Noctua NH-L12 Review: Χαμηλές πτήσεις!
Ακόμα ένα air cooler review;" Η απάντηση φαντάζει αναπόφευκτα καταφατική αλλά προσπαθώντας να σας γνωρίσουμε το εν λόγω προϊόν θα σας το θέσουμε ως εξής: Αν κάποιος enthousiast άνοιγε το παρόν review το 2007 η επικρατέστερη απορία που θα πλανιόταν στο μυαλό του θα ήταν το "Πόσο καλύτερη να 'ναι αυτή η ψύκτρα από την Thermalright Ultra 120 Extreme;". Fast forward sto 2010 και το παραπάνω ερώτημα έχει αναμφίβολα αλλάξει σε "Πόσο καλύτερη να 'ναι αυτή η ψύκτρα από την Noctua NH-D14;". Κακά τα ψέματα, η Noctua ήρθε αίφνης από το πουθενά και με γερό uppercut ονόματι NH-D14 πέταξε στο καναβάτσο πολλές εταιρίες και έκανε μια ολόκληρη μερίδα αγοραστών να μην κοιτάζουν για κανένα λόγο αλλού. Σαν να μην έφταναν οι επιδόσεις του εν λόγω ...uppercut, με την συχνή "τριβή" καταναλωτών και Noctua, πολλοί από τους πρώτους έδειξαν να "εθίζονται" στην ομολογούμενως αυξημένη ποιότητα υλικών και φινιρίσματος της εταιρίας και έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ, η μικρή Αυστριακή εταιρία με τις αλλόκοτες χρωματικές επιλογές απόκτησε φίλους και "πιστούς". Και όχι άδικα, μιας και η Noctua σπάνια απογοήτευσε και πάντα κινούνταν πολύ κοντά σε αυτά που υπόσχονταν. Ακόμα ένα air cooler review;" Η απάντηση φαντάζει αναπόφευκτα καταφατική αλλά προσπαθώντας να σας γνωρίσουμε το εν λόγω προϊόν θα σας το θέσουμε ως εξής: Αν κάποιος enthousiast άνοιγε το παρόν review το 2007 η επικρατέστερη απορία που θα πλανιόταν στο μυαλό του θα ήταν το "Πόσο καλύτερη να 'ναι αυτή η ψύκτρα από την Thermalright Ultra 120 Extreme;". Fast forward sto 2010 και το παραπάνω ερώτημα έχει αναμφίβολα αλλάξει σε "Πόσο καλύτερη να 'ναι αυτή η ψύκτρα από την Noctua NH-D14;". Κακά τα ψέματα, η Noctua ήρθε αίφνης από το πουθενά και με γερό uppercut ονόματι NH-D14 πέταξε στο καναβάτσο πολλές εταιρίες και έκανε μια ολόκληρη μερίδα αγοραστών να μην κοιτάζουν για κανένα λόγο αλλού. Σαν να μην έφταναν οι επιδόσεις του εν λόγω ...uppercut, με την συχνή "τριβή" καταναλωτών και Noctua, πολλοί από τους πρώτους έδειξαν να "εθίζονται" στην ομολογούμενως αυξημένη ποιότητα υλικών και φινιρίσματος της εταιρίας και έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ, η μικρή Αυστριακή εταιρία με τις αλλόκοτες χρωματικές επιλογές απόκτησε φίλους και "πιστούς". Και όχι άδικα, μιας και η Noctua σπάνια απογοήτευσε και πάντα κινούνταν πολύ κοντά σε αυτά που υπόσχονταν.
Αλλά τι υπόσχεται αυτή την φορά; Τι είναι αυτό το NH-L12; Μοιάζει μικρό και κοντό, είναι και top down... σε ποιους απευθύνεται; Μεταφέρουμε κατευθείαν από το product page του προϊόντος:
"The NH-L12 is a low-profile quiet cooler designed for use in small form factor cases and HTPC environments. With its flexible NF-F12 (120mm) / NF-B9 (92mm) dual PWM fan setup, the NH-L12 can be configured either for full performance in dual fan mode or extra-low profile (66mm) with the top fan removed. Bundled with the award-winning NT-H1 thermal compound and Noctuaʼs SecuFirm2™ multi-socket mounting system, the NH-L12 packs everything a premium quality quiet cooler needs into a highly compact package."
Μικρή, ευέλικτη ως προς το ύψος, μάλλον για HTPC και γενικότερα στριμωγμένα setups και μάλλον όχι ιδανική για overclocking. Ρίξ' τε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα με τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά της Noctua NH-L12 και των ανεμιστήρων της και ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα όπου θα δούμε τα πάντα με λεπτομέρειες και φωτογραφίες.
Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, η συσκευασία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την γνώριμη αισθητική της εταιρίας: Λευκό και μπεζ/μπορντό, διακριτικές γραμματοσειρές για τα highlights τους προϊόντος καθώς και QR code επικρατούν στην μπροστά και άνω επιφάνεια. Εκατέρωθεν θα βρούμε οκτάγλωσση περιγραφή του προϊόντος καθώς και specs για τους ανεμιστήρες και για την ψύκτρα. Το χαρτοκούτι είναι αρκετά στιβαρό και μαζί με τις σχετικές προβλέψεις στο εσωτερικό ελαχιστοποιούν την περίπτωση να παραλάβετε κάτι κακοποιημένο. Ανοίγοντας, συναντάμε τα παρελκόμενα (μεταξύ των οποίων και χρήσιμο κατσαβίδι καθώς και καλώδια με αντιστάσεις για μείωση των στροφών) σε ένα ξεχωριστό λευκό κουτί και την ψύκτρα κρυμμένη από κάτω, με τα προστατευτικά της για στρεβλώσεις και γρατσουνιές. Smells like quality!
Στο δια ταύτα, αφαιρώντας τους δύο εγνωσμένης αξίας ανεμιστήρες (SSO και SS02 bearing για τον NF-B9 και NF-F12 αντίστοιχα) και τις αντικραδασμικές τους προβλέψεις, το σώμα τις ψύκτρα αποτελείται από αυτό που η Noctua θέλει να αποκαλεί L-Type διάταξη: Ένα μεγάλο αλουμινένιο fin array που διατρέχεται από τέσσερα nickel plateted cooper heatpipes τα οποία καταλήγουν στην βάση της ψύκτρας. Εκεί, συναντάμε το τυπικό για την εταιρία φινίρισμα το οποίο σαφώς απέχει από το να χαρακτηριστεί καθρέφτης, μιας και μπορούμε να διακρίνουμε - όπως και σε άλλα Noctua προϊόντα - ίχνη από την επεξεργασία του μετάλλου. Πάντως η βάση, με έναν πρώτο έλεγχο είναι απόλυτα επίπεδη και η όλη κατασκευή είναι στιβαρή και χωρίς "φθηνές" γυαλάδες. Mounting; Ότι ακριβώς γνωρίσατε και στην NH-D14, ένα από τα καλύτερα συστήματα mounting "δύο χρόνων" (με backplate και mounting brackets αρχικά, και μετέπειτα βίδωμα της ψύκτρας στα brackets) με υποστήριξη όλων των σύγχρονων sockets και πολλαπλών προσανατολισμών κατά την τοποθέτηση. Αν διαλέξετε έναν προσανατολισμό που καλύπτει τα ram slot σας, να υπολογίζετε περί τα 43mm ram clearance. Επιπλέον, η Noctua προσφέρει ένα set από σχετικές βίδες που επιτρέπει την εγκατάσταση της NH-L12 χωρίς το backplate για περιπτώσεις Intel mini-ITX μητρικών που δεν επιτρέπουν χρήση backplate. Πολύ "ψαγμένη" λεπτομέρεια που λίγοι θα επισημάνουν αλλά θα εκτιμήσετε δεόντως αν πέσετε στην ανάγκη της!
Δεν το κρύβουμε ότι η εμμονή στην λεπτομέρεια και αλλά και το άκρως ποιοτικό και premium παρουσιαστικό της Noctua NH-L12 μας έβαλαν στην διαδικασία να αναρωτηθούμε για τις επιδόσεις της ψύκτρας στην πράξη. Πριν όμως μοιραστούμε μαζί σας τα σχετικά αποτελέσματα, θα πρέπει για λόγους συνέπειας να αναφέρουμε την μεθοδολογία των δοκιμών.
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.
Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής
Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 40x100 (4.0GHz) με τάση vcore 1.3Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled premium πάστα (Noctua NT-H1) η οποία σίγουρα βοήθησε πολύ, ενώ για όλα τα αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν και με μόνο τον NF-B9, για να δούμε και την απόδοση σε πραγματικά low profile καταστάσεις.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, τόσο με δύο αλλά και με έναν ανεμιστήρα είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Τα test ολοκληρώθηκαν, το κλιματιστικό πήρε μία ανάσα - μιας και το είχαμε διατάξει να αναπαραστήσει το χειμωνιάτικο testing περιβάλλον μας - και είμαστε έτοιμοι να δούμε τα αποτελέσματά μας. Ξεκινάμε από την LGA 1155 πλατφόρμα και τον γνώριμό μας i5 2500K.
Τα αποτελέσματα είναι άψογα. Σε stock συχνότητες οι θερμοκρασίες είναι η χαρά του επεξεργαστή ενώ ακόμα και με ένα τίμιο overclock οι ψύκτρα δεν δείχνει να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Ακόμα, εντύπωση προκαλεί ότι και στις δοκιμές χωρίς τον 12άρη ανεμιστήρα, η Noctua NH-L12 συνεχίζει να δουλεύει και να ανταποκρίνεται χωρίς να χάνει την γη κάτω από τα πόδια της. Επομένως, όταν η Noctua υπόσχονταν λειτουργία ακόμα και με το ένα fan, το εννοούσε!
Στο ΑΜ3 τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς, με την ψύκτρα να δροσίζει εύκολα τον επεξεργαστή σε stock λειτουργία αλλά να φτάνει στα όρια της με το μεγάλο o/c test μας. Για να είμαστε ειλικρινείς η Noctua δεν μας απογοήτευσε ιδιαιτέρως μιας και μας είχε προειδοποιήσει σχετικά, στο TDP guideline της και αν κάποιος καταφύγει στην NH-L12 για τόσο μεγάλα overclocks στο AM3, έχει ούτως ή άλλως κάνει λάθος επιλογή.
Ξανακοιτώντας όλα τα αποτελέσματα και έχοντας κατά νου ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν απευθύνεται σε overclockers δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η Noctua NH-L12 κάνει σαφώς ότι υπόσχεται και πάει και για το κάτι παραπάνω. Αν αναλογιστείτε δε, το εξωπραγματικά επιθετικό σενάριο το οποίο αναπαριστούν οι αλγορίθμοι του Linx, θα μπορούσαμε να πούμε με σχετική σιγουριά ότι τα 4GHz στο LGA1155 και τα 3.8GHz στο AM3 μπορούν να είναι άκρως βιώσιμες επιλογές, αν ο χρήστης το επιθυμήσει.
Αποτελέσματα επί αποτελεσμάτων, τρεις - τέσσερις εγκαταστάσεις και περίπου τρεις μέρες συμβίωσης οφείλουν να καταλήξουν σε ένα κάποιο συμπέρασμα. Ποιο είναι το επιμύθιο για την συγκεκριμένη πρόταση; Πάμε να δούμε αν η Noctua κάνει και πάλι όσα υπόσχεται:
Στο τομέα των υλικών κατασκευής, του φινιρίσματος, της ποιότητας των παρεχόμενων ανεμιστήρων και της εν γένει εργονομίας δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Noctua διδάσκει. Δεν θέλουμε να αναφέρουμε συγκεκριμένους μεγάλους κατασκευαστές που θα ήταν υπερευχαριστημένοι αν παρείχαν ανεμιστήρες που να μπορούσαν έστω και να αντέξουν την σύγκριση με αυτούς της Αυστριακής εταιρίας. Οπότε, "premium ποιότητα"; Check.
Ησυχία: Με τον 92άρη NF-B9 να είναι στην πράξη πιο ήσυχος από τον ήδη αρκετά διακριτικό NF-F12 η όλη πρόταση μπορεί σαφώς να χαρακτηριστεί ήσυχη. Εκτιμούμε ότι το 80% του γενικού πληθυσμού δεν θα δυσφορούσε ακόμα και με τους δύο ανεμιστήρες στα 12v ενώ το υπόλοιπο 19% θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τις παρεχόμενες αντιστάσεις για λειτουργία σε χαμηλότερη τάση. Και ναι, καλά καταλάβατε το εναπομείναν 1% είναι καταδικασμένο να μείνει ανικανοποίητο με οτιδήποτε πιο φασαριόζικο από το passive. Κοντολογίς "Quiet"; Check.
"Low & Flexible": Εδώ τα πράγματα είναι πλήρως μετρήσιμα και με το ύψος να κινείται μεταξύ 93mm και 66mm, συναρτήσει της χρήσης ή όχι του επιπλέον fan θα λέγαμε ότι η Noctua θα βολέψει αρκετό κόσμο. Ακόμα οφείλουμε να καταθέσουμε ότι ήμασταν προετοιμασμένοι για μεγαλύτερη "ποινή" στις επιδόσεις με χρήση μόνο του 92άρη. Check & bravo!
Και με το 3/3 μέχρι στιγμής, πάμε στις καθαυτό επιδόσεις. Ο εκ προοιμίου αφορισμός του overclocking μας έκανε να κρατάμε μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των tests, αλλά τα ευρήματα εδώ είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σε stock συχνότητες οι θερμοκρασίες είναι υποδειγματικές ενώ ακόμα και στις overclocked ρυθμίσεις η ψύκτρα δεν παραδίδεται αμαχητί. Και εδώ οφείλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην Noctua που κάνει αυτό που υπόσχεται όσο το TDP είναι εντός των normal τιμών, αλλά ιδρώνει τίμια την φανέλα ακόμα και όταν το wattage εκτραπεί προς τα επάνω. Ναι, τα πιο βάναυσα tests των δοκιμών μας, στο ΑΜ3 socket, την λύγισαν αλλά η Noctua έχει ούτως ή άλλως άλλη απάντηση σε αυτά τα tests και το όνομά της τελειώνει σε ...14.
Λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή στα ευρωπαϊκά καταστήματα, μιας και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι Έλληνες resellers δίνουν τιμές σαφώς εκτός κάθε λογικής, και γνωρίζοντας πως η Noctua δεν διεκδίκησε/υποσχέθηκε ποτέ δάφνες "value for money" για τα προϊόντα της, η NH-L12 μας αφήνει με την παρακάτω βαθμολογία και με το silence award, που απολύτως δικαιωματικά της ανήκει. Αντί επιλόγου θα σας αφήσουμε με το εξής: Αν ο διαθέσιμός σας χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει τίποτα παραπάνω από την Noctua NH-L12 και απαιτείτε ησυχία, απόδοση και premium components, θα δυσκολευτείτε πραγματικά να βρείτε μία πιο ολοκληρωμένη και ώριμη πρόταση.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση του δείγματος. :T:
Αλλά τι υπόσχεται αυτή την φορά; Τι είναι αυτό το NH-L12; Μοιάζει μικρό και κοντό, είναι και top down... σε ποιους απευθύνεται; Μεταφέρουμε κατευθείαν από το product page του προϊόντος:
"The NH-L12 is a low-profile quiet cooler designed for use in small form factor cases and HTPC environments. With its flexible NF-F12 (120mm) / NF-B9 (92mm) dual PWM fan setup, the NH-L12 can be configured either for full performance in dual fan mode or extra-low profile (66mm) with the top fan removed. Bundled with the award-winning NT-H1 thermal compound and Noctuaʼs SecuFirm2™ multi-socket mounting system, the NH-L12 packs everything a premium quality quiet cooler needs into a highly compact package."
Μικρή, ευέλικτη ως προς το ύψος, μάλλον για HTPC και γενικότερα στριμωγμένα setups και μάλλον όχι ιδανική για overclocking. Ρίξ' τε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα με τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά της Noctua NH-L12 και των ανεμιστήρων της και ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα όπου θα δούμε τα πάντα με λεπτομέρειες και φωτογραφίες.
Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, η συσκευασία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την γνώριμη αισθητική της εταιρίας: Λευκό και μπεζ/μπορντό, διακριτικές γραμματοσειρές για τα highlights τους προϊόντος καθώς και QR code επικρατούν στην μπροστά και άνω επιφάνεια. Εκατέρωθεν θα βρούμε οκτάγλωσση περιγραφή του προϊόντος καθώς και specs για τους ανεμιστήρες και για την ψύκτρα. Το χαρτοκούτι είναι αρκετά στιβαρό και μαζί με τις σχετικές προβλέψεις στο εσωτερικό ελαχιστοποιούν την περίπτωση να παραλάβετε κάτι κακοποιημένο. Ανοίγοντας, συναντάμε τα παρελκόμενα (μεταξύ των οποίων και χρήσιμο κατσαβίδι καθώς και καλώδια με αντιστάσεις για μείωση των στροφών) σε ένα ξεχωριστό λευκό κουτί και την ψύκτρα κρυμμένη από κάτω, με τα προστατευτικά της για στρεβλώσεις και γρατσουνιές. Smells like quality!
Στο δια ταύτα, αφαιρώντας τους δύο εγνωσμένης αξίας ανεμιστήρες (SSO και SS02 bearing για τον NF-B9 και NF-F12 αντίστοιχα) και τις αντικραδασμικές τους προβλέψεις, το σώμα τις ψύκτρα αποτελείται από αυτό που η Noctua θέλει να αποκαλεί L-Type διάταξη: Ένα μεγάλο αλουμινένιο fin array που διατρέχεται από τέσσερα nickel plateted cooper heatpipes τα οποία καταλήγουν στην βάση της ψύκτρας. Εκεί, συναντάμε το τυπικό για την εταιρία φινίρισμα το οποίο σαφώς απέχει από το να χαρακτηριστεί καθρέφτης, μιας και μπορούμε να διακρίνουμε - όπως και σε άλλα Noctua προϊόντα - ίχνη από την επεξεργασία του μετάλλου. Πάντως η βάση, με έναν πρώτο έλεγχο είναι απόλυτα επίπεδη και η όλη κατασκευή είναι στιβαρή και χωρίς "φθηνές" γυαλάδες. Mounting; Ότι ακριβώς γνωρίσατε και στην NH-D14, ένα από τα καλύτερα συστήματα mounting "δύο χρόνων" (με backplate και mounting brackets αρχικά, και μετέπειτα βίδωμα της ψύκτρας στα brackets) με υποστήριξη όλων των σύγχρονων sockets και πολλαπλών προσανατολισμών κατά την τοποθέτηση. Αν διαλέξετε έναν προσανατολισμό που καλύπτει τα ram slot σας, να υπολογίζετε περί τα 43mm ram clearance. Επιπλέον, η Noctua προσφέρει ένα set από σχετικές βίδες που επιτρέπει την εγκατάσταση της NH-L12 χωρίς το backplate για περιπτώσεις Intel mini-ITX μητρικών που δεν επιτρέπουν χρήση backplate. Πολύ "ψαγμένη" λεπτομέρεια που λίγοι θα επισημάνουν αλλά θα εκτιμήσετε δεόντως αν πέσετε στην ανάγκη της!
Δεν το κρύβουμε ότι η εμμονή στην λεπτομέρεια και αλλά και το άκρως ποιοτικό και premium παρουσιαστικό της Noctua NH-L12 μας έβαλαν στην διαδικασία να αναρωτηθούμε για τις επιδόσεις της ψύκτρας στην πράξη. Πριν όμως μοιραστούμε μαζί σας τα σχετικά αποτελέσματα, θα πρέπει για λόγους συνέπειας να αναφέρουμε την μεθοδολογία των δοκιμών.
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο αρκετά σύγχρονες και διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.
Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής
Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 40x100 (4.0GHz) με τάση vcore 1.3Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
- ASUS Maximus IV Extreme-Z
- Sandy Bridge i5 2500K (D2)
- 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
- Intel Postville 80GB
- AMD Radeon HD 4770
- Enermax Pro 82+ 425Watt
AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
- ASUS Crosshair IV Formula
- Phenom II X4 955 (C3)
- 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
- Western Digital 640AAKS
- Nvidia G210
- Enermax Pro 82+ 625Watt
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled premium πάστα (Noctua NT-H1) η οποία σίγουρα βοήθησε πολύ, ενώ για όλα τα αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν και με μόνο τον NF-B9, για να δούμε και την απόδοση σε πραγματικά low profile καταστάσεις.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, τόσο με δύο αλλά και με έναν ανεμιστήρα είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Τα test ολοκληρώθηκαν, το κλιματιστικό πήρε μία ανάσα - μιας και το είχαμε διατάξει να αναπαραστήσει το χειμωνιάτικο testing περιβάλλον μας - και είμαστε έτοιμοι να δούμε τα αποτελέσματά μας. Ξεκινάμε από την LGA 1155 πλατφόρμα και τον γνώριμό μας i5 2500K.
Τα αποτελέσματα είναι άψογα. Σε stock συχνότητες οι θερμοκρασίες είναι η χαρά του επεξεργαστή ενώ ακόμα και με ένα τίμιο overclock οι ψύκτρα δεν δείχνει να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Ακόμα, εντύπωση προκαλεί ότι και στις δοκιμές χωρίς τον 12άρη ανεμιστήρα, η Noctua NH-L12 συνεχίζει να δουλεύει και να ανταποκρίνεται χωρίς να χάνει την γη κάτω από τα πόδια της. Επομένως, όταν η Noctua υπόσχονταν λειτουργία ακόμα και με το ένα fan, το εννοούσε!
Στο ΑΜ3 τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς, με την ψύκτρα να δροσίζει εύκολα τον επεξεργαστή σε stock λειτουργία αλλά να φτάνει στα όρια της με το μεγάλο o/c test μας. Για να είμαστε ειλικρινείς η Noctua δεν μας απογοήτευσε ιδιαιτέρως μιας και μας είχε προειδοποιήσει σχετικά, στο TDP guideline της και αν κάποιος καταφύγει στην NH-L12 για τόσο μεγάλα overclocks στο AM3, έχει ούτως ή άλλως κάνει λάθος επιλογή.
Ξανακοιτώντας όλα τα αποτελέσματα και έχοντας κατά νου ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν απευθύνεται σε overclockers δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η Noctua NH-L12 κάνει σαφώς ότι υπόσχεται και πάει και για το κάτι παραπάνω. Αν αναλογιστείτε δε, το εξωπραγματικά επιθετικό σενάριο το οποίο αναπαριστούν οι αλγορίθμοι του Linx, θα μπορούσαμε να πούμε με σχετική σιγουριά ότι τα 4GHz στο LGA1155 και τα 3.8GHz στο AM3 μπορούν να είναι άκρως βιώσιμες επιλογές, αν ο χρήστης το επιθυμήσει.
Αποτελέσματα επί αποτελεσμάτων, τρεις - τέσσερις εγκαταστάσεις και περίπου τρεις μέρες συμβίωσης οφείλουν να καταλήξουν σε ένα κάποιο συμπέρασμα. Ποιο είναι το επιμύθιο για την συγκεκριμένη πρόταση; Πάμε να δούμε αν η Noctua κάνει και πάλι όσα υπόσχεται:
Στο τομέα των υλικών κατασκευής, του φινιρίσματος, της ποιότητας των παρεχόμενων ανεμιστήρων και της εν γένει εργονομίας δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Noctua διδάσκει. Δεν θέλουμε να αναφέρουμε συγκεκριμένους μεγάλους κατασκευαστές που θα ήταν υπερευχαριστημένοι αν παρείχαν ανεμιστήρες που να μπορούσαν έστω και να αντέξουν την σύγκριση με αυτούς της Αυστριακής εταιρίας. Οπότε, "premium ποιότητα"; Check.
Ησυχία: Με τον 92άρη NF-B9 να είναι στην πράξη πιο ήσυχος από τον ήδη αρκετά διακριτικό NF-F12 η όλη πρόταση μπορεί σαφώς να χαρακτηριστεί ήσυχη. Εκτιμούμε ότι το 80% του γενικού πληθυσμού δεν θα δυσφορούσε ακόμα και με τους δύο ανεμιστήρες στα 12v ενώ το υπόλοιπο 19% θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τις παρεχόμενες αντιστάσεις για λειτουργία σε χαμηλότερη τάση. Και ναι, καλά καταλάβατε το εναπομείναν 1% είναι καταδικασμένο να μείνει ανικανοποίητο με οτιδήποτε πιο φασαριόζικο από το passive. Κοντολογίς "Quiet"; Check.
"Low & Flexible": Εδώ τα πράγματα είναι πλήρως μετρήσιμα και με το ύψος να κινείται μεταξύ 93mm και 66mm, συναρτήσει της χρήσης ή όχι του επιπλέον fan θα λέγαμε ότι η Noctua θα βολέψει αρκετό κόσμο. Ακόμα οφείλουμε να καταθέσουμε ότι ήμασταν προετοιμασμένοι για μεγαλύτερη "ποινή" στις επιδόσεις με χρήση μόνο του 92άρη. Check & bravo!
Και με το 3/3 μέχρι στιγμής, πάμε στις καθαυτό επιδόσεις. Ο εκ προοιμίου αφορισμός του overclocking μας έκανε να κρατάμε μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των tests, αλλά τα ευρήματα εδώ είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σε stock συχνότητες οι θερμοκρασίες είναι υποδειγματικές ενώ ακόμα και στις overclocked ρυθμίσεις η ψύκτρα δεν παραδίδεται αμαχητί. Και εδώ οφείλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην Noctua που κάνει αυτό που υπόσχεται όσο το TDP είναι εντός των normal τιμών, αλλά ιδρώνει τίμια την φανέλα ακόμα και όταν το wattage εκτραπεί προς τα επάνω. Ναι, τα πιο βάναυσα tests των δοκιμών μας, στο ΑΜ3 socket, την λύγισαν αλλά η Noctua έχει ούτως ή άλλως άλλη απάντηση σε αυτά τα tests και το όνομά της τελειώνει σε ...14.
Λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή στα ευρωπαϊκά καταστήματα, μιας και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι Έλληνες resellers δίνουν τιμές σαφώς εκτός κάθε λογικής, και γνωρίζοντας πως η Noctua δεν διεκδίκησε/υποσχέθηκε ποτέ δάφνες "value for money" για τα προϊόντα της, η NH-L12 μας αφήνει με την παρακάτω βαθμολογία και με το silence award, που απολύτως δικαιωματικά της ανήκει. Αντί επιλόγου θα σας αφήσουμε με το εξής: Αν ο διαθέσιμός σας χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει τίποτα παραπάνω από την Noctua NH-L12 και απαιτείτε ησυχία, απόδοση και premium components, θα δυσκολευτείτε πραγματικά να βρείτε μία πιο ολοκληρωμένη και ώριμη πρόταση.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση του δείγματος. :T: