Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!

Σας λέει τίποτα το όνομα Μίδας; Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν βασιλιάς της Φρυγίας και έγινε ξακουστός, λόγω της ικανότητάς του να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε! Κατά τον Ηρόδοτο, ο Μίδας είχε στην κατοχή του έναν κήπο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και μία πηγή με δροσερό νερό, σε μια κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο. Ο Μίδας ανακάτεψε το νερό της πηγής με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Θεού Διόνυσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. Ευχαριστημένος ο Διόνυσος, είπε στον Μίδα ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Τότε ήταν που ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε. Σας λέει τίποτα το όνομα Μίδας; Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν βασιλιάς της Φρυγίας και έγινε ξακουστός, λόγω της ικανότητάς του να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε! Κατά τον Ηρόδοτο, ο Μίδας είχε στην κατοχή του έναν κήπο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και μία πηγή με δροσερό νερό, σε μια κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο. Ο Μίδας ανακάτεψε το νερό της πηγής με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Θεού Διόνυσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. Ευχαριστημένος ο Διόνυσος, είπε στον Μίδα ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Τότε ήταν που ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε.

Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει και με την Corsair. Ανέκαθεν αποτελούσε μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον χώρο των μνημών, προσφέροντας RAM kits για όλα τα βαλάντια - είτε θέλατε ένα value for money kit για το HTPC, ή τις καλύτερες overclocking μνήμες, είχε την δυνατότητα να σας το παρέχει. Σήμερα η Corsair έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται περήφανη, μιας και κατάφερε να επεκταθεί σε πολλές διαφορετικές αγορές όπως περιφερειακά, κουτιά, SSD, ψύκτρες και τροφοδοτικά. Δεν έχει όμως τόσο μεγάλη σημασία το ότι ασχολήθηκε με άλλες αγορές - αυτό το έχουν κάνει εξάλλου οι περισσότερες εταιρείες την σήμερον ημέρα. Σημασία έχει ότι κατάφερε να σημειώσει την ίδια επιτυχία και εκεί! Μην μας πείτε ότι δεν συμφωνείτε, γιατί θα είστε άδικοι. Στα περιφερειακά το όνομα Vengeance έχει γίνει πια γνωστό στους κύκλους των gamers, κυρίως με τα headset και τα gaming mice. Στα κουτιά, όλοι πλέον γνωρίζουν το 600Τ αλλά και την σειρά Obsidian, με το 800D να φέρει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στους SSD, τόσο οι πρώτοι Force όσο και οι Performance Pro μετέπειτα, κρατήθηκαν πολύ καλά ενάντια στον ανταγωνισμό, πράγμα που συνεχίζεται τώρα και με τους Neutron. Στις ψύκτρες, λίγοι πλέον δεν γνωρίζουν τα υδρόψυκτα προϊόντα της σειράς H, ειδικά το H50 και το H100. Τέλος και αναφορικά με τα τροφοδοτικά, οι σειρές HX & AX ειδικά, έχουν αποδείξει δεκάδες φορές γιατί θεωρούνται top of the line. Λίγο το brand, λίγο το τρομερό customer support (ειδικά σε θέματα RMA), λίγο η ποιότητα των προϊόντων και το γεγονός ότι τα προϊόντα της ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, έφεραν την Corsair στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Ας επιστρέψουμε όμως στο κομμάτι που θα μας απασχολήσει περισσότερο τώρα, δηλαδή στις μνήμες RAM. Αν εξαιρέσουμε τα Corsair Dominator GTX, η Corsair είχε αρκετό καιρό να κυκλοφορήσει ένα πραγματικά καινούριο high-end RAM kit. Έκανε λοιπόν πέρα τις μέχρι πρότινος high-end Dominator GT και ετοίμασε το έδαφος για το λανσάρισμα των Corsair Dominator Platinum. Μιλάμε για μία εντελώς φρέσκια σειρά high-end μνημών, που ξεκινά από τα 1600MHz και φτάνει τα 2800MHz! Όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να λείπει από το HwBox ένας από τους βαρβάτους overclocking εκπροσώπους της σειράς. Ο λόγος για το 4x4GB Dominator Platinum CL10 2666MHz dual-channel kit!



Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του, στον πίνακα που ακολουθεί.

Size 16GB Kit (4 x 4GB)
Memory Configuration Dual Channel
Speed Rating PC3-21300 (2666MHz)
Tested Voltage 1.65V
Tested Speed 2666Mhz
Tested Latency 10-12-12-31Mhz
SPD Speed 1333Mhz
SPD Latency 9-9-9-24
SPD Voltage 1.5V
Performance Profile XMP
Memory Pin 240
Memory Type DDR3
Memory Format Dimm
Heat Spreader Platinum
Fan Included No
Warranty Lifetime






Όπως θα δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί παρακάτω, το part number δεν είναι ένας συνδυασμός τυχαίων αριθμών και γραμμάτων - τουναντίον, κάθε ένα από αυτά σημαίνει κάτι. Έτσι όχι μόνο εξυπηρετούνται οι ανάγκες ταξινόμησης της Corsair, αλλά και διευκολύνεται ο αγοραστής. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περιγραφές προϊόντων των καταστημάτων δεν είναι ακριβείς ή αποδεικνύονται λανθασμένες. Γνωρίζοντας πως να αποκωδικοποιείτε το part number, δεν θα έχετε ποτέ θέμα στην αναγνώριση των κύριων τεχνικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.


Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!


Οι παρατηρητικοί ίσως ήδη πρόσεξαν ότι παρόλο που το kit αποτελείται από 4 modules, η Corsair το χαρακτηρίζει ως dual-channel. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι Dominator Platinum απευθύνονται κατά γενική ομολογία στην Z77 πλατφόρμα της Intel. Ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα και στο X79 σε διάταξη quad-channel. Ακόμα ένα δυνατό χαρακτηριστικό των εν λόγω Platinum μνημών είναι τα 16GB συνολικής χωρητικότητας - ποσότητα που πραγματικά "γεμίζει" πολύ δύσκολα. Μπορείτε να έχετε 3 διαφορετικούς browser ανοιχτούς με 20 tabs στον καθένα, 100 photos υψηλής ανάλυσης στο photoshop, να ακούτε μουσική και να παίζετε παιχνίδια ταυτόχρονα, όμως ακόμα δεν θα έχουν γεμίσει τα 16GB μνήμης. Ή όπως μας έδειξε πρόσφατα ο caution στο review των 16GB A-Data 1600MHz, μπορείτε να δεσμεύσετε χώρο από την μνήμη και να το χρησιμοποιείτε ως σκληρό δίσκο μέσω ramdisk software!

Έπειτα έχουμε την ταχύτητά τους, αλλά και τα σχετικά χαμηλά timings. Αναλογιστείτε ότι CL10 συναντά κανείς δύσκολα ακόμα και σε φθηνότερα 1866/2133MHz kitάκια, λόγω του ότι τα ICs στις φθηνότερες μνήμες θέλουν χαλαρό CAS Latency για να τρέξουν σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας. Οι Corsair Platinum που απευθύνονται σε enthusiasts και overclockers, μπορούν να "παίζουν" στα 2666MHz CL10 χάρη στα Samsung ICs που εσωκλείουν. Όπως πάντα, έτσι και τώρα, η Corsair προέβει σε binning των ICs πριν τα ενσωματώσει στις μνήμες, για να είναι σίγουρη ότι τα μεγάλα (και συνάμα ακριβά) Dominator Platinum μοντέλα θα έχουν μπόλικο overclocking potential.

Αναφορικά με την εμφάνιση των Corsair Dominator Platinum, δεν έχουμε να πούμε πολλά. Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! Πραγματικά είναι πανέμορφα modules και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει enthusiast που δεν θα τα ήθελε στο PC του. Για αυτό το λόγο, η Corsair κυκλοφόρησε τα Dominator Platinum και σε εκδόσεις με 1600/1866/2133MHz DRAM frequency, ώστε να καλύψει και τις ανάγκες των χαμηλότερων market segments. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στο DIMM, επικεντρωνόμαστε αμέσως αμέσως στα εξής σημεία:


Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!

Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!



A) Το top bar δύναται να αφαιρεθεί αλλά και να γίνει upgrade στο μέλλον. Ίσως η Corsair έχει στα σκαριά πολύχρωμα top bars; Το μέλλον θα δείξει.
B) Παραμετροποιήσιμο και αφαιρούμενο light pipe. Όπως καταλαβαίνετε, το light pipe είναι υπεύθυνο για τον πολύχρωμο φωτισμό των Dominator Plus, που προσδίδει άλλο αέρα στην εμφάνιση του PC.
C) Πατενταρισμένη DHX τεχνολογία ψύξης, σύμφωνα με την οποία η ψύκτρα ακουμπά κατευθείαν πάνω στο PCB, διατηρώντας το όσο το δυνατόν πιο κρύο.
D) Θυμάστε το DSP Control Board του Corsair AX1200i, χάρις στο οποίο αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο του τροφοδοτικού μέσω του Corsair LINK Software; Στο PCB των Platinum υπάρχει ένα IC που επιτρέπει τον έλεγχο των θερμοκρασιών των μνημών μέσω του Corsair LINK. Παρόμοια τεχνολογία είχαμε δει στο παρελθόν μόνο από την Crucial.
E) Ειδικά σχεδιασμένα αλουμινένια heatsinks για ευκολότερη απομάκρυνση της εκλυόμενης θερμότητας.
F) Custom PCB για γρηγορότερη μεταφορά της θερμότητας.
G) Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η Corsair έχει προβεί σε hand-binning των ICs των Platinum. Δοκιμάζοντάς τα ένα προς ένα, εντόπισε τα καλύτερα και τα χρησιμοποίησε στα μεγάλα μοντέλα όπως το 2666MHz kit της παρουσίασής μας.




Ένα high-end προϊόν επιβάλλεται να διαπρέπει σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην συσκευασία. Η Corsair το γνωρίζει ήδη αυτό οπότε φρόντισε να περιποιηθεί ιδιαιτέρως το κουτί των Dominator Platinum. Οι κομμένες γωνίες αποτελούν μια όμορφη στιλιστική προσθήκη, ενώ το ανοιχτό παράθυρο στην πάνω πλευρά της συσκευασίας (αφήνει ορατό μόνο το πάνω μέρος της ψύκτρας) προϊδεάζει τον αγοραστή για το τι να περιμένει. Στην πίσω πλευρά του κουτιού θα βρείτε μία σύντομη περιγραφή του προϊόντος σε πολυάριθμες γλώσσες. Παρατηρήστε όμως πιο προσεκτικά τις κομμένες γωνίες - στο εσωτερικό τους περιέχουν αφρολέξ που κρατά τις μνήμες στην θέση τους και ταυτόχρονα τις προστατεύει ακόμα περισσότερο. Ανοίγοντας το κουτί, θα βρείτε στο εσωτερικό του δύο μικρότερα κουτιά που συνδέονται στο κάτω τους μέρος με χαρτόνι. Κάθε ένα από αυτά περιέχει δύο Dominator Platinum sticks - των οποίων τα specs μπορείτε να δείτε μέσα από τα μικρά windows που έχει αφήσει επίτηδες η Corsair. Ειλικρινά δύσκολα συναντά κανείς τόσο προσεγμένες συσκευασίες προϊόντος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Corsair αναφέρει ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη, οπότε δείχνει στον αγοραστή ότι ενδιαφέρεται και για το περιβάλλον.








Μετά από πολύ σκέψη και μελέτη, διαλέξαμε 6 μετροπρoγράματα που "μετράνε" το bandwith των μνημών και τα αποτελέσματα τους εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα και τα timings που έχουμε επιλέξει. Έτσι σύμφωνα με τους dividers του νέου Z77 καταλήξαμε στα εξής MHz Zones: 2400MHz, 2600MHz και 2666MHz όπου για κάθε συχνότητα θα τρέξουμε όλα τα benchmarks σε τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς timings - Auto, Medium και Tight. Η επιλογή των συγκεκριμένων timings έγινε σε συνάρτηση με το εκάστοτε max vdimm που θα χρησιμοποιήσουμε, έτσι λοιπόν έχουμε: Auto @ 1.65V, Medium @ 1.68V, Tight @ 1.80V.

Με λίγα και απλουστευμένα λόγια. Κάθε benchmark το τρέχουμε με τις μνήμες στα 2400, 2600 και 2666MHz. Σε κάθε ταχύτητα (MHz zone), τρέξαμε με τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς timings, που τους ονομάσαμε Auto, Medium & Tight και ρεύματα 1.65/1.68/1.8V αντίστοιχα. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση των μνημών σε έξι πολύ διάσημα μετροπρoγράματα:

  • SuperPi / mod1.5 XS
  • Aida64 Extreme Edition
  • Sisoft Sandra 2011 SP4
  • MaxxMEM2 1.91
  • WinRAR 4.20
  • Geekbench 2.34

Όσον αφορά τα 3D/Synthetic Benchmarks η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε λιγάκι μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε, επηρεάζονται πολύ λίγο από την ταχύτητα και τα tmings των μνημών. Παρ' όλα αυτά, μετά από αρκετές δοκιμές εντοπίσαμε κάποια που φαίνεται να έχουν θετικό scaling, οπότε θα μας βοηθήσουν στην διαμόρφωση του τελικού μας συμπεράσματος για τις Corsair Platinum 2666MHz. Δείτε τα παρακάτω:

  • 3DMark 11 (Physics Test)
  • PC Mark Vantage (memories test suite)
  • CineBench Encoding

Επιπροσθέτως θα δοκιμάσουμε να clockάρουμε και τα τέσσερα DIMM μαζί (16GB) για να δούμε την συμπεριφορά του Platinum kit σαν σύνολο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το overclocking με 4 DIMMs ταυτόχρονα στην μητρική είναι αρκετά πιο δύσκολο, μιας και ζορίζεται περισσότερο ο ενσωματωμένος ελεγκτής μνημών του επεξεργαστή. Αν θελήσετε ποτέ να το προσπαθήσετε, τώρα πλέον ξέρετε ότι δεν χρειάζεται μόνο σωστές μνήμες, αλλά και σωστός IMC για να τις υποστηρίξει, όπως επίσης και σωστή μητρική.



Ας πούμε λίγα πράγματα για την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Όπως αναφέραμε και πριν, επιλέξαμε να παίξουμε με τους έτοιμους dividers που προσφέρει η μητρική και όχι να ανεβάσουμε bclk. Αυτό έγινε για 2 λόγους:

1) Οι μετρήσεις θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, πράγμα που προϋποθέτει την λειτουργία του συστήματος με βραχώδη σταθερότητα. Συνήθως με τους Sandy Bridge και τους Ivy Bridge, όταν αυξάνεται το bclock αλλάζει η συμπεριφορά του συστήματος και σπάνια δουλεύει αψεγάδιαστα σε 24/7 χρήση.

2) Το bclock στο LGA1155 είναι μια πονεμένη ιστορία. Δεν υπάρχει ουδε μία επαφή με τις προηγούμενες γενιές, που μπορούσες εύκολα να παίξεις στα 230MHz bclock με αερόψυξη, εν συγρίσει με τα εργοστασιακά 133MHz. Για αυτό και παίξαμε με τους διαθέσιμους dividers (2400/2600/2666), ώστε να μπορεί και ένας απλός χρήστης να βγάλει τα ίδια αποτελέσματα με εμάς.

Έτσι για κάθε MHz zone (2400, 2600, 2666) έχουμε τρία διαφορετικά σετ timings και ρευμάτων, Auto @ 1.65V, Medium @ 1.68V, Tight @ 1.80V. Δεν αρκεί όμως αυτό γιατί υπάρχουν και αλλά ρεύματα που επηρεάζουν την σταθερότητα των μνημών μας - θυμηθείτε ότι έχουμε να κάνουμε με 4 DIMMs. Με τα timings στο Auto, οι μνήμες δεν έπαιξαν εύκολα στα 2666MHz, οπότε αναγκαστήκαμε να θέσουμε χειροκίνητα τα ρεύματα που τις επηρεάζουν άμεσα - VCCSA, VCCIO & VTTDDR.

Η διαδικασία που ακολουθήσαμε για να βρούμε τα καλύτερα δυνατά stable timings για κάθε MHz zone έγινε μέσω του γνωστού μας memtest 86+ το οποίο αφήναμε κάθε φορά να ολοκληρώσει τουλάχιστον 10 error free passes στο test #5. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά screenshots από το bios της Maximus V Extreme η οποία προσφέρει πολλά έτοιμα memory presets ανάλογα με τα chip των μνημών που διαθέτουμε χωρίζοντας τα σε medium, tight και loose. Μην γελιέστε όμως δεν επιλέξαμε απλά τo ανάλογο preset και τέλος! Τα presets είναι απλά ένας "μπούσουλας" ώστε από κάπου να ξεκινήσεις και να καταλάβεις τι θεωρείται medium και τι tight. Για παράδειγμα με τα προφίλ 2x4GB medium & tight το σύστημα δεν bootαρε καθόλου και έπρεπε να αλλαχτούν διάφορα σημαντικά timings όπως το Command Rate από 1T-->2T και το Dram CLK period από 6-->11 για να λειτουργήσει ξανά το σύστημα. Ας προχωρήσουμε λοιπόν και πάμε να δούμε τις ρυθμίσεις ρευμάτων που χρησιμοποιήσαμε για κάθε timings σετ.

Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance! Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!
Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance! Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!





Για το όλο εγχείρημα χρησιμοποιήσαμε έναν Intel Core i7 3770K υπερχρονισμένο στα 4500MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Extreme
:   CPU   :
Intel Core i7 3770K
:   RAM   :
Corsair Platinum 4x4GB 2666MHz
10-12-12-31
:   GPU   :
ASUS HD 6970 2GB
:   SSD   :
Kingston HyperX 240GB
:   PSU   :
CoolerMaster Silent ProM 1000W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Prolimatech Mega Shadow
:   Case   :
CoolerMaster Easy Bench V1.0





Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
University of Tokyo
Version:
mod1.5 XS
First Release:
1995
Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.1415926535897932384626433832795028841971693 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς Overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των Overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε Overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των Overclockers.



Super Pi Mod 32m
16GB 2400MHz Auto - Medium - Tight Timings
2400MHz Auto 1.65v
2400MHz Medium 1.68v
2400MHz Tight 1.80v


Super Pi Mod 32m
16GB 2600MHz Auto - Medium - Tight Timings
2600MHz Auto 1.65v
2600MHz Medium 1.68v
2600MHz Tight 1.78v


Super Pi Mod 32m
16GB 2666MHz Auto - Medium - Tight Timings
2666MHz Auto 1.65v
2666MHz Medium 1.68v
2666MHz Tight 1.78v






Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
FinalWire Ltd.
Version:
Pro Extreme
First Release:
2000
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.



AIDA 64 Pro Extreme
16GB 2400MHz Auto - Medium - Tight Timings
2400MHz Auto 1.65v
2400MHz Medium 1.68v
2400MHz Tight 1.80v


AIDA 64 Pro Extreme
16GB 2600MHz Auto - Medium - Tight Timings
2600MHz Auto 1.65v
2600MHz Medium 1.68v
2600MHz Tight 1.78v


AIDA 64 Pro Extreme
16GB 2666MHz Auto - Medium - Tight Timings
2666MHz Auto 1.65v
2666MHz Medium 1.68v
2666MHz Tight 1.78v













Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
SiSoftware
Version:
2011 SP4
First Release:
1997
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.













Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
M.Bicak
Version:
1.91
First Release:
2008
To MaxxMem² αντιπροσωπεύει τον πλέον κλασικό τρόπο για να μετρήσετε το bandwidth που δύναται να αγγίξουν οι μνήμες του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα MemoryBlocks μεγέθους 16MB με 512MB, ξεκινά η εγγραφή κι η ανάγνωση και μέσα από διαδοχικές φάσεις καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημιουργού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που έχει η CPU Cache, όμως και πάλι το πρόγραμμα βγάζει καλύτερο score αναλόγως την συχνότητα λειτουργίας του CPU.



MaxxMEM 2
16GB 2400MHz Auto - Medium - Tight Timings
2400MHz Auto 1.65v
2400MHz Medium 1.68v
2400MHz Tight 1.80v


MaxxMEM 2
16GB 2600MHz Auto - Medium - Tight Timings
2600MHz Auto 1.65v
2600MHz Medium 1.68v
2600MHz Tight 1.78v


MaxxMEM 2
16GB 2666MHz Auto - Medium - Tight Timings
2666MHz Auto 1.65v
2666MHz Medium 1.68v
2666MHz Tight 1.78v












Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
win.rar GmbH
Version:
4.20 x64
First Release:
1995
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.






Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
Primate Labs
Version:
2.3.4 x64
First Release:
2007
To Geekbench, αν και σχετικά νέο benchmark, έγινε γρήγορα πολύ γνωστό χάρη στο εύκολο και φιλικό interface του. Κατασκευασμένο από την Primate Labs, περιλαμβάνει μία σειρά από "δοκιμασίες" για να μάθετε με συνοπτικές διαδικασίες πόσο καλά αποδίδουν τόσο ο επεξεργαστής όσο και η μνήμη του συστήματος. Υποστηρίζει επεξεργαστές με δύο, τέσσερις, οχτώ και ούτω καθ' εξής πυρήνες (μέχρι 64), οπότε το scaling είναι πάντοτε εμφανές και περιλαμβάνει επιλογή για 32-bit ή 64-bit benchmarking. Το μόνο που απαιτείται για να τρέξει είναι ένα αριστερό κλικ και σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρίσκεστε ήδη στον Results Browser για να δείτε τα αποτελέσματα κάθε test ξεχωριστά.



Geekbench 2
16GB 2400MHz Auto - Medium - Tight Timings
2400MHz Auto 1.65v
2400MHz Medium 1.68v
2400MHz Tight 1.80v


Geekbench 2
16GB 2600MHz Auto - Medium - Tight Timings
2600MHz Auto 1.65v
2600MHz Medium 1.68v
2600MHz Tight 1.78v


Geekbench 2
16GB 2666MHz Auto - Medium - Tight Timings
2666MHz Auto 1.65v
2666MHz Medium 1.68v
2666MHz Tight 1.78v



















Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
Futuremark Corp.
Version:
1.01
First Release:
2011
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.



3DMARK 11
16GB 2400MHz Auto - Medium - Tight Timings
2400MHz Auto 1.65v
2400MHz Medium 1.68v
2400MHz Tight 1.80v


3DMARK 11
16GB 2600MHz Auto - Medium - Tight Timings
2600MHz Auto 1.65v
2600MHz Medium 1.68v
2600MHz Tight 1.78v


3DMARK 11
16GB 2666MHz Auto - Medium - Tight Timings
2666MHz Auto 1.65v
2666MHz Medium 1.68v
2666MHz Tight 1.78v









Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
Futuremark Corp.
Version:
1.02
First Release:
2008
To PCMark Vantage είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Πρόκειται για ένα σύνθετο μετροπρόγραμμα που εξετάζει το σύστημα από κάθε πιθανή σκοπιά - έτσι λοιπόν αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test ξεχωριστά, καταλαβαίνετε αμέσως που υστερεί το PC και έχετε την δυνατότητα να προβείτε σε αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο build.

Video playback, transcoding, web browsing, web decryption, HDD tests, image manipulation και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα tests, σας περιμένουν!






Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Author
Maxon
Version:
11.5
First Release:
2000
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).











Φτάσαμε επιτέλους στην πολυπόθητη ενότητα, αυτή του overclocking! Έχοντας κατά νου ότι οι μνήμες αυτές απευθύνονται κατά κόρον στην κοινότητα των overclockers και κατ' επέκταση στους enthusiasts, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το εν λόγω κομμάτι. Έτσι λοιπόν υπερχρονίσαμε τις handpicked Corsair Dominator Platinum 2666MHz και τρέξαμε ακόμα περισσότερες μετρήσεις, για να δείτε κι εσείς πόσο επωφελούνται από το σφίξιμο των timings και την αύξηση συχνότητα λειτουργίας.

Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ήδη ότι το kit της δοκιμής μας έπαιξε άνετα σε ταχύτητες μεγαλύτερες από την εργοστασιακή (2666MHz), σκαρφαλώνοντας απολύτως σταθερά στα 2800MHz. Προκειμένου όμως να είναι rock stable στα 2800MHz, ο χρήστης ή μάλλον ο overclocker, πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα - αυτό δεν είναι άλλο φυσικά από το χαλάρωμα των timings και την αύξηση του ρεύματος στα 1.82V. Όσοι αναρωτιούνται για την θερμοκρασία των μνημών με τόσο μεγάλο ρεύμα, να πούμε ότι παρόλο που δεν είχαμε κάποιο εργαλείο μέτρησης των θερμοκρασιών, χρησιμοποιήσαμε την κλασική μέθοδο της αφής. Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών @ 1.82V και με full load, οι μνήμες δεν ζεσταίνονταν ιδιαίτερα. Απλά παρέμεναν χλιαρές, πράγμα που φανερώνει την πάρα πολύ καλή δουλειά που έκανε η Corsair στην ψύξη αυτών των θηρίων!

Δεν αρκεστήκαμε όμως απλά και μόνο στον υπερχρονισμό των μνημών μας σε συχνότητες πέραν της εργοστασιακής. Επειδή ακριβώς η Corsair έχει προβεί σε φοβερό binning, οι μνήμες μπορούν να λειτουργήσουν με ιδιαίτερα σφιχτά timings, δεδομένου ότι μιλάμε για 4GB DIMMs με Samsung HCH9 ICs. Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι με τα 4 DIMM είναι πολύ δύσκολο το σφίξιμο των timings (ζορίζεται ο IMC), αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα 2 DIMMs για όλες τις overclocking δοκιμές. Αρκετά με το κείμενο και τις επεξηγήσεις, καιρός είναι να περάσουμε στα νούμερα.


SuperPi


Super Pi Mod 32m
16GB 2800MHz Auto - Medium - Tight Timings
2800MHz Auto 1.77v
2800MHz Medium 1.78v
2800MHz Tight 1.82v



Super Pi Mod 32m
8GB 2600MHz Ultra Tight Timings
2600MHz 9-11-11-18 1.81v







AIDA64


AIDA 64 Pro Extreme
16GB 2800MHz Auto - Medium - Tight Timings
2800MHz Auto 1.77v
2800MHz Medium 1.78v
2800MHz Tight 1.82v



AIDA 64 Pro Extreme
8GB 2600MHz Ultra Tight Timings
2600MHz 9-11-11-18 1.81v













SiSoftware









MaxxMem2


MaxxMEM 2
16GB 2800MHz Auto - Medium - Tight Timings
2800MHz Auto 1.77v
2800MHz Medium 1.78v
2800MHz Tight 1.82v



MaxxMEM 2
8GB 2600MHz Ultra Tight Timings
2600MHz 9-11-11-18 1.81v













WinRAR






GeekBench


Geekbench 2
16GB 2800MHz Auto - Medium - Tight Timings
2800MHz Auto 1.77v
2800MHz Medium 1.78v
2800MHz Tight 1.82v


Geekbench 2
8GB 2600MHz Ultra Tight Timings
2600MHz 9-11-11-18 1.81v

















3DMark 11


3DMARK 11
16GB 2800MHz Auto - Medium - Tight Timings
2800MHz Auto 1.77v
2800MHz Medium 1.78v
2800MHz Tight 1.82v


3DMARK 11
8GB 2600MHz Ultra Tight Timings
2600MHz 9-11-11-18 1.81v









PCMark Vantage





CineBench








Corsair Dominator Platinum CL10 2666MHz 4x4GB Kit Review: Call me Mr.Performance!



Αισίως φτάσαμε στο τέλος ενός ακόμα HwBox Review. Με το χέρι στην καρδιά, οι συγκεκριμένες μνήμες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σταθμός επιδόσεων και δυνατοτήτων. Αποτελούν πραγματικά ένα παράδειγμα προς μίμηση! Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια η Corsair με στις high-end λύσεις της. Προσωπικά μπορώ να πω ότι ενώ ήταν ένα από αυτά τα κουραστικά review, που περιλαμβάνουν άπειρες μετρήσεις και γραφήματα, πραγματικά το καταευχαριστήθηκα, γιατί το potential των μνημών ήταν απίστευτο και το μόνο που με φρέναρε ήταν ο ενσωματωμένος ελεγκτής του επεξεργαστή (IMC).

Αξίζει όμως η αγορά ενός τόσο ακριβού kit για έναν απλό χρήστη; Δυστυχώς δεν είναι ένα kit που θα το αγοράσει ένας αρχάριος και θα παίξει κατευθείαν στις εργοστασιακές τιμές που δίνει η Corsair. Φανταστείτε ότι για να βγει αυτό το review έπρεπε να δοκιμαστούν δύο Core i7 3770K. Ο λόγος; Μα φυσικά η αδυναμία του IMC. Ο πρώτος 3770Κ που είχαμε στα χέρια μας δεν είχε καθόλου καλό IMC, με αποτέλεσμα οι μνήμες να μην λειτουργούν καλά καλά στα 2600MHz σταθερά. Ευτυχώς ο δεύτερος 3770K είχε δυνατό IMC και κατάφερε να "ξεμπουκώσει" τις Corsair Dominator Platinum 2666MHz και να αναδείξει τις δυνατότητές τους. Ακόμα κάτι βασικό που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πειραχτούν επιπλέον ρεύματα όπως το VCCSA και το VCCIO για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σταθερά στην εργοστασιακή τους συχνότητα. Αυτό, μιλώντας πάντα και για τα 4 DIMMs (16GB σύνολο). Με 2 DIMMs τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά φανερώνοντας ότι δεν φταίνε οι μνήμες αν δεν μπορείτε να παίξετε ψηλά, αλλά ο συνδυασμός 4 DIMMs & IMC.

Μετά λοιπόν από αυτή την σύντομη συμβίωση με τις Corsair Dominator Platinum 2666MHz C10 16GB και τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε συνεχώς με τους Έλληνες overclockers είναι ότι τα βασικά συστατικά επιτυχίας για ένα επιτυχημένο memory overclock στην Z77 & Ivy Bridge πλατφόρμα είναι δύο: Ισχυρός IMC και καλά binαρισμένο memory kit. Ευτυχώς τα είχαμε και τα δύο στα χέρια μας, για αυτό και καταφέραμε να βγάλουμε το εν λόγω review. Αναφερόμαστε φυσικά στην overclocking χρήση τους. Αν είστε enthusiast ή high-end gamer και θέλετε να αποκτήσετε τις 2666MHz Platinum, κανένα πρόβλημα. Απλά θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο BIOS για να βρείτε το κουμπί τους. Διαβάστε την σελίδα της μεθοδολογίας, έχουμε δώσει αρκετά tips που αδιαμφισβήτητα θα σας φανούν χρήσιμα.

Τι μας άρεσε
- Σωστό SPD πράγμα που βοήθησε σε απευθείας bootαρισμα και με τα 4 DIMMs @ 2666MHz με τα timings στο auto (απαραίτητη προϋπόθεση δυνατός IMC).
- Το binning που έχει κάνει η Corsair για να δημιουργήσει ένα τόσο δυνατό Samsung HCH9 kit.
- Το σύστημα ψύξης αποδίδει!
- Οι μνήμες είναι πανέμορφες και με σκοτεινό φωτισμό, τα LED τους είναι "όλα τα λεφτά".
- Μαύρο PCB, παράδειγμα προς μίμηση.
- Η κατασκευή τους είναι τόσο προσεγμένη και στιβαρή που πραγματικά αποτελούν ίσως ό,τι καλύτερο έχουμε πιάσει στα χέρια μας.

Τι δεν μας άρεσε:
- Ιδιαίτερα ακριβές (ξεκινάνε από 325? στην Γερμανία). Δυστυχώς premium product σημαίνει premium price.
- Το ένα από τα 4 DIMMs δεν απέδιδε on par με τα υπόλοιπα, πράγμα που μας δυσκόλεψε πάρα πολύ στα 2800MHz
- Η μη ύπαρξη Dominator Airflow fan. Σε ένα τόσο ακριβό kit θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει και ανεμιστήρας! Ευτυχώς στα καινούρια revisions η Corsair το διόρθωσε το πρόβλημα αυτό.
- Θα έπρεπε κάπου να αναφέρουν ότι δεν είναι εγγυημένη η rated 2666MHz συχνότητα και με τα 4 DIMMs, λόγω του ότι παίζει καθοριστικό παράγοντα ο IMC.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, νομίζουμε ότι οι Dominator Platinum 2666MHz C10 κερδίζουν δικαιωματικά τα HwBox Performance & Sexy Looks Awards.





Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση των Dominator Platinum 2666MHz C10 16GB!