Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence

Υπάρχουν άνθρωποι που τον ανέχονται, υπάρχουν και άλλοι που όχι. Μιλάμε φυσικά για τον θόρυβο, και πιο συγκεκριμένα γι' αυτόν που παράγεται από έναν υπολογιστή. Η τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών έχει προχωρήσει αρκετά, και ειδικά στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας, δηλαδή μιας δέσμης ενεργειών που ενσωματώνουν οι σύγχρονοι μικρο-ελεγκτές και επεξεργαστές και τους επιτρέπουν να παράγουν το καλύτερο δυνατό χωρίς ταυτόχρονα να είναι σπάταλοι σε ενεργειακούς πόρους. Παράλληλα, ο τομέας τόσο της ενεργής όσο και της παθητικής αερόψυξης, ελέω δυνατού ανταγωνισμού, έχει φτάσει σε επίπεδα που μας επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή ψύξη χωρίς να παράγουν σημαντικό θόρυβο από τους ανεμιστήρες και τους στροβιλισμούς του αέρα. Αφού λοιπόν έχουμε την δυνατότητα, γιατί να μην κάνουμε ήσυχα τα συστήματά μας; Υπάρχουν άνθρωποι που τον ανέχονται, υπάρχουν και άλλοι που όχι. Μιλάμε φυσικά για τον θόρυβο, και πιο συγκεκριμένα γι' αυτόν που παράγεται από έναν υπολογιστή. Η τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών έχει προχωρήσει αρκετά, και ειδικά στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας, δηλαδή μιας δέσμης ενεργειών που ενσωματώνουν οι σύγχρονοι μικρο-ελεγκτές και επεξεργαστές και τους επιτρέπουν να παράγουν το καλύτερο δυνατό χωρίς ταυτόχρονα να είναι σπάταλοι σε ενεργειακούς πόρους. Παράλληλα, ο τομέας τόσο της ενεργής όσο και της παθητικής αερόψυξης, ελέω δυνατού ανταγωνισμού, έχει φτάσει σε επίπεδα που μας επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή ψύξη χωρίς να παράγουν σημαντικό θόρυβο από τους ανεμιστήρες και τους στροβιλισμούς του αέρα. Αφού λοιπόν έχουμε την δυνατότητα, γιατί να μην κάνουμε ήσυχα τα συστήματά μας;

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που την πρωτοσυναντήσαμε, αλλά έκτοτε η συγκεκριμένη εταιρία ήρθε για να μείνει από τα πρώτα της κιόλας βήματα όσον αφορά την υπόληψή της που προέρχεται από την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. Δε θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε κάποια άλλη εταιρία πέρα από την Noctua, έναν εκ των πρωτοπόρων στον τομέα της αερόψυξης. Μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ψύξης, έχοντας πλέον αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και υποστηρικτές ανά τον κόσμο. Μην σας φαίνεται περίεργο το συγκεκριμένο γεγονός, αφού οι ψύκτρες της Noctua συνδυάζουν -κατά γενική ομολογία- ησυχία, επιδόσεις και απαράμιλλη ποιότητα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την κορυφαία υποστήριξη της εταιρείας, την δωρεάν παροχή mounting kits για μελλοντικά sockets και την πλήρης αξιοποίηση του feedback από τους reviewers που πραγματικά ενδιαφέρονται, καταλήγουμε στο ότι η Noctua έχει κατακτήσει με την αξία της μια θέση στο top-3 των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Γνωρίζετε όμως πως προέκυψε η εν λόγω εταιρεία; Προέρχεται από την συνεργασία της Αυστριακής Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H και της Ταϊβανέζικης Kolink International Corporation. Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η Kolink διέθετε πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψύξης, οπότε γνώριζε πως να κατασκευάσει ένα αξιόλογο προϊόν. Το σωστό marketing, η δημιουργία πολυάριθμων καναλιών διανομής και οι άριστες σχέσεις με τους προμηθευτές, έκαναν την Noctua να αναπτυχθεί με ραγδαία ταχύτητα. Από την επίσημη ίδρυση της το 2005 μέχρι σήμερα, φιγουράρει σε παραπάνω από 30 χώρες, ξεχωρίζοντας από τον δύσκολο ανταγωνισμό. Κακά τα ψέματα, δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε πόσες εταιρείες λανσάρουν ψύκτρες για επεξεργαστές την σήμερον ημέρα. Δεν αρκεί όμως απλά να βρεθείς στην αγορά. Χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια προκειμένου να πείσεις το καταναλωτικό κοινό για την αξία των προϊόντων σου. Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η Noctua, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία της πολυβραβευμένης NH-D14 αλλά και της σειράς ανεμιστήρων NF-F12!

Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence


Για να εδραιώσει τις λύσεις της στον χώρο της αερόψυξης, η γνωστή μας Beuge / Bordeaux εταιρία ρίχνει στην αγορά τρεις νέους ανεμιστήρες, που σκοπό έχουν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο "Cool and Quiet Freak" χρήστη που αναζητεί την απόλυτη λιτότητα και ησυχία. Έτσι λοιπόν, στα HwBox labs κατέφθασε ένα δεματάκι που περιελάμβανε 3 ανεμιστήρες, τον NF-A4x10 FLX, τον NF-A6x25 FLX και τον NF-A9x14 PWM, με ονομαστικές διαμέτρους 40, 60 και 92mm αντίστοιχα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι καινούριο έχουν να μας προσφέρουν οι τρεις νέοι ανεμιστήρες της Noctua!



Η αλήθεια είναι ότι όταν με ενημέρωσε ο GoriLLakos ότι οι ανεμιστήρες ήταν έτοιμοι για παραλαβή, ομολογώ πως δεν είχα ιδέα για το περί τίνος πρόκειται πέραν ότι είναι κάποιοι νέοι ανεμιστήρες που μας έστειλε η Noctua. Καταφθάνοντας στα HwBox labs όπου ο Jason είχε αναλάβει την φωτογράφιση, αντίκρισα για πρώτη φορά τα τρία πακετάκια που τελικό παραλήπτη είχαν εμένα. Η πρώτη εντύπωση, μόνο από το μέγεθος και το σχήμα της συσκευασίας αρκούσε για να μου φτιάξει μια θετική πρώτη εντύπωση.




Για να μην κουράζουμε και να πολυλογούμε, η συσκευασίες και των 3 ανεμιστήρων ήταν ακριβώς παρόμοιες, με μόνες ουσιαστικές διαφορές τις εξωτερικές ονοματολογίες και περιγραφές, και φυσικά τον..."πρωταγωνιστή" που φιλοξενούσαν εντός. Ένα "πορτάκι" το οποίο φρόντιζε να κρύβει το εσωτερικό που αναδυκνείεται μέσω μιας διάφανης επιφάνειας ήταν τον σημείο το οποίο επικέντρωσα το ενδιαφέρον μου, και το οποίο αρκούσε για να μου προκαλέσει κάποιες εκπλήξεις.

Ας εξετάσουμε τώρα ένα προς ένα τους τρεις ανεμιστήρες που παραλάβαμε!






