Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter

Η έννοια του "μεγέθους" έχει συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνία μας και ειδικότερα στην θεώρηση των υλικών πραγμάτων. Ο σημερινός σύγχρονος δυτικός πολιτισμός έχει στα βασικά του θεμέλια την φράση "The bigger, the better". Κακά τα ψέμματα, το μέγεθος οποιουδήποτε αντικειμένου προς αξιολόγηση είναι μια από τις βαρύνουσης σημασίας συνιστώσες στον ανθρώπινο νου. Μπορεί να μην έχουμε πλήρη αίσθηση, αλλά η όψη ενός αντικειμένου θα συμβάλλει καταλυτικά στην τελική απόφαση του αν μας αρέσει ή όχι. Η έννοια του "μεγέθους" έχει συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνία μας και ειδικότερα στην θεώρηση των υλικών πραγμάτων. Ο σημερινός σύγχρονος δυτικός πολιτισμός έχει στα βασικά του θεμέλια την φράση "The bigger, the better". Κακά τα ψέμματα, το μέγεθος οποιουδήποτε αντικειμένου προς αξιολόγηση είναι μια από τις βαρύνουσης σημασίας συνιστώσες στον ανθρώπινο νου. Μπορεί να μην έχουμε πλήρη αίσθηση, αλλά η όψη ενός αντικειμένου θα συμβάλλει καταλυτικά στην τελική απόφαση του αν μας αρέσει ή όχι.

Ας αφήσουμε όμως τα βαριά κοινωνιολογικά, και ας περάσουμε στον κλάδο που μας ενδιαφέρει περισσότερο ως τεχνολογικό φόρουμ. Προκαταβολικά, ας ξεκινήσουμε με την γενική θεώρηση του κλάδου της Πληροφορικής όσον αφορά το μέγεθος των υλικών αγαθών που παράγει, και η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που αναφέραμε νωρίτερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αναμφίβολα έχουμε περάσει στην εποχή του Small Form Factorm, καθότι καθημερινά κατακλυζόμαστε από ολοένα και περισσότερο hardware που υπακούει σε αυτήν την τάση: mini-ITX μητρικές, επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά και όλα αυτά σε μέγεθος το οποίο δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ένα πλήρες desktop σύστημα. Ή μήπως έχει;

Κάπου εδώ ο παράγοντας "μέγεθος" αρχίζει και παίζει το δικό του ρόλο. Τα Small Form Factor συστήματα δίνουν την δική τους μάχη στον "πόλεμο" μεγέθους vs απόδοσης. Συγκεκριμένα, Τα mini-ITX κουτιά ευέλικτα όσον αφορά το μέγεθός τους, αλλά τα περιθώρια και οι επιλογές στενεύουν όταν θελήσουμε να ενσωματώσουμε λίγο δυνατότερο hardware. Η κατηγορία των Small Form Factor και χαμηλού HTPC κερδίζει ολοένα και περισσότερο αγοραστικό κοινό, ενώ τα AMD APUs καθώς και οι επεξεργαστές της Intel 2ης και 3ης γενιάς συμβάλλουν καθοριστικά με την αυξημένη υπολογιστική τους απόδοση και τα ενσωματωμένα κυκλώματα γραφικών, τα οποία φέρουν εξαιρετικές τεχνολογίες video transcoding και acceleration. Όταν όμως αναφερθούμε σε γραφικά > 1280 x 1024, τα πράγματα σκουραίνουν αρκετά.

Έτσι λοιπόν η Sapphire αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημά αυτό. Παρουσιάζοντας την Sapphire HD 7750 Low Profile, τολμά κάτι που είχαμε να δούμε από καιρού nVidia 8400GS, μόνο που αυτή την φορά έχουμε στην διάθεση μας τον αρκετά ισχυρότερο πυρήνα της AMD, τον Cape Verde. Θα τα καταφέρει η Sapphire HD 7750 Low Profile να διεκδικήσει μια θέση στο High-Def HTPC του σαλονιού μας;


[/COLOR]  


Specifications
   GPU   :
AMD Cape Verde Pro
   Generation   :
Southern Islands
   Clock Speeds   :
800MHz/1125MHz
   Memoryn   :
Hynnix 1GB GDDR5
   Cooler   :
Low Profile Heatsink, 1x 40mm fan
   PSU needed   :
300W
   Video Outputs   :
1 x Dual-Link DVI
1 x miniHDMI 1.4a
1 x miniDisplayPort 1.2
   Dimensions   :
170(L)x67(W)x18(H) mm
   Accessories   :
8 PIN to 4 PIN Power Cable
DVI to VGA Adapter
6 PIN to 4 PIN Power Cable
HDMI 1.4a 1.8m cable




13 Οκτωβρίου 2009, πρώτη εμφάνιση της Radeon HD 5750. Η ATi εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τις κωδικές ονομασίες των καρτών της και ξεκινάει να τις ονομάζει με μια δική της λογική. Ξεχνάμε τα RVΧΧΧ που μας είχε συνηθίσει και πάμε μια βόλτα από αειθαλή φυτά στα 40nm also known as Cypress, Juniper, Redwood κτλ. Στα κλαδιά των φυτών αυτών συναντάμε 720 Shader Units, 16 ROPs, 1040M Transistors, 1024MB μνήμης, 128 Bit Memory Bus Width και τέλος τον πυρήνα χρονισμένο στα 700MHz και τις μνήμες στα 1150MΗz!

7 Ιουνίου 2011, η Radeon HD 6750 κλέβει την θέση της HD 5750 και ουσιαστικά αντί να μας δώσει κάτι καλύτερο, μας δίνει πάλι έναν "αειθαλή" πυρήνα με τους ίδιους χρονισμούς αλλά με 716m Transistors, 36 Texture Units και 720 Stream Processors.

14 Φεβρουαρίου 2012, και ενώ είναι η ημέρα των ερωτευμένων, ήρθε η ώρα για την AMD να αφήσει τα rebrands και να ασχοληθεί με την κάρτα του λαού. Επιτέλους φεύγουμε από Νεβάδα, Καλιφόρνια και τους Κανάριους Νήσους που φυτρώνουν τα αειθαλή φυτά και πάμε σε ένα τελείως καινούριο μέρος που ακούει στο όνομα Cape Verde ή ελληνιστί «Πράσινο Ακρωτήρι»! Σε αυτό το σημείο σημειώστε πώς αν και αλλάζουμε μέρη, όλα συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους και όλα έχουν κάποιο βαθύτερο νόημα.

Αφού εξηγήσαμε πολύ πολύ γρήγορα κάποια κομμάτια από το παρελθόν, θα μιλήσουμε τώρα για το παρόν. Έχουμε στα χέρια μας την Radeon HD 7750. "Καρφωμένος" επάνω στο reference PCB είναι ένας πυρήνας Cape Verde ο οποίος είναι κατασκευασμένος με λιθογραφική μέθοδο 28nm και βασισμένος στην καινούρια αρχιτεκτονική της AMD aka GCN - Graphics Core Next - η οποία μέχρι τώρα μας έχει δείξει αυξημένες επιδόσεις και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας! Win Win συνδυασμός δηλαδή!

Το "Πράσινο Ακρωτήρι" είναι downscale του πυρήνα Tahiti που χρησιμοποιούν οι κάρτες της σειράς Radeon HD 7900. Είναι σχεδόν οι ίδιοι πυρήνες, αλλά το πρώτο είναι φτιαγμένο σε μικρότερη κλίματα - με 1500m transistors - του δεύτερου θα λέγαμε . Και έτσι, με την χρήση της αρχιτεκτονικής GCN η AMD έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της και την αρχιτεκτονική προηγούμενης γενιάς γνωστή ως VLIW. Τι έχει και τι πρέπει να αποδείξει; Το efficiency πρέπει να δείξει καλύτερες επιδόσεις ανά mm² λαμβάνοντας υπόψιν πώς είναι στα 28nm, καλύτερες επιδόσεις ανά watt και τέλος καλύτερη απόδοση ανά Stream Processor.

Το Cape Verde περιλαμβάνει 10 Graphics CoreNext Computing Units (GCN CUs), κάθε GCN CU έχει 64 Stream Processors, οπότε συνολικά συναντάμε 64*10 = 640 Stream Processors. Η Radeon HD 7750 όμως έχει ενεργοποιημένους 8 από τους 10 GCN CUs, που δίνουν στο σύνολό τους 8*64 = 512 Stream Processors. Το "κομμένο" Cape Verde της HD 7750 διαθέτει 32 TMUs & 16 ROPs. Είναι εξοπλισμένο με 128-bit wide GDDR5 memory interface, μέσω του οποίου επικοινωνεί με το 1GB της μνήμης του. Άλλο ένα επίτευγμα της σειράς HD 7000 είναι αυτό που ονομάζει η AMD, "Zerocool Technology". Όταν η κάρτα είναι σε κατάσταση idle, η κατανάλωση πέφτει κάτω από 3W. Υποστηρίζει PCI-E Gen.3, το οποίο και αυξάνει το bandwidth μεταξύ του υπόλοιπου συστήματος και της κάρτας γραφικών, πράγμα αχρείαστο για την συγκεκριμένη κάρτα κατ' εμάς. Ενώ ακολουθώντας την λογική του Tahiti, μπορεί και αυτό να αντεπεξέλθει σε Eyefinity με 6 οθόνες!





Όπως και να έχει, μετά από τόσο καιρό, σε αυτή την κατηγορία της αγοράς και με νέα λιθογραφική μέθοδο και αρχιτεκτονική, για να χαρακτηριστεί η κάρτα αυτή ως "η κάρτα του λαού", θα πρέπει να έχει τις αντίστοιχες επιδόσεις και την κατάλληλη τιμή. Να είναι ταπεινή και προσιτή από την μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών... Αυτά ακριβώς θα δούμε αν ισχύουν στις επόμενες σελίδες.



Μερικούς μήνες πριν είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας την Sapphire HD 7750 Ultimate. Η έκδοση εκείνη είχε ως special χαρακτηριστικό ένα passive σύστημα ψύξης, κοινώς δεν απαιτούσε την ύπαρξη κάποιου ανεμιστήρα που διώχνει ενεργά την παραγόμενη θερμότητα (υπενθυμίζουμε ότι το TDP αγγίζει τα 75W σε μέγιστο φορτίο) από τον πυρήνα. Μια παρατήρηση που είχαμε κάνει, τόσο στην 7750 όσο και στην 7770 είναι το γεγονός πως κοιτώντας το PCB τους διαπιστώσαμε πως έχει αρκετό "κενό χώρο" - πράγμα που σημαίνει πως οποιοσδήποτε κατασκευαστής, αν ήθελε, μπορούσε να το κάνει ακόμα μικρότερο. Όπερ και εγένετω, η Sapphire HD 7750 Low Profile είναι στα χέρια μας έτοιμη προς εξέταση.

Ανοίγοντας την συσκευασία ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με την HD 7750 LP και τα παρελκόμενά της. Αυτή την φορά η Sapphire επέλεξε τα απολύτως απαραίτητα να προσθέσει στην συσκευασία: Ένα DVI to VGA adaptor, mini HDMI to standard HDMI καθώς και έναν miniDP to Displayport. Ένα έξτρα περιεχόμενο είναι ένα full size PCI bracket με το οποίο στηρίζεται η κάρτα στο κουτί μας. Ποιος ο λόγος όμως που το full size bracket είναι εκτός της κάρτας;



Βγάζοντας την κάρτα από το αντιστατικό σακουλάκι, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τον λόγο. Η Sapphire HD 7750 LP σε πρώτη ματιά εκπλήσσει με τις διαστάσεις της! Το σύστημά ψύξης είναι αρκετά απλό και διαθέτει μια αλουμινένια ψύκτρα, η οποία δεν διαθέτει heatpipes ή vapor chamber και γι' αυτό το λόγο δεν υπερβαίνει σε ύψος το 1 εκατοστό, ενώ υποβοηθείται ενεργά από έναν μικρό 40mm PWM ανεμιστήρα. Τα πτερύγια της ψύκτρας δημιουργούν μερικά "κανάλια ροής αέρα", αυλακώσεις στις οποίες ο αέρας που σπρώχνεται από την ψύκτρα περνά ανάμεσά τους, απομακρύνοντας την θερμότητα. Διατηρούμε επιφυλάξεις όσον αφορά τον θόρυβο που παράγει ο ανεμιστήρας, όμως το μέγεθος των πτερυγίων του τον κάνουν περισσότερο αποτελεσματικό.

Επανερχόμαστε στο προηγούμενό μας ερώτημα. Εκ του εργοστασίου της Sapphire, λοιπόν, είναι προ-τοποθετημένο ένα κοντύτερο PCI bracket, καθώς έχει προβλεφθεί η χρήση της συγκεκριμένης κάρτας σε μικρότερα form factor cases, τα οποία δεν έχουν το πλήρες ύψος του ATX προτύπου που θεσπίστηκε αρκετά χρόνια πριν. Αν παρόλα αυτά θελήσετε να τοποθετήσετε το κανονικό bracket, η αλλαγή είναι εύκολη: Μόλις μια βίδα συγκρατεί το bracket στο PCB, ενώ οι επόμενες 2 είναι αυτές που συγκρατούν το βύσμα του DVI. Αν δεν διαθέτετε το κατάλληλο εργαλείο για αυτές τις βίδες, θα χρειαστείτε μια πένσα ή κάποιο αντίστοιχο εργαλείο σύσφιξης ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε αυτές τις βίδες. Η τοποθέτηση του μεγαλύτερου bracket είναι η αντίστροφη διαδικασία, ενώ για το σύνολο του "εγχειρήματος" δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 5 λεπτά!

Ένα μεγάλο ατού της 7750 είναι η απουσία εξωτερικής τροφοδοσίας, ως αποτέλεσμα των χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων του Cape Verde. Για να επιτευχθεί καλύτερη κατανάλωση, η Sapphire έριξε τα ρολόγια της κάρτας, στα 800MHz για τον πυρήνα και στα 1125MHz για κάθε ένα από τα 4 GDDR5 modules της Hynnix. Αν έχετε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σχετικά με το τροφοδοτικό σας, θα συνιστούσαμε κάποιο μεταξύ 250 και 300W, κάτι όμως που είναι εντελώς αφηρημένο και άμεσα εξαρτώμενο και από το υπόλοιπο hardware.

Τέλος, η Sapphire κατάφερε να χωρέσει μόλις σε 1 bracket 3 εξόδους προς οθόνες: την τυπική Dual Link DVI, 1 micro HDMI καθώς και ένα mini-DisplayPort, ενώ για οποιαδήποτε μετατροπή σε κανονικού μεγέθους θύρες, έχετε στην διάθεσή σας τους παρεχόμενους αντάπτορες. Ο λόγος που δεν ενσωματώθηκαν full size ports είναι φυσικά λόγω του περιορισμένου μεγέθους, οπότε η επιλογή της Sapphire κρίνεται ως "λογική"


Product Features

GCN & 28nm fabrication process

Η αρχιτεκτονική της νέας γενιάς έρχεται να εκμεταλλευτεί πλήρως την μικρότερη λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων με ακόμα περισσότερο efficiency σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές.


Η αρχιτεκτονική της νέας γενιάς έρχεται να εκμεταλλευτεί πλήρως την μικρότερη λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων με ακόμα περισσότερο efficiency σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές.


1 GB GDDR5 RAM

Η HD 7750 εξοπλίζεται με 1GB GDDR5 VRAM, χρονισμένη στα 1125MHz με εύρος διαύλου 128-bit και μέγιστη θεωρητική μεταφορά δεδομένων έως και 264GB/s, για απολαυστικό gaming σε μεγάλες αναλύσεις χωρίς περιορισμούς!



PCI Express Gen 3.0

Ο PCI Express 3.0 δίαυλος αποτελεί πλέον το νέο πρότυπο διασύνδεσης μεταξύ μιας GPU και του υπόλοιπου συστήματος και φυσικά είναι στάνταρ στην νέα γενιά 7000 της AMD. Το μεγαλύτερο bandwidth θα φροντίσει ώστε η κάρτα σας να μην διψάει από δεδομένα ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις.


AMD Eyefinity 2.0

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την νέα κάρτα γραφικών σας με το Eyefinity! Το αναβαθμισμένο πλέον πρότυπο σας δίνει την δυνατότητα σύνδεσης έως και 6 οθονών ταυτόχρονα, αλλάζοντας την οπτική γωνία που έχετε για το gaming!



AMD PowerTune και ZeroCore Power

Μεγάλη δύναμη δεν σημαίνει πλέον και αναλόγως μεγάλη κατανάλωση. Με το PowerTune η κάρτα σας δεν θα υπερβεί ποτέ τα όρια θερμικής ανοχής της (TDP) ενώ με το ZeroCore Power ανιχνεύεται πότε δεν γίνεται χρήση της ώστε με την απενεργοποίησή της η κατανάλωση να πέσει σε κάτι λιγότερο από 3W! Η «πράσινη» τεχνολογία στα καλύτερά της.



GPGPU & Home Theater capabilities with AMD Media Accelerator

Μια κάρτα γραφικών δεν προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για παιχνίδια. Μέσω του VCE έχετε την δυνατότητα μετατροπής βίντεο με αρκετά υψηλές επιδόσεις, κάνοντας την διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ. Επίσης με τα UVD 3.0 και MVC (Multi-view Video Coding) γίνεται επιτάχυνση κατά την αναπαραγωγή High Definition 3D Video απαλλάσσοντας τον φόρτο από τον επεξεργαστή σας, ενώ μέσω της εξόδου HDMI 1.4a έχετε πολυτελείς 7.1 ακροάσεις σε οποιαδήποτε HDTV!


Η Sapphire HD 7750 LP τοποθετείται στο πρώτο PCI Express slot του μηχανήματος της δοκιμής μας. Ρίξτε μια ματιά στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς οι περισσότερες μετρήσεις έχουν επαναληφθεί στο αντίστοιχο review της HD 7750 Ultimate, η μεθοδολογία είναι σχετικά ιδιαίτερη.



Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire HD 7750 Low Profile από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!

Αυτή την φορά διαλέξαμε 5 παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε 2 διαφορετικά σενάρια: Στην ρεαλιστική ανάλυση των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Οι μετρήσεις θα έρθουν σε άμεση αντιπαραβολή με τις προηγούμενες για να διαπιστώσουμε τι πρόοδος τελικά έγινε. Ας δούμε τα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • Lost Planet 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage καιτου 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 3.0. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα, βρίσκοντας τα μέγιστα ρολόγια με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage Performance
  • 3D Mark 11 Performance
  • Unigine Heaven Benchmark


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.



[COLOR="White"]Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
   Motherboard   :
Gigabyte Z68X-UD3P-B3
   CPU   :
Intel Core i5 2500K @4500MHz
   RAM   :
Corsair XMS3 @ 1600MHz 9-9-9-24
   Driver Version   :
12.8
   HDD   :
Kingston HyperX SSD 128GB
   PSU   :
Corsair TX650 V2
   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
   CPU Cooler   :
Corsair H100
   Case   :
Fractal Design Define R3



DiRT 3

Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.


Πρώτο στην σειρά των τεστ μας είναι το πασίγνωστο Dirt 3, και όπως θα δείτε τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Θυμηθείτε πως αυτή την στιγμή δεν αξιολογούμε τον Cape Verde αλλά πως συμπεριφέρεται μια κάρτα με τόσο μικρές διαστάσεις σε έναν από τους πιο δημοφιλής DX11 τίτλους. Είναι προφανές πλέον πως οποιαδήποτε dedicated GPU είναι ικανή να "σηκώσει" το παιχνίδι, ακόμα και αν πρόκειται για μια 7750 σε 1920 x 1080!






Far Cry 2
Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


Θυμηθείτε 9 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Έπειτα από έναν "ελαφρύ" τίτλο, στρεφόμαστε σε έναν επίσης δημοφιλή, το Far Cry 2. Οι επιδόσεις της Sapphire HD 7750 LP είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές σε αναλύσεις μέχρι 1680 x 1050, οπότε ας αναλύσουμε την ειδική περίπτωση των 1080p. Τo framerate σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο αλλά σίγουρα θεωρείται playable, με εξαίρεση τα minimum FPS όπου πέφτουν κάτω από τα 30 και προκαλούν παροδικά "σπασίματα" στην εικόνα. Ας αναλογιστούμε κάτι όμως: Τρέξαμε το benchmark σε μεγάλη ανάλυση, Ultra Settings και 8x Anti - Aliasing για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο!




Crysis 2

Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;


Όπως και στο Far Cry 2, ίδια συμπεριφορά βλέπουμε και στο Crysis 2. Αυτή τη φορά δεν τρέξαμε στο Ultra preset αλλά στο Extreme σε συνδυασμό με High Res Textures, κάτι που φυσικά έχει τον αντίκτυπό του. Το framerate είναι αποδεκτό, αλλά σε πιο δύσκολες σκηνές θα αγγίξει τα όρια του unplayable, οπότε σκεφτείτε σοβαρά τι ανάλυση και με τι ποιότητα εικόνας θα τρέξετε τον τίτλο στην συγκεκριμένη GPU.




World in Conflict

Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Οι επιδόσεις στο World In Confict δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, πέραν φυσικά των μεγάλων "βουτιών" που φτάνουν την κάρτα "below playable". To φαινόμενο αυτό όμως το έχουμε παρατηρήσει και σε άλλες GPUs, οπότε δεν είναι θέμα μόνο υπολογιστικής ισχύος της HD 7750 αλλά και της μηχανής γραφικών που φτάνουν σε χαμηλό στιγμιαίο framerate. Κατά τα άλλα, ο μέσος όρος έχει να μας πει πολλά περισσότερα και φυσικά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την συγκεκριμένη GPU αδύναμη για τον συγκεκριμένο τίτλο.



Lost Planet 2

Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.


Τα πρώτα πραγματικά ζόρια έρχονται στο Lost Planet 2. Ο συγκεκριμένος τίτλος φημίζεται για την "βαριά" μηχανή γραφικών του, το MT Framework 2.0, όπου σε DirectX 11 βάζει δύσκολα σε αρκετές GPU. Αν και το ενσωματωμένο benchmark δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το minimum FPS, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε που θα έφταναν με τέτοιο μέσο όρο. Η Sapphire HD 7750 σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και GPU bound μηχανή γραφικών, πολύ απλά θα "τα βρει σκούρα".




3D Mark & Unigine Heaven

Sapphire HD 7750 Low Profile Review: Size does matter


3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.

Sapphire HD 7970 Vapor-X Review
3D Mark & Unigine Heaven Benchmarks
3D Mark '06
3D Mark Vantage
3D Mark 11
Unigine Heaven


Αν και τα benchmarks δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα, μπορούμε να έχουμε μια γενική ιδέα σχετικά με το που κατατάσσεται η συγκεκριμένη κάρτα αν μπορούσαμε να μετρήσουμε την ισχύ της σε πόντους. Μπορεί οι διαφορές σε σχέση με μια ανώτερη HD 7770 να μην είναι μεγάλες, τα συγκεκριμένα μετροπρογράμματα δείχνουν πως σε δύσκολες μηχανές γραφικών η Sapphire HD 7750 θα δυσκολευτεί αρκετά. Πολλοί θα έλεγαν πως το Performance Score της είναι όσο μιας κορυφαίας GPU, αλλά στο... Extreme Score.


Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε δυο πτυχές της Sapphire HD 7750 LP που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική της αξιολόγηση.

Cooling Performance

H αλήθεια είναι πως πριν την έναρξη των δοκιμών είχαμε αρκετές αμφιβολίες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του -λιλιπούτειου σε σχέση με τις μεγαλύτερες κάρτες- συστήματος ψύξης, αλλά και τον παραγόμενο θόρυβο. Παρ' όλες τις επιφυλάξεις μας, η Sapphire HD 7750 LPαπέδωσε αρκετά λογικά για το μέγεθος της! Βέβαια μπορούμε να ζητήσουμε πολλά περισσότερα από μια τέτοια κάρτα, οπότε ως ένα σημείο είναι λογικό να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα, αλλά και πάλι τα επίπεδα θερμοκρασιών είναι απολύτως λογικά. Σε ένα αρκετά κλειστό περιβάλλον όπως αυτό ενός mini-ITX συστήματος θα είναι φρόνιμο να έχει προβλεφθεί ένα λογικό airflow, καθώς η HD 7750 LP δεν μπορεί παρά να αποβάλει την θερμότητα στο εσωτερικό του κουτιού. Σχετικά με τον θόρυβο δε, η HD 7750 LP απέδωσε αρκετά καλύτερα από τα αναμενόμενα. Σε κατάσταση ηρεμίας, ο ανεμιστήρας της μόλις που ακούγεται, αλλά με το φορτίο να ανεβαίνει, ο θόρυβος γίνεται άμεσα αντιληπτός. Βέβαια, το μεγάλο θετικό είναι πως δεν πρόκειται περί κάποιου οξύ ηλεκτρικού ήχου, αλλά περισσότερο ενός βαθύ θορύβου ο οποίος μπορεί να μην ενοχλήσει, αλλά είναι σίγουρα αντιληπτός ανά πάσα στιγμή.



Overall: Είναι άτοπο να περιμένουμε τις επιδόσεις της HD 7750 Ultimate, αλλά δεδομένου του μεγέθους της, το σύστημα ψύξης κρίνεται ικανοποιητικό. Σίγουρα όμως όχι αθόρυβο, ούτε όμως και στον βαθμό του "ενοχλητικού".


Overclocking

Ένα σημείο που δεν το συνιστούμε αλλά είναι δυνατό στην HD 7750 LP είναι η δυνατότητα Overclocking. Ναι καλά διαβάσατε! Δυστυχώς όμως εδώ έχουμε δυο βασικούς περιορισμούς.

Κυριότερος, είναι ο περιορισμός της μη μεταβολής της vGPU. Όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν βρήκαμε κάποιο utility το οποίο να υποστηρίζει voltage tweaks σε οποιαδήποτε 7750. Έτσι λοιπόν βασιστήκαμε μόνο στην μεταβολή του Core Frequency και του Board Power στο +20%. Δεύτερον, είναι το ίδιο το σύστημα ψύξης. Με γεγονός το πολύ μικρό μέγεθός του, είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί στο τι θα γινόταν σε περίπτωση που "σπρώχναμε" περισσότερα Volts στον πυρήνα. Έτσι λοιπόν κάναμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε, ανεβάζοντας τον πυρήνα στα 925MHz και τις μνήμες στα 1160ΜΗz, σημειώνοντας μερικές μικρές βελτιώσεις:



Επαναλαμβάνουμε πάντως, πως καλύτερα οποιεσδήποτε βλέψεις για overclocking έχετε γι' αυτήν την συγκεκριμένη κάρτα, καλύτερα να τις απομακρύνετε. Τα περιθώρια κέρδους είναι αρκετά στενά, ενώ σίγουρα το μόνο που θα κερδίσετε είναι τον θόρυβο του ανεμιστήρα που αναγκάζεται να δουλέψει περισσότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα...

Ώρα για τον επίλογο.




Εδώ στο HwBox έχουμε συνηθίσει να δοκιμάζουμε ότι πιο High-End υπάρχει από πλευράς hardware. Παρ' όλα αυτά, είμαστε αρκετά συνειδητοποιημένοι όσον αφορά συγκεκριμένες συνθέσεις συστημάτων, και ειδικά όσον αφορά τα Small Form Factor PCs και φυσικά τα HTPCs. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται φυσικά και η Sapphire HD 7750 Low Profile που δοκιμάσαμε σήμερα. Τι καταφέρνει λοιπόν να την κάνει τόσο μοναδική, πέρα από το μέγεθός της;

Οι επιδόσεις του Cape Verde Pro που αποτελεί την "καρδιά" όλων των HD 7750, φυσικά και δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στις πρώτες επιλογές όσων έχουν ως κύριο στόχο απαιτητικό 3D Gaming στο μεγάλο LCD panel του σαλονιού τους. Για κάτι τέτοιο, οι συγκεκριμένοι -δυστυχώς- χρήστες θα πρέπει να αναθεωρήσουν ελαφρώς τόσο το μέγεθος του media center μηχανήματός τους, και φυσικά το budget τους. Αυτό όμως δεν κάνει την HD 7750 ανάξια για οποιοδήποτε gaming scenario! Όπως είδαμε στις προηγούμενες σελίδες, το gaming είναι δυνατό ακόμα και σε αναλύσεις 1920 x 1080 (!), πάντα φυσικά με κάποιες (αρκετές αναλόγως το παιχνίδι) υποχωρήσεις στα φίλτρα και την ποιότητα εικόνας.

Με την ολοένα και αυξανόμενη αγορά των Small Form Factor μηχανημάτων, τα low-powered CPUs και APUs να κάνουν θραύση αυτή την στιγμή, η Sapphire HD 7750 Low Profile μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα τέτοιο σύστημα, με χαμηλή κατανάλωση, εξαιρετικό λόγο performance/watt, οικονομικό και πάνω απ' όλα σε μέγεθος όσο περίπου και ενός...X-Box! Οι εξαιρετικές δυνατότητες Video Acceleration που επιτρέπουν όλες οι σύγχρονες GPUs από την AMD, όπως επίσης και δυνατότητες 3D Acceleration και γραφικών που ξεπερνούν αρκετά τις αντίστοιχες των ενσωματωμένων κυκλωμάτων στους επεξεργαστές, καθιστούν την Sapphire HD 7750 Low Profile μια εξαιρετική πρόταση για κάποιο τέτοιο σενάριο, χωρίς να ζητάει αρκετά από το budget σας (MSRP: ? 105,90).

Αν θέλετε κάτι παραπάνω από το HTPC σας, τότε η Sapphire HD 7750 Low Profile είναι η λύση που ίσως ψάχνατε.

Stay HwBoxed!





Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!