Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!

Είτε το επιδιώκουμε, είτε όχι, ο κόσμος μας γυρίζει γύρω από την πληροφορία. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για ευχαρίστηση τα ψηφιακά δεδομένα έχουν γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και δεν μπορούμε να τα αποχωριστούμε. Κινητά, tablets και φορητοί υπολογιστές βρίσκονται κοντά μας για να μας προσφέρουν το μέσο της αναπαραγωγής των δεδομένων, αλλά τι γίνεται όταν πρέπει απλά να τα μεταφέρουμε από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β; Μια λύση είναι η χρήση των μεγάλων αποθηκευτικών δυνατοτήτων που πλέον κάθε smartphone διαθέτει, αλλά τι γίνεται όταν χρειάζεται να υπερβούμε αυτό το όριο; Όταν έχουμε απαιτήσεις κρυπτογράφησης, εύκολου backup και φυσικά να μην χρειάζεται να κουβαλήσουμε ολόκληρο υπολογιστή μαζί μας; Εκεί σίγουρα βολεύει να έχουμε στη διάθεση μας ένα καλά επανδρωμένο φορητό δίσκο. Είτε το επιδιώκουμε, είτε όχι, ο κόσμος μας γυρίζει γύρω από την πληροφορία. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για ευχαρίστηση τα ψηφιακά δεδομένα έχουν γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και δεν μπορούμε να τα αποχωριστούμε. Κινητά, tablets και φορητοί υπολογιστές βρίσκονται κοντά μας για να μας προσφέρουν το μέσο της αναπαραγωγής των δεδομένων, αλλά τι γίνεται όταν πρέπει απλά να τα μεταφέρουμε από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β; Μια λύση είναι η χρήση των μεγάλων αποθηκευτικών δυνατοτήτων που πλέον κάθε smartphone διαθέτει, αλλά τι γίνεται όταν χρειάζεται να υπερβούμε αυτό το όριο; Όταν έχουμε απαιτήσεις κρυπτογράφησης, εύκολου backup και φυσικά να μην χρειάζεται να κουβαλήσουμε ολόκληρο υπολογιστή μαζί μας; Εκεί σίγουρα βολεύει να έχουμε στη διάθεση μας ένα καλά επανδρωμένο φορητό δίσκο.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν οποιονδήποτε εξωτερικό δίσκο, αλλά πρέπει να βρούμε τον ιδανικό! Για εύκολη μεταφορά, ο δίσκος μας πρέπει να είναι μικρός, κατά προτίμηση ελαφρύς, άρα περιοριζόμαστε σε όσους έχουν form factor 2.5". Από την άλλη πλευρά, θέλουμε τα δεδομένα μας να αναπαράγονται/μεταφέρονται γρήγορα, άρα μονόδρομος είναι το πρωτόκολλο USB 3.0 που τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την πιστότητα του. Ένα τελευταίο που θα θέλαμε να είναι κομψός, κατασκευασμένος από "ανώτερα" υλικά, ώστε να ξεχωρίζει από τους κοινούς που έρχονται σε πλαστικό κουβούκλιο. Την απάντηση στην αναζήτηση μας παρουσίασε η Adata με μια νέα προσθήκη στη σειρά Dash Drive Elite, με τον εξωτερικό δίσκο Adata HE720.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Adata είναι μια σχετική νέα εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2001 από 21 άτομα στη Νέα Ταϊπέι, στη Ταϊβάν. Από την αρχή της μέχρι και σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε άλλη εταιρεία σε awards και τελειοποιεί τα προϊόντα της με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδίδουν τα ζητούμενα της κάθε εποχής. Ξεκίνησε με την κατασκευή DRAM modules, και επεκτάθηκε σε flash μέσα αποθήκευσης, εξωτερικούς δίσκους και Solid State Drives. Έχοντας όλη αυτή τη τεχνογνωσία τα τελευταία έντεκα χρόνια και (σχεδόν) κατευθύνοντας τα νέα trends μας παρουσιάζει ένα από τα πιο κομψά δημιουργήματα της.


Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!


Ο Adata Dash Drive Elite HE720 είναι από τα πιο πρόσφατα "κοσμήματα" που δημιουργήθηκαν για να εμπλουτίσουν τον ψηφιακό κόσμο. Με πάχος που δεν ξεπερνάει τα 8.9 mm, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ο πιο λεπτός εξωτερικός δίσκος στον κόσμο. Η επιφάνεια του από ανοξείδωτο βουρτισμένο μέταλλο προσφέρει μια νότα αριστοκρατίας, ενώ το γυαλιστερό τελείωμα αποδίδει την εμμονή της εταιρείας προς την τελειότητα. Ο σχεδιασμός του είναι πραγματικά μινιμαλιστικός, οι καμπύλες του απαλές και το φινίρισμα εντυπωσιακό. Η οποιαδήποτε αλληλεπίδρασης με το χρήστης γίνεται μονάχα στη μια πλευρά του, οπου μπορούμε να βρούμε την υποδοχή για το USB 3.0 καλώδιο, καθώς και το κουμπί Backup. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τη προσφέρει η Adata σε μια τόσο μικρή συσκευασία στον παρακάτω πίνακα.


