Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube

Με το πέρασμα των χρόνων τα pc cases έχουν εξελιχθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι ανάγκες που εξυπηρετούσαν μεταβλήθηκαν και αυτές σημαντικά. Παρʼ όλα αυτά όμως, η βασική αρχή τους παραμένει η ίδια, η οποία μάλιστα δεν είναι άλλη από την φιλοξενία του hardware. Την εποχή των 90ʼs έννοιες όπως η λειτουργικότητα, η ευκολία στην αναβάθμιση, η αισθητική κοκ. δεν είχαν ακόμη αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση, παρά υποτυπώδη, και αυτή σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Καθώς όμως το hardware εξελίσσονταν και οι ανάγκες των χρηστών είχαν ξεπεράσει πλέον την απλή τοποθέτηση και φιλοξενία των εξαρτημάτων, ξεκίνησε και η (ανα)διαμόρφωση των cases ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις παραπάνω θεμελιώδεις σύγχρονες έννοιες. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και άλλες ανάγκες οι οποίες κατάφεραν να τροποποιήσουν σε ένα βαθμό τα ορθογωνικά κατά κύριο λόγο towers, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κάποιες «ειδικές αποστολές». Έτσι γεννήθηκαν σταδιακά διάφορες κατηγορίες κουτιών οι οποίες έθεταν συγκεκριμένα standards και απαιτήσεις για το εκάστοτε build. Τέτοια είναι τα περίφημα HTPC (Home Theater PC), LAN Party PCs αλλά και τα Bench Tables τα οποία έχουν συγκεκριμένο κοινό με ειδικές απαιτήσεις. Με το πέρασμα των χρόνων τα pc cases έχουν εξελιχθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι ανάγκες που εξυπηρετούσαν μεταβλήθηκαν και αυτές σημαντικά. Παρʼ όλα αυτά όμως, η βασική αρχή τους παραμένει η ίδια, η οποία μάλιστα δεν είναι άλλη από την φιλοξενία του hardware. Την εποχή των 90ʼs έννοιες όπως η λειτουργικότητα, η ευκολία στην αναβάθμιση, η αισθητική κοκ. δεν είχαν ακόμη αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση, παρά υποτυπώδη, και αυτή σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Καθώς όμως το hardware εξελίσσονταν και οι ανάγκες των χρηστών είχαν ξεπεράσει πλέον την απλή τοποθέτηση και φιλοξενία των εξαρτημάτων, ξεκίνησε και η (ανα)διαμόρφωση των cases ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις παραπάνω θεμελιώδεις σύγχρονες έννοιες. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και άλλες ανάγκες οι οποίες κατάφεραν να τροποποιήσουν σε ένα βαθμό τα ορθογωνικά κατά κύριο λόγο towers, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κάποιες «ειδικές αποστολές». Έτσι γεννήθηκαν σταδιακά διάφορες κατηγορίες κουτιών οι οποίες έθεταν συγκεκριμένα standards και απαιτήσεις για το εκάστοτε build. Τέτοια είναι τα περίφημα HTPC (Home Theater PC), LAN Party PCs αλλά και τα Bench Tables τα οποία έχουν συγκεκριμένο κοινό με ειδικές απαιτήσεις.

Στην πρώτη κατηγορία πρωταρχικός στόχος ήταν, και συνεχίζει να είναι, ο περιορισμός του μεγέθους των κουτιών, ώστε αυτά να μπορέσουν να τοποθετηθούν σε διαφορετικούς χώρους από ένα γραφείο, όπως το σαλόνι και το καθιστικό, χωρίς να αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα διέθεταν χαμηλά επίπεδα θορύβου και θερμοκρασιών. Στην δεύτερη κατηγορία, έχουμε τα LAN Party PCs. Εκεί, κύριος στόχος είναι η μείωση της μάζας –και γιατί όχι του όγκου εάν είναι δυνατόν- των tower, με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της ευκολίας μετακίνησης ώστε αυτά να μπορούν να μεταφερθούν από σπίτι σε σπίτι με σχετική άνεση. Το «σχετική» το λέμε γιατί το όλο concept είναι λίγο αμφιλεγόμενο, μιας και αυτά τα PC θα πρέπει να διαθέτουν αρκετά σύγχρονο hardware ώστε να μπορούν να παίζουν τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών, πράγμα που σημαίνει πως η μάζα τους δεν θα είναι και η χαμηλότερη που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς. Τέλος, έχουμε τα Bench Tables τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από δύο κατηγορίες χρηστών, τους overclockers και τους reviewers, με τους πρώτους να αποτελούν το κύριο αγοραστικό κοινό των μικρών και εξειδικευμένων εταιρειών που τα κατασκευάζουν. Εδώ λοιπόν έχουμε κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα cases, μιας και μιλάμε πλέον για ανοιχτά tables τα οποία καθιστούν την εγκατάσταση hardware αλλά και την πρόσβαση σε διάφορα σημεία αυτού αρκετά εύκολη υπόθεση. Ακόμη, δίνουν την δυνατότητα εγκατάστασης εξωτικών μεθόδων ψύξης, η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των οποίων δεν θα ήταν εφικτή με ένα συμβατικό παραδείγματος χάριν pc case. Έχουμε λοιπόν τρεις διαφορετικές ειδικές (υπο)κατηγορίες κουτιών, οι οποίες προφανώς έχουν και διαφορετικό κοινό, που συνήθως κάνει την επιλογή της «θήκης» του με βάση έναν από τους παραπάνω παράγοντες. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να αλλάξουμε λίγο αυτήν την νοοτροπία και να σας παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό, με… τριπλή προσωπικότητα.

Ο λόγος λοιπόν για το νέο case της Cooler Master, το οποίο ανήκει στην σειρά HAF (aka High Air Flow) της εταιρείας, και φέρει τα διακριτικά HAF XB. Το συγκεκριμένο case, θα μπορούσε να πει κανείς πως στοχεύει να τοποθετηθεί λίγο πολύ και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες, σε διαφορετικό βαθμό φυσικά, με το κυβικό σχήμα να αποτελεί την συνταγή της επιτυχίας για την Cooler Master. Έχουμε λοιπόν ένα cube με ύψος τα 2/3 περίπου από ένα συμβατικό case, το οποίο μάλιστα αποτελεί και την πρώτη απόπειρα μιας μεγάλης και καταξιωμένης εταιρείας στο περίεργο αυτό segment της αγοράς.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Δεν θα σας κρατήσουμε όμως περεταίρω σε αγωνία, αφού είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι να δούμε τις δυνατότητες του HyperCube! Next Page Please, όπου θα ασχοληθούμε με το unboxing και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του HAF XB!




Unboxing

Η συσκευασία που έρχεται το HAF XB ακολουθεί τον κλασικό πλέον χρωματικό συνδυασμό που παρατηρείται στις σειρές HAF, aka Black White Purple, παρόμοιο με αυτόν του HAF XM. Στην εμπρός όψη του κουτιού, βλέπουμε μία εικόνα που μας δίνει ουσιαστικά μία πρώτη γεύση για τι εστί HAF XB, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση από την Cooler Master στην διευκρίνιση πως το συγκεκριμένο case μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Bench Table. Με μια στροφή 90 μοιρών CCW, βρίσκουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HAF XB, στα οποία θα αναφερθούμε αμέσως μετά, ενώ ακολουθώντας την ίδια πορεία, βρισκόμαστε στο back side όπου φαίνονται μερικά key features του case. Τέλος, στην τελευταία όψη συναντάμε μία ακόμη αξονομετρική φωτογραφία του HAF XB, ολοκληρώνοντάς έτσι την περιήγησή μας στο εξωτερικό της συσκευασίας του νέου HAF.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Ανοίγοντας το κουτί, βρίσκουμε το case τυλιγμένο σε μια ζελατίνα, με στόχο την προστασία του από τη σκόνη, ενώ αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πλάκες πολυστερίνης στο σχήμα του case, με στόχο την προστασία του κατά την μεταφορά. Επίσης, συναντάμε και το manual, στο οποίο αναφέρονται μερικά features του cube καθώς επίσης οδηγίες για την εγκατάσταση του Hardware. Τέλος, ξεβιδώνοντας ένα από τα panel βρίσκουμε το Accessory Box, όπου περιέχονται τα εξής: Αρκετές βίδες για την εγκατάσταση του hardware, οδηγούς για την τοποθέτηση των SSD, ένα BIOS POST speaker, καθώς και αρκετά zip-ties για cable management.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Έχοντας δει μερικές εικόνες του case από το unboxing και έχοντας διαμορφώσει ήδη μια πρώτη άποψη, ήρθε η στιγμή να αναφέρουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HAF XB, με βάση τα οποία θα μπορέσουμε να περάσουμε στην διεξοδική ανάλυση του case αμέσως μετά.

Specifications


















Η αλήθεια είναι πως το HAF XB σίγουρα κατάφερε να μας εντυπωσιάσει αφού οι διαστάσεις του ήταν κάτι πρωτόγνωρο για ένα case. Με ύψος 33 cm, μήκος 44.2 cm και βάθος 42.3 cm, ο συγκεκριμένος κύβος δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει να διεγείρει την φαντασία μας για το που θα μπορούσε να τοποθετηθεί, αφού η κλασική πλέον θέση που έχουμε οι περισσότεροι στο γραφείο, σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η πλέον κατάλληλη! Παράλληλα, το all black design του έδινε σίγουρα έναν τόνο σοβαρότητας και μινιμαλισμού στο case, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε και τις επιλογές αναφορικά με την θέση τοποθέτησής του. Σε αυτήν την σελίδα όμως, itʼs all about exterior, οπότε πάμε να το αναλύσουμε.

Front Side

Το εμπρός μέρος του HAF XB είναι αδιαμφισβήτητα και το πιο ενδιαφέρον ,μιας και μας εμφανίζει μερικά βασικά χαρακτηριστικά του. Αρχικά, το βλέμμα μας αιχμαλωτίζεται από το εντυπωσιακό front side mesh, που με μέγεθος σχεδόν το 50% της πρόσοψης είναι υπεύθυνο για την κύρια εισαγωγή αέρα στο εσωτερικό του case, περιλαμβάνοντας και τους δύο μοναδικούς 120 mm ανεμιστήρες που παρέχονται μαζί με αυτό, ενώ παράλληλα διαθέτει και φίλτρο σκόνης (μη αποσπώμενο). Έπειτα, κοιτώντας κάτω αριστερά βλέπουμε δύο 5.25” bays, στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν τα διάφορα οπτικά μας μέσα, ή και γιατί όχι κάποιος fan controller.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Πηγαίνοντας στην δεξιά μεριά, συναντάμε τα δύο X-Dock bays που είναι υπεύθυνα για την τοποθέτηση των κλασικών μηχανικών δίσκων, αξιοποιώντας την γνωστή σε όλους μας τεχνική του Hot Swap. Εδώ, έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδο τοποθέτησης των δίσκων από την Cooler Master, με τον χαρακτηρισμό της να μπορούσε να συμπυκνωθεί σε δύο λέξεις! Dead Simple! Το μόνο που πρέπει να κάνει από την πλευρά του ο χρήστης είναι να αφαιρέσει τον οδηγό του bay, να τον διευρύνει κατά πλάτος και να τοποθετήσει τον δίσκο. Πραγματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως πιο απλοϊκό και συνάμα λειτουργικό σύστημα εγκατάστασης δίσκων δεν έχουμε συναντήσει!

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Η περιήγησή μας στην κύρια όψη του HAF XB έρχεται να ολοκληρωθεί με το I/O Panel, από το οποίο όσο παράξενο και εάν ακούγεται, εντύπωση κάνουν τα δύο κουμπιά που απαντώνται σε κάθε case. Το Power On λοιπόν στο HAF XB είναι πραγματικά μεγάλο, πράγμα που διευκολύνει το πάτημά του και συνεπώς την εκκίνηση του συστήματος. Παρατηρώντας ακόμη κανείς προσεκτικά, βλέπει πως το power on symbol έχει σχηματιστεί με μία πλαστική διαφανή επιφάνεια. Ο σκοπός της; Ο φωτισμός αυτού, με το red LED να δίνει έναν όμορφο τόνο στην μπροστινή όψη του case, μιας και οι ανεμιστήρες που περιλαμβάνονται δεν είναι φωτιζόμενοι. Ακολούθως βρίσκουμε το Reset button στο μεγεθυμένο version του, με το panel να ολοκληρώνεται από τα κλασικά microphone in και headphone out, αλλά και από τις δύο θύρες USB 3.0 του case. Όσον αφορά τα δύο τελευταία, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε πως τα mic in και headphone out ports θεωρούνται λίγο πολύ ξεπερασμένα. Αντʼ αυτών, ο χώρος που καταλαμβάνουν θα μπορούσε να συμπληρωθεί από θύρες USB 2.0, μιας και την σήμερον ημέρα the more usb ports you have, the best it is. Και λέμε USB 2.0, διότι το HAF XB περιλαμβάνει μόνο θύρες USB 3.0, η χρησιμοποίηση των οποίων δεν είναι εφικτή όταν αξιοποιείται κάποια παλαιότερη μητρική που δεν υποστηρίζει το νέο standard. Συνεπώς προσοχή στην συμβατότητα της μητρικής σας, αφού θα μπορούσατε να καταλήξετε χωρίς λειτουργικές μπροστινές θύρες USB.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Top Side

