ASUS Maximus V Gene Review: It's Z77. It's ROG. It's awesome.
Κάθε socket για την ASUS αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ζήλο για δουλειά και φυσικά ο στόχος είναι ένας, η κορυφή! Με έμπειρα άτομα στο δυναμικό της και με αρκετές επιτυχίες θέλει για ακόμα μια φορά να πάρει τα ινία και στο Ζ77. Αυτή την φορά κάπως πιο δύσκολα όμως. Φυσικά και αυτή την φορά αυτή πρωταγωνιστής είναι το Republic of Gamers που από το 2006 και έπειτα προσπαθεί να καλύψει και τον πιο απαιτητικό gamer αλλά και τον πιο extreme overclocker. Με επιμονή και συνέπεια στην ποιότητα κατασκευής, τις καινοτομίες, την σταθερότητα και το δυναμικό design μας αποκαλύπτει το νέο μέλος της νέας οικογένειας που ακούει στο όνομα ASUS Maximus V Gene. Κάθε socket για την ASUS αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ζήλο για δουλειά και φυσικά ο στόχος είναι ένας, η κορυφή! Με έμπειρα άτομα στο δυναμικό της και με αρκετές επιτυχίες θέλει για ακόμα μια φορά να πάρει τα ινία και στο Ζ77. Αυτή την φορά κάπως πιο δύσκολα όμως. Φυσικά και αυτή την φορά αυτή πρωταγωνιστής είναι το Republic of Gamers που από το 2006 και έπειτα προσπαθεί να καλύψει και τον πιο απαιτητικό gamer αλλά και τον πιο extreme overclocker. Με επιμονή και συνέπεια στην ποιότητα κατασκευής, τις καινοτομίες, την σταθερότητα και το δυναμικό design μας αποκαλύπτει το νέο μέλος της νέας οικογένειας που ακούει στο όνομα ASUS Maximus V Gene.
Κατά καιρούς στο HwBox σας έχουμε παρουσιάσει τα περισσότερα προιόντα του Republic of Gamers όπως τις Asus Crosshair IV Extreme, Asus Rampage III Formula, Rampage III Black Edition, Asus Maximus IV Extreme, ASUS Maximus IV Extreme-Z και την ASUS Rampage IV Formula. Ακόμα όμως αυτό το Gene κάτι μου θυμίζει...μα φυσικά την ASUS Maximus IV Gene-Ζ!
Τελευταία, παρατηρούμε τις εταιρείες κατασκευής μητρικών πλακετών να στρέφονται όλο και περισσότερο στις mATX μητρικές. Μέχρι πρότινως οι mATX μητρικές ήταν παρεξηγημένες και το μεγαλύτερο μέρος του αγορραστικού κοινού δεν τις προτιμούσε. Η ΑSUS, πέρυσι, με την Maximus IV Gene-Z μας απέδειξε περίτρανα πως δεν χρειάζεται μια ATX μητρική για να μπορέσει κάποιος να έχει το καλύτερο performance και efficiency στις εργασίες του Η/Υ του αλλά πολύ περισσότερο στο πιο hardcore κομμάτι του gaming και του overclocking. Με γνώμονα την πιο επιτυχμένη mATX μητρική, την Maximus IV Gene-Z, η ASUS βάζει πλώρη για την ακόλουθή της στο Ζ77 που ακούει στο όνομα Maximus V Gene.
Πρόκειται για ακόμα μια μητρική του ROG (Republic oif Gamers) Department. Φυσικά, με την καθοδήγηση του Shamino η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην συνέχεια του review μας. Γεγονός αποτελεί πάντως η πολύ γρήγορη κυκλοφορία της εν λόγο μητρικής μιας. Συνήθως τα πιο specialized μοντέλα όλων των εταιρειών κυκλοφορούσαν λίγο αργότερα από την επίσημη ανακοίνωση και κυκλοφορία του εκάστοτε chipset, στο Ζ77 αυτό φαίνεται να αλλάζει!
Η πρώτη ματιά
Η πρώτη επαφή με οποιοδήποτε νέο προϊόν είναι ιδιαίτερη. Αισθήματα χαράς αλλά και αγωνίας είναι κυρίως αυτά που μας δημιουργούνται, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει όταν αντικρίσαμε για πρώτη φορά την ASUS Maximus V Gene. Η ASUS ακολουθεί το επιτυχημένο design που ακολουθεί χρόνια τώρα. Τα χρώματα που δεσπόζουν είναι σαφώς το κόκκινο και το μαύρο, άλλωστε αποοτελούν και σήμα κατατεθέν του ROG. Η ASUS ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που έχει εδώ και χρόνια! Εντύπωση μας έκανε η "λωρίδα" που καταλήγει στο chip της Supreme FXIII. Αναλυτικά θα δούμε όλες τις τεχνολογίες της στις επόμενες σελίδες.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της ASUS Maximus V Gene, βρίσκουμε τα παρακάτω:
• Εγχειρίδιο χρήσης
• I/O Shield
• 2 x SATA 3Gb/s cables
• 4 x SATA 6Gb/s cables
• SLI bridge
• Q-connector (2 σε 1)
• ROG Connect cable
• 12 σε 1 ROG Cable Labels
• ROG Door Hanger
Τα I/O Ports
H ASUS Maximus V Gene σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:
• 1 x DisplayPort
• 1 x HDMI
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 6 x Audio jacks
• 4 x USB 2.0 (Η μια από αυτές τις θύρες μπορεί να μετατραπεί σε ROG Connect θύρα)
• 1 x eSATA 3Gb/s
• 4 x USB 3.0
• 1 x RJ45 LAN Jacks
• ROG Connect On/ Off διακόπτης
Όπως είναι κατανοητό η ASUS Maximus V Gene έρχεται εξοπλισμένη σαν αστακός. Η ASUS δεν έκανε εκπτώσεις στο bundle και αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα. Εξοπλισμένη με όλα εκείνα τα features τελευταίας τεχνολογίας που θα εκτοξεύσουν τον επεξεργαστή σας στα ύψη και θα σας αφήσουν με την πιο γλυκιά γεύση του overclocking. Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά γι' αυτό πάμε ευθύς αμέσως στις μετρήσεις.
Extreme Engine Digi+ II
Το γνωστό Extreme Engine Digi+ έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί. Η ASUS Maximus V Gene είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Έρχεται επανδρωμένη με ιαπωνικής κατασκευής 10K μαύρους μεταλλικούς πυκνωτές και με ψηφιακό VRM που βοηθά στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης. Το πακέτο Extreme Engine Digi+ II δίνει στην μητρική την απόλυτη αποδοτικότητα, σταθερότητα αλλά και 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και οι πυκνωτές που έχει σε σχέση με τους απλούς solid, έχουν πενταπλάσια διάρκεια ζωής. Φτάστε τον επεξεργαστή σας στα άκρα χωρίς να κολλήσετε πουθενά!
GameFirst
Το κομμάτι αυτό αφορά την σύνδεση της μητρικής στο διαδίκτυο. Η ROG εισάγει την τεχνολογία Game First, η οποία μας βοηθά να παραμένει σταθερή η ροή κίνησης της σύνδεσής μας. Πλέον, μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία, να ακούτε online μουσική, να κάνετε chat με τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε για τα ping σας. Παίξτε παιχνίδια και κάντε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, χωρίς να φοβάστε για το αν θα σας "σκοτώσει" ο αντίπαλός σας.
ROG Connect
Tweakαρε το σύστημά σου με τον πιο εύκολο τρόπο. Η ASUS έχει εγκαταστήσει μια USB θύρα εν ονόματι ROG Connect. Συνδέοντας ένα netbook σε αυτή την θύρα είστε σε θέση να ρυθμίσετε κάθε μεταβλητή επιλογή του συστήματός σας σε αληθινό χρόνο, όπως ακριβώς οι μηχανικοί αυτοκινήτων στην Formula1. Μπορείτε να αλλάξετε όλα τα ρεύματα ακόμα και να δείτε το POST code σε αληθινό χρόνο.
mPCIe Combo
Δώστε την δυνατότητα της extra συνδεσιμότητας στην mATX μητρική σας και πείτε όχι στους φυσικούς περιορισμούς της. Ο ειδικός αντάπτορας έρχεται με με 2 θύρες. Η πρώτη είναι μια PCI Express 2.0/USB 2.0 θύρα και η δεύτερη μια mini SATA θύρα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να συνδέσετε extra συσκευές στην μητρική σας χωρίς να σπαταλάτε τον ελέυθερο χώρο του κουτιού σας!
CPU Level Up
Overclocking με ένα απλό πάτημα. Ποιος δεν θα ήθελε ο επεξεργαστής του να αποκτά ευρύτερες επιδόσεις; Την δουλειά αυτή για εσάς την κάνει το ROG CPU Level Up. Aπλά εκκινήστε τον υπολογιστή σας, επιλέξτε από το BIOS μια από τις προτεινόμενες συχνότητες και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η μητρική. Εσείς απλά δείτε την νέα συχνότητα και επεξεργαστή σας και απολαύστε την. Ποτέ το overclocking δεν ήταν πιο εύκολο!
SupremeFX III™
Η SupremeFX IIΙ αποτελεί την πιο πρόσφατη λύση της ASUS για τις onboard κάρτες ήχου της. Οι SupremeFX III είναι 8-κάναλες κάρτες ήχου εξοπλισμένες με πυκνωτές χωρητικότητας 1500uF! Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου της ASUS μας εγγυάται καθαρότητα στον ήχο και φυσικά ήχο απαλλαγμένο από ripple. Αυτό που, κατά την γνώμη μας, απογειώνει την SupremeFX III είναι το ειδικά σχεδιασμένο και κόκκινα φωτιζόμενο layout της Maximus V Gene! Πραγματικά εντυπωσιακό και μοναδικό!
Στο σημείο αυτό, θα κάνουμε μια ειδική μνεία γι' αυτό το feature του φωτισμού. Αυτή η led ταινία είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την ASUS Maximus V Gene να ξεχωρίζει από τις περσσοτερες μητρικές της ASUS! Το συγκεκριμένο feature το είδαμε στο review της ASUS Rampage IV Formula.
Intel Gigabit LAN
Η εμπειρία της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο! Η λύση της Intel για το LAN είναι εδώ και καιρό γνωστή. Με το Intel Gigabit LAN, είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχει καλύτερη απόδοση και σταθερότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μειώνεται η χρήση του επεξεργαστή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Ζήστε την διαδικτυακή εμπειρία όπως ποτέ άλλοτε!
PCIe 3.0 Ready
Το τελευταίο PCI Express μας προσφέρει βελτιωμένο encoding και διπλάσια απόδοση σε σχέση με το PCIe 2.0. Το συνολικό bandwidth για μια x16 θύρα PCI 3.0 φτάνει τα 32GB/s, διπλάσιο δηλαδή από τα 16GB/s του PCIe 2.0.Επίσης, υπάρχει και υποστήριξη συσκευών PCI 2.0 και PCI 1.0. Βέβαια, θα αισθανθούμε την χρησιμότητα του PCI 3.0 όταν θα υπάρχουν και συσκευές που να το υποστηρίζουν. Η ASUS κοιτάει στο μέλλον και κοιτάει να καλύψει κάθε μελλοντική ανάγκη του χρήστη.
Ότι πιο σημαντικό σε μια μητρική, το Α και το Ω. Το BIOS είναι η "πηγή" απ' όπου το σύστημα θα αντλήσει την δύναμη για να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή πτυχή του hardaware σας. Η ASUS, όπως πλέον και όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μητρικών, χρησιμοποιεί το UEFI BIOS. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα reviews μας, το UEFI BIOS είναι αρκετά φιλικότερο στον χρήστη και έτσι αυτός μπορεί να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ευκολότερα. Κάντε το σύστημά σας να βγάλει φτερά με μόνο 2-3 clicks!
Το BIOS της Maximus V Gene δεν διαφέρει καθόλου από τα υπόλοιπα BIOS της ASUS, σχεδόν καθόλου. Ας "ρίξουμε" όμως μια γρήγορη ματιά για να πάρετε μια γεύση του περί τίνος πρόκειται. Εκεί, υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτόματο και manual overclocking του επεξεργαστή, επιλογές για τους δίσκους σας και με ποια σειρά θέλετε αυτοί να bootάρουν. Επίσης, υπάρχει monitor που σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα, τις συχνότητες αλλά και τις θερμοκρασίες το συστήματός σας. Επιπλέον, σας δίνετε οι επιλογή ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των onboard συσκευών καθώς και παραμετροποίησης αυτών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η καρτέλα με το overview του συστήματός σας αλλά και τα 8 διαφορετικά BIOS profiles ώστε να δοκιμάζετε με άνεση κάθε διαφορετικό συνδυασμό ρυθμίσεων για να επιτύχετε το καλύτερο overclocking που κάνατε ποτέ!
Πάμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές για τους πιο προχωρημένους. Scrollάρωντας προς τα κάτω την σελίδα του Extreme Tweaker, θα δούμε να μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή και την ASUS Μaximus V Gene. Θα δείτε επιλογές όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage, το VTT και επιλογές που έχουν να κάνουν με τους χρονισμούς όπως το BCLK, το DRAM Frequency, CPU Multiplier, DRAM Timings και πολλά ακόμα. Προχορώντας στις επόμενες καρτέλες θα βρείτε επιλογές που σχετίζονται με τα features του επεξεργαστή και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν είτε με το Monitoring των ρευμάτων είτε με τους δίσκους είτε με τα onboard devices. Φυσικά, από μια μητρική της σειράς ROG, δεν θα μπορούσαν να λείπουν επιλογές όπως το Xtreme Tweaking έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε ούτε 1 mark στα benchmarks σας.
Δεν είναι τυχαίο που όταν μιλάμε για την ASUS, συνεχώς εξυμνούμε το BIOS της και τον συσχετισμό που προσφέρει αυτό με το overclocking αλλά και την ευκολία. Για ακόμα μια φορά η ASUS πρωτοπορεί στον τομέα των settings. Όπως βλέπετε στις 2 παρακάτω εικόνες οι μηχανικοί της ASUS έχουν "κατασκευάσει" κάποια έτοιμα overclocked profiles για τον επεξεργαστή αλλά και για τις μνήμες RAM. Ιδιαίτερα για τις μνήμες υπάρχουν έτοιμα settings με 14 διαφορετικούς συνδυασμούς των RAM-chips! Φανταστικό! Η δουλειά της που έχει κάνει η ASUS, είναι εμφανής για ακόμα μια φορά. Well done ASUS!
Τέλος, όπως πάντα θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official BIOS, όπως κάναμε και εμείς. Η ASUS συνεχίζει την καλή παράδοση με σταθερότητα και αξιοπιστία στα BIOS της. Αυτή την φορά όμως εντοπίσαμε δύο σφάλαμτα. Όταν κρασάρει το σύστημα τότε η τιμή του OVP "επιστρέφει" στο 140% και δεν μένει στο Disabled όπως την είχαμε ρυθμίσει εμείς. Επίσης, όταν ο CPU multiplier αλλάζει τότε ενεργοποιείται και το SpeedStep, φυσικά ξαναγίνεται disable αλλά δεν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά αυτή. Όπως και να έχει και τα δύο αυτά λάθη διορθώνονται οπότε αναμένουμε κάποια πιθανή νεότερη έκδοση του BIOS.
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Maximus V Gene είναι το Lucidlogix Virtu. Είχαμε γνωρίσει νωρίτερα αυτή την τεχνολογία με το λανσάρισμα των Z68 μητρικών όπου ήταν ενσωματωμένο, δίνοντας μας την δυνατότητα να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία γραφικών. Όταν στήνετε ένα PC, δεν θα πρέπει να μπαίνετε στο δίλλημα για το αν θα επιλέξετε μεταξύ της απόδοσης και το 3D ρεαλισμό. Τα στοιχεία γραφικών βρίσκονται σε 2 μέρη σε έναν υπολογιστή, στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σας. Κάθε ένα κομμάτι από αυτά τα δύο μέρη του Η/Υ, εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες όσον αφορά την γραφική απεικόνιση και επεξεργασία. Διαφορετικά οφέλη έχουμε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή για κάποια λειτουργία γραφικών και διαφορετικά οφέλη χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών. Εδώ έρχεται το Virtu, το λογισμικό που αναλαμβάνει να συνδυάσει με επιτυχία τα οφέλη των δύο προαναφερθέντων components και να κατʼ επέκταση να σας βγάλει από το δίλλημα.
Με το λογισμικό της Lucid, οι υπολογιστές με Sandy/Ivy Bridge επεξεργαστές αποκτούν την δυνατότητα να εξισορροπούν και να συνδυάζουν δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την προηγμένη δύναμη και αποδοτικότητα της ενσωματωμένης GPU στον επεξεργαστή με το DX11 3D, anti-aliasing και τα γενικότερα χαρακτηριστικά και απόδοση της αυτόνομης κάρτας γραφικών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Η/Υ και ο χρήστης εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση τόσο σε παιχνίδια όσο και λειτουργίες transcoding και HD playback.
Το Lucid Virtu είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε πραγματικό χρόνο και να κάνει την πιο ορθή επιλογή σύμφωνα με την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αν θέλετε να τρέξετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν DirexctX 11 ή να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, τότε το Lucid Virtu θα δώσει εντολή έτσι ώστε η κάρτα γραφικών σας να εκτελέσει αυτή την εργασία. Αν πάλι θέλετε να εκτελέσετε όχι και τόσο βαριές εφαρμογές τότε η κάρτα γραφικών σας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής και το έργο αναλαμβάνει η ενσωματωμένη GPU του Sandy-Bridge. Είναι, λοιπόν, εμφανές, πως μεταβαίνοντας η κάρτα γραφικών σε κατάσταση αναμονής, η εκλυόμενη θερμότητα μειώνεται και ο ανεμιστήρας της επιβραδύνεται με αποτέλεσμα ένα πιο "πράσινο" και μεγαλύτερης διάρκειας σύστημα.
Εκτός όμως από το απλό Virtu που συναντήσαμε για πρώτη φορά στις Z68 μητρικές, η Lucid, όντας πρωτοπόρος στις έξυπνες software gaming λύσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα το επίσημο λανσάρισμα του Virtu MVP Virtualization Software. Μαζί με το MVP, καταφθάνουν οι τεχνολογίες Lucid HyperFormance και Lucid Virtual Vsync, που υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο την gaming εμπειρία σας. Η εν λόγω τεχνολογία υποστηρίζεται κανονικά από τις Z77 μητρικές, ενώ στο μέλλον θα υποστηρίζεται και από τις Z68/H67/H61 με κατάλληλο software update.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς κάνει η κάρτα γραφικών όταν παίζουμε ένα PC Game; Με απλά λόγια κάνει rendering frames σε 3D γραφικά. Τα Lucid Virtu MVP HyperFormance και Virtual Vsync features έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνουν την ανταποκρισιμότητα και ταυτόχρονα να "μειώνουν" την ποσότητα frames που γίνονται rendered. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της IGP (ενσωματωμένης κάρτας γραφικών) των Sandy Bridge και Ivy Bridge επεξεργαστών, η οποία αναλύει τα frames και δίνει εντολή στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών να παρακάμπτει ή να μην κάνει ολοκληρωμένο rendering ορισμένα εξ' αυτών. Ως συνέπεια του προηγουμένου, αυξάνονται κατακόρυφα τα FPS. Είναι πραγματική όμως η αύξηση αυτή; Όχι δεν είναι. Παρόλ' αυτά το MVP θεωρείται πραγματική εξέλιξη στο gaming. Και εξηγούμαστε.
Μπορεί η αύξηση των FPS να μην είναι στην ουσία πραγματική (εφόσον η ποιότητα της εικόνας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη), όμως κάνει το παιχνίδι πιο ανταποκρίσιμο και μειώνει το input lag. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το παιχνίδι στις επιθυμίες του χρήστη και όσο πιο μικρή είναι η χρονική καθυστέρηση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η εμπειρία παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, το MVP αποκαλείται "η εξέλιξη στο gaming" γιατί δίχως να αλλοιώνει την ποιότητα των γραφικών, πραγματοποιεί 20-50% λιγότερο rendering, οπότε ξεκουράζει την κάρτα γραφικών και κάνει την όλη διαδικασία πιο efficient.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Lucid MVP λειτουργεί ευεργετικά στον τομέα των PC Games. Ας εξετάσουμε τώρα τι συμβαίνει και στην περίπτωση των 3D μετροπρογραμμάτων όπως τα γνωστά 3DMark της Futuremark. Η δουλειά των 3DMark είναι ουσιαστικά η καταμέτρηση των rendering frames σε 3D γραφικά και κατ' επέκταση, η καταμέτρηση των καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second). Εφόσον η αύξηση των FPS δεν είναι πραγματική, τα scores που βγάζουν τα 3DMark με ενεργοποιημένο το MVP, δεν δύναται να συγκριθούν με τα scores του παρελθόντος. Για αυτό το λόγο, η Futuremark αναμένεται να κυκλοφορήσει updates για τα 3DMark, με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν είναι ενεργοποιημένο το MVP, ώστε να μην μπερδεύονται οι χρήστες όταν συγκρίνουν benchmarks μεταξύ τους.
Παρόμοια είναι και η στάση που διατηρεί το HWBOT, αφού μετά από λεπτομερείς συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι τα scores με ενεργοποιημένο το Lucid MVP δεν θα γίνονται δεχτά! Φανταστείτε μια stock HD 7970 με MVP ενεργοποιημένο να ξεπερνά το 3DMark 11 Score μιας HD 7970 που έχει ψυχθεί με υγρό άζωτο για να φτάσει συχνότητες πυρήνα πάνω από 1500MHz+. Τα benchmarks που επηρεάζονται προς το παρόν είναι τα εξής: Unigine Heaven DX9/DX11, 3DMark Vantage, 3DMark 06, AquaMark3 και PCMark05.
Μπορείτε να δείτε τις διαφορές του LucidLogix MVP εδώ!
Μεθοδολογία
Είχαμε συνηθίσει τις mATX να αποτελούν κύριο συστατικό των htpcs. Αυτό φαίνεται να αλλάζει άρδην τελέυταία, τουλάχιστον στις ROG mATX μητρικές. Σαν ROG κρατούν τον gaming χαρακτήρα τους αλλά λόγο τιμής προτιμούνται και από πιο γενικούς χρήστες. Έτσι, τα tests που της κάναμε είναι γενικότερου περιεχομένου και όχι μόνο games και overclocking benchmarks. Όπως και στα περισσότερα reviews μας, έτσι και σ' αυτό τρέξαμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με καθημερινές διεργασίες του H/Y, όπως είναι το Cinebench R11.5 και το x264. Επίσης, δοκιμάσαμε προγράμματα όπως το y-cruncher που θέτει σε λειτουργία όλα τα threads του επεξεργαστή. Φυσικά, δεν αφήσαμε απ' έξω τα SuperPi 1M και 32Μ όπως και τα wPrime 32M και 1024Μ. Έπειτα, δοκιμάσαμε το Memory Test του AIDA64 αλλά και προγράμματα συμπίεσης όπως το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν αφήσαμε εκτός τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11 που περιέχουν κάποια κατ' εξοχήν CPU tests. Παιχνίδια όπως το Far Cry 2, F1 2011 και το World In Conflict δεν είναι δυνατόν να λείπουν. Σαφώς, το overclocking page είναι για ακόμα μια φορά στην θέση, δοκιμάζοντας την ASUS Maximus V Gene σε πραγματικά ζόρικες συνθήκες!
Σύστημα δοκιμής
Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.
Αυτή την φορά αλλάξαμε λίγο τον συνηθισμένο τρόπο μετρήσεών μας. Αφαιρέσαμε τα 4GHz από τις μετρήσεις γιατί οι νέοι επεξεργαστές κλοκάρουν εύκολα πολύ πιο πάνω ακόμα και από τα 4.5GHz που διαλέξαμε σαν OC1 Settings. Έτσι, θα έχουμε δύο στάδια το Stock Settings και το OC1 Settings.
Μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να δείτε και μόνοι σας την απόδοση της ASUS Maximus V Gene...
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Παρατηρείστε πως όσο αυξάνεται η συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών τόσο το latency όσο και τα Read/Write/Copy μειώνονται. Το Aida64 είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή οπότε στα OC1 Settings παρατηρούμε σαφώς πιο βελτιωμένα αποτελέσματα απ' ότι στα Stock Settings.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το PCMark7 είναι ο άτυπος αντικαταστάτης του PCMark 2005. Είναι δηλαδή ένα benchmark που τεστάρει όλα τα μέρη του συστήματός μας. Όπως είναι λογικό και επόμενο στην εξέλιξη του benchmark αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα, ο ρόλος της μητρικής είναι σημαντικός. Η ASUS Maximus V Gene μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αποδοτικότητα του συστήματός μας είναι αρκετά καλή σε σχέση με τα ρολόγια και τους χρονισμούς που χρησιμοποιούσαμε στον επεξεργαστή και τις μνήμες μας.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Παρόλο την "αντιπάθεια" του Cinebench σε αυτά τα CPUS, o Ivy Βridge δείχνει να τα πήγε περίφημα αλλά ακόμα και έτσι το Χ79 παραμένει στην κορυφή!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Μπορεί το s2011 να είναι το καινούργιο socket της Intel αλλά απ' όσο φαίνεται το s1155 είναι εξοπλισμένο με περισσότερες τεχνολογίες που βοηθούν πιο ουσιαστικά στις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ.
SuperPi
Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και με το αγαπημένο Benchmark των overclockers. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε και έχουμε ακούσει για το μυστήριο αυτό επιτυχημένου efficiency της ASUS. Aν και οι Ivy Bridge CPUs είναι από μόνη τους πολύ γρήγοροι, η ASUS αποδεικνύει πως δεν ξέχασε να βάλει και αυτή το "χεράκι" της για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού χρόνου.
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Σίγουρα αποτελέσματα που "σκοτώνουν"! Ο 3770Κ είναι ο πιο γρήγορος τετραπύρηνος επεξεργαστής που κυκλοφορεί. Φαίνεται η ASUS Maximus V Gene να αντέχει το βαρύ φορτίο του wPrime παρά το μικρό της μέγεθος!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Όπως και στα προηγούμενα tests έτσι και εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατατοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται κοντά 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC1. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, το overclocking στα 4500Μhz είναι πανεύκολη υπόθεση και γίνεται ακόμα πιο εύκολη με την βοήθεια της ASUS Maximus V Gene.
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Αισθητή διαφορά παρατηρείται και στο 7-zip. Αν και το 7-zip είναι πιο αξιόπιστο κατά πολλούς από το WinRaR, ούτε αυτό μας δίνει να καταλάβουμε σε τι αντιστοιχούν τα δύο παρακάτω αποτελέσματα. Παρολαυτά η διαφορά από Stock Settings σε OC1 είναι ξεκάθαρη.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την ASUS Maximus V Gene.
World In Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.
::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.
Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της ASUS.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock και OC1 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η ASUS Rampage IV Formula κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των δύο Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock και OC1 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα review η overclocking page δίνει το παρόν. Πως θα ήταν δυνατόν, εξάλλου, να μην συνέβαινε αυτό! Οι Ivy-Bridge επεξεργαστές είναι benchochips όπως έχει φανεί. Τo ROG ξέρουμε πως εδώ και χρόνια φτιάχνει από τις καλύτερες μητρικές για overclocking, αν όχι τις καλύτερες. Αυτή την φορά όμως τα πράγαμτα διαφοροποιούνται λίγο μιας και Maximus V Gene είναι μια mATX mobo. Μπορεί μια τόσο μικρή μητρική να είναι σταθερή και να έχει το απόλυτο efficiency όπως οι προκάτοχοί της; Μπορεί αυτό το τόσο μικρό pcb να γίνει ένα πραγματικά "μεγάλο" εργαλείο στα χέρια του overoclocker; Αύτα είναι τα ερωτήματα που γεννήθηκαν καθώς μονώναμε την ASUS Maximus V Gene. Πάμε να τα απάντησουμε ένα ένα...
Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν :
ASUS Maximus V Gene
Intel Core i7 3770K
2 x 2GB Corsair GTX3
Antec HCP 1200
Intel SSD Postvile 80GB
Οι περισσότεροι θα έχετε καταλάβει πως οι νέοι επεξεργαστές της Intel για να overclockaριστούν στα ύψη χρειάζονται υγρό άζωτο. Δεν είναι, δηλαδή, όπως τους Sandy-Bridge επεξεργαστές που το scaling σταματούσε ακόμα όντας στο single stage! Για τον λόγο αυτό, γεμίσαμε την μπουκάλα μας και χρησιμοποιήσαμε το Dragon F1 Gemini κάνιστρο του k|ngp|n για την ψύξη του Intel Core i7 3770k. Μετά από λίγα λεπτά καταλάβαμε πως ο επεξεργαστής δεν είχε cold bug (να κρασάρει λόγο των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών) και πως το cold boot (η χαμηλότερη τιμή θερμοκρασίας που ο επεξεργαστής μπορεί να εκκινήσει) ήταν στους -120C. Σκοπός του συγκεκριμένου bench session ήταν να "δούμε" που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής αλλά και να καταλάβουμε αν η ASUS Maximus V Gene είναι αυτό που λέμε εύκολη μητρική.
Δεν γνωρίζαμε εξ' αρχής το τι ήταν ικανός να κάνει ο επεξεργαστής γιατί ήταν η παρθενική του εμφάνιση στο o/c rig μας. Με σχετική ευκολία και φυσικά με την βοήθεια του BIOS της ASUS που υπάρχουν έτοιμα ο/c profiles για διάφορες περιπτώσεις, βρήκαμε τα όρια του επεξεργαστή αλλά και των μνημών. Η Maximus V Gene "φαίνεται" πως είναι μια μητρική κατασκευασμένη από overclockers για overclockers με το που κάποιος "σκαλίσει" το BIOS της. Εκεί υπάρχουν διάφορα profiles με έτοιμα settings για να επιλέξει κανείς αυτό που πιστεύει πως είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάει.
Για ακόμα μια φορά, για να ανεβάσουμε τα ρολόγια του επεξεργαστή από τα windows χρησιμοποιήσαμε την remote λύση της ASUS που ακούσει στο όνομα ROG Connect. Σωστά, θυμάστε! Αυτό το άσπρο καλώδιο που ενώνει τον Η/Υ που benchάρετε με έναν άλλον υπολογιστή και ουσιαστικά clockάρετε το πρώτο μηχναήμα μέσω του δεύτερυ Η/Υ. Η αλήθεια είναι πως αυτός μας φάνηκε ένας πολύ φιλόδοξος τρόπος overclocking αλλά και τόσο αμφιλεγόμενος. Παρόλες τις εικασίες αποδειχθήκαμε λάθος! Το ROG Connect δούλεψε απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως bug. To συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας του. Μπράβο ASUS!
Τελικά, μετά την δοκιμή και άλλων μητρικών Ζ77, η Maximus V Gene "μοιάζει" να είναι η πιο ολοκληρωμένη. Αν και μικρή δεν υστερεί σε τίποτε ουσιώδες από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της. Εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική. Αυτά ακριβώς που ζητάει ο κάθε overclocker από μια μητρική. Πέρα των 2 προβλημάτων στο BIOS που αναφέραμε στην αντίστοιχη σελίδα το μόνο πρόβλημα είναι το μέγεθος της. Στους -190C υπήρχε τρομερή υγροποίηση σε όλη την μητρική. Με μερικά πράγματα απλά συμβιβάζεσαι...
Δεν θα εκπλαγείτε από τους χρόνους που πετύχαμε εξάλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός των o/c pages. Σκοπός είναι να δούμε το πόσο ομαλά μπορεί να λειτουργήσει ο επεξεργαστής στην συγκεκριμένη μητρική και αυτό το αντιλμβάνεται κανείς εύκολα αν παρακολουθήσει από κόντα κάποιον να benchάρει. H μητρική κάνει shut down πολύ δύσκολα και έτσι αποφεύγεται εύκολα η διαδικασία ξεπαγώματος που συνήθως είναι υπεύθυνη για την υγροποίηση που δημιουργείται κατά την ώρα του session.
Ακόμα ένα HwBox review έφτασε στο τέλος του. Έχουμε ξαναναφέρει πως τα 2 τελευταία χρόνια το ROG έχει προσθέσει στο δυναμικό του άτομα τα οποία είναι γνώστες του αντικειμένου και δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που είναι στο προσκήνιο. Μετά τον "χαμό" που είχε προκαλέσει η Maximus IV Gene-Z, τώρα τα νερά έρχεται να ταράξει η ASUS Μaximus V Gene. Ευκολία, επιδόσεις και κορυφαία ποιότητα κατασκευής είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν και την τοποθετούν στις καλύτερες Ζ77 μητρικές που κυκλοφορούν.
Είναι λογικό και επόμενο η ναυαρχίδα μιας τόσο μεγάλης εταιρείας να μην είναι μια mATX μητρική. Η ASUS με την κίνησή της αυτή δείχνει την ανωτερότητά της απέναντι στους αντιπάλους της και ουσιαστικά προσφέρει ότι και οι άλλες εταιρείες σε πολύ μικρότερη διάσταση. Η ναυαρχίδα, λοιπόν, της ASUS θα είναι η Μaximus V Formula. Δίνουν και παίρνουν οι φήμες όμως για ενδεχόμενη κυκλοφορία και της ASUS Maximus V Extreme, προς το παρόν όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πέραν των δύο προβλημάτων του BIOS που λογικά θα διορθωθούν, η Maximus V Gene έχει ένα πληρέστατο BIOS. Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί σε καμία άλλη μητρική τόσο γεμάτο BIOS. Κάθε πιθανός συνδυασμός ρυθμίσεων είναι εφικτός και φυσικά τα έτοιμα profiles έχουν την τιμητική τους. Για ακόμα μια φορά η ASUS εφοδιάζει την μητρική της με UEFI BIOS και όπως μας έχει συνηθίσει δεν είδαμε κάποιο κόλλημα.
Πάμε όμως και στο κομμάτι της αποδοτικότητας. Είναι φυσικό από μια mATX μητρική να μην περιμέναμε πολλά πράγματα. Μετά την δοκιμή της Gigabyte G1.Sniper M3 Z77 που είδαμε να μένει πίσω σε ότι έχει να κάνει με το efficiency, περιμέναμε κάτι αντίστοιχο και από την Maximus V Gene. Για ακόμα μια φορά αποδειχθήκαμε λανθασμένοι. Η μητρική είναι "τέρας" επιδόσεων αν και "μικρή στο μάτι"!
Η ASUS σχεδιαστικά ακολουθεί τον συνδυασμό που τόσα χρόνια έχει. Το κόκκινο και το μαύρο κατακλείουν την μητρική, όπως και όλη την σειρά ROG. Σε σχέση με την ASUS Rampage IV Formula, παρατηρούμε ότι ξαναεπέστρεψε η κεραμική υφή στις ψύκτρες. Την κεραμική υφή στις ψύκτρες των VRMs την είχαμε ξανασυναντήσει στο P67/Z68 και πιο συγκεκριμένα στην ASUS Maximus IV Extreme. Στις μητρικές Χ79 της ASUS δεν υπήρχε.
Μιλώντας για μια mATX καταλαβαίνει κανείς πως ο χώρος είναι περιορισμένος. Δυστυχώς, τα parts της μητρικής είναι στριμωγμένα αλλά αυτός είναι ένας συμβιβασμός λόγω του χώρου. Με την απούσια της ψύκτρας του Northbridge πλέον είναι αρκετά εύκολο να ξεκουμπώσει κανείς το κλιψάκι της κάρτας γραφικών, κάτι που δεν συνέβαινε στα άλλα μοντέλα του ROG όπου υπήρχε ψύκτρα για το Northbridge. Όπως είναι ανεμενόμενο και ο χώρος γύρω από το socket είναι περιορισμένος.
Παρολαυτά, η ASUS δεν έκανε περικοπές στις τεχνολογίες για εξοικονόμηση πολύτιμου χώρου. Θυμάστε εκείνη την κόκκινη φωτιζόμενη λωρίδα που κατέληγε στο chip της Supreme FX III όταν σας είχαμε παρουσιάσει την ASUS Rampage IV Formula; Υπάρχει και στην ASUS Maximus V Gene! Πραγματικά, τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουμε το αληθινό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο κομμάτι δίνει μια μορφή επιθετικότητας και άγριας ομορφιάς στην μητρική! Δεν μένει μόνο εκεί όμως η ASUS όσον αφορά τις καινοτομίες. Θα έχετε δει πως στις περισσότερες Ζ77 μητρικές υπάρχει μια mPCIe θύρα. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις ο χώρος στην Maximus V Gene είναι περιορισμένος. Για να μην κάνει, λοιπόν, η ASUS εκπτώσεις στις τεχνολογίες της μητρικής έφτιαξε μια ξεχωριστή πλακέτα η οποία είναι αποσσπώμενη και τοποθετείται στο front panel της μητρικής. Πραγματικά μια αρκετά έξυπνη κίνηση!
Ακόμα, η ASUS δίνει στους καταναλωτές της τα πλεονεκτήματα του debug poster, του Power/Reset Button, του GO Button και του CMOS. Πλέον, όλα τα παραπάνω φαίνεται να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό μιας ROG μητρικής αφού συνεχώς τα συναντάμε μπροστά μας. Είναι εργαλεία που αφορούν περισσότερο τους overclockers και σε συνδυασμό με το LN2 switch θα κάνουν το σύστημά τους πραγματικά γρήγορο! Αν και ελάχιστος ο χώρος για να χωρέσουν όλα η ASUS κατάφερε να τα "στριμώξει"!
Στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την απαραίτητη μνεία για το bundle της ASUS Maximus V Gene. Θα θυμάστε όλοι την τυχερή σακούλα. Κάθε φορά που ανοίγουμε μια ASUS μητρική νιώθουμε πως ανοίξαμε την τυχερή σακούλα! Αν μου έλεγαν πόσο θα κοστολογούσα μια μητρική μόνο βλέποντας αυτό το bundle θα έβαζα στοίχημα πως σίγουρα πως πρόκειται για μητρική που ξεπερνα τα 300 ευρώ. Πληρέστατο bundle με αυτοκόλλητα, καλώδια, manuals, door hanger. Ότι θέλει κανείς για να αισθανθεί πως το gaming θα γίνει μια μοναδική εμπειρία!
Τέλος, συνήθως δεν σας προτείνουμε μια τόσο high-end μητρική για το καθημερινό σας σύστημα. Το κάναμε στην περίπτωση της ASUS Maximus IV Gene-Z γιατί η τιμή της ήταν αρκετά ελκυστική. Το Ζ77 έχει ακουστεί πως είναι ένα ακριβό chipset αν υπολογίσουμε ότι δεν είναι το Extreme chipset της Intel. H ASUS έρχεται να μας διαψεύσει για ακόμα μια φορά και πιο συγκεκριμένα η Maximus V Gene κοστίζει λιγότερο από 200 ευρώ στην ελληνική αγορά! Χωρίς καμία αμφιβολία και κανένα δισταγμό σας προτρέποουμε στην αγορά της ASUS Maximus V Gene! Pure POWAH!
Κατά καιρούς στο HwBox σας έχουμε παρουσιάσει τα περισσότερα προιόντα του Republic of Gamers όπως τις Asus Crosshair IV Extreme, Asus Rampage III Formula, Rampage III Black Edition, Asus Maximus IV Extreme, ASUS Maximus IV Extreme-Z και την ASUS Rampage IV Formula. Ακόμα όμως αυτό το Gene κάτι μου θυμίζει...μα φυσικά την ASUS Maximus IV Gene-Ζ!
Τελευταία, παρατηρούμε τις εταιρείες κατασκευής μητρικών πλακετών να στρέφονται όλο και περισσότερο στις mATX μητρικές. Μέχρι πρότινως οι mATX μητρικές ήταν παρεξηγημένες και το μεγαλύτερο μέρος του αγορραστικού κοινού δεν τις προτιμούσε. Η ΑSUS, πέρυσι, με την Maximus IV Gene-Z μας απέδειξε περίτρανα πως δεν χρειάζεται μια ATX μητρική για να μπορέσει κάποιος να έχει το καλύτερο performance και efficiency στις εργασίες του Η/Υ του αλλά πολύ περισσότερο στο πιο hardcore κομμάτι του gaming και του overclocking. Με γνώμονα την πιο επιτυχμένη mATX μητρική, την Maximus IV Gene-Z, η ASUS βάζει πλώρη για την ακόλουθή της στο Ζ77 που ακούει στο όνομα Maximus V Gene.
Πρόκειται για ακόμα μια μητρική του ROG (Republic oif Gamers) Department. Φυσικά, με την καθοδήγηση του Shamino η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην συνέχεια του review μας. Γεγονός αποτελεί πάντως η πολύ γρήγορη κυκλοφορία της εν λόγο μητρικής μιας. Συνήθως τα πιο specialized μοντέλα όλων των εταιρειών κυκλοφορούσαν λίγο αργότερα από την επίσημη ανακοίνωση και κυκλοφορία του εκάστοτε chipset, στο Ζ77 αυτό φαίνεται να αλλάζει!
Η πρώτη ματιά
Η πρώτη επαφή με οποιοδήποτε νέο προϊόν είναι ιδιαίτερη. Αισθήματα χαράς αλλά και αγωνίας είναι κυρίως αυτά που μας δημιουργούνται, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει όταν αντικρίσαμε για πρώτη φορά την ASUS Maximus V Gene. Η ASUS ακολουθεί το επιτυχημένο design που ακολουθεί χρόνια τώρα. Τα χρώματα που δεσπόζουν είναι σαφώς το κόκκινο και το μαύρο, άλλωστε αποοτελούν και σήμα κατατεθέν του ROG. Η ASUS ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που έχει εδώ και χρόνια! Εντύπωση μας έκανε η "λωρίδα" που καταλήγει στο chip της Supreme FXIII. Αναλυτικά θα δούμε όλες τις τεχνολογίες της στις επόμενες σελίδες.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της ASUS Maximus V Gene, βρίσκουμε τα παρακάτω:
• Εγχειρίδιο χρήσης
• I/O Shield
• 2 x SATA 3Gb/s cables
• 4 x SATA 6Gb/s cables
• SLI bridge
• Q-connector (2 σε 1)
• ROG Connect cable
• 12 σε 1 ROG Cable Labels
• ROG Door Hanger
Τα I/O Ports
H ASUS Maximus V Gene σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:
• 1 x DisplayPort
• 1 x HDMI
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 6 x Audio jacks
• 4 x USB 2.0 (Η μια από αυτές τις θύρες μπορεί να μετατραπεί σε ROG Connect θύρα)
• 1 x eSATA 3Gb/s
• 4 x USB 3.0
• 1 x RJ45 LAN Jacks
• ROG Connect On/ Off διακόπτης
Όπως είναι κατανοητό η ASUS Maximus V Gene έρχεται εξοπλισμένη σαν αστακός. Η ASUS δεν έκανε εκπτώσεις στο bundle και αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα. Εξοπλισμένη με όλα εκείνα τα features τελευταίας τεχνολογίας που θα εκτοξεύσουν τον επεξεργαστή σας στα ύψη και θα σας αφήσουν με την πιο γλυκιά γεύση του overclocking. Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά γι' αυτό πάμε ευθύς αμέσως στις μετρήσεις.
Extreme Engine Digi+ II
Το γνωστό Extreme Engine Digi+ έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί. Η ASUS Maximus V Gene είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Έρχεται επανδρωμένη με ιαπωνικής κατασκευής 10K μαύρους μεταλλικούς πυκνωτές και με ψηφιακό VRM που βοηθά στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης. Το πακέτο Extreme Engine Digi+ II δίνει στην μητρική την απόλυτη αποδοτικότητα, σταθερότητα αλλά και 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και οι πυκνωτές που έχει σε σχέση με τους απλούς solid, έχουν πενταπλάσια διάρκεια ζωής. Φτάστε τον επεξεργαστή σας στα άκρα χωρίς να κολλήσετε πουθενά!
GameFirst
Το κομμάτι αυτό αφορά την σύνδεση της μητρικής στο διαδίκτυο. Η ROG εισάγει την τεχνολογία Game First, η οποία μας βοηθά να παραμένει σταθερή η ροή κίνησης της σύνδεσής μας. Πλέον, μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία, να ακούτε online μουσική, να κάνετε chat με τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε για τα ping σας. Παίξτε παιχνίδια και κάντε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, χωρίς να φοβάστε για το αν θα σας "σκοτώσει" ο αντίπαλός σας.
ROG Connect
Tweakαρε το σύστημά σου με τον πιο εύκολο τρόπο. Η ASUS έχει εγκαταστήσει μια USB θύρα εν ονόματι ROG Connect. Συνδέοντας ένα netbook σε αυτή την θύρα είστε σε θέση να ρυθμίσετε κάθε μεταβλητή επιλογή του συστήματός σας σε αληθινό χρόνο, όπως ακριβώς οι μηχανικοί αυτοκινήτων στην Formula1. Μπορείτε να αλλάξετε όλα τα ρεύματα ακόμα και να δείτε το POST code σε αληθινό χρόνο.
mPCIe Combo
Δώστε την δυνατότητα της extra συνδεσιμότητας στην mATX μητρική σας και πείτε όχι στους φυσικούς περιορισμούς της. Ο ειδικός αντάπτορας έρχεται με με 2 θύρες. Η πρώτη είναι μια PCI Express 2.0/USB 2.0 θύρα και η δεύτερη μια mini SATA θύρα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να συνδέσετε extra συσκευές στην μητρική σας χωρίς να σπαταλάτε τον ελέυθερο χώρο του κουτιού σας!
CPU Level Up
Overclocking με ένα απλό πάτημα. Ποιος δεν θα ήθελε ο επεξεργαστής του να αποκτά ευρύτερες επιδόσεις; Την δουλειά αυτή για εσάς την κάνει το ROG CPU Level Up. Aπλά εκκινήστε τον υπολογιστή σας, επιλέξτε από το BIOS μια από τις προτεινόμενες συχνότητες και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η μητρική. Εσείς απλά δείτε την νέα συχνότητα και επεξεργαστή σας και απολαύστε την. Ποτέ το overclocking δεν ήταν πιο εύκολο!
SupremeFX III™
Η SupremeFX IIΙ αποτελεί την πιο πρόσφατη λύση της ASUS για τις onboard κάρτες ήχου της. Οι SupremeFX III είναι 8-κάναλες κάρτες ήχου εξοπλισμένες με πυκνωτές χωρητικότητας 1500uF! Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου της ASUS μας εγγυάται καθαρότητα στον ήχο και φυσικά ήχο απαλλαγμένο από ripple. Αυτό που, κατά την γνώμη μας, απογειώνει την SupremeFX III είναι το ειδικά σχεδιασμένο και κόκκινα φωτιζόμενο layout της Maximus V Gene! Πραγματικά εντυπωσιακό και μοναδικό!
Στο σημείο αυτό, θα κάνουμε μια ειδική μνεία γι' αυτό το feature του φωτισμού. Αυτή η led ταινία είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την ASUS Maximus V Gene να ξεχωρίζει από τις περσσοτερες μητρικές της ASUS! Το συγκεκριμένο feature το είδαμε στο review της ASUS Rampage IV Formula.
Intel Gigabit LAN
Η εμπειρία της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο! Η λύση της Intel για το LAN είναι εδώ και καιρό γνωστή. Με το Intel Gigabit LAN, είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχει καλύτερη απόδοση και σταθερότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μειώνεται η χρήση του επεξεργαστή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Ζήστε την διαδικτυακή εμπειρία όπως ποτέ άλλοτε!
PCIe 3.0 Ready
Το τελευταίο PCI Express μας προσφέρει βελτιωμένο encoding και διπλάσια απόδοση σε σχέση με το PCIe 2.0. Το συνολικό bandwidth για μια x16 θύρα PCI 3.0 φτάνει τα 32GB/s, διπλάσιο δηλαδή από τα 16GB/s του PCIe 2.0.Επίσης, υπάρχει και υποστήριξη συσκευών PCI 2.0 και PCI 1.0. Βέβαια, θα αισθανθούμε την χρησιμότητα του PCI 3.0 όταν θα υπάρχουν και συσκευές που να το υποστηρίζουν. Η ASUS κοιτάει στο μέλλον και κοιτάει να καλύψει κάθε μελλοντική ανάγκη του χρήστη.
[/COLOR] | ||
Socket | LGA1155 | |
CPU (Max Support) | Intel 2nd/3rd Gen. Core™i7/i5/i3/Pentium®/Celeron® | |
Chipset | Intel® Z77 | |
DDR3 Memory | 2800/2666/2600/2400/2200/2133/2000/1866/1600/1333 MHz | |
Memory Channel | Dual Channel | |
DIMM Slots | 4 x DIMM | |
Max Memory (GB) | 32 | |
PCIe x16 | 2 | |
PCIe x1 | 1 | |
SATA III | 2 | |
RAID | 0, 1, 5, 10 | |
LAN | Intel® Gigabit LAN Controller | |
USB 3.0 ports (Rear) | 4 | |
USB 2.0 ports (Rear) | 8 | |
Audio | SupremeFX III, 8-Channel Audio | |
eSATA | 1 | |
Form Factor | uATX |
Ότι πιο σημαντικό σε μια μητρική, το Α και το Ω. Το BIOS είναι η "πηγή" απ' όπου το σύστημα θα αντλήσει την δύναμη για να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή πτυχή του hardaware σας. Η ASUS, όπως πλέον και όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μητρικών, χρησιμοποιεί το UEFI BIOS. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα reviews μας, το UEFI BIOS είναι αρκετά φιλικότερο στον χρήστη και έτσι αυτός μπορεί να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ευκολότερα. Κάντε το σύστημά σας να βγάλει φτερά με μόνο 2-3 clicks!
ASUS Maximus V Gene BIOS | |||
[Color=black]Extreme Tweaker | Advanced | Monitor | Boot |
Το BIOS της Maximus V Gene δεν διαφέρει καθόλου από τα υπόλοιπα BIOS της ASUS, σχεδόν καθόλου. Ας "ρίξουμε" όμως μια γρήγορη ματιά για να πάρετε μια γεύση του περί τίνος πρόκειται. Εκεί, υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτόματο και manual overclocking του επεξεργαστή, επιλογές για τους δίσκους σας και με ποια σειρά θέλετε αυτοί να bootάρουν. Επίσης, υπάρχει monitor που σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα, τις συχνότητες αλλά και τις θερμοκρασίες το συστήματός σας. Επιπλέον, σας δίνετε οι επιλογή ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των onboard συσκευών καθώς και παραμετροποίησης αυτών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η καρτέλα με το overview του συστήματός σας αλλά και τα 8 διαφορετικά BIOS profiles ώστε να δοκιμάζετε με άνεση κάθε διαφορετικό συνδυασμό ρυθμίσεων για να επιτύχετε το καλύτερο overclocking που κάνατε ποτέ!
ASUS Maximus V Gene BIOS | |||
Extreme Tweaker Settings | Extreme Tweaker Settings | DRAM Timing Control | DIGI+ Power Control |
Πάμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές για τους πιο προχωρημένους. Scrollάρωντας προς τα κάτω την σελίδα του Extreme Tweaker, θα δούμε να μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή και την ASUS Μaximus V Gene. Θα δείτε επιλογές όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage, το VTT και επιλογές που έχουν να κάνουν με τους χρονισμούς όπως το BCLK, το DRAM Frequency, CPU Multiplier, DRAM Timings και πολλά ακόμα. Προχορώντας στις επόμενες καρτέλες θα βρείτε επιλογές που σχετίζονται με τα features του επεξεργαστή και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν είτε με το Monitoring των ρευμάτων είτε με τους δίσκους είτε με τα onboard devices. Φυσικά, από μια μητρική της σειράς ROG, δεν θα μπορούσαν να λείπουν επιλογές όπως το Xtreme Tweaking έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε ούτε 1 mark στα benchmarks σας.
Δεν είναι τυχαίο που όταν μιλάμε για την ASUS, συνεχώς εξυμνούμε το BIOS της και τον συσχετισμό που προσφέρει αυτό με το overclocking αλλά και την ευκολία. Για ακόμα μια φορά η ASUS πρωτοπορεί στον τομέα των settings. Όπως βλέπετε στις 2 παρακάτω εικόνες οι μηχανικοί της ASUS έχουν "κατασκευάσει" κάποια έτοιμα overclocked profiles για τον επεξεργαστή αλλά και για τις μνήμες RAM. Ιδιαίτερα για τις μνήμες υπάρχουν έτοιμα settings με 14 διαφορετικούς συνδυασμούς των RAM-chips! Φανταστικό! Η δουλειά της που έχει κάνει η ASUS, είναι εμφανής για ακόμα μια φορά. Well done ASUS!
Τέλος, όπως πάντα θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official BIOS, όπως κάναμε και εμείς. Η ASUS συνεχίζει την καλή παράδοση με σταθερότητα και αξιοπιστία στα BIOS της. Αυτή την φορά όμως εντοπίσαμε δύο σφάλαμτα. Όταν κρασάρει το σύστημα τότε η τιμή του OVP "επιστρέφει" στο 140% και δεν μένει στο Disabled όπως την είχαμε ρυθμίσει εμείς. Επίσης, όταν ο CPU multiplier αλλάζει τότε ενεργοποιείται και το SpeedStep, φυσικά ξαναγίνεται disable αλλά δεν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά αυτή. Όπως και να έχει και τα δύο αυτά λάθη διορθώνονται οπότε αναμένουμε κάποια πιθανή νεότερη έκδοση του BIOS.
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Maximus V Gene είναι το Lucidlogix Virtu. Είχαμε γνωρίσει νωρίτερα αυτή την τεχνολογία με το λανσάρισμα των Z68 μητρικών όπου ήταν ενσωματωμένο, δίνοντας μας την δυνατότητα να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία γραφικών. Όταν στήνετε ένα PC, δεν θα πρέπει να μπαίνετε στο δίλλημα για το αν θα επιλέξετε μεταξύ της απόδοσης και το 3D ρεαλισμό. Τα στοιχεία γραφικών βρίσκονται σε 2 μέρη σε έναν υπολογιστή, στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σας. Κάθε ένα κομμάτι από αυτά τα δύο μέρη του Η/Υ, εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες όσον αφορά την γραφική απεικόνιση και επεξεργασία. Διαφορετικά οφέλη έχουμε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή για κάποια λειτουργία γραφικών και διαφορετικά οφέλη χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών. Εδώ έρχεται το Virtu, το λογισμικό που αναλαμβάνει να συνδυάσει με επιτυχία τα οφέλη των δύο προαναφερθέντων components και να κατʼ επέκταση να σας βγάλει από το δίλλημα.
Με το λογισμικό της Lucid, οι υπολογιστές με Sandy/Ivy Bridge επεξεργαστές αποκτούν την δυνατότητα να εξισορροπούν και να συνδυάζουν δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την προηγμένη δύναμη και αποδοτικότητα της ενσωματωμένης GPU στον επεξεργαστή με το DX11 3D, anti-aliasing και τα γενικότερα χαρακτηριστικά και απόδοση της αυτόνομης κάρτας γραφικών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Η/Υ και ο χρήστης εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση τόσο σε παιχνίδια όσο και λειτουργίες transcoding και HD playback.
Το Lucid Virtu είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε πραγματικό χρόνο και να κάνει την πιο ορθή επιλογή σύμφωνα με την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αν θέλετε να τρέξετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν DirexctX 11 ή να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, τότε το Lucid Virtu θα δώσει εντολή έτσι ώστε η κάρτα γραφικών σας να εκτελέσει αυτή την εργασία. Αν πάλι θέλετε να εκτελέσετε όχι και τόσο βαριές εφαρμογές τότε η κάρτα γραφικών σας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής και το έργο αναλαμβάνει η ενσωματωμένη GPU του Sandy-Bridge. Είναι, λοιπόν, εμφανές, πως μεταβαίνοντας η κάρτα γραφικών σε κατάσταση αναμονής, η εκλυόμενη θερμότητα μειώνεται και ο ανεμιστήρας της επιβραδύνεται με αποτέλεσμα ένα πιο "πράσινο" και μεγαλύτερης διάρκειας σύστημα.
Performance Graphics & Media | ||||
Advanced Media Features | ||||
Optimal Casual Games | ||||
New HyperFormance (GPU boosting) [COLOR="red"]NEW![/COLOR] | ||||
VirtualVsync [COLOR="red"]NEW![/COLOR][/COLOR][/B] | ||||
Low Power and Heat | ||||
DX 11 Support | ||||
AA Support (Anti Aliasing) | ||||
High End Graphics (gaming, CAD, CAM) |
Εκτός όμως από το απλό Virtu που συναντήσαμε για πρώτη φορά στις Z68 μητρικές, η Lucid, όντας πρωτοπόρος στις έξυπνες software gaming λύσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα το επίσημο λανσάρισμα του Virtu MVP Virtualization Software. Μαζί με το MVP, καταφθάνουν οι τεχνολογίες Lucid HyperFormance και Lucid Virtual Vsync, που υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο την gaming εμπειρία σας. Η εν λόγω τεχνολογία υποστηρίζεται κανονικά από τις Z77 μητρικές, ενώ στο μέλλον θα υποστηρίζεται και από τις Z68/H67/H61 με κατάλληλο software update.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς κάνει η κάρτα γραφικών όταν παίζουμε ένα PC Game; Με απλά λόγια κάνει rendering frames σε 3D γραφικά. Τα Lucid Virtu MVP HyperFormance και Virtual Vsync features έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνουν την ανταποκρισιμότητα και ταυτόχρονα να "μειώνουν" την ποσότητα frames που γίνονται rendered. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της IGP (ενσωματωμένης κάρτας γραφικών) των Sandy Bridge και Ivy Bridge επεξεργαστών, η οποία αναλύει τα frames και δίνει εντολή στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών να παρακάμπτει ή να μην κάνει ολοκληρωμένο rendering ορισμένα εξ' αυτών. Ως συνέπεια του προηγουμένου, αυξάνονται κατακόρυφα τα FPS. Είναι πραγματική όμως η αύξηση αυτή; Όχι δεν είναι. Παρόλ' αυτά το MVP θεωρείται πραγματική εξέλιξη στο gaming. Και εξηγούμαστε.
Μπορεί η αύξηση των FPS να μην είναι στην ουσία πραγματική (εφόσον η ποιότητα της εικόνας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη), όμως κάνει το παιχνίδι πιο ανταποκρίσιμο και μειώνει το input lag. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το παιχνίδι στις επιθυμίες του χρήστη και όσο πιο μικρή είναι η χρονική καθυστέρηση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η εμπειρία παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, το MVP αποκαλείται "η εξέλιξη στο gaming" γιατί δίχως να αλλοιώνει την ποιότητα των γραφικών, πραγματοποιεί 20-50% λιγότερο rendering, οπότε ξεκουράζει την κάρτα γραφικών και κάνει την όλη διαδικασία πιο efficient.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Lucid MVP λειτουργεί ευεργετικά στον τομέα των PC Games. Ας εξετάσουμε τώρα τι συμβαίνει και στην περίπτωση των 3D μετροπρογραμμάτων όπως τα γνωστά 3DMark της Futuremark. Η δουλειά των 3DMark είναι ουσιαστικά η καταμέτρηση των rendering frames σε 3D γραφικά και κατ' επέκταση, η καταμέτρηση των καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second). Εφόσον η αύξηση των FPS δεν είναι πραγματική, τα scores που βγάζουν τα 3DMark με ενεργοποιημένο το MVP, δεν δύναται να συγκριθούν με τα scores του παρελθόντος. Για αυτό το λόγο, η Futuremark αναμένεται να κυκλοφορήσει updates για τα 3DMark, με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν είναι ενεργοποιημένο το MVP, ώστε να μην μπερδεύονται οι χρήστες όταν συγκρίνουν benchmarks μεταξύ τους.
Παρόμοια είναι και η στάση που διατηρεί το HWBOT, αφού μετά από λεπτομερείς συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι τα scores με ενεργοποιημένο το Lucid MVP δεν θα γίνονται δεχτά! Φανταστείτε μια stock HD 7970 με MVP ενεργοποιημένο να ξεπερνά το 3DMark 11 Score μιας HD 7970 που έχει ψυχθεί με υγρό άζωτο για να φτάσει συχνότητες πυρήνα πάνω από 1500MHz+. Τα benchmarks που επηρεάζονται προς το παρόν είναι τα εξής: Unigine Heaven DX9/DX11, 3DMark Vantage, 3DMark 06, AquaMark3 και PCMark05.
Μπορείτε να δείτε τις διαφορές του LucidLogix MVP εδώ!
Μεθοδολογία
Είχαμε συνηθίσει τις mATX να αποτελούν κύριο συστατικό των htpcs. Αυτό φαίνεται να αλλάζει άρδην τελέυταία, τουλάχιστον στις ROG mATX μητρικές. Σαν ROG κρατούν τον gaming χαρακτήρα τους αλλά λόγο τιμής προτιμούνται και από πιο γενικούς χρήστες. Έτσι, τα tests που της κάναμε είναι γενικότερου περιεχομένου και όχι μόνο games και overclocking benchmarks. Όπως και στα περισσότερα reviews μας, έτσι και σ' αυτό τρέξαμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με καθημερινές διεργασίες του H/Y, όπως είναι το Cinebench R11.5 και το x264. Επίσης, δοκιμάσαμε προγράμματα όπως το y-cruncher που θέτει σε λειτουργία όλα τα threads του επεξεργαστή. Φυσικά, δεν αφήσαμε απ' έξω τα SuperPi 1M και 32Μ όπως και τα wPrime 32M και 1024Μ. Έπειτα, δοκιμάσαμε το Memory Test του AIDA64 αλλά και προγράμματα συμπίεσης όπως το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν αφήσαμε εκτός τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11 που περιέχουν κάποια κατ' εξοχήν CPU tests. Παιχνίδια όπως το Far Cry 2, F1 2011 και το World In Conflict δεν είναι δυνατόν να λείπουν. Σαφώς, το overclocking page είναι για ακόμα μια φορά στην θέση, δοκιμάζοντας την ASUS Maximus V Gene σε πραγματικά ζόρικες συνθήκες!
Σύστημα δοκιμής
Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.
Σύστημα Δοκιμών |
Hardware | |
: Motherboard : | ASUS Maximus V Gene |
: CPU : | Intel Core i7 3770K |
: RAM : | Corsair GTX3 2x2GB 2400 9-11-9-27 |
: GPU : | MSI 7970 Lightning |
: SSD : | Intel X25-M 80GB |
: PSU : | CoolerMaster Silent Pro Hybrid 850W |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1 |
: CPU Cooler : | Alpenföhn Matterhorn |
: Case : | DimasTech BenchTable Easy V2.5 |
Αυτή την φορά αλλάξαμε λίγο τον συνηθισμένο τρόπο μετρήσεών μας. Αφαιρέσαμε τα 4GHz από τις μετρήσεις γιατί οι νέοι επεξεργαστές κλοκάρουν εύκολα πολύ πιο πάνω ακόμα και από τα 4.5GHz που διαλέξαμε σαν OC1 Settings. Έτσι, θα έχουμε δύο στάδια το Stock Settings και το OC1 Settings.
Συχνότητες Λειτουργίας |
Stock Settings | Overclocked 1 Settings | ||
CPU Speed:: | 3.50GHz | 4.5GHz | |
Bclk Speed:: | 100MHz | 100MHz | |
CPU Ratio:: | 35x | 45x | |
DDR3 RAM Speed:: | 1333MHz 8-8-8-24 1T | 2133MHz 11-11-11-30 1T | |
Μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να δείτε και μόνοι σας την απόδοση της ASUS Maximus V Gene...
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Παρατηρείστε πως όσο αυξάνεται η συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών τόσο το latency όσο και τα Read/Write/Copy μειώνονται. Το Aida64 είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή οπότε στα OC1 Settings παρατηρούμε σαφώς πιο βελτιωμένα αποτελέσματα απ' ότι στα Stock Settings.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το PCMark7 είναι ο άτυπος αντικαταστάτης του PCMark 2005. Είναι δηλαδή ένα benchmark που τεστάρει όλα τα μέρη του συστήματός μας. Όπως είναι λογικό και επόμενο στην εξέλιξη του benchmark αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα, ο ρόλος της μητρικής είναι σημαντικός. Η ASUS Maximus V Gene μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αποδοτικότητα του συστήματός μας είναι αρκετά καλή σε σχέση με τα ρολόγια και τους χρονισμούς που χρησιμοποιούσαμε στον επεξεργαστή και τις μνήμες μας.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Παρόλο την "αντιπάθεια" του Cinebench σε αυτά τα CPUS, o Ivy Βridge δείχνει να τα πήγε περίφημα αλλά ακόμα και έτσι το Χ79 παραμένει στην κορυφή!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Μπορεί το s2011 να είναι το καινούργιο socket της Intel αλλά απ' όσο φαίνεται το s1155 είναι εξοπλισμένο με περισσότερες τεχνολογίες που βοηθούν πιο ουσιαστικά στις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ.
SuperPi
Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και με το αγαπημένο Benchmark των overclockers. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε και έχουμε ακούσει για το μυστήριο αυτό επιτυχημένου efficiency της ASUS. Aν και οι Ivy Bridge CPUs είναι από μόνη τους πολύ γρήγοροι, η ASUS αποδεικνύει πως δεν ξέχασε να βάλει και αυτή το "χεράκι" της για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού χρόνου.
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Σίγουρα αποτελέσματα που "σκοτώνουν"! Ο 3770Κ είναι ο πιο γρήγορος τετραπύρηνος επεξεργαστής που κυκλοφορεί. Φαίνεται η ASUS Maximus V Gene να αντέχει το βαρύ φορτίο του wPrime παρά το μικρό της μέγεθος!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Όπως και στα προηγούμενα tests έτσι και εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατατοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται κοντά 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC1. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, το overclocking στα 4500Μhz είναι πανεύκολη υπόθεση και γίνεται ακόμα πιο εύκολη με την βοήθεια της ASUS Maximus V Gene.
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Αισθητή διαφορά παρατηρείται και στο 7-zip. Αν και το 7-zip είναι πιο αξιόπιστο κατά πολλούς από το WinRaR, ούτε αυτό μας δίνει να καταλάβουμε σε τι αντιστοιχούν τα δύο παρακάτω αποτελέσματα. Παρολαυτά η διαφορά από Stock Settings σε OC1 είναι ξεκάθαρη.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την ASUS Maximus V Gene.
World In Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.
::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.
Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της ASUS.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock και OC1 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η ASUS Rampage IV Formula κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των δύο Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock και OC1 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα review η overclocking page δίνει το παρόν. Πως θα ήταν δυνατόν, εξάλλου, να μην συνέβαινε αυτό! Οι Ivy-Bridge επεξεργαστές είναι benchochips όπως έχει φανεί. Τo ROG ξέρουμε πως εδώ και χρόνια φτιάχνει από τις καλύτερες μητρικές για overclocking, αν όχι τις καλύτερες. Αυτή την φορά όμως τα πράγαμτα διαφοροποιούνται λίγο μιας και Maximus V Gene είναι μια mATX mobo. Μπορεί μια τόσο μικρή μητρική να είναι σταθερή και να έχει το απόλυτο efficiency όπως οι προκάτοχοί της; Μπορεί αυτό το τόσο μικρό pcb να γίνει ένα πραγματικά "μεγάλο" εργαλείο στα χέρια του overoclocker; Αύτα είναι τα ερωτήματα που γεννήθηκαν καθώς μονώναμε την ASUS Maximus V Gene. Πάμε να τα απάντησουμε ένα ένα...
Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν :
ASUS Maximus V Gene
Intel Core i7 3770K
2 x 2GB Corsair GTX3
Antec HCP 1200
Intel SSD Postvile 80GB
Οι περισσότεροι θα έχετε καταλάβει πως οι νέοι επεξεργαστές της Intel για να overclockaριστούν στα ύψη χρειάζονται υγρό άζωτο. Δεν είναι, δηλαδή, όπως τους Sandy-Bridge επεξεργαστές που το scaling σταματούσε ακόμα όντας στο single stage! Για τον λόγο αυτό, γεμίσαμε την μπουκάλα μας και χρησιμοποιήσαμε το Dragon F1 Gemini κάνιστρο του k|ngp|n για την ψύξη του Intel Core i7 3770k. Μετά από λίγα λεπτά καταλάβαμε πως ο επεξεργαστής δεν είχε cold bug (να κρασάρει λόγο των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών) και πως το cold boot (η χαμηλότερη τιμή θερμοκρασίας που ο επεξεργαστής μπορεί να εκκινήσει) ήταν στους -120C. Σκοπός του συγκεκριμένου bench session ήταν να "δούμε" που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής αλλά και να καταλάβουμε αν η ASUS Maximus V Gene είναι αυτό που λέμε εύκολη μητρική.
Δεν γνωρίζαμε εξ' αρχής το τι ήταν ικανός να κάνει ο επεξεργαστής γιατί ήταν η παρθενική του εμφάνιση στο o/c rig μας. Με σχετική ευκολία και φυσικά με την βοήθεια του BIOS της ASUS που υπάρχουν έτοιμα ο/c profiles για διάφορες περιπτώσεις, βρήκαμε τα όρια του επεξεργαστή αλλά και των μνημών. Η Maximus V Gene "φαίνεται" πως είναι μια μητρική κατασκευασμένη από overclockers για overclockers με το που κάποιος "σκαλίσει" το BIOS της. Εκεί υπάρχουν διάφορα profiles με έτοιμα settings για να επιλέξει κανείς αυτό που πιστεύει πως είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάει.
Για ακόμα μια φορά, για να ανεβάσουμε τα ρολόγια του επεξεργαστή από τα windows χρησιμοποιήσαμε την remote λύση της ASUS που ακούσει στο όνομα ROG Connect. Σωστά, θυμάστε! Αυτό το άσπρο καλώδιο που ενώνει τον Η/Υ που benchάρετε με έναν άλλον υπολογιστή και ουσιαστικά clockάρετε το πρώτο μηχναήμα μέσω του δεύτερυ Η/Υ. Η αλήθεια είναι πως αυτός μας φάνηκε ένας πολύ φιλόδοξος τρόπος overclocking αλλά και τόσο αμφιλεγόμενος. Παρόλες τις εικασίες αποδειχθήκαμε λάθος! Το ROG Connect δούλεψε απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως bug. To συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας του. Μπράβο ASUS!
Τελικά, μετά την δοκιμή και άλλων μητρικών Ζ77, η Maximus V Gene "μοιάζει" να είναι η πιο ολοκληρωμένη. Αν και μικρή δεν υστερεί σε τίποτε ουσιώδες από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της. Εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική. Αυτά ακριβώς που ζητάει ο κάθε overclocker από μια μητρική. Πέρα των 2 προβλημάτων στο BIOS που αναφέραμε στην αντίστοιχη σελίδα το μόνο πρόβλημα είναι το μέγεθος της. Στους -190C υπήρχε τρομερή υγροποίηση σε όλη την μητρική. Με μερικά πράγματα απλά συμβιβάζεσαι...
Δεν θα εκπλαγείτε από τους χρόνους που πετύχαμε εξάλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός των o/c pages. Σκοπός είναι να δούμε το πόσο ομαλά μπορεί να λειτουργήσει ο επεξεργαστής στην συγκεκριμένη μητρική και αυτό το αντιλμβάνεται κανείς εύκολα αν παρακολουθήσει από κόντα κάποιον να benchάρει. H μητρική κάνει shut down πολύ δύσκολα και έτσι αποφεύγεται εύκολα η διαδικασία ξεπαγώματος που συνήθως είναι υπεύθυνη για την υγροποίηση που δημιουργείται κατά την ώρα του session.
Και μερικές φωτογραφίες κατά την διάρκεια του ευχάριστου bench session που μας χάρισε η ASUS Maximus V Gene...
Ακόμα ένα HwBox review έφτασε στο τέλος του. Έχουμε ξαναναφέρει πως τα 2 τελευταία χρόνια το ROG έχει προσθέσει στο δυναμικό του άτομα τα οποία είναι γνώστες του αντικειμένου και δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που είναι στο προσκήνιο. Μετά τον "χαμό" που είχε προκαλέσει η Maximus IV Gene-Z, τώρα τα νερά έρχεται να ταράξει η ASUS Μaximus V Gene. Ευκολία, επιδόσεις και κορυφαία ποιότητα κατασκευής είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν και την τοποθετούν στις καλύτερες Ζ77 μητρικές που κυκλοφορούν.
Είναι λογικό και επόμενο η ναυαρχίδα μιας τόσο μεγάλης εταιρείας να μην είναι μια mATX μητρική. Η ASUS με την κίνησή της αυτή δείχνει την ανωτερότητά της απέναντι στους αντιπάλους της και ουσιαστικά προσφέρει ότι και οι άλλες εταιρείες σε πολύ μικρότερη διάσταση. Η ναυαρχίδα, λοιπόν, της ASUS θα είναι η Μaximus V Formula. Δίνουν και παίρνουν οι φήμες όμως για ενδεχόμενη κυκλοφορία και της ASUS Maximus V Extreme, προς το παρόν όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πέραν των δύο προβλημάτων του BIOS που λογικά θα διορθωθούν, η Maximus V Gene έχει ένα πληρέστατο BIOS. Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί σε καμία άλλη μητρική τόσο γεμάτο BIOS. Κάθε πιθανός συνδυασμός ρυθμίσεων είναι εφικτός και φυσικά τα έτοιμα profiles έχουν την τιμητική τους. Για ακόμα μια φορά η ASUS εφοδιάζει την μητρική της με UEFI BIOS και όπως μας έχει συνηθίσει δεν είδαμε κάποιο κόλλημα.
Πάμε όμως και στο κομμάτι της αποδοτικότητας. Είναι φυσικό από μια mATX μητρική να μην περιμέναμε πολλά πράγματα. Μετά την δοκιμή της Gigabyte G1.Sniper M3 Z77 που είδαμε να μένει πίσω σε ότι έχει να κάνει με το efficiency, περιμέναμε κάτι αντίστοιχο και από την Maximus V Gene. Για ακόμα μια φορά αποδειχθήκαμε λανθασμένοι. Η μητρική είναι "τέρας" επιδόσεων αν και "μικρή στο μάτι"!
Η ASUS σχεδιαστικά ακολουθεί τον συνδυασμό που τόσα χρόνια έχει. Το κόκκινο και το μαύρο κατακλείουν την μητρική, όπως και όλη την σειρά ROG. Σε σχέση με την ASUS Rampage IV Formula, παρατηρούμε ότι ξαναεπέστρεψε η κεραμική υφή στις ψύκτρες. Την κεραμική υφή στις ψύκτρες των VRMs την είχαμε ξανασυναντήσει στο P67/Z68 και πιο συγκεκριμένα στην ASUS Maximus IV Extreme. Στις μητρικές Χ79 της ASUS δεν υπήρχε.
Μιλώντας για μια mATX καταλαβαίνει κανείς πως ο χώρος είναι περιορισμένος. Δυστυχώς, τα parts της μητρικής είναι στριμωγμένα αλλά αυτός είναι ένας συμβιβασμός λόγω του χώρου. Με την απούσια της ψύκτρας του Northbridge πλέον είναι αρκετά εύκολο να ξεκουμπώσει κανείς το κλιψάκι της κάρτας γραφικών, κάτι που δεν συνέβαινε στα άλλα μοντέλα του ROG όπου υπήρχε ψύκτρα για το Northbridge. Όπως είναι ανεμενόμενο και ο χώρος γύρω από το socket είναι περιορισμένος.
Παρολαυτά, η ASUS δεν έκανε περικοπές στις τεχνολογίες για εξοικονόμηση πολύτιμου χώρου. Θυμάστε εκείνη την κόκκινη φωτιζόμενη λωρίδα που κατέληγε στο chip της Supreme FX III όταν σας είχαμε παρουσιάσει την ASUS Rampage IV Formula; Υπάρχει και στην ASUS Maximus V Gene! Πραγματικά, τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουμε το αληθινό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο κομμάτι δίνει μια μορφή επιθετικότητας και άγριας ομορφιάς στην μητρική! Δεν μένει μόνο εκεί όμως η ASUS όσον αφορά τις καινοτομίες. Θα έχετε δει πως στις περισσότερες Ζ77 μητρικές υπάρχει μια mPCIe θύρα. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις ο χώρος στην Maximus V Gene είναι περιορισμένος. Για να μην κάνει, λοιπόν, η ASUS εκπτώσεις στις τεχνολογίες της μητρικής έφτιαξε μια ξεχωριστή πλακέτα η οποία είναι αποσσπώμενη και τοποθετείται στο front panel της μητρικής. Πραγματικά μια αρκετά έξυπνη κίνηση!
Ακόμα, η ASUS δίνει στους καταναλωτές της τα πλεονεκτήματα του debug poster, του Power/Reset Button, του GO Button και του CMOS. Πλέον, όλα τα παραπάνω φαίνεται να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό μιας ROG μητρικής αφού συνεχώς τα συναντάμε μπροστά μας. Είναι εργαλεία που αφορούν περισσότερο τους overclockers και σε συνδυασμό με το LN2 switch θα κάνουν το σύστημά τους πραγματικά γρήγορο! Αν και ελάχιστος ο χώρος για να χωρέσουν όλα η ASUS κατάφερε να τα "στριμώξει"!
Στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την απαραίτητη μνεία για το bundle της ASUS Maximus V Gene. Θα θυμάστε όλοι την τυχερή σακούλα. Κάθε φορά που ανοίγουμε μια ASUS μητρική νιώθουμε πως ανοίξαμε την τυχερή σακούλα! Αν μου έλεγαν πόσο θα κοστολογούσα μια μητρική μόνο βλέποντας αυτό το bundle θα έβαζα στοίχημα πως σίγουρα πως πρόκειται για μητρική που ξεπερνα τα 300 ευρώ. Πληρέστατο bundle με αυτοκόλλητα, καλώδια, manuals, door hanger. Ότι θέλει κανείς για να αισθανθεί πως το gaming θα γίνει μια μοναδική εμπειρία!
Τέλος, συνήθως δεν σας προτείνουμε μια τόσο high-end μητρική για το καθημερινό σας σύστημα. Το κάναμε στην περίπτωση της ASUS Maximus IV Gene-Z γιατί η τιμή της ήταν αρκετά ελκυστική. Το Ζ77 έχει ακουστεί πως είναι ένα ακριβό chipset αν υπολογίσουμε ότι δεν είναι το Extreme chipset της Intel. H ASUS έρχεται να μας διαψεύσει για ακόμα μια φορά και πιο συγκεκριμένα η Maximus V Gene κοστίζει λιγότερο από 200 ευρώ στην ελληνική αγορά! Χωρίς καμία αμφιβολία και κανένα δισταγμό σας προτρέποουμε στην αγορά της ASUS Maximus V Gene! Pure POWAH!