Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box

Ο ψηφιακός κόσμος έχει εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθούμε αλληλεπιδρούμε με ψηφιακές συσκευές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Από την πιο ασήμαντη ανάγκη μέχρι και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής ανατρέχουμε σε τεχνολογίες και ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία έχουν στόχο να μειώσουν το ρίσκο, να προβάλλουν τις ιδέες μας ή να μας καταστήσουν εφικτά και προσβάσιμα όλα αυτά για τα οποία νοιαζόμαστε περισσότερο. Ο ψηφιακός κόσμος έχει εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθούμε αλληλεπιδρούμε με ψηφιακές συσκευές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Από την πιο ασήμαντη ανάγκη μέχρι και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής ανατρέχουμε σε τεχνολογίες και ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία έχουν στόχο να μειώσουν το ρίσκο, να προβάλλουν τις ιδέες μας ή να μας καταστήσουν εφικτά και προσβάσιμα όλα αυτά για τα οποία νοιαζόμαστε περισσότερο.

Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι από τους πρωταρχικούς στόχους της Qnap, και εκεί βασίζεται και η φιλοσοφία που διέπει όλες τις συσκευές της. Για όσους δεν γνωρίζουν, η εν λόγω εταιρία δραστηριοποιείται στην κατασκευή συσκευών οι οποίες μπορούν να πάρουν αυτόνομους ρόλους σε οικιακό ή εταιρικό δίκτυο. Για να γίνει πιο επεξηγηματικό το συγκεκριμένο, θα χρειαστεί να σκεφτούμε όλα αυτά τα μικρά προγράμματα που εγκαθιστούμε στους υπολογιστές μας, για download, για κατασκευή ιστοσελίδων, για προστασία από επιθέσεις και ιούς, για backup, που πλέον έρχονται ενσωματωμένα σε μια compact συσκευή που θα παίξει όλους αυτούς τους ρόλους, και το βασικό δίχως περιπλοκές και πονοκεφάλους στις ρυθμίσεις.

Ένα από τα κύρια στοιχεία διαφοροποίησης της εταιρείας από τον ανταγωνισμό είναι ένα υπερπλήρες λειτουργικό που καλύπτει όλο το φάσμα απαιτήσεων που μπορεί να έχει ένας απλός || απαιτητικός χρήστης, αλλά και μια εταιρεία. Το σύνολο των διαθέσιμων εφαρμογών δεν έχει περιορισμούς, πράγμα το οποίο θα δούμε αναλυτικά και στις επόμενες σελίδες, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνεται και το firmware των συσκευών για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο και με ασφάλεια. Οι ανανεώσεις αυτές μπορούν να γίνονται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η αλλαγή ρυθμίσεων από τον χρήστη.

Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Qnap, και πιο συγκεκριμένα του TS-219P II που βρέθηκε στα εργαστήρια μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον χρήστη/πελάτη. Το επίκεντρο του ψηφιακού κόσμου είναι ο χρήστης και αυτός οφείλει να μπορεί να χειριστεί ένα σύστημα είτε διαθέτει γνώσεις IT Administrator, είτε όχι. Η σχεδίαση είναι βασισμένη στην μορφή ερωτοαπαντήσεων και μικρών λειτουργικών κομματιών που διαθέτουν πλήρη επεξήγηση και φυσικά υποστήριξη στο Tech Support της Qnap ή στο σχετικό forum.

Το να δηλώσουμε εξ αρχής πως είναι μια συσκευή που μπορεί να τα κάνει όλα, δεν θα ήταν συνετό και φυσικά εδώ στο HwBox.gr δεν επιθυμούμε να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα για οτιδήποτε, επομένως θα ανακαλύψουμε παρέα όλες τις λεπτομέρειες που κρύβει το TS-219P IΙ. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, το πιο σημαντικό θεμέλιο μιας κατασκευής είναι η βάση της, την οποία και θα αναλύσουμε στην επόμενη σελίδα.


Αναφερθήκαμε ήδη στο Qnap TS-219P II χωρίς πρακτικά να εξηγήσουμε ακριβώς το ρόλο του. Όπως θα δούμε πρόκειται για μια συσκευή NAS (Network Attached Storage) με δυο bays για υποδοχή δίσκων 2.5" και 3.5". Το TS-219P II είναι μια από τις μικρές συσκευές της εταιρείας, που προορίζεται κυρίως για οικιακή και SOHO χρήση. Μπορεί να υποστηρίξει αρκετές θέσεις εργασίας (μέχρι και 256 χρήστες και πολλαπλά groups), ωστόσο οι περιορισμοί του δεν έχουν να κάνουν με το λειτουργικό.

Στην καρδιά του χτυπάει ένας μονοπύρηνος Marvell Kirkwood ARM επεξεργαστής χρονισμένος στα 2.0 GHz, ενώ παράλληλα φοράει 512 MB μνήμης ram τεχνολογίας DDR3. Κανένα από τα δυο συστατικά δεν μπορεί να αλλαχτεί μιας και πάνε παρέα με την πλακέτα της συσκευής. Μπορεί αυτά να σας φαίνονται λίγα, αλλά προσθέτοντας τη σοβαρή δουλειά που έχει κάνει η Qnap στο optimization της διανομής Linux, το αποτέλεσμα κρίνεται άκρως εντυπωσιακό.

Συνεχίζουμε και αναφερόμαστε στο λειτουργικό της συσκευής, μιας και αυτό είναι το άμεσο στοιχείο που αλληλεπιδρά με τον χρήστη και καταφέρνει να του παρέχει όλες τις λειτουργίες. Πριν πάμε πολύ βαθύτερα θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά μερικές. Έτσι το Qnap OS καταφέρνει και φέρνει στον χρήστη στοιχεία όπως: File Server, FTP Server, Web Server, Multimedia Station, Database Server, Backup Server, Download Station, Print Server, Surveillance Station, Security Server (Antivirus) & άλλες υπηρεσίες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να ρυθμιστούν όπως και δεν απαιτείται χρόνος για να γίνει το απαραίτητο testing. Στην περίπτωση που θα θέλαμε να στήσουμε έναν κανονικό server με όλες τις παραπάνω υπηρεσίες θα χρειαζόταν σίγουρα παραπάνω χρόνος, εξειδικευμένες γνώσεις και φυσικά χρήματα για τα απαραίτητα licenses (στην περίπτωση χρήσης Windows ή εφαρμογών επί πληρωμής).

Ας ρίξουμε μια ματιά στα αναλυτικά χαρακτηριστικά του Qnap TS-219P II.


