Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!

Καλωσορίσατε σε ένα ακόμα review του HwBox.gr. Σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη μητρικές, κάρτες γραφικών και λοιπά h/w components και θα ασχοληθούμε με το περιφερικό εκείνο που ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί προέκταση του χεριού μας για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Και όσοι βιαστείτε να πείτε ότι πλέον με τις οθόνες αφής και τα tablets, το mouse δεν αποτελεί και τόσο βασικό περιφερικό ενός pc, θα σας αντιτείνουμε ότι σε ένα gaming pc το mouse παραμένει το βασικό καταδεικτικό εδώ και αρκετά χρόνια. Οι μπίλιες έδωσαν την θέση τους στα led και τα led στα laser με τα πολλά dpi και κάπου εκεί, ελέω τέλματος, η κάθε εταιρία έσπευσε να δημιουργήσει δικά της unique selling points για τα προϊόντα της: εργονομικά designs, επιπλέον βαρίδια, ασύρματη λειτουργία, φωτιζόμενες λεπτομέρειες κ.ο.κ. Καλωσορίσατε σε ένα ακόμα review του HwBox.gr. Σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη μητρικές, κάρτες γραφικών και λοιπά h/w components και θα ασχοληθούμε με το περιφερικό εκείνο που ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί προέκταση του χεριού μας για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Και όσοι βιαστείτε να πείτε ότι πλέον με τις οθόνες αφής και τα tablets, το mouse δεν αποτελεί και τόσο βασικό περιφερικό ενός pc, θα σας αντιτείνουμε ότι σε ένα gaming pc το mouse παραμένει το βασικό καταδεικτικό εδώ και αρκετά χρόνια. Οι μπίλιες έδωσαν την θέση τους στα led και τα led στα laser με τα πολλά dpi και κάπου εκεί, ελέω τέλματος, η κάθε εταιρία έσπευσε να δημιουργήσει δικά της unique selling points για τα προϊόντα της: εργονομικά designs, επιπλέον βαρίδια, ασύρματη λειτουργία, φωτιζόμενες λεπτομέρειες κ.ο.κ.

Η Corsair είναι μία εταιρία, που μετά το σχετικά μαζεμένο της ντεμπούτο στον ευρύτερο χώρο των μνημών, μπήκε σε μία νέα πληθωρική εποχή με την οποία, σήμερα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με εξαίρεση μία μητρική και έναν επεξεργαστή, μπορεί κάποιος να χτίσει ένα ολόκληρο rig αποκλειστικά με Corsair προϊόντα! Cases, ανεμιστήρες, ψύκτρες, τροφοδοτικά, δίσκοι solid state, μνήμες και μία πληθώρα περιφερικών απλώνονται στην ευρύτατη γκάμα των προϊόντων της, και δεν σας κρύβουμε ότι τέτοιες πολυπράγμονες εταιρίες είναι αυτές από τις οποίες οι reviewers περιμένουν ...στραβοπατήματα. Και όμως, όσες φορές μας έχουν απασχολήσει προϊόντα της εν λόγω εταιρίας πάντα μένουμε με την εντύπωση των σοφών επιλογών, της πολύ καλής και σαφώς άνω του μετρίου ποιότητας και εν γένει του πολύ καλού user experience. Οι οιωνοί για το σημερινό μας mouse ήταν δε, ακόμα ευνοϊκότεροι μιας και το M90 ανήκει στην σειρά Vengeance, που οι προτάσεις της πάντα μας άφηναν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Τι έχει όμως να πει το Corsair Vengeance M90 για τον εαυτό του; Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα επιγραμματικά του specs αλλά θα σας βοηθήσουμε λέγοντάς σας ότι τα δυνατά χαρακτηριστικά του M90, εκτός από τα 5.700 dpi ανάλυσης του αισθητήρα, είναι τα δεκαπέντε (15!) συνολικά πλήκτρα του, εκ των οποίων εννιά είναι macro πλήκτρα στα οποία μπορείτε να αναθέσετε tasks. Το τελευταίο δε, το καθιστά ιδανικό για MMO (Massively Multiplayer Online) και RTS (Real Time Strategy) gaming και για όλες εκείνες τις φορές που οι πολλές συντομεύσεις και συνδυασμοί πλήκτρων σας έκαναν να ομοιάζετε περισσότερο με πιανίστα παρά με gamer. Δείτε το πίνακα που αναφέραμε παραπάνω και ελάτε μαζί μας στην επόμενη σελίδα να δούμε τις πρώτες πόζες του M90 στον φακό του HwBox.gr.



