NZXT Phantom 410 White Review: The Phantom strikes again!
Η ζωή είναι μια περιπέτεια. Μια συνεχής περιπέτεια που δεν έχει ποτέ την ίδια κατάληξη, μια που άπειρα, μικρά, ασήμαντα γεγονότα τα οποία πιθανώς να φαντάζουν ανούσια, δίχως νόημα και σημασία, μπορούν να καθορίσουν και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα ενός ατόμου, τη ζωή ενός ατόμου ή μιας κοινωνίας ολόκληρης, τη συνέχεια μιας ιστορίας, το παρόν και το μέλλον, με τρόπους που κανείς δεν καταλαβαίνει. Η ζωή είναι μια περιπέτεια. Μια συνεχής περιπέτεια που δεν έχει ποτέ την ίδια κατάληξη, μια που άπειρα, μικρά, ασήμαντα γεγονότα τα οποία πιθανώς να φαντάζουν ανούσια, δίχως νόημα και σημασία, μπορούν να καθορίσουν και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα ενός ατόμου, τη ζωή ενός ατόμου ή μιας κοινωνίας ολόκληρης, τη συνέχεια μιας ιστορίας, το παρόν και το μέλλον, με τρόπους που κανείς δεν καταλαβαίνει.
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον Φαντομά, τον φανταστικό ήρωα γαλλικών αστυνομικών μυθιστορημάτων και ταινιών που έκανε μερικές από τις πιο αριστοτεχνικές κλοπές όλων των εποχών, αλλά παρέμενε πάντα ασύλληπτος. Τον έχουμε σίγουρα απολαύσει στις πασίγνωστες ταινίες του θρυλικού Ροζ Πάνθηρα, του Blake Edwards. Και ναι, όπως όλοι θα καταλάβατε, είμαι ο επιθεωρητής Ζακ Κλουζώ, εκείνος που αφιέρωσε τη ζωή του στη σύλληψη αυτού του κακοποιού στοιχείου, αυτού που σημάδεψε τη ζωή μου, την καριέρα μου, με το να ρεζιλεύει προσωπικά εμένα αλλά γενικότερα και τα όργανα της τάξης, κλέβοντας πολύτιμα κειμήλια ανά την υφήλιο και ξεγλιστρώντας ξανά και ξανά από τα χέρια των αστυνομικών οργάνων.
Αυτό όμως που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι ο Φαντομάς τελικά συνελήφθη από τα όργανα της τάξης του HWbox (ή για να είμαστε δίκαιοι όχι ακριβώς αυτός ο Φαντομάς, και όχι ακριβώς συνελήφθη, αλλά μάλλον παραδόθηκε αυτοβούλως) και μάλιστα σε πακέτο στο σπίτι! Αν είναι δυνατόν! Μετά από τόσο κυνηγητό, τόση εμμονή με το δαιμονικό του πρόσωπο (έτσι το χαρακτήριζα, μια που η λύσσα για να τον συλλάβω με είχε κυριολεκτικά κυριέψει και στο φτωχό μου μυαλό τον είχα ταυτίσει με τον "όξω από 'δω"), τόση μανία καταδίωξης, τόσο ρεζίλεμα και κοροϊδία, τόσα χρόνια ντροπής διότι ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά και δεν κατάφερα ποτέ να πλησιάσω έστω και λίγο ώστε ν'αγγίξω μια τρίχα από την κεφαλή του, τόση απελπισία και τελικά παραίτηση σε τέτοιο βαθμό που απώθησα από τη μνήμη μου όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το πρόσωπό του και είχα πείσει τον εαυτό μου ότι όλα αυτά υπήρξαν στη σφαίρα της φαντασίας μου, ότι ήταν ένας εφιάλτης από τον οποίο τελικά ξύπνησα, τελικά ήταν μάταια... Ήταν μόλις πριν τρεις μέρες που καθόμουν στην κουνιστή μου πολυθρόνα απολαμβάνοντας το τσάι μου και ατενίζοντας τη βροχή έξω από το τζάμι, όταν ξαφνικά ένιωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι δεν κολλούσε, δεν ταίριαζε στο όλο σκηνικό. Έκτη αίσθηση θέλετε να το πείτε, προαίσθημα, όπως θέλετε πείτε το, όμως κάτι μέσα μου φώναζε, προειδοποιούσε ότι κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, κάτι που θα σπάσει τη μονοτονία της ζωής μου, την καθημερινότητά μου, το "βόλεμά" μου... Και όντως, συνέβη:
Ένιωσα-ή μάλλον άκουσα- κάτι να γρατζουνάει την πόρτα, σα να προσπαθούσε να τη διαρρήξει. Προσπαθώντας να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο (βοηθούσαν και οι χνουδωτές παντούφλες με μαλακό πάτο σ'αυτό), πήρα τη μασιά από το τζάκι, άνοιξα την πίσω πόρτα και κάνοντας το γύρο του σπιτιού βρέθηκα στην κεντρική είσοδο, πίσω ακριβώς από τον επίδοξο "διαρρήκτη", που δεν ήταν άλλος από τον ταχυδρόμο! Τον ταχυδρόμο, ο οποίος κρατούσε ένα τεράστιο δέμα και προσπαθούσε ο έρμος να βρει το κουδούνι της πόρτας, μιας που δεν ήθελε ν'αφήσει το κουτί κάτω, για να μη βραχεί! Αφού άνοιξα την μπροστινή εξώπορτα και ο ταχυδρόμος άφησε στο στεγνό πάτωμα το κουτί, υπέγραψα τα απαραίτητα χαρτιά παραλαβής και έκλεισα την πόρτα πίσω μου. Κλείδωσα την πόρτα και γυρνώντας να κοιτάξω το δέμα, η ματιά μου έπεσε πάνω σε κάτι το οποίο με άφησε στήλη άλατος! Πάνω στο ασπρόμαυρο κουτί, ανάμεσα σε άλλες λέξεις (αλλά ως λογικό και λόγω της πολύχρονης εμμονής μου που νόμιζα ότι είχα τελικά ξεφορτωθεί, το μάτι μου κόλλησε μόνο σε αυτή τη λέξη), με τεράστια γράμματα, αναγραφόταν ο χειρότερος εφιάλτης μου, η λέξη: Phantom. "Δεν είναι δυνατόν", είπα στον εαυτό μου, "θα ονειρεύομαι, ξανάρθε ο Φαντομάς να με στοιχειώσει!" Κρύος ιδρώτας με έλουσε, τα πόδια και τα χέρια μου άρχισαν να τρέμουν, η πίεσή μου πρέπει να έφτασε το 25, τα μηνίγγια μου πίεζαν το κρανίο και η καρδιά μου άρχισε να χτυπά σαν ταμπούρλο!
Έτρεξα στην κουζίνα και επέστρεψα τρέμοντας και κραδαίνοντας ένα κουζινομάχαιρο, για παν ενδεχόμενο... Ξεκίνησα χαράσσοντας προσεκτικά με το μαχαίρι την κολλητική ταινία στο άνω μέρος της χαρτόκουτας, με χέρια κυριολεκτικά τρεμάμενα, από φόβο, λαχτάρα και οργή για το όνομα που μου ξύπνησε ένα παρελθόν το οποίο πίστευα ότι είχα διαγράψει από τον σκληρό δίσκο του μυαλού μου. Τί θα μπορούσε να έχει σκαρώσει πάλι αυτός ο μασκαράς? Γιατί μετά από τόσα χρόνια σιωπής , ξαφνικά βρέθηκε πάλι μπροστά μου; Επιφυλακτικός μέχρι αηδίας και με το κουζινομάχαιρο σε πλήρη ετοιμότητα, άνοιξα το πάνω μέρος του χαρτόκουτιου, για να αντικρύσω... φελιζόλ, ζελατίνες και ένα λευκό pc case! Ακόμα σε υπερένταση, με ιδιαίτερη προσοχή, έκοψα με το μαχαίρι το χαρτόκουτο στις τέσσερις γωνίες, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο, χωρίς εγώ να αγγίξω τίποτα. Αφού το εξέτασα με κάθε λεπτομέρεια και μεθοδικότητα έτσι όπως ήταν, με τον προστατευτικό του "εξωσκελετό" σχεδόν χωρίς να αγγίξω καθόλου οτιδήποτε, από φόβο μην κρύβει κάποια πονηριά, παγίδα, ή θανατηφόρο μηχανισμό, ανάσανα με ανακούφιση.
False Alarm, ευτυχώς! Απλή συνωνυμία!
Η πρώτη εντύπωση που μας δίνει η συσκευασία είναι αρκετά θετική: illustration κούτα όπου απεικονίζονται έγχρωμα τα εξής στοιχεία:
- Στο μπροστινό μέρος ποζάρει σε όλο του το μεγαλείο ο Φαντομάς, φορώντας όλα τα απάρτια.
- Στο πίσω μέρος ξαναποζάρει το κουτάκι μας άνευ side panel, ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του και υπάρχουν κάποιες επιμέρους εικόνες (έξι στον αριθμό) που τονίζουν τα "πιπεράτα" σημεία του εσωτερικού, καθώς και highlights με τα κύρια σημεία έμφασης του εσωτερικού.
-Στο ένα πλαϊνό μέρος βρίσκονται ουσιαστικά τα στοιχεία του πίνακα της προηγούμενης σελίδας του review, με τα γενικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
- Στην τελευταία πλευρά βρίσκονται τα highlights που συναντήσαμε στην πίσω πλευρά, αλλά σε άλλες γλώσσες (γαλλικά, ρώσικα, γερμανικά, ιταλικά, γιαπωνέζικα, ισπανικά και κινέζικα).
Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε τα πολύ καλά επίπεδα προστασίας του pc case (νάυλον προστατευτική μεμβράνη και συγκράτησή του με φελιζόλ στο κέντρο της συσκευασίας).
Αφού αφαιρέσουμε λοιπόν όλα τα προστατευτικά απάρτια, δηλαδή το φελιζόλ, τις ζελατίνες και τις μεμβράνες, απλώνονται μπροστά μας τα εξής:
• Το κουτάκι.
• Συλλογή εγκατάστασης αποτελούμενη από τα αναγκαία σετ βιδών και δεματικών.
• Έναν δισέλιδο εγχειρίδιο χρήστη.
Το NZXT Phantom 410 White είναι ένα pc case το οποίο ουσιαστικά βγήκε για να καλύψει το πολύ πετυχημένο μέλος της ίδιας οικογένειας NZXT Phantom full tower, αλλά στην κατηγορία των midi κουτιών. Όπως και ο "μεγάλος αδερφός" του, σχεδιαστικά ξεφεύγει από τα κλασσικά τετράγωνα cases, προβάλλοντας ασύμμετρες γωνίες στο εμπρόσθιο και άνω μέρος. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και ABS πλαστικό, όπως άλλωστε τα περισσότερα σημερινά κουτιά.
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά όλα τα κύρια στοιχεία του Phantom 410 White, ώστε να διαμορφώσουμε μια αρχική άποψη και να αποκομίσουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.
