Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.

Καλωσορίσατε σε ένα ακόμα hwbox review. Μια καλή συνταγή για τη συγγραφή μιας ενδιαφέρουσας εισαγωγής είναι αρχικά το στοιχείο του μυστηρίου και ακολούθως του αιφνιδιασμού και της ανατροπής. Με το λογότυπο της Noctua να φιγουράρει στα αριστερά της σελίδας η παρούσα εισαγωγή φαίνεται μάλλον ότι έχει κάψει το παραπάνω "χαρτί": πριν καν ακόμα αρχίσουμε, οι πιο υποψιασμένοι θα έχουν ήδη καταλάβει ότι πρόκειται για ένα review ψύκτρας, από την γνωστή Αυστριακή εταιρία, και έτσι χάθηκε κάθε ίχνος μυστηρίου. Αιφνιδιασμοί τότε, ίσως; Βεβαίως! Καλωσορίσατε σε ένα ακόμα hwbox review. Μια καλή συνταγή για τη συγγραφή μιας ενδιαφέρουσας εισαγωγής είναι αρχικά το στοιχείο του μυστηρίου και ακολούθως του αιφνιδιασμού και της ανατροπής. Με το λογότυπο της Noctua να φιγουράρει στα αριστερά της σελίδας η παρούσα εισαγωγή φαίνεται μάλλον ότι έχει κάψει το παραπάνω "χαρτί": πριν καν ακόμα αρχίσουμε, οι πιο υποψιασμένοι θα έχουν ήδη καταλάβει ότι πρόκειται για ένα review ψύκτρας, από την γνωστή Αυστριακή εταιρία, και έτσι χάθηκε κάθε ίχνος μυστηρίου. Αιφνιδιασμοί τότε, ίσως; Βεβαίως!

Ο πρώτος αιφνιδιασμός ήρθε νωρίς. Στην πόρτα. Το πακέτο ήταν απελπιστικά μικρό! Τα συνοδευτικά δε έγγραφα, μιλούσαν για δύο προϊόντα ονόματι NH-L9a και NH-L9i. Δύο Noctua ψύκτρες μέσα σε ένα κυβικό χαρτοκιβώτιο με ακμή μικρότερη από 20cm; Ξαφνικά το πράγμα απόκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αν η Noctua τηρεί την συνήθη ονοματοθεσία, και το "9" αντιστοιχεί σε διάσταση ανεμιστήρα, τι να σκαρφίστηκαν αυτή τη φορά οι μηχανικοί της Noctua;

Ο δεύτερος αιφνιδιασμός ήρθε αμέσως μετά το "εξωτερικό" unboxing, όπου οι δύο διαφαινόμενες συσκευασίες των δύο ψυκτρών είχαν σχεδόν μέγεθος βιβλίου και πάνω τους είδαμε το USP της οικογένειας NH-L9: 37mm low profile! Και επειδή ένα ξερό νούμερο συνήθως αδυνατεί να σας μεταφέρει την αίσθηση του μεγέθους, 37mm είναι κάτι σαφώς πιο κοντό και από την κλασική box LGA1155 ψύκτρα της Intel! Αυτή τη φορά η Noctua ξεπέρασε τον εαυτό της και στην ξαφνική συνειδητοποίηση του ύψους της ψύκτρας, δεν θα σας κρύψω πως η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ίσως ήρθε η στιγμή να δούμε την Noctua να αποτυγχάνει παταγωδώς: κάτι που είναι μικρότερο ακόμα και από το stock design πρέπει να πετύχει ένα μικρό θαύμα για να υποστηρίξει τον λόγω ύπαρξής του.

Με αυτές τις σκέψεις και με πραγματική ανυπομονησία για τις πρώτες ματιές, ετοίμασα την κάμερά μου για να μοιραστώ μερικές φωτογραφίες από δύο ψύκτρες, που όπως έδειχναν τα πράγματα θα ήταν, ή σχεδιαστικός θρίαμβος ή ...ambitious but rubbish!

