Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review: Fast and affordable
Kingston. To όνομα έχει συνδυαστεί αποκλειστικά με προϊόντα μνήμης. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε όταν η Kingston κατέχει το 46% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευής μνημών τρίτων κατασκευαστών. Είναι πρώτη σε πωλήσεις USB Flash drives και δεύτερη σε πωλήσεις flash μνημών στον κόσμο. Για το 2011 τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 6.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετά όμως με τις "επιδόσεις" της εταιρείας. Το 2002 η Kingston παρουσιάζει μία νέα γενιά μνημών με όνομα HyperX, που από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα είναι το όνομα που φέρουν τα προϊόντα της εταιρείας με τις καλύτερες επιδόσεις. Προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στους gamers και enthusiasts των υπολογιστών. Kingston. To όνομα έχει συνδυαστεί αποκλειστικά με προϊόντα μνήμης. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε όταν η Kingston κατέχει το 46% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευής μνημών τρίτων κατασκευαστών. Είναι πρώτη σε πωλήσεις USB Flash drives και δεύτερη σε πωλήσεις flash μνημών στον κόσμο. Για το 2011 τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 6.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετά όμως με τις "επιδόσεις" της εταιρείας. Το 2002 η Kingston παρουσιάζει μία νέα γενιά μνημών με όνομα HyperX, που από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα είναι το όνομα που φέρουν τα προϊόντα της εταιρείας με τις καλύτερες επιδόσεις. Προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στους gamers και enthusiasts των υπολογιστών.
Ένα προϊόν της σειράς HyperX θα μας απασχολήσει στο παρόν review. O λόγος γίνεται για τη νέα γενιά HyperX Solid State Drives, Kingston HyperX 3K. Έχοντας δοκιμάσει στο παρελθόν HyperX Solid State Drive της Kingston, review του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε το λιγότερο ενθουσιασμένοι για το τι μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά η Kingston. Γνωρίζαμε από πριν πως τα νέα drives με το πρόθεμα 3K, κάνουν χρήση ίδιων Synchronous NAND flash μνημών των 25nm, μόνο που αυτή τη φορά τα write/erase cycles μειώθηκαν στα 3.000 από τα 5.000 στο κανονικό μοντέλο HyperX και ο λόγος είναι κυρίως το κόστος. Φυσικά δεν μιλάμε για δεύτερης κατηγορίας μνήμες, ούτε για δεύτερης κατηγορίας προϊόν, απλά για ένα προϊόν το οποίο έχει όλα τα οφέλη του πρώτου Kingston HyperX με χαμηλότερο όμως κόστος. Κάτι που το κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά και πιο προσιτό στον υποψήφιο αγοραστή. Για τους υποψήφιους αγοραστές που ίσως έχουν ενδοιασμούς ως προς τα "λίγα" write/erase cycles των νέων μνημών, απλά να αναφέρουμε πως το 240GB 3Κ μοντέλο μπορεί να διαγραφεί και να επανεγγραφεί μέχρι το σύνολο των δεδομένων να φτάσει τα 156ΤΒ, νούμερο υπερβολικά υψηλό.
Ο Kingston HyperX 3Κ 240GB SSD είναι λοιπόν το προϊόν που μας απεστάλει από την Kingston για να δούμε αν η νέα σειρά δικαιωματικά φέρει το όνομα HyperX. Με 16 συνολικά 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες και τον LSI Sandforce SF-2281 controller να δίνει ζωή στο drive η Kingston υπόσχεται για το νέο 3Κ μοντέλο της, 555ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 510ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα Random Writes IOPS στα 4Κ QD32 να φτάνουν τις 60.000 για το μοντέλο των 240GB. Αν το drive θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα ανακοινώσιμα από την εταιρεία νούμερα, θα το δούμε μαζί στις επόμενες σελίδες του review.
O Kingston HyperX 3K, όπως και το προγενέστερο μοντέλο αλλά και όλα τα Solid State Drives της Kingston, έρχεται μέσα σε ένα υπερπλήρες bundle. To bundle περιλαμβάνει:
1) Το sexy looks drive
2) Μεταλλικό μετατροπέα (adaptor) με το HyperX logo από 2.5 σε 3.5 ίντσες
3) Βίδες για το drive ώστε να τοποθετηθεί πάνω στον adaptor αλλά και στο case
4) Καλώδιο δεδομένων SATA3
5) Θήκη μετατροπής του drive σε εξωτερικό μαζί με USB καλώδιο
6) CD με software για μεταφορά του λειτουργικού συστήματος από τον παλιό μας HDD στο νέο μας SSD
7) Συλλεκτικό κατσαβίδι HyperX
Αρκετά όμως με τα λόγια. Ας δούμε για αρχή μερικές φωτογραφίες του Kingston HyperX 3K 240GB.
Ίσως από τα πιο όμορφα Solid State Drives που έχουμε δει, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να μας απασχολήσει στο παρόν review. Στην επόμενη σελίδα εγκαθιστούμε τον Kingston HyperX 3K στο σύστημα δοκιμής μας και θα αναφέρουμε αναλυτικά τα tests που τον υποβάλλαμε...
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον Kingston ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.
[/center]
Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr από το SSD Round Up 2012 και μετά έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:
A) Δοκιμές των drives κενά.
1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)
Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.