Το επάνω μέρος του cube σίγουρα αξιοποιεί και αναδεικνύει τα αρχικά HAF σε όλο το μεγαλείο τους. High Air Flow λοιπόν, από ένα τεράστιο άνοιγμα με κυψελοειδή σχάρα, επάνω στην οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας 200 mm ανεμιστήρας. Βέβαια, έχετε κατά νου πως δεν συμπεριλαμβάνεται dust filter οπότε η χρήση του συγκεκριμένου ανεμιστήρα θα πρέπει να είναι για εξαγωγή του θερμού αέρα, μιας και σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση η σκόνη θα πηγαίνει κατευθείαν επάνω στο hardware. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, αφού όταν το case δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τίποτα δεν θα μπορεί να εμποδίσει την σκόνη από το να βρει τον δρόμο της.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Left & Right Side

Η δεξιά και η αριστερή πλευρά του case είναι απόλυτα όμοιες και περιλαμβάνουν χειρολαβές για την εύκολη μεταφορά του case, καθώς επίσης και ανοίγματα για τον αερισμό του. Σε αυτά δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο σκόνης, ενώ θα δείτε και πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ανεμιστήρας.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Back Side

Στην πίσω μεριά έχουμε αρκετά πράγματα. Αρχικά, έχουμε ένα άνοιγμα μεγέθους 120 mm όπου μπορεί να τοποθετηθεί και ο αντίστοιχος ανεμιστήρας, το οποίο ακολουθείται από μία οριζόντια κυψελοειδή επιφάνεια που συμβάλει στον αερισμό του case. Έπειτα έχουμε την γνωστή θέση για το I/O Shield της μητρικής, δίπλα στην οποία βρίσκονται 7 PCI Slots. Ας μην ξεχάσουμε όμως και τα δύο ενδεδειγμένα ανοίγματα για watercooling tubes, τα οποία όμως δεν έχουν ανοιχτεί από την CM, παρά μόνο επισημανθεί. Κλασικά πράγματα μέχρι στιγμής, αλλά hereʼs where things start to get interesting. Από κάτω λοιπόν βλέπουμε την θέση για το Power Supply, η οποία όμως φαίνεται κάπως διαφορετική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μετατοπιστεί προς τα έξω, ώστε να επιτρέπει την τοποθέτηση μεγαλύτερων τροφοδοτικών, πράγμα που αποδείχτηκε και στην πράξη αρκετά χρήσιμο. Περισσότερα όμως για αυτό στην εγκατάσταση του συστήματος. Προς το παρόν, και για να κλείσουμε με την πίσω μεριά του κουτιού, έχουμε και δύο θέσεις[B] για 80 mm ανεμιστήρες, που αν και πρωτόγνωρο, εξηγείται απόλυτα από την εσωτερική διάταξη του cube.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Bottom Side

Στο κάτω μέρος έχουμε κατά τα γνωστά την εισαγωγή/εξαγωγή αέρα από το τροφοδοτικό, η οποία συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο dust filter, η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση του οποίου είναι easy peasy. Τέλος, συναντάμε και τα στηρίγματα από καουτσούκ του HAF XB, με το καουτσούκ να χρησιμοποιείται για την μείωση των κραδασμών που δημιουργούνται από το hardware.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Αφού λοιπόν είδαμε το εξωτερικό του HAF XB, έφτασε η στιγμή να περάσουμε στην επόμενη σελίδα, και συνεπώς στα εσωτερικά goods, όπου σίγουρα το νέο HAF έχει μερικούς άσους στο μανίκι του!




Για την πρόσβαση στο εσωτερικό του HAF XB απαιτείται η αφαίρεση τριών πάνελ, αφαιρώντας 6 συνολικά χειρόβιδες, δύο σε κάθε πάνελ. Αμέσως αμέσως βλέπουμε λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί τα cube cases από τα κλασικά Mid-Towers, δηλαδή τα compartments. Ειδικότερα, για το HAF XB έχουμε δύο διαμερίσματα, ένα για την μητρική, ψύκτρα και κάρτα γραφικών, και ένα για τα οπτικά μέσα, τους δίσκους, τα SSD και το τροφοδοτικό. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά:

1. Motherboard Tray

To tray της μητρικής στο cube της Cooler Master είναι αφαιρούμενο, πράγμα απαραίτητο για την πλήρη και άνετη πρόσβαση στο κάτω διαμέρισμα. Η αφαίρεσή του γίνεται με το ξεβίδωμα τεσσάρων χειρόβιδων που βρίσκονται σε ζευγάρια στις δύο πλάγιες πλευρές του case, και ειδικότερα στα σημεία συναρμογής του tray με τον ατσάλινο σκελετό του case. Ακόμη, μπορεί να φιλοξενήσει ATX, Micro-ATX καθώς επίσης και Mini-ITX μητρικές, τοποθετώντας τους ανάλογους φυσικά αποστάτες, όπως αυτοί καθορίζονται επάνω στο tray.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


2. SSD Cage

Για τα Solid State Drive μας η Cooler Master έχει προνοήσει, για αυτό και συναντάμε ένα cage στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν έως και 4 SSD, αφού εγκατασταθούν πρώτα οι ανάλογοι οδηγοί επάνω στα drives που παρέχονται με τα accessories. Κάτι που θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι πως η τοποθέτηση των drive αρχικά μας φάνηκε κάπως περίεργη, αφού το drive δεν κατάφερε να ασφαλίσει στην θέση του, παρά μόνο μετά από σπρώξιμό του με μεγαλύτερη δύναμη. Εν τέλη, φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα έχει παρατηρηθεί και σε άλλα HAF XB παρουσιάζοντας έτσι πιθανότατα κάποιο σφάλμα στον αρχικό σχεδιασμό του case και συγκεκριμένα στην θέση των οπών κλειδώματος των οδηγών. Για να μην παρεξηγηθούμε όμως, δεν σημαίνει πως το cage δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα drive σας, απλά για την τοποθέτησή τους θα χρειαστεί μεγαλύτερη δύναμη, την οποία μην διστάσετε να εφαρμόσετε.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


3. Optical Drive Bays

Όσον αφορά τα οπτικά μέσα, στο HAF XB δύνανται να τοποθετηθεί έως και ένα ζευγάρι οπτικών μέσων μεγέθους 5.25 ιντσών, ή και γιατί όχι κάποιος fan controller. Η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη, αφού η όλη διαδικασία μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα βήματα: Γύρισμα του διακόπτη κλειδώματος στην θέση open, αφαίρεση του εμπρός bezel, σύρσιμο του ODD στην θέση του και μεταφορά του διακόπτη κλειδώματος στο lock. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι από τις πιο εύκολες που έχουμε συναντήσει σε αρκετά case, ενώ παράλληλα απαντάται και σχεδόν σε όλα τα καινούργια case της CM.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


4. Hard Disk Drive Bays

Τα HDD Bays στο HAF XB, aka X-Dock bays, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες προσθήκες που θα μπορούσαν να γίνουν. Αυτό το λέμε γιατί όσοι έχουν δουλέψει με κάποια case της Cooler Master είναι πολύ πιθανόν να έχουν συναντήσει τον μηχανισμό τοποθετήσης 3.5 ιντσών δίσκων, ο οποίος είναι σίγουρα αρκετά λειτουργικός, εύκολος και ίσως από τους καλύτερους που έχουμε συναντήσει. Στο HAF XB λοιπόν, η εταιρεία αποφάσισε να πάει την εγκατάσταση δίσκων ακόμη ένα βήμα παραπέρα, με τα X-Dock που συναντώνται στο HAF XB να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση, μιας και δεν χρειάζεται πλέον η κάμψη των οδηγών για την τοποθέτηση ενός HDD. Αντίθετα, ο όλος μηχανισμός στηρίζεται σε ένα κινητό αριστερό τμήμα, το οποίο ανοίγουμε για να τοποθετηθεί ο δίσκος και στην συνέχεια το σέρνουμε πίσω στην θέση του, and the job is done. Συνεπώς, με το νέο αυτό σύστημα και μειώνεται ο χρόνος τοποθέτησης ενός δίσκου, και περιορίζονται τα συμβάντα σπασμένων οδηγών λόγω αυξημένης ασκούμενης καμπτικής ροπής. Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά bays μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εγκατάσταση 2 SSD, προσφέροντας εν τέλη δυνατότητα τοποθέτησης συνολικά 6 SSD.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


5. PSU Compartment

Η θέση που προσφέρεται για την εγκατάσταση του τροφοδοτικού, εκτός από την επένδυση που διαθέτει στο κάτω τμήμα της για την μείωση των κραδασμών, παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τις συνηθισμένες. Αυτή είναι το offset προς τα έξω που έχει γίνει κατά 2.54 εκατοστά στον σκελετό στερέωσής του, επιτρέποντας έτσι την τοποθέτηση μεγαλύτερων τροφοδοτικών ή και φυσιολογικού μεγέθους non modular PSU. Το μέγιστο μήκος των τροφοδοτικών, καθορίζεται από την Cooler Master στα 180 mm.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Έχοντας δει και τα βασικά στοιχεία του εσωτερικού του case θα ήταν πλέον σκόπιμο να ρίξουμε μια εποπτική ματιά τόσο στις δυνατότητες τοποθέτησης ανεμιστήρων, όσο και στις δυνατότητες εγκατάστασης υδρόψυξης στο HAF XB.




Fan Positioning

Σίγουρα ακόμη και το όνομα του case, η για να είμαστε πιο ακριβείς η οικογένειά του, θα μπορούσε να μας προϊδεάσει για τις δυνατότητές του αναφορικά με την ψύξη των εξαρτημάτων που θα τοποθετηθούν σε αυτό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως το HAF XB είναι πραγματικά όνομα και πράγμα στον τομέα αυτό, μιας και τα διαθέσιμα ανοίγματα για ανεμιστήρες είναι σίγουρα αρκετά. Αρχικά, και αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του case, είναι η επάνω εξαγωγή αέρα. Σε αυτήν μπορεί να τοποθετηθεί ένας 200 mm outtake fan. Χρειάζεται όμως λίγο προσοχή στο σημείο αυτό, μιας και το outtake δεν το είπαμε τυχαία. Ειδικότερα, ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται φίλτρο σκόνης στην μεγάλη αυτή οπή, ενώ μάλιστα το αραιό mesh καθιστά την κατακάθιση της σκόνης ένα αναπόφευκτο γεγονός. Ακολούθως, κοιτώντας στην πρόσοψη του case βρίσκουμε 2x120 mm non LED ανεμιστήρες, με τους οποίους επιτυγχάνεται η εισαγωγή ψυχρού αέρα στο case. Στην θέση αυτή, σύμφωνα με την Cooler Master, μπορούν να τοποθετηθούν και 2x140 mm ανεμιστήρες. Έπειτα, κοιτώντας στην πίσω μεριά του cube έχουμε αρκετές επιλογές. Αφενός έχουμε μία θέση η οποία μπορεί να δεχτεί έναν ανεμιστήρα μεγέθους 120 mm, αφετέρου έχουμε δύο θέσεις για την τοποθέτηση 2x80 mm ανεμιστήρων που συμβάλουν στον αερισμό του κάτω compartment του HAF XB. Τέλος, και κλείνοντας με την συγκεκριμένη ενότητα, έχουμε ποικίλες οπές καθʼ όλη την περίμετρο του case από όπου ενισχύεται η ανταλλαγή αέρα και συνεπώς η εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του case με το εξωτερικό περιβάλλον.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Watercooling Potential

Το watercooling έχει πλέον περάσει σε ένα νέο επίπεδο από πλευράς προσβασιμότητας στους end users, ιδίως όταν αυτοί είναι ικανοποιημένοι με πιο απλές λύσεις που δεν τους υποχρεώνουν να ασχοληθούν τόσο πολύ με αντλίες, reservoir, σωληνώσεις κοκ. Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν τα έτοιμα συστήματα υδρόψυξης τα οποία την σήμερον ημέρα έχουν αρχίσει να βρίσκουν το δρόμο τους σε αρκετά συστήματα χρηστών, υποσχόμενα καλύτερες επιδόσεις από την συμβατική αερόψυξη. Αυτά έρχονται κυρίως σε δύο μεγέθη. Είτε λοιπόν single 120mm @ back (i.e. H80, Seidon 120XL), είτε dual 120mm @ front (i.e. H100), το HAF XB θα σας καλύψει απόλυτα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο εμπρός τμήμα του HAF XB θα μπορούσε να τοποθετηθεί και ένα 140 mm dual radiator cooler, όπως για παράδειγμα το H110. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν μόνο έτοιμα συστήματα υδρόψυξης, απλά ο χώρος στο HAF XB είναι ολίγον περιορισμένος, με την εγκατάσταση ενός custom συστήματος υδρόψυξης να απαιτεί σίγουρα κάποιο ενδελεχή σχεδιασμό, φαντασία αλλά και modifications. Τέλος, για όσους δεν το έχουν ήδη καταλάβει από τα συμφραζόμενα, το διπλό ψυγείο μπορεί να τοποθετηθεί στο εμπρός μέρος, ενώ το μονό στο πίσω, και συγκεκριμένα στις θέσεις για τους ανεμιστήρες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Hardware Size Limitations

To HAF XB δύναται να φιλοξενήσει μία μεγάλη πληθώρα hardware στο εσωτερικό του. Έτσι από πλευράς ψύξης του επεξεργαστή μπορούν να τοποθετηθούν αερόψυκτρες ύψους έως και 180 mm, όπως για παράδειγμα η γνωστή σε όλους Noctua NH-D14, η οποία έχει ύψος 160 mm. Από πλευράς καρτών γραφικών οδηγούμαστε σε παρόμοια συμπεράσματα μιας και το διαθέσιμο μήκος που μπορεί να τοποθετηθεί ανέρχεται στα 334 mm, μεγαλύτερο από τα 304.8 mm που διαθέτει η μεγαλύτερη κάρτα γραφικών του εμπορίου, ονόματι AMD Radeon HD 7990. Και μιας και αναφερθήκαμε σε κάρτες γραφικών, ας πούμε πως στο HAF XB θα μπορούσαν να τοποθετηθούν έως και τρεις κάρτες γραφικών σε διάταξη SLI/CrossFire, παίρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι οι σύγχρονες μητρικές αφήνουν κενό το πρώτο PCI Slot του case λόγω του layout τους.

Next Page Please, όπου θα εγκαταστήσουμε το σύστημα επάνω στο οποίο έγιναν οι μετρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα σας μεταβιβάσουμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από την όλη διαδικασία.




Hardware Placement

Σε αυτήν την ενότητα θα αναφερθούμε στα βήματα που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε ώστε να εγκατασταθεί το hardware μέσα στο κουτί. Ξεκινώντας λοιπόν, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει κανείς είναι να αφαιρέσει όλα τα side panels (3 συνολικά) πράγμα που επιτυγχάνεται με την αφαίρεση 6 χειρόβιδων. Έπειτα τοποθετούνται οι αποστάτες επάνω στους οποίους θα πατήσει η μητρική στο motherboard tray, αντιστοιχίζοντας τις διαθέσιμες υποδοχές με αυτές που αναγράφονται επάνω σε αυτό. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, αφαιρείται το motherboard tray από το κουτί, ξεβιδώνοντας τις τέσσερις πλαϊνές χειρόβιδες και εγκαθίσταται η μητρική επάνω σε αυτό. Ακολουθεί η εγκατάσταση του επεξεργαστή και της ψύκτρας του, ενώ τοποθετούνται και οι μνήμες. Στην συνέχεια αφήνεται στην άκρη το tray της μητρικής και ετοιμαζόμαστε για την ενασχόληση με το δεύτερο compartment του HAF XB.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Σε αυτό το διαμέρισμα, η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει τοποθετώντας τα SSD που διαθέτουμε καθώς επίσης και τα διάφορα οπτικά μας μέσα. Έπειτα, σειρά έχουν οι μηχανικοί δίσκοι, οι οποίοι με την βοήθεια των X-Dock τοποθετούνται πολύ εύκολα και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κόπο. Ακολούθως τοποθετείται το τροφοδοτικό. Για τους σκοπούς των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε ένα Corsair TX750 V2 Power Supply, το οποίο δεν ήταν modular. Αφού λοιπόν αυτό εγκαταστάθηκε, διαπιστώθηκε πως τα καλώδια ήταν αρκετά κοντά στο PCB που συνδέονταν οι δίσκοι του X-Dock, με συνέπεια να μην μπορούν να δρομολογηθούν με σχετική ευκολία. Συνεπώς «κρεμάσαμε» έξω από το HAF-XB τα περιττά ως προς το κάτω διαμέρισμα καλώδια και κάναμε τις απαιτούμενες συνδέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το τροφοδοτικό που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν κάποιο τεραστίου μεγέθους, ο χώρος που είχαν τα καλώδια να αναπτυχθούν πίσω από το τροφοδοτικό ήταν μικρός. Επομένως προτού κάνετε τις επιλογές σας ρίξτε μια ματιά στο μήκος του τροφοδοτικού σας. Ενδεικτικά και ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε πως το τροφοδοτικό που χρησιμοποιήθηκε είχε μήκος 16 cm. Κλείνοντας με την τοποθέτηση του συστήματος, το μόνο που έμεινε ήταν να διαχωριστούν τα καλώδια που θα χρησιμοποιούνταν από την μητρική αλλά και την κάρτα γραφικών, ενώ στην συνέχεια να επανεγκατασταθεί το tray της μητρικής.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Γενικά, στην όλη διαδικασία αυτό που μας έκανε την ζωή κάπως δύσκολη ήτανο ίδιος ο σκελετός του HAF XB, ο οποίος παρεμπόδιζε αρκετές φορές τις κινήσεις μας, ιδίως κατά τη διάρκεια της σύνδεση των καλωδίων του τροφοδοτικού. Συνεπώς υπήρχε μεν χώρος για να δουλέψουμε, αλλά πολλές φορές βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το ίδιο το case ως προς την δρομολόγηση των καλωδίων. Και μιας και αναφερθήκαμε στην διαχείριση των καλωδίων, ας περάσουμε στην αμέσως επόμενη και συναφή ενότητα, αυτή του Cable Management.

Cable Management

Η διαχείριση καλωδίων λοιπόν, όπως και σε κάθε σύγχρονο case, έτσι και στο HAF XB έχει προβλεφθεί κατάλληλα. Μάλιστα στην περίπτωση του HAF XB συναντάμε αρκετές αγκυρώσεις για τα zip-ties, οι οποίες συμβάλουν σε ένα περιποιημένο και ταυτόχρονα καλύτερα αεριζόμενο εσωτερικό. Ειδικότερα, το HAF XB ως προς τις δυνατότητές του στον τομέα αυτό φαίνεται πολύ ισχυρό, μιας και έχει προβλεφθεί πως εν τέλει θα χρησιμοποιηθούν πολλές καλωδιώσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν να διανύσουν οριζόντιες αποστάσεις, σε αντίθεση με τις κατακόρυφες των συμβατικών case, οπότε όλο το «πάτωμα» έχει επενδυθεί με αγκυρώσεις. Ακόμη, το ίδιο συμβαίνει και στα πλαϊνά τμήματα του σκελετού, τα οποία έχουν διαθέτουν και αυτά εξοχές για την δρομολόγηση των καλωδίων.

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCubeCooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Συνεπώς από πλευράς δυνατοτήτων δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται όμως, όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, στον μικρό χώρο που διαθέτει το τροφοδοτικό στο πίσω του μέρος, σε συνδυασμό με την πληθώρα καλωδίων που ξεκινούν από αυτό. Έτσι περιορίζεται σημαντικά ο διαθέσιμος προς εργασία χώρος, αυξάνοντας με τη σειρά του και τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας.




Temperature & Noise Readings

Για την μέτρηση της θερμοκρασία χρησιμοποιήσαμε ένα αρκετά φορτωμένο σύστημα αποτελούμενο από την γνωστή θερμάστρα, aka Phenom II X4 955 BE, συνδυασμένη μαζί με 3 SSD, μία Radeon HD 4870, 2 μηχανικούς δίσκους και ένα blu-ray drive.

Hardware
Motherboard
Asus M3A79T-Deluxe
CPU
AMD Phenom II X4 955 BE
RAM
2x2GB Mushkin @ 1066 Mhz
GPU
Saphire Radeon HD 4870
SSDs/HDDs
2xOCZ Vertex Turbo 30 GB
OCZ Agility 3 60 GB
WD Caviar Green 1 TB
Seagate Barracuda 320 GB
PSU
Corsair TX750
OS
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
CPU Cooler
Scythe Mugen 2 Rev.B
Case
Cooler Master HAF XB


Για να ανακαλύψουμε λοιπόν τις υψηλότερες θερμοκρασίες του κουτιού, δοκιμάσαμε τρία σενάρια. Πρώτα, στρεσάραμε τον επεξεργαστή με το Prime95 για 15 λεπτά μετρώντας τις θερμοκρασίες του με το HwMonitor. Ακολούθως, στρεσάραμε την κάρτα γραφικών με την βοήθεια του furmark για 15 λεπτά, με το GPUz να μας αναφέρει την θερμοκρασία του πυρήνα της. Τέλος, πήγαμε τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ταυτόχρονα στο 100%, μετρώντας τις εκάστοτε θερμοκρασίες. Ακολουθεί αναλυτικά το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των παραπάνω μετρήσεων, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με τη μορφή γραφήματος, εν συγκρίσει με το 690 II Advanced, το HAF XM καθώς επίσης και το Corsair Carbide 200R.



Παρατηρώντας το γράφημα, βλέπουμε πως το HAF XB στον τομέα των γραφικών είναι σχεδόν 4 βαθμούς πιο πάνω από το HAF XM, το οποίο όμως είχε και τις καλύτερες θερμοκρασίες των δοκιμών. Εκεί όμως που το HAF XB πραγματικά λάμπει είναι ο τομέας του επεξεργαστή. Εντοπίζουμε λοιπόν σε αυτόν τον τομέα 4-5 βαθμούς κελσίου πιο κάτω από τα υπόλοιπα case, και όλα αυτά χωρίς να τοποθετηθεί στην επάνω εξαγωγή αέρα ο υποστηριζόμενος 200 mm ανεμιστήρας. Συνεπώς οι πολλές οπές για την ανταλλαγή του αέρα και την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι σίγουρα αποτελεσματικές.

Ακόμη, μετρήσαμε και τον παραγόμενο θόρυβο στα τέσσερα αυτά cases, έχοντας όμως μία διαφορετική μεθοδολογία, το σκεπτικό της οποίας έχει ως εξής. Αρχικά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως σε ένα σύστημα ο παραγόμενος θόρυβος εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες: την κάρτα γραφικών, την ψύξη του επεξεργαστή και τους ανεμιστήρες του κουτιού. Με τους δύο πρώτους παράγοντες να μεταβάλλονται σημαντικά από pc σε pc, αποφασίσαμε να τους απαλείψουμε από την εξίσωση, αφού δεν θα ήταν σκόπιμο να σας παρέχουμε μία πληροφορία η οποία σχεδόν σίγουρα θα ήταν διαφορετική για το σύστημά σας, και συνεπώς δεν θα είχε κάποια αξία. Συνεπώς, επιλέξαμε να μην τοποθετήσουμε hardware μέσα στα cases, αλλά να μετρήσουμε τον παραγόμενο θόρυβο όπως αυτός προέκυπτε κάθε φορά από τους ανεμιστήρες που παρέχονταν stock από τον κατασκευαστή. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες με στόχο να περιοριστούν οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, ενώ η συσκευή μέτρησης τοποθετήθηκε σε τρίποδο σε απόσταση περίπου 0.5 m από το κάθε case. Αυτή η απόσταση επιλέχθηκε κυρίως με βάση την εμπειρία, η οποία δείχνει πως όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από εμάς. Τέλος, ο θόρυβος του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των μετρήσεων καταγράφηκε στα 34.7 dB.



