Noctua NF-F12 PWM Review: Silence is much appreciated!
Noctua. Μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ψύξης, έχοντας πλέον αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και υποστηρικτές ανά τον κόσμο. Μην σας φαίνεται περίεργο το συγκεκριμένο γεγονός, αφού οι ψύκτρες της Noctua συνδυάζουν -κατά γενική ομολογία- ησυχία, επιδόσεις και απαράμιλλη ποιότητα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την κορυφαία υποστήριξη της εταιρείας, την δωρεάν παροχή mounting kits για μελλοντικά sockets και την πλήρης αξιοποίηση του feedback από τους reviewers που πραγματικά ενδιαφέρονται, καταλήγουμε στο ότι η Noctua έχει κατακτήσει με την αξία της μια θέση στο top-3 των προτιμήσεων των καταναλωτών. Noctua. Μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ψύξης, έχοντας πλέον αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και υποστηρικτές ανά τον κόσμο. Μην σας φαίνεται περίεργο το συγκεκριμένο γεγονός, αφού οι ψύκτρες της Noctua συνδυάζουν -κατά γενική ομολογία- ησυχία, επιδόσεις και απαράμιλλη ποιότητα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την κορυφαία υποστήριξη της εταιρείας, την δωρεάν παροχή mounting kits για μελλοντικά sockets και την πλήρης αξιοποίηση του feedback από τους reviewers που πραγματικά ενδιαφέρονται, καταλήγουμε στο ότι η Noctua έχει κατακτήσει με την αξία της μια θέση στο top-3 των προτιμήσεων των καταναλωτών.
Γνωρίζετε όμως πως προέκυψε η εν λόγω εταιρεία; Προέρχεται από την συνεργασία της Αυστριακής Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H και της Ταϊβανέζικης Kolink International Corporation. Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η Kolink διέθετε πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψύξης, οπότε γνώριζε πως να κατασκευάσει ένα αξιόλογο προϊόν. Το σωστό marketing, η δημιουργία πολυάριθμων καναλιών διανομής και οι άριστες σχέσεις με τους προμηθευτές, έκαναν την Noctua να αναπτυχθεί με ραγδαία ταχύτητα. Από την επίσημη ίδρυσή της το 2005 μέχρι σήμερα, φιγουράρει σε παραπάνω από 30 χώρες, ξεχωρίζοντας από τον δύσκολο ανταγωνισμό. Κακά τα ψέματα, δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε πόσες εταιρείες λανσάρουν ψύκτρες για επεξεργαστές την σήμερον ημέρα. Δεν αρκεί όμως απλά να βρεθείς στην αγορά. Χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια προκειμένου να πείσεις το καταναλωτικό κοινό για την αξία των προϊόντων σου. Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η Noctua, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία της πολυβραβευμένης NH-D14.
Πέρα από τις θερμοαπαγωγικές πάστες και τις ψύκτρες για retail/server/workstation συστήματα, η Noctua δυσκολεύει το έργο των ανταγωνιστών και στον τομέα των ανεμιστήρων. Ακολουθώντας και εκεί το μπεζ-μπορντό color scheme, λανσάρει ανεμιστήρες με διαστάσεις 80mm, 92mm, 120mm και 140mm, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια. Οι NF-F12 PWM αποτελούν την νεότερη προσθήκη στην οικογένεια ανεμιστήρων με διάμετρο 12 εκατοστά. Εκμεταλλεύονται άρτια τις τελευταίες τεχνολογίες που "έριξε" η γνωστή εταιρεία στην αγορά και είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να δημιουργούν εξαιρετική στατική πίεση και να εστιάζουν κατάλληλα την ροή αέρα. Στο παρόν review εξετάζουμε εξονυχιστικά τρία NF-F12 PWM fans σε διάφορα σενάρια, για να δούμε αν όντως αξίζουν τα χρήματά τους.
Είστε έτοιμοι;
Ένας ανεμιστήρας με τιμή 20? επιβάλλεται να έχει κάτι το ξεχωριστό για να δικαιολογεί την υψηλή τιμή του. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την Noctua, που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους της. Παρακάτω προσπαθήσαμε να αναλύσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια τις καινοτομίες που στρίμωξε (με την καλή έννοια) η Noctua σε ένα ανεμιστήρα. Σε συνδυασμό με το video που ακολουθεί και τον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs του προϊόντος, ελπίζουμε να καταλάβετε για ποιο λόγο το αντίτιμο είναι τόσο μεγάλο. Φυσικά για να αποδείξουμε τα λεγόμενα της Noctua κάναμε δικές μας μετρήσεις επίδοσης σε ψύκτρα (Noctua NH-D14) και σε ψυγείο (AMD FX Watercooling kit).
1. Heptaperf Impeller
Ειδικά σχεδιασμένα για το καινούριο Focused Flow σύστημα διοχέτευσης αέρα και τα έντεκα stator guide vanes, τα επτά blades του NF-F12 PWM έχουν παραμετροποιηθεί κατάλληλα ώστε να πετυχαίνουν ένα άριστο σημείο ισορροπίας μεταξύ ησυχίας και επιδόσεων.
2. Inner Surface Microstructures
Το μέσα μέρος του βασικού σκελετού του NF-F12 PWM περιλαμβάνει μικροδομές (inner surface microstructures aka ISM) οι οποίες διευκολύνουν την ροή αέρα ανάμεσα στον σκελετό και την έξω πλευρά των πτερυγίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στατικής πίεσης και κατ' επέκταση το βελτιωμένο airflow (περισσότερα CFM), χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ανεπιθύμητος θόρυβος.
3. SSO2 Bearing
O Noctua NF-F12 αποτελεί τον πρώτο ανεμιστήρα που περιλαμβάνει την δεύτερη γενιά του πασίγνωστου μηχανισμού SSO bearing. Χάρη στο ανανεωμένο SSO2 bearing, ο πίσω μαγνήτης τοποθετείται πιο κοντά στον άξονα, πράγμα που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα, ακρίβεια και αντοχή. Ακόμα λοιπόν και αν ακουμπήσετε κατά λάθος τις λεπίδες του ανεμιστήρα κατά την περιστροφή του, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
4. Focused Flow Frame
Σχεδιασμένος για απαιτητική χρήση τόσο σε αερόψυκτρες όσο και σε ψυγεία υδρόψυξης, ο NF-F12 καταφέρνει να πετυχαίνει όμοιες επιδόσεις με αντίπαλους ανεμιστήρες που περιστρέφονται περισσότερες φορές ανά λεπτό. Υπεύθυνα για το Focused Flow Frame είναι τα 11 κομμάτια πλαστικού (stator guide vanes) με τις περίτεχνες εγκοπές, όπου διοχετεύουν με συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο την ροή αέρα στην ψύκτρα ή τα fins του radiator.
5. Metal bearing shell
Γύρω από τον μηχανισμό περιστροφής, αντίθετα με τους συμβατικούς ανεμιστήρες που συναντά κανείς πλαστικό κάλυμμα, βρίσκεται μεταλλικό κέλυφος κατασκευασμένο σε CNC, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και φυσικά βραχώδη σταθερότητα. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που μεταφέρουν την ποιότητα του προϊόντος σε πρωτόγνωρα επίπεδα - δυστυχώς όμως και την τιμή.
6. Integrated Anti-Vibration Pads
Τα αφαιρούμενα αντικραδασμικά pads, εκτός του ότι είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ελαφριά σιλικόνη, ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κραδασμούς. Παράλληλα διατηρούν συμβατότητα με οποιοδήποτε mounting system και fan clips. Σας δίνεται δυνατότητα να τα αφαιρέσετε όμως ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος, μιας και συμβάλλουν εξαιρετικά και στην μείωση του παραγόμενου θορύβου.
7.Varying Angular Distance & Vortex Control Notches
Τα έντεκα stator guide vanes είναι τοποθετημένα με συγκεκριμένο τρόπο για να "διαμοιράζουν" τον παραγόμενο θόρυβο και να κάνουν τον NF-F12 PWM πιο φιλικό/ανάλαφρο στα αυτιά του χρήστη. Παρατηρεί κανείς ότι στην δεξιά πλευρά του ανεμιστήρα η απόσταση μεταξύ των vanes είναι λιγάκι μεγαλύτερη, πράγμα που αποδεικνύει την μελέτη και το R&D της Noctua πάνω στον συγκεκριμένο ανεμιστήρα.
8. Custom designed PWM IC with SCD
O NF-F12 PWM, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από την ονομασία, υποστηρίζει εντελώς αυτοματοποιημένο PWM έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής, χάρη στο custom NE-FD1 PWM IC της Noctua. Εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία SCD, παρέχει ομαλότερες ωθήσεις στην ροπή στρέψης και σχεδόν εκμηδενίζει τον switching "θόρυβο". Συνεπώς ο ανεμιστήρας γίνεται ακόμα πιο αθόρυβος σε χαμηλά RPM.