[CENTER]Tech Specs

[/CENTER]
DPI: 5700
Report Rate: 1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz
Programmable Buttons: 15
Package contents

Vengeance M90 laser gaming mouse
Warranty Card
Warranty
Two years



Η πρώτη εικόνα της συσκευασίας του M90 είναι αποκαρδιωτική. Πιστεύουμε ότι ένα ακριβό mouse σαν και το εν λόγω, οφείλει να έρχεται σε ένα όμορφο κουτί και όχι σε διάφανες πλαστικές συσκευασίες. Στην εμπρός πλευρά διαβάσαμε για τον περιβόητο Avago ADNS-9500 LaserStream 5700dpi αισθητήρα και τα 15 πλήκτρα, ενώ στην πίσω είδαμε πεντάγλωσση περιγραφή καθώς και αναφορές στα 48kb on-board μνήμης της συσκευής και στην χρήση αλουμινίου για το frame και την βάση της συσκευής. Κατόπιν, η συσκευασία παραδόθηκε σε παρακείμενο σκύλο, ο οποίος ζορίστηκε αρκετά να την ανοίξει. Αλλά τα κατάφερε.


Με το M90 ελευθερωμένο από την πλαστική φυλακή του, ξεκινήσαμε να κάνουμε τις πρώτες μας παρατηρήσεις. Η συσκευή φαντάζει αρκετά βαριά ενώ είναι αρκετά πλατιά και σχετική κοντή. Αν αγκαλιάζετε το mouse με όλο το χέρι να εφάπτεται (palm grip) ίσως να βρεθείτε με το μεσαίο δάκτυλο εκτεθειμένο, μιας και η ασυμμετρία στο μήκος των δύο βασικών πλήκτρων φαντάζει ατυχής: οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν κοντύτερο δείκτη (αριστερό click) απ' ότι μεσαίο (δεξί κλικ). Τα δύο πλήκτρα στην άκρη του "click" - για την ρύθμιση των dpi - είναι αρκετά σκληρά και δεν θα πατηθούν από λάθος. Επίσης τα πλαϊνά πλήκτρα παρουσιάζουν ένα ευχάριστο σφιχτό πάτημα και λόγω του ιδιαιτέρου σχήματός τους ενεργοποιούν αρκετά γρήγορα την muscle memory σας. Πάντως, ανάλογα με το πιάσιμο, το δύο τελευταία πλαϊνά πλήκτρα ενδέχεται να είναι πολύ πίσω - για συχνή χρήση, ειδικά αν διαθέτετε μεγάλα χέρια όπως ο γράφων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το όλο αυτό "σύμπλεγμα" πλήκτρων είναι σοφά τοποθετημένο, δεν ενοχλεί και δεν μπερδεύει στην γενική χρήση καθώς και ότι το Μ90 σε προδιαθέτει μάλλον για claw grip, λόγω του σχήματος και των σχετικά σκληρών πλαϊνών πλήκτρων.

Θετική εντύπωση μας άφησε το sleeved καλώδιο, που είχε και επαρκές μήκος (~2m), ενώ κατά της χρήση το αυξημένο βάρος (~150gr) δεν μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν θα είχαμε παράπονο αν βλέπαμε και την δυνατότητα πρόσθεσης/αφαίρεσης βαριδιών, να δίνει το παρόν. Η ρόδα του scrolling είναι σαφώς υπεράνω κριτικής με σωστή θέση, "βύθιση" και ομαλά βελούδινη περιστροφή. Τα δύο clicks έχουν μικρή διαδρομή και παρουσιάζουν μικρή αντίσταση, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος ...εκπυρσοκρότησης.

Έχοντας ήδη μαζέψει αρκετά clicks σε βασικές λειτουργίες στα Windows, φτάσαμε στην σελίδα του προϊόντος προκειμένου να δούμε τι λειτουργίες θα διαλέξουμε για τα επιπλέον πλήκτρα μας και πως αυτές οι λειτουργίες ανατίθενται στα επιπλέον πλήκτρα. Δύο downloads και μία εγκατάσταση αργότερα, ήρθε ή ώρα να ρίξουμε μία καλή ματιά στο συνοδευτικό utility.


Disclaimer: Μην προσπεράσετε αυτή τη σελίδα!


Εξηγούμαστε: όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα οποιοδήποτε περιφερικό, μαζί με τα dpi, τα MHz και τα καλώδια - όποια δηλαδή specs σκιαγραφούν το hardware κομμάτι του προϊόντος - αγοράζετε και ένα απαραίτητο software μέρος του εν λόγω προϊόντος. Συνηθέστερα, όπως και στην περίπτωσή μας, το software αυτό έχει δύο μέρη: τον driver και το συνοδευτικό utility, για τις επιπλέον λειτουργίες. Και αν στις μέρες μας θεωρείται δεδομένο ότι οι drivers των σύγχρονων περιφερικών λειτουργούν, τις περισσότερες φορές καλά, σε τέτοιου είδους προϊόντα μεγάλο ρόλο παίζει και το συνοδευτικό utility, μιας και αν αυτό δεν είναι λειτουργικό, εύχρηστο και αποδοτικό τότε, απουσία εναλλακτικής software λύσης, αγοράσατε ένα υπέροχο προϊόν του οποίου το potencial δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσετε. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχετε να μας διηθηθείτε μία ιστορία για κάποια κάρτα ήχου ή για κάποιο gamepad που ενώ δεν χόλενε σε hardware, η απούσα ή πλημμελής software τεκμηρίωση τα έστειλε πολύ νωρίς στο χαμηλότερο συρτάρι.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η Corsair στο software κομμάτι. Και πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση του software να πούμε ότι ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρία που φτιάχνει το περιφερικό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελπίδες να μην το "ξεχάσει" σε επίπεδο αναβαθμίσεων drivers, και να αναφέρουμε ότι στην διάρκεια των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε την v1.0.0.25.exe έκδοση τους συνοδευτικού software και την v1.11 έκδοση firmware. Και επειδή ξέρουμε ότι μερικοί ανατριχιάζετε στην ανάγνωση της λέξης "firmware" θα σας πούμε ότι αφενός η Corsair έχει κάνει το πέρασμα το firmware του mouse θέμα μερικών clicks (χωρίς καν restart) και αφετέρου, αν αγοράσετε το M90 από κάποιο μεγάλο κατάστημα δεν αποκλείεται να το παραλάβετε με την το τελευταίο firmware εγκατεστημένο.

Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


Πάμε λοιπόν να δούμε το παρεχόμενο software. Εκ πρώτης όψεως οι τακτικότεροι αναγνώστες θα αναγνωρίσετε τις αισθητικές ομοιότητες με το software που συνόδευε τα ακουστικά της σειράς Vengeance (1300, 1500 και 2000) ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα έχετε ήδη διακρίνει τα τρία θεματικά tabs στον πάνω μέρος της εφαρμογής. "Assign Buttons", "Manage Performance" και "Manage Profiles". Ας τα πάρουμε με την σειρά:

  • Assign Buttons: το tab με τις επιλογές για ανάθεση λειτουργιών στα πλήκτρα είναι αρκετά φορτωμένο με επιλογές και η βασική του λογική είναι ότι πιέζουμε πρώτα το φυσικό πλήκτρο στο mouse μας και ακολούθως επιλέγουμε το πλήκτρο πληκτρολογίου που θα του αναθέσουμε. Εκτός από απλά πλήκτρα (όπως το δεξί ή αριστερό βελάκι) τα κουμπιά του mouse μπορούν να "φιλοξενήσουν" ειδικά πλήκτρα (advanced button funcions) όπως το Sniper Mode ή επιλογές για την on the fly αλλαγή των dpi. Είναι προφανές ότι εκτός από τα απλά keystrokes μπορούμε να αναθέσουμε και ακολουθίες περισσοτέρων πλήκτρων καθώς και να ορίσουμε την καθυστέρηση μεταξύ του "πατήματος" τους. Τέλος παρέχονται επιλογές για ανάθεση windows λειτουργιών (copy, paste, print, save, launch program, close window κ.τ.λ.) καθώς επίσης και επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρεται επαναληπτικά το πλήκτρο που προγραμματίσαμε (τι θα κάνει αν το κρατάμε πατημένο κ.α.).

  • Τέλος η Corsair, με την επιλογή "Hardware Playback" (κάτω αριστερά) δίνει στην χρήστη την δυνατότητα να αποφασίζει αν τα macros και τα binds θα εκτελούνται από το software (που τρέχει στο taskbar) ή από την μνήμη του mouse (hardware mode) όπως απαιτούν κάποια "περίεργα" games όπως το Battlefield 3. Το προφανές κυριότερο πλεονέκτημα της hardware εκτέλεσης των macros/binds είναι η "διάφανη" εκτέλεση και εκτεταμένη συμβατότητα με τα παιχνίδια, απλά στην software εκτέλεση ο χρήστης μπορεί να έχει πάνω από 6 profiles για τα macro του καθώς και auto switch τους, ανάλογα με την εφαρμογή που είναι focused!

    Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!



  • Manage Performance: Τρία συν ένα dpi settings με δυνατότητα ανεξάρτητης ανάλυσης σε X & Y άξονα, και με το τελευταίο να φέρει το βαρύγδουπο "Sniper" και να υπόσχεται αυξημένη ευστοχία σε zoomed καταστάσεις, τέσσερα διαθέσιμα report rates, Angle Snapping για ευκολότερη διατήρηση ευθείας διαδρομής του mouse, surface quality για την σάρωση και αξιολόγηση της επιφάνειας πάνω στην οποία χρησιμοποιείτε το Μ90 καθώς και Lift Height για να καθορίζεται σε πιο ύψος θα παύει να φέρνει input o αισθητήρας όταν επανατοποθετείτε το mouse στο κέντρο του mousepad, είναι εκεί για να φέρετε το Corsair M90 στα μέτρα σας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν εντοπίσαμε ελλείψεις στην συγκεκριμένη καρτέλα, όσο και αν το προσπαθήσαμε.

  • Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!



  • Manage Profiles: Με την τόσο μεγάλη παραμετροποίηση στο M90 θα χαρείτε να δείτε τις επιλογές export/import (.xml) των profiles σας καθώς και την αντιστοίχηση τους με ένα από τα έξι status led της συσκευής. Αν διαθέσατε αρκετό χρόνο για να φέρετε το M90 στα μέτρα σας, δεν χρειάζεται να σας τονίσουμε την αξία ενός export για backup χρήση, σωστά;

  • Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!



Τι δεν βρήκαμε στο συνοδευτικό software; Χμμ... ίσως κάποια ρύθμιση σχετικά με το scrolling και την ευαισθησία του, αλλά πέραν αυτού δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχαν ελλείψεις, αλλά αν θέλαμε να δώσουμε μία όμορφη κατεύθυνση θα λέγαμε ότι δεν θα μας πείραζε να μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε το φωτιζόμενο λογότυπο, ή τα έξι profile leds και για κάποιον άλλο σκοπό. Ένδειξη των DPI στα profile leds; Gmail notification στον φωτισμό του λογότυπου; Γιατί όχι;! Σαφώς και η απουσία τέτοιων λειτουργιών σε ένα gaming mouse δεν είναι παράληψη αλλά σίγουρα δεν θα γκρινιάζαμε αν τις βλέπαμε να προστίθενται σε κάποιο μελλοντικό update.


Εκτός από την γενική desktop χρήση, και τα σχετικά ευρήματα για την εργονομία που καταθέσαμε στην δεύτερη σελίδα, θελήσαμε να δούμε τι κάνει το Vengeance Μ90 στο ...πεδίο της μάχης. Gaming εις την τετάρτη λοιπόν, με τέσσερις γνωστούς τίτλους να δέχονται τα ευεργετήματα ( ; ) του καλού αισθητήρα και των πολλών macro key και τον reviewer να διασκεδ... να αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα την δουλειά του και να αναφέρει τις κατά περίπτωση εντυπώσεις του.


StarCraft 2

Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


Tο πλέον γνωστό real-time strategy της Blizzard που με τον καλό "ρυθμό" του ίσως επωφελούνταν από μερικά keybinds, ήταν το πρώτο testing στο οποίο θα υποβάλαμε το mouse της Corsair. Μετά από περίπου δύο ώρες καταλήξαμε να έχουμε αναθέσει τέσσερα Control Groups στα πρώτα τέσσερα πλήκτρα του Μ90 και είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε και την μεταφορά του Ctrl σε κάποιο από τα χαμηλότερα πλήκτρα του mouse. O αισθητήρας και η εργονομία ήταν υπεράνω κάθε κρητικής και το μεγάλο χέρι του reviewer δεν παραπονέθηκε καθόλου. Η υφή και το σχήμα των επιπλέον πλήκτρων είναι αρκετά μελετημένη, έτσι ώστε μετά τα πρώτα 15 λεπτά μιας κάποιας αμηχανίας, τα δάχτυλα αναγνωρίζουν τα πλήκτρα με ευκολία και δεν απαιτείται επιπλέον οπτική επιβεβαίωση. Τα skills μας στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι άκρως περιορισμένα αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι καλύτεροι παίκτες θα βολευτούν ακόμα και με κάποια command buttons στο M90, ενώ αν υπάρχει κάτι που θα σας παιδέψει πολύ για να συνηθίσετε - και ίσως ποτέ δεν συνηθίσετε - είναι τα location keys (F2, F3 και F4) τα οποία θα σας συμβουλεύαμε ανοιχτά να διατηρήσετε στην εξουσία του keyboard.

Η όλη εμπειρία ήταν θετικότατη, δεν παρατηρήσαμε καμία υστέρηση, ενώ ακόμα και αν δεν καίγεστε να μετακινήσετε λειτουργίες στο δεξί σας χέρι - ειδικά όσοι από εσάς σιχαίνεστε τις αλλαγές - αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε τουλάχιστον με μερικά Control Groups στο M90 σας, οπότε κάθε αλλαγή σε mouse χωρίς επιπλέον πλήκτρα θα σας φαντάζει πλέον τραγική!



World of Warcraft

Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


MMO ρόλων με δική του θέση στα Guinness World Records λόγω της τρομακτικής δημοτικότητας, το οποίο είναι συνήθης ύποπτος για πολλές kayboard "χορογραφίες". Στο WoW διαπιστώσαμε ότι έχοντας το αριστερό χέρι στην θέση WASD για τις βασικές κινήσεις του ήρωα, τα πλήκτρα 1, 2, 3, 4, και 5 καθώς και τα Shift + τους (για το bottom left bar μας), είναι ήδη σε ένα πολύ βολικό μέρος στο πληκτρολόγιο, οπότε το M90 κλήθηκε να αναλάβει τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα 6,7,... και δεξιότερα, καθώς επίσης πειραματιστήκαμε με μερικά assign από το spell book και από το inventory. Παρατηρώντας έναν ακόμη καλύτερο παίκτη να αποφασίζει τα assign που θα χρησιμοποιήσει είδαμε με έκπληξη τα επιλέγει διαφορετικά profiles του Μ90 για λειτουργίες που ανήκουν σε αντίστοιχα διαφορετικά toolbars! Συνειρμική επιλογή η οποία σίγουρα θα κοστίζει λιγότερο χρόνο εξοικείωσης στον χρήστη και δεν είχαμε σκεφτεί.

Κατά τα λοιπά, στο WoW ασυναίσθητα αναζητήσαμε την επιλογή για τα 3200 dpi ενώ κάποιοι περισσότερο "ιδιότροποι" gamers ίσως να εκμεταλλεύονταν την επιλογή για διαφορετική ανάλυση ανά άξονα στον συγκεκριμένο παιχνίδι. Η μεγαλύτερη ανάλυση οριζοντίως ίσως φέρνει μία ανεπαίσθητη βελτίωση στην όλη εμπειρία! Κλείσαμε το WoW και κάναμε διπλό κλικ στο...



League of Legends

Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


Το παλιό, πλην τίμιο RTS με το σταθερό κοινό ήταν η επόμενη δοκιμασία. Από νωρίς δώσαμε στο πλήκτρα του mouse τα "Item Shop", "Show Character Menu" και την λειτουργία του Tab για να βλέπουμε αντικείμενα και kill του αντιπάλου. Παίξαμε για λίγη ώρα ώστε να το συνηθίσουμε, Τα items δεν μας βόλευαν στο mouse και έτσι έμειναν στο keyboard αλλά σιγά σιγά βάλαμε σε ένα νέο profile μερικά spells και έτσι πειραματιστήκαμε με δύο μισογεμάτα "hardware" profiles στο Μ90. Σίγουρα οι περιορισμένες μας γνώσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι, περιόρισαν σημαντικά τα keybindings που επιλέξαμε αλλά είμαστε σίγουροι ότι 10 με 12 "πλήκτρα", μοιρασμένα σε δύο profiles σίγουρα μπορούν να φανούν χρήσιμα για τους πιο μυημένους!



Crysis 2

Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


First person shooter και συνήθης αιτία πολλών αναβαθμίσεων, το οποίο ίσως μας αποκαλύψει αν πράγματι ο αναβαθμισμένος αισθητήρας του M90 προσφέρει το κάτι παραπάνω στο gameplay. Τα επιπλέον πλήκτρα δεν είχαν να προσφέρουν κάτι φοβερό στον συγκεκριμένο τίτλο. Δοκιμάσαμε να κάνουμε assign την ρίψη χειροβομβίδων αλλά τελικά καταλήξαμε ότι είναι περισσότερο μπελάς παρά ευκολία. Κατόπιν δοκιμάσαμε το sniper button - το οποίο υπάρχει στο Μ90, απλά δεν είναι τόσο εξόφθαλμα τοποθετημένο όσο στο Corsair M60 - και διαπιστώσαμε ότι πράγματι το πλήκτρο βοηθάει απλά το Crysis 2 δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στην sniper λειτουργία του για να ανάδειξη το επιπλέον όφελος από το sniper mode τους Corsair M90. Είμαστε πάντως σίγουροι ότι πιο απαιτητικοί τίτλοι, όπως το ολοκαίνουργιο Sniper Elite 2, και ακόμα και multiplayer παιχνίδια βολών θα βελτιωθούν σημαντικά από την συγκεκριμένη λειτουργία, μιας και με την χρήση της, η σκόπευση γίνεται πιο "βαριά" και σαφώς πιο σίγουρη χωρίς μικροδιορθώσεις και αποκλίσεις της τελευταίας στιγμής. Επίσης η zoomed ριπές εν κινήσει είναι πραγματικά καλύτερες με το sniper button του Corsair M90.

Τέλος, το -δυστυχώς μη ρυθμίσιμο- βάρος του Corsair M90 δίνει μία πολύ smooth and gentle εμπειρία σε όλες τις μετακινήσεις στο παιχνίδι χωρίς προβλήματα στις επαναφορές του mouse στο κέντρο του χώρου σας, ακόμα και αν δεν πειράξετε το Lift Detection. Όπως και τα προηγούμενα τρία, έτσι και αυτό το παιχνίδι δοκιμάστηκε τόσο σε mat λασχτιχένιο mouse pad τόσο και σε γυαλιστερό ξύλινο γραφείο και δεν νιώσαμε ποτέ την ανάγκη να ενημερώσουμε το utility για την αλλαγή των επιφανειών. Ο αισθητήρας τα βγάζει πέρα άνετα!



Η τελευταία σελίδα του review συνηθίζεται να είναι μια αναδρομή και μία τελική επισκόπηση του προϊόντος, από την μεριά του reviewer. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δε, η τελευταία σελίδα γράφτηκε τέσσερις μέρες μετά την πρώτη επαφή με το Vengeance M90, έτσι ώστε η άποψη που θα καταθέσουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κατασταλαγμένη και απαλλαγμένη από τους όποιους εντυπωσιασμούς μπορεί να προέκυπταν τις πρώτες ώρες.

Χρησιμοποιήσαμε το M90 τόσο για καθημερινές όσο και για gaming "εργασίες" και η συνολική εικόνα που μας άφησε ήταν θετική. Πέραν όμως αυτού, θα διστάζαμε να χαρακτηρίζαμε το M90 "εξαιρετικό". Το γιατί, δεν οφείλεται σε κάποια φοβερή ανεπάρκεια του προϊόντος, αλλά στο ότι παίζοντας με MSRP $79.99 o πήχης είναι εκ των πραγμάτων πολύ ψηλά και σε κάποια σημεία είχαμε την εντύπωση ότι η Corsair, θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα. Αλλά για να μην σας "χάσουμε" μέσα σε μία αόριστη γενικολογία, πάμε να δούμε τι αποκομίσαμε, από πέντε βασικές σκοπιές:

  • Εργονομία: Το Μ90 θα ταιριάξει αρκετά εύκολα στην συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Η θέση των επιπλέον πλήκτρων είναι βολική και δεν επιβαρύνει στην βασική χρήση. Η χρήση των πλήκτρων μας ικανοποίησε απολύτως και είναι μόνο οι έχοντες πραγματικά μεγάλα χέρια, είναι αυτοί τους οποίους θα συμβουλεύαμε να δοκίμαζαν το grip πριν αγοράσουν. Το βάρος του mouse είναι αυξημένο αλλά μπορείτε να το παραβλέψετε λόγω της καλής κύλισης του υλικού τριβής. Τέλος, ένα απρόσμενο εύρημα: Στατικός ηλεκτρισμός! Ναι, συχνά το Μ90 μας "τσιμπούσε" και ένα καλό googling απέδειξε το ότι δεν ήμασταν μεμονομένο περιστατικό.


  • Εμφάνιση: Το ξέρουμε ότι οι κρίσεις για την εμφάνιση ενός mouse μάλλον νομοτελειακά εμπίπτουν στην σφαίρα της υποκειμενικότητας, αλλά αισθανόμαστε ότι το Vengeance M90 είναι ένα κομψό και "κοφτερό design" που δύσκολα θα απογοητεύσει. Οι φωτιζόμενες λεπτομέρειες δε, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τις γραμμές του. Είναι ένα μείγμα μοντέρνου και παράλληλα διακριτικού, τέτοιο που μάλλον αποφεύγεται η "hate it or love it" αντιμετώπισή του. Σοφή επιλογή από μία εταιρία που ξέρει πως να συγκινεί τις μάζες!


  • Ποιότητα: Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά αντικειμενικά. Το αλουμίνιο, τα μαλακά πλαστικά, οι όμορφα φωτισμένες λεπτομέρειες, το ποιοτικό sleeve του καλωδίου και η κύλιση της ροδέλας δεν πρόκειται ποτέ να σας αφήσουν να πιστέψετε ότι πληρώσατε κάτι που δεν παραλάβατε: το Μ90 είναι μία ποιοτική συσκευή και θα "σταθεί" στο γραφείο σας όσο ακριβά και να είναι τα υπόλοιπα περιφερικά σας.


  • Απόδοση: Ο Avago ADNS-9500 κάνει ότι υπόσχεται. Και το κάνει καλά. Δεν διαπιστώσαμε ακανόνιστες "επιταχύνσεις", skipαρίσματα ενώ ακόμα και τα lifts γίνονταν με πολύ προβλέψιμο τρόπο, έτσι ώστε θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι μία μέρα μετά την αγορά σας θα νιώσετε πραγματικά άνετοι με το νέο σας mouse. Και ενώ ο αισθητήρας θεωρείται - και είναι - από τους κορυφαίους, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους FPS Gamers: το Μ90 είναι βαρύ και καθώς δεν υπάρχει επιλογή για αλλαγή του βάρους του, θα ήταν καλό να το δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε. Οι υπόλοιποι, MMO και RTS ας προχωρήσουν άφοβα, μιας και τα επιπλέον πλήκτρα έχουν πραγματικά να προσφέρουν πόντους στην gaming εμπειρία σας. Ξεκινήστε με τρία ή τέσσερα βασικά bindings και θα δείτε ότι με το πέρασμα του χρόνου, το Μ90 ξεδιπλώσει τις αρετές του.


  • Software: Θα κρίνουμε τα πράγματα από τις παρούσες εκδόσεις firmware και software και θα πούμε ότι πλέον δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι. Ναι, η δημιουργία macro με τα ειδικά πλήκτρα του mouse προς το παρόν απουσιάζει, αλλά αυτή είναι μία έλλειψη, μόνο για όσους ψάχνουν να βρουν κάτι. Αλλά πέραν αυτού, δεν πιστεύουμε ότι θα έχετε αρνητικές εκπλήξεις. Τουναντίον, αν διαθέτετε και άλλα προϊόντα της σειράς Vengeance (πληκτρολόγιο, headphones) το περιβάλλον θα σας φανεί αισθητικά και λειτουργικά γνώριμο. Μπράβο και πάλι στην Corsair που προσπαθεί να "ενοποιήσει" την software εμπειρία των προϊόντων της σειράς. Ακόμα μία σοφή επιλογή της.


Και με τα επιμέρους στην άκρη, την βαθμολογία και το award να ακολουθεί, θα σας αφήσουμε με το εξής: το M90 έρχεται να δώσει το κάτι παραπάνω στην gaming εμπειρία σας και να βελτιώσει την απόδοσή σας στις καθημερινές εργασίες. Μας εντυπωσίασε, αλλά μας άφησε και μία σίγουρη αίσθηση ότι η Corsair, αργά ή γρήγορα, θα μας δείξει ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο mouse. Γιατί μπορεί!


Επί του πιεστηρίου: Η Corsair ανέβασε έτοιμα Game Profiles για αρκετούς διάσημους τίτλους, στην σελίδα του Vengeance M90. Kudos!


Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!


Corsair Vengeance M90 Review: The Mouse That Roared!

Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος!