Samsung 840 PRO 256GB SSD Review: Redefining Solid State Drives

Τον τελευταίο καιρό, γνωστοί και φίλοι που γνωρίζουν πως ασχολούμαι με reviews Solid State drives, όταν φτάνουν στο σημείο να προβούν σε αγορά, ενός SSD με ρωτάνε: "Ποια μάρκα είναι καλή;" Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι σίγουρη και σταθερή. "Samsung 830" και πάντα, η ερώτηση που ακολουθεί είναι: " Μα βγάζει η Samsung, SSD"; Τον τελευταίο καιρό, γνωστοί και φίλοι που γνωρίζουν πως ασχολούμαι με reviews Solid State drives, όταν φτάνουν στο σημείο να προβούν σε αγορά, ενός SSD με ρωτάνε: "Ποια μάρκα είναι καλή;" Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι σίγουρη και σταθερή. "Samsung 830" και πάντα, η ερώτηση που ακολουθεί είναι: " Μα βγάζει η Samsung, SSD";
Την απάντηση σίγουρα δεν την γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, αλλά η Samsung ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό, υπολογιστή με Solid State Drive για το λειτουργικό σύστημα. Αυτό έγινε το 2006 στην Ιαπωνία και έκτοτε έχουν περάσει 6 χρόνια, στα οποία οι κατασκευαστές αυξήθηκαν και οι επιλογές πολλαπλασιάστηκαν δραματικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 60 κατασκευαστές Solid State Drives, λίγοι είναι όμως αυτοί που έχουν μείνει στο μυαλό μας.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους Mtron SLC, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του, τους Intel X25-M (πρώτη και δεύτερη γενιά), κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροχή του πρώτου OCZ Vertex 3, έναντι του ανταγωνισμού. Πλέον βρισκόμαστε στην τέταρτη γενιά Solid State Drives και την αρχή την έκανε μία γνωστή πλέον εταιρεία στο χώρο, η OCZ παρουσιάζοντας τον Vertex 4. Ο OCZ Vertex 4, είχε αυτό το κάτι παραπάνω, σε όλες τις περιπτώσεις, κατατάσσοντας τον στα γρηγορότερα Solid State Drive της αγοράς με επιδόσεις που έφταναν αρκετές φορές στα όρια του πρωτοκόλλου SATA 3. Άρα φτάσαμε στο τέλος;

Όχι ακριβώς. Μπορεί ο Vertex 4 να ήταν πάρα πολύ γρήγορος, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές, από άλλους κατασκευαστές οι οποίες επιζητούν και αυτές μερίδιο της αγοράς, παρουσιάζοντας εξίσου γρήγορες (ή καμιά φορά γρηγορότερες) λύσεις. Μία από αυτές είδαμε πρόσφατα σε review, το νεοφερμένο Corsair Neutron GTX, ο οποίος αποδείχτηκε αρκετά γρήγορο drive, έχασε όμως αρκετά από τους δύο αντιπάλους του στα σημεία, την τιμή και το bundle.
Στην κούρσα για το γρηγορότερο drive τέταρτης γενιάς, μπήκε και η Samsung στα τέλη του μήνα που μας πέρασε παρουσιάζοντας τη νέα γενιά Solid State drives της με την εμπορική ονομασία 840 series. H σειρά 840 απαρτίζεται από δύο drives. Τους απλούς 840 που θα αντικαταστήσουν τη σειρά 830 που κυκλοφορεί ήδη και τους 840 PRO οι οποίοι θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω από την προηγούμενη γενιά.
Η απλή σειρά 840, χρησιμοποιεί το νέο τριπύρηνο ARM Cortex-R4 controller της Samsung με όνομα MDX χρονισμένο στα 400MHz, ο οποίος συνδυάζεται με μνήμες τύπου TLC (Triple Level Cell) και ανάλογα με την χωρητικότητα του drive κάνει χρήση ως και 512ΜΒ LPDDR2-1066 μνήμης cache. Ο απλός 840 χαρακτηρίζεται ως η value σειρά της εταιρείας, θα έχει 3 χρόνια εγγύηση και θα ακολουθήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική του 830.
Η performance σειρά 840 PRO, χρησιμοποιεί και αυτή το νέο τριπύρηνο ARM Cortex-R4 controller της Samsung με όνομα MDX, χρονισμένο στα 400ΜΗz, ο οποίος συνδυάζεται με μνήμες τύπου Tongle NAND flash, ολοκλήρωσης 21nm, πάλι από την Samsung και όπως και ο απλός 840, ανάλογα με τη χωρητικότητα του drive, κάνει χρήση ως και 512ΜΒ LPDDR2-1066 μνήμης cache, κατασκευής της εταιρείας.
O 840 PRO θα είναι ως 30% ακριβότερος από τον απλό 840, με μόνη διαφορά τις επιδόσεις και την εργοστασιακή εγγύηση η οποία θα φτάνει τα 5 χρόνια.

Τον Samsung 840 PRO 256GB μας έστειλε η Samsung Hellas, για να δοκιμάσουμε το νέο της καμάρι, εδώ στο HwBox.gr. Οι επιδόσεις που υπόσχεται η εταιρεία, αγγίζουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520MB/s σειριακών εγγραφών. Επίσης ο 840 PRO των 256GB μπορεί, σύμφωνα πάντα με τη Samsung, να αποδώσει ως 100.000IOPS στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ (σε υψηλά QD) και 90.000IOPS στις τυχαίες εγγραφές 4Κ (πάλι σε υψηλά QD). Τα διαφημιζόμενα από τη Samsung νούμερα των επιδόσεων είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, αλλά εδώ στο HwBox.gr έχουμε μάθει πως τα διαφημιζόμενα από τις εταιρείες νούμερα δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Οπότε ήρθε η ώρα ο Samsung 840 PRO 256GB να συνδεθεί στο test bench μας για ξεκινήσουμε τις μετρήσεις.

Πριν όμως ρίξουμε τον Samsung 840 PRO στη μάχη της πρωτιάς, θα δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive μόνο του (το drive που μας απεστάλη ήταν δείγμα για reviews και ήταν μόνο το drive, χωρίς καθόλου παρελκόμενα.)


O Samsung 840 PRO 256GB της δοκιμής μας




Με το καπάκι ανοιχτό και η πίσω όψη που είναι κενή...




MDX ARM Triple core Cortex-R4 controller, Samsung 21nm Tongle NAND flash και 512MB LPDDR2-1066MHz cache DRAM





Στη σελίδα που ακολουθεί θα μιλήσουμε για το σύστημα που συνδέσαμε το Samsung 840 PRO, καθώς και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για να τον δοκιμάσουμε.



Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε το drive ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή τα drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός OCZ Vertex 4 128GB όταν το drive ήταν συνδεδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Formula
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
GSKILL Ares 4x4GB DDR3 @ 1866MHz 11-11-11-28-1T
:   GPU   :
Nvidia GTS250 1GB
:   SSD   :
OCZ Vertex 4 128GB
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν το drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read-Write)
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05 (HDD Test Suite)
6) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
7) PCMark7 (Seconday Storage Test)
8) AIDA64 (Average Read-Write Access)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy-Compression)
3) HD Tune Pro 5.00 (Random Access Tests Read)
4) AIDA64 (Average Read Access)
5) Anvil's Storage Utilities
6) PCMark05 (HDD Test Suite)
7) PCMark Vantage x64 (HDD Test Suite)
8) PCMark7 (Seconday Storage Test)
9) Δοκιμές αντιγραφής
10) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
11) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) Multitasking (copying-archiving, copying-word saving)
12) IOMeter 1.1.0 (2010)
13) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)
14) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508 (Bench-Copy)



Φυσικά το συγκεκριμένο review δεν θα είναι μία απλή παρουσίαση του Samsung 840 PRO. Επιστρατεύσαμε δύο από τα γρηγορότερα drives της αγοράς, δυστυχώς μικρότερου μεγέθους από τον Samsung 840 PRO που είχαμε στην κατοχή μας, για να τον συγκρίνουμε άμεσα με ότι καλύτερο κυκλοφορεί. Το πρώτο drive δεν είναι άλλο από τον πασίγνωστο Samsung 830 128GB. Ένα drive που συνδυάζει καλύτερα από κάθε άλλο μέχρι τώρα, αξιοπιστία, τιμή και επιδόσεις. Το δεύτερο drive που θα συγκριθεί άμεσα ο Samsung 840 PRO είναι φυσικά ο OCZ Vertex 4 128GB, ένα από τα γρηγορότερα, αν όχι το γρηγορότερο, drives της αγοράς. Επίσης τον τοποθετήσαμε απέναντι και από το τελευταίο δημιούργημα της Corsair, τον Neutron GTX, που είναι το drive τέταρτης γενιάς της εταιρείας. Χωρίς να χάσουμε άλλο χρόνο στην επόμενη σελίδα ξεκινάμε τις μετρήσεις, αρχικά με τα drives κενά.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των drives για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων τους χωρίς λειτουργικό σύστημα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Τα πρώτα αποτελέσματα του Samsung 840 PRO είναι άκρως ενθαρρυντικά. Το drive καταφέρνει και παίρνει την πρωτιά, αφήνοντας πίσω όλους τους αντιπάλους του τόσο στις αναγνώσεις όσο και στις εγγραφές του CrystalDiskMark. Εντυπωσιακό το νούμερο των 41MB/s στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ, νούμερο που δεν έχουμε ξαναδεί από κανένα άλλο drive, ούτε από συστοιχίες RAID0. Στο μόνο test που "χάνει" ο Samsung 840 PRO είναι οι τυχαίες εγγραφές 4Κ, όπου πέφτει πίσω από τον πολύ γρήγορο OCZ Vertex 4.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Όπως στο CrystalDiskMark, έτσι και στο AS SSD Benchmark, o Samsung 840 PRO δείχνει τα δόντια του στον ανταγωνισμό, δίνοντας εκπληκτικές επιδόσεις τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές. Για άλλη μία φορά ο OCZ Vertex 4 εμφανίζεται πιο γρήγορος στις τυχαίες εγγραφές 4Κ, αλλά μέχρι εκεί. Ο Samsung 840 PRO κυριαρχεί σε όλες τις υπόλοιπες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αντιγραφών, όπου τερματίζει πάλι πρώτος.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
Samsung 830


[/center]

Υποδειγματική συμπεριφορά στο AS SSD Compression benchmark παρουσιάζει μόνο ο Corsair Neutron GTX και ο Samsung 830.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις IOPS.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write



Χωρίς partition στα drives o OCZ Vertex 4 είναι εύκολα ο νικητής αυτού του test τουλάχιστον στις δύο πρώτες μετρήσεις 512b και 4Κ για τις αναγνώσεις και 512b, 4K και 64Κ για τις εγγραφές. Από εκεί και πάνω ο Samsung 840 PRO περνάει μπροστά με μικρές όμως διαφορές, εκτός των 64Κ Reads όπου συγκριτικά με τα υπόλοιπα drives παρουσιάζει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο drive σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
Samsung 840 PRO: 5.332,52
OCZ Vertex 4: 4.852,35
Corsair Neutron GTX: 4.703,52
Samsung 830: 3.014,59
[/center]

Η πρωτοκαθεδρία του OCZ Vertex 4 στο Anvils Storage Utilities μόλις έλαβε τέλος. Ο Samsung 840 PRO, όχι μόνο καταφέρνει και ξεπερνάει τον Vertex 4, αλλά το κάνει με απίστευτη ευκολία, επιτυγχάνοντας μία διαφορά 500Marks.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις Access times...



Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
AIDA64 Average Read Access: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
Samsung 830



Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
AIDA64 Average Write Access: Drives Blank
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
Samsung 830


[/CENTER]

Όσο δεν υπάρχει partition στα drives, ο Samsung 840 Pro ηγείται στις αναγνώσεις τυχαίας προσπέλασης με 0.06ms μέσο όρο. Ακολουθεί ο Corsair Neutron GTX με 0.08ms και μετά είναι ο Samsung 830 με 0.09ms μέσο όρο. Τέλος ο OCZ Vertex 4 με 0.10ms. Στις εγγραφές τα δεδομένα αλλάζουν και βρίσκουμε για άλλη μία φορά πρώτο τον OCZ Vertex 4 με το εκπληκτικό νούμερο των 0.02ms. Ο Corsair Neutron GTX τον ακολουθεί με 0.04ms μέσο όρο και πιο πίσω βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO με 0.06ms μέσο όρο. O Samsung 830 πέφτει αρκετά πίσω με 0.28ms μέσο όρο.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks από τη Futuremark...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις τους...

PCMark05 HDD Test Suite



Και τα συνολικά score στο PCMark05




...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Και τα συνολικά score στο PCMark Vantage x64



Στο PCMark05 o Samsung 840 PRO καταφέρνει και περνάει μπροστά από τον ήδη πολύ γρήγορο Corsair Neutron GTX, επιτυγχάνοντας κορυφαίο score, με πάνω από 90.000Marks. To ίδιο ισχύει και στο PCMark Vantage x64 όπου ο Samsung 840 PRO περνά πάλι τον Corsair Neutron GTX με score 80.000Marks, score το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχουμε δει από μονό drive εδώ στο HwBox.gr.

Προχωράμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε και το τελευταίο benchmark από τη Futuremark, το PCMark07.


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Παρακάτω τα συνολικά score από κάθε συστοιχία στο PCMark7



Όταν είδαμε το score του Samsung 840 PRO στο PCMark7, σοκαριστήκαμε. Κοιτάξαμε λίγο καλύτερα και αρχίσαμε να ψάχνουμε παλιότερες μετρήσεις από άλλα drives. Το μεγαλύτερο score που έχουμε δει ποτέ από δύο drives σε RAID0 διάταξη ήταν όταν συνδυάσαμε δύο Plextor M5 Pro 128GB, με score 5628Marks. O Samsung 840 PRO κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και αυτό!!! Τόσο γρήγορο αποδείχτηκε το drive στο συγκεκριμένο benchmark της Futuremark.

Όσο τα drives ήταν άδεια οι επιδόσεις τους ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στα drives εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers και εφαρμογές, διατηρώντας όμως την εγκατάσταση όσο γίνεται πιο καθαρή και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά τους μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με τα drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



O Samsung 840 PRO είναι και πάλι κυρίαρχος στο CrystalDiskMark. Οι επιδόσεις του δεν άλλαξαν καθόλου μόλις εγκαταστήσαμε το λειτουργικό σύστημα επάνω του. Τα 41MB/s στις τυχαίες αναγνώσεις συνεχίζουν να εκπλήσουν. Μόνο στις τυχαίες εγγραφές 4Κ κατάφερε και ξεπεράστηκε από τον OCZ Vertex 4.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Και στο AS SSD Benchmark, ο Samsung 840 PRO, συνεχίζει να ηγείται, σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις πλην των τυχαίων εγγραφών 4Κ, όπου για άλλη μία φορά ο OCZ Vertex 4 εμφανίστηκε πιο γρήγορος. Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα πάντα με το AS SSD, το drive δεν έχει σημασία αν διαβάζει, γράφει ή αντιγράφει. Είναι το γρηγορότερο της τετράδας.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives with OS
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
Samsung 830
[/center]

Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, πάλι υποδειγματική συμπεριφορά στο AS SSD Compression benchmark επιδεικνύει μόνο ο Corsair Neutron GTX και ο Samsung 830.

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives σε IOPS και Access Times, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτούς...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read



Μόλις εγκατασταθεί το λειτουργικό στα drives, τα αποτελέσματα στο HD Tune Pro 5.00 αλλάζουν. Ο Samsung 840 PRO περνάει στην κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ήδη πολύ γρήγορο Corsair Neutron GTX. Πιο πίσω ακολουθεί ο Samsung 830 και τελευταίος (σε αντίθεση με όταν τα drives ήταν άδεια) ο OCZ Vertex 4.

Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS
Samsung 840 PRO: 5.353,13
OCZ Vertex 4: 4.822,27
Corsair Neutron GTX: 4.695,17
Samsung 830: 3.029,26
[/center]

To λειτουργικό σύστημα δεν επηρέασε καθόλου τον Samsung 840 PRO, στις μετρήσεις του Anvils Storage Utilities. Μάλιστα το drive πέτυχε μεγαλύτερο score απ'ότι όταν ήταν άδειο. Και πάλι η διαφορά με τον αμέσως επόμενο, OCZ Vertex 4, ο οποίος κυριαρχούσε στο συγκεκριμένο benchmark είναι κοντά στα 500Marks.

Συνέχεια με access times με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives...

Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και το storage σύστημά σας, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Από την σουίτα του AIDA64 χρησιμοποιήσαμε τα disk benchmarks και συγκεκριμένα τα benchmarks που μετράνε τους Average Read/Write Access χρόνους. Τα Write tests εκτελούνται μόνο αν δεν υπάρχει partition στο drive και μάλιστα η σουίτα θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές πριν εκτελεστεί, για αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή απώλειας δεδομένων στο drive σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα drives είχαν το λειτουργικό σύστημα, εκτελέσαμε μόνο το Average Read Access test. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

AIDA64 Average Read Access tests

[CENTER]Samsung 840 PRO 256GB SSD Review
AIDA64 Average Read Access: Drives with OS
Samsung 840 PRO
Corsair Neutron GTX
OCZ Vertex 4
Samsung 830
[/center]

Μετά την εγκατάσταση του OS, o Samsung 840 PRO επιτυγχάνει 0.03ms Average Read Access, ίδιο ακριβώς με τον Corsair Neutron GTX. Ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 830 με 0.04ms μέσο όρο. Ο OCZ Vertex 4 αρκετά πιο πίσω από την πρώτη τριάδα με 0.10ms μέσο όρο.

Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε έξι διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Οι δύο τελευταίες μετρήσεις που έχουν και ξεχωριστό γράφημα αφορούν το ΜΑΧ Random Read 4K με QD32 και MAX Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives μας:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Read/Write 4K QD32



Στο IOMeter 1.1.0 o OCZ Vertex 4 περνάει μπροστά, κυριώς λόγω των τυχαίων εγγραφών 4Κ, όπου πέτυχε σχεδόν 5.000IOPS περισσότερα από τον Samsung 840 PRO. Εκπληκτικό το νούμερο των τυχαίων αναγνώσεων του 840 PRO που φτάνει σχεδόν τις 10.000IOPS, με QD1, νούμερο που δεν έχουμε ξαναδεί ούτε από συστοιχίες με RAID0 διάταξη.

Στις μετρήσεις 4Κ με QD32, ο 840 PRO καταφέρνει και επαληθεύει τα νούμερα που διαφημίζει η μαμά εταιρεία, Samsung. Σχεδόν 100.000IOPS στις τυχαίες αναγνώσεις και πάνω από 90.000 IOPS στις τυχαίες εγγραφές, τον κατατάσσουν πρώτο στην τετράδα, μπροστά από τους αντιπάλους του.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite



Το συνολικό score στο PCMark05 για κάθε συστοιχία...




...και συνεχίζουμε με Vantage x64...

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Και το συνολικό score για το PCMark Vantage x64 για κάθε drive...



Ακόμα και με το λειτουργικό σύστημα στο drive, o Samsung 840 PRO κρατάει την πρωτιά στα δύο benchmarks της Futuremark. Αν και οι επιδόσεις έπεσαν (18.000Marks στο PCMark05 και 15.000Marks στο PCMark Vantage) αυτό δεν είχε αντίκτυπο στην κατάταξη.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με το PCMark7 και το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Και το συνολικό score στο PCMark7 κάθε συστοιχίας διαμορφώνεται όπως φαίνεται παρακάτω:



Δυο Marks λιγότερα απέσπασε ο Samsung 840 PRO μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού στο PCMark7. Το αποτέλεσμα πάλι τον κατατάσσει στα γρηγορότερα drives του συγκεκριμένου benchmark και μαζί και των συστοιχιών που έχουμε δοκιμάσει στο SSD RAID0 RoundUp 2012.

Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τα drives μας να έχουν το OS εγκατεστημένο σε αυτά, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις των drives μας κατά την καθημερινή τους λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε το μέσο όρο του χρόνου από τις τρεις μετρήσεις:

BootTimer Windows 7



Στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος των Windows 7, o Samsung 840 PRO περνάει μπροστά από το drive που αντικαθιστά, τον Samsung 830. Το drive χρειάζεται 0.2 δευτερόλεπτα μέσο όρο περισσότερο για να εκκινήσει τα Windows σε σχέση με δύο Plextor M5 Pro σε διάταξη RAID0!!!

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τα drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).


WinRAR Tests



Νέος κυρίαρχος του παιχνιδιού και στις δοκιμές με το WinRAR. Ο Corsair Neutron GTX δεν πρόλαβε να χαρεί την πρωτιά για πολύ καιρό. Ο Samsung 840 PRO εύκολα ξεπέρασε τους χρόνους του Corsair και κάθησε στην πρώτη θέση, με 0.8 δευτερόλεπτα λιγότερα για την ολοκλήρωση της συμπίεσης-αποσυμπίεσης του ISO.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές έγιναν με το πρόγραμμα αντιγραφής των Windows και ο χρόνος μετρήθηκε με χρονόμετρο. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν τέσσερις στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 3200MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ ΤΧΤ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ


Copy Files



Για άλλη μία φορά ο Samsung 840 PRO παίρνει το θρόνο από τον πολύ γρήγορο Corsair Neutron GTX. To drive χρειάζεται 2.6sec λιγότερα συνολικά για να ολοκληρώσει τις επιμέρους αντιγραφές από τον αμέσως επόμενο Corsair.



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση των drives σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Acronis True Image Home 2012 Backup. Πήραμε ένα full backup image του λειτουργικού συστήματος και το αποθηκεύσαμε πάλι στο ίδιο drive. To πρόγραμμα ρυθμίστηκε ώστε να μην κάνει καθόλου συμπίεση στα δεδομένα, όπως επίσης το job priority του backup, στη ρύθμιση normal. Το συνολικό μέγεθος του backup ήταν 16.5GB σε κάθε περίπτωση.
2) Αφού ξεκινήσαμε το Microsoft Word 2010, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2010 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 30 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 135MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



Οι διαφορές μεταξύ των drives είναι πολύ μικρές, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως ο 840 PRO τερματίζει και πάλι πρώτος.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν review συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκαν τα drives για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games



0.2 δευτερόλεπτα διαφορά έχουν ο πρώτος Samsung 840 PRO, από τον αμέσως επόμενο OCZ Vertex 4 και αυτός με τη σειρά του από τον αμέσως επόμενο Corsair Neutron GTX. Τρια δευτερόλεπτα πιο πίσω, ο Samsung 830, πέφτει στην τέταρτη θέση.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα, με multitasking δοκιμές...



Η μεγάλη αλλαγή που έφεραν τα Solid State Drives στους υπολογιστές, δεν είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να εκκινήσουν το σύστημα ή τα νούμερα από τα benchmarks αλλά η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Αυτό σημαίνει πως συνολικά ένας SSD μπορεί να διεκπεραιώσει περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα σε ένα σύστημα απ'ότι ένα μηχανικό drive. Εμείς για να δούμε τις επιδόσεις των drives μας, αλλά και να μπορέσουμε να δούμε πόσο ψηλά είναι ο δείκτης εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει κάθε drive εκτελέσαμε δύο multitasking tests. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που εκτελέσαμε μία εργασία, ξεκινήσαμε ακόμα μία και μετρήσαμε το συνολικό χρόνο για την ολοκλήρωση των δύο εργασιών. Οι εργασίες που εκτελέσαμε είναι:

1) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε την αποθήκευση ενός Word αρχείου που περιείχε 100 φωτογραφίες.
2) Αντιγράψαμε ένα αρχείο MKV μεγέθους 11.2GB από ένα φάκελο του drive σε ένα άλλο και την ίδια στιγμή εκτελέσαμε συμπίεση ενός ISO μεγέθους 3.2GB με το WinRAR.


Copying MKV 11GB file and Saving Word file



Copying MKV 11GB file and Archiving 3.2GB ISO file



Στο πρώτο Multitasking test οι διαφορές είναι πολύ μικρές και βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO να έχει περάσει μπροστά από τον Corsair Neutron GTX, ο οποίος ήταν και ο γρηγορότερος μέχρι τώρα.
Στο δεύτερο Multitasking test η διαφορά του Samsung 840 PRO είναι απλά χαοτική. Το drive ολοκληρώνει και τα δύο tasks σχεδόν στο μισό χρόνο από το αμέσως επόμενο drive, Corsair Neutron GTX!!!

Από την επόμενη σελίδα, γεμίζουμε τα drives με data πρώτα στο 50% και μετά στο 90% και ελέγχουμε πως επηρεάζονται οι επιδόσεις τους.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του Samsung 840 PRO 256GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90% της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα των drives με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με τα drives άδεια αλλά και με τα drives καθώς αυτά φιλοξενούσαν μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας τα drives με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς τους:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill




AS SSD Benchmark Write 50% Fill




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill



Τα σχεδόν 120GB δεδομένων δεν ζορίζουν τον Samsung 840 PRO και συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά σε όλα τα benchmarks του AS SSD, ανάγνωσης, εγγραφής και αντιγραφής. Το συνολικό score του AS SSD Benchmark ξεπέρασε τα 1200Marks σε αυτό το test.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives μας ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους:

AS SSD Benchmark Read 90% Fill



AS SSD Benchmark Write 90% Fill



AS SSD Benchmark Copy 90% Fill



Τα drives είναι σχεδόν γεμάτα πλέον και ο Samsung 840 PRO πέφτει στις εγγραφές στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Corsair Neutron GTX. Σε όλες τις άλλες μετρήσεις όμως τερματίζει και πάλι πρώτος. Το συνολικό score και αυτή τη φορά στο AS SSD Benchmark, ξεπέρασε τα 1200Marks, ακόμα και με 215GB δεδομένων στο drive.

Εδώ τελειώσαμε με τις μετρήσεις του Samsung 840 PRO και την άμεση σύγκρισή του με τρία από τα γρηγορότερα drive της αγοράς. Στην επόμενη σελίδα θα πούμε λίγα λόγια για το drive και τις εντυπώσεις που μας άφησε.



Samsung 840 PRO 256GB SSD Review: Redefining Solid State Drives


Η Samsung πριν μερικές μέρες παρουσίασε στο κοινό την τέταρτη γενιά Solid State Drives της. Αυτή τη φορά παρουσίασε δύο διαφορετικά drives. Τον Samsung 840 που φοράει το νέο DMX triple core ARM Cortex-R4 controller, ο οποίος μαζί με TLC (Triple Level Cell) NAND flash μνήμες θα αντικαταστήσουν τον απερχόμενο Samsung 830 και τον Samsung 840 PRO, ο οποίος φέρει τον ίδιο DMX controller αλλά σε συνδυασμό με Tongle NAND flash μνήμες που κατασκευάζει η ίδια, με ολοκλήρωση 21nm. Είχαμε την ευτυχία να πάρουμε στα χέρια μας το "μεγάλο" μοντέλο Samsung 840 PRO 256GB και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι από τις επιδόσεις που απέδωσε το drive. O Samsung 840 PRO όχι μόνο απέδωσε εξαιρετικά σε όλα τα benchmarks και μετρήσεις που τον υποβάλαμε αλλά, αρκετές φορές τα αποτελέσματα ήταν τόσο εκπληκτικά που εκτελέσαμε ξανά τις ρουτίνες μας για να σιγουρευτούμε για αυτό που βλέπαμε. Σε κάποιες μετρήσεις μάλιστα το drive κατάφερε και κοντραρίστηκε με RAID0 συστοιχίες και τις ξεπέρασε.

Δυστυχώς το δείγμα που μας δόθηκε δεν ήρθε με κάποιο bundle και αυτό γιατί είναι καθαρά ένα από τα λίγα δείγματα δοκιμών που υπάρχουν. Σύμφωνα με το data sheet της εταιρείας, το drive θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις. Μία έκδοση bulk που θα έχει μόνο το drive και μία έκδοση που θα περιέχει το drive και συνοδευτικό software. Το συνοδευτικό software θα είναι το Samsung SmartMigration, για μεταφορά του υπάρχοντος λειτουργικού του drive σας, στο νέο σας SSD και το Samsung SSD Magician στην νέα έκδοση 4.0. Γνωρίζουμε επίσης πως αρκετά sites του εξωτερικού έχουν εμφανίσει τον Samsung 840 και 840 PRO για προπαραγγελία. Οι τιμές είναι κοντά στα 105? για τον απλό 840 και κοντά στα 130? για τον 840 PRO αναφερόμενοι πάντα στα μοντέλα των 120GB και 128GB αντίστοιχα. Η προτεινόμενη λιανική τιμή από τη Samsung για το μοντέλο 840 PRO των 256GB είναι 299? για την έκδοση με το συνοδευτικό software. Αν ο 840 PRO αξίζει το premium που ζητάει έναντι του μικρού του αδερφού και έναντι του ανταγωνισμού, αυτό θα το αποφασίσετε εσείς. Εμείς πάντως εδώ στο HwBox.gr που είμαστε speed freaks, σίγουρα θα πληρώναμε τη χρηματική διαφορά.

Αν κάποιος με ρωτούσε πριν λίγο καιρό ποιο drive να αγοράσει για να έχει τις καλύτερες επιδόσεις, υπήρχαν πολλές επιλογές που θα μπορούσα να προτείνω. Ο OCZ Vertex 4 ήταν και είναι ένα κορυφαίο drive. O Plextor M5 Pro το ίδιο, όπως επίσης και ο Corsair Neutron GTX αλλά και το απερχόμενο μοντέλο της Samsung, ο 830. Αν σήμερα με ρωτήσει κάποιος ποιο drive να αγοράσει για να έχει τις ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ τότε η επιλογή πλέον είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Ο Samsung 840 PRO είναι για μένα αυτή τη στιγμή το κορυφαίο drive σε επιδόσεις που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Ίσως ακούγεται απόλυτο αυτό που λέω, ίσως σε μερικούς δεν αρέσει, αλλά τα νούμερα όλων των μετρήσεων μιλάνε από μόνα τους. Από τα 37 test ή benchmark που υποβάλαμε τον Samsung 840 PRO, τερμάτισε πρώτος στα 33. Στα υπόλοιπα 4 τερμάτισε δεύτερος με μικρές διαφορές από τον πρώτο.

H Samsung μετά την εκπληκτική πορεία που σημείωσε ο Samsung 830, δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερο αντικαταστάτη και συνεχιστή της πορείας αυτής. Ο Samsung 840 PRO είναι πλέον εδώ, με 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης, εκρηκτικές επιδόσεις και ένα βαρύ όνομα στα Solid State Drives να τον συντροφεύει.


Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στον Samsung 840 PRO 256GB το Performance Award του HwBox.gr και την παρακάτω βαθμολογία ( η βαθμολογία για το bundle, αναφέρετε στο bundle της έκδοσης με το συνοδευτικό software) :

Samsung 840 PRO 256GB SSD Review: Redefining Solid State Drives

Samsung 840 PRO 256GB SSD Review: Redefining Solid State Drives


Άλλο ένα SSD review εδώ στο HwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Samsung Hellas για το δείγμα της δοκιμής μας.