AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

Στα τέλη του 2010, η AMD παρουσίασε τη πρώτη πλατφόρμα Fusion, με το όνομα Brazos. Κατάφερε σε μια ενοποιημένη APU να στριμώξει 1 ή 2 πυρήνες γενικής χρήσης Bobcat, καθώς και μια πολύ μικρή μονάδα γραφικών χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ήδη κατείχε από τις κάρτες γραφικών. Η APU αυτή επίσης διέθετε ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης, αναπόσπαστο κομμάτι των επεξεργαστών της AMD από το 2003 με τους πρώτους Athlon 64. Φυσικά, το Brazos είχε περισσότερο δοκιμαστικό χαρακτήρα, μιας και η μονάδα γραφικών ήταν βασικού επιπέδου και ανίσχυρη για βαριές εφαρμογές, ενώ το ίδιο ήταν και οι πυρήνες Bobcat. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα Brazos γνώρισε σχετικά μεγάλη επιτυχία, διότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απροβλημάτιστα για απλή χρήση, ενώ η μονάδα γραφικών ήταν αρκετά ισχυρή έτσι ώστε να μπορεί να βοηθά στην απρόσκοπτη αναπαραγωγή ταινιών. Με το TDP να ανέρχεται στα μόλις 9-18W, προτιμήθηκε τόσο από πολλούς χρήστες για τα σαλόνια τους, όσο και από αρκετούς κατασκευαστές netbook, ως (επιτυχημένος) ανταγωνιστής του κυρίαρχου ως τότε Atom της Intel. Στα τέλη του 2010, η AMD παρουσίασε τη πρώτη πλατφόρμα Fusion, με το όνομα Brazos. Κατάφερε σε μια ενοποιημένη APU να στριμώξει 1 ή 2 πυρήνες γενικής χρήσης Bobcat, καθώς και μια πολύ μικρή μονάδα γραφικών χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ήδη κατείχε από τις κάρτες γραφικών. Η APU αυτή επίσης διέθετε ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης, αναπόσπαστο κομμάτι των επεξεργαστών της AMD από το 2003 με τους πρώτους Athlon 64. Φυσικά, το Brazos είχε περισσότερο δοκιμαστικό χαρακτήρα, μιας και η μονάδα γραφικών ήταν βασικού επιπέδου και ανίσχυρη για βαριές εφαρμογές, ενώ το ίδιο ήταν και οι πυρήνες Bobcat. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα Brazos γνώρισε σχετικά μεγάλη επιτυχία, διότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απροβλημάτιστα για απλή χρήση, ενώ η μονάδα γραφικών ήταν αρκετά ισχυρή έτσι ώστε να μπορεί να βοηθά στην απρόσκοπτη αναπαραγωγή ταινιών. Με το TDP να ανέρχεται στα μόλις 9-18W, προτιμήθηκε τόσο από πολλούς χρήστες για τα σαλόνια τους, όσο και από αρκετούς κατασκευαστές netbook, ως (επιτυχημένος) ανταγωνιστής του κυρίαρχου ως τότε Atom της Intel.

Όλα αυτά οδήγησαν την AMD να επισπεύσει την κατασκευή της πρώτης mainstream APU, που είχε ονομάσει ήδη από το 2009, Llano. Οι APU αυτές, σχεδιάστηκαν με βάση τον πυρήνα Stars, τεχνολογίας K10, καθώς και ήδη υπάρχουσα τεχνολογία από midrange κάρτες γραφικών. Σε προηγούμενό μας review, δοκιμάσαμε εξονυχιστικά την A6-3650 APU, με εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας 2.6GHz και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Radeon HD 6530D. Οι επιδόσεις που προσέφερε αυτός ο "επεξεργαστής" των 100? στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως στα games, ήταν πραγματικά εκπληκτικές. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει ένα τόσο φθηνό combo να overclockάρεται τόσο, που να επιτρέπει στον χρήστη να παίζει ακόμα και Crysis 2 @ High Details σε ανάλυση 1366 x 768.

Ένα από τα παράπονά μας στο review του A6-3650, ήταν ότι για να υπερχρονίσει κανείς την κάρτα γραφικών (βλ. Settings στην σελίδα μεθοδολογίας) και να εκτοξεύσει τις επιδόσεις στα παιχνίδια, έπρεπε αναγκαστικά να μπλέξει με το BCLK. Παρόλο που το overclocking ήταν σχετικά εύκολο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ένας απλός χρήστης δεν θα ασχοληθεί τόσο πολύ με τις ρυθμίσεις μιας μητρικής, διότι όλα αυτά τα settings αποτελούν κάτι άγνωστο για αυτόν. Παρ' όλα αυτά είχα τονίσει ότι ήταν πραγματικά αμαρτία να μείνει stock ο A6-3650, για αυτό και εξήγησα όλα τα settings με αποτέλεσμα να απομυθοποιηθεί το APU overclocking και οι "δυσκολίες" του. Κλείσαμε λοιπόν το review ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, με την ελπίδα ότι η AMD θα κυκλοφορήσει οσονούπω ένα ξεκλείδωτο APU που θα έκανε το overclocking παιχνιδάκι.

Έτσι κι έγινε. Τον Ιανουάριο, η Advanced Micro Devices λανσάρισε επίσημα τους A6-3670K και A8-3870K, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο overclocking των APU. Άραγε η κίνησή της απέδωσε καρπούς; Το overclocking έγινε όντως ευκολότερο; Αυξήθηκαν κι άλλο οι επιδόσεις; Άλλαξε κάτι σημαντικό ή η βασική φιλοσοφία παραμένει ίδια; Πόσο μεγάλη αύξηση επιφέρει ο υπερχρονισμός μιας ξεκλείδωτης APU; Υπάρχει λόγος να προβώ σε κάτι τέτοιο; Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά περισσότερα θα απαντηθούν αναλυτικά στο παρόν A8-3870K review.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all




Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η Intel παρουσίασε πρώτη το δικό της «Fusion», ωστόσο αυτό δεν αληθεύει, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να βάλει μια εξελιγμένη έκδοση του GMA κάτω από το καπάκι του επεξεργαστή, παραμένοντας όμως ένα ξεχωριστό chip. Σε πλήρη αντίθεση με την Intel, η AMD ενσωμάτωσε τη μονάδα γραφικών στο ίδιο chip που πιο πριν αποτελούσε τον επεξεργαστή, προσφέροντας στο κοινό τη πρώτη πραγματική ενοποιημένη πλατφόρμα Fusion.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Οι Llano αποτελούν την A Series της AMD και όπως φαίνεται από την εικόνα, διαθέτουν έως 4 βελτιστοποιημένους πυρήνες Stars, δηλαδή σαν Phenom II δίχως την L3 cache, τυπικά παρέχοντας επιδόσεις ισάξιες των Athlon II X2/X3/X4 σε καθαρή επεξεργαστική ισχύ. Επιπλέον, η μονάδα γραφικών αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της APU, διαθέτοντας τον ίδιο περίπου αριθμό τρανζίστορ με τους 4 πυρήνες και τη μνήμη L2 του κυρίως επεξεργαστή. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το μοντέλο, περιλαμβάνονται έως 400 σύγχρονοι Stream Processors, πολλοί περισσότεροι από μια σημερινή low-end κάρτα γραφικών, παρέχοντας ικανή δύναμη ακόμη και για παιχνίδια. Τέλος, ο ελεγκτής της μνήμης έχει δεχτεί βελτιώσεις και πλέον υποστηρίζει μνήμες DDR3-1866MHz χωρίς κανέναν υπερχρονισμό. Θα αναφερθούμε σε αυτά εκτενέστατα στις επόμενες σελίδες του review.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Παράλληλα με όλα αυτά, κάνουν την εμφάνισή τους τεχνολογίες που δε θα βρει κάποιος στον ανταγωνισμό. Η μονάδα γραφικών είναι τύπου DirectX 11, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζεται κανονικά το Direct Compute, όπως γίνεται στις dedicated κάρτες γραφικών του εμπορίου, βοηθώντας έτσι τον γενικό επεξεργαστή σε ποικίλες εφαρμογές. Μπορεί κάποιος να αναπαράγει κανονικά αρχεία video στα 23.976 frames per second χωρίς σπασίματα ή χαμένα frames, ενώ έχει εγγυημένη υποστήριξη από την AMD με καινούριους Catalyst κάθε μήνα.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των A-Series APU, είναι ότι η ενσωματωμένη μονάδα γραφικών μπορεί να συνεργαστεί με κάποια ανάλογη κάρτα γραφικών σε διάταξη Hybrid CrossfireX, παρέχοντας έτσι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις σε διάφορες εφαρμογές, όπως π.χ. τα παιχνίδια.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ενσωμάτωση του Turbo Core που είδαμε για πρώτη φορά στους Phenom II X6 της AMD σε επιλεγμένα μοντέλα των A-Series. Χάρη στο Turbo Core, οι APU διαθέτουν ένα σύστημα που ελέγχει διαρκώς κάποιους παράγοντες, όπως τη κατανάλωση ενέργειας, τη θερμοκρασία και το ποσοστό φόρτου του κάθε πυρήνα της APU, επιτρέποντάς της να υπερχρονίζει τον εαυτό της για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν αυτό απαιτείται.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο θετικά για τις A-series APU. Δυστυχώς ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου socket –που ονομάστηκε FM1- για να λειτουργήσει ομαλά η Fusion πλατφόρμα. Οι APU αυτές θυμίζουν λίγο τους Athlon 64 του 2003 για το socket 754, με το κέντρο του κάτω μέρους του επεξεργαστή να μη διαθέτει pins. Παράλληλα, δεν ήταν δυνατή η ενσωμάτωση L3 Cache, καθώς αυτό θα αύξανε περισσότερο την ήδη μεγάλη πολυπλοκότητα των A-Series, για να μην αναφερθούμε στην αυξημένη κατανάλωση που θα προσέθετε.



Chipsets

H AMD σχεδίασε νέα chipsets για τη mainstream Fusion πλατφόρμα της και το socket FM1. Εμείς θα ασχοληθούμε με το πολύ δυνατό A75, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων μητρικών έχει υλοποιηθεί με βάση αυτό και όχι το μικρότερο αδελφάκι του, το A55. Πώς να μην το προτιμήσουν οι κατασκευαστές άλλωστε, τόσο ολοκληρωμένο που είναι;

Αποτελεί το πρώτο chipset παγκοσμίως που διαθέτει εγγενή υποστήριξη USB 3.0, παρέχοντας 4 θύρες αυτού του τύπου, καθώς και 10 ακόμα USB 2.0. Γιʼ αυτό το λόγο, ακόμα και στις φθηνότερες μητρικές βλέπουμε μια «γενναιοδωρία» ως προς τις USB 3.0 θύρες. Πέραν του USB, δε μπορούμε να παραβλέψουμε τις έξι θύρες SATA 6.0 Gbps που παρέχονται, με υποστήριξη μάλιστα RAID 0/1/10, υποστήριξη bootable δίσκων άνω των 2TB, καθώς και τη δυνατότητα εξόδου σήματος σε πολλαπλές οθόνες. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε την εικόνα που ακολουθεί.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Μετά από τόσες αναφορές σε τεχνολογίες και τεχνικούς όρους, πιθανόν να μην έγινε κατανοητό εν τέλει σε ποιους χρήστες απευθύνονται οι A-Series APU. Σε ό,τι αφορά την επεξεργαστική ισχύ, πρόκειται για καθημερινούς επεξεργαστές δύο έως τεσσάρων πυρήνων, χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε ότι το «καθημερινοί» δεν σημαίνει και «δυνατοί». Οι ενσωματωμένες μονάδες γραφικών, από όσα είδαμε μέχρι τώρα τουλάχιστον, φαίνονται ικανές να καλύψουν τον απλό και μέσο χρήστη, δε θα πουν όχι σε παιχνίδια, όμως οι gamers σαφώς θα πρέπει να στραφούν αλλού. Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν και στην πράξη, αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος ύπαρξης του παρόντος review.