Οι φωτογραφίες περιμένουν στην επόμενη σελίδα, αλλά μην γυρίσετε πριν ρίξετε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα με τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά.





Specifications

ModelNH-L9aNH-L9i
Socket compatibilityAM2(+), AM3(+), FM1, FM2LGA1150, LGA1155, LGA1156
Size w/ fan37mm X 114 mm X 92 mm37mm X 95 mm X 95 mm
Weight w/ fan465 g 420 g
MaterialCopper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel platingCopper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel plating
Fan compatibility92x92x14mm, 92x92x25mm92x92x14mm, 92x92x25mm
Fan model[COLOR="Brown"]Noctua NF-A9x14 PWM[/COLOR][COLOR="Brown"]Noctua NF-A9x14 PWM[/COLOR]
Fan bearingSSO2SSO2
Max. Rotational Speed (w/ L.N.A.)2500 RPM (1800 RPM)2500 RPM (1800 RPM)
Max. Airflow (w/ L.N.A.)57,5 m³/h (40,8 m³/h)57,5 m³/h (40,8 m³/h)
Acoustical Noise (w/ L.N.A.)23,6 dB(A) (14,8 dB(A))23,6 dB(A) (14,8 dB(A))
Input Power2,52 W2,52 W
Voltage12 V12 V
MTBF> 150.000 h> 150.000 h
Scope of Delivery
  • NF-A9x14 PWM premium fan
  • Low-Noise Adapter (L.N.A.)
  • NT-H1 high-grade thermal compound
  • SecuFirm2™ Mounting Kit
  • Screws for 92x92x25mm fans
  • Noctua Metal Case-Badge
  • NF-A9x14 PWM premium fan
  • Low-Noise Adapter (L.N.A.)
  • NT-H1 high-grade thermal compound
  • SecuFirm2™ Mounting Kit
  • Screws for 92x92x25mm fans
  • Noctua Metal Case-Badge
  • Warranty6 Year Warranty6 Year Warranty



    Οι πρώτες κλεφτές ματιές στα χαρακτηριστικά των δύο κουτιών, αποκάλυψαν το μυστήριο με τα "a" και "i" στους τίτλους των προϊόντων: Amd και Intel αντίστοιχα, και ξεκινώντας από τον, έστω και οριακά παλιότερο κατασκευαστή (1968 vs 1969) ανοίξαμε την Intel εκδοχή της NH-L9: Η εικόνα εντός της συσκευασίας είναι από εκείνα τα θεάματα που σε κάνουν να γελάς νευρικά με την λεπτομέρεια και την εμμονή στην τελειότητα που τα χαρακτηρίζει. Η NH-L9 περιβάλλεται από της βίδες της, όπως ένα ακριβό κολιέ θα περιβάλλονταν από τα αντίστοιχα σκουλαρίκια του. Δεν θέλουμε ποτέ να μακρηγορούμε με τις συσκευασίες, αλλά πραγματικά είναι να στεναχωριέσαι τον ανταγωνισμό σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις...

    Ίδια εικόνα και στο κουτί της AMD και κάπου εκεί, βγήκαμε απότομα από την ύπνωση της όμορφης συσκευασίας και των προσεγμένων παρελκομένων, μιας και χαζεύοντας τις δύο ψύκτρες αρχίσαμε να αμφιβάλουμε έντονα για την ανάγκη των δύο ξεχωριστών εκδοχών. Δεν ξέρουμε τι συμβουλεύει το τμήμα marketing της κάθε εταιρίας, αλλά δύο ξεχωριστά SKU με ελαφρώς διαφορετικό mounting και λίγο μεγαλύτερο μήκος; Δεν θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός στις διαστάσεις και ένα προσαρμόσιμο mounting και για τις δύο πλατφόρμες; Η επιλογή μας μυρίζει ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα, για όποιον αποφασίσει να αλλάξει CPU "στρατόπεδο".


    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.


    Κατά τα λοιπά, μέσα στην συσκευασία θα βρείτε εκτός από την ψύκτρα και τα κομμάτια για το mounting, ένα low noise καλώδιο, εικονογραφημένες οδηγίες εγκατάστασης, ένα μεταλλικό case badge καθώς και μια ικανού μεγέθους σύριγγα με την ομολογουμένως αποτελεσματική NT-H1. Η ψύκτρα ακολουθεί L shape σχεδιασμό, με την επιφάνεια επαφής στα γνωστά non_mirror_finish Noctua πρότυπα και δύο heatpipes να διατρέχουν την διάταξη των αλουμινένιων fins. Στο χέρι, είναι χαρακτηριστικά βαριά για το μέγεθός της και το φινίρισμα είναι σε επίπεδο μεταμοντέρνου γλυπτού και όχι ψύκτρας μαζικής παραγωγής. Δεν θέλω να φανώ μεροληπτικός, αλλά η συγκεκριμένη ψύκτρα είναι πέραν του προφανούς και ένα όμορφο και φίνο αντικείμενο, που αν δεν αποδώσει όπως πρέπει στην μεθεπόμενη σελίδα, πιθανόν μελλοντικά να πάρει τον ρόλο του βαριδιού για τα χαρτιά πάνω στο γραφείο μου!

    Η εγκατάσταση στην μητρική θα γίνει βιδώνοντας άμεσα την ψύκτρα, από την πλάτη της μητρικής. Αν και ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι ο αγαπημένος μου, έχοντας κατά νου τα small factor και HTPC στα οποία η NH-L9 απευθύνεται, θα τολμούσα να πω πως δεν διαβλέπω κάποιο πρόβλημα εκεί. Πρόβλημα επίσης δεν θα υπάρξει με τις ψηλές μνήμες RAM μιας και η NH-L9 δεν εμπλέκεται καθόλου στον φυσικό τους βιότοπο. Αλλά με τα χωροταξικά στην άκρη, πρέπει να αναφέρουμε ότι μια τόσο μικρή ψύκτρα, που θέλει να διατηρεί πολιτισμένη και αθόρυβη λειτουργία είναι αναμενόμενο να έχει κάποια προκαθορισμένα TDP όρια. Έτσι, 65watt για τα AMD και υπο προϋποθέσεις μέχρι και 95watt για τα Intel, είναι εκεί που η Noctua τραβάει την γραμμή για την συγκεκριμένη της πρόταση.




    Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.

    Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.


    Για την LGA 1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) των 95W και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

    Part list

    • ASUS Maximus IV Extreme-Z
    • Sandy Bridge i5 2500K (D2)
    • 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
    • Intel Postville 80GB
    • AMD Radeon HD 4770
    • Enermax Pro 82+ 425Watt



    AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.


    Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) των 125W (!) και πάλι πήραμε μετρήσεις στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.

    Part list

    • ASUS Crosshair IV Formula
    • Phenom II X4 955 (C3)
    • 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
    • Western Digital 640AAKS
    • Nvidia G210
    • Enermax Pro 82+ 625Watt



    Παρατηρήσεις

    Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα (NT-H1) και τα αποτελέσματα που θα δείτε είναι με τους ανεμιστήρες στα 12 Volts. Με αυτό τον τρόπο δεν κάναμε χρήση της PWM τεχνολογίας, χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent αποτελεσμάτων. Οι θερμοκρασίες που προκύπτουν από το Linx είναι εξωφρενικά υψηλές και αποτελούν ένα αρκετά απαισιόδοξο worst case scenario, για τις αντίστοιχες θερμοκρασίες σε ρεαλιστικά loads.


    Δοκιμές

    Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

    Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

    Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών θεωρείται εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας της Noctua. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, μέσα στα γραφήματα θα παραθέσουμε και τις θερμοκρασίες της Scythe Kozuti, που μας είχε απασχολήσει παλιότερα και είναι σίγουρα μια αντίστοιχη πρόταση, στην ultra low profile κατηγορία. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το σημαντικότερο τμήμα του review: Αποτελέσματα στην επόμενη σελίδα!







    Ξεκινώντας με το LGA1155 στο ασυνήθιστα για την εποχή ζεστό δωμάτιο δοκιμών μας, είδαμε ότι το θερμικό φορτίο του 2500K δεν είναι αρκετό για να γονατίσει την λιλιπούτεια NH-Li. H ελαφρύτερη αλλά και τρελή (3k+ RPM!) Kozuti έχει ένα σταθερό προβάδισμα δύο βαθμών αλλά χωρίς ακόμα να έχω μετρήσει στάθμες θορύβου, θα έλεγα ότι είμαι χαρούμενος να "χάσω" 2 °C στον βωμό της ησυχίας. Αν ήσασταν εδώ θα συμφωνούσατε! Όπως και να έχει, οι δεδομένες θερμοκρασίες είναι επιτεύξιμες μόνο στα μη ρεαλιστικά test που περιγράψαμε στη προηγούμενη σελίδα, ενώ σε ρεαλιστική χρήση με load, δύσκολα θα δείτε νούμερα πάνω από 66 °C.







    Στο ΑΜ3, με τον 125άρη Phenom II 955 να ξεπερνάει σαφώς τις προδιαγραφές της NH-L9a περιμέναμε μία καταστροφή, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ! Οι θερμοκρασίες σίγουρα δεν είναι και οι πιο άνετες που έχουμε δει αλλά και πάλι η NH-L9a βρίσκεται πολύ κοντά στην μικρή Kozuti και όλα αυτά πάνω σε έναν επεξεργαστή που ουσιαστικά δεν υποστηρίζει. Το ότι το test ξεπερνούσε σαφώς το TDP guidline της Noctua, αλλά τερμάτισε επιτυχώς (και πάνω από μία φορά) υποδεικνύει αφενός το αυστηρό rating από την μεριά της κατασκευάστριας και αφετέρου την μηδαμινή πιθανότητα να μείνετε δυσαρεστημένοι αν τηρείτε τις υποδείξεις της εταιρίας.







    Σας έχουμε ξαναμιλήσει για την dB κλίμακα, και για τον συγκριτικό ρόλο πρέπει να παίζει το παραπάνω διάγραμμα, αλλά αν δεν θέλετε να μπλέξετε με λογαριθμικές κλίμακες και περίεργες θεωρίες για αρμονικές και στάσιμα, θα σας το πούμε απλά: η NH-L9, τόσο στην AMD όσο και στην Intel εκδοχή της, είναι ποοοολύ πιο ήσυχη από την επιθετική Kozuti. Τόσο, που κάθε μετάβαση μας από τις Noctua στην Scythe κατά την διάρκεια των δοκιμών, συνοδευόταν και από ένα ασυνείδητο σφίξιμο στο σαγόνι. Κάτι, σαν "πριν από την έκρηξη"!




    Ξεκινώντας τον επίλογο του review, θα το θέσουμε όπως το αντιλαμβανόμαστε για να γίνει ξεκάθαρο: τα Noctua NH-L9a & NH-L9i δεν είναι για όλους! Δεν είναι οι ψύκτρες που θα προτείνετε στον "αδιάβαστο" φίλο σας. Δεν είναι οι ψύκτρες που θα προτείνετε στον overclocker ανιψιό σας. Δεν είναι καν οι ψύκτρες για το value server σας. Οι προτάσεις της Noctua απευθύνονται σε πολύ ειδικό κοινό. Ας μην υπεκφεύγουμε, δεν θα σας προτείναμε καμία από τις δύο, αν ο χώρος που έχετε στην διάθεσή σας ήταν ικανός να φιλοξενήσει μία tower ψύκτρα με 12άρι fan. Αν κοιτάξουμε κάποια παλιότερα μοντέλα της ίδιας δε εταιρίας (NH-U9B), δεν είναι καν οι ψύκτρες που θα σας προτείναμε αν ο χώρος ήταν ικανός να φιλοξενήσει 92άρη tower cooler. Τα NH-L9 ξεκινούν να αποκτούν νόημα όταν οι παραπάνω επιλογές δεν υφίστανται στον χάρτη. Μιλάμε για small factor pc, προσεγμένα HTPC και λεπτά serverοειδή cases όπου εκεί οι διαστάσεις έχουν τον πρώτο ρόλο.

    Και εκεί οι δύο προτάσεις της Noctua λάμπουν. Μπορεί οι απόλυτες επιδόσεις στα 12V να ήταν οριακά χειρότερες από τις αντίστοιχες της Scythe Kozuti αλλά αν ο υπολογιστής στον οποίον θα εγκατασταθούν δεν πρόκειται να "θαφτεί" σε κάποιο υπόγειο, μακριά από ανθρώπους με αυτιά, τότε πιστέψτε μας όταν σαν λέμε ότι η NH-L9 είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Λόγω της κολοσσιαίας διαφοράς στον παραγόμενο θόρυβο. Λόγω του ότι σε μετέπειτα test με PWM λειτουργία, οι NH-L9 πήραν το επάνω χέρι, λόγω της καλύτερης τους επίδοσης με λιγότερο απαιτούμενο airflow. Λόγω του ότι κάποια από τα test μας ξεπερνούσαν τις τυπικές προδιαγραφές των ψυκτρών, μα κανένα δεν απέτυχε, πράγμα που είναι σίγουρα ενδεικτικό για τον τρόπο που αξιολογεί η Noctua τα προϊόντα της. Επιπλέον, η ποιότητα των υλικών και η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους (MTBF>150.000h!) είναι σε μια δικιά τους ξεχωριστή κλάση που κάνει την σύγκριση με πολλούς άλλους κατασκευαστές να μοιάζει ανούσια. Βέβαια το προηγούμενο ισχύει και στις επιλεγμένες προτεινόμενες τιμές, στα 39.9? όπου η Noctua δεν φαίνεται να αγχώνεται να παρουσιάσει κάτι το ιδιαιτέρως τιμολογιακά ανταγωνιστικό. Το κατανοούμε. Σε κάθε εποχή και σε κάθε segment, κάποιος κατέχει το ρόλο του premium και κάποιος το ρόλο του value brand. Η Noctua παίζει ασυζητητί στην πρώτη κατηγορία και με τις επιδόσεις των προϊόντων της να είναι πάντα από πολύ καλές μέχρι κορυφαίες, δείχνει να μπορεί να υποστηρίξει τις τιμές της με ευκολία, στο αγοραστικό κοινό. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί θέλησε να διαθέσει δύο διαφορετικά SKU για τις δύο πλατφόρμες. Μείωση κόστους παραγωγής; Εξαναγκαστικά επιπλέον έξοδα, σε περίπτωση αλλαγής πλατφόρμας; Ότι και να συνέβη, δεν μας αρέσει και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε μία ψύκτρα που, επί της ουσίας, υποστηρίζει μόνο τον έναν από τους δύο κατασκευαστές επεξεργαστών των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το trend να "ανεβαίνει" και προς τα επάνω, στο line up της εταιρίας.

    Εκτιμώντας την ηρωική προσπάθεια στις υπερβολικές TDP-wise δοκιμές μας και δεδομένου του χαμηλού θορύβου και των εξαιρετικών fans, καθώς και των τιμών λιανικής, οι NH-L9 αποσπούν αμφότερες το silence award και τις παρακάτω βαθμολογίες.

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.


    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.

    Noctua NH-L9 Review: Size matters. Revised.


    Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των δειγμάτων.