QNAP TS-219P II





Specifications

CPU Marvel 2.0 GHz
DRAM 512 MB DDR3 RAM
Flash Memory 16MB
HDD 2 x 2.5/3.5" HDD/SSD (maximum raw capacity 8 TB)
Lan Port 1 x Gigabit RJ-45 Ethernet
Led Indicators Status, Lan, USB, HDD 1/2
USB Connections 1 x USB 2.0 front, 2 x USB 3.0 back
eSata 2 x eSata ports
Buttons Power, Reset, USB one touch copy
Weight 1.28 KG
Dimensions 168.5 (H) x 102 (W) x 225 (D) mm
Fan 1 x 70mm, 12V @ 28 dBA
Security Design K-lock security lock




Για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το προϊόν της Qnap πρέπει να το δούμε τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Μιας και όπως λένε: "Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις", άρα θα ήταν άτοπο να μην παρουσιάσουμε επακριβώς τη συσκευή μας. Να αναφέρουμε πως όλο το σύστημα έρχεται σε μια αρκετά μεγάλη χάρτινη κούτα (2.5 φορές μεγαλύτερη από το NAS) προφυλάσσοντας το από τις όποιες κακοτυχίες του ταξιδιού. Στο εσωτερικό θα βρούμε πέρα από τη συσκευή και κάποια εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του.

Ανοίγοντας τη μεγάλη συσκευασία που παρουσιάζει πλήρως τη συσκευή και τα αναλυτικά της χαρακτηριστικά, μπορούμε να βρούμε μεγάλα τεμάχια αφρολέξ να αγκαλιάζουν το NAS. Μόλις αφαιρεθούν αυτά, παρουσιάζονται και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που διαθέτει. Αυτά είναι:

  • Καλώδιο δικτύου 1.5 m
  • CD-Rom εγκατάστασης
  • Manual γρήγορης εγκατάστασης
  • 6 x βίδες για δίσκους 2.5"
  • 8 x βίδες για δίσκους 3.5"
  • Καλώδιο ρεύματος
  • Μετασχηματιστής
  • Ετικέτα με την επιγραφή "Free Firmware Update"


Στη συνέχεια ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το σύνολο του QNAP TS-219P II.





Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!



Το μικρό μαύρο κουτί τελικώς είναι μικρότερο απ'ότι θα το περίμενε κανείς! Μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού, αρκεί να έχουμε κατά νου τον σωστό εξαερισμό του, τόσο από πίσω, όσο και από το πλάι που διαθέτει ειδικές οπές στο χώρο της μητρικής. Οι διασυνδέσεις που διαθέτει είναι οι τυπικές και μπορούν να συνδυάσουν ένα μεγάλο πλήθος συσκευών από usb printers, usb flash drives, external disk drives, μέχρι και usb ups. Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε μονάχα στο εξωτερικό κομμάτι, οπότε η απόφαση για την κοπή της ταινίας ασφαλείας (άρα και της εγγύησης που συνοδεύει τη συσκευή) δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη.

Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα πιο λιτά. Το μεγαλύτερο μέρος του καταλαμβάνει το cage για τους σκληρούς δίσκους, ενώ πέρα από αυτό υπάρχουν δυο μπλέ boards και ένας ανεμιστήρας 70mm άμεσα συνδεμένος στη μητρική πλακέτα. Η μικρή πλακετίτσα που είναι βιδωμένη πάνω στο cage, αποτελεί απλά τη διασύνδεση των δίσκων με το υπόλοιπο σύστημα μέσω μιας θύρας PCI-Express x1. Σε όποιον αρέσει να πειραματίζεται σαν και εμάς η ιδέα να βγάλει και την υπόλοιπη μητρική σίγουρα θα έρθει ακαρίαια. Μόλις μερικές βίδες κρατούν όλο το σύστημα στη θέση του, ενώ πάνω του μπορούμε να βρούμε τον μονοπύρηνο επεξεργαστή Marvell Kirkwood 2.0 GHz ARM, τα 512 ΜΒ DDR3 ram με Hynix ICS, καθώς και τους μικρότερους controllers για τα υποσυστήματα. Η Qnap χρησιμοποιήσε τον JMicron JM362 για τις θύρες eSata, τον Genesys Logic GL850G για τις θύρες USB 2.0 και τον Marvell Alask 88E1310 για τη διασύνδεση ethernet.


Μετά από τη σύντομη παρουσίαση των γνωρισμάτων του TS-219P II θα εμβαθύνουμε περισσότερο στο λειτουργικό του σύστημα. Για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται να συνδέσουμε το μηχάνημα με την τροφοδοσία του, καθώς και να το συνδέσουμε στο οικιακό/εταιρικό μας δίκτυο μέσω καλωδίου Ethernet. Να τονίσουμε πως δεν παίζει ρόλο αν συνδεθεί σε router/switch/υπολογιστή, μιας και η ενσωματωμένη κάρτα δικτύου θα αναγνωρίσει αυτόματα την συσκευή στην άλλη άκρη, αντιστρέφοντας τις τοπολογίες των καλωδίων (εφόσον χρειάζεται). Ο μόνος ουσιαστικός περιορισμός είναι η ταχύτητα της άλλης συσκευής. Για τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες συνιστάται η χρήση switch με ονομαστική ταχύτητα 1 Gbps ανά κανάλι και τουλάχιστον 16 Gbps απόδοσης.

Ένα σημείο που χρήζει την προσοχή σας είναι αυτό που αφορά τους δίσκους. Οι τελευταίοι δεν εμπεριέχονται στο πακέτο και εξαρτάται από τον χρήστη ποιους θα επιλέξει. Το σίγουρο είναι πως το NAS μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι και 8 TB συνδυασμένο RAW χώρο, άρα ακόμα και οι προμήθεια των μεγαλύτερων δίσκων της αγοράς (HDDs 3 TB) δεν θα προξενήσει κάποιο πρόβλημα. Για καλό και για κακό, μπορείτε να βρείτε λίστα συμβατότητας εδώ.

Για να ενσωματώσουμε τους δίσκους μας θα χρειαστούμε να αφαιρέσουμε τα trays, τα οποία στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν κλειδώνουν, απλά ανασηκώνοντας το μπροστινό κάλυμμα προς τα έξω. Ανάλογα με τον τύπο του δίσκου χρειαζόμαστε και ανάλογες βίδες, οι οποίες εμπεριέχονται στα μικρά διαφανή σακουλάκια. Συγκεκριμένα για δίσκους 2.5" (hdd/ssd) θα χρειαστούμε τρεις βίδες ανά δίσκο, ενώ στην περίπτωση δίσκων 3.5" θα χρειαστούν τέσσερις. Στα πλαστικά trays υπάρχουν οι απαραίτητες εγκοπές, ώστε η διαδικασία να γίνεται σχετικά γρήγορα. Τέλος σέρνουμε τα trays πίσω στο μηχάνημα και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μπορούμε να ξεκινήσουμε το NAS, πατώντας μια φορά το Power On.

