Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!

Ήταν περίπου φθινόπωρο του 2011 όταν το enthusiast & gaming τμήμα της Coolermaster εμφάνισε στην αυλαία ένα νέο pc case το οποίο κυριολεκτικά τάραξε τα νερά, λόγω των χαρακτηριστικών του [πλήρη θωράκιση από τη σκόνη με αντίστοιχα φίλτρα, έναν πολύ καλό ελεγκτή ανεμιστήρων, εξωτερικό SSD drive hot-swap dock, δύο μοναδικά σχεδιαστικά και χρηστικά modular hard drive cages, ανθεκτική χειρολαβή μεταφοράς ( ιδιαίτερο χρήσιμο χαρακτηριστικό για pc, σε περίπτωση που ο gamer θέλει π.χ. να κουβαλήσει το gaming pc του για lan party με τα φιλαράκια του), κ.ά.]. Τα χαρακτηριστικά αυτά σίγουρα δεν άφησαν αδιάφορο το αγοραστικό κοινό, ιδιαίτερα αυτούς που ασχολούνται με το gaming, με αποτέλεσμα το κουτάκι να αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές και σχόλια στο χώρο του hardware. Ήταν περίπου φθινόπωρο του 2011 όταν το enthusiast & gaming τμήμα της Coolermaster εμφάνισε στην αυλαία ένα νέο pc case το οποίο κυριολεκτικά τάραξε τα νερά, λόγω των χαρακτηριστικών του [πλήρη θωράκιση από τη σκόνη με αντίστοιχα φίλτρα, έναν πολύ καλό ελεγκτή ανεμιστήρων, εξωτερικό SSD drive hot-swap dock, δύο μοναδικά σχεδιαστικά και χρηστικά modular hard drive cages, ανθεκτική χειρολαβή μεταφοράς ( ιδιαίτερο χρήσιμο χαρακτηριστικό για pc, σε περίπτωση που ο gamer θέλει π.χ. να κουβαλήσει το gaming pc του για lan party με τα φιλαράκια του), κ.ά.]. Τα χαρακτηριστικά αυτά σίγουρα δεν άφησαν αδιάφορο το αγοραστικό κοινό, ιδιαίτερα αυτούς που ασχολούνται με το gaming, με αποτέλεσμα το κουτάκι να αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές και σχόλια στο χώρο του hardware.

Έναν χρόνο και κάτι ψιλά μετά, η ίδια εταιρεία προκειμένου να παρουσιάσει κάτι "καινούριο", δεν έχει και πολλές επιλογές παρά να πάρει την ήδη δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή, να της κάνει ένα καλό facelift και κάποιες βελτιώσεις (το όλο φαινόμενα είναι ιδιαίτερα της μόδας τα τελευταία χρόνια από αρκετές εταιρείες), να αλλάξει χρωματισμούς και ιδού το αποτέλεσμα:

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!

Το HwBox βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζει το Coolermaster Storm Stryker Full Tower!


Πρόκειται για ένα full tower, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα βελτιωμένο CM Storm Trooper-κάτι το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν είναι καθόλου αρνητικό! Ίδιο "σασί"-το οποίο συνεπάγεται ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις-, ίδιες υποδοχές σκληρών δίσκων αλλά και φίλτρων σκόνης, ίδια χειρολαβή, SSD hot-swap bay αλλά και control panel, σχεδόν ίδιες υποδοχές ανεμιστήρων, γενικότερα ίδια φιλοσοφία με το Trooper με άλλο χρωματισμό (όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, μιλάμε για το πολύ "μοδάτο" λευκό, με ταιριαστές επιλεκτικές πιτσιλιές μαύρου).

Ας "γυρίσουμε" όμως στην επόμενη σελίδα, όπου θα εξετάσουμε την συσκευασία, θα αποκομίσουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις κατά τη διαδικασία του ξεπακεταρίσματος και θα παρουσιάσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του pc case που έπεσε στα χέρια μας.


Με το που έπεσε το πακέτο στα χέρια μου, δύο πράγματα καθόρισαν την όλη αρχική διάθεσή μου για την μετέπειτα κριτική του προϊόντος: η ποιότητα του εξωτερικού κουτιού της συσκευασίας και το διόλου ευκαταφρόνητο βάρος της. Επειδή βέβαια μου αρέσει πάντα να λέω τα πράγματα όπως είναι, θα σας εξομολογηθώ ότι με το που άνοιξα τη συσκευασία η όλη διάθεση και θετική αύρα που με περιτριγύριζε, στιγμιαία εξανεμίστηκε (κοινώς ψιλοξενέρωσα), αλλά στη συνέχεια θωρώντας το "θαύμα" που εμφανίστηκε μπροστά μου, κατευθείαν ξέχασα όλα τ'άλλα. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

-Η αρχική εντύπωση του εξωτερικού περιβλήματος είναι πολύ καλή: eco-friendly illustrated χαρτόκουτα, χειρολαβές για την εύκολη μεταφορά του πακέτου, προσεγμένη "γραφιστική" δουλειά και όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος όμορφα αποτυπωμένα στις 4 πλαϊνές πλευρές της εξωτερικής συσκευασίας.

