Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!

Η Cooler Master είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα των Η/Υ, γνωστή στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των PC users. Ο κύριος στόχος κατά την ίδρυσή της ήταν η δημιουργία και διοχέτευση στην αγορά προϊόντων που θα αποτελούσαν την καλύτερη θερμική λύση στον βιομηχανικό κλάδο. Αυτό βέβαια μαρτυρά και η ονομασία της: Cooler-master, ο άρχοντας της Ψύξης! Από την ίδρυσή της πριν από μια δεκαετία, η εταιρεία έχει παραμείνει πιστή στην αποστολή αυτή, και σήμερα αναδεικνύεται ως παγκόσμιος ηγέτης παρέχοντας αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις όπου παρουσιάζονται θέματα θερμοκρασίας. Η Cooler Master είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα των Η/Υ, γνωστή στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των PC users. Ο κύριος στόχος κατά την ίδρυσή της ήταν η δημιουργία και διοχέτευση στην αγορά προϊόντων που θα αποτελούσαν την καλύτερη θερμική λύση στον βιομηχανικό κλάδο. Αυτό βέβαια μαρτυρά και η ονομασία της: Cooler-master, ο άρχοντας της Ψύξης! Από την ίδρυσή της πριν από μια δεκαετία, η εταιρεία έχει παραμείνει πιστή στην αποστολή αυτή, και σήμερα αναδεικνύεται ως παγκόσμιος ηγέτης παρέχοντας αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις όπου παρουσιάζονται θέματα θερμοκρασίας.

Δεν θα μιλήσουμε άλλο για την Coolermaster γιατί λίγο πολύ όλοι την ξέρετε! Θα μιλήσουμε όμως για το κουτί του [P]review μας - και λέμε preview γιατί και αυτό το δώσαμε δώρο στο 1st O.M.G. Event 2012, οπότε και δεν το δοκιμάσαμε ενδελεχώς όπως κάνουμε στα κανονικά μας review - που είναι μια απο τις 11 παραλλαγές του 690 ΙΙ που κυκλοφορούν στην αγορά! Εφόσον το CM 690 ήταν ένα απο τα πιο επιτυχημένα κουτιά που είχε κυκλοφορήσει ποτέ, η Coolermaster, αποφάσισε να του κάνει ένα ολικό facelift και τον Ιανουάριο του 2010 να κυκλοφορήσει το πρώτο CM 690 II. Πάμε να τα δούμε στα γρήγορα με σχεδόν τυχαία σειρά: Πρώτο λοιπόν απ'όλα γεννήθηκε το CM 690 II (ver.2) στις 5 Ιανουαρίου 2010 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό και μπορείτε να το δείτε εδώ. Εν συνεχεία κυκλοφόρησε το Basic Edition, με αρκετά κομμένα features αλλά και με αρκετά "κομμένη" τιμή, επίσης! Ακολούθησαν όλα τα Advanced όπως τα CM 690 II Advanced (USB 3.0 version), CM 690 II Advanced Black & White Edition (USB 3.0 version), CM 690 II Advanced NVIDIA Edition (USB 3.0 version), CM 690 II Advanced White σε διάφορες παραλλαγές και τέλος όλα τα Advanced αντικαταστάθηκαν απο τα Plus που ήταν fine tuned 690s' με μερικές αλλαγές προς το καλύτερο!

Με βάση όλα τα παραπάνω και έχοντας ήδη "μελετήσει" τα προηγούμενα προϊόντα της σειράς 690, από το πρώτο 690 Ι(2010,Q1) έως το πρόσφατο 690 ΙI και έχοντας στο βάθος του μυαλού μας πως όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη σειρά, συζητάμε για ένα αποδεδειγμένα πλέον καταξιωμένο top hit κουτί, κληθήκαμε να ξεδιπλώσουμε τις χάρες του Coolermaster 690 II Advanced Black & White Edition. Παρατηρώντας το, πιθανώς να δημιουργείται η απορία αν το μόνο που αλλάζει σε σχέση με το απλό CM 690 II Advanced είναι η ύπαρξη διχρωμίας. Αυτή την απορία και πολλά άλλα σκοτεινά σημεία θα προσπαθήσουμε να "φωτίσουμε" με το φακό μας στις επόμενες σελίδες!

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται συγκεντρωτικά όλα τα κύρια στοιχεία του Coolermaster 690 II Advanced Black White Edition, έτσι ώστε να πάρουμε μία πρώτη μυρουδιά από το προϊόν που καλούμαστε να μελετήσουμε και στη συνέχεια να εξετάσουμε όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν, εισχωρώντας σε βάθος.

Όνομα προϊόντος Coolermaster 690 II Advanced Black & White Edition
Χρώμα Μαύρο και άσπρο
Υλικό Ατσάλι, πλαστικό ABS και σήτα (mesh)
Διαστάσεις 496.0 x (H) 528.8 x (D) 214.5 mm
(W) 19.5 x (H) 20.8 x (D) 8.4 inch
Βάρος 9.56 Kg / 21.08 lbs
Τύποι μητρικής Mini-ATX, Micro-ATX, ATX
5.25" Υποδοχές 4
3.5'' Υποδοχές 6
2.5'' Υποδοχές 2 (μετατροπή υποδοχών 3.5'')
Ψύξη
Front: 140 mm led fan x 1/1200RPM/19dbA
Rear: 120 mm fan x 1/1200RPM/17dbA
Top: 140 mm fan x 1/1200RPM/19dbA
Expansion Slots 7+1
I/O Panel USB 3.0 x 2 (internal),USB 2.0 x 2, Mic In, Audio Out ( Supports HD audio)
Power Supply Type PS2
Maximum Compatibility CPU cooler height: 177 mm / 7.3 in
GPU card length: 304 mm / 17.7 in


Η συσκευασία που κατέφθασε στα χέρια μας προϊδέασε από την πρώτη στιγμή για το επίπεδο του προϊόντος: eco-friendly χαρτόκουτα, πολύ καλά επίπεδα προστασίας του εσωτερικού, δηλαδή νάυλον προστατευτική μεμβράνη για αποφυγή γρατζουνιών και συγκράτηση του προϊόντος με φελιζόλ στο κέντρο της συσκευασίας, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν "άτρωτο" σε πιθανή κακομεταχείριση κατά την μεταφορά-γεγονός το οποίο σίγουρα δε σπανίζει στη χώρα μας!

Αποσυσκευάζοντας λοιπόν το πακέτο, έχουμε στα χέρια μας τα εξής:

-Το κουτί του Preview.
-Φίλτρο σκόνης για το τροφοδοτικό.
-Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης.
-Ειδικό αντάπτορα για τοποθέτηση Floppy Drive σε θέση 5.25", με αντίστοιχο κάλυμμα.
-Πληθώρα βιδών.
-Stand-offs για την μητρική.
-Tire-ups (σφιγκτήρες) για σωστό cable management.
-Mobo Buzzer για τους ήχους POST του συστήματος.






Αφού αφαιρεθούν όλα τα προστατευτικά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας μία εικόνα πραγματικά αρμονική: δύο αντίθετα που έλκονται και "δένονται" σε κάτι πραγματικά όμορφο, το άσπρο που αλληλοσυμπληρώνει το μαύρο, το φως και το σκοτάδι, το Γιν και το Γιάνγκ.

Συγκρίνοντάς το με άλλα ασπρόμαυρα κουτιά που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά. Θα έλεγα ότι η κίνηση αυτή της Coolermaster ήταν ένα καθαρό, παμπόνηρο και αναμφισβήτητο ρουά-ματ προς τις υπόλοιπες εταιρείες-μιλώντας πάντα για την εξωτερική εμφάνιση και μόνο- καθώς πήρε ένα ήδη αγαπημένο από το κοινό και αρκετά διακεκριμένο case και το βελτίωσε στο μόνο τομέα που κατά τη γνώμη μου υστερούσε: αυτόν της εμφάνισης, αισθητικής, όπως θέλετε πείτε το! Το μουντό, μαύρο και άραχλο πολυσυζητημένο CM 690 ΙΙ απέκτησε διχρωμία, έσπασε τα δεσμά της μονοτονίας, της μονοχρωμίας, απέκτησε νέα εμφάνιση και υπόσταση!

Θα αναρωτηθεί κάποιος: όλ' αυτά με μία απλή αλλαγή χρώματος κάποιων μερών του κουτιού; Κι όμως, η επιλογή των συγκεκριμένων μερών για διχρωμία είναι η μαγεία του όλου project, ήταν η αντίθεση που έλειπε για να συμπληρωθεί το "καρέ", σε ένα κατά τ' άλλα πολύ καλό έργο. Πλέον όλα ταιριάζουν μέσα από αυτή την αντίθεση, το κάθε κομμάτι βρίσκει το ετερώνυμό του και "δένει" μαζί του. Το μέταλλο δένει αρμονικά με το πλαστικό, η σήτα αγκαλιάζει το στιβαρό κορμό, το λευκό αλληλοσυμπληρώνεται με το μαύρο, την ευθεία διαδέχεται η καμπύλη και το όλο αποτέλεσμα σφραγίζεται από το όνομα της πασίγνωστης σε όλους μας Coolermaster.

Ας αρχίσουμε όμως την εξωτερική μας διερεύνηση, διατρέχοντας αρχικά το μπροστινό μέρος, στη συνέχεια το πάνω, το πίσω, το κάτω και τέλος τα πλαϊνά.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!

Το εμπρόσθιο λοιπόν μέρος αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από μαύρη σήτα με τα πλαϊνά πλαίσια κατασκευασμένα από ABS πλαστικό λευκού χρωματισμού.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Στο πάνω μέρος της πρόσοψης, από τα δεξιά προς τα αριστερά, διακρίνουμε τα κουμπιά Power και ακριβώς από πάνω του το Reset, δύο υποδοχές USB 2.0, δύο υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο, δύο υποδοχές USB 3.0 και τέλος ένα κουμπί για ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του φωτισμού του εμπρόσθιου ανεμιστήρα.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Κάτω από το front panel υπάρχουν τέσσερις υποδοχές για συσκευές 5,25ʼʼ, και στη συνέχεια πλέγμα (mesh), το οποίο "γεμίζει'' τον υπόλοιπο χώρο μέχρι κάτω, όπου το υποδέχεται ένα πλαστικό πλαίσιο, το οποίο τελικά και το ''καταβροχθίζει''.Από την εσωτερική μεριά του πλέγματος, στο ύψος των τελευταίων υποδοχών 3,5'' συναντάμε έναν led ανεμιστήρα 140 χιλιοστών, ευθύνη του οποίου είναι η εισαγωγή φρέσκου αέρα στο κουτί. Το όλο πακέτο του μπροστινού panel ολοκληρώνεται με την ύπαρξη εσωτερικού φίλτρου, προκειμένου να μένει η σκόνη εκτός κουτιού.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Το άνω μέρος αποτελείται και αυτό σε πολύ μεγάλο ποσοστό από μαύρη σήτα, πλην του εμπρόσθιου μέρους, όπου μας περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη, ένα hot-swap sata bay για 2,5 ή 3,5'' σκληρό δίσκο, το οποίο καλύπτεται από ένα κάλυμμα. Και εδώ παρατηρούμε ότι εσωτερικά της σήτας υπάρχει φίλτρο σκόνης.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Στο πίσω μέρος συναντώνται η υποδοχή για το Ι/Ο panel της μητρικής, δύο στρογγυλές οπές με καλύμματα (grommets) για σωλήνες υδρόψυξης ή διάφoρα καλώδια και ένας ανεμιστήρας 120 χιλιοστών υπεύθυνος για να ''ρουφάει'' τον ζεστό αέρα μέσα από το κουτί και να τον διαχέει στον περιβάλλοντα χώρο.

Κατηφορίζοντας, μετράμε συνολικά επτά υποδοχές για κάρτες επέκτασης (pci expansion slots) στο χρώμα του κουτιού, οι οποίες ασφαλίζουν με μαύρες χειρόβιδες. Τέλος, στο πάτωμα δεσπόζει η υποδοχή του τροφοδοτικού.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχουν βιδωμένα τρία λαστιχένια αντιολισθητικά pads (το μπροστινό είναι μονοκάμματο, γι'αυτό και είναι τρία στον αριθμό) τα οποία αναλαμβάνουν την στήριξη του case.

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


Για το τέλος αφήσαμε τα side panels, χρώματος λευκού, τα οποία δεν εμφανίζουν κάποια κυρτότητα προς τα έξω. Ασφαλίζουν στον κυρίως κορμό με χειρόβιδες, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα cases αντίστοιχου επιπέδου τα τελευταία χρόνια.



Ώρα είναι να αφαιρεθούν τα side panels, για να εισχωρήσουμε στα ενδότερα διαμερίσματα του προϊόντος που εξετάζουμε. Οι γενικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:
Ποιοτική κατασκευή και μαύρο εσωτερικό το οποίο παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με τον κατά κύριο λόγο βαμμένο λευκό εξωτερικό όγκο του κουτιού, στην πραγματικότητα δένει με έναν μοναδικό τρόπο.



Στιβαρός σκελετός, φίλτρα που θωρακίζουν το εσωτερικό του κουτιού έναντι της σκόνης και στρατηγικά τοποθετημένα ''καλούδια'', ώστε ο κάτοχος να μην έχει κανένα απολύτως λόγο να παραπονεθεί για κάτι, όσο στραβόξυλο και αν είναι (πάρτε εμένα για παράδειγμα), σε συνάρτηση πάντα με την κατηγορία, την τιμή και το κοινό που απευθύνεται το εν λόγω case.

Παρακάτω παρατίθενται επιγραμματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού του προϊόντος, τα οποία σε συνδυασμό με το σχεδιάγραμμα-φωτογραφία που ακολουθεί, αναλύουν σε βάθος κάθε πτυχή του εσωτερικού, προκειμένου ο υποψήφιος αγοραστής να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα:

Coolermaster 690 II Advanced Preview: Black In - White Out!


1. Δυνατότητα φιλοξενίας ATX, Micro-ATX και Mini-ATX μητρικών, με ιδιαίτερα κατατοπιστικές ενδείξεις τοποθέτησης των βάσεων μητρικής, αναλόγως του τύπου μητρικής πλακέτας που εγκαθίσταται, ανά περίπτωση.
2. Διάκενα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία, πλαισιωμένα από grommets, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ασυμμάζευτου καλωδίου στο εσωτερικό.
3. Βάση για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος, με αντικραδασμική πρόβλεψη, που συναντάται σε ειδικά pads που σταθεροποιούν πλήρως το τροφοδοτικό και εξαλείφουν πλήρως τυχόν φαινόμενα συντονισμού.
4. Επτά θύρες επέκτασης (PCI expansion slots) βαμένες στο ίδιο χρώμα με το εσωτερικό του κουτιού, που ασφαλίζουν με χειρόβιδες και ακριβώς από πάνω δύο υποδοχές (με grommets) για σωλήνες υδρόψυξης, ή τυχόν καλωδιώσεις που ίσως χρειάζονται κάποια είσοδο ή έξοδο από το κουτί.
5. Screwless και tool-free εγκατάσταση έξι συνολικά σκληρών δίσκων, με πλήρη αντικραδασμικότητα και συμβατότητα τόσο με συσκευές 3,5ʼʼ, όσο και με 2,5ʼʼ.
6. Screwless και tool-free εγκατάσταση τεσσάρων συσκευών 5,25ʼʼ, με ποιοτικό «κούμπωμα».
7. Ένας 140άρης και ένας 120άρης ανεμιστήρας (εισαγωγή στο εμπρόσθιο και εξαγωγή στο οπίσθιο μέρος αντίστοιχα), καθώς και ένας ακόμη 140άρης στο άνω μέρος του κουτιού, αναλαμβάνουν την αποτελεσματική ροή αέρα (airflow) στο εσωτερικό του κουτιού. Μόνο ο εμπρόσθιος ανεμιστήρας έχει φωτισμό, με πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.
8. Υποδοχές για τρεις ακόμη ανεμιστήρες, που καθιστούν αποτελεσματικότατη την ψύξη οποιουδήποτε συστήματος φιλεξενηθεί στο case.
9. Φίλτρα αέρα όπου υπάρχει σήτα και επιπλέον στο κάτω μέρος του κουτιού.
10. Κενό στο tray της μητρικής στο ύψος της CPU, προκειμένου να είναι δυνατή η αλλαγή βάσης στήριξης της ψύκτρας της CPU μετά την εγκατάσταση χωρίς να "ξηλωθεί" όλο το σύστημα.
11.Παραφωνία βέβαια και σοβαρή παράλειψη της εταιρείας θεωρώ το γεγονός ότι η καλωδίωση του front panel, αλλά και των ανεμιστήρων ακολουθούν τον χρωματικό κώδικα "ότι να'ναι", δηλαδή έντονες επιρροές από τη μόδα των εμπριμέ φορεμάτων, επί εποχής των "παιδιών των λουλουδιών"! Τόση δουλειά έγινε, δύσκολο ήταν να προσεχτεί αυτή η μικρή, αλλά κραυγαλέα λεπτομέρεια;

Αφού τελειώσαμε με τα κύρια εσωτερικά του σημέια, θα δούμε και λίγο κάποια πράγματα που αφορούν την εγκατάσταση του hardware μέσα στο κουτί της δοκιμής μας.

Η αλήθεια είναι ότι η εγκατάσταση συστήματος στην πλειοψηφία των σύγχρονων pc cases έχει εδώ και πολύ καιρό σταματήσει να προκαλεί πονοκέφαλο, σε αντίθεση με παλαιότερα κουτιά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Coolermaster 690 II Advanced Black & White Edition. Γιατί να εξαιρείται το παρόν άλλωστε, εφόσον μιλάμε για μία εταιρεία του βεληνεκούς της Coolermaster;
Ξεκινώντας λοιπόν με την εγκατάσταση της μητρικής, διαπιστώνουμε ότι ακόμα και ο αρχάριος χρήστης θα τα καταφέρει μια χαρά, ακολουθώντας απλά τους αντίστοιχους οδηγούς-ενδείκτες στο tray όπου εγκαθίσταται η μητρική.

Σε περίπτωση που θελήσουμε να εγκαταστήσουμε υδρόψυξη, οι επιλογές (μιλάμε πάντα για εγκατάσταση χωρίς modding) περιορίζονται σε ψυγεία έως 240χιλ. στην οροφή του κουτιού, ή ακόμη και στο πάτωμα, αφαιρώντας το αντίστοιχο HDD cage. Υπάρχουν βέβαια και άλλες επιλογές, αρκεί να διαθέτει κάποιος φαντασία και χρήμα για ξόδεμα, π.χ. εγκατάσταση ψυγείου 120χιλ. στη θέση όπου στεγάζεται ο 120mm ανεμιστήρας εξαγωγής του αέρα από το κουτί, ή στη θέση ανεμιστήρα του πατώματος. Εδώ, όπως και προαναφέραμε, δίνεται η δυνατότητα αφαίρεσης του hdd cage και εγκατάσταση μεγαλύτερου ψυγείου, έως 240χιλ, ή του συστήματος αντλίας, reservoir, κλπ.

Χάρη στο μεγάλο κενό στο mobo tray, η αλλαγή της βάσης της ψύκτρας του επεξεργαστή στη μητρική για προσαρμογή οποιασδήποτε aftermarket CPU ψύκτρας χαρακτηρίζεται επιχείρηση ρουτίνας.

Εύκολη είναι και η εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών, χάρη στις χειρόβιδες (thumbscrews), που πλέον αποτελούν must για οποιοδήποτε σοβαρό κουτί που ακολουθεί την tool-free φιλοσοφία.

Η εγκατάσταση σκληρού δίσκου είναι όπως λεν και οι φίλοι μας οι αμερικάνοι "a piece of cake", καθώς δεν χρειάζεται τίποτ'άλλο από το ν'αφαιρέσουμε το πλαστικό tray από το HDD Cage, να τοποθετήσουμε και ν'ασφαλίσουμε τον/τους δίσκους στους οδηγούς του tray και στη συνέχεια να τους τοποθετήσουμε συρταρωτά στην αρχική τους θέση.

Σε περίπτωση εγκατάστασης συσκευής 2,5'', η προσαρμογή στα υπάρχοντα trays γίνεται με τη χρήση ειδικών βιδών που εμπεριέχονται στη συσκευασία για τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις.

Ομοίως με παραπάνω, η εγκατάσταση των συσκευών 5,25ʼʼ: είναι επίσης πολύ εύκολη και απροβλημάτιστη. Αφαιρούμε την κατά περίπτωση πρόσοψη της αντίστοιχης συσκευής και σπρώχνουμε την οπτική συσκευή στην υποδοχή, μέχρι να ασφαλίσει.

Συνέχεια έχει το τροφοδοτικό, που όπως ήδη αναφέρθηκε, τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Ξεκάθαρη η θέση του PSU, τοποθετείται με απόλυτη ακρίβεια και μήν ξεχνάμε την ύπαρξη του σετ αντικραδασμικών pads.

Για το τέλος φυσικά αφήσαμε την σύνδεση και διαχείριση των καλωδίων, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για "χύμα" καταστάσεις, χάρη στις τέσσερις συνολικά οπές καλωδίων με grommets σε θέσεις «κλειδιά», προκειμένου τα πάντα να οδηγούνται στον χώρο πίσω από το motherboard tray.



Έπειτα από όλα τα παραπάνω φτάνουμε στο σημείο όπου πρέπει να παρατεθούν περιληπτικά όλα τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του προϊόντος, έτσι ώστε να μπορέσει ο καθένας να ζυγίσει στη ζυγαριά του μυαλού του και να αποφασίσει αν καλύπτεται ή όχι από το Coolermaster 690 II Advanced Black & White Edition.



1. Στιβαρότητα και ποιότητα κατασκευής.
2. Tool-free εγκατάσταση σχεδόν όλου του hardware.
3. Δυνατότητα φιλοξενίας σχεδόν οπoιουδήποτε high-end συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και υδρόψυξης με ψυγείο έως 240 χιλιοστών.
4. Ύπαρξη ανεμιστήρων σε στρατηγικές θέσεις (είσοδος-έξοδος και άνω μέρος) και δυνατότητα εμπλουτισμού του υπάρχοντος συστήματος airflow με συνολικά ακόμα τρεις ανεμιστήρες.
5. Εξαιρετική διαχείριση καλωδίων.
6. Χρήση σήτας (mesh) σε πολύ μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας του case, γεγονός το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά ως προς την ψύξη ακόμη και high-end εγκατεστημένου Η/Υ. Επίσης, πολύ βασικό: Ύπαρξη φίλτρων σκόνης όπου υπάρχει σήτα.
7. Ύπαρξη grommets για χρήση με σωλήνες συστήματος υδρόψυξης, ή είσοδο-έξοδο τυχόν καλωδίων.
8. Εύκολη πρόσβαση για εγκατάσταση βάσης ψύκτρας CPU, μέσω οπής στο mοtherboard tray.
9. Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών έως και 304 χιλιοστών, δηλαδή με την πλειοψηφία των μέσων καρτών.
10. Ύπαρξη φωτισμού με χρήση led fan και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φωτισμού από αντίστοιχο κουμπί στο front panel.
11. Ύπαρξη grommets στις οπές διαχείρισης των καλωδίων.
12. Ύπαρξη θυρών USB 2.0 και 3.0στο εμπρόσθιo panel.
13 Ύπαρξη hot swap bay στην οροφή του case.
14. Δυνατότητα αφαίρεσης του ενός hdd cage για χρήση μεγάλης κάρτας γραφικών (π.χ. 452χιλ.), ή εγκατάσταση ψυγείου υδρόψυξης έως 240χιλ.



1. Ο χρωματισμός των καλωδίων θα έπρεπε να ακολουθεί αυτόν του εσωτερικού του κουτιού, και να μην έχουμε μπλε, πράσινα, κόκκινα, άσπρα και άλλου περίεργους χρωματισμούς καλωδίων, που σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά το όλο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά θα μπορούσε να έχει γίνει sleeving.
2. Απουσία πλαϊνών θέσεων ανεμιστήρων για επιπλέον ψύξη των καρτών γραφικών.
3. Απουσία e-sata στην οροφή, κάτι που είχαμε συναντήσει στις προηγούμενες εκδόσεις του 690.





Ο επίλογος θα είναι σύντομος, μια που όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν, ήδη ειπώθηκαν παραπάνω πολλάκις. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, καταλήγουμε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, στις εξής τελικές σκέψεις:

Η Coolermaster πήρε μία ήδη δοκιμασμένη συνταγή, ένα ήδη "win win" midi case, έκανε κάποιες βελτιώσεις, του άλλαξε τους χρωματισμούς -κατά ένα μέρος μόνο- και voila: εγένετω το Coolermaster 690 II Advanced Black & White Edition! Προσωπικά η εμφάνισή του μου άρεσε, κυρίως γιατί "δένει" αρμονικά όλες αυτές τις αντιθέσεις που το απαρτίζουν. Για midi case, έχει αρκετά ατού και λίγα μειονεκτήματα (τα οποία αναλύσαμε όλα παραπάνω) και τα οποία -προσωπικά- δε θεωρώ και ιδιαίτερα ουσιώδη.

Η ποιότητα βαφής (ηλεκτροστατική) κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και μαρτυρά ιδιαίτερα λεπτομερή δουλειά, προσεγμένη, χωρίς την παραμικρή ατέλεια, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Το πινέλο του ζωγράφου αποτύπωσε τη διχρωμία στα σημεία που έπρεπε, χωρίς τίποτε να "ξενίζει" στο μάτι.

Η ποιότητα κατασκευής επίσης μαρτυρά προσεγμένη μελέτη, κατασκευή και δέσιμο.

Στα συν προστίθεται σίγουρα το hot swap bay στο πάνω μέρος του κουτιού το οποίο προστατεύεται και από συρταρωτό κάλυμμα, όταν δεν υπάρχει κουμπωμένος δίσκος. Επίσης διαπιστώσαμε ότι δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα της θωράκισης του εσωτερικού έναντι της σκόνης, κάτι που ακόμα και σήμερα, σε ελάχιστα cases έχουμε συναντήσει.

Ο δέ led φωτισμός θεωρώ πως ταιριάζει απόλυτα με το όλο project και σίγουρα προσδίδει πόντους στη συνολική εικόνα.

Συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών. Η τιμή που το συναντάμε στην Ελλάδα είναι περίπου στα 131 ευρώ για την version του (w/ USB 3.0 & X-Dock), μόνο σε μαύρο χρώμα όμως. Η προτεινόμενη τιμή από την Coolermaster για την Ευρώπη είναι στα 112,99?.

Φτάσαμε στο τέλος αυτού του review και ώρα να αποδοθούν "τα του Καίσαρα τω Καίσαρι". Μετά από όλη αυτή την εξερεύνηση και την βαβούρα καταλήξαμε στο sexy looks awards. Το case δεν θα λάβει τελική βαθμολογία, διότι αφενός δεν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, αφ' ετέρου δεν εγκαταστάθηκε εντός πλήρες σύστημα (παρά μόνο τμηματικά ανά είδος hardware), έτσι ώστε να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα.



Άλλο ένα Case Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Coolermaster για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.