Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!

Ήταν μια πολύ ωραία πρωία, βρισκόμουν ακόμη στο κρεβάτι και μισοκοιμόμουν ακόμα, μια που είχα ρεπό από τη δουλειά, όταν ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι. Στην αρχή δεν κατάλαβα καν τον ήχο, μια που βρισκόμουν ακόμα σε χουζούρεμα- mode. Εδώ όμως ισχύει το: "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα τρεις φορές!" Στην περίπτωσή μας βέβαια, μάλλον δεκατρείς, θα έλεγα... 'Ετσι, μετά το επίμονο κουδουνοχτύπημα, κατέβηκα τις σκάλες τρέχοντας σχεδόν, για να ανοίξω την πόρτα. Ανοίγω, και βλέπω μπροστά μου μία αρκετά ευμεγέθη κούτα με... πόδια από κάτω! Ήταν μια πολύ ωραία πρωία, βρισκόμουν ακόμη στο κρεβάτι και μισοκοιμόμουν ακόμα, μια που είχα ρεπό από τη δουλειά, όταν ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι. Στην αρχή δεν κατάλαβα καν τον ήχο, μια που βρισκόμουν ακόμα σε χουζούρεμα- mode. Εδώ όμως ισχύει το: "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα τρεις φορές!" Στην περίπτωσή μας βέβαια, μάλλον δεκατρείς, θα έλεγα... 'Ετσι, μετά το επίμονο κουδουνοχτύπημα, κατέβηκα τις σκάλες τρέχοντας σχεδόν, για να ανοίξω την πόρτα. Ανοίγω, και βλέπω μπροστά μου μία αρκετά ευμεγέθη κούτα με... πόδια από κάτω!
Αμέσως κατάλαβα... "Καλώς τον κυρ-Μανώλη, τί καλό μας έφερες αυτή τη φορά;"
Απάντηση: "Άντε βρε γιέ μου, χτυπάω τόση ώρα, άντε κι έχω πολλές παραδόσεις σήμερα!"
Τί να κάνω. δίκιο είχε ο άνθρωπος, υπέγραψα γρήγορα γρήγορα το χαρτί παραλαβής και... άντε στο καλό ο κυρ-Μανώλης, με τα πόδια στην πλάτη!
Πήρα την κούτα μέσα στο σπίτι,. την ανέβασα στο γραφείο και μια που ήμουν με την τσίμπλα στο μάτι, πήγα να πλυθώ, να φάω κλπ. Μετά από περίπου μισή ώρα, και αφού είχε πλέον ξυπνήσει ο εγκέφαλός μου, ανέβηκα στο δωμάτιο του γραφείου, όπου με περίμενε για ακόμη μία φορά μία πολύ ωραία έκπληξη από την καλή μας φίλη, την Corsair.
H κούτα απ΄έξω έγραφε Corsair Vengeance C70. Ωραία, σκέφτηκα, κάτι διαφορετικό! Είχα ήδη μιλήσει με τον Γορίλλα και με είχε προϊδεάσει κάπως, μισοκοιτάζοντας όμως από τις τρύπες των χειρολαβών του κουτιού, το μόνο που διέκρινα ήταν ζελατίνα και χακί. "Δύο τινά", σκέφτηκα ευθύς αμέσως: "Ή με πήρανε φαντάρο, ή έχω δέμα από την ΕΑΒ!"

Πρόκειται εμφανισιακά για ένα εντυπωσιακό (για μένα) midi case, το οποίο ψιλοξεφεύγει από τα καθιερωμένα, τυποποιημένα, βαρετά, πάνω-κάτω με την ίδια "κοψιά" pc cases, κάτι το οποίο καταφέρνει μόνο και μόνο με το look του. Ουσιαστικά έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, αλλά 3-4 λεπτομέρειες, του δίνουν αυτό το κάτι διαφορετικό. Το στρατιωτικό ταμπεραμέντο η αλήθεια δεν είναι κάτι που συναντάμε κάθε μέρα στον τομέα των cases, και αυτό ακριβώς είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο "κράχτης". Σχετικό βέβαια και αυτό, μια που το συγκεκριμένο look είναι κυριολεκτικά "love it, or hate it". Πραγματικά, ή θα σου αρέσει με την πρώτη ματιά, ή θα το αντιπαθήσεις!

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν συγκεντρωτικά όλα τα κύρια στοιχεία του Corsair Vengeance C70 Military Green midi tower Case, ώστε να διαμορφώσουμε μια πρώτη άποψη και να εξάγουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Όνομα προϊόντος Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case
Χρώμα Χακί
Υλικό Ατσάλι, πλαστικό ABS
Διαστάσεις 501 (H) x 232 (W) x 533 (L) mm
(W) 19.7 (H) x 9.1 (W) x 20.9 (L) inch
Βάρος 8.3 Kg
Τύποι μητρικής Micro-ATX, ATX
5.25" Υποδοχές 3
3.5'' Υποδοχές 6
2.5'' Υποδοχές 6 (προσαρμόζονται στις υποδοχές 3.5'')
Ψύξη
Front: 2X120 mm fan x1 (εισαγωγή αέρα)
Rear: 120 mm fan x 1 (εξαγωγή αέρα)
Expansion Slots 8
I/O Panel 2XUSB 3.0, Audio In and Out ( Supports HD audio)
Power Supply Type Standard ATX
Extra Features Cable Management, Carrying Handles
GPU card length: 320mm ή 452 mm με απόσπαση του ενός HDD cage





Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα με το που έπιασα την ευμεγέθη χαρτόκουτα στα χέρια μου ήταν ότι πρόκειται για ένα πολύ καλά πακεταρισμένο προϊόν: eco-friendly συσκευασία, νάυλον προστατευτική μεμβράνη και συγκράτηση του κουτιού με φελιζόλ στο κέντρο της συσκευασίας. Αφού αφαίρεσα όλα τα προστατευτικά, και έτριψα τα χέρια μου για προθέρμανση, ξεκίνησα το review.

Εντός της συσκευασίας, εμπεριέχονταν τα εξής:
Το C70 case.
Συλλογή εγκατάστασης αποτελούμενη από τα αναγκαία σετ βιδών και δεματικών.
• Έναν δισέλιδο Quick Start quide.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review
Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!
Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!
Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!
Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!




Το κουτάκι που καλούμαστε να αξιολογήσουμε είναι αρκετά ενδιαφέρον από σχεδιαστικής άποψης, μια που με το όλο military project ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Προσωπικά βλέποντάς το νιώθω ένα αίσθημα σαν να πήρε το 300R Carbide Series ο στρατός, του πρόσθεσε λίγες πινελιές "αλά καραβανικά'' (χωρίς να παρεξηγηθούν οι αγαπητοί κύριοι στρατιωτικοί, σχήμα λόγου είναι), το έβαψε χακί και το λάνσαρε στην αγορά! Κινείται στα γνωστά επίπεδα που μας έχει κακομάθει μέχρι τώρα η Corsair: Ατσάλι, με φορμαρισμένα κομμάτια πλαστικού. Το αριστερό panel διαθέτει δύο διάτρητες υποδοχές ανεμιστήρων 120 ή 140 χιλιοστών. Τα πλαϊνά panel δεν εμφανίζουν κυρτότητα προς τα έξω, ο εσωτερικός χώρος παρόλ'αυτά κρίνεται απόλυτα επαρκής για σωστή διαχείριση καλωδίων.

Το εμπρόσθιο μέρος αποτελείται σε ποσοστό περίπου 50% από πλέγμα βαμμένο στο χακί χρώμα του κουτιού. Το υπόλοιπο εμπρόσθιο μέρος αποτελείται από στιβαρότατο ABS πλαστικό.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Στο πάνω μέρος της πρόσοψης, από τα αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνουμε το κουμπί Power, δύο υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο, δύο υποδοχές USB 3.0 και τέλος το κουμπί Reset, το οποίο στα πλαίσια του όλου military project καλύπτεται από προστατευτικό πλαίσιο του στυλ: "Do NOT press this button, this is the total destruction button!".

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Κάτω από το front panel υπάρχουν τρεις υποδοχές για συσκευές 5,25ʼʼ, ενώ κατεβαίνοντας συναντάμε δύο removable HDD cages με συνολικά έξι tool-free υποδοχές δίσκων.
Εσωτερικά από το πλέγμα, και πίσω από τα HDD cages, βρίσκονται τοποθετημένοι δύο ανεμιστήρες 120 χιλιοστών, με αποστολή την εισαγωγή αέρα στο κουτί.
Το όλο πακέτο του μπροστινού panel ολοκληρώνεται με την ύπαρξη εσωτερικά ενός φίλτρου, για να κρατάει τη σκόνη εκτός κουτιού. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη μεταλλικών clip για το κούμπωμα του panel στο υπόλοιπο κουτί.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Το πάνω μέρος αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από σήτα, η οποία αποτελεί σε αυτό το κουτί αυτούσιο μέρος του «σασί». Δεν αφαιρείται, δεν υπάρχει εσωτερικά οδηγός για τοποθέτηση ψυγείου ή ανεμιστήρων, ότι θελήσει ο κάτοχος να τοποθετήσει, βιδώνεται κατευθείαν πάνω στις αντίστοιχες υποδοχές του mesh (δυνατότητα για δύο 120άρηδες, ή 140άρηδες ανεμιστήρες, ή ένα ψυγείο υδρόψυξης 240χιλιοστών, π.χ. Corsair H100). Το military look συμπληρώνουν δύο μαύρες, μεταλλικές χειρολαβές, για την εύκολη μεταφορά του case.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Στο πίσω μέρος υπάρχουν η υποδοχή για το Ι/Ο panel της μητρικής, ένας ανεμιστήρας 120 χιλιοστών που αναλαμβάνει την εξαγωγή του αέρα από το κουτί και περιγράμματα δύο στρογγυλών οπών, για μελλοντική χρήση με σωλήνες υδρόψυξης ή διάφoρα καλώδια. Όταν λέω περιγράμματα, εννοώ ότι κυριολεκτικά, οι οπές θέλουν κόψιμο, προκειμένου να καταστούν χρηστικές.
Λίγο παρακάτω συναντάμε οχτώ υποδοχές για κάρτες επέκτασης (pci expansion slots) στο χρώμα του κουτιού, οι οποίες ασφαλίζουν με μαύρες χειρόβιδες. Κάτω-κάτω βρίσκεται η θέση όπου τοποθετείται το τροφοδοτικό.


Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Τα πλαϊνά side panels ασφαλίζουν στο κυρίως κουτί με λαβίδες που "πιάνουν" στο πάνω μέρος του case, στα πλαίσια του στρατιωτικού project.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο μακρόστενα μεταλλικά "πόδια" με λαστιχένια αντιολισθητικά pads στα οποία στηρίζεται το κουτί. Επίσης, στο κάτω μέρος και εξωτερικά τοποθετημένα, συναντάμε δύο φίλτρα που ασφαλίζουν συρτατωτά από το εμπρόσθιο και το οπίσθιο μέρος του κουτιού και συναντώνται ακριβώς στη μέση, τα οποία αναλαμβάνουν την αποτροπή εισροής σκόνης στο case.



Αφαιρώντας τα πλαϊνά panel, διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά η Corsair συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα όσον αφορά την ποιότητα και την εργονομία του εσωτερικού. Προσωπικά νιώθω λες και βλέπω έναν "γάμο" του 500 με το 300R της σειράς Carbide, βαμμένο σε χακί χρώμα.

Παρακάτω παρατίθενται επιγραμματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού του κουτιού, τα οποία σε συνδυασμό με το παρακάτω σχεδιάγραμμα, αναλύουν πλήρως πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει και πόση έμφαση δόθηκε στη λεπτομέρεια, την πρακτικότητα και εργονομία του εσωτερικού του case.

Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


1. Δυνατότητα φιλοξενίας ATX και Micro-ATX μητρικών, με ιδιαίτερα κατατοπιστικές ενδείξεις τοποθέτησης των βάσεων μητρικής, αναλόγως του τύπου μητρικής πλακέτας που εγκαθίσταται, ανά περίπτωση.
2. Διάκενα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία χωρίς grommets βέβαια, τα οποία φροντίζουν την κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή όλων των καλωδίων στο εσωτερικό.
3. Βάση για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος, χωρίς βέβαια καμία πρόβλεψη αντικραδασμικότητας.
4. Οχτώ θύρες επέκτασης (PCI expansion slots) (βαμμένες σε μαύρο χρώμα, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χακί εσωτερικό του κουτιού) που ασφαλίζουν με χειρόβιδες. Ακριβώς από πάνω συναντώνται δύο περιγράμματα υποδοχών που με μελλοντικό modding θα χρησιμεύσουν για είσοδοι ή έξοδοι από το κουτί για σωλήνες υδρόψυξης, ή για καλωδιώσεις .
5. Screwless και tool-free εγκατάσταση συνολικά έξι σκληρών δίσκων, με πλήρη αντικραδασμικότητα και συμβατότητα τόσο με συσκευές 3,5ʼʼ, όσο και με 2,5ʼʼ.
6. Screwless και tool-free εγκατάσταση τριών συσκευών 5,25ʼʼ, με αρκετά ποιοτικό «κούμπωμα» των συσκευών.
7. Δύο 120άρηδες εμπρός και ένας 120άρης ανεμιστήρας της ίδιας της εταιρείας στο πίσω μέρος (εισαγωγή στο εμπρόσθιο και εξαγωγή στο οπίσθιο μέρος αντίστοιχα), αναλαμβάνουν την αποτελεσματική ροή αέρα (airflow) στο εσωτερικό του κουτιού, ενώ ταυτόχρονα ψύχουν αποτελεσματικότατα τους σκληρούς δίσκους. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν κάποιον φωτισμό.
8. Συνολικά υποδοχές για εννιά ανεμιστήρες, που καθιστούν την ψύξη οποιουδήποτε συστήματος φιλεξενηθεί στο case ιδανική.
9. Φίλτρα αέρα στο κάτω και στο εμπρόσθιο μέρος του κουτιού.
10. Κενό στο tray της μητρικής στο ύψος της CPU, που καθιστά την αλλαγή βάσης στήριξης της ψύκτρας της CPU μετά την εγκατάσταση, παιχνιδάκι. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο καλούδι έχει γίνει πλέον must από την Corsair και χρησιμοποιείται στα περισσότερα κουτιά της.
Η καλωδίωση του front panel, αλλά και των ανεμιστήρων είναι χρώματος μαύρου, το οποίο βέβαια ταιριάζει απόλυτα με το χακί εσωτερικό του κουτιού.



Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι έφθασε η ώρα για το καθιερωμένο σε κάθε review οφθαλμόλουτρο. Απολαύστε λοιπόν το "μωρό" απ' το στρατό!





και πάμε τώρα να δούμε ότι αφορά το hardware. . .



Corsair Vengeance C70 Military Green


Η εγκατάσταση του hardware βρίσκεται στα γνωστά επίπεδα που μας έχει κακομάθει η Corsair.

Motherboard
Η εγκατάσταση της μητρικής ήταν τελείως απροβλημάτιστη και γρήγορη. Ακόμα και ο αρχάριος χρήστης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, χάρη στους οδηγούς-ενδείκτες (mATX και ΑΤΧ) πάνω στο tray που κουμπώνει η μητρική.

Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες για πιθανές θέσεις ψυγείου υδρόψυξης, με μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ψυγείου 240mm. Σε περίπτωση π.χ. που ο κάτοχος θελήσει να εγκαταστήσει μία υδρόψυξη κλειστού τύπου μονού ψυγείου (π.χ. Η50, Η60, κλπ), υπάρχει επιπλέον επιλογή εγκατάστασης του ψυγείου στην θέση όπου βρίσκεται ο 120mm ανεμιστήρας εξαγωγής του αέρα από το κουτί του review. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης μίας υδρόψυξης (κατά προτίμηση) κλειστού τύπου μονού ψυγείου στυλ Corsair H50 ή Η60, με το ψυγείο να τοποθετείται εκεί όπου είναι προεγκατεστημένος ο ανεμιστήρας 120χιλ που σπρώχνει τον αέρα εκτός κουτιού, και τουλάχιστον άλλης μίας με ψυγείο έως 240χιλ. που τοποθετείται στην οροφή, ή εκεί που βρίσκονται οι δύο 120άρηδες ανεμιστήρες, ή ακόμη και στο πάτωμα, αφαιρώντας το κάτω HDD cage. Τα πάντα γίνονται, αρκεί να υπάρχει φαντασία, όρεξη και μεράκι. Γενικότερα υπάρχουν πολλές επιλογές για modding και πολύ καλή εργονομία. Παρόλ' αυτά αυτό που μου έκανε άσχημη σχετικά εντύπωση, είναι κάτι που είχαμε συναντήσει και στο Corsair Carbide 300R: το ψυγείο βιδώνει απευθείας πάνω στο πλέγμα, χωρίς χρήση κάποιου οδηγού, σκελετού, ή οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα -πιστεύω- αφενός την σταδιακή παραμόρφωση της σήτας σε βάθος χρόνου και αφετέρου τη δημιουργία επιπλέον θορύβου, λόγω πιθανού συντονισμού.

Αλλαγή Ψύκτρας CPU
Η αλλαγή της βάσης της ψύκτρας του επεξεργαστή στη μητρική για την προσαρμογή after-market ψύξης στην CPU γίνεται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, χάρη στην οπή που συναντάμε στο motherboard tray, ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών
Η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε "a piece of cake": ξεβίδωμα των χειροβιδών, «κούμπωμα» της κάρτας-ή των καρτών και ασφάλιση, που υλοποιείται με το σφίξιμο των χειροβιδών.

Εγκατάσταση σκληρών δίσκων
Η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων σκληρών δίσκωνγίνεται με την αφαίρεση του πλαστικού tray από τα HDD Cage, τοποθέτηση και ασφάλιση του δίσκου στους οδηγούς του tray και συρταρωτή τοποθέτησή του στην αρχική του θέση. Ευχάριστη δέ έκπληξη αποτελεί η ύπαρξη μεταλλικών συγκρατητήρων των σκληρών δίσκων.
Σε περίπτωση εγκατάστασης συσκευής 2,5'', η προσαρμογή στα υπάρχοντα trays γίνεται με τη χρήση ειδικών βιδών που εμπεριέχονται στη συσκευασία για τέτοιες περιπτώσεις.

Εγκατάσταση συσκευών 5,25''
Η εγκατάσταση οποιασδήποτε συσκευής 5,25ʼʼ είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, μια που το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αφαίρεση της πρόσοψης της συσκευής και σπρώξιμο του DVD-RW στην υποδοχή, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ», οπότε και έχει ασφαλίσει. Οι ασφάλειες εδώ ακολουθούν τα στρατιωτικά πρότυπα και είναι απλά ελάσματα τα οποία ασφαλίζουν τις αντίστοιχες συσκευές.

Εγκατάσταση τροφοδοτικού
Συνέχεια έχει το τροφοδοτικό, που τοποθετείται στο κάτω μέρος του κουτιού. Ξεκάθαρη η θέση του PSU, ακρίβεια στην ασφάλισή του, χωρίς όμως χρήση οποιουδήποτε σετ αντικραδασμικών pads.

Διαχείριση καλωδίων
Όπως πάντα, για το τέλος αφήνουμε τη σύνδεση και διαχείριση των καλωδίων, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει "κακομάθει" η Corsair. Χάρη στις τρεις συνολικά οπές καλωδίων σε θέσεις «κλειδιά», όλα τα ενοχλητικά στο μάτι καλώδια αποκρύπτονται πίσω από το motherboard tray.



Όπως συνηθίζω να το παρακάνω με το σύστημα δοκιμών, έτσι συνέβη και τώρα. Την άποψή μου βέβαια ότι θέλω ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη και εμπεριστατωμένη άποψη για τις δυνατότητες του εκάστοτε προϊόντος την έχω ξανα-αναφέρει. Θεωρώ ότι με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις φωτίζονται ακόμη και τα σκοτεινότερα σημεία. Χρησιμοποιήθηκε μία ATX μητρική, η stock ψύκτρα του επεξεργαστή, αρχικά μία και στη συνέχεια δύο κάρτες γραφικών σε crossfire, ένας SSD σκληρός δίσκος, o οποίος είναι χορηγεία της Kingston καθώς και αρχικά ένας και σταδιακά δύο μηχανικοί σκληροί δίσκοι σε Raid 0, προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για το κουτάκι με χρήση ενός απλού και ενός σχετικά extreme συστήματος. Ο λόγος που χρησιμοποιώ πάντα την stock ψύκτρα του επεξεργαστή και όχι κάτι σε aftermarket, είναι ότι θέλω μετρήσεις με βάση τα δεδομένα του μέσου χρήστη, που πιθανώς να μή θέλει, ή ακόμη και να μην μπορεί -ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε- να προμηθευτεί κάποια after market ψύξη.

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος δοκιμών παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα και ακολουθεί μικρή φωτογραφική επισκόπηση.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
   Motherboard   :
Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3
   CPU   :
Intel i7 2600k
   RAM   :
SuperTalent WS220UX4G8 2x2GB 2200MHz CL8
   GPU   :
1X&2XAMD Radeon HD 5850
   HDD   :
Kingston HyperX SSD 128Gb
2X Seagate Barracuda 7200.11 500GB
   PSU   :
Lamtech ATX-700W
   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
   CPU Cooler   :
Intel Stock CPU Cooler
   Case   :
Corsair Vengeance C70 Military Green Midi Case


Όλες οι καταγεγραμμένες τιμές που φαίνονται παρακάτω είναι αποτελέσματα του μέσου όρου τριών συνολικά μετρήσεων. Η θερμοκρασία δωματίου μετρήθηκε στους 18°C (χρήση air-condition, διαφορετικά θα μιλούσα μάλλον για θερμοκρασία φούρνου), ενώ ο θόρυβος περίπου στα 30dbA. Το εργαλείο μέτρησης θορύβου τοποθετήθηκε σε τρίποδο, αρχικά στα 20 και στη συνέχεια στα 70 cm περίπου από τις πλαϊνές και μπροστινή πλευρά του κουτιού, οπότε και αποτυπώθηκε ο τελικός μέσος όρος. Στο τέλος τοποθετήθηκε και στο εσωτερικό του κουτιού, ακριβώς στο κέντρο του.

Για το στρεσάρισμα όλων των υποσυστημάτων του συστήματος δούλευαν ταυτόχρονα και για ένα μισάωρο κάθε φορά τα εξής προγράμματα: Prime95, Heavyload, Y-cruncher, Furmark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα, καθώς και το Bartʼs Stuff Test 5, με ταυτόχρονη εγγραφή στους δίσκους από εξωτερική πηγή 3 bluray αρχείων χωρητικότητας 30Gb περίπου έκαστο. Θερμοκρασίες πάρθηκαν και με software προγράμματα, όπως το GPU-z (2 ανοιχτά, στην περίπτωση του Crossfire), το GPU-Shark, το HID Temper και τέλος τα Realtemp και Coretemp. Τον SSD δεν τον αναφέρω γενικότερα στις μετρήσεις, μια που χρησιμοποιήθηκε για λειτουργικό και εγκατάσταση των μετροπρογραμμάτων και η έκλυση θερμοκρασίας του είναι σχεδόν αμελητέα.

Το γενικό airflow εντός του κουτιού, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση (χωρίς προσθήκες επιπλέον ανεμιστήρων, fan controllers, κ.λ.π.) μετρήθηκε και βρέθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, συγκεκριμένα στα 1,8m/s, δηλαδή περίπου στα 30,9 ft3/min (CFM).

Οι μετρήσεις μας έγιναν σε δυο στάδια, αρχικά σε idle κατάσταση και στη συνέχεια σε full load (ιδιαίτερα το τελευταίο πιστεύω ότι επετεύχθη και με το παραπάνω!). Αρχικά καταγράφηκαν οι μετρήσεις της εκλυόμενης θερμοκρασίας ανά περίπτωση, και στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με το τί πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση των 20 cm (πολύ τραβηγμένο, κατά τη γνώμη μου), αλλά και των 70 cm (λογική απόσταση του χρήστη από το PC του) από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε διάφορα μετρητικά εργαλεία που αναλύονται στον παρακάτω τομέα, καθώς και τα software tools που προαναφέρθηκαν.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τον περισσότερο θόρυβο στο σύστημα τον δημιουργούσαν -όπως πάντα- οι κάρτες γραφικών!



Παρακάτω παραθέτουμε χαρακτηριστικά και φωτογραφίες των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις θορύβου, θερμοκρασιών και airflow στο εσωτερικό του κουτιού με τους εργοστασιακά εγκατεστημένους ανεμιστήρες, αποτελέσματα δηλαδή που θα επιθυμούσε να γνωρίζει ο μέσος χρήστης, προκειμένου να καταλήξει για το αν το προϊόν πληροί ή όχι τις απαιτήσεις του.

Images shot by [I][COLOR="DarkOrange"] elhariz with sony Sony HDR-SR11 & Olympus SP-810UZ[/COLOR][/I]



Τα όργανα που φαίνονται στις παραπάνω εικόνες και χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:
- Θερμόμετρο laser (Non-Contact Digital LCD IR Infrared Temperature Temp Thermometer Gun GM300) δυνατότητας μετρήσεων από -50°C έως 380°C
- Θερμόμετρο αφής υψηλής ακρίβειας USB σύνδεσης με Η/Υ και εύρος από -40 έως 120°C
- Ψηφιακό Ανεμόμετρο-Θερμόμετρο (Digital Anemometer Wind Speed Weather Meter Measurement) δυνατότητας μετρήσεων από 0 έως 45 μ/δευτ. για μετρήσεις ταχύτητας ανέμου και από -20 έως +60°C για μετρήσεις θερμοκρασίας του ανέμου.
- Ψηφιακός μετρητής ήχου (Mini Digital LCD Audio Sound Noise Level Meter Decibel Monitor Pressure Tester) δυνατότητας μετρήσεων από 30 έως 130 db.












Όπως πάντα, κάθε προϊόν έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Παραθέτουμε λοιπόν παρακάτω όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρωτικά, ώστε να σχηματίσει ο αναγνώστης την τελική του άποψη, περί αγοράς ή όχι του C70.


PROS



1. Στιβαρότητα και ποιότητα κατασκευής.
2. Tool-free εγκατάσταση σχεδόν όλου του hardware.
3. Δυνατότητα φιλοξενίας σχεδόν οπoιουδήποτε high-end συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και πολλαπλών υδροψύξεων με ψυγείο έως 240 χιλιοστών.
4. Ύπαρξη ανεμιστήρων σε στρατηγικές θέσεις (είσοδος-έξοδος για δημιουργία αποτελεσματικού airflow) και δυνατότητα εμπλουτισμού του συστήματος airflow με συνολικά ακόμα έξι ανεμιστήρων.
5. Ύπαρξη φίλτρων αέρα στο εμπρόσθιο και κάτω μέρος του κουτιού.
6. Εξαιρετική διαχείριση καλωδίων.
7. Χρήση σήτας (mesh) σε πολύ μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας του case, γεγονός το οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- πρέπει να λειτουργεί ενισχυτικά ως προς την ψύξη ακόμη και high-end εγκατεστημένου συστήματος.
8. Ύπαρξη περιγραμμάτων τομών για μελλοντικό modding και χρήση με σωλήνες συστήματος υδρόψυξης, ή είσοδο-έξοδο τυχόν καλωδίων.
9. Εύκολη πρόσβαση για εγκατάσταση βάσης ψύκτρας CPU, μέσω οπής στο mοtherboard tray.
10. Στο δισέλιδο που συνοδεύει το προϊόν αναφέρονται αναλυτικά τα είδη των βιδών που εμπεριέχονται καθώς και πού ακριβώς χρησιμοποιείται το κάθε είδος.
11. Εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών έως και 452 χιλιοστών, με αφαίρεση τουλάχιστον του ενός HDD cage.
12. Ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι η Corsair για το κούμπωμα της πρόσοψης στο κυρίως κουτί δεν χρησιμοποίησε πλαστικά κουμπώματα, αλλά μεταλλικά. Συνεπώς, ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο από αυτά κατά την αφαίρεση της πρόσοψης, μειώνεται στο ελάχιστο.
13. Ύπαρξη αντάπτορα USB 3.0 σε 2.0, σε περίπτωση φιλοξενίας συστήματος με μητρική που δεν διαθέτει αντίστοιχες δυνατότητες.
14. Αντικραδασμικά δακτυλίδια στον οπίσθιο ανεμιστήρα, καθώς και σχεδόν σε όλες τις υποδοχές επιπλέον ανεμιστήρων.
15. Στιβαρά χερούλια για εύκολη μεταφορά του case.
16. Προσωπική πάντα άποψη, αλλά το army look μου άρεσε, ήταν κάτι διαφορετικό.


CONS



1. Απουσία φίλτρων συγκράτησης της σκόνης στις θέσεις-σήτες των πλαϊνών ανεμιστήρων, στον πίσω ανεμιστήρα καθώς και στο πάνω μέρος του κουτιού, το οποίο συνεπάγεται πολύ συχνή φασίνα στο εσωτερικό του κουτιού, λόγω αθρόας εισροής σκόνης.
2. Ελλιπής σχεδιασμός από μέρους της εταιρείας όσον αφορά τη σταθερότητα, σε περίπτωση εγκατάστασης ψυγείου υδρόψυξης στο πάνω μέρος του κουτιού: το ψυγείο βιδώνεται απευθείας πάνω στη σήτα (mesh).
3. Εννοείται ότι δεν υπάρχει hot swap bay για απ'ευθείας σύνδεση εσωτερικού σκληρού δίσκου 2,5'' ή 3,5'', κάτι το οποίο ήταν απόλυτα λογικό. H εταιρεία δεν μερίμνησε να βάλει ούτε στο "πολύ" 500R, θα μεριμνούσε για το "μικρό" της σειράς;
4. Απουσία grommets στα περιγράμματα οπών εισόδου-εξόδου για σωλήνες ή καλώδια, στο οπίσθιο μέρος του case.
5. Απουσία αναλυτικών οδηγιών χρήσης. Κυριολεκτικά όμως! Εκτός από το σχεδιάγραμμα με τα κύρια χαρακτηριστικά, δεν εμπεριέχεται κανενός είδους user's manual. Κατά τα φαινόμενα, το συγκεκριμένο ψεγάδι υπάρχει στα περισσότερα cases της συγκεκριμένης εταιρείας, μιας που σε όποιο review κουτιού έχω κάνει προσωπικά, πάντα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.
6. Θεωρώ ότι στο πλαϊνό διάφανο panel θα ταίριαζε αισθητικά καλύτερα ένας μεγάλος 200mm ή και παραπάνω ανεμιστήρας, παρά οι δύο 120-140mm.
7. Η συνολική απόδοση από θερμικής άποψης θεωρώ ότι δεν αποτελεί και κάτι το ιδιαίτερο, αν δέ ληφθεί υπόψη και η χρήση air-condition, θα έλεγα ότι πιθανώς να αποδίδει χειρότερα και από το "μικρό" Carbide 300R που είχαμε δει σε παλαιότερο review, με το ίδιο εγκατεστημένο σύστημα, πάντα!


Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


To C70 αποτελεί μία διαφορετική κατηγορία κουτιών, που επικεντρώνεται στο image και στην εμφάνιση. Δεν είναι κουτί που θα επιλέξει ο καθένας, μιλώντας πάντα αποκλειστικά για το military green και όχι για τις άλλες αποχρώσεις που το συναντάμε, δηλαδή άσπρο, ή μαύρο. Ταιριάζει σε modders που θα το προμηθευτούν και πιθανώς να το προχωρήσουν στο next level, ή σε πορωμένους με παιχνίδια στυλ Call of Duty gamers.

Σημαντική παράλειψη θεωρώ την έλλειψη ''θωράκισης'' του κουτιού έναντι της σκόνης από όλες τις πιθανές εισόδους. Το γεγονός βέβαια αυτό δεν αποτελεί και σοβαρό επιχείρημα μια που κάτι τέτοιο ξεπερνιέται εύκολα, με την προμήθεια extra φίλτρων και τοποθέτησή τους στα σημεία που ''πάσχουν'' (πλαϊνό και άνω μέρος και οπίσθιο ανεμιστήρα).

Η ποιότητα βαφής (ηλεκτροστατική) κυμαίνεται σε άριστα επίπεδα και μαρτυρά ιδιαίτερα λεπτομερή δουλειά, προσεγμένη, χωρίς την παραμικρή ατέλεια, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Corsair τόσα χρόνια.

Από θέμα θερμικής απόδοσης, δεν μπορώ να πω ότι έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Βασικά, περίμενα να τα πάει πολύ καλύτερα, δεδομένου ότι οι μετρήσεις έγιναν σε δωμάτιο με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ελεγχόμενη με air-condition και με δεδομένο τους 3 εγκατεστημένους ανεμιστήρες, πραγματικά, περίμενα αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τονίζω ότι μιλάμε πάντα για stock configuration κουτιού, χωρίς να γίνει ούτε ένα modding. Σαφώς, με θέσεις για 9 συνολικά ανεμιστήρες και αρχίζοντας να προσθέτουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Από θέμα τιμής, σαφώς στην ίδια -ή παραπλήσια- τιμή υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές τόσο σε midi, όσο και σε full tower cases. Αυτό που "πουλάει" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το army style και η διαφορετικότητα, η φυγή από τα τετριμμένα, από τα δεκάδες midi cases που είναι λευκά, μαύρα, συνδυασμός των δύο, ή κάποιο άλλο κοινότυπο χρώμα. Να μην ξεχνάμε βέβαια την ποιότητα κατασκευής, τις προσεγμένες λεπτομέρειες όπως cable management, πάρα πολλές υποδοχές ανεμιστήρων, δυνατότητες πολλαπλών καρτών VGA, removable HDD cages, αρκετή ελαστικότητα -για midi case- σε θέματα υδρόψυξης, modding, κλπ, tool-free φιλοσοφία, και άλλα "καλούδια", τα οποία σίγουρα η Corsair δε τα δίνει τσάμπα!

Για κάποιον λοιπόν που είναι φανατικός "war" gamer, για εκείνον που θέλει κατιτίς το διαφορετικό, για κάποιον που δεν έχει χώρο για full tower case, για κάποιον που θέλει να "παίξει" με την εμφάνιση, το Corsair Vengeance C70 Military Green Midi case αποτελεί μία πάρα πολύ καλή λύση. Για κάποιον που δεν θέλει να πειράξει και πολλά πράγματα και θα ήθελε να εγκαταστήσει ένα δυνατό σύστημα, δεν θα το πρότεινα, με τη λογική που ανέλυσα παραπάνω. Πιθανώς με προσθήκη περισσοτέρων και ποιοτικότερων ανεμιστήρων, τα δεδομένα να αλλάζουν! Σίγουρα πάντως, όχι πάντως με τα "μαμίσια" δεδομένα...

Η τιμή του στην Ελλάδα είναι περίπου στα 140-145 ευρώ, ενώ στο site της Corsair η τιμή του είναι 139 δολλάρια. Συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι πρέπει να του απονεμηθεί το sexy looks award.


Η δέ τελική βαθμολογία διαμορφώνεται όπως παρακάτω:


Corsair Vengeance C70 Military Green Mid-Tower Gaming Case Review: Ready for War!


Άλλο ένα Case Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Corsair για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.