Την όλη "κοιλιά" του θέματος προσωπικά την εντόπισα με το που άνοιξα τη συσκευασία: Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο full tower να "προστατεύεται" με...σχεδόν τίποτα! Δύο αρκετά λεπτά κομμάτια φελιζόλ που συγκρατούν το εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος, με αποτέλεσμα το κουτί να βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κεντραρισμένο κατά ελάχιστα εκατοστά από την κούτα που το περιβάλλει, ντυμένο με τη γνωστή νάυλον ζελατίνα που έχουμε συναντήσει σχεδόν σε όλα τα κουτιά που κυκλοφορούν, τόσο ασφυκτικά κοντά στα τοιχώματα, έρμαιο-κατά την ταπεινή μου γνώμη- στα χέρια της κάθε μεταφορικής εταιρείας! Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στην προστασία του pc case- κοινώς πολύ πιο χοντρά φελιζόλ και ίσως και σε περισσότερα σημεία, έτσι ώστε η απόσταση από τα τοιχώματα της εξωτερικής συσκευασίας να είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση "τραυματισμού" στα χέρια κάποιου απρόσεκτου μεταφορέα- ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται για windowed case.

Με το που τράβηξα βέβαια το κουτάκι έξω από τη συσκευασία του, ξέχασα την όλη τσαντίλα μου... Έμεινα να το χαζεύω για τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο! Προκειμένου βέβαια να υπάρχει λίγο αγωνία και για να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, η όλη περιγραφή θα γίνει στην επόμενη σελίδα και εδώ απλά θα αναφέρουμε τα περιεχόμενα και τεχνικά χαρακτηριστικά του case.

Έχοντας αποσυσκευάσει πλέον το προϊόν, έχουμε στα χέρια μας τα εξής:

-Το εξεταζόμενο case.
-Μία προέκταση EPS CPU για power cable.
-Ένα 24σέλιδο εγχειρίδιο χρήσης.
-Ειδικό αντάπτορα για τοποθέτηση Floppy Drive σε θέση 5.25", με ένα αντίστοιχο κάλυμμα (επί της πρόσοψης το τελευταίο).
-Άπειρες βίδες.
-Stand-offs για την μητρική.
-Tire-ups (σφιγκτήρες) για τη διαχείριση καλωδίων.
-Mobo Buzzer για τους POST ήχους του συστήματος.

Συμπέρασμα: Η Coolermaster δεν μας άφησε καθόλου παραπονεμένους από "περιφερειακά", αντιθέτως, έχει συμπεριλάβει σχεδόν κάθε πιθανότητα, πλην αντάπτορα USB 3.0 to USB 2.0, για μητρικές παλαιότερων socket, που δε διαθέτουν αντίστοιχες δυνατότητες.

Ας περάσουμε όμως στον επόμενο πίνακα, όπου αναλύονται όλα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του case.

[/COLOR]  


[B][COLOR="Black"]Technical Specs
[/B]
   [B]Μοντέλο   :
[/B]
SGC-5000W-KWN1
[B]   Χρώμα   :
[/B]
Άσπρο & Μαύρο
   Υλικό   :
ABS πλαστικό, Ατσάλι
[B]   Διαστάσεις   :
[/B]
250.0x605.6x578.5mm/9.8x23.8x22.8inch
[B]   Βάρος   :
[/B]
13.7 kg / 30.2 lb
[B]   Υποδοχές   :
[/B]
• 9 x 5.25'' Drive Bay
• 8 x 3.5'' Drive Bay (converted from 5.25'' bays by 5.25/3.5'' Combo Cages)
• 13 x 2.5'' Drive Bay (converted from 5.25'' bays by 5.25/3.5'' Combo Cages)
[B]   Τύποι Μητρικής   :
[/B]
Micro-ATX, ATX, XL-ATX
[B]   Συστήματα Ψύξης   :
[/B]
• Front: 120mm LED fan x 2, 1200 RPM, 17 dBA
• Top: 200mm fan x 1, 1000 RPM, 23 dBA (converted to 120/140mm fan x 2)
• Rear: 140mm fan x 1, 1200 RPM, 19 dBA (converted to 120mm fan x 1)
• Bottom: 120mm fan x 2 (optional)
   [B]I/O Panel   :
[/B]
USB3.0x2(internal),USB2.0x2,Audio In and Out(supports HD Audio)
   [B]Expansion Slots   :
[/B]
9+1
   [B]Power Supply   :
[/B]
ATX PS2/EPS 12V
   [B]Συμβατότητα   :
[/B]
• Μέγιστο μήκος κάρτας VGA : 322.0 mm / 12.7 inch
• Μέγιστο ύψος CPU cooler : 186.0 mm / 7.3 inch

   [B]Εγγύηση   :
[/B]
2 έτη


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!




Πραγματικά, δεν ξέρω από πού ν'αρχίσω με το συγκεκριμένο κουτί... Είναι σπάνιες οι φορές που ένα pc case θα με ενθουσιάσει τόσο πολύ (με εξαίρεση βέβαια το δικό μου), πόσο μάλλον σε τέτοιο βαθμό. Προσωπικά -και μόνο προσωπικά- το θεωρώ ίσως το καλύτερο full tower case που έχει πέσει στα χέρια μου. Και, πιστέψτε με, δεν είναι μικρός ο αριθμός των pc cases που έχω "περιλάβει".

Όπως ανάφερα και νωρίτερα, το CM Storm Stryker αποτελεί ένα εξαιρετικό ρετουσάρισμα του Trooper, ακολουθώντας την επιτυχημένη μόδα του χρωματικού συνδυασμού λευκό-μαύρο. Το πλαϊνό παράθυρο παρέχει μία εξαιρετική θέα των εγκατεστημένων υποσυστημάτων, πράγμα που αποτελεί ατού για όποιον επιθυμεί οπτικό έλεγχο του pc του, αλλά ταυτόχρονα και πονοκέφαλο για όποιον επιζητεί την απόλυτη οπτική τέρψη(σωστό συμμάζεμα-διαχείριση καλωδίων, sleeving, πιθανούς κρυφούς φωτισμούς με ταινίες led, ομοιομορφία στην επιλογή ανεμιστήρων, θεματικούς χρωματισμούς του hardware, κλπ).

Ξεκινώντας την εξερεύνηση του εξωτερικού, θα διατρέξουμε όλο του κουτί αρχίζοντας από το εμπρόσθιο κάτω μέρος και προς τα πάνω, συνεχίζοντας με το άνω και οπίσθιο και καταλήγοντας στο κάτω και τα πλαϊνά μέρη. Τα spotlights της όλης επιχείρησης είναι τα εξής, ακολουθώντας τη σειρά που προαναφέραμε:

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Μπροστινό μέρος:


- Πανέμορφο διακοσμητικό κάλυμμα με το σήμα της εταιρείας, με την αφαίρεση του οποίου αποκαλύπτεται συρόμενος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση βιδών, USB Stick, ή ό,τι άλλο βολεύει.


- Εννέα αφαιρούμενα καλύμματα 5,25'' (το ένα έχει και δυνατότητα φιλοξενίας συσκευής 3,5'') τύπου σήτας (mesh), τα οποία ασφαλίζουν στο κυρίως σώμα και .


- Hot swap bay για σκληρό δίσκο 2.5''/SSD.


- Ταιριαστό συνδυασμό λευκής και μαύρης βαφής.



Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Άνω μέρος:

-Upper panel που περιλαμβάνει υποδοχές μικρόφωνου και ακουστικού, δύο υποδοχές USB 2.0 και ισάριθμες USB 3.0, Power και Reset buttons, led control button, καθώς και ρυθμιστή ταχύτητας των ανεμιστήρων (3 στον μέγιστο αριθμό, και settings για low, medium και high fan speed.

-Αρίστης χρηστικότητας, πρακτικότητας και ποιότητας χειρολαβή, που πραγματικά λύνει τα χέρια του χρήστη, είτε για απλή μετακίνηση του case, είτε για μεταφορά του-π.χ. για lan party. Στιβαρή, μελετημένη και με καουτσούκ για να μη γλυστράει, κατάφερε να περάσει με άριστα το crash test [άσχημο ταρακούνημα και τρέξιμο κρατώντας το pc case φουλαρισμένο με hardware (το οποίο σημαίνει αρκετό επιπλέον βάρος) από τη χειρολαβή], χωρίς να "νιώσει" το παραμικρό!

-Μελετημένος εξαερισμός και φίλτρο σκόνης, το οποίο αφαιρείται και συγκρατείται συρταρωτά, χωρίς βέβαια ο όλος μηχανισμός συγκράτησης να αποτελεί και κάτι το ιδιαίτερο. Προσωπικά, θα ήθελα το όλο συρταρωτό σύστημα με καλύτερους οδηγούς τοποθέτησης και περισσότερο στιβαρό, όσον αφορά τη συγκράτηση του φίλτρου.


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Πίσω μέρος:


-Τρεις οπές με grommets για σωλήνες υδρόψυξης ή καλώδια, I/O panel, έναν 140άρη ανεμιστήρα, 9+1 PCI θύρες επέκτασης και κάτω κάτω η υποδοχή του τροφοδοτικού, για την οποία η Coolermaster έχει προβλέψει κάθε περίπτωση τοποθέτησης του τροφοδοτικού.


-Η επιπλέον, κάθετη PCI θύρα, λογικά χρησιμοποιείται για εγκατάσταση καρτών επέκτασης τύπου USB, firewire, e-sata, που συνδέονται με καλώδιο πάνω στη μητρική, προκειμένου να μην "χαραμιστεί" καμία θύρα.


-Ύπαρξη ειδικών rubber pads στο εσωτερικό που εξασφαλίζουν εκτός της σταθερότητας, αντικραδασμικότητα και λιγότερο θόρυβο (δεν υπάρχουν συντονισμοί με το κυρίως case).


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Κάτω μέρος:

-Δύο ανεξάρτητα φίλτρα σκόνης, αφαιρούμενα το ένα από μπροστά και το άλλο από πίσω. Σ'αυτό το σημείο αξίζει ν'αναφέρουμε την αξιόλογη προσπάθεια της εταιρείας να θωρακίσει το εσωτερικό του case, καθώς και την ορθότητα της όλης dust-free φιλοσοφίας που διακατέχει το προϊόν.


-Ποιοτικά αντιολισθητικά pads, που ταυτόχρονα προστατεύουν και την επιφάνεια που κατά περίπτωση τοποθετείται το κουτί μας.


-Τέλος, διακρίνονται οι βίδες που συγκρατούν το 2,5" hdd cage, στη θέση του οποίου μπορεί εναλλακτικά να τοποθετηθεί επιπλέον ανεμιστήρας ή reservoir υδρόψυξης.



Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Πλαϊνά μέρη:

-Τελευταία αφήσαμε τα πλαϊνά καλύμματα, στα οποία υπάρχει μαύρη σήτα στο ύψος των HDD cages, κάτι το οποίο εξασφαλίζει άριστο airflow των δίσκων, ανεξαρτητοποιώντας τους από το υπόλοιπο σύστημα, όσον αφορά στο θέμα της ψύξης.

-Η μόνη εμφανής διαφορά των δύο πλαϊνών panels είναι το ευμεγέθες παράθυρο στο αριστερό, ένα παράθυρο στον κόσμο αποκλειστικά της καρδιάς του συστήματος, αφήνοντας εκτός θέας τα συνήθως ασχημότερα εμφανισιακά -και γεμάτα καλώδια- απάρτια (σκληρούς δίσκους, DVD-bluray, κλπ).



Συμπερασματικά:

Μετά από την λεπτομερή βόλτα μας στο εξωτερικό του κουτιού (και χωρίς να μπω στη λογική ότι αποτελεί facelift του Storm Trooper, αλλά εξετάζοντάς το ως ανεξάρτητο προϊόν), καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικού σχεδιασμού full tower pc case με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (αρκετά παχύ ατσάλι, πλαστικό ABS, πρόσοψη αποτελούμενη από στιβαρά καλύματα σήτας 5,25" ) αλλά και βαφής, ιδιαίτερες λεπτομέρειες -όπως π.χ. το συρταράκι, η στιβαρή χειρολαβή, τα αντιολισθητικά pads που "σηκώνουν" το βάρος του συστήματος, κ.ά- που προσδίδουν κύρος στο προϊόν και θετική τελική εντύπωση του γράφοντος.



Αφού εξερευνήσαμε το εξωτερικό, ώρα να ξεβιδώσουμε τις χειρόβιδες που συγκρατούν τα συρόμενα side panels και να τα αφαιρέσουμε, προκειμένου να δούμε τί εκπλήξεις μας κρύβει το εσωτερικό του Stryker.

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Εγκατάσταση συστήματος


Το Stryker μπορεί να φιλοξενήσει κυριολεκτικά οποιαδήποτε μητρική, αφού υπάρχει πρόβλεψη μέχρι και για XL-ATX. Οι γραμματικοί οδηγοί που υπάρχουν, καθώς και ο χαραγμένος στο motherboard tray συνοπτικός πίνακας-οδηγίες για την εγκατάσταση της μητρικής δίνουν άμεση λύση ακόμα και στον τελείως αρχάριο χρήστη, ενώ η οπή στο motherboard tray καθιστά την αλλαγή βάσης ψύκτρας του επεξεργαστή παιχνιδάκι, καθώς υπάρχει άμεση πρόσβαση στις βίδες που συγκρατούν την υπόψιν βάση.


Tο συνολικό δέ μήκος καρτών που μπορούν να τοποθετηθούν στο κουτί ξεπερνάει και τα πιο τρελλά μας όνειρα: 12,7 ίντσες, ήτοι 32,25 εκατοστά, το οποίο καθιστά δυνατή την τοποθέτηση ακόμα και NVIDIA GTX-690! Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει κάτι ακόμα μεγαλύτερο (όπως πυροσβεστήρα, ίσως;), υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης, με αφαίρεση του αντίστοιχου άνω ή κάτω HDD cage.


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Υποδοχές συσκευών ανάγνωσης-εγγραφής (HDD, optical devices, κλπ)

-Ας ξεκινήσουμε με τα 5,25" bays χωρητικότητας τριών συσκευών, τα οποία όμως μας αποκαλύπτουν μία δυσάρεστη έκπληξη, η οποία καταρρίπτει την αποκλειστικά tool-free φιλοσοφία, που θα περιμέναμε να συναντήσουμε σε ένα τέτοιο προϊόν, τουλάχιστον από τον μέχρι τώρα προϊδεασμό. Κι όμως, είναι γεγονός, οι συσκευές 5,25" ασφαλίζουν στο κουτί με τις παλιές, πατροπαράδοτες βίδες! Δεν έχω λόγια να εκφραστώ, ούτε μπορώ να μπω στη λογική του σχεδιαστή-κατασκευαστή, για να καταλάβω τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την παράλειψη, η οποία -στα δικά μου μάτια τουλάχιστον και σε σχέση με την όλη εντύπωση- φαντάζει σαν γάιδαρος που γκαρίζει μέσα σε παράσταση οπερέτας, στη σκάλα του Μιλάνου!

