OCZ Vector 256GB SSD Review: Best of the Best

Το 2013 η OCZ κλείνει πέντε χρόνια από τη στιγμή που μπήκε στην αγορά των Solid State Drives. Τον Μάρτιο του 2008 παρουσίασε το πρώτο της SSD με το όνομα OCZ SATA 1 SSD. Οι επιδόσεις του drive για την τότε εποχή, αν και χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα μηχανικά σύνολα που κυκλοφορούσαν. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάζει στην αγορά τον πρώτο Vertex SSD. Με controller φτιαγμένο από την Indilinx ήταν το πρώτο drive της εποχής που κατάφερε να αντιπαρατεθεί τους νεοφερμένους Intel X25-E και Intel X25-M οι οποίοι είχαν θέσει νέα στάνταρ στις επιδόσεις των Solid State Drives. Από το Δεκέμβριο του 2008 ως και σήμερα η παρουσίαση ενός μοντέλου Vertex σηματοδοτούσε σίγουρα ένα πράγμα. Επιδόσεις. Τα μοντέλα που ακολούθησαν (Vertex 2, Vertex 3, Vertex 4) ήταν όλα κορυφαία σε επιδόσεις και για πολύ καιρό παρέμεναν στην κορυφή των επιλογών ως μέτρο σύγκρισης επιδόσεων με τα νέα μοντέλα που παρουσιάζονταν. Το τελευταίο μοντέλο Vertex, o Vertex 4, που παρουσιάστηκε πριν 8 μήνες ήταν ένα drive το οποίο με τις επιδόσεις του, την ποιότητα κατασκευής, την 5ετη εγγύηση και την απροβλημάτιστη λειτουργία του έθεσε για άλλη μία φορά τα υψηλότερα standards στην 4η γενιά Solid State Drives. Οκτώ μήνες πέρασαν όμως και στην αγορά των Solid State Drives, αυτός είναι αρκετός καιρός. Η OCZ λοιπόν αποφάσισε πως το flagship drive της, ο Vertex 4, είναι καιρός να αντικατασταθεί. Το 2013 η OCZ κλείνει πέντε χρόνια από τη στιγμή που μπήκε στην αγορά των Solid State Drives. Τον Μάρτιο του 2008 παρουσίασε το πρώτο της SSD με το όνομα OCZ SATA 1 SSD. Οι επιδόσεις του drive για την τότε εποχή, αν και χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα μηχανικά σύνολα που κυκλοφορούσαν. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάζει στην αγορά τον πρώτο Vertex SSD. Με controller φτιαγμένο από την Indilinx ήταν το πρώτο drive της εποχής που κατάφερε να αντιπαρατεθεί τους νεοφερμένους Intel X25-E και Intel X25-M οι οποίοι είχαν θέσει νέα στάνταρ στις επιδόσεις των Solid State Drives. Από το Δεκέμβριο του 2008 ως και σήμερα η παρουσίαση ενός μοντέλου Vertex σηματοδοτούσε σίγουρα ένα πράγμα. Επιδόσεις. Τα μοντέλα που ακολούθησαν (Vertex 2, Vertex 3, Vertex 4) ήταν όλα κορυφαία σε επιδόσεις και για πολύ καιρό παρέμεναν στην κορυφή των επιλογών ως μέτρο σύγκρισης επιδόσεων με τα νέα μοντέλα που παρουσιάζονταν. Το τελευταίο μοντέλο Vertex, o Vertex 4, που παρουσιάστηκε πριν 8 μήνες ήταν ένα drive το οποίο με τις επιδόσεις του, την ποιότητα κατασκευής, την 5ετη εγγύηση και την απροβλημάτιστη λειτουργία του έθεσε για άλλη μία φορά τα υψηλότερα standards στην 4η γενιά Solid State Drives. Οκτώ μήνες πέρασαν όμως και στην αγορά των Solid State Drives, αυτός είναι αρκετός καιρός. Η OCZ λοιπόν αποφάσισε πως το flagship drive της, ο Vertex 4, είναι καιρός να αντικατασταθεί.

Έτσι γεννήθηκε ο OCZ Vector

OCZ Vector 256GB SSD Review: Best of the Best


Με controller εξολοκλήρου φτιαγμένο από την Indilinx, η οποία το 2011 εξαγοράστηκε από την OCZ και firmware φτιαγμένο από την PLX, εταιρεία που εξαγοράστηκε και αυτή το 2011 από την OCZ, ο OCZ Vector θα μπορούσε να πούμε πως είναι το πρώτο drive φτιαγμένο αποκλειστικά από την OCZ (αν εξαιρέσουμε τις μνήμες NAND). Στην καρδιά του drive χτυπάει ο Indilinx Barefoot 3 controller ή αλλιώς ο IDX500M00-BC controller o οποίος στην έκδοση των 256GB της δοκιμής μας συντροφεύεται από 16, 25nm OCZ Synchronous MLC NAND flash chips (τα NAND flash chips είναι rebranded Intel/Micron) και 2x256MB DDR3L-1600DRAM chips. Ο Indilinx controller αποτελείται από έναν ARM Cortex επεξεργαστή και έναν OCZ Aragon συνεπεξεργαστή και η επικοινωνία με κάθε NAND flash chip αλλά και τον DRAM controller πραγματοποιείται μέσα από 8 κανάλια διαύλου. Για το drive των 256GB της δοκιμής μας η OCZ υπόσχεται ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 530MB/s σειριακών εγγραφών και τις ταχύτητες τυχαίων αναγνώσεων να αγγίζουν τα 100.000IOPS και τις τυχαίες εγγραφές τα 95.000IOPS. Μαζί με το bundle που τον συντροφεύει το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν πλήρες (2.5 σε 3.5 ίντσες adaptor, βίδες, Acronis TI HD software και το drive) αλλά και τα 5 χρόνια εγγύησης ο OCZ Vector δείχνει πως δεν θα αποτελέσει στην αγορά απλά ένα drive της σειράς. Τα νούμερα που ανακοινώνει η OCZ είναι εντυπωσιακά. Κατά πόσο ο OCZ Vector θα καταφέρει να τα επαληθεύσει θα το δούμε στις επόμενες σελίδες του review μας. Για την ώρα θα δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive καθώς και το bundle που το συνοδεύει:

H retail συσκευασία του OCZ Vector 256GB και το bundle που τον συντροφεύει...



Ο OCZ Vector 256GB



To PCB του OCZ Vector 256GB από μπροστά και από πίσω...




Ο νέος Indilinx Barefoot 3 controller, OCZ (rebranded) 25nm NAND Flash και μία από τις 2 DDR3L-1600DRAM της Micron[/CENTER]



Στη σελίδα που ακολουθεί θα μιλήσουμε για το σύστημα που συνδέσαμε τον OCZ Vector 256GB, καθώς και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για να τον δοκιμάσουμε.



Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε το drive ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή τo drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός SuperSSpeed 128GB SLC όταν το drive ήταν συνδεδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Formula
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
GSKILL Ares 4x4GB DDR3 @ 1866MHz 11-11-11-28-1T
:   GPU   :
Nvidia GTS250 1GB
:   SSD   :
SuperSSpeed S301 SLC 128GB
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1


Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν το drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read-Write)
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05 (HDD Test Suite)
6) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
7) PCMark7 (Seconday Storage Test)
8) AIDA64 (Average Read-Write Access)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read)
4) AIDA64 (Average Read Access)
5) Anvil's Storage Utilities
6) PCMark05 (HDD Test Suite)
7) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
8) PCMark7 (Seconday Storage Test)
9) Δοκιμές αντιγραφής
10) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
11) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) Multitasking (copying-archiving, copying-word saving)
12) IOMeter 1.1.0 (2010)
13) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)
14) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)



Φυσικά το συγκεκριμένο review δεν θα είναι μία απλή παρουσίαση του OCZ Vector 256GB. Επιστρατεύσαμε τέσσερα από τα γρηγορότερα drives της αγοράς, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία μεγέθους για να συγκρίνουμε άμεσα τις επιδόσεις του νεοφερμένου OCZ Vector. To πρώτο drive που χρησιμοποιήσαμε δεν είναι άλλο από τον Samsung 830 256GB. Ένα drive που τόσο με τις επιδόσεις του όσο και με την αξιοπιστία του έχει γίνει, δικαιωματικά θα λέγαμε, ένα από τα πιο λαοφιλή drives της αγοράς. Το δεύτερο drive που θα συγκρίνουμε άμεσα τον Vector είναι ο προκάτοχός του, OCZ Vertex 4 256GB. O Vertex 4, που ήταν το πρώτο drive που σηματοδότησε τη 4η γενιά Solid State Drives, γρήγορα αποδείχτηκε η σωστή επιλογή για το κοινό που έψαχνε κορυφαίες επιδόσεις από τον SSD του. Το τρίτο drive που θα ριχτεί στη μάχη έναντι του OCZ Vector είναι ο νεοφερμένος και πολύ γρήγορος όπως αποδείχτηκε και από το review του στο HwBox.gr, Corsair Neutron GTX 240GB. To τέταρτο και τελευταίο drive σε αυτό το SSD review θα είναι ο κορυφαίος όλων Samsung 840 PRO 256GB που δοκιμάσαμε πριν λίγο καιρό, o οποίος είναι και ο άμεσος αντίπαλος του OCZ Vector, τόσο από άποψης επιδόσεων, όσο και από άποψης τιμής.
Όλα τα drives που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν review ανήκουν στην κατηγορία των 240GB/256GB διαθέσιμης χωρητικότητας οπότε η σύγκριση είναι άμεση.

Καθίστε αναπαυτικά, ετοιμάστε καφεδάκι και ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα...




Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των drives για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων τους χωρίς λειτουργικό σύστημα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Ξεκινάμε με τις αναγνώσεις στο CrystalDiskMark και ο OCZ Vector κάθεται στην 2η θέση, μπροστά από όλα τα drives εκτός του πολύ γρήγορου στις αναγνώσεις Samsung 840 PRO 256GB. Στις εγγραφές όμως ο νεοφερμένος Vector δείχνει τα δόντια του στον ανταγωνισμό και ξεπερνά ακόμα και τον OCZ Vertex 4, o οποίος ήταν ήδη ο γρηγορότερος όλων.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark, ο OCZ Vector εμφανίζεται γρηγορότερος από όλα τα drives της δοκιμής, ελάχιστα πιο γρήγορος και από τον Samsung 840 PRO. Στις εγγραφές καταφέρνει και πάλι να είναι ο γρηγορότερος όλων, ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Samsung 840 PRO. Στη δοκιμή των αντιγραφών πάλι είναι ο γρηγορότερος από τα υπόλοιπα drives.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
OCZ Vector
Samsung 830
[/center]

Στο Compression Benchmark του AS SSD, αν εξαιρέσουμε την πτώση που εμφανίστηκε στο 28% συμπίεσης (το οποίο ήταν μάλλον τυχαίο, αφού σε δεύτερο τεστ που τρέξαμε δεν εμφανίστηκε κάτι παρόμοιο) ο Vector είναι το μοναδικό drive που εμφανίζει κορυφαία συμπεριφορά.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις IOPS.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write



Χωρίς partition στα drives ο OCZ Vector παίρνει την πρωτιά στις αναγνώσεις IOPS με χαρακτηριστική ευκολία. Στις εγγραφές πέφτει στη 2η θέση πίσω από τον OCZ Vertex 4, ο οποίος καταφέρνει μία διαφορά πάνω από 14.000 IOPS στο σύνολο των επιμέρους tests.


Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο drive σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
Samsung 840 PRO: 5.332,52
OCZ Vector: 4.995,65
OCZ Vertex 4: 4.931,68
Corsair Neutron GTX: 4.703,52
Samsung 830: 3.362,64
[/center]

Αρκετά γρήγορος εμφανίζεται ο OCZ Vector στα Anvils Storage Utilities, όχι τόσο όμως ώστε να ρίξει τον Samsung 840 PRO από την πρώτη θέση. Έτσι κατατάσσεται 2ος μπροστά από τον OCZ Vertex 4 256GB.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις Access times...



Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
AIDA64 Average Read Access: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
Samsung 830
OCZ Vertex 4
OCZ Vector



OCZ Vector 256GB SSD Review
AIDA64 Average Write Access: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
OCZ Vector
Samsung 830


[/CENTER]

Χωρίς partition στα drives, o OCZ Vector εμφανίζεται αρκετά γρηγορότερος από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4. Οι επιδόσεις του στις αναγνώσεις είναι σχεδόν ίδιες με του Samsung 840 PRO, αν και ο Samsung 840 PRO εμφανίζει πιο ιδανική συμπεριφορά σε όλο το drive. Στις εγγραφές οι επιδόσεις του Vector είναι ακριβώς ίδιες με του OCZ Vertex 4 ο οποίος ήταν ήδη πολύ γρήγορος με μέσο χρόνο προσπέλασης σε όλο το drive στα 0.02ms.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks από τη Futuremark...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις τους...

PCMark05 HDD Test Suite



Και τα συνολικά score στο PCMark05




...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Και τα συνολικά score στο PCMark Vantage x64



Στο PCMark05 ο OCZ Vector εμφανίζεται αρκετά πιο γρήγορος από τον προκάτοχό του Vertex 4, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει την πρωτιά και πέφτει στην 3η θέση πίσω από τον Samsung 840 PRO και Corsair Neutron GTX. To test που του κόστισε αρκετά, έτσι ώστε να καταφέρει μία καλύτερη θέση στην κατάταξη ήταν το Virus Scan. Εκτελώντας το test για 2η φορά πήραμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Άρα είναι κάποια αδυναμία του drive ή του firmware. Στο PCMark Vantage x64 HDD test suite τερματίζει στη 2η θέση, ελάχιστα πίσω από τον Samsung 840 PRO και όπως φαίνεται και από το τελευταίο γράφημα, έχοντας σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις από τον προκάτοχό του, OCZ Vertex 4.

Προχωράμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε και το τελευταίο benchmark από τη Futuremark, το PCMark07.


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Παρακάτω τα συνολικά score από κάθε drive στο PCMark7



Στο PCMark7 οι επιδόσεις του OCZ Vector παραμένουν κορυφαίες και τον κατατάσουν στην 2η θέση πίσω από τον Samsung 840 PRO, τον οποίο με τέτοιο score πιστεύουμε πως δύσκολα θα ρίξει κάποιο drive από το θρόνο. Οι διαφορές του OCZ Vector με το αμέσως επόμενο drive, Corsair Neutron GTX, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μικρές αφού 100Marks για το συγκεκριμένο benchmark της Futuremark είναι μεγάλη ψαλίδα επιδόσεων.

Όσο τα drives ήταν άδεια οι επιδόσεις τους ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στα drives εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers και εφαρμογές, διατηρώντας όμως την εγκατάσταση όσο γίνεται πιο καθαρή και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά τους μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με τα drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives δεν αλλάζει κάτι στις επιδόσεις του OCZ Vector και παραμένει το 2ο γρηγορότερο drive της δοκιμής, πίσω ακριβώς από τον Samsung 840 PRO. Στις εγγραφές ισχύει ακριβώς το ίδιο όπως και όταν τα drives ήταν άδεια. Ο OCZ Vector είναι εύκολα ο γρηγορότερος όλων ξεπερνώντας τον Samsung 840 PRO που είναι στη 2η θέση αλλά και τον OCZ Vertex 4.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Στο AS SSD Benchmark και με το λειτουργικό σύστημα να είναι εγκατεστημένο πάνω στα drives, ο OCZ Vector είναι το γρηγορότερο drive και στις αναγνώσεις αλλά και στις εγγραφές, περνώντας μπροστά από τον Samsung 840 PRO και OCZ Vertex 4 αντίστοιχα. Στις αντιγραφές για λιγότερο από 1MB/s συνολικών επιδόσεων, χάνει την πρωτιά από τον Samsung 840 PRO και τερματίζει στη 2η θέση.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives with OS
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
OCZ Vector
Samsung 830
[/center]

Στο AS SSD Compression benchmark και έχοντας το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του, ο OCZ Vector παρουσιάζει την ιδανικότερη συμπεριφορά από όλα τα drives, με σχεδόν ευθεία γραμμή και στις αναγνώσεις αλλά και στις εγγραφές, δείχνοντας πως δεν απασχολεί τον controller αν τα δεδομένα επιδέχονται συμπίεση ή όχι.

