Adata Premier 8GBx2 1600MHz Review: Όταν τα 640kb δεν είναι πλέον αρκετά!
Καλωσορίσατε σε ακόμα ένα hwbox review. Κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, το 1981 ο πασίγνωστος ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, σε μία αποστροφή του για τον τότε φρέσκο Intel 8088 και το φοβερό για τα τότε δεδομένα memory limit του (640KB), φέρεται να είπε μία φράση έμελλε να τον ακολουθεί για πολλά χρόνια, αν και ο ίδιος φρόνησε πολλάκις να την αποποιηθεί. Καλωσορίσατε σε ακόμα ένα hwbox review. Κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, το 1981 ο πασίγνωστος ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, σε μία αποστροφή του για τον τότε φρέσκο Intel 8088 και το φοβερό για τα τότε δεδομένα memory limit του (640KB), φέρεται να είπε μία φράση έμελλε να τον ακολουθεί για πολλά χρόνια, αν και ο ίδιος φρόνησε πολλάκις να την αποποιηθεί.
"640K ought to be enough for anybody!", μία φράση τόσο κοντόφθαλμη και τόσο διαψευσμένη από την μετέπειτα πραγματικότητα, που μόνο η γνωστή ατάκα του Ken Olsen ("There is no reason for any individual to have a computer in his home") μπορεί να την ανταγωνιστεί! Τα χρόνια πέρασαν και οι χωρητικότητες των κυρίων μνημών των συστημάτων μας αυξάνονταν γεωμετρικά, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκτιμήσεις του Gates. Τα πρώτα 80386 έφεραν, πίσω στο 1985, τα 32bit διευθύνσεων στον προσωπικό υπολογιστή και στην πράξη, από εκεί και έπειτα ήταν απλά θέμα κόστους, μητρικών και λειτουργικών συστημάτων το πόση μνήμη RAM θα μπορούσαμε να έχουμε στον υπολογιστή μας. Σημαντική μεταγενέστερη χρόνια ήταν το 2003 με τον AMD Athlon 64 να μπορεί θεωρητικά να "δείξει" αρκετά TB μνήμης και με τις τιμές των μνημών σε πτωτική πορεία, να έχουμε ολοένα και πιο "παχουλά" λειτουργικά και προγράμματα. Κάπως έτσι, φτάσαμε στις μέρες μας όπου οτιδήποτε κάτω από 4GB RAM θεωρείται σχεδόν προβληματικό ενώ με τις παρούσες τιμές, σχεδόν κανείς δεν αγοράζει σύστημα με λιγότερο από 8GB κύριας μνήμης.
Το multimedia περιεχόμενο, οι μεγάλες αναλύσεις, οι multi-core επεξεργαστές, τα εξελιγμένα λειτουργικά με φιλικά interfaces, η επικράτηση των γραφικών, τα 3D παιχνίδια και το εκτεταμένο multitasking είναι μερικοί από τους λόγους που αυξητική αυτή πορεία στις χωρητικότητες κύριας μνήμης στους προσωπικούς υπολογιστές δεν προβλέπεται να φθίνει και έτσι έχει πάντα ενδιαφέρον να κοιτάμε τις μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και αν λίγο παραπάνω σαν είπαμε ότι η επικρατούσα νόρμα για οικιακή και enthousiast χρήση είναι τα 8GB, μπορείτε ήδη να καταλάβετε ότι τα 16GB καραδοκούν στην επόμενη γωνία. Στην επόμενη σελίδα, για να ακριβολογούμε, μιας και η Adata μας χτύπησε την πόρτα και μας άφησε να δοκιμάσουμε μια "γήινη" 16GB Dual Channel πρότασή της, με δύο modules τα οποία αν και δεν διεκδικούν δάφνες επιδόσεων, υπόσχονται μια αρκετά future proof επιλογή, για όσους πιστούς προσέλθουν. Ρίξτε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα με τα specs και ελάτε στην επόμενη σελίδα να δούμε τις Adata Premier με σάρκα και οστά.
Clamshell packaging! Δεν ξέρω αν είναι προσωπική μου αναπηρία αλλά ποτέ δεν καταφέρνω να ανοίξω αυτές τις συσκευασίες με πολιτισμένο και ...αξιοπρεπή τρόπο. Θα προτιμούσα σαφώς να έβλεπα ένα στοιχειώδες χάρτινο κουτί παρά το συγκεκριμένο πλαστικό βασανιστήριο αλλά μάλλον τα logistics των εταιριών έχουν άλλη άποψη επί τούτου. Όπως και να 'χει, οι μνήμες φτάνουν στα χέρια σας προστατευμένες και λόγω του πραγματικά μικρού τους βάρους είναι μάλλον απίθανο να τις παραλάβετε "τραυματισμένες". Η συσκευασία, εκτός από τα δύο modules περιέχει ένα στοιχειώδες φυλλάδιο που περιγράφει σχηματικά την εγκατάσταση των Dimms - αν και αν χρειαστεί να καταφύγετε σε οδηγίες για την εγκατάσταση μνημών είναι πραγματικά άξιο απορίας το πως βρίσκεστε το site μας - και αναφέρει προτεινόμενη τάση λειτουργίας: 1,5±0,075V. Επίσης γίνεται αναφορά στην lifetime εγγύηση και τα πάντα περιγράφονται στα Αγγλικά και στα Κινέζικα. Μάλλον.
Τα modules είναι "γυμνά" χωρίς εντυπωσιακές ψύκτρες και σας προλαβαίνουμε λέγοντας ότι αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, μιας και στην DDR3 εποχή - και πόσο μάλλον στην low voltage DDR3 εποχή - οι ψύκτρες μάλλον 90% marketing και 10% ουσιαστικό όφελος θερμοκρασιών: τα νέα ICs δεν ζεσταίνονται ιδιαίτερα, ειδικά σε stock λειτουργία, ενώ αν έχετε διασφαλίσει μία έστω στοιχειώδη ροή αέρα στην περιοχή των μνημών, είστε καλυμμένοι ακόμα και για της θερμότερους μήνες του χρόνου, στον τομέα "ψύξη μνημών". Και μιλώντας για IC τα φερόμενα ως "ADATA" chipάκια είναι της Elpida. Το αυτοκόλλητο πάνω στα modules, που είναι καλό να μείνει εκεί, προδίδει το CL11 των μνημών ενώ το PCB έχει το generic πράσινο χρώμα και τις τυπικές κατά JEDEC διαστάσεις.
Για λόγους σοβαρότητας δεν θα αναφέρω ως bundle την δοκιμαστική έκδοση του Norton Internet Security που η Adata προσφέρει από το site της και με το παραπάνω λυτό και στεγνό unboxing να οδεύει προς το τέλος του, ρίξτε μία ματιά στο σύστημα δοκιμών και πάμε στην επόμενη σελίδα όπου, παραδόξως, θα δούμε εκ προοιμίου τις overclocking δυνατότητες του kit των δοκιμών μας και τα επιλεγόμενα settings για τις μετρήσεις της δοκιμής μας.
Ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας κρατώντας μικρό καλάθι. Δεν είναι μόνο που τα specs των συγκεκριμένων Adata είναι ταπεινά. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με memory overclocking γνωρίζουν ότι όταν μεταβαίνουμε με πιο "πυκνά" modules (από τα 4GB/module σε 8GB/module) τότε πάντα οι πρώτες προτάσεις των εταιριών υστερούν σε o/c potencial, σε σχέση με τις προτάσεις του άμεσου παρελθόντος.
Να σημειωθεί ότι όλες οι ρυθμίσεις ελέγχονταν από Μemtest86+, Super Pi 32M και Prime95 ενώ τα αναφερόμενα βασικά timings εμφανίζονται πάντα με την σειρά CL-tRCD-tRP-tRAS-CR. Τα δεύτερα και τρίτα timings αφήνονταν στο έλεος του "Auto" της Maximus V Gene και του 1309 bios.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Όχι, τα Premier Adata δεν πρόκειται να βάλουν φωτιά στα benchmarks σας αλλά μπορούν να σας προσφέρουν τον επόμενο διαιρέτη (1866MHz) χωρίς να χρειαστεί να τα χαλαρώσετε ή να τους δώσετε μεγαλύτερη τάση. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Αν και οι μνήμες της δοκιμής μας δεν είχαν κάποιο έτοιμο XMP profile, η ρύθμιση των βασικών timings, του διαιρέτη και της τάσης λειτουργίας είναι πραγματικά δουλειά 2 λεπτών και το απαιτούμενο memtest (που ούτως ή άλλως θα κάνατε στις καινούργιες σας μνήμες) μπορεί να γίνει overnight. Clock 'em, λοιπόν!
Με γνωστές πλέον τις δυνατότητες του kit μας, επιλέξαμε τρία setting για να σας δείξουμε κάποια αποτελέσματα από γνωστά benchmarks.
Έτσι εκτός από τα αποτελέσματα αυτά καθ' αυτά, ίσως μπορέσουμε να δούμε τι είναι πιο σημαντικό για τις επιδόσεις στη δεδομένη πλατφόρμα, χαμηλότερα timings ή υψηλότερο frequency;
To πλέον κλασικό, αν και απαρχαιωμένο, μνημοφιλές benchmark έδειξε κάποιες μικρές αλλά σταθερές σε πολλαπλά runs διαφορές. Έτσι το σφιχτό 1600άρι run, ήταν πάντα ~1% ταχύτερο από το stock run στα αριστερά του, ενώ το 1866 run, κέρδιζε ακόμα 1% καλύτερο χρόνο, ανοίγοντας την διαφορά στο 2% σε σχέση με το stock run μας. Σίγουρα οι διαφορές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "σημαντικές" αλλά ακόμα και αυτό το 2% είμαι βέβαιος πως θα σταθεί ικανό για να στείλει μερικούς από εμάς στο BIOS.
Στην κατηγορία του memory performance, το Geekbench έδωσε σαφέστερες διαφορές με το σφιχτό 1600άρι να είναι 2% πάνω από το stock run μας ενώ αν συγκρίναμε το stock με το 1866 run, η διαφορά θα ανέρχονταν στο 4.5%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με τον "κόπο" που απαιτείται για να πετύχουμε το δεδομένο overclock.
Η κατά x264 συμπίεση βίντεο, μας έδωσε πολύ εύκολα αναπαραγωγίσιμα αποτελέσματα με τα runs να είναι συνεπή συχνά μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό. Από το stock 1600άρι, στο σφιχτό 1600άρι και ακολούθως στο 1866, πήραμε +0,5% και +0,5% αντίστοιχα. 1% δηλαδή, μεταξύ των δύο dividers. Σίγουρα οι διαφορές δεν μας έκαναν να τρίβουμε τα μάτια μας, αλλά δεν είμαστε από εκείνους που θα "χαρίσουμε" 1% δωρεάν επιδόσεων, ελαφρά τη καρδία!
Στo MaxxMEM² η διαφορά μεταξύ stock 1600 και 1866 ήταν πραγματικά υπολογίσιμη: πάνω από 7% αυξημένο score, ενώ ακόμα και αν επιλέγατε τις σφιχτές 1600MHz ρυθμίσεις, θα είχατε μια αύξηση της τάξης του 1.5% σε σχέση με τις stock ρυθμίσεις. Σιγά σιγά αρχίσαμε να σχηματίζουμε μία άποψη στο κλασικό timing Vs frequency debate...
Θελήσαμε να επιστρατεύσουμε ένα γνωστό 3D Benchmark και να δούμε την επίδραση των μνημών στο cpu κομμάτι του test. Αν προλάβατε να δείτε τα screenshot θα διαπιστώσετε ότι τα δύο 1600MHz runs βγάζουν παράδοξα αποτελέσματα με το σφιχτό run να είναι οριακά μεγαλύτερο από το stock! Επαναλαμβάνοντας το test στα δύο συγκεκριμένα settings διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα τόσο μικρές που άλλοτε το stock και άλλοτε το σφιχτό 1600άρι run περνούσε μπροστά για λιγότερο από 100 points. Οπότε οι διαφορές "χάνονται" λόγω καλών ή κακών runs, με το 1866MHz run να περνάει πάντα προς τα 87ΧΧ points, δείχνοντας να ξεχωρίζει έστω και ανεπαίσθητα.
Μια από τα ίδια και στο Cinebench R11.5 όπου τα 1600ΜΗz runs κινούνταν στα όρια του "θορύβου" ενώ το 1866MHz είχε ένα μόνιμο προβάδισμα λίγο κάτω από το 1%. Αν και μιλάμε για αμελητέα διαφορά στο συγκεκριμένο test, θα λέγαμε ότι το σύνολο των έξι benchmarks που δοκιμάσαμε δείχνει να ανταμείβει περισσότερο την αυξημένη συχνότητα, παρά τα χαμηλότερα timings. Οπότε μάλλον η γενικότερη συμβουλή (τουλάχιστον για τούτη την πλατφόρμα) είναι πρώτα να στοχεύετε στη μέγιστη δυνατή συχνότητα λειτουργίας και δευτερευόντως να ασχοληθείτε με τα καλύτερα timings. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών.
Μα χρειάζομαι 16GB RAM;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Για μια μεγάλη κατηγορία χρηστών, όπως gamers και home/office users τα 16GB μπορεί να είναι υπερβολή αυτή την στιγμή. Η αλήθεια είναι, ότι αν θεωρήσουμε τα Windows 7 ως την συνηθέστερη πλατφόρμα εργασίας, ένα σύγχρονο σύστημα με 8GB δεν θα τα βρει εύκολα σκούρα σε καθημερινές, ακόμα και απαιτητικές εργασίες. Από την άλλη, όσοι ασχολούνται με γραφικά, με development ή όσοι κάνουν χρήση πολλών Virtual Machines θα δουν την λύση των 2x8GB kit σαν θείο δώρο, μιας και τα 8άρια DIMMs φέρνουν τα 32GB RAM ακόμα και στις mainstream πλατφόρμες των δύο εταιριών (AM3+ και LGA1155 με τέσσερα Dimm slots). Αν όμως δεν είστε developer, δεν τρέχετε τεράστια emulations και δεν ασχολείστε εντατικά με γραφικά, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα "μεγάλο" kit.
Ένα άμεσο και προφανές πλεονέκτημα μια 16GB επιλογής είναι η αντοχή στον χρόνο μιας και υπάρχει μια σεβαστή μερίδα χρηστών που δεν εννοεί να αναβαθμίζει συχνά, και ένα σύστημα με 16GB, και ίσως έναν SSD, θα αργήσει πραγματικά πολύ να ξεπεραστεί. Ακόμα, έχοντας στην διάθεσή σας τόσο χώρο μπορείτε να αρχίσετε να γίνεστε ...δημιουργικοί.
Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να δεσμεύσετε π.χ. 2GB από την μνήμη σας και να δημιουργήσετε ένα εικονικό και εξωφρενικά γρήγορο drive. H ιδέα είναι πραγματικά πολύ παλιά και λέγεται RamDrive. Ένας τέτοιος χώρος θα ήταν ιδανικός για αποθήκευση temp folders των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών σας: των Internet browser σας. Η λογική είναι ότι εγκαθιστάμε ένα πρόγραμμα όπως το Dataram RamDisk, ορίζουμε το επιθυμητό μέγεθος για το Drive μας, "ενώνουμε" ένα image σε έναν μηχανικό δίσκο (για να μην χάνουμε τα δεδομένα του RamDrive κατά το κλείσιμο του υπολογιστή) και μετά το initialize and format από το Disk Manager των Windows, στο My Computer θα εμφανιστεί ένα μικρό Drive με επιδόσεις που πραγματικά δεν θα πιστεύετε.
Το τι θα κάνετε με αυτό τον χώρο επαφίεται στην φαντασία σας. Μπορείτε να τον χρησιμοποιείται σαν scratch disk για το Photoshop, σαν χώρο για τα βαριά compile σας, και σε αυτή την περίπτωση θα προτείναμε να ορίσετε ένα συχνό autosave για λόγους ασφαλείας, ή απλά να μεταφέρετε σε αυτό τον δίσκο την cache του αγαπημένου σας browser. Το τελευταίο, αν δεν έχετε SSD μπορεί να κάνει τραγική διαφορά στο web browsing σας και με το RamDrive να επαναφέρει τα δεδομένα σε κάθε restart δεν θα χάνετε cookies και password.
Για τον Mozilla, πηγαίνουμε στο URL about:config και τροποποιούμε ή δημιουργούμε το browser.cache.disk.parent_directory με τιμή στο κατάλληλο path (R:\Mozilla_cache) ενώ μπορούμε να ορίσουμε και το μέγεθος που θα έχει η cache από το browser.cache.disk.capacity. Ο Chrome αλλάζει τις αντίστοιχες τιμές του μέσω του flag στην συντόμευσή του, --disk-cache-dir=”R:\Chrome_cache” --disk-cache-size=100000000 ενώ ο Opera κρύβει την αντίστοιχη ρύθμιση στο opera:config#UserPrefs|CacheDirectory4. Μπορεί από έκδοση σε έκδοση να υπάρχουν μικροδιαφορές αλλά η λογική παραμένει ίδια. Τέλος ο Internet Explorer αλλάζει το cache folder του... ok ok, πλάκα κάνουμε :)
Άλλες ιδέες που προκύπτουν με τόση ελεύθερη μνήμη; Μπορείτε με .bat αρχεία αυτής της μορφής
μέσα σε ένα φάκελο με κατάλληλες συντομεύσεις να εκκινείτε όλα τα απαραίτητα σας προγράμματα με ένα click. Ή ακόμα και αυτόματα, κατά την εκκίνηση. Ίσως και ελαχιστοποιημένα. Ακόμα μπορείτε πλέον να μειώσετε το Pagefile σας στο ελάχιστο (2GB) και να σώσετε έτσι πολύτιμο χώρο στον ακριβοπληρωμένο SSD σας. Γενικά, η περίσσεια διαθέσιμης μνήμης είναι από τους σπανιότερους λόγους γκρίνιας μεταξύ των χρηστών.