-Συνεχίζοντας με τα 3,5" bays συνολικής χωρητικότητας οχτώ συσκευών, η προηγούμενη αρνητική εντύπωση που σχηματίστηκε από τις θέσεις 5,25"" αντιστρέφεται, μια που συναντάμε κάτι που -προσωπικά τουλάχιστον- δεν το έχω ξαναδεί σε case: περιστροφή του όλου συστήματος των HHD cages κατά 90 μοίρες, προκειμένου αν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, να ακολουθηθεί η "πεπατημένη"ως προς την ψύξη των δίσκων (δηλαδή ροή από μπροστά προς τα πίσω, και όχι από αριστερά προς τα δεξιά, όπως είναι εγκατεστημένο με την παραλαβή του προϊόντος). Από εκεί και πέρα, δεν λείπει κυριολεκτικά τίποτα: δύο ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν το απαραίτητο airflow για την ψύξη των δίσκων, συρόμενες πλαστικές αντικραδασμικές βάσεις για tool-free τοποθέτηση δίσκων καθώς και φωτισμό led.

-Τελειώνοντας με τα θέματα των HDD bays, αναφέρουμε την ύπαρξη και ενός HDD cage 2.5" χωρητικότητας τριών δίσκων, το οποίο βρίσκεται βιδωμένο στο πάτωμα του κουτιού, ακριβώς πίσω από την κατάληξη του συρταριού.


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Συστήματα ψύξης

Απ'ότι μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει μελετώντας το Stryker, η Coolermaster έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ψύξης, τόσο από άποψη design (χρωματισμός που ταιριάζει με το όλο concept), αλλά και από θέμα χρηστικότητας, επιδόσεων, ευκολιών και θορύβου.

Συνολικά απαντώνται στο case τέσσερις ανεμιστήρες, ως εξής:

-Άνω μέρος: Ανεμιστήρας 200mm 1000rpm, 23 dbA στη θέση του οποίου εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν δύο ανεμιστήρες 120/140mm.

-Εμπρόσθιο μέρος: Δύο ανεμιστήρες 120mm 1200rpm, 17 dbA, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω στη βάση των HDD cages, με δυνατότητα τοποθέτησης είτε με εισροή αέρα από μπροστά (όπως και στα περισσότερα κουτιά, άλλωστε), είτε από αριστερά, δημιουργώντας ανεξάρτητο airflow με εισαγωγή από τον αεραγωγό-σήτα του αριστερού side panel και εξαγωγή από τον αντίστοιχο αεραγωγό-σήτα του δεξιού side panel, αποκλειστικά για την ψύξη των σκληρών δίσκων.

-Πίσω μέρος: Ανεμιστήρας 140mm 1200rpm, 19 dbA στη θέση του οποίου εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί ανεμιστήρας 120mm.

-Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης στο κάτω μέρος του case ενός ανεμιστήρα 120mm ή ακόμα και δύο, αν αφαιρεθεί το HDD cage για συσκευές των 2,5".

Μιλάμε λοιπόν για δυνατότητα τοποθέτησης έως και εφτά ανεμιστήρων.

Κατά τ'άλλα, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και για watercooling parts, π.χ. radiator 240mm στην οροφή και στο πάτωμα (με αφαίρεση του 2,5" hdd cage και του συρταριού), radiator 120mm στην πίσω θέση ανεμιστήρα αλλά και στο πάτωμα (χωρίς καμία παρέμβαση). Προσωπικά βέβαια θεωρώ ότι για full tower case θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και για 360mm, να μην πω και για 480mm radiator.


Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cable management

Τόσο η καλωδίωση, όσο και ο τομέας της διαχείρισης καλωδίων και γενικότερα περιφερειακών μπορεί να χαρακτηριστεί με μία μόνο λέξη: [I]αριστούργημα
! Μαύρη καλωδίωση που δένει αρμονικά με το όλο σύνολο, στο σωστό μήκος έτσι ώστε να μην ψάχνεται ο αγοραστής για επιπλέον cable extenders, και μια που μιλάμε για extenders, καλό θα είναι να αναφέρουμε ότι στη συσκευασία υπάρχει και 8-pin power cable extender. Η μόνη "παραφωνία" παρόλ' αυτά στο καθ'όλα άριστο πακέτο, είναι η έλλειψη αντάπτορα από USB 3.0 σε USB 2.0, προκειμένου να μην αχρηστευθούν 2 USB θύρες στο upper panel, σε περίπτωση που χρησιμοποιείται μητρική παλαιότερου socket, χωρίς δυνατότητες USB 3.0. Τα grommets συμβάλλουν στο σωστό "συμμάζεμα" του κουτιού και η χρωματική επιλογή που έχει γίνει ρίχνει ταιριαστές πινελιές αντίθεσης στο λευκό εσωτερικό. Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ποιότητα κατασκευής των grommets με απογοήτευσε λίγο, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα και είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν.[/I]

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Θύρες επέκτασης


-Οι 9 pci θύρες επέκτασης που υπάρχουν κρίνονται υπεραρκετές για οποιοδήποτε συνδυασμό hardware, ακόμα και για quad crossfire-sli υλοποιήσεις (πλην φυσικά triple-slot καρτών γραφικών).


-Η δέκατη κάθετη pci θύρα που στο εγχειρίδιο χρήστη αναφέρεται σαν StormGuard Security Bracket, χρησιμοποιείται είτε για την ασφάλιση διαφόρων καλωδίων (π.χ. SATA-e-SATA, USB, κλπ) κατά τη μεταφορά του κουτιού, είτε για χρήση από κάποια κάρτα επέκτασης τύπου extra USB, firewire, κλπ, προκειμένου να μη "χαραμιστεί" καμία από τις υπόλοιπες θύρες επέκτασης.




Όσο καλή περιγραφή και να κάνει όμως ο reviewer και όση φαντασία και να διαθέτει ο αναγνώστης, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτυπωθούν με λόγια στο μυαλό του αναγνώστη όλα όσα θα αποκαλυφθούν με μία εικόνα. Ας αφήσουμε λοιπόν το πολύ μπλα-μπλα-μπλα κατά μέρος και ας δείξουμε καμιά φωτογραφία. Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις δεν λέει ο λαός;

Θαυμάστε λοιπόν στην παρακάτω gallery το κουτί που εμένα προσωπικά με έκανε να παραμιλάω:





Το συστηματάκι που εγκαταστάθηκε, παρότι παλαιότερης τεχνολογίας (socket 1366 και κάρτες γραφικών σειράς 5xxx) είναι από τα πλέον δυνατά, προκειμένου να ζορίσουμε λίγο το case και να μας αποκαλύψει τις πραγματικές του δυνάμεις, όπως άλλωστε απαιτείται και από ένα full tower case. Το όλο project προοριζόταν για triple crossfire δοκιμές, αλλά το τροφοδοτικό που διαθέτω προς το παρόν δεν ενδύκνειται για τόσο μεγάλα ζορίσματα. Επειδή σε αυτό το review συνειδητοποίησα ότι το να καταγράφω θερμοκρασίες υποσυστημάτων χωρίς να υπάρχουν και άλλα μέτρα σύγκρισης (δηλ. μέτρηση των θερμοκρασιών του ίδιου hardware και σε άλλα pc cases, με τις ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος) είναι λίγο ανούσιο, αυτή τη φορά οι μετρήσεις αφορούν στη ροή και θερμοκρασία του εξερχόμενου από το case αέρα, ενώ δεν λείπουν και οι καθιερωμένες μετρήσεις θορύβου, σε απόσταση 20 και 70 εκατοστών από το case, όλ' αυτά τόσο σε idle, όσο και σε full load κατάσταση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην χαμηλή και υψηλή ταχύτητα των ανεμιστήρων μέσω του ενσωματωμένου fan controller, προκειμένου να σχηματιστεί μία πλήρη, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες του κουτιού. Θεώρησα ανούσια την ανάλωση χρόνου και κόπου για μετρήσεις και στη μεσαία σκάλα του fan controller, αφού με την πρώτη μέτρηση και υπολογίζοντας τον μέσο όρο υψηλής και χαμηλής ταχύτητας, κατέληξα ότι η μεσαία σκάλα βρίσκεται κάπου εκεί, στη μέση!

Τέλος, όπως και σε κάθε review που έχει γίνει από τον γράφοντα, χρησιμοποιήθηκε η stock ψύκτρα του επεξεργαστή (για τους λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενα review μου), δύο κάρτες γραφικών σε crossfire, ένας SSD σκληρός δίσκος (χορηγία της Kingston) καθώς και δύο μηχανικοί σκληροί δίσκοι σε Raid 0.

[/COLOR]  


[B][COLOR="Black"]Hardware Setup
[/B]
   [B]Μητρική   :
[/B]
Asus P6T V.1.01
[B]   Επεξεργαστής   :
[/B]
Intel i7 960
   Μνήμες   :
Gskill RipjawsX XMP 2133MHz CL9 1,5V 2X2GB
[B]   GPU   :
[/B]
MSI 5850 Twin Frozr II + Gigabyte 5850 OC in CF
[B]   HDD   :
[/B]
Kingston HyperX SSD 128Gb
+ 2X WD30EZRX Caviar Green 3TB
[B]   Τροφοδοτικό   :
[/B]
Enermax Modu 82+ 625W
[B]   Λειτουργικό Σύστημα   :
[/B]
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[B]   Ψύξη Επεξεργαστή   :
[/B]
Intel Stock CPU Cooler
   [B]PC Case   :
[/B]
Coolermaster Storm Stryker Full Tower


Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες, προκειμένου ο αναγνώστης να πάρει μία μικρή γεύση από τις δυνατότητες του κουτιού, ακόμα και σε περίπτωση εγκατάστασης κορυφαίων υποσυστημάτων. Μην ξεχνάμε εξάλλου και τη δυνατότητα εγκατάστασης μέχρι και XL-ATX μητρικής, το οποίο για κάποιους μπορεί να μην σημαίνει απολύτως τίποτα, για κάποιους άλλους όμως πιθανώς να σημαίνει περίεργες ιδέες τύπου Gigabyte GA-890FXA-UD7, EVGA X79 Classified, MSI Big Bang XPower II, κλπ. Ο νοών νοείτω...

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα case που άνετα μπορεί να αποτελέσει το "σασί" ενός ιδανικού gaming dream machine, το οποίο δεν πρόκειται να "μασήσει" πουθενά, αφού, όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις στην επόμενη σελίδα, καταφέρνει να αντεπεξέλθει άνετα σε όλες τις προκλήσεις.

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!




Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν τα εξής όργανα:

- Θερμόμετρο laser (Non-Contact Digital LCD IR Infrared Temperature Temp Thermometer Gun GM300) δυνατότητας μετρήσεων από -50°C έως 380°C
- Θερμόμετρο αφής υψηλής ακρίβειας με εύρος από -40 έως 120°C
- Ψηφιακό Ανεμόμετρο-Θερμόμετρο (Digital Anemometer Wind Speed Weather Meter Measurement) δυνατότητας μετρήσεων από 0 έως 45 μ/δευτ. για μετρήσεις ταχύτητας ανέμου και από -20 έως +60°C για μετρήσεις θερμοκρασίας του ανέμου.
- Ψηφιακός μετρητής ήχου (Mini Digital LCD Audio Sound Noise Level Meter Decibel Monitor Pressure Tester) με εύρος από 30 έως 130 db.

Με βάση λοιπόν τις μετρήσεις, έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:










Αυτό βέβαια που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η όλη μέτρηση του ήχου αδικεί πλήρως το κουτί, διότι όλο τον "σαματά" τον δημιουργούν -ως συνήθως- οι κάρτες γραφικών. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις κατά μέσο όρο 1-1,5 ᵒC προς τα κάτω, με τη μετακίνηση της βάσης των hdd cages από την εργοστασιακή θέση σε γωνία 90 μοιρών, σε τρόπον ώστε οι ανεμιστήρες να δημιουργούν ρεύμα αέρος από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό του κουτιού (δημιουργία διάταξης push-pull, δηλαδή). Ταυτόχρονα, μετρώντας τη θερμοκρασία των δίσκων ανά περίπτωση, διαπιστώνουμε ότι η διαφορά θερμοκρασίας είναι πραγματικά αμελητέες (της τάξης των 0,1-0,2 ᵒC).

Τίθεται δηλαδή ουσιαστικά δίλημμα για το αν οι δίσκοι θα ψύχονται αυτόνομα (εργοστασιακή θέση των hdd cages), ή η ψύξη τους θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψύξης του εσωτερικού του κουτιού. Απάντηση σε αυτό δεν μπορώ να δώσω, διότι είναι πραγματικά όπως "βολέψει" τον καθένα. Στη μία περίπτωση θυσιάζεται στο βωμό της εμφάνισης (δεν φαίνονται καλώδια διασύνδεσης SATA και Power των υπαρχόντων δίσκων) το απόλυτο airflow, στην άλλη περίπτωση θυσιάζεται η εμφάνιση του εσωτερικού στο βωμό της αποτελεσματικότερης ψύξης! Επομένως, το όλο θέμα είναι κάτι αποκλειστικά υποκειμενικό.



Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!



To Coolermaster Storm Stryker πραγματικά με ενθουσίασε! Τόσο ο λευκός χρωματισμός με τις ταιριαστές πινελιές μαύρου ανά σημεία, η όλη εμφάνισή του με τις περίεργες γωνίες και τον συνδυασμό mesh, ατσαλιού, πλαστικού και fiberglass, η ποιότητα κατασκευής και βαφής και τα προσεγμένα υλικά, όσο και η όλη διάταξη του εσωτερικού του χώρου, το overclocking potential με τις δυνατότητες εγκατάστασης 120 και 240mm radiators (αν και έχω ήδη αναφέρει την απογοήτευσή μου για την απουσία πρόβλεψης για radiator των 360mm -ίσως και για 480mm, δεδομένων των διαστάσεων του κουτιού), τα διάφορα "καλούδια" (2,5" hot swap bay, δέκατη-κάθετη PCI θύρα επέκτασης, περιστροφή των hdd cages κατά 90ᵒ, αναλόγως των γούστων και των προθέσεων του ιδιοκτήτη), όλ' αυτά προσωπικά με κέρδισαν. Και όπως ανάφερα και ξανά μέσα σε αυτό το review, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενθουσιαστώ τόσο πολύ με οποιοδήποτε pc case.

Σημαντικό ατού είναι η ''θωράκιση'' του κουτιού έναντι της σκόνης σε κάποιες πιθανές εισόδους (οροφή- πάτωμα, μπροστινή πρόσοψη), αν κι θα μπορούσε να έχει επεκταθεί και σε όλες τις υπόλοιπες εκτεθειμένες "εισόδους"(π.χ. πίσω ανεμιστήρας, καθώς και εκείνοι των hdd cages). Το προβληματάκι βέβαια αυτό λύνεται εύκολα, με την προμήθεια extra φίλτρων και τοποθέτησή τους στα προαναφερόμενα σημεία που ''πάσχουν'', μιλάμε όμως πλέον για επιπλέον κόστος και modding του κουτιού και όχι για την εργοστασιακή του μορφή και κατάσταση.

Από θέμα θερμικής απόδοσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κουτί τα "σπάει", μια που κατάφερε να διατηρήσει το όλο σύστημα σε πολύ καλά επίπεδα θερμοκρασίας. Σημαντικούς πόντους επίσης προσθέτει η ύπαρξη fan controller, καθώς και η επιλογή ενεργοποίησης ή όχι του λευκού φωτισμού. Από άποψης θορύβου επίσης κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα, μια που τα στοιχεία των προεγκατεστημένων ανεμιστήρων αναφέρουν επίπεδα θορύβου από 17 έως και 23dbA.

