G.Skill TridentX 8GB 2400MHz Review: High Clocks Legend Continues

Καθώς είναι το πρώτο μας review με προϊόν της G.Skill, θεωρούμε σωστό πριν αναφερθούμε στο προϊόν αυτό καθ' αυτό, να αναφέρουμε μερικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας. Η G.Skill ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Όπως μπορείτε να δείτε και στο official site της, ασχολείται κυρίως με μνήμες RAM για desktop και notebook υπολογιστές. Προκειμένου όμως να ικανοποιήσει μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, "έχει απλώσει τα πλοκάμια της" και σε Solid State Drives και σε USB sticks. Παρατηρώντας το παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι εν ολίγοις η G.Skill κατασκευάζει προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο των μνημών, σε αντίθεση με όλους τους μεγάλους της ανταγωνιστές που έχουν διευρύνει το product line τους και σε άλλες κατηγορίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η κίνηση δεν έχει τα προσδωκόμενα πλεονεκτήματα για μία εταιρεία, οπότε επικροτούμε την G.Skill που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πράγμα και δεν κυνηγάει να "είναι μέσα σε όλα". Παρόλο που η G.Skill ήταν ήδη γνωστή από την εποχή των DDR μνημών στους χώρους των overclockers (TCCD ICs με τα αξέχαστα F1-4400DSU2-1GBFC 550MHz 2.5-4-4-8), στην χώρα μας ποτέ δεν καθιερώθηκε σαν εταιρεία λόγω ότι δεν υπήρχε ποτέ σταθερός επίσημος διανομέας. Καθώς είναι το πρώτο μας review με προϊόν της G.Skill, θεωρούμε σωστό πριν αναφερθούμε στο προϊόν αυτό καθ' αυτό, να αναφέρουμε μερικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας. Η G.Skill ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Όπως μπορείτε να δείτε και στο official site της, ασχολείται κυρίως με μνήμες RAM για desktop και notebook υπολογιστές. Προκειμένου όμως να ικανοποιήσει μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, "έχει απλώσει τα πλοκάμια της" και σε Solid State Drives και σε USB sticks. Παρατηρώντας το παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι εν ολίγοις η G.Skill κατασκευάζει προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο των μνημών, σε αντίθεση με όλους τους μεγάλους της ανταγωνιστές που έχουν διευρύνει το product line τους και σε άλλες κατηγορίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η κίνηση δεν έχει τα προσδωκόμενα πλεονεκτήματα για μία εταιρεία, οπότε επικροτούμε την G.Skill που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πράγμα και δεν κυνηγάει να "είναι μέσα σε όλα". Παρόλο που η G.Skill ήταν ήδη γνωστή από την εποχή των DDR μνημών στους χώρους των overclockers (TCCD ICs με τα αξέχαστα F1-4400DSU2-1GBFC 550MHz 2.5-4-4-8), στην χώρα μας ποτέ δεν καθιερώθηκε σαν εταιρεία λόγω ότι δεν υπήρχε ποτέ σταθερός επίσημος διανομέας.

Μέχρι και το 2010, στην αγορά συναντούσε κανείς λύσεις από πολλές εταιρείες μνημών, οι οποίες και κονταροχτυπιόντουσαν για κάθε MHz και σε κάθε δυνατό συνδυασμό χωρητικότητας. Όμως με την πάροδο του χρόνου έμεναν ολοένα και λιγότερες. Αρχικά η απόσυρση της OCZ από την κατασκευή μνημών RAM και έπειτα η αισθητή μείωση των διαθέσιμων προϊόντων από τις υπόλοιπες εταιρείες, οδήγησε ουσιαστικά δύο εταιρείες στην μάχη των MHz. Μετά από τις επιτυχημένες Dominator GTX που ευχαρίστησαν ουκ ολίγους overclockers με τις επιδόσεις τους, η Corsair έκανε focus κατά κύριο λόγο στους gamers και τους enthusiasts με τις Vengeance. Έτσι λοιπόν ο δρόμος άνοιξε για την G.Skill που έδειξε την ξεκάθαρη πλέον υπεροχή της στην CeBIT 2012, με ένα κάρο καινούρια Quad Channel kits που λειτουργούσαν σε υψηλές συχνότητες, απευθυνόμενα πάντα στην X79 πλατφόρμα της Intel. Ένα μήνα μετά (Απρίλιος 2012) παρουσίασε μια νέα σειρά μνημών με 16 νέα kit, που ξεκινάνε από τα 2400MHz, περνάνε από τα 2600MHz & 2666MHz και καταλήγουν στα 2800MHz. Το όνομα της ολοκαίνουριας αυτής οικογένειας μνημών ήταν TridentX και όπως όλα έδειχναν ήταν ο άξιος συνεχιστής της σειράς Trident που είχε η G.Skill για τις high-end DDR3 μνήμες της επί εποχής P55 & X58. Οι νέες G.Skill TridentX DDR3 έγιναν διαθέσιμες σε dual-channel & quad-channel configs και απευθύνονται κατά κόρον σε χρήστες της Intel Z77 πλατφόρμας. Την στιγμή που γράφονται οι εν λόγω γραμμές, εάν περάσετε μια βόλτα από το HWBot.org θα δείτε πως τα περισσότερα από τα παγκόσμια ρεκόρ έχουν γίνει με μνήμες G.Skill. Μάλιστα πρόσφατα ο Massman ανέβασε ένα report στο οποίο ανέφερε ότι οι G.Skill μνήμες χρησιμοποιούνται πλέον από τους χρήστες του hwbot, σε μεγαλύτερη αναλογία από όλες τις υπόλοιπες. Εκτός λοιπόν από τα binned kitάκια μνημών που λαμβάνουν οι γνωστοί overclockers για να βγάζουν scores και να διαφημίζουν την εταιρεία, παρατηρούμε ότι η G.Skill επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στο αγαπημένο e-sport όλων μας, το overclocking!

Επιστρέφοντας στο προϊόν της δοκιμής μας, σας παρουσιάζουμε τις F3-2400C10D-8GTX. Πρόκειται για ένα dual-channel DDR3 kit χρονισμένο στα 2400MHz με timings 10-12-12-31-2T @ 1.65V και χωρητικότητα 8GB (2x4GB). Το χρώμα τους είναι το aggresive, πολυφορεμένο και επιτυχημένο μαύρο-κόκκινο που έχουμε συναντήσει τελευταία σε ποικίλα προϊόντα διαφόρων εταιρειών! Η αφή τους είναι matter, το ίδιο και του PCB που είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Σε διάφορες ειδήσεις του HwBox διαβάζουμε συνεχώς παράπονα από τα μέλη μας σχετικά με την χρωματική επιλογή των εταιρειών κατασκευής μνημών, που ανεξαρτήτως του χρώματος των ψυκτρών, χρησιμοποιούν πράσινο PCB με αποτέλεσμα να χαλάνε το τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Επιτέλους μια εταιρεία, η G.Skill, αποφάσισε να ξεφύγει από την πεπατημένη και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους, στον πίνακα που ακολουθεί.


Size 8GB Kit (2 x 4GB)
Memory Configuration Dual Channel
Timings 10-12-12-31
Voltage 1.65V
Speed Rating PC3-19200 (2400MHz)
Memory Pin 240
Memory Type DDR3
Memory Format Dimm
Heat Spreader TridentX with Removable Top Fin
Performance Profile XMP
Fan Included No





To part number των προϊόντων της G.Skill, δεν είναι απλά ένας τυχαίος συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων. Κάθε τι σημαίνει κάτι προκειμένου να διευκολύνονται οι χρήστες αλλά και να ταξινομούνται καλύτερα οι μνήμες απ' την ίδια την G.Skill. Ειδικότερα μάλιστα όταν μιλάμε για μνήμες TridentX, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει μεγαλύτερη σημασία μιας και είναι ειδικά σχεδιασμένες για τους ενθουσιώδεις χρήστες και τους gamers. Το kit της δοκιμής μας ονομάζεται λοιπόν F3-2400C10D-8GTX. Το F3 υποδηλώνει ότι μιλάμε για DDR3 μνήμες, το 2400 ότι λειτουργούν στα 2400MHz από το εργοστάσιο, το C10 ότι το πρώτο τους timing (Cas Latency) ισούται με 10, το D ότι είναι dual-kit, το 8G ότι πρόκειται για 8GB kit και το TX ότι ανήκουν στην σειρά TridentX. Μπορείτε να δείτε την επεξήγηση και στην εικόνα που ακολουθεί:



Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη σελίδα, οι G.Skill TridentX χρησιμοποιούν τον επιτυχημένο χρωματικό συνδυασμό μαύρο-κόκκινο, που ταιριάζει απόλυτα τόσο με τις τελευταίες ASRock Fatal1ty, όσο και με τις πασίγνωστες ASUS ROG μητρικές. Όπως συμβαίνει και σε άλλες λύσεις στην αγορά, οι ψύκτρες είναι αρκετά ψηλές με αποτέλεσμα ορισμένα CPU coolers να δυσκολεύονται να κουμπώσουν γιατί "βρίσκουν" πάνω τους. Σε αυτό βέβαια έχουν μερίδιο ευθύνης και οι εταιρείες παραγωγής μητρικών καρτών που ολοένα και περισσότερο τοποθετούν τα DIMM slots πιο κοντά στο socket. Όλα αυτά μέχρι ο αγοραστής να παρατηρήσει το γεγονός ότι τα fins από την πάνω πλευρά, ξεβιδώνουν χρησιμοποιώντας απλά ένα σταυροκατσάβιδο και αφαιρώντας δύο βίδες. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι ενώ με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η G.Skill υπέπεσε στο ίδιο λάθος που πέφτουν και ορισμένοι ανταγωνιστές της, στην πραγματικότητα έχει προβλέψει για τέτοιες περιπτώσεις. Να σημειώσουμε ότι με την αφαίρεση των fins οι μνήμες δεν πρόκειται να χάσουν κάτι στον τομέα της αποβολής της εκλυόμενης θερμότητας - αντιθέτως με την σωστή ροή αέρα στο κουτί ίσως και να επιτύχετε χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω του ότι η θερμότητα δεν παγιδεύεται όπως πριν, αλλά βρίσκει εύκολη διέξοδο προς τα πάνω!

Ο δεύτερος λόγος που η G.Skill αποφάσισε να κάνει χρήση αφαιρούμενων fins, είναι το extreme overclocking και συγκεκριμένα το πάγωμα των μνημών με phase change cooling, ξηρό πάγο ή υγρό άζωτο. Αφού βγουν τα fins, ο overclocker μπορεί απλά να κουμπήσει ένα κάνιστρο πάνω ή να βιδώσει κάποιο άλλο συμβατό (όπως το SF3D OC Triple Point) και να μειώσει την θερμοκρασία λειτουργίας των TridentX ακόμα και στους -185*C. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, λόγω του ότι οι μνήμες των δοκιμών μας έρχονται με single-sided Samsung ICs, δεν πρόκειται να επωφεληθείτε και πολύ από το πάγωμά τους. Όπως θα δούμε και στην overclocking σελίδα οι μνήμες αδυνατούν να φτάσουν τις υψηλές συχνότητες που φτάνουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, που συνήθως διαθέτουν Hynix BFR ή double-sided Samsung ICs, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να αναιρεί τις ευπρόσδεκτες επιδόσεις που προσφέρουν συγκριτικά πάντα με την τιμή τους.





Πολλοί από εσάς πιθανώς θα αναρωτηθήκατε πως φτάσαμε από τα χαμηλής πυκνότητας DDR3 DIMMs που "έπαιζαν" με σφιχτά timmings, στα χαλαρών-timings μεγάλης χωρητικότητας DIMMs του σήμερα. Παλιότερα η μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού αγόραζε κατά προτίμηση μνήμες με όσο το δυνατόν πιο μεγάλες ταχύτητες και όσο το δυνατόν πιο σφιχτά/χαμηλά timings. Θυμηθείτε τις πρώτες μνήμες με Elpida Hyper MNH-E/MGH-E ICs, που οι περισσότερες ήταν rated κοντά 2000MHz με timings 7-8-7 και 8-8-8. Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τα Elpida BBSE kits, όπου ήθελαν ένα ή και δύο κλικ πιο υψηλό tRCD προκειμένου να αποδώσουν σε πιο υψηλές συχνότητες. Παραδείγματος χάρη ενώ ένα δυνατό Hyper MGH-E kit λειτουργεί στα 2200MHz @ 7-8-7-21, ένα BBSE χρειάζεται timings 7-9-7 για να λειτουργήσει απρόσκοπτα στα MHz αυτά. Κατόπιν κυκλοφόρησαν οι μνήμες με PSC ICs της Powerchips, όπου συνήθως ήθελαν ακόμα πιο χαλαρό tRCD για τις ίδιες συχνότητες, αλλά και Hynix ICs στα οποία και άρεσαν γενικά τα χαλαρά timings. Σταδιακά όμως η Elpida σταμάτησε την παραγωγή των Hyper ICs. Έπειτα ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα εκεί που όλοι κατασκεύαζαν kitάκια των 2GB, 4GB ή 6GB, να επικεντρωθούν στα kitάκια με πολλά GB. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τις εταιρείες σε αυτήν την κίνηση;

1) Τα παλαιότερα συστήματα που ήταν βασισμένα σε chipsets όπως το X58 και το P55, απέδιδαν καλύτερα με μνήμες που είχαν σφιχτά timings, λόγω διαφορετικής τεχνολογίας, πιο υψηλών latencies και αδυναμίας του IMC σε μεγάλα DRAM frequencies. Θυμόσαστε ίσως ότι στο X58 δύσκολα κάποιος ανέβαζε τις μνήμες σταθερά πάνω από 2200-2300MHz, ενώ στο P55 παρόλο που υπήρχε δυνατότητα για μεγάλες συχνότητες λειτουργίας, απαιτούνταν πολύ πιο χαλαρά timings, χωρίς όμως να αυξάνεται και τόσο το bandwidth. Με πιο απλά λόγια, παρόλο που το P55 chipset μπορούσε να συνεργαστεί με μνήμες σε υψηλή συχνότητα, το 2000MHz 6-5-5 απέδιδε πολύ καλύτερα από το 2500MHz 7-11-7.

2) Προκειμένου να κυκλοφορήσουν οι εταιρείες δυνατές μνήμες με Hyper ICs, αναγκάζονταν να διαλέγουν τα chipάκια (ICs) που χρησιμοποιούσαν στα kits, αλλά και τις εξοπλίζουν με ποιοτικά 8-layer PCB. Αυτή η διαδικασία δοκιμής και διαλογής των ICs ονομάζεται binning. Η εν λόγω διαδικασία διαλογής σταμάτησε από τις εταιρείες προφανώς γιατί τελείωσαν τα συγκεκριμένα ICs που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και επειδή η διαδικασία αυτή ήταν τόσο χρονοβόρα όσο και δαπανηρή.

3) Τα νεότερα P67, Z68, Z77 και X79 chipsets, λόγω εξελιγμένης αρχιτεκτονικής και βελτιωμένου Intergrated Memory Controller, άρχισαν να επωφελούνται περισσότερο από τις υψηλές συχνότητες, παρά από τα σφιχτά timings. Η ανάγκη εύρεσης νέων chips έγινε επιτακτική και πλέον όλες οι εταιρείες του χώρου έστρεψαν την προσοχή τους σε memory kits εξοπλισμένα με Hynix BFR/CFR, Elpida 30nm, Samsung D Series, φθηνότερα Micron chips και μερικά ακόμα αγνώστου ταυτότητας. Εκτός από υψηλότερη πυκνότητα, όλα αυτά τα ICs είναι και πολύ φθηνότερα σε συνάρτηση με τα Elpida Hyper για παράδειγμα, εξού και η κατακόρυφη μείωση τιμών στις μνήμες τον τελευταίο χρόνο.



G.Skill TridentX 8GB 2400MHz Review: High Clocks Legend Continues



Πριν περάσουμε στις δοκιμές μας, οφείλουμε να σας δείξουμε το σύστημα πάνω στο οποίο δοκιμάσαμε τις G.Skill TridentX 2x4GB 2400MHz CL10 αλλά και την μεθοδολογία την οποία ακολουθήσαμε κατά τις δοκιμές. Σκοπός μας να βρούμε τα maximum MHz που θα μπορούσαν να είναι benchable οι μνήμες τις G.Skill αλλά να διαπιστώσουμε και με ποιες ρυθμίσεις θα μπορούσε το σύστημά μας να είναι σταθερό για ένα σωστό 24/7 PC! Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς χρησιμοποιήσαμε και με ποιον τρόπο:

Σύστημα Δοκιμών  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus V Gene
:   CPU   :
Intel Core i7 3770K
:   RAM   :
G.Skill TridentX 2x4GB 2400MHz
10-12-12-31
:   GPU   :
ASUS HD 6970 2GB
:   SSD   :
Kingston HyperX 240GB
:   PSU   :
CoolerMaster Silent ProM 1000W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Prolimatech Mega Shadow
:   Case   :
CoolerMaster Easy Bench V1.0
[/center]

Προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:
SuperPi / mod1.5 XS
Aida64 Extreme Edition

Μεθοδολογία:
Θα χρησιμοποιήσουμε το πασίγνωστο SuperPi 32M για να δοκιμάσουμε την σταθερότητα των μνημών σε πραγματικές benchmarking συνθήκες. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να αναλωθούμε σε ανούσια SuperPi 1M, PiFast και wPrime tests μιας και ελάχιστα εξαρτώνται από τις μνήμες, οπότε το stressing των τελευταίων είναι σχεδόν μηδαμινό. Φυσικά, χρησιμοποιήσαμε και το Aida64 για να δούμε τις διαφορές στο Read/Copy/Write μεταξύ των διαφορετικών ρυθμίσεων λειτουργίας. Για τις συχνότητες δοκιμών επιλέξαμε τα εξής MHz zones: 2200MHz, 2400MHz, 2500MHz και 2550MHz. Θα πάρουμε δύο μετρήσεις - ο πρώτος τρόπος θα είναι με τα auto timings (όπως τα ρυθμίζει η μητρική) και ο δεύτερος θα είναι με όσο πιο σφιχτά timings γίνεται. Για τις δοκιμές μας, το ρεύμα στις μνήμες κυμάνθηκε από 1.65V μέχρι 1.81V. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι τα Samsung ICs των TridentX έχει παρατηρηθεί ότι γενικά αντέχουν στο ρεύμα και δεν υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε προβλήματα στην 24/7 λειτουργία ακόμα και με 1.75V!



G.Skill TridentX 8GB 2400MHz Review: High Clocks Legend Continues


Τοποθετώντας της μνήμες στην Maximus V Gene καταλαβαίνουμε αμέσως για άλλη μια φορά ότι ο χρωματική επιλογή δεν ήταν τυχαία, πραγματικά το σύνολο μητρική ROG & TridentX δένει απίστευτα όμορφα δίνοντας την αίσθηση οτι πουλιούνται "σετάκι"! Ας αφήσουμε όμως την εικαστική παρέμβαση στην άκρη και ας δούμε τι μπορούν να δώσουν από πλευράς ρολογιών πέραν των default, μιας και όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα κιτ που απευθύνεται κυρίως στους gamers και τους oveclockers! Στο Ζ77 σε συνδυασμό με τους νέους Ivy bridge έχουν προστεθεί νέοι divider για τις μνήμες, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες επιλογές για MHz και συνδυασμούς, ώστε να μπορέσουμε "παίξουμε" με πολύ υψηλό bclk και να έρθουν στην συχνότητα που μας βολεύει.

Οι μνήμες θα λέγαμε ότι είναι αρκετά εύκολες στα χαμηλά MHz (2200-2400) με τα πράγματα να δυσκολεύουν όταν αρχίσαμε να ξεπερνάμε τα [B]2500MHz[/B]. Τα τσιπάκια που φοράνε είναι τα Samsung HYKO τα οποία ως γνωστόν δεν φημίζονται για τα σφιχτά timings αλλά αντίθετα για τα πολύ υψηλά MHz που μπορούν να λειτουργήσουν. Προς έκπληξη μας όμως ψάχνοντας λίγο παραπάνω η G.Skill έχει κάνει μια μικρή αλλαγή, που όμως έχει μεγάλο αντίκτυπο στο overclocking potential των μνημών. Έχει εφοδιάσει τα 2400 kit με single sided modules οπότε μιλάμε για 4GB single sided dimm, εξού και η δυσκολία από τόσο χαμηλά. Δεν θα κολλήσουμε εκεί όμως οι μνήμες φαίνεται να κλοκάρουν πολύ καλά αλλά όχι όπως τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους 2600 & 2666MHz με dual sided modules.

Παρακάτω θα δείτε τα διάφορα MHz zones που επιλέξαμε να τεστάρουμε τις μνήμες και το αντίστοιχο scaling που έχουν σε συνδυασμό με το vdimm. Όπως αναφέραμε και πιο πριν πήραμε δύο μετρήσεις, μια με auto timings και μια με όσο πιο tight timings ήταν δυνατόν, σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι πρόκειται για απόλυτα stable settings μιας και το spi 32m δεν συγχωρεί “λάθη”.


2200MHz Zone

Auto Settings

2200MHz με 1.65Vdimm και 10-11-11-30 2Τ
SPi 32M: 7m29.530s



Maxed out

2200MHz με 1.72Vdimm και 9-9-11-19 1Τ
SPi 32M: 7m24.742s




2400MHz Zone

Auto Settings

2400MHz με 1.65Vdimm και 10-12-12-31 2Τ
SPi 32M: 7m27.081s



Maxed out

2400MHz με 1.78Vdimm και 9-10-12-19 1Τ
SPi 32M: 7m22.604s




2500MHz Zone

Auto Settings

2500MHz με 1.65Vdimm(auto) και 11-12-12-31 2Τ
SPi 32M: 7m21.309s



Maxed out

2500MHz με 1.79Vdimm και 10-12-12-25 1Τ
SPi 32M: 7m18.252s




2550MHz Zone

Auto Settings

2550MHz με 1.72Vdimm και 11-13-13-35 2Τ
SPi 32M: 7m22.401s



Maxed out

2550MHz με 1.78Vdimm(manual) και 10-12-13-27 1Τ
SPi 32M: 7m19.500s




Highlights


Οι Ivy Bridge όπως θα έχετε καταλάβει έφεραν τα πάνω κάτω, υιοθετώντας νέους imc το ram clocking είναι πλέον καλύτερο απο ποτέ και δεν σταματάει εδώ, όπως θα έχετε δει επωφελούνται παρά πολύ από τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός και όσον αφορά το overclocking του επεξεργαστή αλλά στην περίπτωση μας και στο overclocking των μνημών λόγω πιο χαμηλής θερμοκρασίας του imc. Το αποτέλεσμα είναι όσο πιο "παγωμένος" ειναι ο imc τόσο καλύτερο overclocking potential έχουμε για τις μνήμες μας! Έτσι μετά από τα πολύ καλά δείγματα των TridentX σε αέρα τις δοκιμάσαμε και με το CPU σε subzero θερμοκρασίες (-100c) για να επιβεβαιώσουμε αν όντως υπάρχει όφελος. Η απάντηση βεβαίως είναι ναι και την βλέπετε παρακάτω:

G.Skill TridentX 8GB 2400MHz Review: High Clocks Legend Continues

TridentX @ 2600 MHz _ 3770K @ Cascade

Safe Settings

2600MHz με 1.81Vdimm και 12-14-14-35 1Τ
SPi 32M: 6m15.306s





G.Skill TridentX 8GB 2400MHz Review: High Clocks Legend Continues


Μετά από αρκετές ημέρες δοκιμών και συμβίωσης με τις TridentX 2400MHz, το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι οι μνήμες δεν ταιριάζουν σε έναν extreme overclocker που κυνηγά τις απόλυτες επιδόσεις. Εξάλλου για αυτό η G.Skill προσφέρει στην αγορά τα εμφανώς καλύτερα 2600MHz & 2666MHz TridentX 8GB kits, που όπως ήδη αναφέραμε φέρουν double-sided Samsung ICs με αποτέλεσμα να overclockάρονται πολύ πιο ψηλά με λιγάκι πιο σφιχτά timings. Μάλιστα ορισμένα early batches των TridentX έρχονταν και με Hynix BFR ICs, τα οποία και δέχονται λίγο περισσότερο σφίξιμο σε tRP και tRAS.

Άραγε όμως το παραπάνω σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σκληροί στην βαθμολογία τους; Φυσικά και όχι! Μην ξεχνάτε τον σημαντικότερο παράγοντα, δηλαδή την τιμή. Στην Ελλάδα οι TridentX 2400MHz διατίθενται έναντι 110?, ενώ στην Γερμανία κοστίζουν 96?. Με τα ίδια χρήματα περίπου χρήματα έχετε αρκετές εναλλακτικές (2x4GB Corsair Vengeance Red 1600MHz, 4x2GB Kingston 2400MHz HyperX, 4x2GB Corsair Dominator GT 2133MHz), όμως καμία δεν δείχνει να συμφέρει όσο οι TridentX. Η μόνη εναλλακτική που δείχνει να αξίζει είναι οι GeIL Evo Corsa 2x4GB 2400MHz, οι οποίες όμως δεν έχουν δοκιμαστεί ευρέως ώστε να γνωρίζουμε με ασφάλεια περί τίνος πρόκειται. Για αυτό και θα επιμείνουμε στις TridentX που είδαμε από πρώτο χέρι τις δυνατότητές τους.

Τι παραπάνω θα θέλαμε να δούμε; Λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πολλές Z77 μητρικές κάρτες στην αγορά, έχουν αναφερθεί μερικά προβλήματα συμβατότητας για το συγκεκριμένο kit. Επιλέγοντας την Maximus V Gene της ASUS, που θεωρείται μια από τις ευκολότερες μητρικές για memory overclocking, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι TridentX δεν λειτούργησαν με κανένα από τα memory clocking profiles που έχει ενσωματώσει το ROG BIOS Team στην "μικρή". Ωστόσο άνοιγαν κανονικά με Auto timings, οπότε καταφέραμε να παρακάμψουμε το πρόβλημα. Έχουμε όμως μια υποψία ότι με μητρικές που δεν έχουν τόσο δουλεμένα BIOSes, ο χρήστης θα κληθεί να αφιερώσει ένα σεβαστό ποσό από τον χρόνο του ώστε να βρει το κουμπί τους και να τις φέρει στην επιθυμητή συχνότητα με σωστά timings.

Αν είστε 24/7 overclocker, enthusiast ή gamer τότε οι μνήμες αξίζουν και με το παραπάνω. Ανατρέξτε στις μετρήσεις, δείτε τι ρεύματα χρησιμοποιήσαμε και πόσο πιο σφιχτά timings επιτύχαμε, εν συγκρίσει με τα εργοστασιακά. Αν σας λέγαμε μερικά χρόνια πριν ότι με 110? θα μπορείτε να αγοράσετε 8GB μνήμες που λειτουργούν με βραχώδη σταθερότητα στα 2550MHz θα το πιστεύατε; Ούτε κι εμείς! Να όμως που έγινε πραγματικότητα χάρη στα G.Skill F3-2400C10D-8GTX!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι TridentX αξίζουν αδιαμφισβήτητα το Sexy Looks Award, με την τελική βαθμολογία να διαμορφώνεται ως εξής:







Ευχαριστούμε θερμά την G.Skill για την παραχώρηση των TridentX 2400MHz C10!