Το πρώτο spin του συστήματος μπορεί να ακουστεί ενοχλητικό, μιας και παράγει πάνω από 60 dBA θορύβου, ωστόσο μετά το πέρας ολίγον δευτερολέπτων όλα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το σύστημα δεν ακούγεται πέρα από έναν ελαφρύ ψίθυρο που δημιουργούν οι δίσκοι. Στην περίπτωση που ενσωματώσετε Solid State Disk, ακόμα και ο ψίθυρος εξαφανίζεται. Σχετικά με τον ανεμιστήρα, αυτός ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα PWN συνδεμένο απευθείας στον επεξεργαστή του συστήματος και αυξάνει τις στροφές τους διαδοχικά όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους δείκτες ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα για ρύθμιση του ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και με τις ζέστες των τελευταίων ημερών και θερμοκρασίες εσωτερικού χώρου που αγγίζουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, το fan δεν λειτούργησε πάνω από το 25% των στροφών του.

Το σύστημα ξεκινάει σε λιγότερο από λεπτό, ωστόσο η πρώτη πρόσβαση προς αυτό χρειάζεται κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις. Στο CD-Rom που συνοδεύει το Qnap, θα βρείτε ένα πρόγραμμα Qnap Finder το οποίο πρέπει να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, εκτός και αν το εσωτερικό δίκτυο σας είναι της μορφής 169.254.100.x (πράγμα μάλλον αδύνατον :) ) είναι το μοναδικό που μπορεί να σας φέρει σε επαφή με τη συσκευή. Μετά την εγκατάσταση το τρέχετε και κάνετε αναζήτηση για συνδεμένες συσκευές. Εφόσον, έχετε κάνει σωστά τα παραπάνω βήματα γρήγορα θα εμφανιστεί η συσκευή στις επιλογές και άμεσα θα εμφανιστεί ένα Pop Up που θα σας ζητάει να κάνετε τις αρχικές ρυθμίσεις της συσκευής. Τα επόμενα βήματα αφορούν τις πολλή βασικές ρυθμίσεις, όπως το όνομα της συσκευής, η ώρα που θα δείχνει, τα services που θα τρέχει, το configuration των δίσκων, το firmware που θα ενσωματώσει και οι ρυθμίσεις δικτύου. Γνώμη μας είναι να επιλέξετε οι δίσκοι να διαμορφωθούν σε EXT4, να κατεβάσετε το τελευταίο firmware από το internet και στις ρυθμίσεις δικτύου να θέσετε στατική IP.

Παρακάτω θα βρείτε τα βήματα αναλυτικά για την πρώτη ρύθμιση και εκκίνηση του Qnap TS-219P II.



Ευχαριστήριο μήνυμα για την αγορά του Qnap! Πατάμε ΟΚ για να συνεχίσουμε.
Κάνουμε click στο ΟΚ για να αρχικοποιήσουμε τη λειτουργία των δίσκων που μόλις τοποθετήσαμε.
Χρειάζεται να δηλώσουμε την τοποθεσία του firmware image για το Qnap. Το firmware έρχεται στο CD-Rom, βέβαια πάντα μπορούμε να κατεβάσουμε το τελευταίο από τη σελίδα της qnap. Στη συνέχεια πατάμε "Upload".
Κάπου εδώ ξεκινάει το Quick Configuration Process. Για να συνεχίσουμε πατάμε "Next".
Βήμα 1o: Δηλώνουμε το όνομα της συσκευής, ώστε να μπορείτε να την καλείτε άμεσα μέσω δικτύου. Στη δική μας περίπτωση το Qnap ονομάστηκε "Houston".
Βήμα 2o:Αλλαγή του admin password. Συνιστάται να το κάνετε, και να είναι δυνατό!
Βήμα 3o:Ημερομηνία και ώρα! Καλό είναι να του ορίσετε να συγχρονίζει με εξωτερικό server, ώστε να έχει πάντα accurate ώρα! Οι δοκιμές μας με το pool.ntp.org έδειξαν επιτυχία.
Βήμα 4o: Μάλλον ένα από τα βασικότερα βήματα. Καλό είναι ορίσουμε στατική IP για NAS μας, ώστε να μην έχουμε αλλαγές σε περίπτωση restart ή αλλαγής του router. Η χρήση DHCP προτείνεται μονάχα όταν δεν γνωρίζετε καθόλου τα στοιχεία του δικτύου σας.
Βήμα 5o: Λειτουργίες κλειδιά! Τι θα χρησιμοποιήσετε εξ αρχής; Εμείς θέλαμε να τα δούμε όλα!
Βήμα 6o:Η λειτουργία των HDD's. H Qnap βασίζεται σε linux, άρα το Filesystem μπορεί να είναι είτε EXT3, είτε EXT4. Στην τοπολογία των δίσκων πρωταρχικό λόγο έχετε εσείς. Raid 0 για επιδόσεις, Raid 1 για άμεσο backup, JBod ή Stand Alone;



Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


Δεν πέρασαν ούτε 10 λεπτά και έχετε στη διάθεση σας ένα πλήρως αξιοποιήσιμο Network Storage Device, έτοιμο να διασυνδέσει το ψηφιακό σας κόσμο! Για να συνδεθείτε με την κονσόλα διαχείρισης θα χρειαστεί ένας browser (FireFox, Chrome, Internet Explorer, Safari, etc) και η διεύθυνση IP που δηλώσατε στις αρχικές ρυθμίσεις. Άμεσα εμφανίζεται το περιβάλλον διαχείρισης με τις εξής επιλογές: Administration, Web Server, Multimedia Station, Download Station, Web File Manager, Customer Service, QNAP Wiki & QNAP Forum. Αρκετές από τις συγκεκριμένες επιλογές εμφανίστηκαν γιατί επιλέχτηκαν όλες οι δυνατές διεργασίες κατά τη διάρκεια τις αρχικής ρύθμισης.


Web File Manager

Το Qnap TS-219P II είναι πλέον έτοιμο για λειτουργία, συνεπώς μπορούμε να αναθεωρήσουμε όλα τα διαθέσιμα υπομενού. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον, θα ξεκινήσουμε από το τέλος παραλείποντας τα Web Server (απαιτείται η δημιουργία σελίδων html στο NAS), Customer Service, QNAP Wiki & QNAP Forum, μιας και δεν σχετίζονται με την περιπλάνηση μας στο λειτουργικό της συσκευής. Θα ξεκινήσουμε με τον Web File Manager, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί άμεσα αν πληκτρολογήσουμε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις:
[INDENT]http://IPAddress:8080/cgi-bin/filemanager
https://IPAddress:443/cgi-bin/filemanager[/INDENT]Όπως θα παρατηρήσατε, υπάρχουν δυο τύποι συνδέσεων, μια απλή και μια κρυπτογραφημένη σε περίπτωση που θέλετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και απόκρυψη των στοιχείων εισόδου σας. Για να μπορέσει να εμφανιστεί σωστά η πλατφόρμα ενεργοποιείται η Java (όχι πως είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της στον υπολογιστή σας) καθώς και το password που δηλώσατε κατά τη διάρκεια ρυθμίσεων. Το username σε κάθε περίπτωση είναι "admin", εκτός και αν έχετε δημιουργήσει περαιτέρω χρήστες στο κομμάτι του Administration.

Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


O Web File Manager είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους που δίνονται στο χρήστη για τη διαχείριση των αρχείων του. Προσφέρει δυνατότητες όπως Upload, Download File, δημιουργία φακέλου, copy-paste, move, delete και sharing. Ανάλογα με τον χρήστη που θα συνδεθεί σε αυτό το παράθυρο θα εμφανιστούν οι φάκελοι στους οποίους έχει πρόσβαση, καθώς οι κινήσεις που θα είναι μη εφικτές θα γίνουν γκρι. Στα συν της συγκεκριμένης υλοποιήσης είναι πως δίνει την πληροφορία τόσο για τα αρχεία, όσο και για τον υπολειπόμενο χώρο στους δίσκους του NAS.


Download Station

Επόμενος σταθμός είναι το Download Station, που για αρκετούς αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς λόγους που διαθέτουν έναν ξεχωριστό υπολογιστή σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Το κύριο προτέρημα του συγκεκριμένου είναι πως μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να κατεβάζει τόσο αρχεία από σελίδες "http", από πρωτόκολλα torrent καθώς και από διάφορους Cloud Managers, όπως το Rapidshare. Οι ρυθμίσεις του είναι σχετικά απλές, και αφορούν κυρίως την τοποθεσία αποθήκευσης, τις ταχύτητες και τις διαθέσιμες συνδέσεις που μπορεί να αναπτύξει το συγκεκριμένο service. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή Qget μπορείτε να έχετε πάντα τον έλεγχο των download σας, χωρίς καν να κοιτάτε το NAS.

Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


Η πρόσβαση σε Download Station γίνεται και εδώ μέσω browser και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω διευθύνσεις. Συνεχίζει να εμφανίζεται και η κρυπτογραφημένη διεύθυνση που ενδυναμώνει την ασφάλεια συνδέσης με το Qnap.
[INDENT]http://IPAddress:8080/cgi-bin/Qdownload/
https://IPAddress:443/cgi-bin/Qdownload/[/INDENT]


Multimedia Station

Τελευταίο αφήσαμε το Multimedia Station τον οποίον και θα βρείτε διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση: http://IPAddress:80/MSV2/

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόπιστη πλατφόρμα βασισμένη πάνω σε τεχνολογία Flash με δυνατότητα αναπαραγωγής και απεικόνισης κάθε ψηφιακού αρχείου εικόνας, βίντεο ή μουσικής. Όταν ξεκινάει η λειτουργία του δεν χρειάζεται να κάνετε login, όπως και στα προηγούμενα δυο μενού, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε επιπλέον ρυθμίσεις και προδιαγραφές, όπως playlists, αυτόματη προσθήκη κάδρων στις φωτογραφίες ή να ανατρέξουμε στα δικαιώματα των χρηστών κι εφόσον μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύνολο ή κομμάτι των ψηφιακών μας αρχείων.

Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


Στην λειτουργία αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο διαπιστώσαμε κάποιες ελάχιστες καθυστερήσεις μέχρι να φορτώθεί το αρχείο από το NAS, στην μνήμη του υπολογιστή μας. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πως η Flash κάνει precaching των αρχείων, ακριβώς όπως παρατηρείται στο Youtube. Βέβαια η συνέχεια παρουσιάζεται ικανοποιητική και φυσικά μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια όπου και αν βρισκόμαστε, τόσο στο σπίτι με LAN/WiFi, όσο και με τη χρήση 3G σε εξωτερικούς χώρους (εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις στη συσκευή).


Η μαγική στιγμή που περιμένουμε από την αρχή αυτής της παρουσίασης μόλις έφτασε. Το πρώτο log in στο administration tab θα μας παρουσιάσει όλα τα κρυφά μυστικά του QNAP, μονάχα προσοχή γιατί είναι πολλά! Βέβαια, για να συνεχίσουμε στο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, όταν πατήσουμε click στο σχετικό tab, εμφανίζεται ένα pop-up menu. Εδώ συμπληρώνουμε τα στοιχεία εισόδους μας και μπορούμε να επιλέξουμε να κρατήσουμε τη σύνδεση κρυπτογραφημένη, απλά κάνοντας tick στο πεδίο "SSL login". Δυστυχώς για τους γνώστες της ασφάλειας στο internet, το Qnap δεν συνοδεύεται από κάποιο πιστοποιητικό (SSL Certificate), ωστόσο αν θέλουμε να χτίσουμε κάτι σοβαρό πάνω του, μπορούμε να αποκτήσουμε ένα για αυτό.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε είναι η Home page, που διαθέτει τις πλέον βασικές λειτουργίες που μπορούμε να κάνουμε στο NAS μας. Από την αρχή η εταιρία έχει φροντίσει να μας παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας χρηστών ή groups, κοινόχρηστων φακέλων και τα πιο βασικά, το backup σε local ή cloud paths ή το FTP. Φυσικά παρέχει και άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες κατά τη γνώμη μας δεν είναι και τόσο χρήσιμες στον χρήστη. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της Ajax όλα τα μενού είναι οργανωμένα σε λογικά δέντρα και φυσικά και η πλοήγηση δεν παρουσιάζει καμία καθυστέρηση. Φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε "on the fly" τη γλώσσα απεικόνισης, ή να συνδεθούμε στα διάφορα Stations που περιγράψαμε στην προηγούμενη σελίδα, απλά πατώντας μια εικόνα. Αριστερά φαίνονται όλα τα υπομενού και από κάτω ένα Search tool, που ανακτά πληροφορίες μέσα από τη βάση οργάνωσης του Qnap.



Ένα από τα πράγματα που δεν θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε είναι οι δυνατότητες για βίντεο παρακολούθηση μέσα από το Surveillance Station. Το μενού του έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη centralized εμπειρία που προσφέρει η Qnap και θεωρείτε πιο εύκολο και αξιόπιστα από άλλα που μπορεί να έχετε από προμηθευτές καμερών μέσω δικτύου. Το σίγουρο είναι πως δεν θα χρειαστείτε επιπλέον ρυθμίσεις στο router, αν συνδέσετε τις κάμερες απευθείας στο NAS. Πάμε να δούμε τι μας προσφέρει το Qnap OS στην πράξη!


System Administration



Το πρώτο μενού περιέχει όλα αυτά τα συστατικά που καθορίζουν τη λειτουργία του Qnap TS-219P II σαν δικτυακή συσκευή δίχως να λαμβάνει υπ' όψιν του τις επιπλέον υπηρεσίες που μπορεί να τρέξει. Πρόκειται για ένα σύνολο μενού που καθορίζουν τα γενικά πλαίσια γύρω από τα οποία θα κινείται το σύστημα μας, και τι θα κάνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Αν τα πάρουμε από την αρχή, το General Settings αφορούν ρυθμίσεις ονομασίας και ώρας της συσκευής, καθώς και την επιλογή του encoding και των απαιτήσεων από τα password που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες μας. Στη συνέχεια έρχονται οι ρυθμίσεις δικτύου (Network), όπου μπορούμε να θέσουμε τις αρχές για το ενσύρματο δίκτυο ή και για το ασύρματο. Για να δουλέψει το τελευταίο θα χρειαστεί ένα σχετικό usb stick. Περαιτέρω μπορούμε να συνδέσουμε τη συσκευή με κάποιο DDNS service, όπως και να ενεργοποιήσουμε το IPv6 που έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε κάποιες περιοχές του κόσμου. Το Service Binding, από την άλλη πλευρά ξεχωρίζει τα διάφορα services ανά τις συνδέσεις, ώστε η κάθε μια να λειτουργεί στο δίκτυο που πρέπει (πχ. το Apple Networking μπορεί να βρίσκεται σε υποδίκτυο που το διαχειρίζεται μια ασύρματη κάρτα δικτύου).

Επόμενος σταθμός η γενικές ρυθμίσεις hardware, που αφορούν το standby mode των δίσκων, τη λειτουργία του ενσωματωμένου buzzer, όπως και τον τρόπο με τον οποίον κινείται το system fan. Εδώ να τονίσουμε πως δεν μπορούμε χειροκίνητα να θέσουμε τον ανεμιστήρα σε πλήρης στροφές αν η θερμοκρασία του συστήματος δεν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Το μενού του Security έρχεται να μας δώσει τις γενικές αρχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή μη πιστοποιημένης πρόσβασης. Αφορά τόσο το κομμάτι του network layer, αλλά και το service layer, όπου μπορούν να ενσωματωθούν ειδικά πιστοποιητικά για την ενδυνάμωση της ασφάλειας. Ένας περιορισμός που θέτει η Qnap στα πιστοποιητικά είναι πως αποδέχεται μονάχα κλειδιά με τύπο x.509PEM.

Ένα από τα βασικά συστατικά ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος είναι η δυνατότητα του να προειδοποιεί για τυχόν εσφαλμένες λειτουργίες ή για την κρίσιμη κατάσταση ενός υποσυστήματος. Το TS-219P II διαθέτει πέρα από την κλασσική αποστολή email, μέσω SMTP server που θα του δηλώσουμε εμείς (μπορεί να είναι εγκατεστημένος και στη συσκευή, αλλά και σε άλλον provider), μπορεί να μας απευθύνει μηνύματα μέσω Instant Messenger ή SMS διαλέγοντας κάποια από τις online υπηρεσίες (δυστυχώς με πληρωμή). Στo Power Management μπορούμε να δώσουμε αιτήματα Restart και Shutdown, όπως και να καθορίσουμε την λειτουργία του NAS κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως Power on Lan, προγραμματιζόμενα shutdowns ή resume μετά από power failure.

Τέλος, υπάρχουν εντολές για το update του firmware, που όπως είπαμε μπορεί να γίνεται αυτόματα, δίχως να ενοχλείται ο τελικός χρήστης, την επιστροφή στις αρχικές ρυθμίσεις, την αποθήκευση όλων των ρυθμίσεων για να μπορέσουν να επαναφερθούν σε περίπτωση βλάβης και τα system logs που διατηρούνται για να εντοπιστούν τυχόν σφάλματα με τη συσκευή. Ένα ενδιαφέρον συστατικό είναι το Network Recycle Bin, το οποίο αν ενεργοποιηθεί, διατηρεί όλα τα αρχεία που διαγράφουμε μέσω δικτύου. Σαν χαρακτηριστικό είναι μοναδικό, μιας και όπως γνωρίζουμε οι διαγραφές που γίνονται μέσω διαδικτύου χάνονται για πάντα.


Disk Management



Αυτό το section του κεντρικού μενού αφορά την λειτουργία των δίσκων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά λειτουργούν και δεσμεύονται από το σύστημα. Για να καταλάβουμε πλήρως την έκταση που έχει δώσει η Qnap στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα όρια που θέτει το TS-219P ΙΙ και να κοιτάξουμε μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας, τα οποία μπορούν και δέχονται 6-8 και 10 HDD's. Εκεί τα πλεονεκτήματα των συστοιχιών RAID παίζουν πιο αποτελεσματικό ρόλο και φυσικά η δημιουργία προεκτάσεων iSCSI, όπως και virtual disk έχει μεγαλύτερη αξία. Στο δικό μας configuration των δυο δίσκων, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε virtual κομμάτια δίσκων για να χρησιμοποιηθούν αυτούσια σε βάσεις δεδομένων, δίχως κάποιος να γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία τους.


Access Rights



Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια ενός εταιρικού δικτύου είναι αυτό που σχετίζεται με τα User Access Rights/Privileges και το πως μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί στο σύνολο του. Η Qnap δεν έχει αφήσει το κομμάτι αυτό να λειτουργεί με τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία, αλλά θέτει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολο ενός οικιακού ή εταιρικού δικτύου και παράλληλα να συνεργάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα συστήματα.

Τα βασικά τμήματα που διαφοροποιούν το συγκεκριμένο προϊόν είναι η ύπαρξη σύνδεσης με Active Directory (AD) ή Lightweight Directory Access Protocol (LDAP). Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να εξοπλίσουμε το NAS μας με την πληροφορία των χρηστών που υπάρχει ήδη στο δίκτυο, αλλά απλά να δώσουμε προσβάσεις στου φακέλους και το σύστημα θα συντονίσει όλα τα υπόλοιπα. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα να στηθεί εξ ολοκλήρου ένας LDAP server πάνω στο Qnap για Centralized Administration και ευκολία ελέγχου.


Network Services



Όλοι ξέρουμε πως για να μπορέσουμε να δούμε μια συσκευή μέσω δικτύου, είτε εσωτερικού (LAN), είτε εξωτερικού (WAN/Internet) χρειάζεται να υπάρχουν εγκατεστημένα κάποια πρωτόκολλα που να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά σε κάθε περίσταση. Δεδομένου ότι τα δίκτυα που μπορεί να συνδεθεί το Qnap είναι αρκετά και αφορούν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε αυτό το μενού θα συναντήσουμε όλα τα ευρέως γνωστά για όλων των ειδών λειτουργικά συστήματα. Το καθένα από αυτά έχει ξεχωριστεί σημασία, που δεν αφορά πλήρως την παρουσίαση μας.


Application Servers



Το διαμάντι του λειτουργικού συστήματος του TS-219P II, αλλά και κάθε συσκευής της Qnap είναι οι Application Servers. Ο ρόλος τους, αν και καθορίζεται απόλυτα από την ονομασία, παίζει πρωταρχικό ρόλο σε καθετί που μπορούμε να κάνουμε στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Μερικά από αυτά τα είδαμε και στην προηγούμενη σελίδα, περιγράφοντας τις βασικές λειτουργίες του NAS, εδώ εμφανίζονται ως μενού ρυθμίσεων και προδιαγραφών.

Πραγματικά οι δυνατότητες τους είναι ατελείωτες και οι συμπεριλαμβανόμενες εφαρμογές καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα επιλογών που θα καλύψει τις ανάγκες κάθε είδους χρήστη. Από τη δημιουργία βάσεων MySQL, τις λειτουργίες του TFTP Server ή της κρυπτογραφημένης πρόσβασης μέσω VPN, μέχρι το Antivirus και το LDAP Server καλύπτουμε ένα βασικό κομμάτι που θα χρειαστούμε για τα απαραίτητα, αλλά εκεί δεν τερματίζουν οι δυνατότητες του Qnap. Ο άσσος είναι η ύπαρξη του QPKG Center, ενός virtualized layer, το οποίο είναι σε θέση να δεχτεί επιπλέον εφαρμογές (τις οποίες κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε, όπως ακριβώς στον υπολογιστή μας). Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης δεν περιορίζεται στα βασικά και προεγκατεστημένα από την εταιρεία προγράμματα, αλλά μπορεί και ο ίδιος να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός δικού του virtualized software.

Σε κάθε τι καλό και έξυπνο, δυστυχώς υπάρχουν δυο θέσεις. Η "αρνητική" σε αυτή την περίπτωση αφορά το κομμάτι του hardware που θα τεθεί να "τρέξει" την εφαρμογή και παράλληλα να κρατήσει ζωντανά και τα υπόλοιπα συστήματα του. Όσο περισσότερα προγράμματα τρέχουμε παράλληλα, τόσο λιγότερους πόρους συστήματος αφήνουμε ελεύθερους με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το μηχάνημα να μην μπορεί να αποκριθεί στιγμιαία ή μόνιμα. Σε μια δοκιμή που κάναμε θέτοντας σε λειτουργία μια βάση MySQL και παράλληλα ενεργοποιώντας το AntiVirus για άμεσο Scan όλων των φακέλων, παρατηρήσαμε σημαντικές καθυστερήσεις στην απόκριση του συστήματος και τη διαχείριση στοιχείων.


Backup



Το Backup γράφει τη δική του ιστορία σε κάθε γωνιά του πλανήτη και δημιουργεί αρκετούς πονοκεφάλους σε χρήστες και IT Administrators αν δεν γίνει σωστά και φυσικά το αποτέλεσμα είναι η μερική ή ολική απώλεια σημαντικών αρχείων. Η Qnap πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας μια σειρά από δυνατότητες για να κρατάμε αντίγραφα των αρχείων μας και μάλιστα σε πολλαπλά σημεία.

Στα βασικά στοιχεία θα συμπεριλάβουμε το remote replication το οποίο χρησιμοποιεί το Rsync ή το NAS Backup για να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Μάλιστα για το τελευταίο η εταιρεία έχει συμπεριλάβει πρόγραμμα για υπολογιστή, ώστε να ορίσουμε τα αρχεία που θέλουμε να περάσει η συσκευή κατευθείαν στους δικούς τους δίσκους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να οριστεί το replication, και να ρυθμίσουμε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα λειτουργήσει το feature. Επιπλέον, μπορεί να προσομοιώσει το τρόπο λειτουργίας του Time Machine για τους λάτρεις του μήλου ή να κρατήσει αντίγραφα σε εξωτερική συσκευή συνδεμένη πάνω στο NAS.

Η λειτουργία αντιγραφής των στοιχείων ενός USB Stick στη συσκευή είναι δεδομένη, ωστόσο φαίνεται πως χρησιμοποιεί πολλούς πόρους συστήματος. Κατά τη διάρκεια δοκιμών είδαμε τον επεξεργαστή της συσκευής να χρησιμοποιείται πάνω από το 50% για να εκτελέσει τη συγκεκριμένη λειτουργία. Τελευταίο αφήσαμε το Cloud Backup, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκτελείτε σε μια από τις τρεις διαφορετικές εταιρείες, Amazon S3, ElephantDrive ή SymForm. Η ρύθμιση γίνεται μια φορά και η συσκευή φροντίζει να επικοινωνεί με τον εκάστοτε server για να κάνει replicate τα αρχεία.


External Devices



Η αναγνώριση εξωτερικών συσκευών συνδεμένων με το NAS μας δεν είναι πλέον μια τυπική απλή διαδικασία. Η συσκευή μπορεί και αναγνωρίζει το είδος της συσκευής και αποσπώντας πληροφορίες από αυτήν, ώστε η διαχείριση της να γίνεται πιο εύκολα. Τα usb sticks και οι εξωτερικοί δίσκοι μέσω USB ή eSata συνδέονται με το σύστημα και δημιουργούν περαιτέρω αποθηκευτικούς χώρους με δομημένο σύστημα αναγνώρισης, όπως ακριβώς τα Windows αποδίδουν γράμματα στους δίσκους που συνδέουμε πάνω τους.

Στα περαιτέρω, είναι η αναγνώριση εκτυπωτών με μια ευρεία γκάμα από drivers από διαφορετικούς κατασκευαστές. Εμείς δοκιμάσαμε έναν Epson Stylus Photo R200 (μοντέλο 5+ ετών) και μπορούσε χωρίς πρόβλημα να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Για όσους ανησυχούν για πτώσεις ρεύματος και το τι θα απογίνουν τα αρχεία τους, η Qnap έδωσε τη λύση με την αναγνώριση UPS μέσω διασύνδεσης USB. Πλέον μπορούμε να ρυθμίσουμε το NAS ώστε να προχωρήσει σε κανονικό shutdown, εφόσον το ρεύμα δεν επανέλθει μέσα στο χρόνο διάρκειας της μπαταρίας του UPS μας και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σχετικά με τα δεδομένα μας.


MyCloudNas Service



Το MyCloudNas είναι το διαμάντι πίσω από το οποίο κρύβεται η δυνατότητα σύνδεσης με το NAS από οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο. Δεν απαιτείται η ύπαρξη ρυθμίσεων DDNS, απλά η εγγραφή στην υπηρεσία και ο ψηφιακός μας κόσμος γίνεται άμεσα εφικτός. Το μενού περιέχει όλη τη διαδικασία για να στήσουμε το NAS μας να επικοινωνεί απευθείας με την υπηρεσία.