Specifications

ModelNF-A9x14 PWM
Size92mm X 92mm X 15mm
Connector4-pin PWM
BearingSSO2
Rotational Speed (+/- 10%)2200 RPM
Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%)1700 RPM
Airflow50.5 m³/h
Airflow with L.N.A.38.1 m³/h
Acoustical Noise19.9 dB(A)
Acoustical Noise with L.N.A.13.5 dB(A)
MTBF> 150.000 h
Ξεκινώντας από τον "μεγάλο" της παρέας, ο NF-A9x14 ήταν ο ανεμιστήρας που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή. Η διάμετρός του ανέρχεται στα 92mm, αλλά το συνολικό του μέγεθος είναι αυτό που κερδίζει τα βλέμματα, καθώς οι διαστάσεις του ανήκουν στην κατηγορία ... "Super-Slim". Ναι, το ύψος του συγκεκριμένου ανεμιστήρα, μαζί με το πλαίσιό του φτάνει στα 1,4 cm! Ταυτόχρονα, υπόσχεται βέλτιστη στατική πίεση μέσω της ιδιαίτερης σχεδίασής του ανεμιστήρα και των flow drivers του. Παράλληλα, ο sleeved bearing μηχανισμός τους εγγυάται πρακτικά αθόρυβη λειτουργία στα 19,9 dB, διατηρώντας έναν χαμηλό ρυθμό περιστροφής με μέγιστο τις 2220RPM στα 12v, και όλα αυτά με υπολογισμένη διάρκεια ζωής (MTBF- Mean Time Between Failure) που αγγίζει τις 150000 ώρες - περίπου... 17 χρόνια 24/7 λειτουργίας θα χρειαστείτε μέχρι να χρειαστεί να τον αντικαταστήσετε. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας έρχεται να σπάσει πολλά από τα "ταμπού" και τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από την αγορά ανεμιστήρων και συστημάτων ψύξης- ένας από τους οποίους είναι ότι μόνο ανεμιστήρες > 14cm εγγυώνται αθόρυβη λειτουργία και χαμηλό ρυθμό περιστροφής, για να μπορέσουν να "σπρώξουν" αρκετά λογική ποσότητα αέρα εντός του συστήματος.

Scope of delivery:

  • Low Noise Adapter (L.N.A.)
  • Y-Cable
  • Extention Cable
  • Anti-Vibration Mounts
  • 4x Fan Screws
  • Warranty: 6 years












Specifications

ModelNF-A6x25 FLX
Size60mm X 60mm X 25mm
Connector3-pin
BearingSSO2
Rotational Speed (+/- 10%)3000 RPM
Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%)1600 RPM
Airflow29.2 m³/h
Airflow with L.N.A.16.7 m³/h
Acoustical Noise19.3 dB(A)
Acoustical Noise with L.N.A.8.2 dB(A)
MTBF> 150.000 h

O... μεσαίος της παρέας ξύπνησε αναμνήσεις. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που χρειαζόμασταν να βάζουμε αρκετούς ανεμιστήρες στα τυπικά τσίγκινα μπεζ κουτιά που χρησιμοποιούσαμε για το μηχάνημά μας, και από τις λιγοστές θέσεις που περιελάμβαναν, σίγουρα θα υπήρχε κάποια που ήταν μέγιστο 80mm αλλά μπορούσε να φιλοξενήσει και 60άρηδες, οι οποίοι πέρα από δυσεύρετοι, ήταν και θορυβώδεις. Να όμως που εν έτη 2012 συνεχίζουν και υπάρχουν, και μάλιστα υπό το όνομα της Noctua! Ο ανεμιστήρας διαθέτει μια διαφορετική σχεδίαση, καθώς το πλάτος του έλικα όσο και το συνολικό πλάτος του ανεμιστήρα είναι υψηλού προφίλ και ανέρχεται στα 25mm, παρόμοιο δηλαδή με έναν τυπικό ανεμιστήρα. Με την αρκετά επιτυχημένη (επαν-)είσοδο των desktop cases για mITX form factor, τα οποία έχουν ύψος που μετά δυσκολίας μπορεί να χωρέσει κάποιον 80mm ανεμιστήρα, ίσως και να βρήκατε την -ήσυχη- λύση που αναζητούσατε! Στις τυπικές προδιαγραφές του ανεμιστήρα, μπορεί να παρέχει 50,5 m^3/h στις 2200 RPM(max) και όλα αυτά με ονομαστικό θόρυβο 19,3 dB.

Scope of delivery:

  • Low Noise Adapter (L.N.A.)
  • Ultra Low Noise Adapter (L.N.A.)
  • 3:4 Pin Adaptor
  • Extention Cable
  • Anti-Vibration Mounts
  • 4x Fan Screws
  • Warranty: 6 years