9. Stepped Inlet Design
O σχεδιασμός Stepped Inlet προσθέτει αναταράξεις στην διαδικασία εισροής αέρα προκειμένου να διευκολύνεται η μετάβαση από την στρωτή στην τυρβώδης ροή. Μειώνεται ο τονικός θόρυβος εισαγωγής αέρα, βελτιώνεται η ροή αέρα και αυξάνεται η απορροφητική ικανότητα του ανεμιστήρα, ιδιαίτερα σε περιορισμένους χώρους, όπως μικρά pc cases.
Ένα από πράγματα που αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα της Noctua είναι το εξαιρετικό packaging. Η εμπρόσθια πλευρά του package παρουσιάζει τον NF-F12 sketeched με μαύρο χρώμα σε άσπρο φόντο, ενώ ένα μικρό παράθυρο σε προετοιμάζει ψυχολογικά για το χάρμα οφθαλμών που θα ακολουθήσει μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. H πίσω πλευρά περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα μικρό "φυλλάδιο" με σκληρές σελίδες που εξηγεί όλα τα χαρακτηριστικά που ξεκαθαρίσαμε στην προηγούμενη σελίδα. Τέλος έχουμε τον ανεμιστήρα, στα γνωστά Noctua χρώματα. Για πολλούς τα συγκεκριμένα χρώματα καταντούν βαρετά από ένα σημείο και έπειτα, όμως αποτελούν μια από τις "πατέντες" της εταιρείας - ένα από τα χαρακτηριστικά ορόσημο θα έλεγε κανείς.
Εκτός από τον ανεμιστήρα, στο bundle θα βρει κανείς αντάπτορες, y cables, κλασικές βίδες αλλά και τις γνωστές rubber βίδες που ελαχιστοποιούν τον θόρυβο. Πραγματικά τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από έναν ανεμιστήρα;
Πριν περάσουμε στις μετρήσεις να πούμε δυο λόγια για την μεθοδολογία των μετρήσεών μας. Δοκιμάσαμε τους Noctua NF-F12 PWM στην Noctua NH-D14 και τους συγκρίναμε με τους εργοστασιακούς NF-P12 & NF-P14 της Noctua D14, όπως επίσης και με δύο Cooler Master SickleFlow. Η επιλογή των SickleFlow δεν ήταν τυχαία, μιας και είναι rated στις 2000 RPM (70 CFM), οπότε θέλαμε να δούμε αν όντως οι τεχνολογίες που ενσωμάτωσε η Noctua στον NF-F12 PWM αποδίδουν και εν τέλει αν προσφέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες στις εργοστασιακές ταχύτητες περιστροφής του. Στο AMD Watercooling kit οι stock fans είναι κατασκευασμένοι από την Everflow - rated στις 2400 RPM, 110 CFM και 39.5 dBA. Μετρήσαμε με παρόμοιο τρόπο τόσο σε full RPM όσο και silent mode, ώστε ο παραγόμενος θόρυβος να κινείται στα επίπεδα των Noctua, οπότε και ρίξαμε τους Everflow στις 1000 RPM.
Η επιλογή του επεξεργαστή επίσης δεν έγινε τυχαία. Χρησιμοποιήθηκε μια πραγματική ψησταριά, γνωστή με την ονομασία AMD FX-8150. Overclockάραμε τον επεξεργαστή στα 4.5GHz @ 1.35Vcore, πάνω σε μία ASUS Crosshair V Formula. Το σύστημα βρισκόταν σε Dimastech Benchtable με την θερμοκρασία δωματίου να διατηρείται σταθερή στους 23*C καθ' όλη την διάρκεια των μετρήσεων. Συνεχίζουμε με τις μετρήσεις.
Αρχικά παραθέτουμε το γράφημα όπου συγκρίνουμε τους NF-F12 PWM με τους εργοστασιακούς ανεμιστήρες του AMD FX Watercooling kit - o επεξεργαστής είναι σε idle κατάσταση. Οι Everflow στο Extreme Mode ήταν στις 2400RPM, ενώ στο Silent Mode ήταν στις 1000RPM, όπου και παρήγαγαν παρόμοιο θόρυβο με τους NF-F12 στις 1500RPM! Παρατηρήστε ότι η θερμοκρασία νερού είναι ελαφρώς μικρότερη με τους NF-F12 (εν συγκρίσει με τους everflow @ stock), ενώ ο επεξεργαστής είναι κατά 2 βαθμούς πιο κρύος. Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι παρόλο που η θερμοκρασία νερού είναι εμφανώς καλύτερη με τους Everflow @ Extreme Mode (2400RPM), δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την θερμοκρασία του επεξεργαστή. Η διαφορά είναι μόλις 1 βαθμός Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι με τους Noctua θα έχετε όμοιες επιδόσεις και πολύ λιγότερο θόρυβο - μόλις 18.6 dBA σε σχέση με τα 39.5 dBA των Everflow!
Στο δεύτερο γράφημα ο επεξεργαστής είναι σε load, οπότε οι διαφορές πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Πράγμα που ισχύει! Οι NF-F12 στα ίδια επίπεδα θορύβου με τους Everflow, προσφέρουν μειωμένη θερμοκρασία επεξεργαστή κατά 7 ολόκληρους βαθμούς και μειωμένη θερμοκρασία νερού κατά 6 βαθμούς! Φυσικά όταν οι Everflow εκτοξεύονται στις 2400RPM αποδίδουν καλύτερα, όμως σκεφτείτε ότι παράγουν ΠΟΛΥ περισσότερο θόρυβο. Δεν χρειάζεται καν να σας πείσουμε για την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ τα 18.6 dBA των Noctua και τα 39.5 dBA των Everflow. Όλοι έχετε δουλέψει ανεμιστήρες και γνωρίζετε ότι ο θόρυβος δεν αυξάνεται γραμμικά.
Για να δούμε τώρα και τα αποτελέσματα που πήραμε στην Noctua NH-D14 συγκρίνοντας τους NF-F12 PWM, με τους NF-P12 & NF-P14 και τους SickleFlow. Σε load, οι NF-F12 PWM είναι ελαφρώς καλύτεροι από τους εργοστασιακούς ανεμιστήρες της D14, πολύ καλύτεροι από τους Sickleflow στις 1000RPM και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τους Sickleflow στις 2000RPM. Λαμβάνοντας για πολλοστή φορά υπόψη ότι μιλάμε για ανεμιστήρες που παράγουν μόλις 18.6 dBA στις 1500RPM, νομίζουμε ότι η Noctua δικαιώνεται για τις επιλογές της.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα από τον Noctua NF-F12 PWM. Όμως μόλις ήρθε στα χέρια μας και τον βάλαμε πλάι-πλάι με τον NF-P12, καταλάβαμε ότι δεν είναι απλά ένας βελτιωμένος NF-P12, αλλά ένας ανεμιστήρας φτιαγμένος κυριολεκτικά από το μηδέν. Βελτιωμένη στατική πίεση και ροή αέρα, μελετημένος σχεδιασμός και χαρακτηριστικά που κάνουν τον ανταγωνισμό να αισθάνεται μειονεκτικά! Τα χρώματα όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν είναι λιγάκι εκκεντρικά όμως τα έχουμε πλέον συνηθίσει. Είναι ένας συνδυασμός που είτε σε εξιτάρει και τον αγαπάς, είτε σε απωθεί αισθητικά και τον μισείς. Love or hate ένα πράγμα.
Όσον αφορά την τιμή ξέρουμε ότι τα ~20? ακούγονται και είναι πολλά. Συγκρίνοντάς όμως με τον πρόγονό του (NF-P12) βλέπουμε ότι η τιμή διατηρείται στα ίδια επίπεδα και ο τελικός χρήστης βγαίνει εν τέλει κερδισμένος. Πολύ απλά επειδή με τα ίδια χρήματα αγοράζει έναν ανεμιστήρα που φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι πιο αποτελεσματικός! Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα fans της αγοράς, ναι μεν υπάρχουν ανεμιστήρες των 5-10? που κάνουν την δουλειά τους και ίσως ταιριάζουν χρωματικά με το κουτί σας, όμως κανείς δεν έχει το πακέτο που προσφέρει ο Noctua.
Πάνω τώρα στους ανεμιστήρες του review μας, ναι οι Cooler Master είναι δυνατοί και έχουν LED, όμως κάνουν θόρυβο! Από την άλλη έχουμε τους πλέον αποδοτικούς Everflow που επίσης κάνουν θόρυβο στις 2400RPM, ενώ παράλληλα το χρώμα τους είναι εντελώς απλό. Δεν σε μαγνητίζει, δεν σε εξιτάρει! Λαμβάνοντας υπόψη και το εξαιρετικό bundle που περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς μαζί με έναν ανεμιστήρα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Συμπεριλάβετε στην εξίσωση και τα 6 χρόνια εγγύησης μαζί με τις 150.000 ώρες MTBF και... We have a winner!
[center]
Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των NF-F12 PWM!
Γνωρίζετε όμως πως προέκυψε η εν λόγω εταιρεία; Προέρχεται από την συνεργασία της Αυστριακής Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H και της Ταϊβανέζικης Kolink International Corporation. Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η Kolink διέθετε πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψύξης, οπότε γνώριζε πως να κατασκευάσει ένα αξιόλογο προϊόν. Το σωστό marketing, η δημιουργία πολυάριθμων καναλιών διανομής και οι άριστες σχέσεις με τους προμηθευτές, έκαναν την Noctua να αναπτυχθεί με ραγδαία ταχύτητα. Από την επίσημη ίδρυσή της το 2005 μέχρι σήμερα, φιγουράρει σε παραπάνω από 30 χώρες, ξεχωρίζοντας από τον δύσκολο ανταγωνισμό. Κακά τα ψέματα, δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε πόσες εταιρείες λανσάρουν ψύκτρες για επεξεργαστές την σήμερον ημέρα. Δεν αρκεί όμως απλά να βρεθείς στην αγορά. Χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια προκειμένου να πείσεις το καταναλωτικό κοινό για την αξία των προϊόντων σου. Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η Noctua, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία της πολυβραβευμένης NH-D14.
Πέρα από τις θερμοαπαγωγικές πάστες και τις ψύκτρες για retail/server/workstation συστήματα, η Noctua δυσκολεύει το έργο των ανταγωνιστών και στον τομέα των ανεμιστήρων. Ακολουθώντας και εκεί το μπεζ-μπορντό color scheme, λανσάρει ανεμιστήρες με διαστάσεις 80mm, 92mm, 120mm και 140mm, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια. Οι NF-F12 PWM αποτελούν την νεότερη προσθήκη στην οικογένεια ανεμιστήρων με διάμετρο 12 εκατοστά. Εκμεταλλεύονται άρτια τις τελευταίες τεχνολογίες που "έριξε" η γνωστή εταιρεία στην αγορά και είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να δημιουργούν εξαιρετική στατική πίεση και να εστιάζουν κατάλληλα την ροή αέρα. Στο παρόν review εξετάζουμε εξονυχιστικά τρία NF-F12 PWM fans σε διάφορα σενάρια, για να δούμε αν όντως αξίζουν τα χρήματά τους.
Είστε έτοιμοι;
Ένας ανεμιστήρας με τιμή 20? επιβάλλεται να έχει κάτι το ξεχωριστό για να δικαιολογεί την υψηλή τιμή του. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την Noctua, που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους της. Παρακάτω προσπαθήσαμε να αναλύσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια τις καινοτομίες που στρίμωξε (με την καλή έννοια) η Noctua σε ένα ανεμιστήρα. Σε συνδυασμό με το video που ακολουθεί και τον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs του προϊόντος, ελπίζουμε να καταλάβετε για ποιο λόγο το αντίτιμο είναι τόσο μεγάλο. Φυσικά για να αποδείξουμε τα λεγόμενα της Noctua κάναμε δικές μας μετρήσεις επίδοσης σε ψύκτρα (Noctua NH-D14) και σε ψυγείο (AMD FX Watercooling kit).
1. Heptaperf Impeller
Ειδικά σχεδιασμένα για το καινούριο Focused Flow σύστημα διοχέτευσης αέρα και τα έντεκα stator guide vanes, τα επτά blades του NF-F12 PWM έχουν παραμετροποιηθεί κατάλληλα ώστε να πετυχαίνουν ένα άριστο σημείο ισορροπίας μεταξύ ησυχίας και επιδόσεων.
2. Inner Surface Microstructures
Το μέσα μέρος του βασικού σκελετού του NF-F12 PWM περιλαμβάνει μικροδομές (inner surface microstructures aka ISM) οι οποίες διευκολύνουν την ροή αέρα ανάμεσα στον σκελετό και την έξω πλευρά των πτερυγίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στατικής πίεσης και κατ' επέκταση το βελτιωμένο airflow (περισσότερα CFM), χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ανεπιθύμητος θόρυβος.
3. SSO2 Bearing
O Noctua NF-F12 αποτελεί τον πρώτο ανεμιστήρα που περιλαμβάνει την δεύτερη γενιά του πασίγνωστου μηχανισμού SSO bearing. Χάρη στο ανανεωμένο SSO2 bearing, ο πίσω μαγνήτης τοποθετείται πιο κοντά στον άξονα, πράγμα που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα, ακρίβεια και αντοχή. Ακόμα λοιπόν και αν ακουμπήσετε κατά λάθος τις λεπίδες του ανεμιστήρα κατά την περιστροφή του, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
4. Focused Flow Frame
Σχεδιασμένος για απαιτητική χρήση τόσο σε αερόψυκτρες όσο και σε ψυγεία υδρόψυξης, ο NF-F12 καταφέρνει να πετυχαίνει όμοιες επιδόσεις με αντίπαλους ανεμιστήρες που περιστρέφονται περισσότερες φορές ανά λεπτό. Υπεύθυνα για το Focused Flow Frame είναι τα 11 κομμάτια πλαστικού (stator guide vanes) με τις περίτεχνες εγκοπές, όπου διοχετεύουν με συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο την ροή αέρα στην ψύκτρα ή τα fins του radiator.
5. Metal bearing shell
Γύρω από τον μηχανισμό περιστροφής, αντίθετα με τους συμβατικούς ανεμιστήρες που συναντά κανείς πλαστικό κάλυμμα, βρίσκεται μεταλλικό κέλυφος κατασκευασμένο σε CNC, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και φυσικά βραχώδη σταθερότητα. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που μεταφέρουν την ποιότητα του προϊόντος σε πρωτόγνωρα επίπεδα - δυστυχώς όμως και την τιμή.
6. Integrated Anti-Vibration Pads
Τα αφαιρούμενα αντικραδασμικά pads, εκτός του ότι είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ελαφριά σιλικόνη, ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κραδασμούς. Παράλληλα διατηρούν συμβατότητα με οποιοδήποτε mounting system και fan clips. Σας δίνεται δυνατότητα να τα αφαιρέσετε όμως ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος, μιας και συμβάλλουν εξαιρετικά και στην μείωση του παραγόμενου θορύβου.
7.Varying Angular Distance & Vortex Control Notches
Τα έντεκα stator guide vanes είναι τοποθετημένα με συγκεκριμένο τρόπο για να "διαμοιράζουν" τον παραγόμενο θόρυβο και να κάνουν τον NF-F12 PWM πιο φιλικό/ανάλαφρο στα αυτιά του χρήστη. Παρατηρεί κανείς ότι στην δεξιά πλευρά του ανεμιστήρα η απόσταση μεταξύ των vanes είναι λιγάκι μεγαλύτερη, πράγμα που αποδεικνύει την μελέτη και το R&D της Noctua πάνω στον συγκεκριμένο ανεμιστήρα.
8. Custom designed PWM IC with SCD
O NF-F12 PWM, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από την ονομασία, υποστηρίζει εντελώς αυτοματοποιημένο PWM έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής, χάρη στο custom NE-FD1 PWM IC της Noctua. Εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία SCD, παρέχει ομαλότερες ωθήσεις στην ροπή στρέψης και σχεδόν εκμηδενίζει τον switching "θόρυβο". Συνεπώς ο ανεμιστήρας γίνεται ακόμα πιο αθόρυβος σε χαμηλά RPM.
9. Stepped Inlet Design
O σχεδιασμός Stepped Inlet προσθέτει αναταράξεις στην διαδικασία εισροής αέρα προκειμένου να διευκολύνεται η μετάβαση από την στρωτή στην τυρβώδης ροή. Μειώνεται ο τονικός θόρυβος εισαγωγής αέρα, βελτιώνεται η ροή αέρα και αυξάνεται η απορροφητική ικανότητα του ανεμιστήρα, ιδιαίτερα σε περιορισμένους χώρους, όπως μικρά pc cases.
Specifications | |
Brand | Noctua |
Model | NF-F12 PWM |
Size | 120mm X 120mm X 25mm |
Connector | 4-pin PWM |
Bearing | SSO2 |
Rotational Speed (+/- 10%) | 1500 RPM |
Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%) | 1200 RPM |
Min. Rotational Speed (PWM) | 300 RPM |
Airflow | 93,4 m³/h |
Airflow with L.N.A. | 74,3 m³/h |
Acoustical Noise | 22,4 dB(A) |
Acoustical Noise with L.N.A. | 18,6 dB(A) |
Max. Input Power | 0.6 W |
Max. Input Current | 0.05 A |
Voltage | 12 V |
MTBF | > 150.000 h |
Scope of Delivery | |
Warranty | 6 Year Warranty |
Ένα από πράγματα που αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα της Noctua είναι το εξαιρετικό packaging. Η εμπρόσθια πλευρά του package παρουσιάζει τον NF-F12 sketeched με μαύρο χρώμα σε άσπρο φόντο, ενώ ένα μικρό παράθυρο σε προετοιμάζει ψυχολογικά για το χάρμα οφθαλμών που θα ακολουθήσει μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. H πίσω πλευρά περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα μικρό "φυλλάδιο" με σκληρές σελίδες που εξηγεί όλα τα χαρακτηριστικά που ξεκαθαρίσαμε στην προηγούμενη σελίδα. Τέλος έχουμε τον ανεμιστήρα, στα γνωστά Noctua χρώματα. Για πολλούς τα συγκεκριμένα χρώματα καταντούν βαρετά από ένα σημείο και έπειτα, όμως αποτελούν μια από τις "πατέντες" της εταιρείας - ένα από τα χαρακτηριστικά ορόσημο θα έλεγε κανείς.
Εκτός από τον ανεμιστήρα, στο bundle θα βρει κανείς αντάπτορες, y cables, κλασικές βίδες αλλά και τις γνωστές rubber βίδες που ελαχιστοποιούν τον θόρυβο. Πραγματικά τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από έναν ανεμιστήρα;
Πριν περάσουμε στις μετρήσεις να πούμε δυο λόγια για την μεθοδολογία των μετρήσεών μας. Δοκιμάσαμε τους Noctua NF-F12 PWM στην Noctua NH-D14 και τους συγκρίναμε με τους εργοστασιακούς NF-P12 & NF-P14 της Noctua D14, όπως επίσης και με δύο Cooler Master SickleFlow. Η επιλογή των SickleFlow δεν ήταν τυχαία, μιας και είναι rated στις 2000 RPM (70 CFM), οπότε θέλαμε να δούμε αν όντως οι τεχνολογίες που ενσωμάτωσε η Noctua στον NF-F12 PWM αποδίδουν και εν τέλει αν προσφέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες στις εργοστασιακές ταχύτητες περιστροφής του. Στο AMD Watercooling kit οι stock fans είναι κατασκευασμένοι από την Everflow - rated στις 2400 RPM, 110 CFM και 39.5 dBA. Μετρήσαμε με παρόμοιο τρόπο τόσο σε full RPM όσο και silent mode, ώστε ο παραγόμενος θόρυβος να κινείται στα επίπεδα των Noctua, οπότε και ρίξαμε τους Everflow στις 1000 RPM.
Η επιλογή του επεξεργαστή επίσης δεν έγινε τυχαία. Χρησιμοποιήθηκε μια πραγματική ψησταριά, γνωστή με την ονομασία AMD FX-8150. Overclockάραμε τον επεξεργαστή στα 4.5GHz @ 1.35Vcore, πάνω σε μία ASUS Crosshair V Formula. Το σύστημα βρισκόταν σε Dimastech Benchtable με την θερμοκρασία δωματίου να διατηρείται σταθερή στους 23*C καθ' όλη την διάρκεια των μετρήσεων. Συνεχίζουμε με τις μετρήσεις.
Αρχικά παραθέτουμε το γράφημα όπου συγκρίνουμε τους NF-F12 PWM με τους εργοστασιακούς ανεμιστήρες του AMD FX Watercooling kit - o επεξεργαστής είναι σε idle κατάσταση. Οι Everflow στο Extreme Mode ήταν στις 2400RPM, ενώ στο Silent Mode ήταν στις 1000RPM, όπου και παρήγαγαν παρόμοιο θόρυβο με τους NF-F12 στις 1500RPM! Παρατηρήστε ότι η θερμοκρασία νερού είναι ελαφρώς μικρότερη με τους NF-F12 (εν συγκρίσει με τους everflow @ stock), ενώ ο επεξεργαστής είναι κατά 2 βαθμούς πιο κρύος. Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι παρόλο που η θερμοκρασία νερού είναι εμφανώς καλύτερη με τους Everflow @ Extreme Mode (2400RPM), δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την θερμοκρασία του επεξεργαστή. Η διαφορά είναι μόλις 1 βαθμός Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι με τους Noctua θα έχετε όμοιες επιδόσεις και πολύ λιγότερο θόρυβο - μόλις 18.6 dBA σε σχέση με τα 39.5 dBA των Everflow!
Στο δεύτερο γράφημα ο επεξεργαστής είναι σε load, οπότε οι διαφορές πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Πράγμα που ισχύει! Οι NF-F12 στα ίδια επίπεδα θορύβου με τους Everflow, προσφέρουν μειωμένη θερμοκρασία επεξεργαστή κατά 7 ολόκληρους βαθμούς και μειωμένη θερμοκρασία νερού κατά 6 βαθμούς! Φυσικά όταν οι Everflow εκτοξεύονται στις 2400RPM αποδίδουν καλύτερα, όμως σκεφτείτε ότι παράγουν ΠΟΛΥ περισσότερο θόρυβο. Δεν χρειάζεται καν να σας πείσουμε για την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ τα 18.6 dBA των Noctua και τα 39.5 dBA των Everflow. Όλοι έχετε δουλέψει ανεμιστήρες και γνωρίζετε ότι ο θόρυβος δεν αυξάνεται γραμμικά.
Για να δούμε τώρα και τα αποτελέσματα που πήραμε στην Noctua NH-D14 συγκρίνοντας τους NF-F12 PWM, με τους NF-P12 & NF-P14 και τους SickleFlow. Σε load, οι NF-F12 PWM είναι ελαφρώς καλύτεροι από τους εργοστασιακούς ανεμιστήρες της D14, πολύ καλύτεροι από τους Sickleflow στις 1000RPM και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τους Sickleflow στις 2000RPM. Λαμβάνοντας για πολλοστή φορά υπόψη ότι μιλάμε για ανεμιστήρες που παράγουν μόλις 18.6 dBA στις 1500RPM, νομίζουμε ότι η Noctua δικαιώνεται για τις επιλογές της.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα από τον Noctua NF-F12 PWM. Όμως μόλις ήρθε στα χέρια μας και τον βάλαμε πλάι-πλάι με τον NF-P12, καταλάβαμε ότι δεν είναι απλά ένας βελτιωμένος NF-P12, αλλά ένας ανεμιστήρας φτιαγμένος κυριολεκτικά από το μηδέν. Βελτιωμένη στατική πίεση και ροή αέρα, μελετημένος σχεδιασμός και χαρακτηριστικά που κάνουν τον ανταγωνισμό να αισθάνεται μειονεκτικά! Τα χρώματα όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν είναι λιγάκι εκκεντρικά όμως τα έχουμε πλέον συνηθίσει. Είναι ένας συνδυασμός που είτε σε εξιτάρει και τον αγαπάς, είτε σε απωθεί αισθητικά και τον μισείς. Love or hate ένα πράγμα.
Όσον αφορά την τιμή ξέρουμε ότι τα ~20? ακούγονται και είναι πολλά. Συγκρίνοντάς όμως με τον πρόγονό του (NF-P12) βλέπουμε ότι η τιμή διατηρείται στα ίδια επίπεδα και ο τελικός χρήστης βγαίνει εν τέλει κερδισμένος. Πολύ απλά επειδή με τα ίδια χρήματα αγοράζει έναν ανεμιστήρα που φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι πιο αποτελεσματικός! Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα fans της αγοράς, ναι μεν υπάρχουν ανεμιστήρες των 5-10? που κάνουν την δουλειά τους και ίσως ταιριάζουν χρωματικά με το κουτί σας, όμως κανείς δεν έχει το πακέτο που προσφέρει ο Noctua.
Πάνω τώρα στους ανεμιστήρες του review μας, ναι οι Cooler Master είναι δυνατοί και έχουν LED, όμως κάνουν θόρυβο! Από την άλλη έχουμε τους πλέον αποδοτικούς Everflow που επίσης κάνουν θόρυβο στις 2400RPM, ενώ παράλληλα το χρώμα τους είναι εντελώς απλό. Δεν σε μαγνητίζει, δεν σε εξιτάρει! Λαμβάνοντας υπόψη και το εξαιρετικό bundle που περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς μαζί με έναν ανεμιστήρα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Συμπεριλάβετε στην εξίσωση και τα 6 χρόνια εγγύησης μαζί με τις 150.000 ώρες MTBF και... We have a winner!
[center]
Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των NF-F12 PWM!