Cooler Master Hyper 412 Slim Review: A fit in every socket

Η Cooler Master είναι μία εταιρεία που έχει μπει δυναμικά σε πολλούς τομείς των computer hardware parts. Από τροφοδοτικά και ψύκτρες, μέχρι ολόκληρα κουτιά που αποτελούν τα benchmarks της κατηγορίας τους (Cosmos 2, HAF series). Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για την Cooler Master, η οποία έχει κλείσει 20 χρόνια στο χώρο των υπολογιστών, είναι πως αποτελεί τον κύριο προμηθευτή ψυκτρών για τις reference design κάρτες γραφικών της Nvidia, της AMD αλλά και της EVGA. O πρωταρχικός στόχος της εταιρείας κατά την ίδρυσή της ήταν να παράγει λύσεις ψύξης των επιμέρους κομματιών hardware ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η Cooler Master είναι μία εταιρεία που έχει μπει δυναμικά σε πολλούς τομείς των computer hardware parts. Από τροφοδοτικά και ψύκτρες, μέχρι ολόκληρα κουτιά που αποτελούν τα benchmarks της κατηγορίας τους (Cosmos 2, HAF series). Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για την Cooler Master, η οποία έχει κλείσει 20 χρόνια στο χώρο των υπολογιστών, είναι πως αποτελεί τον κύριο προμηθευτή ψυκτρών για τις reference design κάρτες γραφικών της Nvidia, της AMD αλλά και της EVGA. O πρωταρχικός στόχος της εταιρείας κατά την ίδρυσή της ήταν να παράγει λύσεις ψύξης των επιμέρους κομματιών hardware ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με έδρα την New Taipei City στην Taiwan και ένα δικό της εργοστάσια στο Huizhou της Κίνας, η Cooler Master από το 1992 μέχρι και σήμερα όχι μόνο πέτυχε το στόχο της, αλλά έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην αγορά, προσφέροντας μία τεράστια γκάμα από προϊόντα, όχι απαραίτητα μόνο για την ψύξη του υπολογιστή μας. Η μητρική εταιρεία, έχει δημιουργήσει και θυγατρικές όπως η CM Storm, που έχουν σαν στόχο την κατασκευή προϊόντων gaming, όπως είδαμε στo πρόσφατo review του CM Storm Trigger.

Τον Μάιο του 2008 η Cooler Master παρουσίασε, το πρώτο μέλος της σειράς Hyper, την Ζ600. Ήταν μία ογκώδης ψύκτρα η οποία δεν χρησιμοποιούσε ανεμιστήρες για την ψύξη της, παρά αρκούνταν στο τεράστιο μέγεθός της. Η Cooler Master Hyper Z600, ήταν το πρώτο μέλος της σειράς Hyper και θα σηματοδοτούσε την αρχή, μίας νέας γενιάς ψυκτρών για την εταιρεία. Στη σειρά Hyper ανήκει και το μοντέλο που μας απέστειλε η Cooler Master για να σας παρουσιάσουμε, εδώ στο HwBox. Η νέα της πρόταση ακούει στο όνομα Cooler Master Hyper 412 Slim [RR-H412-16FK-R1] και αποτελεί μία medium level ψύκτρα με δύο ανεμιστήρες και 4 heatpipes των 6mm τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή που πρόκειται να ψύξουν. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως της συγκεκριμένης ψύκτρας δεν είναι στο CDC design (Continuous Direct Contact, η πατενταρισμένη ονομασία της Cooler Master για την άμεση επαφή των Heat Pipes με τον επεξεργαστή) αλλά το γεγονός πως η ψύκτρα, με το σχεδιασμό της, επιτρέπει την τοποθέτηση των μνημών της μητρικής ακόμα και αν αυτές δεν είναι Low Profile, όταν πάνω στην ψύκτρα είναι εγκατεστημένοι και οι δύο ανεμιστήρες.

Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Παρακάτω θα δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας και στην επόμενη σελίδα μερικές φωτογραφίες από τη συσκευασία που μας ήρθε, καθώς και τα παρελκόμενά της.









                                                                               
   Dimensions   132 x 106 x 160 mm
   Heat Sink Material   Aluminum Fins
   6mm Copper Pipes x 4 with CDC (Continuous Direct Contact)
   Total Weight   538 gr.
   Fans Dimensions   120 x 120 x 15 mm / 120 x 120 x 15 mm
   Fan Speed   500 / 1600RPM (PWM) ±10%
   Fan Airflow   17.4 / 58.4 CFM ±10%
   Overall Noise Level    8 - 30 dBA
   CPU Socket   Intel Socket: LGA 2011 / LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775
   AMD Socket: FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2






Μερικές φωτογραφίες από την Cooler Master Hyper 412 Slim καθώς και τα περιεχόμενα της συσκευασίας της:




Η συσκευασία περιέχει τα πάντα. Από την απαραίτητη θερμοαγώγιμη πάστα, της Cooler Master, μέχρι και κατσαβίδι για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε την ψύκτρα στον υπολογιστή σας αλλά και κάτι που σπάνια βλέπουμε σε ψύκτρες, οδηγίες εγκατάστασης στα ελληνικά. Η συμβατότητα που υπάρχει με όλα τα socket είναι ένα θετικό για την ψύκτρα, αρνητικό το γεγονός όμως πως δεν αναφέρεται αν υποστηρίζει το νεοφερμένο socket FM2 της AMD.
Γνωρίζουμε πως αν η ψύκτρα υποστηρίζει το FM1 socket, υποστηρίζει και το FM2 socket, αλλά θα θέλαμε να αναφέρεται και στην συσκευασία της ψύκτρας έτσι ώστε ο χρήστης που δεν γνωρίζει, να μην έχει ενδοιασμούς για την επιλογή του και καταφύγει σε κάποια άλλη λύση.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με τα συστήματα που πραγματοποιήσαμε τις μετρήσεις.



Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD FM1.


Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής


Cooler Master Hyper 412 Slim review


Για την LGA 1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i7 2600K και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1.25Volts και το HT ενεργοποιημένο, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.385Volts πάλι με το HT ενεργοποιημένο, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1866MHz με χρονισμούς 11-11-11-28-1T και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Sandy Bridge i7 2600K
  • 4x4GB G.skill Ares 2133MHz@ 1866MHz
  • Samsung 830 256GB
  • Gigabyte GTS450 1GB
  • Corsair HX850 850Watt 80+ Silver



AMD FM1 πλατφόρμα δοκιμής


Cooler Master Hyper 412 Slim review


Για την FM1 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o πολύ μικρός AMD FM1 A4 3400 o οποίος χρησιμοποιείται σε μηχάνημα HTPC. Η συχνότητα μετρήσεων ήταν μόνο η εργοστασιακή 27x100MHz (2.7GHz) λόγω αδυναμίας της πλατφόρμας FM1 (τουλάχιστον στην MSI A75MA-G55) να δώσει σωστές μετρήσεις θερμοκρασιών όταν το σύστημα ήταν overclocked. H τάση παρέμεινε στα 1.4volts καθόλη τη διάρκεια των μετρήσεων. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT, NB Frequency ή στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του FM1 επεξεργαστή. Οι μνήμες κλείδωσαν στη συχνότητα των 1600ΜΗz με τα timings στα 9-10-9-28-1Τ.

Part list

  • MSI FM1 A75MA-G55
  • AMD A4 3400 (2.7GHz)
  • 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz
  • OCZ Vertex 4 128GB
  • AMD onchip HD 6410D
  • Corsair CX430 Bulder Series 430Watt



Παρατηρήσεις-Μεθοδολογία


Για τις δοκιμές σε όλες τις ψύκτρες χρησιμοποιήθηκε πάστα Arctic Silver 5 και οι ανεμιστήρες ήταν ρυθμισμένοι στα 12Volt.

Όλες τις ψύκτρες; Σωστά διαβάσετε και είναι κάτι που δεν αναφέραμε μέχρι τώρα. Η σύγκριση της ψύκτρας δεν θα γίνει με την εργοστασιακή ψύκτρα της κάθε πλατφόρμας αλλά με την Scythe Katana 4 που δοκιμάστηκε σε προηγούμενο review του HwBox.gr και την οποία είχαμε στην κατοχή μας.

Οι μετρήσεις στην Socket 1155 πλατφόρμα πραγματοποιήθηκαν με το OCCT Linpack έκδοση 4.3.2 και οι θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το ενσωματωμένο πρόγραμμά του. Το πρόγραμμα ρυθμίστηκε στα 10 λεπτά idle πριν την μέτρηση, μία ώρα stress testing, με όλα τα cores ενεργοποιημένα καθώς και τα AVX instruction sets. Σε κάθε μέτρηση καταγράψαμε το πιο ζεστό από όλα τα cores, δηλαδή αυτό που εμφανίζεται στα γραφήματα της επόμενης σελίδας είναι το ένα από τα cores με την υψηλότερη θερμοκρασία.

Οι μετρήσεις στην Socket FM1 πλατφόρμα πραγματοποιήθηκαν πάλι με το OCCT έκδοση 4.3.2 μόνο που για την μέτρηση των θερμοκρασιών αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε το MSI Control Center. O λόγος είναι πως όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που δοκιμάσαμε ( Core Temp, AIDA64, HwInfo, OCCT) έδειχναν τελείως παράλογες θερμοκρασίες (2 βαθμούς στον πυρήνα, 8 βαθμούς στον πυρήνα κτλ). Το OCCT πάλι ρυθμίστηκε για 10 λεπτά idle πριν την μέτρηση ώστε να καταγράψουμε τη θερμοκρασία idle και μετά μία ώρα stress testing. Το MSI control center παρέχει μόνο μία θερμοκρασία για τον επεξεργαστή και όχι ξεχωριστά για κάθε core του διπύρηνου A4 3400, οπότε καταγράψαμε αυτή τη θερμοκρασία.

Στην επόμενη σελίδα τα αποτελέσματα των δοκιμών μας...




Ξεκινώντας από την LGA 1155 πλατφόρμα, και με τους ανεμιστήρες στα 12 Volt (~1440 και ~1760 RPM, για τους 2 Slim ανεμιστήρες των 120mm) εντύπωση προκαλεί ο παραγόμενος θόρυβος ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ενοχλητικός. Οι ανεμιστήρες, αν και slim (15mm πάχος) βγάζουν ένα ανεπαίσθητο θόρυβο που σίγουρα δεν είναι ενοχλητικός, ακόμα και με το πλαινό του κουτιού ανοιχτό.

Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το σύστημα στις stock ρυθμίσεις:



Οι δύο ανεμιστήρες σίγουρα δίνουν το πλεονέκτημα στη νέα ψύκτρα της Cooler Master απέναντι στην Katana 4 της Scythe. Οι διαφορές όμως είναι πολύ μικρές και είναι λογικό καθώς τα εκλυόμενα Watt του επεξεργαστή είναι ακόμα πολύ χαμηλά.

Πάμε να δούμε και τις μετρήσεις με τον επεξεργαστή στα 4.5GHz.



Ανεβάζοντας τα μεγάκυκλα του επεξεργαστή καθώς και τα volt για να μπορέσει να δουλέψει απροβλημάτιστα στις υψηλές συχνότητες η ψαλίδα μεταξύ των δύο ψυκτρών ανοίγει. Μπορεί σε κατάσταση Idle η διαφορά να είναι ελάχιστη (μόλις 1 βαθμός κελσίου) αλλά μόλις ο επεξεργαστής ζοριστεί η διαφορά αυξάνει και φτάνει τους 5 βαθμούς.

Στο επόμενο γράφημα οι μετρήσεις στο FM1 socket της AMD:



Και εδώ οι διαφορές σε stock καταστάσεις είναι πολύ μικρές. Ο "μικρός" A4 3400, δεν μπορεί να ζορίσει καμία από τις ψύκτρες οι οποίες καταφέρνουν και τον κρατούν δροσερό ακόμα και κάτω από 100% load.

Θα κλείσουμε το παρόν review στην επόμενη σελίδα με συμπεράσματα και την τελική βαθμολογία που απέσπασε η CM Hyper 412 Slim...



Cooler Master Hyper 412 Slim Review: A fit in every socket


Με την πορεία της να ξεκινάει πίσω στο 1992, η Cooler Master αποτελεί σήμερα μία από της πιο γνωστές εταιρείες στο χώρο των computer parts και όχι άδικα. Βασικός στόχος της εταιρείας από την ίδρυσή της ήταν η παραγωγή αξιόπιστων και αποδοτικών λύσεων ψύξης για όλα τα components ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την πάροδο του χρόνου η εταιρεία όχι μόνο εδραιώθηκε στο χώρο (με στρατηγικής σημασίας συνεργασίες με την Nvidia, AMD και EVGA), αλλά πολλές λύσεις που έχει προσφέρει στο κοινό (η εταιρεία παράγει cases, τροφοδοτικά αλλά και gaming equipment) αποτελούν τα benchmarks της κατηγορίας τους, όπως π.χ. το Cosmos 2 Full Tower case.

To 2008 η Cooler Master ξεκινάει μία νέα σειρά ψυκτρών επεξεργαστών με το όνομα Hyper. Η πρώτη ψύκτρα που κυκλοφόρησε φέροντας το label της νέας σειράς ήταν η Hyper Z600, μία θηριώδης σε μέγεθος για την εποχή της ψύκτρα η οποία κατάφερνε και κρατούσε χαμηλές θερμοκρασίες στους επεξεργαστές της εποχής, χωρίς χρήση ανεμιστήρων.

