OCZ Vertex 4 SSD Review: The King is back

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2011 όταν η OCZ στο Αννόβερο της Γερμανίας όπου λάμβανε χώρα η έκθεση CeBIT παρουσίασε live τις επιδόσεις του πολυαναμενόμενου πρώτου SATAIII Solid State Drives της. O λόγος γίνεται φυσικά για τον πολύ γνωστό πλέον OCZ Vertex 3. Συνεχίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που είχε ξεκινήσει με την LSI Sandforce και τον Vertex 2, o οποίος "φορούσε" τον Sandforce SF-1222 controller, το νέο drive της OCZ, o Vertex 3, χρησιμοποιούσε και αυτός νέο controller από την Sandforce, τον Sandforce SF-2281. Όπως και ο απερχόμενος SF-1222, έτσι και ο νέος SF-2281 controller, χρησιμοποιούσε συμπίεση στα δεδομένα για να επιτύχει τις ταχύτητες που υποσχόταν. Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2011 όταν η OCZ στο Αννόβερο της Γερμανίας όπου λάμβανε χώρα η έκθεση CeBIT παρουσίασε live τις επιδόσεις του πολυαναμενόμενου πρώτου SATAIII Solid State Drives της. O λόγος γίνεται φυσικά για τον πολύ γνωστό πλέον OCZ Vertex 3. Συνεχίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που είχε ξεκινήσει με την LSI Sandforce και τον Vertex 2, o οποίος "φορούσε" τον Sandforce SF-1222 controller, το νέο drive της OCZ, o Vertex 3, χρησιμοποιούσε και αυτός νέο controller από την Sandforce, τον Sandforce SF-2281. Όπως και ο απερχόμενος SF-1222, έτσι και ο νέος SF-2281 controller, χρησιμοποιούσε συμπίεση στα δεδομένα για να επιτύχει τις ταχύτητες που υποσχόταν.

Με την ανακοίνωση του νέου Vertex 3, ξεκίνησε μία χιονοστιβάδα ανακοινώσεων από πολλές εταιρείες οι οποίες με τη σειρά τους άρχισαν να παρουσιάζουν τις νέες υλοποιήσεις τους που βασίζονταν στο νέο controller από την Sandforce. H OCZ όμως, σαν μία εταιρεία που έχει δηλώσει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στα Solid State Drives, τον Μάρτιο του ίδιου έτους προχώρησε στην αγορά της Indilinx, της εταιρείας που είχε εξοπλίσει τους πρώτους Vertex SSD με τον Barefoot controller της. Λίγους μήνες μετά και πριν πέσει η αυλαία για το 2011, η OCZ ανακοινώνει τα πρώτα Solid State Drives της που φορούσαν το νέο Indilix controller, τη σειρά Octane SATAIII και SATAII και τη σειρά Petrol SATAIII. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια της OCZ να αποκοπεί από την Sandforce. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο Octane SATAIII SSD, o οποίος ήταν και το πιο γρήγορο μοντέλο της σειράς που φορούσε το νέο Indilinx Everest controller αλλά, δεν μείναμε ενθουσιασμένοι. Το drive ναι μεν είχε σχετικά καλές επιδόσεις για SATAIII, αλλά υστερούσε πολύ έναντι των αντιπάλων με Sandforce υλοποιήσεις. Βέβαια κάτι μας φάνηκε περίεργο με την όλη ιστορία... και φυσικά επαληθευτήκαμε στη CeBIT 2012 όταν η OCZ παρουσίασε για πρώτη φορά τον Vertex 4 ο οποίος προς έκπληξη πολλών δεν έχει Sandforce controller εγκατεστημένο στα σωθικά του, αλλά το νέο Indilinx Everest 2 controller.

Για όσους πιστεύουν πως η κίνηση της OCZ ήταν λανθασμένη ή τολμηρή στο να παρατήσει τη Sandforce και να εγκαταστήσει στα γρήγορα μοντέλα της Indilinx controller θα τους πούμε να το ξανασκεφτούν. Σύμφωνα με ενημέρωση της OCZ στο γνωστό hardware site Anandtech, οι Indilinx Everest και Everest 2 controllers κατασκευάζονται από τη Marvell και απλά έχουν τροποποιηθεί ως προς τους χρονισμούς και το firmware από την OCZ για να μπούνε στα προϊόντα της. Την σχετική είδηση μπορείτε να δείτε εδώ.
Τι σημαίνει όμως αυτό για την OCZ;

1) Για αρχή η εταιρεία δεν βγαίνει λάθος σε κάτι, γιατί ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως οι Everest controllers ήταν αποκλειστικά δικής της κατασκευής.
2) Μας δείχνει την πολύ καλή σχέση που αναπτύσσει η OCZ με την Marvell αν κρίνουμε πως η δεύτερη κατασκευάζει controllers κατά παραγγελία για την πρώτη, έχοντας μάλιστα στα σκαριά και Enterprise υλοποιήσεις.
3) Μας προϊδεάζει για τις επιδόσεις που πρέπει να περιμένουμε από το νέο Vertex 4.

OCZ Vertex 4 SSD Review: The King is back


Σας κουράσαμε; Ζητούμε συγγνώμη και σταματάμε εδώ. Από εδώ και πέρα θα σας παρουσιάσουμε το drive που θα μας απασχολήσει στο παρόν review. Τον OCZ Vertex 4. O Vertex 4 λοιπόν φέρει το νέο Indilinx Everest 2 controller, IDX400M00-8C. Συγκεκριμένα το μοντέλο των 128GB που είχαμε στη διάθεσή μας, έχει μαζί με τον controller και 16, 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες που ακολουθούν το πρότυπο ONFi 2.2. Μαζί με τον controller και τις 16 μνήμες των 8Gbyte η καθεμία, θα δούμε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν και δύο chip της Micron, ένα σε κάθε πλευρά του PCB με μέγεθος 512ΜΒ το καθένα και ταχύτητα DDR3-800MHz, τα οποία παίζουν το ρόλο της Cache μνήμης για το drive. Η OCZ αναφέρει πως στο προσεχές μέλλον για να ρίξει το κόστος θα μειώσει το μέγεθος της cache μνήμης στα μοντέλα των 128 και 256GB. Επίσης η εταιρεία κάνει ήδη δοκιμές του Everest 2 controller με μνήμες των 20nm αλλά και με Tongle NAND της Toshiba, για τα μοντέλα του OCZ Vertex 4 που θα ακολουθήσουν (OCZ Vertex 4 MAX IOPS ίσως).
Η OCZ υπόσχεται για το drive των 128GB που μας απέστειλε, 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 420ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα Random Write IOPS 4K με QD32 να αγγίζουν τις 85.000. Η εταιρεία είναι τόσο σίγουρη για τον Vertex 4 που υπόσχεται MTBF που αγγίζει τις 2.000.000 ώρες και επιπλέον τον "εξοπλίζει" με 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Τα νούμερα φαντάζουν ωραία αλλά θα δούμε στην πράξη στις σελίδες που θα ακολουθήσουν αν ο Vertex 4 μπορεί να τα επαληθεύσει.

Για την ώρα ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το νέο OCZ Vertex 4 128GB:







Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τη μεθοδολογία μετρήσεων που ακολουθήσαμε καθώς και το σύστημα που συνδέσαμε τον OCZ Vertex 4...




Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον OCZ Vertex 4 128GB ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus IV Extreme-Z
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T
:   GPU   :
Gainward GTX480 1536MB
:   SSD   :
Intel X25-M Postville
:   Storage   :
4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508



OCZ Vertex 4 review και απλή παρουσίαση είναι προτάσεις που δεν πηγαίνουν μαζί. Ο Vertex 4 ήρθε για να διεκδικήσει το στέμμα του γρηγορότερου drive και για να το κάνει αυτό πρέπει κι εμείς να το βάλουμε αντιμέτωπο με τα γρηγορότερα drives. Στο SSD RoundUp 2012, μετά από αρκετές δοκιμές και benchmarks καταλήξαμε πως τα γρηγορότερα drives ασχέτως τιμής είναι ο Corsair Performance Pro, o OCZ Vertex 3 MAX IOPS και ο Samsung 830. Στο σύνολο των 36 δοκιμών που κάναμε αυτά ήταν τα drives που ήταν πιο κοντά στο απόλυτο. Με αυτά τα drives λοιπόν θα συγκριθεί και ο OCZ Vertex 4. Κάποιοι ίσως θυμάστε πως στο συγκριτικό είχαμε και μετρήσεις από ένα Raid-0 setup με 2xVertex 3 120GB απλά ως reference για όσους ενδιαφέρονταν να δούνε τις επιδόσεις. Αφού λοιπόν οι μετρήσεις υπήρχαν και εμείς είχαμε και 2o OCZ Vertex 4 128GB στη διάθεσή μας είπαμε να κάνουμε και μία άμεση σύγκριση του παλιού με τον νέο σε διάταξη Raid-0. Έτσι σε όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων τα γρηγορότερα από τα τέσσερα μονά drives θα είναι στην κορυφή της λίστας και αμέσως μετά θα ακολουθούν τα αποτελέσματα από τη διάταξη Raid-0 με τους δύο Vertex 3 120GB, με ακριβώς από κάτω τα αποτελέσματα του Raid-0 setup με τους δύο Vertex 4 128GB. Και στα δύο Raid setups το stripe size ήταν ορισμένο στα 128ΚΒ.

Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τον OCZ Vertex 4 128GB χωρίς λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του...



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του OCZ Vertex 4 128GB για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Και ο Vertex 4 ξεκινάει τη μάχη με δύο πρωτιές. Το drive μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλες σειριακές ταχύτητες όπως η OCZ υπόσχεται (550MB/s) αλλά οι αναγνώσεις με υψηλό Queue Depth είναι αρκετά ψηλότερα από όλα τα drives. Στις εγγραφές ο μοναδικός αντίπαλος είναι η συστοιχία Raid-0 με δύο ίδια drives. Σε οποιαδήποτε άλλη μέτρηση με τους κορυφαίους του χώρου ο Vertex 4 είναι μπροστά.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Ο Vertex συνεχίζει και στο AS SSD Benchmark με πρωτιές, στις αναγνώσεις και στις εγγραφές. Το drive δείχνει να είναι τόσο γρήγορο στις εγγραφές που στα 4K QD64 writes είναι γρηγορότερο απ' ότι ο πολύ γρήγορος Corsair Performance Pro όταν γράφει σειριακά!
Στις αντιγραφές ο Vertex 4 πέφτει στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τον πρώτο, πολύ γρήγορο Samsung 830. Από τις δύο συστοιχίες Raid-0, αυτή με τους Vertex 4 αποδεικνύεται πιο αργή μόνο στις σειριακές αναγνώσεις. Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει επαφή στις επιδόσεις. Ειδικά στις εγγραφές οι 2xVertex 4 Raid-0 εμφανίζονται σύμφωνα με το AS SSD Benchmark 3 φορές!!! πιο γρήγοροι απ' ότι η αντίστοιχη συστοιχία με τους 2xVertex 3 120GB.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Vertex 4 SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives Blank
Corsair Performance Pro
OCZ Vertex 3 MAX IOPS
OCZ Vertex 4
Samsung 830
Raid-0 Vertex 3
Raid-0 Vertex 4
[/center]

Κορυφαία συμπεριφορά έχουμε εδώ μόνο από τον Samsung 830 και ελάχιστα χειρότερος, εμφανίζεται ο Corsair Performance Pro. Ο Vertex 4 παρουσιάζει περίεργα σκαμπανεβάσματα, ειδικά μετά το 50% της χωρητικότητάς του, όπου και οι επιδόσεις δείχνουν να αυξάνονται (!!!). Η συστοιχία με τους δύο Vertex 4 εμφανίζει σαφώς καλύτερη και πιο σταθερή απόδοση σε σχέση με το δίδυμο των Vertex 3.

Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS στην επόμενη σελίδα.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του OCZ Vertex 4 στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write



Στις αναγνώσεις των Random Read IOPS, o Vertex 4 μένει πίσω από όλους τους αντιπάλους του με σημαντική μάλιστα διαφορά ακόμα και στα μεγάλα αρχεία 1MB και Random. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στα Random Write IOPS, όπου παίρνει σημαντικό προβάδισμα από όλους με IOPS που δεν έχουμε ξαναδεί από μονό drive σε άλλο review. Οι δύο συστοιχίες Raid-0 είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη στις εγγραφές με την συστοιχία με τους Vertex 4 να περνάει ελάχιστα μπροστά. Συνεχίζουμε με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities

[CENTER]OCZ Vertex 4 SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
OCZ Vertex 4: 4.615,77
OCZ Vertex 3 MI: 4.473,35
Corsair Perf. Pro: 3.642,91
Samsung 830: 3.036,16
Raid-0 Vertex 3: 8.354,40
Raid-0 Vertex 4: 8.059,93
[/center]

Οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες αλλά υπάρχουν, τουλάχιστον όταν συγκρίνουμε τον Vertex 4 με τον Vertex 3 MAX IOPS. Τα άλλα δύο drives δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε τον Vertex 4 αλλά ούτε τον Vertex 3 MI που φοράει Sandforce controller. Κορυφαίο αποτέλεσμα από το Raid-0 με τους δύο Vertex 3 και το μεγαλύτερο που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο test. Στην επόμενη σελίδα, συνέχεια στις μετρήσεις IOPS με το IOMeter 1.1.0...



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:

IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write





IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32




Στις σειριακές μετρήσεις IOPS o Vertex 4 πέφτει πίσω από τους τρεις αντιπάλους του, δεν ισχύει όμως το ίδιο και στα Random data. Με 7.736 Random Read IOPS και 32.348 Random Write IOPS περνάει μπροστά από όλα τα drives. Στο συγκεκριμένο benchmark καταλύει την κυριαρχία του Samsung 830, κάτι που δεν κατάφεραν ούτε τα γρηγορότερα Sandforce based 240GB drives. Στη μέτρηση MAX IOPS, αν και καταφέρνει να φτάσει τα 80.000IOPS, δεν φτάνει τα διαφημιζόμενα νούμερα από την OCZ (85.000) ούτε και καταφέρνει να ξεπεράσει τον Vertex 3 MAX IOPS (δεν είναι τυχαίο το όνομα). Οι δύο συστοιχίες Raid-0 στα περισσότερα αποτελέσματα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του OCZ Vertex 4 128GB χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...

PCMark05 HDD Test Suite



...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Στο PCMark05 ο Vertex 4 πέφτει πίσω από όλα τα drives με τις επιδόσεις του να συγκρίνονται με drives αρκετά χαμηλότερων δυνατοτήτων. Το ίδιο σενάριο ισχύει και με το PCMark Vantage x64. O Vertex 4 πέφτει τελευταίος στην τετράδα με αρκετά χαμηλά score. Οι συστοιχίες Raid-0 αν και φαίνονται να είναι κοντά σε επιδόσεις στα δύο benchmarks, το Raid-0 με τους δύο Vertex 3 είναι πιο γρήγορο ιδίως στο PCMark Vantage x64. Συνεχίζουμε με το επόμενο Futuremark benchmark, το PCMark7 στην επόμενη σελίδα...


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Τελευταία σελίδα με μετρήσεις του Vertex 4 κενού και για άλλη μία φορά το drive πέφτει στην τέταρτη θέση στο συγκεκριμένο benchmark. Μπορεί οι διαφορές να μοιάζουν μικρές, αλλά δεν είναι αφού το PCMark7 έχει μικρές αποκλίσεις στις μετρήσεις του από ένα πολύ γρήγορο drive σε κάποιο αρκετά πιο αργό. Οι δύο συστοιχίες είναι σχεδόν ίδιες μεταξύ τους στο συγκεκριμένο benchmark.

Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή τις μετρήσεις του OCZ Vertex 4 με CrystalDiskMark 3.0.1 x64, αυτή τη φορά με το drive να φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Το λειτουργικό πλέον έχει εγκατασταθεί στα drives και τα αποτελέσματα έχουν αλλάξει... προς το χειρότερο. Ο Vertex 4 στις αναγνώσεις πέφτει από την πρώτη στην τρίτη θέση, πίσω από τον OCZ Vertex 3 MI και Samsung 830. Στις εγγραφές όμως διατηρεί τα σκήπτρα του γρηγορότερου drive και μάλιστα με σημαντικές διαφορές. Η ταχύτητα που φτάνουν τα υπόλοιπα drives σε σειριακές αναγνώσεις, τα φτάνει ο Vertex 4 στα 4Κ με QD32. Πτώση στις επιδόσεις υπήρξε και στην Raid-0 συστοιχία με τους δύο Vertex 4, μόνο όμως στις αναγνώσεις. Στις εγγραφές τα δύο drives μαζί διατηρούν τις απίστευτες επιδόσεις τους και παρουσιάζουν σχεδόν τριπλάσιες ταχύτητες από το αντίστοιχο Raid-0 με τους δύο Vertex 3.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Τίποτα δεν αλλάζει στις επιδόσεις του Vertex 4 όταν εγκαταστήσουμε το OS επάνω του στο AS SSD Benchmark. Διατηρεί την πρωτιά όπως και όταν ήταν κενός. Ακόμα και στο AS SSD Copy Benchmark παραμένει δεύτερος, με μόνη διαφορά πως έχει τον Corsair Performance Pro μπροστά του, αντί για τον Samsung 830.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Vertex 4 SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drives w/OS
Corsair Performance Pro
OCZ Vertex 3 MAX IOPS
OCZ Vertex 4
Samsung 830
Raid-0 Vertex 3
Raid-0 Vertex 4
[/center]

Κορυφαία συμπεριφορά και εδώ από τον Samsung 830 και τον Corsair Performance Pro. Ο Vertex 3 MI, παρουσιάζει πολλές πτώσεις κατά τις εγγραφές, αν και είναι λογικό λόγω του LSI Sandforce controller. Περίεργη συμπεριφορά ξανά από τον Vertex 4, με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά με πιο στρωτή συμπεριφορά στις εγγραφές από τον Vertex 3 MI. Οι συστοιχία με τους δύο Vertex 4 εμφανίζει κάποιες κορυφές, πιθανότατα λόγω caching, αλλά με πιο στρωτή λειτουργία από τους διπλούς Vertex 3.
Στην επόμενη σελίδα, μετρήσεις IOPS με τον OCZ Vertex 4 να φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read



Και στο HDTune Pro 5.00, ο Vertex 4 δείχνει να μην επηρεάστηκε από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Οι επιδόσεις ήταν βέβαια χαμηλά, αλλά παρέμειναν ακριβώς οι ίδιες με το OS. Με αυτές τις επιδόσεις, μπήκε τρίτος στην κατάταξη, αφού ο Vertex 3 MI, έπεσε αρκετά πίσω του.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του OCZ Vertex 4 128GB.

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]OCZ Vertex 4 SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives w/OS
OCZ Vertex 4: 4.588,48
OCZ Vertex 3 MI: 4.241,01
Corsair Perf. Pro: 3.637,62
Samsung 830: 3.035,49
Raid-0 Vertex 3: 8.341,40
Raid-0 Vertex 4: 7.536,75
[/center]

Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές στις επιδόσεις και στην κατάταξη απ' ότι όταν τα drives ήταν άδεια. Ο Vertex 4 με 4.588 συνολικό score, περνάει μπροστά από όλα τα drives, αν και είχε μία μικρή πτώση στις επιδόσεις. Αρκετή πτώση παρουσίασε και η συστοιχία Raid-0 με τους Vertex 4, σε αντίθεση με αυτή των Vertex 3 που κράτησε τις κορυφαίες επιδόσεις.
Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0...


Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στον OCZ Vertex 4 128GB:


IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32



Στο IOMeter 1.1.0 αν και ο Vertex 4 είχε μία μικρή πτώση στις επιδόσεις, κατάφερε και διατήρησε την πρωτιά στις Random μετρήσεις. Στις σειριακές μετρήσεις είναι πίσω από τα άλλα τρία drives. Μεγάλη πτώση (περίπου 12.000 IOPS) παρουσίασαν και οι δύο συστοιχίες Raid-0 με τους δύο Vertex 3 120GB να εμφανίζονται γρηγορότεροι στις σειριακές μετρήσεις και τους δύο Vertex 4 128GB στις τυχαίες μετρήσεις.
Στη μέτρηση για την εύρεση των MAX IOPS στα 4Κ writes με QD32, ο Vertex 4 πέφτει από την 2η θέση που κατείχε όταν ήταν κενός, στην 3η θέση, πίσω από τον Corsair Performance Pro χάνοντας σχεδόν 30.000 IOPS...
Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή του OCZ Vertex 4 μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του με το OS εγκατεστημένο σε αυτόν:

PCMark05 HDD Test Suite



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Στα δύο παλιά PCMarks δεν αλλάζει κάτι μετά την εγκατάσταση του Operating System. O Vertex 4 παραμένει τέταρτος στην κατάταξη, μετά τους Corsair Performance Pro, Samsung 830 και OCZ Vertex 3 MI. Το ίδιο ισχύει και για την Raid-0 συστοιχία των δύο Vertex 4, που παραμένει πίσω από τους διπλούς Vertex 3 120GB.
Πάμε να δούμε αν άλλαξε κάτι και στο τελευταίο benchmark της σειράς PCMark, το PCMark7, στην επόμενη σελίδα...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Καμία αλλαγή και στο τελευταίο benchmark της Futuremark. O Vertex 4 ακολουθεί τελευταίος τους γρήγορους Corsair Performance Pro, Samsung 830 και OCZ Vertex 3 MI. Οι επιδόσεις του drive δεν άλλαξαν καθόλου, αλλά ούτε και των υπολοίπων drives. Μάλλον η OCZ πρέπει να βελτιστοποιήσει το επόμενο firmware της για τα PCMarks.

Από την επόμενη σελίδα, ξεκινάμε τις μετρήσεις καθημερινών εφαρμογών που όλοι εκτελούμε σε έναν H/Y...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:

BootTimer Windows 7



Στο BootTimer ο Vertex 4 τα πηγαίνει αρκετά καλά και χώνεται δεύτερος στην κατάταξη με μισό δευτερόλεπτο διαφορά από τον πρώτο Vertex 3 MAX IOPS. Να υπενθυμίσουμε απλά, πως στο συγκεκριμένο test, το γρηγορότερο drive, o Intel 520 120GB, έχει χρόνο κάτω από 13 δευτερόλεπτα (12,807 για να είμαστε ακριβής).

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).

WinRAR Tests



Το κάστρο των απόλυτων επιδόσεων του Samsung 830 στις δοκιμές συμπίεσης πέφτει και ο καταπέλτης έχει το όνομα Vertex 4. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά o νέος Vertex 4 δεν παύει να είναι ο γρηγορότερος όλων. Η Raid-0 συστοιχία ρίχνει τους χρόνους ακόμα πιο κάτω και εμφανίζεται αρκετά πιο γρήγορη από τον άμεσο αντίπαλο, τους διπλούς Vertex 3.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.


(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)


Copy Files



Και σε αυτή τη μέτρηση ο νεός Vertex 4 δείχνει τα δόντια του και κυριαρχεί. Η μεγάλη διαφορά φαίνεται στην αντιγραφή του αρχείου MKV των 11GB. Το ίδιο ισχύει και για τα Random Size αρχεία όπου εμφανίζεται 2 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από όλα τα drives.
Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



Όταν ολοκληρώσαμε τις μετρήσεις Antivirus Scan στο SSD Round Up 2012 με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε πως το γρηγορότερο drive ήταν ο OCZ Octane με 167,5 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση του task. Και αυτό το κάστρο καταρρίπτεται με την έλευση του Vertex 4 ο οποίος θέλει 25 δευτερόλεπτα λιγότερα (142,5sec) για να ολοκληρώσει την διαδικασία. Με την δημιουργία μίας συστοιχίας με δύο Vertex 4, αυτός ο χρόνος πέφτει ακόμα πιο κάτω. Όπως είχαμε αναφέρει και τότε, κάτι έχει ποτίσει η OCZ τα drives της και παρουσιάζουν εκπληκτικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο test.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games



Στην εγκατάσταση του F1 2011 ο Vertex 4 πέφτει πίσω από όλα τα drives, τέταρτος με συνολικά 203,6 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της διεργασίας. Μόνο όταν το drive συνδυαστεί με ακόμα ένα ίδιο, σε Raid-0 διάταξη καταφέρνει και περνάει μπροστά από τον κορυφαίο Samsung 830 και ολοκληρώνει το installation του F1 2011 σε 165,2 δευτερόλεπτα. Στην εκκίνηση του NFS The RUN οι διαφορές είναι πολύ μικρές ανάμεσα στους κορυφαίους.
Από την επόμενη σελίδα, ξεκινάμε τις αντιγραφές στον OCZ Vertex 4 και ξαναπαίρνουμε μετρήσεις για να δούμε πόσο επηρεάζεται το drive, όσο γεμίζει με δεδομένα.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του OCZ Vertex 4 128GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90% της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill




AS SSD Benchmark Write 50% Fill




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill



Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν απογοητευτικά. Όταν το drive γεμίσει στο 50% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του, οι αναγνώσεις πέφτουν και ρίχνουν τον Vertex 4 δεύτερο στην κατάταξη. Τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ, γιατί το ίδιο άσχημα επηρεάζονται και οι εγγραφές με το drive να πέφτει και εδώ στην δεύτερη θέση. Τα κορυφαία αποτελέσματα με QD64, έπεσαν δραματικά, από τα 290ΜΒ/s, στα 100MB/s... 190MB/s τυχαίων εγγραφών με υψηλό QD έκανα φτερά...
Και η πτώση συνεχίζεται και στην αντιγραφές, όπου ο Vertex 4 από δεύτερος καταλήγει τρίτος μετά τα 100MB/s που έχασε στην αντιγραφή του ISO. Ίδια συμπεριφορά παρατηρείται και στην συστοιχία Raid-0. Μπορεί οι διπλοί Vertex 4 να μην έχασαν τόσο σε αναγνώσεις, αλλά στις εγγραφές οι επιδόσεις κατακρεουργήθηκαν. Η συστοιχία έχασε σχεδόν τα 2/3 των επιδόσεών της.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε το drive στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του...



100GB δεδομένων σε κάθε drive και οι επιδόσεις έχουν αρχίσει να πέφτουν αρκετά. Πάμε να δούμε τα νούμερα...

AS SSD Benchmark Read 90% Fill



AS SSD Benchmark Write 90% Fill



AS SSD Benchmark Copy 90% Fill



Με το drive φορτωμένο στο 90% (107GB δεδομένων) περιμέναμε οι επιδόσεις να χειροτερέψουν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβει τουλάχιστον στις αναγνώσεις. Ο Vertex 4 στις αναγνώσεις επανήλθε και κατέλαβε ξανά την πρώτη θέση. Δυστυχώς δεν συνέβει το ίδιο και στις εγγραφές όπου έπεσε ακόμα πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, όπως επίσης δεν συνέβει το ίδιο στις αντιγραφές, όπου παρέμεινε τρίτος στην κατάταξη.
Τελειώνουμε εδώ με τις μετρήσεις και στην επόμενη σελίδα θα δούμε την συνολική κατάταξη όλων των drives, μαζί με τις συστοιχίες Raid-0.



Παρακάτω θα δούμε μαζί τρία διαγράμματα. Κάθε drive συγκέντρωσε ένα ποσοστό. Σε κάθε benchmark το καλύτερο drive πήρε ποσοστό 100%. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, όλα τα υπόλοιπα που αποδείχτηκαν πιο γρήγορα ή πιο αργά σε επιδόσεις πήραν το αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με το κορυφαίο μονό drive από τα τέσσερα που δοκιμάσαμε. Έτσι βγάλαμε τρία συνολικά ποσοστά για κάθε drive χωριστά. Ένα ποσοστό για κάθε drive όταν ήταν κενό, ένα ποσοστό για κάθε drive όταν περιείχε το λειτουργικό και τέλος ένα ποσοστό από τον συνδυασμό των δύο προηγούμενων.

Drives Performance Blank





Drives Performance with OS





Drives Performance Combined



Ο Vertex 4 λοιπόν σύμφωνα πάντα με τα ποσοστά που μάζεψε συνολικά από κάθε benchmark ή δοκιμή που τον υποβάλαμε, δείχνει να είναι το κορυφαίο drive σε επιδόσεις. Μάλιστα αν συνδυαστεί με ένα ακόμα ίδιο drive για δημιουργία συστοιχίας Raid-0, τότε η αύξηση στις επιδόσεις συνολικά φτάνει το 60%. Στην τελευταία σελίδα θα πούμε μερικά λόγια για το drive, τις εντυπώσεις που μας άφησε καθώς και τι μας προβλημάτισε.



OCZ Vertex 4 SSD Review: The King is back


Ο Βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο νέος Βασιλιάς! Ο νέος Vertex 4 από την OCZ ήρθε για να μείνει.

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του προκατόχου του και πέντε μήνες μετά την πρώτη απόπειρα της OCZ με τον πρώτο Indilinx Everest controller (OCZ Octane) o Vertex 4, ήρθε και σάρωσε με τις επιδόσεις του στις περισσότερες κατηγορίες. To drive μπόρεσε και άλωσε τα περισσότερα κάστρα επιδόσεων που είχαν φτιάξει η τριάδα των Corsair Performance Pro, Samsung 830 και OCZ Vertex 3 ΜΑΧ IOPS. Συνολικά εμφανίστηκε ταχύτερος από όλους με μόνη εξαίρεση ίσως τα benchmarks της Futuremark. Θέλουμε να πιστεύουμε πως με μερικές βελτιώσεις στο επόμενο firmware θα δείξει καλύτερες επιδόσεις.

Ο νέος controller Indilinx Everest 2, IDX400M00-8C, μαζί με τις 16, 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες και τις 2x512MB Micron DDR3-800MHz μνήμες cache, συνεργάστηκαν άρτια μεταξύ τους και απέδωσαν κορυφαία αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από αυτό το νέο firmware v.1.4 που πρόσφατα κυκλοφόρησε η OCZ και που εν μέρη ήταν υπεύθυνο για τις κορυφαίες επιδόσεις.

H OCZ κυκλοφόρησε πρόσφατα και νέα έκδοση firmware για τους Vertex 4/Agility 4, το 1.4.1.3 το οποίο παρέχει καλύτερες επιδόσεις όταν το drive είναι σε συστοιχία Raid, λύνει οριστικά το πρόβλημα της επαναφοράς από sleep mode σε S3/S4 state και λύνει το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε μερικές πλατφόρμες μετά cold boot. Διαφορές στις επιδόσεις του drive δεν υπάρχουν όταν είναι stand alone σε ένα σύστημα, ούτε παρατηρήσαμε διαφορετική συμπεριφορά του Garbage Collection/TRIM.

Άποψή μας είναι πως από εδώ και πέρα η OCZ έχοντας σαν βάση τον Vertex 4 πρέπει να προσέξει τρία πράγματα και είναι και αυτά που θα θέλαμε να δούμε στο drive:

1) Καλύτερο ή για να είμαστε πιο σωστοί, πιο aggressive Garbage Collection. To drive από ένα σημείο και μετά, καθώς το γεμίζαμε με δεδομένα, άρχισε να χάνει μεγάλο ποσοστό από τις ταχύτητές του. Φυσικά όλο αυτό συνέβη γιατί κατά την διάρκεια των δοκιμών δεν δίνουμε χρόνο σε κανένα drive να επανέλθει. Ο Vertex 4 μετά από μερικές ώρες επανήλθε σχεδόν στο 70% της απόδοσής του στις εγγραφές (στις αναγνώσεις επανήλθε στο 100%), αλλά αυτό δείχνει πως το Garbage Collection δεν δουλεύει αρκετά επιθετικά σε αντίθεση με drives όπως ο Samsung 830 ή o Corsair Performance Pro. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα διορθωθεί σε επόμενο firmware και ήδη έχουμε ενημερώσει την OCZ.

2) Bundle ή καλύτερα η έλλειψη bundle. H OCZ κλασικά συνοδεύει το drive με έναν αντάπτορα για μετατροπή του drive σε 3.5", βίδες και ένα αυτοκόλλητο. Τίποτα άλλο. Θα θέλαμε να δούμε ένα καλώδιο ρεύματος και δεδομένων SATA, ένα συνοδευτικό CD με το OCZ SSD Toolbox, κάτι ακόμα τελοσπάντων...

3) Αν και το OCZ Toolbox θεωρείται από τα καλά Toolbox για SSD, εν τούτοις δεν έχει manual TRIM, όπως τα δύο κορυφαία Intel SSD Toolbox και Samsung Magician. Με δικό της firmware και δικό της controller, δεν νομίζω πως η OCZ θα είχε κανένα θέμα να το ενσωματώσει στους Vertex 4. Αυτό είναι κάτι που το ζητάμε από όλες τις εταιρείες. Θα περιμένουμε.

Γενικά το drive μας άφησε άριστες εντυπώσεις. Κάποια πράγματα δεν φαίνονται με τα benchmarks όπως π.χ. το κορυφαίο multitasking ή η άμεση απόκριση μέσα στο λειτουργικό αλλά είναι πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε και τα οποία ο Vertex 4 παρέχει (μέχρι να βρούμε τρόπο να τα μετρήσουμε). Ο Vertex 4 ήρθε με τιμή που αγγίζει στην ελληνική αγορά τα 140?. Μαζί με τα 5 χρόνια εγγύηση που τον συνοδεύουν και τις κορυφαίες επιδόσεις θεωρούμε πως είναι από τις καλύτερες επιλογές αυτή τη στιγμή για τον υποψήφιο αγοραστή που αναζητά ένα Solid State Drive για το σύστημά του.

Η OCZ έκανε ένα βήμα που δεν το περιμέναμε και ο Vertex 4 είναι η απόδειξη πως το βήμα αυτό, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε με αγωνία τον Vertex 4 MAX IOPS αλλά και το Revodrive 4 X2!

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, θα δώσουμε στον OCZ Vertex 4 128GB SSD το HwBox Performance Award και την παρακάτω βαθμολογία:

OCZ Vertex 4 SSD Review: The King is back

OCZ Vertex 4 SSD Review: The King is back


Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.