Sapphire HD 7970 OC Dual-X Review: The sky is the limit!
Νέα γενιά καρτών γραφικών, με φρέσκια αρχιτεκτονική, μικρότερη κλίμακα κατασκευής και καλύτερη θερμική συμπεριφορά και κατανάλωση. Όταν όμως αποζητάμε τις απόλυτες επιδόσεις, τότε τα προηγούμενα χαρακτηριστικά έρχονται, αναπόφευκτα, σε δεύτερη μοίρα. Από τον Δεκέμβριο του 2011 πνέει νέος άνεμος στις GPUs, με την AMD Radeon HD 7970 να δείχνει τα δόντια της από τα πρώτα κιόλας benchmarks. Νέα γενιά καρτών γραφικών, με φρέσκια αρχιτεκτονική, μικρότερη κλίμακα κατασκευής και καλύτερη θερμική συμπεριφορά και κατανάλωση. Όταν όμως αποζητάμε τις απόλυτες επιδόσεις, τότε τα προηγούμενα χαρακτηριστικά έρχονται, αναπόφευκτα, σε δεύτερη μοίρα. Από τον Δεκέμβριο του 2011 πνέει νέος άνεμος στις GPUs, με την AMD Radeon HD 7970 να δείχνει τα δόντια της από τα πρώτα κιόλας benchmarks.
Στους κύκλους των enthusiasts και των overclockers ένα από τα πιο καυτά θέματα συζητήσεων είναι το ποια είναι τελικά η καλύτερη GPU. AMD ή nVidia; Η γνώμη διαμορφώνεται πάντα από την flagship κάρτα της εκάστοτε εταιρίας. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση, HD 7970 ή GTX 680; Την απάντηση δεν θα σας την δώσουμε εμείς- το μόνο σίγουρο είναι πως το στέμμα του «βασιλιά» κρίνεται πάντα στις λεπτομέρειες, από τον κάθε παραπάνω πόντο στο 3D Mark μέχρι και την διαφορά στα FPS του κάθε παιχνιδιού.
Μπορεί να πέρασαν 4 μήνες από την κυκλοφορία της, μόλις τώρα όμως άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους διαφορετικές εκδοχές από την reference λύση της AMD. Μιλάμε πάντα για την Radeon HD 7970, την κάρτα η οποία ανέβασε τον πήχη στην μάχη των GPUs. Για μια ακόμα φορά η Sapphire μας παραχώρησε την Sapphire HD 7970 με το μοναδικό σύστημα ψύξης Dual-X. Την είδαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στην φετινή CeBit 2012, οπότε δεν χάσαμε την ευκαιρία να την εξετάσουμε και από κοντά!
Κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με ησυχία και αποτελεσματική ψύξη μπορούν να συνυπάρξουν; Θα το απαντήσουμε στις σελίδες που ακολουθούν, το μόνο σίγουρο είναι πως τα κοντέρ του HWBox για μια ακόμα φορά ετοιμάζονται να σπάσουν!
Ο πυρήνας Tahiti είναι ότι ταχύτερο έχει να παρουσιάσει η AMD την σήμερον ημέρα. Η πλήρης «ΧΤ» εκδοχή του είναι αυτή που ενσωματώνεται στην HD 7870. Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με αυτά που συναντήσαμε στο Tahiti Pro της HD 7950, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχουμε κλειδωμένες μονάδες επεξεργασίας, οπότε είναι η καλύτερη ευκαιρία να δούμε το μέγιστο βεληνεκές που μας προσφέρει η AMD στον τομέα των γραφικών. Ας ρίξουμε μια ματιά συνοπτικά στα κυριότερα σημεία που έχει να μας προσφέρει η Sapphire HD 7970 Dual-X!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πυρήνα Tahiti, μπορείτε να δε να δείτε σε προηγούμενό μας review. Η Sapphire HD 7970 Dual-X πηγαίνει κατʼ ευθείαν στον πάγκο του HWBox! Για μια ενδελεχή εξέταση, μπορείτε να γυρίσετε σελίδα.
Σειρά έχει πλέον να μελετήσουμε από κοντά την Sapphire HD 7970 Dual-X!
Αντιλαμβάνεται κανείς, πως η συσκευασία σε ένα τόσο δυνατό κομμάτι hardware έχει δευτερεύοντα ρόλο, εντούτοις θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά. Το θέμα που υπάρχει είναι το ίδιο για όλη τη σειρά Radeon HD 7000 series που παράγεται από την Sapphire. Έτσι και εδώ, η…κοπέλα στο «χακί» με τα πλούσια κάλλη και τον οπλισμό της κάνει την εμφάνισή της για μια ακόμα φορά. Πέρα από τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που φιλοξενεί η HD 7970 και την πληθώρα βραβείων που έχει λάβει η Sapphire ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για overclock, εντούτοις ο «ψαγμένος» αγοραστής σίγουρα το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το γεγονός της ύπαρξης του συνοδευτικού software Sapphire TriXX μέσω του οποίου μπορούμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα μέχρι τα όριά της. Πριν αφήσουμε την συσκευασία, θα κοιτάξουμε το bundle, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε κάτι λιγότερο από “υπερπλήρες” ! DVI to VGA adaptor, miniDP to DisplayPort, HDMI to DVI, mini DP to DVI, crossfire bridge καθώς και το γνωστό πλέον HDMI καλώδιο 1.5 μέτρου, συνοδευτικό DVD και Sapphire case badge είναι ίσως ότι πιο πλούσιο έχουμε συναντήσει σε συνοδευτικά, έτσι ώστε ακόμη και στο ακραίο σενάριο χρήσης 4 οθονών να μην σας λείψει οποιοσδήποτε μετατροπέας!
Και πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης, την ίδια την Sapphire HD 7970! Σε πολλά πράγματα μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, όμως θα αναφερθούμε σε κάτι αρκετά μικρό αλλά εξίσου σημαντικό. Κοιτάζοντας πάνω από το PCI Express slot, παρατηρούμε το λογότυπο της AMD, οπότε εύκολα μπορούμε να υποψιαστούμε πως πρόκειται για reference PCB design που παρέχει η AMD προς τους συνεργάτες της.
Συνεχίζοντας λοιπόν από αυτή την λεπτομέρεια, η επόμενη παρατήρηση είναι το πόσο πανομοιότυπο είναι το σύστημα ψύξης με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις HD 6970 καθώς και στη HD 7950, αμφότερες υλοποιήσεις της Sapphire. Με μοναδική λεπτομέρεια πως αυτή την φορά η Sapphire του έδωσε ένα πιο επίσημο όνομα, το Dual-X, ενώ πρόσθεσε και μία έξτρα πινελιά νίκελ κάτω από τον αριστερό ανεμιστήρα, ώστε να σπάσει την μονοτονία . Επειδή δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε συνεχώς, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα προηγούμενα μας review (Sapphire Radeon HD 7950, Sapphire HD 6970) για μια προσεκτική εξέταση. Οπότε, ήρθε η ώρα να διαλύσουμε, στην κυριολεξία, την κάρτα!
Τέσσερις βίδες αρκούν για να στηρίξουν το Dual-X σύστημα, ενώ άλλες 5 συγκρατούν τα διάφορα heatsinks που ψύχουν τα υπόλοιπα στοιχεία της κάρτας πέρα από τον πυρήνα, με κάποια από τα heatsinks να έχουν μορφή ψύκτρας όχι μόνο για καλύτερη απόδοση, αλλά και για δημιουργήσουν μια «στρωτή» ροή αέρα. Η επαφή με τα στοιχεία γίνεται μέσω θερμοαγώγιμων αυτοκόλλητων αρκετά καλής ποιότητας.
Με την κάρτα πλέον εντελώς «γυμνή», ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το PCB είναι σκούρο καφέ, που τείνει προς το μαύρο σε χαμηλό φωτισμό και αποτελεί σίγουρα ένα θετικό στοιχείο, καθώς αναδεικνύει την performance πλευρά της συγκεκριμένης GPU, αλλά και την ομορφαίνει καθώς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα κομμάτια hardware παρόμοιων χρώμάτων, ομορφαίνοντας το εσωτερικό του κουτιού. Το μάτι πέφτει κατευθείαν πάνω στον γιαλιστερό πυρήνα, ο οποίος έχει διαστάσεις 365 mm^2. Για να αποφύγει η AMD οποιοδήποτε… «στραβοπάτημα» ενίσχυσε το package με ένα κάλυμμα μετάλλου, αφήνοντας εκτεθειμένο μόνο το die για το σύστημα ψύξης. Τριγύρω από τον πυρήνα είναι τοποθετημένα 12 modules των 256MB και κατασκευής Hynnix, δίνοντας μας το πλήρες σύνολο των 3GB VRAM. Εδώ λοιπόν έρχεται μια μικρή διαφορά, καθώς ενώ το PCB είναι το reference που παρέχει η AMD, για την τροφοδοσία του κυκλώματος υπάρχουν 7 φάσεις, μία παραπάνω δηλαδή απ'οσο έχουν οι reference, και οι οποίες ψύχονται με ένα από τα heatsinks. Το αρκετά πυκνοκατοικημένο PCB συμπληρώνουν οι 2 παροχές τροφοδοσίας, μια 8pin και μια 6pin, ώστε να καλύψουν την ενεργειακή απαίτηση των 210W που ζητά η HD 7970. Τέλος, στο άνω «χείλος» της κάρτας υπάρχουν 2 Crossfire fingers ενώ δεν λείπει και ο διακόπτης του διπλού BIOS, κάτι για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενη σελίδα, και το οποίο διαθέτει δυο θέσεις, μια για το «συντηρητικό» προφίλ (θέση 1) και μια για το επιθετικό (θέση 2), με την πρώτη θέση να είναι και η προεπιλεγμένη από την Sapphire.
Τέλος, όσον αφορά τις διαθέσιμες εξόδους, θα συναντήσουμε μια απο τα ίδια όπως και στις περισσότερες GPUs της AMD, δηλαδή μια Dual-link DVI, μια HDMI 1.4 και 2 mini DisplayPort, αλλά μην αμελούμε πως η Sapphire μας παρέχει όλα τα "καλούδια" για οποιαδήποτε μετατροπή χρειαστούμε.
Η Sapphire HD 7970 Dual-X τοποθετείται στο πρώτο PCI Express slot του μηχανήματος της δοκιμής μας. Ας δούμε πως πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές μας!
Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire Radeon HD 7950 από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!
Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:
Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance και extreme mode του 3D Mark Vantage, το performance και extreme mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα, βρίσκοντας τα μέγιστα ρολόγια με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:
Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.
DiRT 3
Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
Τι να πεί κανείς για τα πρώτα αποτελέσματα! Η Sapphire HD 7970 Dual-X δείχνει να είναι ικανή να καταβροχθήσει οτιδήποτε την ταϊσετε! Για να δούμε όμως, θα συνεχιστεί αυτό στα επόμενα benchmarks;
Crysis 2
Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.
Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;
World in Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat
Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.
Μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε αυτήν την σελίδα. Το F1 2011 δείχνει να "τερματίζει" γύρω στα 120 FPS, πράγμα που δείχνει την αρκετά CPU limited φύση της EGO Engine. Στο S.T.A.L.K.E.R, από την άλλη, και ενώ έχουμε αρκετά υγιή average framerates, παρατηρούμε μεγάλες "βουτιές" που αντικατοπτρίζονται στα minimum FPS. Κανένας λόγος ανησυχίας όμως, καθώς είτε πρόκειται για driver issue είτε για κάτι άλλο, ακόμα και στα 1080p δεν πρόκειται να πέσει το gaming experience. Συνεχίζουμε λοιπόν!
Lost Planet 2
Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.
H.A.W.X. 2
Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.
Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAWX 2.
3D Mark & Unigine Heaven
3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.
Δυνατά τα αποτελέσματα στα μετροπρογράμματα μας, εντούτοις όχι αρκετά ώστε να αναδείξουν την HD 7970 ως την πιο δυνατή Single GPU κάρτα του πλανήτη. Οι λόγοι που συμβαίνουν είναι δυο: Αρχικά ο ανταγωνιστής, η GTX 680, έχει στην διάθεσή του έναν καλύτερο Tesselator, και αυτό φαίνεται κυρίως στο 3D Mark 11. Αφεταίρου, ο ίδιος ανταγωνιστής έχει αρκετά υψηλότερο core clock- οπότε δεν μιλάμε για μια δίκαια σύγκριση.
Τι θα συμβεί όμως όταν ανεβάσουμε τα ρολόγια της HD 7970; Η απάντηση στην σελίδα που ακολουθεί!
Overclocking
Αφού τελειώσαμε λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματα, πάμε σε κάτι το οποίο ανυπομονούσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή, να ξεφύγουμε από τα αρχικά clock speeds και να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να φτάσουμε την 7970 στα όρια με την παραδοσιακή αερόψυξη!
Πριν ξεκινήσουμε, θα δούμε τι εργαλεία μας παρέχει από μόνη της η Sapphire HD 7970 Dual-X. Εν αρχή, έχουμε το διπλό BIOS το οποίο έχει 2 προφιλ: το πρώτο, το οποίο χρησιμοποιήσαμε στις προηγούμενες δοκιμές μας , έρχεται με default clocks στα 950/1425MHz, ελαφρώς πιο ανεβασμένα από τα stock προτείνει η AMD. Έπειτα το δεύτερο προφίλ έχει ελαφρώς πιο «επιθετική» τακτική ανεβάζοντας τα ρολόγια στα 1000/1450MΗz για μνήμες και πυρήνα, δίνοντας μία αρκετά καλή «ενίσχυση» στις επιδόσεις. Παράλληλα όμως με τους χρονισμούς, αλλάζει και το προφίλ των ανεμιστήρων, οι οποίοι θα περιστρέφονται ελαφρώς παραπάνω. Σε αυτό το σημείο όμως να τονίσουμε πως δεν υπήρξε εμφανής αναφορά πως η θέση «2» είναι αυτή που προσφέρει τα υψηλότερα ρολόγια, οπότε είναι πιθανό αρκετός κόσμος να μην το γνωρίζει και να μείνει με το αρχικό προφίλ.
Η αλήθεια όμως να λέγεται, σε μια τόσο δυνατή κάρτα, είναι το +50 MHz το καλύτερο που μπορεί να μας προσφέρει; Για να σας προϊδεάσουμε, φυσικά και όχι! Γιʼ αυτό το λόγο στραφήκαμε στο δεύτερο εργαλείο, το overclocking utility που μας προσφέρει η Sapphire, το TriXX, μέσω του οποίου μπορούμε να μεταβάλλουμε τόσο τους χρονισμούς όσο και την τάση που θα δώσουμε στον πυρήνα.
Έτσι λοιπόν επιλέξαμε να δοκιμάσουμε σε 2 φάσεις. Πρώτη φάση ήταν να υπερχρονίσουμε κρατώντας την default τάση στα 1.17V. Το μέγιστο σταθερό που επιτύχαμε ήταν τα 1100, ήτοι 150MHz παραπάνω στον πυρήνα ενώ επιλέξαμε να μείνουμε συντηριτικοί στους χρονισμούς της μνήμης. Όπως θα δείτε και στα αποτελέσματα, η απόδοση αυξήθηκε κατά 9% στο 3D Mark 11 Performance, 12% στο 3D Mark 11 Performance, 7% στο Unigine και στο Crysis 2, δίνοντάς μας κατά μέσο όρο 9% αύξηση στις επιδόσεις για περίπου 21,5% παραπάνω clock στον πυρήνα.
Σε δεύτερη φάση, υπερβήκαμε το 1.17V του πυρήνα και φτάσαμε στο μέγιστο επιτρεπτό όριο του 1.3V που έχει επιλέξει η Sapphire για λόγους προστασίας του πυρήνα. Με αυτήν την τάση φτάσαμε στα 1220/1800MHz, δηλαδή +270MHz στον πυρήνα και +500MHz στις μνήμες, o/c που αγγίζει το 28,4% και 44% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα; Πραγματική απογείωση στο 3D Mark 11 με +1577 (20%) 3DMarks , 26% παραπάνω στο Extreme mode, ενώ η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες μετρήσεις, φτάνοντας ένα δυνατό 21% αύξηση κατά μέσο όρο.
Φυσικά τα ποσοστά δεν λένε πάντα την αλήθεια. Κοιτάζοντας τόσο τα benchmarks όσο και τα framerates σε απόλυτα νούμερα, το αποτέλεσμα φαντάζει ακόμα καλύτερο, καθώς όχι μόνο μιλάμε για αύξηση στα average frames per second, αλλά και αύξηση στα minimum frames! Τελικό συμπέρασμα; Με την ευλογία των 28 νανομέτρων, μπορείτε να κλοκάρετε άφοβα και τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν!
Overclocking Scaling σε Benchmarks
Overclocking Scaling σε Games
Ας συνοψίσουμε τι ήταν αυτό που τελικά μας παρουσίασε η Sapphire HD 7970 Dual-X. Όπως σίγουρα μπορείτε να αντιληφθείτε, είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι από ένα τόσο δυνατό κομμάτι hardware.
Στο γενικότερο σύνολο δεν υπάρχει κάτι το οποίο χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι η συνταγή της επιτυχίας από την AMD, την οποία «δανείστηκε» η Sapphire, πρόσθεσε τα δικά της στοιχεία, και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο δυνατές κάρτες που έχουμε δει μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να είναι το… θεριό που βρυχάται! Το Dual-X εξασφαλίζει στην HD 7970 την ήσυχη και απρόσκοπτη λειτουργία της σε οποιοδήποτε φόρτο. Στο κομμάτι των επιδόσεων, αυτό που θεωρήσαμε ως ορθή επιλογή και σας παρουσιάσαμε σήμερα, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορεί να καταφέρει αυτή η GPU. Με τα πρώτα επίσημα benchmarks του μεγάλου αντιπάλου μόλις να έχουν βγει στην επιφάνεια, GTX 680, η HD 7970 δεν φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό- το μόνο που ίσως υστερεί είναι ένας αρκετά δυνατός tesselator, ο οποίος αν και σίγουρα αναβαθμισμένος από την προηγούμενη γενιά, χάνει πόντους σε σχέση με τον αντίπαλο.
Κάτι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως η κάρτα καθώς βρίσκεται σε φόρτο παρουσιάζει ηλεκτρικό θόρυβο. Αν και η έντασή του δεν είναι μεγάλη, μπορεί να προβληματίσει κάποιους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν μεμονωμένο γεγονός στο δείγμα μας ή γενικό φαινόμενο, ούτε αν αυτό θα διορθωθεί σε επόμενα revisions της κάρτας. Αν εξαιρέσουμε αυτό το δεδομένο, η Sapphire HD 7970 Dual-X κερδίζει επάξια το βραβείο "Silence" καθώς θα χρειαστεί να προσπαθήσετε για να καταφέρετε να κάνετε τους 2 ανεμιστήρες της να ακούγονται!
Το ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί , είναι αν αξίζει η αγορά αυτής της κάρτας. Κακά τα ψέματα, η συγκεκριμένη GPU προορίζεται για μια μειοψηφία, τους enthusiast και τους overclockers . Και το λέμε αυτό διότι το τίμημα που θα χρειαστεί να καταβάλλετε είναι αρκετά υψηλό. Με τιμή που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 550?, τόσο η υλοποίηση της Sapphire όσο και γενικά η HD 7970 σαν οντότητα φαντάζει προϊόν μόνο για τους θερμόαιμους του hardware που θέλουν το “latest and greatest” στο σύστημά τους. Αν λοιπόν είστε enthusiast user με απαιτητικό gaming όπου χρειάζεται και το τελευταίο καρέ είτε Overclocker που θα «ξεζουμίσει» την κάρτα μέχρι και το τελευταίο πόντο που μπορεί να δώσει, τότε η HD 7970 είναι από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορέσετε να κάνετε! Ήδη έχει προαναγγελθεί μείωση στην προτεινόμενη τιμή αγοράς της , εντούτοις δεν παύει να είναι μια τιμή που δεν αντέχουν πολλά πορτοφόλια.
Ήττα, ισοπαλία ή νίκη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά δυνατός. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς τα GPU wars συνεχίζονται!
Με βάση όλα τα παραπάνω, η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
Άλλο ένα review έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!
Στους κύκλους των enthusiasts και των overclockers ένα από τα πιο καυτά θέματα συζητήσεων είναι το ποια είναι τελικά η καλύτερη GPU. AMD ή nVidia; Η γνώμη διαμορφώνεται πάντα από την flagship κάρτα της εκάστοτε εταιρίας. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση, HD 7970 ή GTX 680; Την απάντηση δεν θα σας την δώσουμε εμείς- το μόνο σίγουρο είναι πως το στέμμα του «βασιλιά» κρίνεται πάντα στις λεπτομέρειες, από τον κάθε παραπάνω πόντο στο 3D Mark μέχρι και την διαφορά στα FPS του κάθε παιχνιδιού.
Μπορεί να πέρασαν 4 μήνες από την κυκλοφορία της, μόλις τώρα όμως άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους διαφορετικές εκδοχές από την reference λύση της AMD. Μιλάμε πάντα για την Radeon HD 7970, την κάρτα η οποία ανέβασε τον πήχη στην μάχη των GPUs. Για μια ακόμα φορά η Sapphire μας παραχώρησε την Sapphire HD 7970 με το μοναδικό σύστημα ψύξης Dual-X. Την είδαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στην φετινή CeBit 2012, οπότε δεν χάσαμε την ευκαιρία να την εξετάσουμε και από κοντά!
Κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με ησυχία και αποτελεσματική ψύξη μπορούν να συνυπάρξουν; Θα το απαντήσουμε στις σελίδες που ακολουθούν, το μόνο σίγουρο είναι πως τα κοντέρ του HWBox για μια ακόμα φορά ετοιμάζονται να σπάσουν!
Sapphire Radeon HD 7970 3GB |
Specifications | |
: GPU : | AMD Radeon 7970 (Tahiti XT) |
: GPU freq. : | 950/1000 MHz (O/C) |
: Memory : | Hynnix 3GB GDDR5 |
: Memory freq. : | 1425MHz |
: Cooler : | 5 heatpipes & 2 x 90mm fans |
: PSU needed : | 550watt, 1 x 6Pin & 1 x 8Pin |
: Video out : | 1 x Dual-Link DVI 1 x HDMI 1.4a 2 x Mini-DisplayPort 1.2 |
: Dimensions : | 280(L)x115(W)x45(H) mm |
: Accessories : | CrossFire™ Bridge 8 Pin to Molex Power Cable 6 Pin to Molex Power Cable DVI to VGA Adapter Mini-DP to DP Cable HDMI to SL-DVI Adapter Mini Display Port to SL-DVI Active dongle HDMI cable |
Ο πυρήνας Tahiti είναι ότι ταχύτερο έχει να παρουσιάσει η AMD την σήμερον ημέρα. Η πλήρης «ΧΤ» εκδοχή του είναι αυτή που ενσωματώνεται στην HD 7870. Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με αυτά που συναντήσαμε στο Tahiti Pro της HD 7950, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχουμε κλειδωμένες μονάδες επεξεργασίας, οπότε είναι η καλύτερη ευκαιρία να δούμε το μέγιστο βεληνεκές που μας προσφέρει η AMD στον τομέα των γραφικών. Ας ρίξουμε μια ματιά συνοπτικά στα κυριότερα σημεία που έχει να μας προσφέρει η Sapphire HD 7970 Dual-X!
GCN & 28nm fabrication process Η αρχιτεκτονική της νέας γενιάς έρχεται να εκμεταλλευτεί πλήρως την μικρότερη λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων με ακόμα περισσότερο efficiency σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές. Μέσα στο die συμπυκνώθηκαν 4,31 δισεκατομμύρια transistors. Περιλαμβάνονται 40 GCN μονάδες επεξεργασίας, που μας προσφέρουν 1800 stream processors. Μεταφράζοντας σε απόλυτα νούμερα, έχουμε να κάνουμε με pixel fillrate 29,6 GPixels/s και texture fillrate 118,4 GTexels/s κατά τους stock χρονισμούς. Με την επεξεργαστική ισχύ να φτάνει τα 3,79 TFLOPS, άφθονη για κάθε πιθανό σενάριο! |
Overclock & Dual BIOS Και ενώ το Tahiti XT έρχεται με προδιαγραφές 925/1375MHz, η Sapphire θεώρησε πως η 7970 μπορεί να προσφέρει αρκετά περισσότερα. Έτσι, έρχεται factory overclocked στα 950MHz στον πυρήνα, με τις μνήμες στα 1425 MHz, έτσι ώστε να έχετε ακόμα καλύτερες επιδόσεις, out of the box. Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι παραπάνω, η Sapphire HD 7970 Dual-X διαθέτει διπλό BIOS, με το δεύτερο προφίλ να είναι πιο επιθετικό και το οποίο ανεβάζει τα ρολόγια στα 1000/1450MHz! |
3 GB GDDR5 RAM Η HD 7970 εξοπλίζεται με 3GB GDDR5 VRAM, χρονισμένη στα 1450MHz με πλήρες εύρος διαύλου 384-bit και μέγιστη θεωρητική μεταφορά δεδομένων έως και 264GB/s, για απολαυστικό gaming σε μεγάλες αναλύσεις χωρίς περιορισμούς! |
Dual-X cooling Το σύστημα ψύξης που έχει αναπτύξει η Sapphire σε όλο της το μεγαλείο! Μια πλήρως αλουμινένια ψύκτρα σε συνδυασμό με 5 χάλκινα heatpipes και 2 εξαιρετικά ήσυχους PWM ανεμιστήρες των 90mm θα αναλάβουν να κρατήσουν δροσερή την κάρτα σας σε οποιοδήποτε φόρτο. |
PCI Express Gen 3.0 Ο PCI Express 3.0 δίαυλος αποτελεί πλέον το νέο πρότυπο διασύνδεσης μεταξύ μιας GPU και του υπόλοιπου συστήματος και φυσικά είναι στάνταρ στην νέα γενιά 7000 της AMD. Το μεγαλύτερο bandwidth θα φροντίσει ώστε η κάρτα σας να μην διψάει από δεδομένα ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις. |
AMD Eyefinity 2.0 Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την νέα κάρτα γραφικών σας με το Eyefinity! Το αναβαθμισμένο πλέον πρότυπο σας δίνει την δυνατότητα σύνδεσης έως και 6 οθονών ταυτόχρονα, αλλάζοντας την οπτική γωνία που έχετε για το gaming! |
AMD PowerTune και ZeroCore Power Μεγάλη δύναμη δεν σημαίνει πλέον και αναλόγως μεγάλη κατανάλωση. Με το PowerTune η κάρτα σας δεν θα υπερβεί ποτέ τα όρια θερμικής ανοχής της (TDP) ενώ με το ZeroCore Power ανιχνεύεται πότε δεν γίνεται χρήση της ώστε με την απενεργοποίησή της η κατανάλωση να πέσει σε κάτι λιγότερο από 3W! Η «πράσινη» τεχνολογία στα καλύτερά της. |
GPGPU & Home Theater capabilities with AMD Media Accelerator Μια κάρτα γραφικών δεν προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για παιχνίδια. Μέσω του VCE έχετε την δυνατότητα μετατροπής βίντεο με αρκετά υψηλές επιδόσεις, κάνοντας την διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ. Επίσης με τα UVD 3.0 και MVC (Multi-view Video Coding) γίνεται επιτάχυνση κατά την αναπαραγωγή High Definition 3D Video απαλλάσσοντας τον φόρτο από τον επεξεργαστή σας, ενώ μέσω της εξόδου HDMI 1.4a έχετε πολυτελείς 7.1 ακροάσεις σε οποιαδήποτε HDTV! |
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πυρήνα Tahiti, μπορείτε να δε να δείτε σε προηγούμενό μας review. Η Sapphire HD 7970 Dual-X πηγαίνει κατʼ ευθείαν στον πάγκο του HWBox! Για μια ενδελεχή εξέταση, μπορείτε να γυρίσετε σελίδα.
Σειρά έχει πλέον να μελετήσουμε από κοντά την Sapphire HD 7970 Dual-X!
Αντιλαμβάνεται κανείς, πως η συσκευασία σε ένα τόσο δυνατό κομμάτι hardware έχει δευτερεύοντα ρόλο, εντούτοις θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά. Το θέμα που υπάρχει είναι το ίδιο για όλη τη σειρά Radeon HD 7000 series που παράγεται από την Sapphire. Έτσι και εδώ, η…κοπέλα στο «χακί» με τα πλούσια κάλλη και τον οπλισμό της κάνει την εμφάνισή της για μια ακόμα φορά. Πέρα από τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που φιλοξενεί η HD 7970 και την πληθώρα βραβείων που έχει λάβει η Sapphire ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για overclock, εντούτοις ο «ψαγμένος» αγοραστής σίγουρα το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το γεγονός της ύπαρξης του συνοδευτικού software Sapphire TriXX μέσω του οποίου μπορούμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα μέχρι τα όριά της. Πριν αφήσουμε την συσκευασία, θα κοιτάξουμε το bundle, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε κάτι λιγότερο από “υπερπλήρες” ! DVI to VGA adaptor, miniDP to DisplayPort, HDMI to DVI, mini DP to DVI, crossfire bridge καθώς και το γνωστό πλέον HDMI καλώδιο 1.5 μέτρου, συνοδευτικό DVD και Sapphire case badge είναι ίσως ότι πιο πλούσιο έχουμε συναντήσει σε συνοδευτικά, έτσι ώστε ακόμη και στο ακραίο σενάριο χρήσης 4 οθονών να μην σας λείψει οποιοσδήποτε μετατροπέας!
Και πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης, την ίδια την Sapphire HD 7970! Σε πολλά πράγματα μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, όμως θα αναφερθούμε σε κάτι αρκετά μικρό αλλά εξίσου σημαντικό. Κοιτάζοντας πάνω από το PCI Express slot, παρατηρούμε το λογότυπο της AMD, οπότε εύκολα μπορούμε να υποψιαστούμε πως πρόκειται για reference PCB design που παρέχει η AMD προς τους συνεργάτες της.
Συνεχίζοντας λοιπόν από αυτή την λεπτομέρεια, η επόμενη παρατήρηση είναι το πόσο πανομοιότυπο είναι το σύστημα ψύξης με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις HD 6970 καθώς και στη HD 7950, αμφότερες υλοποιήσεις της Sapphire. Με μοναδική λεπτομέρεια πως αυτή την φορά η Sapphire του έδωσε ένα πιο επίσημο όνομα, το Dual-X, ενώ πρόσθεσε και μία έξτρα πινελιά νίκελ κάτω από τον αριστερό ανεμιστήρα, ώστε να σπάσει την μονοτονία . Επειδή δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε συνεχώς, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα προηγούμενα μας review (Sapphire Radeon HD 7950, Sapphire HD 6970) για μια προσεκτική εξέταση. Οπότε, ήρθε η ώρα να διαλύσουμε, στην κυριολεξία, την κάρτα!
Τέσσερις βίδες αρκούν για να στηρίξουν το Dual-X σύστημα, ενώ άλλες 5 συγκρατούν τα διάφορα heatsinks που ψύχουν τα υπόλοιπα στοιχεία της κάρτας πέρα από τον πυρήνα, με κάποια από τα heatsinks να έχουν μορφή ψύκτρας όχι μόνο για καλύτερη απόδοση, αλλά και για δημιουργήσουν μια «στρωτή» ροή αέρα. Η επαφή με τα στοιχεία γίνεται μέσω θερμοαγώγιμων αυτοκόλλητων αρκετά καλής ποιότητας.
Με την κάρτα πλέον εντελώς «γυμνή», ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το PCB είναι σκούρο καφέ, που τείνει προς το μαύρο σε χαμηλό φωτισμό και αποτελεί σίγουρα ένα θετικό στοιχείο, καθώς αναδεικνύει την performance πλευρά της συγκεκριμένης GPU, αλλά και την ομορφαίνει καθώς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα κομμάτια hardware παρόμοιων χρώμάτων, ομορφαίνοντας το εσωτερικό του κουτιού. Το μάτι πέφτει κατευθείαν πάνω στον γιαλιστερό πυρήνα, ο οποίος έχει διαστάσεις 365 mm^2. Για να αποφύγει η AMD οποιοδήποτε… «στραβοπάτημα» ενίσχυσε το package με ένα κάλυμμα μετάλλου, αφήνοντας εκτεθειμένο μόνο το die για το σύστημα ψύξης. Τριγύρω από τον πυρήνα είναι τοποθετημένα 12 modules των 256MB και κατασκευής Hynnix, δίνοντας μας το πλήρες σύνολο των 3GB VRAM. Εδώ λοιπόν έρχεται μια μικρή διαφορά, καθώς ενώ το PCB είναι το reference που παρέχει η AMD, για την τροφοδοσία του κυκλώματος υπάρχουν 7 φάσεις, μία παραπάνω δηλαδή απ'οσο έχουν οι reference, και οι οποίες ψύχονται με ένα από τα heatsinks. Το αρκετά πυκνοκατοικημένο PCB συμπληρώνουν οι 2 παροχές τροφοδοσίας, μια 8pin και μια 6pin, ώστε να καλύψουν την ενεργειακή απαίτηση των 210W που ζητά η HD 7970. Τέλος, στο άνω «χείλος» της κάρτας υπάρχουν 2 Crossfire fingers ενώ δεν λείπει και ο διακόπτης του διπλού BIOS, κάτι για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενη σελίδα, και το οποίο διαθέτει δυο θέσεις, μια για το «συντηρητικό» προφίλ (θέση 1) και μια για το επιθετικό (θέση 2), με την πρώτη θέση να είναι και η προεπιλεγμένη από την Sapphire.
Τέλος, όσον αφορά τις διαθέσιμες εξόδους, θα συναντήσουμε μια απο τα ίδια όπως και στις περισσότερες GPUs της AMD, δηλαδή μια Dual-link DVI, μια HDMI 1.4 και 2 mini DisplayPort, αλλά μην αμελούμε πως η Sapphire μας παρέχει όλα τα "καλούδια" για οποιαδήποτε μετατροπή χρειαστούμε.
Η Sapphire HD 7970 Dual-X τοποθετείται στο πρώτο PCI Express slot του μηχανήματος της δοκιμής μας. Ας δούμε πως πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές μας!
Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire Radeon HD 7950 από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!
Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:
- DiRT 3
- FarCry 2
- Crysis 2
- World in Conflict
- F1 2011
- S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat
- Lost Planet 2
- HAWX 2
Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance και extreme mode του 3D Mark Vantage, το performance και extreme mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να υπερχρονίσουμε την κάρτα, βρίσκοντας τα μέγιστα ρολόγια με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:
- 3D Mark 06
- 3D Mark Vantage Performance και Extreme
- 3D Mark 11 Performance και Extreme
- Unigine Heaven Benchmark Custom & Ultra Settings
Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.
Σύστημα Δοκιμών |
Hardware | |
: Motherboard : | Gigabyte Z68X-UD3P-B3 |
: CPU : | Core i5 2500K 4c/4t @ 4.5GHz |
: RAM : | Corsair XMS3 8GB DDR3 1600MHz @ 9-9-9-24 1T |
: SSD : | Intel 510 Series 120GB |
: PSU : | Corsair TX650 V2 |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit SP1 |
: CPU Cooler : | Corsair H100 |
: Case : | Fractal Design Define R3 |
: Driver Version : | Catalyst 12.3 |
DiRT 3
Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
Τι να πεί κανείς για τα πρώτα αποτελέσματα! Η Sapphire HD 7970 Dual-X δείχνει να είναι ικανή να καταβροχθήσει οτιδήποτε την ταϊσετε! Για να δούμε όμως, θα συνεχιστεί αυτό στα επόμενα benchmarks;
Crysis 2
Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.
Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;
World in Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat
Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.
Μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε αυτήν την σελίδα. Το F1 2011 δείχνει να "τερματίζει" γύρω στα 120 FPS, πράγμα που δείχνει την αρκετά CPU limited φύση της EGO Engine. Στο S.T.A.L.K.E.R, από την άλλη, και ενώ έχουμε αρκετά υγιή average framerates, παρατηρούμε μεγάλες "βουτιές" που αντικατοπτρίζονται στα minimum FPS. Κανένας λόγος ανησυχίας όμως, καθώς είτε πρόκειται για driver issue είτε για κάτι άλλο, ακόμα και στα 1080p δεν πρόκειται να πέσει το gaming experience. Συνεχίζουμε λοιπόν!
Lost Planet 2
Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.
H.A.W.X. 2
Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.
Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAWX 2.
3D Mark & Unigine Heaven
3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.
3D Mark 06 και Unigine Heaven
3D Mark 11 Performance & Extreme Presets
3D Mark Vantage Performance & Extreme Presets
Δυνατά τα αποτελέσματα στα μετροπρογράμματα μας, εντούτοις όχι αρκετά ώστε να αναδείξουν την HD 7970 ως την πιο δυνατή Single GPU κάρτα του πλανήτη. Οι λόγοι που συμβαίνουν είναι δυο: Αρχικά ο ανταγωνιστής, η GTX 680, έχει στην διάθεσή του έναν καλύτερο Tesselator, και αυτό φαίνεται κυρίως στο 3D Mark 11. Αφεταίρου, ο ίδιος ανταγωνιστής έχει αρκετά υψηλότερο core clock- οπότε δεν μιλάμε για μια δίκαια σύγκριση.
Τι θα συμβεί όμως όταν ανεβάσουμε τα ρολόγια της HD 7970; Η απάντηση στην σελίδα που ακολουθεί!
Overclocking
Αφού τελειώσαμε λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματα, πάμε σε κάτι το οποίο ανυπομονούσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή, να ξεφύγουμε από τα αρχικά clock speeds και να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να φτάσουμε την 7970 στα όρια με την παραδοσιακή αερόψυξη!
Πριν ξεκινήσουμε, θα δούμε τι εργαλεία μας παρέχει από μόνη της η Sapphire HD 7970 Dual-X. Εν αρχή, έχουμε το διπλό BIOS το οποίο έχει 2 προφιλ: το πρώτο, το οποίο χρησιμοποιήσαμε στις προηγούμενες δοκιμές μας , έρχεται με default clocks στα 950/1425MHz, ελαφρώς πιο ανεβασμένα από τα stock προτείνει η AMD. Έπειτα το δεύτερο προφίλ έχει ελαφρώς πιο «επιθετική» τακτική ανεβάζοντας τα ρολόγια στα 1000/1450MΗz για μνήμες και πυρήνα, δίνοντας μία αρκετά καλή «ενίσχυση» στις επιδόσεις. Παράλληλα όμως με τους χρονισμούς, αλλάζει και το προφίλ των ανεμιστήρων, οι οποίοι θα περιστρέφονται ελαφρώς παραπάνω. Σε αυτό το σημείο όμως να τονίσουμε πως δεν υπήρξε εμφανής αναφορά πως η θέση «2» είναι αυτή που προσφέρει τα υψηλότερα ρολόγια, οπότε είναι πιθανό αρκετός κόσμος να μην το γνωρίζει και να μείνει με το αρχικό προφίλ.
Η αλήθεια όμως να λέγεται, σε μια τόσο δυνατή κάρτα, είναι το +50 MHz το καλύτερο που μπορεί να μας προσφέρει; Για να σας προϊδεάσουμε, φυσικά και όχι! Γιʼ αυτό το λόγο στραφήκαμε στο δεύτερο εργαλείο, το overclocking utility που μας προσφέρει η Sapphire, το TriXX, μέσω του οποίου μπορούμε να μεταβάλλουμε τόσο τους χρονισμούς όσο και την τάση που θα δώσουμε στον πυρήνα.
Έτσι λοιπόν επιλέξαμε να δοκιμάσουμε σε 2 φάσεις. Πρώτη φάση ήταν να υπερχρονίσουμε κρατώντας την default τάση στα 1.17V. Το μέγιστο σταθερό που επιτύχαμε ήταν τα 1100, ήτοι 150MHz παραπάνω στον πυρήνα ενώ επιλέξαμε να μείνουμε συντηριτικοί στους χρονισμούς της μνήμης. Όπως θα δείτε και στα αποτελέσματα, η απόδοση αυξήθηκε κατά 9% στο 3D Mark 11 Performance, 12% στο 3D Mark 11 Performance, 7% στο Unigine και στο Crysis 2, δίνοντάς μας κατά μέσο όρο 9% αύξηση στις επιδόσεις για περίπου 21,5% παραπάνω clock στον πυρήνα.
Σε δεύτερη φάση, υπερβήκαμε το 1.17V του πυρήνα και φτάσαμε στο μέγιστο επιτρεπτό όριο του 1.3V που έχει επιλέξει η Sapphire για λόγους προστασίας του πυρήνα. Με αυτήν την τάση φτάσαμε στα 1220/1800MHz, δηλαδή +270MHz στον πυρήνα και +500MHz στις μνήμες, o/c που αγγίζει το 28,4% και 44% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα; Πραγματική απογείωση στο 3D Mark 11 με +1577 (20%) 3DMarks , 26% παραπάνω στο Extreme mode, ενώ η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες μετρήσεις, φτάνοντας ένα δυνατό 21% αύξηση κατά μέσο όρο.
Φυσικά τα ποσοστά δεν λένε πάντα την αλήθεια. Κοιτάζοντας τόσο τα benchmarks όσο και τα framerates σε απόλυτα νούμερα, το αποτέλεσμα φαντάζει ακόμα καλύτερο, καθώς όχι μόνο μιλάμε για αύξηση στα average frames per second, αλλά και αύξηση στα minimum frames! Τελικό συμπέρασμα; Με την ευλογία των 28 νανομέτρων, μπορείτε να κλοκάρετε άφοβα και τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν!
Overclocking Scaling σε Benchmarks
Overclocking με stock vGPU @ 1.17V
Overclocking με raised vGPU @ 1.3V
Overclocking Scaling σε Games
Ας συνοψίσουμε τι ήταν αυτό που τελικά μας παρουσίασε η Sapphire HD 7970 Dual-X. Όπως σίγουρα μπορείτε να αντιληφθείτε, είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι από ένα τόσο δυνατό κομμάτι hardware.
Στο γενικότερο σύνολο δεν υπάρχει κάτι το οποίο χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι η συνταγή της επιτυχίας από την AMD, την οποία «δανείστηκε» η Sapphire, πρόσθεσε τα δικά της στοιχεία, και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο δυνατές κάρτες που έχουμε δει μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να είναι το… θεριό που βρυχάται! Το Dual-X εξασφαλίζει στην HD 7970 την ήσυχη και απρόσκοπτη λειτουργία της σε οποιοδήποτε φόρτο. Στο κομμάτι των επιδόσεων, αυτό που θεωρήσαμε ως ορθή επιλογή και σας παρουσιάσαμε σήμερα, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορεί να καταφέρει αυτή η GPU. Με τα πρώτα επίσημα benchmarks του μεγάλου αντιπάλου μόλις να έχουν βγει στην επιφάνεια, GTX 680, η HD 7970 δεν φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό- το μόνο που ίσως υστερεί είναι ένας αρκετά δυνατός tesselator, ο οποίος αν και σίγουρα αναβαθμισμένος από την προηγούμενη γενιά, χάνει πόντους σε σχέση με τον αντίπαλο.
Κάτι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως η κάρτα καθώς βρίσκεται σε φόρτο παρουσιάζει ηλεκτρικό θόρυβο. Αν και η έντασή του δεν είναι μεγάλη, μπορεί να προβληματίσει κάποιους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν μεμονωμένο γεγονός στο δείγμα μας ή γενικό φαινόμενο, ούτε αν αυτό θα διορθωθεί σε επόμενα revisions της κάρτας. Αν εξαιρέσουμε αυτό το δεδομένο, η Sapphire HD 7970 Dual-X κερδίζει επάξια το βραβείο "Silence" καθώς θα χρειαστεί να προσπαθήσετε για να καταφέρετε να κάνετε τους 2 ανεμιστήρες της να ακούγονται!
Το ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί , είναι αν αξίζει η αγορά αυτής της κάρτας. Κακά τα ψέματα, η συγκεκριμένη GPU προορίζεται για μια μειοψηφία, τους enthusiast και τους overclockers . Και το λέμε αυτό διότι το τίμημα που θα χρειαστεί να καταβάλλετε είναι αρκετά υψηλό. Με τιμή που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 550?, τόσο η υλοποίηση της Sapphire όσο και γενικά η HD 7970 σαν οντότητα φαντάζει προϊόν μόνο για τους θερμόαιμους του hardware που θέλουν το “latest and greatest” στο σύστημά τους. Αν λοιπόν είστε enthusiast user με απαιτητικό gaming όπου χρειάζεται και το τελευταίο καρέ είτε Overclocker που θα «ξεζουμίσει» την κάρτα μέχρι και το τελευταίο πόντο που μπορεί να δώσει, τότε η HD 7970 είναι από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορέσετε να κάνετε! Ήδη έχει προαναγγελθεί μείωση στην προτεινόμενη τιμή αγοράς της , εντούτοις δεν παύει να είναι μια τιμή που δεν αντέχουν πολλά πορτοφόλια.
Ήττα, ισοπαλία ή νίκη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά δυνατός. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς τα GPU wars συνεχίζονται!
Με βάση όλα τα παραπάνω, η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
Άλλο ένα review έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!