System Status



Το τελευταίο μενού περιλαμβάνει στοιχεία για την λειτουργία της συσκευής, όπως πληροφορίες για το σύστημα, με τα βασικά στοιχεία κατανάλωσης πόρων, αλλά και άλλες πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στον χρήστη. Επιπλέον, είναι εφικτό να δούμε ποια services είναι ενεργά και τρέχουν στο background, όπως και την οπτική απεικόνιση της χρήσης των πόρων (επεξεργαστή, μνήμης, δικτύου, hdd's). Όλα τα παραπάνω συντελούν στην άντληση πληροφοριών για το σύστημα και το πως ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του.



Η διεξοδική ανάλυση των ρυθμίσεων που μπορεί να τεθούν σε λειτουργία δεν θα αποτελέσει κριτήριο για τη διεξαγωγή της παρουσίασης μας διότι η Qnap έχει φροντίσει να επεξηγήσει κάθε τμήμα με την περίσσεια λεπτομέρεια. Το wiki, το support, αλλά και το forum της εταιρείες αποτελούν άριστες πηγές γνώσεις.




Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι διαθέτουν μια κινητή συσκευή ανά πάσα στιγμή και ώρα μαζί τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες προδιαγραφές διασύνδεσης με το πολυπόθητο NAS. Η εταιρεία έχει επιμεληθεί στη δημιουργία τριών διαφορετικών εφαρμογών, τόσο για κινητά με λειτουργικό Android, όσο και για αυτά με iOS, ώστε η απομακρυσμένη διαχείριση ή αναπαραγωγή των ψηφιακών μας αρχείων να μη διαφέρει από το couchsurfing! Όλες οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσω WiFi, όσο και με μέσω 3G συνδέοντας διαφορετικά κανάλια λειτουργιών. Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών είναι πως απαιτούν login, ενώ μπορούν να σώσουν τα credentials για μελλοντική χρήση.


Qfile
Το όνομα της εφαρμογής προδίδει άμεσα τη λειτουργία της. Το Qfile είναι ένας file explorer με δυνατότητα αναπαραγωγής και διαχείρισης αρχείων απευθείας από το Turbo NAS. Περαιτέρω, επιτρέπει την εύκολη διαμοίραση των αρχείων μέσω email ή SMS δημιουργώντας ένα αίτημα download για τον παραλήπτη ή ως συννημένο αρχείο. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα για offline availability των αρχείων και απευθείας αναπαραγωγή μέσα από την εφαρμογή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmanager
Ο Qmanager είναι άλλο ένα εύχρηστο εργαλείο διαχείρισης του Qnap TS-219P II μέσα από το κινητό ή το iPod. Διαθέτει απλό layout παρουσιάζοντας άμεσα τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης ram, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον χρήστη να εκκινήσει ή να τερματίσει applications, να δει το download status ή το σημείο που έχει φτάσει το backup κάθε είδους. Η λειτουργία του είναι απλή και η ενημέρωση των προβαλλόμενων πληροφοριών άμεση.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmobile
Ο τέλειος multimedia player εν κινήσει. Το Qmobile επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί με το NAS και να αναπαράγει εύκολα αρχεία εικόνων, μουσικής ή βίντεο απευθείας στην κινητή του συσκευή. Επιπλέον, διαθέτει άμεσο upload tool για φωτογραφίες διευκολύνοντας έτσι την μεταφορά των αγαπημένων σας στιγμών κατευθείαν σε μια τοποθεσία.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+




Η ώρα των πραγματικών tests για τους λάτρεις των επιδόσεων έφτασε! Σε αυτό το σημείο δεν θα αναλύσουμε τα tests καθ'αυτά, αλλά θα προχωρήσουμε κατευθείαν στην επεξήγηση των αποτελεσμάτων που είδαμε μετά από αρκετές επαναληπτικές προσπάθειες σε κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα. Για αρχή θα ξεκινήσουμε με το σύστημα που τοποθετήσαμε απέναντι από το QNAP TS-219P II. Να τονίσουμε εδώ πως χρησιμοποιήσαμε ένα switch της Netgear το οποίο επέτρεψε να στηθεί δίκτυο τάξεως 1 Gbps και bandwidth 32 Gbps και στο σύστημα τοποθετήθηκαν δυο δίσκοι Western Digital 640 GB AAKS. Κατά τη διάρκεια των παρακάτω δοκιμών συνδεμένα στο δίκτυο βρισκόντουσαν μονάχα το μηχάνημα και το NAS.






Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Sandy Bridge 2500K @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus Maximus IV Gene-Z
  Ram ::  4 x 4 GB G.Skill Ripjaws X 1600 MHz
  VGA ::  Sapphire 5850
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster M850
  3.5" Device ::  2 x Vertex 2 60 GB @ Raid 0
  5.25" Device ::  1 x DVD drive
  OS Platform ::  Windows 7 x64 Ultimate



Οι μετρήσεις:

QNAP TS-219P II
Crystal Disk Mark 3.0.1 Read/Write Test
Read Test
61.11 
28.08 
0.844 
0.826 
Write Test
70.76 
69.3 
5.351 
5.292 
0
10
20
30
40
50
60
MB/sec - Higher is Better
Seq512 K4 K4 K QD 32



Πρώτο test το Crystal Disk Mark και τα αποτελέσματα δείχνουν πως το NAS μας μπορεί και κρατάει αρκετά υψηλές ταχύτητες μεταφοράς κατά την εγγραφή και ανάγνωση αρχείων μεγαλύτερων των 512Κ. Βέβαια αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι λιγάκι πεσμένες ταχύτητες ανάγνωσης σε σχέση με τις αντίστοιχες ταχύτητες εγγραφής. Λάθος του προγράμματος ή περίεργη συμπεριφορά; Θα δούμε στη συνέχεια.




Συνέχεια έχει το ATTO Disk Benchmark, που αν και παλαιό κρατάει τις δυνάμεις του κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αναγνωρίζει Network Mapped Disk. Η κατάσταση του Crystal Disk Mark επαναλαμβάνεται, ωστόσο το ATTO σημειώνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 110 MB/Sec εγγραφής για μεγάλα αρχεία και πάνω από 75 MB/sec ανάγνωσης. Τελικά δεν ήταν σφάλμα της προηγούμενης μέτρησης, αλλά γενικό φαινόμενο στο NAS.

QNAP TS-219P II
Real Life Copy Tests using Teracopy 2.27
Read
57 
23 
159 
Write
32 
38 
224 
0
35
70
105
140
175
210
Seconds - Lower is Better
1 KB Files700 MB Files10 GB File


Οι εγγραφές μέσα από το περιβάλλον των windows είναι κάπως αργές, γι'αυτό και εμείς χρησιμοποιήσαμε το Teracopy 2.27, το οποίο βοήθησε στην ακριβή μέτρηση του χρόνου που χρειάστηκαν τα παρακάτω σετ αρχείων.

Η μεταφορές που έγιναν από και προς το NAS είναι οι ακόλουθες:


  • 10000 x 1 KB *.txt files
  • 3 x 700 MB *.avi files
  • 1 x 10 GB *.mkv file


Η συμπεριφορά του Qnap συνεχίζει στην ίδια λογική, ωστόσο οι ταχύτητες ανάγνωσης πέφτουν δραματικά στο μεγαλύτερο αρχείο. Εδώ να σημειώσουμε πως κατά την μεταφορά των αρχείων διαπιστώσαμε peak write speed που έφταναν τα 100 MB/sec, καθόλου άσχημα για file transfer.


QNAP TS-219P II
Power Consumption
Idle
Load
15 
Startup Peak
34 
0
5
10
15
20
25
30
Watts - Lower is Better



Δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε και την κατανάλωση του TS-219P II. Με τη βοήθεια ενός VoltCraft 3000 καταφέραμε να δούμε αν όντως η κατανάλωση είναι τόσο μικρή όση αναφέρει και η εταιρεία. Μετά από μια σειρά μετρήσεων έπρεπε να το πιστέψουμε και εμείς!

Τέλος, θέλαμε να δούμε αν η συσκευή θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παραπάνω του ενός-δυο χρηστών. Για τον σκοπό αυτό επιστρατέψαμε άλλους δυο υπολογιστές, ένα laptop με Gigabit σύνδεση και ένα media player και βάλαμε όλα να παίζουν ταυτόχρονα μια ταινία 10 GB σε *.mkv format. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, το QNAP τα κατάφερε και σε αυτή τη δοκιμή και μάλιστα η χρήση του επεξεργαστή δεν ξεπερνούσε καν το 60%.



Qnap Turbo NAS TS-219P II Review: The Tiny Black Box


Σε αυτό το σημειο η παρουσίαση μας φτάνει στο τέλος της. Καταφέραμε και είδαμε τα περισσότερα προτερήματα του Qnap TS-219P II και τα συναισθήματα μας μέχρι τώρα είναι αισιόδοξα. Ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε όλους τους παράγοντες που αναλύσαμε μέχρι τώρα και να θέσουμε επιτέλους το ζήτημα της τιμής που μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα φτάσει η ανάλυση μας, αλλά θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε οποιαδήποτε υποκειμενική άποψη στην άκρη και να αντιμετωπίσουμε το προϊόν από την οπτική πλευρά ενός σχετικά απαιτητικού χρήστη.

Ξεκινώντας από το τέλος, οι μετρήσεις μας δείχνουν πως οι ταχύτητες μεταφοράς είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικές για το hardware που παρέχεται, και τα peaks που παρατηρήθηκαν δείχνουν πως ο ενσωματωμένο controller έχει περιθώριο για την σταθεροποιήση της ταχύτητας πάνω από τα 60 MB/sec σε δίκτυο που αντέχει τα 100 MB/sec. Η κατανάλωση ρεύματος ξεπερνάει ελάχιστα τη μέγιστη κατανάλωση των δίσκων που χρησιμοποιήθηκαν και σίγουρα είναι μικρότερη από οποιοδήποτε home pc καταφέρουμε να στήσουμε για την ίδια χρήση. Με αυτά τα δεδομένα, οι παροχές που προσφέρονται στον τελικό χρήστη σίγουρα θα του παρέχουν τα μέσα για ένα energy friendly server με υψηλές ταχύτητες μεταφοράς για ένα μικρό οικιακό ή εταιρικό δίκτυο.

Προχωρόντας στο θέμα του λειτουργικού, το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πως παρέχει μια εμπειριά χρήσης που όμοια του δύσκολα θα βρούμε. Η δουλειά που έγινε από τους software engineers της QNAP είναι απίστευτη και το σύστημα είναι πάρα πολύ ελαφρύ, σε βαθμό που νομίζουμε ότι το προϋπάρχον hardware είναι αρκετά ανώτερο. Τα 512 ΜΒ μνήμης ram έφταναν για όλες τις εφαρμογές που τρέξαμε, ακόμα και για τα antivirus tests, αφήνοντας στο υπόλοιπο σύστημα “αέρα” να λειτουργήσει. Με το QPKG Center και το πλήθος εφαρμογών που υπάρχουν λόγω του open source πρωτοκόλλου ο καθένας θα βρεί αυτό που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Το θέμα του hardware έγινε εύκολα αντιληπτό, χωρίς να προξενεί κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, θετικό ή αρνητικό. Περισσότερο μας έβαλε σε σκέψεις που το TS-219P II δεν διαθέτει δεύτερο ethernet adapter, όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια του, ωστόσο η ιδέα του να συνδέσουμε ένα USB WiFi dongle φαίνεται πως κάλυψε εν μέρει το κενό. Η χρηστικότητα των υποδοχών είναι μεγάλη, αν και οι πίσω θύρες USB 3.0 δεν ήθελαν για κάποιον λόγο να αναγνωρίσουν τα διαθέσιμα flash drives που είδαμε εδώ, μέχρι που κάναμε επαναφορά ρυθμίσεων. Τέλος να πούμε πως μας ξάφνιασε το γεγονός ότι η συσκευή διαθέτει Kensington Lock, ενώ έχει αφαιρεθεί το κλείδωμα των δίσκων που υπήρχε στην πρώτη έκδοση της συσκευή.

Αφού αναλύσαμε το σύνολο της παρουσίασης μας ας δούμε και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας για το συγκεκριμένο προϊόν. Για τα ελληνικά δεδομένα η μέση τιμή κυμαίνεται στα 370?, που την καθιστά απλησίαστη για πολλούς από μας. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, με τιμές να κυμαίνονται στα 250-280?, κάνοντας την άμεσα πιο δελεαστική επιλογή. Βέβαια, ακόμα και αυτά τα χρήματα φαίνονται λίγα, όταν οι τιμές των δικτυακών δίσκων με κάποιες από τις δυνατότητες του QNAP έχουν πέσει κάτω των 200? και ενσωματώνουν και τους δίσκους. Στην πραγματικότητα πληρώνουμε το σύνολο των services που καταφέρνει και τρέχει το συγκεκριμένο μηχάνημα και το τρόπο υλοποιήσης του, που σίγουρα φτάνει τα πρωτεία. Αλλά αξίζει τελικά να καταβάλουμε το τίμημα; Κατά τη άποψη του γράφοντα, το ποσό είναι αρκετά υψηλό και αν σκεφτούμε και την αγορά δυο δίσκων των 3 ΤΒ, τότε σίγουρα έχουμε ξεφύγει αρκετά παραπάνω από τα αναμενόμενα. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε ένα μέρος της επένδυσης είναι το γεγονός του έτοιμου συνόλου το οποίο είναι λειτουργικό σε λίγοτερο από μια ώρα, ωστόσο σίγουρα θα προτείναμε κάποιο από τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας.






Άλλο ένα Review ολοκληρώθηκε στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την QNAP για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας.