AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

Έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι η πλατφόρμα Fusion της AMD έχει αδιαμφισβήτητα πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να καλύψει μεγάλο μερίδιο της low-end αγοράς. Το κυριότερό της πλεονέκτημα ενάντια στις αντίστοιχες λύσεις της Intel είναι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και τα εξωπραγματικά frames που προσφέρει σε παιχνίδια, αναλογικά πάντα με το αντίτιμο που απαιτείται για την απόκτησή της. Το πρώτο βήμα της πλατφόρμας Fusion έγινε το 2010 με τα Brazos APUs. Όντας απροβλημάτιστα στην καθημερινή απλή χρήση, διέθεταν αρκετά ισχυρή μονάδα γραφικών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην αναπαραγωγή ακόμα και Blu-Ray ταινιών, ενώ παράλληλα έρχονταν με 9-18W TDP. Ως συνέπεια του προηγουμένου, προτιμήθηκαν από πολλούς χρήστες που αναζητούσαν μια φθηνή λύση για HTPC, αλλά και από αρκετούς κατασκευαστές notebook, καθώς κόντραραν στα ίσα τους αντίστοιχους Intel Atom. Έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι η πλατφόρμα Fusion της AMD έχει αδιαμφισβήτητα πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να καλύψει μεγάλο μερίδιο της low-end αγοράς. Το κυριότερό της πλεονέκτημα ενάντια στις αντίστοιχες λύσεις της Intel είναι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και τα εξωπραγματικά frames που προσφέρει σε παιχνίδια, αναλογικά πάντα με το αντίτιμο που απαιτείται για την απόκτησή της. Το πρώτο βήμα της πλατφόρμας Fusion έγινε το 2010 με τα Brazos APUs. Όντας απροβλημάτιστα στην καθημερινή απλή χρήση, διέθεταν αρκετά ισχυρή μονάδα γραφικών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην αναπαραγωγή ακόμα και Blu-Ray ταινιών, ενώ παράλληλα έρχονταν με 9-18W TDP. Ως συνέπεια του προηγουμένου, προτιμήθηκαν από πολλούς χρήστες που αναζητούσαν μια φθηνή λύση για HTPC, αλλά και από αρκετούς κατασκευαστές notebook, καθώς κόντραραν στα ίσα τους αντίστοιχους Intel Atom.

Επόμενο βήμα ήταν τα Llano για τα οποία έχουμε πει τόσα πολλά, στα reviews του A6-3650 και του A8-3870K. Εντυπωσιακές all-around επιδόσεις, σχετικά καλό performance σε 2D benchmarks και απίστευτα FPS σε απαιτητικά παιχνίδια. Σαν να μην έφταναν όμως τα παραπάνω, η AMD εξόπλισε τα Llano και με περίσσιο overclocking potential, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους τους desktop users να τα υπερχρονίσουν και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα καρέ στα αγαπημένα τους παιχνίδια. Η διαθεσιμότητά τους στα laptops δεν ήταν και η καλύτερη, οπότε δεν έλαμψαν αρκετά στον συγκεκριμένο τομέα. Σημασία όμως έχει ότι βρήκαν ανταπόκριση και κατάφεραν να προετοιμάσουν το έδαφος για τον ερχομό των Trinity.

Όπως μας είχε ενημερώσει η AMD σε συνάντηση που είχαμε μαζί τους στην CeBIT, δεν υπέπεσαν στο ίδιο λάθος. Κυκλοφόρησαν λοιπόν επίσημα τα Trinity στην αγορά των notebooks μήνες πριν για να προλάβουν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, ενώ παράλληλα είχαν στα σκαριά όλες τις desktop λύσεις που θα προσέφεραν. Έτσι στις αρχές του Οκτώβρη, η κυκλοφορία των desktop Trinity APUs έγινε πραγματικότητα και μέχρι στιγμής, η διαθεσιμότητα στα καταστήματα είναι αρκετά καλή. Εξοπλισμένα με πυρήνες Piledriver και ενσωματωμένες κάρτες γραφικών της σειράς HD 7000, τα Trinity υπόσχονταν 10-15% αυξημένες επιδόσεις εν συγκρίσει με τα Llano APUs, κυρίως σε ότι αφορά τον τομέα των γραφικών. Λόγω του ότι δοκιμάσαμε το Trinity APU στην CeBIT, τόσο σε laptop όσο και σε desktop Eyefinity setup (3 x Dell 23"), σας είχαμε πει ότι μείναμε άναυδοι! Καμία επαφή με A6-3650 και Α8-3870Κ, ειδικά στο Eyefinity setup.

Να λοιπόν που έφτασε αισίως η μέρα να ανεβάσουμε το δικό μας AMD Trinity Review και να δούμε αν όλα όσα προαναφέραμε αληθεύουν. Φτιάξτε καφεδάκι, καθίστε αναπαυτικά και ετοιμαστείτε να διαβάσετε ακόμα ένα αναλυτικό review για να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα και να δείτε από πρώτη ματιά, αν όντως αξίζει η αγορά ενός Trinity APU για ένα low-end σύστημα. Έχουμε όμως και guest star. Εκτός από το review του μεγάλου Trinity της οικογενείας, γνωστός και ως AMD A10-5800K, θα παρουσιάσουμε και την Gigabyte F2A85X-UP4. Μην ξεχνάτε ότι όσο καλός και να είναι ένας επεξεργαστής, αν δεν συνοδεύεται από μια σωστή μητρική, δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

Μπορεί άραγε η Gigabyte F2A85X-UP4 να ανταπεξέλθει στην δύναμη του A10-5800K; Πληρεί όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί "μητρική με τα όλα της"; Και εν τέλει, αξίζει σαν combo ο 5800K με την UP4; Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να απαντήσουμε όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα στις σελίδες που ακολουθούν. Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση του τι εστί AMD A10-5800K, συμπεριλάβαμε στα διαγράμματα τον A8-3870K (το πιο ισχυρό μέλος της οικογένειας Llano) και τον Intel Core i3 3240 που κινείται στην ίδια κατηγορία τιμής και εκπροσωπεί το μπλε Ivy Bridge low-end στρατόπεδο.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




Τόσο τα Brazos όσο και τα Llano γνώρισαν τεράστια επιτυχία και αύξησαν κατά πολύ τα "πεσμένα" κέρδη της AMD. Οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε αρκετά εκατομμύρια - φανταστείτε ότι μόνο κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2011, έγιναν shipped 3.000.0000 Llano APUs από τα εργοστάσια της AMD. Τα Q3 & Q4 του 2011, οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν ότι τα Llano ευθύνονταν για παραπάνω από το 40% των πωληθέντων AMD επεξεργαστών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χάρις στην επιτυχία των Llano APUs, η AMD πήρε το αίμα της πίσω, αντισταθμίζοντας κάπως τις χαμηλές πωλήσεις των Bulldozer. Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία των Brazos & Llano, η Advanced Micro Devices οπλίστηκε με αυτοπεποίθηση και αποφάσισε να αναπτύξει την νέα γενιά APUs, η οποία δεν έδινε τόσο βάση στις ωμές x86 επιδόσεις, αλλά στην επίτευξη άρτιας ισορροπίας μεταξύ CPU & GPU performance.

Το 32nm SOI die των Trinity περιλαμβάνει 2-4 Piledrivers x86 cores (1-2 Piledriver modules δηλαδή) και μέχρι 384 VLIW4 Northern Islands HD 7000 Series cores. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την γέννηση ενός chip με 1.303 δισεκατομμύρια transistors που καταλαμβάνει μόλις 246 τετραγωνικά χιλιοστά, σε σύγκριση με τα 1.178 δις και 228 τετραγωνικά χιλιοστά των Llano. Παρατηρεί κανείς ότι το μέγεθος του die δεν άλλαξε σημαντικά - πράγμα που έκανε δύσκολο το έργο της AMD γιατί έπρεπε να "χωρέσει" περισσότερο performance σε παρόμοιο die size διατηρώντας δεδομένη την ίδια λιθογραφική μέθοδο (32nm). Όπως θα δείτε και στις μετρήσεις που ακολουθούν παρακάτω, παρόλο που το die μεγάλωσε κατά 7%, οι επιδόσεις στα 3D benchmarks και games αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο. Στον τομέα της κατανάλωσης τα πράγματα δεν άλλαξαν καθόλου: 65W στην περίπτωση των μικρών και 100W στην περίπτωση των A10-5800K και A8-5600K. Δυστυχώς δεν μπορείς να τα έχεις όλα και έπρεπε να θυσιαστεί λιγάκι η κατανάλωση προκειμένου να αυξηθεί τόσο πολύ το performance.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Ένα από τα κύρια προβλήματα των Llano ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τους αντίστοιχους Sandy Bridge, αν εξαιρέσει κανείς τα 3D games/benchmarks. Όπως αναφέραμε όμως και στον πρόλογο, η γνωστή εταιρεία έκανε πολύ καλύτερη μελέτη αυτή τη φορά. Αρχικά, διεξήγαγε μια ενδελεχής έρευνα που είχε να κάνει με το τι εργασίες εκτελεί καθημερινώς ένας μέσος χρήστης στον υπολογιστή του. Ήθελε να γνωρίζει δηλαδή, πόσο χρόνο αφιερώνει στο YouTube, στο gaming, σε προβολή ταινιών, εργασίες office και ούτω καθ' εξής. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ανέπτυξε ένα σύνολο τεχνολογιών που διευκολύνουν τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στις καθημερινές διεργασίες. Έτσι στα Trinity θα συναντήσετε τεχνολογία Turbo Core 3ης γενιάς, που διαχειρίζεται πιο έξυπνα το load του επεξεργαστή και αυξάνει την συχνότητα λειτουργίας όταν πραγματικά χρειάζεται (χαμηλή κατανάλωση), υποστήριξη UVD 3 με SAMU & VCE, brand prediction & cache enhancements, υποστήριξη μέχρι 64GB μνήμης RAM, πλήρης παραμετροποίηση μέσω του AMD Overdrive, βελτιωμένο encoding και φυσικά καλύτερη εργονομία, μιας και τα notebook Trinity υπόσχονται μέχρι και 12 ώρες διάρκεια μπαταρίας.

Πριν συνοψίσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής Trinity, να μιλήσουμε συνοπτικά για τα διαθέσιμα FM2 chipsets αλλά και για τον λόγο που η AMD επέλεξε να μεταφερθεί σε νέο socket. Ουκ ολίγες φορές, διάβασα στα forums ότι η κυκλοφορία του FM2 socket έγινε καθαρά για λόγους marketing και ότι η συγκεκριμένη πολιτική της AMD θυμίζει αυτή της Intel. Λάθος. Θυμάστε ότι όταν κυκλοφόρησαν οι Bulldozer, η AMD μεταπήδησε από το AM3 στο AM3+ socket; Εξήγησε ότι για να υποστηρίζονται πλήρως οι Bulldozer, απαιτείται το AM3+ socket λόγω του ότι φέρει αλλαγές στο power delivery του επεξεργαστή. Έτσι και τώρα, απαιτείται η μετάβαση από το FM1 στο FM2. Οι νέες APU και συγκεκριμένα οι πυρήνες Piledriver φέρουν σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό τους, οπότε δεν ήταν δυνατόν να υποστηρίζονται από το προγενέστερο FM1 socket. Παρ' όλα αυτά παρατηρούμε ότι το πρότυπο επικοινωνίας PCI-Express 3.0 δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Μιας και άλλαξε το socket ήταν ευκαιρία να ενσωματωθεί και η τρίτη γενιά PCIe. Όχι ότι οι ήδη υπάρχουσες κάρτες γραφικών έχουν την δυνατότητα να τερματίζουν το bandwidth του PCIe 2.0. Απλά θα ήταν καλό να υποστηρίζεται το νέο πρότυπο για να μην φαίνεται ότι η Intel πρωτοπορεί στον τομέα αυτό.

Αναφορικά με τα chipsets τώρα, όπως θα δείτε και στην λίστα χαρακτηριστικών των νέων Trinity, υποστηρίζουν μόνο τα AMD A55/A75/A85 chipsets. Μα τα AMD A55 και A75 chipsets υπάρχουν στην αγορά από το καλοκαίρι του 2011. Σωστά. Κάθε ένα από αυτά όμως απευθύνεται σε διαφορετικό καταναλωτικό κοινό, έτσι έχει τον δικό του λόγο ύπαρξης. Το A55 chipset δεν φέρει υποστήριξη SATA 6.0 Gbps και διαθέτει μία μόνο VGA θύρα - έτσι η χρήση του περιορίζεται σε απλά office/internet PCs. Η ίδια η AMD συστήνει την χρήση του μόνο με A4 και A6 Trinity APUs. Το A75 chipset απ' την άλλη, υποστηρίζει το πρότυπο μεταφοράς SATA 6.0 Gbps (SATA3) κανονικά και με το νόμο, έχει native USB 3.0 support και δυνατότητα FIS-based switching μεταξύ των θυρών SATA. Απευθύνεται κυρίως στα A6 και A8 Trinity APUs και γενικά έχει mainstream χαρακτήρα. Το AMD A85X chipset απευθύνεται σε A8/10 APUs και συνεργάζεται άψογα κυρίως με τα unlocked Trinity, όπως ο A10-5800K της παρουσίασής μας. Η κεντρική διαφορά του σε σχέση με το A75, εντοπίζεται στην υποστήριξη CrossFire αλλά και στο ότι διαθέτει περισσότερες SATA 6.0 Gbps ports (8 αντί για 6), πράγμα που του προσδίδει ένα πιο high-end χαρακτήρα. Προσέξτε όμως, δεν εννοούμε υβριδικό CrossFire, αυτή την δυνατότητα την έχουν και τα δύο μικρότερα αδερφάκια. Μιλάμε για κανονικό CrossFire με dedicated VGAs μιας και ο Trinity PCI-E controller έχει την δυνατότητα να διαμοιράζει τα PCI-E lanes, όπως συμβαίνει και στο LGA1155 για παράδειγμα.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity


Γενικότερα, το AMD A85X FCH (κωδική ονομασία Hudson-D4) ελέγχει ταυτόχρονα μια υψηλής ευκρίνειας κάρτα ήχου, οκτώ SATA/eSATA 6.0 Gbps ports με υποστήριξη AMD RAID Xpert 0/1/5/10, τέσσερις PCI-Express 2.0, τέσσερις θύρες USB 3.0, δέκα high-speed USB 2.0 ports, δύο USB 1.1 και ένα integrated siplay DAC (VGA). Μέσω του Unified Media interface, τα δεδομένα μεταφέρονται στο FM2 socket, το οποίο ευθύνεται για την υποστήριξη DDR3 μνημών RAM και για τις εξόδου DP/HDMI/DVI. Στην τιμή που προσφέρονται οι A85X μητρικές, πραγματικά δεν θα βρείτε κάτι καλύτερο! Αυτό θα το καταλάβετε παρακάτω που θα παρουσιάσουμε την Gigabyte FM2A85X-UP4.

Συνοψίζοντας, τα AMD Trinity APUs διαθέτουν:

  • Μέχρι 4 πυρήνες επεξεργασίας (2 modules) με υποστήριξη των τελευταίων ISA εντολών, συμπεριλαμβανομένων των FMA4/3, AVX, AES & XOP
  • Δικάναλο ελεγκτή μνημών DDR3 με υποστήριξη μέχρι 64GB μνήμης RAM
  • Branch Prediction & Cache Enhancements σε σχέση με τα Bulldozer cores
  • 2MB L2 Cache ανά module (συνολικά μέχρι 4MB)
  • Τεχνολογία TurboCore 3ης γενιάς με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 4.2GHz
  • Πλήρης παραμετροποίηση των frequencies/voltages/temp monitoring μέσω του AMD Overdrive software
  • Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της σειράς HD 7000 με αρχιτεκτονική VLIW4
  • Μέχρι 384 shaders
  • Μέχρι 800MHz GPU Clock Speed
  • DirectX 11
  • Υποστήριξη 8xAA και 16xAF

Σε αντίθεση με τα Llano, τώρα μπορείτε να overclockάρετε την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και μέσω του Overdrive. Στην περίπτωση της Gigabyte UP4 των δοκιμών μας, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη και να κάνουμε όλo το overclocking μόνο μέσω BIOS, όμως ένας αρχάριος μπορεί να προτιμήσει το software.



Στα ενδότερα του A10-5800K
AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Τα Trinity APUs, όπως εξάλλου και τα Llano, εξʼ αρχής σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις χωρίς να απαιτείται μια μικρή περιουσία για να αποκτηθούν. Η AMD τους τοποθετεί τιμολογιακά απέναντι στους Core i3 τρίτης γενιάς της Intel, αλλά και σε μικρότερους Pentium-based Sandy Bridge. Πιθανόν κάποια μοντέλα να μην μπορούν να σταθούν από πλευράς καθαρά επεξεργαστικής ισχύος απέναντι στα αντίστοιχης τιμής Intel, όμως μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για επεξεργαστές, αλλά για την νέα γενιά της AMD Fusion πλατφόρμας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την ξεκάθαρη υπεροχή των APU αυτών σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά Intel στον τομέα των γραφικών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που θυσίασε χώρο από το τμήμα των πυρήνων του επεξεργαστή προς όφελος του αριθμού των τρανζίστορ της ενσωματωμένης μονάδας γραφικών. Η AMD στηρίζει πολλά σε αυτό, και γιατί να μην το κάνει εξάλλου, αφού μια σύγχρονη μονάδα γραφικών μπορεί να βοηθήσει τον κυρίως επεξεργαστή και σε καθημερινές εφαρμογές, όπως π.χ. την ομαλή παρακολούθηση ενός HD flash video και πολλά άλλα.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity


Ας περάσουμε τώρα στα μοντέλα που απαρτίζουν τη Trinity πλατφόρμα της AMD. Στον πίνακα έχουμε συμπεριλάβει και τους Athlon που προς το παρόν δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, απλά και μόνο για να πάρετε μια ιδέα τι του προσφέρουν σε σχέση με τα καθαρόαιμα APUs.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity


Κοιτώντας τον παραπάνω πίνακα, καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι οι τιμές των Trinity είναι χαμηλότερες από αυτές των Llano όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Αν θυμάστε καλά, ο μεγάλος A8-3850, που μάλιστα είχε κλειδωμένο πολλαπλασιαστή, κυμαινόταν στα 150? στην Ελληνική αγορά, την στιγμή που ο A8-3870K κόστιζε περί τα 135?. Προσωπική μου άποψη, τόσο ο A10-5700 όσο και ο A8-5500 δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Κι αυτό γιατί η AMD επέλεξε να λανσάρει τα αντίστοιχα μοντέλα και σε έκδοση με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή, πράγμα που κάνει το overclocking πανεύκολη διαδικασία. Ο μόνος κλειδωμένος που αξίζει είναι ο A4-5300, γιατί η τιμή του πλησιάζει το ιδιαίτερα χαμηλό όριο των 50? και ειλικρινά, δεν θα βρείτε Intel επεξεργαστή με τόσο δυνατή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών σε αυτά τα χρήματα! Πολλά μπράβο στην AMD για την συγκεκριμένη κίνηση. Επίσης δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά, δεν υπάρχει κανένας Athlon CPU για FM2 socket. Αν θυμάστε καλά, οι Athlon X2/X4 είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο FM1, όμως όπως σας είχαμε εξηγήσει στα A6-3650 & A8-3870K reviews, πραγματικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η AMD λανσάρισε επεξεργαστές χωρίς ενσωματωμένη κάρτα γραφικών για το FM1 socket. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν είχαν κάποιο προβάδισμα υπέρ των Llano όταν ο χρήστης έβαζε ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, γιατί βασίζονταν στον ίδιο πυρήνα επεξεργασίας. Όπως και να 'χει, για το τυπικό της υπόθεσης να πούμε ότι στο εξωτερικό έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι Athlon X4 750K, X4 740 & X2 340 με ταχύτητες λειτουργίας 3.4/4.0GHz, 3.2/3.7GHz, 3.2/3.6GHz αντίστοιχα. Εφόσον όμως υπάρχει και το AM3+ socket με τους μικρούς Piledriver, για ποιο λόγο να επενδύσει κάποιος σε FM2 χωρίς να εκμεταλλευτεί τα integrated graphics;

Για να εξετάσουμε τώρα τους υπόλοιπους K-Series ένα προς ένα, ξεκινώντας με τον διπύρηνο A6-5400K. Οι μόνοι LGA1155 Intel που θα βρείτε στην Ελληνική αγορά με παραπλήσια τιμή, είναι οι Pentium G850 και Pentium G630T, που βασίζονται σε πυρήνα Sandy Bridge και διαθέτουν κάρτα γραφικών HD 2000. Παρόλο που φέρουν 3MB Cache, σε all-around και 3D επιδόσεις βρίσκονται αρκετά πίσω από τον A6-5400K. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε κάποιος να προτιμήσει τον Pentium G630T είναι τα 35W κατανάλωσης, αλλά και πάλι... Με την HD 7540D του A6-5400K θα μπορείτε να παίξετε και παιχνίδια σε ανάλυση 1366x768.

Συνεχίζουμε με τον A8-5600K που στην Ελληνική αγορά ξεκινά από τα ~105?. Όντας τετραπύρηνος, φέρει συχνότητα λειτουργίας 3.6GHz (3.9GHz Turbo), κάρτα γραφικών HD 7560D και 4MB L2 Cache. Κυκλοφόρησε για να κοντράρει τον Intel Core i3 2100, τον μικρότερο Core i3 Sandy Bridge δηλαδή. Στον τομέα των γραφικών ο Sandy Bridge υστερεί κατά πολύ - δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης μεταξύ HD 7560D και HD 2000, ενώ όπως θα δείτε και στις μετρήσεις μας, τα Trinity αποδίδουν εξαιρετικά στο encoding. Και πάλι βρίσκονται πίσω από τους αντίστοιχους Ivy Bridge, όμως αν συμπεριλάβουμε στην εξίσωση τις επιδόσεις σε παιχνίδια και 3D benchmarks, η ψαλίδα ανοίγει κατά πολύ. Το μόνο σημείο που διαπρέπει ο Core i3 2100 είναι η κατανάλωση (μόλις 65W) αλλά είπαμε... Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Τέλος έχουμε τον A10-5800K που κοστίζει 130? και κοντράρει τον Intel Core i3 3240 Ivy Bridge. Το ποιος από τους δύο αξίζει περισσότερο θα το δείτε μέσα από τις μετρήσεις του παρόν review, υπομονή λοιπόν.

Γενικότερα, με τα Trinity η AMD επιδιώκει να ανταγωνιστεί τους φθηνούς Core i3 Ivy Bridge. Αν εξαιρέσουμε το ισχυρό x86 performance και την χαμηλή κατανάλωση του μπλε στρατοπέδου σε αυτό το segment (55-65W), η Intel δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στην αγορά αυτή. Ιδιαίτερα εφόσον ολοένα και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται για τις gaming δυνατότητες των AMD Fusion APUs της τρέχουσας γενιάς. Οι επιδόσεις των Trinity σε 2D προγράμματα μπορεί να είναι χειρότερες, αλλά αντισταθμίζονται με το graphics performance των HD 7000 Series iGPUs. Το μελανό σημείο της Piledriver ιστορίας είναι σίγουρα η κατανάλωση, που όπως είπαμε, ξεφεύγει αρκετά από αυτή των Intel. Δυστυχώς η AMD, λόγω του ότι δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της να μεταφερθεί σε μικρότερη λιθογραφική μέθοδο, θα δυσκολευτεί να διορθώσει το θέμα αυτό προς το παρόν. Ξαναλέμε όμως, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Νιώθω ότι επαναλαμβάνομαι, αλλά έχοντας ήδη δοκιμάσει και δουλέψει αρκετά τον A10-5800K δεν μπορώ να μην το τονίζω. Ελπίζω στο τέλος του review να έχετε κι εσείς την ίδια άποψη με εμένα.



AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να θαυμάσετε τον A10-5800K και την Gigabyte FM2A85X-UP4 από διάφορες οπτικές γωνίες. Σε σύγκριση με τον A8-3870K, ο A10-5800K έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος, με την διαφορά ότι του λείπει ένα pin και ότι η διάταξη των pins γύρω από τα smd στο πίσω μέρος, είναι ελαφρώς διαφορετική. Να τονίσω και σε αυτό το review ότι προτιμώ τον δρόμο που έχει ακολουθήσει η Intel από το Socket LGA775 κι έπειτα, με τα pins να βρίσκονται στο socket της μητρικής και όχι στον επεξεργαστή. Οι χρήστες που έχουν εμπειρία με AMD επεξεργαστές, ήδη γνωρίζουν ότι μπορούμε να τους αφαιρούμε από το socket μόνο τραβώντας τους προς το πάνω, ποτέ υπό γωνία. Ένας αρχάριος χρήστης όμως που για πρώτη φορά αφαιρεί επεξεργαστή AMD από μια μητρική, μπορεί και να την πατήσει, να τον βγάλει υπό γωνία και να στραβώσουν τα pins. Δεν λέω ότι με ένα Intel CPU κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, όμως είναι πιο δύσκολο να συμβεί όπως και να το κάνουμε! Επίσης οι AMD επεξεργαστές, λόγω του ότι έχουν πάνω τους τα pins χρήζουν προσοχής όταν αφαιρείτε την ψύκτρα. Αν η θερμοαπαγωγική πάστα έχει ξεραθεί για τα καλά, μπορείτε να αφαιρέσετε την ψύκτρα με δύο τρόπους. Είτε κουνώντας την προσεκτικά δεξιά-αριστερά μέχρι να ξεκολλήσει, πιέζοντας την ταυτόχρονα προς τα κάτω για να μην βγει με το CPU μαζί, ή χρησιμοποιώντας ένα ίσιο κατσαβίδι για να πιέζετε το CPU προς τα κάτω.

Λίγα λόγια και για την Gigabyte F2A85X-UP4 πριν περάσουμε στην αναλυτική παρουσίασή της στις επόμενες σελίδες. Παρόλο που τιμολογιακά τοποθετείται στις ακριβότερες AMD A85X FM2 μητρικές, αξίζει τα χρήματά της! Ηλεκτρονικά εξαρτήματα υψηλής ποιότητας, τεχνολογίες Ultra Durable 5 & Digital Power Engine, ολοκληρωμένο A85X Chipset, τέσσερις θύρες υποδοχής μνημών DDR3-1866MHz (64GB max), έξοδοι D-Sub/DVI-D/HDMI/DisplayPort, 7-κάναλη ενσωματωμένη κάρτα ήχου με S/PDIF Out, Realtek chip με υποστήριξη 10/100/1000 Mbit LAN, 3 x PCI-Express 2.0 x16 slots με υποστήριξη AMD CrossFire, 3 x PCI-Express x1 slots, 1 x PCI slot, υποστήριξη AMD dual graphics για υβριδικό crossfire με την iGPU της APU, 7 θύρες SATA 6.0 Gbps, 1 x eSATA 6.0 Gbps, 4 x USB 3.0, 10 x USB 2.0 και πολλά ακόμα καλούδια που θα δούμε παρακάτω. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της μητρικής, με μονάχα κάποιες γκρι πινελιές στα DRAM slots για να σπάει η μονοτονία. Πραγματικά πανέμορφη!






AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Νομίζουμε ότι η Gigabyte δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όλοι την γνωρίζετε σαν εταιρεία. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες μητρικών καρτών παγκοσμίως, μιας και χρόνια τώρα διατηρεί ηγετική θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις. Παράγει μητρικές που κυμαίνονται σε όλα τα επίπεδα κόστους και καλύπτουν τις ανάγκες των αγοραστών από κάθε λογής segments. Επιπλέον δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως τα κουτιά υπολογιστών, οι κάρτες γραφικών και τα περιφερειακά - διατηρώντας όμως τις μητρικές κάρτες ως τον πυρήνα της παραγωγής της.

Στο θέμα μας τώρα. Όπως ήταν φυσικό, με την κυκλοφορία των Trinity APUs, τα Ελληνικά καταστήματα γέμισαν με ουκ ολίγες FM2 λύσεις. Λόγω του ότι η Gigabyte F2A85X-UP4 της δοκιμής μας βασίζεται στο high-end A85X chipset, δεν θα ασχοληθούμε εκτενώς με τις μητρικές που υλοποιούνται γύρω από τα A55/A75 chipsets. Προς το παρόν στην Ελληνική αγορά βρίσκουμε μόνο πέντε λύσεις: Asus F2A85-M, MSI FM2-A85XA-G65, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, Sapphire Pure Platinum A85XT & Asus F2A85-V PRO. Αν εξαιρέσουμε την micro-ATX F2A85-M που μετά βίας περνά το ψυχολογικό όριο των 100?, οι άλλες τέσσερις κινούνται στο πεδίο των 130-150?. Ίσως σας φαίνεται ότι η τιμή τους γενικά ξεφεύγει, έχετε όμως κατά νου ότι αποτελούν ό,τι καλύτερο μπορείτε να αγοράσετε για την Trinity APU σας. Δύο σελίδες πριν αναλύσαμε τις διαφορές που παρουσιάζουν τα A55/A75/A85X chipsets μεταξύ τους, με το A85X να διαφοροποιείται κυρίως λόγω υποστήριξης CrossFire σε ανεξάρτητες κάρτες γραφικών και καλύτερου overclockability.

Για να δούμε λοιπόν τι έχει να μας προσφέρει η Gigabyte F2A85X-UP4, πως τα πηγαίνει στο overclocking του A10-5800K και αν εν τέλει αξίζει να επενδύσετε σε μια σχετικά ακριβή FM2 μητρική.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Συσκευασία
Αντικρίζοντας το κουτί της F2A85X-UP4, το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι το Ultra Durable 5, που δεσπόζει επιβλητικά στην πάνω αριστερή γωνία. Η εν λόγω τεχνολογία συνοδεύει όλες τις high-end μητρικές της Gigabyte εδώ και μερικούς μήνες και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα reviews, περιλαμβάνει τα πιο ποιοτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα εν συγκρίσει με τις υλοποιήσεις "αντίπαλων" εταιρειών. Πάνω δεξιά, το κουτί αναγράφει ότι η μητρική έχει σχεδιαστεί για το overclocking των AMD A-Series APUs, αλλά και για τους fan της υδρόψυξης. Αμέσως αμέσως λοιπόν καταλαβαίνετε για ποιο λόγο σας είπα παραπάνω ότι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του A85X chipset είναι το overclocking. Στην υπόλοιπη επιφάνεια του κουτιού ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να μάθει ότι η Gigabyte F2A85X-UP4 βασίζεται στο FM2 socket και υποστηρίζει AMD A-Series APUs, AMD CrossFire, Windows 8, Digital Power και 3D BIOS. Κάτω δεξιά θα δείτε και το γνωστό 2X Copper PCB εικονίδιο που φέρουν όλες οι Ultra Durable μητρικές, με την διαφορά ότι τώρα φέρει και reference για Humidity Protection, πράγμα που θα εκτιμήσουν δεόντως οι overclockers. Στο πίσω μέρος θα βρείτε επεξήγηση για όλες τις τεχνολογίες της UP4 (κυρίως για την Ultra Durable 5), όπως επίσης και ένα πίνακα με τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Το κουτί κινείται στα στάνταρ που έχει η θέση η Gigabyte χρόνια τώρα. Είναι ναι μεν απλό, αλλά προστατεύει άριστα την μητρική και όλα τα accessories του εσωτερικού μιας και χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα σκληρό χαρτόνι. Είναι χωρισμένο σε δύο πατώματα - το πάνω έχει τα παρελκόμενα και το κάτω την μητρική. Στο πάνω μέρος συναντάμε ένα υπερπλήρες User's Manual, το Installation Guidebook, CD με drivers, I/O panel και τρία καλώδια SATA. Λόγω του ότι η F2A85X-UP4 είναι η flagship FM2 μητρική της Ταϊβανέζικης εταιρείας, θα θέλαμε μέσα και κάνα αυτοκόλλητο, ένα chain ή τελοσπάντων κάποιο marketing συνοδευτικό. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καταναλωτής που δεν θα εκτιμήσει μια τέτοια κίνηση.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



I/O Ports
Η Gigabyte F2A85X-UP4 έχει υπό την κατοχή της πλήρως εξοπλισμένο backpanel για να συνδέσετε απροβλημάτιστα όλο σας τον εξοπλισμό. Ξεκινώντας από τα αριστερά, συναντάμε μια PS/2 θύρα (keyboard/mouse), 2 x USB 3.0 ports, 1 x D-Sub, 1 x DVI-D, 1 x optical S/PDIF Out connector, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort, 2 x USB 2.0, 1 x eSATA 6.0 Gbps, 1 x RJ-45, 2 x USB 3.0 και 6 audio jacks. Για τους πιο advanced χρήστες να προσθέσουμε ότι οι δύο USB 3.0 έρχονται από το chipset και οι άλλες δύο από έναν EtronTech Ej168.



AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα features της F2A85X-UP4 είναι όμοια με αυτά της Z77X-UP4 TH! Έφτασε λοιπόν η ώρα να καταλάβετε για ποιο λόγο η Gigabyte των δοκιμών μας τιμολογείται στα 130? στην Ελληνική αγορά, τιμή που φαντάζει αδικαιολόγητη για μερικούς αγοραστές. Γενικότερα να πούμε ότι αποτελεί μία πλατφόρμα υψηλών επιδόσεων, με όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε για να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινή χρήση του υπολογιστή. Θέλετε υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων; Έχετε 4 x USB 3.0 ταχύτατες θύρες και 8 x SATA 6.0 Gbps που ελέγχονται απευθείας από το chipset! Με το A85X Chipset, εκτός από RAID 0/1/10 που υποστηρίζουν τα μικρότερα, μπορείτε να "στήσετε" και RAID 5. Επιπλέον περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας 7-κάναλη ενσωματωμένη κάρτα ήχου με παροχή 108dB SNR ALC892 HD Audio για να γλιτώσετε τα περιττά έξοδα και ισχυρό ηλεκτρικό κύκλωμα (Ultra Durable 5 & Digital Power Engine). Αρκετά όμως με τα λόγια - για να δούμε τα κυριότερα features της συγκεντρωμένα, όπως επίσης και έναν πίνακα με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ultra Durable 5
Η ονομασία Ultra Durable έχει πλέον γίνει trademark της Gigabyte. Η νέα γενιά Ultra Durable 5 πρωτοεμφανίστηκε μόλις μερικούς μήνες πριν με τις Z77X-UP4/UP5 TH και τώρα καταφθάνει αισίως και στις AMD μητρικές, με πρωτομάστορα την F2A85X-UP4 των δοκιμών μας!. Με απλά λόγια θα λέγαμε πως το Ultra Durable είναι ένα "σύμπλεγμα" υλικών και τεχνολογιών που έχει ξεκινήσει η Gigabyte να εξελίσσει από το 2006 (βάζοντας τότε απλά σε όλες της τις μητρικές Solid Capacitors) και έχουμε φτάσει πλέον εν έτη 2012 στο Ultra Durable 5. Κάθε νέα σειρά που κυκλοφορούσε χρησιμοποιούσε τις τεχνολογίες και τα υλικά των προηγούμενων σειρών, προσθέτοντας όμως πάντα και κάτι καινούριο!

Στην συγκεκριμένη γενιά, το νέο χαρακτηριστικό που προστέθηκε είναι τα IR3550 PowIRstage MOSFETs. Είναι rated στα 60A και έχουν 90% efficiency στα 50Α. Ένα απλό MOSFET αποτελείται από 4 ICs. 1 high-side, 2 low-side και το driver MOSFET και είναι κολλημένα επάνω στο τελευταίο layer της μητρικής, συνήθως το ένα δίπλα στο άλλο. Τα IR3550 εσωκλείονται μέσα σε ένα σώμα από χαλκό και γι'αυτό ο σχεδιασμός τους ονομάζεται Single Package Design. Τα απλά ονομάζονται Multi Chip Design για τον λόγο που εξηγήσαμε παραπάνω. Εσωτερικά συνδέονται με χρυσό και φυσικά για να μπορούν να λειτουργούν στα 60A συνοδεύονται από ειδικά σχεδιασμένα για την Gigabyte chokes από φερίττη τα οποία και αυτά είναι rated στα 60A. Τα PWM είναι ψηφιακά επίσης σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την International Rectifier. Με όλα τα παραπάνω μαζί τα MOSFET λειτουργούν έως και 60*C ψυχρότερα και ίσως σε απλή χρήση δεν έχουν καθόλου ανάγκη για ψύξη.


AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



2x Copper PCB
Το 2x Copper PCB πρωτοεμφανίστηκε πίσω στο 2008 παρέα με την σειρά Ultra Durable 3. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά τα layers της μητρικής έχουν 2 φορές περισσότερη ποσότητα χαλκού από μια παραδοσιακή μητρική, τόσο για τη ενέργεια όσο και τη γείωση της. Μειώνει δραματικά την θερμοκρασία του συστήματος με την παροχή μιας πιο αποτελεσματικής διάδοσης της θερμότητας από τις κρίσιμες περιοχές της μητρικής, όπως η ζώνη του επεξεργαστή, διαμέσου πάντα του PCB. Το 2x Copper PCB μειώνει επίσης την αντίσταση του κυκλώματος κατά 50%, η οποία βοηθά στη μείωση του ηλεκτρικού θορύβου και μειώνει περαιτέρω τις θερμοκρασίες των εξαρτημάτων. H χρήση δύο ουγγιών χαλκού παρέχει βελτιωμένη ποιότητα σήματος και χαμηλότερη EMI (ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή), παρέχοντας καλύτερη σταθερότητα συστήματος και μεγαλύτερα περιθώρια στο overclocking. Το πάχος των 2 Copper Layer μαζί είναι 0.070 χιλιοστά.

Digital Power Engine
Κάνοντας χρήση αποκλειστικά ψηφιακών ελεγκτών (PWM), η F2A85X-UP4 είναι σε θέση να προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια την παροχή ενέργειας στα πιο κύρια και ενεργοβόρα εξαρτήματα της μητρικής περιλαμβάνοντας ψηφιακούς ελεγκτές για τον επεξεργαστή και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, που χωρίς αμφιβολία είναι τα πιο σημαντικά υποσυστήματα ενός FM2-based PC. Η τεχνολογία All Digital Engine παρέχει ακριβές Auto Voltage Compensation, οπότε ελέγχει με ακρίβεια την παροχή ρεύματος σε όλα τα components της μητρικής και διαχειρίζεται πιο έξυνπα το Vcore. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο του Vdroop μέσω του BIOS δεν έχετε να φοβάστε τίποτα!

On/Off Charge
Η φόρτιση των iPad/iPhone/iPod μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κι όταν ο Η/Υ είναι κλειστός. Αν λοιπόν δεν έχετε φορτίσει την συσκευή σας, αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά ψηφιακών αρχείων αφήστε την συνδεδεμένη για να επανακτήσει όλη την χαμένη ενέργεια. Να αναφέρουμε βέβαια ότι ορισμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας πρέπει να συνδεθούν στον υπολογιστή πριν αυτός μπει σε S4/S5 state γιατί μόνο έτσι θα ενεργοποιηθεί η γρήγορη φόρτιση σε θύρες USB που δεν υποστηρίζουν τεχνολογία On/Off Charge.

UEFI DualBIOS & 3D BIOS
Το UEFI DualBIOS της GIGABYTE προσφέρει 2 φυσικά BIOS ROMS ενσωματωμένα στην μητρική. Το ένα λειτουργεί ως το βασικό BIOS και το δεύτερο ως εφεδρικό BIOS με εγκατεστημένες τις αρχικές εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αν το πρωτεύον BIOS σταματήσει να λειτουργεί, λόγω βλάβης κατά την αναβάθμιση του, αστοχίας υλικού ή αποτυχίας κατά την διάρκεια που κάνετε overclocking, το εφεδρικό αυτόματα θα αναλάβει δράση κατά την επόμενη εκκίνηση του συστήματος. Το γραφικό περιβάλλον UEFI κάνει πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για έναν αρχάριο χρήστη και φέρει native υποστήριξη για σκληρούς δίσκους μεγαλής χωρητικότητας σε 64-bit λειτουργικά συστήματα. Κερασάκι στην τούρτα; Μα φυσικά το επαναστατικό Gigabyte 3D BIOS που αποτελεί πατέντα της Gigabyte. Βασιζόμενο στο UEFI Dual BIOS, περιλαμβάνει δύο αποκλειστικά modes και ένα ολοκαίνουριο interface που κάνει την επιλογή των βασικών ρυθμίσεων εύκολη υπόθεση για όλους. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του BIOS.

AMD Eyefinity
Η Gigabyte F2A85X-UP4 επιτρέπει την υποστήριξη μέχρι και τριών οθονών ταυτόχρονα (DVI-D, HDMI, DisplayPort, D-Sub θύρες εξόδου). Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Eyefinity - μεγαλύτερος χώρος στο desktop, ευκολότερη διαχείριση πολλών προγραμμάτων ταυτόχρονα και gaming σε τεράστιες αναλύσεις.

AMD Dual Graphics
Με τα AMD A85X/A75/A55 chipsets είναι δυνατή η χρήση της τεχνολογίας AMD Dual Graphics προκειμένου να αυξήσετε κατά πολύ το 3D performance του συστήματός σας. Ουσιαστικά πρόκειται για το γνωστό σε όλους υβριδικό CrossFire με κάρτες της σειράς HD 6000. Σύμφωνα με την AMD, τα προτεινόμενα ζευγάρια Dual Graphics έχουν ως εξής: A10 APU - HD 6670, A8 APU - HD 6570, A6 APU - HD 6570 & A4 APU - HD 6450. Άρα λοιπόν ο A10-5800K της δοκιμής μας μπορεί να συνδυαστεί με την HD 6670.

Dual-link DVI port
Η ύπαρξη Dual-link DVI θύρας επιτρέπει στα Trinity APUs να ξεπερνούν τα 120MHz bclk με ευκολία, βελτιώνει λοιπόν την συνολική overclocking εμπειρία του χρήστη. DirectX 11 gaming χωρίς υποχωρήσεις σε αναλύσεις μέχρι 2560 x 1600 pixels και απρόσκοπτη αναπαραγωγή υψηλής ευκρίνειας HD περιεχομένου χωρίς κολλήματα.

HDMI v1.3
To πρότυπο HDMI είναι σε θέση να μεταφέρει μέχρι και 5Gb/s βίντεο με υψηλής ποιότητας πολυκάναλο ήχο μέσω ενός καλωδίου. Συνεπώς εξασφαλίζει καθαρότερη απεικόνιση του ψηφιακού σας περιεχομένου σε αναλύσεις Full HD 1080p, χωρίς απώλειες στην ποιότητα όπως συνηθίζεται με τις αναλογικές συνδέσεις και τους ψηφιακούς-σε-αναλογικούς μετατροπείς. Επιπλέον, η θύρα HDMI είναι συμβατή με HDCP, επιτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή Blu-ray χωρίς κολλήματα.

EasyTune6
Η GIGABYTE επανασχεδίασε από το μηδέν το EasyTune™ 6 για να κάνει πιο εύκολη από ποτέ την την διαχείριση του συστήματος, το monitoring, το over-voltage και το overclocking. Απαραίτητο εργαλείο αν θέλετε να φτάσετε το σύστημά σας στα όρια σε συνθήκες subzero, δηλαδή θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Lucid Virtu MVP
Η Lucid, όντας πρωτοπόρος στις έξυπνες software gaming λύσεις, ανακοίνωσε στις αρχές του 2012 το επίσημο λανσάρισμα του Virtu MVP Virtualization Software. Μαζί με το MVP, καταφθάνουν οι τεχνολογίες Lucid HyperFormance και Lucid Virtual Vsync, που υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο την gaming εμπειρία σας. Η εν λόγω τεχνολογία υποστηριζόταν αρχικά από τις Z68 & Z77 μητρικές, όμως τώρα καταφθάνει και στο AMD στρατόπεδο. Ζωντανό παράδειγμα η Gigabyte F2A85X-UP4. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς κάνει η κάρτα γραφικών όταν παίζουμε ένα PC Game; Με απλά λόγια κάνει rendering frames σε 3D γραφικά. Τα Lucid Virtu MVP HyperFormance και Virtual Vsync features έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνουν την ανταποκρισιμότητα και ταυτόχρονα να "μειώνουν" την ποσότητα frames που γίνονται rendered. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της IGP (ενσωματωμένης κάρτας γραφικών) των Sandy Bridge και Ivy Bridge επεξεργαστών, η οποία αναλύει τα frames και δίνει εντολή στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών να παρακάμπτει ή να μην κάνει ολοκληρωμένο rendering ορισμένα εξ' αυτών. Ως συνέπεια του προηγουμένου, αυξάνονται κατακόρυφα τα FPS. Είναι πραγματική όμως η αύξηση αυτή; Όχι δεν είναι. Παρόλ' αυτά το MVP θεωρείται πραγματική εξέλιξη στο gaming. Και εξηγούμαστε.

Μπορεί η αύξηση των FPS να μην είναι στην ουσία πραγματική (εφόσον η ποιότητα της εικόνας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη), όμως κάνει το παιχνίδι πιο ανταποκρίσιμο και μειώνει το input lag. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το παιχνίδι στις επιθυμίες του χρήστη και όσο πιο μικρή είναι η χρονική καθυστέρηση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η εμπειρία παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, το MVP αποκαλείται "η εξέλιξη στο gaming" γιατί δίχως να αλλοιώνει την ποιότητα των γραφικών, πραγματοποιεί 20-50% λιγότερο rendering, οπότε ξεκουράζει την κάρτα γραφικών και κάνει την όλη διαδικασία πιο efficient.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Lucid MVP λειτουργεί ευεργετικά στον τομέα των PC Games. Ας εξετάσουμε τώρα τι συμβαίνει και στην περίπτωση των 3D μετροπρογραμμάτων όπως τα γνωστά 3DMark της Futuremark. Η δουλειά των 3DMark είναι ουσιαστικά η καταμέτρηση των rendering frames σε 3D γραφικά και κατ' επέκταση, η καταμέτρηση των καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second). Εφόσον η αύξηση των FPS δεν είναι πραγματική, τα scores που βγάζουν τα 3DMark με ενεργοποιημένο το MVP, δεν δύναται να συγκριθούν με τα scores του παρελθόντος. Για αυτό το λόγο, η Futuremark αναμένεται να κυκλοφορήσει updates για τα 3DMark, με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν είναι ενεργοποιημένο το MVP, ώστε να μην μπερδεύονται οι χρήστες όταν συγκρίνουν benchmarks μεταξύ τους. Παρόμοια είναι και η στάση που διατηρεί το HWBOT, αφού μετά από λεπτομερείς συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι τα scores με ενεργοποιημένο το Lucid MVP δεν θα γίνονται δεχτά! Φανταστείτε μια stock HD 7970 με MVP ενεργοποιημένο να ξεπερνά το 3DMark 11 Score μιας HD 7970 που έχει ψυχθεί με υγρό άζωτο για να φτάσει συχνότητες πυρήνα πάνω από 1500MHz+. Τα benchmarks που επηρεάζονται προς το παρόν είναι τα εξής: Unigine Heaven DX9/DX11, 3DMark Vantage, 3DMark 06, AquaMark3 και PCMark05.





Specifications

SocketFM2
CPU SupportAMD A-Series APU
ChipsetAMD A85X
DDR3 MemoryDDR3 1066/1333/1600/1866/2133/2400MHz(OC)
DIMM slots4 x 1.5V DDR3 slots (64GB max)
Storage Interface
  • 7 x SATA 6Gb/s (A85X)
  • 1 x eSATA 6Gb/s (A85X)
  • Support for RAID 0/1/5/10
  • LANRealtek RTL8111F chip (10/100/1000 Mbit)
    Expansion slots
  • 1 x PCI Express x16 slot @ x16
  • 1 x PCI Express x16 slot @ x8
  • 1 x PCI Express x16 slot @ x4
  • 3 x PCI Express x1
  • 1 x PCI slot
  • Multi-GPU supportAMD CrossFire & Dual Graphics
    USB
  • Up to 10 x USB 2.0 ports (2 @ back panel, 8 @ USB headers) via SB950
  • Up to 6 x USB 3.0 ports (4 @ back panel, 2 @ USB header)
  • Audio6+Optical SPDIF
    Form FactorATX




    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    Όπως έχετε πιθανώς παρατηρήσει, όλα μας τα τελευταία reviews μητρικών καρτών περιλαμβάνουν μία σελίδα για το layout, στην οποία σχολιάζουμε διάφορα προβλήματα που έχει το motherboard με την χωροθέτηση των components, που βρίσκονται όλα τα connectors και τα βασικά ICs, τι συμβαίνει με τις θύρες επικοινωνίας PCI-Express και ούτω καθ' εξής. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεστε καλύτερα το πως έχει στηθεί η μητρική και αν βολεύει στην καθημερινή χρήση. Στην περίπτωση της Gigabyte F2A85X-UP4, με μια πρώτη ματιά όλα δείχνουν τακτοποιημένα. Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει low-end υλοποίηση - άλλωστε δεν νομίζουμε ότι είχατε τέτοια εντύπωση με όλα όσα γράψαμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα unique features στις προηγούμενες σελίδες.