Στη σειρά Hyper ανήκει και η ψύκτρα που δοκιμάστηκε στο παρόν review. Το όνομα αυτής Cooler Master Hyper 412 Slim. H λέξη Slim στο τέλος είναι που κάνει και την μεγάλη διαφορά. Η Hyper 412 Slim έρχεται εφοδιασμένη με δύο ανεμιστήρες 120mm με 15mm πάχος, κάτι που την κάνει ιδανική λύση για χρήση σε συστήματα με υψηλά memory modules. Ακόμα και με τους δύο ανεμιστήρες εγκατεστημένους επάνω της, η Hyper 412 Slim, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα memory modules με υψηλά heatsinks που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.

Το δεύτερο θετικό της CM Hyper 412 Slim είναι ο παραγόμενος θόρυβος. Μπορεί να μην είχαμε όργανο μέτρησης των dB για τους ανεμιστήρες, αλλά θεωρώντας εαυτόν αρκετά ευαίσθητο στο συγκεκριμένο θέμα, μπορούμε με βεβαιότητα να σας πούμε πως οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες ακόμα και στο 100% της απόδοσής τους, σε καμία περίπτωση δεν θα ενοχλήσουν, ασχέτως αν η ταχύτητα περιστροφής τους θα έχει φτάσει τις 1600 στροφές το λεπτό.

Οι επιδόσεις της ψύκτρας ήταν αρκετά ικανοποιητικές αν και στην κατηγορία τιμής της περιμέναμε κάτι παραπάνω. Η τιμή της στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 43?, 14? πιο ακριβή από την Katana 4 που την συγκρίναμε άμεσα. Η μέγιστη διαφορά που είδαμε από την Katana 4 ήταν στην πλατφόρμα 1155 με τον i7 2600K στα 4.5GHz. Εκεί η διαφορά ήταν 5 βαθμοί κελσίου. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία αξίζει τα 14? παραπάνω.

Και φτάνουμε στο μελανό σημείο για την ψύκτρα, κατά την άποψή μας, αυτό της εγκατάστασής της. Ναι μεν η εγκατάσταση της Hyper 412 Slim, γίνεται με backplate και η ψύκτρα από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί είναι αρκετά στιβαρή (αποτέλεσμα και της ποιότητας κατασκευής της) αλλά η εγκατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, σε σημείο που ο υποψήφιος αγοραστής θα χρειαστεί να κοιτάξει το manual αρκετές φορές μέχρι να καταλάβει τον τρόπο που αυτή θα εγκατασταθεί. Εκτός αυτού, η εγκατάσταση για ένα άτομο είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά αν χρειαστεί να βγάλετε και την μητρική από τη θέση της (αυτό σε περίπτωση που το κουτί σας δεν έχει το απαραίτητο άνοιγμα στο motherboard tray). Τέλος μπορεί η ψύκτρα να είναι αρκετά στιβαρή μετά την εγκατάστασή της, αλλά όχι σταθερή αρκετά. Παρατηρήσαμε μία μικρή περιστροφή που είναι εφικτή, δεξιά-αριστερά, μετά την εγκατάσταση, ακόμα και με τις βίδες της ψύκτρας σφιγμένες στο τέρμα, στο backplate (εκεί που τερματίζουν οι βίδες είναι και το σωστό σημείο που πρέπει να σφίξουν).

Αν εξαιρέσει κάποιος τον τρόπο εγκατάστασης της CM Hyper 412 Slim, η ψύκτρα μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Οι επιδόσεις, σε συνδυασμό με τους ανεμιστήρες που δεν θα ενοχλήσουν καθόλου τα υψηλά memory modules, καθώς και ο χαμηλός παραγόμενος θόρυβος την καθιστούν μία πολύ καλή all around λύση, που ταιριάζει σε όλα τα socket. Θα θέλαμε μία ελάχιστα καλύτερη τιμή, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ο γράφων πάντως, σίγουρα θα την σκεφτεί πολύ σοβαρά σαν λύση για το HTPC του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Cooler Master Hyper 412 Slim θα λάβει από το HwBox.gr το Silence Award καθώς και την παρακάτω βαθμολογία:

Cooler Master Hyper 412 Slim Review: A fit in every socket

Cooler Master Hyper 412 Slim Review: A fit in every socket

Ακόμα μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας.