SuperSSpeed S301 SLC 128GB CR Edition Review: fastest Sandforce ever made

Τα Solid State Drives έκαναν την πρώτη παρουσία τους στο ευρύ κοινό πριν 6 χρόνια περίπου και από τότε η αποδοχή τους αυξάνει συνεχώς. Οι τιμές μειώνονται και οι χωρητικότητες αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς κάνοντας ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς υποψήφιους αγοραστές, να σκέφτονται μελλοντικά την αναβάθμιση ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη των νέων αποθηκευτικών μέσων. Οι εταιρείες από τη μεριά τους προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παρουσιάσουν υλοποιήσεις με χαμηλότερο κόστος παρασκευής, χωρίς όμως να θυσιάζουν την αξιοπιστία και τις επιδόσεις. Κύριο λόγο σε αυτό, παίζουν οι μνήμες NAND flash που χρησιμοποιούνται στα Solid State Drives. Με την παραγωγή να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι τιμές μειώνονται με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να κοστίζει λιγότερο. Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που οι τιμές των SSD μειώνονται ραγδαία; Τα Solid State Drives έκαναν την πρώτη παρουσία τους στο ευρύ κοινό πριν 6 χρόνια περίπου και από τότε η αποδοχή τους αυξάνει συνεχώς. Οι τιμές μειώνονται και οι χωρητικότητες αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς κάνοντας ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς υποψήφιους αγοραστές, να σκέφτονται μελλοντικά την αναβάθμιση ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη των νέων αποθηκευτικών μέσων. Οι εταιρείες από τη μεριά τους προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παρουσιάσουν υλοποιήσεις με χαμηλότερο κόστος παρασκευής, χωρίς όμως να θυσιάζουν την αξιοπιστία και τις επιδόσεις. Κύριο λόγο σε αυτό, παίζουν οι μνήμες NAND flash που χρησιμοποιούνται στα Solid State Drives. Με την παραγωγή να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι τιμές μειώνονται με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να κοστίζει λιγότερο. Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που οι τιμές των SSD μειώνονται ραγδαία;

Ας πάμε ένα μικρό ταξιδάκι πίσω, στο 2008, όταν η Intel παρουσίασε τις πρώτες υλοποιήσεις της Solid State Drives. Τον Intel Χ25-Μ και Intel X25-E. Τα δύο αυτά drives μοιράζονταν τον ίδιο controller PC29AS21AA και η μόνη διαφορά τους ήταν στις μνήμες NAND που συντρόφευαν τον controller. Ο μεν Intel X25-M είχε μνήμες MLC (Multi Level Cell) NAND Flash των 50nm ενώ ο Intel X25-E είχε μνήμες SLC (Single Level Cell) NAND Flash των 50nm. Δεν θα αναφέρουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέριες για να μην κουράσουμε απλά θα αναφέρουμε πως κάθε κελί μνήμης MLC μπορεί να αποθηκεύσει 2 bit πληροφορίας (00, 01, 10, 11) ενώ αντίστοιχα οι SLC μνήμες μπορούν να αποθηκεύσουν σε κάθε κελί μνήμης ένα bit πληροφορίας(0 ή 1). Οι μνήμες SLC λοιπόν εκτός του ότι μπορούν να αποθηκεύουν λιγότερες πληροφορίες μέσα στον ίδιο αριθμό κελιών, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των MLC flash μνημών. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο τυπικός κύκλος ζωής των μνημών MLC σε ολοκλήρωση των 50nm ήταν περίπου 10.000 κύκλοι. Ο τυπικός κύκλος ζωής των μνημών SLC σε ολοκλήρωση των 50nm ήταν 100.000 κύκλοι. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, ο Intel X25-E στην μικρή του έκδοση είχε συνολικό μέγεθος 29.8GB διαθέσιμης χωρητικότητας. Αν ένας χρήστης μπορούσε να γράφει στο drive 100GB δεδομένων ημερησίως (δηλαδή 3.3 φορές τη συνολική χωρητικότητα του drive) τα κελιά μέσα στο drive θα λειτουργούσαν για τα επόμενα 72 χρόνια!!! Φυσικά όλο αυτό είχε και κάποιο κόστος που ο τελικός χρήστης έπρεπε να πληρώσει. Ο Intel X25-M 80GB όταν παρουσιάστηκε στα πρώτα καταστήματα, κόστιζε $620. Ο Intel X25-E με 48GB λιγότερα κόστιζε 710$. Η αναλογία $/GΒ ήταν 7,76$/GB για τον X25-M και 22.47$/GB για τον X25-E. To αν κάποιος θα πλήρωνε αυτή τη τόσο μεγάλη διαφορά για τα οφέλη που πρόσφερε η SLC τεχνολογία, ήταν στη δική του κρίση. (Ο γράφων την πλήρωσε και μάλιστα 3 φορές....)

Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο σήμερα για να δώσουμε μία απάντηση στην ερώτηση γιατί οι τιμές των SSD μειώνονται τόσο γρήγορα.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την κατασκευή ολοκλήρωσης των NAND Flash μνημών. Τα πρώτα drives χρησιμοποιούσαν μνήμες MLC των 50nm με τη διάρκειά τους να αγγίζει τους 10.000 κύκλους ζωής. Έπειτα προχωρήσαμε στα 34nm με 7-8.000 κύκλους ζωής και ύστερα στα 25nm με 5.000 και 3.000 κύκλους ζωής. Όπως μπορεί κάποιος εύλογα να καταλάβει όσο μειώνονται τα νανόμετρα ολοκλήρωσης της flash μνήμης τόσο μειώνεται και ο κύκλος ζωής αυτών. Στο τελευταίο review του Intel 335 είδαμε πως το drive χρησιμοποιεί NAND flash των 20nm με την Intel όμως να εγγυάται πως οι NAND flash μνήμες θα διαρκέσουν για 3.000 κύκλους. Αυτό απομένει να το δούμε.
Τελικά δεν απαντήσαμε στην ερώτηση... Γιατί οι τιμές των SSD μειώνονται τόσο γρήγορα. Γιατί όσο μειώνονται τα νανόμετρα παρασκευής μίας NAND flash μνήμης, αυξάνεται ο αριθμός των μνημών που παράγεται από ένα wafer των 300mm. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο ρυθμός παραγωγής, υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και μειώνονται οι τιμές.

Αρκετά όμως με την θεωρία και με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Ας προχωρήσουμε στo drive της δοκιμής μας.
Το drive, μας έρχεται από την άγνωστη στο χώρο (ειδικά στην Ευρώπη) Richmax. Αν και η εταιρεία δεν είναι γνωστή, έχει τρία εργοστάσια κατασκευής μνημών nand flash όπου παράγει Solid State Drives, USB Flash Drives, card readers καθώς επίσης είναι επίσημος κατασκευαστής Intel NAND flash μνημών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μαμά εταιρείας.
Το drive που είχαμε στην κατοχή μας ήταν το μοντέλο SuperSSpeed S301 SLC 128GB CR Edition. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα του μοντέλου, το drive φέρει μνήμες SLC στο εσωτερικό του (γι'αυτό και ο πρόλογος). Τις 8 Intel SLC NAND flash μνήμες των 25nm οδηγεί ένας LSI Sandforce SF-2281VB1 controller. To CR Edition αναφέρεται στον SSD reviewer Chris Ramseyer του γνωστού site TweakTown ο οποίος ήταν αυτός που έφερε τα πρώτα 50 drives SuperSSpeed S301 SLC στην Αμερική και τα οποία έχουν την υπογραφή του επάνω σε κάθε drive καθώς και τον αύξοντα αριθμό από την πενηντάδα.

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από τo drive και τo bundle του και θα προχωρήσουμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε μαζί τον τρόπο που δοκιμάσαμε το drive που είχαμε στην κατοχή μας:

Η συσκευασία και το bundle του SuperSSpeed S301 SLC CR Edition





O SuperSSpeed S301 SLC CR Edition με την υπογραφή του Chris Ramseyer από το TweakTown...





To εσωτερικό του drive, o Sandforce SF-2281VB1 controller και οι Intel 25nm SLC μνήμες...





Στην επόμενη σελίδα το σύστημα δοκιμής και η μεθοδολογία μετρήσεων του drive...



Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον SuperSSpeed S301 SLC ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή τo drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Samsung 830 256GB όταν το drive ήταν συνδεδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Formula
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
GSKILL Ares 4x4GB DDR3 @ 1866MHz 11-11-11-28-1T
:   GPU   :
Nvidia GTS250 1GB
:   SSD   :
Samsung 830 256GB
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν το drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read-Write)
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05 (HDD Test Suite)
6) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
7) PCMark7 (Seconday Storage Test)
8) AIDA64 (Average Read-Write Access)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read)
4) AIDA64 (Average Read Access)
5) Anvil's Storage Utilities
6) PCMark05 (HDD Test Suite)
7) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
8) PCMark7 (Seconday Storage Test)
9) Δοκιμές αντιγραφής
10) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
11) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) Multitasking (copying-archiving, copying-word saving)
12) IOMeter 1.1.0 (2010)
13) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)
14) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)



Φυσικά o SuperSSpeed S301 SLC 128GB της δοκιμής μας δεν θα έχει τόσο εύκολο έργο όσο η παρουσίαση των επιδόσεών του. Για να δούμε τις επιδόσεις του drive, επιστρατεύσαμε και τρία από τα γρηγορότερα drives της αγοράς, τον πολύ γνωστό για τις κορυφαίες επιδόσεις του OCZ Vertex 4 128GB αλλά και τον plug and forget, εξίσου γρήγορο Samsung 830 πάλι στην υλοποίηση των 128GB. Τρίτο και σημαντικότερο drive ήταν ο Samsung 840 PRO 128GB ο οποίος από την ημέρα της παρουσίασής του και μετά, έχει γεμίσει το διαδύκτιο με διθυραμβικά σχόλια για τις εκπληκτικές επιδόσεις του drive κάτι που βιώσαμε κι εμείς στο HwBox.gr.

Πριν δύο μήνες περίπου ολοκληρώσαμε στο HwBox.gr το πρώτο SSD RAID0 RoundUp για το 2012. Σε αυτό το RoundUp είδαμε μαζί πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το TRIM σε μία RAID0 συστοιχία που αποτελείται από Solid State Drives και αναφέραμε αναλυτικά τις προυποθέσεις που είχε θέσει η μαμά εταιρεία Intel ώστε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Αρχική προϋπόθεση ήταν η μητρική στην οποία θα δημιουργούσαμε τη RAID0 συστοιχία να ανήκει στη σειρά 7 μητρικών της Intel και εκτός αυτού το BIOS της μητρικής να φέρει OROM μεγαλύτερη της έκδοσης 11.x. Άπειρες συζητήσεις έγιναν στο διαδίκτυο με αρκετό κόσμο να είναι δυσαρεστημένος σχετικά με αυτή την κίνηση της Intel, δεδομένου του ότι οι κάτοχοι παλαιότερων μητρικών που φέρουν chipset της εταιρείας, έμειναν χωρίς το πολυπόθητο feature για τις RAID0 συστοιχίες τους. Άλλωστε διαφορές στο hardware μεταξύ των P67, Z68 και Z77 μητρικών όσων αφορά τον RAID controller δεν υπήρχε. Η Intel ευτυχώς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ένα νέο update που κυκλοφόρησε για τις OROM της (έκδοση 11.6.0.1072) και φυσικά με την χρήση του κατάλληλου Intel Rapid Storage Technology driver (έκδοση 11.6.0.1030) το TRIM μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί και σε μητρικές που δεν φέρουν αποκλειστικά το Z77 chipset. H επιβεβαίωση ήρθε σύντομα από πολλούς χρήστες με παλαιότερα chipset (P67,Z68) οι οποίοι είτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο με τον WinHEX editor που αναφέραμε στο SSD RAID0 RoundUp εδώ, είτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο με το PCMark Vantage που αναφέραμε εδώ, είδαν την εντολή TRIM να περνάει πλέον σωστά στα drives που αποτελούσαν τη συστοιχία τους.

Γιατί τα αναφέρουμε όμως όλα τα παραπάνω;
Γιατί για κάθε drive της δοκιμής μας, προμηθευτήκαμε ακόμα ένα ίδιο για να δημιουργήσουμε RAID0 συστοιχίες για τις απόλυτες επιδόσεις. Φυσικά οι RAID0 συστοιχίες δεν μετρήθηκαν μόνες τους, αλλά τις τοποθετήσαμε απέναντι στις RAID0 συστοιχίες του SSD RAID0 RoundUp που ολοκληρώσαμε πριν δύο μήνες. Έτσι οι δύο SuperSSpeed S301 SLC θα βρεθούν απέναντι στους κορυφαίους Samsung 840 PRO και στους πολύ γρήγορους Plextor M5Pro, OCZ Vertex 4, Samsung 830 και Kingston HyperX όλοι σε RAID0 διάταξη.
Με την μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε και στο προηγούμενο SSD RAID0 RoundUp βρήκαμε πως το ιδανικό stripe size για τους διπλούς SuperSSpeed S301 SLC ήταν το 64Κ ενώ για τους δύο Samsung 840 PRO οι οποίοι δεν ήταν στο RAID0 RoundUp, το 32Κ.
Έχοντας λοιπόν το TRIM σε λειτουργία και αφού βρήκαμε το καλύτερο stripe size για κάθε ζευγάρι drives, ξεκινάμε τις μετρήσεις στην επόμενη σελίδα, αρχικά με τα drives σε μονό configuration και κενά και μετά από κάθε μέτρηση με τα drives μόνα τους υπάρχει η αντίστοιχη των RAID0 configurations.

Ξεκινάμε αυτό το μεγάλο ταξίδι επιδόσεων στην επόμενη σελίδα με CrystalDiskMark benchmarks και τα drives κενά...



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των drives για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων τους χωρίς λειτουργικό σύστημα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests Single Drives




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests Single Drives



Και αρχίζουμε τις μετρήσεις μας με το CrystalDiskMark από την Crystal Dew World. Το πρώτο σοκ δεν έρχεται φυσικά από τις επιδόσεις του Samsung 840 PRO στις αναγνώσεις, το drive άλλωστε είναι γνωστό πως είναι πάρα πολύ γρήγορο, ακόμα και στην υλοποίηση των 128GB. To σοκ έρχεται από τις επιδόσεις του SuperSSpeed S301 SLC, ο οποίος αν και φοράει LSI Sandforce controller καταφέρνει να είναι πολύ κοντά στον Samsung 840 PRO στις αναγνώσεις και να περάσει μπροστά από τον OCZ Vertex 4 στις εγγραφές, παίρνοντας την πρωτιά. Μην ξεχνάμε, πως το CrystalDiskMark που εκτελέσαμε δοκιμάστηκε με incompressible data, που σημαίνει πως τα δεδομένα δεν μπορούσαν να συμπιεστούν κατά την διάρκεια του τεστ, άρα και ο LSI Sandforce controller του SuperSSpeed SLC δεν μπορούσε να δουλέψει στο 100% των δυνατοτήτων του. Ειδικά στις εγγραφές, η πρωτιά για το συγκεκριμένο drive είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Αυτή είναι η διαφορά που κάνουν οι μνήμες SLC σε ένα drive. Πάμε να δούμε και τις RAID0 συστοιχίες:


CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests RAID0




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests RAID0



Με RAID0 configuration, οι Samsung 840 PRO καταλαμβάνουν πάλι την πρωτιά στις αναγνώσεις, με τους Plextor M5Pro να ακολουθούν από πολύ κοντά. Πιο πίσω πέφτουν οι SuperSSpeed S301 και αμέσως μετά οι Samsung 830 με τους OCZ Vertex 4. Τέλος βρίσκουμε τους Kingston HyperX.
Στις εγγραφές οι δύο OCZ Vertex 4, δίνουν το παρών με εκπληκτικές εγγραφές, που ούτε οι πολύ γρήγοροι Samsung 840 PRO δεν μπορούν να φτάσουν. Λίγο πιο πίσω οι SuperSSpeed S301 και οι Plextor M5Pro που ακολουθούν. Ακόμα πιο πίσω οι Samsung 830 με τελευταίους τους Kingston HyperX. Παρατηρείστε τη διαφορά στις εγγραφές των SuperSSpeed S301 SLC με τους Kingston HyperX. Σε αυτές τις δύο συστοιχίες από drives το μόνο που αλλάζει είναι οι μνήμες, ενώ χρησιμοποιούν και οι δύο τον ίδιο LSI Sandforce SF-2281VB1 controller και ίδιο firmware από την LSI Sandforce, έκδοση 5.0.3.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read Single Drives




AS SSD Benchmark Write Single Drives




AS SSD Benchmark Copy Single Drives



Στις αναγνώσεις με τα drives μόνα τους, ο Samsung 840 PRO κυριαρχεί για άλλη μία φορά. Πιο πίσω ο απερχόμενος αδερφός του, Samsung 830 και ακόμα πιο πίσω στην κατάταξη ο OCΖ Vertex 4. Τελευταίος εδώ ο SuperSSpeed S301. Στις εγγραφές o OCZ Vertex 4 περνάει πρώτος, με τον SuperSSpeed S301 να ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και ο Samsung 830. Στο test των αντιγραφών του AS SSD Benchmark τα δύο drives της Samsung κυριαρχούν με το νέο Samsung 840 PRO να παίρνει την πρωτιά. Πιο πίσω από τους δύο Samsung, ο SuperSSpeed S301 και τελευταίος ο OCZ Vertex 4. Ας δούμε τι γίνεται στο AS SSD Benchmark με τις RAID0 συστοιχίες:


AS SSD Benchmark Read RAID0




AS SSD Benchmark Write RAID0




AS SSD Benchmark Copy RAID0



Οι δύο Samsung 840 PRO καταφέρνουν και βρίσκονται πάλι στην πρώτη θέση στις αναγνώσεις με τους Plextor M5Pro να είναι ελάχιστα πιο πίσω. Ακόμα πιο πίσω βρίσκουμε τους SuperSSpeed S301 που τους ακολουθούν οι Samsung 830. Προτελευταίοι στην κατάταξη οι OCZ Vertex 4 και τελευταίοι οι Kingston HyperX. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και είναι ίδια με το CrystalDiskMark με τους SuperSSpeed S301 να κατέχουν την πρωτιά και τους OCZ Vertex 4 να ακολουθούν από κοντά. Στις αντιγραφές του AS SSD Benchmark πάλι βρίσκουμε μπροστά τους Samsung 840PRΟ αυτή τη φορά όμως με τους SuperSSpeed SLC να ακολουθούν. Πιο πίσω οι Samsung 830 και οι Plextor M5Pro. Προτελευταίοι οι OCZ Vertex 4 με τους Kingston HyperX να βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης.

AS SSD Benchmark Compression Single Drives and RAID0

[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
AS SSD Compression Benchmark: Drives Blank
OCZ Vertex 4
Samsung 830
Samsung 840 PRO
SuperSSpeed S301 SLC
Kingston HyperX RAID0
OCZ Vertex 4 RAID0
Plextor M5Pro RAID0
Samsung 830 RAID0
Samsung 840 PRO RAID0
SuperSSpeed S301 SLC RAID0
[/center]

Στο Compression benchmark του AS SSD ιδανική είναι μόνο η συμπεριφορά των Samsung 830 σαν μονό drive αλλά και σε RAID0 διάταξη.

Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Single Drives




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write Single Drives



Όσο δεν υπάρχει partition στα drives o SuperSSpeed S301 κατέχει την πρωτιά με σχετική ευκολία στις αναγνώσεις του HD Tune Pro 5.00. Στις εγγραφές αν και καταφέρνει πολύ καλές επιδόσεις σε όλες τις μετρήσεις, η μέτρηση των 512b είναι πολύ χαμηλή και πέφτει στην τελευταία θέση. Στις εγγραφές ο OCZ Vertex 4 κυριαρχεί για άλλη μία φορά με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί από κοντά. Οι επόμενες δύο μετρήσεις δείχνουν τις επιδόσεις των drives σε RAID0 διάταξη:

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read RAID0




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write RAID0



Στις αναγνώσεις οι SuperSSpeed S301 κάθονται στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους Kingston HyperX ακριβώς πίσω τους και τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν. Πιο πίσω βρίσκουμε τους OCZ Vertex 4, Plextor M5Pro και Samsung 830. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και οι OCZ Vertex 4 για άλλη μία μέτρηση εγγραφών καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με τους Plextor M5Pro αυτή τη φορά να ακολουθούν. Πιο πίσω βρίσκουμε τους Kingston HyperX και Samsung 840 PRO. Στην προτελευταία θέση οι Samsung 830 και οι SuperSSpeed SLC στην τελευταία θέση της κατάταξης.


Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ. Πρώτα εμφανίζονται τα drives μόνα τους και μετά οι συστοιχίες RAID0:


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
Samsung 840 PRO: 5.169,22
OCZ Vertex 4: 4.852,35
SuperSSpeed S301 SLC: 4.218,95
Samsung 830: 3.014,59
SuperSSpeed S301 R0: 8.561,01
Samsung 840 PRO R0: 8.531,14
OCZ Vertex 4 R0: 7.845,77
Plextor M5Pro R0: 7.756,46
Samsung 830 R0: 5.492,52
Kingston HyperX R0: 5.014,66
[/center]

Όταν τα drives είναι μόνα τους χωρίς λειτουργικό σύστημα, την πρωτιά κατέχει ο Samsung 840 PRO με score που ξεπερνάει τα 5.000Marks. Πίσω του o OCZ Vertex 4 και πιο πίσω ο SuperSSpeed S301 SLC. Τελευταίος με 3.000Marks περίπου ο Samsung 830.
Όταν τα drives αποκτήσουν ζευγάρι η κατάταξη αλλάζει. Πρώτοι εμφανίζονται οι δύο SuperSSpeed S301 SLC με τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Πιο πίσω βρίσκουμε το ζευγάρι των OCZ Vertex 4 μαζί με τους Plextor M5Pro. Προτελευταίοι στην κατάταξη οι δύο Samsung 830 και τελευταίοι οι Kingston HyperX.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις Access times...



Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Ας δούμε τα αποτελέσματα των drives τα οποία εμφανίζονται αλφαβητικά πρώτα με τα drives μόνα τους και μετά σε συστοιχία RAID0:

[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
AIDA64 Average Read Access: Drives Blank
OCZ Vertex 4: 0.10ms
Samsung 830: 0.09ms
Samsung 840 PRO: 0.08ms
SuperSSpeed S301 SLC: 0.12ms
Kingston HyperX R0: 0.15ms
OCZ Vertex 4 R0: 0.11ms
Plextor M5Pro R0: 0.07ms
Samsung 830 R0: 0.05ms
Samsung 840 PRO R0: 0.06ms
SuperSSpeed S301 R0: 0.10ms
[/CENTER]

Στις αναγνώσεις με τα drives μόνα τους και χωρίς λειτουργικό σύστημα ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων με μέσο όρο 0.08ms. Ακολουθεί ο απερχόμενος Samsung 830 με 0.09ms και αμέσως μετά ο OCZ Vertex 4 με 0.10ms. Τελευταίος στις αναγνώσεις ο SuperSSpeed S301 SLC με 0.12ms μέσο όρο.
Στις συστοιχίες RAID0 την πρωτιά παίρνουν οι δύο Samsung 830 και ακολουθούν οι νέοι Samsung 840PRΟ με 0.05ms και 0.06ms αντίστοιχα. Ελάχιστα πιο πίσω οι διπλοί Plextor M5Proro και ακόμα πιο πίσω οι SuperSSpeed S301 SLC με 0.10ms μέσο όρο. Προτελευταίοι στις αναγνώσεις οι OCZ Vertex 4 με 0.11ms και τελευταίοι οι Kingston HyperX με 0.15ms μέσο όρο. Πάμε να δούμε και τις εγγραφές:


[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
AIDA64 Average Write Access: Drives Blank
OCZ Vertex 4: 0.02ms
Samsung 830: 0.28ms
Samsung 840 PRO: 0.11ms
SuperSSpeed S301 SLC: 0.12ms
Kingston HyperX R0: 0.04ms
OCZ Vertex 4 R0: 0.01ms
Plextor M5Pro R0: 0.05ms
Samsung 830 R0: 0.11ms
Samsung 840 PRO R0: 0.10ms
SuperSSpeed S301 R0: 0.02ms
[/CENTER]

Στις εγγραφές με τα drive μόνα τους ο OCZ Vertex 4 παίρνει το αίμα του πίσω και εμφανίζει κορυφαία απόκριση με 0.02ms. Ακολουθεί ο Samsung 840 PRO και ο SuperSSpeed S301 με 0.11 και 0.12ms αντίστοιχα. Τελευταίος εμφανίζεται ο Samsung 830 με 0.28ms.
Στις RAID0 συστοιχίες οι δύο OCZ Vertex 4 δίνουν σεμινάρια επιδόσεων με 0.01ms μέσο όρο. Ακολουθούν από πολύ κοντά οι SuperSSpeed S301 με 0.02ms και αμέσως μετά οι Kingston HyperX και Plextor M5Pro με 0.04ms και 0.05ms αντίστοιχα. Τέλος βρίσκουμε τα ζευγάρια των Samsung, με τους Samsung 840 PRO να είναι μπροστά με 0.10ms και τους Samsung 830 να ακολουθούν με 0.11ms.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks από τη Futuremark...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μασ χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις τους...

PCMark05 HDD Test Suite Single Drives



Και τα συνολικά score στο PCMark05




Στο PCMark05 και όσο τα drives είναι μόνα τους και κενά, ο SuperSSpeed S301 SLC παίρνει την πρωτιά. Δικαιωματικά άλλωστε αφού είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε 100.000Marks από ΜΟΝΟ drive. Πίσω του βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO και πιο πίσω τον Samsung 830. O OCZ Vertex 4 είναι στην τέταρτη θέση, όπως είναι άλλωστε συνηθισμένο στα δύο παλιά PCMarks, 05 και Vantage.

PCMark05 HDD Test Suite RAID0



Και τα συνολικά score στο PCMark05



Στις συστοιχίες RAID0 τα πράγματα αλλάζουν στο παλιό benchmark της Futuremark. Οι Samsung 840 PRO επιτυγχάνουν 220.000Marks και παίρνουν την πρωτιά από τους Plextor M5Pro, οι οποίοι κατείχαν το γρηγορότερο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Πιο πίσω βρίσκουμε τους Kingston HyperX και Samsung 830. Ακόμα πιο πίσω οι δύο SuperSSpeed S301 με τους OCZ Vertex 4 στο τέλος.

...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1 Single Drives




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2 Single Drives



Και τα συνολικά score στο PCMark Vantage x64



Στο PCMark Vantage X64 o SuperSSpeed S301 SLC καταφέρνει για άλλη μία φορά να πάρει την πρωτιά. Με 81.000 Marks, ξέρουμε πως είναι το γρηγορότερο μονό drive στο συγκεκριμένο benchmark. Ακόμα και ο Samsung 840 PRO των 256GB που δοκιμάσαμε δεν κατάφερε να επιτύχει τέτοιο score. Πιο πίσω βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO των 128GB και ακόμα πιο πίσω τον Samsung 830. Τελευταίος και πάλι ο OCZ Vertex 4, ο οποίος είναι γνωστό πως δεν τα πάει καλά με τα PCMarks benchmark της Futuremark. Συνεχίζουμε με τις RAID0 συστοιχίες στο PCMark Vantage.

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1 RAID0




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2 RAID0



Και τα συνολικά score στο PCMark Vantage x64



Στις μετρήσεις συστοιχιών RAID0 οι Plextor M5Pro διατηρούν την πρωτιά με το εκπληκτικό score των σχεδόν 178.000Marks. Πιο πίσω οι Samsung 840 PRO με 166.000Marks και ακόμα πιο πίσω οι Samsung 830 με τους Kingston HyperX να ακολουθούν. Προτελευταίοι στην κατάταξη οι SuperSSpeed S301 SLC με τους OCZ Vertex 4 να βρίσκονται στο τέλος.

Προχωράμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε και το τελευταίο benchmark από τη Futuremark, το PCMark07.


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1 Single Drives




PCMark7 Storage Suite Part 2 Single Drives



Παρακάτω τα συνολικά score από κάθε drive στο PCMark7



Στο PCMark7 ο Samsung 840 PRO τερματίζει πρώτος με 5.576Marks. 34Marks πιο πίσω o SuperSSpeed S301. Αρκετά πιο πίσω βρίσκουμε τον Samsung 830 και τέλος τον OCZ Vertex 4. Ας δούμε και τις συστοιχίες RAID0:


PCMark7 Storage Suite Part 1 RAID0




PCMark7 Storage Suite Part 2 RAID0



Παρακάτω τα συνολικά score από κάθε συστοιχία στο PCMark7



Όταν τα drives συνδυαστούν με ένα δίδυμο αδερφάκι τους οι SuperSSpeed S301 SLC τερματίζουν πρώτοι στην κατάταξη με την κορυφαία μέτρηση που έχουμε δει μέχρι τώρα, 5.738Marks. Ακολουθούν από κοντά οι Samsung 840 PRO με 5.652Marks και ελάχιστα πιο πίσω οι Plextor M5Pro με 5.628Marks. Πιο κάτω βρίσκουμε τους OCZ Vertex 4 και τους Samsung 830. Τελευταίοι σε αυτό το benchmark οι Kingston HyperX.

Όσο τα drives ήταν άδεια οι επιδόσεις τους ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στα drives εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers και εφαρμογές, διατηρώντας όμως την εγκατάσταση όσο γίνεται πιο καθαρή και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά τους μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με τα drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests Single Drives




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests Single Drives



Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark και με τα drives να είναι μόνα τους αλλά με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο πάνω τους, ο Samsung 840 PRO βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 4 με τον SuperSSpeed S301 να ακολουθεί. Τελευταίος ο Samsung 830. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και ο SuperSSpeed S301 τερματίζει πρώτος με τον OCZ Vertex 4 να είναι ελάχιστα πίσω του. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO με τον μικρότερο αδερφό Samsung 830 να είναι στην τελευταία θέση. Ας δούμε και τις RAID0 συστοιχίες στα επόμενα δύο γραφήματα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests RAID0




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests RAID0



Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού στις RAID0 συστοιχίες οι Samsung 840 PRO για άλλη μία φορά κατέχουν την πρώτη θέση και οδηγούν την κατάταξη. Πίσω τους οι SuperSSpeed S301 SLC, με κορυφαία μέτρηση στα 4Κ. Πιο πίσω βρίσκουμε τους Plextor M5Pro και τους Samsung 830. Προτελευταίοι πέφτουν οι OCZ Vertex 4 με τους Kingston HyperX στην τελευταία θέση. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει με τους SuperSSpeed S301 SLC να ηγούνται με τις επιμέρους μετρήσεις να είναι εκπληκτικές. 1035MB/s σειριακών εγγραφών από δύο drives των 128GB με Sandforce controller σε πρόγραμμα που δεν χρησιμοποιεί compressible data είναι αν μη τι άλλο εκπληκτικό νούμερο. Στην 2η θέση βρίσκουμε τους διπλούς Vertex 4 και πιο πίσω τους Samsung 840 PRO. Ακολουθούν στην κατάταξη οι Plextor M5Pro, Samsung 830 και Kingston HyperX με αυτή τη σειρά.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read Single Drives




AS SSD Benchmark Write Single Drives




AS SSD Benchmark Copy Single Drives



Στις αναγνώσεις την πρωτιά παίρνει ο OCZ Vertex 4 με τον Samsung 840PRΟ να ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 830 και τελευταίος ο SuperSSpeed S301. Στις εγγραφές πάλι ηγείται ο OCZ Vertex 4 αυτή τη φορά όμως με τον SuperSSpeed S301 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και τελευταίος ο Samsung 830. Στις αντιγραφές οι ρόλοι αλλάζουν και ο "παλιός" βάζει τα γυαλιά στα νεότερα drives. Ο Samsung 830 καταλαμβάνει την πρώτη θέση με τον νεότερο αδερφό να είναι ακριβώς πίσω του. Ακολουθεί ο SuperSSpeed S301 και τελευταίος βρίσκεται στη σειρά ο OCZ Vertex 4. Πάμε τώρα και στις συστοιχίες RAID0:


AS SSD Benchmark Read RAID0




AS SSD Benchmark Write RAID0




AS SSD Benchmark Copy RAID0



Στις αναγνώσεις για άλλη μία φορά κυριαρχούν οι Samsung 840 PRO με τους Plextor M5Pro να βρίσκονται στη 2η θέση. Την 3η θέση στην κατάταξη καταλαμβάνουν οι SuperSSpeed S301 SLC με τους Samsung 830 και OCZ Vertex 4 να ακολουθούν. Τελευταίοι οι Kingston HyperX. Στις εγγραφές οι SuperSSpeed S301 SLC με 996MB/s σειριακών εγγραφών καταλαμβάνουν την πρωτιά, με τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν αρκετά πιο πίσω. Τα 300MB/s στις τυχαίες εγγραφές των προαναφερθέντων είναι εκπληκτική επίδοση. Πιο πίσω οι δύο OCZ Vertex 4 και ακόμα πιο πίσω οι Plextor M5Pro. Στο τέλος της κατάταξης βρίσκουμε τους Samsung 830 και Kingston HyperX. Στις αντιγραφές πάλι βρίσκουμε τους Samsung 840 PRO πρώτους να ηγούνται με τους SuperSSpeed SLC ακριβώς πίσω τους. Πιο πίσω οι Samsung 830 με τους Plextor M5Pro. Προτελευταίοι στην κατάταξη οι OCZ Vertex 4 και τελευταίοι οι Kingston HyperX RAID0.


AS SSD Compression Benchmark Single drives and RAID0

[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
AS SSD Compression Benchmark: Drives with OS
OCZ Vertex 4
Samsung 830
Samsung 840 PRO
SuperSSpeed S301 SLC
Kingston HyperX RAID0
OCZ Vertex 4 RAID0
Plextor M5Pro RAID0
Samsung 830 RAID0
Samsung 840 PRO RAID0
SuperSSpeed S301 SLC RAID0
[/center]

Στο compression benchmark του AS SSD με λειτουργικό σύστημα, πάλι ο Samsung 830 παρουσιάζει ιδανική συμπεριφορά τόσο μόνος του όσο και σε RAID0 διάταξη.

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives και των RAID0 συστοιχιών σε IOPS και Access Times, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Single Drives



Μόλις το λειτουργικό εγκατασταθεί στα drives η κατάταξη αλλάζει. Ο Samsung 840PRΟ παίρνει την πρωτιά με τον Samsung 830 να ακολουθεί. Πιο πίσω ο SuperSSpeed S301 και τελευταίος ο OCZ Vertex 4.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read RAID0



Στις συστοιχίες RAID0 οι δύο Plextor M5Pro διατηρούν την πρωτιά με κορυφαίες επιμέρους μετρήσεις. Πιο πίσω τους οι Samsung 840 PRO, με τους Samsung 830 σε διάταξη RAID0 να ακολουθούν. Πιο πίσω βρίσκουμε τους SuperSSpeed S301 SLC RAID0, τους Kingston HyperX και τελευταίους τους δύο OCZ Vertex 4.

Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives πρώτα μόνα τους και μετά σε RAID0 συστοιχίες

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS
Samsung 840 PRO: 5.171,86
OCZ Vertex 4: 4.822,27
SuperSSpeed S301 SLC: 4.479,91
Samsung 830: 3.029,26
SuperSSpeed S301 R0: 9.117,98
Samsung 840 PRO R0: 8.607,18
OCZ Vertex 4 R0: 7.745,74
Plextor M5Pro R0: 7.716,28
Samsung 830 R0: 5.427,33
Kingston HyperX R0: 4.861,80
[/center]

Και μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται πιο γρήγορος από όλα τα μονά drives, για άλλη μια φορά ξεπερνώντας το φράγμα των 5.000Marks. Τον ακολουθεί ο OCZ Vertex 4 και αμέσως μετά ο SuperSSpeed S301. Τελευταίος και εδώ ο Samsung 830.
Η κατάταξη αλλάζει και πάλι, όπως όταν τα drives ήταν κενά, στις RAID0 συστοιχίες. Οι δύο SuperSSpeed S301 SLC ξεπερνούν τα 9.000Marks και κατακτούν την κορυφή με τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν. Πιο πίσω οι δύο OCZ Vertex 4 με τους Plextor M5Pro. Στην προτελευταία θέση οι διπλοί Samsung 830 και τελευταίοι και εδώ οι Kingston HyperX.

Συνέχεια με access times με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives...

Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα drives είχαν το λειτουργικό σύστημα, εκτελέσαμε μόνο το Average Read Access test. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

AIDA64 Average Read Access tests

[CENTER]SuperSSpeed S301 SLC VS Samsung 840 PRO
AIDA64 Average Read Access: Drives with OS
OCZ Vertex 4: 0.10ms
Samsung 830: 0.04ms
Samsung 840 PRO: 0.04ms
SuperSSpeed S301 SLC: 0.08ms
Kingston HyperX R0: 0.12ms
OCZ Vertex 4 R0: 0.10ms
Plextor M5Pro R0: 0.03ms
Samsung 830 R0: 0.05ms
Samsung 840 PRO R0: 0.04ms
SuperSSpeed S301 R0: 0.08ms
[/center]

Στις αναγνώσεις μέσης προσπέλασης με το λειτουργικό σύστημα στα drives, ο Samsung 830 και Samsung 840 PRO εμφανίζονται εξίσου γρήγοροι, όταν τα drives είναι μόνα τους με 0.04ms μέσο όρο. Ακολουθεί ο SuperSSpeed S301 με 0.08ms και τέλος βρίσκουμε τον OCZ Vertex 4 με 0.10ms.
Στις RAID0 συστοιχίες οι δύο Plextor M5Pro εμφανίζονται ταχύτεροι όλων με 0.03ms μέσο όρο με τους Samsung 840 PRO και Samsung 830 να ακολουθούν από πολύ κοντά, με 0.04 και 0.05ms αντίστοιχα. Πιο πίσω βλέπουμε τους SuperSSpeed S301 SLC και OCZ Vertex 4 με 0.08ms και 0.10ms και τελευταίοι στις αναγνώσεις οι Kingston HyperX με 0.12ms.

Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε έξι διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Οι δύο τελευταίες μετρήσεις που έχουν και ξεχωριστό γράφημα αφορούν το ΜΑΧ Random Read 4K με QD32 και MAX Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write Single Drives




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Read/Write 4K QD32 Single Drives



Στο IOMeter 2010 ο OCZ Vertex 4 ηγείται με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί και να "χάνει" μόνο στη μέτρηση των τυχαίων εγγραφών 4Κ. Ακολουθεί ο SuperSSpeed S301 και πιο πίσω ο Samsung 830. Στις μετρήσεις MAX IOPS ο Samsung 840 PRO ηγείται με κορυφαίες επιδόσεις που αγγίζουν τις 100.000IOPS τυχαίων αναγνώσεων και 90.000IOPS τυχαίων εγγραφών, νούμερα που ανακοινώνει και η μαμά εταιρεία Samsung. Πιο πίσω βρίσκουμε τον OCZ Vertex 4 με τον SuperSSpeed S301 SLC να ακολουθεί. Τελευταίος ο Samsung 830. Προχωράμε παρακάτω με τα αποτελέσματα από τις συστοιχίες RAID0:


IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write RAID0




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Read/Write 4K QD32 RAID0




Στο IOMeter 2010 μετρώντας τις RAID0 συστοιχίες βρίσκουμε στην κορυφή της κατάταξης τους SuperSSpeed S301 SLC. Οι επιμέρους μετρήσεις σειριακών και τυχαίων εγγραφών είναι ότι μεγαλύτερο έχουμε δει μέχρι τώρα και έτσι οι δύο SuperSSpeed S301 καταλαμβάνουν την πρωτιά. Ακολουθούν οι Samsung 840 PRO και αμέσως μετά οι Plextor M5Pro. Πιο πίσω οι Samsung 830 και οι Kingston HyperX. Τελευταίοι στις RAID0 συστοιχίες οι OCZ Vertex 4. Στις μετρήσεις MAX IOPS οι Samsung 840 PRO ηγούνται με τους OCZ Vertex 4 να είναι ελάχιστα πιο πίσω. Οι SuperSSpeed SLC αν και καταφέρουν κορυφαίες επιδόσεις στις εγγραφές, δεν τα καταφέρουν και τόσο καλά στις αναγνώσεις λόγω αδυναμίας του controller και πέφτουν στην 3η θέση. Πιο πίσω οι Plextor M5Pro με τους Samsung 830 να ακολουθούν. Τελευταίοι στην κατάταξη οι Kingston HyperX RAID0.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite Single Drives



Το συνολικό score στο PCMark05 για κάθε drive...



Όπως και με τα drives κενά, έτσι και όταν το OS εγκατασταθεί επάνω τους ο SuperSSpeed S301 τερματίζει πρώτος στην κατάταξη. Ακολουθεί πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και 3ο βρίσκουμε τον OCZ Vertex 4. Τελευταίος στην κατάταξη ο Samsung 830. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως όλα τα drives έχασαν τουλάχιστον 18.000 Marks μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού με τον Samsung 830 να χάνει σχεδόν 30.000 Marks εκτός από τον OCZ Vertex 4 ο οποίος έχασε "μόλις" 8.000Marks. Πάμε στις συστοιχίες και τις μετρήσεις στο PCMark05:


[CENTER]PCMark05 HDD Test Suite RAID0



Το συνολικό score στο PCMark05 για κάθε συστοιχία...



Ένα μικρό σοκ εδώ από την απώλεια σε επιδόσεις από όλα σχεδόν τα drives. Και λέμε σχεδόν όλα γιατί οι δύο OCZ Vertex 4 χωρίς το λειτουργικό σύστημα ήταν τελευταίοι στην κατάταξη αλλά με το OS εγκατεστημένο επάνω τους περνάνε στη 2η θέση, χάνοντας μόνο 13.000Marks από τη συνολική βαθμολογία τους. Την κατάταξη οδηγούν οι SuperSSpeed S301 SLC με 140.000Marks και περνάνε από την προτελευταία θέση στην πρώτη, με τους OCZ Vertex 4 να είναι πίσω τους. Πιο πίσω οι Kingston HyperX οι οποίοι μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού έχασαν "μόλις" 59.000Marks. Πιο πίσω βρίσκουμε τους Plextor M5Pro με σχεδόν 100.000Marks λιγότερα μετά την εγκατάσταση του OS και στην προτελευταία θέση τους Samsung 830. Oι Samsung 840 PRO ήταν η αρνητική έκπληξη στο συγκεκριμένο benchmark αφού μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού επάνω τους, έχασαν το 50% της απόδοσής τους και πέτυχαν συνολικά 109.000Marks, από 220.000Marks όταν μετρήθηκαν άδειοι.

...και συνεχίζουμε με Vantage x64...

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1 Single Drives



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2 Single Drives



Και το συνολικό score για το PCMark Vantage x64 για κάθε drive...



Στο PCMark Vantage με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives ο SuperSSpeed S301 πάλι ηγείται της κατάταξης με τον Samsung 840PRΟ να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 830 και τελευταίος στις μετρήσεις ο OCZ Vertex 4.

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1 RAID0



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2 RAID0

[/center]

Και το συνολικό score για το PCMark Vantage x64 για κάθε συστοιχία...



Στις συστοιχίες RAID0, οι SuperSSpeed S301 SLC ηγούνται άλλη μία φορά όσο το λειτουργικό είναι εγκατεστημένο στα drives με 120.000Marks. Πιο πίσω οι Plextor M5Pro και ελάχιστα πιο πίσω τους οι Samsung 840 PRO. Ακολουθούν οι Samsung 830, Kingston HyperX και τελευταίοι οι OCZ Vertex 4.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με το PCMark7 και το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1 Single Drive




PCMark7 Storage Suite Part 2 Single Drive



Και το συνολικό score στο PCMark7 κάθε drive διαμορφώνεται όπως φαίνεται παρακάτω:



Όπως και με τα drives άδεια, έτσι και τώρα ο Samsung 840 PRO ηγείται και κατακτά την κορυφή με τον SuperSSpeed S301 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 830 και τελευταίος ο OCZ Vertex 4. Άραγε θα αλλάξει κάτι στις συστοιχίες RAID0;


PCMark7 Storage Suite Part 1 RAID0




PCMark7 Storage Suite Part 2 RAID0



Και το συνολικό score στο PCMark7 κάθε συστοιχίας διαμορφώνεται όπως φαίνεται παρακάτω:



Στις συστοιχίες RAID0 οι Samsung 840 PRO ηγούνται με το εκπληκτικό score των 5.855Marks, score που βλέπουμε για πρώτη φορά. Ακολουθούν οι SuperSSpeed S301 με 5.800Marks εξίσου κορυφαίο score και πιο πίσω βρίσκουμε τους Plextor M5Pro με 5.628Marks. Ακολουθούν οι OCZ Vertex 4, Samsung 830 και Kingston HyperX στο τέλος της κατάταξης.

Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τα drives μας να έχουν το OS εγκατεστημένο σε αυτά, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις των drives μας κατά την καθημερινή τους λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε το μέσο όρο του χρόνου από τις τρεις μετρήσεις:

BootTimer Windows 7 Single Drives



Όπως και ο μεγάλος του αδερφός των 256GB, έτσι και ο Samsung 840 PRO 128GB καταφέρνει κορυφαία επίδοση στην εκκίνηση των Windows 7, με μόλις 6,781sec. Ακολουθεί ο SuperSSpeed S301 SLC με 6,843sec και πιο πίσω βρίσκονται ο Samsung 830 και ο OCZ Vertex 4 με 7,092 και 8,044 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Πάμε και στις συστοιχίες:

BootTimer Windows 7 RAID0



Στις συστοιχίες RAID0 οι χρόνοι έχουν πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Οι δύο SuperSSpeed S301 SLC χρειάζονται μόλις 6,415 δευτερόλεπτα για να εκκινήσουν τα Windows 7, κορυφαία επίδοση που έχουμε δει μέχρι τώρα με τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν με 6,535sec. Πιο πίσω οι Plextor M5Pro με 6,593 seconds και οι OCZ Vertex 4 με 6,931 δευτερόλεπτα. Προτελευταίοι στην κατάταξη οι Samsung 830 με 7,399 δευτερόλεπτα και τελευταίοι οι Kingston HyperX με 7,846 sec.


Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τα drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).


WinRAR Tests Single Drives



Στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης του ISO των 3.2GB την κατάταξη ηγείται ο Samsung 840 PRO αφού χρειάστηκε συνολικά 15 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει τις δύο διεργασίες. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 4 και ο SuperSSpeed S301 στην ίδια θέση με 15.1 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση των δύο διεργασιών. Τέλος ο Samsung 830 που χρειάστηκε 1.1 δευτερόλεπτα περισσότερα από τους δύο προηγούμενους. Συνεχίζουμε με τις συστοιχίες RAID0:

WinRAR Tests RAID0



Στις συστοιχίες RAID0 την κατάταξη στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης οδηγούν οι δύο SuperSSpeed S301 με 13.8 δευτερόλεπτα συνολικά και ακολουθούν ελάχιστα πιο πίσω οι δύο Plextor M5Pro με 14 δευτερόλεπτα. Πιο πίσω οι δύο Samsung 830 με τους Samsung 840 PRO να ακολουθούν. Πιο πίσω, στην προτελευταία θέση βρίσκουμε τους OCZ Vertex 4 και στην τελευταία θέση τους Kingston HyperX.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές έγιναν με το πρόγραμμα αντιγραφής των Windows και ο χρόνος μετρήθηκε με χρονόμετρο. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν τέσσερις στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 3200MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ


Copy Files Single Drives



Στις δοκιμές αντιγραφής με τα drives μόνα τους την κατάταξη οδηγεί ο SuperSSpeed S301 SLC ο οποίος σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις είναι γρηγορότερος των αντιπάλων του. Ακολουθεί ο Samsung 830 και αμέσως μετά ο OCZ Vertex 4. Τελευταίος αυτή τη φορά στην κατάταξη ο Samsung 840 PRO. Στο επόμενο chart οι μετρήσεις από τις RAID0 συστοιχίες:


Copy Files RAID0



Στις RAID0 συστοιχίες, αντίθετα με ότι συμβαίνει όταν τα drives είναι μόνα τους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκουμε τους δύο Samsung 840 PRO. Πιο πίσω, στη 2η θέση, βρίσκουμε τους Samsung 830 και ελάχιστα πιο πίσω τους Plextor M5Pro. Στην 4η θέση έχουμε τους OCZ Vertex 4 σε διάταξη RAID0 με τους SuperSSpeed S301 να τους ακολουθούν. Τελευταίοι σε αυτή τη μέτρηση οι Kingston HyperX.

Στην επόμενη σελίδα δοκιμές, με καθημερινές εφαρμογές...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση των drives σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Acronis True Image Home 2012 Backup. Πήραμε ένα full backup image του λειτουργικού συστήματος και το αποθηκεύσαμε πάλι στο ίδιο drive. To πρόγραμμα ρυθμίστηκε ώστε να μην κάνει καθόλου συμπίεση στα δεδομένα, όπως επίσης το job priority του backup, στη ρύθμιση normal. Το συνολικό μέγεθος του backup ήταν 16.5GB σε κάθε περίπτωση.
2) Αφού ξεκινήσαμε το Microsoft Word 2010, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2010 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 30 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 135MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks Single Drives



Στις δοκιμές καθημερινών διεργασιών ο SuperSSpeed S301 εμφανίζεται ταχύτερος όλων, αν και με απειροελάχιστη διαφορά από τον 2ο Samsung 840 PRO. Ακολουθεί ο Samsung 830 και αμέσως μετά ο OCZ Vertex 4. Συνεχίζουμε τις ίδιες μετρήσεις στις συστοιχίες RAID0:


Daily Tasks RAID0



Και στις συστοιχίες RAID0 οι δύο SuperSSpeed S301 SLC οδηγούν την κατάταξη αφού καταφέρνουν και ολοκληρώνουν τις διεργασίες πρώτοι. Ακολουθούν από κοντά και πάλι οι Samsung 840 PRO και αμέσως μετά οι Kingston HyperX. Πιο πίσω οι Plextor M5Pro και οι Samsung 830 στην 5η θέση. Στην τελευταία θέση της κατάταξης οι OCZ Vertex 4.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν review συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε η κάθε συστοιχία για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκαν τα drives για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games Single Drives



Στις δοκιμές με τα παιχνίδια ο SuperSSpeed S301 βρίσκεται για άλλη μία φορά στην κορυφή με τον Samsung 840 PRO ελάχιστα πίσω του. Ακολουθεί ο OCZ Vertex 4 128GB και πιο πίσω στην τελευταία θέση βρίσκουμε τον Samsung 830. Προχωράμε στα αποτελέσματα από τις συστοιχίες:

Installing and Loading Games RAID0



Στις δοκιμές gaming με τις συστοιχίες εγκατεστημένες στον υπολογιστή, οι δύο SuperSSpeed S301 βρίσκονται ξανά στην κορυφή της κατάταξης με τους Plextor M5Pro να τους ακολουθούν από κοντά. Πιο πίσω, στην 3η θέση, βρίσκουμε τους OCZ Vertex 4 και στην 4η θέση τους Samsung 840 PRO. Αμέσως μετά βλέπουμε τους Samsung 830 και τέλος στην κατάταξη οι Kingston HyperX.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα, με multitasking δοκιμές...

[BREAK= Multitasking tests]

Η μεγάλη αλλαγή που έφεραν τα Solid State Drives στους υπολογιστές, δεν είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να εκκινήσουν το σύστημα ή τα νούμερα από τα benchmarks αλλά η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Αυτό σημαίνει πως συνολικά ένας SSD μπορεί να διεκπεραιώσει περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα σε ένα σύστημα απ'ότι ένα μηχανικό drive. Εμείς για να δούμε τις επιδόσεις των drives μας, αλλά και να μπορέσουμε να δούμε πόσο ψηλά είναι ο δείκτης εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει κάθε συστοιχία εκτελέσαμε δύο multitasking tests. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που εκτελέσαμε μία εργασία, ξεκινήσαμε ακόμα μία και μετρήσαμε το συνολικό χρόνο για την ολοκλήρωση των δύο εργασιών. Οι εργασίες που εκτελέσαμε είναι:

1) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε την αποθήκευση ενός Word αρχείου που περιείχε 100 φωτογραφίες.
2) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε συμπίεση ενός ISO μεγέθους 3.2GB με το WinRAR.


Copying MKV 11GB file and Saving Word file Single Drives



Copying MKV 11GB file and Archiving 3.2GB ISO file Single Drives



Την κατάταξη και στα δύο επιμέρους αποτελέσματα οδηγεί ο SuperSSpeed S301 SLC με τον Samsung 840 PRO να είναι ελάχιστα πιο πίσω. Στην 3η θέση στα δύο τεστ βρίσκουμε τον Samsung 830 και αμέσως μετά, στην τελευταία θέση πέφτει ο OCZ Vertex 4. Ας δούμε και τα drives σε RAID0:


Copying MKV 11GB file and Saving Word file RAID0



Copying MKV 11GB file and Archiving 3.2GB ISO file RAID0



Στην δοκιμή αντιγραφής και αποθήκευσης του Word αρχείου οι Samsung 840 PRO ηγούνται με τους Plextor M5Pro να βρίσκονται στη 2η θέση. Πιο πίσω πέφτουν οι Samsung 830 με τους OCZ Vertex 4 να ακολουθούν. Στην 5η θέση βρίσκουμε τους SuperSSpeed S301 και στην τελευταία θέση της κατάταξης τους Kingston HyperX.
Στην επόμενη δοκιμή, αντιγραφής και συμπίεσης του αρχείου ISO, πάλι οι Samsung 840 PRO ηγούνται της κατάταξης, αυτή τη φορά με τους Samsung 830 να βρίσκονται πίσω τους. Πιο πίσω, στην 3η θέση, οι Plextor M5Pro και αμέσως μετά οι SuperSSpeed S301 SLC. 5η θέση στην κατάταξη καταλαμβάνουν οι OCZ Vertex 4 με τους Kingston HyperX να τερματίζουν στην τελευταία θέση.

Από την επόμενη σελίδα, γεμίζουμε τα drives με data πρώτα στο 50% και μετά στο 90% και ελέγχουμε πως επηρεάζονται οι επιδόσεις τους.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του SuperSSpeed SLC VS Samsung 840 PRO review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive και η κάθε συστοιχία επηρεάστηκαν ως προς τις επιδόσεις τους, όταν τα γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90% της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς τους. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα των drives με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με τα drives άδεια αλλά και με τα drives καθώς αυτά φιλοξενούσαν μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας τα drives και τις συστοιχίες RAID0 με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς τους:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill Single Drives




AS SSD Benchmark Write 50% Fill Single Drives




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill Single Drives



Με το 50% της χωρητικότητας του γεμάτη με δεδομένα, ο Samsung 840 PRO δεν πτοείται και οδηγεί την κατάταξη στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark. Ακριβώς πίσω του ο OCZ Vertex 4 και πιο πίσω ο Samsung 830. Τελευταίος στις αναγνώσεις ο SuperSSpeed S301. Δεν ισχύει το ίδιο όμως στις εγγραφές όπου ο SuperSSpeed τερματίζει πρώτος με τον OCZ Vertex 4 να ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και τελευταίος ο Samsung 830. Στις αντιγραφές ο Samsung 840 PRO ηγείται για άλλη μία φορά με τον SuperSSpeed S301 SLC να ακολουθεί στη 2η θέση. Πιο πίσω ο Samsung 830 με τον OCZ Vertex 4 να τερματίζει στην 4η θέση. Ας δούμε και τις συστοιχίες:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill RAID0




AS SSD Benchmark Write 50% Fill RAID0




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill RAID0



120GB δεδομένων έχουν αντιγραφεί σε κάθε συστοιχία και στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark βρίσκουμε πάλι στην πρώτη θέση τους δύο Samsung 840 PRO. Στην 2η θέση της κατάταξης οι δύο Plextor M5Pro και αμέσως μετά οι Samsung 830. 4η θέση και οι SuperSSpeed S301 SLC δίνουν το παρών, με τους OCZ Vertex 4 και Kingston HyperX να ακολουθούν. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και βρίσκει τους SuperSSpeed S301 να έχουν την πρωτιά. Αμέσως μετά βρίσκουμε τους OCZ Vertex 4 και πιο πίσω τους Samsung 840 PRO. Οι Plextor M5Pro είναι στην 4η θέση και μία θέση πιο πίσω οι Samsung 830. Τελευταίοι στην κατάταξη οι Kingston HyperX. Στις αντιγραφές η πρωτιά χάνεται από τους Samsung 840 PRO που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στη συγκεκριμένη μέτρηση και η κατάταξη βρίσκει τους Plextor Μ5Ρ και SuperSSpeed S301 στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Οι Samsung 840 PRO πέφτουν στην 3η θέση και τους ακολουθούν οι Samsung 830. Πιο πίσω οι OCZ Vertex 4 και στην τελευταία θέση οι Kingston HyperX.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives και τις συστοιχίες μας ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους:

AS SSD Benchmark Read 90% Fill Single Drives




AS SSD Benchmark Write 90% Fill Single Drives




AS SSD Benchmark Copy 90% Fill Single Drives



Τα σχεδόν 110GB δεδομένων δεν επηρεάζουν την κατάταξη στις αναγνώσεις και για άλλη μία φορά βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO να είναι πρώτος. Ακολουθεί ο OCZ Vertex 4 και αμέσως μετά ο Samsung 830. Τέλος βρίσκουμε στις αναγνώσεις τον SuperSSpeed S301. Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και ο OCZ Vertex 4 είναι αυτός που τερματίζει πρώτος με τις καλύτερες επιδόσεις. Ο SuperSSpeed S301 SLC τερματίζει 2ος στην κατάταξη με τον Samsung 840 PRO να τον ακολουθεί στην 3η θέση. Τελευταίος ο Samsung 830. Στις αντιγραφές ο SuperSSpeed S301 παίρνει την πρωτιά με τον OCZ Vertex 4 να ακολουθεί. Αμέσως μετά βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO και τελευταίο και πάλι τον Samsung 830. Ας δούμε και τις τελευταίες μετρήσεις από τις συστοιχίες RAID0:


AS SSD Benchmark Read 90% Fill RAID0




AS SSD Benchmark Write 90% Fill RAID0




AS SSD Benchmark Copy 90% Fill RAID0



Στις RAID0 συστοιχίες και με πάνω από 210GB δεδομένων να βρίσκονται στις NAND flash μνήμες τους, οι Samsung 840 PRO βρίσκονται στην πρώτη θέση των αναγνώσεων του AS SSD Benchmark. Ακολουθούν οι Plextor M5Pro και στην 3η θέση τερματίζουν οι SuperSSpeed S301 SLC. Ακολουθούν οι Samsung 830 και αμέσως μετά οι OCZ Vertex 4. Τελευταίοι στις αναγνώσεις οι Kingston HyperX. Στις εγγραφές δεδομένων οι SuperSSpeed S301 ηγούνται με τους Samsung 840 PRO αυτή τη φορά να καταλαμβάνουν τη 2η θέση. Πιο πίσω οι OCZ Vertex 4 οι οποίοι έχασαν από τις επιδόσεις τους στις εγγραφές και τερματίζουν στην 3η θέση με τους Plextor M5Pro να τους ακολουθούν. Πιο πίσω οι Samsung 830 και στην τελευταία θέση οι Kingston HyperX. Στις αντιγραφές του AS SSD Benchmark και με τις συστοιχίες RAID0 γεμάτες στο 90% οι Plextor M5Pro καταλαμβάνουν την πρωτιά με τους Samsung 840 PRO πίσω τους. Στην 3η θέση οι SuperSSpeed S301 SLC και αμέσως μετά οι Samsung 830. Στην προτελευταία θέση βλέπουμε να τερματίζουν οι Kingston HyperX και στην τελευταία θέση οι OCZ Vertex 4.

Εδώ τελειώσαμε με τις μετρήσεις των drives μας και των RAID0 συστοιχιών. Στην επόμενη σελίδα θα πούμε λίγα λόγια για την απόδοση των drives.



Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν κουράσαμε μέχρι τώρα, αν και γνωρίζουμε πως τα γραφήματα ήταν πολλά αλλά θέλαμε να είμαστε όσο πιο σχολαστικοί στη δοκιμή των drives που σας παρουσιάζουμε. Σας υποσχόμαστε πως αυτή είναι και η τελευταία σελίδα που περιέχει γραφήματα, τα οποία δείχνουν συγκεντρωτικά την απόδοση των drives και των RAID0 συστοιχιών.
Από κάθε benchmark και test που διεξάγαμε, πήραμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε να δώσει το πιο γρήγορο από όλα τα drives. Το γρηγορότερο drive δηλαδή είναι και αυτό που αποδίδει 100%. Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό, τα υπόλοιπα drives που είχαν χαμηλότερη απόδοση, πήραν το αντίστοιχο ποσοστό. Συγκεντρώσαμε το ποσοστό επί τοις εκατό που πήραν όλα τα drives ξεχωριστά σε κάθε benchmark και βγάλαμε τον μέσο όρο απόδοσης του κάθε drive.

Απόδοση % των drives κενών - Single




Απόδοση % των drives με λειτουργικό σύστημα - Single




Συνολική απόδοση % των drives - Single




Και οι RAID0 συστοιχίες με την συνολική απόδοσή τους:

Απόδοση % των drives κενών - RAID0




Απόδοση % των drives με λειτουργικό σύστημα - RAID0




Συνολική απόδοση % των drives - RAID0



Και με αυτά τα έξι γραφήματα κλείνουμε με τις μετρήσεις αυτού του review. Στην επόμενη σελίδα θα πούμε δύο λόγια για τα drives μόνα τους αλλά και για τις RAID0 συστοιχίες.



SuperSSpeed S301 SLC 128GB CR Edition: fastest Sandforce ever made


-πονάς ;
-όχι
-γιατί ;
-γιατί είμαι SLC
(TifoziF1 Copyright 2012)

Και φτάνουμε στο τέλος αυτής της παρουσίασης για το drive της SuperSSpeed S301 SLC CR Edition. Με controller που σε λίγο καιρό θα κλείσει αισίως τα 2 χρόνια, τον LSI Sandforce SF-2281VB1, αλλά με την επιλογή των μνημών (Intel 25nm SLC) να είναι το μεγάλο του ατού, ο SuperSSpeed S301 SLC μας άφησε παραπάνω από θετικές εντυπώσεις. Ειδικά στο θέμα των επιδόσεων δεν υπάρχει θέμα σύγκρισής του με κανένα άλλο drive που φοράει τον ίδιο controller και μπορεί να συναγωνιστεί εύκολα drives που παρουσιάστηκαν πριν λίγουν μήνες. Και εκεί είναι και το μεγάλο του μείων κατά την δική μας άποψη. Το drive άργησε να βγει στην αγορά δίνοντας την ευκαιρία σε πολλές εταιρείες να προχωρήσουν μπροστά (όπως η Samsung με τον 840PRO και όπως η OCZ με τον Vector) κάνοντας την επιλογή του SuperSSpeed S301 SLC, μία επιλογή δύσκολη. Δεν παύει να είναι ένα από τα γρηγορότερα drives που έχουμε δοκιμάσει το οποίο μας έδειξε ξεκάθαρα τι ακριβώς μπορεί να επιτύχει ένας παλιός σχετικά controller με την κατάλληλη επιλογή γρήγορων μνημών.

Φυσικά το drive δεν απευθύνεται στον μέσο χρήστη που θέλει απλά ένα drive για το PC ή το laptop του. Τα προϊόντα που φέρουν μνήμες SLC απευθύνονται στην Enterprise αγορά λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων εγγραφών που μπορούν να υποστούν. Αυτός είναι και ο λόγος της τσουχτερής τιμής του drive, αναλογικά πάντα με την χωρητικότητά του. Τα drives της δοκιμής μας κόστισαν 275$ το καθένα αφού ήταν η έκδοση Chris Ramseyer Signature Edition και υπάρχουν μόνο 50 που έχουν παραχθεί. Η απλή έκδοση του SuperSSpeed S301 SLC (που δεν έχει καμία διαφορά από τις εκδόσεις που είχαμε εμείς όσον αφορά τις επιδόσεις) κοστίζει 250$ και μπορεί να βρεθεί μόνο στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν καταφέρετε να αγοράσετε ένα drive ετοιμαστείτε για τελωνεία και υψηλά μεταφορικά.

Σίγουρα δεν μπορούμε να προτείνουμε την αγορά του σε κανέναν, αν δεν είναι σίγουρος για το τι αγοράζει. 100.000 κύκλοι ζωής είναι ένας μεγάλος αριθμός και μόνο αν υπάρχει η ανάγκη για τόσες εγγραφές/διαγραφές σε ένα drive μπορούμε να τον προτείνουμε σαν επιλογή. Από εκεί και πέρα drives σαν τον Samsung 840 PRO ή τον OCZ Vector θα προσφέρουν την ίδια εμπειρία στον χρήστη, ίδιες ή και καλύτερες ταχύτητες με τα μισά σχεδόν χρήματα.

Και φτάνουμε στο τέλος με την βαθμολογία. Mετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να βαθμολογήσω τον SuperSSpeed S301 SLC σαν ένα κοινό drive και όχι σαν ένα drive που απευθύνεται στην Enterprise αγορά και ο λόγος είναι πως το drive είναι διαθέσιμο για αγορά στον καθένα. Έτσι η βαθμολογία που θα λάβει ο SuperSSpeed S301 SLC είναι η παρακάτω:

SuperSSpeed S301 SLC 128GB CR Edition: fastest Sandforce ever made