           Specifications
Capacity500 GB
ColorTitanium
Length117 mm
Width79 mm
Height8.9 mm
Weight164 g
InterfaceSuperSpeed USB 3.0
(backward compatible with USB 2.0)
Form Format2.5" SATA II
TextureStainless steel metal brushed surface,
mirror-like polish
Warranty3 years
CompatibilityWindows XP || Vista || 7
Mac OS X 10.6 and up
Linux Kernel 2.6 and up
Part NumberAHE720-500GU3-CTI


Πάμε να γυρίσουμε σελίδα και να παρατηρήσουμε αν ο ΗΕ720 είναι ικανός να μας προσφέρει και άλλες συγκινήσεις, πέρα από τα "επίσημα" διαπιστευτήρια...



Τα HwBox Labs για άλλη μια φορά έχουν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν ένα από τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα και να καταγράψουν όλες τις επιμέρους "αντιδράσεις" του προϊόντος κατά τη διάρκεια του "χειρουργείου". Ο σημερινός μας ασθενής, όπως ελάχιστα αναφέραμε στην προηγούμενη σελίδα είναι ο Adata Dash Drive HE720, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο δίσκος έρχεται σε μια λευκή χάρτινη συσκευασία μικρών διαστάσεων (ελάχιστα μεγαλύτερων από τις πραγματικές διαστάσεις του δίσκου) και άμεσα μας προδιαθέτει για το εκλεπτυσμένο περιεχόμενο του. Στην πρόσοψη παρουσιάζεται το βασικό προϊόν στις δυο πιο ενδιαφέρουσες όψεις, πρόσοψη και πλάγια όψη, δίνοντας έτσι βαρύτητα στην λεπτομέρεια των υλικών που το απαρτίζουν και το ελάχιστο πάχος που έχει. Στην άλλη όψη του κουτιού εμφανίζονται κάποια βασικά χαρακτηριστικά του δίσκου. Καιρός να ανοίξουμε το κουτί της πανδώρας και να δούμε τα δώρα του...

Στο εσωτερικό βρίσκουμε άλλο ένα κουτί, σε μορφή συρταριού με διπλό πάτο, αλλά πριν προλάβουν να ανησυχήσουμε για το τι μπορεί να βρίσκεται από κάτω παρατηρούμε το τέλειο φινίρισμα στο ανοξείδωτο μέταλλο του HE720. Παρόμοιο τελείωμα έχουν και τα κουτιά της Lian Li. Καθώς εξάγουμε τελείως το "συρτάρι" μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο δίσκος βρίσκεται σε ακόμα μια προστατευτική μεμβράνη, ώστε να κρατηθούν μακριά του η δαχτυλιές. Σίγουρα η στρώση του βουρτσισμένο μετάλλου και η λείανση στο κέντρο με την επιγραφή "Adata HE720" προσθέτουν μια νότα ιδιαίτερότητας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αποτελεί τον καλύτερο μαγνήτη για αποτυπώματα. Εάν η εργασία μας περιλάμβανε την ανακάλυψη του δολοφόνου μιας υπόθεσης, τότε μετά βεβαιότητας ο δίσκος θα μας διευκόλυνε τη διασταύρωση των στοιχείων του. Ανάμεσα στα δυο φύλλα μετάλλου συμπεριλαμβάνεται και μια λεπτή λωρίδα μαύρου πλαστικού, ώστε να γίνει εύκολη η εγκοπή της σχισμής για την υποδοχή του USB 3.0 .

Ας αφήσουμε για λίγο το δίσκο, άλλωστε θα του αφιερώσουμε και άλλες σελίδες κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας για να δούμε την κρύβεται στον διπλό πάτο. Τα πράγματα μάλλον είναι κάτω από το διαμάντι ή πέσαμε σε ελλειπή συσκευασία. Στον συγκεκριμένο χώρο μπορέσαμε να βρούμε μονάχα ένα καλώδιο USB 3.0 (αυτό με τη μια μπλέ άκρη) και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη χρήση του εξωτερικού μας δίσκου. Μετά από διασταύρωση με τις πληροφορίες του FBI, πειστήκαμε πως δεν υπάρχει κάτι άλλο στο κουτί. Το καλώδιο είναι σχετικά χοντρό σε σχέση με άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παράλληλα είναι μικρού μήκους, μετά βίας ξεπερνάει τα 33 cm. Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Στα αρνητικά είναι πως δύσκολα θα μπορέσετε να το συνδέσετε στον πύργο σας, ειδικά αν αυτό δεν έχει τις θύρες USB στο πάνω μέρος. Στα θετικά είναι πως το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε για την ευκολία στις μεταφορές και κυρίως για εργασίες που συνδέονται με τη χρήση laptop. Σε κάθε περίπτωση, USB 3.0 καλώδια υπάρχουν στην αγορά, ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να προμηθευτείτε μια προέκταση. Από την άλλη πλευρά, το φυλλάδιο πληροφοριών είναι (ευχάριστα) μεγαλύτερο, γραμμένο σε 11 διαφορετικές γλώσσες. Δυστυχώς τα ελληνικά δεν συμπεριλαμβάνονται, αλλά γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι μόνο και μόνο από τις ενσωματωμένες φωτογραφίες βγαίνει νοήμα. Ένα πράγμα που μας ανησύχησε κάπως είναι πως δεν υπάρχει κάποιο CD με λογισμικό, manual και τα σχετικά έγγραφα που ακολουθούν έναν καινούριο δίσκο...ή μήπως εμείς έχουμε μείνει σε μια άλλη εποχή; Ας παρακολουθήσουμε ένα δείγμα φωτογραφιών και επανερχόμαστε :) !


Πως σας φάνηκε; Ένα διαμαντάκι αρκετών Gigabyte, σωστά; Ακριβώς! Κάτω από την πανέμορφη κατεργασία του βρίσκεται ένας δίσκος 500 GB από την Western Digital. Κοιτώντας λίγο καλύτερα, παρατηρούμε πως είναι ο WD5000LPVT, ένας αρκετά μικρός δίσκος, μόλις 6.8 mm πάχους, αθόρυβος με μέγιστο παραγόμενο θόρυβο τα 22 dBA και μέγιστη κατανάλωση κατά τη διάρκεια πλήρους φόρτου τα 1.4 Watt. Για να ακριβολογήσουμε, στο σύνολο της κατανάλωσης πρέπει να συνυπολογίσουμε το μπλε LED light που φανερώνει την ένδειξη λειτουργίας και το data transfer. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που ο δίσκους παραμένει συνδεμένος και δεν χρησιμοποιείται, ενεργοποιείται ένα είδος "Sleep Mode", πράγμα που ρίχνει την κατανάλωση στα 0.13 Watt. Τέτοια μεγέθη δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όταν έχουμε στη διάθεση μας την πολυτέλεια μιας πρίζας, αλλά όταν βρίσκομαστε σε εξωτερικό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα φόρτισης του laptop μας, το κριτήριο της επιπλέον κατανάλωσης σίγουρα θα έχει επίπτωση στην ποσότητα της εργασίας που μπορουμε να κάνουμε.



To μικρό βάρος του Adata HE720, που δεν ξεπερνά τα 165 gr - όσο δηλαδή ζυγίζει και ένα smartphone, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πολύ λεπτά φύλλα μετάλλου που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στα προτερήματα της χρήσης των συγκεκριμένων υλικών μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την αυξημένη αντοχή του σε γρατζουνιές και άλλες κακοτυχίες που μπορεί να συναντήσει το προϊόν μας. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία. Μετά από μερικές μέρες συμβίωσης με τον εν λόγω και την μετακίνηση του σε διάφορα σημεία (τσέπες, τσάντες), όπου ασκούνται διαφορετικές πιέσεις σε διαφορετικά σημεία της επιφάνειας, είδαμε τον δίσκο να χάνει το καθαρά ορθογώνιο σχήμα του, χωρίς κάποιο αντίκτυπο - μέχρι τώρα - στις επιδόσεις του.

Τελευταίο σημείο που αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι φυσικά το σημείο υποδοχής του καλωδίου USB 3.0, που όπως αναφέραμε είναι τριγυρισμένο από πλαστικό. Το mini USB 3.0 (Micro-B) αποτελείται πρακτικά από δυο σκέλη σύνδεσης, το μικρότερο από αυτά εξασφαλίζει την παροχή ρεύματος και τη δυνατότητα συμβατότητας με το παλαιότερο USB 2.0, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά καθαρά τις συνδέσεις USB 3.0 που γίνονται από και προς τον δίσκο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι αποτελεί το κουμπί με την αναγραφή "Backup". Μια από τις αρχικές σκέψεις μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πιο πριν όπου μερικές θήκες της Transcend είχαν στη διάθεση τους ένα τέτοιο κουμπί και μπορούσαν με τη χρήση ενός software να συγχρονίζουν αρχεία ή και ολόκληρους φακέλους προς το δίσκο. Για να δούμε τι έχει ετοιμάσει η Adata σε αυτή τη περίπτωση, παρακαλώ γυρίστε στην επόμενη σελίδα...




