ASUS Rampage IV Formula Review: LGA2011 mayhem!
Για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα socket η ASUS δίνει το παρόν. Με μια ιστορία που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω και με μεράκι για δουλειά και βελτίωση έρχεται να πάρει τα ινία και στο Χ79. Ποιος δεν θυμάται την θρυλική Rampage Extreme (s775) ή την "αθάνατη" Rampage III Extreme! Η ASUS, και πιο συγκεκριμένα το Republic of Gamers προσπαθεί από το 2006 και έπειτα να καλύψει και τον πιο απαιτητικό gamer αλλά και τον πιο extreme overclocker. Με επιμονή και συνέπεια στην ποιότητα κατασκευής, τις καινοτομίες, την σταθερότητα και το δυναμικό design μας αποκαλύπτει το νέο μέλος της νέας οικογένειας που ακούει στο όνομα ASUS Rampage IV Formula. Για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα socket η ASUS δίνει το παρόν. Με μια ιστορία που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω και με μεράκι για δουλειά και βελτίωση έρχεται να πάρει τα ινία και στο Χ79. Ποιος δεν θυμάται την θρυλική Rampage Extreme (s775) ή την "αθάνατη" Rampage III Extreme! Η ASUS, και πιο συγκεκριμένα το Republic of Gamers προσπαθεί από το 2006 και έπειτα να καλύψει και τον πιο απαιτητικό gamer αλλά και τον πιο extreme overclocker. Με επιμονή και συνέπεια στην ποιότητα κατασκευής, τις καινοτομίες, την σταθερότητα και το δυναμικό design μας αποκαλύπτει το νέο μέλος της νέας οικογένειας που ακούει στο όνομα ASUS Rampage IV Formula.
Πήρε χρόνια η προσπάθεια για την κορυφή. Το ASUS ROG δεν έχει γίνει μόνο σήμα κατατεθέν για τους gamers, αλλά το 2011 έγινε και το "επίσημο" σήμα των απανταχού overclockers. Ο λόγος ήταν κυρίως η ανασυγκρότηση του RnD τμήματος του Republic of Gamers. Έφυγαν πολλοί αλλά ήρθαν και πολλοί και έτσι μιλάμε για ένα αναγεννημένο τμήμα με επικεφαλής τον Peter Tan γνωστό στα forum με το nickname Shamino! Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά οι επιδόσεις και η αξιοπιστία που προσφέρει το ROG. Η ASUS κέρδισε με διαφορά στο P67/Z68. Έτσι, με τον αέρα του νικητή, υποδέχεται το νέο socket της Intel, το LGA2011.
Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσίασε αρκετά ROG προϊόντα. Άλλα μικρά όπως η Maximus IV Gene-Z και άλλα μεγαλύτερα όπως η Rampage III Black Edition και η Maximus IV Extreme. Αυτή την φορά στα χέρια μας και πιο συγκεκριμένα στα εργαστήρια του HwBox βρέθηκε η ASUS Rampage IV Formula. Η αλήθεια είναι πως η Formula δεν έχει "ακουστεί" όσο η Extreme και αυτό μας κάνει ακόμα πιο ύποπτους. Τι θα λέγατε να αρχίσουμε να "ξεντύνουμε" την ASUS Rampage IV Formula;
Η πρώτη ματιά
Κάθε νέο προϊόν όταν το κοιτάμε μας αφήνει με κάποια ιδιαίτερη αίσθηση, έτσι και η ASUS Rampage IV Formula. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η ASUS δεν έχει κάνει τρομακτικές αλλαγές στο design της εν λόγω μητρικής. Ο συνηθισμένος σχεδιασμός και τα κλασσικά χρώματα του ROG είναι εκεί για ακόμα μια φορά. Ο συνδυασμός του κόκκινου και του μαύρου κυριαρχεί για ακόμα μια φορά. Η ASUS ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που έχει εδώ και χρόνια! Εντύπωση μας έκανε η "λωρίδα" που καταλήγει στο chip της Supreme FXIII. Αναλυτικά θα δούμε όλες τις τεχνολογίες της στις επόμενες σελίδες.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της ASUS Rampage IV Formula, βρίσκουμε τα παρακάτω:
• Εγχειρίδιο χρήσης
• I/O Shield
• 4 x SATA 3Gb/s cables
• 4 x SATA 6Gb/s cables
• 3-Way SLI bridge
• SLI bridge
• CrossFire cable
• Q-connector (2 σε 1)
• ROG Connect cable
• ROG theme label
• 12 σε 1 ROG Cable Labels
• X-Socket pad
• ROG Door Hanger
• BATTLEFIELD 3 Key Codes
• BATTLEFIELD 3 Lanyards
Τα I/O Ports
H ASUS Rampage IV Formula σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:
• 1 x PS/2 Keyboard/Mouse port
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 6 x Audio jacks
• 6 x USB 2.0 (Η μια από αυτές τις θύρες μπορεί να μετατραπεί σε ROG Connect θύρα)
• 2 x eSATA 6Gb/s
• 4 x USB 3.0
• 1 x RJ45 LAN Jacks
• ROG Connect On/ Off διακόπτης
Όπως είναι κατανοητό η ASUS Rampage IV Formula έρχεται εξοπλισμένη σαν αστακός. Η ASUS δεν έκανε εκπτώσεις στο bundle και αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα. Εξοπλισμένη με όλα εκείνα τα features τελευταίας τεχνολογίας που θα εκτοξεύσουν τον επεξεργαστή σας στα ύψη και θα σας αφήσουν με την πιο γλυκιά γεύση του overclocking. Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά γι' αυτό πάμε ευθύς αμέσως στις μετρήσεις.
Σημείωση : Στην κατοχή μας είχαμε την ASUS Rampage IV Formula /BATTLEFIELD 3. Αυτό σημαίνει πως είχε δώρο το ολοκαίνουργιο παιχνίδι δράσης/περιπέτειας και στρατηγικής BATTLEFIELD 3. Φυσικά η μητρική πωλείται στα καταστήματα και χωρίς το παιχνίδι, προφανώς σε μειωμένη τιμή.
Extreme Engine Digi+ II
Το γνωστό Extreme Engine Digi+ έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί. Η ASUS Rampage IV Formula είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Έρχεται επανδρωμένη με ιαπωνικής κατασκευής 10K μαύρους μεταλλικούς πυκνωτές και με ψηφιακό VRM που βοηθά στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης. Το πακέτο Extreme Engine Digi+ II δίνει στην μητρική την απόλυτη αποδοτικότητα, σταθερότητα αλλά και 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και οι πυκνωτές που έχει σε σχέση με τους απλούς solid, έχουν πενταπλάσια διάρκεια ζωής. Φτάστε τον επεξεργαστή σας στα άκρα χωρίς να κολλήσετε πουθενά!
GameFirst
Το κομμάτι αυτό αφορά την σύνδεση της μητρικής στο διαδίκτυο. Η ROG εισάγει την τεχνολογία Game First, η οποία μας βοηθά να παραμένει σταθερή η ροή κίνησης της σύνδεσής μας. Πλέον, μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία, να ακούτε online μουσική, να κάνετε chat με τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε για τα ping σας. Παίξτε παιχνίδια και κάντε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, χωρίς να φοβάστε για το αν θα σας "σκοτώσει" ο αντίπαλός σας.
ROG Connect
Tweakαρε το σύστημά σου με τον πιο εύκολο τρόπο. Η ASUS έχει εγκαταστήσει μια USB θύρα εν ονόματι ROG Connect. Συνδέοντας ένα netbook σε αυτή την θύρα είστε σε θέση να ρυθμίσετε κάθε μεταβλητή επιλογή του συστήματός σας σε αληθινό χρόνο, όπως ακριβώς οι μηχανικοί αυτοκινήτων στην Formula1. Μπορείτε να αλλάξετε όλα τα ρεύματα ακόμα και να δείτε το POST code σε αληθινό χρόνο.
X-Socket
Μην μπείτε στην διαδικασία να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε την s1366 ψύκτρα για να πάρετε μια s2011 ψύκτρα. H ASUS έχει φροντίσει και γι' αυτό. Μέσα στο bundle της μητρικής υπάρχει το backplate για το s1366, οπότε αλλάζοντας backplate να μπορείτε να προσαρμόσετε την παλιά σας ψύκτρα. Φυσικά, παρέχεται και το αντίστοιχο εργαλείο για το ξεβίδωμα και βίδωμα του socket.
Mem TweakIt
Όταν αλλάζετε τις ρυθμίσεις των μνημών σας από το BIOS, συνήθως οι μητρικές αργούν να επανεκινήσουν. Η ASUS έχει την λύση, η οποία ακούσει το όνομα Mem Tweakit. Μέσω του προγράμματος αυτού μπορείτε να μεταβάλλεται δυναμικά τους χρονισμούς των μνημών σας σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο.
SupremeFX III™
Η SupremeFX IIΙ αποτελεί την πιο πρόσφατη λύση της ASUS για τις onboard κάρτες ήχου της. Οι SupremeFX III είναι 8-κάναλες κάρτες ήχου εξοπλισμένες με πυκνωτές χωρητικότητας 1500uF! Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου της ASUS μας εγγυάται καθαρότητα στον ήχο και φυσικά ήχο απαλλαγμένο από ripple. Αυτό που, κατά την γνώμη μας, απογειώνει την SupremeFX III είναι το ειδικά σχεδιασμένο και κόκκινα φωτιζόμενο layout της Rampage IV Formula! Πραγματικά εντυπωσιακό και μοναδικό!
Στο σημείο αυτό, θα κάνουμε μια ειδική μνεία γι' αυτό το feature του φωτισμού. Αυτή η led ταινία είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την ASUS Rampage IV Formula να ξεχωρίζει από τις άλλες μητρικές της ASUS! Για τα μάτια σας και μόνο τραβήξαμε κάποιες νυκτερινές φωτογραφίες για να νιώσετε τον hardcore χαρακτήρα που προσδίδει το feature αυτό στην μητρική!
Intel Gigabit LAN
Η εμπειρία της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο! Η λύση της Intel για το LAN είναι εδώ και καιρό γνωστή. Με το Intel Gigabit LAN, είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχει καλύτερη απόδοση και σταθερότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μειώνεται η χρήση του επεξεργαστή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Ζήστε την διαδικτυακή εμπειρία όπως ποτέ άλλοτε!
PCIe 3.0 Ready
Το τελευταίο PCI Express μας προσφέρει βελτιωμένο encoding και διπλάσια απόδοση σε σχέση με το PCIe 2.0. Το συνολικό bandwidth για μια x16 θύρα PCI 3.0 φτάνει τα 32GB/s, διπλάσιο δηλαδή από τα 16GB/s του PCIe 2.0.Επίσης, υπάρχει και υποστήριξη συσκευών PCI 2.0 και PCI 1.0. Βέβαια, θα αισθανθούμε την χρησιμότητα του PCI 3.0 όταν θα υπάρχουν και συσκευές που να το υποστηρίζουν. Η ASUS κοιτάει στο μέλλον και κοιτάει να καλύψει κάθε μελλοντική ανάγκη του χρήστη.
Ότι πιο σημαντικό σε μια μητρική, το Α και το Ω. Το BIOS είναι η "πηγή" απ' όπου το σύστημα θα αντλήσει την δύναμη για να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή πτυχή του hardaware σας. Η ASUS, όπως πλέον και όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μητρικών, χρησιμοποιεί το UEFI BIOS. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα reviews μας, το UEFI BIOS είναι αρκετά φιλικότερο στον χρήστη και έτσι αυτός μπορεί να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ευκολότερα. Κάντε το σύστημά σας να βγάλει φτερά με μόνο 2-3 clicks!
Το BIOS της Rampage IV Formula δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα BIOS της ASUS, σχεδόν καθόλου. Ας "ρίξουμε" όμως μια γρήγορη ματιά για να πάρετε μια γεύση του περί τίνος πρόκειται. Εκεί, υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτόματο και manual overclocking του επεξεργαστή, επιλογές για τους δίσκους σας και με ποια σειρά θέλετε αυτοί να bootάρουν. Επίσης, υπάρχει monitor που σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα, τις συχνότητες αλλά και τις θερμοκρασίες το συστήματός σας. Επιπλέον, σας δίνετε οι επιλογή ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των onboard συσκευών καθώς και παραμετροποίησης αυτών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η καρτέλα με το overview του συστήματός σας αλλά και τα 8 διαφορετικά BIOS profiles ώστε να δοκιμάζετε με άνεση κάθε διαφορετικό συνδυασμό ρυθμίσεων για να επιτύχετε το καλύτερο overclocking που κάνατε ποτέ!
Πάμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές για τους πιο προχωρημένους. Scrollάρωντας προς τα κάτω την σελίδα του Extreme Tweaker, θα δούμε να μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή και την ASUS Rampage IV Formula. Θα δείτε επιλογές όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage, το VTT και επιλογές που έχουν να κάνουν με τους χρονισμούς όπως το BCLK, το DRAM Frequency, CPU Multiplier, DRAM Timings και πολλά ακόμα. Προχορώντας στις επόμενες καρτέλες θα βρείτε επιλογές που σχετίζονται με τα features του επεξεργαστή και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν είτε με το Monitoring των ρευμάτων είτε με τους δίσκους είτε με τα onboard devices. Φυσικά, από μια μητρική της σειράς ROG, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιλογές Memory Bandwidth Booster και Xtreme Tweaking έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε ούτε 1 mark στα benchmarks σας.
Δεν είναι τυχαίο που όταν μιλάμε για την ASUS, συνεχώς εξυμνούμε το BIOS της και τον συσχετισμό που προσφέρει αυτό με το overclocking αλλά και την ευκολία. Για ακόμα μια φορά η ASUS πρωτοπορεί στον τομέα των settings. Όπως βλέπετε στις 2 παρακάτω εικόνες οι μηχανικοί της ASUS έχουν "κατασκευάσει" κάποια έτοιμα overclocked profiles για τον επεξεργαστή αλλά και για τις μνήμες RAM. Ιδιαίτερα για τις μνήμες υπάρχουν έτοιμα settings για 3 διαφορετικά είδη RAM-chips! Φανταστικό! Η δουλειά της που έχει κάνει η ASUS, είναι εμφανής για ακόμα μια φορά. Well done ASUS!
Τέλος, όπως πάντα θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official BIOS, όπως κάναμε και εμείς. Η ASUS συνεχίζει την καλή παράδοση με σταθερότητα και αξιοπιστία στα BIOS της. Μέχρι στιγμής είναι με διαφορά ότι καλύτερο σε BIOS μητρικής Χ79 έχουμε δουλέψει. Θα θέλαμε όμως μια πρωτοποριακή αλλαγή όπως έκανε η GIGABYTE με το 3D BIOS!
Μεθοδολογία
Γενικότερα, οι ROG μητρικές της ASUS έχουν σαν στόχο τους gamers. Ειδικότερα, όμως οι Formulas έχουν και έναν πιο γενικό "χαρακτήρα". Δεν μπορεί κανείς έτσι απλά να πει πως κατατάσσεται αμιγώς στα gaming motherboards. Έτσι, τα tests που της κάναμε είναι γενικότερου περιεχομένου και όχι μόνο games και overclocking benchmarks. Όπως και στα περισσότερα reviews μας, έτσι και σ' αυτό τρέξαμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με καθημερινές διεργασίες του H/Y, όπως είναι το Cinebench R11.5 και το x264. Επίσης, δοκιμάσαμε προγράμματα όπως το y-cruncher που θέτει σε λειτουργία όλα τα threads του επεξεργαστή. Φυσικά, δεν αφήσαμε απ' έξω τα SuperPi 1M και 32Μ όπως και τα wPrime 32M και 1024Μ. Έπειτα, δοκιμάσαμε το Memory Test του AIDA64 αλλά και προγράμματα συμπίεσης όπως το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν αφήσαμε εκτός τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11 που περιέχουν κάποια κατ' εξοχήν CPU tests. Το overclocking page είναι για ακόμα μια φορά στην θέση, δοκιμάζοντας την ASUS Rampage IV Formula σε πραγματικά ζόρικες συνθήκες!
Σύστημα δοκιμής
Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.
Όπως πάντα έτσι και αυτή την φορά, οι μετρήσεις έγιναν σε 3 ξεχωριστά στάδια, 3 διαφορετικά σετ ρυθμίσεων. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα βασικά settings που χρησιμοποιήσαμε.
Μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να δείτε και μόνοι σας την απόδοση της ASUS Rampage IV Formula...
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Το latency μειώνεται ανάλογα με το πόσο overclockαρισμένος είναι ο επεξεργαστής μας αλλά φυσικά και οι μνήμες μας. Από την stock συχνότητα στο OC1 παρατηρούμε μια φυσιολογική διαφορά στο latecny, όπως δηλαδή το περιμέναμε. Δυστυχώς, από το OC1 στο OC2 δεν παρατηρούμε την ίδια διαφορά. Είναι λογικό καθώς οι μνήμες μας είναι στα ίδια ρολόγια overclockαρισμένες, οπότε το benchmark έχει ουσιαστικά μας δείχνει την απόδοση του επεξεργαστή μας. Όπως και στο review της ASUS Maximus IV Gene-Z, έτσι και εδώ χρησιμοποιήσαμε το ίδιο "κακό" κιτάκι της Kingston. Τα νούμερα με καλύτερες μνήμες σαφώς δεν θα είναι αυτά!
Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Setting στα OC1, αλλά όχι παρόμοια διαφορά από OC1 σε OC2. Και σε αυτό το κομμάτι ευθύνονται η συχνότητα των μνημών. Όπως και να έχει όμως η διαφορά φαίνεται!
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το PCMark7 είναι ο άτυπος αντικαταστάτης του PCMark 2005. Είναι δηλαδή ένα benchmark που τεστάρει όλα τα μέρη του συστήματός μας. Όπως είναι λογικό και επόμενο στην εξέλιξη του benchmark αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα, ο ρόλος της μητρικής είναι σημαντικός. Η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αποδοτικότητα του συστήματός μας είναι αρκετά καλή σε σχέση με τα ρολόγια και τους χρονισμούς που χρησιμοποιούσαμε στον επεξεργαστή και τις μνήμες μας.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Στο Cinebench πραγματικά οι επιδόσεις εκτοξεύτηκαν! Η αλήθεια είναι πως η διαφορά της απόδοσης από το Ζ68 ήταν αναμενόμενη μιας και το Cinebench είναι ένα multi-core benchmark!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Μπορεί το s2011 να είναι το καινούργιο socket της Intel αλλά απ' όσο φαίνεται το s1155 είναι εξοπλισμένο με περισσότερες τεχνολογίες που βοηθούν πιο ουσιαστικά στις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ.
SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Ας ρίξουμε και μια ματιά στα αγαπημένα benchmarks των overclockers. Απ' όσο παρατηρούμε, η ASUS δεν ξέχασε να βάλει για ακόμα μια φορά την συνταγή του επιτυχημένου efficiency στην Rampage IV Formula. Όπως και οι περισσότερες ASUS μητρικές είναι γρήγορες στο SuperPi έτσι και αυτή συνεχίζει την παράδοση...
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Καθόλου άσχημη η απόδοση της ASUS Ranmpage IV Formula, όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα. Το wprime είναι ένα από τα πιο απαιτητικά benchmarks και η ASUS Rampage IV Formula έδειξε και εδώ τον καλό της εαυτό. O 3860X φαίνεται να είναι πιο γρήγορος clock per clock από τον 980Χ!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατατοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται κοντά 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC2. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, είναι piece of cake για να φτάσετε τα 4500Mhz στην ASUS Rampage IV Formula.
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Το 7-zip δεν φαίνεται να "συγκινείται" και πολύ από τα ρολόγια και τους χρονισμούς των μνημών. Θα το καταλάβετε αν παρατηρήσετε τις διαφορές από Stock Settings σε OC1 και αντίστοιχα από OC1 σε OC2. Η απόδοση στο benchmark "φαίνεται" να εξαρτάται πιο πολύ από τον επεξεργαστή.
MaxxMem^2
To MaxxMem² αντιπροσωπεύει τον πλέον κλασικό τρόπο για να μετρήσετε το bandwidth που δύναται να αγγίξουν οι μνήμες του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα MemoryBlocks μεγέθους 16MB με 512MB, ξεκινά η εγγραφή κι η ανάγνωση και μέσα από διαδοχικές φάσεις καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημιουργού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που έχει η CPU Cache, όμως και πάλι το πρόγραμμα βγάζει καλύτερο score αναλόγως την συχνότητα λειτουργίας του CPU.
Ακούμε συνεχώς πως το Memory Bandwidth του Χ79 είναι τεράστιο, αλλά στους περισσότερους τα νούμερα του Read/Write/Copy δεν λένε κάτι. Μέσω του MaxxMem αυτά τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε score, που είναι πιο κατανοητό. Η διακύμανση των αποτελεσμάτων είναι απολύτως φυσιολογική και αναλογική μεταξύ των Stock Setting, ΟC1 Settings και OC2 Settings.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την ASUS Rampage IV Formula.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η ASUS Rampage IV Formula κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Όπως κάθε φορά έτσι και αυτή δεν θα κάνουμε περικοπές. Η overclocking σελίδα δίνει το παρόν σε ακόμα ένα HwBox-ROG review! Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που ένας overclocker και ιδιαίτερα σε συνθήκες subzero, αναζητά από μια μητρική. Αρχικά, σε καταστάσεις υπό του μηδέν το κυριότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει μια μητρική είναι η σωστή συμπεριφορά. Δηλαδή, να μην αλλιώνεται η συμπεριφορά της λόγω κρύου. Έπειτα, είναι η άμεση και σωστή ανταποκρισιμότητα. Κάθε φορά που ο overclocker θα αλλάζει μια ρύθμιση (μέσα σε λογικά όρια) να μπορεί η μητρική να τα εφαρμόζει χωρίς κολλήματα και αποφέροντας το σωστό αποτέλεσμα. Τέλος, είναι η επιτευξη του σωστού αποτελέσματα (efficiency) και φυσικά το overclockability. Είναι γνωστό πως και τα 2 παραπάνω τα ενσαρκώνουν οι ROG μητρικές αλλά ας πάμε να το δούμε και στην πράξη...
Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν :
ASUS Rampage IV Formula
Intel Core i7 3960X Extreme Edition
2 x 2 GTX2 2250C8 και
2 x 2 Kingston HyperX 2000 MHz CL9 KHX2000C9D3T1K2/4GX
Antec HCP 1200
Western Digital Raptor 74GB
Παρόλο που δεν ήταν αναγκαίο, για την ψύξη του επεξεργαστή μας χρησιμοποιήσαμε το Dragon F1 Gemini κάνιστρο του k|ngp|n. Όπως ίσως να ξέρετε, οι Sandy-Bridge επεξεργαστές δεν χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να αποδώσουν το μέγιστο. Μετά από δοκιμές, καταλάβαμε πως η καλύτερη θερμοκρασία για τον επεξεργαστή μας ήταν ανάμεσα στους -40C με -55C, οπότε και κρατούσαμε σταθερή την θερμοκρασία στους -50C. Δυστυχώς, δεν είχαμε κάποια αξιόλογη κάρτα γραφικών για να benchάρουμε οπότε θα περιοριστούμε σε κάποια 2D benchmarks.
Ο επεξεργαστής που έχουμε, γνωρίζαμε από πιο πριν στα πόσα Mhz clockάρει. Σε ASUS Rampage IV Extreme "φτάνει" κάπου πιο πάνω από τα 5300 Mhz. Ώρα λοιπόν, να τον δοκιμάσουμε στην πιο "mainstream" λύση της ASUS δηλαδή στην Rampage IV Formula. Κάποιος ίσως να έκανε την λογική σκέψη ότι ακόμα και ελάχιστα Mhz να χανόντουσαν! Όπως αποδεικνύεται παρακάτω όμως ο 3960Χ clockάρει ακριβώς στα ίδια ρολόγια με αυτά που "έπιασε" και στην ASUS Rampage IV Extreme!
Στο σημείο αυτό, για ακόμα μια φορά αξίζει να επισημάνουμε την πρόοδο της ASUS στον τομέα του software. Στο review της Maximus Gene-Z είχαμε χρησιμοποιήσει το Turbo-V για να ανεβάσουμε τα ρολόγια του επεξεργαστή. Αυτή την φορά χρησιμοποιήσαμε την remote λύση της ASUS που ακούσει στο όνομα ROG Connect. Σωστά, θυμάστε! Αυτό το άσπρο καλώδιο που ενώνει τον Η/Υ που benchάρετε με έναν άλλον υπολογιστή και ουσιαστικά clockάρετε το πρώτο μηχναήμα μέσω του δεύτερυ Η/Υ.
Η αλήθεια είναι πως αυτός μας φάνηκε ένας πολύ φιλόδοξος τρόπος overclocking αλλά και τόσο αμφιλεγόμενος. Παρόλες τις εικασίες αποδειχθήκαμε λάθος! Το ROG Connect δούλεψε απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως bug. To συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας του.
Τελικά, για ακόμα μια φορά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Η ASUS Rampage IV Formula δεν υπολείπετε σε τίποτα από την Extreme στον τομέα του overclocking. Καθ' όλη την διάρκεια ήταν σταθερότατη και δεν αντιμετωπίσαμε κάποια περιέργη συμπεριφορά. Για να είμαστε αντικειμενικοί όμως στο Ρ67/Ζ68 και στο Χ79 το overclocking, ακόμα και το extreme overclocking, είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, με την ASUS όμως η ευκολία αυτή μετατρέπεται σε συνήθεια.
Εδώ και καιρό και κυρίως μετά τον ερχομό του Shamino, η ASUS έχει κάνει άλματα προόδου σε όλους τους τομείς των μητρικών της. Σίγουρα η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εϊναι η καλύτερη motherboard που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα σε X79 σύστημα, αναμφιβόλως! Ευχρηστία, επιδόσεις, παρουσιαστικό, κορυφαία ποιότητα κατασκευής είναι μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που την βάζουν ανάμεσα στις top X79 μητρικές.
Φυσικά, η ναυαρχίδα της ASUS για το X79 δεν είναι η Rampage IV Formula αλλά η Rampage IV Extreme. Η ASUS όμως δεν αφήνει να φανεί αυτό το κενό μεταξύ των δύο motherboards. Αρχικά, το BIOS support είναι ένα κυριολεκτικά απρόσμενο γεγονός. Στο θέμα BIOS έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Η ASUS συνεχίζει την παράδοση που την θέλει να έχει "σωστά" BIOS. Χωρίς κολλήματα, εύχρηστα, BIOS που θα ικανοποιήσουν τον χρήστη σε κάθε βαθμό!
Πάμε όμως και στο κομμάτι της αποδοτικότητας. Μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να έχουμε την μεγάλη της αδερφή που ακούσει στο όνομα Rampage IV Extreme αλλά η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με την εντύπωση μιας πολύ σταθερής και αποδοτικής μητρικής. Τόσο στο κομμάτι της mainstream χρήσης όσο και στο κομμάτι του overclocking, δεν έχουμε να της προσάψουμε κάτι αρνητικό.
Ας δούμε όμως και το τι παρουσιαστικό επέλεξε η ASUS για την X79 ROG σειράς της. Δεν χαλάει την επιτυχημένη συνταγή του κόκκινου με το μαύρο. Έτσι, για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα socket έχουμε μαύρο pcb με κόκκινες και μαύρες λεπτομέρειες. Αυτή την φορά στην χρωματική παλέτα της ASUS "εισβάλει" και το ανθρακί, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στην ψύκτρα του Southbridge! Οι ψύκτρες όπως και στο P67/Z68 είναι για ακόμα μια φορά κεραμικές. Αυτό που θα μας άρεσε και αναμέναμε να δούμε πως και πως ήταν ένα μαύρο ματ pcb. Δυστυχώς, η ASUS Rampage IV Formula δεν το είχε.
Σε αντίθεση με την GIGABYTE G1.Assassin 2, στην ASUS Rampage IV Formula ο ελεύθερος χώρος είναι περιορισμένος. Τα parts της μητρικής είναι κάπως στριμωγμένα, το γεγονός αυτό βέβαια δεν επηρεάζει στην ορθή λειτουργία της μητρικής. Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας και ευχρηστίας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το κούμπωμα της πρώτης PCIe κάρτας. Τοποθετώντας την ψύκτρα του επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ο χώρος "κλείνει" και δεν μπορεί ο χρήστης να φτάσει το κούμπωμα σε περίπτωση που θέλει να βγάλει την κάρτα γραφικών του από την μητρική. Λύση, φυσικά, πάντα υπάρχει αλλά με το αντίστοιχο πιθανό κόστος. Δεν μιλάει για οικονομικό κόστος αλλά δεν περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αιχμηρά αντικείμενα για να ξεκουμπωθεί η vga τότε πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν χαρακιές σε κάποια σημεία της μητρικής.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες, μπροστά στο θέαμα! Δεν είναι άλλο από την λεπτή αυτή κόκκινα φωτιζόμενη λωρίδα που καταλήγει στο chip της Supreme FX III. Πραγματικά, τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουμε το αληθινό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο κομμάτι δίνει μια μορφή επιθετικότητας και άγριας ομορφιάς στην ASUS Rampage IV Formula. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι παρόμοιο σε άλλη μητρική!
Ακόμα, η ASUS δίνει στους καταναλωτές της τα πλεονεκτήματα του debug poster, του Power/Reset Button, του GO Button και του CMOS. Πλέον, όλα τα παραπάνω φαίνεται να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό μιας ROG μητρικής αφού συνεχώς τα συναντάμε μπροστά μας. Είναι εργαλεία που αφορούν περισσότερο τους overclockers και σε συνδυασμό με το LN2 switch θα κάνουν το σύστημά τους πραγματικά γρήγορο!
Στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την απαραίτητη μνεία για το bundle της ASUS Rampage IV Fοrmula. Κάθε φορά που ανοίγουμε μια ASUS μητρική νιώθουμε πως ανοίξαμε την τυχερή σακούλα! Έτσι και αυτή την φορά. Το bundle είναι πλουσιοπάροχο και πληρέστατο. Μέχρι δεματικά και το κλειδάκι για το socket περιέχονται! Η έκδοση της μητρικής που λάβαμε περιείχε και το Battlefield 3 εντός της συσκευασίας όμως κυκλοφορεί και χωρίς το παιχνίδι! Added value!
Τέλος, είναι μια από εκείνες τις λίγες φορές που σας συνιστούσαμε μια ROG μητρική για το καθημερινό σας μηχάνημα. Ο λόγος πέρα των παραπάνω είναι φυσικά και οικονομικός. Η ASUS Rampage IV Formula κοστίζει περίπου 325 ευρώ στην ελληνική αγορά και ίσως αρκετά φτηνότερα σε καταστήματα του εξωτερικού.
P.S : Σε γενικές γραμμές θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια πράγματα για το Intel X79. Σίγουρα οι επιδόσεις του Χ79 είναι οι κορυφαίες και σαφώς καλύτερες από το προηγούμενο extreme socket που ήταν το Χ58. Κατά την γνώμη μας μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το Χ58 σας, οι διαφορές σε mainstream εργασίες δεν αξίζουν την χρηματική διαφορά. Περιμένετε λίγο καιρό ακόμα για τους Ivy Bridge ώστε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων!
Πήρε χρόνια η προσπάθεια για την κορυφή. Το ASUS ROG δεν έχει γίνει μόνο σήμα κατατεθέν για τους gamers, αλλά το 2011 έγινε και το "επίσημο" σήμα των απανταχού overclockers. Ο λόγος ήταν κυρίως η ανασυγκρότηση του RnD τμήματος του Republic of Gamers. Έφυγαν πολλοί αλλά ήρθαν και πολλοί και έτσι μιλάμε για ένα αναγεννημένο τμήμα με επικεφαλής τον Peter Tan γνωστό στα forum με το nickname Shamino! Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά οι επιδόσεις και η αξιοπιστία που προσφέρει το ROG. Η ASUS κέρδισε με διαφορά στο P67/Z68. Έτσι, με τον αέρα του νικητή, υποδέχεται το νέο socket της Intel, το LGA2011.
Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσίασε αρκετά ROG προϊόντα. Άλλα μικρά όπως η Maximus IV Gene-Z και άλλα μεγαλύτερα όπως η Rampage III Black Edition και η Maximus IV Extreme. Αυτή την φορά στα χέρια μας και πιο συγκεκριμένα στα εργαστήρια του HwBox βρέθηκε η ASUS Rampage IV Formula. Η αλήθεια είναι πως η Formula δεν έχει "ακουστεί" όσο η Extreme και αυτό μας κάνει ακόμα πιο ύποπτους. Τι θα λέγατε να αρχίσουμε να "ξεντύνουμε" την ASUS Rampage IV Formula;
Η πρώτη ματιά
Κάθε νέο προϊόν όταν το κοιτάμε μας αφήνει με κάποια ιδιαίτερη αίσθηση, έτσι και η ASUS Rampage IV Formula. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η ASUS δεν έχει κάνει τρομακτικές αλλαγές στο design της εν λόγω μητρικής. Ο συνηθισμένος σχεδιασμός και τα κλασσικά χρώματα του ROG είναι εκεί για ακόμα μια φορά. Ο συνδυασμός του κόκκινου και του μαύρου κυριαρχεί για ακόμα μια φορά. Η ASUS ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που έχει εδώ και χρόνια! Εντύπωση μας έκανε η "λωρίδα" που καταλήγει στο chip της Supreme FXIII. Αναλυτικά θα δούμε όλες τις τεχνολογίες της στις επόμενες σελίδες.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της ASUS Rampage IV Formula, βρίσκουμε τα παρακάτω:
• Εγχειρίδιο χρήσης
• I/O Shield
• 4 x SATA 3Gb/s cables
• 4 x SATA 6Gb/s cables
• 3-Way SLI bridge
• SLI bridge
• CrossFire cable
• Q-connector (2 σε 1)
• ROG Connect cable
• ROG theme label
• 12 σε 1 ROG Cable Labels
• X-Socket pad
• ROG Door Hanger
• BATTLEFIELD 3 Key Codes
• BATTLEFIELD 3 Lanyards
Τα I/O Ports
H ASUS Rampage IV Formula σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:
• 1 x PS/2 Keyboard/Mouse port
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 6 x Audio jacks
• 6 x USB 2.0 (Η μια από αυτές τις θύρες μπορεί να μετατραπεί σε ROG Connect θύρα)
• 2 x eSATA 6Gb/s
• 4 x USB 3.0
• 1 x RJ45 LAN Jacks
• ROG Connect On/ Off διακόπτης
Όπως είναι κατανοητό η ASUS Rampage IV Formula έρχεται εξοπλισμένη σαν αστακός. Η ASUS δεν έκανε εκπτώσεις στο bundle και αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα. Εξοπλισμένη με όλα εκείνα τα features τελευταίας τεχνολογίας που θα εκτοξεύσουν τον επεξεργαστή σας στα ύψη και θα σας αφήσουν με την πιο γλυκιά γεύση του overclocking. Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά γι' αυτό πάμε ευθύς αμέσως στις μετρήσεις.
Σημείωση : Στην κατοχή μας είχαμε την ASUS Rampage IV Formula /BATTLEFIELD 3. Αυτό σημαίνει πως είχε δώρο το ολοκαίνουργιο παιχνίδι δράσης/περιπέτειας και στρατηγικής BATTLEFIELD 3. Φυσικά η μητρική πωλείται στα καταστήματα και χωρίς το παιχνίδι, προφανώς σε μειωμένη τιμή.
Extreme Engine Digi+ II
Το γνωστό Extreme Engine Digi+ έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί. Η ASUS Rampage IV Formula είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Έρχεται επανδρωμένη με ιαπωνικής κατασκευής 10K μαύρους μεταλλικούς πυκνωτές και με ψηφιακό VRM που βοηθά στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης. Το πακέτο Extreme Engine Digi+ II δίνει στην μητρική την απόλυτη αποδοτικότητα, σταθερότητα αλλά και 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και οι πυκνωτές που έχει σε σχέση με τους απλούς solid, έχουν πενταπλάσια διάρκεια ζωής. Φτάστε τον επεξεργαστή σας στα άκρα χωρίς να κολλήσετε πουθενά!
GameFirst
Το κομμάτι αυτό αφορά την σύνδεση της μητρικής στο διαδίκτυο. Η ROG εισάγει την τεχνολογία Game First, η οποία μας βοηθά να παραμένει σταθερή η ροή κίνησης της σύνδεσής μας. Πλέον, μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία, να ακούτε online μουσική, να κάνετε chat με τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε για τα ping σας. Παίξτε παιχνίδια και κάντε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, χωρίς να φοβάστε για το αν θα σας "σκοτώσει" ο αντίπαλός σας.
ROG Connect
Tweakαρε το σύστημά σου με τον πιο εύκολο τρόπο. Η ASUS έχει εγκαταστήσει μια USB θύρα εν ονόματι ROG Connect. Συνδέοντας ένα netbook σε αυτή την θύρα είστε σε θέση να ρυθμίσετε κάθε μεταβλητή επιλογή του συστήματός σας σε αληθινό χρόνο, όπως ακριβώς οι μηχανικοί αυτοκινήτων στην Formula1. Μπορείτε να αλλάξετε όλα τα ρεύματα ακόμα και να δείτε το POST code σε αληθινό χρόνο.
X-Socket
Μην μπείτε στην διαδικασία να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε την s1366 ψύκτρα για να πάρετε μια s2011 ψύκτρα. H ASUS έχει φροντίσει και γι' αυτό. Μέσα στο bundle της μητρικής υπάρχει το backplate για το s1366, οπότε αλλάζοντας backplate να μπορείτε να προσαρμόσετε την παλιά σας ψύκτρα. Φυσικά, παρέχεται και το αντίστοιχο εργαλείο για το ξεβίδωμα και βίδωμα του socket.
Mem TweakIt
Όταν αλλάζετε τις ρυθμίσεις των μνημών σας από το BIOS, συνήθως οι μητρικές αργούν να επανεκινήσουν. Η ASUS έχει την λύση, η οποία ακούσει το όνομα Mem Tweakit. Μέσω του προγράμματος αυτού μπορείτε να μεταβάλλεται δυναμικά τους χρονισμούς των μνημών σας σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο.
SupremeFX III™
Η SupremeFX IIΙ αποτελεί την πιο πρόσφατη λύση της ASUS για τις onboard κάρτες ήχου της. Οι SupremeFX III είναι 8-κάναλες κάρτες ήχου εξοπλισμένες με πυκνωτές χωρητικότητας 1500uF! Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου της ASUS μας εγγυάται καθαρότητα στον ήχο και φυσικά ήχο απαλλαγμένο από ripple. Αυτό που, κατά την γνώμη μας, απογειώνει την SupremeFX III είναι το ειδικά σχεδιασμένο και κόκκινα φωτιζόμενο layout της Rampage IV Formula! Πραγματικά εντυπωσιακό και μοναδικό!
Στο σημείο αυτό, θα κάνουμε μια ειδική μνεία γι' αυτό το feature του φωτισμού. Αυτή η led ταινία είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την ASUS Rampage IV Formula να ξεχωρίζει από τις άλλες μητρικές της ASUS! Για τα μάτια σας και μόνο τραβήξαμε κάποιες νυκτερινές φωτογραφίες για να νιώσετε τον hardcore χαρακτήρα που προσδίδει το feature αυτό στην μητρική!
