Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited

Το 2012 είναι αναμφίβολα η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις νέες GPU με 28nm fabrication process. Η "αυλαία άνοιξε" με την AMD να κάνει αποφασιστικά το βήμα με την κυκλοφορία των "Southern Islands" καρτών γραφικών της, και σίγουρα όλοι -όπως και εμείς- εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις εκπληκτικές επιδόσεις του Tahiti XT όσο και από τον εξαιρετικό λόγο Απόδοσης/Watt. Στην συνέχεια, η AMD έσπευσε να ολοκληρώσει την γενιά με τις 7700 και 7800 να ακολουθούν. Τα "πυρά" που μόλις είχε εξαπολύσει έμεναν αναπάντητα, και έτσι στο Sunnyvale έτριβαν τα χέρια τους έχοντας ολοκληρώσει το εγχείρημά τους. Παρ' όλα αυτά, ο αντίπαλος με την πράσινη φανέλα δεν εξοντώθηκε, αλλά περίμενε καρτερικά στην γωνία μέχρι να ανταποδώσει καταλλήλως... Το 2012 είναι αναμφίβολα η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις νέες GPU με 28nm fabrication process. Η "αυλαία άνοιξε" με την AMD να κάνει αποφασιστικά το βήμα με την κυκλοφορία των "Southern Islands" καρτών γραφικών της, και σίγουρα όλοι -όπως και εμείς- εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις εκπληκτικές επιδόσεις του Tahiti XT όσο και από τον εξαιρετικό λόγο Απόδοσης/Watt. Στην συνέχεια, η AMD έσπευσε να ολοκληρώσει την γενιά με τις 7700 και 7800 να ακολουθούν. Τα "πυρά" που μόλις είχε εξαπολύσει έμεναν αναπάντητα, και έτσι στο Sunnyvale έτριβαν τα χέρια τους έχοντας ολοκληρώσει το εγχείρημά τους. Παρ' όλα αυτά, ο αντίπαλος με την πράσινη φανέλα δεν εξοντώθηκε, αλλά περίμενε καρτερικά στην γωνία μέχρι να ανταποδώσει καταλλήλως...

Πολλοί έσπευσαν να προσάψουν στην AMD ότι απλά "βιάστηκαν", άλλοι είπαν ότι "μπορούσαν και καλύτερα". Το βέβαιο όμως είναι πως με την εμφάνιση του μεγάλου αντιπάλου της, της GTX 680, τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από την HD7970 και στράφηκαν στην αρχιτεκτονική Kepler. Οι "Κασσάνδρες" άρχισαν την αυτο-επιβεβαίωση, ο αντίπαλος έδειχνε εξαιρετικός performer και με ανταγωνιστική τιμή, και έτσι η λάμψη της HD7970 άρχιζε σιγά-σιγά να ξεθωριάζει, χωρίς όμως να χάνει την αξία της στον χρόνο, καθώς όπως αποδείχτηκε οι αρχιτεκτονικές αποδίδουν σχεδόν παρόμοια, με την Kepler να κερδίζει στα σημεία. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα GPU wars για το 2012.

Διαβάσαμε, ακούσαμε και είδαμε την βελτιωμένη απάντηση της AMD, εν ονόματι "Tahiti XT2". Η AMD δεν εξήγγειλε ούτε στόχευε την επανάκτηση των "ηνίων", αλλά με λίγα tweaks στην ίδια αρχιτεκτονική σκοπεύει να αναζωογονήσει το μερίδιό της και παράλληλα να ανακτήσει λίγο από το χαμένο έδαφος. Στο HwBox η περιέργεια μας γι' αυτό το "νέο" έφτασε ξανά στα ύψη, και κάπως έτσι κατέληξε στα χέρια μας η Sapphire HD7970 Vapor-X. Με σημαία το "GHz Edition" και μερικά άλλα νέα καλούδια, η νέα πρόταση της Sapphire έχει ως στόχο το πρώτο PCI-Express slot στο High End σύστημά μας. Αξίζει τον κόπο; Η απάντηση στις σελίδες που ακολουθούν!






  


Specifications
:   GPU   :
AMD Tahiti XT GE
:   Generation   :
Southern Islands
:   Clock speeds   :
1050MHz/1500MHz 1200MHz/1500MHz(Lethal Boost)
:   Memory   :
Hynnix 3GB GDDR5
:   Cooler   :
4 heatpipes & 2 x 90mm fans
:   PSU needed   :
550watt, 1 x 6pin & 1 x 8pin
:   Video out   :
2 x Dual-Link DVI
1 x HDMI 1.4a
1 x DisplayPort 1.2
:   Dimensions   :
285(L)x135(W)x45(H) mm
:   Accessories   :
CrossFire™ Bridge
8 PIN to 4 PIN Power Cable
DVI to VGA Adapter
6 PIN to 4 PIN Power Cable
HDMI 1.4a 1.8m cable



Εδώ και πολύ καιρό ήταν γνωστό πως η νέα γενιά GPUs της AMD θα ανήκει στην οικογένεια των “Southern Islands”. Κατά παράδοση, πλέον, η AMD φροντίζει να ονοματολογεί τις αρχιτεκτονικές της με ονόματα παρά με κωδικούς αριθμούς. Στην νέα λοιπόν αρχιτεκτονική, φρόντισε να τιμήσει διάφορα εξωτικά νησιά, ένα εκ των οποίων είναι και η Ταϊτή (Tahiti). Ο πυρήνας Tahiti XT που φέρει η 7970 αποτελεί την πλήρεστερη έκδοση του Tahiti σε σχέση με την πιο λιτή που ενσωματώνει η "μικρή αδερφή" 7950.

Πιο αναλυτικά, το Tahiti XT GE (GHz Edition) έρχεται με 2048 stream processors οι οποίοι κάνουν χρήση της νέας αρχιτεκτονικής GCN (Graphics Core Next). Επίσης η 7970 χρησιμοποιεί 128 texture units και 32 ROPs, ενώ παράλληλα ο πυρήνας χρονίζεται by default στα 1000MHz και με Boost Clock τα 1050MHz . Όσον αφορά την RAM, έρχεται εξοπλισμένη με 3GB GDDR5 στα 1500ΜHz (6 GHz effective), ενώ παρουσιάζει σημαντικά αυξημένο bandwidth στα 384 bit (264GB/sec), κάτι που δίνει την δυνατότητα στην AMD να χρησιμοποιήσει λιγότερα ICs σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος, με την έλευση της νέας γενιάς δεν θα μπορούσε να λείπει η υποστήριξη του νέου προτύπου PCI-e 3.0 και του αναβαθμισμένου API της Microsoft, DirectX 11.1.



Τα νούμερα που υπόσχεται η AMD για την 7970 είναι άκρως ενθαρρυντικά: 3,79 TFLOPS single-precision floating point, texture fillrate 118.4 Gigatexels ανά δευτερόλεπτο και pixel fillrate περί τα 29,6 GPixel/s ! Όλα αυτά φυσικά σε έναν πυρήνα που καταφέρνει να ενσωματώσει περί τα 4,31 δισεκατομμύρια τρανζιστορ, ενώ στο μέγιστό της η 7970 θα καταναλώσει 250W. Φυσικά, τα 250W είναι το μέγιστο θεωρητικό που μπορεί να καταναλώσει, εντούτοις η AMD βελτίωσε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση σε idle μέσω του Zero Core Power: To TDP κυμαίνεται στα 15W με την κατανάλωση να αγγίζει μόλις τα 3W σε μεγάλες idle καταστάσεις!

Φυσικά, 7970 δεν παραλείπει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν στάνταρ πλέον στις σύγχρονες GPUs. Υποστηρίζει Eyefinity μέχρι και 4 οθόνες, Video Codec Engine (VCE) για ταχύτατη μετατροπή αρχείων εικόνας, τρίτης γενιάς UVD (Unified Video Decoder) με υποστήριξη MVC (Multi-view Video Coding) για ομαλή απεικόνιση Blu-Ray 3D με μειωμένο φόρτο στο CPU, καθώς και υποστήριξη Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio με το HDMI στην νεότερη εκδοχή του (HDMI 1.4a) και τον ήχο σε μεγάλα bit-rates για εντυπωσιακές 7.1 ακροάσεις.

Σειρά έχει πλέον να μελετήσουμε από κοντά την Sapphire HD 7970 GHz Edition Vapor-X!

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως η συσκευασία σε ένα τόσο δυνατό κομμάτι hardware έχει δευτερεύοντα ρόλο, εντούτοις θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά. Το θέμα που υπάρχει είναι το ίδιο για όλη τη σειρά Radeon HD 7000 series που παράγεται από την Sapphire. Έτσι και εδώ, η…κοπέλα στο «χακί» με τα πλούσια κάλλη και τον οπλισμό της κάνει την εμφάνισή της για μια ακόμα φορά. Πέρα από τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που φιλοξενεί η HD 7970 και την πληθώρα βραβείων που έχει λάβει η Sapphire ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για overclock, εντούτοις ο «ψαγμένος» αγοραστής σίγουρα το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το γεγονός της ύπαρξης του συνοδευτικού software Sapphire TriXX μέσω του οποίου μπορούμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα μέχρι τα όριά της. Πριν αφήσουμε την συσκευασία, θα κοιτάξουμε το bundle, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε κάτι λιγότερο από “υπερπλήρες” ! DVI to VGA adaptor, miniDP to DisplayPort, HDMI to DVI, mini DP to DVI, crossfire bridge καθώς και το γνωστό πλέον HDMI καλώδιο 1.5 μέτρου, συνοδευτικό DVD και Sapphire case badge είναι ίσως ότι πιο πλούσιο έχουμε συναντήσει σε συνοδευτικά, έτσι ώστε ακόμη και στο ακραίο σενάριο χρήσης 4 οθονών να μην σας λείψει οποιοσδήποτε μετατροπέας!



Και πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης, την ίδια την Sapphire HD 7970 GHz Edition Vapor-X! To σύστημα ψύξης Vapor-X είναι αυτό που κλέβει την παράσταση, όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και σε στιβαρότητα και ποιότητα κατασκευής. Ας εξετάσουμε την κάρτα όμως λίγο αναλυτικότερα.

Το Vapor-X δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα vapor chamber που παίζει το ρόλο του απαγωγέα θερμότητας από τον πυρήνα. Η δομή του είναι παρόμοια με αυτή που αναλύσαμε στην Sapphire HD7770 Vapor-X, μόνο που τώρα το σύστημα είναι αρκετά πιο..."beefy", δηλαδή πιο ογκώδες και με δύο παραπάνω heatpipes (4 έναντι 2). Τα heatpipes είναι επινικελωμένα και έχουν διαφορετικές διαμέτρους: Δύο των 8mm που εκτείνονται στα άκρα της αλουμινένιας ψύκτρας και άλλα 2 των 6mm που τοποθετούνται πιο κοντά στο κέντρο. 2 ανεμιστήρες των 90mm είναι αυτοί που θα διώξουν κατά 70% τον θερμό αέρα προς το εσωτερικό του συστήματός σας, και το υπολοιπόμενο 30% θα βγει από το rear I/O της κάρτας. Το σύστημα ψύξης καλύπτεται από ένα πλαστικό shroud το οποίο ακολουθεί παρόμοια αισθητική με αυτήν της Dual-X εκδοχής, όμως υπάρχει μια ποιοτική προσθήκη: Στο πάνω μέρος της κάρτας όπου είναι χαραγμένο το λογότυπο της Sapphire, υπάρχει κρυφός led φωτισμός άσπρου χρώματος, κάνοντας την κάρτα εντυπωσιακή κατά την λειτουργία της! Ο φωτισμός είναι αρκετά απαλός και δεν θα ενοχλήσει σε καμία περίπτωση.

Τέσσερις βίδες αρκούν για να στηρίξουν το Vapor-X σύστημα, ενώ άλλες 5 συγκρατούν τα διάφορα heatsinks που ψύχουν τα υπόλοιπα στοιχεία της κάρτας πέρα από τον πυρήνα, με κάποια από τα heatsinks να έχουν μορφή ψύκτρας όχι μόνο για καλύτερη απόδοση, αλλά και για δημιουργήσουν μια «στρωτή» ροή αέρα. Η επαφή με τα στοιχεία γίνεται μέσω θερμοαγώγιμων αυτοκόλλητων αρκετά καλής ποιότητας.

Με την κάρτα πλέον εντελώς «γυμνή», ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το PCB είναι το τυπικό μπλε της Sapphire και η διάταξη είναι παρόμοια με την Dual-X εκδοχή της. Η κατασκευή του γίνεται σε 8 layers (σε αντίθεση με τα 12 του μοντέλου των 6GB και Toxic) ενώ οι φάσεις τροφοδοσίας δεν αλλάζουν και παραμένουν στις 10. Όλα τα υπόλοιπα; Ακριβώς όπως τα γνωρίζαμε. Άλλη μια προσθήκη όμως έρχεται να κάνει την ειδοποιό διαφορά: Η Sapphire έδωσε πιο ενεργό ρόλο στον διακόπτη του διπλού BIOS, στάνταρ χαρακτηριστικού όλων των 7970, και τον μετέτρεψε σε διακόπτη τον οποίο ονόμασε σε Lethal Boost. Στην θέση "1" είναι το failsafe BIOS με χρονισμό πυρήνα στα 1050MHz (+ 50MHz Powertune Boost). Πατώντας τον διακόπτη ενεργοποιούμε το δεύτερο BIOS. Το κουμπί αποκτά μπλε φωτισμό με το λογότυπο της Sapphire, κάνοντας έναν ευχάριστο συνδυασμό στο μάτι με τον άσπρο φωτισμό του σήματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Το επιθετικό BIOS ανεβάζει την vGPU καθώς και τον χρονισμό στα 1100MHz και 1200ΜHz με το Powertune Boost, ενώ επηρεάζει και το προφίλ των ανεμιστήρων για να βοηθήσουν περεταίρω την ψύξη του Vapor-X. Impressive!

Τέλος, όσον αφορά τις διαθέσιμες εξόδους, θα συναντήσουμε μια απο τα ίδια όπως και στις περισσότερες GPUs της AMD, δηλαδή μια Dual-link DVI, μια HDMI 1.4 και 2 mini DisplayPort, αλλά μην αμελούμε πως η Sapphire μας παρέχει όλα τα "καλούδια" για οποιαδήποτε μετατροπή χρειαστούμε.


Product Features

GCN & 28nm fabrication process

Η αρχιτεκτονική της νέας γενιάς έρχεται να εκμεταλλευτεί πλήρως την μικρότερη λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων με ακόμα περισσότερο efficiency σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές. Μέσα στο die συμπυκνώθηκαν 4,31 δισεκατομμύρια transistors. Περιλαμβάνονται 40 GCN μονάδες επεξεργασίας, που μας προσφέρουν 1800 stream processors. Μεταφράζοντας σε απόλυτα νούμερα, έχουμε να κάνουμε με pixel fillrate 29,6 GPixels/s και texture fillrate 118,4 GTexels/s κατά τους stock χρονισμούς. Με την επεξεργαστική ισχύ να φτάνει τα 3,79 TFLOPS, άφθονη για κάθε πιθανό σενάριο!




Overclock & Lethal Boost Button

Tο Tahiti XT GE έρχεται "by default" με χρονισμό πυρήνα στα 1000ΜΗz, εξ' ου και το "GHz Edition" που πλέον κοσμεί και τις HD 7970. Η Sapphire όμως θεώρησε πως το o/c on air θα πρέπει πλέον να είναι παιχνίδι, και για το λόγο αυτό μετέτρεψε τον διακόπτη του διπλού BIOS σε ένα κουμπί, το οποίο και ονόμασε Lethal Boost Button. Ενεργοποιώντας το, ο χρονισμός του πυρήνα φτάνει μέχρι και τα 1200ΜHz, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις επιδόσεις!


3 GB GDDR5 RAM

Η HD 7970 εξοπλίζεται με 3GB GDDR5 VRAM, χρονισμένη στα 1500MHz με πλήρες εύρος διαύλου 384-bit και μέγιστη θεωρητική μεταφορά δεδομένων έως και 264GB/s, για απολαυστικό gaming σε μεγάλες αναλύσεις χωρίς περιορισμούς!


Vapor-X cooling

Οι διαφορές εντοπίζονται στα κρίσιμα σημεία. Tο εξελιγμένο σύστημα ψύξης Vapor-X έρχεται με αρκετές καινοτομίες, για να σας δώσει αυτό που χρειάζεστε. Το Vapor Chamber που φιλοξενείται στην βάση του συστήματος θα προσφέρει την μέγιστη μεταφορά θερμότητας με λιγότερες απώλειες, ενώ μια πλήρως αλουμινένια ψύκτρα σε συνδυασμό με 4 heatpipes και 2 ανεμιστήρες των 90mm όχι μόνο αποσκοπούν στο να κρατήσουν δροσερή την κάρτα σας αλλά και να κρατήσουν το κεφάλι σας ήσυχο.


PCI Express Gen 3.0

Ο PCI Express 3.0 δίαυλος αποτελεί πλέον το νέο πρότυπο διασύνδεσης μεταξύ μιας GPU και του υπόλοιπου συστήματος και φυσικά είναι στάνταρ στην νέα γενιά 7000 της AMD. Το μεγαλύτερο bandwidth θα φροντίσει ώστε η κάρτα σας να μην διψάει από δεδομένα ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις.


AMD Eyefinity 2.0

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την νέα κάρτα γραφικών σας με το Eyefinity! Το αναβαθμισμένο πλέον πρότυπο σας δίνει την δυνατότητα σύνδεσης έως και 6 οθονών ταυτόχρονα, αλλάζοντας την οπτική γωνία που έχετε για το gaming!


AMD PowerTune και ZeroCore Power

Μεγάλη δύναμη δεν σημαίνει πλέον και αναλόγως μεγάλη κατανάλωση. Με το PowerTune η κάρτα σας δεν θα υπερβεί ποτέ τα όρια θερμικής ανοχής της (TDP) ενώ με το ZeroCore Power ανιχνεύεται πότε δεν γίνεται χρήση της ώστε με την απενεργοποίησή της η κατανάλωση να πέσει σε κάτι λιγότερο από 3W! Η «πράσινη» τεχνολογία στα καλύτερά της.


GPGPU & Home Theater capabilities with AMD Media Accelerator

Μια κάρτα γραφικών δεν προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για παιχνίδια. Μέσω του VCE έχετε την δυνατότητα μετατροπής βίντεο με αρκετά υψηλές επιδόσεις, κάνοντας την διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ. Επίσης με τα UVD 3.0 και MVC (Multi-view Video Coding) γίνεται επιτάχυνση κατά την αναπαραγωγή High Definition 3D Video απαλλάσσοντας τον φόρτο από τον επεξεργαστή σας, ενώ μέσω της εξόδου HDMI 1.4a έχετε πολυτελείς 7.1 ακροάσεις σε οποιαδήποτε HDTV!



Η Sapphire HD 7970 Vapor-X τοποθετείται στο πρώτο PCI Express slot του μηχανήματος της δοκιμής μας. Ρίξτε μια ματιά στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς οι περισσότερες μετρήσεις έχουν επαναληφθεί στο αντίστοιχο review της Dual-X, η μεθοδολογία είναι σχετικά ιδιαίτερη.



Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire HD 7970 Vapor-X από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!

Αυτή την φορά διαλέξαμε 5 παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε 2 διαφορετικά σενάρια: Στην ρεαλιστική ανάλυση των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Οι μετρήσεις θα έρθουν σε άμεση αντιπαραβολή με τις προηγούμενες για να διαπιστώσουμε τι πρόοδος τελικά έγινε. Ας δούμε τα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • Lost Planet 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage καιτου 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 3.0. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα, βρίσκοντας τα μέγιστα ρολόγια με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage Performance
  • 3D Mark 11 Performance
  • Unigine Heaven Benchmark


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.



Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
   Motherboard   :
Gigabyte Z68X-UD3P-B3
   CPU   :
Intel Core i5 2500K @4500MHz
   RAM   :
Corsair XMS3 @ 1600MHz 9-9-9-24
   Driver Version   :
12.8
   HDD   :
Kingston HyperX SSD 128GB
   PSU   :
Corsair TX650 V2
   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
   CPU Cooler   :
Corsair H100
   Case   :
Fractal Design Define R3



DiRT 3

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.


Για λόγους καθάρα και μόνο σύγκρισης, ενσωματώσαμε στα γραφήματά μας τα αντίστοιχα αποτελέσματα από την Sapphire HD 7970 Dual-X. Διαφορετικοί χρονισμοί όμως αλλά και driver release είναι αυτοί που θα μας δώσουν τις διαφορές - αν υπάρχουν. Ξεκινήσαμε λοιπόν με το Dirt 3.

Είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι "εύκολο" για μια κάρτα τέτοιου βεληνεκούς, όπως η 7970. Εδώ όμως έχουμε και μια... ανωμαλία στα πρώτα αποτελέσματα: Παρατηρήστε πως το average frame rate της Dual-X είναι στα επίπεδα των minimum fps της Vapor-X! Η αύξηση είναι θεαματική, γύρω στο 26%, αλλά είναι απίθανο να οφείλεται αυτό μόνο στην διαφορά των χρονισμών. Σωστά μαντέψατε, ο Catalyst 12.8 είναι ο κύριος υπεύθυνος γι' αυτά τα αποτελέσματα!







Far Cry 2
Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Θυμηθείτε 9 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Και μετά από αυτή την... ευχάριστη έκπληξη στο Dirt 3, τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν είναι αρκετά πιο... προσγειωμένα. Είναι μάλλον η τυπική περίπτωση που ο driver αδυνατεί να δώσει το κάτι περισσότερο, και πλέον οποιεσδήποτε διαφορές ανάγονται στους χρονισμούς της Vapor-X. Λογικό και αναμενόμενο - το Far Cry 2 είναι τίτλος πενταετίας, και το fine-tuning του Catalyst όσον αφορά την GCN αρχιτεκτονική έχει γίνει ήδη εδώ και καιρό.




Crysis 2

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;


Σχεδόν μηδενικές οι διαφορές στο Crysis 2. Ο συγκεκριμένος τίτλος, ως... "πρωτοκλασάτος" έχει ήδη βελτιστοποιηθεί από τον Catalyst από τα πρώτα κιόλας releases του.




World in Conflict

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Μικρή ανωμαλία στα αποτελέσματά μας στο World In Conflict. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αιτία στην διαφορά στα 1680 x 1050, αλλά όσες φορές και να τρέξαμε το συγκεκριμένο benchmark δεν μπορέσαμε να πιάσουμε το "135" που είχε γράψει η Dual-X πριν από μερικούς μήνες. Κατά τα άλλα, στα 1920 x 1080 η διαφορές επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα.



Lost Planet 2

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.


Σχεδόν παρόμοια περίπτωση με το World In Conflict αποτελεί και το Lost Planet 2. Ο τίτλος βέβαια είναι γνωστός ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο την GPU μας, οπότε και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί "βαρόμετρο" στην γενική απόδοση οποιασδήποτε κάρτας. Το "παράδοξο" έρχεται στα 1080p, όπου η χαμηλότερα χρονισμένη Dual-X αποδίδει το ίδιο με την Vapor-X - και πάλι όμως τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά. Φαίνεται όμως ότι πλέον οι drivers φτάνουν στην "ωρίμανσή" τους αρκετά γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν.




3D Mark & Unigine Heaven

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.

Sapphire HD 7970 Vapor-X Review
3D Mark & Unigine Heaven Benchmarks
3D Mark '06
3D Mark Vantage
3D Mark 11
Unigine Heaven


Σχετική βελτίωση παρατηρήσαμε και στην σουίτα των μετροπρογραμμάτων μας. Ευχάριστη είδηση αποτελεί η διαφορά των σχεδόν 1100 πόντων στο 3D Mark Vantage, ενώ και στο Unigine Heaven Benchmark είδαμε μια βελτίωση της τάξης του 20%, αποτελέσματα όμως που αποτελούν συνδυασμό Core Clock και Driver.

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε δυο πτυχές της Sapphire HD 7970 Vapor-X που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική της αξιολόγηση.

Cooling Performance

Ένας από τους κύριους πόλους έλξης της συγκεκριμένης υλοποίησης αποτελεί φυσικά το σύστημα ψύξης Vapor-X. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στην 3η σελίδα, το Vapor-X συνεχίζει την παραδοσιακή διάταξη ψύξης, με την μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα παραδοσιακά να αναλαμβάνει τον ρόλο της διοχέτευσης της παραγόμενης θερμότητας μακριά από τον πυρήνα, και τον ρόλο των "μεταφορέων" αναλαμβάνουν τα 4 χάλκινα heatpipes, ενώ οι 2 PWM ανεμιστήρες των 90mm φροντίζουν να τροφοδοτούν συνεχώς με φρέσκο αέρα το σύστημα ψύξης, διατηρώντας το σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες. Θεωρώντας λοιπόν η Sapphire πως αυτός ο "μηχανισμός" δεν επιδέχεται περεταίρω βελτίωσης, χωρίς να μετατρέψει την κάρτα σε υπέρβαρη triple slot (αν και τυπικά λόγω των επιπλέον χιλιοστών που εξέχουν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια) εστίασε την προσοχή της στην επαφή του συστήματος ψύξης με τον πυρήνα- στο κρίσιμο σημείο που διακυβεύεται η τύχη του υπόλοιπου συστήματος. Τα vapor chambers δεν είναι κάτι καινούριο στην τεχνολογία της ψύξης και ακόμα και σήμερα διεκδικούν την θέση τους ως σοβαρές προτάσεις/λύσεις ψύξης, κυρίως για τις GPU. Τι καταφέρνει λοιπόν το Vapor-X;

Να προσθέσουμε επίσης πως ένα σύστημα ψύξης δεν κρίνεται μόνο από την επιτυχία του στην ενεργή ψύξη του πυρήνα, αλλά και των υπολοίπων components. Έτσι, η Sapphire πρόσθεσε μια σειρά από έξτρα ψύκτρες χαμηλού προφίλ και παθητικής φιλοσοφίας, που ως στόχο έχουν όχι μόνο την καλύτερη απαγωγή θερμότητας στα VRMs αλλά και στην συνολική "δομική ακαμψία" της κάρτας. Ναι, η Sapphire HD 7970 Vapor-X δείχνει αρκετά πιο στιβαρή και well-built σε σχέση με την "μικρή" αδερφή της.

Πριν καταλήξουμε με το γράφημα της θερμικής απόδοσης, θα αναφερθούμε και στην ακουστική απόδοση. Κοιτώντας την γενική εικόνα, η Sapphire HD 7970 Vapor-X εκπλήσσει με την ησυχία της όταν οι ανεμιστήρες της περιστρέφονται στο κατώτατο όριό τους (25% PWM). Όταν όμως το θερμικό φορτίο ανεβαίνει οι ανεμιστήρες αναγκάζονται να περιστραφούν πιο γρήγορα, και αρχίζουν να γίνονται αισθητοί στο 45%, ενώ το ανώτατο όριο τους εξαρτάται άμεσα από το BIOS που βρίσκεται σε χρήση. Κάπου στο 65-70% ο θόρυβος είναι αρκετά αισθητός, αλλά όχι οξύς. Η οξύτητά του γίνεται αισθητή πάνω από το 85%, όπου και φτάνουμε στα όρια των ανεμιστήρων. Σε αυτό το σημείο παρατηρήσαμε και μερικούς μικρο-τριγμούς, όχι όμως ανησυχητικούς και σίγουρα προέρχονται από το υψηλό RPM των ανεμιστήρων.



Overall: Η θερμική απόδοση του Vapor-X είναι σίγουρα από τις καλύτερες δυνατές που θα μπορούσαμε να έχουμε με αερόψυξη! Σε στοκ χρονισμούς η γενική αίσθηση είναι πως το Vapor-X δεν δυσκολεύεται να κρατήσει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα κοντά στους 70 βαθμούς Κελσίου, και δεδομένου του ζεστού καλοκαιριού που διανύσαμε, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι και καλύτερα. Όσο όμως τα ρολόγια και οι θερμοκρασίες (περιβάλλοντος και πυρήνα) ανεβαίνουν, δεν γίνονται θαύματα: στο διόλου απίθανο σενάριο του θερμού καλοκαιριού το Vapor-X δίνει δυνατό αγώνα στην μάχη κατά της θερμότητας, και αυτό θα το διαπιστώσετε από την αυξημένη περιστροφή των ανεμιστήρων.


PowerTune Boost

Ένα από τα μυστήρια του Tahiti XT GE είναι η εισαγωγή ενός νέου feature από την AMD και ακούει στο όνομα PowerTune Boost. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό της nVidia που ενσωμάτωσε στην 600 σειρά της, το GPU Boost.

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited

Το πιο φρέσκο BIOS έχει ενσωματωθεί στην Sapphire HD 7970 Vapor-X


Clock Boost τεχνολογίες λοιπόν ενσωματώθηκαν στις νέες γενιές, και πάμε να αναλύσουμε αυτό που μας αφορά σήμερα, την εκδοχή της AMD. Διαβάζοντας τα technichal specs του Tahiti XT GE, παρατηρήσαμε τους μεταβλητούς χρονισμούς που παραθέτουν αμφότερες AMD και Sapphire. Σύμφωνα με την AMD, το Tahiti XT GE υπόσχεται να δώσει κάτι ελαφρώς παραπάνω, όταν η κατάσταση το απαιτεί. Για να συμβεί αυτό, το core clock ανεβαίνει στα +50ΜHz για το απλό BIOS, και στα +100ΜΗz για το επιθετικό, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα και την τάση του πυρήνα. Έτσι λοιπόν σε οποιοδήποτε BIOS έχουμε ενεργοποιημένο, έχουμε δυο βασικά P-states, την High (Base) P-state με τους τυπικούς χρονισμούς και Boost P-state με τους ανώτερους χρονισμούς, και φυσικά τις ενδιάμεσες (intermediate) καταστάσεις, οι οποίες τίθενται σε ισχύ ανάλογα με το υπολογιστικό αλλά και το θερμικό φορτίο της κάρτας. Για να γίνει αυτή η επιλογή, η HD 7970 GHz Edition βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που ελέγχει και αποφασίζει την κατάσταση του ρολογιού. Ο ντιτερμινιστικός αυτός αλγόριθμος, εν ονόματι Digital Temperature Estimation (DTE) κατά την AMD, είναι αρκετά βελτιστοποιημένος ώστε, υπολογίζοντας το leakage (συνιστώσα του οποίου είναι και η θερμοκρασία), υπολογίζει το TDP της κάρτας και αναλόγως να μεταβάλλει τα P-states σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ταχύτερα σε σχέση με τα 100ms του ανταγωνισμού. Εκεί όμως που κυρίως "ποντάρει" η AMD είναι το εύρος των χρονισμών / P-states. Όπως είναι ήδη γνωστό, το GPU Boost της nVidia έχει μόλις 13 MHz εύρος, πολύ μικρό σε σχέση με αυτό των 50 ή ακόμα και 100 που υπόσχεται η AMD.

Τι συμβαίνει στην πράξη όμως; Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε την συμπεριφορά του Tahiti XT GE κατά την διάρκεια μερικών benchmarks, έχοντας ενεργά διάφορα προγράμματα monitoring όπως το MSI Afterburner, GPU-z καθώς και το AMD Overdrive, τρία προγράμματα που δίνουν σαφείς πληροφορίες για την κατάσταση της κάρτας. Το πρώτο παράδοξο έρχεται με την εκκίνηση του GPU-z, καθώς το συγκεκριμένο utility δείχνει να αναφέρει πως η κάρτα είναι "καρφωμένη" στο Boost P-state, φαινόμενο πάντως γνωστό και από την αντίστοιχη υλοποίηση της nVidia. Έτσι λοιπόν κάναμε λίγα runs από τα 3D Mark Vantage, 3D Mark 11 και Unigine Heaven και παρατηρήσαμε τα γραφήματα του MSI Afterburner:



Όπως εύκολα θα διαπιστώσατε, κανένα από τα προγράμματα δεν ανέφερε οποιαδήποτε μεταβολή στους χρονισμούς της κάρτας. Αντ' αυτού, όσο και αν προσπαθήσαμε να το προκαλέσουμε, δεν είδαμε την παραμικρή αλλαγή. Την διαφορά στα P-states θα έπρεπε κυρίως να την παρατηρήσουμε στα σημεία που ο πυρήνας έχει μέτριο φόρτο, πράγμα που όπως είδατε μόλις δεν αναφέρεται από τα utilities.

Sapphire 7970 Vapor-X Review: The Tahiti XT re-visited


Επίσημη εξήγηση, βέβαια, υπάρχει ήδη από πλευράς AMD. To API το οποίο είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τα utilities δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμο, και ως αποτέλεσμα τα τελευταία να μην μπορούν να αναφέρουν τα διάφορα P-states που βρίσκεται η κάρτα, ούτε επίσης και το PowerTune throttling. Αν και δεν είναι γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει τελικά το API, ελπίζουμε να μπορέσουμε να το εξετάσουμε σχετικά σύντομα.






Ολοκληρώνοντας αυτό το σύντομο review, άλλο τόσο σύντομα θα είναι και τα συμπεράσματά μας. Ο λόγος, προφανής: Έχουμε επαναλάβει review για κάποια 7970 και ακόμα περισσότερο για κάποια εκδοχή από την Sapphire. Υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε σχηματίσει την γενική εικόνα, οπότε θα εστιάσουμε μόνο στο τι άλλαξε, τι βελτιώθηκε και τι όχι. Πάμε λοιπόν κατευθείαν στα συμπεράσματά στα οποία καταλήξαμε.

Από την εκδοχή της Sapphire δεν νομίζω πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη έχουμε στα χέρια μας. Η μήπως μπορούμε; Συγκρίνοντας με τις αντίστοιχες εκδόσεις Vapor-X 6GB και Toxic, η "απλή" εκδοχή της Vapor-X GE δεν φαίνεται να έχει να ζηλέψει και πολλά, δεδομένου και τις διαφοράς τιμής που φαίνονται να έχουν ($459 έναντι $699). Το Vapor-X δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό σύστημα ψύξης, προσπαθώντας να διατηρήσει όσο δυνατόν γίνεται το ήσυχο προφίλ της. Βέβαια, οι "σκληρές" ζέστες του φετινού καλοκαιριού έδειξαν να βάζουν στο Vapor-X τα δύσκολα, ειδικά όταν προσπαθήσαμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα μας. Συνολικά όμως τα κατάφερε αρκετά καλά, και ειδικά με τους στοκ χρονισμούς όπου η θερμική απόδοσή της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Τα δύσκολα έρχονται όταν η Vapor-X έρχεται σε άμεση αντιπαραβολή με την Dual-X. Δεδομένου της λογικής διαφοράς στην τιμή τους, η Dual-X στα 460? φαίνεται να είναι μια πιο δελεαστική πρόταση. Όμως η Vapor-X είναι μια αρκετά καλοδουλεμένη κάρτα, τόσο που κάνει την Dual-X να μοιάζει με "φτηνή" εκδοχή της- παρόλο που στην ουσία δεν είναι. Δυστυχώς για την Vapor-X δεν δείχνει να αδυνατεί να δικαιολογήσει περισσότερο την διαφορά στην τιμή της (MSRP: 499?), πέραν ίσως του αισθητικού και της βελτιωμένης θερμικής απόδοσης, αφήνοντας στον τελικό αγοραστή την τελική επιλογή της.

Όσον αφορά το Tahiti XT GE; Όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχό του. Απεναντίας, η συμπεριφορά του ήταν πανομοιότυπη. Τα 1000MHz στον πυρήνα έδειξε να είναι από την αρχή της κυκλοφορίας της 7970 εύκολη υπόθεση, ενώ ακόμα και τα 1200MHz είναι κάτι που και οι δυο πυρήνες θα πιάσουν σχετικά εύκολα. Με την μοναδική διαφορά πλέον πως το overclocking έρχεται υπό τις ευλογίες της AMD και της Sapphire, όπου και τα 1200ΜHz έρχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, του Lethal Boost Button. Υπό μια διαφορετική οπτική γωνία όμως, κάπου χάνεται και η χαρά του παιχνιδιού του OC τουλάχιστον για εμάς τους Boxίτες, που θέλουν να φέρουν την κάρτα στα δικά τους μέτρα!

Την συνολική εικόνα την έχουμε ήδη σχηματίσει (αν θέλετε μπορείτε να φρεσκάρετε την μνήμη σας), και φυσικά θα πούμε πως η Sapphire HD 7970 Vapor-X είναι μια εξαιρετική κάρτα. Αν θέλετε να επενδύσετε λίγα περισσότερα χρήματα σε κάποια 7970, για λόγους που συμφωνούν με αυτούς που προαναφέραμε, τότε η 7970 Vapor-X είναι μια καλή λύση. Αν όχι, τότε εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση της Dual-X.

Stay HwBoxed!






Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!