MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er

Πριν 4 μήνες, η Intel κυκλοφόρησε το Ζ77 chipset. Πρόκειται για το νεότερο chipset της αλλά όχι και για το κορυφαίο της. Το Χ79 κρατάει ακόμα τα ινία του extreme chipset της Intel. Βέβαια, η διαφορά των επιδόσεων όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα reviews του ΗwΒox δεν είναι τεράστια με το Ζ77 να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις το Χ79. Το Ζ77 αποτελεί την αναβάθμιση του Ζ68. Προς τιμή της η Intel, παρέχει πλήρη υποστήριξη μεταξύ του Ζ68 και Ζ77 και των Sandybridge και Ιvybridge επεξεργαστών. Μια καλύτερη άποψη θα μπορείτε να σχηματίσετε μέσα από το review του IvyBridge εδώ. Πριν 4 μήνες, η Intel κυκλοφόρησε το Ζ77 chipset. Πρόκειται για το νεότερο chipset της αλλά όχι και για το κορυφαίο της. Το Χ79 κρατάει ακόμα τα ινία του extreme chipset της Intel. Βέβαια, η διαφορά των επιδόσεων όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα reviews του ΗwΒox δεν είναι τεράστια με το Ζ77 να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις το Χ79. Το Ζ77 αποτελεί την αναβάθμιση του Ζ68. Προς τιμή της η Intel, παρέχει πλήρη υποστήριξη μεταξύ του Ζ68 και Ζ77 και των Sandybridge και Ιvybridge επεξεργαστών. Μια καλύτερη άποψη θα μπορείτε να σχηματίσετε μέσα από το review του IvyBridge εδώ.

Ποιος είπε ότι η MSI έμεινε έξω από τον χορό του Ζ77; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν μιας και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο κατασκευής μητρικών καρτών. Στους 4 μήνες παρουσίας του το Ζ77 έχει κλέψει την παράσταση. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, το Ζ77 ήρθε για να μείνει και με την πληθώρα λειτουργιών και νέων τεχνολογιών που διαθέτει, διατίθεται να λύσει τα χέρια μας.

Η MSI σκοπεύει με την ενσωμάτωση και τον συνδυασμό δικών της καινοτόμων λειτουργιών με αυτές της Intel να κατασκευάσει μια πραγματικά αξιοζήλευτη σειρά μητρικών. Η MSI Z77A-GD65 αποτελούσε μέχρι πρότινος την κορυφαία λύση της MSI για το Ζ77. Πριν λίγο καιρό όμως η Ζ77Α-GD80 ήρθε για να κλέψει την θέση του flagship από την GD65. H MSI είχε την καλοσύνη να μας αποστείλει την Z77A-GD65. Εξοπλισμένη με όλες τις τεχνολογίες της Intel και φυσικά πρωτοποριακές τεχνολογίες που η MSI έχει ενσωματώσει εγγυάται να μας δείξει τα δόντια της απέναντι στους αντιπάλους της. Πάμε να δούμε αν τελικά τα καταφέρνει;





Η πρώτη ματιά

Με μια πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως η MSI κυμαίνεται στα χρώματα του μπλε και του μαύρου. Ένας χρωματικός συνδυασμός που έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν για τα MSI motheboards. Με τεχνολογίες όπως τα OC Genie II, ClickBIOS ΙΙ,ΤΗΧ Trustudio PRO καθώς και με υλικά Military Class III έρχεται για να ταράξει τα νερά. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε με λεπτομέρειες στις επόμενες σελίδες της παρουσίασής μας.






Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;

Μέσα στο κουτί της MSI Z77A-GD65, βρίσκουμε τα παρακάτω:

• Εγχειρίδιο χρήσης
• “Quick Guide”
• CD με drivers & utilities
• Πιστοποιητικό Ποιότητας και Σταθερότητας
• Ι/Ο Panel
• 4x SATA 6Gb/s cables
• SLI Bridge
• M-Connectors
• V check cables



Τα I/O Ports

H MSI Z77A-GD65 σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:

• 1 x PS/2 Keyboard/Mouse port
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Coaxial S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 4 x USB 2.0
• 2 x USB 3.0 Supercharger ready
• 1 x RJ45 LAN Jacks
• 1 x DVI-D
• 1 x VGA port
• 1 x HDMI
• 1 x 6 in 1 audio jack


MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er



Μετά από σύντομη επαφή με την μητρική, τα πράγματα δείχνουν συνηθισμένα για μια high-end λύση της MSI. Αξιέπαινη προσοχή στις λεπτομέρειες, όμορφο εξωτερικό και πλούσιος εξοπλισμός. Η MSI Z77A-GD65, εκτός όλων των υπόλοιπων specs που διαθέτει, έχει και μερικές λεπτομέρειες που κερδίζουν την προσοχή μας, όπως είναι π.χ. η χρήση βιδών και όχι push-pins για τη συγκράτηση του συστήματος ψύξης της, κάτι που εννοείται πως θα κρατήσει τις θερμοκρασίες σε χαμηλότερα επίπεδα, ευνοώντας φυσικά τον Power User και τον Overclocker. Βέβαια, η αληθινή ουσία κρύβεται αλλού, μέσα στα ειδικά χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που εμπεριέχει η MSI Z77A-GD65, στα components από τα οποία αποτελείται, καθώς και στο software που τη συνοδεύει. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η ύπαρξη τριών εξόδων για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Είναι κάτι που σε πολλές high-end μητρικές δεν συναντάμε συνήθως. Ας πάμε λοιπόν να τα εξετάσουμε εξονυχιστικά, πριν περάσουμε στις πολυπόθητες μετρήσεις.



MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er




PCI Express 3.0
Η MSI είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία του χώρου που λάνσαρε μητρική με PCI Express 3.0 θύρες επικοινωνίας. Τα πλεονεκτήματα πολλά και μεταξύ άλλων είναι ο γρήγορος ρυθμός μεταφοράς, ο οποίος φτάνει μέχρι και τα 32GB/s, διπλάσιος δηλαδή από το PCI Express 2.0! Επιπλέον το PCI Express 3.0, σύμφωνα με την MSI, είναι αποδοτικότερο και προσφέρει αυξημένη συμβατότητα με συσκευές που χρησιμοποιούν PCI θύρα. Αν θέλετε, λοιπόν να εξασφαλίσετε μακροζωία στο gaming pc σας και την απόλυτη συμβατότητα με τις κάρτες της επόμενης γενιάς τότε η MSI Z77A-GD65 σας περιμένει.

OC Genie II
Ποιος σας είπε ότι η MSI έμεινε στάσιμη στην εξέλιξη του OC Genie; Ίσα ίσα το εξέλιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα με το πάτημα ενός κουμπιού η MSI μας δίνει την δυνατότητα να overclockάρουμε τον υπολογιστή μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια και με απόλυτη ασφάλεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με την MSI αυξάνεται αναπάντεχα η απόδοση του CPU, της Memory, της iGPU και του HDD σας. Έτσι, όταν θα θέλετε να παρακολουθήσετε μια HD ταινία ή να παίξετε online παιχνίδια δεν θα στεναχωριέστε για το lag. Οι επιδόσεις στα γραφικά αυξάνονται μέχρι και 136% με την χρήση του OC Genie II.

Military Class III
Πρόκειται για ακόμα ένα feature που εξελίσσει η MSI. Όλες οι high-end σειρές της ήταν εφοδιασμένες με το Military Class και το Military Class ΙΙ pack. Τι είναι όμως αυτό; Ουσιαστικά είναι components της μητρικής τα οποία όμως έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις καλύτερες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, μιλάμε για Hi-c CAPs, SFC (Super Ferrite Choke) και Solid CAPs που έχουν παραπάνω δυνατότητες από τις απλές υλοποιήσεις. Μέσω αυτού του πακέτου η MSI δίνει στις μητρικές της περισσότερη διάρκεια ζωής, κορυφαίες επιδόσεις και απαράμιλλη αποδοτικότητα. Επιπλέον, με το DrMOS II η διάρκεια ζωής των component αυτών επεκτείνεται ακόμα περισσότερο μιας και παρέχεται διπλάσια θερμική προστασία. Πράγματα που για άλλες εταιρείες φαντάζουν εξωφρενικά, για την ΜSI μοιάζουν συνηθισμένα.

THX TruStudio PRO
Τελευταία, όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής μητρικών πλακετών, μας έχουν συνηθίσει σε ενσωματωμένες κάρτες ήχου και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι ασχολούνται περισσότερο γύρω από το κομμάτι του audio και του visual. Έτσι και η MSI! Μέσω των εξόδων ήχου και γραφικών της Z77A-GD65 μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία ήχου και εικόνας, σαν να ήταν live! Δείτε τις ταινίες σας, ακούστε την μουσική και παίξτε τα αγαπημένα σας παιχνίδια χωρίς κανέναν συμβιβασμό!

SATA 6Gb/s - USB 3.0
Η Ζ77Α-GD65 ήταν μέχρι πρότινος η ναυαρχίδα της MSI όσον αφορά το Ζ77 και είναι εξοπλισμένη σαν αστακός. Είναι, λοιπόν, εφοδιασμένη με SATA3 που προσφέρουν ταχύτητες διπλάσιες από αυτές του SATA2 και bandwidth που φτάνει τα 6Gb/s. Επίσης, λόγω της ύπαρξης του SATA3 η MSI Z77A-GD65 είναι σε θέση να απελευθερώσει όλη την δύναμη των νέων HDDs και SSDs. Επιπλέον, με το USB 3.0 η MSI Z77A-GD65 αποκτά την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων με δεκαπλάσια ταχύτητα από αυτή του USB 2.0.

HDMI v1.4
To πρότυπο HDMI είναι σε θέση να μεταφέρει βίντεο υψηλής ποιότητας με πολυκάναλο ήχο μέσω ενός και μόνο καλωδίου. Συνεπώς εξασφαλίζει καθαρότερη απεικόνιση του ψηφιακού σας περιεχομένου σε αναλύσεις Full HD 1080p, χωρίς απώλειες στην ποιότητα όπως συνηθίζεται με τις αναλογικές συνδέσεις και τους ψηφιακούς-σε-αναλογικούς μετατροπείς. Επιπλέον, η θύρα HDMI είναι συμβατή με HDCP, επιτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή Blu-ray χωρίς κολλήματα. Ζήστε την απόλυτη home-theater εμπειρία!

Super Charger
Η αγορά φορητών συσκευών, όπως smart phones και tablets, αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Παρʼ όλα αυτά, δεν μπορούν όλες οι μητρικές να φορτίσουν αρκετές από αυτές τς συσκευές. Η MSI για ακόμα μια φορά κάνει την διαφορά και εξοπλίζει την Z77A-GD65 με την δυνατότητα Super Charger. Το Super Charger είναι πρόγραμμα που τρέχει στα Windows και ουσιαστικά αναθεωρεί την παροχή ρεύματος της USB port που έχετε τοποθετήσει την συσκευή σας έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή φόρτιση. Δεν είναι όμως αυτό που κάνει το Super Charger ξεχωριστό! Η λειτουργία Super Charger εκτελείτε ακόμα και όταν ο Η/Υ σας είναι κλειστός, απλά την λειτουργία μπορούν να αναλάβουν μόνο οι κόκκινες μπροστινές θύρες USB της MSI Z77A-GD65.

M-Flash
Παρατηρούμε τελευταία ότι όλες οι εταιρείες διαφημίζουν το Dual BIOS feature. H MSI όμως εξέλιξε την δυνατότητα αυτή. Πλέον μπορείτε να έχετε Dual BIOS δυνατότητα αλλά χωρίς δεύτερο chipάκι BIOS. Nαι, καλά διαβάσατε! Τον ρόλο του δεύτερου BIOS chip, αναλαμβάνει ουσιαστικά το USB stick. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα BIOS data και να κάνετε backup αλλά και restore τις ρυθμίσεις του BIOS σας. Εκτός αυτού, ταυτόχρονα το ίδιο USB stick σας μπορεί να είναι bootable BIOS chip απ' όπου θα εκκινείτε τον υπολογιστή σας!

3TB+ Infinity
Η τεχνολογία 3ΤΒ+ infinity, δεν σπάει απλά τα όρια των παραδοσιακών BIOS, αλλά ενισχύει την χρήση των 3TB+ δίσκων αποτελεσματικά. Πλέον, με την τεχνολογία αυτή της MSI πέρα από την απλή υποστήριξη των 3TB+ HDDs, η MSI μας δίνει την δυνατότητα εκκίνησης του λειτουργικού μας από έναν 3ΤΒ+ ΗDD, αν σε αυτόν είναι εγκατεστημένο ένα 64-bit λειτουργικό. Φυσικά, όλοι οι 3ΤΒ+ δίσκοι που βρίσκονται στην αγορά αυτή την στιγμή υποστηρίζονται από αυτή την τεχνολογία της MSI.



MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er



Το BIOS είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια μητρική. Είναι η καρδιά του συστήματός μας. Εύκολο BIOS σημαίνει για τον χρήστη ευκολία στο overclocking και άμεση αύξηση των επιδόσεων. Η MSI Ζ77Α-GD65 χρησιμοποιεί και αυτή UEFI BIOS δηλαδή BIOS με γραφικό περιβάλλον που είναι πιο προσιτό, φιλικό και πιο κατανοητό στον μέσο χρήστη. Προσωπικά, αγωνιώ κάθε φορά να αντικρίσω το BIOS μιας μητρικής. Μπορεί κανείς να βγάλει πάρα πολλά συμπεράσματα.


MSI Z77A-GD65 BIOS
Main Menu
Boot Menu
PC Health Status
Advanced Settings



Σχεδιαστικά και λειτουργικά το BIOS της ΜSI Z77A-GD65 δεν διαφέρει από εκείνο της Z68A-GD80 G3 που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ. Ξεκινώντας από τα βασικά menu, βλέπουμε τις αρχικές καρτέλες όπου μπορούμε να αλλάξουμε βασικά πράγματα του συστήματος. Μέχρι τώρα, είχαμε συνηθίσει το interface του UEFI BIOS της ASUS. Η MSI μας παρουσιάζει κάτι διαφορετικό. Οι καρτέλες βρίσκονται στα αριστερά τις οθόνης σας. Μέσω του BIOS μπορείτε να ορίσετε από ποιον δίσκο θα bootάρει ο Η/Υ σας, να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τις onboard συσκευές, να δείτε τα USB sticks που έχετε συνδέσει επάνω στην μητρική. Επίσης, μπορείτε να δείτε τις θερμοκρασίες του συστήματός σας και αναλόγως να κάνετε το αντίστοιχο overclocking. Κατά τη γνώμη μας, κανένα από τα παραπάνω δεν κάνει το BIOS της MSI ξεχωριστό, όσο οι γρήγορες επιλογές που έχει στο πάνω δεξιό μέρος του BIOS. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε μέσα στο BIOS για να επιλέξετε από ποιον σκληρό θα bootάρετε - απλά πατάτε στην γρήγορη επιλογή και σας ανοίγει το menu με τους δίσκους που είναι συνδεδεμένους!


MSI Z77A GD65 BIOS
Overclocking Settings
DRAM Timing Configuration
Utilities
Advanced CPU Features



Για να δούμε όμως και τις πιο "πονηρές" επιλογές της MSI Ζ77Α-GD65. Eκεί συναντάμε επιλογές για διάφορα ρεύματα όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage και το VCCSA/IO Voltage και άλλα πολλά ρεύματα και επιλογές που θα κάνουν τον επεξεργαστή σας να εκτοξευτεί. Αν περιηγηθείτε στα menus του BIOS της MSI θα βρείτε διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με features του επεξεργαστή, με την ενεργοποίηση και την χρήση της iGPU, την αλλαγή των timings των μνημών και άλλα πολλά. Φυσικά, και στην MSI Z77A-GD65 υπάρχει το monitoring των θερμοκρασιών και σας ειδοποιεί η μητρική αν κάποια θερμοκρασία είναι αυξημένη.

Είναι από τις λίγες φορές που δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να flashάρει το τελευταίο (προς το παρόν) v10.5 BIOS της MSI για την συγκεκριμένη μητρική. Δυστυχώς, με το τελευταίο BIOS δεν μπορούσα να κάνω restart ούτε από τα Windows ούτε από το Reset button της μητρικής και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν η μητρική να κάνει shutdown!

Τέλος, για να είμαι ειλικρινής η MSI αξίζει ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ. Ο λόγος είναι ότι πλέον έχει απαλλάξει το BIOS της από το εκνευριστικό lag που υπήρχε!



MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er


Μεθοδολογία

Η MSI Z77A-GD65 δεν απευθύνεται κυρίως σε overclockers ή extreme users. Αντιθέτως ως κύριο μέλημα έχει να ικανοποιήσει τους power users και γενικότερα τους mainstream users που αναζητούν το κάτι παραπάνω. Χωρίς, λοιπόν, να χρονοτριβούμε, τρέξαμε benchoπρογράμματα όπως τα SuperPi και wPrime. Eπίσης, δοκιμάσαμε και το y-cruncher. Μοιάζει με το SuperPi αλλά χρησιμοποιεί όλα τα cores και τα threads του επεξεργαστή. Έπειτα, ασχοληθήκαμε με 2 προγράμματα συμπίεσης, WinRAR και 7-zip. Φυσικά, δεν παραλείψαμε το Cinebench 11.5 και το AIDA64. Με μια Ελληνική ομάδα να έχει προκριθεί στους παγκόσμιους τελικούς του MOA 2102, το overclocking page δεν είναι δυνατόν να λείπει!

Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν αφήσαμε εκτός τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11 που περιέχουν κάποια κατ' εξοχήν CPU tests. Τέλος συμπεριλάβαμε και tests στα Far Cry 2 και World in Conflict, για να εξετάσουμε και τις gaming επιδόσεις της Z77A-GD65.


Σύστημα δοκιμής

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
MSI Z77A-GD65
:   CPU   :
Intel Core i7 3770K
:   RAM   :
Kingston Genesis 2x2GB 1600MHz CL9
:   GPU   :
ASUS GTX580 Direct CU II
:   SSD   :
Kingston HyperX 240GB
:   PSU   :
CoolerMaster Silent Pro Gold 600W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail
:   CPU Cooler   :
Alpenföhn Matterhorn
:   Case   :
DimasTech BenchTable Easy V2.5


Για το Ζ77 αλλάξαμε τον τρόπο των μετρήσεών μας τον συνηθισμένο τρόπο μετρήσεών μας. Αφαιρέσαμε τα 4GHz από τις μετρήσεις γιατί οι νέοι επεξεργαστές κλοκάρουν εύκολα πολύ πιο πάνω ακόμα και από τα 4.5GHz που διαλέξαμε σαν OC1 Settings. Έτσι, θα έχουμε δύο στάδια το Stock Settings και το OC1 Settings.

Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked 1 Settings
CPU Speed::
3.50GHz
4.5GHz
Bclk Speed::
100MHz
100MHz
CPU Ratio::
35x
45x
DDR3 RAM Speed::
1333MHz
8-8-8-24 1T
2133MHz
11-11-11-30 1T



Όπως ξεκάθαρα διαφαίνεται και από τον από πάνω πίνακα δοκιμάσαμε κάθε τεστ ξεχωριστά σε 2 διαφορετικές συχνότητες. Στην συνέχεια απενεργοποιήσαμε περιττές τεχνολογίες όπως τα Spread Spectrum, Ιntel SpeedStep Technology, Turbo Mode και C-State. Στα stock settings δεν πειράξαμε τίποτα πέρα των παραπάνω. Οι μνήμες ρυθμίστηκαν αυτόματα στα 1333 με 8-8-8-24 και ρεύμα 1.5V. Στα OC1 settings χρησιμοποιήσαμε τα εξής settings: 45x στο cpu multiplier, 100MHz Bclk, 1:6 διαιρέτης για τις μνήμες, Manual Timings @ 9-9-9-27 1T (αυτόματα, όπως τα ρυθμίζει η μητρική τα sub-timings) και voltages όλα στο auto πλην του Vcore που το ανεβάσαμε στα 1.25V. Δεν χρειάζονται εξάλλου πολύ αυξημένα ρεύματα για έναν Ivy-Bridge επεξεργαστή ώστε να τρέξει στα 4.5Ghz και ακόμα ψηλότερα.

Μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να δείτε και μόνοι σας την απόδοση της MSI Z77A-GD65...



MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er



- Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


Το Aida64 είναι ένα μετροπρόγραμμα που εξαρτάται κυρίως από τις μνήμες και τον επεξεργαστή οπότε στα OC1 Settings παρατηρούμε σαφώς πιο βελτιωμένα αποτελέσματα απ' ότι στα Stock Settings. Όσο αυξάνεται η συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών τόσο το latency μειώνεται και τα Read/Write/Copy αυξάνονται.





PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

To PCMark7 είναι ένα από τα πιο βαριά test για ολόκληρο το σύστημα καθώς τεστάρει όλα τα μέρη του συστηματός μας. Η μητρική είναι ένα μέρος από αυτά και δείχνει να μην χάνει την απόδοσή της ακόμα και στα 4.5 GHz. H MSI Z77A GD65 έδειξε να μην ιδρώνει και πέρασε με σχετική ευκολία το PCMark7 αφήνωντάς μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er






Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


Τo Cinebench R11.5 δεν δείχνει να συγκινείται ούτε από το Ζ77. Είναι ένα benchmark που οφελείται κυρίως από τα πολλά cores και όχι τόσο από την ταχύτητα του επεξεργαστή. Δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμα και το Χ58 είναι πιο αποδοτικό στο συγκεκριμένο benchmark με αποκορύφωση το Χ79 που δεν αφήνει ελπίδες σε κανένα άλλα κοινό chipset να "κλέψει" την πρωτιά.


MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Μπορεί το s2011 να είναι το καινούργιο socket της Intel αλλά απ' όσο φαίνεται το s1155 είναι εξοπλισμένο με περισσότερες τεχνολογίες που βοηθούν πιο ουσιαστικά στις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er






SuperPi

Το SuperPi (www.xtremesystems.com) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Τα κατ΄εξοχήν benchmarks των overclockers. Η MSI Z77A GD65 δεν διαφέρει σε efficiency ακόμα και από την ASUS Maximus V Gene. Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη αυτό που είδαμε. Μπράβο στην MSI που δείχνει να βρίσκει τα βήματα που θα την οδηγήσουν πιο κοντά στον overclocker.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Ακόμα ένα βαρύ benchmark αλλά αυτή την φορά με επίκεντρο τον επεξεργαστή. Ο Intel i7 3770K είναι ένας από τους ταχύτερους τεταπύρηνους επεξεργαστής αλλά η MSI Z77A-GD65 δεν δείχνει να φοβάται δείχνοντας για ακόμα μια φορά τον καλό της εαυτό.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατατοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC1. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, είναι piece of cake για να φτάσετε τα 4500Mhz στην MSI Z77A-GD65.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er




7-zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.

Αισθητή διαφορά παρατηρείται και στο 7-zip. Αν και το 7-zip είναι πιο αξιόπιστο κατά πολλούς από το WinRaR, ούτε αυτό μας δίνει να καταλάβουμε σε τι αντιστοιχούν τα δύο παρακάτω αποτελέσματα. Παρολαυτά η διαφορά από Stock Settings σε OC1 είναι ξεκάθαρη.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er




3DMark06


To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock και OC1 Settings.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er





3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η MSI Z77A-GD65 κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er





3DMark 11

To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock και OC1 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC1 Settings είναι σχεδόν 3000 marks!

MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er






Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.

Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την MSI Z77A-GD65.


MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er




World In Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.


::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της MSI.


MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er






MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er


Εδώ είναι αυτό που δύσκολα θα βρείτε σε άλλα reviews! Overclocking όσο δεν πάει, συνθήκες υπό του μηδενός και ίσως σήμα κατατεθέν για τα reviews του HwBox. Είναι γνωστό, τουλάχιστον στους κύκλους των overclockers, πως η MSI φημίζεται κυρίως για τις κάρτες γραφικών της οι οποίες χωρίς καμία αμφιβολία είναι "τέρατα" επιδόσεων. Μέχρι τώρα η MSI δεν είχε βγάλει κάποια αξιόλογη μητρική στο κομμάτι το extreme overclocking ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, δεν είχε βγάλει μητρική με τα δύο χαρακτηριστικά που αναζητούν οι overclockers. Σταθερότητα και απόδοση. Η MSI ισχυρίζεται πως πλέον αυτό έχει αλλάξει. Πάμε να δούμε αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει;

Ο aristidis και ο Stelaras είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν πολύ με την εν λόγο μητρική, αφού την χρησιμοποίησαν εκτενώς στην προκριματική φάση του MOA 2012. Οπότε θεωρήσαμε καλό παρακάτω να αποτυπώσουμε τις εμπειρίες τους και τα scores τους με την MSI Z77A-GD65.

Το hardware που χρησιμοποίησαν ήταν:

MSI Z77A-GD65
Intel Core i7 3770K
2x2GB G.Skill BBSE ICs
Corsair AX1200
MSI Radeon HD7970


Θα έχετε καταλάβει οι περισσότεροι πως οι Ivy Bridge επεξεργαστές είναι κατ' εξοχήν benching chips. Έτσι, αφού η μητρική μονώθηκε και κουμπώθηκε το F1 Dark του k|ngp|n, το παιχνίδι άρχισε! Ο επεξεργαστής ήταν δοκιμασμένος οπότε η ανάγκη για εκτενές ψάξιμο και ιδιαίτερο σκάλισμα των ρυθμίσεων δεν υπήρχε. Ένα fine tuning στα ρεύματα ήταν αυτό που έγινε έτσι ώστε ο επεξεργαστής να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Με συνοπτικές διαδικασίες διαπιστώθηκε πως το coldbug και το coldboot δεν είχαν διαφορά στην MSI Z77A-GD65 σε σχέση με την ASUS Maximus V Gene.

Eφόσον, "πάγωσε" ο επεξεργαστής στους -190*C και μετά από 1-2 δοκιμές, τα πρώτα socres άρχισαν να βγαίνουν. Ας δούμε όπως τι παραξενιές εντόπισαν οι Aristidis και Stelaras στην MSI Z77A-GD65. Η MSI μας είχε συνηθίσει σε αργά motherboards δηλαδή κάπου το efficiency χανόταν. Πλέον αυτό δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό. To efficiency είναι σαφώς βελτιωμένο ίσως και σε απόσταση αναπνοής από τα overclocking motherboards της ASUS και της GIGABYTE. Δυστυχώς, προβλήματα υπάρχουν ακόμα όμως. Πιο σημαντικό απ' όλα είναι η αδυναμία της MSI Z77A-GD65 να overclockάρει καλά τις μνήμες. Σε σύγκριση με άλλα motherboards με ακριβώς το ίδιο υπόλοιπο hardware, η Ζ77Α-GD65 βρίσκεται αρκετά πίσω στο RAM overclocking κυρίως σε συχνότητα και όχι τόσο στα timings. Είναι σαφές πως και με την απουσία των third timings, η MSI δείχνει να μην την ενδιαφέρει το τόσο "ψαγμένο" overclocking στην συγκεκριμένη μητρική εξάλλου μιλάμε για ένα motherboard που απευθύνεται κυρίως σε power users!

Ακόμα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός των καμένων επεξεργαστών που είχε παρατηρηθεί κατά το παρελθόν. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το περσινό MOA και κάποιους διαγωνισμούς της MSI με Sandy Bridge επεξεργαστές. Ο ένας μετά τον άλλον "πέθαιναν" ακόμα και σε αέρα. Καθ' όλη την πορεία του Ζ77 η MSI μας απέδειξε πως αν θέλει μπορεί να πετύχει. Κανένας Ivy Bridge επεξεργαστής δεν έχει καεί πλέον από MSI motherboard. Τρανό παράδειγμα αποτελούν όλοι οι διαγωνιζόμενοι το MOA 2012 που δεν έκαψαν κανέναν επεξεργαστή.

Tέλος, η ΜSI δείχνει γενικότερα να ξεπερνάει τις παιδικές αρρώστιες που είχαν οι μητρικές της στο overclocking. Φυσικά, χρειάζεται χρόνο ακόμα για να φτάσει στην κορυφή και πολύ δουλειά στο BIOS αφού από εκεί αρχίζει και εκεί τελειώνει το efficiency σε κάθε μητρική.

Tα scores που πέτυχαν ο Aristidis και ο Stelaras για τα προκριματικά του MOA 2102. Φυσικά, προκρίθηκαν και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο παγκόσμιο τελικό!



Και μερικές φωτογραφίες κατά την διάρκεια του bench session των Aristridis και Stelaras για το MOA 2012...







MSI Z77A-GD65 Review: The Ivy Bridge mainstream-er



Ακόμα ένα HwBoX.gr review έφτασε στο τέλος του. Το P67/Z68 με το Ζ77 δεν διαφέρουν και πολύ σαν chipset. H φιλοσοφία τους είναι η ίδια οπότε οι συγκρίσεις με την MSI Z68A-GD80 G3 που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ είναι μοιραίες. Εμφανισιακά η ΜSI κυμαίνεται πάνω κάτω στα ίδια μονοπάτια αλλά λειτουργικά η πρόοδος της είναι μεγάλη και ουσιαστική.

Εκ πρώτης όψεως η μητρική δεν μας κόβει την ανάσα, έχουμε δει σαφώς καλύτερα motherboards. H MSI συνεχίζει να λανσάρει το κλασσικό καφέ χρώμα στο pcb της αν και η τάση της μόδας τελευταία φαίνεται να οδέυει προς το μαύρο χρώμα. Αν δούμε συνολικά την μητρική, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν ταιριάζει με το σύνολο το καφέ. Γούστα είναι αυτά. Ο συνδυασμός του μαύρου και του μπλε χρώματος στις ψύκτρες "δένει" πολύ όμορφα και κάνει την μητρική να δείχνει κάπως ξεχωριστή. Πιο πολύ όμως απ΄όλα μου άρεσε ο σχεδιασμός των ψυκτρών. Δεν είναι ούτε ογκώδης ούτε λεπτές/μικρές είναι στο κατάλληλο μέγεθος και φυσικά με έναν minimal χαρακτήρα που τις κάνει μοναδικές.

Φτάσαμε και στο πολυπόθητο κομμάτι της απόδοσης. Η MSI δεν υπολείπεται σε τίποτα από τις άλλες top μητρικές των ανταγωνιστών της στο κομμάτι της απόδοσης. Όπως θα δείτε και στα charts και αν ανατρέξετε και σε άλλα reviews μας μητρικών Ζ77 τότε θα το διαπιστώσετε. Εκεί, που μας "στεναχώρησε" λιγάκι η Z77A-GD65 ήταν στο extreme overclocking. Θα την χαρακτηρίζαμε κάπως αργή μητρική. Σίγουρα το BIOS team της MSI έχει δουλειά να κάνει ακόμα για να βελτιώσει την απόδοση της Ζ77Α-GD65 σε πραγματικά ζόρικες συνθήκες.

Πάντα το BIOS αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι των review μας. Ο λόγος δεν είναι τυχαίος. Τo BIOS είναι αυτό που κάνει μια μητρική εύκολη και αποδοτική. Είναι σαφές πως η MSI έφτιαξε το lag που είχαμε παρατηρήσει στο UEFI BIOS της. Πλέον οι μετακινήσεις στις επιλογές του BIOS γίνεται ομαλότατα και χωρίς κανένα κόλλημα. Η αλήθεια είναι πως το BIOS χρειάζεται ακόμα κάποιες προσθήκες όπως τα τρίτα subtimings των μνημών που δεν υπάρχουν.

Ακόμα ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει όλους είναι το overclocking. Η MSI είχε σχηματίσει μια κακή προϊστορία με τις μητρικές της στο κομμάτι του extreme overclocking, με πολλούς καμένους επεξεργαστές. Με τους Ivy Bridge αυτό φαίνεται να έχει ξεπεραστεί. Η MSI Ζ77Α-GD65 υπολείπεται πολύ από άλλες top μητρικές στο κομμάτι αυτό. Όχι τόσο στο κομμάτι της σταθερότητας που ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν αλλά όσο στο κομμάτι της απόδοσης που εξηγήσαμε προηγουμένως. Παρʼ όλα αυτά, τα αποτελέσματα του Αριστείδη στο oc page του review μας είναι πάρα πολύ καλά.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι η Z77Z-GD65 μας άφησε με θετικές εντυπώσεις. Η MSI φαίνεται να βρίσκει τα λάθη που ίσως της είχαν στοιχίσει τόσο καιρό και ένα-ένα τα διορθώνει. Φυσικά, για χρήση 24/7 κανένα από τα προβλήματα δεν γίνονται αντιληπτά. Εξάλλου, η MSI Z77A-GD65 είναι μια mainstream μητρική με επιπρόσθετες overclocking δυνατότητες. Βέβαια, στα 205 ευρώ που ζητάει στην ελληνική αγορά ίσως να υπάρχουν και καλύτερες επιλογές...







Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση της Z77A-GD65!