Patriot Pyro SE 240GB SSD Review: A rocket in your computer

Patriots ονομάστηκαν οι κάτοικοι των δεκατριών αποικιών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του αμερικανικού πολέμου στο τέλος του 18 αιώνα μεταξύ Νοτίων και Βορείων. Οι δεκατρείς αποικίες επιδίωξαν την ανεξαρτησία τους από το Βασίλειο της Αγγλίας κάτι που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776 με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Με έδρα το Fremont της Καλιφόρνια, η εταιρεία Patriot, έχει κλείσει πλέον 27 χρόνια στο χώρο των υπολογιστών, κατασκευάζοντας μνήμες για κάθε είδους χρήση. Από USB sticks, flash drivers, memory kits, NAS servers, Media players, μέχρι που στις 15 Ιουλίου του 2008 ξεκινά την συνεργασία της με τη JMicron για να παρουσιάσει το πρώτο Solid State Drive της εταιρείας με το όνομα Patriot Warp SSD. Patriots ονομάστηκαν οι κάτοικοι των δεκατριών αποικιών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του αμερικανικού πολέμου στο τέλος του 18 αιώνα μεταξύ Νοτίων και Βορείων. Οι δεκατρείς αποικίες επιδίωξαν την ανεξαρτησία τους από το Βασίλειο της Αγγλίας κάτι που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776 με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Με έδρα το Fremont της Καλιφόρνια, η εταιρεία Patriot, έχει κλείσει πλέον 27 χρόνια στο χώρο των υπολογιστών, κατασκευάζοντας μνήμες για κάθε είδους χρήση. Από USB sticks, flash drivers, memory kits, NAS servers, Media players, μέχρι που στις 15 Ιουλίου του 2008 ξεκινά την συνεργασία της με τη JMicron για να παρουσιάσει το πρώτο Solid State Drive της εταιρείας με το όνομα Patriot Warp SSD.

Φυσικά είναι γνωστό πως οι λύσεις Solid State Drives με controller της JMicron παρουσίαζαν αρκετά προβλήματα. Και δυστυχώς, όπως οι περισσότερες εταιρείες, η Patriot άργησε να καταλάβει τα προβλήματα που δημιουργούσε ο εν λόγω controller. Μετά την παρουσίαση του Warp SSD, παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση του, Warp V2 που πάλι χρησιμοποιούσε JMicron controller. Τα προβλήματα stuttering συνέχισαν και η Patriot παρουσιάζει την τρίτη και τελευταία έκδοση του, Warp SSD V3. Ο συγκεκριμένος SSD για να δώσει λύση στα προβλήματα stuttering του JMicron controller έκανε χρήση 2x JMicron controller και ενός JMicron Raid chip μέσα στο Solid State Drive, φυσικά με τα ίδια αποτελέσματα stuttering που βασάνιζαν όλους τους πελάτες που αγόρασαν SSD με controller της JMicron.

Αρκετά όμως με την ιστορία. Όλα τα παραπάνω ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Patriot έχει ξεκινήσει μία καλή συνεργασία με την LSI Sandforce από το 2010 και έπειτα, παρουσιάζοντας αρχικά τον Patriot Inferno με Sandforce SF-1222 controller και μέσα από το review που θα ακολουθήσει θα σας δείξουμε το τελευταίο από τα δημιουργήματά της, τον Patriot Pyro SE.

Patriot Pyro SE 240GB SSD Review: A rocket in your computer


Η Patriot μας απέστειλε το μοντέλο τον 240GB. H εταιρεία υπόσχεται για το μοντέλο της 550MΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 520ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα Random Write IOPS να φτάνουν τις 85.000 στα 4Κ. Το μοντέλο της Patriot, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τα specifications, έρχεται εξοπλισμένο με τον LSI Sandforce SF-2281 controller και 16 25nm Micron Synchronous NAND Flash μνήμες των 16GB η καθεμία, που ακολουθούν το πρότυπο ONFi 2.1. Όπως σε όλους τους Sandforce based SSD, έτσι και εδώ το 12.7% της χωρητικότητας χρησιμοποιείτε για over provisioning, με αποτέλεσμα ο τελικός χρήστης να απολαμβάνει στα Windows 223.57GB συνολικής χωρητικότητας.

Αρκετά όμως με τα λόγια. Ας δούμε για αρχή μερικές φωτογραφίας του Patriot Pyro SE 240GB.












Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον Patriot ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus IV Extreme-Z
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T
:   GPU   :
Gainward GTX480 1536MB
:   SSD   :
Intel X25-M Postville
:   Storage   :
4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508


Φυσικά το review που θα ακολουθήσει δεν είναι μία απλή παρουσίαση των επιδόσεων του Pyro SE, αλλά μία άμεση σύγκριση με τα γρηγορότερα drives του SSD Round Up 2012. Ο λόγος είναι απλός. Πάνω στο SSD Round Up φιλοδοξούμε να χτίσουμε μία βάση επιδόσεων για όλα τα drives που θα δοκιμάζουμε στο HwBox.gr. Έτσι ο Patriot Pyro SE 240GB του review θα συναγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες του SSD Round Up μόνο με τα γρηγορότερα drives.

Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τον Pyro SE κενό...



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του Patriot Pyro SE για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



O Patriot Pyro SE ξεκινάει πολύ καλά. Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark πέφτει ελάχιστα πίσω από τον OCZ Vertex 3 MI, αλλά στην εγγραφές, έχοντας το πλεονέκτημα των περισσότερων καναλιών μνήμης (σαν drive 240GB, έναντι των 120/128GB των drives του SSD RoundUp) περνάει εύκολα μπροστά. Ειδικά οι εγγραφές στα 4Κ ξεπέρασαν τα 100ΜΒ/s, κάτι που δεν συνέβει με κανένα drive του Round Up.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



To ίδιο σενάριο όπως και στο CrystalDiskMark, έχουμε και στο AS SSD Benchmark. O Pyro SE πέφτει αυτή τη φορά στην τρίτη θέση στις αναγνώσεις, αλλά στις εγγραφές και αντιγραφές είναι μπροστά από όλα τα drives του συγκριτικού. Ειδικά στις αντιγραφές του ISO έφτασε τα 429ΜΒ/s, score που δεν έχει επιτύχει κανένα άλλο μονό drive σε συγκριτικό στο HwBox.gr.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]Patriot Pyro SE 240GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drive Blank
Patriot Pyro SE 240GB
Corsair Performance Pro
OCZ Vertex 3 MAX IOPS
Samsung 830
[/center]

Η συμπεριφορά του Patriot στο AS SSD compression benchmark είναι τυπική για LSI Sandforce drive. Οι ταχύτητες αυξάνονται γραμμικά, όσο το ποσοστό συμπίεσης στα δεδομένα, αυξάνει και αυτό.
Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του Patriot στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write



Όχι και τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουμε δει. Αν και το drive ξεπερνάει σε μέγεθος όλα τα drives του συγκριτικού, εν τούτοις πέφτει πίσω σε IOPS από όλους τους Sandforce based SSD. Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει να κάνει με το firmware ή με το HDTune Pro... θα φανεί μάλλον στις επόμενες μετρήσεις με IOPS.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]Patriot Pyro SE 240GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
Patriot Pyro SE: 4638.65
OCZ Vertex 3 MI: 4473.35
Intel 520: 4285.04
OCZ Agility 3: 4206.69
[/center]

O Patriot περνάει μπροστά από όλους τους IOPS Kings του συγκριτικού με αρκετή διαφορά. Φυσικά έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά σε σχέση με τον Vertex 3 MAX IOPS, δεν πλεονεκτεί στα κανάλια μνήμης. Οπότε οι επιδόσεις του είναι παραπάνω από καλές. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε αφού μιλάμε για Sandforce SSD, που έχουν και μπορούν να επιδείξουν κορυφαίες επιδόσεις όταν πρόκειται για IOPS.
Συνεχίζουμε και στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις των IOPS, με IOMeter...



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:

IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write





IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32




O Pyro SE "χώνεται" δεύτερος στη λίστα της κατάταξης, πίσω ακριβώς από τον πολύ γρήγορο Samsung 830 και περνάει μπροστά από όλα τα Sandforce drives του συγκριτικού. Στη μέτρηση ΜΑΧ IOPS είναι πρώτος, με κοντά 91.000IOPS στα 4Κ με QD32, 6.000IOPS περισσότερα από αυτά που ανακοινώνει η Patriot. Πολύ καλή δουλειά στην υλοποίηση του firmware σε αυτό τον τομέα από την εταιρεία.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του Patriot Pyro SE χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...

PCMark05 HDD Test Suite



...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Με score 91.182 Marks ο Pyro SE αφήνει πίσω όλα τα drives του συγκριτικού στο PCMark05. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και στο PCMark Vantage x64 όπου πέφτει αρκετά πίσω σε σχέση με τους πρώτους από το συγκριτικό μας. Συνολικό score στο PCMark Vantage x64 73.452Marks. Νομίζουμε πως για Sandforce drive θα μπορούσε να είναι αρκετά ψηλότερα.


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Στο PCMark7 ο Patriot επανέρχεται μέσα στους γρήγορους και ρίχνει τον Vertex 3 MI στην τέταρτη θέση, απειροελάχιστα πιο κάτω από τον Samsung 830.
PCMark7 score Blank: 5.372Marks.

Όσο το drive ήταν άδειο οι επιδόσεις ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στο drive εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Για ελάχιστα MB/s, μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, ο Pyro SE χάνει την δεύτερη θέση και τερματίζει τρίτος στις δοκιμές ανάγνωσης του CrystalDiskMark. Στις εγγραφές κρατάει σταθερά την πρωτιά. Το drive επηρεάστηκε ελάχιστα στις επιδόσεις του μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Το AS SSD Benchmark έχει άλλη άποψη για τις επιδόσεις του Patriot. Μπορεί οι κορυφαίες εγγραφές να παρέμειναν και το drive να οδηγεί την κατάταξη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις αναγνώσεις και στις αντιγραφές. Το πρώτο πλήγμα μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, ήρθε.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]Patriot Pyro SE 240GB SSD Review
AS SSD Compression Benchmark: Drive with OS
Patriot Pyro SE 240GB
Corsair Performance Pro
OCZ Vertex 3 MAX IOPS
Samsung 830
[/center]

Στο Compression benchmark του AS SSD, το drive δείχνει να επηρεάστηκε ελάχιστα από το λειτουργικό σύστημα.

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις του Pyro SE σε IOPS, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτόν...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read



Όπως όλοι οι LSI Sandforce based SSD, έτσι και ο Patriot, μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού δέχεται ισχυρό πλήγμα στις επιδόσεις του IOPS μπορεί να αποδώσει στο HDTune Pro τουλάχιστον όσον αφορά τα μικρά αρχεία (512Β, 4Κ, 64Κ).

Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του Patriot Pyro SE 240GB.

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]Patriot Pyro SE 240GB SSD Review
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS
Patriot Pyro SE: 4695.53
Intel 520: 4263.23
OCZ Vertex 3 MI: 4241.01
Sandisk Extreme: 4215.43
[/center]

Μπορεί όλα τα drives να έχασαν ελάχιστα σε επιδόσεις στο Anvil's Storage Utilities, μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Patriot Pyro SE. To drive εμφάνισε ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις, απ'ότι όταν ήταν κενό, δείγμα της καλής δουλειάς που έχει κάνει η Patriot με το firmware και τον Garbage collector του drive.

Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στον Patriot Pyro SE:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32



Στις μετρήσεις με το IOMeter 1.1.0 o Patriot διατηρεί την δεύτερη θέση, όπως ακριβώς όταν ήταν κενός και κρατάει σταθερά την πρωτιά στη μέτρηση των μέγιστων IOPS που μπορεί να αποδώσει το drive. Και πάλι το drive δεν δείχνει να επηρεάστηκε στο ελάχιστο από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος επάνω του.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του Round Up θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Το λειτουργικό εγκαταστάθηκε στο drive και όπως με όλα τα drives, έτσι και στην περίπτωση του Patriot Pyro SE, οι επιδόσεις στα PCMark05 και Vantage μειώθηκαν αρκετά. Αυτό δεν εμπόδισε όμως το drive να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία του στο PCMark05 με 70.609 Marks και να κερδίσει την τρίτη θέση στο PCMark Vantage x64 με 60.001 Marks. Πάμε να δούμε αν άλλαξε κάτι και στο τελευταίο benchmark της σειράς PCMark, το PCMark7, στην επόμενη σελίδα...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Μόλις το λειτουργικό εγκατασταθεί στο drive, οι επιδόσεις παραμένουν ίδιες και ο Pyro SE κερδίζει μία θέση και βγαίνει δεύτερος στην κατάταξη, μπροστά πλέον από τον Samsung 830 με 5.374 Marks.

Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:

BootTimer Windows 7



O Pyro SE χρειάζεται 13,712 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει τα Windows, χρόνος που τον κατατάσσει στα γρηγορότερα drives του συγκριτικού και μάλιστα σε αυτά που χρειάζονται λιγότερο από 14 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν την εκκίνηση των Windows.

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).


WinRAR Tests



Στις δοκιμές με το WinRAR ο Pyro SE αφήνει πίσω του σχεδόν όλα τα drives και πλασάρεται δεύτερος στην κατάταξη με αρκετή διαφορά μάλιστα από το επόμενο SandForce drive. H κυριαρχία του Samsung 830 σε αυτό το test δύσκολα θα ανατραπεί.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.


(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)


Copy Files



Στις δοκιμές αντιγραφής ο Intel 520 κυριαρχεί. Ο Patriot Pyro δυστυχώς δεν μπορεί να μπεί στα γρηγορότερα drives του συγκριτικού, αλλά παραμένει ο γρηγορότερος LSI Sandforce based SSD μετά τον Intel 520.

Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



O Patriot περνάει μπροστά από οτιδήποτε είχε να επιδείξει το συγκριτικό. Φυσικά η διαφορά είναι μία και φαίνεται αρκετά, το Antivirus Scanning όπου χρειάστηκε σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα λιγότερα για να ολοκληρώσει την διεργασία από τον αμέσως επόμενο OCZ Octane.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games



<<Κυρίαρχος του παιχνιδιού>> (περίπου) και εδώ ο Patriot Pyro SE με το μοναδικό drive που είναι μπροστά του, να είναι ο Samsung 830 και τον αμέσως επόμενο Corsair Performance Pro να θέλει δέκα δευτερόλεπτα extra για να ολοκληρώσει τα test.

Δοκιμές με τoν Pyro SE γεμάτo στο 50% και στο 90%, ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του Patriot Pyro SE 240GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90%. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill




AS SSD Benchmark Write 50% Fill




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill



Μετά τις πρώτες δοκιμές με το drive γεμάτο στο 50%, μπορούμε να πούμε πως ο Patriot "κρατάει" καλά τις επιδόσεις του. Αν και στις αναγνώσεις πέφτει μία θέση πιο κάτω, απ'ότι όταν είχε μόνο το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του, στις εγγραφές και στις αντιγραφές παραμένει αρκετά ψηλά. Δεν σταματάμε όμως εδώ με τα βασανιστήρια. Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε το drive στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τον Pyro SE 240GB ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του:


AS SSD Benchmark Read 90% Fill




AS SSD Benchmark Write 90% Fill



AS SSD Benchmark Copy 90% Fill



Τα σχεδόν 200GB δεδομένων ζορίζουν αρκετά τον Pyro SE. Μπορεί στις αναγνώσεις να παραμένει ψηλά, αλλά στις εγγραφές και αντιγραφές πέφτει πίσω, όπως ακριβώς όλα τα Sandforce based drives. Μάλλον το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται περισσότερο σε αδυναμία του controller και όχι στην εκάστοτε υλοποίηση των εταιρειών.

Θα κλείσουμε αυτό το review στην επόμενη σελίδα με μερικά λόγια για τον Patriot Pyro SE 240GB καθώς και την τελική βαθμολογία.



Patriot Pyro SE 240GB SSD Review: A rocket in your computer


Η Patriot είναι γνωστή εταιρεία στον χώρο τον υπολογιστών και όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του review μας έχει ιστορία 27 ετών. Το πρώτο δείγμα της νέας της σειράς SSD, Patriot Pyro SE, δοκιμάστηκε εκτενέστατα, εδώ στο HwBox.gr και δεν απογοήτευσε σε καμία περίπτωση. Μπορεί η συνταγή να είναι κλασική και δοκιμασμένη, αλλά όπως έχουμε δει με drives όπως ο SanDisk Extreme, δεν φτάνει μόνο αυτό για να δώσεις ένα γρήγορο drive στην αγορά των SSD. H Patriot πέτυχε την συνταγή πολύ καλά. Ο LSI Sandforce SF-2281 controller μαζί με τις 16, 25nm Micron MLC Synchronous NAND Flash μνήμες, συνεργάζονται άρτια και το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο πάρα πολύ καλό όταν μιλάμε για ταχύτητες. Το drive δεν απογοήτευσε πουθενά, σε όσα τεστ και αν το υποβάλλαμε, ίσως μόνο όταν το γεμίσαμε με 200GB δεδομένων (90% fill tests) αλλά αυτό όπως αναφέραμε συμβαίνει σε όλους τους Sandforce based SSD, πράγμα που σημαίνει πως είναι αδυναμία του controller και όχι των drives του εκάστοτε κατασκευαστή.
Τα αποτελέσματα λίγο πολύ γνωστά για Sandforce SSD, με το drive να είναι πολύ γρήγορο ακόμα και στα incompressible data και να εμφανίζει πολύ καλά νούμερα στο Anvils Storage Utilities benchmark όπως επίσης και στο IOMeter. Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, λίγα πράγματα άλλαξαν ως προς τις επιδόσεις, κάτι που σημαίνει πως η Patriot έχει κάνει καλή δουλειά στην ενσωμάτωση του firmware της LSI Sandforce στο drive της, αλλά και μια υποδειγματική λειτουργία του Garbage collector.

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα σχετικά με το drive και θα θέλαμε να σταθούμε σε τρία σημεία που πιστεύουμε πως χρειάζονται την προσοχή της Patriot.
1) Το drive δεν έχει bundle. Όταν λέμε δεν έχει bundle το εννοούμε κυριολεκτικά. Το drive ήρθε μέσα σε μία χάρτινη συσκευασία η οποία περιείχε μόνο ένα φυλλάδιο με οδηγίες εγκατάστασης του drive και αυτόν ήταν όλο. Για τις 300+ Αγγλικές λίρες που ζητάει η Patriot ως αντίτιμο για το drive της νομίζουμε πως ένας αντάπτορας από 2.5 σε 3.5 ίντσες, ένα σετάκι βίδες και έστω ένα SATA καλώδιο (ρεύματος/τροφοδοσίας) θα έλυνε το πρόβλημα σε πολλούς χρήστες.
2) Η τιμή του drive είναι υψηλή. Αν και στην ελληνική αγορά, δεν υπάρχει καταχώρηση για τον Patriot Pyro SE 240GB στο Skroutz.gr, η τιμή του στο αγγλικό AMAZON, είναι πάνω από 300 λίρες Αγγλίας. Όταν ο αντίστοιχος Vertex 3 240GB που είναι και άμεσος ανταγωνιστής του Patriot Pyro SE, ζητάει 100 λίρες λιγότερες, νομίζουμε πως αυτό είναι ένα θέμα για τον υποψήφιο αγοραστή. Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το σκηνικό διαφέρει με τον Pyro SE 240GB να έχει την ίδια τιμή με τον Intel 520 240GB, αλλά και πάλι υπάρχει η έλλειψη του bundle, κάτι που ο Intel 520, έχει και με το παραπάνω.
3) Έλλειψη Toolbox. Ενώ η Intel και η OCZ έχουν κάνει μεγάλα βήματα σε αυτόν τον τομέα, έχοντας και οι δύο ένα πλήρες ή σχεδόν πλήρες Toolbox για την διαχείριση του SSD που είναι εγκατεστημένος σε κάθε σύστημα, όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, με την Patriot να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα στον συγκεκριμένο τομέα. Το αναφέρουμε σε κάθε review και θα συνεχίσουμε να το αναφέρουμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τα Boot ISO CD και τα δευτερεύοντα προγράμματα. Ένα SSD ToolBox όπως της Intel είναι παράδειγμα προς μίμηση και καλό θα ήταν όλες οι εταιρείες να την ακολουθήσουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω η τελική βαθμολογία που απέσπασε ο Patriot Pyro SE 240GB είναι η εξής:

Patriot Pyro SE 240GB SSD Review: A rocket in your computer


Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Patriot Memory για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.