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives σε IOPS και Access Times, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read



Στο HD Tune Pro 5.00 και μόλις το λειτουργικό σύστημα εγκατασταθεί στα drives o OCZ Vector εμφανίζεται και πάλι ταχύτερος όλων με κορυφαίες επιδόσεις στα 512b και 4Κ. Στα 64Κ, 1ΜΒ και Random, εμφανίζεται ελάχιστα πιο αργός από τον Samsung 840 PRO αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να του στερήσει την πρωτιά. Η διαφορά από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4, είναι τεράστια στο συγκεκριμένο benchmark.

Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS
Samsung 840 PRO: 5.353,13
OCZ Vector: 4.994,43
OCZ Vertex 4: 4.894,82
Corsair Neutron GTX: 4.695,17
Samsung 830: 3.358,85
[/center]

Στο Anvils Storage Utilities τίποτε δεν αλλάζει μόλις το OS εγκατασταθεί στον OCZ Vector. To drive παραμένει στην 2η θέση πίσω από τον πολύ γρήγορο Samsung 840 PRO και ελάχιστα μπροστά από τον προκάτοχό του OCZ Vertex 4.

Συνέχεια με access times με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives...

Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα drives είχαν το λειτουργικό σύστημα, εκτελέσαμε μόνο το Average Read Access test. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

AIDA64 Average Read Access tests

[CENTER]OCZ Vector 256GB SSD Review
AIDA64 Average Read Access: Drives with OS
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
OCZ Vector
Samsung 830
[/center]

Μόλις το λειτουργικό εγκατασταθεί στα drives, o OCZ Vector ρίχνει τους χρόνους του και παρουσιάζει ίδια συμπεριφορά με τον Samsung 840 PRO και Corsair Neutron GTX. Η διαφορά με τον OCZ Vertex 4 είναι και πάλι πολύ μεγάλη, προς το καλύτερο φυσικά.

Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε έξι διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Οι δύο τελευταίες μετρήσεις που έχουν και ξεχωριστό γράφημα αφορούν το ΜΑΧ Random Read 4K με QD32 και MAX Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives μας:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Read/Write 4K QD32



Στο IOMeter 1.1.0 και με το λειτουργικό σύστημα να φιλοξενείται πάνω στα drives ο OCZ Vector κάθεται στη 2η θέση της κατάταξης πίσω από τον OCZ Vertex 4. Οι σειριακές μετρήσεις του drive είναι καλύτερες από τον Vertex 4, αλλά όχι και οι τυχαίες μετρήσεις 4Κ. Στις μετρήσεις MAX IOPS πάλι τερματίζει 2ος πίσω από τον Samsung 840 PRO. 1.000 IOPS χωρίζουν τα δύο drives στην συγκεκριμένη μέτρηση, αλλά ο Samsung 840 PRO κερδίζει την πρωτιά.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite



Το συνολικό score στο PCMark05 για κάθε drive...




...και συνεχίζουμε με Vantage x64...

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Και το συνολικό score για το PCMark Vantage x64 για κάθε drive...



Με το λειτουργικό σύστημα στο drive o OCZ Vector κερδίζει την πρωτιά στο PCMark05 ξεπερνώντας όλα τα drives των υπόλοιπων εταιρειών, ακόμα και του πολύ γρήγορου Samsung 840 PRO. Αν και η μέτρηση Virus Scan είναι το ίδιο χαμηλή, όπως όταν το drive ήταν κενό, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως o Vector εμφανίζεται ως ο γρηγορότερος όλων. Στο PCMark Vantage x64 o Samsung 840 PRO είναι αυτός που οδηγεί την κατάταξη, με τον OCZ Vector να τερματίζει 2ος, με διαφορά από τον πρώτο σχεδόν 6.000Marks.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με το PCMark7 και το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Και το συνολικό score στο PCMark7 για κάθε drive διαμορφώνεται όπως φαίνεται παρακάτω:



Στο PCMark7 με το OS να είναι εγκατεστημένο στα drives, ο OCZ Vector διατηρεί σταθερά τη 2η θέση πίσω από τον Samsung 840 PRO, χάνοντας μόνο 1Mark, σε σχέση με όσο το drive ήταν άδειο.

Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τα drives μας να έχουν το OS εγκατεστημένο σε αυτά, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις των drives μας κατά την καθημερινή τους λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε το μέσο όρο του χρόνου από τις τρεις μετρήσεις:

BootTimer Windows 7



Στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος Windows 7 SP1 x64 ο OCZ Vector εμφανίζεται αρκετά γρήγορος και κατακτά τη 2η θέση πίσω από τον κορυφαίο Samsung 840 PRO o οποίος με τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο test καταφέρνει και ξεπερνά ακόμα και συστοιχίες RAID0. H διαφορά του OCZ Vector με τον Samsung είναι λιγότερο από 0.15 sec συνολικά.

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τα drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).

WinRAR Tests



Στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης ο OCZ Vector εμφανίζει κορυφαία επίδοση και τερματίζει ελάχιστα πιο μπροστά από τον Samsung 840 PRO ( ο οποίος κατείχε την πρωτιά) για 0.1 δευτερόλεπτα συνολικού χρόνου και στις δύο μετρήσεις.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές έγιναν με το πρόγραμμα αντιγραφής των Windows και ο χρόνος μετρήθηκε με χρονόμετρο. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν τέσσερις στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 3200MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ


Copy Files



Στις αντιγραφές ο OCZ Vector εμφανίζεται ταχύτερος όλων αφού χρειάστηκε συνολικά 66.8 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει όλες τις αντιγραφές, χρόνος ελάχιστα πιο γρήγορος (κατά 1.5 sec) από τον αμέσως επόμενο Samsung 840 PRO.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με καθημερινές διεργασίες και gaming tests...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση των drives σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Acronis True Image Home 2012 Backup. Πήραμε ένα full backup image του λειτουργικού συστήματος και το αποθηκεύσαμε πάλι στο ίδιο drive. To πρόγραμμα ρυθμίστηκε ώστε να μην κάνει καθόλου συμπίεση στα δεδομένα, όπως επίσης το job priority του backup, στη ρύθμιση normal. Το συνολικό μέγεθος του backup ήταν 16.5GB σε κάθε περίπτωση.
2) Αφού ξεκινήσαμε το Microsoft Word 2010, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2010 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 30 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 135MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



Στις καθημερινές εφαρμογές ο OCZ Vector εμφανίζεται ταχύτερος όλων και ολοκληρώνει όλες τις διεργασίες σε 229.7 δευτερόλεπτα, σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον Samsung 840 PRO. Ο OCZ Vector εμφανίζει την κορυφαία απόδοση που έχουμε δει μέχρι τώρα για μονό drive στο Import των φωτογραφιών στο Adobe Photoshop CS5 και στο backup του λειτουργικού με το Acronis TIH 2012.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν review συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκαν τα drives για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games



Στη συνολική απόδοση με την εγκατάσταση και την εκτέλεση του παιχνιδιού ο OCZ Vector τερματίζει στη 1η θέση, αυτή τη φορά όμως όχι μόνος του. Ίδιες επιδόσεις ακριβώς παρουσιάζει και ο Samsung 840 PRO. Και τα δύο drives ολοκληρώνουν την εγκατάσταση και την εκτέλεση του παιχνιδιού σε 154.5 δευτερόλεπτα.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα, με multitasking δοκιμές...



Η μεγάλη αλλαγή που έφεραν τα Solid State Drives στους υπολογιστές, δεν είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να εκκινήσουν το σύστημα ή τα νούμερα από τα benchmarks αλλά η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Αυτό σημαίνει πως συνολικά ένας SSD μπορεί να διεκπεραιώσει περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα σε ένα σύστημα απ'ότι ένα μηχανικό drive. Εμείς για να δούμε τις επιδόσεις των drives μας, αλλά και να μπορέσουμε να δούμε πόσο ψηλά είναι ο δείκτης εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει κάθε drive εκτελέσαμε δύο multitasking tests. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που εκτελέσαμε μία εργασία, ξεκινήσαμε ακόμα μία και μετρήσαμε το συνολικό χρόνο για την ολοκλήρωση των δύο εργασιών. Οι εργασίες που εκτελέσαμε είναι:

1) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε την αποθήκευση ενός Word αρχείου που περιείχε 100 φωτογραφίες.
2) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε συμπίεση ενός ISO μεγέθους 3.2GB με το WinRAR.


Copying MKV 11GB file and Saving Word file



Copying MKV 11GB file and Archiving 3.2GB ISO file



Στο πρώτο multitasking test o OCZ Vector πέφτει στην 2η θέση, χάνοντας την πρωτιά για 0.4 δευτερόλεπτα από τον Samsung 840 PRO. Αυτό αλλάζει στο δεύτερο multitasking test όπου ξεπερνά τον πολύ γρήγορο Samsung και τερματίζει πρώτος με 2.3 δευτερόλεπτα καλύτερο χρόνο.

Από την επόμενη σελίδα, γεμίζουμε τα drives με data πρώτα στο 50% και μετά στο 90% και ελέγχουμε πως επηρεάζονται οι επιδόσεις τους.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του OCZ Vector 256GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90% της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα των drives με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με τα drives άδεια αλλά και με τα drives καθώς αυτά φιλοξενούσαν μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας τα drives με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς τους:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill




AS SSD Benchmark Write 50% Fill




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill



Στις αναγνώσεις με το AS SSD Benchmark και τα drives γεμάτα στο 50%, ο OCZ Vector πέφτει στην 2η θέση. Όταν το drive είχε μόνο το λειτουργικό είχε τερματίσει πρώτος, αλλά εδώ ξεπεράστηκε από τον Samsung 840 PRO. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις εγγραφές όπου καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά, εύκολα. Στις αντιγραφές πέφτει πάλι πίσω από τον Samsung 840 PRO χωρίς όμως να χάσει χαρακτηριστικά κάτι από τις επιδόσεις του.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives μας ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους:

AS SSD Benchmark Read 90% Fill



AS SSD Benchmark Write 90% Fill



AS SSD Benchmark Copy 90% Fill



Τα drives είναι πλέον γεμάτα στο 90% και ο OCZ Vector παραμένει στις αναγνώσεις στη 2η θέση, χάνοντας την πρωτιά για 2MB/s συνολικής απόδοσης. Στις εγγραφές εμφανίζεται και πάλι γρηγορότερος όλων και μάλιστα με κορυφαία επίδοση στις εγγραφές 4Κ σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις του. Στις αντιγραφές και πάλι ο Samsung 840 PRO καταφέρνει και τον ξεπερνά και έτσι ο Vector καταλήγει στη 2η θέση.

Στην προτελευταία σελίδα του review θα δούμε την συνολική απόδοση των drives σε όλα τα benchmarks και μετρήσεις που τα υποβάλλαμε.



Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν κουράσαμε μέχρι τώρα, αν και γνωρίζουμε πως τα γραφήματα ήταν πολλά αλλά θέλαμε να είμαστε όσο πιο σχολαστικοί στη δοκιμή των drives που σας παρουσιάζουμε. Σας υποσχόμαστε πως αυτή είναι και η τελευταία σελίδα που περιέχει γραφήματα, τα οποία δείχνουν συγκεντρωτικά την απόδοση των drives.
Από κάθε benchmark και test που διεξάγαμε, πήραμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε να δώσει το πιο γρήγορο από όλα τα drives. Το γρηγορότερο drive δηλαδή είναι και αυτό που αποδίδει 100%. Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό, τα υπόλοιπα drives που είχαν χαμηλότερη απόδοση, πήραν το αντίστοιχο ποσοστό. Συγκεντρώσαμε το ποσοστό επί τοις εκατό που πήραν όλα τα drives ξεχωριστά σε κάθε benchmark και βγάλαμε τον μέσο όρο απόδοσης του κάθε drive.

Απόδοση % των drives κενών




Απόδοση % των drives με λειτουργικό σύστημα




Συνολική απόδοση % των drives



Και με αυτά τα τρία γραφήματα κλείνουμε με τις μετρήσεις αυτού του review. Στην επόμενη σελίδα θα πούμε δύο λόγια για τον OCZ Vector και τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε δοκιμάζοντας τον.



OCZ Vector 256GB SSD Review: Best of the Best


Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου Solid State Drive από την OCZ και η εταιρεία έχει κάνει όχι βήματα, αλλά άλματα μπροστά. Μετά την απόφασή της να ασχοληθεί αποκλειστικά με Solid State Drives η OCZ μπορεί και ανταγωνίζεται επάξια τους μεγάλους κατασκευαστές του χώρου, Samsung, Intel και Crucial. Όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες χρησιμοποιούν αποκλειστικά δικά τους εξαρτήματα (controller, NAND, DRAM, firmware) για την κατασκευή των Solid State Drives τους. Σε αυτό το σημείο μετά από πέντε χρόνια έχει φτάσει πλέον και η OCZ. O νέος OCZ Vector έχει controller της ίδιας της εταιρείας καθώς επίσης και firmware που φτιάχνει η ίδια. Μετά από τους Indilinx Barefoot και Barefoot 2 (OCZ Octane και Vertex 4) ο Vector μπορούμε να πούμε πως είναι ένα Solid State Drive που φτιάχνεται αποκλειστικά από την ίδια την OCZ.
Και τι drive!!!

Οι επιδόσεις του drive σε όλες τις περιπτώσεις ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικές. Όπως ο Samsung 840 PRO έτσι και ο OCZ Vector παίζουν σε μία δική τους αποκλειστική κατηγορία επιδόσεων. Μπορεί ο Vector να μην είναι ξεκάθαρα το γρηγορότερο drive της αγοράς, αλλά έχει ισάξιες επιδόσεις με τον ήδη γρηγορότερο Samsung 840 PRO. Σε αρκετά μάλιστα benchmarks και μετρήσεις έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά από τον Samsung. Με ένα bundle να τον συντροφεύει που μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό, με 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης από την μαμά OCZ και με κορυφαίες επιδόσεις είναι ένα drive που σίγουρα ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν. Δυστυχώς όμως υπάρχει και το θέμα της τιμής. Με λιανική τιμή στην Ελλάδα κοντά στα 150? για τα 128GB και 245? για τα 256GB σίγουρα ο OCZ Vector δεν μπορεί να χαρακτηριστεί value for money αγορά. Είναι βέβαια ακόμα αρχή και το drive μόλις άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται στα ελληνικά καταστήματα αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως η τιμή παραμένει ψηλά. Θα θέλαμε να δούμε χαμηλότερη τιμή από την OCZ, ειδικά από τη στιγμή που το drive δεν χρησιμοποιεί κάποια εξεζητημένη μνήμη NAND. Μαζί με όλα τα άλλα πρέπει να προσθέσουμε πως μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εταιρεία δεν έχει δώσει στο κοινό OCZ Toolbox που να υποστηρίζει τον OCZ Vector. Μικρά προβλήματα για εμάς, μεγάλα όμως για κάποιους από τους υποψήφιους αγοραστές. Τίποτα όμως από αυτά δεν αναιρεί το γεγονός πως ο OCZ Vector είναι ένα από τα γρηγορότερα drives που μπορεί να αγοράσει κάποιος, με κορυφαία υποστήριξη και εγγύηση για 5 χρόνια. Αν όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά κριτήρια για την τελική επιλογή σας, ο OCZ Vector είναι το ιδανικό drive για εσάς...

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στον OCZ Vector 256GB το Performance Award καθώς και την παρακάτω βαθμολογία:

OCZ Vector 256GB SSD Review: Best of the Best

OCZ Vector 256GB SSD Review: Best of the Best


Άλλο ένα SSD review εδώ στοHwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για το δείγμα της δοκιμής μας.