Το γεγονός της μη ύπαρξης συνοδευτικού λογισμικού μας έβαλε σε σκέψεις και χωρίς δεύτερη σκέψη θέσαμε τον Adata HE720 σε λειτουργία. Κάπου έπρεπε να βρούμε ένα ίχνος πως όλα τα πράγματα δεν βρίσκονται στο cloud, τουλάχιστον όχι ακόμα. Ευτυχώς η διάψευση ήρθε τόσο γρήγορα, όσο και η ταχύτητα που ξεκίνησε ο δίσκος. Για να ακριβολογούμε εντός του δίσκους βρήκαμε έναν φάκελο με δυο αρχεία. Ένα executable που αφορούσε την εφαρμογή Adata-Sync και ένα manual σε μορφή pdf. Η πρώτη μας δουλειά ήταν η εγκατάσταση του software που βρήκαμε και σας το παρουσιάζουμε παρακάτω.

Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!
:: Adata Sync ::


Η κεντρική εφαρμογή που βρίσκουμε μαζί με το εξωτερικό μας δίσκο είναι το Adata Sync το οποίο επιτρέπει να προγραμματίσουμε 3 διαφορετικές λειτουργίες και να τις ενεργοποιούμε όλες μαζί ή κατά βούληση μέσα από το Interface της εφαρμογής. Έτσι μπορούμε να κάνουμε Backup αρχείο από τον υπολογιστή μας προς τον HE720, Restore από την εξωτερική μονάδα προς το PC και Sync για να έχουμε πάντα το τελευταίο αντίγραφο στα χέρια μας. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνεργάζεται πλήρως με το πλήκτρο Backup που υπάρχει πάνω στη συσκευή και αυτόματα διεξάγει όλες τις προγραμματισμένες λειτουργίες.

Adata HE 720 Review: Storage solution with style!



Βέβαια, η Adata δεν είπε την τελευταία της λέξη ακόμα. Κάνοντας αναζήτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας βρήκαμε και μερικές ακόμα εφαρμογές που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον. Πέραν αυτό, κάθε κάτοχος συσκευής της Adata έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το Norton Internet Security, πλήρως λειτουργικό trial για 60 ημέρες, διευρύνοντας την προστασία του. Για να μην ξεφύγουμε από την θεματολογία, το συγκεκριμένο λογισμικό δεν θα αναλυθεί καθόλου στις επόμενες γραμμές.


Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!
:: HDDtoGO ::


Ένα από τα πιο πολύπλοκα προγράμματα που διατίθενται δωρεάν είναι το HDDtoGo. Πρόκειται για μια πλήρη σουίτα η οποία επιδρά άμεσα στο τρόπο που αποθηκευόνται τα δεδομένα στον σκληρό δίσκο, με τη χρήση συμπίεσης, με την εφαρμογή κρυπτογράφησης ή με το κλείδωμα του με κωδικό. Επιπλέον, επιτρέπει σε μια σειρά από λειτουργίες, όπως δημιουργία αυτόματων αντιγράφων της θυρίδας του email μας μέσα από το Outlook ή το Windows Mail, τη δυνατότητα personal browsing (χωρίς να αφήνει στοιχεία στον υπολογιστή εργασίας) μέσα από το Internet Explorer και το Firefox και την αποθήκευση των σελιδεκτών από τους browsers μας (Internet Explorer & Firefox). Μια ακόμα λειτουργία που ίσως φανεί χρήσιμη είναι το Lost & Found δίκτυο της Adata, όπου σε περίπτωση απώλειας της συσκευής δηλώνουμε τα στοιχεία της και εφόσον βρεθεί από κάποιον μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί μας.

Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!




Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!
:: OStoGo ::


Το OStoGo είναι μια πλήρη εφαρμογή η οποία δίνεται δωρεάν σε όλους τους κατόχους HDD ή Flash Drives της εταιρείας και παρέχει μια εύκολη λύση για την μετατροπή οποιουδήποτε drive σε ένα bootable για την εκκίνηση της εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος. Δυστυχώς, οι ενέργειες του αφορούν μονάχα μετατροπή του εξωτερικού μας αποθηκευτικού χώρου, ως bootable drive, για τη χρήση με Windows Vista ή Windows 7. Απλά περνάμε δυο βασικές παραμέτρους στο πρόγραμμα, όπως την τοποθεσία του DVD-ROM με τα αυθεντικά windows και την εξωτερική συσκευή που μπορεί να εγκατασταθεί αυτή. Ένα ξεκάθαρο μειονέκτημα αυτού του τρόπου είναι πως δεν έχουμε καμία παράμετρο που να καθορίζει το μέγεθος του Partition που θα καταλάβουν τα windows, ώστε το υπόλοιπο να είναι πάντα διαθέσιμο στον χρήστη δίχως αλλοίωση του λειτουργικού συστήματος.

Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!




[BREAK=Methodology]Μετά από πλήρη σάρωση των εξωτερικών ικανοτήτων του δίσκου, ήρθε η ώρα να δούμε αν τα τεχνικά χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στην πραγματικά με μια σειρά από δοκιμαστικά. Για αρχή θα παρουσιάσουμε το σύστημα δοκιμών των HwBox Labs το οποίο είναι εφοδιασμένο με δυο θύρες USB 3.0 στο backpanel της μητρικής και ενός εσωτερικού header. Για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε λάθος ή αλλοίωσης των εξαγόμενων δεδομένων η σύνδεση γίνεται απευθείας στις πίσω θύρες. Δεδομένου του μικρού καλωδίου που φέρει ο Adata HE720, η σύνδεση ήταν κάπως "τεντωμένη", αλλά σίγουρα καταφέραμε να βγάλουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης, η μητρική της δοκιμής μας δεν έχει native USB3.0 Support καθώς έχει Intel Z68 Express Chipset και ο USB3.0 Controller της είναι ο ASMedia®, οπότε με άλλους controller ίσως τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά! Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα υποσυστήματα πάνω στα οποία θα δοκιμαστεί ο δίσκος μας.






    
  CPU ::  Intel Sandy Bridge 2550K @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus Maximus IV Gene-Z
  Ram ::  4 x 4 GB G.Skill Ripjaws X 1600 MHz
  VGA ::  Sapphire 5850
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster M850
  3.5" Device ::
  • 2 x Vertex 2 60 GB @ Raid 0
  • Seagate 7200.11 1.5 TB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive
  OS Platform ::  Windows 7 x64 Ultimate


Για να παρουσιάσουμε μια πληρότητα μετρήσεων που θα αξιολογήσουν το Adata Dash Drive HE702, χρειάστηκε να διευρενήσουμε ποιά από τα μετρητικά προγράμματα θα μπορούσαν να προσφέρουν την πιο έγκυρη πληροφορία, καθώς και τις απαιτήσεις που έχει το καθένα. Γενικά κάθε φορά που δοκιμάζαμε οποιοδήποτε μετρητικό πρόγραμμα τρέχαμε το test τρεις φορές, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις "καλύτερες" και "χειρότερες" καταστάσεις που θα μπορούσε να βρεθεί το drive μας και αν αυτό μπορεί να επηρεαστεί από την απόδοση του συστήματος. Για να διαγράψουμε το ενεργό partition χρησιμοποιήθηκε το Parted Magic. Επιπλέον, οι δοκιμές μας πραγματοποιήθηκαν με σύστημα δεδομένων NTFS, για να αξιοποιήσουμε όλες τις παραμέτρους του, χωρίς την ύπαρξη αρχείων. Το αρχικό σύστημα δεδομένων που βρήκαμε ενεργοποιημένο στο δίσκο ήταν το FAT32, ωστόσο λόγο των περιορισμών που έχει, αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή.

Για να κάνουμε τις μετρήσεις ελάχιστα πιο ενδιαφέρουσες θεωρήσαμε απαραίτητη τη χρήση ενός δεύτερου δίσκου, ίδιας χωρητικότητας και πρωτοκόλλου επικοινωνίας. Ο αντίπαλος μας σε αυτό το σετ δοκιμών θα είναι ο WD Elements 500GB, ο οποίος έρχεται εξοπλισμένος με δίσκο WD5000BMVW, με απευθείας πρωτόκολλο επικοινωνίας USB 3.0, χωρίς την περαιτέρω ύπαρξη κάποιου μετατροπέα. Άραγε θα είναι καλύτερη η υλοποιήση της εταιρείας παραγωγής και των δυο δίσκων ή μήπως η Adata αξιοποιήσε καλύτερα τη διαθέσιμη βάση; Ας δούμε τις δοκιμές που ακολουθούν!

Δοκιμές του Adata HE720


  • CrystalDiskMark 3.0.1 x64
  • Atto Disk Benchmark
  • HD Tune Pro 5.00
  • Αντιγραφή δεδομένων με τη χρήση του TeraCopy 2.27


Με τα παραπάνω κατά νου πάμε να ξεκινήσουμε έναν αγώνα επιδόσεων, ώστε να αναδείξουμε αν το νέο μοντέλο της Adata είναι ο καλύτερος σύντροφος για την μεταφορα αρχείων με ταχύτητα και πολυτέλεια! Στην επόμενη σελίδα θα ξεκινήσουμε με Crystal Disk Mark.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να μετρήσεις τις επιδόσεις μηχανικών δίσκων με σύνδεση USB 3.0 και να μεταφέρει τις επιδόσεις τους επακριβώς. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα μας, δοκιμάστηκαν και άλλα modes του προγράμματος, ώστε να προσδιοριστεί αν το κάθε drive καταφέρνει να εμφανίσει παρεμφερεί αποτελέσματα.