Στην επόμενη σελίδα θα μάθουμε την τιμολογιακή πολιτική της AMD, θα δούμε αναλυτικά τα προσφερόμενα μοντέλα και τι κομμάτι της αγοράς έρχεται να καλύψει το καθένα, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει και στον 32nm A8-3870K που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης.



Στα ενδότερα του A8-3870K
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Η πλατφόρμα Lynx που περιλαμβάνει όλους τους Llano, εξʼ αρχής σχεδιάστηκε για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις χωρίς να απαιτείται μια μικρή περιουσία για να αποκτηθούν. Η AMD τους τοποθετεί τιμολογιακά απέναντι στους Core i3 δεύτερης γενιάς της Intel. Πιθανόν κάποια μοντέλα να μην μπορούν να σταθούν από πλευράς καθαρά επεξεργαστικής ισχύος απέναντι στα αντίστοιχης τιμής Intel, όμως μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για επεξεργαστές, αλλά για τη Fusion πλατφόρμα της AMD, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την ξεκάθαρη υπεροχή των APU αυτών σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά Intel στον τομέα των γραφικών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που θυσίασε χώρο από το τμήμα των πυρήνων του επεξεργαστή προς όφελος του αριθμού των τρανζίστορ της ενσωματωμένης μονάδας γραφικών. Η AMD στηρίζει πολλά σε αυτό, και γιατί να μην το κάνει εξάλλου, αφού μια σύγχρονη μονάδα γραφικών μπορεί να βοηθήσει τον κυρίως επεξεργαστή και σε καθημερινές εφαρμογές, όπως π.χ. την ομαλή παρακολούθηση ενός HD flash video και πολλά άλλα. Συγκρίνετε παρακάτω τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχεδιασμού για τις 2 μεγάλες εταιρείες του χώρου.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all


Ας περάσουμε τώρα στα μοντέλα που απαρτίζουν τη Llano πλατφόρμα της AMD. Δεν τα έχουμε συμπεριλάβει όλα στον πίνακα, όμως θα τα βρείτε παρακάτω μαζί με μια πλήρη ανάλυση των δυνατοτήτων τους.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all




A4 & E2 Series - Οι διπύρηνοι
Αυτή την στιγμή υπάρχουν τρία διπύρηνα FM1 μοντέλα στην αγορά. Πρόκειται για τους A4-3400, A4-3300 και E2-3200M. O A4-3400 διαθέτει 2 πυρήνες, συχνότητα λειτουργίας 2.7GHz, 65W TDP και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Radeon HD 6410D, την στιγμή που ο Α4-3300 έρχεται με ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, εκτός από τον χρονισμό του πυρήνα που ανέρχεται στα 2.5GHz. Το ολοκληρωμένο Radeon HD 6410D περιλαμβάνει 160 πυρήνες Radeon, η μνήμη L2 Cache είναι 1MB και οι συχνότητες της GPU κυμαίνονται στα 600MHz για τον 3400 και 443MHz για τον 3330. Πρόσφατα προστέθηκε και ο E2-3200M στην διπύρηνη οικογένεια Llano επεξεργαστών, που φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά, εκτός από την μικρότερη συχνότητα λειτουργίας (2.4GHz) και την ελαφρώς χειρότερη κάρτα γραφικών (HD 6370D). Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό τα μοντέλα αυτά προορίζονται για απλή χρήση, όμως παρόλο που οι ενσωματωμένες μονάδες γραφικών δεν μπορούν να αποδώσουν αξιοπρεπώς στα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια, είναι κάτι παραπάνω από αρκετές για διεργασίες όπως αποκωδικοποίηση και αναπαραγωγή ταινιών Full HD. Η τιμή τους στην Ελληνική αγορά κυμαίνεται κάτω από 60?, θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι αποτελούν value for money επιλογές.


Α6 Series - Οι μικροί τετραπύρηνοι και ο cutie τριπύρηνος
Κυκλοφορούν τρεις επεξεργαστές αυτής της σειράς, με τον πρώτο από αυτούς να είναι ο Α6-3650. Πρόκειται για έναν 4-πύρηνο επεξεργαστή με συχνότητα λειτουργίας 2.6GHz και TDP ορισμένο στα 100W. Ο Α6-3600 έχει κατανάλωση 65W, 4 πυρήνες και συχνότητα 2.4/2.1GHz (Turbo Core). Η τρίτη ΑPU είναι ο Α6-3500, 3-πύρηνος, με κατανάλωση 65W και συχνότητα επίσης 2.4/2.1GHz (Turbo Core). Αυτοί οι επεξεργαστές διαθέτουν 4ΜΒ L2 cache, εκτός του Α6-3500 που διαθέτει 3ΜΒ λόγω του ενός πυρήνα λιγότερου. Ωστόσο και τα τρία αυτά μοντέλα διαθέτουν 320 πυρήνες Radeon στα 443MHz και η ονομασία του επεξεργαστή γραφικών είναι HD 6530D.

Πρόκειται για τα mainstream μοντέλα λοιπόν, με τον A6-3500 να περιέχει προφανώς 4 πυρήνες γενικής χρήσης στο εσωτερικό του, αλλά ο ένας να είναι μη λειτουργικός εκ κατασκευής και να έχει απενεργοποιηθεί, γιʼ αυτό και η μπορεί να τον αποκτήσει κανείς με λιγότερα από 70?. Ο Α6-3600, παρόλο που είναι χρονισμένος χαμηλότερα, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσής του, πωλούνταν λίγο πάνω από 90? (πλέον δεν υπάρχει στην Ελλάδα), ελαφρώς ακριβότερα από τον Α6-3650, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 80? στην Ελληνική αγορά. Οι ενσωματωμένες μονάδες γραφικών αυτών των APU είναι αρκετά δυνατές για να μπορείτε να παίξετε οποιοδήποτε σύγχρονο παιχνίδι σε μέτριες αναλύσεις με παραχωρήσεις στην ποιότητα των γραφικών, πράγμα που έμπρακτα αποδείξαμε στο παρελθόν με το A6-3650 review.


A8 Series - Οι δυνατοί τετραπύρηνοι
Οι Lynx APU με τις καλύτερες επιδόσεις περιέχονται στην σειρά A8. Υπάρχουν δύο μοντέλα, ο Α8-3850 με TDP 100W και συχνότητα λειτουργίας 2.9GHz και ο Α8-3800 με ελαφρώς χαμηλότερο TDP (65W) και συχνότητα 2.7/2.4GHz (Turbo Core). Και οι δύο είναι 4-πύρηνοι, διαθέτουν 4MB λανθάνουσας L2 μνήμης και όχι λιγότερους από 400 πυρήνες Radeon, με την ενσωματωμένη GPU να λειτουργεί στα 600MHz με την AMD να την αποκαλεί ως Radeon HD 6550D. Μικρές διαφοροποιήσεις ως προς το CPU τμήμα των APU αυτών, σημαντική όμως χαρακτηρίζεται η προσθήκη ακόμα 80 Stream Processors στη μονάδα γραφικών, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να ανταπεξέλθει με περισσότερη άνεση από τα μικρά της αδελφάκια στον τομέα των γραφικών. Tη στιγμή που γράφεται το παρόν review o Α8-3850 έρχεται με αντίτιμο 100? στην Ελληνική αγορά, ενώ ο A8-3800 είναι άφαντος.


Athlon II X4
Το βαρύγδουπο όνομα Athlon σίγουρα σημαίνει πολλά στους απανταχού fans των υπολογιστών εν έτη 2004. Οι τότε χρυσές εποχές της AMD που οι επεξεργαστές της αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συστήματος που ήθελε να σέβεται τον εαυτό του, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Παρ' όλα αυτά η ονομασία Athlon είναι στην κυριολεξία πολύ δυνατή για να πεθάνει, όπως εξάλλου και οι ονομασίες Celeron & Pentium του αντίπαλου στρατοπέδου. Έτσι η AMD αποφάσισε την κυκλοφορία δύο τετραπύρηνων CPU για το socket FM1, οι οποίες όμως δεν συγκαταλέγονται στις Fusion λύσεις μιας και δεν περιλαμβάνουν μονάδα γραφικών. Αναφερόμαστε φυσικά στους Athlon II X4 631 (65?) και Athlon II X4 641 (80?) με TDP 100W και συχνότητες λειτουργίας 2600MHz και 2800MHz αντίστοιχα. Επιτρέψτε μας ωστόσο να πιστεύουμε ότι εφόσον δεν έχουν υπό την κατοχή τους ενσωματωμένη κάρτα γραφικών όπως τα pure Llano, δεν αξίζουν και τόσο όταν η τιμή του FX-6100 έχει πέσει στα 125?.


A6-3670K & A8-3870K. Η χαρά των overclockers!
Αναφέραμε πολλάκις στο παρελθόν ότι ο υπερχρονισμός των Llano αξίζει και με το παραπάνω, αφού δίνει σημαντική ώθηση στις επιδόσεις. Δυστυχώς όμως εμφανίζεται λιγάκι δυσπρόσιτος για έναν απλό χρήστη γιατί στα κλειδωμένα APUs, η αύξηση του bclk σημαίνει αύξηση των συχνοτήτων και του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών και των μνημών RAM και του NCLK! Αυτό επιχείρησε να διορθώσει η AMD με την κυκλοφορία των A6-3670K (90?) και A8-3870K (108?), των πρώτων APUs με ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές. Οι συχνότητες των δύο επεξεργαστών ανέρχονται στα 2700MHz και 3000MHz αντίστοιχα, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένοι με 4 πυρήνες επεξεργασίας, 100W TDP και κάρτες γραφικών HD 6530D & HD 6550D.

O A8-3870K που εξετάζουμε εξονυχιστικά στο παρόν review έρχεται κατάλληλα επανδρωμένος από την μητέρα AMD με 4MB L2 Cache, 600MHz GPU clock, δυνατότητα Dual Graphics με hybrid crossfire και μέγιστο πολλαπλασιαστή x47. To Hybrid CrossFire μπορεί να γίνει με HD 6450, HD 6570 ή HD 6670. Μάλιστα σύμφωνα με αποτελέσματα στο HWBOT, το HCFX με HD 6670 κάνει την μονάδα γραφικών να αποδίδει όσο μια HD 6770!

Πριν συνεχίσουμε να σημειώσουμε ότι πριν καν περάσουμε στις δοκιμές του A8-3870K, δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την τιμή του (108?), υπενθυμίζοντας ότι όταν κυκλοφόρησε κόστιζε περί τα 150?. Με την τωρινή τιμή αποτελεί πραγματικά μια value for money επιλογή δίχως δεύτερη σκέψη! Πτώσεις τιμών είδαμε φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα APUs, μιας και σε περίπου 2-3 μήνες από τώρα θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα desktop Trinity. Προς το παρόν έχουμε δει τις επιδόσεις μόνο των mobile Trinity λύσεων, οι οποίες και πάλι είναι εκπληκτικές. Περισσότερα για αυτά εδώ και εδώ.



Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να θαυμάσετε τον A8-3870K από διάφορες οπτικές γωνίες. Just for fun, βάλαμε και έναν FX-4100 στο παιχνίδι μόνο και μόνο για να δείτε ότι οπτικά δεν διαφέρουν καθόλου, ενώ έχουν και το ίδιο μέγεθος. Μετά τις φωτογραφίες του CPU, σας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσετε τις ASUS F1A75-V Pro και MSI A75MA-G55, δηλαδή τις δύο μητρικές στις οποίες δοκιμάσαμε τον A8-3870K πριν δημοσιευτεί αυτό το review. Τέλος, για τα μάτια σας και μόνο, αποθανατίσαμε και τις γνωστές Kingston HyperX Genesis 2133MHz 2x2GB 9-11-9, που επιστρατεύσαμε για να βρούμε τα όρια του IMC σε αερόψυξη και ψύξη υπό του μηδενός (-40*C με single stage phase change cooler made by Stelaras).

Λίγα λόγια για τα προαναφερθέντα parts. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έτυχε να δοκιμάσω τρεις ιδιαίτερα γνωστές Llano μητρικές, τόσο σε air cooling όσο και σε subzero cooling με το SS. Κάθε μητρική έχει τα δυνατά της σημεία, αλλά και διάφορες ιδιαιτερότητες που αξίζουν της προσοχής σας. Για την Gigabyte A75M-UD2H δεν χρειάζεται να γράψω κάτι, μιας και είχα κάνει αναλυτικό review της στο παρελθόν μένοντας απόλυτα ικανοποιημένος. Συνοπτικά λοιπόν, περνάμε στην MSI A75MA-G55. Απαράδεκτα BIOSes, λιγοστές ρυθμίσεις overclocking και voltages, BCLK wall στα 104ΜΗz, απουσία επιλογών overclocking για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και απίστευτη αστάθεια με τις μνήμες στον 1866MHz διαιρέτη. Με το χέρι στην καρδιά, το μόνο δυνατό σημείο της μητρικής είναι ότι έχει πολύ λίγες ρυθμίσεις οπότε ένας αρχάριος θα μπορέσει να ανεβάσει πανεύκολα τον επεξεργαστή, τόσο στον αέρα όσο και στα κρύα. Ο 3870K bootαρε με χαρακτηριστική ευκολία στα 3900MHz χρησιμοποιώντας την Corsair A50 και στα 4400MHz με το SS. Ειλικρινά όμως, ήταν καλή μόνο για αυτό.





Η ASUS F1A75V-Pro απ' την άλλη, είναι μακράν η καλύτερη μητρική για Llano! Ίσως στο review της Gigabyte A75M-UD2H ήμουν κάτι παραπάνω από επιεικής δίνοντάς της 9/10, γιατί σε σύγκριση με την F1A75, είναι χειρότερη. Δεκάδες ρυθμίσεις στο BIOS, πολυάριθμες τάσεις λειτουργίας, Drive Strength για τις μνήμες, δυνατότητα setαρίσματος ακόμα και των τρίτων sub-timings, εξαιρετικά εύκολη αύξηση του BCLK (είναι γελοίο να bootάρει τόσο εύκολα στα 170MHz bclk με αερόψυξη όταν η Gigabyte δυσκολευόταν στα 145MHz) και βραχώδης σταθερότητα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Εν ολίγοις ήταν τα καλύτερα 95? που έχω δώσει ποτέ για μητρική και πραγματικά τα αξίζει μέχρι και το τελευταίο cent! Προσθέστε στα παραπάνω ότι ενώ ο 3870K σταμάτησε στα 4400MHz στην MSI, στην ASUS άγγιξε τα 4650MHz! Περισσότερα όμως για αυτά στην σελίδα overclocking. Το μόνο της αρνητικό είναι ότι θέλει αρκετό πειραματισμό μέχρι να μάθει ένας αρχάριος τι κάνει κάθε setting, ειδικά σε ότι αφορά τo CPU phase control και τα ποσοστά στα CPU & NB current. Ακόμα κάτι που με ενόχλησε, είναι ότι το tRAS δεν μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 12, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το overclocking των μνημών RAM.

Όσο για τις Kingston HyperX Genesis 2133MHz; Το μόνο που χρειάζεται να πω είναι ότι "ακούνε" στο ρεύμα, διαθέτουν Elpida BDBG chips και μπορούν να ανέβουν ακόμα και στα 2560MHz 10-12-12 για benchmarks!




AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Στο προηγούμενο Llano review αναφέραμε ότι δοκιμάσαμε τον A6-3650 σε όσο περισσότερες εφαρμογές και μετροπρογράμματα μπορούμε. Αυτή την φορά ξεπεράσαμε κάθε όριο προσθέτοντας περισσότερα tests για να έχετε μια γενική ιδέα του τι μπορεί να προσφέρει ένας 3870K σε οποιαδήποτε διεργασία. Με το AIDA64 μαθαίνουμε πως συμπεριφέρεται ο επεξεργαστής στην επεξεργασία δεδομένων και τους μαθηματικούς υπολογισμούς, συν του ότι βλέπουμε πως αποδίδουν οι εντολές που ενσωμάτωσε η AMD στον A8-3870K, αλλά και το scaling των μνημών RAM ανεβάζοντας MHz. Το SiSoftware Sandra ανέλαβε να βασανίσει το Llano APU σε εργασίες multimedia, στην κρυπτογραφία αλλά και στο efficiency των 4 πυρήνων του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 6550D σε διεργασίες GP Processing, GP Cryptography και GP Bandwidth, για να πάρουμε μια technical ιδέα πριν επακολουθήσουν τα παιχνίδια και τα 3D Mark.

Τα SuperPi, wPrime και y-Cruncher έγιναν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι όλων των παρουσιάσεων του HwBox, αφού εκτός από διασκεδαστικά, προσφέρουν και χρήσιμες πληροφορίες για την απόδοση του επεξεργαστή στους επίδοξους overclockers. Έπειτα ακολουθούν τα Cinebench R11.5, x264 Encode και PowerDirector 10 που δείχνουν τι αξίζει το APU σε συνήθεις καθημερινές διεργασίες όπως η μετατροπή ενός Full HD 1080p video σε Smartphone format αλλά και η αναπαραγωγή 720p ταινιών. Συνεχίζουμε με το PCMark7 που λειτουργεί σαν all-around benchmark, και τα WinRAR & 7-zip, που μαζί με το WinZIP αποτελούν τα πιο γνωστά benchmarks συμπίεσης. Εφόσον βέβαια συμπεριλάβαμε τα δύο πρώτα, δεν υπήρχε λόγος να τρέξουμε και το WinZIP. Έπειτα έχουμε 4 νέες προσθήκες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Excel, Mathematica, Futuremark Peacekeeper και PhotoShop Bench!

Για το τέλος σας φυλάξαμε τέσσερα 3D Benchmarks (3DMark06, Vantage, 11 & Unigine) και εννέα βαρβάτα παιχνίδια -συμπεριλαμβανομένου του απαιτητικού Civilization V- που καλούνται να φέρουν την HD 6550D στα όριά της. Highlight αποτελεί η σελίδα 1920 x 1080 Gaming Craziness όπου πιστεύουμε να σας πείσουμε μια και καλή για τις άπιαστες gaming επιδόσεις ενός APU που τιμολογείται στα 110? μόλις! Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η σελίδα Overclocking που μεσουρανεί σε όλα τα HwBox reviews, όπου και θα βρείτε hints & tips για να πιάσετε και εσείς τις συχνότητες που πετύχαμε στα tests μας.


Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
ASUS F1A75-V Pro
:   CPU   :
AMD A8-3870K
:   RAM   :
Kingston HyperX Genesis 2x2GB 2133MHz 9-11-9-27
:   GPU   :
AMD Radeon HD 6550D (ενσωματωμένη)
:   SSD   :
Seagate Barracuda 500GB SATA 3
:   PSU   :
Cooler Master Silent Pro Gold 800W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair A50
:   Case   :
DimasTech BenchTable



Και μία photo του συστήματος.
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked 1 Settings
Overclocked 2 Settings
CPU-GPU Speed::
3GHz - 600MHz
3.7GHz - 800MHz
3.7GHz - 792MHz
BCLK Speed::
100MHz
100MHz
132MHz
CPU Ratio::
30x
37x
28x
DDR3 RAM Speed::
1333MHz
9-9-9-27 2T
1600MHz
9-9-9-27 2T
2112 MHz
9-11-9-27 2T



Settings


Ρίχνοντας μια ματιά στα παραπάνω settings ίσως σας φανούν λιγάκι περίεργα, οπότε θεωρούμε αναγκαίο να εξηγήσουμε για ποιο λόγο τα επιλέξαμε. Στα stock settings ο επεξεργαστής λειτουργεί στα εργοστασιακά 3000MHz (30 x 100), με τις Kingston μνήμες στα 1333MHz και την 6550D στην stock 600MHz frequency. Στα OC1 settings αυξήσαμε την συχνότητα του Α8-3870Κ στα 3.7GHz με τον 37x πολλαπλασιαστή, ανεβάσαμε τις μνήμες στα 1600MHz για να τον "ξεμπουκώσουμε" λιγάκι και overclockάραμε την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στα 800MHz από το BIOS. Ναι καλά διαβάσατε. Μια από τις βασικότερες διαφορές των ξεκλείδωτων A6-3670K & A8-3870K με τους κλειδωμένους Llano, είναι η δυνατότητα overclocking της κάρτας γραφικών χωρίς την αύξηση του BCLK! Φυσικά η AMD προέβει στην συγκεκριμένη κίνηση λόγω του ότι ξεκλείδωσε τον πολλαπλασιαστή για να overclockάρουν οι αρχάριοι χρήστες πιο εύκολα την APU, χωρίς να ζορίζονται με το BCLK και τις ρυθμίσεις που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί ψηλά. Σοφή κίνηση από την AMD, όμως μην ξεχνάτε ότι τα Llano διψάνε για bandwidth! Όσο πιο ψηλά ανεβάζετε τις μνήμες RAM, τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα FPS στα παιχνίδια και τα 3D Benchmarks, όπως επίσης και η απόκριση του συστήματος ακόμα και σε καθημερινές εφαρμογές.

Δεν μας πιστεύετε; Για αυτό και χρησιμοποιήσαμε τα OC2 settings. Overclockάραμε τον επεξεργαστή στην ίδια ακριβώς συχνότητα με την OC1, απλά αντί για 37 x 100, παίξαμε στα 28 x 132MHz. Έτσι οι μνήμες με τον 1600 διαιρέτη σκαρφάλωσαν στα 2112MHz και η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στα ~800MHz (για την ακρίβεια 792MHz). So, there you go. Ίδια συχνότητα επεξεργαστή με τα OC1 settings, ίδια συχνότητα κάρτας γραφικών, αλλά αρκετά πιο υπερχρονισμένες μνήμες RAM. Λέτε να είχαμε ένα δίκιο; Αυτό θα το δείτε στις μετρήσεις.

Ας δούμε τώρα και τις ρυθμίσεις BIOS που χρησιμοποιήσαμε στην ASUS F1A75-V Pro για να φτάσουμε τα 3.7GHz. Πολλαπλασιαστής 37x, 100MHz BCLK, Vcore 1.5V, 1.2V VDDNB (Northbridge), 1.65V DRAM Voltage, 1.12V @ SV 1.1 Voltage, 1.1V @ 1.1Vsb Voltage, 1.26V APU Voltage, 2.5V VDDA, CPU Load Line Calibration @ High, CPU/NB Load Line Calibration @ High, CPU Current 110%, CPU/NB Current 110%, CPU Power Phase Control Standard, CPU Voltage Freq Auto, VRM Spectrum Disabled, APU Spectrum Disabled. Επίσης όλες οι τεχνολογίες του επεξεργαστή (Virtualization, C-State κ.τ.λ) είναι απενεργοποιημένες από την καρτέλα CPU Configuration.



AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all




- Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


H κατακόρυφη μείωση του Latency οφείλεται και στο overclocking, αλλά κατά μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση του DRAM Frequency. Τα Elpida BDBG ICs των Kingston 2133MHz HyperX Genesis Edition έπαιξαν άνετα στα εργοστασιακά 9-11-9-27 timings @ 2112MHz, ενώ κάναμε και μερικές δοκιμές με 8-10-8 και αυξημένο ρεύμα, παρατηρώντας ότι το Latency έπεσε πολύ κάτω από 40ns.

Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Κατακόρυφη αύξηση από stock σε OC1 settings και σαφώς βελτιωμένα νούμερα με τα OC2 Settings. Με τα timings που ήμασταν ειλικρινά δεν περιμέναμε να ξεπεράσουμε τα 15000MB/s στο Copy, οπότε είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. Παρόλο λοιπόν που οι 2133MHz μνήμες είναι αρκετά φθηνές και δεν θα έχετε πρόβλημα να παίξετε σε παρόμοιες συχνότητες, θεωρούμε προτιμότερο να ψάξετε για κάποιο μεταχειρισμένο kit με PSC ή BBSE chips, τα οποία λειτουργούν σχετικά εύκολα στα 2133MHz 7-9-7-21 με χαμηλό ρεύμα. Στην καθημερινότητα δεν θα προκαλέσουν την παραμικρή διαφορά, αλλά αν έχετε το μικρόβιο του benchmarking, επιβάλλονται!








- Advanced Encryption Standard

Το CPU AES Benchmark του AIDA64 μετράει τις επιδόσεις της μονάδας επεξεργασίας στo Advanced Encryption Standard data encryption (AES). Η συγκεκριμένη μέθοδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται από πολυάριθμα γνωστά προγράμματα όπως το 7z και το WinZip, όπως επίσης και σε disk encryption λύσεις όπως τα BitLocker και TrueCrypt. Το CPU AES Test λαμβάνει δυστυχώς υπόψη του μόνο τις βασικές x86 instructions, ωστόσο υποστηρίζει κανονικά HyperThreading, SMP (Multi-Processor) & CMP (Multi-Core) για να βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα.

Στο CPU AES Test οι επεξεργαστές της AMD δεν φέρουν την προαπαιτούμενη εντολή οπότε δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά. Ένας Core i7 2600 βγάζει 303172 points, ένας 1090T στα 3.2GHz βγάζει 53209 πόντους, ενώ το Llano ακολουθεί με μόλις 36375 πόντους στα 3.7GHz. Παρ' όλα αυτά, οι επιδόσεις σε μια συγκεκριμένη μέθοδο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται από 7-Zip και WinZip δεν είναι αντιπροσωπευτική των συνολικών επιδόσεων ενός επεξεργαστή. Εξάλλου θα δείτε παρακάτω ότι τα αποτελέσματα σε 7-Zip και WinRAR είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά για ένα τόσο φθηνό σύστημα.





- Αλγόριθμος SHA1

To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.

Παρόλο που το score με τα OC2 settings είναι ελαφρώς χειρότερο, η διαφορά αυτή θεωρείται αμελητέα και μπορεί να θεωρηθεί ως τυπικό λάθος ενός μετροπρογράμματος.





- Digital Photo Editing

Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.

Όχι δεν έχουμε κάνει λάθος. Η αύξηση των RAM MHz από 1600 σε 2112MHz, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του PhotoWorxx score κατά 5000 πόντους! Αν σας ενδιαφέρει η επεξεργασία φωτογραφιών, σας υποσχόμαστε ότι ο 3870Κ δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει - λίγο υπομονή μέχρι να φτάσουμε στα PhotoShop αποτελέσματα.





AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



- Queens Problem

Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline.

Οι μνήμες δεν βοηθάνε και πολύ στο CPU Queen Test μιας και έχει να κάνει καθαρά με τον επεξεργαστή. Η διαφορά μεταξύ OC1 και OC2 είναι αμελητέα για ακόμα μία φορά.





- ZLib Compression Library

Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).

Το ZLib όπως είχαμε επιβεβαιώσει και παλιότερα δεν επηρεάζεται από το overclocking στις μνήμες. Ωστόσο το scaling συνεχίζει να γίνεται τρομερά αντιληπτό. Μπορεί να μην σας φαίνεται εντυπωσιακό εδώ, έχετε όμως λίγο υπομονή, μέχρι να φτάσουμε στα παιχνίδια και να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει.





- FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8

Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.

Τελευταίο benchmark του AIDΑ64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).


Στα CPU Julia και CPU Mandel φαίνεται για πρώτη φορά ίσως ότι ο IMC του 3870K πιέζεται λιγάκι στα 3.7GHz, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται αστάθειες στο σύστημα! Όπως θα δείτε και στην overclocking page, το σύστημα λειτουργεί απολύτως σταθερά στα 3.7GHz 24/7, δεν κολλάει στα παιχνίδια και βγάζει κανονικά prime95.











AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all




- Processor Arithmetic & Multimedia

Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.


Αναφορικά με το CPU arithmetic test δεν έχουμε να πούμε κάτι, μιας και είναι εμφανής η αύξηση από stock στα 3.7GHz.

O A8-3870Κ αποδίδει 81 MPix/s στα OC1 settings, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 73 MPix/s του A6-3650 στο προηγούμενο review. Ήρθε αντιμέτωπος με την νέα γενιά Mandelbrot Set fractals, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ρεαλιστικά και να δημιουργήσουν φυσικά αντικείμενα όπως βουνά και σύννεφα. Όσο περισσότερες multi-media related εντολές υποστηρίζει ένας επεξεργαστής, τόσο μεγαλύτερο το score. Ο A6-3650 δυστυχώς δεν υποστηρίζει AVX αλλιώς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και πάλι όμως, 81.000.000 pixels ανά δευτερόλεπτο για έναν επεξεργαστή που κοστίζει λιγότερο από 110? είναι κάτι το αξιοθαύμαστο.

Στα OC2 settings το αποτέλεσμα στο multi-media test είναι χειρότερο, πράγμα που οφείλεται σε λάθος ρύθμιση στο BIOS της ASUS F1A75. Ήταν από τα πρώτα tests που τρέξαμε όταν ακόμα μαθαίναμε την μητρική, οπότε το CPU Current percentage ήταν στο 130% και το Power Phase Control στο Optimized. Με το που είδε λοιπόν η μητρική ότι το CPU Load αυξήθηκε, έτυχε να δώσει πάνω από 1.57-1.58V στο CPU με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάποιου είδους throttling. Οπότε δεν τίθεται λόγος ανησυχίας.








- Cryptography

Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Παρατηρήστε για ακόμα μία φορά το μη εξαιρετέο scaling του Α8-3870Κ. Που να φτάσουμε και στα παιχνίδια δηλαδή! To αποτέλεσμα μεταξύ OC1 & OC2 είναι ίδιο γιατί το cryptography test δεν επηρεάζεται από τις μνήμες. Επίσης να αναφέρουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα προέρχεται από τον συνδυασμό του Hashing και του Encryption/Decryption Bandwidth.

Στο Encryption/Decryption Bandwidth λοιπόν, o Α8-3870Κ @ 3.7GHz βγάζει 713MB/s, ξεπερνώντας τον Phenom II X4 955 τόσο στην εργοστασιακή συχνότητα (621MB/s) όσο και στα 3.6GHz (660MB/s). Φυσικά σε σχέση με έναν Intel επεξεργαστή, το score του Llano είναι πολύ χειρότερο, μιας και ένας Core i7 920 stock βγάζει 936MB/s. Σκεφτείτε όμως την διαφορά τιμής και αναθεωρήστε!






- Multicore Efficiency

Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.

Όσο πιο μεγάλο είναι το αποτέλεσμα του Multi-Core Efficiency, τόσο πιο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή. Παρατηρήστε ότι στα OC2 settings, ο 3870Κ βγάζει 1.34GB/s περισσότερα εν συγκρίσει με τα stock. Ας δούμε τώρα τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα. Ο Α8-3870Κ @ 3.7GHz πετυχαίνει 4.34GB/s, την στιγμή που ο Phenom II X4 955 @ 4GHz πετυχαίνει μόλις 3.03GB/s! Ξεκάθαρη η υπεροχή του Llano, πράγμα που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Βέβαια ένας Q6600 @ 3.6GΗz πετυχαίνει 5.21GB/s, υπενθυμίζοντάς μας ότι η AMD βρίσκεται μερικές γενιές πίσω... Και ο Q6600 κυκλοφόρησε το 2006. Όμως έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο σκοπός ενός APU δεν είναι οι απόλυτες επιδόσεις, αλλά οι all-around επιδόσεις με έμφαση στο gaming. Έχετε λίγο υπομονή και θα καταλάβετε τι εννοούμε.





- Power Management Efficiency

Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φτάσει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Drhystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.

Το scaling για άλλη μια φορά έκανε αισθητή την παρουσία του, αφού από τα 4.18 GIPS σε stock συχνότητες, σκαρφαλώσαμε στα 6.36 GIPS στα 3.7GHz! Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι όσο περισσότερο αυξάναμε την συχνότητα του επεξεργαστή, τόσο πιο efficient γινόταν. Για να καταλάβετε πάνω κάτω πόσο αν είναι ικανοποιητικά τα 6.36 GIPS, αναφέρουμε ότι ένας εργοστασιακός Q6600 βγάζει 6.58 GIPS, ένας Core i5 750 βγάζει 9.66 GIPS και ένας Phenom II X6 1055T, 11.97 GIPS. Όσο κι αν προσπαθεί λοιπόν ο 3870Κ, δεν θεωρείται και τόσο efficient επεξεργαστής. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο επεξεργαστής, αλλά APU με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και πολύ πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική.





AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



- GP (GPU/CPU/APU) Processing

GP Processing - Ένα από τα καλύτερα test που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής για το benchmarking ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Οι λειτουργίες που υποβάλλει το APU μοιάζουν αρκετά με τις real life που χρειάζονται σε επιστημονικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, video encoders και παιχνίδια. Υποστηρίζει multi-graphics επεξεργαστές που διαθέτουν μέχρι και 8 GP (GPU/CPU/APU). Αν η κάρτα σας δεν υποστηρίζει NVIDIA CUDA 4.x, OpenCL 1.x ή DirectX 11 δεν μπορεί να τρέξει. Για ακόμα μία φορά, επιστρατεύονται τα Mandelbrot Set fractals που χρησιμοποιούνται για αν περιγράψουν ή να δημιουργήσουν βουνά και σύννεφα. Τέτοιες εντολές υπάρχουν συνήθως σε διεργασίες audio/video encoding/decoding και παιχνίδια.

Με μόλις 200MHz αύξηση στην συχνότητα της HD 6650D, το score σχεδόν διπλασιάζεται! Το score είναι πολλαπλάσιο από αυτό μιας Intel HD με 64MB μνήμη και ακριβώς το 1/2 αυτού που προσφέρει μια HD 5770. Not bad!





- GP (GPU/CPU/APU) Cryptography

Δείτε πως αποδίδει η κάρτα γραφικών σας σε διαδικασίες κρυπτογράφησης, αποκρυπτογράφησης και κατακερματισμού αρχείων με το GpCryptoBench του Sandra. Ένα test όχι και τόσο συνηθισμένο, μιας και τα προγράμματα που προφυλάσσουν σημαντικά αρχεία με την βοήθεια καρτών γραφικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στους high-end χρήστες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε GB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Προκύπτει από δύο ξεχωριστά benchmarks στην ουσία - το AES128-AES256 Encryption/Decryption Benchmark και το SHA1-SHA256 Block Hashing Benchmark.

Στο GP Cryptography διαφαίνεται η ξεκάθαρη υπεροχή της HD 6550D @ 800MHz, όταν οι μνήμες του συστήματος είναι στα 2112MHz. Μην ξεχνάτε ότι όλη η διαφορά σε σχέση με τα OC1 settings προέρχεται από την αύξηση της συχνότητας των RAM από 1600 σε 2112MHz, πράγμα λογικό αφού έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι τα Llano διψάνε για memory bandwidth. Το Hashing Bandwidth σε SHA2-256 είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας HD 5770 και 2GB/s λιγότερο από αυτό μιας 6770!






- GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth

To GpMemBench (GP Bandwidth) test του Sandra δύναται να μετρήσει το bandwidth της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Όσο σημαντική είναι η επεξεργαστική ισχύς των συσκευών ενός υπολογιστή, τόσο σημαντική είναι και η ταχύτητα που τα δεδομένα στέλνονται από τον ένα GP processor στον άλλο, όπως επίσης και η ταχύτητα που γίνεται η εσωτερική επεξεργασία τους. Βασίζεται στο γνωστό memory benchmark STREAM.

Φτάσαμε αισίως στο GP Bandwidth όπου η διαφορά μεταξύ stock και OC2 settings είναι μόλις 4GB/s. Τα 13.5GB/s στα OC2 settings προκύπτουν από 25GB/s στο Internal Memory Bandwidth και 7.27GB/s στο Interface Transfer Bandwidth. Σας πληροφορούμε ότι το Interface Transfer Bandwidth της HD 6550D είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της HD 5850 (4.34GB/s), χωρίς καν να κάνουμε λόγο για τις 6800 και 5700 Series!





SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Οι επιδόσεις των Llano στο SuperPi είναι υποδειγματικές μιας και ξεπερνούν οποιονδήποτε άλλο επεξεργαστή της AMD. Εκτός από το εξαιρετικό scaling, επωφελούνται απίστευτα πολύ από το overclocking των μνημών, πράγμα που θα καταλάβετε περισσότερο από το SuperPi 32M result, που στην ίδια συχνότητα επεξεργαστή το τελικό score είναι καλύτερο κατά 30 seconds! Ακόμη, να αναφέρω ότι χάρη στον 3870Κ πήρα την πρώτη θέση στο SuperPi 32M Low Clock Challenge του XS, στην κατηγορία 16.xx των AMD. Σε αυτό βοήθησαν φυσικά και οι Genesis που έπαιξαν στα 2400MHz 9-12-7-24!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

H αλήθεια είναι ότι στο wPrime ήμουν λιγάκι προκατειλημμένος επειδή το performance του A6-3650 δεν ήταν και το καλύτερο. Όμως ο 3870Κ με εξέπληξε ευχάριστα αφού σύμφωνα με το advanced εργαλείο σύγκρισης επεξεργαστών του HWBOT ξεπερνά κατά πολύ τον FX-4100 και τον Core i3 2100 που κινούνται στην ίδια κατηγορία τιμής! Μάλιστα το score του σχεδόν πλησιάζει αυτό ενός Core i5 2400, φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν αυξηθεί η συχνότητα λειτουργίας στα 3700MHz. Βρήκαμε αποτελέσματα στο HWBOT με Q9450 και Q9650 χρονισμένους πιο ψηλά που παρ' όλα αυτά είναι χειρότερα από αυτό του 3870K στα 3.7GHz! Τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε με ανυπομονησία τα desktop Trinity για να δούμε τι θα συμβεί.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Στα OC2 settings, το SuperPi 32M χρειάστηκε 1055 δευτερόλεπτα, ενώ το y-Cruncher για τον ίδιο αριθμό ψηφίων, χρειάστηκε μόλις 13 δευτερόλεπτα.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


Το Cinebench γενικά δεν πάει και πολύ το Llano μιας και στα OC2 settings, το αποτέλεσμα είναι κατά 2 βαθμούς χειρότερο από αυτό ενός Phenom II X6 1090T.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται εκτενώς με την κωδικοποίηση High Definition Video και πάντοτε ψάχνουν για τους περισσότερους δυνατούς πυρήνες, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το encoding σίγουρα δεν αποτελεί το "δυνατό χαρτί" της πλατφόρμας Lynx. Αν θέλετε επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, προτιμήστε κάποιον Intel SandyBridge, όπου οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών τους σε συνδυασμό με την τεχνολογία QuickSync, πολύ απλά "σκοτώνουν". Ωστόσο λόγω του ξεκλείδωτου multi, ο 3870Κ έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Llano.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





PowerDirector 10

Το PowerDirector 10 της Cyberlink είναι ένα από τα γρηγορότερα video editing προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της TrueVelocity rendering engine δεύτερης γενιάς, υπόσχεται γρήγορη επεξεργασία video και αποθήκευσή του σε οποιοδήποτε format. Υποστηρίζει GPU Acceleration οπότε συνεργάζεται με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών AMD, αναλύει αυτόματα το όλο project και επιλέγει το ιδανικό output profile χάρη στην λειτουργία Intelligent Rendering, προσφέρει πολλά έτοιμα effects τα οποία δύναται να παραμετροποιήσετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ισχυρά core tools για να αποκόπτετε εντελώς όποιο κομμάτι του video θέλετε, να τα περιστρέφετε και κατόπιν να επιλέγετε το footage που επιθυμείτε (τεχνολογία Zoom-in Cut), όπως επίσης και αυτόματη διόρθωση φωτισμού και artifacts.

Χρησιμοποιήσαμε τον Full Editor του προγράμματος για να επεξεργαστούμε το HD trailer της ταινίας Avatar - 244MB H.264 AVC 1920 x 800 video. Προσθέσαμε τα εξής εφφέ: 3D Sepia, GPU Fireworks, TV Wall, Old Movie, Oil Painting και Water Flow. Τρία από αυτά υποστηρίζουν την τεχνολογία AMD Accelerated Parallel Processing. Αφού περάσαμε τα effects, κάναμε produce το video σε Apple iPod/iPhone HD Quality Video (H.264) Format. Εννοείται ότι η λειτουργία Hardware video encoder ήταν εγκατεστημένη, όπως επίσης και ότι είχαμε installed το τελευταίo AMD Media Codec Package.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ OC1 και OC2 settings, αφού η αύξηση του DRAM Frequency κατά 512MHz οδήγησε σε μείωση του χρόνου κατά περισσότερο από 15 seconds. Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα εντυπωσιακά για ένα τόσο φθηνό επεξεργαστή.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων του HWBOT βρήκαμε δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις (http://hwbot.org/image/659815.jpg & http://hwbot.org/image/609862.jpg) για να συγκρίνουμε τα 2387 Marks που βγάλαμε με τα OC2 settings. Ο A8-3870K overclocked στα 3.7GHz με τις μνήμες στα 2112MHz αποδίδει ισάξια με ένα laptop που διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i5 2410M SandyBridge και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 560M. Επιπλέον αποδίδει καλύτερα από ένα σύστημα με Q8200 @ 3.2GHz και GeForce 9800GT.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool μπορεί να μην σημαίνει πολλά, όμως η 1GB folder μέτρησή μας είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστική. Overclockάρωντας το Llano σύστημά σας από 3GHz / 1333MHz RAM @ 3.7GHz / 2112MHz RAM κερδίζετε 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα στην συμπίεση ενός 1GB φακέλου!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all






- 7-Zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Aκόμα ένα ενσωματωμένο benchmark εφαρμογής που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Το scaling όσο ανεβαίνουν τα MHz είναι ευχάριστο, με το score να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με έναν Phenom II X4.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Excel 2011 Benchmark

Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι forumlas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.

H απόδοση του 3870Κ σε real life Excel testing είναι πραγματικά τρομερή και εξηγούμαστε. Χρησιμοποιώντας την online βάση δεδομένων του Excel 2011 Benchmark, το scores του 3870Κ σε stock ή OC2 settings ξεπερνούν αυτά των Core i5 και Core i7 Mobile Lynnfield (πχ i7 2670QM)! Με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μας, συνεχίζουμε με το Mathematica.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all






- Mathematica 8

Οι αριθμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Από την δημιουργία ενός hedge fund ιστότοπου συναλλαγών μέχρι την δημοσίευση διαδραστικών βιβλίων μηχανικής και την ανάπτυξη ενσωματωμένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας ή τη διδασκαλία μαθηματικών με την χρήση υπολογιστή. Οτιδήποτε project, οποιαδήποτε διεργασία ή δραστηριότητα της καθημερινότητας, έχει ανάγκη από Μαθηματικά. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για απλές αριθμητικές πράξεις ή τερατώδεις παραστάσεις με δεκάδες μεταβλητές. Εκεί ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον του Mathematica. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη εφαρμογή για μαθηματικούς υπολογισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό δε θεωρείται το γεγονός ότι το Mathematica μπορεί να βοηθήσει ένα υπολογιστικό project από την αρχή μέχρι το τέλος - από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ενσωμάτωσή της σε εφαρμογές ιδιωτών ή προγράμματα για επιχειρήσεις. Οι Core Algorithms, Numerical Computing, Application Areas, Data Sources & Analysis, Graphics & Visualization, είναι μονάχα μερικές από τις βασικές λειτουργίες του. Εκτός αυτών όμως, περιλαμβάνει και ένα benchmark!

Χρησιμοποιεί ένα σύνολο τυπικών υπολογισμών προκειμένου να καθορίσει αν ένας υπολογιστής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του προγράμματος στην πλήρη έκτασή τους. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την καταμέτρηση του γεωμετρικού μέσου όρου της αμοιβαιότητας των επιμέρους timings, αφού πρώτα εξομαλυνθούν σε σχέση με ένα reference σύστημα. Τα timings για κάθε ξεχωριστό υπολογισμό μετρούνται με το AbsoluteTiming, που επιστρέφει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο wall-clock time. Εκτός όμως από την ακρίβεια με την οποία εκτελούνται όλα τα παραπάνω, το Mathematica Benchmark έχει εξαιρετικό scaling όσο αυξάνεται η συχνότητα ενός επεξεργαστή, πράγμα που μας βοηθά να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.


Στο MathematicaMark8 ο 3870Κ συνεχίζει να διαπρέπει. Στα stock settings βγάζει 0.69, νούμερο μεγαλύτερο από αυτό ενός Core 2 Duo Mobile T9600 ή 2 x 2.66GHz Xeon 5150! Στα OC2 settings βγάζει 0.93, σχεδόν φτάνοντας τις επιδόσεις ενός εργοστασιακού Core i7 950 και ξεπερνώντας τους Core i7 940 και Core 2 Quad Q9450!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Peacekeeper

Τον Οκτώβρη του 2011 η Futuremark έφυγε λιγάκι έξω από τα νερά της, δηλαδή τα 3D Benchmarks και κυκλοφόρησε κάτι ασυνήθιστο που ακούει στο όνομα Peacekeeper. Ένα μόνο click στο κατάλληλο link και το Peacekeeper θα σας δώσει ένα συνολικό score για την απόδοση του browser σας στο συγκεκριμένο σύστημα. Και όταν λέμε σύστημα δεν εννοούμε μόνο τον υπολογιστή, αλλά και το κινητό και το tablet σας! Σύμφωνα με την Futuremark, ένα τυπικό Windows 7 PC με Intel Core i7 2600K επεξεργαστή βγάζει 4382 Score με Google Chrome 14.0.835.202, 4190 με Opera 11.51, 2503 με Internet Explorer 9.0, 2456 με Firefox 7.0.1 και 1744 με Safari 5.0.5. Το καλύτερο απ' όλα είναι το γεγονός ότι το benchmark κρατάει μόλις 5 λεπτά και δοκιμάζει τον browser σε πραγματικά πάρα πολλές καθημερινές διεργασίες.

Στο Peacekeeper, ο A8-3870K με τις μνήμες χρονσιμένες πάνω από 2100MHz έχει παραπλήσιες επιδόσεις με τους Phenom II X6. Το user experience στο web browsing ακόμα και σε stock συχνότητα είναι μια χαρά, πολύ smooth και χωρίς προβλήματα. Απλά όπως βλέπετε και στο γράφημα, το overclocking αξίζει και με το παραπάνω.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Photoshop Bench V3

Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Το μόνο που αλλάξαμε στις Performance ρυθμίσεις του Photoshop CS4, ήταν το πόσο μνήμη μπορεί να χρησιμοποιεί. Αυξήσαμε το ποσοστό από 60% σε 65%, για να είμαστε σίγουροι. Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση επιδόσεων όταν overclockάραμε τον A8-3870Κ κατά 23% - από 3GHz στα 3.7GHz. Στην επόμενη στήλη (3.7GHz/2112) δοκιμάζουμε το scaling των μνημών από 1600MHz στα 2112MHz με λίγο πιο χαλαρά timings, παρατηρώντας και πάλι μια διαφορά της τάξεως των 10 δευτερολέπτων. Έπειτα overclockάραμε ακόμα περισσότερο τον 3870Κ, για να δούμε αν το scaling συνεχίζει να υφίσταται. Σχεδόν 28% overclocked, συνέχισε να αποδίδει ασταμάτητος, μειώνοντας τον συνολικό χρόνο κατά 7 ακόμα δευτερόλεπτα!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all
Lower is better.





3DMark06

To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


H μείωση του CPU Score από τα OC1 σε OC2 settings οφείλεται στα αρχικά λανθασμένα settings στο BIOS της F1A75V-Pro, όπως αναφέραμε και στο y-Cruncher page. Όταν ανακαλύψαμε το πρόβλημα μετά τις πρώτες μετρήσεις του review, μειώσαμε το CPU Current στο 110% και το Phase Control στο Standard, με αποτέλεσμα τα results να επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους. Λόγω του ακατάπαυστου scaling που είχε το GPU Score όμως, προέκυψε και η ευχάριστη αύξηση στο overall score από stock σε OC1 και έπειτα σε OC2.

Φανταστείτε ότι τα SM2.0 και HDR/SM3.0 Scores της HD 6550D @ 800MHz με τις μνήμες στα 2112MHz, ξεπερνούν κατα πολύ αυτά μιας HD 3000 (800MHz stock) overclocked στα 1850MHz! Σας έχουμε πει πολλάκις ότι τα 3D είναι το δυνατό χαρτί των Llano και δεν φοβούνται να το δείξουν.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


Στα OC2 settings, ο 3870Κ πετυχαίνει 5570 Marks στο Vantage. Συγκρίνοντάς το με το καλύτερο HD 3000 Vantage Score που έχει γίνει ποτέ (4419 Marks), η διαφορά είναι τρομακτική! Μάλιστα σκεφτείτε ότι το παραπάνω HD 3000 Score επιτεύχθηκε με υγρό άζωτο στον επεξεργαστή. Hands down, η HD 6550D είναι απλά ανώτερη. Λίγη ακόμα υπομονή και θα δείτε τα εκπληκτικά gaming αποτελέσματα που καταγράψαμε!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





3DMark 11

To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Το 3DMark 11 είναι απίστευτα βαρύ ακόμα και για ισχυρές κάρτες γραφικών, πόσο μάλλον για μια απλή HD 6550D. Ακόμα κι έτσι όμως, τα 1440 Marks στα OC2 settings είναι αρκετά για να φτάσουν (σχεδόν) μια εργοστασιακή desktop HD 6570!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Unigine Heaven

Το Unigine Heaven DX 11 Benchmark είναι το πρώτο DirectX 11 benchmark (Heaven DX11 Benchmark | Unigine: real-time 3D engine (game, simulation, visualization and VR)) που κυκλοφόρησε. Η αρχική έκδοση είχε λανσαριστεί τον Οκτώβρη του 2009 και αν θυμάστε είχε κάνει πραγματικό πάταγο, ειδικά όσον αφορά θέματα Tessellation και μορφολογικού Anti-Aliasing. Βασίζεται στην εξελιγμένη μηχανή γραφικών Unigine και αποκαλύπτει την μαγεία των αιωρουμένων νησιών με ένα μικρό νησί κρυμμένο κάπου ανάμεσα στα σύννεφα. Το διαδραστικό mode σας δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσετε όλο το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή και να νιώσετε σαν να είστε εκεί, σε αναλύσεις μέχρι 2048 x 1536. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11 και OpenGL 4.0, όπως επίσης και εξελιγμένες τεχνολογίες γραφικών όπως tessellation, advanced ambient occlusion, dynamic global occlusion, volumetric cumulonimbus clouds (high physical fidelity), day-night shift με chaning lith conditions, dynamic sky with light scattering, fly/walk-through modes για πιο διαδραστική εμπειρία και stereo 3D modes (anaglyph, seperate images, 3d vision & iZ3D).

Λόγω του ότι είναι πολύ βαρύ σαν benchmark, το τρέξαμε σε ανάλυση 1366 x 768 - DirectX 9 mode (fullscreen), με απενεργοποιημένο το Stereo 3D, high Textures, medium shaders, trillinear Filter, disabled Anisotropy, enabled Occlusion, enabled Reflection, enabled Volumetric και απενεργοποιημένο Tessellation. Δείτε το scaling στα διάφορα settings - αυτό αρκεί μόνο!

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Επιτέλους έφτασε η ώρα που τόσο πολύ περίμενα. Εννέα συναρπαστικά παιχνίδια που βασίζονται σε αρκετές διαφορετικές game engines, για να νιώστε και εσείς το απίστευτο αυτό συναίσθημα. Ποιο συναίσθημα; Τι μπορεί να σου προσφέρει ένας επεξεργαστής -ή καλύτερα APU- που κοστίζει ~110? σε σύγχρονα games. Σε αυτή την σελίδα, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα game settings που επιλέξαμε για το κάθε παιχνίδι, ώστε να μπορείτε να αναπαράγετε και εσείς με την σειρά σας τα αποτελέσματα που πήραμε. Έπειτα, θα αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν από μόνα τους. Αν ακόμα απορείτε αν αξίζει ο 3870Κ, εδώ θα πάρετε τις απαντήσεις σας. Επίσης θα καταλάβετε καλύτερα για ποιο λόγο επιλέξαμε αυτά τα OC1 και OC2 settings και για ποιο λόγο παρόλο που έχουμε να κάνουμε με ένα ξεκλείδωτο APU, είναι και πάλι προτιμότερη η αύξηση του BCLK. Πολύ απλά γιατί θα σας επιτρέψει να φτάσετε μεγαλύτερα DRAM frequency, πράγμα που αυξάνει ΠΟΛΥ τις επιδόσεις.


Game Settings

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



::: DiRT 3 ::: 1366 x 768, Multisampling Off, Vsync Off, Medium Settings, Crowd Low, Ground Cover Low, Skidmarks On, Ambient Occlusion Low, Cloth Low

::: F1 2011 ::: 1366 x 768, Multisampling Off, Vsync Off, DirectX 11, Medium Settings, Particles Low, Crowd Low, Skidmarks On, Cloth Low

::: Far Cry 2 ::: 1366 x 768, DirectX 9, No AA, Everything Medium, HDR Disabled, Bloom Enabled

::: Crysis 2 ::: 1366 x 768, DirectX 9, HIGH Mode, No AA, Loops 3, Map - Central Park

::: S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat ::: 1366 x 768, Preset Medium, Enhanced Full Dynamic Lightning (DirectX 11), MSAA Off, SSAO Mode Disabled, Tessellation Disabled, DAY

::: Lost Planet 2 ::: 1360 x 768, DirectX 9, Vsync Off, No AA, Motion Blur Off, Middle Settings, TEST A

::: H.A.W.X. 2 ::: 1366 x 768, Antialiasing Off, Vsync Off, View Distance Medium, Environment Medium, Texture Quality High, Postprocessing On, Depth of Field On, Particles Density High, Shadows On

::: World in Conflict ::: 1366 x 768, Medium Settings

::: Civilization V ::: 1366 x 768, DirectX 11, Medium Settings εκτός από το Texture Quality που είναι High




DiRT 3

Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemasters. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Crysis 2

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Lost Planet 2

Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





Civilization V

Τα benchmark modes που περιλαμβάνει το Civilization 5 έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοκιμάζουν τόσο το hardware, όσο και το supporting software (πχ drivers). Συνολικά περιλαμβάνονται 3 benchmarks κάθε ένα από τα οποία δοκιμάζει ένα διαφορετικό σενάριο φόρτου εργασίας. Εμείς επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε το Late Game View Benchmark που παρουσιάζει ένα Civilization V παιχνίδι προς το τέλος του, αφού δηλαδή έχει κτίσει ο χρήστης έναν ολόκληρο πολιτισμό και έχουν περάσει περισσότερα από 300 turns. Από την λίθινη εποχή μέχρι την κατάκτηση του διαστήματος, το Civilization V χρησιμοποιεί τερατώδεις τρισδιάστατους κόσμους που εμφανίζονται προοδευτικά και χρησιμοποιεί τα τελευταία hardware tesselation features του DirectX 11, αυξάνοντας κατά πολύ την πολυπλοκότητα των πόλεων, των μοντέλων, των terrains και των διαφόρων αντικειμένων.

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





H.A.W.X. 2

Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαριστάμενες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.

Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAX 2.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all





1080p Gaming Craziness
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Όπως καταλάβατε τρέξαμε τα παιχνίδια σε ανάλυση 1366 x 768 και ίδια settings με αυτά του προηγούμενου review για να μπορείτε να κάνετε μια υποτυπώδης σύγκριση μεταξύ HD 6530D και HD 6550D. Το scaling μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, αγγίζοντας εξωπραγματικά FPS, ειδικά στα OC2 settings. 78 FPS στο DiRT 3, 64 FPS στο Far Cry 2, 58 FPS στο Lost Planet 2, 38 FPS στο Civilization V, 92 FPS στο HAWX 2 και σχεδόν 40 FPS στο Crysis 2 είναι νούμερα που ομολογουμένως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Ιδιαίτερα αν τα συγκρίνετε με αυτά της HD 6530D, θα καταλάβετε γιατί εντυπωσιαστήκαμε τόσο. Για αυτό και αξίζουν πολλά μπράβο στην AMD για το συγκεκριμένο επίτευγμα!

Ήθελα όμως να πιέσω τον Α8-3870K κι άλλο, να τον φτάσω στα όριά του. Ήθελα να δω τι μπορεί να κάνει στα OC2 settings όταν η ανάλυση αυξηθεί στα 1920 x 1080 pixels και οι λεπτομέρειες των παιχνιδιών πάνε ένα σκαλί παραπάνω. Ας περάσουμε λοιπόν στο πιο κρίσιμο κομμάτι του review, όπου μια APU των 110? δείχνει τα δόντια της, overclocked στα 3.7GHz (28 x 132MHz), με την HD 6550D στα ~800MHz [600 + (600x32%] και τις μνήμες RAM στα 2112MHz.

Are you ready? Εγώ πάντως δεν τα περίμενα τα παρακάτω results.

DiRT 3 - 1920 x 1080 - High Settings - No xAA - 37.9 FPS
HAWX 2 - 1920 x 1080 - High Settings & Tesselation Enabled - 45 FPS
World in Conflict - 1920 x 1080 - Medium Settings - 51 FPS
Lost Planet 2 - 1920 x 1080 - Medium Settings - 37.4 FPS
STALKER - 1920 x 1080 - 34.7 FPS
F1 2011 - 1920 x 1080 - Medium Settings - 47 FPS
F1 2011 - 1920 x 1080 - High Settings - 38 FPS
Far Cry 2 - 1920 x 1080 - Medium Settings - 45 FPS
Far Cry 2 - 1920 x 1080 - Overal Quality High - 33.5 FPS

Έβγαλα και ένα video από πραγματικό gameplay στο DiRT 3 για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Δεν είμαι και πολύ καλός στο gymkhana οπότε θέλω να με κρίνετε με επιείκεια. Προχωρήστε κατευθείαν στο 3:30 αν θέλετε να δείτε κατευθείαν την δράση.





AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all


Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, δυστυχώς αντιμετωπίσαμε και αυτή τη φορά προβλήματα, διότι ο temperature sensor του 3870Κ έλεγε τα δικά του. Έτσι λοιπόν στραφήκαμε ξανά στο HWiNFO32 που φαίνεται ένα κλικ πιο αξιόπιστο από τα υπόλοιπα. Επειδή η AMD δεν μας έστειλε την stock ψύκτρα μαζί με τον επεξεργαστή, χρησιμοποιήσαμε μια Corsair A50 με τον ανεμιστήρα της στο Auto.

Για τις idle μετρήσεις αφήσαμε το σύστημα 10 λεπτά στην επιφάνεια εργασίας και έπειτα καταγράψαμε την current θερμοκρασία από το HWiNFO32. Για τις full load μετρήσεις τρέξαμε Prime95 Blend Test (4 threads ώστε να είναι στο 100% όλοι οι πυρήνες) για 15 λεπτά.

Stock Frequency (3GHz @ 1.4Vcore) Idle :: Όλα τα προγράμματα έδειχναν θερμοκρασίες κάτω από την θερμοκρασία δωματίου (20*C). Το AMD 10h+ CPU Thermal Sensor έδειχνε 12.6*C και το ITE IT8720F του HWiNFO έδειχνε 35*C. Οπότε και κρατήσαμε την δεύτερη θερμοκρασία.

Stock Frequency (3GHz @ 1.4Vcore) Full Load :: Οι θερμοκρασίες εδώ φαίνεται να είναι σωστές. 45.1*C έδειχνε ο AMD Sensor και 49*C ο ITE. Εδώ που τα λέμε, μπορεί καμιά φορά τα sensors στους AMD επεξεργαστές να μην λειτουργούν, όμως ανέκαθεν είχαν χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό το καταλάβαινε κανείς πιάνοντας την ψύκτρα του επεξεργαστή σε full load, η οποία δεν ήταν καν χλιαρή.

OC2 Frequency (3.7GHz @ 1.55Vcore) Idle :: Ο ITE IT8270F έδειχνε 36*C και ο AMD Sensor, 28.9*C. Το πρώτο σενάριο ακούγεται πιο λογικό, οπότε και θα το επιλέξουμε.

OC2 Frequency (3.7GHz @ 1.57Vcore) Full Load :: 68.8*C ο AMD 10h+ CPU Thermal Sensor και 59*C ο ITE IT8720F. Μια χαρά τα πήγε ο A8-3870K και εδώ, παρόλο που η τάση λειτουργίας του κοντοζυγώνει στα 1.6V. Αν παρατηρήσατε η τάση είναι διαφορετική σε σχέση με την idle, γιατί τότε είχαμε το Phase Control της ASUS στο Optimized και το CPU Current percentage στα 130%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε full load να λαμβάνει το CPU πολύ περισσότερο Vcore από αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με αναφορές του παρελθόντος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 63*C σε Llano APUs, δημιουργείται καμιά φορά throttling, εξού και τα περίεργα αποτελέσματα σε δύο benchmarks (πράγμα που αναφέραμε). Βάζοντας το Vcore στα 1.55V, το phase control στο standard και το CPU current απλά στο 100%, οι θερμοκρασίες μειώνονται και το throttling εξαλείφεται.

Το GPU Thermal Diode της HD 6550D έδειχνε 67*C όσο το APU ήταν στα 100% (την ώρα του Prime95), οπότε τρέξαμε και ένα OCCT @ 1920 x 1080 για 15 λεπτά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όχι ότι είναι μεγάλη θερμοκρασία οι 67*C για full load σε μια κάρτα γραφικών, απλά θέλαμε να βεβαιωθούμε. Όντως κάπου εκεί σταματά να ανεβαίνει η θερμοκρασία στην 6550D - όλα μια χαρά λοιπόν.



AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all



Όπως είχαμε τονίσει στο παρελθόν, όσοι υποστηρίζουν ότι το overclocking σε Llano δεν αξίζει, μάλλον δεν δοκίμασαν εξονυχιστικά το APU για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι το overclocking βοηθά και με το παραπάνω, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με 3D μετροπρογράμματα και παιχνίδια. Το scaling της πλατφόρμας Lynx είναι υποδειγματικό και ειλικρινά αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε το APU και τις ρυθμίσεις του, ώστε να επιτύχετε παρόμοιες επιδόσεις με αυτές που έδειξα. Όσοι είστε λιγάκι διστακτικοί ή δεν ξέρετε από που ν' αρχίσετε, μην ανησυχείτε. Παρακάτω θα βρείτε hints & tips για να overclockάρετε τον A8-3870K με ασφάλεια, όπως επίσης και ένα σύντομο guide για να βρείτε γρήγορα τον μέγιστο πολλαπλασιαστή. Το λέω αυτό επειδή στο διάστημα που πέρασε έστησα σύστημα με 3870K, το οποίο δεν μπορούσε να bootάρει στα 39 x 100MHz. Έτσι ο μέγιστος δυνατός πολλαπλασιαστής με αέρα ήταν ο 38x. Μην σας καθυστερώ άλλο όμως - ας περάσουμε κατευθείαν στο ψητό:

1) Αδιαμφισβήτητα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να διαθέσετε χρήματα για ένα σωστό υπόβαθρο. Είτε αγοράσετε μια από τις μεγάλες ASUS F1A75 όπως η F1A75V-Pro του review, ή μια εκ των Gigabyte UD2H/UD4H, είστε καλυμμένοι.

Αν αγοράσετε ASUS, μπείτε στο BIOS και βάλτε κατευθείαν τα παρακάτω settings:

35 x 100
Vcore 1.55V
1.2V VDDNB
1.65V DRAM Voltage
1333MHz DRAM Frequency
1.12V SV 1.1V Voltage
1.1V 1.1Vsb Voltage
1.26V APU Voltge
2.5V VDDA
CPU LLC High
CPU/NB LLC High
CPU Current 110%
CPU/NB Current 110%
CPU Power Phase Control Standard
CPU Voltage Freq Auto
VRM Spectrum Disabled
APU Spread Spectrum Disabled
CPU Configuration - All disabled

Αν δεν bootάρει σε αυτά, τότε δοκιμάστε με 34x πολλαπλασιαστή. Η πιθανότητα όμως να μην bootάρει είναι απίστευτα μικρή έως αδύνατη. Εφόσον λοιπόν μπείτε στα Windows, κάντε restart και ανεβάστε ένα multi από BIOS. Αν μπείτε και με τον 38x πολλαπλασιαστή, ανεβάστε τα CPU & CPU/NB Current στο 130% και δοκιμάστε να μπείτε με τον 39x. Το CPU του παρόν review άνοιξε κανονικά στα 3900MHz, ενώ με αύξηση του BCLK έπαιξε και στα 3950MHz SuperPi.

Αν αγοράσετε Gigabyte, μπείτε στο BIOS και βάλτε τα παρακάτω settings:

35 x 100
Vcore 1.5675V
1.25V NB
1.26V APU VDDP
1.2V VTT
2.56V PLL

Έπειτα ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την ASUS για να βρείτε το μέγιστο multiplier. Σημειώστε ότι κάποια Llano θέλουν ελαφρώς αυξημένο APU Voltage, οπότε δοκιμάστε μέχρι και 1.28V. Επίσης επειδή η Gigabyte δεν περιλαμβάνει τόσα ρεύματα, παρατήρησα ότι κάποιες φορές χρειάζεται μεγαλύτερο NB Voltage - μέχρι και 1.3V. Μην φοβάστε τους πειραματισμούς, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα το APU. Εξάλλου αυτά τα ρεύματα θα μειωθούν στην δεύτερη φάση, αυτή του finetuning. Απλά βρίσκοντας το max multi θα έχετε μια γενική ιδέα του που μπορείτε να έχετε το σύστημα σε 24/7 λειτουργία.

2) Περνώντας στο 24/7 finetuning, να πω ότι επειδή κάποια APU δεν μπορούν να παίξουν σταθερά στα 3700MHz για 24/7, είναι προτιμότερο να καταλήξετε στα 3500MHz ή στα 3600MHz. Δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα και πιστέψτε με, το τελικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Αφού είδα ότι ο 3870Κ review έφτασε τα 3.95GHz με αερόψυξη, κατέβηκα στα 3.7GHz, έριξα τα CPU & CPU/NB Current στο 110%, έβαλα το Vcore στο 1.55V και τέλος. Στην δικιά σας περίπτωση μπορεί να μην είναι σταθερό στα 3.7GHz, για αυτό και πρότεινα δύο χαμηλότερες εναλλακτικές. Εφόσον λοιπόν βρείτε το max multi, ρίξτε ξανά το ρεύμα στα 1.55V ή 1.56V, κατεβάστε το prime95 και ξεκινήστε το stressing αρχικά στα 3.5GHz και έπειτα στα 3.6GHz. Κοιτάξτε μήπως έχετε πέσει σε APU με καλύτερη θερμική συμπεριφορά, που ίσως να μην χρειάζεται τόσο Vcore. Ας πούμε το δικό μου είναι stable στα 3.5GHz με 1.475V και στα 3.6GHz με 1.5V.

3) Αναφορικά με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, όπως αναφέραμε και στην σελίδα της μεθοδολογίας, τα πράγματα αλλάζουν με τους A6-3670K και A8-3870K. Κι αυτό γιατί μπορείτε να κάνετε overclocking στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών χωρίς την αύξηση του BCLK. Έτσι απλά ρυθμίζετε την επιθυμητή συχνότητα από το BIOS και τα FPS αυξάνονται. Από το εργοστάσιο η HD 6550D λειτουργεί στα 600MHz, με την χρυσή τομή να βρίσκεται κάπου μεταξύ 750 και 800MHz. Η μέγιστη συχνότητα που έφτασε ήταν τα 960MHz για 3DMark Vantage, χωρίς όμως να είναι σταθερή. Για αυτό σας προτείνω αφού βρείτε την μέγιστη συχνότητα και τρέξετε 1-2 benchmarks για ηθική ικανοποίηση, να πέσετε γύρω στα 800MHz για 24/7.

Σοφή η παραπάνω κίνηση της AMD, που για μένα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ξεκλείδωτων Llano. Όμως μην ξεχνάτε ότι διψάνε για bandwidth! Ο μέγιστος διαιρέτης από BIOS, θα σας επιτρέψει, με 100MHz BCLK, να ανεβάσετε τις μνήμες στα 1866MHz. H συχνότητα αυτή δεν επαρκεί! Για να αποκομίσετε τα ίδια αποτελέσματα με εμάς σε 1080p gaming, πρέπει να κάνετε ότι έκανα και στα OC2 settings. Back to BIOS. Ίδιες ρυθμίσεις για όλα, επιστρέφουμε την συχνότητα της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών στο Auto και βάζουμε 28 x 132 για ~3.7GHz, 27 x 133 για ~3.6GHz και 26 x 135 για ~3.5GHz. Η ASUS είναι πανεύκολη μητρική και θα ανοίξει χωρίς δεύτερη σκέψη σε αυτές τις συχνότητες - το πολύ πολύ να χρειαστεί μια μικρή αύξηση το SV 1.1 Voltage, από 1.12V σε 1.16V. Η Gigabyte ίσως σας δυσκολέψει λίγο - πειραματιστείτε με APU VDDP και NB Voltage.

Αυξάνοντας το BCLK από 100 σε 132MHz, overclockάρονται αυτόματα όλα τα υποσυστήματα του APU κατά 32% - επεξεργαστής, μνήμες RAM, iGPU και NCLK. Έτσι με τον 1600 διαιρέτη στις μνήμες, καταλήγετε αμέσως αμέσως στα 1600 + 1600x32% = 2112MHz και το bandwidth της iGPU εκτοξεύεται. Ανατρέξτε στις μετρήσεις των παιχνιδιών και δείτε πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ OC1 και OC2 settings. Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι παρόλο που ήταν σοφή η κίνηση της AMD, για να πιάσετε τις απόλυτες επιδόσεις πρέπει να συμπεριφερθείτε στον A8-3870K σαν να μην είχε ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή. Αλλιώς μπορείτε να συμβιβαστείτε με τα αποτελέσματα των OC1 settings, που είναι και αυτά ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

4) Κάτι τελευταίο. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι το πρόβλημα που είχε ο A6-3650 όταν η τάση των μνημών RAM αυξανόταν πάνω από 1.7V δεν υπάρχει πλέον. Ακόμα και 1.83V να δώσετε στις μνήμες, το σύστημα δεν θα χάσει την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αντιθέτως θα λειτουργεί απρόσκοπτα! Κάπου γύρω στα 1.84-1.85V ξεκινάνε πάλι τα προβλήματα, αλλά σε κανέναν χρήστη δεν χρειάζεται τόσο υψηλό DRAM Voltage για 24/7 λειτουργία. Ο μόνος τρόπος να παρακάμψω το εμπόδιο των 1.85V, ήταν να κουμπώσω το μονοβάθμιο στον 3870Κ. Oh yes, στους -40*C δοκίμασα μέχρι και 1.9V στις μνήμες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές είμαι και πάλι πανευτυχής με την επίδραση του overclocking στο Llano APU. Δοκιμάστε και 'σεις, άφοβα! Κλείνοντας την σελίδα του overclocking, ρίξτε μια ματιά σε μερικά scores που έκανα με αερόψυξη και phase change cooling.


Max scores @ MSI A75MA-G55 on air
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

Max scores @ MSI A75MA-G55 on SS
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all


Max scores @ ASUS F1A75V-Pro on SS
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

2η θέση στο HWBOT - Ω ναι καλά βλέπετε. Οι Kingston έφτασαν τα 2530MHz @ 10-12-12-27!
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

1η θέση στο HWBOT
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

4η θέση
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

4η θέση
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

170MHz BCLK validation με αερόψυξη!
AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all


Και YouTube video που ο 3870Κ έφτασε τα 172MHz BCLK με αερόψυξη!

[CENTER]


[/center]



AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all


Κλείνοντας το παρόν review, ομολογώ ότι ο A8-3870K με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Περίμενα πως και πως να πάρω στα χέρια μου ένα ξεκλείδωτο Llano, για να δω την συμπεριφορά του στο overclocking, ιδιαίτερα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Ειλικρινά αποτελεί έναν από τους καλύτερους επεξεργαστές που έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί αποδίδει παντού καλά και στο gaming ακόμα καλύτερα. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, που η τιμή του κυμαινόταν στα 140-150?, ομολογώ ότι ήμουν λιγάκι διστακτικός γιατί ξέφευγε από την κατηγορία των 100? και βρισκόταν αντιμέτωπος με επεξεργαστές όπως ο Core i5 2310. Θα μου πείτε βέβαια ότι ο i5 2310 δεν πλησιάζει τις 3D επιδόσεις του 3870K ούτε κατά διάνοια, όμως σε απαιτητικές διεργασίες όπως το video encoding και το heavy multi-tasking, είναι ξεκάθαρα μπροστά. Τώρα που η τιμή του κυμαίνεται στα ~110?, μπορώ να πω με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει καλύτερος value for money επεξεργαστής στην Ελληνική αγορά στο 100? segment.

Ας εξηγήσω το σκεπτικό μου. 110? για τον A8-3870K, 78? για μια Gigabyte A75M-UD2H ή 85? για μια ASUS F1A75 και 48? για 2x2GB 2133MHz μνήμες, μας κάνουν 236-243?. Αν θέλετε την F1A75V-Pro, το σύνολο ανεβαίνει στα 258?. Επέλεξα 2133MHz μνήμες γιατί εξήγησα υπερ-αναλυτικά στις προηγούμενες σελίδες, ότι χρειάζονται λόγω του ότι επωφελείται η HD 6550D από το έξτρα bandwidth. Πάμε τώρα και σε ένα τετραπύρηνο Intel σύστημα. 170? για τον Core i5 2310/2320, 85? για μια φθηνή Z68 μητρική, 60? για μια HD 6570 και 48? για μνήμες, σύνολο 360?. Το σύστημα με τον AMD A8-3870K βγαίνει 100-120? φθηνότερο από το Intel. Συγκρίνοντας τα δύο συστήματα stock, τότε το Intel υπερέχει κατά πολύ! Υπερχρονίζοντας όμως τον 3870Κ, που εξάλλου για αυτό το λόγο κυκλοφόρησε με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή, τότε το AMD σύστημα βγαίνει καλύτερο για all-around και gaming χρήση. Βέβαια το Intel σύστημα δεν χρειάζεται υψηλά χρονισμένες μνήμες, οπότε ο αγοραστής του μπορεί με 45? να αγοράσει 2x4GB DDR3 μνήμες "του κιλού" και να έχει 8GB μνήμης. Όταν όμως μιλάμε για τόσο φθηνά συστήματα, αναρωτιέμαι που ακριβώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα επιπλέον 4GB μνήμης. Μόνο σε βαριές διεργασίες οι οποίες καταλαβαίνετε ότι έχουν και υψηλό αντίτιμο.

Εν ολίγοις, σας ενδιαφέρει το video encoding, η επεξεργασία video, το βαρύ photoshop και το multi-tasking; Πηγαίνετε σε Intel. Φυσικά ένας άνθρωπος που εκτελεί τα παραπάνω πράγματα στην καθημερινότητά του, συνήθως ξοδεύει πολλά περισσότερα ώστε να τα κάνει όλα πολύ πιο γρήγορα. Άρα ίσως ο ισχυρισμός μου να θεωρηθεί λιγάκι άτοπος - απλά θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος. Στην περίπτωση τώρα που θέλετε ένα φθηνό σύστημα γενικής χρήσης με υψηλές επιδόσεις στο gaming (συγκριτικά με τα χρήματα που δίνετε), τότε δεν βλέπω άλλη λύση απ' το να πάτε σε AMD Llano. Ακολουθώντας τον οδηγό μου θα αυξήσετε την συχνότητά του στα 3.5 - 3.6GHz και θα γλιτώσετε τα 100? που ζητά το Intel. Ξαναλέω, δεν είμαι προκατειλημμένος με τα Intel, απλά έχω μάθει πάντα να κοιτάζω τι με συμφέρει περισσότερο στα χρήματα που μπορώ να δώσω. Αν με συμφέρει η NVIDIA, θα πάω σε NVIDIA. Αν με συμφέρει η AMD, θα πάω σε AMD και αν με συμφέρει η Intel, θα πάω σε Intel. Τώρα τυχαίνει να συμφέρει το σύστημα με τον 3870K, γιατί τα 100-120? που θα γλιτώσετε, μπορείτε να τα δώσετε για την αγορά ενός SSD και να κάνετε την καθημερινότητά σας πολύ ευκολότερη! Στην περίπτωση που φοβάστε να προβείτε σε overclocking του BCLK για να πάρετε τις επιδόσεις των OC2 settings του review, τότε απλά αυξήστε τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή, βάλτε τις μνήμες RAM στα 1866MHz και την HD 6550D στα 800MHz και τέλος. Πάλι κερδισμένοι θα είστε.

Χαίρομαι τους σκεπτόμενους αγοραστές που αντί να τσακώνονται στα forums για το ποια εταιρεία είναι καλύτερη, βάζουν τα πράγματα κάτω, λογαριάζουν με υπομονή τι είναι προτιμότερο και καταλήγουν σε μια επιλογή που συμφέρει την τσέπη τους - πόσο μάλλον στις εποχές που ζούμε. Χαίρομαι τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι μπορούν να γλιτώσουν χρήματα κάνοντας απλά πράγματα, όπως το overclocking ενός Llano. Δεν δαγκώνει, απλά θέλει λίγη εξοικείωση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι ο A8-3870K κερδίζει δικαιωματικά τo Value for Money award.







Ευχαριστούμε πολύ την AMD για την παραχώρηση του A8-3870K και της MSI A75MA-G55!