Και φτάσαμε στον επίλογο. Για να μοιραστούμε μαζί σας την τελική μας άποψη για τις Adata Premier 16GB θα κάνουμε μία υπόθεση. Η υπόθεση αυτή θα γίνει με "βλάβη της γενικότητας" αλλά γίνεται για πολύ δόκιμο σκοπό. Θα σας πούμε λοιπόν την άποψή μας για το συγκεκριμένο kit υποθέτοντας ότι από την αγορά απουσιάζουν τα Llano και Trinity συστήματα. Γιατί; Από την στιγμή που δεν κατέχετε κάποια από τα παραπάνω chips και δεν είστε extreme overclockers, δεν έχετε κανένα σημαντικό λόγο να κοιτάζετε τα 2ΧΧΧMHz DDR3 kits. Δεν είναι που με τα συγκεκριμένα kit δεν κερδίζετε κάτι, είναι απλά το ότι η μικρή αυτή διαφορά στις πραγματικές επιδόσεις ενός συστήματος, λόγω κάποιου κορυφαίου DDR3 kit, είναι πραγματικά ανακόλουθη με τα επιπλέον χρήματα που θα κληθείτε να δαπανήσετε. Στις δοκιμές μας είδαμε διαφορές μεταξύ του 1600 και 1866 που έφταναν μέχρι και το 7% αλλά σε "εσωστρεφή" memory benchmarks. Οι πραγματικές εργασίες ενός μέσου συστήματος δεν κάνουν ποτέ χρήση αντίστοιχων ρουτινών, έτσι το ίσως εντυπωσιακό 7% του MaxxMEM² (που "ανοίγει" ακόμα περισσότερο σε δοκιμές μας με 2133 kits) δυσκολεύεται να αντιστοιχήσει σε ένα "γεμάτο" 2% σε πραγματικές εργασίες. Είδατε και μόνοι σας τα αποτελέσματα στο x264 και στο Cinebench.
Οπότε να μην αγοράζω ακριβές και γρήγορες μνήμες; Κοντολογίς, όχι. Η έστω κάντε το με μέτρο και με συναίσθηση ότι επί της ουσίας, δεν αγοράζετε επιπλέον επιδόσεις. Εδώ βέβαια θα μνημονεύσουμε την υπόθεση στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου: αν μας ρωτάτε για το Llano ή Trinity σύστημά σας, όπου οι DDR3 μνήμες θα παίζουν και τον ρόλο των μνημών της μονάδας των γραφικών, εκεί ναι, αξίζει να ξοδέψετε το κάτι παραπάνω για ένα 2400MHz kit. Όλοι οι υπόλοιπο μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα ταπεινότερο kit. Και εδώ έρχονται οι Adata. Με τα λιγότερα από 70? που ζητάνε, οι Premier 1600MHz 16GB έρχονται ακριβώς στα χρήματα που θα διαθέτετε για ένα "εντυπωσιακό" 8GB kit μεγαλύτερης ταχύτητας. Και εφόσον αποδεικνύεται στη πράξη ότι αυτή η "ταχύτητα" είναι ρεαλιστικά κάτι μεταξύ placebo και 2% ίσως αξίζει τον κόπο να την θυσιάσετε στον βωμό της "χειροπιαστής" χωρητικότητας.
Μπορεί τα 16GB να ακούγονται ακόμα πολλά αλλά σας εξασφαλίζουν μελλοντική άνεση, μεγάλη ικανότητα multitasking, καταλαμβάνουν μόνο τα δύο dimm slots, σας δίνουν την πολυτέλεια χρήσης RamDrive και στην καθημερινότητα μπορούν να κάνουν το κουμπί της ελαχιστοποίησης να φαντάζει ίδιο με το "Χ". Ακόμα, με τα συγκεκριμένα rated 1600c11, που στην πράξη γίνονται και 1866c11 χωρίς επιπλέον τάσεις, δεν υπάρχει καν ουσιαστικός συμβιβασμός στις επιδόσεις, τουλάχιστον στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες. Οπότε, τι έχουμε τελικά να πούμε για τις μνήμες της δοκιμής; Θυμηθείτε την εισαγωγή του review. Αν λίγα χρόνια πριν ήμασταν στο "4GB RAM/σύστημα", σήμερα κινούμαστε σαφώς στο "8GB/σύστημα". Η Adata με τις Premier 1600ΜHz 16GB σας επιτρέπει να περάσετε στο αναπόφευκτο αυριανό "16GB/σύστημα", σήμερα! Και με τιμή από το χθες.
"640K ought to be enough for anybody!", μία φράση τόσο κοντόφθαλμη και τόσο διαψευσμένη από την μετέπειτα πραγματικότητα, που μόνο η γνωστή ατάκα του Ken Olsen ("There is no reason for any individual to have a computer in his home") μπορεί να την ανταγωνιστεί! Τα χρόνια πέρασαν και οι χωρητικότητες των κυρίων μνημών των συστημάτων μας αυξάνονταν γεωμετρικά, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκτιμήσεις του Gates. Τα πρώτα 80386 έφεραν, πίσω στο 1985, τα 32bit διευθύνσεων στον προσωπικό υπολογιστή και στην πράξη, από εκεί και έπειτα ήταν απλά θέμα κόστους, μητρικών και λειτουργικών συστημάτων το πόση μνήμη RAM θα μπορούσαμε να έχουμε στον υπολογιστή μας. Σημαντική μεταγενέστερη χρόνια ήταν το 2003 με τον AMD Athlon 64 να μπορεί θεωρητικά να "δείξει" αρκετά TB μνήμης και με τις τιμές των μνημών σε πτωτική πορεία, να έχουμε ολοένα και πιο "παχουλά" λειτουργικά και προγράμματα. Κάπως έτσι, φτάσαμε στις μέρες μας όπου οτιδήποτε κάτω από 4GB RAM θεωρείται σχεδόν προβληματικό ενώ με τις παρούσες τιμές, σχεδόν κανείς δεν αγοράζει σύστημα με λιγότερο από 8GB κύριας μνήμης.
Το multimedia περιεχόμενο, οι μεγάλες αναλύσεις, οι multi-core επεξεργαστές, τα εξελιγμένα λειτουργικά με φιλικά interfaces, η επικράτηση των γραφικών, τα 3D παιχνίδια και το εκτεταμένο multitasking είναι μερικοί από τους λόγους που αυξητική αυτή πορεία στις χωρητικότητες κύριας μνήμης στους προσωπικούς υπολογιστές δεν προβλέπεται να φθίνει και έτσι έχει πάντα ενδιαφέρον να κοιτάμε τις μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και αν λίγο παραπάνω σαν είπαμε ότι η επικρατούσα νόρμα για οικιακή και enthousiast χρήση είναι τα 8GB, μπορείτε ήδη να καταλάβετε ότι τα 16GB καραδοκούν στην επόμενη γωνία. Στην επόμενη σελίδα, για να ακριβολογούμε, μιας και η Adata μας χτύπησε την πόρτα και μας άφησε να δοκιμάσουμε μια "γήινη" 16GB Dual Channel πρότασή της, με δύο modules τα οποία αν και δεν διεκδικούν δάφνες επιδόσεων, υπόσχονται μια αρκετά future proof επιλογή, για όσους πιστούς προσέλθουν. Ρίξτε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα με τα specs και ελάτε στην επόμενη σελίδα να δούμε τις Adata Premier με σάρκα και οστά.
Size | 16GB Kit (2 x 8GB) | |
Memory Configuration | Dual Channel | |
Rated Frequency | PC3-12800 (1600MHz) | |
Recommended Voltage | 1.5V ± 0.075V | |
Latency | 11-11-11-28 | |
SPD rev. | 1.1 | |
XMP profiles | n/a | |
Memory Pin | 240 | |
Memory Type |
| |
Memory Format | Dimm | |
Heat Spreader |
| |
Warranty | Lifetime |
Clamshell packaging! Δεν ξέρω αν είναι προσωπική μου αναπηρία αλλά ποτέ δεν καταφέρνω να ανοίξω αυτές τις συσκευασίες με πολιτισμένο και ...αξιοπρεπή τρόπο. Θα προτιμούσα σαφώς να έβλεπα ένα στοιχειώδες χάρτινο κουτί παρά το συγκεκριμένο πλαστικό βασανιστήριο αλλά μάλλον τα logistics των εταιριών έχουν άλλη άποψη επί τούτου. Όπως και να 'χει, οι μνήμες φτάνουν στα χέρια σας προστατευμένες και λόγω του πραγματικά μικρού τους βάρους είναι μάλλον απίθανο να τις παραλάβετε "τραυματισμένες". Η συσκευασία, εκτός από τα δύο modules περιέχει ένα στοιχειώδες φυλλάδιο που περιγράφει σχηματικά την εγκατάσταση των Dimms - αν και αν χρειαστεί να καταφύγετε σε οδηγίες για την εγκατάσταση μνημών είναι πραγματικά άξιο απορίας το πως βρίσκεστε το site μας - και αναφέρει προτεινόμενη τάση λειτουργίας: 1,5±0,075V. Επίσης γίνεται αναφορά στην lifetime εγγύηση και τα πάντα περιγράφονται στα Αγγλικά και στα Κινέζικα. Μάλλον.
Τα modules είναι "γυμνά" χωρίς εντυπωσιακές ψύκτρες και σας προλαβαίνουμε λέγοντας ότι αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, μιας και στην DDR3 εποχή - και πόσο μάλλον στην low voltage DDR3 εποχή - οι ψύκτρες μάλλον 90% marketing και 10% ουσιαστικό όφελος θερμοκρασιών: τα νέα ICs δεν ζεσταίνονται ιδιαίτερα, ειδικά σε stock λειτουργία, ενώ αν έχετε διασφαλίσει μία έστω στοιχειώδη ροή αέρα στην περιοχή των μνημών, είστε καλυμμένοι ακόμα και για της θερμότερους μήνες του χρόνου, στον τομέα "ψύξη μνημών". Και μιλώντας για IC τα φερόμενα ως "ADATA" chipάκια είναι της Elpida. Το αυτοκόλλητο πάνω στα modules, που είναι καλό να μείνει εκεί, προδίδει το CL11 των μνημών ενώ το PCB έχει το generic πράσινο χρώμα και τις τυπικές κατά JEDEC διαστάσεις.
Για λόγους σοβαρότητας δεν θα αναφέρω ως bundle την δοκιμαστική έκδοση του Norton Internet Security που η Adata προσφέρει από το site της και με το παραπάνω λυτό και στεγνό unboxing να οδεύει προς το τέλος του, ρίξτε μία ματιά στο σύστημα δοκιμών και πάμε στην επόμενη σελίδα όπου, παραδόξως, θα δούμε εκ προοιμίου τις overclocking δυνατότητες του kit των δοκιμών μας και τα επιλεγόμενα settings για τις μετρήσεις της δοκιμής μας.
Σύστημα Δοκιμών |
: Motherboard : | ASUS Maximus V Gene |
: CPU : | Intel 2600K @ 4.5GHz |
: RAM : | Adata Premier 2 X 8GB 1600MHz @ 11-11-11-28 1T |
: GPU : | EVGA GTX280 1GB |
: HDD : | Western Digital 640GB AAKS |
: PSU : | Enermax Pro 82+ 625Watt |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit SP1 |
: CPU Cooler : | Corsair H100 |
: Case : | CM Storm Trooper |
Ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας κρατώντας μικρό καλάθι. Δεν είναι μόνο που τα specs των συγκεκριμένων Adata είναι ταπεινά. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με memory overclocking γνωρίζουν ότι όταν μεταβαίνουμε με πιο "πυκνά" modules (από τα 4GB/module σε 8GB/module) τότε πάντα οι πρώτες προτάσεις των εταιριών υστερούν σε o/c potencial, σε σχέση με τις προτάσεις του άμεσου παρελθόντος.
Να σημειωθεί ότι όλες οι ρυθμίσεις ελέγχονταν από Μemtest86+, Super Pi 32M και Prime95 ενώ τα αναφερόμενα βασικά timings εμφανίζονται πάντα με την σειρά CL-tRCD-tRP-tRAS-CR. Τα δεύτερα και τρίτα timings αφήνονταν στο έλεος του "Auto" της Maximus V Gene και του 1309 bios.
- Undervolting
- Stock Voltage
- Overvolting
Ξεκινώντας από τα χαμηλά θελήσαμε να δούμε ποια είναι η ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών, έτσι ώστε και να είναι σταθερές αλλά και να μην χαλαρώσουμε κανέναν από τους βασικούς χρόνους. Έτσι μετά από μερικά πειραματικά 32M run καταλήξαμε ότι οι μνήμες παίζουν σταθερά, ακόμα και με την μικρότερη τάση που μπορεί να δώσει η Maximus V Gene: 1600MHz 11-11-11-28-1T με 1.2v! Δυστυχώς η μητρική με το τρέχον BIOS (1309) δεν μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε χαμηλότερες τάσεις, αλλά 1.2v είναι πραγματικά ultra low τάση και ίσως αυτό να είναι ευχάριστο για όσου ενδιαφέρονται και για το τελευταίο watt κατανάλωσης στα ενεργειακά ολιγαρκή συστήματά τους.
Με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στις undervolting δοκιμές, θέσαμε την προτεινόμενη τάση του 1.5v και ξεκινήσαμε με τον 1600 διαιρέτη. Καταλήξαμε σε ένα τίμιο 1600MHz 9-10-9-28-1T ενώ δοκιμάζοντας μετέπειτα και με τον επόμενο διαιρέτη είδαμε και το ενθαρρυντικό 1866MHz 11-11-11-28-1Τ να γίνεται πραγματικότητα με μεγάλη ευκολία. Δυστυχώς το 2133MHz αρνούνταν να bootάρει αλλά δεν μπορούμε και να γκρινιάζουμε μιας και οι μνήμες παίζουν ένα διαιρέτη πάνω, στην εργοστασιακή τάση και με τους εργοστασιακούς χρόνους!
Θέσαμε το μετριοπαθέστατο 1.65v στο BIOS και αρχίσαμε τις δοκιμές. Τα 1600MHz πλέον ήταν σταθερά και σε 9-10-7-24-1Τ ενώ το 1866MHz δεν έδειξε να συγκινείται περαιτέρω παραμένοντας στο 11-11-11-28-1Τ. Και πάλι το 2133MHz δεν ήταν εφικτό ενώ και τα 1.7v, 1.75v και 1.8v δεν έδειξαν να συγκινούν τα Adata προς αυτή την κατεύθυνση. Για την τιμή των όπλων προσπαθήσαμε να πάρουμε ένα υψηλό - και ασταθές - validation. Δεν προέκυψε κάτι το εντυπωσιακό.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Όχι, τα Premier Adata δεν πρόκειται να βάλουν φωτιά στα benchmarks σας αλλά μπορούν να σας προσφέρουν τον επόμενο διαιρέτη (1866MHz) χωρίς να χρειαστεί να τα χαλαρώσετε ή να τους δώσετε μεγαλύτερη τάση. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Αν και οι μνήμες της δοκιμής μας δεν είχαν κάποιο έτοιμο XMP profile, η ρύθμιση των βασικών timings, του διαιρέτη και της τάσης λειτουργίας είναι πραγματικά δουλειά 2 λεπτών και το απαιτούμενο memtest (που ούτως ή άλλως θα κάνατε στις καινούργιες σας μνήμες) μπορεί να γίνει overnight. Clock 'em, λοιπόν!
Με γνωστές πλέον τις δυνατότητες του kit μας, επιλέξαμε τρία setting για να σας δείξουμε κάποια αποτελέσματα από γνωστά benchmarks.
- 1600MHz 11-11-11-28-1T @ 1.2v για stock baseline
- 1600MHz 9-10-7-24-1Τ @ 1.65v για tightest possible
- 1866MHz 11-11-11-28-1Τ @ 1.5 για max o/c
Έτσι εκτός από τα αποτελέσματα αυτά καθ' αυτά, ίσως μπορέσουμε να δούμε τι είναι πιο σημαντικό για τις επιδόσεις στη δεδομένη πλατφόρμα, χαμηλότερα timings ή υψηλότερο frequency;
Super Pi 32M
To πλέον κλασικό, αν και απαρχαιωμένο, μνημοφιλές benchmark έδειξε κάποιες μικρές αλλά σταθερές σε πολλαπλά runs διαφορές. Έτσι το σφιχτό 1600άρι run, ήταν πάντα ~1% ταχύτερο από το stock run στα αριστερά του, ενώ το 1866 run, κέρδιζε ακόμα 1% καλύτερο χρόνο, ανοίγοντας την διαφορά στο 2% σε σχέση με το stock run μας. Σίγουρα οι διαφορές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "σημαντικές" αλλά ακόμα και αυτό το 2% είμαι βέβαιος πως θα σταθεί ικανό για να στείλει μερικούς από εμάς στο BIOS.
Geekbench 2.3.4 Pro
Στην κατηγορία του memory performance, το Geekbench έδωσε σαφέστερες διαφορές με το σφιχτό 1600άρι να είναι 2% πάνω από το stock run μας ενώ αν συγκρίναμε το stock με το 1866 run, η διαφορά θα ανέρχονταν στο 4.5%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με τον "κόπο" που απαιτείται για να πετύχουμε το δεδομένο overclock.
x264 FHD Benchmark 1.0.1
Η κατά x264 συμπίεση βίντεο, μας έδωσε πολύ εύκολα αναπαραγωγίσιμα αποτελέσματα με τα runs να είναι συνεπή συχνά μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό. Από το stock 1600άρι, στο σφιχτό 1600άρι και ακολούθως στο 1866, πήραμε +0,5% και +0,5% αντίστοιχα. 1% δηλαδή, μεταξύ των δύο dividers. Σίγουρα οι διαφορές δεν μας έκαναν να τρίβουμε τα μάτια μας, αλλά δεν είμαστε από εκείνους που θα "χαρίσουμε" 1% δωρεάν επιδόσεων, ελαφρά τη καρδία!
MaxxMEM² 1.99
Στo MaxxMEM² η διαφορά μεταξύ stock 1600 και 1866 ήταν πραγματικά υπολογίσιμη: πάνω από 7% αυξημένο score, ενώ ακόμα και αν επιλέγατε τις σφιχτές 1600MHz ρυθμίσεις, θα είχατε μια αύξηση της τάξης του 1.5% σε σχέση με τις stock ρυθμίσεις. Σιγά σιγά αρχίσαμε να σχηματίζουμε μία άποψη στο κλασικό timing Vs frequency debate...
3D Mark 06 (CPU Score)
Θελήσαμε να επιστρατεύσουμε ένα γνωστό 3D Benchmark και να δούμε την επίδραση των μνημών στο cpu κομμάτι του test. Αν προλάβατε να δείτε τα screenshot θα διαπιστώσετε ότι τα δύο 1600MHz runs βγάζουν παράδοξα αποτελέσματα με το σφιχτό run να είναι οριακά μεγαλύτερο από το stock! Επαναλαμβάνοντας το test στα δύο συγκεκριμένα settings διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα τόσο μικρές που άλλοτε το stock και άλλοτε το σφιχτό 1600άρι run περνούσε μπροστά για λιγότερο από 100 points. Οπότε οι διαφορές "χάνονται" λόγω καλών ή κακών runs, με το 1866MHz run να περνάει πάντα προς τα 87ΧΧ points, δείχνοντας να ξεχωρίζει έστω και ανεπαίσθητα.
Cinebench R11.5
Μια από τα ίδια και στο Cinebench R11.5 όπου τα 1600ΜΗz runs κινούνταν στα όρια του "θορύβου" ενώ το 1866MHz είχε ένα μόνιμο προβάδισμα λίγο κάτω από το 1%. Αν και μιλάμε για αμελητέα διαφορά στο συγκεκριμένο test, θα λέγαμε ότι το σύνολο των έξι benchmarks που δοκιμάσαμε δείχνει να ανταμείβει περισσότερο την αυξημένη συχνότητα, παρά τα χαμηλότερα timings. Οπότε μάλλον η γενικότερη συμβουλή (τουλάχιστον για τούτη την πλατφόρμα) είναι πρώτα να στοχεύετε στη μέγιστη δυνατή συχνότητα λειτουργίας και δευτερευόντως να ασχοληθείτε με τα καλύτερα timings. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών.
Μα χρειάζομαι 16GB RAM;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Για μια μεγάλη κατηγορία χρηστών, όπως gamers και home/office users τα 16GB μπορεί να είναι υπερβολή αυτή την στιγμή. Η αλήθεια είναι, ότι αν θεωρήσουμε τα Windows 7 ως την συνηθέστερη πλατφόρμα εργασίας, ένα σύγχρονο σύστημα με 8GB δεν θα τα βρει εύκολα σκούρα σε καθημερινές, ακόμα και απαιτητικές εργασίες. Από την άλλη, όσοι ασχολούνται με γραφικά, με development ή όσοι κάνουν χρήση πολλών Virtual Machines θα δουν την λύση των 2x8GB kit σαν θείο δώρο, μιας και τα 8άρια DIMMs φέρνουν τα 32GB RAM ακόμα και στις mainstream πλατφόρμες των δύο εταιριών (AM3+ και LGA1155 με τέσσερα Dimm slots). Αν όμως δεν είστε developer, δεν τρέχετε τεράστια emulations και δεν ασχολείστε εντατικά με γραφικά, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα "μεγάλο" kit.
Ένα άμεσο και προφανές πλεονέκτημα μια 16GB επιλογής είναι η αντοχή στον χρόνο μιας και υπάρχει μια σεβαστή μερίδα χρηστών που δεν εννοεί να αναβαθμίζει συχνά, και ένα σύστημα με 16GB, και ίσως έναν SSD, θα αργήσει πραγματικά πολύ να ξεπεραστεί. Ακόμα, έχοντας στην διάθεσή σας τόσο χώρο μπορείτε να αρχίσετε να γίνεστε ...δημιουργικοί.
Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να δεσμεύσετε π.χ. 2GB από την μνήμη σας και να δημιουργήσετε ένα εικονικό και εξωφρενικά γρήγορο drive. H ιδέα είναι πραγματικά πολύ παλιά και λέγεται RamDrive. Ένας τέτοιος χώρος θα ήταν ιδανικός για αποθήκευση temp folders των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών σας: των Internet browser σας. Η λογική είναι ότι εγκαθιστάμε ένα πρόγραμμα όπως το Dataram RamDisk, ορίζουμε το επιθυμητό μέγεθος για το Drive μας, "ενώνουμε" ένα image σε έναν μηχανικό δίσκο (για να μην χάνουμε τα δεδομένα του RamDrive κατά το κλείσιμο του υπολογιστή) και μετά το initialize and format από το Disk Manager των Windows, στο My Computer θα εμφανιστεί ένα μικρό Drive με επιδόσεις που πραγματικά δεν θα πιστεύετε.
Το τι θα κάνετε με αυτό τον χώρο επαφίεται στην φαντασία σας. Μπορείτε να τον χρησιμοποιείται σαν scratch disk για το Photoshop, σαν χώρο για τα βαριά compile σας, και σε αυτή την περίπτωση θα προτείναμε να ορίσετε ένα συχνό autosave για λόγους ασφαλείας, ή απλά να μεταφέρετε σε αυτό τον δίσκο την cache του αγαπημένου σας browser. Το τελευταίο, αν δεν έχετε SSD μπορεί να κάνει τραγική διαφορά στο web browsing σας και με το RamDrive να επαναφέρει τα δεδομένα σε κάθε restart δεν θα χάνετε cookies και password.
Για τον Mozilla, πηγαίνουμε στο URL about:config και τροποποιούμε ή δημιουργούμε το browser.cache.disk.parent_directory με τιμή στο κατάλληλο path (R:\Mozilla_cache) ενώ μπορούμε να ορίσουμε και το μέγεθος που θα έχει η cache από το browser.cache.disk.capacity. Ο Chrome αλλάζει τις αντίστοιχες τιμές του μέσω του flag στην συντόμευσή του, --disk-cache-dir=”R:\Chrome_cache” --disk-cache-size=100000000 ενώ ο Opera κρύβει την αντίστοιχη ρύθμιση στο opera:config#UserPrefs|CacheDirectory4. Μπορεί από έκδοση σε έκδοση να υπάρχουν μικροδιαφορές αλλά η λογική παραμένει ίδια. Τέλος ο Internet Explorer αλλάζει το cache folder του... ok ok, πλάκα κάνουμε :)
Άλλες ιδέες που προκύπτουν με τόση ελεύθερη μνήμη; Μπορείτε με .bat αρχεία αυτής της μορφής
rem Launch my apps
@echo off
start Opera
start Thunderbird
@echo on
μέσα σε ένα φάκελο με κατάλληλες συντομεύσεις να εκκινείτε όλα τα απαραίτητα σας προγράμματα με ένα click. Ή ακόμα και αυτόματα, κατά την εκκίνηση. Ίσως και ελαχιστοποιημένα. Ακόμα μπορείτε πλέον να μειώσετε το Pagefile σας στο ελάχιστο (2GB) και να σώσετε έτσι πολύτιμο χώρο στον ακριβοπληρωμένο SSD σας. Γενικά, η περίσσεια διαθέσιμης μνήμης είναι από τους σπανιότερους λόγους γκρίνιας μεταξύ των χρηστών.
Και φτάσαμε στον επίλογο. Για να μοιραστούμε μαζί σας την τελική μας άποψη για τις Adata Premier 16GB θα κάνουμε μία υπόθεση. Η υπόθεση αυτή θα γίνει με "βλάβη της γενικότητας" αλλά γίνεται για πολύ δόκιμο σκοπό. Θα σας πούμε λοιπόν την άποψή μας για το συγκεκριμένο kit υποθέτοντας ότι από την αγορά απουσιάζουν τα Llano και Trinity συστήματα. Γιατί; Από την στιγμή που δεν κατέχετε κάποια από τα παραπάνω chips και δεν είστε extreme overclockers, δεν έχετε κανένα σημαντικό λόγο να κοιτάζετε τα 2ΧΧΧMHz DDR3 kits. Δεν είναι που με τα συγκεκριμένα kit δεν κερδίζετε κάτι, είναι απλά το ότι η μικρή αυτή διαφορά στις πραγματικές επιδόσεις ενός συστήματος, λόγω κάποιου κορυφαίου DDR3 kit, είναι πραγματικά ανακόλουθη με τα επιπλέον χρήματα που θα κληθείτε να δαπανήσετε. Στις δοκιμές μας είδαμε διαφορές μεταξύ του 1600 και 1866 που έφταναν μέχρι και το 7% αλλά σε "εσωστρεφή" memory benchmarks. Οι πραγματικές εργασίες ενός μέσου συστήματος δεν κάνουν ποτέ χρήση αντίστοιχων ρουτινών, έτσι το ίσως εντυπωσιακό 7% του MaxxMEM² (που "ανοίγει" ακόμα περισσότερο σε δοκιμές μας με 2133 kits) δυσκολεύεται να αντιστοιχήσει σε ένα "γεμάτο" 2% σε πραγματικές εργασίες. Είδατε και μόνοι σας τα αποτελέσματα στο x264 και στο Cinebench.
Οπότε να μην αγοράζω ακριβές και γρήγορες μνήμες; Κοντολογίς, όχι. Η έστω κάντε το με μέτρο και με συναίσθηση ότι επί της ουσίας, δεν αγοράζετε επιπλέον επιδόσεις. Εδώ βέβαια θα μνημονεύσουμε την υπόθεση στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου: αν μας ρωτάτε για το Llano ή Trinity σύστημά σας, όπου οι DDR3 μνήμες θα παίζουν και τον ρόλο των μνημών της μονάδας των γραφικών, εκεί ναι, αξίζει να ξοδέψετε το κάτι παραπάνω για ένα 2400MHz kit. Όλοι οι υπόλοιπο μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα ταπεινότερο kit. Και εδώ έρχονται οι Adata. Με τα λιγότερα από 70? που ζητάνε, οι Premier 1600MHz 16GB έρχονται ακριβώς στα χρήματα που θα διαθέτετε για ένα "εντυπωσιακό" 8GB kit μεγαλύτερης ταχύτητας. Και εφόσον αποδεικνύεται στη πράξη ότι αυτή η "ταχύτητα" είναι ρεαλιστικά κάτι μεταξύ placebo και 2% ίσως αξίζει τον κόπο να την θυσιάσετε στον βωμό της "χειροπιαστής" χωρητικότητας.
Μπορεί τα 16GB να ακούγονται ακόμα πολλά αλλά σας εξασφαλίζουν μελλοντική άνεση, μεγάλη ικανότητα multitasking, καταλαμβάνουν μόνο τα δύο dimm slots, σας δίνουν την πολυτέλεια χρήσης RamDrive και στην καθημερινότητα μπορούν να κάνουν το κουμπί της ελαχιστοποίησης να φαντάζει ίδιο με το "Χ". Ακόμα, με τα συγκεκριμένα rated 1600c11, που στην πράξη γίνονται και 1866c11 χωρίς επιπλέον τάσεις, δεν υπάρχει καν ουσιαστικός συμβιβασμός στις επιδόσεις, τουλάχιστον στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες. Οπότε, τι έχουμε τελικά να πούμε για τις μνήμες της δοκιμής; Θυμηθείτε την εισαγωγή του review. Αν λίγα χρόνια πριν ήμασταν στο "4GB RAM/σύστημα", σήμερα κινούμαστε σαφώς στο "8GB/σύστημα". Η Adata με τις Premier 1600ΜHz 16GB σας επιτρέπει να περάσετε στο αναπόφευκτο αυριανό "16GB/σύστημα", σήμερα! Και με τιμή από το χθες.