Adata Dash Drive HE720
Crystal Disk Mark 3.0.1 Tests
Adata Read Speeds
75.26 
33.35 
0.54 
0.55 
Adata Write Speeds
121.6 
64.35 
1.43 
0.91 
WD Read Speeds
94.14 
35.54 
0.49 
0.53 
WD Write Speeds
93.72 
49.2 
0.99 
0.72 
0
20
40
60
80
100
120
MB/sec - Higher is Better
Seq512 K4 K4 K QD 32



Τα συμπεράσματα ανάμικτα μετά το πρώτο δοκιμαστικό μας! Και οι δυο δίσκοι δεν τα πάνε καλά σε αρχεία 4Κ, αλλά αυτή τη συμπεριφορά την περιμέναμε δεδομένου ότι εξετάζουμε HDD's και όχι μνήμες NAND flash. Σχετικά με τα writes σε μεγαλύτερα αρχεία, το αποτέλεσμα δικαιώνει την Adata, προσφέροντας του boost της τάξης του 25% σε σχέση με τον WD Elements. Από την άλλη πλευρά, ερευνώντας τα αποτελέσματα από τις ταχύτητες ανάγνωσης, μάλλον θα θέλαμε να γίνεται το ανάποδο. O HE720 είναι κολλημένος στα 75 ΜΒ/sec, ενώ ο αντίπαλος με άνεση φτάνει τις επιδόσεις του σε εγγραφή. Η πρώτη σκέψη λέει πως κάτι πήγε τελείως στραβά κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ωστόσο όσες φορές και να επαναλάβαμε το συγκεκριμένο benchmark δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Ευτυχώς έχουμε και άλλες δοκιμές να κάνουμε, οπότε ίσως αποτελεί ένα black humor του μετρητικού software. Ας περάσουμε στο HD Tune Pro...


[BREAK=HD Tune Pro]To HD Tune Pro στην έκδοση 5.00 διαφοροποιεί λιγάκι το δυναμικό πεδίο δοκιμών μας. Ενώ είναι ικανό να μας παρουσιάσει αποτελέσματα για τις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης στα modes που είδαμε και παραπάνω, έχει το πλεονέκτημα να μετρήσει IOPS σε διαφορετικού μεγέθους αρχεία. Περαιτέρω περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς για τον αποθηκευτικό του χώρο: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις και των δυο USB 3.0 δίσκων μας.


Adata Dash Drive HE720
HD Tune 5.0 Random Access Read Test
Adata HE720
0.03 
0.24 
3.56 
31.84 
20.87 
WD Elements
0.03 
0.22 
3.33 
31.14 
20.01 
0
17
34
51
68
85
103
MB/sec - Higher is Better
512 b4 KB64 KB1 MBRandom





Adata Dash Drive HE720
HD Tune 5.0 Random Access Write Test
Adata HE720
0.03 
0.44 
8.93 
44.89 
20.79 
WD Elements
0.02 
0.4 
6.08 
33.68 
16.07 
0
0.4
0.8
1.2
1.6
2.0
2.4
MB/sec - Higher is Better
512 b4 KB64 KB1 MBRandom



Το HD Tune Pro μας έβαλε σε κλίμα random read & writes και σίγουρα περιμέναμε τα κάπως πιο μικρά νούμερα. Τελικά οι μηχανικοί δίσκοι δεν είναι φτιαγμένοι για να κάνουν "γρήγορα" random εγγραφές, ωστόσο ξεπερνάνε και οι δυο το πρωτόκολλο USB 2.0. Σε κάθε περίπτωση ο Adata HE 720 εμφανίζεται πρώτος, αν και οι διαφορές τουλάχιστον στα reads είναι μηδαμινές. Ξεκάθαρο προβάδισμα παίρνει στις εγγραφές, όπου πάλι βλέπουμε 25% μεγαλύτερες επιδόσεις. Για τα πολύ μικρά αρχεία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, κανένας από τους δυο δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά!



Η συνέχεια έρχεται να μας παρουσιάσει νούμερα που θα δούμε στην καθημερινότητας μας. Συγκεκριμένα θα εκτελέσουμε tests αντιγραφής δεδομένων προς και από τους φορητούς δίσκους, μετρώντας κάθε φορά την απόκριση τους. Για να γίνουν όμως τα πράγματα πιο οργανωμένα και πιο ακριβή, για την διεκπαιρέωση των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε το TeraCopy 2.27, ένα utility που παρακάμπτει την μεταφορά αρχείων που γίνονται από το shell των windows, ενώ παράλληλα καταγράφει στοιχεία όπως ο χρόνος μεταφοράς και η ταχύτητα. Ζητούμενο μας είναι καταγράψουμε τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζονται να μεταφερθούν οι παρακάτω ομάδες αρχείων:


  • 4000 x 1 KB (text files)
  • 3 x 700 MB (avi files)
  • 1 x 10 GB (mkv file)


Δεν χρησιμοποιήσαμε μικρότερα αρχεία, μιας και αυτά περιγράφονται ικανοποιητικά από τις μετρήσεις των υπόλοιπων benchmarks, αλλά κυρίως δεν αφορούν τις ενέργειες που θα πραγματοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών που θα βρεθούν με τον Adata HE720 ανά χείρας.

Adata Dash Drive HE720
Real Life NTFS Copy Tests using Teracopy 2.27
Adata Read Speeds
36 
165 
Adata Write Speeds
18 
87 
WD Read Speeds
24 
114 
WD Write Speeds
23 
113 
0
28
56
84
112
140
168
Seconds - Lower is Better
1 KB Files700 MB Files10 GB File



Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε λέξεις, όπως "απογοήτευση, κατώτερος, χειρότερος" κτλ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως οι επιδόσεις του δίσκου της δοκιμής αποτελούν υπόδειγμα. Τα προβλήματα που παρατηρήσαμε στο Crystal Disk Mark επαναλαμβάνονται και σε αυτή την περίπτωση, επιτρέποντας στον δίσκο να κάνει 51" παραπάνω για να μεταφέρει μια Full HD ταινία στο σύστημα που δοκιμάζεται. Βέβαια, λίγοι από εμάς κάνουμε αυτή τη διεργασία, συνήθως τέτοιου είδους δεδομένα γράφονται στην εξωτερική μονάδα, υποβάλλονται σε αναπαραγωγή και στη συνέχεια διαγράφονται απλά. Σε αυτό το σημείο άρχισαν να μας μπαίνουν ιδέες και να ψάχνουμε αριστερά-δεξιά για το τι μπορεί να φταίει, αλλά δίχως να εντοπίσουμε κάτι ξεκάθαρο...


Παρακάτω υποβάλλαμε τους δίσκους σε δοκιμασία με τη χρήση σύνδεση USB 2.0, ώστε να δούμε καταφέρνουν και κρατάνε χαρακτήρα και φυσικά τα όρια του πλέον γέρικου πρωτοκόλλου. Όπως φαίνεται και από το γράφημα, και οι δυο καταφέρνουν να επιτύχουν τις μέγιστες ταχύτητες διαμεταγωγής του μέσου, με μικρές διαφορές υπερ του Adata.


Adata Dash Drive HE720
Crystal Disk Mark USB 3.0 Vs USB 2.0
Adata @ USB 3.0
75.26 
121.6 
Adata @ USB 2.0
34.61 
30.23 
WD @ USB 3.0
94.14 
93.72 
WD@ USB 2.0
34.25 
29.47 
0
20
40
50
80
100
120
MB/sec - Higher is Better
ReadWrite




Τo Atto Disk Benchmark αποτελεί ένα από τα παλαιότερα tools για τη δοκιμή δίσκων. Πλέον βρίσκεται στην έκδοση 2.46, η οποία παρουσιάζει υποστήριξη για νεότερους δίσκους και φυσικά πιο εύκολη καταγραφή δεδομένων από τα νέα πρωτόκολλα διασύνδεσης.





Για το τέλος αφήσαμε το Atto Disk Benchmark το οποίο καταφέρνει και παίρνει μετρήσεις σε μεγάλο εύρως από μεγέθη αρχείων και μετράει τον χρόνο απόκρισης των δίσκων μας άμεσα. Για κακή μας τύχη, οι εγγραφές του Adata HE720 επαναλαμβάνουν την ίδια πορεία που είχαν και στις προηγούμενες σελίδες. Από τη μια οι εγγραφές βρίσκονται αρκετά υψηλά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας, από την άλλη οι αναγνώσεις παραμένουν κολλημένες στα 75 MB/sec. Σε αυτό το σημείο καταφέραμε και κάναμε κάποιες συγκρίσης με παράλληλα review σε ξένες ιστοσελίδες και διαπιστώσαμε πως κάτι δεν πάει καλά με το δίσκο μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το guru3d.com, ο δίσκος έχει την ίδια συμπεριφορά τόσο στα reads, όσο και στα writes. Συνεπώς μπορούμε να μιλήσουμε για ελαττωματικό sample ή αστοχία του υλικού. Σε κάθε περίπτωση, ο WD Elements συνέχισε την ίδια πορεία που είχε εξ αρχής.


Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!


Κάπου εδώ μάλλον έχουμε ξεπεράσει το σημείο ασφαλής αναστροφής και η μόνη διέξοδος βρίσκεται στις επόμενες σειρές. Από τη πλευρά μας πιστεύουμε πως καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του προϊόντος (πάντα κάτι θα έχουμε αφήσει - ουδείς δεν είναι τέλειος), δίνοντας σας μια πρώτη γεύση για το μπορείτε να περιμένετε από τον πιο λεπτό δίσκο του κόσμου. Το διαμάντι της Adata ΗΕ720 έχει μικρό βάρος, πολυτελές περίβλημα με ειδικό φινίρισμα και όπως και να το δούμε είναι αρκετά σβέλτο, και μπορεί να σας ακολουθήσει παντού. Το πιο βασικό όλων είναι ότι χωράει σε κάθε τσέπη!

Ξεκινώντας από το τέλος, πρέπει να πούμε πως οι επιδόσεις του δίσκου στις εγγραφές μας άφησαν άφωνους! Πρώτον, το σύστημα βασίζεται σε δίσκο HDD και όχι σε μνήμες Nand Flash, και δεύτερον αντιμετωπίσαμε έναν small factor 2.5" δίσκο με κριτήρια αρκετά μεγαλύτερων αδερφών του. Οι αναγνώσεις αποτέλεσαν μια τροχοπέδη στη χαρά μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αντικείμενο αυτό σε κάτι το ανιαρό. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως υπάρχει μια πιθανότητα ο δίσκος να άφησε το εργοστάσιο με κάποιο μικρό ελάττωμα, σίγουρα δεν μας επιτρέπετε να πούμε πως υστερεί σε κάποιο σημείο. Τα αποτελέσματα βέβαια μίλησαν από μόνα τους.

Στο κομμάτι του συνοδευτικού υλικού, η Adata έχει προχωρήσει στην προετοιμασία μιας πλήρους σούιτας, που βοηθάει στις καθημερινές μας λειτουργίες, την ασφάλεια, τη δημιουργία αντιγράφων και φυσικά στη παροχή μεθόδων για να διευκολύνουμε τις προγραμματισμένες εργασίες σε μια απλή κίνηση, το πάτημα του κουμπιού "Backup". Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον για την ασφαλή φόρτωση εικόνων από λειτουργικά, ώστε να μην απαιτείτε η χρήση DVD Drive. Το OStoGo έχει ένα συγκεκριμένο μειονέκτημα, πως δεν μπορεί να δημιουργήσει μικρά partitions, ώστε ο υπόλοιπος χώρος να παραμένει στη χρήση του χρήστη. Αυτό είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί, αλλιώς ο χρήστης μπορεί να βρει άλλους τρόπους για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει για το bootable drive του, απλά δημιουργώντας δικά του partitions.

Το θέμα της εμφάνισης και των χαρακτηριστικών του HE720 το αφήσαμε για το τέλος και έχουμε το λόγο μας. Η λεπτή του κατασκευή από μείγμα βουρτσισμένου μετάλλου και πλαστικού στο ενδιάμεσο, ως συνδετικού κρίκου, μπορεί μεν να ομορφαίνουν το οπτικό αποτέλεσμα και να αναδεικνύουν το προϊόν, αλλά έχουν και κάποιο κόστος, σε σχέση με μια εξ ολοκλήρου πλαστική κατασκευή. Ούτε λίγα, ούτε πολλά, τα χρήματα που ζητάει ο Adata Dash Drive HE720 ανέρχονται στα 90? και προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Η διαφορά από τον αντίπαλο δίσκο που είχαμε στο συγκριτικό μας ανέρχεται στο 1/3 της τιμής του. Αν βάλουμε το κόστος για την κατασκευή του μεταλλικού πλαισίου, όπως και το αυξημένο κόστος προμήθειας ενός δίσκου Sata III, ίσως δικαιολογήσει κάπως τη διαφορά. Από τη δική μας σκοπιά θεωρούμε την τιμολογική πολιτική της εταιρείας, ελάχιστα πιο υψηλή από τα αναμενόμενα, αλλά αυτά είναι τα κριτήρια όταν προσπαθήσεις να καινοτομήσεις στην αγορά.

Στην αξιολόγηση της τελικής μας κρίσης θεωρούμε ότι είμαστε αρκετά συντηρητικοί στον τομέα της τιμής και φυσικά των επιπλέον τεχνολογιών. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και στον τομέα της εμφάνισης, μιας και δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι πιο όμορφο. Για τον συγκεκριμένο λόγο του απονέμουμε και το βραβείο "Sexy Looks"...


Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!


Adata HE 720 500GB Review: Storage solution with style!


Άλλο ένα Review ολοκληρώθηκε στο Hw[Box.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Adata για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.