Κοιτάζοντας κανείς το γράφημα βλέπει ένα από τα προβλήματα του HAF XB, το οποίο δυστυχώς σχετίζεται άμεσα με το user experience. Τα 39.9 dB λοιπόν καθιστούν το HAF XB ένα κουτί σίγουρα όχι ήσυχο και σίγουρα αρκετές φορές ενοχλητικό. Πραγματικά θα θέλαμε η Cooler Master να είχε ενσωματώσει πιο ήσυχους ανεμιστήρες. Άλλωστε πιστεύω πως πραγματικά θα άξιζαν το επιπλέον κόστος και σίγουρα θα το προτιμούσαν όλοι οι αγοραστές.




Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Αναφέραμε στην αρχή πως το HAF XB δείχνει να ακολουθεί διάφορες κατευθύνσεις της αγοράς, προσπαθώντας να προσφέρει χαρακτηριστικά από τις διάφορες κατηγορίες που καταγράψαμε. Έχοντας λοιπόν δει πλήρως τις δυνατότητες του HAF XB, πιστεύουμε πως η απάντηση για το τι είναι αυτό δεν μπορεί να διατυπωθεί μονοσήμαντα. Συνεπώς αποφασίσαμε σε αυτήν την σελίδα να φιλοσοφήσουμε λίγο το θέμα και να προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε διάφορες ιδέες που μας πέρασαν από το μυαλό δουλεύοντας με το HAF XB. Just for a quick recap, οι κατηγορίες που θα περιγράψουμε είναι HTPC, LAN Party PC και Test Bench.

HTPC (Home Theatre PC): Ίσως η κατηγορία που ταιριάζει λιγότερο στον χαρακτήρα του case, μιας και τα κοινά γνωρίσματα μεταξύ του HAF και των HTPC είναι λίγα. Από πλευράς μεγέθους, το HAF XB σίγουρα δεν θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί μαζί με τα υπόλοιπα towers της αγοράς, αφού το ύψος του φτάνει τα 2/3 αυτών. Βέβαια όσο κερδίσει σε ύψος, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο χάνει σε πλάτος, αφού είναι σίγουρα 2 φορές μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα cases. Παρά ταύτα όμως, το HAF XB σίγουρα θα μπορούσε να τοποθετηθεί επάνω σε ένα γραφείο και να αποκτήσει τον ρόλο του HTPC, με άλλους φυσικά ανεμιστήρες. Αισθητικά λοιπόν, κατά την άποψή μας το HAF XB θα μπορούσε να συνοδεύσει την τηλεόρασή σας και σίγουρα να τραβήξει τα βλέμματα των επισκεπτών. Ακόμη, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των θερμοκρασιών, ιδίως σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κάποιος επεξεργαστής iGPU ή κάποιο APU. Εκεί οι θερμοκρασίες σίγουρα θα είναι αρκετά χαμηλές , ίσως και σε καλύτερο βαθμό από το «κλασικά» HTPC oriented cases.

LAN Party PC: Και ερχόμαστε σιγά σιγά σε μία κατηγορία όπου το HAF XB δείχνει να έχει περισσότερους άσους στο μανίκι του. Εδώ μπορεί να χάνει λίγο ως προς τη μάζα του, η οποία ανέρχεται στα 8.2 kg, και που βρίσκεται λίγο υψηλότερα από την μάζα ενός απλού case, όπως το 200R (6.05 kg), αλλά κερδίζει στον τομέα της λειτουργικότητας. Σε αυτό συνεισφέρουν τα μέγιστα τόσο το μικρό του ύψος, όσο κυρίως οι πλαϊνές χειρολαβές που διαθέτει, κάνοντάς το την πλέον κατάλληλη επιλογή για τέτοιου είδους «αποστολές». Άλλωστε τα LAN Party PCs διαφοροποιούνται σε αυτόν τον τομέα από τα συμβατικά towers κυρίως με πρόσθετες χειρολαβές στο επάνω μέρος τους, με τις οποίες πραγματοποιείται η ευκολότερη μεταφορά τους. Εδώ λοιπόν το HAF XB θα μπορούσε να θεωρηθεί σίγουρα μια αρκετά καλή και γιατί όχι προτεινόμενη λύση έναντι πολλών LAN Party oriented cases, που θα μειώσει σημαντικά τον κόπο μετακίνησης.

Bench Table: Πρόκειται ουσιαστικά για την κατηγορία η οποία διαφημίζεται και από την ίδια την Cooler Master ως η δεύτερη προσωπικότητα του HAF XB. Εδώ έχουμε μάλιστα ειδικές απαιτήσεις, με κυρίαρχη να αποτελεί η αρχή της ευκολίας και της ταχύτητας εγκατάστασης και αλλαγής του hardware[B]. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να πει κανείς πως το HAF XB ανταποκρίνεται αρκετά καλά σε αυτό του το έργο, μιας και όταν αφαιρέσουμε και τα τρία side panels η πρόσβαση στα διαμερίσματα του HAF XB είναι απεριόριστη. Προτού όμως συνεχίσουμε ας κάνουμε ορισμένες παραδοχές. Αρχικά, έστω ότι αναφερόμαστε σε έναν extreme overcklocker, όπου ένα test bench χρησιμοποιείται κυρίως για την εγκατάσταση της μητρικής, του επεξεργαστή, των μνημών και της κάρτας γραφικών. Εδώ, σε αντίθεση με τα συμβατικά cases δεν παίζει μεγάλο ρόλο η θέση τοποθέτησης του τροφοδοτικού ή και των SSD, αφού πολλές φορές αυτά τοποθετούνται εκτός του bench table. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και δίνοντας την μεγαλύτερη έμφαση στην λειτουργικότητα και ταχύτητα αλλαγής και εγκατάστασης της μητρικής και των συναφών με αυτήν εξαρτημάτων, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως το HAF XB είναι αποδοτικό, έχοντας όμως ένα σημαντικό ελάττωμα. Αυτό προκύπτει από την προσπάθεια της εταιρείας να ταιριάξει ένα test bench με ένα συμβατικό cube case, και δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον σκελετό του. Στον συγκεκριμένο τομέα λοιπόν, ο σκελετός αποτελεί ένα πρόβλημα λειτουργικότητας για το HAF XB, αφού μειώνει αρκετές φορές την ελευθερία κινήσεων μας, ιδίως όταν χρειαστεί να τοποθετήσουμε κάποιο Phase Change[B], Cascade ή και γιατί όχι LN2. Ακόμη, το HAF XB δεν δύναται να αποτελέσει την βέλτιστη επιλογή για test bench, μιας και ο σκελετός του εμποδίζει σημαντικά την τοποθέτηση καρτών γραφικών με modded power circuitry, καθώς επίσης και LN2 Pots, όπου η ταχύτητα και η ομαλή ροή των διαδικασιών είναι αναγκαία για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων.

Βέβαια υπάρχει και μία ακόμη σκοπιά στην οποία το HAF XB ίσως να αποτελέσει την βέλτιστη επιλογή. Μιλάμε για την κατηγορία των reviewer, που αν και περιορισμένο αγοραστικό κοινό, σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του HAF XB. Και το λέμε αυτό γιατί ουσιαστικά το πρόβλημα του σκελετού δεν εμφανίζεται, μιας και όταν χρειάζεται κάποια αλλαγή σε hardware μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρο το motherboard tray.

Είδαμε λοιπόν μερικά κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούσε να προτιμήσει κανείς το HAF XB ή να το απορρίψει για κάποια ειδική χρήση. Βέβαια, η ουσιαστική χρήση του HAF XB είναι η πρώτη προσωπικότητά του και με βάση την οποία έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί. Αυτή δεν είναι άλλη από την χρήση ως καθημερινό case, το οποίο θα δούμε συμπερασματικά στην επόμενη σελίδα όπου θα συγκεντρώσουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά του Cooler Master HAF XB.




Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube


Φτάσαμε αισίως στην τελευταία σελίδα αυτού του Review. Σίγουρα το HAF XB ήταν ένα ενδιαφέρον case που μας κίνησε το ενδιαφέρον και μας έδειξε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί σε ένα συμβατικό κουτί. Πρώτα πρώτα το cubic shape του είναι σίγουρα το πρώτο στοιχείο που μας εξέπληξε και που ξεκίνησε μία σειρά σκέψεων για την χρησιμότητά του, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στην προηγούμενη σελίδα. Εδώ itʼs all about the (mainstream) case inside it!

Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν το HAF XB δεν θα απογοητεύσει, διαθέτοντας αρκετές θέσεις για το hardware σας. Σίγουρα δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί τα κλασικά Mid-Towers, αλλά η επεκτασιμότητα που παρέχει δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ελλιπής. Μάλιστα, είναι ικανό να χωρέσει κάθε μεγέθους κάρτες γραφικών, καθώς επίσης και τα μεγαλύτερα CPU Coolers της αγοράς. Ταυτόχρονα, όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν αναλογιστούμε το γεγονός ότι όλη η διαδικασία εγκατάστασης hardware γίνεται με την χρήση των χεριών μας και μόνο, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί η τοποθέτηση της μητρικής.

Από πλευράς Cable Management, το HAF XB θα μπορούσε να θεωρηθεί σίγουρα ικανοποιητικό, με τις θέσεις για την δρομολόγηση των καλωδίων να βρίσκονται σχεδόν παντού. Όσον αφορά τις δυνατότητες για watercooling του HAF XB, αυτές θα μπορούσαν να περιγραφούν ως επαρκής, μιας και είναι συμβατό με τα συστήματα έτοιμης υδρόψυξης που κυκλοφορούν στην αγορά, τόσο single όσο και dual radiator. Βέβαια, για την τοποθέτηση μίας custom υδρόψυξης, ένα κλασικό tower σίγουρα θα έκανε καλύτερα την δουλειά, κυρίως από πλευράς διαθέσιμου χώρου.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλα ρόδινα για το HAF XB, αφού επάνω στην προσπάθεια να συνδυαστούν πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, κάποια πράγματα παραλείφθηκαν ή δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία. Μιλάμε κυρίως για δύο πράγματα. Αρχικά, αναφερόμαστε στον χώρο που βρίσκεται πίσω από το Power Supply, το οποίο στην περίπτωσή μας και μη non modular PSU, μας έκανε κάπως δύσκολη την ζωή μέχρι να κάνουμε τις απαραίτητες συνδέσεις. Αντίστοιχα και για το Cable Management, το οποίο αν και πλήρως υποστηριζόμενο από το case, συνάντησε τροχοπέδη στο PSU. Ας τονίσουμε όμως ξανά πως αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση τροφοδοτικού και δεν θα συμβεί απαραίτητα και στην δική σας.

Έπειτα έρχεται το κύριο μειονέκτημα που έκοψε πόντους από την εμπειρία του HAF XB όσον αφορά το test bench side του. Αυτό ήταν ο σκελετός του case, ο οποίος όμως ήταν κάτι αναπόφευκτο εφόσον πάρθηκε η απόφαση πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα Bench Table αλλά με έναν συνδυασμό αυτού με ένα κλασικό κουτί.

Από πλευράς επιδόσεων το HAF XB κράτησε ψηλά τον πήχη, όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια του της σειράς HAF, διατηρώντας μεν στον τομέα της κάρτας γραφικών καλές θερμοκρασίες, διαπρέποντας δε στον τομέα της ψύξης του επεξεργαστή με θερμοκρασίες που βρίσκονταν 5 βαθμούς κελσίου κάτω από τα υπόλοιπα case που δοκιμάσαμε. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τους ανεμιστήρες που ήρθαν ενσωματωμένοι με το HAF XB, οι οποίοι από πλευράς θορύβου σίγουρα δεν υποστήριξαν την καλή εικόνα που κατά τα άλλα είχε το case.

Κλείνοντας ας αναφερθούμε στον παράγοντα κόστος. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το HAF XB συναντάται στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις. Μία με το case της δοκιμής με το top mesh και σε τιμή της τάξης των 100 Ευρώ, και μία με windowed top, η οποία κοστίζει περί τα 110 Ευρώ. Από πλευράς επιδόσεων η έκδοση των 100 Ευρώ είναι σίγουρα προτεινόμενη σε αντίθεση με την έκδοση με το πλαστικό plexi. Έπειτα λοιπόν από αρκετή ανάλυση και όπως θα είδατε και εσείς, δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση για το αν αξίζει η όχι αγορά του HAF XB. Για αυτό λοιπόν, θα ήταν προσφορότερο να καταγράψτε τις ανάγκες σας, και έπειτα δείτε εάν όντως το HAF XB είναι η κατάλληλη για εσάς επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι, το HAF XB αποτελεί ένα ενδιαφέρον case… με πολλές προσωπικότητες!

Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube
Cooler Master HAF XB Review: A True HyperCube

Ένα ακόμη Case Review εδώ στο HwBox έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Cooler Master Hellas για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!