Intel Gigabit LAN
Η εμπειρία της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο! Η λύση της Intel για το LAN είναι εδώ και καιρό γνωστή. Με το Intel Gigabit LAN, είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχει καλύτερη απόδοση και σταθερότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μειώνεται η χρήση του επεξεργαστή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Ζήστε την διαδικτυακή εμπειρία όπως ποτέ άλλοτε!
PCIe 3.0 Ready
Το τελευταίο PCI Express μας προσφέρει βελτιωμένο encoding και διπλάσια απόδοση σε σχέση με το PCIe 2.0. Το συνολικό bandwidth για μια x16 θύρα PCI 3.0 φτάνει τα 32GB/s, διπλάσιο δηλαδή από τα 16GB/s του PCIe 2.0.Επίσης, υπάρχει και υποστήριξη συσκευών PCI 2.0 και PCI 1.0. Βέβαια, θα αισθανθούμε την χρησιμότητα του PCI 3.0 όταν θα υπάρχουν και συσκευές που να το υποστηρίζουν. Η ASUS κοιτάει στο μέλλον και κοιτάει να καλύψει κάθε μελλοντική ανάγκη του χρήστη.
[/COLOR] | ||
Socket | LGA2011 | |
CPU (Max Support) | Sandy Bridge E | |
Chipset | Intel® X79 Express | |
DDR3 Memory | 2400/2200/2133/2000/1800/1600/1333/1066 MHz | |
Memory Channel | Quad Channel | |
DIMM Slots | 4 x DIMM | |
Max Memory (GB) | 32 | |
PCIe x16 | 4 | |
PCIe x1 | 2 | |
SATA III | 2 | |
RAID | 0, 1, 5, 10 | |
LAN | Intel® Gigabit LAN Controller | |
USB 3.0 ports (Rear) | 4 | |
USB 2.0 ports (Rear) | 6 | |
Audio | SupremeFX III, 8-Channel Audio | |
eSATA | 2 | |
Form Factor | ATX |
Ότι πιο σημαντικό σε μια μητρική, το Α και το Ω. Το BIOS είναι η "πηγή" απ' όπου το σύστημα θα αντλήσει την δύναμη για να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή πτυχή του hardaware σας. Η ASUS, όπως πλέον και όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μητρικών, χρησιμοποιεί το UEFI BIOS. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα reviews μας, το UEFI BIOS είναι αρκετά φιλικότερο στον χρήστη και έτσι αυτός μπορεί να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ευκολότερα. Κάντε το σύστημά σας να βγάλει φτερά με μόνο 2-3 clicks!
ASUS Rampage IV Formula BIOS | |||
[Color=black]Extreme Tweaker | Advanced | Monitor | Boot |
Το BIOS της Rampage IV Formula δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα BIOS της ASUS, σχεδόν καθόλου. Ας "ρίξουμε" όμως μια γρήγορη ματιά για να πάρετε μια γεύση του περί τίνος πρόκειται. Εκεί, υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτόματο και manual overclocking του επεξεργαστή, επιλογές για τους δίσκους σας και με ποια σειρά θέλετε αυτοί να bootάρουν. Επίσης, υπάρχει monitor που σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα, τις συχνότητες αλλά και τις θερμοκρασίες το συστήματός σας. Επιπλέον, σας δίνετε οι επιλογή ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των onboard συσκευών καθώς και παραμετροποίησης αυτών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η καρτέλα με το overview του συστήματός σας αλλά και τα 8 διαφορετικά BIOS profiles ώστε να δοκιμάζετε με άνεση κάθε διαφορετικό συνδυασμό ρυθμίσεων για να επιτύχετε το καλύτερο overclocking που κάνατε ποτέ!
ASUS Rampage IV Formula BIOS | |||
Extreme Tweaker Settings | Extreme Tweaker Settings | DRAM Timing Control | DIGI+ Power Control |
Πάμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές για τους πιο προχωρημένους. Scrollάρωντας προς τα κάτω την σελίδα του Extreme Tweaker, θα δούμε να μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή και την ASUS Rampage IV Formula. Θα δείτε επιλογές όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage, το VTT και επιλογές που έχουν να κάνουν με τους χρονισμούς όπως το BCLK, το DRAM Frequency, CPU Multiplier, DRAM Timings και πολλά ακόμα. Προχορώντας στις επόμενες καρτέλες θα βρείτε επιλογές που σχετίζονται με τα features του επεξεργαστή και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν είτε με το Monitoring των ρευμάτων είτε με τους δίσκους είτε με τα onboard devices. Φυσικά, από μια μητρική της σειράς ROG, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιλογές Memory Bandwidth Booster και Xtreme Tweaking έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε ούτε 1 mark στα benchmarks σας.
Δεν είναι τυχαίο που όταν μιλάμε για την ASUS, συνεχώς εξυμνούμε το BIOS της και τον συσχετισμό που προσφέρει αυτό με το overclocking αλλά και την ευκολία. Για ακόμα μια φορά η ASUS πρωτοπορεί στον τομέα των settings. Όπως βλέπετε στις 2 παρακάτω εικόνες οι μηχανικοί της ASUS έχουν "κατασκευάσει" κάποια έτοιμα overclocked profiles για τον επεξεργαστή αλλά και για τις μνήμες RAM. Ιδιαίτερα για τις μνήμες υπάρχουν έτοιμα settings για 3 διαφορετικά είδη RAM-chips! Φανταστικό! Η δουλειά της που έχει κάνει η ASUS, είναι εμφανής για ακόμα μια φορά. Well done ASUS!
Τέλος, όπως πάντα θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official BIOS, όπως κάναμε και εμείς. Η ASUS συνεχίζει την καλή παράδοση με σταθερότητα και αξιοπιστία στα BIOS της. Μέχρι στιγμής είναι με διαφορά ότι καλύτερο σε BIOS μητρικής Χ79 έχουμε δουλέψει. Θα θέλαμε όμως μια πρωτοποριακή αλλαγή όπως έκανε η GIGABYTE με το 3D BIOS!
Μεθοδολογία
Γενικότερα, οι ROG μητρικές της ASUS έχουν σαν στόχο τους gamers. Ειδικότερα, όμως οι Formulas έχουν και έναν πιο γενικό "χαρακτήρα". Δεν μπορεί κανείς έτσι απλά να πει πως κατατάσσεται αμιγώς στα gaming motherboards. Έτσι, τα tests που της κάναμε είναι γενικότερου περιεχομένου και όχι μόνο games και overclocking benchmarks. Όπως και στα περισσότερα reviews μας, έτσι και σ' αυτό τρέξαμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με καθημερινές διεργασίες του H/Y, όπως είναι το Cinebench R11.5 και το x264. Επίσης, δοκιμάσαμε προγράμματα όπως το y-cruncher που θέτει σε λειτουργία όλα τα threads του επεξεργαστή. Φυσικά, δεν αφήσαμε απ' έξω τα SuperPi 1M και 32Μ όπως και τα wPrime 32M και 1024Μ. Έπειτα, δοκιμάσαμε το Memory Test του AIDA64 αλλά και προγράμματα συμπίεσης όπως το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν αφήσαμε εκτός τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11 που περιέχουν κάποια κατ' εξοχήν CPU tests. Το overclocking page είναι για ακόμα μια φορά στην θέση, δοκιμάζοντας την ASUS Rampage IV Formula σε πραγματικά ζόρικες συνθήκες!
Σύστημα δοκιμής
Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.
Σύστημα Δοκιμών |
Hardware | |
: Motherboard : | ASUS Rampage IV Formula |
: CPU : | Intel Core i7 3960X Extreme Edition |
: RAM : | Kingston HyperX 4x4GB 1866 9-11-9-28 |
: GPU : | MSI GTX580 Lightning |
: SSD : | Intel X25-M 80GB |
: PSU : | CoolerMaster Silent Pro Hybrid 850W |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1 |
: CPU Cooler : | Alpenföhn Matterhorn |
: Case : | DimasTech BenchTable Easy V2.5 |
Όπως πάντα έτσι και αυτή την φορά, οι μετρήσεις έγιναν σε 3 ξεχωριστά στάδια, 3 διαφορετικά σετ ρυθμίσεων. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα βασικά settings που χρησιμοποιήσαμε.
Συχνότητες Λειτουργίας |
Stock Settings | Overclocked Settings | Overclocked Settings 2 | |
CPU Speed:: | 3.4 GHz | 4.0 GHz | 4.5 GHz |
FSB Speed:: | 100 MHz | 100 MHz | 100 MHz |
CPU Ratio:: | 34 | 40 | 45 |
DDR3 RAM Speed:: | 1333 MHz CL 8-8-8-24 1T | 1866 MHz CL 9-11-9-27 1T | 1866 MHz CL 9-11-9-27 1T |
Μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να δείτε και μόνοι σας την απόδοση της ASUS Rampage IV Formula...
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Το latency μειώνεται ανάλογα με το πόσο overclockαρισμένος είναι ο επεξεργαστής μας αλλά φυσικά και οι μνήμες μας. Από την stock συχνότητα στο OC1 παρατηρούμε μια φυσιολογική διαφορά στο latecny, όπως δηλαδή το περιμέναμε. Δυστυχώς, από το OC1 στο OC2 δεν παρατηρούμε την ίδια διαφορά. Είναι λογικό καθώς οι μνήμες μας είναι στα ίδια ρολόγια overclockαρισμένες, οπότε το benchmark έχει ουσιαστικά μας δείχνει την απόδοση του επεξεργαστή μας. Όπως και στο review της ASUS Maximus IV Gene-Z, έτσι και εδώ χρησιμοποιήσαμε το ίδιο "κακό" κιτάκι της Kingston. Τα νούμερα με καλύτερες μνήμες σαφώς δεν θα είναι αυτά!
Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Setting στα OC1, αλλά όχι παρόμοια διαφορά από OC1 σε OC2. Και σε αυτό το κομμάτι ευθύνονται η συχνότητα των μνημών. Όπως και να έχει όμως η διαφορά φαίνεται!
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το PCMark7 είναι ο άτυπος αντικαταστάτης του PCMark 2005. Είναι δηλαδή ένα benchmark που τεστάρει όλα τα μέρη του συστήματός μας. Όπως είναι λογικό και επόμενο στην εξέλιξη του benchmark αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα, ο ρόλος της μητρικής είναι σημαντικός. Η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αποδοτικότητα του συστήματός μας είναι αρκετά καλή σε σχέση με τα ρολόγια και τους χρονισμούς που χρησιμοποιούσαμε στον επεξεργαστή και τις μνήμες μας.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Στο Cinebench πραγματικά οι επιδόσεις εκτοξεύτηκαν! Η αλήθεια είναι πως η διαφορά της απόδοσης από το Ζ68 ήταν αναμενόμενη μιας και το Cinebench είναι ένα multi-core benchmark!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Μπορεί το s2011 να είναι το καινούργιο socket της Intel αλλά απ' όσο φαίνεται το s1155 είναι εξοπλισμένο με περισσότερες τεχνολογίες που βοηθούν πιο ουσιαστικά στις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ.
SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Ας ρίξουμε και μια ματιά στα αγαπημένα benchmarks των overclockers. Απ' όσο παρατηρούμε, η ASUS δεν ξέχασε να βάλει για ακόμα μια φορά την συνταγή του επιτυχημένου efficiency στην Rampage IV Formula. Όπως και οι περισσότερες ASUS μητρικές είναι γρήγορες στο SuperPi έτσι και αυτή συνεχίζει την παράδοση...
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Καθόλου άσχημη η απόδοση της ASUS Ranmpage IV Formula, όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα. Το wprime είναι ένα από τα πιο απαιτητικά benchmarks και η ASUS Rampage IV Formula έδειξε και εδώ τον καλό της εαυτό. O 3860X φαίνεται να είναι πιο γρήγορος clock per clock από τον 980Χ!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατατοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται κοντά 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC2. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, είναι piece of cake για να φτάσετε τα 4500Mhz στην ASUS Rampage IV Formula.
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Το 7-zip δεν φαίνεται να "συγκινείται" και πολύ από τα ρολόγια και τους χρονισμούς των μνημών. Θα το καταλάβετε αν παρατηρήσετε τις διαφορές από Stock Settings σε OC1 και αντίστοιχα από OC1 σε OC2. Η απόδοση στο benchmark "φαίνεται" να εξαρτάται πιο πολύ από τον επεξεργαστή.
MaxxMem^2
To MaxxMem² αντιπροσωπεύει τον πλέον κλασικό τρόπο για να μετρήσετε το bandwidth που δύναται να αγγίξουν οι μνήμες του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα MemoryBlocks μεγέθους 16MB με 512MB, ξεκινά η εγγραφή κι η ανάγνωση και μέσα από διαδοχικές φάσεις καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημιουργού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που έχει η CPU Cache, όμως και πάλι το πρόγραμμα βγάζει καλύτερο score αναλόγως την συχνότητα λειτουργίας του CPU.
Ακούμε συνεχώς πως το Memory Bandwidth του Χ79 είναι τεράστιο, αλλά στους περισσότερους τα νούμερα του Read/Write/Copy δεν λένε κάτι. Μέσω του MaxxMem αυτά τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε score, που είναι πιο κατανοητό. Η διακύμανση των αποτελεσμάτων είναι απολύτως φυσιολογική και αναλογική μεταξύ των Stock Setting, ΟC1 Settings και OC2 Settings.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την ASUS Rampage IV Formula.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η ASUS Rampage IV Formula κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Όπως κάθε φορά έτσι και αυτή δεν θα κάνουμε περικοπές. Η overclocking σελίδα δίνει το παρόν σε ακόμα ένα HwBox-ROG review! Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που ένας overclocker και ιδιαίτερα σε συνθήκες subzero, αναζητά από μια μητρική. Αρχικά, σε καταστάσεις υπό του μηδέν το κυριότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει μια μητρική είναι η σωστή συμπεριφορά. Δηλαδή, να μην αλλιώνεται η συμπεριφορά της λόγω κρύου. Έπειτα, είναι η άμεση και σωστή ανταποκρισιμότητα. Κάθε φορά που ο overclocker θα αλλάζει μια ρύθμιση (μέσα σε λογικά όρια) να μπορεί η μητρική να τα εφαρμόζει χωρίς κολλήματα και αποφέροντας το σωστό αποτέλεσμα. Τέλος, είναι η επιτευξη του σωστού αποτελέσματα (efficiency) και φυσικά το overclockability. Είναι γνωστό πως και τα 2 παραπάνω τα ενσαρκώνουν οι ROG μητρικές αλλά ας πάμε να το δούμε και στην πράξη...
Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν :
ASUS Rampage IV Formula
Intel Core i7 3960X Extreme Edition
2 x 2 GTX2 2250C8 και
2 x 2 Kingston HyperX 2000 MHz CL9 KHX2000C9D3T1K2/4GX
Antec HCP 1200
Western Digital Raptor 74GB
Παρόλο που δεν ήταν αναγκαίο, για την ψύξη του επεξεργαστή μας χρησιμοποιήσαμε το Dragon F1 Gemini κάνιστρο του k|ngp|n. Όπως ίσως να ξέρετε, οι Sandy-Bridge επεξεργαστές δεν χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να αποδώσουν το μέγιστο. Μετά από δοκιμές, καταλάβαμε πως η καλύτερη θερμοκρασία για τον επεξεργαστή μας ήταν ανάμεσα στους -40C με -55C, οπότε και κρατούσαμε σταθερή την θερμοκρασία στους -50C. Δυστυχώς, δεν είχαμε κάποια αξιόλογη κάρτα γραφικών για να benchάρουμε οπότε θα περιοριστούμε σε κάποια 2D benchmarks.
Ο επεξεργαστής που έχουμε, γνωρίζαμε από πιο πριν στα πόσα Mhz clockάρει. Σε ASUS Rampage IV Extreme "φτάνει" κάπου πιο πάνω από τα 5300 Mhz. Ώρα λοιπόν, να τον δοκιμάσουμε στην πιο "mainstream" λύση της ASUS δηλαδή στην Rampage IV Formula. Κάποιος ίσως να έκανε την λογική σκέψη ότι ακόμα και ελάχιστα Mhz να χανόντουσαν! Όπως αποδεικνύεται παρακάτω όμως ο 3960Χ clockάρει ακριβώς στα ίδια ρολόγια με αυτά που "έπιασε" και στην ASUS Rampage IV Extreme!
Στο σημείο αυτό, για ακόμα μια φορά αξίζει να επισημάνουμε την πρόοδο της ASUS στον τομέα του software. Στο review της Maximus Gene-Z είχαμε χρησιμοποιήσει το Turbo-V για να ανεβάσουμε τα ρολόγια του επεξεργαστή. Αυτή την φορά χρησιμοποιήσαμε την remote λύση της ASUS που ακούσει στο όνομα ROG Connect. Σωστά, θυμάστε! Αυτό το άσπρο καλώδιο που ενώνει τον Η/Υ που benchάρετε με έναν άλλον υπολογιστή και ουσιαστικά clockάρετε το πρώτο μηχναήμα μέσω του δεύτερυ Η/Υ.
Η αλήθεια είναι πως αυτός μας φάνηκε ένας πολύ φιλόδοξος τρόπος overclocking αλλά και τόσο αμφιλεγόμενος. Παρόλες τις εικασίες αποδειχθήκαμε λάθος! Το ROG Connect δούλεψε απροβλημάτιστα και χωρίς κανένα απολύτως bug. To συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας του.
Τελικά, για ακόμα μια φορά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Η ASUS Rampage IV Formula δεν υπολείπετε σε τίποτα από την Extreme στον τομέα του overclocking. Καθ' όλη την διάρκεια ήταν σταθερότατη και δεν αντιμετωπίσαμε κάποια περιέργη συμπεριφορά. Για να είμαστε αντικειμενικοί όμως στο Ρ67/Ζ68 και στο Χ79 το overclocking, ακόμα και το extreme overclocking, είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, με την ASUS όμως η ευκολία αυτή μετατρέπεται σε συνήθεια.
Και μερικές φωτογραφίες κατά την διάρκεια του ευχάριστου bench session που μας χάρισε η ASUS Rampage IV Formula...
Εδώ και καιρό και κυρίως μετά τον ερχομό του Shamino, η ASUS έχει κάνει άλματα προόδου σε όλους τους τομείς των μητρικών της. Σίγουρα η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εϊναι η καλύτερη motherboard που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα σε X79 σύστημα, αναμφιβόλως! Ευχρηστία, επιδόσεις, παρουσιαστικό, κορυφαία ποιότητα κατασκευής είναι μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που την βάζουν ανάμεσα στις top X79 μητρικές.
Φυσικά, η ναυαρχίδα της ASUS για το X79 δεν είναι η Rampage IV Formula αλλά η Rampage IV Extreme. Η ASUS όμως δεν αφήνει να φανεί αυτό το κενό μεταξύ των δύο motherboards. Αρχικά, το BIOS support είναι ένα κυριολεκτικά απρόσμενο γεγονός. Στο θέμα BIOS έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Η ASUS συνεχίζει την παράδοση που την θέλει να έχει "σωστά" BIOS. Χωρίς κολλήματα, εύχρηστα, BIOS που θα ικανοποιήσουν τον χρήστη σε κάθε βαθμό!
Πάμε όμως και στο κομμάτι της αποδοτικότητας. Μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να έχουμε την μεγάλη της αδερφή που ακούσει στο όνομα Rampage IV Extreme αλλά η ASUS Rampage IV Formula μας άφησε με την εντύπωση μιας πολύ σταθερής και αποδοτικής μητρικής. Τόσο στο κομμάτι της mainstream χρήσης όσο και στο κομμάτι του overclocking, δεν έχουμε να της προσάψουμε κάτι αρνητικό.
Ας δούμε όμως και το τι παρουσιαστικό επέλεξε η ASUS για την X79 ROG σειράς της. Δεν χαλάει την επιτυχημένη συνταγή του κόκκινου με το μαύρο. Έτσι, για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα socket έχουμε μαύρο pcb με κόκκινες και μαύρες λεπτομέρειες. Αυτή την φορά στην χρωματική παλέτα της ASUS "εισβάλει" και το ανθρακί, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στην ψύκτρα του Southbridge! Οι ψύκτρες όπως και στο P67/Z68 είναι για ακόμα μια φορά κεραμικές. Αυτό που θα μας άρεσε και αναμέναμε να δούμε πως και πως ήταν ένα μαύρο ματ pcb. Δυστυχώς, η ASUS Rampage IV Formula δεν το είχε.
Σε αντίθεση με την GIGABYTE G1.Assassin 2, στην ASUS Rampage IV Formula ο ελεύθερος χώρος είναι περιορισμένος. Τα parts της μητρικής είναι κάπως στριμωγμένα, το γεγονός αυτό βέβαια δεν επηρεάζει στην ορθή λειτουργία της μητρικής. Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας και ευχρηστίας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το κούμπωμα της πρώτης PCIe κάρτας. Τοποθετώντας την ψύκτρα του επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ο χώρος "κλείνει" και δεν μπορεί ο χρήστης να φτάσει το κούμπωμα σε περίπτωση που θέλει να βγάλει την κάρτα γραφικών του από την μητρική. Λύση, φυσικά, πάντα υπάρχει αλλά με το αντίστοιχο πιθανό κόστος. Δεν μιλάει για οικονομικό κόστος αλλά δεν περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αιχμηρά αντικείμενα για να ξεκουμπωθεί η vga τότε πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν χαρακιές σε κάποια σημεία της μητρικής.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες, μπροστά στο θέαμα! Δεν είναι άλλο από την λεπτή αυτή κόκκινα φωτιζόμενη λωρίδα που καταλήγει στο chip της Supreme FX III. Πραγματικά, τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουμε το αληθινό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο κομμάτι δίνει μια μορφή επιθετικότητας και άγριας ομορφιάς στην ASUS Rampage IV Formula. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι παρόμοιο σε άλλη μητρική!
Ακόμα, η ASUS δίνει στους καταναλωτές της τα πλεονεκτήματα του debug poster, του Power/Reset Button, του GO Button και του CMOS. Πλέον, όλα τα παραπάνω φαίνεται να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό μιας ROG μητρικής αφού συνεχώς τα συναντάμε μπροστά μας. Είναι εργαλεία που αφορούν περισσότερο τους overclockers και σε συνδυασμό με το LN2 switch θα κάνουν το σύστημά τους πραγματικά γρήγορο!
Στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την απαραίτητη μνεία για το bundle της ASUS Rampage IV Fοrmula. Κάθε φορά που ανοίγουμε μια ASUS μητρική νιώθουμε πως ανοίξαμε την τυχερή σακούλα! Έτσι και αυτή την φορά. Το bundle είναι πλουσιοπάροχο και πληρέστατο. Μέχρι δεματικά και το κλειδάκι για το socket περιέχονται! Η έκδοση της μητρικής που λάβαμε περιείχε και το Battlefield 3 εντός της συσκευασίας όμως κυκλοφορεί και χωρίς το παιχνίδι! Added value!
Τέλος, είναι μια από εκείνες τις λίγες φορές που σας συνιστούσαμε μια ROG μητρική για το καθημερινό σας μηχάνημα. Ο λόγος πέρα των παραπάνω είναι φυσικά και οικονομικός. Η ASUS Rampage IV Formula κοστίζει περίπου 325 ευρώ στην ελληνική αγορά και ίσως αρκετά φτηνότερα σε καταστήματα του εξωτερικού.
P.S : Σε γενικές γραμμές θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια πράγματα για το Intel X79. Σίγουρα οι επιδόσεις του Χ79 είναι οι κορυφαίες και σαφώς καλύτερες από το προηγούμενο extreme socket που ήταν το Χ58. Κατά την γνώμη μας μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το Χ58 σας, οι διαφορές σε mainstream εργασίες δεν αξίζουν την χρηματική διαφορά. Περιμένετε λίγο καιρό ακόμα για τους Ivy Bridge ώστε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων!