Dark Rock Pro 2 Review: Η be quiet! στη μεγάλη κατηγορία
Η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάμε κάθε μέρα εταιρίες που τοποθετούν θαυμαστικό δίπλα από το όνομά τους. Και όσο και αν αυτό φαίνεται αυτάρεσκο και εγωπαθές, η be quiet! παρακινεί τόσα χρόνια τώρα τα προϊόντα της να είναι ήσυχα, που πλέον κανείς δεν δικαιούται να γελάει με το αλλόκοτο όνομά της. Και μιλώντας για προϊόντα αναφερόμαστε κυρίως στα πολλά και καλά PSU και κάπως πιο προσφάτως, στα CPU Coolers της. Τα τελευταία θα μας απασχολήσουν στο σημερινό review, όπου θα δούμε αν η πρώτη επαφή του HwBox.gr με την be quiet!, συνοδευτεί από θετικές εντυπώσεις ή αν απλά η be quiet! είναι ένα τιμολογιακά αλμυρό brand που έρχεται με τον Γερμανικό του αέρα να διεκδικήσει δάφνες επιδόσεων και ησυχίας που δεν του αξίζουν.Όπως και να 'χει, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την be quiet! με το Dark Rock Pro 2 να έχει μαζέψει αρκετό feedback από τον προκάτοχό του και να διατηρεί ένα ομολογουμένως καλόγουστο παρουσιαστικό, που ούτως η άλλως η εταιρία διαθέτει σε όλη την γκάμα των προϊόντων της. Η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάμε κάθε μέρα εταιρίες που τοποθετούν θαυμαστικό δίπλα από το όνομά τους. Και όσο και αν αυτό φαίνεται αυτάρεσκο και εγωπαθές, η be quiet! παρακινεί τόσα χρόνια τώρα τα προϊόντα της να είναι ήσυχα, που πλέον κανείς δεν δικαιούται να γελάει με το αλλόκοτο όνομά της. Και μιλώντας για προϊόντα αναφερόμαστε κυρίως στα πολλά και καλά PSU και κάπως πιο προσφάτως, στα CPU Coolers της. Τα τελευταία θα μας απασχολήσουν στο σημερινό review, όπου θα δούμε αν η πρώτη επαφή του HwBox.gr με την be quiet!, συνοδευτεί από θετικές εντυπώσεις ή αν απλά η be quiet! είναι ένα τιμολογιακά αλμυρό brand που έρχεται με τον Γερμανικό του αέρα να διεκδικήσει δάφνες επιδόσεων και ησυχίας που δεν του αξίζουν.Όπως και να 'χει, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την be quiet! με το Dark Rock Pro 2 να έχει μαζέψει αρκετό feedback από τον προκάτοχό του και να διατηρεί ένα ομολογουμένως καλόγουστο παρουσιαστικό, που ούτως η άλλως η εταιρία διαθέτει σε όλη την γκάμα των προϊόντων της.
Στην πορεία του σημερινού review μας θα δούμε μία πλήρη παρουσίαση του νεότερου dual tower flagship της Γερμανικής εταιρίας. Με την be quiet! να δηλώνει ευθαρσώς "premium" - και να μην το αντιπαρέρχεται ούτε στις τιμές της - ο πήχης τίθεται εξ ορισμού ψηλά, οπότε ετοιμαστείτε για μία παρουσίαση που δεν πρόκειται να "στρογγυλέψει" κανένα εύρημα.
Πριν όμως βουτήξουμε στα βαθιά και ξεκινήσουμε να μιλάμε για σχεδιασμούς, υλικά και θερμοκρασίες, πάμε να δούμε επιγραμματικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Dark Rock Pro 2 στον παρακάτω πίνακα.
Με την πρώτη ματιά η Dark Rock Pro 2 εντυπωσιάζει. Στην συσκευασία επικρατεί το μαύρο χρώμα και την όλη Dark αισθητική ταράζουν μόνο μερικές πορτοκαλί λεπτομέρειες στα λογότυπα. Σίγουρα η ψύκτρα της be quiet! θα ξεχωρίσει στο ράφι και τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα σας αποσπάσουν την προσοχή, στην πρόσοψη, θα είναι η υποστήριξη LGA 2011 καθώς και το καθησυχαστικό "220W TDP" το οποίο υπόσχεται απροβλημάτιστη λειτουργία ακόμα και με τα πιο ενεργοβόρα CPU της αγοράς. Πεντάγλωσσα "highlights" καλύπτουν τις πλαϊνές επιφάνειες ενώ στην πίσω πλευρά, πάνω από τον πίνακα με τα specs βλέπουμε και αναφορές στους "Silent Wings" PWM ανεμιστήρες (ένας 120mm και ένας 135mm), στα επτά heatpipes, στις αντικραδασμικές λεπτομέρειες καθώς και στο αλουμινένιο top της μεγάλης dual tower διάταξης.
Ανοίγοντας το κουτί, συναντάμε ακόμα ένα ...κουτί, που περιέχει τα παρελκόμενα της ψύκτρας, τουτέστιν το backplate, όλα τα απαραίτητα brackets, ένα μικρό σωληνάριο thermal paste καθώς και οδηγίες για την εγκατάσταση. Δεν βρήκαμε κάποιο "silent adapter" καλώδιο με αντίσταση ή κάποια spare κομμάτια για την εγκατάσταση ανεμιστήρων.
Με τα παρελκόμενα στην άκρη σειρά έχει η ίδια η Dark Rock Pro 2, η οποία έρχεται προστατευμένη μέσα σε μαλακό αφρώδες υλικό και το πρώτο στοιχείο που θα σας εντυπωσιάσει, σαφώς και είναι το αλουμινένιο και αποσπόμενο top της: σκούρο, με brushed aluminum υφή και το διακριτικό λογότυπο της εταιρίας, το "καπάκι" αυτό σίγουρα θα κάνει την Dark Rock Pro 2 να ξεχωρίζει μέσα σε ένα case και να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά. Από εκεί και πέρα, το 147 x 138 x 166 mm σώμα της ψύκτρας διαθέτει άψογο φινίρισμα ενώ το όλο σκουρόχρωμο θέμα προσθέτει πόντους στην premium αίσθηση που η be quiet! αποζητά. Τα επτά heatpipes ακολουθούν U shape διαδρομή, ξεκινώντας από την βάση με την καλά δουλεμένη επιφάνεια επαφής και διασχίζοντας τα 44 nickel-plated αλουμινένια fins.
Η βάση και τα heatpipes είναι φτιαγμένα από nickel-plated χαλκό. Οι δύο Silent Wing ανεμιστήρες (120 mm & 135 mm) διαθέτουν μαύρα sleeved καλώδια ενώ τα γνωστά και από άλλες ψύκτρες fan clips ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα σε κάρτες γραφικών εγκατεστημένες στην πρώτη pci-e στριμωγμένων μητρικών: όσοι διαθέτετε κάποια Maximus V Gene και μία από τις μεγάλες dual tower της αγορές, ίσως καταλαβαίνεται ευκολότερα τι θέλουμε να πούμε.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στον προσανατολισμό της εγκατάστασης ενώ κατά τον τυπικό προσανατολισμό, με τον ζεστό αέρα να οδηγείται στο πίσω μέρος του case, σίγουρα θα έχετε επικάλυψη του πρώτου, αν όχι και του δεύτερου DIMM slot της μητρικής σας. Ευτυχώς υπάρχει δυνατότητα να κουμπώσετε τον ανεμιστήρα σε διάφορα ύψη, κάτι που μπορεί να αποβεί σωτήριο σε οριακές περιπτώσεις με τις μνήμες που ξεφεύγουν από τις τυπικές διαστάσεις.
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.
Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής
Για την LGA 1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.35Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα και τα αποτελέσματα που θα δείτε είναι με τους ανεμιστήρες στα 12 Volts. Με αυτό τον τρόπο δεν κάναμε χρήση της PWM τεχνολογίας, χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent αποτελεσμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών θεωρείται εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας της be quiet! Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το σημαντικότερο τμήμα του review: Αποτελέσματα στην επόμενη σελίδα!
Ξεκινώντας από την LGA 1155 πλατφόρμα, και με τους ανεμιστήρες στα 12 Volt (~1615 και ~1730 RPM, για τον 120mm και 135mm αντίστοιχα) εντύπωση προκαλεί ο μειωμένος παραγόμενος θόρυβος. Μετρήσαμε 54,2 db στα 10cm και πιστέψτε μας, υπάρχουν fans που παράγουν αντίστοιχα επίπεδα noise στις 1000 στροφές! Γενικά η αίσθηση που αφήνουν οι ανεμιστήρες, με την ποιότητα των πλαστικών, την ακαμψία και την ομαλή περιστροφή τους, είναι κορυφαία.
Αλλά ας πάμε στις θερμοκρασίες, όπου αφού σας επισημάνουμε τους 25 και πλέον βαθμούς Κελσίου του χώρου των μετρήσεων, οφείλουμε να σχολιάσουμε ως εξής: WOW! Τόσο τα idle όσο και τα load tempratures των δύο δοκιμών μας είναι απλά κορυφαία. Η ψύκτρα δείχνει ασυγκίνητη στην αύξηση του Vcore και στις μετέπειτα δοκιμές μας βεβαιωθήκαμε ότι το LGA 1155 δεν είναι ικανό να γονατίσει την Dark Rock Pro 2. Τουλάχιστον όχι με Vcore που να θεωρείται safe για καθημερινή απαιτητική χρήση!
Και στο ΑΜ3 οι θερμοκρασίες παραμένουν υποδειγματικές, με τον Phenom II X4 περνάει και τα δύο tests με χαρακτηριστική άνεση και τις "παραπέρα" δοκιμές να δείχνουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον τάσεις. Βλέποντας τις καλές θερμοκρασίες, πειραματιστήκαμε για λίγο και με τους ανεμιστήρες σε PWM λειτουργία, και διαπιστώσαμε ότι η Dark Rock Pro 2 δεν "πεινάει" για air flow: ακόμα και κάτω από τις 1100 RPM η ψύκτρα αποδίδει πολύ καλά και η μείωση της απόδοσης εμφανίζεται "γραμμικά" καθώς μειώνουμε τις στροφές ανά λεπτό, με το τέρας της be quiet! να μην εννοεί να ρίξει λευκή πετσέτα, ούτε καν στα overclocked tests. Εξαιρετικά!
Στην τελευταία σελίδα των reviews συνήθως θεωρείται σκόπιμο να σας μεταφέρουμε την τελική μας άποψη για το αντικείμενο της δοκιμής, προοδευτικά και χωρίς να σας προκαταλαμβάνουμε. Έτσι, φωτίζοντας τα ευρήματα μας από κάθε γωνία, προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε σε ένα προσωπικά δικό σας συμπέρασμα, απαλλαγμένο από τυχούσες μεροληψίες και προτιμήσεις μας. Σπάζοντας τον παραπάνω κανόνα, θα σας πούμε εξ αρχής ότι η Dark Rock Pro 2 μας αιφνιδίασε. Και μας αιφνιδίασε θετικά.
Κρίνοντας από το πολύ προσεγμένο παρουσιαστικό της, με τα σκούρα χρώματα και το αλουμινένιο top, πέσαμε στην παγίδα να πιστέψουμε ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία eye candy ψύκτρα με "παρεμφερείς" επιδόσεις εκείνων των γνωστών και μη εξαιρετέων dual tower βασιλιάδων. Έτσι, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό από τους πολύ ποιοτικούς και αθόρυβους Silent Wing, ήρθαν και τα αποτελέσματα από τα test θερμοκρασίας να μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια: η Dark Rock Pro 2 είναι μία πολύ δυνατή πρόταση, που κοιτάει τον ανταγωνισμό στα μάτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περαιτέρω δοκιμές μας, διαπιστώσαμε ότι στο ΑΜ3 o/c test οι θερμοκρασίες της Dark Rock Pro 2 ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές της Noctua NH-D14, με δύο όμως βαθμούς θερμότερο ambient για την μαύρη κυρία! Σίγουρα τα γρηγορότερα fans της be quiet! δικαιούνται να πάρουν μερίδιο της δόξας για αυτή την οριακή επικράτηση, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός: Η be quiet! διαθέτει πλέον μία κορυφαία ψύκτρα, με την υπερθετική έννοια του όρου!
Μελανά σημεία; Ναι, με το πρώτο να είναι το παρωχημένης αντίληψης σύστημα mounting που απαιτεί βίδωμα από την πίσω πλευρά, οπότε και αποθαρρύνει κάπως τους enthusiasts που αλλάζουν / δοκιμάζουν συχνά επεξεργαστές / πάστες και το δεύτερο, και σημαντικότερο, να είναι η τιμή. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Ελληνική αγορά "προτείνει" τριψήφια τιμή στους επίδοξους αγοραστές ενώ ευτυχώς οι τιμές στα γερμανικά e-shops να ισορροπούν περί τα 80?. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η σχετική βαθμολόγηση, έγινε με βάση την προτεινόμενη από την κατασκευάστρια εταιρία τιμή των ?84.
Κοντολογίς, αν κάποιος σας ρωτήσει αν looks και κορυφαίες επιδόσεις πηγαίνουν μαζί στις σημερινές αερόψυκτρες, πλέον η απάντηση είναι "be quiet! Dark Rock Pro 2" και κατακτά τα παρακάτω awards!
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την be quiet! για την παραχώρηση του δείγματος.
Στην πορεία του σημερινού review μας θα δούμε μία πλήρη παρουσίαση του νεότερου dual tower flagship της Γερμανικής εταιρίας. Με την be quiet! να δηλώνει ευθαρσώς "premium" - και να μην το αντιπαρέρχεται ούτε στις τιμές της - ο πήχης τίθεται εξ ορισμού ψηλά, οπότε ετοιμαστείτε για μία παρουσίαση που δεν πρόκειται να "στρογγυλέψει" κανένα εύρημα.
Πριν όμως βουτήξουμε στα βαθιά και ξεκινήσουμε να μιλάμε για σχεδιασμούς, υλικά και θερμοκρασίες, πάμε να δούμε επιγραμματικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Dark Rock Pro 2 στον παρακάτω πίνακα.
Dimensions | 147 x 138 x 166 mm | |
Heat Sink Material | Aluminum Fins 6mm Copper Pipe x 7 | |
Total Weight | 1.25 kg | |
Fan Dimensions | 135 x 135 x 25 mm / 120 x 120 x 25 mm | |
Fan Speed | up to 1500 / 1700 (PWM) | |
Fan Airflow | 67.8 / 57.2 CFM | |
Overall Noise Level @ 900/1250/100% (rpm) | 13.50 / 19.80 / 26.40 dBA | |
CPU Socket | Intel Socket: LGA 2011 / LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775 AMD Socket: FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / 940 / 939 / 754 |
Mε τα βασικότερα χαρακτηριστικά πλέον γνωστά, το "Pro" στο όνομα να μας προδιαθέτει θετικά και τα 1.25 kg να προμηνύουν μία κάθε άλλο παρά μετριοπαθή παρουσία, πάμε να δούμε την ψύκτρα της be quiet! με κάθε της λεπτομέρεια, στην επόμενη σελίδα.
Με την πρώτη ματιά η Dark Rock Pro 2 εντυπωσιάζει. Στην συσκευασία επικρατεί το μαύρο χρώμα και την όλη Dark αισθητική ταράζουν μόνο μερικές πορτοκαλί λεπτομέρειες στα λογότυπα. Σίγουρα η ψύκτρα της be quiet! θα ξεχωρίσει στο ράφι και τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα σας αποσπάσουν την προσοχή, στην πρόσοψη, θα είναι η υποστήριξη LGA 2011 καθώς και το καθησυχαστικό "220W TDP" το οποίο υπόσχεται απροβλημάτιστη λειτουργία ακόμα και με τα πιο ενεργοβόρα CPU της αγοράς. Πεντάγλωσσα "highlights" καλύπτουν τις πλαϊνές επιφάνειες ενώ στην πίσω πλευρά, πάνω από τον πίνακα με τα specs βλέπουμε και αναφορές στους "Silent Wings" PWM ανεμιστήρες (ένας 120mm και ένας 135mm), στα επτά heatpipes, στις αντικραδασμικές λεπτομέρειες καθώς και στο αλουμινένιο top της μεγάλης dual tower διάταξης.
Ανοίγοντας το κουτί, συναντάμε ακόμα ένα ...κουτί, που περιέχει τα παρελκόμενα της ψύκτρας, τουτέστιν το backplate, όλα τα απαραίτητα brackets, ένα μικρό σωληνάριο thermal paste καθώς και οδηγίες για την εγκατάσταση. Δεν βρήκαμε κάποιο "silent adapter" καλώδιο με αντίσταση ή κάποια spare κομμάτια για την εγκατάσταση ανεμιστήρων.
Με τα παρελκόμενα στην άκρη σειρά έχει η ίδια η Dark Rock Pro 2, η οποία έρχεται προστατευμένη μέσα σε μαλακό αφρώδες υλικό και το πρώτο στοιχείο που θα σας εντυπωσιάσει, σαφώς και είναι το αλουμινένιο και αποσπόμενο top της: σκούρο, με brushed aluminum υφή και το διακριτικό λογότυπο της εταιρίας, το "καπάκι" αυτό σίγουρα θα κάνει την Dark Rock Pro 2 να ξεχωρίζει μέσα σε ένα case και να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά. Από εκεί και πέρα, το 147 x 138 x 166 mm σώμα της ψύκτρας διαθέτει άψογο φινίρισμα ενώ το όλο σκουρόχρωμο θέμα προσθέτει πόντους στην premium αίσθηση που η be quiet! αποζητά. Τα επτά heatpipes ακολουθούν U shape διαδρομή, ξεκινώντας από την βάση με την καλά δουλεμένη επιφάνεια επαφής και διασχίζοντας τα 44 nickel-plated αλουμινένια fins.
Η βάση και τα heatpipes είναι φτιαγμένα από nickel-plated χαλκό. Οι δύο Silent Wing ανεμιστήρες (120 mm & 135 mm) διαθέτουν μαύρα sleeved καλώδια ενώ τα γνωστά και από άλλες ψύκτρες fan clips ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα σε κάρτες γραφικών εγκατεστημένες στην πρώτη pci-e στριμωγμένων μητρικών: όσοι διαθέτετε κάποια Maximus V Gene και μία από τις μεγάλες dual tower της αγορές, ίσως καταλαβαίνεται ευκολότερα τι θέλουμε να πούμε.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στον προσανατολισμό της εγκατάστασης ενώ κατά τον τυπικό προσανατολισμό, με τον ζεστό αέρα να οδηγείται στο πίσω μέρος του case, σίγουρα θα έχετε επικάλυψη του πρώτου, αν όχι και του δεύτερου DIMM slot της μητρικής σας. Ευτυχώς υπάρχει δυνατότητα να κουμπώσετε τον ανεμιστήρα σε διάφορα ύψη, κάτι που μπορεί να αποβεί σωτήριο σε οριακές περιπτώσεις με τις μνήμες που ξεφεύγουν από τις τυπικές διαστάσεις.
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.
Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής
Για την LGA 1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.35Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
- ASUS Maximus IV Extreme-Z
- Sandy Bridge i5 2500K (D2)
- 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
- Intel Postville 80GB
- AMD Radeon HD 4770
- Enermax Pro 82+ 425Watt
AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
- ASUS Crosshair IV Formula
- Phenom II X4 955 (C3)
- 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
- Western Digital 640AAKS
- Nvidia G210
- Enermax Pro 82+ 625Watt
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα και τα αποτελέσματα που θα δείτε είναι με τους ανεμιστήρες στα 12 Volts. Με αυτό τον τρόπο δεν κάναμε χρήση της PWM τεχνολογίας, χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent αποτελεσμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών θεωρείται εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας της be quiet! Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το σημαντικότερο τμήμα του review: Αποτελέσματα στην επόμενη σελίδα!
Ξεκινώντας από την LGA 1155 πλατφόρμα, και με τους ανεμιστήρες στα 12 Volt (~1615 και ~1730 RPM, για τον 120mm και 135mm αντίστοιχα) εντύπωση προκαλεί ο μειωμένος παραγόμενος θόρυβος. Μετρήσαμε 54,2 db στα 10cm και πιστέψτε μας, υπάρχουν fans που παράγουν αντίστοιχα επίπεδα noise στις 1000 στροφές! Γενικά η αίσθηση που αφήνουν οι ανεμιστήρες, με την ποιότητα των πλαστικών, την ακαμψία και την ομαλή περιστροφή τους, είναι κορυφαία.
Αλλά ας πάμε στις θερμοκρασίες, όπου αφού σας επισημάνουμε τους 25 και πλέον βαθμούς Κελσίου του χώρου των μετρήσεων, οφείλουμε να σχολιάσουμε ως εξής: WOW! Τόσο τα idle όσο και τα load tempratures των δύο δοκιμών μας είναι απλά κορυφαία. Η ψύκτρα δείχνει ασυγκίνητη στην αύξηση του Vcore και στις μετέπειτα δοκιμές μας βεβαιωθήκαμε ότι το LGA 1155 δεν είναι ικανό να γονατίσει την Dark Rock Pro 2. Τουλάχιστον όχι με Vcore που να θεωρείται safe για καθημερινή απαιτητική χρήση!
Και στο ΑΜ3 οι θερμοκρασίες παραμένουν υποδειγματικές, με τον Phenom II X4 περνάει και τα δύο tests με χαρακτηριστική άνεση και τις "παραπέρα" δοκιμές να δείχνουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον τάσεις. Βλέποντας τις καλές θερμοκρασίες, πειραματιστήκαμε για λίγο και με τους ανεμιστήρες σε PWM λειτουργία, και διαπιστώσαμε ότι η Dark Rock Pro 2 δεν "πεινάει" για air flow: ακόμα και κάτω από τις 1100 RPM η ψύκτρα αποδίδει πολύ καλά και η μείωση της απόδοσης εμφανίζεται "γραμμικά" καθώς μειώνουμε τις στροφές ανά λεπτό, με το τέρας της be quiet! να μην εννοεί να ρίξει λευκή πετσέτα, ούτε καν στα overclocked tests. Εξαιρετικά!
Στην τελευταία σελίδα των reviews συνήθως θεωρείται σκόπιμο να σας μεταφέρουμε την τελική μας άποψη για το αντικείμενο της δοκιμής, προοδευτικά και χωρίς να σας προκαταλαμβάνουμε. Έτσι, φωτίζοντας τα ευρήματα μας από κάθε γωνία, προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε σε ένα προσωπικά δικό σας συμπέρασμα, απαλλαγμένο από τυχούσες μεροληψίες και προτιμήσεις μας. Σπάζοντας τον παραπάνω κανόνα, θα σας πούμε εξ αρχής ότι η Dark Rock Pro 2 μας αιφνιδίασε. Και μας αιφνιδίασε θετικά.
Κρίνοντας από το πολύ προσεγμένο παρουσιαστικό της, με τα σκούρα χρώματα και το αλουμινένιο top, πέσαμε στην παγίδα να πιστέψουμε ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία eye candy ψύκτρα με "παρεμφερείς" επιδόσεις εκείνων των γνωστών και μη εξαιρετέων dual tower βασιλιάδων. Έτσι, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό από τους πολύ ποιοτικούς και αθόρυβους Silent Wing, ήρθαν και τα αποτελέσματα από τα test θερμοκρασίας να μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια: η Dark Rock Pro 2 είναι μία πολύ δυνατή πρόταση, που κοιτάει τον ανταγωνισμό στα μάτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περαιτέρω δοκιμές μας, διαπιστώσαμε ότι στο ΑΜ3 o/c test οι θερμοκρασίες της Dark Rock Pro 2 ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές της Noctua NH-D14, με δύο όμως βαθμούς θερμότερο ambient για την μαύρη κυρία! Σίγουρα τα γρηγορότερα fans της be quiet! δικαιούνται να πάρουν μερίδιο της δόξας για αυτή την οριακή επικράτηση, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός: Η be quiet! διαθέτει πλέον μία κορυφαία ψύκτρα, με την υπερθετική έννοια του όρου!
Μελανά σημεία; Ναι, με το πρώτο να είναι το παρωχημένης αντίληψης σύστημα mounting που απαιτεί βίδωμα από την πίσω πλευρά, οπότε και αποθαρρύνει κάπως τους enthusiasts που αλλάζουν / δοκιμάζουν συχνά επεξεργαστές / πάστες και το δεύτερο, και σημαντικότερο, να είναι η τιμή. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Ελληνική αγορά "προτείνει" τριψήφια τιμή στους επίδοξους αγοραστές ενώ ευτυχώς οι τιμές στα γερμανικά e-shops να ισορροπούν περί τα 80?. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η σχετική βαθμολόγηση, έγινε με βάση την προτεινόμενη από την κατασκευάστρια εταιρία τιμή των ?84.
Κοντολογίς, αν κάποιος σας ρωτήσει αν looks και κορυφαίες επιδόσεις πηγαίνουν μαζί στις σημερινές αερόψυκτρες, πλέον η απάντηση είναι "be quiet! Dark Rock Pro 2" και κατακτά τα παρακάτω awards!
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την be quiet! για την παραχώρηση του δείγματος.