AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!

Οι τακτικότεροι θαμώνες του HwBox θα έχουν παρατηρήσει ότι συχνά το site μας αναφέρει ή και ακόμα δοκιμάζει συσκευές καταγραφής βίντεο, κυρίως αυτές με gaming προσανατολισμό. Το σενάριο είναι απλό: ένας παίκτης θέλει να καταγράψει ένα τμήμα ή ακόμα και ένα ολόκληρο walkthrough από κάποιο παιχνίδι και έτσι καταφεύγει σε μία συσκευή, εξωτερική ή εσωτερική, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι λογικότερο μυημένοι στον χώρο του βίντεο θα αναρωτηθούν εύλογα: "Γιατί;" Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε κάποια άλλη συσκευή για να εγγράψουμε το ότι βλέπουμε στην οθόνη; Γιατί δεν υπάρχει μία απλή εφαρμογή που με την λογική του Print Screen να κρατάει σε βίντεο τους gaming άθλους μας; Ή ακόμα και όταν υπάρχει μία τέτοια εφαρμογή, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο; Οι τακτικότεροι θαμώνες του HwBox θα έχουν παρατηρήσει ότι συχνά το site μας αναφέρει ή και ακόμα δοκιμάζει συσκευές καταγραφής βίντεο, κυρίως αυτές με gaming προσανατολισμό. Το σενάριο είναι απλό: ένας παίκτης θέλει να καταγράψει ένα τμήμα ή ακόμα και ένα ολόκληρο walkthrough από κάποιο παιχνίδι και έτσι καταφεύγει σε μία συσκευή, εξωτερική ή εσωτερική, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι λογικότερο μυημένοι στον χώρο του βίντεο θα αναρωτηθούν εύλογα: "Γιατί;" Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε κάποια άλλη συσκευή για να εγγράψουμε το ότι βλέπουμε στην οθόνη; Γιατί δεν υπάρχει μία απλή εφαρμογή που με την λογική του Print Screen να κρατάει σε βίντεο τους gaming άθλους μας; Ή ακόμα και όταν υπάρχει μία τέτοια εφαρμογή, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο;

Η λογική λέει ότι μία εφαρμογή θα μπορούσε να αποθηκεύει σε ασυμπίεστο βίντεο το παιχνίδι μας, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τον επεξεργαστή μας, όμως αν βάλουμε τα πράγματα κάτω με αριθμούς προκύπτουν κάποια "δύσπεπτα" αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα παίζουμε σε ανάλυση 1920x1080 και με βάθος χρώματος 24 bit και θέλουμε να καταγράφουμε 30 frames το δευτερόλεπτο, τότε με τους κατάλληλους υπολογισμούς προκύπτει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία δυνατότητα εγγραφής της τάξεως των 170MB/s και αν αυτό σας φαίνεται επιτεύξιμο σκεφτείτε ότι 20 λεπτά τέτοιου βίντεο θα χρειάζονταν πάνω από 200GB. Και χωρίς να συνυπολογίσουμε τον ήχο! Αν σκεφτούμε ότι όλες αυτές οι μεταγωγές και εγγραφές πρέπει να γίνονται σε πραγματικό χρόνο και σε ένα σύστημα που πρέπει να αποδίδει και τα μέγιστα στο παιχνίδι τότε γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι μάλλον θα ξεμείνουμε από πόρους ή χώρο πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζαμε. Οπότε το σενάριο του ασυμπίεστου βίντεο, μάλλον απορρίπτεται. "Να το συμπιέζουμε!" σας ακούω να προτείνετε. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά μιας και θα απαιτείται ο υπολογιστής να συμπιέζει σε πραγματικό χρόνο, οπότε, προκείμενου να μην δούμε δραματική πτώση της απόδοσης στο παιχνίδι (πόσο μάλλον αν είναι και "βαρύ") είτε θα καταφύγουμε σε κάποιον παλιό και ελαφρύ αλγόριθμο συμπίεσης με αμφίβολα αποτελέσματα (mpeg2) είτε θα επιλέξουμε κάτι πιο μοντέρνο αλλά θα υποστούμε τις συνέπειες στο framerate του παιχνιδιού μας, ακόμα και να θεωρούμε τον υπολογιστή μας αρκετά high end.

H AVerMedia, γνωρίζοντας καλύτερα τα παραπάνω και ξέροντας ότι ο gamer συχνά δεν είναι διατεθειμένος να υπολογίζει bitrates και να αγχώνεται αν τα sequential των δίσκων του είναι επαρκή, παρουσίασε το AVerMedia Live Gamer HD, μία pci-e κάρτα, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην κάρτα γραφικών σας και την οθόνη σας και καταγράφει το περιεχόμενο. Το μυστικό; Hardware υλοποίηση H.264 σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονη εγγραφή του συμπιεσμένου υλικού στον δίσκο σας. Έτσι και τα δεδομένα που πραγματικά εγγράφονται είναι λιγότερα αλλά και ο επεξεργαστής απαλλάσσεται από το φορτίο της συμπίεσης και δουλεύει απερίσπαστος για το παιχνίδι και μόνο.


Ρίξτε μία ματιά στα επιγραμματικά χαρακτηριστικά του AVerMedia Live Gamer HD...


Package Includes

  Live Gamer HD (Weight: 102.5g)
  Installation CD
  Quick Installation Guide
  Hot Button
  DVI to HDMI Adapter
  HDMI Cable
  HDMI to DVI Cable
  3.5mm Audio Cable

Specifications
  Input Signal:
    - HDMI/DVI
    - 3.5mm Audio
  Output Signal:
    - HDMI/DVI
    - 3.5mm Audio


...και ελάτε στην επόμενη σελίδα να το γνωρίσετε από κοντά.



Αντικρίζοντας την συσκευασία, η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μας είναι "premium". Εντυπωσιακά γραφικά, χοντρά και όμορφα χαρτόνια με ανάγλυφες και κόκκινες λεπτομέρειες, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας και είμαστε σίγουροι ότι αν βλέπατε το AVerMedia Live Gamer HD στην προθήκη κάποιου καταστήματος θα μένατε την εντύπωση ενός ακριβού προϊόντος που δεν διεκδικεί δάφνες value for money. Ούτως ή άλλως μιλάμε για μία συσκευή ειδικού ενδιαφέροντος που παίζει σε μία αγορά με λίγους αντιπάλους.


Ανοίγοντας το εσωτερικό κουτί, αντικρίζουμε κάρτα και το συνοδευτικό hot button της σε περίοπτη θέση, με τα παρελκόμενα καλώδια και συνοδευτικά να είναι κρυμμένα από κάτω τους. Η κάρτα φαντάζει αρκετά κοντή και εύκολα προκύπτει ότι απαιτεί pci-e θύρα για την εγκατάστασή της. To μεταλλικό της shield, με τα διακριτικά της εταιρίας, δεν εκτελεί χρέη ψύκτρας μιας και κανένα chip δεν εφάπτεται σε αυτό ενώ κοιτώντας στο bracket της διακρίνουμε δύο HDMI (HDMI OUT & HDMI IN) καθώς και δύο jack 3.5mm, (AUDIO OUT & AUDIO IN). Στα συνοδευτικά της κάρτας, εκτός από πλήρεις οδηγίες σε διάφορες γλώσσες (απουσιάζουν τα Ελληνικά) και το συνοδευτικό software, θα βρείτε και τα απαραίτητα καλώδια για την σύνδεση με την κάρτα γραφικών σας, ακόμα και αν αυτή διαθέτει μόνο DVI εξόδους. Η κάρτα δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία και το hot button συνδέεται σε μία οπουδήποτε usb θύρα.


Το παρεχόμενο software του AVerMedia Live Gamer HD ακούει το όνομα RECentral και είναι μία αρκετά εύχρηστη και compact αισθητικής εφαρμογή, που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις εγγραφές σας. Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε την v1.1.0.18 (Build 12053001) που ήταν η νεότερη διαθέσιμη public έκδοση στη σελίδα του προϊόντος. Επίσης, φροντίσαμε να ανανεώσουμε και το firmware της συσκευής στην έκδοση v13.

AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!



Η εκκίνηση του προγράμματος θα σας φέρει απέναντι από τέσσερα tabs λειτουργιών, με το πρώτο (Bulletin) να προβάλει κάποια σχετικά news, το τελευταίο (Video Folder) να οδηγεί στον φάκελο με τα καταγεγραμμένα video και το tab ονόματι "Stream" να ορίζει profile εγγραφής για τις streaming δικτυακές υπηρεσίες. Το ζουμί της υπόθεση κρύβεται πίσω από το δεύτερο tab (Capture) με την επιλογή του οποίου ξεδιπλώνονται μπροστά σας τρεις υποθέσεις εργασίας: Amateur, Newbie και Pro. Τα πρώτα δύο (Amateur & Newbie) θα σας "σερβίρουν" τις επιλογές με ευκολότερο τρόπο και με σχήματα σχετικά με την συνδεσμολογία, ενώ η επιλογή "Pro" - που ανενδοίαστα επιλέξαμε - θα σας δώσει όλες τις επιλογές σε μία και μόνο οθόνη. Ξεχωρίζουν οι επιλογές για το μέγεθος του κάδρου (από 640x480 μέχρι 1920x1080), του επιθυμητού bitrate (1000kbps - 15000kbps) καθώς και οι επιλογές για κάποιο εναλλακτικό capture key, εκτός που παρεχόμενου hot button.

AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!

AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!



Το πρόγραμμα είναι αρκετά εύκολο στην χρήση και η εταιρία παρέχει ικανοποιητική τεκμηρίωση για τις λειτουργίες του, οπότε αφού θέσαμε το bitrate στην μεγαλύτερη δυνατή τιμή και το resolution στο 1080p, κάναμε click στο "Ready", το RECentral κρύφτηκε στο tray και πλέον ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εγγραφές μας, με το παρεχόμενο hot button που πλέον φώτιζε κόκκινο!


To σύστημα πάνω στο οποίο θα γίνουν οι δοκιμές μας θα είναι ένα αρκετά σύγχρονο gaming setup. Οι εγγραφές θα γίνουν όλες στον δίσκο που περιέχει το λειτουργικό αλλά και τα παιχνίδια έτσι ώστε να τεστάρουμε την αποτελεσματικότητα του AVerMedia Live Gamer HD στο χειρότερο σενάριο χρήσης: ένας μέτριος μηχανικός δίσκος.


Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3
:   CPU   :
Intel i7 2600k @ 4GHz
:   RAM   :
Team Group Dark 2 X 2GB
1600MHz @ 9-9-9-28 1T
:   GPU   :
AMD Radeon HD 6970 2GB
Catalyst 12.5
:   HDD   :
Western Digital 640GB AAKS
:   PSU   :
Enermax PRO82+ 525W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Noctua NH-D14
:   Case   :
Cooler Master CM590


Κατά τα λοιπά, το σκεπτικό των δοκιμών μας θα είναι το εξής: Θα δοκιμάσουμε τρεις λαοφιλείς τίτλους στα 1920x1080p. Σε κάθε παιχνίδι θα κάνουμε δύο runs, ένα χωρίς να εγγράφουμε κάτι και ένα με το AVerMedia Live Gamer HD να καταγράφει την δράση στα 1080p με την μέγιστη δυνατή ποιότητα. Και στα δύο runs θα καταγράφουμε το μέσο frame rate καθώς και τις εγγραφές στον δίσκο και με το πέρας των δοκιμών θα είμαστε σε θέση να αποφανθούμε για το αν το AVerMedia Live Gamer HD επιβαρύνει το performance, γονατίζει τον επεξεργαστή ή stressάρει υπερβολικά έναν "μέτριο μηχανικό δίσκο". Προς αποφυγή περίεργων αποτελεσμάτων όλα τα test θα επαναληφθούν εις διπλούν και στα γραφήματα θα παρουσιαστεί ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων. Για να βεβαιωθούμε ότι ο πιστός μας Western Digital 640AAKS δεν σκοπεύει να σαμποτάρει τις δοκιμές μας, τον φορμάραμε (NTFS) και βεβαιωθήκαμε ότι οι επιδόσεις του βρίσκονται ακόμα κοντά σε εκείνες της "παιδικής" του ηλικίας.

H συνδεσμολογία, ακολούθησε την λογική της παρακάτω εικόνας, ενώ πειραματιστήκαμε τόσο με DVI όσο και με HDMI σύνδεση.

AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!

Δεν θα σας καθυστερήσουμε άλλο με τα διαδικαστικά, μιας και ο Max Payne, περιμένει στην επόμενη σελίδα!


"For Max Payne, the tragedies that took his loved ones years ago are wounds that refuse to heal. No longer a cop, close to washed up and addicted to pain killers, Max takes a job in São Paulo, Brazil, protecting the family of wealthy real estate mogul Rodrigo Branco, in an effort to finally escape his troubled past. But as events spiral out of his control, Max Payne finds himself alone on the streets of an unfamiliar city, desperately searching for the truth and fighting for a way out.

Featuring cutting edge shooting mechanics for precision gunplay, advanced new Bullet Time® and Shootdodge™ effects, full integration of Natural Motionʼs Euphoria Character Behavior system for lifelike movement and a dark and twisted story, Max Payne 3 is a seamless, highly detailed, cinematic experience from Rockstar Games.

In addition to an expansive single-player campaign, Max Payne 3 will also be the first entry in the series to introduce a thorough and engrossing multiplayer experience. In a unique twist, Max Payne 3 multiplayer delivers a compelling experience that dynamically alters maps and mode progression for all players in a match. Along with traditional multiplayer modes, Max Payne 3 will also include a deep reward and leveling system, persistent clans and multiple strategic load-out options.

Developed across Rockstar Games Studios Worldwide, Max Payne 3 is now available for the Xbox 360, PlayStation3, and Windows® PC in North America and Europe."












"Welcome to a new kind of DiRT.

DiRT Showdown is the new arcade racing game from the team that brought you the award-winning DiRT series, uncaged in 2012. Pick up and play controls combine with electrifying events, frenzied crowds and stunning graphics to deliver high octane, dive in and drive thrills from event one.

SPEED, STYLE AND DESTRUCTION – LET LOOSE ON A TOUR OF MOTORISED MAYHEM:

NO HOLDS BARRED RACING EVENTS - Trade paint and use nitrous to blast past rivals in DiRT Showdownʼs racing modes. Courses are littered with obstacles, pinch points, multiple-routes and ramps to deliver adrenaline-fuelled racing across spectacular courses.

BONE CRUNCHING DEMOLITION DERBY EVENTS - Crash, smash and bash your way through a range of demolition derby events, pushing our stunning damage engine to its spectacular limits.

EDGE OF CONTROL HOONIGAN EVENTS - A new accessible handling system lets you go wild in free-roaming, freestyle stunt parks. Compounds flooded with obstacles play host to a range of new challenges, from performing trick runs to competitive stunt events, explorations challenges and more.

DiRT Showdown comes with phenomenal graphical performance, bone-jarring damage, and social online and split-screen multiplayer as standard. Welcome to DiRT Showdown - a new world of driving delirium."












"In the dark days of the end of World War Two amidst the ruins of Berlin, one bullet can change history…

Sniper Elite V2 is the eagerly-awaited sequel to the highly-acclaimed Sniper Elite, giving gamers the most authentic World War II sniping experience available. You are elite US sniper Karl Fairburne. Parachuted into Berlin amidst the Germansʼ final stand, your mission is to prevent Nazi V2 rocket program technology from falling into the hands of the besieging Red Army. You must aid key scientists keen to defect to the US, and terminate those who would help the Russians.

Take advantage of authentic weaponry, learn how to stalk your targets, fortify your position, set up the shot, use your skill, patience and cunning to achieve your mission. Stealth gameplay is the key as you find yourself trapped between two desperate armies in a race against time. Watch as the celebrated ʽbullet camʼ from Sniper Elite returns, bloodier and more gruesome than ever – skilful shots are rewarded with a slow-motion flight of the bullet, then targets are graphically rendered in X-Ray as the bullet enters and destroys your victim. Organs shred, bones splinter, teeth shatter, as the true impact of the sniperʼs bullet is brought to life.

As World War Two ends and the Cold War begins, every shot counts. Use it wisely."












Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του review, ξανακοιτάξαμε όλα τα video που αιχμαλωτίσαμε κατά την διάρκεια των δοκιμών, ρίξαμε μία ματιά και στις σημειώσεις που κατά καιρούς κρατήσαμε και διαπιστώσαμε περίτρανα ότι το AVerMedia Live Gamer HD... μας διχάζει!

Ο reviewer με το μισοάδειο ποτήρι, θα σας μιλούσε για μία συσκευή με αρκετά μελανά σημεία: διαφαινόμενα προβλήματα στους κατόχους μεγαλύτερων οθονών (>1920x1080p) μιας και η κάρτα δεν επιτρέπει το "πέρασμα" τέτοιων αναλύσεων ούτε καν για desktop χρήση, καμία πρόβλεψη για 5.1 ήχο ή για NVIDIA 3D Surround Technology / AMD Eyefinity Technology καθώς και για αυξημένα capture framerates (120Hz) για 3D περιεχόμενο.

Από την πλευρά, ο reviewer με το μισογεμάτο ποτήρι έχει μάλλον να πει περισσότερα: η απλότητα και η αποτελεσματικότητα στο 1080p capturing είναι απλά αφοπλιστική! Η κάρτα έρχεται με ένα πλήρες bundle και ένα απλό αποτελεσματικό software, εγκαθίσταται στην pci-e σας και με μία πολύ διακριτική παρουσία κάνει τις 1080p εγγραφές σας πιο απλές και από το Print Screen! Μπορείτε να κάνε εγγραφές back to back με το hot button χωρίς καν να απαιτείται να βγείτε από το παιχνίδι σας και όλα αυτά με πρακτικά μηδαμινό αντίκτυπο στις επιδόσεις του συστήματός σας: ανύπαρκτα frame drops, πολύ περιορισμένες απατήσεις σε writes του σκληρού (~2ΜΒ/s) καθώς και μηδενική επιβάρυνση του επεξεργαστή. Όλα αυτά, δείχνουν ότι η AVerMedia έχει φτιάξει ένα προϊόν που πραγματικά δουλεύει και κάνει ότι υπόσχεται.

Επιπλέον, η δυνατότητα streaming στην σχετική on-line υπηρεσία (TwitchTV) και η δυνατότητα ηχογράφησης ακόμα και των συνομιλιών ή των σχολίων κατά την διάρκεια του on-line gaming σίγουρα προσθέτουν πόντους, στην πρόταση της AVerMedia. Αλλά δεν θα σας κουράσουμε άλλο με γενικόλογες διαπιστώσεις, σας αποχαιρετούμε με τα επικρατέστερα pros & cons που μας προέκυψαν κατά τις δοκιμές και την βαθμολογία που απέσπασε το Live Gamer HD.


Pros

  • Ποιοτικό 1080p αποτέλεσμα χωρίς σπασίματα.
  • Πρακτικά μηδενική επιβάρυνση στο σύστημα κατά την εγγραφή.
  • "Διάφανη" λειτουργία του software.
  • Hot button για άμεσο rec.
  • Εύκολα capture profiles στο RECentral για αρχάριους χρήστες.
  • Δυνατότητα εγγραφής και από κονσόλες (HTPC) με pass through λογική.

Cons

  • Ακατάλληλο για οθόνες > 1080p.
  • Απουσία 5.1 ήχου.
  • Δεν παρέχεται κάποιο στοιχειώδες video editing s/w.

AVerMedia Live Gamer HD Review: Gaming εγγραφές στο επόμενο επίπεδο!

Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα αυθεντικά .mp4 που σας δείξαμε στις προηγούμενες σελίδες. Ευχαριστούμε θερμά την AVerMedia για την παραχώρηση του δείγματος.