OCZ Vertex 450 SSD Review: New and improved
Στο προηγούμενο SSD review μας, δοκιμάσαμε τον OCZ Vertex 3.20, ο οποίος ήταν και το πρώτο drive της εταιρείας που έκανε χρήση 20nm NAND flash μνημών. Στον επίλογο του συγκεκριμένου review αναφερθήκαμε στην ανάγκη των εταιρειών να αλλάξουν τις μνήμες NAND flash που χρησιμοποιούν με νέες μνήμες των 20nm, λόγω της αλλαγής των εργοστασίων στη νέα λιθογραφία, η οποία είναι απαραίτητη επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση NAND flash μνημών. Στον ίδιο επίλογο αναφερθήκαμε στον OCZ Vertex 3.20 και στο γεγονός πως θα περιμέναμε η OCZ να παρουσιάσει κάποιο άλλο drive με 20nm NAND flash και όχι τον πλέον γέροντα Vertex 3. Μάλλον η OCZ ενημερώθηκε για αυτό το σχόλιό μας και μας έστειλε για δοκιμή το νέο της drive. O λόγος γίνεται για το νέο OCZ Vertex 450. Στο προηγούμενο SSD review μας, δοκιμάσαμε τον OCZ Vertex 3.20, ο οποίος ήταν και το πρώτο drive της εταιρείας που έκανε χρήση 20nm NAND flash μνημών. Στον επίλογο του συγκεκριμένου review αναφερθήκαμε στην ανάγκη των εταιρειών να αλλάξουν τις μνήμες NAND flash που χρησιμοποιούν με νέες μνήμες των 20nm, λόγω της αλλαγής των εργοστασίων στη νέα λιθογραφία, η οποία είναι απαραίτητη επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση NAND flash μνημών. Στον ίδιο επίλογο αναφερθήκαμε στον OCZ Vertex 3.20 και στο γεγονός πως θα περιμέναμε η OCZ να παρουσιάσει κάποιο άλλο drive με 20nm NAND flash και όχι τον πλέον γέροντα Vertex 3. Μάλλον η OCZ ενημερώθηκε για αυτό το σχόλιό μας και μας έστειλε για δοκιμή το νέο της drive. O λόγος γίνεται για το νέο OCZ Vertex 450.
Αν και η ονομασία δεν προϊδεάζει για τις δυνατότητες του drive, μας δίνει μία πρώτη γεύση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε. Το όνομα Vertex μας ενημερώνει πως πρόκειται για ένα από τα κορυφαία drives της εταιρείας στο θέμα των επιδόσεων. Αν και το κορυφαίο drive αυτή τη στιγμή είναι ο OCZ Vector, μία ανανέωση του τελευταίου και πολύ επιτυχημένου Vertex 4 δεν μας ενοχλεί καθόλου. Το γεγονός επίσης πως ο OCZ Vector παραμένει στο line up της εταιρείας, μας δείχνει πως ο OCZ Vertex 450 θα έχει χαμηλότερη τιμή από το flagship της.
Ο OCZ Vertex 450 λοιπόν έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4 με πρώτη και σημαντική, αυτή της μετάβασης στα 20nm. Οι μνήμες που φοράει ο OCZ Vertex 450 κατασκευάζονται με ολοκλήρωση των 20nm από τη Micron και είναι τύπου MLC. H άλλη σημαντική αλλαγή στο drive είναι ο controller. O OCZ Vertex 4 φορούσε Indilinx Barefoot 2 controller, ενώ ο νεοφερμένος Vertex 450 φοράει μία παραλλαγή του Indilinx Barefoot 3 controller με κωδικό Μ10. Σύμφωνα με πηγές στο internet ο συγκεκριμένος controller είναι πιο αργός από τον αντίστοιχο Barefoot 3 που φέρει ο OCZ Vector. To πακέτο του OCZ Vertex 450 ολοκληρώνουν 2 μνήμες DDR3-1600MHz της Micron των 256ΜΒ, δίνοντας συνολικά στο drive 512MB cache.
Η OCZ υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις για τον Vertex 450 που αγγίζουν τα 540ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 525MB/s σειριακών εγγραφών με τα Random Read IOPS να φτάνουν τις 85.000 και τα Random Write IOPS τις 90.000 για το μοντέλο των 256GB που είχαμε στην κατοχή μας.
Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive και μετά θα περάσουμε στη 2η σελίδα του review μας όπου θα πούμε για τον τρόπο που δοκιμάσαμε το νέο OCZ Vertex 450 καθώς και το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του.
To σύστημα της δοκιμή μας αποτελείται από:
To drive δοκιμάστηκε σαν δευτερεύον στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένο σε SATA3 θύρα της μητρικής και μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτό για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, το drive είχε, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε το drive άδειο ως 2ο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό είναι:
Από την επόμενη σελίδα ξεκινάμε τις μετρήσεις με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με το drive άδειο και συνδεμένο σαν 2ο στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με την προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
HD Tune Pro 5.50 Random Access Write
HD Tune Pro 5.50 Random Access Read
Στις εγγραφές ο Vertex 450 καταφέρει και δίνει 37828IOPS στα 4Κ αρχεία. Καθώς αυξάνει το μέγεθος των αρχείων καταφέρει και φτάνει τα 495MB/s σειριακών εγγραφών στη μέτρηση Random. Στις αναγνώσεις στα 4ΚΒ τα IOPS φτάνουν τα 10825, νούμερο όχι και τόσο εντυπωσιακό. Στη μέτρηση Random οι σειριακές αναγνώσεις φτάνουν τα 396ΜΒ/s. Ειλικρινά περιμέναμε κάποιο νούμερο κοντά στα 500MB/s. Ας συνεχίσουμε με AIDA64 Average Read/Write Access tests.
AIDA64 Average Write Access
AIDA64 Average Read Access
Στο Average Write Access test o OCZ Vertex 450 έχει χάσει 0,01ms κατά μέσο όρο σε σχέση με τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Αυτό ίσως είναι θέμα του controller, ίσως των μνημών. Στο Average Read test όμως δείχνει 0.02ms πιο γρήγορος από τον «παλιό» πλέον V4. Συνεχίζουμε με AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark και Anvils Storage Utilities στην επόμενη σελίδα.
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
AS SSD Benchmark
Ο OCZ Vertex 450 αν και αρκετά γρήγορος με κορυφαίο σκορ, που ξεπερνά τα 1100marks, δεν εντυπωσιάζει και τόσο πολύ. Περιμέναμε καλύτερα νούμερα στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ και φυσικά καλύτερες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ-64Thrd. Από την άλλη, ίσως και είναι λογικό γιατί αν τα νούμερα ήταν αρκετά καλύτερα, θα έφτανε το flagship της μαμά εταιρείας, τον OCZ Vector. Τα αποτελέσματα σίγουρα καλύτερα από του προκατόχου του OCZ Vertex 4, εκτός από τα 4Κ read/writes όπου εμφανίζεται πιο αργός.
Tο CrystalDiskMark ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα του OCZ Vertex 450 παρακάτω:
CrystalDiskMark 3.02 x64
Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ καλά, φτάνοντας τα θεωρητικά νούμερα που ανακοινώνει η OCZ. Ο V450 δείχνει αρκετά γρήγορος και εδώ, μόνο που στις μετρήσεις 4Κ ο προκάτοχός του ήταν χαρακτηριστικά γρηγορότερος με +10ΜΒ/s στις αναγνώσεις και +12ΜΒ/s στις εγγραφές. Σε όλα τα υπόλοιπα τεστ όμως ο OCZ Vertex 450 είναι γρηγορότερος από το drive που αντικαθιστά.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του OCZ Vertex 450.
Anvils Storage Utilities RC6
Και εδώ τα νούμερα του OCZ Vertex 450 δείχνουν αρκετά καλά. Δυστυχώς αν ανατρέξει κάποιος σε αποτελέσματα του OCZ Vertex 4 θα δει πως ο προκάτοχος του ονόματος ήταν πιο γρήγορος σχεδόν παντού.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του OCZ Vertex 450:
PCMark05: 79.079
PCMark7: 5.357
Τα PCMarks δεν ήταν ποτέ το μεγάλο ατού των Indilinx controllers της OCZ, αν και ο OCZ Vertex 450 τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Στο PCMark05 φτάνει τις επιδόσεις του μεγάλου αδερφού OCZ Vector 256GB.
Αφού είδαμε τις επιδόσεις του drive σαν 2ο στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτό Windows 7 Enterprise 64bit, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, το γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις του drive σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις του OCZ Vertex 450 στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read
Ο Vertex 450 εμφανίζεται πιο γρήγορος από όταν μετρήθηκε χωρίς λειτουργικό και partition στις αναγνώσεις. Καταφέρνει 17507IOPS στα 4Κ αρχεία και 484,93ΜΒ/s στη μέτρηση Random.
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
OS - AIDA64 Average Read Access
Με το drive φορμαρισμένο και έχοντας το λειτουργικό επάνω του ο OCZ Vertex 450 εμφανίζει κορυφαίες επιδόσεις στις αναγνώσεις στο AIDA64. Εμφανίζεται 0.04ms πιο γρήγορος από όταν ήταν τελείως κενός, ενώ είναι και 0.06ms πιο γρήγορος από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark και Anvils Storage Utilities.
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
OS - AS SSD Benchmark
Ελάχιστα δείχνει να επηρεάστηκε ο OCZ Vertex 450 μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος επάνω του. Το συνολικό score έπεσε ελάχιστα (κατά 30 marks περίπου) αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ας δούμε και αν άλλαξε κάτι στο CrystalDiskMark 3.02…
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64
Σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στις επιδόσεις του drive σύμφωνα με το CrystalDiskMark μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Οι επιδόσεις παραμένουν αρκετά ψηλά και δείχνουν την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η OCZ με τον Vertex 450 αλλά και το γεγονός πως ο νέος controller Indilinx Barefoot 3 M10, είναι και αυτός αρκετά γρήγορος, όπως και οι προηγούμενες υλοιποιήσεις.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
OS - Anvils Storage Utilities RC6
Μετά την εγκατάσταση του OS στο drive μας, ο Vertex 450 εμφανίζεται ελάχιστα γρηγορότερος από όταν δεν είχε το λειτουργικό σύστημα επάνω του, τουλάχιστον σύμφωνα πάντα με το συνολικό score του Anvils Storage Utilities. Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις από τα benchmarks της Futuremark.
OS - PCMark05: 57.263
OS - PCMark7: 5.393
Όπως κάθε drive που έχουμε μετρήσει με το PCMark05, έτσι και ο OCZ Vertex 450 δεν αποτελεί εξαίρεση και δείχνει να έχει πτώση στις επιδόσεις όταν το λειτουργικό σύστημα εγκατασταθεί επάνω του. Από τις 79.000Marks με το drive άδειο, πέσαμε στις 57.000 με το drive να έχει το OS, 22.000Marks περίπου λιγότερα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το PCMark7 στο οποίο σύμφωνα με το score και τα επιμέρους αποτελέσματα ο Vertex 450 εμφανίζεται πιο γρήγορος από ότι όταν ήταν άδειος.
Και με τα PCMarks ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο μετρήσεων με το drive να έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα επάνω του. Από την επόμενη σελίδα θα υποβάλλουμε το drive σε δοκιμές καθημερινών εργασιών και θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε πιο ρεαλιστικά σενάρια.
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε και εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες με τον OCZ Vertex 450 και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB.Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
OS - Copy 13.2GB VHD
OS - Copy 3.03GB ISO
OS - Copy multiple files
Σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις ο OCZ Vertex 450 εμφανίζεται αρκετά γρήγορος με τον μέσο όρο να κυμαίνεται κοντά στα 240MB/s για την αντιγραφή των αρχείων, είτε αυτά αποτελούνταν από ένα μεγάλο αρχείο, είτε από πολλά μικρότερα.
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να την κάνουμε load στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
1) 385ΜΒ TIFF load in CS6: 6.23sec
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup του drive μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
1) Acronis TIH Full Backup: 22min 51 sec 40ms
Μετά το Acronis, επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
1) Microsoft Office 2010 Professional Plus installation: 1min 51sec 90ms
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 3.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστεί το drive για να δημιουργήσει το ISO αρχείο.
1) Archive ISO 3.03GB : 7,09sec
2) Extract ISO 3.03GB : 5.39sec
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Eκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
1) F-Secure Full Antivirus Scan: 3min 09sec 81ms
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό προγραμματάκι BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τον OCZ Vertex 450 και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
OS - BootTimer 1
OS - BootTimer 2
OS - BootTimer 3
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις που υποβάλαμε στον OCZ Vertex 450.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις εντυπώσεις που μας άφησε το drive όσο το είχαμε στην κατοχή μας.
Δεν πέρασε αρκετός καιρός από την παρουσίαση του OCZ Vertex 3.20, του πρώτου SSD από την OCZ που κάνει χρήση 20nm NAND flash και η OCZ μας εξέπληξε ευχάριστα με το επόμενο drive της, τον OCZ Vertex 450.
O OCZ Vertex 450 εκτός από τις μνήμες των 20nm που φοράει, έχει δεχτεί ακόμα μία βελτίωση. Έχει διαφορετικό controller από τον OCZ Vertex 4, ο οποίος χρησιμοποιούσε Indilinx Barefoot 2 controller. O OCZ Vertex 450 χρησιμοποιεί Indilinx Barefoot 3 M10 controller, μία έκδοση του Indilinx Barefoot 3 controller που βρίσκουμε στον OCZ Vector, απλά με ελάχιστα μικρότερες επιδόσεις. Και αυτό φαίνεται παντού. Το drive έδωσε κορυφαία νούμερα σε όλα τα benchmarks τα οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι ανησυχητικά κοντά στον μεγάλο αδερφό, Vector. Ακόμα και με 214GB από τα συνολικά διαθέσιμα 238GB, το drive, σύμφωνα πάντα με το AS SSD Benchmark κρατάει αρκετά καλά τις επιδόσεις του, χωρίς να δείχνει πως ζορίζεται.
Και ερχόμαστε στην αλλαγή των μνημών σε 20nm. Όπως είχαμε αναφέρει στο review του OCZ Vertex 320, οι αλλαγές στις μνήμες που ξεκίνησαν να προωθούν οι εταιρείες SSD, είναι απαραίτητη. Λόγω αυξημένης ζήτησης οι μνήμες 25nm θα σταματήσουν να παράγονται οπότε όλες οι εταιρείες σιγά-σιγά θα στραφούν στις μνήμες των 20nm. Η κίνηση αυτή έχει φυσικά τα αρνητικά της (χαμηλότερη διάρκεια ζωής από τις μνήμες 25nm) αλλά έχει και αρκετά θετικά. Πρώτο και σημαντικότερο για τον τελικό καταναλωτή είναι το κόστος. Ο OCZ Vertex 450 της παρουσίασής μας ήδη πωλείται φθηνότερα στο αγγλικό AMAZON από τον προκάτοχό του, OCZ Vertex 4, κατά 28 λίρες για το μοντέλο των 256GB. Όταν η παραγωγή 20nm NAND flash γίνει πλέον mainstream για οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά, οι τιμές θα πέσουν κι άλλο, και φυσικά αυτό μόνο αρνητικό δεν μπορεί να είναι. Η ανανέωση του OCZ Vertex 4 και η παρουσίαση του OCZ Vertex 450 με μνήμες 20nm δεν έφερε μόνο την μετάβαση στο νέο τύπο μνημών αλλά μας έδωσε ένα ολοκαίνουριο drive με φθηνότερες μνήμες μεν, αλλά καλύτερο controller. Η OCZ έκανε αρκετά καλή δουλειά συνολικά στις επιδόσεις του drive. Και το bundle όμως που συνοδεύει το drive δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελλιπές. Απαραίτητες βίδες και adaptor 2.5 σε 3.5 ίντσες, Acronis True Image HD για μεταφορά του λειτουργικού και το OCZ SSD Toolbox είναι ότι μπορεί να ζητήσει κάποιος για το νέο του drive. Φυσικά θα θέλαμε να είναι πιο πλούσιο, όπως κάνουν μερικές εταιρείες αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εμείς πάντως μείναμε ικανοποιημένοι.
Σε γενικές γραμμές ο OCZ Vertex 450 μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει τα απαραίτητα, οι επιδόσεις του drive είναι πάρα πολύ καλές και φέρει το όνομα της OCZ. Το μόνο μειονέκτημα που βρήκαμε ήταν η εγγύηση που από τα 5 χρόνια για τον OCZ Vertex 4, έπεσε στα 3, αλλά αυτό είναι και κάπως αναμενόμενο, για να υπάρχει έστω και μία τρανταχτή διαφορά από τον OCZ Vector. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αλλά και τις επιδόσεις που πήραμε από το drive στις επιμέρους μετρήσεις θα δώσουμε στον OCZ Vertex 450 την παρακάτω βαθμολογία:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας.
Αν και η ονομασία δεν προϊδεάζει για τις δυνατότητες του drive, μας δίνει μία πρώτη γεύση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε. Το όνομα Vertex μας ενημερώνει πως πρόκειται για ένα από τα κορυφαία drives της εταιρείας στο θέμα των επιδόσεων. Αν και το κορυφαίο drive αυτή τη στιγμή είναι ο OCZ Vector, μία ανανέωση του τελευταίου και πολύ επιτυχημένου Vertex 4 δεν μας ενοχλεί καθόλου. Το γεγονός επίσης πως ο OCZ Vector παραμένει στο line up της εταιρείας, μας δείχνει πως ο OCZ Vertex 450 θα έχει χαμηλότερη τιμή από το flagship της.
Ο OCZ Vertex 450 λοιπόν έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4 με πρώτη και σημαντική, αυτή της μετάβασης στα 20nm. Οι μνήμες που φοράει ο OCZ Vertex 450 κατασκευάζονται με ολοκλήρωση των 20nm από τη Micron και είναι τύπου MLC. H άλλη σημαντική αλλαγή στο drive είναι ο controller. O OCZ Vertex 4 φορούσε Indilinx Barefoot 2 controller, ενώ ο νεοφερμένος Vertex 450 φοράει μία παραλλαγή του Indilinx Barefoot 3 controller με κωδικό Μ10. Σύμφωνα με πηγές στο internet ο συγκεκριμένος controller είναι πιο αργός από τον αντίστοιχο Barefoot 3 που φέρει ο OCZ Vector. To πακέτο του OCZ Vertex 450 ολοκληρώνουν 2 μνήμες DDR3-1600MHz της Micron των 256ΜΒ, δίνοντας συνολικά στο drive 512MB cache.
Η OCZ υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις για τον Vertex 450 που αγγίζουν τα 540ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 525MB/s σειριακών εγγραφών με τα Random Read IOPS να φτάνουν τις 85.000 και τα Random Write IOPS τις 90.000 για το μοντέλο των 256GB που είχαμε στην κατοχή μας.
Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive και μετά θα περάσουμε στη 2η σελίδα του review μας όπου θα πούμε για τον τρόπο που δοκιμάσαμε το νέο OCZ Vertex 450 καθώς και το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του.
To σύστημα της δοκιμή μας αποτελείται από:
To drive δοκιμάστηκε σαν δευτερεύον στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένο σε SATA3 θύρα της μητρικής και μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτό για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, το drive είχε, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε το drive άδειο ως 2ο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό είναι:
Από την επόμενη σελίδα ξεκινάμε τις μετρήσεις με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με το drive άδειο και συνδεμένο σαν 2ο στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με την προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
HD Tune Pro 5.50 Random Access Write
HD Tune Pro 5.50 Random Access Read
Στις εγγραφές ο Vertex 450 καταφέρει και δίνει 37828IOPS στα 4Κ αρχεία. Καθώς αυξάνει το μέγεθος των αρχείων καταφέρει και φτάνει τα 495MB/s σειριακών εγγραφών στη μέτρηση Random. Στις αναγνώσεις στα 4ΚΒ τα IOPS φτάνουν τα 10825, νούμερο όχι και τόσο εντυπωσιακό. Στη μέτρηση Random οι σειριακές αναγνώσεις φτάνουν τα 396ΜΒ/s. Ειλικρινά περιμέναμε κάποιο νούμερο κοντά στα 500MB/s. Ας συνεχίσουμε με AIDA64 Average Read/Write Access tests.
AIDA64 Average Write Access
AIDA64 Average Read Access
Στο Average Write Access test o OCZ Vertex 450 έχει χάσει 0,01ms κατά μέσο όρο σε σχέση με τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Αυτό ίσως είναι θέμα του controller, ίσως των μνημών. Στο Average Read test όμως δείχνει 0.02ms πιο γρήγορος από τον «παλιό» πλέον V4. Συνεχίζουμε με AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark και Anvils Storage Utilities στην επόμενη σελίδα.
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
AS SSD Benchmark
Ο OCZ Vertex 450 αν και αρκετά γρήγορος με κορυφαίο σκορ, που ξεπερνά τα 1100marks, δεν εντυπωσιάζει και τόσο πολύ. Περιμέναμε καλύτερα νούμερα στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ και φυσικά καλύτερες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ-64Thrd. Από την άλλη, ίσως και είναι λογικό γιατί αν τα νούμερα ήταν αρκετά καλύτερα, θα έφτανε το flagship της μαμά εταιρείας, τον OCZ Vector. Τα αποτελέσματα σίγουρα καλύτερα από του προκατόχου του OCZ Vertex 4, εκτός από τα 4Κ read/writes όπου εμφανίζεται πιο αργός.
Tο CrystalDiskMark ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα του OCZ Vertex 450 παρακάτω:
CrystalDiskMark 3.02 x64
Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ καλά, φτάνοντας τα θεωρητικά νούμερα που ανακοινώνει η OCZ. Ο V450 δείχνει αρκετά γρήγορος και εδώ, μόνο που στις μετρήσεις 4Κ ο προκάτοχός του ήταν χαρακτηριστικά γρηγορότερος με +10ΜΒ/s στις αναγνώσεις και +12ΜΒ/s στις εγγραφές. Σε όλα τα υπόλοιπα τεστ όμως ο OCZ Vertex 450 είναι γρηγορότερος από το drive που αντικαθιστά.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του OCZ Vertex 450.
Anvils Storage Utilities RC6
Και εδώ τα νούμερα του OCZ Vertex 450 δείχνουν αρκετά καλά. Δυστυχώς αν ανατρέξει κάποιος σε αποτελέσματα του OCZ Vertex 4 θα δει πως ο προκάτοχος του ονόματος ήταν πιο γρήγορος σχεδόν παντού.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του OCZ Vertex 450:
PCMark05: 79.079
PCMark7: 5.357
Τα PCMarks δεν ήταν ποτέ το μεγάλο ατού των Indilinx controllers της OCZ, αν και ο OCZ Vertex 450 τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Στο PCMark05 φτάνει τις επιδόσεις του μεγάλου αδερφού OCZ Vector 256GB.
Αφού είδαμε τις επιδόσεις του drive σαν 2ο στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτό Windows 7 Enterprise 64bit, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, το γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις του drive σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις του OCZ Vertex 450 στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read
Ο Vertex 450 εμφανίζεται πιο γρήγορος από όταν μετρήθηκε χωρίς λειτουργικό και partition στις αναγνώσεις. Καταφέρνει 17507IOPS στα 4Κ αρχεία και 484,93ΜΒ/s στη μέτρηση Random.
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
OS - AIDA64 Average Read Access
Με το drive φορμαρισμένο και έχοντας το λειτουργικό επάνω του ο OCZ Vertex 450 εμφανίζει κορυφαίες επιδόσεις στις αναγνώσεις στο AIDA64. Εμφανίζεται 0.04ms πιο γρήγορος από όταν ήταν τελείως κενός, ενώ είναι και 0.06ms πιο γρήγορος από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark και Anvils Storage Utilities.
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
OS - AS SSD Benchmark
Ελάχιστα δείχνει να επηρεάστηκε ο OCZ Vertex 450 μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος επάνω του. Το συνολικό score έπεσε ελάχιστα (κατά 30 marks περίπου) αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ας δούμε και αν άλλαξε κάτι στο CrystalDiskMark 3.02…
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64
Σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στις επιδόσεις του drive σύμφωνα με το CrystalDiskMark μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Οι επιδόσεις παραμένουν αρκετά ψηλά και δείχνουν την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η OCZ με τον Vertex 450 αλλά και το γεγονός πως ο νέος controller Indilinx Barefoot 3 M10, είναι και αυτός αρκετά γρήγορος, όπως και οι προηγούμενες υλοιποιήσεις.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
OS - Anvils Storage Utilities RC6
Μετά την εγκατάσταση του OS στο drive μας, ο Vertex 450 εμφανίζεται ελάχιστα γρηγορότερος από όταν δεν είχε το λειτουργικό σύστημα επάνω του, τουλάχιστον σύμφωνα πάντα με το συνολικό score του Anvils Storage Utilities. Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις από τα benchmarks της Futuremark.
OS - PCMark05: 57.263
OS - PCMark7: 5.393
Όπως κάθε drive που έχουμε μετρήσει με το PCMark05, έτσι και ο OCZ Vertex 450 δεν αποτελεί εξαίρεση και δείχνει να έχει πτώση στις επιδόσεις όταν το λειτουργικό σύστημα εγκατασταθεί επάνω του. Από τις 79.000Marks με το drive άδειο, πέσαμε στις 57.000 με το drive να έχει το OS, 22.000Marks περίπου λιγότερα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το PCMark7 στο οποίο σύμφωνα με το score και τα επιμέρους αποτελέσματα ο Vertex 450 εμφανίζεται πιο γρήγορος από ότι όταν ήταν άδειος.
Και με τα PCMarks ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο μετρήσεων με το drive να έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα επάνω του. Από την επόμενη σελίδα θα υποβάλλουμε το drive σε δοκιμές καθημερινών εργασιών και θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε πιο ρεαλιστικά σενάρια.
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε και εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες με τον OCZ Vertex 450 και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB.Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
OS - Copy 13.2GB VHD
OS - Copy 3.03GB ISO
OS - Copy multiple files
Σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις ο OCZ Vertex 450 εμφανίζεται αρκετά γρήγορος με τον μέσο όρο να κυμαίνεται κοντά στα 240MB/s για την αντιγραφή των αρχείων, είτε αυτά αποτελούνταν από ένα μεγάλο αρχείο, είτε από πολλά μικρότερα.
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να την κάνουμε load στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
1) 385ΜΒ TIFF load in CS6: 6.23sec
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup του drive μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
1) Acronis TIH Full Backup: 22min 51 sec 40ms
Μετά το Acronis, επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
1) Microsoft Office 2010 Professional Plus installation: 1min 51sec 90ms
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 3.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστεί το drive για να δημιουργήσει το ISO αρχείο.
1) Archive ISO 3.03GB : 7,09sec
2) Extract ISO 3.03GB : 5.39sec
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Eκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
1) F-Secure Full Antivirus Scan: 3min 09sec 81ms
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό προγραμματάκι BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τον OCZ Vertex 450 και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
OS - BootTimer 1
OS - BootTimer 2
OS - BootTimer 3
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις που υποβάλαμε στον OCZ Vertex 450.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις εντυπώσεις που μας άφησε το drive όσο το είχαμε στην κατοχή μας.
Δεν πέρασε αρκετός καιρός από την παρουσίαση του OCZ Vertex 3.20, του πρώτου SSD από την OCZ που κάνει χρήση 20nm NAND flash και η OCZ μας εξέπληξε ευχάριστα με το επόμενο drive της, τον OCZ Vertex 450.
O OCZ Vertex 450 εκτός από τις μνήμες των 20nm που φοράει, έχει δεχτεί ακόμα μία βελτίωση. Έχει διαφορετικό controller από τον OCZ Vertex 4, ο οποίος χρησιμοποιούσε Indilinx Barefoot 2 controller. O OCZ Vertex 450 χρησιμοποιεί Indilinx Barefoot 3 M10 controller, μία έκδοση του Indilinx Barefoot 3 controller που βρίσκουμε στον OCZ Vector, απλά με ελάχιστα μικρότερες επιδόσεις. Και αυτό φαίνεται παντού. Το drive έδωσε κορυφαία νούμερα σε όλα τα benchmarks τα οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι ανησυχητικά κοντά στον μεγάλο αδερφό, Vector. Ακόμα και με 214GB από τα συνολικά διαθέσιμα 238GB, το drive, σύμφωνα πάντα με το AS SSD Benchmark κρατάει αρκετά καλά τις επιδόσεις του, χωρίς να δείχνει πως ζορίζεται.
Και ερχόμαστε στην αλλαγή των μνημών σε 20nm. Όπως είχαμε αναφέρει στο review του OCZ Vertex 320, οι αλλαγές στις μνήμες που ξεκίνησαν να προωθούν οι εταιρείες SSD, είναι απαραίτητη. Λόγω αυξημένης ζήτησης οι μνήμες 25nm θα σταματήσουν να παράγονται οπότε όλες οι εταιρείες σιγά-σιγά θα στραφούν στις μνήμες των 20nm. Η κίνηση αυτή έχει φυσικά τα αρνητικά της (χαμηλότερη διάρκεια ζωής από τις μνήμες 25nm) αλλά έχει και αρκετά θετικά. Πρώτο και σημαντικότερο για τον τελικό καταναλωτή είναι το κόστος. Ο OCZ Vertex 450 της παρουσίασής μας ήδη πωλείται φθηνότερα στο αγγλικό AMAZON από τον προκάτοχό του, OCZ Vertex 4, κατά 28 λίρες για το μοντέλο των 256GB. Όταν η παραγωγή 20nm NAND flash γίνει πλέον mainstream για οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά, οι τιμές θα πέσουν κι άλλο, και φυσικά αυτό μόνο αρνητικό δεν μπορεί να είναι. Η ανανέωση του OCZ Vertex 4 και η παρουσίαση του OCZ Vertex 450 με μνήμες 20nm δεν έφερε μόνο την μετάβαση στο νέο τύπο μνημών αλλά μας έδωσε ένα ολοκαίνουριο drive με φθηνότερες μνήμες μεν, αλλά καλύτερο controller. Η OCZ έκανε αρκετά καλή δουλειά συνολικά στις επιδόσεις του drive. Και το bundle όμως που συνοδεύει το drive δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελλιπές. Απαραίτητες βίδες και adaptor 2.5 σε 3.5 ίντσες, Acronis True Image HD για μεταφορά του λειτουργικού και το OCZ SSD Toolbox είναι ότι μπορεί να ζητήσει κάποιος για το νέο του drive. Φυσικά θα θέλαμε να είναι πιο πλούσιο, όπως κάνουν μερικές εταιρείες αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εμείς πάντως μείναμε ικανοποιημένοι.
Σε γενικές γραμμές ο OCZ Vertex 450 μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει τα απαραίτητα, οι επιδόσεις του drive είναι πάρα πολύ καλές και φέρει το όνομα της OCZ. Το μόνο μειονέκτημα που βρήκαμε ήταν η εγγύηση που από τα 5 χρόνια για τον OCZ Vertex 4, έπεσε στα 3, αλλά αυτό είναι και κάπως αναμενόμενο, για να υπάρχει έστω και μία τρανταχτή διαφορά από τον OCZ Vector. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αλλά και τις επιδόσεις που πήραμε από το drive στις επιμέρους μετρήσεις θα δώσουμε στον OCZ Vertex 450 την παρακάτω βαθμολογία:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας.
.