    Αριστερά του CPU socket θα βρείτε την υποδοχή για το EPS12V cable, περιστραμμένη κατά 90 μοίρες προς τα αριστερά. Αυτό κάνει ευκολότερη την τοποθέτηση του καλωδίου στην υποδοχή ATX_12V, ακόμα και αφού έχετε εγκαταστήσει την ψύκτρα. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο Etron EJ168 controller που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των δύο εκ των τεσσάρων USB 3.0 ports του IO panel, ενώ από πάνω, βρίσκεται ένα 4-pin fac connector. Συνολικά υπάρχουν πέντε 4-pin fan connectors συμπεριλαμβανομένου του CPU Fan, ούτως ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Μέσω του BIOS μπορείτε να ελέγξετε κατά ένα ποσοστό την ταχύτητά τους επιλέγοντας μεταξύ διαφόρων modes, χωρίς ωστόσο να έχετε τον πλήρη έλεγχο.

    Στα δεξιά του CPU socket και ακριβώς δίπλα στα DRAM slots βρίσκονται ακόμα δύο fan connectors, η υποδοχή για το 24-pin ATX καλώδιο, τα κουμπιά Power/Reset/CMOS και το πρώτο Front USB 3.0 panel connector. Στο κάτω δεξί κομμάτι της μητρικής, παρατηρούμε την ύπαρξη 6 x SATA 6.0 Gbps ports, δύο UEFI BIOS ROMs, μίας ακόμα SATA 6.0 Gbps θύρας αλλά και ενός DEBUG LED. Η Gigabyte επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει επιπλέον controller για τις SATA θύρες, για αυτό και η έβδομη (ελέγχεται και αυτή από το chipset) έχει τοποθετηθεί κάπως άγαρμπα, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Ίσως ορισμένοι φανατικοί υποστηρικτές του cable management να δυσανασχετήσουν, αλλά μπορείτε απλά να κάνετε χρήση των άλλων 6 θυρών και να αφήσετε αυτήν τελευταία αν σας χρειαστεί. Όσο για το debug led, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Gigabyte για την ενσωμάτωσή του σε μία μητρική που κοστίζει μόλις 130?. Ελπίζουμε να γίνει mainstream feature και να το συναντάμε σε περισσότερες μητρικές κάρτες, μιας και κάνει το debugging ευκολότερο. Όταν η μητρική κολλάει για οποιοδήποτε λόγο, είτε μετά από αποτυχημένο overclock ή μετά από μια διακοπή ρεύματος για παράδειγμα, αμέσως ανατρέξτε στο manual για να δείτε τι σημαίνει ο διψήφιος κωδικός που αναγράφεται στο debug led. Ίσως είμαι λιγάκι υπερβολικός, αλλά τουλάχιστον στο overclocking θα σας φανεί πάρα πολύ χρήσιμη.


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    Το κάτω μέρος είναι γεμάτο με connectors! Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε τις εξής υποδοχής: Front panel audio, COM port, TPM, 4 x USBψ 2.0 headers, Fan connector και Front Panel, στο οποίο και συνδέετε τα HDD LED, Power On και Reset buttons του κουτιού σας. Πάνω από το F_Panel υπάρχει και το 3-pin CLR_CMOS connector, το οποίο όμως δεν θα σας χρειαστεί αφού υπάρχει ήδη Clear CMOS κουμπί στην μητρική. Φτάσαμε αισίως και στις PCI-Express θύρες επικοινωνίας. Όπως αναφέραμε στην σελίδα των τεχνικών χαρακτηριστικών, η μητρική έχει τρία PCI-E 2.0 x16 ports. Χάρις στον καινοτόμο σχεδιασμό του A85X chipset, τα lanes μπορούν να χωριστούν ανά θύρα και έτσι να κάνετε CrossFire με δύο κάρτες γραφικών (x8/x8) ή με τρεις (x8/x8/x4). Τώρα θα μου πείτε ποιος ο λόγος για 3-Way CrossFire σε ένα Trinity σύστημα. Ο A10-5800K overclocked στα 4.4GHz αποτελεί μια ιδιαίτερα δυνατή βάση που μπορεί να στηρίξει με ευκολία 2 ή 3 κάρτες γραφικών. Σίγουρα σε κάποια παιχνίδια ίσως είστε λιγάκι limited αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε 3 κάρτες, όμως γιατί όχι; Για να μην με παρεξηγήσετε, δεν μιλάω για 3 x 7970... Εννοείται ότι ένας gamer που μπορεί να διαθέσει χρήματα για τόσο ακριβές VGAs, δεν θα έχει σαν βάση το Trinity. Αλλά αν για παράδειγμα έχετε ήδη μια 5870 ή μια 5850, μπορείτε να αγοράσετε μία δεύτερη (μεταχειρισμένη φυσικά) και να κάνετε CrossFire για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια! Μην σας φαίνεται καθόλου περίεργο. Θα δείτε και στις μετρήσεις παρακάτω, ότι ο A10-5800K overclocked αποδίδει σε πολλές περιπτώσεις όπως ένας Core i3 Ivy Bridge. Ενώ λοιπόν με μια πρώτη ματιά η επιλογή της Gigabyte για τόσα PCI-E x16 slots φαίνεται παράλογη, καταλαβαίνετε ότι σε ορισμένα σενάρια έχει την λογική της.

    Κλείνοντας το κομμάτι του layout να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε δύο κλασικά πλέον προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την θέση της μπαταρίας. Επειδή λειτουργήσαμε το σύστημα και με την Sapphire HD 5850 Extreme, ξέραμε ήδη ότι αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να βγάλουμε την μπαταρία, πρέπει πρώτα να βγάλουμε την κάρτα γραφικών. Ξανά, μιλάμε για ένα πρόβλημα που ίσως να μην σας συμβεί ποτέ, αλλά πρέπει να καλύψουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την απόσταση μεταξύ του FM2 socket και των DRAM slots. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε παραπονεθεί και στα Llano reviews, και δυστυχώς δεν βλέπουμε βελτίωση. Η ψύκτρα που χρησιμοποιήσαμε ήταν και αυτή τη φορά η Corsair A50. Πρόκειται για μια mainstream λύση, με διαστάσεις όμοιες με τις περισσότερες ψύκτρες της κατηγορίας της. Δυστυχώς και πάλι, το πρώτο DRAM slot (DDR3_4) ήταν άχρηστο λόγω του ότι η ψύκτρα κάλυπτε όλο τον χώρο από πάνω του. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν εγκαταστήσετε ένα θηριώδες CPU Cooler - θα καλύπτει και το δεύτερο slot, οπότε δεν θα μπορείτε να έχετε τις μνήμες σε dual-channel mode. Ωστόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν φαίνεται να ευθύνεται η Gigabyte, γιατί το συναντάμε σε όλες τις FM1/FM2 μητρικές, όλων των κατασκευαστών. Μάλλον πρόκειται για σχεδιαστικό θέμα της AMD, οπότε πρέπει να το λύσει η ίδια στο μέλλον.

    Σειρά έχει η σελίδα του BIOS όπου θα μιλήσουμε για τα βασικότερα BIOS settings, αλλά και για το 3D BIOS της Gigabyte.



    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    Η Gigabyte ήταν μία από τις τελευταίες κατασκευάστριες εταιρείες μητρικών καρτών που ασπάστηκαν το UEFI BIOS και το ενσωμάτωσαν στα προϊόντα τους. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί overclockers ίσως προτιμούν την κλασική μπλε οθόνη του παλιού καλού BIOS, όμως το UEFI είναι πολύ πιο εύχρηστο, όμορφο και φιλικό στην χρήση για τους αρχάριους. Πατώντας λοιπόν το Delete κατά την εκκίνηση του συστήματος, αμέσως εισέρχεστε στο BIOS και συγκεκριμένα στην καρτέλα M.I.T. Περιλαμβάνει 5 διαφορετικές επιλογές - M.I.T Current Status, Advanced Frequency Settings, Advanced Memory Settings, Advanced Voltage Settings και PC Health Status, ενώ κάτω από αυτές ο χρήστης αντικρίζει άμεσα τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το σύστημα. Αναφερόμαστε φυσικά στο BIOS version, την συχνότητα λειτουργίας για BCLK/CPU/Memory, την συνολική χωρητικότητα μνήμης που "βλέπει" το σύστημα, την θερμοκρασία του επεξεργαστή και τα Vcore/DRAM voltages. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο overclocking. Αν για παράδειγμα πιέσετε την μητρική σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χάσει το ένα κανάλι μνήμης, θα το δείτε αμέσως με το που μπείτε στο BIOS! Το παράδειγμα αυτό δεν είναι τυχαίο, θα το αναλύσω όμως περαιτέρω στην σελίδα του overclocking.

    Στο M.I.T Current Status θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως διαγωνιστικό εργαλείο για τυχόν προβλήματα. Η Gigabyte παρουσιάζει ακόμα και τον πολλαπλασιαστή για κάθε πυρήνα ξεχωριστά! Οι υπόλοιπες επιλογές της καρτέλας M.I.T παραθέτουν απλόχερα όλες τις ρυθμίσεις που θα χρειαστείτε για να overclockάρετε το σύστημα. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε ξεχωριστά σε αυτή τη φάση - θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους. Εν ολίγοις μπορείτε να κλείσετε όλα τα features του επεξεργαστή (Cool & Quiet, Performance Boost, C6 Mode, SVM Mode κ.τ.λ), να απενεργοποιήσετε το ένα module για να έχετε δύο ενεργούς πυρήνες μες στα windows, να αλλάξετε το bclock, τους πολλαπλασιαστές, τα timings και τους διαιρέτες των μνημών, αλλά και όλα τα voltages συμπεριλαμβανομένων των Vcore/NB/DRAM/FCH/APU PLL/APU VDD και Load Line Calibration. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο, ειλικρινά. Ειδικά στα timings, η Gigabyte σας δίνει την δυνατότητα να τα πειράξετε όλα, ακόμα και τα trietary και τα drive strenght, πράγμα που θα εκτιμήσουν δεόντως οι advanced users.

    Πατώντας F1, βγαίνετε από το Advanced BIOS και εισέρχεστε στο 3D BIOS. Δείχνει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της Gigabyte F2A85X-UP4, χωρισμένη σε 4 τομείς: Το I/O panel, το CPU Socket & τις μνήμες, το chipset και τις PCIe θύρες. Κουνώντας απλά το ποντίκι, κάνετε κλικ σε κάθε region, βλέπετε τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και τις αλλάζετε κατά βούληση. Ο στόχος της Gigabyte με το 3D BIOS, ήταν να κάνει παιχνίδι την διαδικασία ακόμα και για κάποιον που δεν έχει μπει ποτέ ξανά στο BIOS! Στο κάτω μέρος του 3D BIOS, μπορείτε να μπείτε στην καρτέλα Advanced πάλι, ή να ρυθμίσετε το Boot Order, τις ταχύτητες των ανεμιστήρων, την ώρα και την ημερομηνία. Με λίγα λόγια, το 3D BIOS επικεντρώνεται μόνο στις επιλογές που θα κάνει ένας αρχάριος, εξηγώντας εν συντομία τι αντιπροσωπεύει το κάθε region πάνω στην μητρική και τι επιλογές περιλαμβάνει.

    Κλείνοντας με το κομμάτι του BIOS, καλό θα ήταν να σημειώσουμε συνοπτικά και τα περιεχόμενα των υπόλοιπων tabs στο Advanced κομμάτι. Στο System tab περιλαμβάνονται μερικές γενικές πληροφορίες για το σύστημα, το BIOS και τα ATA ports. Στο BIOS Feature, μπορείτε να επιλέξετε το Boot Order, αν θα φαίνεται το logo της μητρικής κατά την διάρκεια του boot, αν θα μπαίνετε κατευθείαν στο Advanced ή το 3D BIOS κ.α. Στα Peripherals επιλέγετε το SATA mode (IDE/RAID/AHCI) και ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε τις SATA θύρες, τα USB ports, τον ήχο, το IOMMU, το LAN κ.α. Επιπλέον, στην επιλογή GFX Configuration σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε force την ενσωματωμένη κάρα γραφικών, έτσι ώστε αν έχετε εγκατεστημένη μια dedicated VGA στο σύστημα, να επιλέγετε εσείς αν θα την εκμεταλλεύεστε ή όχι. Τέλος στην καρτέλα Save & Exit μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας profiles και να τα κάνετε load ανά πάσα στιγμή, δίνοντάς τους παράλληλα οποιοδήποτε όνομα προτιμάτε. Αυτά εν ολίγοις, περισσότερα στις φωτογραφίες παρακάτω.











    Όπως και στα Llano reviews, έτσι και τώρα δοκιμάσαμε τον A10-5800K εξονυχιστικά σε όσα περισσότερα μετροπρογράμματα μπορούσαμε. Έτσι θα έχετε μια καλύτερη γενική ιδέα για το τι μπορεί να προσφέρει ένα Trinity APU στην καθημερινότητα, τόσο σε stock όσο και σε overclocked συχνότητες. Επιπλέον, στα γραφήματα συμπεριλάβαμε και τις μετρήσεις από τα A8-3870K & Core i3 3240 reviews για να δείτε πως τα πηγαίνει το Trinity σε σχέση με το δυνατότερο Llano, αλλά και σε σχέση με τον παραπλήσιας τιμής Core i3 Ivy Bridge του μπλε στρατοπέδου. Ίσως να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ο Core i3 3240 είναι απλά σε stock συχνότητα, σε αντίθεση με τις AMD APUs που δείχνουν τις δυνατότητές τους και σε OC settings. Ο λόγος είναι απλός - το overclocking σε Core i3 γίνεται μόνο με την αύξηση του bclock και αυτό πολύ περιορισμένα. Με το AIDA64 μαθαίνουμε πως συμπεριφέρεται ο επεξεργαστής στην επεξεργασία δεδομένων και τους μαθηματικούς υπολογισμούς, συν του ότι βλέπουμε πως αποδίδουν οι νέες εντολές που ενσωμάτωσε η AMD στον A10-5800K, αλλά και το scaling των μνημών RAM ανεβάζοντας MHz. Το SiSoftware Sandra ανέλαβε να βασανίσει το Trinity APU σε εργασίες multimedia, στην κρυπτογραφία αλλά και στο efficiency των 4 πυρήνων του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 7660D σε διεργασίες GP Processing, GP Cryptography και GP Bandwidth, για να πάρουμε μια πιο geeky ιδέα, πριν επακολουθήσουν τα παιχνίδια και τα 3D Mark.

    Τα SuperPi, wPrime και y-Cruncher έγιναν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι όλων των παρουσιάσεων του HwBox, αφού εκτός από διασκεδαστικά, προσφέρουν και χρήσιμες πληροφορίες για την απόδοση του επεξεργαστή στους επίδοξους overclockers. Έπειτα ακολουθούν τα Cinebench R11.5, x264 Encode και PowerDirector 10 που δείχνουν τι αξίζει το APU σε συνήθεις καθημερινές διεργασίες όπως η μετατροπή ενός Full HD 1080p video σε Apple MPEG4 720p format, αλλά και η αναπαραγωγή 1080p ταινιών. Ναι καλά διαβάσατε! Στην νέα του έκδοση το x264 δοκιμάζει τους επεξεργαστές στο 1080p encoding και η αλήθεια είναι ότι μετατράπηκε σε ένα από τα πιο απαιτητικά benchmarks, με την συνολική διάρκειά του να ξεπερνά τα 40 λεπτά! Συνεχίζουμε με το PCMark7 που λειτουργεί σαν all-around benchmark, και τα WinRAR & 7-zip, που μαζί με το WinZIP αποτελούν τα πιο γνωστά benchmarks συμπίεσης. Εφόσον βέβαια συμπεριλάβαμε τα δύο πρώτα, δεν υπήρχε λόγος να τρέξουμε και το WinZIP. Τα Excel, Mathematica, Futuremark Peacekeeper και PhotoShop Bench που έκαναν το ντεμπούτο τους με το review του A8-3870K, φυσικά και δίνουν για άλλη μια φορά το παρόν.

    Για το τέλος σας φυλάξαμε τέσσερα 3D Benchmarks (3DMark06, Vantage, 11 & Unigine) και έξι γνωστά παιχνίδια -συμπεριλαμβανομένου του απαιτητικού Crysis 2- που καλούνται να φέρουν την HD 7660D στα όριά της. Highlight αποτελεί η σελίδα 1920 x 1080 Gaming Craziness όπου πιστεύουμε να σας πείσουμε μια και καλή για τις άπιαστες gaming επιδόσεις ενός APU που τιμολογείται στα 130? μόλις! Μάλιστα η εν λόγω σελίδα περιλαμβάνει αναλυτικά tests σε όλα τα settings του A10-5800K, όπως επίσης και σύγκριση με τα OC2 settings του A8-3870K από το προηγούμενο review. Τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα σερβίρουμε την σελίδα Overclocking, που δεν υπήρχε περίπτωση να λείπει από review του HwBox. Εκτός από benchmark results, photos & videos, αξίζει να την διαβάσετε λόγω του ότι παραθέτουμε hints & tips για να πιάσετε και εσείς τις συχνότητες που πετύχαμε στα tests μας και να φτάσετε την APU στα όριά της.


    Σύστημα Δοκιμών  


    Hardware
    :   Motherboard   :
    Gigabyte F2A85X-UP4
    :   CPU   :
    AMD A10-5800K
    :   RAM   :
    Kingston HyperX Genesis 2x2GB 2133MHz 9-11-9-27
    :   GPU   :
    AMD Radeon HD 7660D (ενσωματωμένη)
    :   SSD   :
    Samsung 120GB 830 SSD
    :   PSU   :
    Corsair AX1200i
    :   OS   :
    Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
    :   CPU Cooler   :
    Corsair A50
    :   Case   :
    DimasTech BenchTable



    Συχνότητες Λειτουργίας


    Stock Settings
    Overclocked 1 Settings
    Overclocked 2 Settings
    CPU-GPU Speed::
    3.8GHz - 800MHz
    3.8GHz - 950MHz
    4.4GHz - 1100MHz
    BCLK Speed::
    100MHz
    100MHz
    100MHz
    CPU Ratio::
    38x
    38x
    44x
    DDR3 RAM Speed::
    1333MHz
    9-9-9-27 2T
    1866MHz
    9-10-9-27 2T
    2133MHz
    9-11-9-27 2T



    Settings


    Ρίχνοντας μια ματιά στα παραπάνω settings ποιο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε; Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Llano reviews, αυτήν την φορά τα settings μας δεν περιλαμβάνουν αύξηση του bclk. Αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η αύξηση του bclk είναι λιγάκι δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις - είτε επειδή ο χρήστης δεν γνωρίζει/φοβάται να πιέσει το σύστημα για να πετύχει τα settings που είχα παραθέσει, ή επειδή οι μητρικές που χρησιμοποιείτε πολλές φορές αδυνατούν να παίξουν σταθερά σε μεγάλα bclocks. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά SSD σε review μου. Όταν η μητρική έβλεπε ότι υπάρχει πάνω δίσκος σε AHCI mode άρχιζε τα κουλά με το bclock - το μέγιστο bclock που πέτυχα από boot ήταν 105MHz και το μέγιστο μες στα windows ήταν 108MHz. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο internet υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις χρηστών που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και με Llano APUs αλλά και με τα νεοφερμένα Trinity. Αμέσως μετά έβαλα τον 500άρη W/D SATA2 σε IDE mode και bootαρα κατευθείαν με 133MHz bclock. Η αλήθεια όμως είναι ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και οι SSD έχουν μπει πια για τα καλά στην ζωή μας. Οπότε θεώρησα εντελώς λάθος να βγάλω το review με SATA2 δίσκο, αντί να χρησιμοποιήσω έναν καλό SSD που σίγουρα δίνει τρελό boost στις καθημερινές επιδόσεις.

    Τι γίνεται με τις μνήμες RAM όμως; Αν δεν τις πιέσουμε αρκετά δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε το extra bandwidth για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, πράγμα που απέδειξα ότι έκανε την διαφορά στα Llano APUs. Αυτή την φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι HD6550D σταματούσαν γύρω στα 800MHz για 24/7 χρήση, αύξηση μόλις 200MHz σε σχέση με το εργοστασιακό GPU clock. Τα Trinity, εκτός του ότι διαθέτουν πολύ δυνατότερες iGPUs, μπορούν και να overclockάρουν τον πυρήνα τους πολύ περισσότερο! Παρατηρήστε ότι από τα 800 εργοστασιακά MHz, στα OC2 settings η HD 7660D εκτοξεύτηκε στα 1100MHz! Και ναι, είναι απολύτως σταθερή σε αυτή τη συχνότητα, τόσο για benchmarks όσο και για gaming. Μαζί με τις μνήμες στα 2133MHz, δημιουργείται ένας θανάσιμος συνδυασμός που ανεβάζει κατά πολύ τα FPS στα παιχνίδια.

    Αν παρόλα αυτά θέλετε ακόμα να δείτε τι συμβαίνει όταν αυξάνεται περισσότερο η συχνότητα των μνημών, έχω παραθέσει μετρήσεις στην overclocking σελίδα με τις μνήμες ένα σκαλί πάνω, δηλαδή στα 2400MHz. Πριν περάσουμε στις μετρήσεις, νομίζω καλό θα ήταν να αναφέρω και τις μετρήσεις που χρησιμοποίησα για τα OC2 settings. Advanced CPU Core Features: Core Performance Boost Disabled, Cool n Quiet Disabled, SVM Mode Disabled, C6 Mode Disabled, Core Leveling Mode Disabled. Πολλαπλασιαστής 44x, 100MHz BCLK, 1.44375Vcore με Extreme Load Line Calibration, 1100MHz iGPU μέσα από το BIOS, 9-11-9-27-160-2T timings, 21.33 multi στις μνήμες, 1.3V NB Vid, 1.65V DRAM, 1.14V FCH, 2.5V PLL και 1.28V APU Voltage.



    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




    - Memory Latency, Read, Write, Copy

    Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

    Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

    Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


    Το scaling του Trinity στα Read/Write/Copy/Latency Tests του AIDA είναι ικανοποιητικό, ωστόσο θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, αν αναλογιστούμε την αύξηση επιδόσεων μεταξύ των διαφορετικών OC settings του 3870Κ. Στο Read, ο 5800Κ είναι εμφανώς χειρότερος από τον 3870Κ, όμως στα Read & Write τα πράγματα ανατρέπονται. Η υπεροχή του Core i3 είναι ξεκάθαρη, με μοναδικό μελανό του σημείο το Latency, όπου λόγω overclocking, ο 3870Κ ξεφεύγει αρκετά.











    - Advanced Encryption Standard

    Το CPU AES Benchmark του AIDA64 μετράει τις επιδόσεις της μονάδας επεξεργασίας στo Advanced Encryption Standard data encryption (AES). Η συγκεκριμένη μέθοδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται από πολυάριθμα γνωστά προγράμματα όπως το 7z και το WinZip, όπως επίσης και σε disk encryption λύσεις όπως τα BitLocker και TrueCrypt. Το CPU AES Test λαμβάνει δυστυχώς υπόψη του μόνο τις βασικές x86 instructions, ωστόσο υποστηρίζει κανονικά HyperThreading, SMP (Multi-Processor) & CMP (Multi-Core) για να βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα.

    Στο CPU AES Test οι παλιότεροι επεξεργαστές της AMD, συμπεριλαμβανομένων των Llano, δεν φέρουν την προαπαιτούμενη εντολή οπότε δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά. Το ίδιο ισχύει και για τον Core i3 3240 Ivy Bridge. Με τους Piledriver όμως, το πράσινο στρατόπεδο είχε προνοήσει για την εντολή AES και την ενσωμάτωσε κανονικότατα, επιταχύνοντας έτσι την κρυπτογράφηση αρχείων. Όχι, όχι, δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στα γραφήματα. Απλά είναι σαν να συγκρίνουμε το SuperPi score ενός Intel, με αυτό ενός AMD. Φανταστείτε ότι ένας Core i7 2600 βγάζει 303172 points, ενώ ο 5800K @ 4.4GHz βγάζει πάνω από 340.000! Ξεκάθαρη η υπεροχή του Trinity στο συγκεκριμένο test.





    - Αλγόριθμος SHA1

    To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.

    Τα ίδια ισχύουν και στον αλγόριθμο SHA1, που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των instructions του επεξεργαστή. Ο Core i3 3240 βγάζει χειρότερο score, με τον 5800Κ να είναι λίγο πίσω από τον ισχυρό 3870Κ Llano.





    - Digital Photo Editing

    Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.

    Τα APU της AMD φτάνουν το score ενός Ivy Bridge μόνο όταν υπερχρονιστούν αρκετά. Ειδικά όμως στην περίπτωση του 5800Κ, το overclocking είναι πανεύκολο (όπως θα δείτε και στην σελίδα overclocking), οπότε δεν παίζει ρόλο ότι χρειάζεται o/c για να φτάσει τον Intel. Σημειώσατε Χ!





    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    - Queens Problem

    Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline.

    Οι μνήμες δεν βοηθάνε και πολύ στο CPU Queen Test μιας και έχει να κάνει καθαρά με τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε ότι ο 3870Κ, παρόλο που τρέχει σε 700MHz λιγότερα από τον 5800Κ, αποδίδει παρόμοιο score. Για ακόμα μία φορά τα Llano αποδεικνύουν πόσο ισχυρό clock per clock performance έχουν σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο AMD επεξεργαστή.





    - ZLib Compression Library

    Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).

    Σε stock συχνότητες λειτουργίας, ο Core i3 3240 βρίσκεται και πάλι πίσω από τα AMD APUs. Όταν δε overclockάρονται, ξεφεύγουν αρκετά, με τον 5800K να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον 3870Κ @ OC2 settings.





    - FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8

    Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.

    Τελευταίο benchmark του AIDΑ64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).


    Στα πρώτα δύο FPU tests ο Intel υπερέχει ξεκάθαρα, όμως το σκηνικό αλλάζει στα SinJulia & VP8. Μην σας παραξενεύουν οι χειρότερες επιδόσεις του 3870Κ στα OC2 settings - ζορίστηκε λιγάκι ο IMC και έβγαλε νούμερα χαμηλότερα από τα ανεμενόμενα. Ακόμα κι έτσι, δυστυχώς ο 5800Κ είναι πάλι πίσω από το Llano. Καταλαβαίνετε τι εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι η AMD δεν επικεντρώθηκε στην αύξηση του x86 performance με την νέα γενιά APUs.











    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




    - Processor Arithmetic & Multimedia

    Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

    Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

    Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

    Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.


    Σε αυτό το σημείο βλέπουμε για ακόμα μία φορά ότι ο 5800Κ έχει δυνατότητες να επιβληθεί απέναντι στον ανταγωνισμό. Overclocked στα 4400MHz έχει τις ίδιες επιδόσεις με τον stock i3, ενώ στο CPU Multimedia του ρίχνει και περίπου 14MPix/s. Αναφορικά με το CPU arithmetic test δεν έχουμε να πούμε κάτι, μιας και είναι εμφανής η αύξηση από stock στα 3.7GHz.

    Το CPU Multimedia Test φέρνει τους επεξεργαστές αντιμέτωπους με τη νέα γενιά Mandelbrot Set fractals, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ρεαλιστικά και να δημιουργήσουν φυσικά αντικείμενα όπως βουνά και σύννεφα. Όσο περισσότερες multi-media related εντολές υποστηρίζει ένας επεξεργαστής, τόσο μεγαλύτερο το score. Ευτυχώς ο A10-5800K υποστηρίζει και AVX, οπότε τα βγάζει πέρα και ξεπερνά τον ανταγωνισμό, αντίθετα με τον A8-3870K που δεν υποστηρίζει AVX και ζορίζεται αρκετά.








    - Cryptography

    Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

    Θυμάστε πόσο μπροστά βρισκόταν ο 5800K στο SHA1 test του AIDA64 σε σχέση με τον 3870Κ και τον i3; Σας είπαμε ότι ο αλγόριθμος SHA1 χρησιμοποιείται στην κρυπτογραφία και συγκεκριμένα στον κατακερματισμό αρχείων. Για αυτό και στο Cryptography Test του Sandra ο 5800Κ stock κρυπτογραφεί αρχεία με ταχύτητα 1GB/s μεγαλύτερη από τον Core i3 και τον 3870K! Αναλογιστείτε ότι ένας stock Core i7 920 βγάζει 936MB/s, οπότε ο 5800Κ ξεπερνά ακόμα και τα X58 Intel CPUs στον συγκεκριμένο τομέα.





    - Multicore Efficiency

    Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.

    Όσο πιο μεγάλο είναι το αποτέλεσμα του Multi-Core Efficiency, τόσο πιο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή. Παρατηρήστε ότι στα OC2 settings, το score που βγάζει ο 5800Κ είναι καλύτερο από τα stock, πράγμα που δείχνει ότι όσο overclockάρεται, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το efficiency του. Σε stock ταχύτητα, ο Core i3 3240 έχει διπλάσια αποδοτικότητα από τον 5800Κ - βλέπετε πόσο μελετημένα είναι τα Intel CPUs στον τομέα του efficiency. Μάλιστα όχι μόνο είναι πιο αποδοτικά, αλλά το καταφέρνουν και με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση (65W vs 100W στον AMD).






    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    - GP (GPU/CPU/APU) Processing

    GP Processing - Ένα από τα καλύτερα test που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής για το benchmarking ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Οι λειτουργίες που υποβάλλει το APU μοιάζουν αρκετά με τις real life που χρειάζονται σε επιστημονικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, video encoders και παιχνίδια. Υποστηρίζει multi-graphics επεξεργαστές που διαθέτουν μέχρι και 8 GP (GPU/CPU/APU). Αν η κάρτα σας δεν υποστηρίζει NVIDIA CUDA 4.x, OpenCL 1.x ή DirectX 11 δεν μπορεί να τρέξει. Για ακόμα μία φορά, επιστρατεύονται τα Mandelbrot Set fractals που χρησιμοποιούνται για αν περιγράψουν ή να δημιουργήσουν βουνά και σύννεφα. Τέτοιες εντολές υπάρχουν συνήθως σε διεργασίες audio/video encoding/decoding και παιχνίδια.

    Κάπου εδώ ξεκινά το party. 25.92MPix/s για τον Core i3 3240 και 162.1MPix/s για τον 5800K. Σας είπαμε ότι η κάρτα γραφικών είναι το δυνατό χαρτί των Llano και των Trinity. Δεν σας το 'παμε;





    - GP (GPU/CPU/APU) Cryptography

    Δείτε πως αποδίδει η κάρτα γραφικών σας σε διαδικασίες κρυπτογράφησης, αποκρυπτογράφησης και κατακερματισμού αρχείων με το GpCryptoBench του Sandra. Ένα test όχι και τόσο συνηθισμένο, μιας και τα προγράμματα που προφυλάσσουν σημαντικά αρχεία με την βοήθεια καρτών γραφικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στους high-end χρήστες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε GB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Προκύπτει από δύο ξεχωριστά benchmarks στην ουσία - το AES128-AES256 Encryption/Decryption Benchmark και το SHA1-SHA256 Block Hashing Benchmark.

    Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται και στο GP Cryptography test του Sandra. Αναλογιστείτε επίσης ότι το Hashing Bandwidth της stock HD 7660D σε SHA2-256 είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας GTX 550 Ti!






    - GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth

    To GpMemBench (GP Bandwidth) test του Sandra δύναται να μετρήσει το bandwidth της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Όσο σημαντική είναι η επεξεργαστική ισχύς των συσκευών ενός υπολογιστή, τόσο σημαντική είναι και η ταχύτητα που τα δεδομένα στέλνονται από τον ένα GP processor στον άλλο, όπως επίσης και η ταχύτητα που γίνεται η εσωτερική επεξεργασία τους. Βασίζεται στο γνωστό memory benchmark STREAM.

    Το bandwidth της HD 7660D stock είναι μόλις 9.59GB/s, ενώ στα OC2 settings πλησιάζει τα 15GB/s! Ξέρετε τι σημαίνεται αυτό; Η HD 7660D @ 1100MHz με τις μνήμες στα 1066MHz έχει μεγαλύτερο bandwidth από τις 5770, 6770 και 5850! Μιλάμε για μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και για ένα APU που τιμολογείται στα 130?!





    SuperPi

    Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


    Οι επιδόσεις των Llano στο SuperPi είναι υποδειγματικές μιας και ξεπερνούν οποιονδήποτε άλλο επεξεργαστή της AMD. Εκτός από το εξαιρετικό scaling, επωφελούνται απίστευτα πολύ από το overclocking των μνημών, πράγμα που θα καταλάβετε περισσότερο από το SuperPi 32M result, που στην ίδια συχνότητα επεξεργαστή το τελικό score είναι καλύτερο κατά 30 seconds! Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύουν τα ίδια και για τον 5800Κ, μιας και οι Trinity δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τα scores των Llano στα SuperPi/wPrime/PiFast, ούτε και με το CPU clock κατά πολύ αυξημένο. Κλασικά ο Intel είναι μπροστά στο SuperPi μιας μιλάμε για intel optimized benchmark.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity







    wPrime

    Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

    Στο wPrime ο A8-3870K αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο αποδοτικός από τον Core i3 3240, με τον 5800K να μένει σχεδόν 4 δευτερόλεπτα πίσω... Ανυπομονώ πως και πως να φτάσουμε στο gaming & overclocking κομμάτι του νέου Trinity APU, για να μην με πάρουν τα κλάματα με αυτά τα αποτελέσματα στα αγαπημένα μου 2D benchmarks. Για ποιο λόγο μας γύρισες τόσο πίσω AMD; Για ποιο; Εμείς οι benchαδες που σου φταίξαμε; Sarcasm.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity







    y-Cruncher

    Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

    Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και για ακόμα μία φορά απογοητευτήκαμε με τις επιδόσεις του Trinity. Δείτε το γράφημα που ακολουθεί και θα καταλάβετε...

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Cinebench R11.5

    Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

    Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

    Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


    Στο Cinebench ο 5800K μας άφησε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένους αφού πλησιάζει τον 3870K @ OC2 Settings.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    x264 HD Encode

    Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 1080p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται εκτενώς με την κωδικοποίηση High Definition Video και πάντοτε ψάχνουν για τους περισσότερους δυνατούς πυρήνες, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στην νέα του έκδοση, το x264 Encode δεν κάνει encode σε 720p, αλλά σε 1080p video! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταντά εξαντλητικό για έναν επεξεργαστή, αφού ο χρόνος ολοκλήρωσής του ξεπερνά τα 40 λεπτά. Μην ξεχνάτε ότι κάνει 2 περάσματα x 4 φορές το καθένα για να βγάλει το τελικό αποτέλεσμα. Λόγω του ότι χρησιμοποιήσαμε την νέα έκδοση, τα αποτελέσματα με το Llano δεν έχουν καμία επαφή για αυτό και δεν τα συμπεριλάβαμε στα charts.

    Ρίξτε τώρα μια ματιά στα δύο γραφήματα. Το 2nd pass είναι αυτό που ουσιαστικά κάνει το encode. Τι παρατηρείτε; Ο A10-5800K @ 4.4GHz είναι πιο γρήγορος από έναν εργοστασιακό Core i3 3240! Το QuickSync της Intel μπορεί να κατατρόπωνε τελείως τα Llano, όμως η νέα γενιά APUs δείχνει ότι έχει δυνάμεις να το κοντράρει!


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity







    PowerDirector 10

    Το PowerDirector 10 της Cyberlink είναι ένα από τα γρηγορότερα video editing προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της TrueVelocity rendering engine δεύτερης γενιάς, υπόσχεται γρήγορη επεξεργασία video και αποθήκευσή του σε οποιοδήποτε format. Υποστηρίζει GPU Acceleration οπότε συνεργάζεται με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών AMD, αναλύει αυτόματα το όλο project και επιλέγει το ιδανικό output profile χάρη στην λειτουργία Intelligent Rendering, προσφέρει πολλά έτοιμα effects τα οποία δύναται να παραμετροποιήσετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ισχυρά core tools για να αποκόπτετε εντελώς όποιο κομμάτι του video θέλετε, να τα περιστρέφετε και κατόπιν να επιλέγετε το footage που επιθυμείτε (τεχνολογία Zoom-in Cut), όπως επίσης και αυτόματη διόρθωση φωτισμού και artifacts.

    Χρησιμοποιήσαμε τον Full Editor του προγράμματος για να επεξεργαστούμε το HD trailer της ταινίας Avatar - 244MB H.264 AVC 1920 x 800 video. Προσθέσαμε τα εξής εφφέ: 3D Sepia, GPU Fireworks, TV Wall, Old Movie, Oil Painting και Water Flow. Τρία από αυτά υποστηρίζουν την τεχνολογία AMD Accelerated Parallel Processing. Αφού περάσαμε τα effects, κάναμε produce το video σε Apple iPod/iPhone HD Quality Video (H.264) Format. Εννοείται ότι η λειτουργία Hardware video encoder ήταν εγκατεστημένη, όπως επίσης και ότι είχαμε installed το τελευταίo AMD Media Codec Package.

    Πρόκειται για καθαρή σύμπτωση. Ο Core i3 3240 ολοκληρώνει την μετατροπή του 1080p video στον ίδιο χρόνο που χρειάζονται ο 3870K @ 3.7GHz και ο 5870K @ 4.4GHz. Και στην μετατροπή video λοιπόν, ο 5800K overclocked μπορεί να ανταπεξέλθει και να προσφέρει στον χρήστη παρόμοιες επιδόσεις με αυτές ενός i3 Ivy Bridge.


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    PCMark7

    Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

    Λόγω του ότι στις μετρήσεις των Core i3 3240 & AMD A10-5800K χρησιμοποιήθηκε 120GB SSD, δεν γινόταν να συμπεριλάβουμε στο γράφημα τον 3870Κ, μιας και το review του είχε γίνει με 500GB W/D SATA2 δίσκο. Όπως και με την μετατροπή/encoding video, έτσι και στο PCMark 7, ο 5800K @ 4.4GHz προσφέρει ίδιες επιδόσεις με τον stock Ivy Bridge. Αναλογιστείτε ότι το PCMark 7 μετρά τις all around επιδόσεις του συστήματος και θα καταλάβετε ότι εν τέλει ο i3 δεν υπερέχει και τόσο στην καθημερινή χρήση... Περισσότερα για αυτό όμως, στον επίλογο του review.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    WinRAR

    Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

    Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι ο 5800K @ 4.4GHz είναι και πάλι πιο γρήγορος από τον Ivy Bridge. Η διαφορά μπορεί να μην σας φαίνεται μεγάλη (0.6MB/s), όμως σκεφτείτε πόσο χρόνο θα κερδίσετε όταν συμπιέζετε πολυάριθμα GB. Από το γράφημα απουσιάζει ο 3870K γιατί στις μετρήσεις του είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερη έκδοση WinRAR, που έδινε χειρότερα νούμερα από την τελευταία 4.2.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




    7-Zip

    Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

    Aκόμα ένα ενσωματωμένο benchmark εφαρμογής που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. O Core i3 μένει αρκετά πίσω σε σχέση με τους overclocked Llano & Trinity.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Excel 2011 Benchmark

    Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι forumlas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.

    Στο Excel τα αποτελέσματα είναι λιγάκι απογοητευτικά, αφού ο Trinity μένει πολύ πίσω σε σχέση με τον Llano και τον Ivy Bridge. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει αυτό, όμως σίγουρα δεν πρόκειται για λάθος στις μετρήσεις (επαναλάβαμε το test πολλές φορές). Ελαφρώς δυσαρεστημένοι, συνεχίζουμε με το Mathematica.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity






    - Mathematica 8

    Οι αριθμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Από την δημιουργία ενός hedge fund ιστότοπου συναλλαγών μέχρι την δημοσίευση διαδραστικών βιβλίων μηχανικής και την ανάπτυξη ενσωματωμένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας ή τη διδασκαλία μαθηματικών με την χρήση υπολογιστή. Οτιδήποτε project, οποιαδήποτε διεργασία ή δραστηριότητα της καθημερινότητας, έχει ανάγκη από Μαθηματικά. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για απλές αριθμητικές πράξεις ή τερατώδεις παραστάσεις με δεκάδες μεταβλητές. Εκεί ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον του Mathematica. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη εφαρμογή για μαθηματικούς υπολογισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό δε θεωρείται το γεγονός ότι το Mathematica μπορεί να βοηθήσει ένα υπολογιστικό project από την αρχή μέχρι το τέλος - από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ενσωμάτωσή της σε εφαρμογές ιδιωτών ή προγράμματα για επιχειρήσεις. Οι Core Algorithms, Numerical Computing, Application Areas, Data Sources & Analysis, Graphics & Visualization, είναι μονάχα μερικές από τις βασικές λειτουργίες του. Εκτός αυτών όμως, περιλαμβάνει και ένα benchmark!

    Χρησιμοποιεί ένα σύνολο τυπικών υπολογισμών προκειμένου να καθορίσει αν ένας υπολογιστής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του προγράμματος στην πλήρη έκτασή τους. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την καταμέτρηση του γεωμετρικού μέσου όρου της αμοιβαιότητας των επιμέρους timings, αφού πρώτα εξομαλυνθούν σε σχέση με ένα reference σύστημα. Τα timings για κάθε ξεχωριστό υπολογισμό μετρούνται με το AbsoluteTiming, που επιστρέφει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο wall-clock time. Εκτός όμως από την ακρίβεια με την οποία εκτελούνται όλα τα παραπάνω, το Mathematica Benchmark έχει εξαιρετικό scaling όσο αυξάνεται η συχνότητα ενός επεξεργαστή, πράγμα που μας βοηθά να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.


    Και στο Mathematica ο Trinity μένει πίσω εν συγκρίσει με τα άλλα 2 CPUs. Το score που βγάζει στα 4400MHz είναι παρόμοιο με αυτό ενός Core i7 950. Μιλάμε όμως για Intel επεξεργαστή του 2009...[/URL]

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Peacekeeper

    Τον Οκτώβρη του 2011 η Futuremark έφυγε λιγάκι έξω από τα νερά της, δηλαδή τα 3D Benchmarks και κυκλοφόρησε κάτι ασυνήθιστο που ακούει στο όνομα Peacekeeper. Ένα μόνο click στο κατάλληλο link και το Peacekeeper θα σας δώσει ένα συνολικό score για την απόδοση του browser σας στο συγκεκριμένο σύστημα. Και όταν λέμε σύστημα δεν εννοούμε μόνο τον υπολογιστή, αλλά και το κινητό και το tablet σας! Σύμφωνα με την Futuremark, ένα τυπικό Windows 7 PC με Intel Core i7 2600K επεξεργαστή βγάζει 4382 Score με Google Chrome 14.0.835.202, 4190 με Opera 11.51, 2503 με Internet Explorer 9.0, 2456 με Firefox 7.0.1 και 1744 με Safari 5.0.5. Το καλύτερο απ' όλα είναι το γεγονός ότι το benchmark κρατάει μόλις 5 λεπτά και δοκιμάζει τον browser σε πραγματικά πάρα πολλές καθημερινές διεργασίες.

    Τι καταλαβαίνουμε από το παρακάτω γράφημα; Με τον 5800K overclocked στα 4.4GHz 24/7, ο χρήστης απολαμβάνει παραπλήσιες επιδόσεις στο web browsing με αυτές ενός Core i3 3240 Ivy Bridge. Not bad. Not bad at all!

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Photoshop Bench V3

    Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

    Το μόνο που αλλάξαμε στις Performance ρυθμίσεις του Photoshop CS4, ήταν το πόσο μνήμη μπορεί να χρησιμοποιεί. Αυξήσαμε το ποσοστό από 60% σε 65%, για να είμαστε σίγουροι. Η διαφορά στις επιδόσεις δεν οφείλεται τόσο στο performance του Trinity, όσο στην χρήση 120GB SSD. Δείτε λοιπόν πόσο μεγάλη διαφορά κάνει ένας Samsung 830 στο Photoshop και πόσο χρόνο μπορείτε να γλιτώσετε. Η διαφορά μεταξύ stock Core i3 3240 και 5800K @ 4.4GHz είναι μόλις 20 δευτερόλεπτα υπέρ του πρώτου, οπότε πάλι δεν μπορεί να πει κανείς ότι το Trinity αποδίδει άσχημα.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity
    Lower is better.





    3DMark06

    To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

    Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

    Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


    Στο CPU Test δεν τα πάει και τόσο καλά το Trinity για λόγους που έχουμε χιλιοαναφέρει στο review. Όμως η πραγματική του αξία φαίνεται στο Overall Score που μπαίνει στο παιχνίδι και η Devastator HD 7660D.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity







    3DMark Vantage

    Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

    Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

    Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


    Ό,τι ισχύει στο 06, ισχύει και στο Vantage. Το score του 5800Κ @ stock freq ξεπερνά κατά 1200 πόντους αυτό του Llano και 3200 πόντους αυτό του Ivy Bridge. Ούτε συζήτηση για τα OC2 settings, με το Trinity να φλερτάρει με τους 7500 πόντους. This is madness!







    3DMark 11

    To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

    Το 3DMark 11, αδιαμφισβήτητα, μας ένοιαζε περισσότερο από τα υπόλοιπα 3DMark, λόγω του ότι είναι πιο σύγχρονο και απαιτητικό. Το score του 5800Κ είναι τριπλάσιο και βάλε σε σχέση με αυτό του Core i3. Αυτά παθαίνει κανείς αν δεν χρησιμοποιεί HD 7660D για ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. Καυστικό σχόλιο.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Unigine Heaven

    Το Unigine Heaven DX 11 Benchmark είναι το πρώτο DirectX 11 benchmark (Heaven DX11 Benchmark | Unigine: real-time 3D engine (game, simulation, visualization and VR)) που κυκλοφόρησε. Η αρχική έκδοση είχε λανσαριστεί τον Οκτώβρη του 2009 και αν θυμάστε είχε κάνει πραγματικό πάταγο, ειδικά όσον αφορά θέματα Tessellation και μορφολογικού Anti-Aliasing. Βασίζεται στην εξελιγμένη μηχανή γραφικών Unigine και αποκαλύπτει την μαγεία των αιωρουμένων νησιών με ένα μικρό νησί κρυμμένο κάπου ανάμεσα στα σύννεφα. Το διαδραστικό mode σας δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσετε όλο το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή και να νιώσετε σαν να είστε εκεί, σε αναλύσεις μέχρι 2048 x 1536. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11 και OpenGL 4.0, όπως επίσης και εξελιγμένες τεχνολογίες γραφικών όπως tessellation, advanced ambient occlusion, dynamic global occlusion, volumetric cumulonimbus clouds (high physical fidelity), day-night shift με chaning lith conditions, dynamic sky with light scattering, fly/walk-through modes για πιο διαδραστική εμπειρία και stereo 3D modes (anaglyph, seperate images, 3d vision & iZ3D).

    9.4 vs 25.6 FPS. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Αφήστε που στα OC2 settings ο 5800Κ πλησιάζει τα 40 FPS.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Το gaming αποτελεί αδιαμφισβήτητα το δυνατότερο χαρτί των Trinity, πράγμα που συναντήσαμε και στους προκατόχους του. Για αυτό και συμπεριλάβαμε έξι συναρπαστικά παιχνίδια που μάλιστα βασίζονται σε διαφορετικές game engines, για να νιώστε και εσείς το απίστευτο αυτό συναίσθημα. Ποιο συναίσθημα; Τι μπορεί να σου προσφέρει μια APU που κοστίζει 130?! Ακόμα καλύτερο δε θεωρείται το γεγονός ότι όπως θα δείτε και εσείς, σε χαμηλές αναλύσεις (πχ 1366x768), δεν απαιτείται ουσιαστικά καθόλου overclocking. Ακόμα και με full stock τον A10-5800K και τις μνήμες στα 1333MHz (πράγμα που κυριολεκτικά "κόβει τα πόδια" στην HD 7660D), δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στα περισσότερα παιχνίδια. Προσωπική μου πρόταση: Απλά αγοράστε μνήμες που να μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα στα 1866MHz, δώστε κι ένα μικρό boost στην HD 7660D μέσα από το BIOS υπερχρονίζοντάς την στα 900-1000MHz και ανεβάστε άφοβα την ανάλυση.

    Αν μετά από όλες αυτές τις μετρήσεις απορείτε ακόμα αν αξίζει ο A10-5800K τα χρήματά του τότε ρίξτε και μια προσεκτική ματιά στην σελίδα 1920x1080 Gaming Craziness. Θα δείτε πόσο εύκολα φτάνει έναν τερματισμένο 3870K Llano και πόσο πολύ του ξεφεύγει στα OC2 settings. Το καλό είναι για να πιάσετε αυτές τις επιδόσεις με Llano πρέπει να ψάξετε πολύ την μητρική και να παίξετε με μεγάλο bclock, πράγμα που θα ζορίσει αρκετά τους άπειρους χρήστες. Ενώ με τον A10-5800K το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε τα ρεύματα στις τιμές που προτείνω στην σελίδα overclocking και να ανεβάσετε πολλαπλασιαστή.

    Όπως και στις προηγούμενες μετρήσεις έτσι και εδώ συμπεριλάβαμε στα γραφήματα τον 3870K και τον Core i3 3240 για να δείτε πόσο πίσω είναι η Intel στο κομμάτι του gaming. Στην περίπτωση των Crysis 2 και Lost Planet 2, ο Core i3 3240 λείπει εντελώς από τα γραφήματα γιατί με την HD 2500, τα δύο αυτά παιχνίδια ήταν εντελώς unplayable.


    Game Settings

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    ::: DiRT 3 ::: 1366 x 768, Multisampling Off, Vsync Off, Medium Settings, Crowd Low, Ground Cover Low, Skidmarks On, Ambient Occlusion Low, Cloth Low

    ::: F1 2011 ::: 1366 x 768, Multisampling Off, Vsync Off, DirectX 11, Medium Settings, Particles Low, Crowd Low, Skidmarks On, Cloth Low

    ::: Far Cry 2 ::: 1366 x 768, DirectX 9, No AA, Everything Medium, HDR Disabled, Bloom Enabled

    ::: Crysis 2 ::: 1366 x 768, DirectX 9, HIGH Mode, No AA, Loops 3, Map - Central Park

    ::: Lost Planet 2 ::: 1360 x 768, DirectX 9, Vsync Off, No AA, Motion Blur Off, Middle Settings, TEST A

    ::: World in Conflict ::: 1366 x 768, Medium Settings





    DiRT 3

    Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemasters. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    F1 2011

    F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Far Cry 2

    Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

    Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

    Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Crysis 2

    Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

    Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity





    Lost Planet 2

    Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




    World in Conflict

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

    Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

    Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity






    1080p Gaming Craziness
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    Όπως καταλάβατε τρέξαμε τα παιχνίδια σε ανάλυση 1366 x 768 και ίδια settings με αυτά των A6-3650 & A8-3870K reviews για να μπορείτε να κάνετε μια υποτυπώδης σύγκριση μεταξύ HD 6530D, HD 6550D & HD 7660D. Το scaling μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, αγγίζοντας εξωπραγματικά FPS, ειδικά στα OC2 settings. 91 FPS στο DiRT 3, 77 FPS στο Far Cry 2, 72 FPS στο Lost Planet 2 και περισσότερα από 50 FPS στο Crysis 2 είναι νούμερα που ομολογουμένως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Λόγω του ότι στα διαγράμματα συμπεριλάβαμε και το Llano, εμπεδώσατε νομίζω πόσο μεγάλη διαφορά έχει ο A10-5800K με την ενσωματωμένη HD 7660D σε σχέση με τα APUs της προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο πρέπει να τονίσω ξανά, ότι η μεγάλη διαφορά του Trinity είναι ότι σας επιτρέπει να παίξετε όλα αυτά τα παιχνίδια ακόμα και χωρίς overclocking. [B]Ενώ λοιπόν με τα Llano το overclocking ήταν αρκετές φορές απαραίτητο, με τα Trinity δεν είναι, άρα θα βγείτε από τον περίσσιο κόπο αν δεν έχετε όρεξη να μπλέκετε με BIOS και ρεύματα.

    Ωραία. Μάθαμε τι "ψάρια πιάνει" η HD 7660D στα 1366 x 768. Τι γίνεται όμως με τα 1920 x 1080; Μπορεί να ανταπεξέλθει; Χρειάζεται overclocking εκεί; Η αλήθεια είναι ότι λίγο overclocking το χρειάζεται, μόνο όμως στην κάρτα γραφικών. Έπειτα το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε τις μνήμες στα 1866MHz ή 2133MHz και you are good to go.[/B]

    Δεν με πιστεύετε; Για δείτε τον παρακάτω πίνακα.


    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    48 FPS στο DiRT 3 σε ανάλυση 1920 x 1080 με όλα τα settings στο High και κλειστό το AA. Κι όμως είναι δυνατόν. Ποιος θα περίμενε ότι με ένα τόσο φθηνό επεξεργαστή θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο επιδόσεων. Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην AMD για αυτό της το επίτευγμα.

    Έβγαλα και δύο videos για να επιβεβαιώσω τα FPS που ανέφερα παραπάνω με boot από το BIOS κατευθείαν σε OC1 και OC2 settings. Αντί για gymkhana που είχα δοκιμάσει με τον A8-3870K, έβαλα κανονικότατο αγώνα για να ζορίσω την APU λίγο περισσότερο.







    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity


    Ειλικρινά αναρωτιέμαι πότε σκοπεύει η AMD να διορθώσει το πρόβλημα με τις θερμοκρασίες στους επεξεργαστές της. Έχει γίνει πλέον κουραστικό να δοκιμάζουμε κάθε φορά 5-6 προγράμματα και κάθε ένα από αυτά να λέει τα δικά του. Στα Llano reviews είχαμε σχεδόν λύσει το θεματάκι αυτό χάρις στο HWiNFO32, που φαινόταν πολύ πιο αξιόπιστο από τα υπόλοιπα. Τώρα ούτε αυτό έκανε σωστό monitoring των θερμοκρασιών, οπότε στραφήκαμε στο AMD Overdrive. Ο λόγος που επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε ήταν ότι η ίδια η AMD κάνει λόγο για πλήρης υποστήριξη των Trinity με το Overdrive, όχι μόνο για το overclocking σε CPU/iGPU/RAM, αλλά και για το logging θερμοκρασιών. Παρ' όλα αυτά, αν παρατηρήσετε προσεκτικά, τα περισσότερα reviews του εξωτερικού δεν περιλαμβάνουν καν μετρήσεις θερμοκρασιών αυτή τη φορά...

    Για τις idle μετρήσεις αφήσαμε το σύστημα 10 λεπτά στην επιφάνεια εργασίας και έπειτα καταγράψαμε την θερμοκρασία μέσω του AMD Overdrive. Για τις full load μετρήσεις, αντί για Prime95 Blend Test, τρέξαμε LinX για παραπάνω από 20 λεπτά. Κατά γενική ομολογία το LinX είναι πολύ πιο απαιτητικό/αξιόπιστο, εξού και η επιλογή του στο παρόν review. Επειδή ο επεξεργαστής μας ήρθε χωρίς ψύκτρα, χρησιμοποιήσαμε την mainstream Corsair A50, με τις στροφές του ανεμιστήρα στο Auto μέσα από το BIOS.

    Στα εργοστασιακά 3.8GHz @ 1.3375V, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 30*C σε idle και 45-50*C σε full load. Δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για την εγκυρότητά τους, πάντως η αλήθεια είναι ότι ακουμπώντας την ψύκτρα κατά την διάρκεια του LinX, δεν την αισθανθήκαμε ούτε καν χλιαρή. Στα OC2 settings (4.4GHz @ 1.44375Vcore με Extreme LLC) η idle θερμοκρασία κυμαινόταν στους 38*C, ενώ σε full load έφτασε max τους 70.5*C. Εντοπίσαμε όμως κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δοκιμάζοντας διάφορες τάσεις λειτουργίας στα 4.4GHz, μέχρι να καταλήξουμε στα 1.44375V, διαπιστώσαμε ότι αν δώσετε πολύ περισσότερο ρεύμα από αυτό που χρειάζεται η APU, αμέσως ξεκινάει το thermal throttling. Τι εννοούμε; Με 1.5Vcore, μετά από περίπου 20 λεπτά LinX, η θερμοκρασία κυμαινόταν τους 75-78*C και ο πολλαπλασιαστής από το 44x έπεφτε στο 22x στιγμιαία. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται thermal throttling και το συναντήσαμε και στα Llano. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 70*C, το APU ρίχνει αυτόματα τον πολλαπλασιαστή για να επιστρέψουν οι temps σε φυσιολογικά επίπεδα. Οπότε προσοχή! Αναλόγως την ψύκτρα που θα χρησιμοποιήσετε, αφού φτάσετε στα 4.4GHz, αμέσως ξεκινήστε την αναζήτηση του χαμηλότερου δυνατού Vcore και ελέγξτε με το LinX αν παρουσιάζεται το φαινόμενο του throttling.

    Με 1.4475Vcore και το Load Line Calibration στο Extreme, το CPU-Z ανέφερε ~1.476V σε full load. Κάπου εκεί φαντάζομαι ότι είναι και η ιδανική τάση λειτουργίας για όλες τις mainstream ψύκτρες. Όπως και να 'χει αξίζουν συγχαρητήρια στην AMD γιατί οι Piledriver πυρήνες φαίνονται πιο ανθεκτικοί στο throttling - στα Llano τα θέματα ξεκινούσαν από τους 63*C και πάνω.

    LinX @ 4.4GHz
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity



    Trinity review χωρίς overclocking γίνεται; Δεν γίνεται. Ιδιαίτερα εφόσον έχουμε στην κατοχή μας την Gigabyte F2A85X-UP4, που από την πρώτη στιγμή έδειχνε ότι έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει την APU και να την εκτοξεύσει σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας. Ό,τι ισχύει για τα Llano, ισχύει και για τα Trinity. Το overclocking βοηθά ακόμα και σε καθημερινές διεργασίες όπως η αναπαραγωγή 1080p videos, η μετατροπή τους από ένα format σ' ένα άλλο, το PhotoShop, το web browsing (βλ. Peacekeeper page) και όχι μόνο. Εκεί που όμως "βγάζει μάτι" το scaling, είναι τα 3D Benchmarks και το gaming. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε την μητρική και τον επεξεργαστή σας, να δείτε τι ρεύματα τους αρέσουν, να εντοπίσετε τα όριά τους αναλόγως την ψύξη που χρησιμοποιείτε και να νιώσετε από πρώτο χέρι την διαφορά που επιφέρει το overclocking. Όσοι είστε λιγάκι διστακτικοί ή δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, μην ανησυχείτε. Παρακάτω θα βρείτε hints & tips για να overclockάρετε το σύστημά μας με ασφάλεια, όπως επίσης και ένα σύντομο guide για να βρείτε γρήγορα τον μέγιστο πολλαπλασιαστή με αερόψυξη.

    1) Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε είναι μία σωστή A85 μητρική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στο εμπόριο, όμως δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε άλλη από την Gigabyte F2A85X-UP4. Το ηλεκτρικό κύκλωμα, τα ποιοτικά εξαρτήματα που χρησιμοποιεί και η ευκολία του BIOS (μέχρι ένα βαθμό) αποτελούν το κατάλληλο υπόβαθρο για έναν αρχάριο χρήστη.

    Για να βρείτε τον μέγιστο πολλαπλασιαστή, βάλτε τις εξής ρυθμίσεις στο BIOS της UP4:

    44x100MHz
    13.33 System Memory Multiplier
    Processor Graphics Clock 800MHz (βάλτε το manually στα 800MHz οπωσδήποτε, μην το αφήσετε auto!)
    NB Clock Auto (πάντα auto αυτό, μην το πειράζετε ποτέ)
    DRAM Timing Selectable Auto
    1.5625Vcore
    1.3V NB Vid
    1.65V DRAM
    1.2V FCH
    2.5V PLL
    1.28V APU
    Extreme Load Line Calibration
    Core Performance Boost Disabled
    Cool n Quiet Disabled
    SVM Mode Disabled
    C6 Mode Disabled
    Core Leveling Mode Disabled

    Επαναλαμβάνω. Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι για να βρείτε τον μέγιστο πολλαπλασιαστή με αερόψυξη, όχι για να παίξετε στα 4.4GHz. Αν δεν bootάρει το σύστημα με αυτές, ρίξτε ένα βήμα τον πολλαπλασιαστή κάτω - πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο όμως. Κατόπιν αρχίστε να ανεβάζετε τον πολλαπλασιαστή ένα-ένα, μέχρι να φτάσετε στο μέγιστο δυνατό που bootάρει το σύστημα. Στην περίπτωση του δικού μας A10-5800K, το μέγιστο multi ήταν το 47x.


    2) Περνώντας στο 24/7 finetuning, να έχετε υπόψη σας ότι πολλά APU δεν μπορούν να παίξουν σταθερά στα 4.5GHz με mainstream ψύξη, όπως η Corsair A50 που είχαμε στην κατοχή μας. Οπότε περιορίστηκα στα 4.4GHz. Στην συχνότητα αυτή δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα σε καθημερινή λειτουργία, LinX, benchmarks, gaming, ούτε και προβλήματα με τις θερμοκρασίες. Για αυτό και θα σας πρότεινα να κυμανθείτε κάπου εκεί, στα 4.4-4.5GHz για 24/7. Σειρά τώρα έχει να βρείτε το χαμηλότερο δυνατό Vcore που χρειάζεται το APU σας για τα 4.4-4.5GHz. Ρίξτε το αμέσως στα 1.5V και κατόπιν συνεχίστε να πέφτετε βήμα βήμα, έχοντας πάντα το LLC στο Extreme. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα που έχω δει στο internet, ο δικός μας 5800K δεν είναι ό,τι καλύτερο. Παρ' όλα αυτά ήταν σταθερός στα 4.4GHz με 1.44375V.

    3) Αναφορικά με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, πραγματικά εξεπλάγην. Μπορεί σαν επεξεργαστής να ήταν λίγο "μπανάνα" στο CPU overclocking κομμάτι, αλλά στον υπερχρονισμό της iGPU έδωσε ρέστα. Από τα 800MHz stock, η HD 7660D έφτασε τα 1170MHz με αερόψυξη, συχνότητα στην οποία έβγαζε κανονικότατα όλα τα 3D benchmarks! Για αυτό και σαν μέγιστη 24/7 frequency επέλεξα τα 1100MHz. Ακόμα όμως και στα 950-1000MHz να την έχετε, θα μπορείτε και πάλι να απολαμβάνετε εξαιρετικές επιδόσεις στα παιχνίδια. Φυσικά μην ξεχάσετε να αυξήσετε τον διαιρέτη των μνημών RAM του συστήματος, στα 1866MHz ή 2133MHz, αναλόγως τις δυνατότητες των μνημών σας. Προτείνω να μην πάτε πάνω από τα 2133MHz γιατί τα πράγματα ζορίζουν αρκετά, ειδικά με το τρέχον BIOS της Gigabyte F2A85X-UP4. Αν παρόλα αυτά θέλετε να δείτε τι συμβαίνει με τις μνήμες RAM στα 2400MHz, ρίξτε την συχνότητα της HD 7660D στα stock 800MHz και δοκιμάστε πάλι να την ανεβάζετε σιγά-σιγά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κολλήσει κάπου στα 950-1000MHz για 24/7 gaming. Ειλικρινά όμως δεν υπάρχει λόγος να πιέσετε τόσο πολύ το σύστημα - 2400MHz 24/7 RAM Frequency είναι κάπως υπερβολικό.

    Όσοι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο προτείνω να αυξήσετε την συχνότητα των μνημών RAM, πιθανώς να μην έχουν διαβάσει καλά όλο το review. Οι μνήμες RAM του συστήματος λειτουργούν ουσιαστικά και σαν μνήμες για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Φανταστείτε να έχετε μια HD 7970 και να overclockάρετε μόνο τον πυρήνα της, αφήνοντας τις μνήμες stock - χάνετε πάρα πολύ στις επιδόσεις της. Ενώ αν ανεβάσετε και τις μνήμες, στην ουσία "ξεμπουκώνετε" τον πυρήνα και παίρνετε το maximum performance gain.

    4) RAM Overclocking, το μεγάλο πρόβλημα της Gigabyte F2A85X-UP4. Μέχρι τα 1866MHz όλα καλά και ρόδινα. Μετά τα 1866MHz ξεκινάει το χάος. Μιλώντας εντελώς κυριολεκτικά, έφαγα 5 ώρες για να βρω πως λειτουργούν οι μνήμες στα 2133MHz και κατόπιν στα 2400MHz, ανεβάζοντας φυσικά τον διαιρέτη από το BIOS. Ήξερα καλά τις Kingston HyperX Genesis 2133MHz 9-11-9-27. Ήξερα που παίζουν τα subtimings, τι ρεύμα χρειάζονται για τα 2133MHz και τα 2400MHz, όπως επίσης και τι ρεύματα χρειάζεται το σύστημα (vcore, apu, nb, fch κ.τ.λ). Έλα που όμως αρνούνταν πεισματικά να λειτουργήσουν στα 2133MHz...

    Ο μόνος τρόπος που κατάφερα να παίξω στα 2133MHz ήταν να ενεργοποιήσω το XMP Profile 2 με τα timings στο auto. Αφού bootαρε το σύστημα, μπήκα στο BIOS, έδωσα 9-11-9-27 timings, F10 & Exit. Πάλι τα ίδια... Ξανά μες στο BIOS, ενεργοποίηση του XMP, έπαιζε στα 2133MHz. Το έκλεινα, δεν έπαιζε. Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μνήμες στα 2133MHz ήταν, αφού bootάρει η μητρική με το XMP Profile 2, να βάλω όλα τα timings και subtimings χειροκίνητα! Δηλαδή μετά το πρώτο XMP Profile Boot, μπήκα στο BIOS και έβαλα timings 9-11-9-27 33-4-5-10-7-Auto-2-5-20-2. Αφού λύθηκε το πρόβλημα έσπευσα αμέσως να αποθηκεύσω τα settings αυτά σε profile για να μην έχω τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Το θέμα αυτό κάνει "μπαμ" ότι οφείλεται στο beta BIOS και είμαι σίγουρος ότι θα λυθεί στο μέλλον με κάποια νέα έκδοση.

    Μετά την ταλαιπωρία που πέρασα για τα 2133MHz, ήξερα ήδη τι μου επιφύλασσε η Gigabyte για τα 2400MHz. Γνώριζα από πριν ότι οι μνήμες μου παίζουν στα 2400MHz με timings 10-12-12-10 και ρεύμα 1.84V. Όπως ήταν φυσικό, η UP4 αρνούνταν πεισματικά να bootάρει στα 2400MHz. Όλα τα προβλήματα όμως έχουν την λύση τους. Μικρή αύξηση του NB VID και του FCH στα 1.325V & 1.24V αντίστοιχα, σετάρισμα όλων των timings χειροκίνητα στα 11-12-11-27 35-5-6-10-7-Auto-3-5-24-2 και voila! Κατόπιν, έφτιαξα τα κύρια timings όπως ήθελα (πχ 10-12-12-27) και τα subtimings τα κατέβασα σε 33-4-5-10-7-Auto-2-5-20-2.

    Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το F3G beta BIOS της Gigabyte θέλει ακόμα μπόλικη δουλείτσα. Φαίνεται να μην είναι συμβατό με τα ICs των μνημών μου (Elpida BDBG) και είμαι σίγουρος ότι με πιο χαλαρά ICs, όπως τα Samsung 30nm, δεν θα έχετε τέτοια προβλήματα. Λέγοντας Samsung, εννοώ σχεδόν όλες τις φθηνές 2133/2400MHz μνήμες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά.

    Επίσης θεωρώ σωστό να αναφέρω ότι πέρα από το πρόβλημα με τις μνήμες, η Gigabyte F2A85X-UP4 συμπεριφέρθηκε άριστα, ακόμα και στις δοκιμές με το μονοβάθμιο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Η επίδραση του overclocking στα Trinity APU είναι και πάλι εμφανής, οπότε σας προτείνω να το δοκιμάσετε άφοβα. Κλείνοντας την σελίδα του overclocking, ρίξτε μια ματιά σε μερικά scores που έκανα με αερόψυξη και phase change cooling.


    Max SuperPi 1M με αέρα
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    Max SuperPi 32M με αέρα
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    Μax wPrime 32M με αέρα
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    Max Vantage με αέρα
    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    Πάμε τώρα και σε μερικά αποτελέσματα με το μονοβάθμιο στους -40*C!



    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity

    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity




    AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 Review: Giga testing the Trinity


    Να που φτάσαμε αισίως στον επίλογο ενός ακόμα AMD APU review. Έχοντας ήδη δοκιμάσει εξονυχιστικά τα A6-3650 & A8-3870K Llano APUs, νομίζω ότι μπορώ δικαιωματικά να εκφέρω την άποψή μου. Πριν παραλάβω τον 5800Κ και ξεκινήσω το review, η αλήθεια είναι ότι είχα στεναχωρηθεί λιγάκι, λόγω του ότι στα reviews του εξωτερικού φαινόταν ότι clock per clock απέδιδε χειρότερα από τα προγενέστερα Llano. Ίσως επειδή το καθημερινό μου σύστημα αποτελείται από A8-3870K και μητρική ASUS F1A75V-Pro, να περίμενα κάτι περισσότερο, από πλευράς x86 computing performance πάντα. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσα να έχω κανένα παράπονο για τις επιδόσεις της ενσωματωμένης HD 7660D η οποία πραγματικά "έσπειρε" στα παιχνίδια και έδωσε νέα πνοή στην low-end αγορά.

    Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Llano reviews, στο παρόν review συμπεριλάβαμε στα γραφήματα τόσο τον A8-3870K, που αποτελεί το δυνατότερο Llano που κυκλοφόρησε ever, αλλά και τον Core i3 3240 που κινείται ακριβώς στα ίδια χρήματα με τον 5800Κ στην Ελληνική αγορά. Γίναμε λοιπόν μάρτυρες μιας συγκλονιστικής μάχης μεταξύ Llano, Trinity και Ivy Bridge. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής; Να πιάσουμε πρώτα τις καθημερινές διεργασίες, όπως το web browsing, το Excel, το Photoshop, την αναπαραγωγή 1080p ταινιών, την μετατροπή video και την συμπίεση αρχείων. Σε αρκετές από αυτές είδαμε ότι το Trinity overclocked φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τον Core i3 3240 Ivy Bridge και μάλιστα σε ορισμένα τον περνάει. Επιπλέον μάθαμε ότι ο γερόλυκος A8-3870K στέκεται ακόμα πάρα πολύ καλά απέναντι στον ανταγωνισμό μιας και σε ορισμένες μετρήσεις ξεπέρασε και τον Core i3 και τον 5800Κ! Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η AMD έκανε όντως μια σοβαρή έρευνα αγοράς πριν κυκλοφορήσει τα Trinity (ακριβώς ό,τι μας είπε στην CeBIT σε συνάντησή μας), εντόπισε ποιες είναι οι βασικές διεργασίες που εκτελεί ένας χρήστης στο καθημερινό PC του και επικεντρώθηκε εκεί. Μπορεί λοιπόν να μην αύξησε καθόλου το ωμό x86 performance, όμως εξόπλισε τα Trinity με καινούριες εντολές (βλ. AES για παράδειγμα που χρησιμοποιείται από τα 7-Zip & WinZIP) και τα βελτίωσε εμφανώς σε πάρα πολλά σημεία.

    Όσο για το encoding, ένα έχω να πω. Ενώ τα Llano αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα, τα Trinity κάνουν την διαφορά. Μπορεί σε stock συχνότητες το QuickSync του Core i3 3240 να τον τοποθετεί μπροστά από τον A10-5800K, όμως όταν ο δεύτερος overclockαριστεί στα 4.4GHz, παίρνει και πάλι το προβάδισμα! Αυτό θα το διαπιστώσετε τόσο από το δεύτερο pass του x264 Encode 5.01, όσο και από το Power Director 11. Στο photoshop απ' την άλλη, η διαφορά ενός stock Core i3 3240 με έναν overclocked Α10-5800Κ είναι μόλις 20 δευτερόλεπτα. Και για να σας προλάβω, ναι, συγκρίνουμε overclocked AMD με stock Intel, μιας και η Intel μας έχει "πάρει" αυτό το feature από την low end αγορά, ενώ η AMD δίνει ακόμα ξεκλείδωτα chips.

    Μέχρι στιγμής κάναμε λόγο μόνο για τις 2D μετρήσεις και τις επιδόσεις σε καθημερινές διεργασίες, λέγοντας ότι τα Trinity βελτιώθηκαν κατά πολύ εν συγκρίσει με τα Llano και πολλές φορές πλησιάζουν ή ξεπερνούν τον μικρό Core i3 Ivy Bridge. Δεν μιλήσαμε όμως καθόλου για τις 3D επιδόσεις. Χωρίς καν να κάνετε overclocking στον Α10-5800Κ, απολαμβάνετε υψηλά FPS σε ανάλυση 1366x768, ακόμα και στο Crysis 2! Φανταστείτε τώρα μια τέτοια APU σε ένα laptop και αναθεωρήστε εντελώς αν ακόμη πιστεύετε ότι τα Trinity δεν αξίζουν. Για το overclocking δεν το συζητώ καν - όσο πιο πολύ ανεβάζετε τις συχνότητες, τόσο πιο πολλά καρέ ανά δευτερόλεπτο βλέπετε στα games. Εξαιρετικό scaling και πραγματικά απίστευτες επιδόσεις από μια APU που κοστίζει μόλις 130?.

    Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο μόνος λόγος που θα σας πρότεινα να πάτε σε Core i3 Ivy Bridge είναι αν δεν παίζετε καθόλου μα καθόλου παιχνίδια. Θυμηθείτε ότι στο A8-3870K review σας είπα ότι: "Εν ολίγοις, σας ενδιαφέρει το video encoding, η επεξεργασία video, το βαρύ photoshop και το multi-tasking; Πηγαίνετε σε Intel". Έχοντας όμως εξετάσει πλέον εξονυχιστικά τον A10-5800K, δεν θα μπορούσα να μην διαφωνήσω με το προαναφερθέν statement. Ίσχυε στην περίπτωση των Llano μόνο. Τώρα πια δεν ισχύει. Ο Α10-5800Κ προσφέρει εξαιρετικές all-around επιδόσεις και σε οποιαδήποτε 3D διεργασία, κυριολεκτικά κατατροπώνει τον αντίστοιχο Intel Ivy Bridge. Οπότε επιλέξτε τον Core i3 3240 μόνο αν δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου τα παιχνίδια. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, επενδύστε στον A10-5800K. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βγείτε χαμένοι από αυτή σας την απόφαση. Μήπως όμως κάνω λάθος; Μήπως η αγορά του A10-5800K αποδεικνύεται εν τέλει πιο συμφέρουσα από κάθε άποψη; Χμμμ...

    Τι συμβαίνει τώρα αν έχετε έξτρα χρήματα και μπορείτε να τα διαθέσετε στην αγορά εξωτερικής κάρτας γραφικών; Η απάντηση έχει ως εξής: Αν η κάρτα γραφικών που σκοπεύετε να αγοράσετε είναι οτιδήποτε χειρότερο από μια HD 6770 ή 7750, τότε δεν υπάρχει νόημα να αγοράσετε Intel Core i3. Γιατί η Devastator HD 7660D iGPU του 5800K προσφέρει παραπλήσιες ή λίγο χειρότερες επιδόσεις. Επιπροσθέτως, ο Α10-5800Κ σαν επεξεργαστής δεν πρόκειται να αποτελέσει bottleneck για μία σχετικά δυνατή κάρτα γραφικών. Σκεφτείτε ότι η Gigabyte F2A85X-UP4 σας αφήνει να κάνετε ακόμα και 3-Way CrossFire με τρεις AMD κάρτες γραφικών!

    Nα πούμε δυο λόγια και για την Gigabyte F2A85X-UP4 των δοκιμών μας. Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι θα δούμε τις τεχνολογίες Digital Power Engine & Ultra Durable 5 σε ένα τόσο φθηνό motherboard. Ειλικρινά, σαν μητρική ήταν εξαιρετική από όλες τις απόψεις. Ποιοτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα (ανώτερα από οποιαδήποτε άλλη FM2 μητρική), επαρκείς φάσεις τροφοδοσίας, υποστήριξη μέχρι 64GB RAM, δυνατότητα CrossFire, υποστήριξη RAID 0/1/5/10, πολυάριθμα USB 3.0 & USB 2.0 ports, 7 SATA3 θύρες, sexy all-black εμφάνιση, καλοδουλεμένο BIOS και πολλά unique χαρακτηριστικά που θα κάνουν την καθημερινότητά σας ευκολότερη. Προσωπικά δεν περίμενα κάτι παραπάνω από μια μητρική που δεν ξεπερνά καν το φράγμα των 150?. Όσοι έχετε στο πρόγραμμά σας την αγορά ενός A10-5800K, είναι αμαρτία να τον συνδυάσετε με κάτι λιγότερο από Α85Χ μητρική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε A85X μητρικές κάρτες στην Ελληνική αγορά - η φθηνότερη από αυτές (MSI A85XA-G65) κοστίζει περί τα 125? και αμέσως μετά έρχεται η Giga UP4. Οι ASUS πλησιάζουν επικίνδυνα το φράγμα των 150?, το ίδιο και η πρόταση της Sapphire. Οπότε και από άποψη επιδόσεων και από άποψη τιμής, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Gigabyte F2A85X-UP4. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά της είναι η δυσκολία στο overclocking των μνημών @ 2133 & 2400MHz, ευελπιστούμε ωστόσο ότι το θέμα αυτό θα λυθεί στο μέλλον με κάποιο BIOS update. Αν τα 130? για μητρική σας φαίνονται πολλά, υπάρχουν και φθηνότερες προτάσεις στην αγορά, που όμως βασίζονται στα A55 και A75 chipsets. Ειδικά στο overclocking θα σας κρατήσουν λιγάκι πίσω, άρα σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε.

    Κλείνοντας να πω ότι συχνά δέχομαι ερωτήσεις από διάφορους χρήστες, σχετικά με την αγορά budget σύνθεσης που αποτελείται από επεξεργαστή, μητρική, κάρτα γραφικών, τροφοδοτικό και μνήμες. Έχουμε και λέμε λοιπόν. AMD A10-5800K, 130?. Gigabyte F2A85X-UP4, 130?. Μνήμες 2x4GB Kingston HyperX Predator, 50?. Αναφορικά με το τροφοδοτικό, αγοράστε όποιο θέλετε, όμως να έχετε κατά νου ότι καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών μας η κατανάλωση του συστήματος δεν πλησίασε καν τα 300W. Με την AMD σύνθεση θα ξοδέψετε περί τα 310-320? για επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μνήμες και μητρική κάρτα. Αν αγοράσετε δε κάποια φθηνότερη A75 μητρική, το συνολικό κόστος πέφτει κάτω από 300? (γύρω στα 280?). Απαντήστε μου τώρα πόσο θα σας κοστίσει ένα ανάλογου κόστους και δυνατοτήτων Intel σύστημα. Αφήστε, θα σας πω εγώ. Intel Core i3 3240, 130?. Μητρική Z77, ~130? (οτιδήποτε λιγότερο είναι χαμηλότερων δυνατοτήτων και από άποψη USB3/SATA3 και από άποψη ποιότητας υλικών). Μνήμες, δεν χρειάζεται να βάλετε τις HyperX - μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο άλλο φθηνό 2x4GB kit. Απλά τις φέραμε σαν παράδειγμα επειδή η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή για αυτά που προσφέρουν. Κάρτα γραφικών HD 6770, ~100?. Θέλετε 7750; Πάλι θα πληρώσετε το αντίτιμο των 90?+.

    Ουσιαστικά λοιπόν η διαφορά στην τιμή των δύο συστημάτων είναι περίπου 90-100?. Άρα με το AMD σύστημα είτε γλιτώνετε 90-100?, ή επενδύετε τα χρήματα στην αγορά ενός 120GB SSD και είστε γρηγορότεροι από όλες τις απόψεις. Γιατί με τον SSD θα κερδίσετε στην ταχύτητα boot του λειτουργικού, στην απόκριση του συστήματος, στο photoshop, στην ταχύτητα εγκατάστασης των προγραμμάτων και γενικότερα θα κάνετε τα πάντα πολύ πιο γρήγορα. Βάλτε τα πράγματα κάτω, λογαριάστε με υπομονή ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες και κάντε την τελική σας επιλογή χωρίς προκαταλήψεις.

    Η λογική λέει Trinity. Ο fanboyσμός λέει Intel. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι ο A10-5800K κερδίζει δικαιωματικά τα Performance & Value For Money awards του HwBox, ενώ παράλληλα η Gigabyte F2A85X-UP4 κερδίζει το Innovation Award λόγω όλων των καινοτομιών που φέρνει στο παιχνίδι η τεχνολογία Ultra Durable 5 και όχι μόνο.












    Ευχαριστούμε πολύ την Gigabyte για την παραχώρηση του A10-5800K και της F2A86X-UP4!







    .