Το κουτάκι που καλούμαστε να αξιολογήσουμε είναι αρκετά ενδιαφέρον από σχεδιαστικής άποψης, μια που το όλο πολυγωνικό project ξεφεύγει από τα σχέδια των κουτιών που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ακολουθεί πιστά τα χνάρια του "big brother" του, του NZXT Phantom full tower. Προσωπικά βλέποντάς το νομίζω ότι βλέπω ένα κουτί του οποίου ο σχεδιαστής ήταν φανατικός των Star wars (ίσως λόγω χρωμάτων και γωνιών, θυμίζει κάτι από κράνος των stormtroopers στο πιο τετραγωνισμένο του), ή στο βάθος του μυαλού του είχε κάποια εικόνα-πρότυπο εκείνων των παλιών Cadillac με τις περίεργες γωνίες (ξέρετε, κάτι από Cadillacs & Dinosaurs). Το αριστερό panel ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία του υπόλοιπου κουτιού διαθέτει παραλληλόγραμμο διαφανές παράθυρο και σε συνέχεια αυτού διάτρητη υποδοχή για ανεμιστήρα 120 ή 140mm. Τα πλαϊνά panel δεν εμφανίζουν κυρτότητα προς τα έξω, ο εσωτερικός χώρος παρόλ' αυτά κρίνεται απόλυτα επαρκής για τη σωστή διαχείριση καλωδίων.
Το εμπρόσθιο μέρος είναι μία πρόσοψη κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλαστικό ABS, η οποία παρότι όμορφη και εντυπωσιακή, δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις από άποψης ποιότητας του πλαστικού αλλά και της βαφής. Χρωματικά έχουμε γυαλιστερό λευκό χρώμα με δύο παράλληλες μαύρες ρίγες που διατρέχουν την πρόσοψη από την κορυφή μέχρι περίπου τη μέση (εκεί που τελειώνει το ντουλαπάκι των οπτικών συσκευών) και στη συνέχεια από την δεξιά μεριά συνεχίζει μία μαύρη σήτα με ασύμμετρο ξανά σχήμα, που τελειώνει σχεδόν στο κάτω μέρος της πρόσοψης. Το ντουλαπάκι είναι επίσης πλαστικό, κυρίως λευκού χρώματος και ανοίγει πιέζοντας στο μέσον περίπου της δεξιάς πλευράς. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι η πρόσοψη δεν είναι και ότι ποιοτικότερο, δίνει την εντύπωση του εύθραυστου, ιδιαίτερα στην περιοχή που καλύπτει το ντουλαπάκι και το κυριότερο, αποσπάται πάρα πολύ εύκολα από το κυρίως σώμα του κουτιού. Επιπλέον, κατά πώς φαίνεται, φαίνεται αρκετά πιθανό να χαραχτεί από οποιοδήποτε σκληρό και αιχμηρό αντικείμενο που θα έρθει σε επαφή μαζί της.
Αν αφαιρέσουμε την πρόσοψη, έχουμε να κάνουμε με το εμπρόσθιο μέρος του μεταλλικού σκελετού, που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από έναν προεγκατεστημένο 120mm ανεμιστήρα της εταιρείας (performance series), ο οποίος τραβάει αέρα από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό του κουτιού. Ακριβώς από πάνω του υπάρχει υποδοχή για άλλον έναν 90mm.
Το άνω μέρος του κουτιού, από θέμα ποιότητας, στιβαρότητας και γενικότερης αίσθησης (προσωπικά πάντα μιλώντας) ακολουθεί καθαρά τα χνάρια της πρόσοψης. Ομοίως και από σχεδιαστικής άποψης. Στο άνω μέρος επίσης, θα συναντήσουμε κατά μήκος των μαύρων ριγών από την αριστερή μεριά και κοιτώντας από μπροστά προς τα πίσω, δύο υποδοχές ήχου (ακουστικά-έξοδο και μικρόφωνο-είσοδο), δύο θύρες USB 2.0 και άλλες δύο USB 3.0 και τέλος έναν fan controller των 30 watt, με τρεις θέσεις έντασης ανεμιστήρων. Στην αριστερή ρίγα έχουμε τα κουμπιά power και reset, ενώ συνεχίζοντας προς τα πίσω, κατά τα σχεδιαστικά πρότυπα της πρόσοψης, η ρίγα καταλήγει σε μαύρο πλέγμα που τερματίζει σχεδόν στο τέλος του άνω μέρους.
Αφαιρώντας το πλαστικό άνω μέρος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κύριο, μεταλλικό σκελετό, όπου διακρίνονται οι βάσεις των κουμπιών και υποδοχών που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και δύο υποδοχές ανεμιστήρων 120 ή 140mm, ή εναλλακτικά υποδοχή για μονό ή διπλό ψυγείο. Εδώ βρίσκεται προεγκατεστημένος και ένας 140mm ανεμιστήρας της ιδίας εταιρείας, της σειράς performance.
Στο πίσω μέρος ξεκινώντας από τα πάνω προς τα κάτω συναντάμε την υποδοχή για το Ι/Ο panel της μητρικής, ακριβώς δεξιά του έναν ίδιο με της πρόσοψης ανεμιστήρα 120 χιλιοστών, που αναλαμβάνει την εξαγωγή του αέρα από το κουτί και ακριβώς από κάτω του δύο στρογγυλές οπές με grommets, για εισαγωγή-εξαγωγή σωλήνων υδρόψυξης ή διαφόρων καλωδίων. Ακριβώς αριστερά από τις οπές έχουμε εφτά υποδοχές για κάρτες επέκτασης (pci expansion slots) σε μαύρο χρώμα, οι οποίες ασφαλίζουν με μαύρες χειρόβιδες. Ακριβώς στο πάτωμα βρίσκεται η θέση τοποθέτησης του τροφοδοτικού.
Τα πλαϊνά side panels ασφαλίζουν στο κυρίως κουτί με χειρόβιδες μαύρου χρώματος.
Τέλος, στο κάτω μέρος βρίσκονται συνολικά έξι υποστηρίγματα από καουτσούκ, καθώς επίσης και φίλτρο σκόνης μόνο για την υποδοχή του τροφοδοτικού.
Αφαιρώντας τα πλαϊνά panel, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πανέμορφο συνδυασμό άσπρου χρώματος, με διάσπαρτα πασπαλίσματα μαύρου, σε τρόπον ώστε να υπάρχει μία πολύ ευχάριστη αντίθεση και εναλλαγή των δύο χρωμάτων. Η NZXT σε αυτό τον τομέα τα κατάφερε πραγματικά περίφημα.
Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού του Φαντομά, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την εικόνα, να πάρει ο αναγνώστης μία πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων, της πρακτικότητας και εργονομίας του εσωτερικού του κουτιού.
1. Δυνατότητα φιλοξενίας ATX, Flex ATX, Mini kai Micro ATX καθώς και Micro-ΙTX μητρικών, με κατατοπιστικότατες ενδείξεις τοποθέτησης των βάσεων μητρικής, αναλόγως του τύπου μητρικής πλακέτας που εγκαθίσταται.
2. Διάκενα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία με μαύρα grommets, τα οποία φροντίζουν να καλύψουν όλα τα καλώδια που πιθανώς "περιπλανώνται" στο εσωτερικό.
3. Βάση για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος, με πρόβλεψη αντικραδασμικότητας (τέσσερα μικρά μαύρα pads).
4. Εφτά θύρες επέκτασης (PCI expansion slots) βαμμένες σε μαύρο χρώμα, οι οποίες δημιουργούν μία πανέμορφη αντίθεση με το λευκό εσωτερικό του κουτιού
5. Screwless και tool-free εγκατάσταση συνολικά έξι σκληρών δίσκων, με πλήρη αντικραδασμικότητα και συμβατότητα τόσο με συσκευές 3,5ʼʼ, όσο και με 2,5ʼʼ. Εδώ σίγουρα συναντάμε κάτι καινούριο, εγκατάσταση δίσκων με τα HDD cages από την πίσω μεριά, σε αντίθεση με ότι έχουμε συναντήσει σχεδόν σε όλα τα cases μέχρι τώρα. Αρχικά παραξενεύτηκα πολύ, όταν όμως ξεκίνησα την εγκατάσταση διαπίστωσα ότι τελικά είναι πολύ πρακτικό, μια που με την αφαίρεση που δεξιού side panel υπάρχει απευθείας πρόσβαση τόσο στο βάλε-βγάλε των δίσκων, όσο και στα καλώδιά τους.
6. Screwless και tool-free εγκατάσταση τριών συσκευών 5,25ʼʼ, με αρκετά ποιοτικό «κούμπωμα» των συσκευών.
7. Ένας 120άρηςανεμιστήρας εμπρός και ένας 120άρης ανεμιστήρας της ίδιας της εταιρείας πίσω (εισαγωγή στο εμπρόσθιο και εξαγωγή στο οπίσθιο μέρος αντίστοιχα), καθώς και ένας 140άρης στην οροφή. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν κάποιον φωτισμό.
8. Υποδοχές για συνολικά οκτώ ανεμιστήρες, που καθιστούν την ψύξη οποιουδήποτε συστήματος φιλεξενηθεί στο case ιδανική.
9. Φίλτρο αέρα στο κάτω μέρος του κουτιού, στην θέση του τροφοδοτικού.
10. Κενό στο tray της μητρικής στο ύψος της CPU, που καθιστά την αλλαγή βάσης στήριξης της ψύκτρας της CPU μετά την εγκατάσταση, παιχνιδάκι. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο καλούδι έχει γίνει πλέον must από τις περισσότερες εταιρείες, μια που το case modding Corsair αποτελεί τη μόδα της εποχής μας για τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
11. Μετακινούμενη υποδοχή ανεμιστήρα 120mm στην εσωτερική πλευρά των HDD cages, για την απόλυτη ψύξη των δίσκων (push-pull) και σαφώς, ακόμα πιο αποδοτικό airflow στο εσωτερικό του case, μια που η ροή του αέρα μπορεί να γίνει απόλυτα "στοχευμένη", χάρη στη δυνατότητα του κάτω μέρους της συγκεκριμένης θέσης να μετακινείται κάποια ελάχιστα εκατοστά, τα οποία όμως αλλάζουν αρκετά και τη γωνία του ανεμιστήρα (σε περίπτωση εγκατάστασης επιπλέον ανεμιστήρα σε αυτή τη θέση). Αν βέβαια έχει εγκατασταθεί κάρτα γραφικών με μακρύ PCB, τα πράγματα περιορίζονται αρκετά.
12.Μαύρου χρώματος καλωδίωση του άνω panel και των ανεμιστήρων, που έρχεται σε αντίθεση ξανά με το άσπρο του κουτιού.
Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι έφθασε η ώρα για την καθιερωμένη πλέον σε κάθε review photo gallery. Απολαύστε λοιπόν το κουτάκι, σε κάθε είδους στάση και πόζα!
Η εγκατάσταση του hardware "τρέχει" πραγματικά σαν γάργαρο νεράκι και ο χρήστης δεν πρόκειται να συναντήσει πραγματικά καμία δυσκολία.
Motherboard
Η εγκατάσταση της μητρικής ήταν αυτό που λέμε "sharp n' quick. Ακόμα και ο αρχάριος χρήστης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, χάρη στους οδηγούς-ενδείκτες πάνω στο tray της μητρικής, αναλόγως του τύπου motherboard που επιθυμεί ο χρήστης να εγκαταστήσει.
Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ψυγείου υδρόψυξης με μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ψυγείου 240mm στη οροφή του case, ή στις εσωτερικές υποδοχές ανεμιστήρων των HDD cages. Αυτό που σίγουρα δεν προβληματίζει σε αυτό το κουτί είναι το ύψος του ψυγείου σε περίπτωση εγκατάστασής του στην οροφή, μια που οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν από την εξωτερική μεριά του σκελετού, κάτι το οποίο δεν επηρεάζει σε κάτι την οπτική καλαισθησία του κουτιού, αφού υπάρχει το extra πλαστικό άνω κάλυμμα.
Αλλαγή Ψύκτρας CPU
Η αλλαγή της βάσης της ψύκτρας του επεξεργαστή στη μητρική για την προσαρμογή after-market ψύξης στην CPU γίνεται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, χάρη στην οπή που συναντάμε στο motherboard tray, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Το κουτάκι δέχεται ψύκτρες ύψους έως και 180mm.
Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών
Η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε "a piece of cake": ξεβίδωμα των χειροβιδών, «κούμπωμα» της κάρτας-ή των καρτών και ασφάλιση, που υλοποιείται με το σφίξιμο των χειροβιδών. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος καρτών είναι 305mm, ενώ σε περίπτωση που θελήσουμε να εγκαταστήσουμε μακρύτερη κάρτα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το μεσαίο cage, πιέζοντας τον άνω και κάτω συγκρατητήρα του cage.
Εγκατάσταση σκληρών δίσκων
Η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκωνγίνεται με την αφαίρεση του πλαστικού tray από τα HDD Cage, τοποθέτηση και ασφάλιση του δίσκου στους οδηγούς του tray και συρταρωτή τοποθέτησή του στην αρχική του θέση. Ευχάριστη δέ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκρατητήρων των σκληρών δίσκων που εφαρμόζουν στις εσοχές των βιδών είναι μεταλλικοί, αλλά βρίσκονται πάνω σε βάσεις από καουτσούκ (οι οποίες είναι και αφαιρούμενες), κάτι το οποίο σημαίνει ότι δόθηκε κάποια βαρύτητα στην αντικραδασμικότητα των δίσκων.
Σε περίπτωση εγκατάστασης συσκευής 2,5'', η προσαρμογή στα υπάρχοντα trays γίνεται με τη χρήση ειδικών βιδών που εμπεριέχονται στη συσκευασία για τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό που με προβλημάτισε αρχικά ήταν η εγκατάσταση των δίσκων από την πίσω μεριά του κουτιού, μέχρι που διαπίστωσα ότι με αυτό τον τρόπο είναι απαραίτητη η αφαίρεση μόνο του δεξιού side panel, καθώς έτσι ο ιδιοκτήτης έχει πρόσβαση με τη μία τόσο στην είσοδο-έξοδο των δίσκων, όσο και στην καλωδίωσή τους!
Εγκατάσταση συσκευών 5,25''
Η εγκατάσταση οποιασδήποτε συσκευής 5,25ʼʼ είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, μια που το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αφαίρεση της πρόσοψης της συσκευής και σπρώξιμο του DVD-RW στην υποδοχή, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ», οπότε και έχει ασφαλίσει. Οι ασφάλειες εδώ είναι μίας ιδιαίτερης σχεδίασης, την οποία προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλη εταιρεία. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει διπλό σύστημα ασφάλισης, και επιπλέον χειρόβιδες, σε περίπτωση που εγκατασταθεί συσκευή που δεν ακολουθεί το πρότυπο των οπτικών συσκευών, π.χ. κάποιο front panel, fan controller, κλπ.
Εγκατάσταση τροφοδοτικού
Συνέχεια έχει το τροφοδοτικό, που τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Ξεκάθαρη η θέση του PSU, ακρίβεια στην ασφάλισή του, και με ύπαρξη σετ αντικραδασμικών pads.
Διαχείριση καλωδίων
Όπως πάντα, για το τέλος αφήνουμε τη σύνδεση και διαχείριση των καλωδίων, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χάρη στις τρεις συνολικά οπές καλωδίων σε θέσεις «κλειδιά», όλα τα ενοχλητικά στο μάτι καλώδια οδηγούνται πίσω από το motherboard tray. Επιπλέον ενισχυτικό στην πολύ καλή εντύπωση που αποκόμισα για το cable management του προϊόντος είναι οι υποδοχές για δεματικά καλωδίων (cable organizers) στην πίσω μεριά του tray της μητρικής.
Όπως συνηθίζω, έτσι και τώρα εγκατέστησα ένα αρκετά ισχυρό σύστημα δοκιμών, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες του κουτιού, ακόμα και σε περιπτώσεις "ζόρικου" hardware. Με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις θέλω να πιστεύω ότι ελάχιστες απορίες θα παραμείνουν στον αναγνώστη.
Η μεθοδολογία ήταν η εξής (αν και στα επόμενο review λέω να προσθέσω και κάτι που να καίει, με λίγα λόγια κατιτίς από overclocking, και ίσως και τρίτη κάρτα, εν όψη προμήθειας PSU με περισσότερες δυνατότητες και watt): Χρησιμοποιήθηκε ATX μητρική, η stock ψύκτρα του επεξεργαστή, αρχικά μία και στη συνέχεια δύο κάρτες γραφικών σε crossfire, ένας SSD σκληρός δίσκος (χορηγεία της Kingston) καθώς και αρχικά ένας και σταδιακά δύο μηχανικοί σκληροί δίσκοι σε Raid 0, προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για το κουτί που αξιολογούμε με χρήση ενός απλού και ενός πιο απαιτητικού συστήματος. Ο λόγος που χρησιμοποείται πάντα η stock ψύκτρα του επεξεργαστή και όχι κάποια aftermarket, είναι ότι θέλω μετρήσεις με βάση τα δεδομένα του μέσου χρήστη, που πιθανώς να μή θέλει, ή ακόμη και να μην μπορεί -ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε- να προμηθευτεί κάποια after market ψύξη για τον επεξεργαστή του.
Όλες οι καταγεγραμμένες τιμές που φαίνονται παρακάτω είναι αποτελέσματα του μέσου όρου τριών συνολικά μετρήσεων. Η θερμοκρασία δωματίου μετρήθηκε στους 23°C (χρήση air-condition, διαφορετικά θα μιλούσα μάλλον για θερμοκρασία φούρνου), ενώ ο θόρυβος περίπου στα 33dbA. Το εργαλείο μέτρησης θορύβου τοποθετήθηκε σε τρίποδο, αρχικά στα 20 και στη συνέχεια στα 70 cm περίπου από τις πλαϊνές και μπροστινή πλευρά του κουτιού, οπότε και αποτυπώθηκε ο τελικός μέσος όρος. Στο τέλος τοποθετήθηκε και στο εσωτερικό του κουτιού, ακριβώς στο κέντρο του, πάνω στον τρίποδα.
Για το στρεσάρισμα όλων των υποσυστημάτων του συστήματος δούλεψαν ταυτόχρονα και για ένα μισάωρο περίπου ανά περίπτωση τα εξής προγράμματα: Prime95, Heavyload, Y-cruncher, Furmark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα, καθώς και το Bartʼs Stuff Test 5, με ταυτόχρονη εγγραφή στους δίσκους από εξωτερική πηγή 3 αρχείων χωρητικότητας 9Gb περίπου έκαστο (κοινώς, game images). Οι θερμοκρασίες που καταχωρήθηκαν λήφθηκαν και με software προγράμματα, όπως το GPU-z (2 ανοιχτά, στην περίπτωση του Crossfire), το GPU-Shark, το HID Temper και τέλος τα Realtemp και Coretemp. Τον SSD γενικότερα δεν τον αναφέρω στις μετρήσεις, μια που χρησιμοποιήθηκε για λειτουργικό-εγκατάσταση των μετροπρογραμμάτων και η έκλυση θερμοκρασίας του θεωρείται σχεδόν αμελητέα.
Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τον fan controller στη μεσαία θέση, πράγμα που σημαίνει από τη μία πολύ καλύτερες επιδόσεις με την μετάβαση των ανεμιστήρων σε "full throttle", από την άλλη όμως και αύξηση των επιπέδων θορύβου, την οποία όμως θα χαρακτήριζα σχεδόν ανεπαίσθητη, κυριολεκτικά αμελητέα (της τάξης του 0,5dbA).
Οι μετρήσεις έγιναν σε δυο στάδια, αρχικά σε idle κατάσταση και στη συνέχεια σε full load. Αρχικά καταγράφηκαν οι μετρήσεις της εκλυόμενης θερμοκρασίας ανά περίπτωση, και στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με το τί πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση των 20 cm (πολύ τραβηγμένο, κατά τη γνώμη μου), αλλά και των 70 cm (λογική απόσταση του χρήστη από το PC του) από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε διάφορα μετρητικά εργαλεία που αναλύονται στον παρακάτω τομέα, καθώς και τα software tools που προαναφέρθηκαν.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τον περισσότερο θόρυβο στο σύστημα τον δημιουργούσαν οι συνήθεις ύποπτοι -οι κάρτες γραφικών!
Στο πινακάκι και στο κείμενο που ακολουθεί βλέπουμε εικόνες και χαρακτηριστικά των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις θορύβου, θερμοκρασιών και airflow στο εσωτερικό του κουτιού με τους εργοστασιακά εγκατεστημένους ανεμιστήρες, αποτελέσματα δηλαδή που θα επιθυμούσε να γνωρίζει ο μέσος χρήστης, προκειμένου να καταλήξει για το αν το κουτί αξίζει να κοσμεί το γραφείο του, ή όχι.
Τα όργανα που φαίνονται στις παραπάνω εικόνες και χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:
- Θερμόμετρο laser (Non-Contact Digital LCD IR Infrared Temperature Temp Thermometer Gun GM300) δυνατότητας μετρήσεων από -50°C έως 380°C
- Θερμόμετρο αφής υψηλής ακρίβειας USB σύνδεσης με Η/Υ και εύρος από -40 έως 120°C
- Ψηφιακό Ανεμόμετρο-Θερμόμετρο (Digital Anemometer Wind Speed Weather Meter Measurement) δυνατότητας μετρήσεων από 0 έως 45 μ/δευτ. για μετρήσεις ταχύτητας ανέμου και από -20 έως +60°C για μετρήσεις θερμοκρασίας του ανέμου.
- Ψηφιακός μετρητής ήχου (Mini Digital LCD Audio Sound Noise Level Meter Decibel Monitor Pressure Tester) δυνατότητας μετρήσεων από 30 έως 130 db.
Πλησιάζοντας προς το τέλος του review παραθέτουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του NZXT Phantom 410 White midi case, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να καταλήξει στα τελικά του συμπεράσματα.
1. Πολύ καλή αναλογία performance/price.
2. Tool-free εγκατάσταση σχεδόν όλου του hardware.
3. Δυνατότητα φιλοξενίας σχεδόν οπoιουδήποτε high-end συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και υδρόψυξης με ψυγείο έως 240 χιλιοστών.
4. Ύπαρξη ανεμιστήρων σε στρατηγικές θέσεις (είσοδος-έξοδος για δημιουργία αποτελεσματικού airflow) και δυνατότητα εμπλουτισμού του συστήματος airflow με συνολικά ακόμα πέντε ανεμιστήρες.
5. Ύπαρξη φίλτρου αέρα στο κάτω μέρος του κουτιού, στην υποδοχή του τροφοδοτικού.
6. Πολύ καλή διαχείριση καλωδίων, η οποία ενισχύεται και από τις υποδοχές για cable organizers στην πίσω μεριά του tray της μητρικής.
7. Χρήση επιμέρους "εξωσκελετικών"μερών (πρόσοψη και άνω μέρος), γεγονός το οποίο βοηθάει πολύ στην εγκατάσταση ανεμιστήρων, ιδιαίτερα στην περίπτωση εγκατάστασης και υδρόψυξης στο άνω μέρος. Εφόσον οι ανεμιστήρες θα βιδωθούν από την έξω μεριά του κυρίως μεταλλικού σκελετού, δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή ψυγείου και ανεμιστήρων από άποξης ύψους, κάτι το οποίο αποτελεί τροχοπέδη σε πάρα πολλά cases.
8. Ύπαρξη στο πίσω μέρος στρογγυλών οπών με grommets για είσοδο-έξοδο σωλήνων υδρόψυξης, ή πιθανώς και καλωδίων.
9. Εύκολη πρόσβαση για αλλαγή βάσης ψύκτρας CPU, μέσω οπής στο mοtherboard tray.
10. Στο δισέλιδο φυλλάδιο που συνοδεύει το προϊόν αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία εγκατάστασης συστήματος, έτσι ώστε και ο εντελώς ανίδεος χρήστης να είναι σε θέση να προσπαθήσει να εγκαταστήσει το σύστημά του μόνος του.
11. Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών έως και 452 χιλιοστών, με αφαίρεση του μεσαίου HDD cage.
12. Αντικραδασμικά pads στην θέση που τοποθετείται το τροφοδοτικό.
13. Στιβαρότητα του κυρίως μεταλλικού σκελετού.
14. Προσωπική πάντα άποψη, αλλά η όλη εμφάνιση (μιλάω καθαρά για εμφάνιση)μου άρεσε, ήταν κάτι διαφορετικό.
15. Μου άρεσε ο μηχανισμός κλειδώματος των συσκευών 5,25'', καθώς και ο μηχανισμός αφαίρεσης των καλυμμάτων των ιδίων συσκευών στην πρόσοψη. Μιλάω πάντα για των μηχανισμό καθαρά από μηχανικής άποψης, και όχι από άποψη ποιότητας υλικών.
16. H προσθήκη παραθύρου στο πλαινό panel ταιριάζει με την όλη σχεδιαστική φιλοσοφία του κουτιού.
17. Η ύπαρξη fan controller 30w αποτελεί σίγουρα ένα ατού για τον υποψήφιο αγοραστή.
18. Η εγκατάσταση σκληρών δίσκων γίνεται ανάποδα, από την πίσω μεριά, δηλαδή ο χρήστης θα πρέπει να αφαιρέσει μόνο το δεξί side panel, κάτι που του δίνει απ'ευθείας πρόσβαση τόσο στο βάλε-βγάλε των δίσκων, όσο και στην αντίστοιχη καλωδίωσή τους.
19. Τέλος, μου έκανε τρομερή εντύπωση η μετακινούμενη υποδοχή ανεμιστήρα στην εσωτερική πλευρά των HDD cages, κάτι το οποίο προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε midi case.
1. Τα φίλτρα σκόνης για όλες τις θέσεις ανεμιστήρων και όπου υπάρχουν σήτες, λάμπουν διά της απουσίας τους!
2. Προσωπικά δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από την ποιότητα των πλαστικών μερών του κουτιού, από την άποψη της αίσθησης που αφήνουν κατά την χρήση και αφή, ούτε από τη γυαλιστερή βαφή. Δίνεται την αίσθηση ότι θα μένουν σημάδια στα πλαστικά μέρη με το παραμικρό άγγιγμα. Το παραπάνω παραπέμπει σε κουτιά του μακρινού παρελθόντος, ή πολύ κατώτερης ποιότητας, και προσωπικά θεωρώ αφ' ενός ότι χάνει πολύτιμους πόντους από το αγοραστικό κοινό, αφ' ετέρου δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο, με βάση την τιμή του.
3. Απουσία hot swap bay για απ'ευθείας σύνδεση εσωτερικού σκληρού δίσκου 2,5'' ή 3,5'', μία καινοτομία που είναι αρκετά της μόδας και έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλές εταιρείες του χώρου.
4. Τα grommets για τη διαχείριση των καλωδίων, είναι κατασκευασμένα από πάρα πολύ μαλακό λάστιχο, με αποτέλεσμα να φεύγουν από τις οπές τους με το παραμικρό.
5. Θεωρώ ότι ο μηχανισμός κλειδώματος στο εμπρόσθιο ντουλαπάκι, καθώς και οι "μεντεσέδες (ας τους χαρακτηρίσουμε έτσι)" του, χαρακτηρίζονται με μία ήπια έκφραση μή ποιοτικοί και έχουν γραμμένη πάνω ημερομηνία λήξης, η οποία πρέπει να είναι και σχετικά μικρή.
6. Απουσία αντάπτορα USB 3.0 σε 2.0, σε περίπτωση φιλοξενίας συστήματος με μητρική που δεν διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες.
To Phantom 410 παρόλο που ξεκίνησε στη "σκιά" του μεγάλου του αδερφού -κάτι το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι κουβαλώντας μια μεγάλη "κληρονομιά", ο πήχυς των απαιτήσεων από την πρώτη στιγμή είναι πολύ υψηλός και χωρίς να είναι πάντα αντιληπτό και επιθυμητό, υπάρχει πάντα η σύγκριση με τον προκάτοχο -απέδειξε ότι για midi case κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, ιδιαίτερα από θέμα επιδόσεων. Έχει σίγουρα αποκτήσει την δική του κατηγορία αγοραστικού κοινού, που σαφώς επικεντρώνεται στην εμφάνιση και στις gaming επιδόσεις χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο ελκυστικές προτάσεις για midi case.
Σημαντική παράλειψη θεωρώ την έλλειψη ''θωράκισης'' του κουτιού έναντι της σκόνης σε όλες τις πιθανές εισόδους (ανεμιστήρες και σήτες, δηλαδή). Το γεγονός βέβαια αυτό ξεπερνιέται εύκολα, με την προμήθεια extra φίλτρων και τοποθέτησή τους στα σημεία που ''πάσχουν'' (πλαϊνό και άνω μέρος και οπίσθιο ανεμιστήρα), μιλάμε όμως πλέον για επιπλέον κόστος και modding του κουτιού και όχι για την εργοστασιακή του μορφή και κατάσταση.
Η ποιότητα βαφής στο εσωτερικό κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα και μαρτυρά λεπτομερή και σε γενικές γραμμές αρκετά προσεγμένη δουλειά, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και με το εξωτερικό. Η ποιότητα των πλαστικών και της βαφής τους θεωρώ ότι δεν αρμόζει σε κουτί της κατηγορίας του, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα 120-φεύγα ευρώ που χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος για την προμήθειά του στην Ελλάδα.
Όμοια με παραπάνω, τα ίδια ισχύουν και για την ποιότητα κατασκευής: είναι αρκετά καλή για τον κυρίως μεταλλικό σκελετό, δε θα έλεγα όμως το ίδιο και για τα πλαστικά μέρη του, τα οποία -τελείως προσωπικά μιλώντας- δεν μου έκαναν το λεγόμενο "click"!
Από θέμα θερμικής απόδοσης, σίγουρα δίνει ρέστα, μια που καταφέρνει να διατηρήσει το όλο σύστημα σε πολύ καλά επίπεδα θερμοκρασίας και σε θερμοκρασία δωματίου επίτηδες παραπάνω από τους 20 βαθμούς, που συνηθίζω να έχω στο δωμάτιο όταν πραγματοποιώ μετρήσεις τέτοιου είδους. Τονίζω ότι μιλάμε πάντα για stock configuration κουτιού, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα modding. Σαφώς, με θέσεις για 8 συνολικά ανεμιστήρες και αρχίζοντας να προσθέτουμε διάφορα extras, τα δεδομένα σίγουρα αλλάζουν προς ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Από θέμα τιμής, σαφώς στην ίδια -ή παραπλήσια- τιμή υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές τόσο σε midi, όσο και σε full tower cases. Αυτό που "πουλάει" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σίγουρα το design και η διαφορετικότητα του όλου σχήματος. Από εκεί και πέρα προσθέτουμε τις προσεγμένες λεπτομέρειες όπως cable management, πάρα πολλές υποδοχές ανεμιστήρων, δυνατότητες πολλαπλών καρτών VGA, removable HDD cages, ευκολία στην επιλογή ψυγείου υδρόψυξης (για τους λόγους που έχουμε αναλύσει παραπάνω), ρύθμιση της γωνίας ενός από τους πιο βασικούς ανεμιστήρες του κουτιού, tool-free φιλοσοφία, και άλλα "καλούδια", τα οποία σίγουρα προσδίδουν πολλά συν στο προϊόν.
Για κάποιον λοιπόν που είναι φανατικός gamer, για εκείνον που θέλει κατιτίς το διαφορετικό, για κάποιον που δεν έχει χώρο για full tower case, για κάποιον που είναι φανατικός των Star Wars, για κάποιον που θέλει μια πολύ καλή απόδοση για τα χρήματα που δίνει για την αγορά ενός κουτιού, για κάποιον "παίζει" με την εμφάνιση και κυρίως δεν μπορεί, ή δεν θέλει να σπαταλήσει μια περιουσία για κουτί, το ΝΖΧΤ Phantom 410 White midi case αποτελεί μία από τις πολύ καλές προτάσεις.
Για κάποιον που θα ήθελε να εγκαταστήσει ένα δυνατό σύστημα, that would also do, αλλά όπως πάντα λέω: αν θες extreme σύστημα, θες και extreme κουτί, και είναι πραγματικά κατά τη γνώμη μου κρίμα να "χαραμίζεται" και να ζορίζεται οποιοδήποτε extreme σύστημα σε midi case, όταν οι προδιαγραφές του φωνάζουν από μακριά: "θέλω χώρο, θέλω άπλα, θέλω καλή ψύξη, θέλω...θέλω...θέλω... ένα full tower, μα τον Τουτάτις! Κατά τη γνώμη μου λοιπόν σε τέτοια περίπτωση ο αγοραστής θα μπορούσε να στραφεί στην full tower έκδοσή του, που δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα εκτός των διαστάσεων.
Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινάει από τα 120 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό -κλασσικά, και προσέξτε με, αυτή τη φορά δεν θα το σχολιάσω, απλά θα αποδεχθώ το "γκέτο" των πολλαπλών μεσαζόντων, έρμαιο των οποίων είναι ο Έλληνας καταναλωτής- μιλάμε για μόλις 99 δολλάρια. (Βλέπετε; Δεν σχολίασα καθόλου!) Συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών.
Άλλο ένα Case Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την NZXT για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον Φαντομά, τον φανταστικό ήρωα γαλλικών αστυνομικών μυθιστορημάτων και ταινιών που έκανε μερικές από τις πιο αριστοτεχνικές κλοπές όλων των εποχών, αλλά παρέμενε πάντα ασύλληπτος. Τον έχουμε σίγουρα απολαύσει στις πασίγνωστες ταινίες του θρυλικού Ροζ Πάνθηρα, του Blake Edwards. Και ναι, όπως όλοι θα καταλάβατε, είμαι ο επιθεωρητής Ζακ Κλουζώ, εκείνος που αφιέρωσε τη ζωή του στη σύλληψη αυτού του κακοποιού στοιχείου, αυτού που σημάδεψε τη ζωή μου, την καριέρα μου, με το να ρεζιλεύει προσωπικά εμένα αλλά γενικότερα και τα όργανα της τάξης, κλέβοντας πολύτιμα κειμήλια ανά την υφήλιο και ξεγλιστρώντας ξανά και ξανά από τα χέρια των αστυνομικών οργάνων.
Αυτό όμως που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι ο Φαντομάς τελικά συνελήφθη από τα όργανα της τάξης του HWbox (ή για να είμαστε δίκαιοι όχι ακριβώς αυτός ο Φαντομάς, και όχι ακριβώς συνελήφθη, αλλά μάλλον παραδόθηκε αυτοβούλως) και μάλιστα σε πακέτο στο σπίτι! Αν είναι δυνατόν! Μετά από τόσο κυνηγητό, τόση εμμονή με το δαιμονικό του πρόσωπο (έτσι το χαρακτήριζα, μια που η λύσσα για να τον συλλάβω με είχε κυριολεκτικά κυριέψει και στο φτωχό μου μυαλό τον είχα ταυτίσει με τον "όξω από 'δω"), τόση μανία καταδίωξης, τόσο ρεζίλεμα και κοροϊδία, τόσα χρόνια ντροπής διότι ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά και δεν κατάφερα ποτέ να πλησιάσω έστω και λίγο ώστε ν'αγγίξω μια τρίχα από την κεφαλή του, τόση απελπισία και τελικά παραίτηση σε τέτοιο βαθμό που απώθησα από τη μνήμη μου όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το πρόσωπό του και είχα πείσει τον εαυτό μου ότι όλα αυτά υπήρξαν στη σφαίρα της φαντασίας μου, ότι ήταν ένας εφιάλτης από τον οποίο τελικά ξύπνησα, τελικά ήταν μάταια... Ήταν μόλις πριν τρεις μέρες που καθόμουν στην κουνιστή μου πολυθρόνα απολαμβάνοντας το τσάι μου και ατενίζοντας τη βροχή έξω από το τζάμι, όταν ξαφνικά ένιωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι δεν κολλούσε, δεν ταίριαζε στο όλο σκηνικό. Έκτη αίσθηση θέλετε να το πείτε, προαίσθημα, όπως θέλετε πείτε το, όμως κάτι μέσα μου φώναζε, προειδοποιούσε ότι κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, κάτι που θα σπάσει τη μονοτονία της ζωής μου, την καθημερινότητά μου, το "βόλεμά" μου... Και όντως, συνέβη:
Ένιωσα-ή μάλλον άκουσα- κάτι να γρατζουνάει την πόρτα, σα να προσπαθούσε να τη διαρρήξει. Προσπαθώντας να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο (βοηθούσαν και οι χνουδωτές παντούφλες με μαλακό πάτο σ'αυτό), πήρα τη μασιά από το τζάκι, άνοιξα την πίσω πόρτα και κάνοντας το γύρο του σπιτιού βρέθηκα στην κεντρική είσοδο, πίσω ακριβώς από τον επίδοξο "διαρρήκτη", που δεν ήταν άλλος από τον ταχυδρόμο! Τον ταχυδρόμο, ο οποίος κρατούσε ένα τεράστιο δέμα και προσπαθούσε ο έρμος να βρει το κουδούνι της πόρτας, μιας που δεν ήθελε ν'αφήσει το κουτί κάτω, για να μη βραχεί! Αφού άνοιξα την μπροστινή εξώπορτα και ο ταχυδρόμος άφησε στο στεγνό πάτωμα το κουτί, υπέγραψα τα απαραίτητα χαρτιά παραλαβής και έκλεισα την πόρτα πίσω μου. Κλείδωσα την πόρτα και γυρνώντας να κοιτάξω το δέμα, η ματιά μου έπεσε πάνω σε κάτι το οποίο με άφησε στήλη άλατος! Πάνω στο ασπρόμαυρο κουτί, ανάμεσα σε άλλες λέξεις (αλλά ως λογικό και λόγω της πολύχρονης εμμονής μου που νόμιζα ότι είχα τελικά ξεφορτωθεί, το μάτι μου κόλλησε μόνο σε αυτή τη λέξη), με τεράστια γράμματα, αναγραφόταν ο χειρότερος εφιάλτης μου, η λέξη: Phantom. "Δεν είναι δυνατόν", είπα στον εαυτό μου, "θα ονειρεύομαι, ξανάρθε ο Φαντομάς να με στοιχειώσει!" Κρύος ιδρώτας με έλουσε, τα πόδια και τα χέρια μου άρχισαν να τρέμουν, η πίεσή μου πρέπει να έφτασε το 25, τα μηνίγγια μου πίεζαν το κρανίο και η καρδιά μου άρχισε να χτυπά σαν ταμπούρλο!
Έτρεξα στην κουζίνα και επέστρεψα τρέμοντας και κραδαίνοντας ένα κουζινομάχαιρο, για παν ενδεχόμενο... Ξεκίνησα χαράσσοντας προσεκτικά με το μαχαίρι την κολλητική ταινία στο άνω μέρος της χαρτόκουτας, με χέρια κυριολεκτικά τρεμάμενα, από φόβο, λαχτάρα και οργή για το όνομα που μου ξύπνησε ένα παρελθόν το οποίο πίστευα ότι είχα διαγράψει από τον σκληρό δίσκο του μυαλού μου. Τί θα μπορούσε να έχει σκαρώσει πάλι αυτός ο μασκαράς? Γιατί μετά από τόσα χρόνια σιωπής , ξαφνικά βρέθηκε πάλι μπροστά μου; Επιφυλακτικός μέχρι αηδίας και με το κουζινομάχαιρο σε πλήρη ετοιμότητα, άνοιξα το πάνω μέρος του χαρτόκουτιου, για να αντικρύσω... φελιζόλ, ζελατίνες και ένα λευκό pc case! Ακόμα σε υπερένταση, με ιδιαίτερη προσοχή, έκοψα με το μαχαίρι το χαρτόκουτο στις τέσσερις γωνίες, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο, χωρίς εγώ να αγγίξω τίποτα. Αφού το εξέτασα με κάθε λεπτομέρεια και μεθοδικότητα έτσι όπως ήταν, με τον προστατευτικό του "εξωσκελετό" σχεδόν χωρίς να αγγίξω καθόλου οτιδήποτε, από φόβο μην κρύβει κάποια πονηριά, παγίδα, ή θανατηφόρο μηχανισμό, ανάσανα με ανακούφιση.
False Alarm, ευτυχώς! Απλή συνωνυμία!
Είχε έρθει η ώρα για ακόμα ένα review του HwBox!
Η πρώτη εντύπωση που μας δίνει η συσκευασία είναι αρκετά θετική: illustration κούτα όπου απεικονίζονται έγχρωμα τα εξής στοιχεία:
- Στο μπροστινό μέρος ποζάρει σε όλο του το μεγαλείο ο Φαντομάς, φορώντας όλα τα απάρτια.
- Στο πίσω μέρος ξαναποζάρει το κουτάκι μας άνευ side panel, ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του και υπάρχουν κάποιες επιμέρους εικόνες (έξι στον αριθμό) που τονίζουν τα "πιπεράτα" σημεία του εσωτερικού, καθώς και highlights με τα κύρια σημεία έμφασης του εσωτερικού.
-Στο ένα πλαϊνό μέρος βρίσκονται ουσιαστικά τα στοιχεία του πίνακα της προηγούμενης σελίδας του review, με τα γενικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
- Στην τελευταία πλευρά βρίσκονται τα highlights που συναντήσαμε στην πίσω πλευρά, αλλά σε άλλες γλώσσες (γαλλικά, ρώσικα, γερμανικά, ιταλικά, γιαπωνέζικα, ισπανικά και κινέζικα).
Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε τα πολύ καλά επίπεδα προστασίας του pc case (νάυλον προστατευτική μεμβράνη και συγκράτησή του με φελιζόλ στο κέντρο της συσκευασίας).
Αφού αφαιρέσουμε λοιπόν όλα τα προστατευτικά απάρτια, δηλαδή το φελιζόλ, τις ζελατίνες και τις μεμβράνες, απλώνονται μπροστά μας τα εξής:
• Το κουτάκι.
• Συλλογή εγκατάστασης αποτελούμενη από τα αναγκαία σετ βιδών και δεματικών.
• Έναν δισέλιδο εγχειρίδιο χρήστη.
Images shot by [I][COLOR="DarkOrange"]Jason with sony DSC-H9[/COLOR][/I]
Το NZXT Phantom 410 White είναι ένα pc case το οποίο ουσιαστικά βγήκε για να καλύψει το πολύ πετυχημένο μέλος της ίδιας οικογένειας NZXT Phantom full tower, αλλά στην κατηγορία των midi κουτιών. Όπως και ο "μεγάλος αδερφός" του, σχεδιαστικά ξεφεύγει από τα κλασσικά τετράγωνα cases, προβάλλοντας ασύμμετρες γωνίες στο εμπρόσθιο και άνω μέρος. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και ABS πλαστικό, όπως άλλωστε τα περισσότερα σημερινά κουτιά.
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά όλα τα κύρια στοιχεία του Phantom 410 White, ώστε να διαμορφώσουμε μια αρχική άποψη και να αποκομίσουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.
Όνομα προϊόντος | ΝΖΧΤ Phantom 410 White midi case | ||||||
Χρώμα | Λευκό | ||||||
Υλικό | Ατσάλι, πλαστικό ΑΒS | ||||||
Διαστάσεις | 215 x (H) 516 x (D) 532 mm | ||||||
Βάρος | 9 Kg / 19.8 lbs | ||||||
Τύποι μητρικής | ATX, Micro-ATX, Mini-ATX | ||||||
5.25" Υποδοχές | 3 | ||||||
3.5'' Υποδοχές | 6 | ||||||
2.5'' Υποδοχές | 6 (προσαρμόζονται στις υποδοχές 3.5'') | ||||||
Ψύξη |
| ||||||
Expansion Slots | 7 | ||||||
I/O Panel | USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 2, Audio In and Out ( Supports HD audio) | ||||||
Power Supply Type | Standard ATX | ||||||
Maximum Compatibility | GPU card length: 452 mm / 17.7 in with upper HDD removed |
Το κουτάκι που καλούμαστε να αξιολογήσουμε είναι αρκετά ενδιαφέρον από σχεδιαστικής άποψης, μια που το όλο πολυγωνικό project ξεφεύγει από τα σχέδια των κουτιών που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ακολουθεί πιστά τα χνάρια του "big brother" του, του NZXT Phantom full tower. Προσωπικά βλέποντάς το νομίζω ότι βλέπω ένα κουτί του οποίου ο σχεδιαστής ήταν φανατικός των Star wars (ίσως λόγω χρωμάτων και γωνιών, θυμίζει κάτι από κράνος των stormtroopers στο πιο τετραγωνισμένο του), ή στο βάθος του μυαλού του είχε κάποια εικόνα-πρότυπο εκείνων των παλιών Cadillac με τις περίεργες γωνίες (ξέρετε, κάτι από Cadillacs & Dinosaurs). Το αριστερό panel ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία του υπόλοιπου κουτιού διαθέτει παραλληλόγραμμο διαφανές παράθυρο και σε συνέχεια αυτού διάτρητη υποδοχή για ανεμιστήρα 120 ή 140mm. Τα πλαϊνά panel δεν εμφανίζουν κυρτότητα προς τα έξω, ο εσωτερικός χώρος παρόλ' αυτά κρίνεται απόλυτα επαρκής για τη σωστή διαχείριση καλωδίων.
Το εμπρόσθιο μέρος είναι μία πρόσοψη κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλαστικό ABS, η οποία παρότι όμορφη και εντυπωσιακή, δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις από άποψης ποιότητας του πλαστικού αλλά και της βαφής. Χρωματικά έχουμε γυαλιστερό λευκό χρώμα με δύο παράλληλες μαύρες ρίγες που διατρέχουν την πρόσοψη από την κορυφή μέχρι περίπου τη μέση (εκεί που τελειώνει το ντουλαπάκι των οπτικών συσκευών) και στη συνέχεια από την δεξιά μεριά συνεχίζει μία μαύρη σήτα με ασύμμετρο ξανά σχήμα, που τελειώνει σχεδόν στο κάτω μέρος της πρόσοψης. Το ντουλαπάκι είναι επίσης πλαστικό, κυρίως λευκού χρώματος και ανοίγει πιέζοντας στο μέσον περίπου της δεξιάς πλευράς. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι η πρόσοψη δεν είναι και ότι ποιοτικότερο, δίνει την εντύπωση του εύθραυστου, ιδιαίτερα στην περιοχή που καλύπτει το ντουλαπάκι και το κυριότερο, αποσπάται πάρα πολύ εύκολα από το κυρίως σώμα του κουτιού. Επιπλέον, κατά πώς φαίνεται, φαίνεται αρκετά πιθανό να χαραχτεί από οποιοδήποτε σκληρό και αιχμηρό αντικείμενο που θα έρθει σε επαφή μαζί της.
Αν αφαιρέσουμε την πρόσοψη, έχουμε να κάνουμε με το εμπρόσθιο μέρος του μεταλλικού σκελετού, που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από έναν προεγκατεστημένο 120mm ανεμιστήρα της εταιρείας (performance series), ο οποίος τραβάει αέρα από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό του κουτιού. Ακριβώς από πάνω του υπάρχει υποδοχή για άλλον έναν 90mm.
Το άνω μέρος του κουτιού, από θέμα ποιότητας, στιβαρότητας και γενικότερης αίσθησης (προσωπικά πάντα μιλώντας) ακολουθεί καθαρά τα χνάρια της πρόσοψης. Ομοίως και από σχεδιαστικής άποψης. Στο άνω μέρος επίσης, θα συναντήσουμε κατά μήκος των μαύρων ριγών από την αριστερή μεριά και κοιτώντας από μπροστά προς τα πίσω, δύο υποδοχές ήχου (ακουστικά-έξοδο και μικρόφωνο-είσοδο), δύο θύρες USB 2.0 και άλλες δύο USB 3.0 και τέλος έναν fan controller των 30 watt, με τρεις θέσεις έντασης ανεμιστήρων. Στην αριστερή ρίγα έχουμε τα κουμπιά power και reset, ενώ συνεχίζοντας προς τα πίσω, κατά τα σχεδιαστικά πρότυπα της πρόσοψης, η ρίγα καταλήγει σε μαύρο πλέγμα που τερματίζει σχεδόν στο τέλος του άνω μέρους.
Αφαιρώντας το πλαστικό άνω μέρος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κύριο, μεταλλικό σκελετό, όπου διακρίνονται οι βάσεις των κουμπιών και υποδοχών που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και δύο υποδοχές ανεμιστήρων 120 ή 140mm, ή εναλλακτικά υποδοχή για μονό ή διπλό ψυγείο. Εδώ βρίσκεται προεγκατεστημένος και ένας 140mm ανεμιστήρας της ιδίας εταιρείας, της σειράς performance.
Στο πίσω μέρος ξεκινώντας από τα πάνω προς τα κάτω συναντάμε την υποδοχή για το Ι/Ο panel της μητρικής, ακριβώς δεξιά του έναν ίδιο με της πρόσοψης ανεμιστήρα 120 χιλιοστών, που αναλαμβάνει την εξαγωγή του αέρα από το κουτί και ακριβώς από κάτω του δύο στρογγυλές οπές με grommets, για εισαγωγή-εξαγωγή σωλήνων υδρόψυξης ή διαφόρων καλωδίων. Ακριβώς αριστερά από τις οπές έχουμε εφτά υποδοχές για κάρτες επέκτασης (pci expansion slots) σε μαύρο χρώμα, οι οποίες ασφαλίζουν με μαύρες χειρόβιδες. Ακριβώς στο πάτωμα βρίσκεται η θέση τοποθέτησης του τροφοδοτικού.
Τα πλαϊνά side panels ασφαλίζουν στο κυρίως κουτί με χειρόβιδες μαύρου χρώματος.
Τέλος, στο κάτω μέρος βρίσκονται συνολικά έξι υποστηρίγματα από καουτσούκ, καθώς επίσης και φίλτρο σκόνης μόνο για την υποδοχή του τροφοδοτικού.
Αφαιρώντας τα πλαϊνά panel, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πανέμορφο συνδυασμό άσπρου χρώματος, με διάσπαρτα πασπαλίσματα μαύρου, σε τρόπον ώστε να υπάρχει μία πολύ ευχάριστη αντίθεση και εναλλαγή των δύο χρωμάτων. Η NZXT σε αυτό τον τομέα τα κατάφερε πραγματικά περίφημα.
Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού του Φαντομά, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την εικόνα, να πάρει ο αναγνώστης μία πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων, της πρακτικότητας και εργονομίας του εσωτερικού του κουτιού.
1. Δυνατότητα φιλοξενίας ATX, Flex ATX, Mini kai Micro ATX καθώς και Micro-ΙTX μητρικών, με κατατοπιστικότατες ενδείξεις τοποθέτησης των βάσεων μητρικής, αναλόγως του τύπου μητρικής πλακέτας που εγκαθίσταται.
2. Διάκενα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία με μαύρα grommets, τα οποία φροντίζουν να καλύψουν όλα τα καλώδια που πιθανώς "περιπλανώνται" στο εσωτερικό.
3. Βάση για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος, με πρόβλεψη αντικραδασμικότητας (τέσσερα μικρά μαύρα pads).
4. Εφτά θύρες επέκτασης (PCI expansion slots) βαμμένες σε μαύρο χρώμα, οι οποίες δημιουργούν μία πανέμορφη αντίθεση με το λευκό εσωτερικό του κουτιού
5. Screwless και tool-free εγκατάσταση συνολικά έξι σκληρών δίσκων, με πλήρη αντικραδασμικότητα και συμβατότητα τόσο με συσκευές 3,5ʼʼ, όσο και με 2,5ʼʼ. Εδώ σίγουρα συναντάμε κάτι καινούριο, εγκατάσταση δίσκων με τα HDD cages από την πίσω μεριά, σε αντίθεση με ότι έχουμε συναντήσει σχεδόν σε όλα τα cases μέχρι τώρα. Αρχικά παραξενεύτηκα πολύ, όταν όμως ξεκίνησα την εγκατάσταση διαπίστωσα ότι τελικά είναι πολύ πρακτικό, μια που με την αφαίρεση που δεξιού side panel υπάρχει απευθείας πρόσβαση τόσο στο βάλε-βγάλε των δίσκων, όσο και στα καλώδιά τους.
6. Screwless και tool-free εγκατάσταση τριών συσκευών 5,25ʼʼ, με αρκετά ποιοτικό «κούμπωμα» των συσκευών.
7. Ένας 120άρηςανεμιστήρας εμπρός και ένας 120άρης ανεμιστήρας της ίδιας της εταιρείας πίσω (εισαγωγή στο εμπρόσθιο και εξαγωγή στο οπίσθιο μέρος αντίστοιχα), καθώς και ένας 140άρης στην οροφή. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν κάποιον φωτισμό.
8. Υποδοχές για συνολικά οκτώ ανεμιστήρες, που καθιστούν την ψύξη οποιουδήποτε συστήματος φιλεξενηθεί στο case ιδανική.
9. Φίλτρο αέρα στο κάτω μέρος του κουτιού, στην θέση του τροφοδοτικού.
10. Κενό στο tray της μητρικής στο ύψος της CPU, που καθιστά την αλλαγή βάσης στήριξης της ψύκτρας της CPU μετά την εγκατάσταση, παιχνιδάκι. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο καλούδι έχει γίνει πλέον must από τις περισσότερες εταιρείες, μια που το case modding Corsair αποτελεί τη μόδα της εποχής μας για τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
11. Μετακινούμενη υποδοχή ανεμιστήρα 120mm στην εσωτερική πλευρά των HDD cages, για την απόλυτη ψύξη των δίσκων (push-pull) και σαφώς, ακόμα πιο αποδοτικό airflow στο εσωτερικό του case, μια που η ροή του αέρα μπορεί να γίνει απόλυτα "στοχευμένη", χάρη στη δυνατότητα του κάτω μέρους της συγκεκριμένης θέσης να μετακινείται κάποια ελάχιστα εκατοστά, τα οποία όμως αλλάζουν αρκετά και τη γωνία του ανεμιστήρα (σε περίπτωση εγκατάστασης επιπλέον ανεμιστήρα σε αυτή τη θέση). Αν βέβαια έχει εγκατασταθεί κάρτα γραφικών με μακρύ PCB, τα πράγματα περιορίζονται αρκετά.
12.Μαύρου χρώματος καλωδίωση του άνω panel και των ανεμιστήρων, που έρχεται σε αντίθεση ξανά με το άσπρο του κουτιού.
Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι έφθασε η ώρα για την καθιερωμένη πλέον σε κάθε review photo gallery. Απολαύστε λοιπόν το κουτάκι, σε κάθε είδους στάση και πόζα!
Η εγκατάσταση του hardware "τρέχει" πραγματικά σαν γάργαρο νεράκι και ο χρήστης δεν πρόκειται να συναντήσει πραγματικά καμία δυσκολία.
Motherboard
Η εγκατάσταση της μητρικής ήταν αυτό που λέμε "sharp n' quick. Ακόμα και ο αρχάριος χρήστης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, χάρη στους οδηγούς-ενδείκτες πάνω στο tray της μητρικής, αναλόγως του τύπου motherboard που επιθυμεί ο χρήστης να εγκαταστήσει.
Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ψυγείου υδρόψυξης με μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ψυγείου 240mm στη οροφή του case, ή στις εσωτερικές υποδοχές ανεμιστήρων των HDD cages. Αυτό που σίγουρα δεν προβληματίζει σε αυτό το κουτί είναι το ύψος του ψυγείου σε περίπτωση εγκατάστασής του στην οροφή, μια που οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν από την εξωτερική μεριά του σκελετού, κάτι το οποίο δεν επηρεάζει σε κάτι την οπτική καλαισθησία του κουτιού, αφού υπάρχει το extra πλαστικό άνω κάλυμμα.
Αλλαγή Ψύκτρας CPU
Η αλλαγή της βάσης της ψύκτρας του επεξεργαστή στη μητρική για την προσαρμογή after-market ψύξης στην CPU γίνεται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, χάρη στην οπή που συναντάμε στο motherboard tray, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Το κουτάκι δέχεται ψύκτρες ύψους έως και 180mm.
Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών
Η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε "a piece of cake": ξεβίδωμα των χειροβιδών, «κούμπωμα» της κάρτας-ή των καρτών και ασφάλιση, που υλοποιείται με το σφίξιμο των χειροβιδών. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος καρτών είναι 305mm, ενώ σε περίπτωση που θελήσουμε να εγκαταστήσουμε μακρύτερη κάρτα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το μεσαίο cage, πιέζοντας τον άνω και κάτω συγκρατητήρα του cage.
Εγκατάσταση σκληρών δίσκων
Η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκωνγίνεται με την αφαίρεση του πλαστικού tray από τα HDD Cage, τοποθέτηση και ασφάλιση του δίσκου στους οδηγούς του tray και συρταρωτή τοποθέτησή του στην αρχική του θέση. Ευχάριστη δέ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκρατητήρων των σκληρών δίσκων που εφαρμόζουν στις εσοχές των βιδών είναι μεταλλικοί, αλλά βρίσκονται πάνω σε βάσεις από καουτσούκ (οι οποίες είναι και αφαιρούμενες), κάτι το οποίο σημαίνει ότι δόθηκε κάποια βαρύτητα στην αντικραδασμικότητα των δίσκων.
Σε περίπτωση εγκατάστασης συσκευής 2,5'', η προσαρμογή στα υπάρχοντα trays γίνεται με τη χρήση ειδικών βιδών που εμπεριέχονται στη συσκευασία για τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό που με προβλημάτισε αρχικά ήταν η εγκατάσταση των δίσκων από την πίσω μεριά του κουτιού, μέχρι που διαπίστωσα ότι με αυτό τον τρόπο είναι απαραίτητη η αφαίρεση μόνο του δεξιού side panel, καθώς έτσι ο ιδιοκτήτης έχει πρόσβαση με τη μία τόσο στην είσοδο-έξοδο των δίσκων, όσο και στην καλωδίωσή τους!
Εγκατάσταση συσκευών 5,25''
Η εγκατάσταση οποιασδήποτε συσκευής 5,25ʼʼ είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, μια που το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αφαίρεση της πρόσοψης της συσκευής και σπρώξιμο του DVD-RW στην υποδοχή, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ», οπότε και έχει ασφαλίσει. Οι ασφάλειες εδώ είναι μίας ιδιαίτερης σχεδίασης, την οποία προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλη εταιρεία. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει διπλό σύστημα ασφάλισης, και επιπλέον χειρόβιδες, σε περίπτωση που εγκατασταθεί συσκευή που δεν ακολουθεί το πρότυπο των οπτικών συσκευών, π.χ. κάποιο front panel, fan controller, κλπ.
Εγκατάσταση τροφοδοτικού
Συνέχεια έχει το τροφοδοτικό, που τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Ξεκάθαρη η θέση του PSU, ακρίβεια στην ασφάλισή του, και με ύπαρξη σετ αντικραδασμικών pads.
Διαχείριση καλωδίων
Όπως πάντα, για το τέλος αφήνουμε τη σύνδεση και διαχείριση των καλωδίων, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χάρη στις τρεις συνολικά οπές καλωδίων σε θέσεις «κλειδιά», όλα τα ενοχλητικά στο μάτι καλώδια οδηγούνται πίσω από το motherboard tray. Επιπλέον ενισχυτικό στην πολύ καλή εντύπωση που αποκόμισα για το cable management του προϊόντος είναι οι υποδοχές για δεματικά καλωδίων (cable organizers) στην πίσω μεριά του tray της μητρικής.
Όπως συνηθίζω, έτσι και τώρα εγκατέστησα ένα αρκετά ισχυρό σύστημα δοκιμών, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες του κουτιού, ακόμα και σε περιπτώσεις "ζόρικου" hardware. Με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις θέλω να πιστεύω ότι ελάχιστες απορίες θα παραμείνουν στον αναγνώστη.
Η μεθοδολογία ήταν η εξής (αν και στα επόμενο review λέω να προσθέσω και κάτι που να καίει, με λίγα λόγια κατιτίς από overclocking, και ίσως και τρίτη κάρτα, εν όψη προμήθειας PSU με περισσότερες δυνατότητες και watt): Χρησιμοποιήθηκε ATX μητρική, η stock ψύκτρα του επεξεργαστή, αρχικά μία και στη συνέχεια δύο κάρτες γραφικών σε crossfire, ένας SSD σκληρός δίσκος (χορηγεία της Kingston) καθώς και αρχικά ένας και σταδιακά δύο μηχανικοί σκληροί δίσκοι σε Raid 0, προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για το κουτί που αξιολογούμε με χρήση ενός απλού και ενός πιο απαιτητικού συστήματος. Ο λόγος που χρησιμοποείται πάντα η stock ψύκτρα του επεξεργαστή και όχι κάποια aftermarket, είναι ότι θέλω μετρήσεις με βάση τα δεδομένα του μέσου χρήστη, που πιθανώς να μή θέλει, ή ακόμη και να μην μπορεί -ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε- να προμηθευτεί κάποια after market ψύξη για τον επεξεργαστή του.
Τα χαρακτηριστικά του συστήματος δοκιμών παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Σύστημα Δοκιμών |
Hardware | |
Motherboard : | Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3 |
CPU : | Intel i7 2600k |
RAM : | SuperTalent WS220UX4G8 2x2GB 2200MHz CL8 |
GPU : | 1X&2XAMD Radeon HD 5850 |
HDD : | Kingston HyperX SSD 128Gb 2X Seagate Barracuda 7200.11 500GB |
PSU : | Lamtech ATX-700W |
OS : | Windows 7 Ultimate 64bit SP1 |
CPU Cooler : | Intel Stock CPU Cooler |
Case : | NZXT Phantom 410 White midi case |
Όλες οι καταγεγραμμένες τιμές που φαίνονται παρακάτω είναι αποτελέσματα του μέσου όρου τριών συνολικά μετρήσεων. Η θερμοκρασία δωματίου μετρήθηκε στους 23°C (χρήση air-condition, διαφορετικά θα μιλούσα μάλλον για θερμοκρασία φούρνου), ενώ ο θόρυβος περίπου στα 33dbA. Το εργαλείο μέτρησης θορύβου τοποθετήθηκε σε τρίποδο, αρχικά στα 20 και στη συνέχεια στα 70 cm περίπου από τις πλαϊνές και μπροστινή πλευρά του κουτιού, οπότε και αποτυπώθηκε ο τελικός μέσος όρος. Στο τέλος τοποθετήθηκε και στο εσωτερικό του κουτιού, ακριβώς στο κέντρο του, πάνω στον τρίποδα.
Για το στρεσάρισμα όλων των υποσυστημάτων του συστήματος δούλεψαν ταυτόχρονα και για ένα μισάωρο περίπου ανά περίπτωση τα εξής προγράμματα: Prime95, Heavyload, Y-cruncher, Furmark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα, καθώς και το Bartʼs Stuff Test 5, με ταυτόχρονη εγγραφή στους δίσκους από εξωτερική πηγή 3 αρχείων χωρητικότητας 9Gb περίπου έκαστο (κοινώς, game images). Οι θερμοκρασίες που καταχωρήθηκαν λήφθηκαν και με software προγράμματα, όπως το GPU-z (2 ανοιχτά, στην περίπτωση του Crossfire), το GPU-Shark, το HID Temper και τέλος τα Realtemp και Coretemp. Τον SSD γενικότερα δεν τον αναφέρω στις μετρήσεις, μια που χρησιμοποιήθηκε για λειτουργικό-εγκατάσταση των μετροπρογραμμάτων και η έκλυση θερμοκρασίας του θεωρείται σχεδόν αμελητέα.
Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τον fan controller στη μεσαία θέση, πράγμα που σημαίνει από τη μία πολύ καλύτερες επιδόσεις με την μετάβαση των ανεμιστήρων σε "full throttle", από την άλλη όμως και αύξηση των επιπέδων θορύβου, την οποία όμως θα χαρακτήριζα σχεδόν ανεπαίσθητη, κυριολεκτικά αμελητέα (της τάξης του 0,5dbA).
Οι μετρήσεις έγιναν σε δυο στάδια, αρχικά σε idle κατάσταση και στη συνέχεια σε full load. Αρχικά καταγράφηκαν οι μετρήσεις της εκλυόμενης θερμοκρασίας ανά περίπτωση, και στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με το τί πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση των 20 cm (πολύ τραβηγμένο, κατά τη γνώμη μου), αλλά και των 70 cm (λογική απόσταση του χρήστη από το PC του) από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε διάφορα μετρητικά εργαλεία που αναλύονται στον παρακάτω τομέα, καθώς και τα software tools που προαναφέρθηκαν.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τον περισσότερο θόρυβο στο σύστημα τον δημιουργούσαν οι συνήθεις ύποπτοι -οι κάρτες γραφικών!
Στο πινακάκι και στο κείμενο που ακολουθεί βλέπουμε εικόνες και χαρακτηριστικά των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις θορύβου, θερμοκρασιών και airflow στο εσωτερικό του κουτιού με τους εργοστασιακά εγκατεστημένους ανεμιστήρες, αποτελέσματα δηλαδή που θα επιθυμούσε να γνωρίζει ο μέσος χρήστης, προκειμένου να καταλήξει για το αν το κουτί αξίζει να κοσμεί το γραφείο του, ή όχι.
Images shot by [I][COLOR="DarkOrange"] elhariz with sony Sony HDR-SR11 & Olympus SP-810UZ[/COLOR][/I]
Τα όργανα που φαίνονται στις παραπάνω εικόνες και χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:
- Θερμόμετρο laser (Non-Contact Digital LCD IR Infrared Temperature Temp Thermometer Gun GM300) δυνατότητας μετρήσεων από -50°C έως 380°C
- Θερμόμετρο αφής υψηλής ακρίβειας USB σύνδεσης με Η/Υ και εύρος από -40 έως 120°C
- Ψηφιακό Ανεμόμετρο-Θερμόμετρο (Digital Anemometer Wind Speed Weather Meter Measurement) δυνατότητας μετρήσεων από 0 έως 45 μ/δευτ. για μετρήσεις ταχύτητας ανέμου και από -20 έως +60°C για μετρήσεις θερμοκρασίας του ανέμου.
- Ψηφιακός μετρητής ήχου (Mini Digital LCD Audio Sound Noise Level Meter Decibel Monitor Pressure Tester) δυνατότητας μετρήσεων από 30 έως 130 db.
Πλησιάζοντας προς το τέλος του review παραθέτουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του NZXT Phantom 410 White midi case, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να καταλήξει στα τελικά του συμπεράσματα.
PROS
1. Πολύ καλή αναλογία performance/price.
2. Tool-free εγκατάσταση σχεδόν όλου του hardware.
3. Δυνατότητα φιλοξενίας σχεδόν οπoιουδήποτε high-end συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και υδρόψυξης με ψυγείο έως 240 χιλιοστών.
4. Ύπαρξη ανεμιστήρων σε στρατηγικές θέσεις (είσοδος-έξοδος για δημιουργία αποτελεσματικού airflow) και δυνατότητα εμπλουτισμού του συστήματος airflow με συνολικά ακόμα πέντε ανεμιστήρες.
5. Ύπαρξη φίλτρου αέρα στο κάτω μέρος του κουτιού, στην υποδοχή του τροφοδοτικού.
6. Πολύ καλή διαχείριση καλωδίων, η οποία ενισχύεται και από τις υποδοχές για cable organizers στην πίσω μεριά του tray της μητρικής.
7. Χρήση επιμέρους "εξωσκελετικών"μερών (πρόσοψη και άνω μέρος), γεγονός το οποίο βοηθάει πολύ στην εγκατάσταση ανεμιστήρων, ιδιαίτερα στην περίπτωση εγκατάστασης και υδρόψυξης στο άνω μέρος. Εφόσον οι ανεμιστήρες θα βιδωθούν από την έξω μεριά του κυρίως μεταλλικού σκελετού, δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή ψυγείου και ανεμιστήρων από άποξης ύψους, κάτι το οποίο αποτελεί τροχοπέδη σε πάρα πολλά cases.
8. Ύπαρξη στο πίσω μέρος στρογγυλών οπών με grommets για είσοδο-έξοδο σωλήνων υδρόψυξης, ή πιθανώς και καλωδίων.
9. Εύκολη πρόσβαση για αλλαγή βάσης ψύκτρας CPU, μέσω οπής στο mοtherboard tray.
10. Στο δισέλιδο φυλλάδιο που συνοδεύει το προϊόν αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία εγκατάστασης συστήματος, έτσι ώστε και ο εντελώς ανίδεος χρήστης να είναι σε θέση να προσπαθήσει να εγκαταστήσει το σύστημά του μόνος του.
11. Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών έως και 452 χιλιοστών, με αφαίρεση του μεσαίου HDD cage.
12. Αντικραδασμικά pads στην θέση που τοποθετείται το τροφοδοτικό.
13. Στιβαρότητα του κυρίως μεταλλικού σκελετού.
14. Προσωπική πάντα άποψη, αλλά η όλη εμφάνιση (μιλάω καθαρά για εμφάνιση)μου άρεσε, ήταν κάτι διαφορετικό.
15. Μου άρεσε ο μηχανισμός κλειδώματος των συσκευών 5,25'', καθώς και ο μηχανισμός αφαίρεσης των καλυμμάτων των ιδίων συσκευών στην πρόσοψη. Μιλάω πάντα για των μηχανισμό καθαρά από μηχανικής άποψης, και όχι από άποψη ποιότητας υλικών.
16. H προσθήκη παραθύρου στο πλαινό panel ταιριάζει με την όλη σχεδιαστική φιλοσοφία του κουτιού.
17. Η ύπαρξη fan controller 30w αποτελεί σίγουρα ένα ατού για τον υποψήφιο αγοραστή.
18. Η εγκατάσταση σκληρών δίσκων γίνεται ανάποδα, από την πίσω μεριά, δηλαδή ο χρήστης θα πρέπει να αφαιρέσει μόνο το δεξί side panel, κάτι που του δίνει απ'ευθείας πρόσβαση τόσο στο βάλε-βγάλε των δίσκων, όσο και στην αντίστοιχη καλωδίωσή τους.
19. Τέλος, μου έκανε τρομερή εντύπωση η μετακινούμενη υποδοχή ανεμιστήρα στην εσωτερική πλευρά των HDD cages, κάτι το οποίο προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε midi case.
CONS
1. Τα φίλτρα σκόνης για όλες τις θέσεις ανεμιστήρων και όπου υπάρχουν σήτες, λάμπουν διά της απουσίας τους!
2. Προσωπικά δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από την ποιότητα των πλαστικών μερών του κουτιού, από την άποψη της αίσθησης που αφήνουν κατά την χρήση και αφή, ούτε από τη γυαλιστερή βαφή. Δίνεται την αίσθηση ότι θα μένουν σημάδια στα πλαστικά μέρη με το παραμικρό άγγιγμα. Το παραπάνω παραπέμπει σε κουτιά του μακρινού παρελθόντος, ή πολύ κατώτερης ποιότητας, και προσωπικά θεωρώ αφ' ενός ότι χάνει πολύτιμους πόντους από το αγοραστικό κοινό, αφ' ετέρου δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο, με βάση την τιμή του.
3. Απουσία hot swap bay για απ'ευθείας σύνδεση εσωτερικού σκληρού δίσκου 2,5'' ή 3,5'', μία καινοτομία που είναι αρκετά της μόδας και έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλές εταιρείες του χώρου.
4. Τα grommets για τη διαχείριση των καλωδίων, είναι κατασκευασμένα από πάρα πολύ μαλακό λάστιχο, με αποτέλεσμα να φεύγουν από τις οπές τους με το παραμικρό.
5. Θεωρώ ότι ο μηχανισμός κλειδώματος στο εμπρόσθιο ντουλαπάκι, καθώς και οι "μεντεσέδες (ας τους χαρακτηρίσουμε έτσι)" του, χαρακτηρίζονται με μία ήπια έκφραση μή ποιοτικοί και έχουν γραμμένη πάνω ημερομηνία λήξης, η οποία πρέπει να είναι και σχετικά μικρή.
6. Απουσία αντάπτορα USB 3.0 σε 2.0, σε περίπτωση φιλοξενίας συστήματος με μητρική που δεν διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες.
To Phantom 410 παρόλο που ξεκίνησε στη "σκιά" του μεγάλου του αδερφού -κάτι το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι κουβαλώντας μια μεγάλη "κληρονομιά", ο πήχυς των απαιτήσεων από την πρώτη στιγμή είναι πολύ υψηλός και χωρίς να είναι πάντα αντιληπτό και επιθυμητό, υπάρχει πάντα η σύγκριση με τον προκάτοχο -απέδειξε ότι για midi case κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, ιδιαίτερα από θέμα επιδόσεων. Έχει σίγουρα αποκτήσει την δική του κατηγορία αγοραστικού κοινού, που σαφώς επικεντρώνεται στην εμφάνιση και στις gaming επιδόσεις χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο ελκυστικές προτάσεις για midi case.
Σημαντική παράλειψη θεωρώ την έλλειψη ''θωράκισης'' του κουτιού έναντι της σκόνης σε όλες τις πιθανές εισόδους (ανεμιστήρες και σήτες, δηλαδή). Το γεγονός βέβαια αυτό ξεπερνιέται εύκολα, με την προμήθεια extra φίλτρων και τοποθέτησή τους στα σημεία που ''πάσχουν'' (πλαϊνό και άνω μέρος και οπίσθιο ανεμιστήρα), μιλάμε όμως πλέον για επιπλέον κόστος και modding του κουτιού και όχι για την εργοστασιακή του μορφή και κατάσταση.
Η ποιότητα βαφής στο εσωτερικό κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα και μαρτυρά λεπτομερή και σε γενικές γραμμές αρκετά προσεγμένη δουλειά, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και με το εξωτερικό. Η ποιότητα των πλαστικών και της βαφής τους θεωρώ ότι δεν αρμόζει σε κουτί της κατηγορίας του, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα 120-φεύγα ευρώ που χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος για την προμήθειά του στην Ελλάδα.
Όμοια με παραπάνω, τα ίδια ισχύουν και για την ποιότητα κατασκευής: είναι αρκετά καλή για τον κυρίως μεταλλικό σκελετό, δε θα έλεγα όμως το ίδιο και για τα πλαστικά μέρη του, τα οποία -τελείως προσωπικά μιλώντας- δεν μου έκαναν το λεγόμενο "click"!
Από θέμα θερμικής απόδοσης, σίγουρα δίνει ρέστα, μια που καταφέρνει να διατηρήσει το όλο σύστημα σε πολύ καλά επίπεδα θερμοκρασίας και σε θερμοκρασία δωματίου επίτηδες παραπάνω από τους 20 βαθμούς, που συνηθίζω να έχω στο δωμάτιο όταν πραγματοποιώ μετρήσεις τέτοιου είδους. Τονίζω ότι μιλάμε πάντα για stock configuration κουτιού, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα modding. Σαφώς, με θέσεις για 8 συνολικά ανεμιστήρες και αρχίζοντας να προσθέτουμε διάφορα extras, τα δεδομένα σίγουρα αλλάζουν προς ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Από θέμα τιμής, σαφώς στην ίδια -ή παραπλήσια- τιμή υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές τόσο σε midi, όσο και σε full tower cases. Αυτό που "πουλάει" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σίγουρα το design και η διαφορετικότητα του όλου σχήματος. Από εκεί και πέρα προσθέτουμε τις προσεγμένες λεπτομέρειες όπως cable management, πάρα πολλές υποδοχές ανεμιστήρων, δυνατότητες πολλαπλών καρτών VGA, removable HDD cages, ευκολία στην επιλογή ψυγείου υδρόψυξης (για τους λόγους που έχουμε αναλύσει παραπάνω), ρύθμιση της γωνίας ενός από τους πιο βασικούς ανεμιστήρες του κουτιού, tool-free φιλοσοφία, και άλλα "καλούδια", τα οποία σίγουρα προσδίδουν πολλά συν στο προϊόν.
Για κάποιον λοιπόν που είναι φανατικός gamer, για εκείνον που θέλει κατιτίς το διαφορετικό, για κάποιον που δεν έχει χώρο για full tower case, για κάποιον που είναι φανατικός των Star Wars, για κάποιον που θέλει μια πολύ καλή απόδοση για τα χρήματα που δίνει για την αγορά ενός κουτιού, για κάποιον "παίζει" με την εμφάνιση και κυρίως δεν μπορεί, ή δεν θέλει να σπαταλήσει μια περιουσία για κουτί, το ΝΖΧΤ Phantom 410 White midi case αποτελεί μία από τις πολύ καλές προτάσεις.
Για κάποιον που θα ήθελε να εγκαταστήσει ένα δυνατό σύστημα, that would also do, αλλά όπως πάντα λέω: αν θες extreme σύστημα, θες και extreme κουτί, και είναι πραγματικά κατά τη γνώμη μου κρίμα να "χαραμίζεται" και να ζορίζεται οποιοδήποτε extreme σύστημα σε midi case, όταν οι προδιαγραφές του φωνάζουν από μακριά: "θέλω χώρο, θέλω άπλα, θέλω καλή ψύξη, θέλω...θέλω...θέλω... ένα full tower, μα τον Τουτάτις! Κατά τη γνώμη μου λοιπόν σε τέτοια περίπτωση ο αγοραστής θα μπορούσε να στραφεί στην full tower έκδοσή του, που δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα εκτός των διαστάσεων.
Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινάει από τα 120 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό -κλασσικά, και προσέξτε με, αυτή τη φορά δεν θα το σχολιάσω, απλά θα αποδεχθώ το "γκέτο" των πολλαπλών μεσαζόντων, έρμαιο των οποίων είναι ο Έλληνας καταναλωτής- μιλάμε για μόλις 99 δολλάρια. (Βλέπετε; Δεν σχολίασα καθόλου!) Συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι πρέπει να του απονεμηθεί το sexy looks award καθώς και το performance award.
Η δέ τελική βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
Η δέ τελική βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
Άλλο ένα Case Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την NZXT για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.