1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
Φυσικά το review που θα ακολουθήσει δεν είναι μία απλή παρουσίαση των επιδόσεων του HyperX 3K, αλλά μία άμεση σύγκριση με τα γρηγορότερα drives του SSD Round Up 2012 και φυσικά μία άμεση σύγκριση με τον Patriot Pyro SE 240GB που δοκιμάσαμε πριν λίγες μέρες. Ο λόγος είναι απλός. Πάνω στο SSD Round Up φιλοδοξούμε να χτίσουμε μία βάση επιδόσεων για όλα τα drives που θα δοκιμάζουμε στο HwBox.gr. Έτσι ο Kingston HyperX 3K 240GB του review θα συναγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες του SSD Round Up με τα δύο γρηγορότερα drives αλλά και με τον Patriot Pyro SE.
Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τον HyperX 3K κενό...
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του Kingston HyperX 3K για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:
Στο πρώτο benchmark του review, CrystalDiskMark, o Kingston δεν ξεκινάει και τόσο καλά. Λόγω χαμηλής απόδοσης στις σειριακές αναγνώσεις αλλά και στα υψηλά QD ή για να το θέσουμε καλύτερα, λόγω χαμηλότερης απόδοσης από τους υπόλοιπους, πέφτει στην τελευταία θέση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις εγγραφές, όπου περνάει μπροστά από όλα τα μικρότερα σε GB drives και φτάνει ελάχιστα ΜΒ/s πίσω από τον Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:
Όπως και στο CrystalDiskMark έτσι και στο AS SSD Benchmark ο Kingston πέφτει πίσω από τα δύο γρηγορότερα drives του SSD RoundUp και τον Patriot Pyro SE. Στις εγγραφές ισχύει και πάλι ότι και στο CrystalDiskMark, η διαφορά του Kingston που είναι στη 2η θέση είναι μόλις 1MB/s από τον πρώτο, Patriot Pyro SE. Στις αντιγραφές όμως τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ο Kingston πέφτει αρκετά πίσω από τα γρήγορα drives του συγκριτικού.
Ένα προϊόν της σειράς HyperX θα μας απασχολήσει στο παρόν review. O λόγος γίνεται για τη νέα γενιά HyperX Solid State Drives, Kingston HyperX 3K. Έχοντας δοκιμάσει στο παρελθόν HyperX Solid State Drive της Kingston, review του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε το λιγότερο ενθουσιασμένοι για το τι μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά η Kingston. Γνωρίζαμε από πριν πως τα νέα drives με το πρόθεμα 3K, κάνουν χρήση ίδιων Synchronous NAND flash μνημών των 25nm, μόνο που αυτή τη φορά τα write/erase cycles μειώθηκαν στα 3.000 από τα 5.000 στο κανονικό μοντέλο HyperX και ο λόγος είναι κυρίως το κόστος. Φυσικά δεν μιλάμε για δεύτερης κατηγορίας μνήμες, ούτε για δεύτερης κατηγορίας προϊόν, απλά για ένα προϊόν το οποίο έχει όλα τα οφέλη του πρώτου Kingston HyperX με χαμηλότερο όμως κόστος. Κάτι που το κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά και πιο προσιτό στον υποψήφιο αγοραστή. Για τους υποψήφιους αγοραστές που ίσως έχουν ενδοιασμούς ως προς τα "λίγα" write/erase cycles των νέων μνημών, απλά να αναφέρουμε πως το 240GB 3Κ μοντέλο μπορεί να διαγραφεί και να επανεγγραφεί μέχρι το σύνολο των δεδομένων να φτάσει τα 156ΤΒ, νούμερο υπερβολικά υψηλό.
Ο Kingston HyperX 3Κ 240GB SSD είναι λοιπόν το προϊόν που μας απεστάλει από την Kingston για να δούμε αν η νέα σειρά δικαιωματικά φέρει το όνομα HyperX. Με 16 συνολικά 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες και τον LSI Sandforce SF-2281 controller να δίνει ζωή στο drive η Kingston υπόσχεται για το νέο 3Κ μοντέλο της, 555ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 510ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα Random Writes IOPS στα 4Κ QD32 να φτάνουν τις 60.000 για το μοντέλο των 240GB. Αν το drive θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα ανακοινώσιμα από την εταιρεία νούμερα, θα το δούμε μαζί στις επόμενες σελίδες του review.
O Kingston HyperX 3K, όπως και το προγενέστερο μοντέλο αλλά και όλα τα Solid State Drives της Kingston, έρχεται μέσα σε ένα υπερπλήρες bundle. To bundle περιλαμβάνει:
1) Το sexy looks drive
2) Μεταλλικό μετατροπέα (adaptor) με το HyperX logo από 2.5 σε 3.5 ίντσες
3) Βίδες για το drive ώστε να τοποθετηθεί πάνω στον adaptor αλλά και στο case
4) Καλώδιο δεδομένων SATA3
5) Θήκη μετατροπής του drive σε εξωτερικό μαζί με USB καλώδιο
6) CD με software για μεταφορά του λειτουργικού συστήματος από τον παλιό μας HDD στο νέο μας SSD
7) Συλλεκτικό κατσαβίδι HyperX
Αρκετά όμως με τα λόγια. Ας δούμε για αρχή μερικές φωτογραφίες του Kingston HyperX 3K 240GB.
Ίσως από τα πιο όμορφα Solid State Drives που έχουμε δει, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να μας απασχολήσει στο παρόν review. Στην επόμενη σελίδα εγκαθιστούμε τον Kingston HyperX 3K στο σύστημα δοκιμής μας και θα αναφέρουμε αναλυτικά τα tests που τον υποβάλλαμε...
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον Kingston ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.
Σύστημα Δοκιμής |
[CENTER]Hardware | |
: Motherboard : | ASUS Maximus IV Extreme-Z |
: CPU : | Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz |
: RAM : | Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T |
: GPU : | Gainward GTX480 1536MB |
: SSD : | Intel X25-M Postville |
: Storage : | 4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5 |
: PSU : | Corsair HX850Watt |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit SP1 |
Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr από το SSD Round Up 2012 και μετά έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:
A) Δοκιμές των drives κενά.
1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)
Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.
1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
Φυσικά το review που θα ακολουθήσει δεν είναι μία απλή παρουσίαση των επιδόσεων του HyperX 3K, αλλά μία άμεση σύγκριση με τα γρηγορότερα drives του SSD Round Up 2012 και φυσικά μία άμεση σύγκριση με τον Patriot Pyro SE 240GB που δοκιμάσαμε πριν λίγες μέρες. Ο λόγος είναι απλός. Πάνω στο SSD Round Up φιλοδοξούμε να χτίσουμε μία βάση επιδόσεων για όλα τα drives που θα δοκιμάζουμε στο HwBox.gr. Έτσι ο Kingston HyperX 3K 240GB του review θα συναγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες του SSD Round Up με τα δύο γρηγορότερα drives αλλά και με τον Patriot Pyro SE.
Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τον HyperX 3K κενό...
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του Kingston HyperX 3K για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:
CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
Στο πρώτο benchmark του review, CrystalDiskMark, o Kingston δεν ξεκινάει και τόσο καλά. Λόγω χαμηλής απόδοσης στις σειριακές αναγνώσεις αλλά και στα υψηλά QD ή για να το θέσουμε καλύτερα, λόγω χαμηλότερης απόδοσης από τους υπόλοιπους, πέφτει στην τελευταία θέση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις εγγραφές, όπου περνάει μπροστά από όλα τα μικρότερα σε GB drives και φτάνει ελάχιστα ΜΒ/s πίσω από τον Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:
AS SSD Benchmark Read
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
Όπως και στο CrystalDiskMark έτσι και στο AS SSD Benchmark ο Kingston πέφτει πίσω από τα δύο γρηγορότερα drives του SSD RoundUp και τον Patriot Pyro SE. Στις εγγραφές ισχύει και πάλι ότι και στο CrystalDiskMark, η διαφορά του Kingston που είναι στη 2η θέση είναι μόλις 1MB/s από τον πρώτο, Patriot Pyro SE. Στις αντιγραφές όμως τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ο Kingston πέφτει αρκετά πίσω από τα γρήγορα drives του συγκριτικού.
AS SSD Benchmark Compression
[/center]
Στο Compression Benchmark του AS SSD, βλέπουμε τυπική συμπεριφορά για Sandforce drive. Ενώ οι αναγνώσεις επηρεάζονται ελάχιστα από την συμπίεση των δεδομένων, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εγγραφές, όπου όσο αυξάνεται το ποσοστό συμπίεσης, τόσο αυξάνει και η ταχύτητα του drive.
Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS.
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του Kingston στα IOPS.
Δυστυχώς στο HD Tune Pro 5.00, όπως και με τον Patriot, έτσι και ο Kingston δεν μπορεί να φτάσει σχεδόν κανένα από τα 120/128GB drives. Αν και νομίζουμε πως είναι θέμα του software και όχι καθαρά των drives, αυτό θα φανεί από τις επόμενες μετρήσεις με IOPS.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις (εξαιρείται η συστοιχία Raid 0 με τους 2 Vertex 3) να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.
[CENTER]Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review | ||||
AS SSD Compression Benchmark: Drive Blank | ||||
Kingston HyperX 3K 240GB | Patriot Pyro SE 240GB | OCZ Vertex 3 MAX IOPS | Samsung 830 | |
Στο Compression Benchmark του AS SSD, βλέπουμε τυπική συμπεριφορά για Sandforce drive. Ενώ οι αναγνώσεις επηρεάζονται ελάχιστα από την συμπίεση των δεδομένων, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εγγραφές, όπου όσο αυξάνεται το ποσοστό συμπίεσης, τόσο αυξάνει και η ταχύτητα του drive.
Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS.
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του Kingston στα IOPS.
HD Tune Pro 5.00 Random Access Read
HD Tune Pro 5.00 Random Access Write
HD Tune Pro 5.00 Random Access Write
Δυστυχώς στο HD Tune Pro 5.00, όπως και με τον Patriot, έτσι και ο Kingston δεν μπορεί να φτάσει σχεδόν κανένα από τα 120/128GB drives. Αν και νομίζουμε πως είναι θέμα του software και όχι καθαρά των drives, αυτό θα φανεί από τις επόμενες μετρήσεις με IOPS.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις (εξαιρείται η συστοιχία Raid 0 με τους 2 Vertex 3) να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.
Anvil's Storage Utilities
[/center]
To Anvil's Storage Utilities benchmark παρουσιάζει τελείως διαφορετική εικόνα από το HDTune Pro 5.00. Εδώ τα δύο 240GB drives κυριαρχούν, με τον Kingston να περνάει πρώτος με συνολικό score: 4.643,25 πόντους, 5 πόντους περισσότερους από τον αμέσως επόμενο Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε και στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις των IOPS, με IOMeter...
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:
Στις μετρήσεις με το IOMeter 1.1.0 (2010) o Kingston περνάει μπροστά από τον μέχρι τώρα δεύτερο στην κατάταξη Pyro SE και στέκεται πίσω ακριβώς από τον πολύ γρήγορο Samsung 830. Οι διαφορές του πάλι με τον Patriot είναι πολύ μικρές (100IOPS στο σύνολο του test). Στη μέτρηση για τα MAX IOPS, είναι εύκολα πρώτος με 91152,34 IOPS και ότι πιο γρήγορο έχουμε δει μέχρι τώρα σε μονό drive.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του Kingston HyperX 3K χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...
Στο PCMark05 αλλά και στο PCMark Vantage x64 ο Kingston HyperX 3K απογοητεύει. Είναι πολύ σπάνιο για drive με Sandforce controller, να δίνει τόσο χαμηλά νούμερα. Αν το drive ήταν μέσα στη λίστα με όλα τα drives στο SSD RoundUp θα ήταν μέσα στην τελευταία πεντάδα. Κάτι έχει πάει πολύ άσχημα με το firmware του drive εδώ...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
Στο PCMark7 η απόδοση του Kingston είναι τελείως διαφορετική απ' ότι στα προηγούμενα PCMarks. Εδώ το drive εκτοπίζει τον Samsung από την δεύτερη θέση, έστω και για λίγα Marks και μπαίνει πίσω ακριβώς από τον Performance Pro της Corsair με 5398Μarks.
Όσο το drive ήταν άδειο οι επιδόσεις ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στο drive εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή τις μετρήσεις του Kingston HyperX 3K 240GB με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:
Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού ο Kingston καταφέρνει και κρατάει την τέταρτη θέση στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, πίσω από τον Patriot Pyro SE, εκτοπίζοντας για λίγα MB/s τον αμέσως επόμενο Samsung 830 128GB. Στις εγγραφές, παραμένει δεύτερος στην κατάταξη πάλι πίσω από τον Pyro SE. Τα περισσότερα κανάλια μνήμης, βοηθούν στις εγγραφές και τα δύο drives να κρατήσουν την πρωτιά.
Συνέχεια με AS SSD Benchmark...
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark οι επιδόσεις των δύο 240αρηδων LSI Sandforce SSD στα 4K QD64 είναι χαμηλές, αυτός είναι και ο λόγος που πέφτουν πιο πίσω από τα NON Sandforce drives. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στις εγγραφές όπου εκεί τα περισσότερα κανάλια μνήμης δίνουν στον Kingston την πρωτιά. Στις αντιγραφές οι επιδόσεις του Kingston, όπως και όταν ήταν άδειος, παραμένουν χαμηλά, αρκετά πίσω από τους πρώτους της κατάταξης.
[CENTER]Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review | ||||
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank | ||||
Kingston HyperX 3K: 4643.25 | Patriot Pyro SE: 4638.65 | OCZ Vertex 3 MI: 4473.35 | Intel 520: 4285.04 | |
To Anvil's Storage Utilities benchmark παρουσιάζει τελείως διαφορετική εικόνα από το HDTune Pro 5.00. Εδώ τα δύο 240GB drives κυριαρχούν, με τον Kingston να περνάει πρώτος με συνολικό score: 4.643,25 πόντους, 5 πόντους περισσότερους από τον αμέσως επόμενο Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε και στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις των IOPS, με IOMeter...
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:
IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
Στις μετρήσεις με το IOMeter 1.1.0 (2010) o Kingston περνάει μπροστά από τον μέχρι τώρα δεύτερο στην κατάταξη Pyro SE και στέκεται πίσω ακριβώς από τον πολύ γρήγορο Samsung 830. Οι διαφορές του πάλι με τον Patriot είναι πολύ μικρές (100IOPS στο σύνολο του test). Στη μέτρηση για τα MAX IOPS, είναι εύκολα πρώτος με 91152,34 IOPS και ότι πιο γρήγορο έχουμε δει μέχρι τώρα σε μονό drive.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του Kingston HyperX 3K χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...
PCMark05 HDD Test Suite
...και συνεχίζουμε με Vantage x64...
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
...και συνεχίζουμε με Vantage x64...
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
Στο PCMark05 αλλά και στο PCMark Vantage x64 ο Kingston HyperX 3K απογοητεύει. Είναι πολύ σπάνιο για drive με Sandforce controller, να δίνει τόσο χαμηλά νούμερα. Αν το drive ήταν μέσα στη λίστα με όλα τα drives στο SSD RoundUp θα ήταν μέσα στην τελευταία πεντάδα. Κάτι έχει πάει πολύ άσχημα με το firmware του drive εδώ...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
PCMark7 Storage Suite Part 1
PCMark7 Storage Suite Part 2
PCMark7 Storage Suite Part 2
Στο PCMark7 η απόδοση του Kingston είναι τελείως διαφορετική απ' ότι στα προηγούμενα PCMarks. Εδώ το drive εκτοπίζει τον Samsung από την δεύτερη θέση, έστω και για λίγα Marks και μπαίνει πίσω ακριβώς από τον Performance Pro της Corsair με 5398Μarks.
Όσο το drive ήταν άδειο οι επιδόσεις ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στο drive εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή τις μετρήσεις του Kingston HyperX 3K 240GB με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:
CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού ο Kingston καταφέρνει και κρατάει την τέταρτη θέση στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, πίσω από τον Patriot Pyro SE, εκτοπίζοντας για λίγα MB/s τον αμέσως επόμενο Samsung 830 128GB. Στις εγγραφές, παραμένει δεύτερος στην κατάταξη πάλι πίσω από τον Pyro SE. Τα περισσότερα κανάλια μνήμης, βοηθούν στις εγγραφές και τα δύο drives να κρατήσουν την πρωτιά.
Συνέχεια με AS SSD Benchmark...
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:
AS SSD Benchmark Read
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark οι επιδόσεις των δύο 240αρηδων LSI Sandforce SSD στα 4K QD64 είναι χαμηλές, αυτός είναι και ο λόγος που πέφτουν πιο πίσω από τα NON Sandforce drives. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στις εγγραφές όπου εκεί τα περισσότερα κανάλια μνήμης δίνουν στον Kingston την πρωτιά. Στις αντιγραφές οι επιδόσεις του Kingston, όπως και όταν ήταν άδειος, παραμένουν χαμηλά, αρκετά πίσω από τους πρώτους της κατάταξης.
AS SSD Benchmark Compression
[/center]
Στο AS SSD Compression benchmark η συμπεριφορά του Kingston παραμένει όπως ήταν, όταν το drive ήταν άδειο. Δεν είναι ιδανική όπως του Samsung 830 που μπορούμε να δούμε στην φωτογραφία, αλλά παραμένει αρκετά πιο στρωτή από αυτήν του Vertex 3 MAX IOPS. Ίδια ακριβώς με τον Patriot Pyro SE.
Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις του HyperX 3K σε IOPS, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτόν...
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.
H πτώση ήρθε και είναι οδυνηρή. Γνωρίζουμε μέχρι τώρα πως όλα τα LSI Sandforce based drives δέχονται ισχυρό πλήγμα στο HDTune Pro 5.00 όταν εγκαθίσταται το λειτουργικό επάνω τους, ειδικά στα 512Β, 4Κ και 64Κ, αλλά στην περίπτωση του Kingston η πτώση είναι μεγάλη. Το drive πέφτει πίσω σε επιδόσεις ακόμα και από τον Agility 3 120GB, στις μετρήσεις 512Β, 4Κ και 64Κ.
Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του Kingston HyperX 3K 240GB.
[CENTER]Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review | ||||
AS SSD Compression Benchmark: Drive with OS | ||||
Kingston HyperX 3K 240GB | Patriot Pyro SE 240GB | OCZ Vertex 3 MAX IOPS | Samsung 830 | |
Στο AS SSD Compression benchmark η συμπεριφορά του Kingston παραμένει όπως ήταν, όταν το drive ήταν άδειο. Δεν είναι ιδανική όπως του Samsung 830 που μπορούμε να δούμε στην φωτογραφία, αλλά παραμένει αρκετά πιο στρωτή από αυτήν του Vertex 3 MAX IOPS. Ίδια ακριβώς με τον Patriot Pyro SE.
Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις του HyperX 3K σε IOPS, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτόν...
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.
HD Tune Pro 5.00 Random Access Read
H πτώση ήρθε και είναι οδυνηρή. Γνωρίζουμε μέχρι τώρα πως όλα τα LSI Sandforce based drives δέχονται ισχυρό πλήγμα στο HDTune Pro 5.00 όταν εγκαθίσταται το λειτουργικό επάνω τους, ειδικά στα 512Β, 4Κ και 64Κ, αλλά στην περίπτωση του Kingston η πτώση είναι μεγάλη. Το drive πέφτει πίσω σε επιδόσεις ακόμα και από τον Agility 3 120GB, στις μετρήσεις 512Β, 4Κ και 64Κ.
Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του Kingston HyperX 3K 240GB.
Anvil's Storage Utilities
[/center]
Ελάχιστα άλλαξαν οι επιδόσεις του Kingston στο Anvil's Storage Utilities μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Το drive παραμένει στην κορυφή, χάνοντας για ελάχιστους πόντους την πρωτιά που κατείχε, όταν ήταν άδειο, από τον Patriot Pyro SE.
Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στον Kingston HyperX 3K:
Όπως όταν ήταν κενός, έτσι και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του o Kingston HyperX 3K 240GB, κρατάει τη δεύτερη θέση πίσω από τον Samsung 830. Στη μέτρηση εγγραφών για τα ΜΑΧ IOPS 4K με QD32 παραμένει στην κορυφή αφήνοντας τον Patriot Pyro SE πίσω του για 200 περίπου IOPS.
Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του Round Up θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:
Και συνεχίζουμε με Vantage X64
Μετά την εγκατάσταση του Operating System η απόδοση του Kingston στα PCMarks είναι αρκετά καλύτερη απ΄ότι στα υπόλοιπα drives και αυτό γιατί το πλήγμα που δέχτηκε είναι πολύ μικρότερο. Έτσι στο PCMark05 καταφέρνει και πλασάρεται τέταρτος, πίσω από τον Samsung 830. Το ίδιο ισχύει και στο PCMark Vantage x64, όπου ανεβαίνει αρκετές θέσεις και είναι ελάχιστα πίσω από τον Patriot Pyro SE. Πάμε να δούμε στην επόμενη σελίδα και το τρίτο και τελευταίο PCMark, το PCMark7...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
Στο PCMark7, ο Kingston διατηρεί τη θέση του, όπως όταν ήταν κενός και τερματίζει δεύτερος, αμέσως μετά τον πολύ γρήγορο Corsair Performance Pro 128GB, με 5413Marks.
Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...
Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:
Για 24ms, δεν μπόρεσε ο Kingston να πέσει κάτω από τα 14 συνολικά δευτερόλεπτα για την εκκίνηση του λειτουργικού, κάτι που κατάφεραν τα πιο γρήγορα drives του συγκριτικού και ο πρόσφατα δοκιμασμένος Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).
Ενώ το drive στις δοκιμές συμπίεσης τα πήγε αρκετά καλά και χρειάστηκε μόλις 27.2 δευτερόλεπτα για να συμπιέσει το ISO των 3.2GB, δεν συνέβει το ίδιο και με την αποσυμπίεση του RAR αρχείου όπου χρειάστηκε αρκετά δευτερόλεπτα περισσότερα από τα γρηγορότερα drives (σχεδόν επτά δευτερόλεπτα περισσότερα από τον Patriot Pyro SE).
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.
Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:
1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.
(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)
Στις δοκιμές αντιγραφών ο Kingston παραμένει πίσω από τα γρηγορότερα drives και από τον άμεσο αντίπαλό του, Patriot Pyro SE και αυτό οφείλεται κυρίως στα 14 δευτερόλεπτα περισσότερο που χρειάστηκε για την αντιγραφή του μεγάλου MKV αρχείου.
Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...
Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την αποδώσει του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:
1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.
Στις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών, ο Kingston τερματίζει δεύτερος στην κατάταξη, πίσω ακριβώς από τον Patriot Pyro SE για μερικά milliseconds. Τα drives δείχνουν να είναι ίδια μεταξύ τους εδώ και κυριαρχούν όλων των 120/128GB SSD του συγκριτικού.
Gaming time...
High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:
Και η κυριαρχία του Samsung 830 σταματάει εδώ στις δοκιμές με τα παιχνίδια. Δέκα δευτερόλεπτα λιγότερα χρειάστηκε ο Kingston HyperX 3Κ για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του F1 2011, κάτι που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, με διαφορά. Και αφού τελειώσαμε και τις μετρήσεις καθημερινών εφαρμογών πάμε μαζί στην επόμενη σελίδα να ζορίσουμε λίγο τον Kingston HyperX 3K γεμίζοντάς τον με δεδομένα και φτάνοντας τον στα όριά του...
Δοκιμές με τoν HyperX 3K γεμάτo στο 50% και στο 90%, ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.
Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90%. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:
Καθώς το drive έχει μόνο 112GB ελεύθερα οι επιδόσεις αλλάζουν αρκετά. Στις αναγνώσεις παραμένει ανάμεσα στα πιο γρήγορα drives, περνώντας και τον Patriot Pyro SE, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στις εγγραφές και τις αντιγραφές. Στις εγγραφές χάνει την δεύτερη θέση από τον Corsair Performance Pro ενώ στις αντιγραφές χάνει σχεδόν 100ΜΒ/s απ' ότι όταν είχε μόνο το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του. Δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε να γεμίζουμε το drive με δεδομένα...
Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τον HyperX 3K 240GB με 202GB δεδομένων και ξαναπαίρνουμε μετρήσεις με το AS SSD Benchmark:
Στις αναγνώσεις με το drive γεμάτο στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του, ο Kingston παραμένει ανάμεσα στα γρήγορα drives, αν και έχει πέσει πίσω από τον Patriot Pyro SE ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, ο Pyro SE έχει ανέβει θέσεις και περνάει μπροστά. Στις εγγραφές ο Kingston επανέρχεται μέσα στους γρήγορους και κατακτά την δεύτερη θέση αμέσως μετά τον Corsair Performance Pro. Στις εγγραφές περνάει αρκετά μπροστά από τον Patriot Pyro SE, αλλά αρκετά πίσω από τον δεύτερο της κατάταξης, Crucial M4.
Θα κλείσουμε αυτό το review στην επόμενη σελίδα με μερικά λόγια για τον Kingston HyperX 3K 240GB καθώς και την τελική βαθμολογία.
H Kingston ηγέτιδα στον χώρο των μνημών ηλεκτρονικών υπολογιστών μας απέστειλε το νέο της μοντέλο που ανήκει στην οικογένεια των HyperX προϊόντων και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε το λιγότερο ικανοποιημένοι από το drive. Ο νέος Kingston HyperX 3K 240GB αποδείχτηκε άξιος του ονόματος που φέρει. Το drive, αν εξαιρέσουμε τα δύο παλιά PCMarks ήταν αρκετά γρήγορο. Σε πολλές περιπτώσεις (IOPS) ξεπέρασε οποιοδήποτε αντίπαλο κι αν τον συγκρίναμε αποδεικνύοντας πως η Kingston ναι μεν έριξε αρκετά το κόστος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο HyperX, αλλά όχι τις επιδόσεις που παρέμειναν ψηλά. Ο Sandforce SF-2281 controller μαζί με τις 16, 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες έδωσαν στο drive πολύ καλές επιδόσεις παντού. Για 15? παραπάνω ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί αν θέλει να προμηθευτεί το upgrade bundle kit (έτσι το ονομάζει η Kingston και αυτό μας απεστάλει για δοκιμή) για να ωφεληθεί από όλα τα έξτρα που αυτό προσφέρει και που αναφέραμε στην πρώτη σελίδα του παρόντος review. Αν και το drive χρησιμοποιεί φθηνότερες μνήμες των 3.000 κύκλων (συνολικά το drive των 240GB μπορεί να δεχτεί 156ΤΒ δεδομένων) αυτό δεν είχε επίπτωση στις επιδόσεις που παρέμειναν στην κορυφή, όπως μπορέσαμε να δούμε και από την άμεση σύγκρισή του με τον Patriot Pyro SE 240GB.
Θα θέλαμε όμως να αναφέρουμε και τα αρνητικά του συγκεκριμένου drive έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη εικόνα του προϊόντος:
1) Η Kingston έριξε στην αγορά τον 3Κ ως μία φθηνή εναλλακτική του κανονικού μοντέλου. Μπορεί όντως ο 3Κ να είναι αρκετά φθηνότερος από τον αντίστοιχο HyperX (κάτι παραπάνω από 70?), αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως το drive συνολικά δεν είναι φθηνό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και ο OCZ Vertex 3 240GB αλλά και ο Corsair Force GT 240GB που είναι άμεσοι αντίπαλοι του Kingston HyperX 3K 240GB είναι αρκετά φθηνότεροι και προσφέρουν ίδιες επιδόσεις, χωρίς να κάνουν χρήση μνημών λιγότερων κύκλων ζωής.
2) Περιμένουμε από την Kingston που την θεωρούμε κορυφαία εταιρεία στον χώρο, ένα SSD Toolbox για τα προϊόντα της. Το είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο review πως το SSD Toolbox που δίνει για download, παρέχει πληροφορίες μόνο για την κατάσταση του προϊόντoς και όχι για αναβάθμιση του firmware, για secure erase ή για manual TRIM, όπως π.χ. το Intel SSD Toolbox ή το Samsung Magician.
Τίποτα όμως από όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να μειώσει το γεγονός πως η Kingston για άλλη μία φορά παρουσίασε ένα άξιο συνεχιστή του ονόματος HyperX, με το bundle και τις επιδόσεις να είναι στην κορυφή, όπως τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει. Ο υποψήφιος αγοραστής θα μείνει παραπάνω από ικανοποιημένος.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω η τελική βαθμολογία που απέσπασε ο Kingston HyperX 3K 240GB διαμορφώνεται ως εξής:
Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Kingston για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.
[CENTER]Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review | ||||
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS | ||||
Patriot Pyro SE: 4695.53 | Kingston HyperX 3K: 4638.30 | Intel 520: 4263.23 | OCZ Vertex 3 MI: 4241.01 | |
Ελάχιστα άλλαξαν οι επιδόσεις του Kingston στο Anvil's Storage Utilities μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Το drive παραμένει στην κορυφή, χάνοντας για ελάχιστους πόντους την πρωτιά που κατείχε, όταν ήταν άδειο, από τον Patriot Pyro SE.
Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στον Kingston HyperX 3K:
IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
Όπως όταν ήταν κενός, έτσι και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του o Kingston HyperX 3K 240GB, κρατάει τη δεύτερη θέση πίσω από τον Samsung 830. Στη μέτρηση εγγραφών για τα ΜΑΧ IOPS 4K με QD32 παραμένει στην κορυφή αφήνοντας τον Patriot Pyro SE πίσω του για 200 περίπου IOPS.
Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του Round Up θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:
PCMark05 HDD Test Suite
Και συνεχίζουμε με Vantage X64
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
Μετά την εγκατάσταση του Operating System η απόδοση του Kingston στα PCMarks είναι αρκετά καλύτερη απ΄ότι στα υπόλοιπα drives και αυτό γιατί το πλήγμα που δέχτηκε είναι πολύ μικρότερο. Έτσι στο PCMark05 καταφέρνει και πλασάρεται τέταρτος, πίσω από τον Samsung 830. Το ίδιο ισχύει και στο PCMark Vantage x64, όπου ανεβαίνει αρκετές θέσεις και είναι ελάχιστα πίσω από τον Patriot Pyro SE. Πάμε να δούμε στην επόμενη σελίδα και το τρίτο και τελευταίο PCMark, το PCMark7...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
PCMark7 Storage Suite Part 1
PCMark7 Storage Suite Part 2
PCMark7 Storage Suite Part 2
Στο PCMark7, ο Kingston διατηρεί τη θέση του, όπως όταν ήταν κενός και τερματίζει δεύτερος, αμέσως μετά τον πολύ γρήγορο Corsair Performance Pro 128GB, με 5413Marks.
Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...
Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:
BootTimer Windows 7
Για 24ms, δεν μπόρεσε ο Kingston να πέσει κάτω από τα 14 συνολικά δευτερόλεπτα για την εκκίνηση του λειτουργικού, κάτι που κατάφεραν τα πιο γρήγορα drives του συγκριτικού και ο πρόσφατα δοκιμασμένος Patriot Pyro SE.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).
WinRAR Tests
Ενώ το drive στις δοκιμές συμπίεσης τα πήγε αρκετά καλά και χρειάστηκε μόλις 27.2 δευτερόλεπτα για να συμπιέσει το ISO των 3.2GB, δεν συνέβει το ίδιο και με την αποσυμπίεση του RAR αρχείου όπου χρειάστηκε αρκετά δευτερόλεπτα περισσότερα από τα γρηγορότερα drives (σχεδόν επτά δευτερόλεπτα περισσότερα από τον Patriot Pyro SE).
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.
Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:
1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.
(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)
Copy Files
Στις δοκιμές αντιγραφών ο Kingston παραμένει πίσω από τα γρηγορότερα drives και από τον άμεσο αντίπαλό του, Patriot Pyro SE και αυτό οφείλεται κυρίως στα 14 δευτερόλεπτα περισσότερο που χρειάστηκε για την αντιγραφή του μεγάλου MKV αρχείου.
Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...
Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την αποδώσει του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:
1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.
Daily Tasks
Στις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών, ο Kingston τερματίζει δεύτερος στην κατάταξη, πίσω ακριβώς από τον Patriot Pyro SE για μερικά milliseconds. Τα drives δείχνουν να είναι ίδια μεταξύ τους εδώ και κυριαρχούν όλων των 120/128GB SSD του συγκριτικού.
Gaming time...
High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:
Installing and Loading Games
Και η κυριαρχία του Samsung 830 σταματάει εδώ στις δοκιμές με τα παιχνίδια. Δέκα δευτερόλεπτα λιγότερα χρειάστηκε ο Kingston HyperX 3Κ για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του F1 2011, κάτι που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, με διαφορά. Και αφού τελειώσαμε και τις μετρήσεις καθημερινών εφαρμογών πάμε μαζί στην επόμενη σελίδα να ζορίσουμε λίγο τον Kingston HyperX 3K γεμίζοντάς τον με δεδομένα και φτάνοντας τον στα όριά του...
Δοκιμές με τoν HyperX 3K γεμάτo στο 50% και στο 90%, ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.
Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του Kingston HyperX 3K 240GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90%. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:
AS SSD Benchmark Read 50% Fill
AS SSD Benchmark Write 50% Fill
AS SSD Benchmark Copy 50% Fill
AS SSD Benchmark Write 50% Fill
AS SSD Benchmark Copy 50% Fill
Καθώς το drive έχει μόνο 112GB ελεύθερα οι επιδόσεις αλλάζουν αρκετά. Στις αναγνώσεις παραμένει ανάμεσα στα πιο γρήγορα drives, περνώντας και τον Patriot Pyro SE, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στις εγγραφές και τις αντιγραφές. Στις εγγραφές χάνει την δεύτερη θέση από τον Corsair Performance Pro ενώ στις αντιγραφές χάνει σχεδόν 100ΜΒ/s απ' ότι όταν είχε μόνο το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του. Δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε να γεμίζουμε το drive με δεδομένα...
Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τον HyperX 3K 240GB με 202GB δεδομένων και ξαναπαίρνουμε μετρήσεις με το AS SSD Benchmark:
AS SSD Benchmark Read 90% Fill
AS SSD Benchmark Write 90% Fill
AS SSD Benchmark Copy 90% Fill
AS SSD Benchmark Write 90% Fill
AS SSD Benchmark Copy 90% Fill
Στις αναγνώσεις με το drive γεμάτο στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του, ο Kingston παραμένει ανάμεσα στα γρήγορα drives, αν και έχει πέσει πίσω από τον Patriot Pyro SE ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, ο Pyro SE έχει ανέβει θέσεις και περνάει μπροστά. Στις εγγραφές ο Kingston επανέρχεται μέσα στους γρήγορους και κατακτά την δεύτερη θέση αμέσως μετά τον Corsair Performance Pro. Στις εγγραφές περνάει αρκετά μπροστά από τον Patriot Pyro SE, αλλά αρκετά πίσω από τον δεύτερο της κατάταξης, Crucial M4.
Θα κλείσουμε αυτό το review στην επόμενη σελίδα με μερικά λόγια για τον Kingston HyperX 3K 240GB καθώς και την τελική βαθμολογία.
H Kingston ηγέτιδα στον χώρο των μνημών ηλεκτρονικών υπολογιστών μας απέστειλε το νέο της μοντέλο που ανήκει στην οικογένεια των HyperX προϊόντων και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε το λιγότερο ικανοποιημένοι από το drive. Ο νέος Kingston HyperX 3K 240GB αποδείχτηκε άξιος του ονόματος που φέρει. Το drive, αν εξαιρέσουμε τα δύο παλιά PCMarks ήταν αρκετά γρήγορο. Σε πολλές περιπτώσεις (IOPS) ξεπέρασε οποιοδήποτε αντίπαλο κι αν τον συγκρίναμε αποδεικνύοντας πως η Kingston ναι μεν έριξε αρκετά το κόστος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο HyperX, αλλά όχι τις επιδόσεις που παρέμειναν ψηλά. Ο Sandforce SF-2281 controller μαζί με τις 16, 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες έδωσαν στο drive πολύ καλές επιδόσεις παντού. Για 15? παραπάνω ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί αν θέλει να προμηθευτεί το upgrade bundle kit (έτσι το ονομάζει η Kingston και αυτό μας απεστάλει για δοκιμή) για να ωφεληθεί από όλα τα έξτρα που αυτό προσφέρει και που αναφέραμε στην πρώτη σελίδα του παρόντος review. Αν και το drive χρησιμοποιεί φθηνότερες μνήμες των 3.000 κύκλων (συνολικά το drive των 240GB μπορεί να δεχτεί 156ΤΒ δεδομένων) αυτό δεν είχε επίπτωση στις επιδόσεις που παρέμειναν στην κορυφή, όπως μπορέσαμε να δούμε και από την άμεση σύγκρισή του με τον Patriot Pyro SE 240GB.
Θα θέλαμε όμως να αναφέρουμε και τα αρνητικά του συγκεκριμένου drive έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη εικόνα του προϊόντος:
1) Η Kingston έριξε στην αγορά τον 3Κ ως μία φθηνή εναλλακτική του κανονικού μοντέλου. Μπορεί όντως ο 3Κ να είναι αρκετά φθηνότερος από τον αντίστοιχο HyperX (κάτι παραπάνω από 70?), αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως το drive συνολικά δεν είναι φθηνό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και ο OCZ Vertex 3 240GB αλλά και ο Corsair Force GT 240GB που είναι άμεσοι αντίπαλοι του Kingston HyperX 3K 240GB είναι αρκετά φθηνότεροι και προσφέρουν ίδιες επιδόσεις, χωρίς να κάνουν χρήση μνημών λιγότερων κύκλων ζωής.
2) Περιμένουμε από την Kingston που την θεωρούμε κορυφαία εταιρεία στον χώρο, ένα SSD Toolbox για τα προϊόντα της. Το είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο review πως το SSD Toolbox που δίνει για download, παρέχει πληροφορίες μόνο για την κατάσταση του προϊόντoς και όχι για αναβάθμιση του firmware, για secure erase ή για manual TRIM, όπως π.χ. το Intel SSD Toolbox ή το Samsung Magician.
Τίποτα όμως από όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να μειώσει το γεγονός πως η Kingston για άλλη μία φορά παρουσίασε ένα άξιο συνεχιστή του ονόματος HyperX, με το bundle και τις επιδόσεις να είναι στην κορυφή, όπως τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει. Ο υποψήφιος αγοραστής θα μείνει παραπάνω από ικανοποιημένος.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω η τελική βαθμολογία που απέσπασε ο Kingston HyperX 3K 240GB διαμορφώνεται ως εξής:
Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Kingston για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.