Η τιμή που προσφέρεται το συγκεκριμένο case αποτελεί επίσης ένα από τα πιο δυνατά του σημεία, καθώς σε παραπλήσιες τιμές συνήθως συναντάμε midi cases με αντίστοιχες, ή και λιγότερες δυνατότητες Αυτό που σίγουρα τραβάει τα βλέμματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο συνδυασμός design και χρωματισμού, όπου επιτέλους αναδεικνύονται όλα αυτά που έκρυβε η "μαυρίλα" του Trooper.

Από εκεί και πέρα προσθέτοντας τα υπόλοιπα συστατικά του πακέτου, δηλαδή πληθώρα προσεγμένων λεπτομερειών, όπως μελετημένο cable management, ικανό αριθμό υποδοχών ανεμιστήρων αλλά και αρκετούς προεγκατεστημένους, δυνατότητες έως και τεσσάρων καρτών VGA και μάλιστα μήκους έως 32cm (το οποίο μπορεί να αυξηθεί και άλλο, αφαιρώντας το αντίστοιχο hdd cage), removable και ρυθμιζόμενα κατά γωνία HDD cages συνολικής χωρητικότητας 8 συσκευών και επιπλέον ξεχωριστή θήκη για συσκευές 2,5", ευκολία στην επιλογή ψυγείου υδρόψυξης (για τους λόγους που έχουμε αναλύσει παραπάνω), tool-free φιλοσοφία, 2,5" SATA HDD hot swap bay και άλλα "καλούδια", τα οποία σίγουρα προσδίδουν πολλά συν στο προϊόν.

Υπήρχαν βέβαια και οι "άτυχες στιγμές" μας, όπως το γεγονός ότι οι συσκευές 5,25" δεν είναι "κουμπωτές", αλλά ασφαλίζουν με βίδες (στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις παρεχόμενες χειρόβιδες), όπως τα κουτιά που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο 10 χρόνια πριν, καθώς και τα μέτριας ποιότητας grommets, τα οποία χαλάνε σχετικά πολύ εύκολα και η σχετική δυσκολία που θα συναντήσει στην τοποθέτηση συσκευής SATA 2,5" στο hot swap bay.

Παρόλο που το συγκεκριμένο case βρίσκεται στη "σκιά" του Coolermaster Storm Trooper, εντούτοις, οι λίγες διαφοροποιήσεις από το πρωτότυπο, προσωπικά με κέρδισαν, κάτι το οποίο να πω την αλήθεια δεν είχε συμβεί με το Trooper! Καταλήγω ότι σίγουρα αυτή τη στιγμή, για την κατηγορία των full tower cases και για τα χρήματα που απαιτούνται για την προμήθειά του (ξεκινάει από τα 170 περίπου ευρώ), αποτελεί ίσως την ελκυστικότερη πρόταση της αγοράς, μια που συνοδεύεται και από διετή εγγύηση.

Συμπερασματικά: Αυτός που είναι φανατικός gamer και προτίθεται να στήσει το game machine των ονείρων του, που θέλει κάτι το διαφορετικό, που ψάχνεται για full tower το οποίο ταυτόχρονα θα μπορεί πανεύκολα να μεταφέρει για να το επιδείξει στους φίλους του ή για να το στήσει για lan party, που θέλει την τέλεια αναλογία απόδοσης/χρημάτων, ψάχνει ακριβώς για το συγκεκριμένο κουτάκι. Άνετα φιλοξενεί οποιοδήποτε extreme σύστημα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα portable full tower, λόγω της αρίστης ποιότητας χειρολαβής στο άνω μέρος, η οποία πέρασε με άριστα την extreme μεταχείριση που επίτηδες υπέστη το κουτί με εγκατεστημένο σύστημα, προκειμένου να γίνει έλεγχος τόσο για την ανοχή της χειρολαβής, όσο και για στρεβλώσεις στον σκελετό του case. Πραγματικά, δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη καταπόνησης! Επομένως, ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Τα Stryker ανά χείρας και κατευθείαν για lan party, υποθέτω;

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι πρέπει να του απονεμηθεί το sexy looks award, το performance award και τέλος, το best value for money award. Κανονικά θα έπρεπε να του απονεμηθεί και το silence award, μια που οι προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες της CM κάνουν αρκετά καλή δουλειά από άποψης dbA, αλλά ως γνωστόν, οι τσέπες μου είναι γεμάτες καβούρια και δεν πρόκειται να το δώσω! Ίσως στο επόμενο κουτί της CM, αν είναι τόσο προσεγμένο όσο αυτό και έχουν εξαλειφθεί οι όποιες ατέλειες καταδείξαμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, να το ξανασυζητήσουμε και να του αποδοθεί κάτι παραπάνω...



Η τελική βαθμολογία είναι η μεγαλύτερη που έχω δώσει ποτέ -και κάποιοι σίγουρα έχουν παρατηρήσει πόσο τσιφούτης και αυστηρός είμαι με αυτά τα θέματα- αλλά πραγματικά, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο case την αξίζει.

Cooler Master Storm Stryker Full Tower Review: The Empire strykes back!


Ακόμη ένα Case Review έφτασε στο τέλος του, εδώ στο HwBox. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.