Specifications

ModelNF-A4x10 FLX
Size40mm X 40mm X 10mm
Connector3-pin
BearingSSO2
Rotational Speed (+/- 10%)4500 RPM
Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%)3700 RPM
Airflow8.2 m³/h
Airflow with L.N.A.6.6 m³/h
Acoustical Noise17.9 dB(A)
Acoustical Noise with L.N.A.12.9 dB(A)
MTBF> 150.000 h
Αν μη τι άλλο, ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας "έκλεψε" την παράσταση. Όχι για τις επιδόσεις του. Ούτε για την ησυχία του. Μπορεί το όνομά του να καμουφλάρει το τι πραγματικά είναι, όπως επίσης μπορεί και η συσκευασία του να θεωρηθεί παραπλανητική μιας και σε μέγεθος είναι παρόμοια με τους υπόλοιπους. Ο Noctua NF-A4x10 FLX είναι ένας ανεμιστήρας που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί "μινιατούρα" κάποιου άλλου μοντέλου! Η διάμετρός του ανέρχεται στα 40mm ενώ το πάχος του δεν ξεπερνά τα 1 εκατοστό, και σαν αποτέλεσμα μπορεί να παρέχει μέγιστο 4.83 CFM στις 4500 RPM με θόρυβο μόλις 17,9 dB! Αν ψάχνετε έστω και την παραμικρή παροχή αέρα στο mITX σύστημά σας, να τον προσαρμόσετε πάνω στις μνήμες σας για καλύτερη και αθόρυβη ψύξη, να αντικαταστήσετε κάποιον ανεμιστήρα από παλαιότερο σύστημα, ο Noctua NF-A4x10 FLX είναι μια πιθανή λύση, αρκετά υποσχόμενη σε σχέση με οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά των 40mm ανεμιστήρων. Στα συνοδευτικά του περιλαμβάνεται και το OmniJoin Adaptor Set όπου μπορείτε να προσαρμόσετε τον ανεμιστήρα σας σε οποιοδήποτε propriertary pin design!

Η πιο απλά, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρωτότυπο μπρελόκ! _just joking

Scope of delivery:

  • Low Noise Adapter (L.N.A.)
  • OmniJoin Adaptor Set
  • 3:2 Pin Adaptor
  • Extention Cable
  • Anti-Vibration Mounts
  • 4x Fan Screws
  • Warranty: 6 years





Ας εξετάσουμε τις τεχνολογίες που βασίζονται οι NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM...



Ένας ανεμιστήρας με τιμή κοντά στα 20? επιβάλλεται να έχει κάτι το ξεχωριστό για να δικαιολογεί την υψηλή τιμή του. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την Noctua, που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους της. Παρακάτω προσπαθήσαμε να αναλύσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια τις καινοτομίες που στρίμωξε (με την καλή έννοια) η Noctua σε ένα ανεμιστήρα. Σε συνδυασμό με το video που ακολουθεί και τον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs του προϊόντος, ελπίζουμε να καταλάβετε για ποιο λόγο το αντίτιμο είναι μεγαλύτερο!


Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence




1. Heptaperf Impeller
Ειδικά σχεδιασμένα για το καινούριο Focused Flow σύστημα διοχέτευσης αέρα και τα έντεκα stator guide vanes, ενώ τα blades έχουν παραμετροποιηθεί κατάλληλα ώστε να πετυχαίνουν ένα άριστο σημείο ισορροπίας μεταξύ ησυχίας και επιδόσεων.

2. Inner Surface Microstructures
Το μέσα μέρος του βασικού σκελετού περιλαμβάνει μικροδομές (inner surface microstructures aka ISM) οι οποίες διευκολύνουν την ροή αέρα ανάμεσα στον σκελετό και την έξω πλευρά των πτερυγίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στατικής πίεσης και κατ' επέκταση το βελτιωμένο airflow (περισσότερα CFM), χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ανεπιθύμητος θόρυβος.

3. SSO2 Bearing
Η νέα γενιά ανεμιστήρων από την Noctua περιλαμβάνει την δεύτερη γενιά του πασίγνωστου μηχανισμού SSO bearing. Χάρη στο ανανεωμένο SSO2 bearing, ο πίσω μαγνήτης τοποθετείται πιο κοντά στον άξονα, πράγμα που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα, ακρίβεια και αντοχή. Ακόμα λοιπόν και αν ακουμπήσετε κατά λάθος τις λεπίδες του ανεμιστήρα κατά την περιστροφή του, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.


4. Focused Flow Frame
Υπεύθυνα για το Focused Flow Frame είναι τα 11 κομμάτια πλαστικού (stator guide vanes) με τις περίτεχνες εγκοπές, όπου διοχετεύουν με συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο την ροή αέρα στην ψύκτρα ή τα fins του radiator.

5. Metal bearing shell
Γύρω από τον μηχανισμό περιστροφής, αντίθετα με τους συμβατικούς ανεμιστήρες που συναντά κανείς πλαστικό κάλυμμα, βρίσκεται μεταλλικό κέλυφος κατασκευασμένο σε CNC, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και φυσικά βραχώδη σταθερότητα. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που μεταφέρουν την ποιότητα του προϊόντος σε πρωτόγνωρα επίπεδα - δυστυχώς όμως και την τιμή.

6. Integrated Anti-Vibration Pads
Τα αφαιρούμενα αντικραδασμικά pads, εκτός του ότι είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ελαφριά σιλικόνη, ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κραδασμούς. Παράλληλα διατηρούν συμβατότητα με οποιοδήποτε mounting system και fan clips. Σας δίνεται δυνατότητα να τα αφαιρέσετε όμως ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος, μιας και συμβάλλουν εξαιρετικά και στην μείωση του παραγόμενου θορύβου.


7.Varying Angular Distance & Vortex Control Notches
Τα έντεκα stator guide vanes είναι τοποθετημένα με συγκεκριμένο τρόπο για να "διαμοιράζουν" τον παραγόμενο θόρυβο και να κάνουν τον NF-F12 PWM πιο φιλικό/ανάλαφρο στα αυτιά του χρήστη. Παρατηρεί κανείς ότι στην δεξιά πλευρά του ανεμιστήρα η απόσταση μεταξύ των vanes είναι λιγάκι μεγαλύτερη, πράγμα που αποδεικνύει την μελέτη και το R&D της Noctua πάνω στον συγκεκριμένο ανεμιστήρα.

8. Custom designed PWM IC with SCD
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς από την ονομασία πως υποστηρίζεται ο εντελώς αυτοματοποιημένος PWM έλεγχος της ταχύτητας περιστροφής, χάρη στο custom NE-FD1 PWM IC της Noctua. Εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία SCD, παρέχει ομαλότερες ωθήσεις στην ροπή στρέψης και σχεδόν εκμηδενίζει τον switching "θόρυβο". Συνεπώς ο ανεμιστήρας γίνεται ακόμα πιο αθόρυβος σε χαμηλά RPM.

9. Stepped Inlet Design
O σχεδιασμός Stepped Inlet προσθέτει αναταράξεις στην διαδικασία εισροής αέρα προκειμένου να διευκολύνεται η μετάβαση από την στρωτή στην τυρβώδη ροή. Μειώνεται ο τονικός θόρυβος εισαγωγής αέρα, βελτιώνεται η ροή αέρα και αυξάνεται η απορροφητική ικανότητα του ανεμιστήρα, ιδιαίτερα σε περιορισμένους χώρους, όπως μικρά pc cases.

Το σύντομο βίντεο παρακάτω προέρχεται από τον Noctua NF-F12 PWM και παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά στα οποία βασίζονται οι NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM!






Προτού σας παραθέσουμε μερικά αποτελέσματα, να πούμε μερικά λόγια για το τι θα σας παρουσιάσουμε σε αυτή τη σελίδα. Επιγραμματικά, να πούμε πως επειδή πρόκειται περισσότερο για ανεμιστήρες κουτιού και γενικότερα για πιο εξειδικευμένες λύσεις, δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε οποιαδήποτε μέτρηση όσον αφορά βελτίωση θερμοκρασιών σε κάποια ψύκτρα, και αυτό πολύ απλά για τον λόγο ότι κανένας από αυτούς δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε μια high-end CPU Cooler, λόγω φυσικά του μεγέθους τους! Έτσι επιστρατεύσαμε το dB meter μας καθώς και το airflow meter για να μετρήσουμε παραγόμενο θόρυβο και την ποσότητα αέρα που μπορούν να παρέχουν οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες.

Ξεκινώντας λοιπόν με τον παραγόμενο θόρυβο. Τοποθετήσαμε τον εκάστοτε ανεμιστήρα αρχικά στα 12V της μητρικής, και εκ των υστέρων χρησιμοποιήσαμε τα παρεχόμενα LNAs για να μετρήσουμε τι επιπτώσεις έχουν. Όπως θα παρατηρήσετε από τα παρακάτω διαγράμματα, κανένας από τους 3 δεν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον συνολικό θόρυβο που παρήγαγαν στο σύνολό τους. Απεναντίας, και έχοντας το dB meter μόλις σε απόσταση 10cm. Στο σημείο αυτό να πούμε πως επειδή ο θόρυβος δεν προστίθεται στον θόρυβο του περιβάλλοντος αθροιστικά -δηλαδή αν ο περιβάλλον θόρυβος είναι 30dB και ο θόρυβος του ανεμιστήρα 10dB, δεν ισχύει το 30dB+10dB, παρόλο που σαν μεγέθη είναι συμβατά και μπορούν να γίνουν πράξεις μεταξύ τους. Επιπλέον, για κάθε βήμα που κάνουμε προς τα πίσω και απομακρυνόμαστε, τόσο λιγότερο ακούμε και τον παραγόμενο θόρυβο.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε πως μόνο ο A9x14 PWM ακούγεται περισσότερο στα 12V, αλλά με την χρήση του LNA ο ανεμιστήρας πραγματικά αλλάζει όψη και γίνεται πρακτικά αθόρυβος.



Διαφορετικά αξιώματα έχουμε όσον αφορά τη ροή αέρα. Εδώ παρατηρούμε το εξής, πως όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του ανεμιστήρα, τόσο περισσότερο αέρα μπορεί να "σπρώξει", ενώ ταυτόχρονα όσο μεγαλύτερο το μέγεθός του τόσο λιγότερη και η συχνότητα περιστρόφής τους. Τα αποτελέσματα παρακάτω είναι αποκαλυπτικά, αλλά εδώ έχουμε τις εξής διαφορές- πρακτικά όσο μικρότερος ο ανεμιστήρας τόσο και πιο κοντά στο προς ψύξη hardware πιθανότατα να τοποθετηθεί.

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο ως προς την απόδοση των ανεμιστήρων, γιατί πραγματικά κάνουν αυτό που υπόσχονται! Όταν με ευχαρίστηση μου "βγαίναν" τα νούμερα διαπίστωσα πως είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα της συσκευασίας!



Ώρα για το φινάλε!




Μετά από μια σωρεία μετρήσεων, σύγκρισης και αντιπαράθεσης ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε αυτό το review. Η Noctua μας έστειλε τους τρεις νέους ανεμιστήρες της και εμείς θα εκφράσουμε τις εντυπώσεις μας και την γνώμη μας, η οποία όσο υποκειμενική και να είναι, προέρχεται από έναν χρήστη που τον ενδιαφέρει αρκετά η ησυχία του συστήματός του και ας μην ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά να αγοράσει κάποιο από τα γνωστά και "εγγυημένα" σετ ανεμιστήρων που κυκλοφορούν. Και για εμένα, σημασία δεν έχουν τα νούμερα και οι μετρήσεις, αλλά η τελική εικόνα που παρουσίασε το κάθε προϊόν και το πως θα σκεφτόμουν την χρήση τους όντας ένας απλός υποψήφιος αγοραστής, όπως και όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες και μη.

Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence


Αν υπήρχε κάποιος από τους τρεις ανεμιστήρες που ξεχώρισα, αυτός είναι ο Noctua NF-A9x14 PWM, ο 92mm ανεμιστήρας που είχαμε στην διάθεσή μας. Δεν είναι μόνο το γεγονός μόνο ότι μπορεί να κάνει τα καταφέρνει εξαιρετικά σε θέματα απόδοσης και θορύβου, αλλά συνδυάζει και ένα super-slim profile το οποίο θα βοηθήσει την κατάσταση αρκετά ειδικά αν το σύστημά σας είναι αρκετά... "στριμωγμένο"! Η χρήση για μένα, μετά το πέρας των δοκιμών, ήταν να τον ενσωματώσω σε ένα Bitfenix Prodigy White σύστημα, στο οποίο η προσωπική μου ανοχή στον θόρυβο που παράγει είναι μηδενική! NF-A9x14 PWM με ικανοποίησε απόλυτα στο θέμα του θορύβου, σε σημείο που στα 7V δεν μπορεί κάποιος να ακούσει αν λειτουργεί ή όχι! Αν μπορείτε να τον συνδυάσετε δε με κάποια Low-Profile CPU ψύκτρα που να δέχεται 92mm fan, τότε εγγυημένα να γνωρίζετε πως πρόκειται για κάτι το οποίο δεν θα ενοχλήσει τα αυτιά σας σε καμία περίπτωση! Δυστυχώς το μέγεθός του αποτελεί και ένα μικρό μειονέκτημά του- μακάρι να μπορούσε να τοποθετηθεί σε κάποια από τα συστήματα ψύξης που έχουν θέση για 120άρηδες ανεμιστήρες (πχ H100)- και εκεί ο NF-A9x14 PWM θα μπορούσε να κάνει την διαφορά με το χαμηλό προφίλ του, αλλά δυστυχώς θα χρειαστούμε κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο για κάποιο τέτοιο εγχείρημα.

Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence



Όσον αφορά τα δυο μικρότερα "αδέρφια", αν υπάρχει κάποια αντικειμενική γνώμη που μπορούμε να εκφέρουμε είναι πως πρόκειται για ανεμιστήρες που σχεδιάστηκαν για ειδικό σκοπό, όπως π.χ. η τοποθέτησή τους σε Ultra Small form Factor συστήματα. Προσωπικά, προσπάθησα να βρω μια χρήση και γι' αυτούς, όπως θα δείτε και στις σχετικές φωτογραφίες!

Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence


Ειδικά για τον 40mm NF-A4x10, μπόρεσε με απόλυτη επιτυχία να αντικαταστήσει το παλιό χαλασμένο ανεμιστηράκι μιας Ge-Force FX 5200 που χρησιμοποιώ στον backup-server μου, εξαλείφοντας τον σχεδόν εκνευριστικό υψίσυχνο θόρυβο που παρήγαγε! Συνολικά, δεν είναι μόνο οι ανεμιστήρες που θα σας μείνουν από την αγορά τους, αλλά και τα αρκετά συνοδευτικά που έρχονται μαζί τους, όπως οι έξτρα διακλαδωτήρες, τα LNAs και τα rubber mounts για την εφαρμογή των ανεμιστήρων στο κουτί. Ειδικής χρήσης ανεμιστήρες για ειδικές περιπτώσεις!

Οι ΜSRP τιμές των NF-A4x10 FLX, NF-A6x25 FLX & NF-A9x14 PWM είναι: ?12.90 / $15.90 για τον NF-A4x10, ?14.90 / $17.90 για τον NF-A6x25 και ?16.90 / $19.90 για τον NF-A9x14, ενώ αναμένονται στον Ελλαδικό χώρο να κινηθούν περίπου +2-3? παραπάνω. Δυστυχώς, το τίμημα για κάτι τέτοιους ανεμιστήρες είναι αρκετά υψηλό, αν και είναι δεδομένη η υψηλή ποιότητά τους και η πληθώρα αξεσουάρ με τα οποία συνοδεύονται.

Κλείνοντας, ακολουθούν τα βραβεία και οι βαθμολογίες που απέσπασαν οι NF-A4x10 FLX, NF-A5x25 FLX και NF-A9x14 PWM!


Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A5x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence   

  • Εξαιρετικό συνοδευτικό bundle
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Εγγυημένη ποιότητα κατασκευής + 6 χρόνια εγγύησης!



Noctua NF-A4x10 FLX, NF-A5x25 FLX & NF-A9x14 PWM Review: There's room for silence
   

  • Δύσκολη η τοποθέτησή τους σε σημεία όπου δεν έχουν προβλεφθεί οι συγκεκριμένες διαστάσεις ανεμιστήρα
  • "Αλμυρή" τιμή



Stay HwBoxed!







Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση του δείγματος. :T: