μια εσωτερική υπερηφάνεια, μιας και ένα ανθρώπινο δημιούργημα κατάφερε να κερδίσει σε κάτι τον ίδιο του τον δημιουργό.

Η μάχη του Garry Kasparov ήταν μια iconic στιγμή της δεκαετίας και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους της εποχής της. Εντυπωσίασε παιδιά, που μετέπειτα θα επέλεγαν σπουδές στο ΙΤ χώρο, ευαισθητοποιήσε παλιομοδίτες επενδυτές να κινήσουν τα γέρικα κεφάλαιά τους προς τις σχετικά νέες αγορές και σίγουρα είχε μια μεγάλη επίδραση στην κοινή γνώμη και εν γένει στην τεχνολογικό σύμπαν της εποχής. Ξέρουμε δε, μια εταιρία που "δανείστηκε" το "Deep" από το όνομα του υπερυπολογιστή της IBM και το έβαλε στο όνομά της! Την Deepcool. Και μιας και το HwBox δεν έχει ασχοληθεί ξανά με προϊόντα της εταιρίας, να σας πούμε ότι η Deepcool επικεντρώνεται κυρίως σε cooling solutions με έμφαση τις επιδόσεις αλλά και τον καλό λόγο κόστους απόδοσης. Ο πρώτος εκπρόσωπός της που έπεσε στα χέρια μας, ονομάζεται Deepcool ICE BLADE PRO V2.0 και είναι μια κλασική single tower ψύκτρα για επεξεργαστές και των δύο μεγάλων κατασκευαστών.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά της...

Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.


...ενώ στην επόμενη σελίδα, θα γνωρίσουμε την ICE BLADE PRO V2.0 μέσα από τον φακό του Jason.
















Το ανοιχτόχρωμο κουτί που θα παραλάβετε, δείχνει αρκετά προστατευτικό και ανοίγοντάς το θα συναντήσετε δύο μικρότερα χαρτονένια κουτάκια - ένα για τα παρελκόμενα και ένα για τον παρεχόμενο 4 pin 120mm ανεμιστήρα - καθώς και το ευμεγέθες σύμπλεγμα αλουμινένιων fins και nickel plated χάλκινων heatpipes, που αποτελεί το σώμα της ICE BLADE PRO V2.0.

Ξεκινώντας από την ψύκτρα, οι εντυπώσεις είναι μάλλον θετικές με τα fins να έχουν ένα κυματιστό προφίλ, για καλύτερη απόδοση, την βάση να χρησιμοποιεί Core Touch Technology προσέγγιση με τα τέσσερα 8mm heatpipes να έρχονται αρκετά λεία στην επιφάνεια επαφής της και το λογότυπο της εταιρίας να φιγουράρει στην κορυφή του πύργου. Τα χέρια μιας δεν διαπίστωσαν κανένα πλημμέλημα στο φινίρισμα των μετάλλων και η όλη διάταξη δεν εμπνέει ανησυχίες για την ποιότητα κατασκευής της. Το ίδιο ισχύει και για τα mounting κομμάτια που θα καλύψουν όλα τα νεότερα sockets, πηγαίνοντας πίσω μέχρι και το AM2 και LGA775 και παρέχοντας mounting "δύο χρόνων" με το backplate και τα brackets να βιδώνονται σταθερά στην μητρική και την ψύκτρα να κουμπώνει πάνω τους με μία μεταλλική μπάρα δύο βιδών. Ωραία προσέγγιση και ιδιαίτερα φιλική για όσους δοκιμάζουν αρκετούς επεξεργαστές ή λύνουν το σύστημά τους συχνά. Στο LGA1155 των δοκιμών μας, η ψύκτρα απέχει αρκετά από το πρώτο dimm slot ενώ ο ανεμιστήρας το καλύπτει οριακά. Οπότε θα είστε ok με low profile μνήμες, ενώ οτιδήποτε πάνω από ~42mm ίσως σας αναγκάσει να σηκώσετε ελαφρώς τον ανεμιστήρα, πράγμα εύκολο χάριν στα συρμάτινα clips των fans.

Τέλος ο παρεχόμενος ανεμιστήρας, ήταν ντροπαλός με τα specs του (άσπρο αυτοκόλλητο πίσω από το μοτέρ) οπότε θα αρκεστούμε να σας πούμε ότι δεν φαντάζει κάτι το ιδιαίτερα premium, στην πράξη ξεπερνάει ελαφρώς τις 1550 RPM στα 12 Volts και διαθέτει έναν όμορφο βαθύ μπλε φωτισμό. Haa, see what we did there?

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Ivy Bridge i5 3570K
  • 2x4GB G.skill Sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 625Watt


Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψυκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Αποτελέσματα! Ας δούμε τι συνέβη όταν η Deepcool Ice Blade Pro V2.0 συνάντησε τον Ιvy Bridge μας και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες περιβάλλοντος του χώρου των δοκιμών μας. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, δανειστήκαμε τα αποτελέσματα της ισχυρότερης Cooler Master Seidon 120XL και βάλαμε τα αποτελέσματα που είχαμε πάρει, στα παρακάτω γραφήματα. Σίγουρα μια άδικη σύγκριση από πλευράς MSRP και όχι μόνο, αλλά σας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης.


Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.


Με τις μετρήσεις στα δύο κλασικά μας τεστ, βλέπουμε την Deepcool Ice Blade Pro V2.0 να βρίσκεται περίπου 6 βαθμούς πίσω από την υδρόψυξη της Cooler Master, σε stock λειτουργία του επεξεργαστή μας. Το ότι η διαφορά αυτή δεν ανοίγει στο μεγαλύτερο wattage των overclocked δοκιμών, είναι πολύ καλό σημάδι για την σχεδίαση της Deepcool, η οποία αν και δεν θα λέγαμε ότι εντυπωσιάζει, θα της αναγνωρίσουμε ότι δεν παραδίνεται στα επιθετικά μας τεστ, παρά την θερμοκρασία του χώρου.



Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB, και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή, η Ice Blade Pro V2.0 φτάνει, αναμενόμενα, στα όριά της. Προφανώς έχουμε αφήσει αρκετά πίσω τα 150 Watt που υπόσχεται η Deepcool και οι θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα ελαφράς ...αμηχανίας. Και πάλι η ψύκτρα δεν παραδίνεται οριστικά, πόσο μάλλον σε πιο ρεαλιστικά loads από αυτά του Linx, αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνουμε ότι κάπου εκεί μπορούμε να τραβήξουμε την γραμμή μεταξύ "σίγουρα stable" και του "ίσως να throttlάρει σε πολύωρο stress testing".

Τι μας μένει κλείνοντας; Είναι η Deepcool Ice Blade V2.0 κάτι το φοβερά ρηξικέλευθο;

Ξεκινώντας από το τελευταίο, όχι. Σαφώς όχι. Η Deepcool Ice Blade V2.0 είναι μια ψύκτρα σε ένα κλασικό format και σε ένα τμήμα της αγοράς όπου οι επιλογές είναι πολλές. Οι επιδόσεις της δε, δεν είναι εξαιρετικές, χωρίς όμως να είναι και απογοητευτικές. Λόγω της μεγάλης της επιφάνειας επαφής, έχουμε την αίσθηση ότι αν δοκιμάζαμε τις ψύκτρες σε LGA2011 πλατφόρμα η Ice Blade V2.0 ίσως να εμφάνιζε έναν ελαφρώς καλύτερο εαυτό, χωρίς όμως αυτό να άλλαζε ιδιαίτερα την εικόνα της.

Χάλια δηλαδή; Όχι! Όπως τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, έτσι και η απόδοση της ψύκτρας της δοκιμής μας δεν ανήκει ούτε στο μαύρο, ούτε στο άσπρο. Είναι στο γκρι. Αρχικά εντοπίσαμε πολλά σημεία που μας άρεσαν: υποστήριξη όλων των sockets, μεταλλικό και σωστό σύστημα mounting, πρόβλεψη για δεύτερο ανεμιστήρα και σχετικά αθόρυβο παρεχόμενο πρώτο, καθώς και πολύ καλά aesthetics σαν σύνολο. Σίγουρα δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρώς ποιοτικότερο fan ή σε κάποια λαστιχένια πρόβλεψη μεταξύ του fan και των fins, για αποφυγή συντονισμών (που όμως δεν διαπιστώσαμε ) αλλά ενδέχεται να ζητάμε και πολλά. Γιατί αν το καλοσκεφτείτε, αγοράζετε μια ψύκτρα με ~?35 που θα σας πάει στο LGA1155 μέχρι τα 4.4GHz ή και λίγο παραπάνω με αποδεκτά επίπεδα θορύβου και καλές, σε ρεαλιστική χρήση, θερμοκρασίες. Σκεφτείτε ότι οι επόμενοι 6 βαθμοί του παραδείγματός μας, θα σας κοστίσουν διπλασιασμό του budget σας. Και υπό αυτό το πρίσμα, η Deepcool Ice Blade V2.0 ίσως κερδίζει overall, πολλές από τις προτάσεις του ανταγωνισμού.

Η Ice Blade V2.0 δεν είναι ένα flagship που διεκδικεί δάφνες που δεν της ανήκουν. Ούτε ο Δαβίδ που θα σκοτώσει τους γίγαντες του χώρου. Σίγουρα αν είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε πολλαπλάσια ποσά για την ψύξη του επεξεργαστή σας, δεν απευθύνεται σε εσάς. Η Ice Blade V2.0 είναι μια γήινη πρόταση, με πολύ καλή τιμή και με πολύ υψηλό performance/?. Συνήθως οι enthousiasts δεν συμπαθούν αυτά τα προϊόντα αλλά ξεχνούν κάτι βασικό: είναι αυτά τα προϊόντα, που φέρνουν το 80% του high end performance στις χαμηλότερες τιμές, τα οποία σπρώχνουν το high end και την βιομηχανία, εν γένει, να φύγει μπροστά. Και είναι αυτά τα προϊόντα, που μπορούν λόγω της φιλικής τους τιμολόγησης να εισάγουν τις μεγάλες μάζες του κόσμο του "stock", στο κάτι παραπάνω. Μπράβο Deepcool!

Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.

Deepcool Ice Blade Pro V2.0 Review: Being Cool and Sensible.

Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Deepcool για την παραχώρηση του δείγματος. :T: