SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth

2012. 6 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση Solid State Drive στο ευρύ κοινό από τη Samsung και η μάχη μεταξύ των εταιρειών καλά κρατεί. Βρισκόμαστε στη 3η γενιά Solid State Drives και η κάθε εταιρεία παραγωγής SSD (σύμφωνα με το Wikipedia ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 63) κάνει ότι είναι δυνατό για να παρουσιάζει όλο και πιο γρήγορα drives με το κόστος να μειώνεται συνεχώς και τα GB χωρητικότητας να ανεβαίνουν. Πίσω στις αρχές του 2009 ένας SSD των 32GB κόστιζε κατά μέσο όρο 250? (δηλαδή κοντά στα 8?/GB) με ταχύτητες sequential στην ανάγνωση και εγγραφή που έφταναν τα 100ΜΒ/s. Σήμερα, 3 χρόνια μετά, το πρωτόκολλο SATAIII (6Gbps) έχει φτάσει ήδη στο όριο του από τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά από τους κατασκευαστές, η χωρητικότητα έχει τετραπλασιαστεί και το κόστος έχει μειωθεί κοντά στο 1?/GB. Ένα Solid State Drive τείνει να γίνει mainstream για κάθε υπολογιστικό σύστημα, είτε αυτό το σύστημα φτιάχνεται τώρα, είτε πρόκειται να αναβαθμιστεί. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των SSD και των HDD γιατί αυτό έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια με πολλές αναφορές στο internet και η υπεροχή των SSD έναντι των συμβατικών μηχανικών δίσκων είναι πλέον ξεκάθαρη. 2012. 6 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση Solid State Drive στο ευρύ κοινό από τη Samsung και η μάχη μεταξύ των εταιρειών καλά κρατεί. Βρισκόμαστε στη 3η γενιά Solid State Drives και η κάθε εταιρεία παραγωγής SSD (σύμφωνα με το Wikipedia ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 63) κάνει ότι είναι δυνατό για να παρουσιάζει όλο και πιο γρήγορα drives με το κόστος να μειώνεται συνεχώς και τα GB χωρητικότητας να ανεβαίνουν. Πίσω στις αρχές του 2009 ένας SSD των 32GB κόστιζε κατά μέσο όρο 250? (δηλαδή κοντά στα 8?/GB) με ταχύτητες sequential στην ανάγνωση και εγγραφή που έφταναν τα 100ΜΒ/s. Σήμερα, 3 χρόνια μετά, το πρωτόκολλο SATAIII (6Gbps) έχει φτάσει ήδη στο όριο του από τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά από τους κατασκευαστές, η χωρητικότητα έχει τετραπλασιαστεί και το κόστος έχει μειωθεί κοντά στο 1?/GB. Ένα Solid State Drive τείνει να γίνει mainstream για κάθε υπολογιστικό σύστημα, είτε αυτό το σύστημα φτιάχνεται τώρα, είτε πρόκειται να αναβαθμιστεί. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των SSD και των HDD γιατί αυτό έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια με πολλές αναφορές στο internet και η υπεροχή των SSD έναντι των συμβατικών μηχανικών δίσκων είναι πλέον ξεκάθαρη.

Αρκετά όμως με την ιστορία. Ας δούμε τι γίνεται με τις υλοποιήσεις που κυκλοφορούν σήμερα. Ο χώρος των SSD αν και περιλαμβάνει 63 κατασκευαστές, δεν περιλαμβάνει ποικιλία υλοποιήσεων. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν controllers για τους SSD είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Έτσι λοιπόν έχουμε:

1) Υλοποιήσεις με controllers της LSI Sandforce
2) Υλοποιήσεις με controllers της Marvell
3) Υλοποιήσεις με controllers της Intel
4) Υλοποιήσεις με controllers της Samsung


Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει στο 90% τους παραπάνω controllers ή όπως έγινε γνωστό τώρα τελευταία με τους Indillix Everest controllers της OCZ, παραλλαγή αυτών.
Άλλο σημαντικό κομμάτι στην κάθε υλοποίηση είναι οι μνήμες NAND και το πρότυπο ONFi που αυτές ακολουθούν. To πρότυπο ONFi ή αλλιώς Open NAND Flash Interface είναι μία συμφωνία πάνω από 100 εταιρειών κατασκευής NAND Flash μνημών, ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτών. Δηλαδή, το ONFi 1.0 πρότυπο το οποίο παρουσιάστηκε το 2006 είχε κάποια στάνταρ τα οποία οι κατασκευαστές έπρεπε να ακολουθούν για την κατασκευή μνημών NAND Flash. Πλέον βρισκόμαστε στην έκδοση 3.0 η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2011, με τις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 2.2 να είναι κυρίως στην ταχύτητα διασύνδεσης των μνημών.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


Στο SSD Round Up που θα ακολουθήσει, διαλέξαμε υλοποιήσεις των παραπάνω controllers από επτά εταιρείες με διαφορετικού τύπου μνήμες, για να δούμε τι έχει να προσφέρει η κάθε υλοποίηση αλλά και τις διαφορές που παρουσιάζουν οι υλοποιήσεις μεταξύ τους από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Στη σελίδα που ακολουθεί οι υποψήφιοι όλων των εταιρειών του SSD Round Up.



Συνολικά στην παρουσίασή μας θα χρησιμοποιήσουμε δεκατρία drives συν ένα (θα εξηγήσουμε τι είναι το +1 παρακάτω), όπως είπαμε στην προηγούμενη σελίδα, από επτά εταιρείες. Οι εταιρείες οι οποίες μας έστειλαν τα drives τους αλλά και αυτές των οποίων τα drives αγοράστηκαν για την ολοκλήρωση του SSD Round Up ακολουθούν παρακάτω με αλφαβητική σειρά:

1) Corsair
2) Crucial
3) Intel
4) Kingston
5) OCZ
6) Samsung
7) SanDisk


Επτά εταιρείες και δεκατρία συν ένα drives στο σύνολο. Ας τα δούμε μαζί αναλυτικά:


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


1) Corsair Force GT 120GB. O γρήγορος Sandforce εκπρόσωπος της Corsair σε αυτό το SSD Round Up, φέρει controller LSI Sandforce SF-2281 και 25nm Synchronous MLC Nand flash μνήμες που ακολουθούν το πρότυπο ONFi 2.2. To drive έρχεται σε μία λιτή συσκευασία που περιλαμβάνει μόνο το drive, οδηγίες εγκατάστασης και αντάπτορα για εγκατάσταση του drive σε φατνίο 3.5 ιντσών. Το drive δοκιμάστηκε με το τελευταίο επίσημο firmware από την Corsair, έκδοση 1.3.3. Η Corsair υπόσχεται για το drive της 555ΜΒ/s σειριακών εγγραφών και 515ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων με τα IOPS να φτάνουν τις 85.000 σε τυχαίες εγγραφές 4Κ με QD32. Θα δούμε στη συνέχεια πόσο καλά τα καταφέρνει...


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


2) Corsair Performance Pro 128GB. O εκπρόσωπος από την Corsair που "φοράει" Marvell 88SS9174-ΒΚΚ2 controller έχει 34nm Toshiba Tongle NAND Flash μνήμες και ακολουθεί το πρότυπο ONFi 2.2. Το drive όπως και το "αδερφάκι" του, Corsair Force GT, έρχεται σε λιτή συσκευασία που περιλαμβάνει μόνο το drive, τις οδηγίες εγκατάστασης και adaptor μετατροπής του drive από 2.5 σε 3.5 ίντσες. Το Firmware που δοκιμάστηκε το drive ήταν το πρώτο και μοναδικό επίσημο από την Corsair, έκδοση 1.0. Η Corsair υπόσχεται για το Performance Pro drive, 500MB/s σειριακών αναγνώσεων και 340ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με 60.000 IOPS στα 4Κ QD32. H εσωτερική μάχη μόλις ξεκίνησε...


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


3) Crucial M4 128GB. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το SSD Round Up ο γνωστός M4 από την Crucial. Κάνοντας χρήση του Marvell 88SS9174-ΒΚΚ2 controller μαζί με 25nm Synchronous MLC Nand Flash μνήμες, η Crucial μετά το 0009 firmware, το οποίο είναι και αυτό που δοκιμάστηκε το drive, υπόσχεται ταχύτητες που αγγίζουν τα 500MB/s σειριακών αναγνώσεων και 175MB/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS να αγγίζουν τις 35.000 για τις τυχαίες εγγραφές 4Κ. H έκδοση του drive που δοκιμάσαμε ήρθε σε λιτή συσκευασία περιέχοντας μόνο το drive και τις οδηγίες εγκατάστασης, αλλά υπάρχει και έκδοση upgrade kit ή data transfer kit, που περιλαμβάνουν αντίστοιχα μετατροπέα 2.5 σε 3.5 ίντσες ή πρόγραμμα μεταφοράς του λειτουργικού.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


4) Intel 320 120GB. O μικρός Intel, ο οποίος θα αντικατασταθεί πλέον από την σειρά 330, είναι το μόνο drive με SATAΙΙ υποστήριξη. Η έκδοση των 120GB φέρει τον PC29AS21BA0 controller από την ίδια εταιρεία και 25nm Synchronous Intel NAND Flash μνήμες. Η Intel ανακοινώνει για το drive 270MB/s σειριακών αναγνώσεων και 135ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS στα 4Κ να φτάνουν τις 14.000. To πακέτο του drive περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Adaptor 2.5" σε 3.5", καλώδιο ρεύματος και δεδομένων SATA, πρόγραμμα μεταφοράς του λειτουργικού, το Intel SSD Toolbox και sticker για το νέο σας drive. H έκδοση του firmware που δοκιμάστηκε το drive είναι η 4PC1.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


5) Intel 510 120GB. Ο πρώτος SATAIII SSD από την Intel που δυστυχώς δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία λόγω της καθυστέρησης αλλά κυρίως της χρήσης controller τρίτου κατασκευαστή. Ο λόγος για τον Marvell 88SS9174-BKK2 controller ο οποίος χτυπάει στην καρδιά του Intel 510 με τη βοήθεια 25nm Synchronous Intel MLC NAND Flash μνημών. Η Intel ανακοινώνει 400MB/s σειριακών αναγνώσεων και 210ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS 4Κ στις τυχαίες εγγραφές να φτάνουν τα 8.000. Πλήρες bundle και σε αυτό το μοντέλο, ακριβώς όπως και στον 320, με αντάπτορα 2.5 σε 3.5 ίντσες, καλώδιο δεδομένων και τροφοδοσίας SATA, πρόγραμμα μεταφοράς του λειτουργικού αλλά και το SSD Toolbox της Intel. Το drive δοκιμάστηκε με το τελευταίο firmware, έκδοση PPG4.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


6) Intel 520 120GB. Η στροφή της Intel στους LSI Sandforce controllers αλλά και η επιστροφή της στους SATAIII SSD. Ο νέος Intel 520 φοράει τον πολύ γνωστό LSI Sandforce SF-2281 controller και σε συνδυασμό με 25nm Intel Synchronous NAND Flash μνήμες και το τελευταίο firmware από την Intel, έκδοση 400i, έρχεται να χτυπήσει δυνατά τον ανταγωνισμό. Η Intel υπόσχεται για το drive της 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 500MB/s σειριακών εγγραφών για το μοντέλο της δοκιμής μας με τα Random Write 4K IOPS να φτάνουν τις 60.000. Το πλήρες bundle δίνει και εδώ το παρόν όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


7) Kingston SSDNow V+ 200 120GB. O "μικρός" Kingston φοράει και αυτός τον LSI Sandforce SF-2281 controller. Μαζί με 25nm Asynchronous Intel MLC NAND Flash μνήμες υπόσχεται επιδόσεις που θα αγγίξουν τα 535MB/s σειριακών αναγνώσεων και 480ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με 85.000 IOPS στα 4Κ QD32 Random Writes. Το bundle του Kingston ήταν το πιο πλήρες στη δοκιμή μας με αντάπτορα 2.5 σε 3.5 ίντσες, καλώδιο τροφοδοσίας και δεδομένων SATA, θήκη για μετατροπή του drive σε εξωτερικό δίσκο μαζί με το καλώδιο, software μεταφοράς του λειτουργικού στον SSD. To firmware που δοκιμάστηκε το drive, δυστυχώς δεν ήταν το τελευταίο 501 το οποίο σύμφωνα με την Kingston δίνει και κάποιο boost στο write performance, αλλά το 332Α.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


8) OCZ Agility 3 120GB. O πρώτος SSD από την OCZ δεν είναι άλλος από τον γνωστό Agility 3 στην έκδοση των 120GB. Το drive χρησιμοποιεί τον LSI Sandforce SF-2281 controller μαζί με 25nm Asychronous MLC NAND Flash μνήμες. H OCZ υπόσχεται για το drive της 525MB/s σειριακών αναγνώσεων και 500ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με MAX IOPS τα 85.000 στα 4Κ QD32 Random Writes. To drive έρχεται σε λιτή συσκευασία που περιέχει φυσικά, το drive, έναν αντάπτορα 2.5 σε 3.5 ίντσες και τις απαιραίτητες βίδες, με τις οδηγίες εγκατάστασης. Το firmware του drive κατά την διάρκεια των δοκιμών ήταν το 2.15. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η OCZ ανακοίνωσε νέο firmware για τους Agility 3, Vertex 3 και Vertex 3 MI το οποίο είναι το 2.22.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


9) OCZ Octane 128GB. Η στροφή της OCZ από την Sandforce ακούει στο όνομα Octane. Κάνοντας χρήση του νέου Indilinx Everest controller και 25nm Synchronous Intel MLC NAND Flash μνημών, ο Octane υπόσχεται ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 470ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 210ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα 4Κ Random Writes να φτάνουν τα 18.000 IOPS. H έκδοση του firmware που είχε το drive κατά την διάρκεια των δοκιμών ήταν το τελευταίο από το site της OCZ, 1.13. Το bundle του drive ήταν το πιο λιτό, καθώς περιείχε μόνο το drive και μία κάρτα των χαρακτηριστικών του.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


10) OCZ Vertex 3 120GB. To τρίτο μοντέλο από την OCZ είναι ο δημοφιλής Vertex 3 120GB. Και εδώ γίνεται χρήση του LSI Sandforce SF-2281 controller, αυτή τη φορά όμως με Synchronous 25nm NAND Flash μνήμες. Οι ταχύτητες αγγίζουν τα 550ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 500ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα 4Κ QD32 Random Writes να φτάνουν τις 85.000. Το bundle του drive και εδώ ακολουθεί αυτό του Agility 3 και περιέχει τον 2.5 σε 3.5 ίντσες adaptor, τις βίδες και τις οδηγίες εγκατάστασης. Το firmware που δοκιμάστηκε το drive ήταν το 2.15.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


11) OCZ Vertex 3 Max IOPS 120GB. Το τελευταίο μοντέλο από την OCZ που θα δοκιμάσουμε σε αυτό το SSD Round Up είναι και το πιο ακριβό, καθώς εκτός του LSI Sandforce SF-2281 controller εξοπλίζεται με ακριβές 32nm Toshibe Tongle NAND Flash μνήμες. O ΜΑΧ IOPS από την OCZ υπόσχεται ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 550ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 500ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με 85.000 IOPS στα 4Κ Random Writes με QD32. To bundle του drive είναι και εδώ ίδιο με τους προηγούμενους OCZ Sandforce based SSD's και περιλαμβάνει τον adaptor για μετατροπή του drive από 2.5 σε 3.5 ίντσες, τις απαραίτητες βίδες και τις οδηγίες εγκατάστασης. To firmware κατά την διάρκεια των δοκιμών ήταν το 2.15.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


12) Samsung 830 128GB. Ο εκπρόσωπος της Samsung είναι ένας αλλά ήρθε για να κυριαρχήσει. O controller που χρησιμοποιεί η Samsung στο drive της κατασκευάζεται από την ίδια με ονομασία S4LJ204X01-Y040. Tο ίδιο συμβαίνει με τις μνήμες οι οποίες είναι 20nm Samsung Tongle NAND Flash μνήμες o οποίες ακολουθούν το πρότυπο ONFi 2.2. Η έκδοση του drive που δοκιμάσαμε ήρθε σε πλήρη συσκευασία, με τους απαραίτητους adaptors για εγκατάσταση σε θέση 3.5 ιντσών, CD με οδηγίες εγκατάστασης αλλά και software μεταφοράς του λειτουργικού στον SSD και τις απαραίτητες βίδες. H Samsung υπόσχεται για το drive της 520MB/s σειριακών αναγνώσεων και 320ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα 4K Random Writes να αγγίζουν τα 30.000 IOPS. To drive δοκιμάστηκε με την έκδοση firmware CXM0.


SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


13) SanDisk Extreme 120GB. Ο εκπρόσωπος από την SanDisk φοράει τον LSI Sandforce SF-2281 controller μαζί με 24nm Tongle NAND Flash μνήμες που κατασκευάζει η ίδια. H SanDisk υπόσχεται ταχύτητες που θα φτάσουν τα 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 510ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα 4K QD32 Random Writes να φτάνουν τις 83.000 IOPS. Το drive έρχεται σε λιτό bundle με μόνο τον απαραίτητο adaptor και τις αναγκαίες βίδες. Το firmware που δοκιμάστηκε το drive ήταν η έκδοση R112.


14) Ή αλλιώς 13+1. Ο 14ος συμμετέχοντας σε αυτό το SSD Round Up δεν είναι ένα drive αλλά δύο. Χρησιμοποιήσαμε δύο Vertex 3 120GB σε διάταξη Raid 0 με stripe size 128KB, πάνω στον onboard Intel controller της μητρικής για να δούμε ποιά είναι τα οφέλη του Raid 0 σε σχέση με τους μονούς SSD. Επειδή δεν θέλαμε η σύγκριση να είναι άμεση με τα drives που συμπεριλάβαμε στο SSD Round Up σε όλα τα γραφήματα τα αποτελέσματα του Raid 0 με τους δύο Vertex 3 είναι στο τέλος.


Τους υποψήφιους τους γνωρίσαμε. Πάμε να δούμε στην επόμενη σελίδα τις δοκιμές τις οποίες τους υποβάλαμε καθώς και το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε.




Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε το κάθε drive ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή τα drives δοκιμάστηκαν και ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν τα drives ήταν σαν δεύτερα στο λειτουργικό.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus IV Extreme-Z
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T
:   GPU   :
Gainward GTX480 1536MB
:   SSD   :
Intel X25-M Postville
:   Storage   :
4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, τα drives δοκιμάστηκαν με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του SSD Round Up μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τα drives ήταν κενά κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχαν το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά. Αυτό έγινε κυριώς για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr θα αλλάξει. Πλέον οι δοκιμές στα drives θα γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508


O λόγος για την αλλαγή στη μέχρι τώρα μεθοδολογία έχει να κάνει με την προσομείωση της ζωής ενός SSD. Το drive στην αρχή δέχεται το λειτουργικό, χρησιμοποιείται σαν drive λειτουργικού κάνοντας διάφορες διεργασίες πέραν του να εκκινεί το σύστημα, αλλά μετά συνεχίζει να δέχεται δεδομένα ως ότου φτάνει σε ένα όριο όπου θα χρειαστεί αλλαγή συνήθως για κάποιο μεγαλύτερο. Γι'αυτό και στις τελευταίες σελίδες γεμίσαμε τα drives με δεδομένα. Οι δοκιμές αντιγραφής, συμπίεσης-αποσυμπίεσης αλλά και καθημερινών εφαρμογών, γίνονται για να δούμε κατά πόσο τα benchmarks αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Σε όλες τις δοκιμές όπου τα drives είχαν το λειτουργικό εγκατεστημένο σε αυτά, δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό storage, ούτε καν το Raid 5 με τον Dell Perc 5/i του συστήματος της δοκιμής. Όλα τα drives έγιναν align μετά το restore του λειτουργικού με το Paragon Alignment Tool. H έκδοση των οδηγών της μητρικής (Inter Rapid Storage Technology 10.8.0.1003) καθώς και τα Antivirus Definitions του Microsoft Security Essentials Antivirus ήταν ίδια καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών.

Σε όλα τα γραφήματα το γρηγορότερο drive για το συγκεκριμένο test θα το βρείτε στην κορυφή. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν και όπως είπαμε στην προηγούμενη σελίδα το Raid 0 με τους δύο Vertex 3 120GB SSD να είναι πάντα στο τέλος απλά σαν μέτρο σύγκρισης. Στην περίπτωση που ένα test έχει δύο γραφήματα, όπως π.χ. το PCMark Vantage x64, το γρηγορότερο drive είναι στην κορυφή και των δύο γραφημάτων υπολογίζοντας πάντα το συνολικό score και όχι του κάθε γραφήματος χωριστά.

Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τα drives κενά...



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποίησαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Στις αναγνώσεις το drive που κυριαρχεί είναι ο Vertex 3 MAX IOPS και ακολουθούν ο Samsung 830 και ο Corsair Performance Pro. Μετά τους τρεις πρώτους ακολουθούν οι Sandforce based SSD με Synchronous NAND μνήμες και ο Crucial M4, o Intel 510 και ο OCZ Octane. Οι δύο Sandforce SF-2281 με Asynchronous μνήμες, πέφτουν πιο πίσω και από τον Intel 320 με SATAII συνδεσμολογία. Στις εγγραφές η πρώτη τριάδα παραμένει, αυτή τη φορά με τον Corsair Performance Pro να ηγείται και τον Samsung 830 και OCZ Vertex 3 MI να ακολουθούν. Πάλι βλέπουμε οι επόμενοι στη λίστα να είναι οι Sandforce based SSD με Synchronous NAND flash μνήμες ενώ ο Crucial M4 ακολουθεί. Στις εγγραφές οι Asynchronous Sandforce περνάνε μπροστά από Intel 510 και OCZ Octane. Τελευταίος στη λίστα, ο Intel 320.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark η τριάδα των γρήγορων drives παραμένει η ίδια, με τον Samsung 830 να βρίσκεται στην κορυφή και τον Corsair Performance Pro μαζί με τον Vertex 3 MI να ακολουθούν από κοντά. Ο Crucial αυτή τη φορά σκαρφαλώνει στην 5η θέση, με τους Synchronous Sandforce SSD να ακολουθούν. Ο OCZ Octane περνάει μπροστά από τους Intel 510 και 320. Οι OCZ Agility 3 και Kingston V+200 και πάλι τελευταίοι στην κατάταξη.
Στις εγγραφές η πρώτη τριάδα παραμένει σταθερά στην κορυφή, με τον Corsair Performance Pro να ηγείται και ακολουθούν όλοι οι Sandforce SSD. Πιο κάτω ο Crucial M4, με τον Intel 510 και τον OCZ Octane να ακολουθούν. Ο Intel 320 τελευταίος και σε αυτό το τεστ εγγραφών.


AS SSD Benchmark Copy



Στις αντιγραφές οι Samsung 830 και Corsair Performance Pro αποδεικνύουν πως η θεωρία με την πράξη δεν διαφέρουν και παραμένουν στην κορυφή σε αντίθεση με τον Vertex 3 MI που πέφτει στην 5η θέση. Τον Samsung και Corsair ακολουθούν οι Force GT και Intel 520. O OCZ Octane περνάει μπροστά ακόμα και από τον SanDisk Extreme με Synchronous flash μνήμες και αφήνει πολύ πίσω τους Agility 3 και Kingston V+200, drives που ξεπέρασε ακόμα και ο Intel 320.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]SSD Round Up 2012
AS SSD Compression Benchmark: Drives Blank
Corsair Force GT
Corsair Performance Pro
Crucial M4
Intel 320
Intel 510
Intel 520
Kingston V+ 200
OCZ Agility 3
OCZ Octane
OCZ Vertex 3
OCZ Vertex 3 MI
Samsung 830
SanDisk Extreme
Sandforce Raid 0
[/center]

Εδώ δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε για την απόδοση των drives. Τα drives που χρησιμοποιούν συμπίεση (Sandforce based) φαίνονται στα διαγράμματα καθώς όσο αυξάνει το ποσοστό συμπίεσης, αυξάνουν και οι επιδόσεις τους. Ιδανική συμπεριφορά στο διάγραμμα, αυτή του Crucial M4. Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS στην επόμενη σελίδα.




Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Part 1




HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Part 2




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write Part 1




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write Part 2



Οι τρεις Sandforce OCZ, κυριαρχούν στις αναγνώσεις των IOPS με πιο γρήγορο να αναδεικνύεται ο "μικρός" Agility 3. Ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι Sandforce SSD. Από τους μη Sandforce, πρώτος στη λίστα εμφανίζεται ο Samsung 830 με τον Octane και τον Crucial να ακολουθούν από κοντά. Τελευταίος στη λίστα ο Intel 510, πίσω ακόμα και από τον μικρό αδερφό του, Intel 320.
Στις εγγραφές πάλι όλοι οι Sandforce SSD βρίσκονται στην κορυφή, με τον Vertex 3 MI να ηγείται και τον "απλό" Vertex 3 να ακολουθεί από κοντά. Μετά τους Sandforce SSD ο Octane από την OCZ ανακηρύσετε γρηγορότερος όλων, ακόμα και από τον Samsung 830 και Corsair Performance Pro. O Intel 510 ξανά στο τέλος των μετρήσεων.
Ο λόγος για τις κορυφαίες επιδόσεις των Sandforce SSD στον HD Tune Pro 5.00 είναι απλός. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί compressible data για τις μετρήσεις του, έτσι όλοι οι Sandforce μπορούν να επιτύχουν το μέγιστο των επιδόσεών τους.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας.
Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις (εξαιρείται η συστοιχία Raid 0 με τους 2 Vertex 3) να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]SSD Round Up 2012
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
OCZ Vertex 3 MI: 4473.35
Intel 520: 4285.04
OCZ Agility 3: 4206.69
OCZ Vertex 3: 4195.59
SanDisk Extreme: 4175.49
Corsair Force GT: 4173.27
Kingston V+ 200: 4141.27
Corsair Perf. Pro: 3642.91
Samsung 830: 3036.16
Crucial M4: 2750.00
OCZ Octane: 2064.08
Intel 510: 1994.78
Intel 320: 1699.49
Sandforce Raid 0: 8341.4
[/center]

Με τα drives κενά ο Vertex 3 MI αναδεικνύεται σε ακόμα ένα IOPS benchmark νικητής με όλους τους Sandforce SSD να ακολουθούν και να επιτυγχάνουν όλοι συνολικό score πάνω από 4.000. Από τους μη Sandforce πρώτος εμφανίζεται ο Corsair Performance Pro με τον Samsung 830 να ακολουθεί. Τελευταίος σε IOPS εδώ αναδεικνύεται ο Intel 320.
Στην επόμενη σελίδα IOMeter 1.1.0...



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα:

IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write





IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32




Στις αναγνώσεις και εγγραφές με το IOMeter 1.1.0, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως δεν ηγείται κάποιος Sandforce based SSD (αν και τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το IOMeter είναι compressible). Πρώτο στη λίστα λοιπόν βρίσκουμε τον Samsung 830 με όλους τους Sandforce SSD να τον ακολουθούν. Από τους μη Sandforce, την πρωτιά κρατάει ο Crucial M4 με τον Corsair Performance Pro να ακολουθεί. Τελευταίοι σε IOPS στο IOMeter οι Intel 510 και 320.
Στη μέτρηση για το μέγιστο αριθμό IOPS σε 4K QD32 Writes ηγείται ο SanDisk Extreme με 89.763,15 IOPS (6.700 IOPS περισσότερα από αυτά που ανακοινώνει η SanDisk) και ακολουθούν όλοι οι Sandforce, με τον Agility 3 να είναι ο τελευταίος από αυτούς. Ο Corsair Performance Pro είναι ο πρώτος μετά τους Sandforce SSD και μάλιστα με τα 2πλάσια σχεδόν IOPS από τον επόμενο Samsung 830. Τελευταίος στη λίστα ο OCZ Octane.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του SSD Round Up θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives:

PCMark05 HDD Test Suite Part 1




PCMark05 HDD Test Suite Part 2



Στο PCMark05 ο Samsung 830 είναι πρώτος με 91.226 Marks. Ακολουθούν από κοντά ο Vertex 3 και ο Intel 520 με 90.147 και 89.954Marks αντίστοιχα. Ακολουθούν όλοι οι Sandforce SSD με τον Corsair Performance Pro να μπαίνει σφήνα στην 8η θέση. Ο Intel 320 καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 52.397Marks όσο τα drives παραμένουν άδεια...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Στο PCMark Vantage x64 HDD Test suite, o SanDisk Extreme προπορεύεται όλων με 77.477Marks με τον Corsair Performance Pro να ακολουθεί με 76.772Marks. Ακολουθούν όλοι οι Sandforce based SSD με τον Crucial Μ4 να κερδίζει ανάμεσά τους την 6η θέση και τον Vertex 3 MI να πέφτει στην τελευταία θέση από αυτούς. Ακολουθεί ο Samsung 830 με τον Octane. Ο Intel 510 τερματίζει τελευταίος. Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις από το PCMark7.


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Στο νεοφερμένο PCMark7 η υπεροχή των Sandforce SSD δεν υπάρχει πια. Πιθανότατα το νέο Futuremark benchmark χρησιμοποιεί incompressible data. Ο Corsair Performance Pro τερματίζει πρώτος με 5336Marks με τον Samsung 830 να ακολουθεί από κοντά με 5330Marks. Ακολουθούν οι Vertex 3 MI και Intel 520. Στη συνέχεια την κατάταξης βλέπουμε τον Crucial M4. O Intel 510 και OCZ Octane περνάνε μπροστά από τους δύο Sandforce SSD με Asynchronous flash μνήμες. Τελευταίος στη λίστα ο SATAII SSD της δοκιμής μας, Intel 320.
Όσο τα drives ήταν άδεια οι επιδόσεις ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στα drives εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά των drives μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποίησαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με τα drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



H αλλαγή στην κατάταξη είναι μία αλλά σημαντική. Όταν το CrystalDiskMark εκτελεστεί για τον SSD καθώς αυτός έχει το λειτουργικό, ο Crucial M4 αφήνει πίσω του όλα τα drives, στις αναγνώσεις και περνάει μπροστά από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε αυτό το SSD Round Up. H υπόλοιπη κατάταξη παραμένει ακριβώς ίδια, με τα drives κενά, με τον Vertex 3 MAX IOPS να ακολουθεί τον M4 και τους Samsung 830 και Corsair Performance Pro να ακολουθούν τον Vertex 3 MI. Οι Agility 3 και Kingston V+ 200, βρίσκονται τελευταίοι στην κατάταξη πίσω από τους Intel 510, OCZ Octane και Intel 320. Στις εγγραφές λίγα πράγματα αλλάζουν μόλις το OS εγκατασταθεί στα drives. Ο Corsair Performance Pro, μαζί με τον Samsung 830 και Vertex 3 MI προηγούνται και ο Crucial M4 για άλλη μία φορά "πηδάει" από την 8η θέση, στην 5η. Σαν το drive να αναζητάει απεγνωσμένα λειτουργικό σύστημα για να μπορέσει να αποδώσει. Πολύ καλή δουλειά στο firmware από την Crucial. Στις εγγραφές οι Agility 3 και Kingston V+200 αφήνουν πίσω τους, τους Intel 510, OCZ Octane και Intel 320, ο οποίος είναι και ο τελευταίος στη λίστα. Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write



Στις αναγνώσεις ο Crucial M4 αποδεικνύει πως η ανακατάταξη στο CrystalDiskMark δεν ήταν τυχαία και περνάει και εδώ, μπροστά από όλα τα drives. Η υπόλοιπη κατάταξη παραμένει σχεδόν ως έχει, όπως και όταν τα drives είναι άδεια, με 1-2 ανακατατάξεις. Οι Agility 3 και Kingston V+200 βρίσκονται κι εδώ τελευταίοι πίσω από τους OCZ Octane, Intel 510 και Intel 320. Στις εγγραφές δεν παρατηρούμε πάλι κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα drives κενά, εκτός πάλι του Crucial M4, ο οποίος μεταπηδά από την 10η θέση, στην 7η. Ο Corsair Performance Pro μαζί με τους Vertex 3 MI και Samsung 830 ηγούνται της κατάταξης και οι OCZ Octane και Intel 320 πέφτουν πίσω από όλους.


AS SSD Benchmark Copy



Στις αντιγραφές ο Corsair Performance Pro ηγείται και ο Vertex 3 MI μπαίνει σφήνα ανάμεσα σε αυτόν και τον Samsung 830, με ένα εκπληκτικό score που φτάνει τα 414ΜΒ/s στο ISO test. Κορυφαία επίσης επίδοση από τον OCZ Octane ο οποίος από την 10η θέση, ανεβαίνει στην 5η, αφήνοντας πίσω OCZ Vertex 3, Corsair Force GT, Intel 520 και Intel 510. Όπως και με τα drives κενά, έτσι και εδώ, πίσω μένουν οι Agility 3 και Kingston V+200.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]SSD Round Up 2012
AS SSD Compression Benchmark: Drives w/OS
Corsair Force GT
Corsair Performance Pro
Crucial M4
Intel 320
Intel 510
Intel 520
Kingston V+ 200
OCZ Agility 3
OCZ Octane
OCZ Vertex 3
OCZ Vertex 3 MI
Samsung 830
SanDisk Extreme
Sandforce Raid 0
[/center]

Στο Compression Benchmark του AS SSD, παρατηρούμε ίδια συμπεριφορά όπως με τα drives κενά, εκτός από μερικά σκαμπανεβάσματα, λόγω της εγκατάστασης του λειτουργικού. Ο Crucial M4 όμως ακλόνητος, επιδεικνύει, κορυφαίο γράφημα απόδοσης. Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις σε IOPS των drives, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο πάνω τους...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των drives στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Part 1




HD Tune Pro 5.00 Random Access Read Part 2



Και το πρώτο πλήγμα έρχεται από το HD Tune Pro 5.00. Όλοι οι Sandforce based SSD, μόλις το λειτουργικό εγκατασταθεί επάνω τους, χάνουν ένα τεράστιο ποσοστό από τις επιδόσεις τους, κυρίως στα μικρά αρχεία. Την κατάταξη οδηγεί ο Samsung 830, με τον Corsair Performance Pro, Crucial M4 και OCZ Octane να ακολουθούν. Ακόμα και ο SATAII, Intel 320, περνάει μπροστά από τους Sandforce based SSD. O Intel 510, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μένει στο τέλος. Μάλλον η Intel όταν έφταξε το firmware για τον Intel 510, δεν είχε στο μυαλό της καθόλου τα IOPS.
Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας.


Anvil's Storage Utilities

[CENTER]SSD Round Up 2012
Anvil's Storage Utilities: Drives w/OS
Intel 520: 4263.23
OCZ Vertex 3 MI: 4241.01
SanDisk Extreme: 4215.43
OCZ Vertex 3: 4202.85
Corsair Force GT: 4172.00
OCZ Agility 3: 4081.9
Kingston V+ 200: 3994.06
Corsair Perf. Pro: 3637.62
Crucial M4: 3387.56
Samsung 830: 3035.49
Intel 510: 2061.51
OCZ Octane: 1925.92
Intel 320: 1699.49
Sandforce Raid 0: 8341.4
[/center]

Στο Anvil's Storage Utilities Benchmark, δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Πάλι όλα τα LSI Sandforce drives, κρατάνε τα σκήπτρα των επιδόσεων με κορυφαίο αυτή την φορά τον Intel 520 και τον Vertex 3 MI να τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Άξιος αναφοράς για άλλη μία φορά ο Crucial M4, ο οποίος από τα 2750 συνολικού score κενός, φτάνει τα 3387 points συνολικού score, περνώντας μπροστά από τον Samsung 830. Σαν η Crucial να έχει βάλει ένα μικρό διακόπτη μέσα στο drive, το οποίο μόλις αναγνωρίζει λειτουργικό σύστημα ενεργοποιεί την πλήρη ταχύτητα του drive. Μπράβο στην Crucial. Αυτή θα ήταν ιδανική συμπεριφορά για όλα τα drives. Τελευταίος στην κατάταξη, όπως και με τα drives κενά, ο Intel 320. Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write



Μικρή αλλαγή στην κατάταξη όταν στα drives εγκατασταθεί το λειτουργικό. Ο Samsung 830 πάλι ηγείται, με τον Intel 520 να ακολουθεί, έναντι του Corsair Force GT, όταν τα drives ήταν άδεια. Ακολουθούν ο Vertex 3, o Vertex 3 MI, o Agility 3 και ο Kingston V+200. Όλη η υπόλοιπη κατάταξη παραμένει όπως και χωρίς το λειτουργικό σύστημα. Τελευταίος στην κατάταξη, o Intel 320.


IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32




Στην μέτρηση για τα MAX IOPS 4Κ QD32 Random Write, ο SanDisk Extreme παραμένει στην κορυφή, με τον Corsair Force GT να παίρνει αυτή τη φορά τη δεύτερη θέση από τον Intel 520. O Kingston V+200 πέφτει δύο θέσεις πιο πίσω. Ο Corsair Performance Pro είναι το πρώτο drive πίσω από τους Sandforce based SSD. Από εκεί και πίσω η κατάταξη παραμένει η ίδια, όπως και με τα drives κενά. Τελευταίος στη λίστα ο OCZ Octane αν και μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, "κέρδισε" 2000IOPS. Σειρά έχουν τα benchmarks της Futuremark με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του Round Up θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite Part 1




PCMark05 HDD Test Suite Part 2



Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού η κατάταξη στο PCMark05 αλλάζει αρκετά. Ο Intel 520 περνάει μπροστά, αφήνοντας πίσω τον Samsung 830. O Vertex 3 MI ανεβαίνει 6 θέσεις (από 9η σε 3η) και ο Vertex 3, πέφτει από την 2η στην 6η θέση της κατάταξης. Οι Kingston V+200 και Agility 3 πέφτουν πίσω από τον Corsair Performance Pro και ο Intel 510 μαζί με τον OCZ Octane ακολουθούν. Τελευταίος και εδώ ο Intel 320 ...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2




Και εδώ ο Intel 520 στέφθεται νικητής περνώντας μπροστά από τον SanDisk Extreme ο οποίος ήταν ο γρηγορότερος όλων όταν τα drives ήταν κενά. Ο Vertex 3 MI ανεβαίνει και πάλι 6 θέσεις, από την 9η στην 3η, με τον Vertex 3 να ακολουθεί τον "μεγάλο" αδερφό στην 4η θέση. Ο OCZ Octane, Intel 510 και Intel 320 στις τελευταίες θέσης της κατάταξης.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με PCMark7...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2




Και σε αυτή τη μέτρηση, όπως και με τα drives κενά, ο Corsair Performance Pro και Samsung 830 προηγούνται με τον Crucial να ανεβαίνει δύο θέσεις και να τερματίζει 3ος στην κατάταξη. Ακολουθούν οι "γρήγοροι" Sandforce, OCZ Vertex 3 MI, Intel 520, Corsair Force GT και Vertex 3. O Intel 510 περνάει μπροστά από τον SanDisk Extreme και ακολουθεί ο OCZ Octane. Τελευταίοι και εδώ οι Kingston V+200, Agility 3 και Intel 320.
Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τα drives μας να έχουν το OS εγκατεστημένο σε αυτά, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις των drives μας κατά την καθημερινή λειτουργία τους. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Σε κάθε drive το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:

BootTimer Windows 7




O Intel 520 τερματίζει πρώτος με μόλις 12,807 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει τα Windows 7 της δοκιμής μας. Ακόμα και το Raid 0 με τους 2 Vertex 3 χρειάστηκε περισσότερο χρόνο. Ακολουθεί ο Vertex 3 MI και ο SanDisk Extreme. Τα πρώτα τρία drives ήταν και αυτά που ολοκλήρωσαν την εκκίνηση σε κάτω από 14 δευτερόλεπτα. Τελευταίοι στην κατάταξη ο Agility 3 με 15,288 δευτερόλεπτα και ο Intel 320 με 15,818 δευτερόλεπτα, τα οποία ήταν τα μόνα drives που ξεπέρασαν τα 15 δευτερόλεπτα για να εκκινήσουν τα Windows.

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τα drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).


WinRAR Tests



O Samsung 830 κυριαρχεί. Με μόλις 38 δευτερόλεπτα για την συμπίεση και αποσυμπίεση του ISO αρχείου, έχει σχεδόν 5 ολόκληρα δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Corsair Performance Pro. O Crucial M4 και o Intel 510 ακολουθούν με τον Intel 520 και Vertex 3 MI να παίρνουν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα. Ο Intel 320 μπορεί να είναι στην 9η θέση, αλλά στο συγκεκριμένο test περνάει μπροστά από ηχηρά ονόματα όπως ο Agility 3, o Corsair Force GT και ο Kingston V+200. Παράξενα ίσως φανούν σε μερικούς τα νούμερα του SanDisk Extreme. Επαναλάβαμε το test τρεις φορές και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια. Κάτι έχει πάει λάθος στο firmware της SanDisk εδώ.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στα drives. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.


(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)

Τα αποτελέσματα έχουν χωριστεί στα γραφήματα σε μεγάλα αρχεία που είναι οι δύο πρώτες κατηγορίες και σε μικρά και τυχαίου μεγέθους αρχεία που είναι οι επόμενες τρεις κατηγορίες:


Copy Large Files




Copy Small and Random Size Files



O Intel 520 περνάει μπροστά στις αντιγραφές με τον OCZ Octane να ακολουθεί αφήνοντας πίσω drives όπως τον Corsair Performance Pro, Samsung 830, Intel 510,Vertex 3 MI. Αυτή τη φορά ο Corsair Force GT ακολουθεί τους γρήγορους και περνάει μπροστά από τον Intel 320, ο οποίος για άλλη μία φορά, αν και το μόνο SATA II drive, αφήνει πίσω του, τους Kingston V+200, Agility 3 και SanDisk Extreme. O SanDisk Extreme πάλι παρουσιάσε κάποιου είδους πρόβλημα και χρειάστηκε 58,6 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει την αντιγραφή των Random Size files, όταν όλα τα drives χρειάστηκαν κάτω από 23. Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε τις αποδόσεις των drives σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



Δεν ξέρουμε σε ποιό καζάνι με μαγικό ζωμό έριξε η OCZ τον Octane, αλλά είναι η 2η φορά που σε καθημερινές διεργασίες περνάει μπροστά από τους "γρήγορους" του χώρου. Παραξενευτήκαμε με το αποτέλεσμα και ξαναεκτελέσαμε το scanning για να πάρουμε ακριβώς το ίδιο νούμερο σε δευτερόλεπτα. Ο Octane λοιπόν περνάει μπροστά από όλους στην κατάταξη, με τον Vertex 3 MI, Corsair Performance Pro και Samsung 830 να ακολουθούν. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές μεταξύ των drives και μόνο οι δύο Sandforce με Asynchronous μνήμες πέφτουν αρκετά πίσω, μαζί φυσικά με τον SanDisk Extreme. Κάτι πραγματικά έχει πάει λάθος με τo firmware του SanDisk και καλό θα ήταν να διορθωθεί άμεσα. Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε κάθε drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:


Installing and Loading Games




Για την εκτέλεση του game, ο χρόνος που χρειάστηκαν τα drives διαφέρουν ελάχιστα. Ακόμα και το Raid 0 με τους δύο Vertex 3 είναι ελάχιστα πιο γρήγορο (0,2 seconds) από τον πιο γρήγορο της κατάταξης στην εκκίνηση του παιχνιδιού, Vertex 3. Συνολικά όμως ο Samsung 830 έδειξε για άλλη μία φορά τα δόντια του και πέρασε μπροστά ακόμα και από το raid 0 αφού χρειάστηκε 176,3 δευτερόλεπτα για να εγκαταστήσει το F1 2011 στον υπολογιστή, χρόνος μικρότερος κατά 0,8 seconds από το Raid 0. Από τον δεύτερο της κατάταξης, Corsair Performance Pro, χρειάστηκε 10 δευτερόλεπτα λιγότερα. Ακολουθεί ο Intel 510 και o OCZ Vertex 3 MI. Από εκεί και πέρα οι χρόνοι ανεβαίνουν σιγά σιγά, με τους Kingston V+200, Agility 3 και Intel 320 να έχουν σχεδόν ένα λεπτό διαφορά και άνω από τον πρώτο, για να ολοκληρώσουν την διαδικασία της εγκατάστασης.
Κάπου εδώ τελειώνουν οι δοκιμές καθημερινών διεργασιών και περνάμε στο κομμάτι που θα στρεσάρει τα drives μας στο έπακρο. Δοκιμές με τα drives γεμάτα στο 50% και στο 90%, ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του SSD Round Up θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90%. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα των drives με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούμε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας τα drives με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς τους:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Δεν ξέρουμε κατά πόσο τα συγκεκριμένα τεστ είναι αγώνας των drives για την πρωτιά ή αγώνας με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η τριάδα επιστρέφει στη δοκιμή των αναγνώσεων ακόμα και όταν η χωρητικότητα που απομένει είναι 50%. Ο λόγος φυσικά για τους Samsung 830, Corsair Performance Pro και Vertex 3 MI. Ακολουθεί ο Crucial M4, Intel 520 και Corsair Force GT. Τελευταίοι στην κατάταξη και πάλι οι Kingston V+200 και Agility 3.
Στις εγγραφές ο Corsair Performance Pro περνάει μπροστά, με τον Samsung 830 και Vertex 3 MI να ακολουθούν. Πάλι δηλαδή η ίδια τριάδα κρατάει τα σκήπτρα της κατάταξης. Ο Crucial Μ4 ανεβαίνει δύο θέσεις και δεν νοιάζεται για την έλειψη χώρου σε αντίθεση με τους Kingston V+200 και Agility 3 οι οποίοι πέφτουν τελευταίοι, πίσω από τους Intel 510 και OCZ Octane.
Στις αντιγραφές ο Samsung 830 βρίσκεται στην 1η θέση με τον Corsair Performance Pro, τον Crucial M4 και την τριάδα της OCZ (Vertex 3, Vertex 3 MI, Octane) να ακολουθεί. Πιο πίσω βρίσκεται η τριάδα της Intel (510, 520 και 320) με τον Corsair Force GT και SanDisk Extreme να ακολουθούν. Οι Kingston V+200 και Agility 3 βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης.

Τα βάσανα όμως για τα drives δεν θα σταματήσουν εδώ...Στην επόμενη σελίδα γεμίσαμε τα drives στο 90% της χωρητικότητάς τους...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε τα drives ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς τους:


AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write



Στις αναγνώσεις το σενάριο είναι γνωστό. Samsung, Performance Pro, Vertex 3 MI. Ακολουθεί ο Intel 520, o Crucial M4 και ο Corsair Force GT. Οι Kingston V+200 και Agility 3 στο τέλος της κατάταξης. Στις εγγραφές πάλι στη πρώτη τριάδα βρίσκουμε τους Corsair Performance Pro, Samsung 830 και Vertex 3 MI. Ακολουθούν οι Intel 520, Vertex 3 και Corsair Force GT. Μετά από πολλά τεστ, οι Kingston V+200 και Agility 3 ξεκολλάνε από το τέλος και περνάνε μπροστά από τους OCZ Octane, Intel 510, SanDisk Extreme και Intel 320 ο οποίος είναι και ο τελευταίος στην κατάταξη.

AS SSD Benchmark Copy



Με τα drives γεμάτα στο 90% τα πράγματα έχουν ζορίσει υπερβολικά. Οι δοκιμές αντιγραφής με το AS SSD Copy Benchmark βρίσκουν τον Samsung 830 μπροστά και τον Crucial M4 με τον Corsair Performance Pro να ακολουθούν. Την τετράδα συμπληρώνει ο OCZ Octane που τον ακολουθεί ο Intel 510 και o Vertex 3 ο οποίος είναι και ο πιο γρήγορος Sandforce based SSD στο συγκεκριμένο test. O Intel 520 πέφτει πίσω ακόμα και από τον Intel 320, τρεις θέσεις πριν το τέλος, με τον Kingston V+200 και Agility 3 να συμπληρώνουν τις τελευταίες θέσεις.

Και με αυτό το test τελειώνουμε τις μετρήσεις του SSD Round Up. Στην επόμενη σελίδα λίγα λόγια για την συνολική απόδοση των drives.



Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν κουράσαμε μέχρι τώρα, αν και γνωρίζουμε πως τα γραφήματα ήταν πολλά αλλά θέλαμε να είμαστε όσο πιο σχολαστικοί στη δοκιμή των drives του SSD Round Up που σας παρουσιάζουμε. Σας υποσχόμαστε πως αυτή είναι και η τελευταία σελίδα που περιέχει γραφήματα, τα οποία δείχνουν συγκεντρωτικά την απόδοση των drives.
Από κάθε benchmark και test που διεξάγαμε, πήραμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε να δώσει το πιο γρήγορο από όλα τα drives. Το γρηγορότερο drive δηλαδή είναι και αυτό που αποδίδει 100%. Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό, τα υπόλοιπα drives που είχαν χαμηλότερη απόδοση, πήραν το αντίστοιχο ποσοστό. Συγκεντρώσαμε το ποσοστό επί τοις εκατό που πήραν όλα τα drives ξεχωριστά σε κάθε benchmark και βγάλαμε τον μέσο όρο απόδοσης του κάθε drive.

Απόδοση % των drives κενών




Απόδοση % των drives με λειτουργικό σύστημα




Συνολική απόδοση % των drives



Και με αυτά τα τρία γραφήματα κλείνουμε με τις μετρήσεις αυτού του SSD Round Up. Στην επόμενη σελίδα θα πούμε δύο λόγια για κάθε drive ξεχωριστά.



SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth


Θα κλείσουμε αυτό το SSD Round Up με λίγα λόγια για το κάθε drive χωριστά.

Intel 320 120GB

O μικρός σε επιδόσεις Intel 320, ήταν το μοναδικό SATAII drive του συγκριτικού μας και αυτό φάνηκε παντού. Σε όλα σχεδόν τα tests το drive τερμάτισε τελευταίο ή μέσα στην τελευταία 3άδα. Η τιμή του στην ελληνική αγορά βρίσκεται κοντά στα 170?, τιμή που είναι εξωπραγματική για αυτά που το drive προσφέρει. Ακόμα και το πλήρες bundle που τον ακολουθεί, όπως και η πενταετής εγγύηση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την τιμή. Αν σκέφτεστε να προβείτε σε αγορά, περιμένετε τη νέα σειρά που τον αντικαθιστά, 330 series από την Intel. Σίγουρα θα έχει περισσότερα να προσφέρει. Αυτός είναι και ο λόγος που η Intel τον αντικαθιστά. Υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις με λίγοτερα χρήματα. Αν είστε κάτοχος και ζητάτε κάτι παραπάνω, υπάρχουν πολλές λύσεις που θα σας προσφέρουν απλόχερα καλύτερες επιδόσεις σε κάθε σενάριο χρήσης. Φυσικά η επιλογή είναι δική σας.



Intel 510 120GB

To πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Intel 510 και λέγεται, Intel 520. Δικαιολογημένα το drive αντικαθίσταται από τον νέο 520 series. Συνολικά η απόδοσή του απογοήτευσε για drive με τόσο καλό controller. Το drive τερμάτισε στους τρεις τελευταίους του SSD Round Up. Στις καθημερινές εφαρμογές όπου ήταν και η καλύτερη απόδοσή του ήταν μέσα στους πρώτους της κατάταξης, αλλά μέχρι εκεί. Και μετά μπαίνει και ο παράγοντας κόστος. Με τιμή που ξεκινάει από τα 243?!!! στην ελληνική αγορά, πραγματικά δεν ξέρουμε τι σκέφτεται η Intel ακολουθώντας αυτή την τιμολογιακή πολιτική. To πλήρες bundle σίγουρα δεν την δικαιολογεί. Αν σκέφτεστε την αγορά του υπάρχει νέος παίκτης να επιλέξετε που ακούει στο όνομα Intel 520. Αν είστε ήδη κάτοχος, υπάρχει νέος παίκτης να επιλέξετε που ακούει στο όνομα Intel 520 (ναι, ξέρουμε πως επαναλαμβανόμαστε).



OCZ Octane 128GB

Ο νεοφερμένος Octane από την OCZ. Μελανό σημείο τα benchmarks και τα IOPS, με τη μόνη διαφορά όμως πως στην πράξη αποδείχτηκε αρκετά γρήγορος. Δυστυχώς με τιμή στην ελληνική αγορά στα 150? δεν μπορούμε να τον προτείνουμε έναντι του Vertex 3 ή του Corsair Force GT, καθότι και οι δύο αποδείχτηκαν αρκετά πιο γρήγοροι. Αν η OCZ εφάρμοζε μία πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική, ο Octane θα πουλούσε τρελά καθώς είναι πιο γρήγορος από οποιονδήποτε Sandforce based SSD με Asynchronous NAND Flash μνήμες, όταν χρησιμοποιείται με λειτουργικό σύστημα. Όμως με αυτή την τιμή υπάρχουν άλλες, γρηγορότερες επιλογές και με καλύτερο bundle. Αν τον βρείτε σε τιμή κοντά στον Agility 3, προτιμήστε τον.



Kingston SSDNow V+ 200 120GB

Αν και το συγκεκριμένο drive το δοκιμάσαμε σε αποκλειστικό review εδώ στο HwBox.gr πριν λίγες μέρες, δεν μπορούμε να μην πούμε μερικά λόγια για τις επιδόσεις του σε αυτό το συγκριτικό. Περιμέναμε περισσότερα τα οποία ο Kingston δεν απέδωσε. Τερμάτισε στη 10 θέση στο συγκριτικό μας αποδεικνύοντας απλά πως δεν είναι ο χειρότερος. Όταν εγκαταστήσαμε το λειτουργικό επάνω του έπεσε κοντά στις επιδόσεις του Intel 320. Τουλάχιστον ο Intel 320 δικαιολογείται γιατί έχει και 1+ χρόνo στην αγορά, ο Kingston V+ 200 είναι νέο μοντέλο. Το υπερπλήρες bundle σίγουρα θα βάλει το δίλλημα στο υποψήφιο αγοραστή, γιατί στην ίδια τιμή υπάρχουν μοντέλα στην αγορά που αφήνουν τον Kingston πολύ πίσω στον τομέα τον επιδόσεων. Η τελική απόφαση είναι δική σας.



OCZ Agility 3 120GB

Ο Βενιαμίν από την OCZ. Ναι μεν τερμάτισε στους τελευταίους του συγκριτικού αλλά άφησε πίσω ανταγωνιστές όπως ο Intel 510 και ο Kingston V+200. Δεν έβαλε φωτιά στα benchmarks, αλλά τουλάχιστον σε μερικά από αυτά μπόρεσε να μπει στην πρώτη πεντάδα, έστω και αν αυτά ήταν ελάχιστα. Με τιμή που ξεκινάει από τα 125? στην ελληνική αγορά, είναι η εύκολη value/money επιλογή του συγκριτικού. Είναι ίσως το μόνο drive που είναι τόσο κοντά στο 1?/GB. Το bundle είναι λιτό, αλλά έχει αυτά που θα χρειαστεί κάποιος για να εγκαταστήσει το drive, αντάπτορα από 2.5 σε 3.5 ίντσες, τις απαραίτητες βίδες και φυσικά το drive. Αν ψάχνεται την οικονομική λύση για αναβάθμιση στον κόσμο τον SSD, δεν θα σας απογοητεύσει.



Crucial M4 128GB

Ο αντιπρόσωπος της Crucial, M4, κινήθηκε στο μέσο όρο του συγκριτικού. Έδειξε πολύ καλή συμπεριφορά στις αναγνώσεις με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του, όπως επίσης και στα copy tests, αλλά δεν είδαμε αυτά τα νούμερα να αντικατοπτρίζονται και στα real life tests. Με τιμή που κυμαίνεται στην ελληνική αγορά κοντά στα 150?, έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Corsair Force GT 120GB και OCZ Vertex 3 120GB, οι οποίοι και οι δύο αποδείχτηκαν γρηγορότεροί του, συνολικά. Ευτυχώς το συγκεκριμένο drive είναι πολλές φορές διαθέσιμο από το αγγλικό AMAZON σε εκπληκτική τιμή (κοντά στα 120?) και τότε γίνεται μία εξαιρετική αγορά. Αν βρεθείτε μπροστά σε μία τέτοια προσφορά και είστε σε φάση αναζήτησης SSD, μην τον χάσετε. Δεν θα σας απογοητεύσει.



SanDisk Extreme 120GB

Ο SanDisk Extreme 120GB δεν πωλείται στην ελληνική αγορά ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν είναι listed σε κανένα κατάστημα του skroutz.gr. Αυτό, σε συνάρτηση με τις περίεργες επιδόσεις τον κάνει μία δύσκολη αγορά. Αν και φοράει Sandforce SF-2281 controller και Tongle NAND flash μνήμες από την ίδια την SanDisk δεν ήταν αυτό που περιμέναμε στο τομέα των επιδόσεων. Ναι μεν, εμφανίστηκε καλός στα benchmarks και τα IOPS, όπως άλλωστε όλοι οι Sandforce based SSD, στις καθημερινές εφαρμογές, καθώς και όταν αρχίσαμε να γεμίζουμε τα drives με δεδομένα, έπεσε πίσω από τους άμεσους ανταγωνιστές του, OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT. Το αναφέραμε και νωρίτερα κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων δοκιμών, κάτι έχει πάει πολύ λάθος με το firmware του drive. H τιμή που μπορέσαμε να βρούμε από το αγγλικό AMAZON ήταν (99 λίρες!!!) τιμή που τον κάνει ιδανική αγορά και τον βάζει αντιμέτωπο με τον Agility 3, αλλά αν η SanDisk δεν παρουσιάσει νέα έκδοση του firmware, δεν θα προχωρούσαμε σε αγορά του.
(το drive θα κέρδιζε το Value for Money Award, αλλά δεν είναι listed σε κάποιο κατάστημα της ελληνικής αγοράς, οπότε και δεν θα δώσουμε το βραβείο)



Corsair Force GT 120GB

Ο κόκκινος της Corsair ήρθε μέσα σε μία λιτή συσκευασία, όπως είπαμε και στην αναλυτική παρουσίαση των drives. Δεν έβαλε φωτιά στα benchmarks, ούτε ξεχώρισε υπερβολικά σε κάποιο από αυτά. Στις καθημερινές εφαρμογές, δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο το δίδυμο αδελφάκι του αλλά και άμεσο ανταγωνιστή του από την OCZ, Vertex 3. H αλήθεια είναι πως περιμέναμε περισσότερα από το drive και μας απογοήτευσε λιγάκι ως προς τις επιδόσεις. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα αργό drive και με τιμή κοντά στα 150? στην ελληνική αγορά, ο μόνος που ίσως αποδειχτεί καλύτερη επιλογή είναι ο Vertex 3, ελάχιστα βέβαια, αλλά υπάρχουν και οι προσωπικές προτιμήσεις στο brand της Corsair, το οποίο όπως όλοι ξέρουμε, συνδυάζεται με ένα άψογο after sales support.



OCZ Vertex 3 120GB

Ο Vertex 3, από την OCZ, ολοκληρώνει την πεντάδα των πιο γρήγορων drive του συγκριτικού. Αποδείχτηκε πιο γρήγορος από τον άμεσο ανταγωνιστή του Corsair Force GT και με την τιμή να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα (150?) δεν πρόκειται να κάνετε λάθος επιλογή. Η διαφορά του με τον αμέσως επόμενο Intel 520 είναι μικρή στις επιδόσεις, κάτι που δεν ισχύει για την διαφορά στην τιμή που είναι περίπου 30? (βέβαια ο Intel 520, έχει πλήρες bundle και 5 χρόνια εγγύηση). Μετά και τα θετικά σχόλια που ακούγονται κατά καιρούς στο internet για το after sales support της OCZ, δεν πρόκειται να απογοητευτείτε από την επιλογή του.



Intel 520 120GB

O αντικαταστάτης του Intel 510 120GB. Και τι αντικαταστάτης παρακαλώ. Ο νέος Intel 520 120GB ήταν παντού παρόν. Ειδικά σε όλα τα tests με τα drives άδεια ήταν από τα πιο γρήγορα drive της δοκιμής. Συνολικά ήταν μέσα στην πεντάδα με τα γρηγορότερα drives που δοκιμάσαμε. Με την τιμή του στην ελληνική αγορά να είναι κοντά στα 180?, το πλήρες bundle που τον συντροφεύει και την πενταετή εγγύηση από την Intel, είναι από τις κορυφαίες αγορές του συγκριτικού. Μη διστάσετε ούτε στιγμή αν σκέφτεστε να προβείτε σε αγορά. Δεν θα σας απογοητεύσει πουθενά.



Samsung 830 128GB

Σε τρία test απογοήτευεσε ο Samsung 830 128GB. Από τα 36. Σε όλα τα υπόλοιπα test που τον υποβάλλαμε ήταν στους πρώτους της κατάταξης. Ειδικά στις δοκιμές με το WinRAR και την εγκατάσταση του παιχνιδιού έκανε τους δύο Vertex 3 με διάταξη Raid 0 να ντρέπονται. Τρίτο πιο γρήγορο drive της δοκιμής και δεύτερο με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives (που είναι και το πιο σημαντικό). Με τιμή μάλιστα που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τους Corsair Force GT και OCZ Vertex 3, η επιλογή του για αγορά νέου drive δείχνει να είναι μονόδρομος. Προτιμήστε τον ΑΦΟΒΑ. Είναι η δεύτερη Value for Money επιλογή του συγκριτικού μας μαζί με τον OCZ Agility 3.



OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB

Και φτάνουμε στο γρήγορο παιδί της OCZ. O OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB τερματίζει 2ος στο συγκριτικό μας ως προς την συνολική του απόδοση και 1ος όταν είναι κενός. To drive ήταν παρόν παντού, benchmarks, real life tests ακόμα και όταν αρχίσαμε να γεμίζουμε τα drives με δεδομένα, φτάνοντας το όριο της χωρητικότητάς τους επέδειξε πολύ καλή συμπεριφορά. Τι μας ενοχλεί; Η τιμή. Η τιμή του δεν δικαιολογεί τις επιδόσεις, ακόμα και αν είναι μέσα στην τριάδα των πιο γρήγορων drives. Αν μπορέσετε να τον βρείτε μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, προτιμήστε τον με κλειστά μάτια. Αξίζει και με το παραπάνω.



Corsair Performance Pro 128GB

O γρήγορος της Corsair το απέδειξε σε όλο το SSD Round Up. Με τα drives κενά μπήκε στην τριάδα, αλλά μόλις εγκαταστήσαμε το λειτουργικό σύστημα επάνω του, τα κορυφαία νούμερα ήταν όλα δικά του και αν όχι, ήταν δίπλα τους. Η τιμή δυστυχώς είναι τσουχτερή, αλλά για εμάς εδώ στο HwBox.gr είναι εν μέρη δικαιολογημένη, όταν μιλάμε για το γρηγορότερο μονό drive του συγκριτικού μας. Εκπληκτικές επιδόσεις παντού και κυρίως, με το λειτουργικό σύστημα, κάτι που θα εκτιμήσει και ο πιο απλός χρήστης.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε τα παρακάτω βραβεία στα drives που ξεχώρισαν:


OCZ Agility 3 120GB

SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth



Samsung 830 128GB

SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle EarthSSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth



OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB

SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth



Corsair Performance Pro 128GB

SSD RoundUp 2012: Battle for the Middle Earth



Ακόμα ένα SSD Round Up εδώ στο HwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την παραχώρηση του OCZ Agility 3 και OCZ Octane SSD, την εταιρεία Δαμκαλίδης για τον SanDisk Extreme SSD, την Kingston Europe για τον Kingston SSD Now V+200 SSD και τέλος τον κο Βαρθολομαίο Μιχάλη (aka barfastic) για την παραχώρηση του πολύτιμου Intel 510 SSD του.